Olet täällä

Ajankohtaisia kirjoituksia taloudesta

Käyttäjän Juhani Huopainen kuva
Liittynyt: 29.3.2017, 12:11
Viestejä: 8
Käyttäjän Sijoitustieto kuva
Liittynyt: 9.6.2014, 17:41
Viestejä: 630

Juhani Huopainen: Huonot uutiset taas hyviä – valuutat ja öljy kurssiajureiksi?

"Kuva on nyt sekavampi kuin kahden viikon takaisessa kolumnissani ”Pitkä kuva synkkä, mutta lyhyt hyvä”. Pitemmän aikavälin näkymät ovat edelleen heikot. Valitettavasti lyhyen aikavälin hyvät näkymät toteutuivat, ja nyt kurssinousun jälkeen herää kysymys, vieläkö on suunta ylös. Sanoisin, että on. Vinkkasin nettiosakkeista kevätswinginä – kivastihan se meni, mutta nyt vaihtaisin eurooppalaisiin osakkeisiin."

Käyttäjän Sijoitustieto kuva
Liittynyt: 9.6.2014, 17:41
Viestejä: 630

Juhani Huopainen: Euro, dollari ja Ruotsin kruunu keskiössä tulevissa kurssikäänteissä

"Kiireisimmille lukijoille heti alkuun: Ruotsin osakemarkkinat ovat nyt houkuttelevia kruunun heikentymisen myötä. 

Markkinoilla ei ole tapahtunut mitään erityisen dramaattista sitten edellisen kolumnini. Öljyn hinta on jatkanut lievää nousuaan, mikä tukee markkinoita.  Euro on vihdoin ja viimein hieman heikentynyt dollariin nähtynä – tämä puolestaan on eurooppalaisille osakkeille nannaa. Vaikka USA:ssa pysyttäisiin sivuttaisliikkeessä, euron heikentyminen pitää Euroopan lievästi nousevalla suunnalla, minkä pitäisi näkyä suomalaisen sijoittajan alhaisempana verenpaineena.

EURUSD on taittunut alas vuoden jatkuneesta nousuputkestaan. Samalla se on taittanut alas tammikuun puolessavälissä alkaneesta vaakasuorasta sahailustaan. Jos nyt ei muuta, niin edes euron vahvistumisen (eli dollarin heikkenemisen) pysähtyminen on jo sinällään positiivinen uutinen Euroopan osakemarkkinoille." 

Käyttäjän Sijoitustieto kuva
Liittynyt: 9.6.2014, 17:41
Viestejä: 630

Juhani Huopainen: Hyvä kevät, kiitos valuuttojen

"Kiireisille tiivistelmä alkuun: odotetusti positiivinen vire jatkunee seuraavat pari viikkoa. Todennäköisesti kesällä tulee kuitenkin ”haasteita” vastaan.

Varoitin nelisen viikkoa sitten (17. huhtikuuta) euron voivan alkaa heiketä dollariin nähtynä, minkä pitäisi olla hyvä juttu eurooppalaisille osakkeille. Kaksi viikkoa sitten (2. toukokuuta) toistin saman asian, ja lisäksi mainitsin Ruotsin kruunun heikentyneen voimakkaasti ja ollen jo hyvällä ostotasolla."

Käyttäjän Sijoitustieto kuva
Liittynyt: 9.6.2014, 17:41
Viestejä: 630

Juhani Huopainen 29.5.2018: Juhlat ohi, kesän ja syksyn paniikkidipeissä uutta harkintaa

"Populistipuolueiden kannatus on vaalien jälkeen noussut lisää, ja tuoreiden mielipidekyselyiden mukaan Liigan kannatus on 23 prosenttia ja Viiden Tähden 32 prosenttia. Entinen pääministeri D’Alema sanoi lauantaina vahingossa auki jätettyyn mikrofoniin, että presidentin päätös hylätä populistipuolueiden ministeriehdokkaat nostaisi populistien kannatuksen 80:een prosenttiin.

Sijoittajan näkökulmasta syksystä tulee siis ongelmallinen. Kolumnistit pelottelevat, että syyskuun vaaleista on käytännössä tulossa euroeroäänestys. Tämän takia Italian osakkeiden ja velkakirjojen hinnat laskivat reaktiona uusiin vaaleihin ajautumisesta. Kasassa oli jo populistihallitus, joka oli sitoutunut eurojäsenyyteen. Seuraava populistihallitus ei sitä välttämättä enää ole."

