Olet täällä

Tomi Haataja

Tomi Haataja

  • Liittynyt 10.12.2016
  • 88 viestiä
  • 2 aloitettua ketjua

Viimeisimmät viestit

Optiosijoittajan treidit&makronäkemykset - 22.4.2018 23.30

Aika vähän olen tehnyt ETA-alueen ulkopuolista optiokauppaa henkilökohtaisen tilin kautta. Lähinnä jotain osakepositioiden hedgauksia ja muutamia vetoja välillä. Tappioita en ole saanut vähentää enkä ole kyllä yrittänytkään, kun tiedän ettei onnistu ja jäävät muutenki sen verran pieniksi että ei edes jaksaisi yrittää vääntää.

Niin se vain on, että verottajalla on välillä hassuja tulkintoja asioista. En kyllä keksi mitään järkevää syytä, mistä tällainen sääntö on alunperin edes keksitty. Sama taitaa päteä hinnanerosopimuksiin (CFD:t) ja joihinkin muihin ETA-alueen ulkopuolisiin johdannaisiin jos oikein muistan.

Optiosijoittajan treidit&makronäkemykset - 21.4.2018 20.16

Sain vasta tämän vuoden alkupuolella aikaiseksi avata myös firmalle tilin IB:lle. Henk.koht -tili tuollla menee varmaan jäihin, kun en sitä enää mihinkään tarvitse. Jotenkin on sellainen fiilis, että tässä on vuosikaudet kokeillut sitä sun tätä ja oma tyyli on vasta viimeisen vuoden aikana alkanut hiljalleen löytyä. Toisaalta myös hyvät tulokset viime aikoina saattaa luoda tällaisen illuusion, kun oma mieliala on turhan taipuvainen muuttumaan niiden mukana. Tästä pitäisi tietysti yrittää oppia pois. Tarkoitus on aloittaa tavallaan puhtaalta pöydältä ja keskittää kaikki muu paitsi tietysti Helsingin pörssin kaupankäynti IB:lle. Ehkä siinä 3-5 vuoden päästä on jo tarpeeksi dataa kertomassa mikä on totuus omasta suorittamisesta.

Kun kerrankin pääsee ärsyttävästi cherrypickaamaan jotain hyvää dataa, niin pakko kai se on tehdä. Alla nyt viimeiseltä parilta kuukaudelta tuloksia, kun siirsin pääasiallisen kaupankäynnin IB:lle. Realisoituneita treidejä on tällä tilillä tullut tehtyä tähän mennessä 34 kappaletta ja positioita on tällä hetkellä 17 kappaletta. Käteispositio tässä salkussa on pysynyt koko ajan sunnnilleen 60 % tasolla. Sitten kun on 10 kertaa enemmän dataa, niin voi jo ehkä paremmin sanoa onko tuurilla ollut sormensa pelissä. Alla sinisellä siis oman salkun kumulatiivinen tuotto ja vihreällä S&P 500-indeksin kumulatiivinen tuotto sekä sitten alemmassa kuvassa päivätuottoja histogrammina.

Reilu 5 % tuotto verrattuna indeksin noin prosentin tappioon on mun mielestä ihan hyvä suoritus varsinkin kun käteispositio on niin iso ja mulla on ollut vieläpä huomattavasti pienempi volatiliteetti salkussa. Alla sitten muutamia performance-tunnuslukuja oma salkku oikeassa sarakkeessa sinisellä pohjalla ja S&P 500 vasemmassa sarakkeessa.

Alla vielä erikseen long ja short positioiden voitollisuudesta:

Jännä nähdä miten käy loppuvuonna. Tuntuu, että on tehnyt oikeita asioita ja ollut hyvin sisällä siinä pelissä mitä on milloinkin päättänyt pelata. Oppimistakin on tapahtunut valtavasti ja yritän kokoajan paremmin tiedostaa omia virheitä, missä Excel -päiväkirjan pitäminen on ollut kyllä suureksi avuksi. Paljon on vielä opittavaa ja joka päivä ymmärtää paremmin ja paremmin miten vähän oikeasti tietää asioista.

Sain vihdoin avattua firmalle tilin myös Degiroon, niin pääsee suomiosakkeita treidaamaan. Muutamia long/short -ideoita on tullut Helsingin pörssistäkin mieleen ja tarkoitus olisi luoda pieni markkinaneutraali salkku sinne.

Treideistä

 

Facebook

Olin jokin aika sitten shorttina Facebookiin ja olen edelleenkin isossa kuvassa. Otin kuitenkin shortit kiinni pari viikkoa sitten kun näytti ylireagoinnilta. Edelleen on 185/190 credit call spreadeja jotka erääntyy 18.5.2018. Päätin kuitenkin tällä viikolla kuitenkin ottaa täysin päinvastaisen lyhyen tähtäimen näkemyksen Facebookiin muutamasta syystä: Pessimismi on nyt huipussaan ja markkinareaktio Cambridge Analytica tapaukseen tuntuu jo ylilyönniltä lyhyellä tähtäimellä. Pidän sääntelyä tietysti isoimpana riskinä, mutta näissä asioissa menee yleisesti ottaen kauan aikaa, ennen kuin ryhdytään toimiin. Ehkä joskus kesällä vasta näksin, että jotain konkreettista alkaa tapahtua. Lisäksi tekninen kuva on kuukauden aikajänteellä kohtalaisen bullish, joten ostin debit call spreadeja 167,5/180 jotka erääntyy kesäkuun alussa. Näiden pointti on tavallaan realisoida osa jo reilusti voitollisista credit call spreadeista ja toisaalta näen juuri 185-190 tason isona vastuksena eli hyvällä tuurilla kurssi nousee seuraavana parin viikon aikana 175-180 maastoon jolloin molemmat optiopositiot tekevät sen mitä niiden pitääkin tehdä.

