Olet täällä

Eläköityneen optiospekulantin portfoliosijoitukset - 1.12.2020 07.01

mskomu kirjoitti:

Tai miten olet ylipäänsä päätynyt siihen toimintatapaan, jota nykyisin noudatat? Onko tämä ollut kovin systemaattinen tai tiedostettu prosessi, vai syntynyt eletyn elämän ja kokemuksien sivutuotteena ilman aktiivista panostusta?

Jotain marginaalista systematiikkaa touhuissani oli 1992-1995. Tämä tosin olisi oikeasti systemaattisille prosesseille loukkaus. Mutta silloin sentään hain Kauppalehden Munkkiniemen Poste Restantesta vähän yhdeksän jälkeen ja luin sen ja Reutersin uutiset ennen kuin otin trading-vihkon käteen päivän taktiikka päissäni laadittuna 09.55. Siitä sitten 18.30 asti olin imukuppi otsasta pörssiruudussa kiinni. Joskus oli joitain asiakastapaamisia optio-ja osakekauppaa häiritsemässä.

Nykyinen toimintatapa on syntynyt eletyn elämän ja kokemuksien sivutuotteena ilman aktiivista panostusta, on hyvin lähellä totuutta oleva määritelmä. Aina välillä yritän tehdä joitain systemaattisia pyrähdyksiä, kuten kirjanpidon ja osin rahaliikenteenkin ulkoistaminen tai hälytysten virittäminen (ei maalissa), mutta yleensä jäävät Lasse Virenin irtiotoiksi Moskovan kympillä ja tulen maaliin viidentenä.

Nyt olisi projektina päästä tekemään yli 500.000 markan tilisiirtoja menemättä pankkiin. Nordean verkkopankissa kun on edelleen sisukkaasti raja kertasiirrolle puoli miljoonaa markkaa. Tämä ei verkkopankkiuudistuksessa hoitunut, kuten ei hakutoimintokaan. Ossuuspankissa voi siirrellä satojatuhansia euroja ja hakutoiminto on ollut jo pitkään. Yritän ryhdistäytyä ja kysyä Nordeasta, onko mitään muita vaihtoehtoja pankin vaihdon tai ainakin uuden pankkisuhteen luomisen lisäksi kuin helvetin kallis ja raskas pankkiohjelma, joka oli se vastaus kymmenen vuotta sitten. Luultavasti ei. Enkä edes tiedä keneltä kysyä, kun asioitani liki 30 vuotta KOP->Merita->Nordea hoitanut pankinjohtaja jäi eläkkeelle.

Kuten päivityksen aikaleimasta voi päätellä, unirytmini ovat edelleen sisukkaasti sekaisin. Mutta tällä viikolla menen takaisin säännölliseen sali- ja painonpudotusmoodiin vaikka väkisin. Sain influenssarokotuksesta huolimatta jonkun kuumeettoman flunssanpoikasen voitetun SM-sökön ja Jenkkivaalien tuoman salitauon perään, joten olin vajaan kuukauden salilta poissa.

Olen voiman suhteen semilahjaton, minkä voi päätellä siitä, että perinteisesti kuukauden tauon vahingot olen saanut paikkailtua aikaisintaan kolmessa kuukaudessa. Ensimmäisen kolmen treenin saldo oli, että pääliikkeiden viimeisen sarjan ysit/kympit olivat nyt vitosia tai kutosia.

Painonpudotuksenikin on aavistuksen jojottanut, aamupaino 103,5 kg, missä nousua pohjista 1,7 kiloa. Tämä on tosin vielä epäselvä mittaus, koska voi olla turvotusta treenittömän kauden nestetankkauksesta jäljillä. Toisaalta nesteet eivät vielä ole välttämättä palanneet lihaksiin. Selkeää on, että lihaksia on lähtenyt. Paljonko rasvaa tullut lisää, selviää tarkistusmittauksissa.

Yritän muistaa limiittien takia siirtää rahaa päivittäin Nordnetiin, kun on siellä isohko veloitus tulossa. Päätin suorittaa päivittäisen rituaalini aamukuudelta, joka oli virhe. Tuli "oops, joku meni pieleen" ja maksusi hoidetaan viitesiirtona. Lueskelin vähän ohjeistusta ja reaaliaikainen talletus ei ole järjestelmäpäivitysten takia käytössä "noin" 22.45 - 08.00. Oppia ikä kaikki.

Laitan vielä itselleni päiväkirjamerkinnä tammirallihaastattelustani: https://www.kauppalehti.fi/uutiset/nailla-vinkeilla-varaudut-porssin-vuo...ästä ehkä kirjoitan jotain vähän enemmän tammiralli-ketjuun.