Käyttäjän Daytrader kuva
Liittynyt: 12.1.2016, 14:44
Viestejä: 376

Hyviä näkemyksiä jälleen kerran! Tänään tuli joku polli kaiken lisäksi, jossa Liiga oli jo 27,5%:ssa. Eli tuplanneet kannatuksensa alkuvuonna.

Eiköhän Euroopan johtajat taas pyörittele peukaloitaan siihen asti, kunnes on jo housuissa. Nyt pitäisi tehdä korkealla tasolla skenaarioanalyysejä ja strategioita, mutta tuskin tehdään juuri mitään. Saksakin voisi edes symbolina tehdä edes jotain euroalueen hyväksi. Edullinen valuuttakurssi ja matalat korot kyllä otetaan, mutta mistään ei olla valmiita tinkimään. Kuinka pirun vaikeeta olisi ensialkuun nostaa vähän palkkoja ja paikata infrastruktuuria? Mitäs jos valittaisiin seuraavaksi EKP:n puheenjohtajaksi vielä saksalainen kunnon haukka?

Käyttäjän Aki Pyysing kuva
Liittynyt: 16.12.2013, 13:48
Viestejä: 2452

Markkinanäkemys Juhanilla oli muuten häkellyttävän lähellä omaani, joka tosin huojuu ja heiluu sinne tänne tuulen mukana. Mutta pientä  lipsumista, mutta ei mithään varsinaista häthää on miunkin arvaus kesän kurssikehityksestä.

Käyttäjän Sijoitustieto kuva
Liittynyt: 9.6.2014, 17:41
Viestejä: 630

Juhani Huopainen 12.6.2018: Kuinka hyvä kriisi pilataan – mutta ei euroalue kuivilla ole

"Pakko myöntää, että vähän harmittaa. Olin jo sovitellut 2010-2012-vuosien kesäasua eli eurokriisihousuja. Tuolloin useana vuonna alkuvuoden optimismi aina karisi kevään mittaan, kesällä oli jo vaikeaa ja syksyn tullen ajeltiin jo kriisikokoustunnelmissa. 

Merkit olivat hyvin tutut. Nytkin talousoptimismi oli korkeimmillaan vuodenvaihteessa, sen jälkeen romahti pehmeä data eli suhdannebarometrit, sitten perässä kova data ja lopulta Italiassa näytti hetken siltä, että uusi populistihallitus voisi onnistua siinä, missä aiemmin kukaan ei ollut vielä onnistunut. Nimittäin saamaan euroalueen niin sekaisin, että pörsseissä ja koroissa olisi nähty vaihteeksi vähän isompaa liikettä."

Käyttäjän Tomi Haataja kuva
Liittynyt: 10.12.2016, 17:31
Viestejä: 119

Taas kerran hyvä kirjoitus! Kiitos.

Rahamäärästä pakko heittää pieni huomio - Eikö BKT nimenomaan määritellä olevan = M2 rahan kasvu x rahan kiertonopeuden kasvu? En muista kenen analyysistä löysin joskus tämän kuvan, mutta tässä oli käytetty muistaakseni M2:sta ja verrattu tuota kaavaa Jenkkien BKT:hen. Aika hyvinhän tuo teoria näyttää totetutuvan käytännössä. 

Rahamäärän kasvua on varmaan aika helppo ennustaa. Luulisi, että euroopassakin käy samalla tavalla kuin jenkeissä eli rahamäärän kasvu alkaa voimakkaasti hidastumaan, kun QE loppuu. Toki kiertonopeus voisi kompensoida tätä ja siten BKT ei laske heti, mutta tätä on vaikeampi ennustaa. Ilmeisesti lainojen kasvu korreloi voimakkaasti tuohon.

Käyttäjän Juhani Huopainen kuva
Liittynyt: 29.3.2017, 12:11
Viestejä: 8

Moikka - kyllä, rahan määrä kertomalla rahan kierron nopeus saadaan bkt - tosin sulla oli lipsahtanut viestiin, että rahanmäärän muutos x rahan kiertonopeuden muutos = BKT. Ei oo, tuo on BKT:n kaava.

Jos ajattelee intuitiivisesti, niin koska BKT on kaupaksi käyneiden palveluiden ja tuotteiden arvon summa, on aika loogista, että se liittyy rahaan ja sen kiertonopeuteen. Mitä enemmän fyrkkaa ja mitä enemmän se fyrkka liikkuu ostotapahtumien merkeissä, sen isompi BKT.