XLP 

Olin jokin aika sitten shorttina consumer staples sektoriin XLP-ETF:n kautta, mutta nyt tuntuu loogisemmalta kääntyä longiksi. Suhteessa muuhun markkinaan XLP-sektori on kärsinyt historiallisesti katsottuna todella epätavallisia tappioita ja tyypillisesti velkasyklin loppuvaiheessa tätä seuraa merkittävä yliperformanssi muuhun markkinaan nähden. Alla XLP/SPY -suhdetta vuosien saatosta:


 

XLP-position lisäksi olen miettinyt, että yrittäisi poimia yksittäisiä firmoja tältä sektorilta. Yksi mielenkiintoinen tapaus nousee nopealla tarkastelulla esiin: Church & Dwight Co. Pitää tehdä tästä tarkempaa analyysiä ennen kuin otan isompaa positiota, mutta vaikuttaa lähtökohtaisesti hyvin johdetulta ja arvostustaso-laatu-suhteeltaan kohtuulliselta firmalta.

TLT -korot

Otin puhtaasti teknisestä syystä lyhyen aikavälin shortin pitkiin korkoihin eli TLT-ETF:ään noin 121 tasoilta: 


 

Ensimäinen target tässä on 117 tasoilla mistä otan puolet voitoista ja lopullinen 114,5 tasolla. Stop-lossin olen siirtänyt 120 tasolle. Teknisen kuvan lisäksi yliipäätään talousmediassa tuntuu nyt olevan vallalla korkokäyrän-inversioajattelu/pelko. Itse en usko, että tulemme tässä velkasyklissä näkemään ainakaan negatiivista 10/2-käyrää, koska korkokäyrällä on matalien korkojen ympäristössä enemmän taipuvaisuutta olla nouseva. Inflaatioluvut saattavat myös lähiaikoina yllättää (uskon esimerkiksi öljyn ja monien muiden raaka-aineiden hinnan nousuun). Isossa kuvassa en silti ainakaan jenkkibondeihin ole pitkällä tähtäimellä vakuuttanut itseäni shortiksi.

Euro-dollari

USD-Libor korko on jatkanut nousuaan, mutta viimeisen viikon ajan tämä on selittynyt lähinnä yleisen korkotason nousulla, koska TED -spread on kääntynyt hieman laskuun. Uskon silti euro-dollarijärjestelmän dollarilikviditeetin vajeeseen 6 kk tähtäimellä ja lisäsin viime viikolla hieman eurusd-shorttia. Tekninen kuva alkaa näyttää enemmän suotuisalta sekä stop-lossien että jonkinlaisen korjauksen osalta: 

Jos on pakko ryhtyä ennustajaksi, niin näkisin 1.22 rajan rikkoutuessa  nopean liikkeen 1.18 tasolle, joka voi toimia tukena kun euro lähtee ottamaan seuraavaa harppausta ylös tai sitten jatketaan jopa 1.10-1.14 tasoille, mikä ei välttämättä ole mahdotonta ottaen huomioon miten iso spekulatiivinen dollarishortti markkinoilla on tällä hetkellä päällä.

Dropbox

Otin myös pienen shortin vasta listautuneeseen Dropboxiin lokakuun 20/26-debit put spreadien kautta eli jos hinta putoaa alle 20, niin tuo treidi tarjoaa voitto-tappiosuhdetta 2:1. En ole vakuuttunut kilpailueduista ja arvostustaso on aika törkeä ja tulee vieläpä ei-kovin-suotuisaan-markkinatilanteeseen. Lisäksi tekninen kuva näyttää laskua 20 tasoille.

Vanadium - ja Largo resources

Olen edelleen bullish sekä lyhyellä että pitkällä tähtäimellä Vanadiumin hintaan. Jos kiinnostaa, niin avasin makropuolta tähän asiaan hieman tarkemmin joulukuussa tässä kommentissa: https://www.sijoitustieto.fi/comment/17220#comment-17220

Kiina tuplaa kysynnän teräksen laatukriteerien noustessa ja huhujen mukaan jo nyt moni tuottaja on kieltäytynyt myymästä nykyhinnalla varastoa, koska uskoo hinnan nousevan lähitulevaisuudessa. Kun ottaa lisäksi huomioon vaikka Intian ja muidenkin aasian maiden valtavat infrastruktuuriprojektit, niin Vanadiumin kysyntä tuskin on ainakaan laskuun lähdössä, kun taas tarjontapuolelle ei ole näköpiirissä helpotusta. Lisäksi isommalla aikavälillä näen Vanadium-akuissa suurta potentiaalia ison mittakaavaan energianvarastointiin. Vanadiumin hinta onkin viimeaikoina ollut rajussa nousussa: 

Pakko vielä painottaa, että tämä on raaka-aine, jota en ole nähnyt yhdenkään raaka-aineasiantuntijan seuraavan. Tämä ala on suurelle yleisölle vielä todella tuntematon, joten isot hintanousut osakkeissa saattaa hiljalleen houkutella suurta yleisöä mukaan ja nostaa Vanadiumin profiilia merkittävästi. 

Firmoja joilla ottaa tähän näkemystä ei valitettavasti ole kovin paljon tarjolla: Largo Resources, Prohphecy Development, Vanadiumcorp resource, Vanadium one energy corp ja australian vanadium limited on niitä joita olen seuraillut. Itsellä on tällä hetkellä positio ainoastaan Largo resources, joka löytyy toronton pörssistä tikkerill LRG.TO. Kyseisellä firmalla on jo olemassa olevaa kaivostoimintaa ja viimeisimmällä kvartaalilla tuloksessa on päästy ensimmäistä kertaa positiviiselle tasolle. Täytyy ajaa tarkemmat laskelmat läpi, mutta nopeita laskuja:

Yhtiön tuotantokustannus on tällä hetkellä 4.15 USD/lb. Jos oletetaan Vanadiumin pysyvän nykyisellä hintatasolla 15,5 dollarissa (mikä on mielestäni aika turhan konservatiivinen arvio), niin voittoa tulee tuosta 11,35 usd/lb. Yhtiön ohjeistus 2018 tuotannolle on 8950 -9950 tonnia ( 19.7 - 21.9 milj lb) eli tuosta laskettuna voittoa tulisi 224 - 250 miljoonaa USD eli CAD:ksi muutettuna 284 -320 miljoonaa.