 

Näytä koko viesti
Fortum - 30.11.2020 05.16

Fortum on luiskahtanut miulta puolihuomaamatta päälle 19 euron. Yleensä olen myynyt Fortumini kahdenkympin päällä ja sitten ostanut ykkösellä alkavilla takaisin.

Sininen Fortum,keltainen OMXH25GI ja harmaa 200:n liukkari.

Nyt tämä on Unipereineen uusi yhtiö. Pitäisi varmaan miettiä hintaa millä alkaa keventelemäänkin. Olen kyllä vähän hukassa. Ei kai alle kahdenkympin kuitenkaan?

Näytä koko viesti
Kiinteistö- ja asuntosijoittaminen - 30.11.2020 05.00

Suomalainen osakeyhtiö on vallan mainio kapistus, jos pystyy hahmottamaan yhtiön rahat ominaan, eikä ole pakottavaa tarvetta siirtää niitä omalle sosiaaliturvatunnukselle. Toki siinä on sitten kulloisenkin hallituksen poiiittisten intohimojen vankina. Tässä oli aika hyvin käyty läpi osakeyhtiön hyvät ja huonot puolet.

Hivenen jaksaa huvittaa, että jos yksityishenkilö takaa lainan ja ottaa sen oman osakeyhtiönsä nimissä, on marginaali lähtökohtaisesti korkeampi. Tässähän ei mitään varsinaista järkeä, osakeyhtiön vakuuksien realisointiprosessi oli ainakin joskus aavistuksen kevyempi kuin yksityishenkilön, jolla on enemmän velkojien suojaa. Mutta näin se ainakin touhuja aloittaessa on.

https://www.sijoitustieto.fi/sijoitusartikkelit/asuntosijoittaminen-osak...

   

Näytä koko viesti
Aspire Global - 30.11.2020 03.52

En ole paljon teknistä analyysiä opiskellut, mutta eikös se ole ostosignaali, kun yhtiön kurssikäyrä puhkaisee indeksin alapuolelta😎?

 

Se ainakin on, kun puhkaisee 200 päivän liukkarin ja kun 200 päiväinen kääntyy nousuun. Mutta nämä olivat jo kesällä. Sininen siis Aspire, keltainen OMXH25GI ja harmaa Aspiren 200 päivän liukuva keskiarvo.

Eli näyttää siis teknisesti vahvahkolta,,eikö? En tosin aikonut alkaa käyttää sitä muuten kuin tähänkin asti, eli katselen välillä käyriä ja pohdin miltä ne teknikoiden silmin näyttävät.

Näytä koko viesti
Neo Industrial - 30.11.2020 11.25

Aki Pyysing kirjoitti:

6.8.2020 Meinasin ostaa osarista Neo Industrialia yhdeksännen kerran.

Taisi jäädä tämä kierros tekemättä. Markkinoilla on kyllä paljon liipaisinherkkää eikä kovin hintasensitiivistä rahaa.

Näytä koko viesti
Investors House - 30.11.2020 09.19

IH vaihtoi Ovarot pääomistajien kiinteistöihin:

"INVESTORS HOUSE MYY NOIN 12 % OVAROSTA VAIHTOKAUPALLA

Investors House on tänään tehdyllä vaihtokaupalla myynyt noin 12 % Ovaron osakkeista hintaan 5,00 €/osake. Kauppa on ns. lähipiirikauppa, jossa molemmat ostajat ovat Investors Housen hallituksen puheenjohtaja Tapani Rautiaisen määräysvaltayhteisöjä ja toinen eli Sijoitustalo IVH Oy toimitusjohtaja Petri Roinisen.

Investors Housen vastaanottamien omaisuuserien arvot perustuvat AKA-auktorisoidun kiinteistöarvioijan arvioihin ajalla 6-11/2020.

Luovutettavien Ovaro-osakkeiden arvona kaikissa vaihtokaupoissa on 5,00 €/osake. Pörssikurssi 27.11.2020 oli 4,19 € eli pörssikurssiin nähden osakkeiden luovutushinnassa on 19 %:n preemio.

Tehty kokonaisuus muodostuu kolmesta erillisestä vaihtokaupasta, joissa

- Royal House luovuttaa Investors Houselle Jyväskylässä sijaitsevan VTT-talona tunnetun kiinteistön sekä noin 7 %:n suuruisen osuuden IVH Kampus Ky:n osuuksista ja saa vastineeksi kahdesta kaupasta yhteensä noin 1.087.000 kpl Ovaron osakkeita

- Maakunnan Asuntojen tytäryhtiö Sijoitustalo IVH Oy luovuttaa noin 70 % IVH Kodit Oy:n osakkeista ja saa vastineeksi noin 98.000 kpl Ovaron osakkeita

VTT -talon käypä arvo arviokirjan mukaan on 4,5 M€ ja IVH Kotien omistamien kiinteistöjen 1,1 M€, josta siis kaupan kohteena 70 % osakkeista. IVH Kampuksen osuuksien arvo noin 2,135 M€ perustuu 9/2020 arvonmääritykseen, jossa taustalla ovat IVH Kampuksen omistamien kiinteistöjen arviokirjat 6/2020.

