Opiskele sijoittamisen alkeet

Miksi sijoittaminen kannattaa? Aloittelijoille ystävälliset artikkelimme ovat helppo tapa tutustua sijoittamiseen liittyviin aiheisiin. Keskustelufoorumillamme voit esittää sinua askarruttavia kysymyksiä sekä hankkia tietoa kokeneemmilta sijoittajilta.

Korkoa korolle -efekti jonka ansiosta säästäminen ja sijoittaminen on järkevää, on tärkeä ymmärtää. Säästöt on hyvä laittaa töihin ja kukin sijoittaja voi itse määrittää riskitasonsa ja tuottotavoitteensa. Tästä syystä on tärkeää, että et ulkoista sijoitusosaamista asiantuntijoille, vaan ymmärrät perusasiat myös itse.

Hyödylliset linkit aloittelevalle sijoittajalle

Hahmota oma tilanteesi

Ennen sijoittamisen aloittamista on syytä hahmottaa oma lähtötilanne. Lähtötilanteen hahmottamiseen auttaa esimerkiksi laskelma omasta varallisuudestasi sekä tavoitteellinen sijoitusbudjetti. Sijoittamisessa aika on aina puolellasi, joten mitä aiemmin aloitat sijoittamisen, sitä varmemmin onnistut.

Monille sijoittaminen ja osakkeiden ostaminen ovat synonyymejä. Osakkeet ovat yhtiön julkiseen kaupankäyntiin listattuja arvopapereita, joiden markkina-arvo määräytyy pörssissä kaupankäynnin perusteella. Sijoittaessasi osakkeeseen sinusta tulee osakkeenomistaja ja näin ollen omistat osan yhtiöitä, mikä oikeuttaa äänioikeuteen yhtiökokouksessa sekä osaan yhtiön tuotoista.

Osakkeella voidaan ansaita tuottoa kahdella eri tavalla: yhtiö voi maksaa osan voitostaan sijoittajille osinkoina (normaalisti kerran vuodessa) ja pääomasi kasvaa jos osakkeen arvo nousee pörssissä. On syytä huomata, että kumpikaan näistä ei ole taattua tuottoa ja pahimmassa tapauksessa voit menettää koko sijoittamasi pääoman jos yhtiö menee konkurssiin. Voit omistaa osakkeita suoraan tai rahastojen kautta. Pörssi on paikka, jossa kauppaa käydään osakkeilla, valuutoilla ja johdannaisilla. Johdannaisia ovat muun muassa futuurit ja optiot.

Sijoittaminen osakkeisiin on vain yksi tapa sijoittaa varallisuuttasi. Omaisuuslajeja, eli sijoituslajeja, on kymmeniä erilaisia. Vaikka termit tuntuvat aluksi vaikeilta, kannattaa opetella perustiedot eri lajeista, jotta saa paremman kuvan mitä sijoittaminen voi pitää sisällään. Se, mitä sijoituslajeja käytät, riippuu sijoitussuunnitelmastasi, joka on rakennettu nykytilanteesi, tuottotavoitteesi ja riskinsietokykysi ympärille.

Sijoituslajien lista on pitkä. Kun olet opiskellut perustiedot eri sijoituslajeista, voit kartottaa omaa tilannettasi tarkemmin ja tehdä sijoitussuunnitelman, joka sopii juuri sinulle.

Opas sijoituslajeihin:

Tutustu eri sijoitusmuotoihin ja tee oma sijoitussuunnitelma

Sijoitusmuotoja ovat muun muassa osake-, rahasto- ja kiinteistösijoitukset. Voit käydä kauppaa myös erilaisilla hyödykkeillä ja johdannaisilla. Säästämiseen ja sijoittamiseen on monta erilaista tapaa ja jokainen sijoittaja on erilainen.

Aloitteleva sijoittaja saattaa suunnitella kesämökin ostoa, toinen taas haluaa jo nuorena sijoittaa kohti mukavampia eläkepäiviä tai tulevaisuuden epävarmuutta. Joku saattaa ajatella lastensa tulevaisuutta. Koskaan ei ole liian myöhäistä ottaa omavaraista otetta omaan taloudenpitoon.

Erilaisia sijoitussuunnitelmia on yhtä monta kuin sijoittajiakin. Suosi sinulle tuttuja tuotteita ja laadi oma sijoitussuunnitelma. Sijoitussuunnitelman noudattaminen helpottaa päätösten seurantaa ja mahdollistaa pitkällä aikavälillä tavoitteiden saavuttamisen. On tärkeää muistaa, että sijoittaessa nopeita voittoja ja oikoteitä ei ole.

Tärkeää on tunnistaa syy tai tavoite sijoittamisen aloittamisen taustalla ja luoda pienemmistä asioista ja tavoitteista koostuva suunnitelma tavoitteen saavuttamiseksi. Sijoitustieto on tukenasi koko pitkän matkan kohti tavoitettasi.

Ohjeet sijoitussuunnitelman tekoon:

Valitse sijoituskohteesi ja aloita sijoittaminen

Kun sijoittamisen perusteet ovat hallussa ja sopiva sijoituskohde on mielessä, löydät Sijoitustiedon kumppaneista kiinnostavia tarjouksia aloittaa sijoittamisen. Yksi vaihtoehto sijoittajalle on osakesäästötili, joka tekee suorista osakesijoituksista entistä huokuttelevampaa.

Missä sijoittaa? 

Sijoittaminen