Oma arvioini (sillä oletuksella, että yhtiö ei kuseta) on, että tuo tuotantotavoite on kohtuullinen, sillä joulukuussa yhtiö pääsi jo 900 tonnin kuukausituotantoon. Muita juoksevia kuluja arvion olevan vuodelle 2018 (ekstrapoloituna historiasta) noin 55 miljoonaa CAD eli tästä nettoa jäisi hyvin konservatiivisena arviona 200 miljoonaa. Kun tätä peilaa yhtiön nyky marketcappiin mikä on 995 miljoonaa, niin forward P/E 5 tällaiselle firmalle on aika naurettava riskeihin nähden. Velkaakaan ei ole liikaa, enkä näe merkittävää diluutiota enää tulevaisuudessa.

Lisäksi yhtiö on ilmoittanut laajentavansa yhtä kaivoksista: http://www.largoresources.com/English/investors/news/news-release-detail...

200 tonnia lisää tuotantoa kuussa ja CAPEX arvioitu 15,5 MUSD:hen kuulostaa melkein liian hyvältä diililtä. Projekti olisi valmis 12 kk kuluessa, joten 2400 vuosituotannon lisäys maksaa 10 USD:n vanadiumin hinnalla ja em. CAPEX-arvion perusteella itsensä tuplana takaisin vuodessa.

Riskit on tietysti helvetin isot. Jos yhtiö ei kuseta, niin sen lisäksi esimerkiksi poliittista riskiä löytyy kun firmalla on projekteja Brasiliassa ja luonnollisesti kaikki kaivostoimintaan liittyvät riskit kuuluvat asiaan. Mutta riskeihin nähden tässä on mun mielestä erittäin potentiaalinen ten bagger seuraavalle 2-5 vuodelle, varsinkin, jos mun näkemys Vanadiumin pysyvästä hinnannoususta osoittautuu oikeaksi.

Ostin pienen position Largo Resourcesiin viime joulukuussa ja olen tehnyt pieniä lisäyksiä uutisiin. Tarkoitus on kuitenkin pitää tämän paino alle 3 %:ssa, kun on sen verran riski sijoitus. Kurssi on tullut aika hyvin ylös ja sijoituksen arvo on tuplaantunut 4 kuukaudessa, mikä on ollut luonnollinen seuraus fundamenttien vahvistumisesta. Mun mielestä tää on silti edelleen riskeihinsä ja potentiaaliinsa nähden kohtuu aliarvostettu firma.

Teknisessä kuvassa pitkän aikavälin vastustasosta on tultu läpi aivan jäätävän isolla voluumilla. Veikkaan, että tämä on 3,5 dollarissa vuoden lopuksi, jos mitään dramaattista muutosta Vanadium-narratiivissa ei tapahdu:

Pitää katsella myös muita alan firmoja jossain kohtaa kun on aikaa. Sen verran kuitenkin täytyy sanoa, että analyysiä ei todellakaan löydy juuri mistään, ei edes amatööritasolla. Seeking alphassa on muutamia kirjoituksia joistain firmoista (kuten Prophecy development), mutta tässäkin kirjoittaja on firman CEO itse :D Ainoa analyytikko, jonka olen nähnyt puhuvan aiheesta löytyy BMO:lta: https://www.marketslant.com/article/vanadium-price-reached-8-year-high-t...

Tässä myös toinen uutinen aiheeseen liittyen: https://www.reuters.com/article/metals-minormetals-china/graphic-chinas-...

Sijoitustiedon kysymysketju - 13.4.2018 15.17

Nagamorich kirjoitti:

Eli etsin helppoa tapaa testailla eri kuukausisäästösummia, kuukausisäästöaikoja, tuottoprosentteja ja lopullisia pääomia (Muuttujat). Koska loppupääoma vaihtelee suuresti laskennassa käytettyjen muuttujien mukaan haen helppoa tapaa muuttaa näitä.

Mulla ois blogissa tämmönen laskuri: http://www.omistajavaurastu.com/korkoa-korolle-laskuri

Tossa voit myös kasvattaa kuukaudessa säästöön menevää summaa inflaation mukaan (on loogista olettaa, että jos tänään vaikka säästät 20 euroa kuussa, niin 10 vuoden päästä säästät inflaation takia hieman enemmän kuin 20 euroa jne.). Noita eri kombinaatioitahan voit tutkia, että laitat vaikka 30 vuotta kuukausisäästöä ja lasket loppusumman. Sitten heität sen loppusumman uudestaan tonne laskuriin alkupääomaksi, jos haluat katsoa miten säästöt kasvaa kun kuukausisäästön lopettaa.

Tuolla laskurilla voit myös laskea miten rahat riittää, jos haluatkin tuhata säästöjäsi. Eli vaihdat vain tuon talletuksen nostoksi ja lyöt alkupääoman ja keskimääräisen tuoton pääomalle. Tässä heität jonkun todella ylimitoitetun ajanjakson eli vaikka 100 vuotta, niin sitten laskuri laskee sulle taulukon ja kuvaajia, josta näet milloin nettovarallisuus kääntyy negatiiviseksi --> tuohon asti rahat riittää. Eli kuinka pitkään vaikka miljoona euroa riittää, jos ne on sijoitettu siten, että tuotto on 3 % vuodessa keskimäärin ja nostat sijoituksista 4000 euroa kuukaudessa. Lisäksi näitä nostoja kasvatetaan 2% vuosittain inflaation vauhdissa. Vastaus on 23 vuotta (vs. 17 vuotta nolla-tuotolla).