Asiaa jauhetaan mm. erinomaisen, nykyään valitettavan harvoin kirjoittavan "Tyhmyrin" blogissa:
https://tyhmyri.wordpress.com/2013/11/12/rahan-kiertonopeuden-muutos-eur...

Suosittelen "tyhmyriä" lämpimästi kaikille. Se on se ekonomisti, jonka toivoisi saaneensa koulussa proffakseen, ja jonka kanssa toivoisi pääsevensä kaljalle, koska se kertoisi, miten asiat oikeasti ovat ja vielä hauskalla tavalla.

***

Tästä sitten seuraa kaikenlaista jännää, kuten se, että rahanmäärää kasvatettiin voimakkaasti kriisin jälkeen, mutta rahan kiertonopeus laski, ja BKT ei elpynyt kunnolla. Johtunee siitä, että iso osa rahanmäärän kasvattamisesta päätyik valtioiden velkakirjoihin, eli keskuspankeista tuli valtioiden velkojia, mutta merkittävästi ei lisääntynyt ns. "oikeassa paikassa" oleva raha - eli firmoilla, kotitalouksilla.

***

Yleensä tää menee niin, että rahanmäärä ja sen muutokset tiedetään, mutta kiertonopeudesta ei ole havaintoa, ja se lasketaan jälkikäteen, kun BKT-luvut on saatu. Rahanmäärän kasvun ennustaminen ei ole mitenkään helppoa puuhaa. Käytännössä se on sama asia kuin arvaus siitä, miten pankkien luotonanto kehittyy. Siellähän se kaikki raha luodaan.

Ton mun postaamaan ja "makro_mies"-nickin postaaman kuvan erikoisuus oli, että rahanmäärän kasvutahti hiipuu kauan ennen BKT:n hiipumista. Mitä ilmeisimmin siis käy niin, että pankit aloittavat luotonannon hillinnän tai lainojen kysyntä hiipuu - eli rahanmäärän kasvu hiipuu - ja viiveellä, noin vuoden päästä, pienempi rahanmäärä alkaa sitten syödä myös BKT-kasvuprosenttia.
 

Käyttäjän Juhani Huopainen kuva
Liittynyt: 29.3.2017, 12:11
Viestejä: 8

Tässä vielä jenkkidataa M2-rahanmäärästä laskettuna.
https://fred.stlouisfed.org/graph/?g=k9rN

Käyttäjän Sijoitustieto kuva
Liittynyt: 9.6.2014, 17:41
Viestejä: 630

Juhani Huopainen 27.6.2018: Kuluvan vuoden peak-huolestuminen lähellä

"Kauppasota, sääntelyn ja verotuksen ulottaminen internet-jätteihin, suhdannenäkymien heikentyminen, keskuspankkien arvopaperiosto-ohjelmien alasajo. Pelko siitä, että viime vuoden talouskasvutrendin pienikin hyytyminen kuluvan vuoden aikana saattaisi kipata korkeavelkaisia yrityksiä ja valtioita vaikeuksiin, joista tulisi nopeasti itseään ruokkivia. Euroalueen uudistamisen vesittyminen ja EU:n ajautuminen syviin kinasteluihin siirtolaiskysymyksen osalta.

Siinä ne huolenaiheet pähkinänkuoressa. Niitä on aika paljon, ja helppoja ratkaisuja ei ole. Kaikki nämä ongelmat ovat tiedossa, ja niiden pahenemista epäillään. Sekä huono tilanne että pelko pahenemisesta ovat kuitenkin jo osakkeiden hinnoissa.  Markkina näyttää nyt heikolta, mutta kuluvan vuoden pohjatasot alkavat lähestyä. Negatiivinen tilanne negatiivisilla odotuksilla on yleensä hyvä hetki olettaa, että riski positiivisista yllätyksistä kasvaa."

Käyttäjän Sijoitustieto kuva
Liittynyt: 9.6.2014, 17:41
Viestejä: 630

Juhani Huopainen: Kauppasodat ja yleisökysymyksiä

"Kaksi viikkoa sitten kirjoitin peak-huolestumisen olevan käsillä. Asiat olivat niin hemmetin huonosti, ja niiden pelättiin menevän vielä huonompaan suuntaan. Siihenhän ne pohjat osuivat, ja nyt on kolme nousevaa päivää takana."