Kiinteistöjen bruttoarvot perustuvat em. arviokirjoihin. Vastaanotettavien osakkeiden nettoarvot perustuvat vastaavasti kiinteistöjen arviokirjojen mukaisiin bruttoarvoihin sekä vastaanotettavien yhtiöiden nettovelkatilanteeseen kaupantekohetkellä.

TOIMITUSJOHTAJA PETRI ROININEN

’’Teimme ja kommunikoimme kesällä 2019 päätöksen irtautua Ovaro-omistuksesta. Strateginen syy irtautumiseen on se, että näemme yhtiöiden olevan arvokkaammat erillään kuin yhdessä.

Ovaro-omistuksesta irtautuminen tapahtuu kolmella askeleella. Joulukuussa 2019 jaoimme Investors Housen osakkaille varoina noin ½ miljoonaa Ovaro -osaketta, mikä oli irtautumisen ensimmäinen askel. Tänään toteutettu noin 1.185.000 osakkeen vaihtokauppa on toinen askel. Huomenna 1.12.2020 yhtiön hallitus suunnittelee päättävänsä loppujen osakkeiden – noin 740.000 kpl – jakamisesta Investors Housen osakkeenomistajille, mikä on irtautumisen kolmas ja viimeinen askel.

Investors House kirjaa tänään tehdystä vaihtokaupasta noin 1 M€ laskennallisen, ei kassavaikutteisen, tappion vuoden 2020 viimeiselle kvartaalille. Alaskirjaus aiheutuu Ovaron tasearvon ja luovutettujen osakkeiden välisen hinnan erosta.  

Yhtiön ohjeistamaan vuoden 2020 operatiiviseen tulokseen vaihtokaupalla ei ole välitöntä tai merkittävää vaikutusta.

Irtautumisella ja vaihtokaupalla Investors House tavoittelee liiketoiminnan fokusointia sekä pääoman käytön tehokkuutta tulevina vuosina.  Vaihtokauppa parantaa vuoden 2021 operatiivista tulosta ja koko tulosta. Investors Housen pääoman käytön tehokkuus ja oman pääoman tuotto paranevat.  Samalla yhtiön liiketoiminta pelkistyy ja läpinäkyvyys paranee kun yhdestä osakkuusyhtiöstä luovutaan.

Ovaro-hankinta vuonna 2017 ja sen jälkeinen kehitys ei täyttänyt tavoitteitamme omistuksen laajuuden suhteen. Tavoittelimme Ovarolle alun perin tytäryhtiöasemaa, mutta se jäi osakkuusyhtiö -tasolle. Ovaroa on rajusti saneerattu viimeisen kahden vuoden ajan, mitä pääomistajana olemme vahvasti tukeneet. Osakkuusyhtiön omistuksesta on hyvä aika irtautua nyt kun Ovaro on kertonut osavuosikatsauksessaan Q3 2020, että aktiivinen saneeraus ja kehitystyö alkaa näkyä sen operatiivisessa tuloksessa samalla kun yhtiön rahoituksellinen asema on vakaa.’’"

Olisikohan tämä Investors House jo kohta niin läpinäkyvä, että miekin voisin ottaa🤔? Tosin miun perspektiivistä läpinäkyvyys ei varsinaisesti lisääntynyt, kun Ovaron olen jo semihyvin tuntevinani.

Näytä koko viesti
Vuoden osinkoennuste - 30.11.2020 08.50

Rumbe kirjoitti:

 

Tässä kun jo ensvuoden varallisuuden kartutus- (vai karkoitus-) strategiaa suunnittelee niin ajatus olisi osinkohaukkana pomppia paperista toiseen..  ehkä näin.. 

Joulukuu: Ålandsbanken, Nordea

Tammikuu: Evli

Helmikuu: Citycon, L&T

Maaliskuu: Nokian renk., Telia, Fortum, Verkkokauppa

Huhtikuu: Tikkurila, Neste, Titanium

Toukokuu: Altia, Terveystalo

Ajoituksissa toki säätämistä.. ei täysin askelmerkit kohdillaan, mutta jotenkin nuin heittämällä mennään

Olenko mielenvikainen? 