Optiosijoittajan treidit&makronäkemykset - 12.4.2018 18.24

Tesla

Tesla -shortista ulos @294.3, joka oli hieman korkeampi kuin alkuperäinen target. Ihan hyvä voittoa kuitenkin taas kerran suhteessa otettuun riskiin. Innostuin tällä kertaa lyhyemmän aikavälin treidiin. Markkina tykkää käydä kauppaa tasoilla 250-265, ja 294-307 ja 330-340. En vielä usko, että lähdetään koettelemaan uutta pohjaa, joten pysyn sivussa tarkkailemassa. Mielummin avaan uuden shortin vaikka 290 tasoilta, kuin yritän pitää sellaista positiota, jossa en näe enää riski-tuottosuhteeltaan hyvää setupia.

EURO-DOLLARI

Euro-dollari näyttää taas vaihteeksi keikkaavaan, mutta saa nähdä tuleeko vielä isoa liikettä viikkotasolla. Hyvä bearish setup näyttää kuitenkin olevan rakentumassa: 

Venäjä

Lisäilin salkkuun pienet positiot (noin 4%) venäjää RSX ja RSXJ ETF:ien muodossa. Mun mielestä Daytraderilla on hyvät pointit tästä omassa blogissa ja viimeisimmässä artikkelissa. Tuntuu, että varsinkin isommat instituutiot saattaa helposti yliarvoida poliittisia riskejä ja sen perusteella myydä herkemmin, kun ei haluta näyttää sijoittajille/pomolle millaisia riskejä on otettu. Ja kun tutkimustenkin mukaan arvo-osakkeilla pääsee hyvään tuottoon, niin mun mielestä ei ole mitään syytä olla sijoittamatta näihin. Kun salkun käteispaino on muutenkin korkealla, niin eipä parempiakaan kohteita ole tarjolla. RSXJ:n P/E on 9 ja P/B 1,2 ja RSX:llä P/E 10,2 ja P/B 1,02. Näissä sijoituksissa uskon, että 10 vuoden aikavälillä voi saada ihan ok-tuottoa, jos kaikista pahin skenaario ei tapahdu. Sen sijaan taas vaikka S&P 500 indeksin tuoton arvion korkeintaan nollaksi samalle 10 vuoden aikavälille, vaikka paras mahdollinen skenaario tapahtuisi. Saatanpa vielä ehkä lisäillä näihin, jos markkinaturbulenssi jatkuu.

Bitcoin

Olen mielenkiinnolla seurannut eri keskusteluita Bitcoinista ja muista kryptovaluutoista. Tässä kohtaa pakko toki sanoa, että sana kryptovaluutta on monessa kohtaa aika hämäävä, kun ennemminkin monien kryptovaluuttojen kohdalla kyse on enemmänkin alustasta kuin mistään vaihdannan/arvonsäilytyksen välineestä. Kirjoittelen tästä ehkä joskus vielä lisää ajatuksia kun ehdin, mutta ajatuksena olisi jossain kohtaa avata ehkä 0,5-1% painolla koko portfoliosta jonkinlainen "hajautettu" kryptopositio.

Bitcoin taas vaihteeksi koettelee kolmiomuodostelman breakoutia, mutta en usko, että vielä lähtee isompaan nousuun. Jotenkin tuntuu ja näyttääkin datan perusteella siltä, että nykytasoilla on vielä paljon sellaisia, jotka on syksyllä ostanut kryptoja lähinnä rikastumisen toivossa ymmärtämättä yhtään mitään mistä on kyse. Nämä on helppo ravistella pois, jos nykytasolta tulee vielä 20-30 % laskua. Sen jälkeen olisin itse valmis lähtemään mukaan eli jossain 3-5k välillä. Toki voin olla väärässäkin ja hintaliike loppujen lopuksi kertoo miten asia on. Epäilen kuitenkin, että breakout tulee tapahtumaan tästä nimenomaan alaspäin:

Optiosijoittajan treidit&makronäkemykset - 11.4.2018 16.20

Otin hieman Teslan osaketta shortiksi eilen 304-305 tasoilta. Pidän stop-lossit aika tiukkoina ja säädän positiota liikkeen mukaan, tällä hetkellä 308-310 tasoilla näyttää olevan aika tiukkaa vastusta voluumiprofiilin ym. teknisten seikkojen perusteella. Uskon, että 250-270 tasoa koetellaan taas jossain kohtaa Edelleenkin näyttää, että tuotanto ei ole skaalautumassa kovinkaan kummoisesti, kun katsoo dataa: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1egcRTNt_qWpLTeyJASgQ3WoLqTZUXnGQ...

Tuohon taulukkoon on siis koottu kaikkea mahdollista VIN-rekisteröinneistä foorumikirjoituksiin. Jälkimmäisiin ei tietenkään pidä sokeasti luottaa, mutta jos oletetaan ihmisten käyttäytyminen jatkossa samanlaiseksi, niin antaa ihan ok kuvaa siitä, onko toimituksissa nousua vai laskua.

Dollari ei liiku mihinkään, vaikka viimeisin talousdatakin puoltaisi, että euron pitäisi heiketä. Haluaisin nähdä enemmän oikeansuuntaista liikettä ennenkuin lisään positiota.

Sijoitusyhtiön perustaminen, verotus ja taloushallinto - 5.4.2018 21.32

jayboy kirjoitti:

Itse olen vasta aloitteleva sijoittaja ja pääomaa on vasta noin 10 000€. Olen ymmärtänyt, että passiivisen indeksisijoittajan ei kannata perustaa yritystä sijoituksiaan varten. Mutta entä jos minä olen arvosijoittaja ja pyrin varsinkin maksimoimaan salkkuni osinkotuoton?

Onko sun strategian tavoite tehdä paljon myyntejä tsn. myydä osakkeet kun aliarvostus on poistunut? Jos käyt paljon kauppaa, niin sijoitusyhtiö voi olla ihan hyvä ratkaisu. Vielä enemmän voin suositella sitä jos olet opiskelija, koska opintotukien kohdalla huomioidaan vain luovutusvoitot (ei ollenkaan luovutustappioita). Jos taas puhtaasti osinkotuoton varaan aiot rakentaa salkun, niin kovin paljon järkeä sijoitusyhtiössä.

jayboy kirjoitti:

Antaako Nordnet uudelle yritykselle saman superluoton kuin yksityiselle sijoittajalle ja onko minun mahdollista vivuttaa samalla tapaa yrityksen kautta osakkeita?