Käyttäjän Sijoitustieto kuva
Liittynyt: 9.6.2014, 17:41
Viestejä: 630

Juhani Huopainen 25.7.2018: Hurskastelua valuutta- ja kauppasodista

"Olen aiemmin kirjoittanut, kuinka Kiina ja EU ovat kauppasodassa heikommilla korteilla varustettuja. Olisi syytä huomata, että Trumpin typerät lausahdukset, vihainen lehdistö ja somessa itkeminen eivät ole horjuttaneet Trumpin kannatusta. Kauppasota voi siis jatkua, ja se ratkaistaan lopulta jossain vaiheessa diilillä, missä kaupan esteitä puretaan. On Euroopalta typeryyttä ja heikkoa itsetuntoa hirttäytyä kantaan, että Eurooppa ei tee päätöksiä uhattuna. Ei oikeiden ja hyvien asioiden tekemistä ole mitään syytä lykätä vain sen takia, että voisi sanoa itse keksineensä idean."

Käyttäjän Sijoitustieto kuva
Liittynyt: 9.6.2014, 17:41
Viestejä: 630

Juhani Huopainen 7.8.2018: Markkinoilla tylsä kesä – ajureita vasta loppuvuodesta

"Kesä alkaa taittua syksyksi, ja sijoittajan näkökulmasta vuosi on ollut ennätystylsä. Alkuvuoden volatiliteettipaniikin ja äkäisen kurssilaskun jälkeen indeksit ovat palautuneet hitaasti. USA:ssa kurssit ovat nyt lähellä alkuvuoden huippua, kun taas Euroopassa ollaan vielä reilusti huippujen alapuolella. Suomessahan indeksi teki uudet huiput vielä tuoukokuussa."

Käyttäjän Aki Pyysing kuva
Liittynyt: 16.12.2013, 13:48
Viestejä: 2452

Juhanin uusin sisältää hyvin paljon samantyyppisiä näkemyksiä, kuin miullakin on. Eli mietelmänsähän ovat vallan hyviäcool.

Käyttäjän Sijoitustieto kuva
Liittynyt: 9.6.2014, 17:41
Viestejä: 630

Juhani Huopainen 21.8.2018: Turkki on varoitusmerkki, mutta vielä ei ole kiire

"Turkki. Maata johtaa vaatimattomasti sanottuna omintakeinen henkilö omintakeisella linjalla. Suuri osa omintakeisista maista (Venäjä, Malesia, suuri osa Lähi-Idästä) on öljyntuottajamaita, jolloin kireät ajat ja kallistunut öljy on vain hyvä juttu. Turkin yksi ongelma on, että se kuuluu omintakeisten maiden alalajiin, joka on nettoöljyntuoja. Kun inflaatio kiihtyi, valuutta devalvoitui, maan negatiivinen vaihtotase ja ulkomainen, dollarimääräinen velka alkoivat painaa kansantaloutta. Dollarin yleinen vahvistuminen ei ainakaan helpottanut tilannetta."

Käyttäjän Sijoitustieto kuva
Liittynyt: 9.6.2014, 17:41
Viestejä: 630

Juhani Huopainen 4.9.2018: Laiskat uudet ATH:t, Ruotsi talouden ja politiikan kanarialintuna

"Läpsytellään heti alkuun, että jotain on taas osunutkin. Kesäkuun lopussa kirjoitin, että pohjat alkavat olla lähellä. Heinäkuun puolivälissä lupailin jo uudet ennätyslukemat Helsingin ja USA:n pörsseissä vielä kesän aikana. Ja kuin Rocky-elokuvissa, kauhean vatvomisen ja elokuun puolivälin dipin jälkeen, jo silmäkulmat umpeen muurautuneina ja kaikkensa menettäneenä..sori, innostuin. Kyllä, kurssit onnistuivat nousemaan ihan elokuun lopussa uusiin ennätyslukemiin."

Käyttäjän Sijoitustieto kuva
Liittynyt: 9.6.2014, 17:41
Viestejä: 630

Juhani Huopainen 19.9.2018: Sokkona treidaamista 90-luvulla ja euro populismihautomona

"Ennenvanhaan ysärillä markkinoiden villi länsi oli valuuttamarkkinat. Markka-aikana kaikki ulkomaankauppaa käyvät yritykset joutuivat ostamaan ja myymään valuuttoja liiketapahtumien yhteydessä. Useimmat suuryritykset oppivat viimeistään markan kellutuksen myötä, että myös taseessa olevat valuuttamääräiset erät sekä tulevaisuuden budjetoidut valuuttaostot ja -myynnit synnyttivät kurssiriskin."

#Teerenpelit 5
Aki Pyysingin vieraana Marko Erola
Katso