Et missään nimessä. Olemalla hereillä kuponkien irtoamisissa ja olemalla valmis tekemään kauppaa pienehköilläkin spreadeillä pitäisi olla mahdollista päästä ok-lisätuottoihin. Tuskin kuitenkaan mihinkään älyvapaaseen, mutta kyllä osinkojen irtoamisten yhteydessä jengiä (incl. me) pilkkii suuntaan ja toiseen. Ja sitten on vielä bonuksena yksityishenkilöiden osinkojen 15 prosentin verovapaus. 

Näytä koko viesti
Veikkaus, rahapelimonopoli - 30.11.2020 08.01

Olen aika varma, että mediaanilukijanikaan ei ole määrin kärryillä, minkälaista porukkaa Veikkauksen edunsaajat oikeasti ovat. Ja luulevat, että mie väritän näitä juttuja, jotta pääsisin rahapeliyhtiöilläni Suomen markkinoille. Mutta yleensä hyväksyvät tämän, koska lukijani lienevät markkinataloushenkisiä noin kahta tietämääni poikkeusta lukuun ottamatta.

https://www.pokeritieto.com/kolumnit/peliongelmaisista-valittamisen-tees...

Tilaisuudessa oli huomattavaa, että tähän asti nettiblokkeja äänekkäästi vaatinut Rosa Meriläinen oli niistä viimeisimmässä arpajaislakikuulemisessa ihan hiljaa. Tämä on taivavan lobbarin merkki: On lobattu jotain hyvin arveluttavaa ja saatu se läpi. Tuulettelu on syytä suorittaa vain sisäpiirin edessä, eikä kun paikalla on selvästi vihamielisiä tahoja. Museoliiton Kimmo Levä ei tätä tajunnut, vaan puhui läpiä päähänsä ja antoi vielä kirjallisen lausunnonkin hyvin saman suuntaisena. SOSTEn kirjallisessa ja Vertti Kiukaksen suullisessa lausunnossa "Estetään arpajaislain vastaista rahapelaamista estämällä laittomasti toimivien peliyritysten sivustojen käyttö Suomesta ja rahan siirtäminen näille yrityksille" on arpajaislain vastainen pelaaminen (=esim. nettipokeri) ja laittomasti toimivat peliyritykset (esim. pörssiyhtiöt Kindred ja Betsson) söpösti mukana:

https://api.hankeikkuna.fi/asiakirjat/0aa46411-3997-4c7d-8fbb-3d809f705c...

Itse asiassa olen vain osin jaksanut sotia omien intressieni vuoksi. Miulla oli taloudellisia intressejä Suomen rahapelimarkkinoista voimakkaasti riippuvissa tahoissa, kuten Pokeritiedon taustayhtiössä. Nämä intressit on kuitenkin pääosin myyty jo vuosia sitten. Mutta näen tuon rosvojoukon kuriin laittamisen yhteiskunnallisesti niin tärkeänä, että jatkan kivittämistään luultavasti hautaan asti. 

Näytä koko viesti
Cibus Nordic - Laman kestävä osinkokone? - 30.11.2020 07.28

Arvopaperi löysi Cibuksen. Ja miekin saanut lavan jäähän ja nimen lehteen.

Mie en oikein usko Cibuksen tuplalistaukseen, vaikka tässä sillä spekuloidaankin. Ei sitä paljon äreämmin voi nähdäkseni perustellusti nykytaseella arvostaa ja likviditeetti vain hajautuisi.

https://www.arvopaperi.fi/uutiset/tama-ruotsalainen-osinkokone-jauhaa-tu...

Näytä koko viesti
Nordea - 30.11.2020 06.44

TL kirjoitti:

Toivoisin kovasti, että samana vuonna jaettavien kahden tilikauden osinkojen perusteella ei Kauppalehdessä ensi vuonna ole missään vaiheessa Nordean osinkotuottoprosentti (0,40 + 0,40?) per pörssikurssi (perjantaina 7,34) = 10,1%. 

 

****

 

Minäkin toivoisin kovasti että siellä olisi mieluimmin vaikkapa 10,9%. Eli osinkohaukkana ottaisin mieluummin tuon 0,4 + 0,4 kuin esimerkiksi 0,4 + 0,34.

Thx. Näppihäiriö, oli vielä excel auki, jossa oikea luku. Oikolukuvaiheessakin olisi pitänyt hahmottaa, että 0,8 / 7,34 >> 10,1%. Korjaan kolumniin.

Trolli kirjoitti:

Eikai tuota omien oston järkevyyttä voi suoraan määritellä omaa pääomaa ja osakekurssia vertaamalla. 

Omia voi kannattaa ostaa muulloinkin kuin silloin kun en pörssikurssi on alle "oikean" oman pääoman per kurssi ja tase sen sallii. Mutta silloin se on käytännön kiistatonta ja helpointa selittää paatuneille osinkohaukoillekin. 

Näytä koko viesti