Kyllä saa yrityksetkin superluottoa riippuen maksukyvystä. Tämä on itse asiassa erittäin hyvä ratkaisu, jos on muuta yritystoimintaa ja haluaa tehostaa pääoman kiertoa, niin saa halpaa lainarahaa osakesalkkua vastaan. Yksityistenhän pitää toimittaa palkkatiedot ja yrityksillä katsotaan tilinpäätöstä. 

jayboy kirjoitti:

Yrityksen perustamiskulut ovat tiedossa, mutta mitä arvioitte vuosittaisiksi kuluiksi? Aluksi toimintaa yrityksen sisällä olisi muutamia ostoja vuodessa ja tietenkin osinkojen tulo tilille. Tilitoimisto saisi tehdä kaikki hallinnolliset asiat eli ulkoistaisin kaiken. Olen käsittänyt, että on noin. 5€ tilinhoitomaksu pankilla/kk ja tilitoimiston kulut? Osaako joku arvioida karkeasti, että kuinka paljon ne voisivat minun tapauksessani olla? Miten näette ylipäätään, onko minun järkevää sijoittaa yrityksen kautta vai yksityisesti?

LEI-maksuun menee se joku 100 euroa vuodessa ja pankkitilin palvelumaksuihin menee mulla noin 10-15 euroa kuukaudessa, jotka perustuu siihen, kuinka paljon on maksuliikennettä. Mulla on muutakin liiketoimintaa, mutta pelkän sijoitusyhtiön maksuliikenteellä ehkä 6-8 e/kuussa. Jos maksukortteja tarvii (esim. verkkokauppaostoksiin) niin muistaakseni jotain 40-50/vuosi Nordealla.

En näe mitään järkeä palkata tilitoimistoa tuossa vaiheessa. Kirjanpidon ja tilinpäätöksen tekemisen oppii todella nopeasti ja samalla opit siinä itsekin paljon sijoittamisen kannalta hyödyllisiä asioita (saat vähän konkreettisemman kuvan siitä mistä tuloslaskelma ja tase koostuu ja miten ne saattavat antaa todellisuutta huonomman/paremman kuvan liiketoiminnasta). Kun tuossa oppii hyvän rutiinin, niin aikaa kirjanpitoon menee alle 30 minuuttia kuukaudessa ja tilinpäätös ja veroilmoitus hoituu parissa tunnissa ellei sitten jotain monimutkaisempia kikkailuja ala harrastamaan. Olen kirjoittanut tästä tällaisen artikkelin: http://www.omistajavaurastu.com/2017/10/sijoitusyhtion-kirjanpito-ja-til...

Kannattaa miettiä tuotakin puolta, varsinkin jos sulla on haaveissa joskus jotain muutakin yritystoimintaa harrastaa. Kun on osakeyhtiö jo valmiina, niin kynnys uuden liiketoiminnan aloittamiseen on todella matala. Näin kävi mullekin eli aluksi tarkoitus oli pitää vain sijoitusyhtiönä, mutta nykyään teen sen kautta paljon muutakin (mm. internetmarkkinointia). Tottakai ensimmäisten vuosien aikana joudut maksamaan enemmän kuluja kuin yksityissijoittajana, mutta kannattaa miettiä hyötyjä pitkällä tähtäimellä. Esim. 500k osakesalkun siirtäminen osakesyhtiöön ei todennäköisesti ole kovin verotehokasta.

Mitä nyt tulee kannattavuuteen, niin sanoisin, että jo 50k salkulla voi tulla hyvinkin kannattavaksi jos käy paljon kauppaa ja käyttää sellaisia johdannaisia, joiden tappiot ei ole yksityissijoittajilla verovähennettäviä. Tällaisia on esim. jenkkipörssin optiot. Saattaa olla jopa 20 k salkulla kannattavaa jos paljon veivaa, mutta mun mielestä järkevä kannattavuusraja menee 50-100k ylöspäin aktiiviselle kaupankävijälle.

Toki kannattaa pitää silmällä, miten tuo sijoitustilihomma etenee. Jos tuo menee läpi, niin se on sitten todennäköisesti paljon verotehokkaampi vaihtoehto kuin sijoitusyhtiö.

Optiosijoittajan treidit&makronäkemykset - 5.4.2018 19.20

Taisi olla taas hyvä tuuri Teslan kanssa. Meinasin jopa ostaa osaketta muutaman päivän swingtreidiin, mutta nyt saa potkia itseä kun en sitä tehnyt. Olen vieläkin lyhyellä aikavälillä bullish, mutta tarkoitus olisi 300 päältä lähteä rakentamaan uudestaan shorttia jossain kohtaa. Katsellaan nyt miten liikkuu. 

Tänään IB:llä varoitettiin, että huonosti saatavilla osakkeita lainaan, joten short Tesla taitaa olla tällä hetkellä aika täyteen ahdettu treidi. Ylipäätään siinä vaiheessa kun tällaisia uutisia alkaa tulla ulos, niin putit kannattaa jo myydä, ei missään nimessä ostaa: https://www.zerohedge.com/news/2018-04-03/jpm-buy-tesla-crash-puts-stock...

Myös teknisestä näkökulmasta shortin sulkeminen 250 tasoilta oli melkein itsestäänselvä asia: 

Kaunis pomppu pitkän aikavälin trendilinjasta ja liukuvista keskiarvoista. Veikkaan, että voidaan käydä reilusti yli 300, koska sentimentti vaikuttaa erittäin sitoutuneelta ja osake on isosti shortattu. Uskon kuitenkin, että ehkä jossain kohtaa trendilinjaa koetellaan taas.

Muutamia muitakin varoitusmerkkejä shorttaamista vastaan on kehittynyt. Yksi niistä on aivan valtava Tesla-viha, jota monilla foorumeilla ja Twitterissä on aistittavissa. Seeking Alphassa on kirjoittajia, joiden elämäntyö taitaa olla kaikkien mahdollisten vikojen "löytäminen" kyseisestä yhtiöstä tai Elon Muskista ja äänekkäin Tesla bear taitaa olla Stanphyl Capitalin Mark Spiegel, joka kutsuu Elon Muskia joka toisessa twiitissä "Subsidy fraud-boyksi". Toki jos on ollut shorttina Teslaan 100 dollarista asti, niin fiilis ei välttämättä ole parhaimmasta päästä, mutta mun mielestä ei vaikuta kovin ammattimaiselta jos yksi shortti pääsee tuolla tavalla ihon alle.

En itse usko siihen pahimpaan skenaarioon, mitä moni Teslabear maailailee. Firmalle varmasti löytyy ostajia, jos hinta tästä sattuisi vaikka puolittumaan ja vielä toistaiseksi osakeannilla on helppo saada paljon lisää elinaikaa. Ei ole mitenkään mahdotonta, etteikö Tesla tästä selviäisi, jos osakemarkkina pysyy vielä seuraavat 1-2 vuotta rauhallisena ja tuotteista ei paljastu mitään dramaattisia vikoja. Tuotteiden ja brändin puolesta Tesla on kuitenkin kieltämättä hyvä firma eikä tässä muuta ongelmaa mun mielestä olekaan kun valuaatio ja rahoitusriskit, jotka alkaa painaa liiketoimintaa, mitä syvemmälle osakekurssi laskee.

Optiosijoittajan treidit&makronäkemykset - 3.4.2018 17.24

Teslan kohdalla on ehtinyt viimeisen 5 päivän aikana tapahtua niin paljon, että ihmettelin, miten eilinen reaktio jäi niin vaisuksi kaikista negatiivisista uutisista huolimatta. En siis yhtään ihmettele tämänpäiväistä positiivista reaktiota avaukseen. Joka tapauksessa tuli yksi vuoden suurimmista voitoista ja oli pakko realisoida jo senkin takia, että puttien osuus koko portfoliosta nousi lähelle 20 %, mikä ei missään tapauksessa ole hyvä asia. Kevensin eilen painon alle 1%:iin ja tarkoitus olisi jatkossa shortata suoraan osaketta nousuista. Katson, että 250-260 tasoilla on todennäköisesti monella shortilla lyhytaikainen targetti, kun tuohon sattuu moni tekninen indikaattori, joten ehkä näiltä tasoilta osa kotiuttaa voittoja. Teslan kurssi on kuitenkin vielä sillä tasolla, että 2,5-4 miljardin osakeanti ei vielä kovin paljon dilutoi osaketta.

Olen jo muutaman kuukauden pohtinut dollarilongin avaamista, mutta hintaliike ei ole houkutellut mukaan. Nyt näyttäisi hyvää setupia ja muutama fundamenttikin on astunut paremmin mukaan kuvioihin. En lähtökohtaisesti pidä valuuttoja hyvänä paikkana treidailla, kun volatiliteetti on niin pientä, mutta otin eilen ison longin dollariin ja olen valmis lisäämään vielä, jos hintaliike alkaa vahvistua.

Jo pitkään olen seurannut muutaman fiksun tyypin juttuja, miksi dollari saattaisi seuraavan 6-12 kk aikana nousta rajusti, koska dollarilikviditeetti eurodollarisysteemissä on laskemaan päin johtuen Trumpin verouudistuksen repatriaatio-vaikutuksista (yritykset kotiuttaa varoja takaisin jenkkeihin). Nyt tästä on saatu vahvistavaa dataa esim. TED spreadissa, joka on noussut viime aikoina:

TED spreadin nousu voi johtua joko dollarivajeesta tai kohonneesta luottoriskistä. Koska high yield -spreadit on pysyneet maltillisena alhaalla, niin luottoriskistä ei ole kyse.

Aiheesta oli harvinaisen hyvä artikkeli pari viikkoa sitten Nordealla: https://e-markets.nordea.com/#!/article/43465/fx-weekly-time-to-buy-a-us...

Myös esimerkiksi Raoul Pal, Julian Bridgen ja viimeisimpänä Felix Zulauf RealVisionin haastattelussaan toi asiaa esiin. Varsinkin Zulauf vaikuttaa tyypiltä, jota kannattaa peesata, kun ylipäätään koko idea dollarilongista tuntuu loogiselta. En myöskään näe teknisessä kuvassa kovin suurta tappioriskiä.

Julian Bridgenin macrovoices -podcastin haastattelu on erittäin hyvää kuunneltavaa aihetta sivuten: https://www.macrovoices.com/386-julian-brigden-stock-collapse-under-own-...

Houkuttelevan tästä tekee myös se, että konsensus on kokonaan toisella puolella: Historiallisesti erittäin longina eurossa. Alla CFTC:n spekulatiiviset eurusd-positiot:


 

Harvemmin näkee, että konsensus on näin voimakkaasti toista mieltä, kuin monet asiantuntijat. Uskon, että pitkässä juoksussa dollari tulee heikkenemään ja longit ovat oikeassa. Sitä ennen saatamme kuitenkin nähdä todella voimakkaan dollarin nousun, joka ravistelee kaikki eurolongit pois tehden heidän treidin epämiellyttäväksi. Siinä vaiheessa, kun heikot kädet on ravisteltu pois, siirryn takaisin eurolongiksi.

Olen myös alkanut hahmottamaan paremmin muutamia virheitä disinflaatio-narratiivissa, jota pitkään syksyllä rakentelin. En ehkä vieläkään lähde Jenkkibondeja shorttaamaan, vaan uskon, että tässäkin nähdään lyhytaikainen korkojen lasku. Jossain kohtaa saatan kuitenkin astua sillekin puolelle.

Törmäsin Edgewonk-nimiseen treidauspäiväkirja-softaan: https://edgewonk.com/

Muutama treidaaja on kehunut tuota, joten päätin sitten itsekin ottaa kokeiluun. Hinta ei vaikuta ollenkaan pahalta ominaisuuksiin nähden, mutta katsotaan onko tästä mitään lisäarvoa ja laitan sitten käyttökokemuksia tulemaan. Exceliin olen tähän mennessä kirjannut kaikki treidit ja tehnyt hieman analyysiä jälkikäteen, mutta kyllähän tuo vie paljon aikaa ja on kömpelöä verrattuna näihin maksullisiin palveluihin. Päiväkirjan pitäminen on ollut kyllä erittäin hyödyllistä tähän mennessä ja ollut yksi suurimmista oppimisen lähteistä. Olen esimerkiksi huomannut paljon vikoja omassa positioiden asettelussa. Tuntuu myös, että päätöksenteko on muuttunut paljon enemmän analyyttiseksi, kun joskus saattoi tehdä huonosti harkittuja päätöksiä mututuntumalla ja ne harvemmin on olleet hyviä treidejä. Ylipäätään valikoiva muisti on petollinen oppimiselle kun muistaa vain onnistumiset, ja kaikenlaiset päiväkirjat/recordin pitäminen antaa aika armotonta dataa siitä, mikä menee päin helvettiä.

Kannabis - 3.4.2018 16.14

Daytrader kirjoitti:

Ootko tehnyt tarkempaa analyysiä yksittäisistä lääkekannabisyhtiöistä? Mua kiinnostais kyllä kuulla. Oon nyt shorttina 1500 kpl HMMJ ETF:ää, mutta toki paras positio olis, jos pystyis shorttaamaan tökeröimmin yliarvostettuja yhtiöitä.

En ole vielä ehtinyt kovin syvällisesti käydä läpi yksittäisiä firmoja, mutta jo 20-30 tunnin perehtymisellä nousee esiin paljon ongelmia ja ongelmaisia yhtiöitä. Toki näissä vähän hankaluutena, että monen kohdalla ei ainakaan IB:n tilastojen mukaan ole osakkeita lainattavaksi shorttaukseen tai lainakorot on korkealla.

Aika hyvän kuvan saa kun katsoo jo pelkästään yhtä isointa tekijää cannabis-pharma-alalla eli GW pharmaceuticals. Tällä firmalla on nyt yksi lääkevalmiste (sativex) markkinoilla MS-potilaille, jotka kärsivät vaikeasta spastisuudesta. Jostain syystä neurologit eivät ole kuitenkaan hirvesti innostuneet tästä lääkkeestä, osaltaan varmaan siksi, että sen tehoa ei ole osoitettu muihin saman käyttöindikaation vertailukelpoisiin lääkkeiisiin verrattuna. Placeboa vastaan toki on hyvä teho. Suomessa tähän myönnetään reseptejä hieman yli 200 potilaalle vuodessa eikä muutenkaan myynti päätä huimaa, kun firman liikevaihto oli 11 miljoonaa viime vuonna ja kasvu negatiivinen. Lääke kuitenkin ollut markkinoilla jo useamman vuoden, niin myynnin lasku on aika iso kysymysmerkki.

Hyvin todennäköisesti GW saa myyntiluvan Epidiolexille vaikeisiin epilepsioihin, jonka parempi teho on osoitettu vaikeissa lääke-resistenteissä epilepsioissa, missä 3-4 ensin kokeiltua epilepsialääkettä ei ole toiminut. Näitä on tutkimuksesta riippuen 15-20 % epilepsioista eli kohtalaisen iso ja merkittävä ongelma, jos kouristuksia ei saada lääkkeillä kuriin. Epidiolexilla on tässä ollut huomattavaa tehoa plaseboon (+olemassa oleva lääke) verrattuna, mutta enemmän haittavaikutuksia: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28538134

Jos kuitenkin firman market cap on 3,2 miljardia, niin tällä järjellä pharmayhtiöille tyypillinen 4 x P/S -kerroin antaa myyntiarvion 800 miljoonaa vuodessa, kun tuote saadaan markkinoille. Tuntuu aika ylimitoitetulta ennusteelta ja ylipäätään tässä ei mielestäni huomioida sitä, että moni muukin firma on kehittämässä samalla periaattella toimivia lääkkeitä (esim. Zynerba) ja tällaisissa tuotteissa herää myös kysymys, voiko patentilla mitenkään saada pysyvää suojaa edes lyhyelle aikavälille. Edelleen tuntuu ,että sijoittajat on unohtaneet, että myös muita epilepsialääkkeitä kehitetään kovaa vauhtia. Ihan kuin kannabinoidit olisi jokin mullistava tapaus ja kaikki muut lääkeideat on kadonneet maailmasta. Ei, vaan kannabinoideilla on hyvin samankaltaisia vaikutusmekanismeja, joita voidaan saada aikaan myös muilla lääkeaineilla - ehkä jopa paremmalla terapeuttisella vaikutuksella ja paremmalla haittaprofiililla: Täällä on pitkä lista haastajia ja varmasti lisää tulossa kovaa vauhtia https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2405650216300259

Muut GW:n kehityskohteet/käyttöndikaatiot on taas käytännössä toiveajattelua, joilla on mielestäni tämänhetkisen tieteellisen näytön perusteella alle 10 % mahdollisuus päästä ikinä mihinkään kliiniseen käyttöön. Kuitenkin rahaa noihin tutkimuksiin tulee palamaan ihan mukavasti, mutta mikäs siinä jos markkinoilta löytyy maksajia. Pahimpana esimerkkinä glioblastoma multiforme, johon on jo tälläkin hetkellä kehitteillä valtavasti paljon parempia lääkkeitä.

GW vaikuttaa nopeasti katsottuna vähän kuin oman alansa Teslalta. Tekee sinänsä ihan relevantteja tuotteita, varsinkin tuolle epilepsialääkkeelle on ainakin tällä hetkellä tarvetta. Kuitenkin samat ongelmat kuin Teslan kohdalla eli järjetön arvostus ja unohdetaan, että tässä voi tulla rajua kilpailua ja tuote huonosti suojattu. Jonkinlainen first mover advantage toki on, mutta voiko sillä perustella noin järjettömän arvostuksen? Itse odottelen, että myyntiluvan julkistus saisi lisää hypeä käyntiin ja sitten pohdin shorttaamista.

GW pharmaceuticals on kuitenkin sieltä "lupaavimmasta" päästä, joten jo pelkkä lähtötaso antaa huonot oddsit löytää muualta mitään sen parempaa. Oikeastaan kaikki epilepsian, spastisuuden, kouristelujen, pahoinvoinnin ulkopuolella olevat indikaatiot ovat lähtökohtaisesti tieteellisessä valossa aika epäilyttäviä. Toki en ihan niin syvälle ole vielä päässyt, että voisin riittävällä varmuudella sanoa jokaisesta yksittäisestä käyttöindikaatioista, mutta ylipäätään ryhmänä on hyvin epätodennäköistä, että tuolta jotain merkittävää löytyisi. Ja sitten jos pysytään tieteellisesti relevanteissa käyttöindikaatioissa, niin ongelmana on ennemmin tai myöhemmin kilpailu. 

Muita firmoja jotka herättää paljon epäilyksiä: Tetra bio pharma ja Cannabis science (tämän on pakko olla vitsi). Zynerba muuten, mutta äkkiseltään katsottuna voisi olla buyoutin kohde, kun kurssikin tullut paljon alas viimeaikoina.

En tiedä onko tässä kannattavaa lähteä kaivamaan syvempaa analyysia yksittäisistä yhtiöistä, kun shorttaaminen voi käydä hankalaksi ja kuitenkin tuntuu, että koko alaa uhkaa samat ongelmat. Lievemmissä käyttötarkoituksissa ihmiset todennäköisesti harrastaa itselääkintää lisäravinteiden tapaan ja vakavammissakin tarkoituksissa markkinat on kapeat mutta kilpaillut. Helpoin varmaan shortata juuri tuota HMMJ ETF:ää, kun siinä hyvä likviditeettikin. Tuo Epidiolexin myyntilupa on ihan hyvä etappi pitää silmällä, sillä voisi nostaa euforiaa koko alalle hetkellisesti.

Jos haluaa hyvän kokonaiskäsityksen, mitä tieteellinen näyttö sanoo eri lääkekannabiksen käyttöindikaatioista ja yleisesti tutkimusten laadusta, niin tässä hyvä artikkeli: https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2338251

Ehkä jotain kertoo alan tutkimuksen tasosta, että 79 tarkastelun kohteena olevasta tutkimuksesta vain neljässä arvioitiin biaksen riski pieneksi.

Optiosijoittajan treidit&makronäkemykset - 28.3.2018 2.26

EkeKeke kirjoitti:

Otitko shortin suoraan osakkeella, Long putin tai kenties jonkun erikoisemman optiovirityksen ?

Suurimmaksi osaksi suoraan osakkeella mutta muutama credit call spread 185/190 jäi vielä. 

Ei mennytkään ihan niinkuin ajattelin: FB tänään -5%. No, ainakin call spread on entistä enemmän out-of-the-money, mutta kyllä lievästi vituttaa kun menin sulkemaan shortin. Toisaalta mulla on systemaattisia riskienhallintasääntöjä ja menin niiden rajoissa, joten siinä mielessä ihan oikea päätös.

Viime viikolla lisäilin isosti Tesla long putteja 310 tasoilta ja kyllä tänään vähän hymyilytti vaikka ei saisi. Osake tänään -8 % ja after hoursissa vielä 2% lisää laskua 273 asti. Syitä todennäköisesti useampia. Aivan ensimmäiseksi Moody'sin kauan odotettu downgrade B3:sta B2 luokkaan (CFR) ja unsecured senior -osa B3:sta Caa1 -luokkaan: https://www.moodys.com/research/Moodys-downgrades-Teslas-corporate-famil...

Nämä oli markkinoilla todennäköisesti aika odotettuja luokituksia. Olen avannut hieman luokituksen laskun syitä ja seurauksia tässä viestissä: https://www.sijoitustieto.fi/comment/15662#comment-15662

Toinen uutinen: USA:n national safety board ottaa Tesla model X -kuolemantapauksen tutkintaan: https://twitter.com/NTSB_Newsroom/status/978651644417265664

Kun samaan aikaan teslan hardware-toimittaja NVIDIA laittaa itsestäänajavien autojen testit pannaan: https://seekingalpha.com/news/3341938-reuters-nvidia-suspends-self-drivi...

Myös yksi kilpailija julkisti tänään suunnitelmistaan: https://cleantechnica.com/2018/03/27/lynk-co-to-begin-production-of-shar...

Voi toki olla puhtaasti sattumaa, mutta nimenomaan Teslan kohdalla on jostain syystä mennyt viimeisen vuoden aikana kaikki päätökset putkeen oli se sitten position avaaminen tai sulkeminen. Tässä olen toki tehnyt aivan valtavan paljon funda-analyysiä, mutta tietysti treidaaminen tapahtuu tekniseltä pohjalta. Nyt näyttää todennäköisesti merkittävä tukitaso 290 murtuneen eli lisää laskua voisi kuvitella olevan odotettavissa.

Veikkaan, että monet shorttaajat ovat odottaneet downgradea ja kurssin isompaa laskua, ennen kuin alkavat painaa kunnolla kaasua. Esim. kovan luokan short seller Marc Cohodes on todennut Teslasta, että paljon mielummin shorttaisi sitä 200 dollarin tasoilta nollaan, kuin yrittäisi lähteä hypeä vastaan 350 dollarista. Kurssilasku voi siis houkutella lisää myyntipainetta mukaan, toki short squeeze -riski voi kasvaa jos Musk vetää kanin hatusta.

Jos osakekurssi laskee merkittävästi, niin se tietysti kaventaa Teslan rahoituskanavia paljon johtaen siihen, että kurssi laskee yhä enemmän heikentäen rahoitusta yhä enemmän jne. tulee itseään ruokkiva kierre.