Olet täällä

Aki Pyysing

Aki Pyysing

  • Liittynyt 16.12.2013
  • 2524 viestiä
  • 131 aloitettua ketjua

Viimeisimmät viestit

PHP Holding - 19.10.2018 9.58

Kurkkasin DNA.n osarin kunniaksi PHP:n noteeraukset Privanetista. Pari päivää sitten oli kirjattu kauppa @2.200, mikä on osinko huomioiden huipputasoa, mutta selvästi kaiketi alle substanssin. En ole aikoihin laskeskellut PHP:n tai Findan substanssia DNA:n hinnalla, kun Findaa on aika vähän ja PHP ei ole omissa käsissä. Onko joku?

DNA - 19.10.2018 9.39

DNA:n tulos on FIM:in mukaan pieni pettymys. Koska on hyvä läjä välillistä DNA:ta, ei miulla ollut etukäteen mitään käsitystä mitä edes odotettiin. Täytyy sanoa, että tässä kävi kyllä hyvät siihen nähden, mitä joskus vajaat 20 vuotta sitten ajateltiin. https://www.sijoitustieto.fi/sijoitusartikkelit/kolumni-dna-rahojen-kylt...

Nämä Arvopaperin jutut muuten alkavat olla tosi väsyneitä:

https://www.arvopaperi.fi/porssitiedotteet/dna-oyj-n-osavuosikatsaus-tam...

Eli copypaste DNA:n tiedotteesta. Talentumin ja Alman fuusio oli todella huonoksi talousjournalismin resursseille. Taloussanomat kun on lähinnä tahatonta huumoria.

Nordea - 19.10.2018 8.30

mattmillen kirjoitti:

Ajattelin myydä reilulla tappiolla olevat Nordeat eräästä pelisalkusta pois ja ostaa takaisin pitkään salkkuun jotta Technopoliksien luovutusvoittovero vähän pienenisi. Pitääkö tässä nyt olla se vuorokausi kauppojen välillä eroa ettei verottaja ala riehumaan?

Ei tarvitse. Kunhan teet avomarkkinakaupat eli ei sisäisenä kauppana samaan hintaan, niin kaikki on hyvin. Kyselyltä välttyäkseen kannattaa varoa juuri samaa hintaa, vaikka sekään ei loppupeleissä ole ongelma, jos kyseessä olivat aidot kaupat. Pienen päivätilin yrittäminen piristää kummasti eli yrittää myydä ja ostaa halvemmalla takaisin. 

Citycon - 18.10.2018 11.19

Citycon teki melko odotetun tuloksen, mutta käypiä arvoja päiviteltiin edelleen alaspäin. Kurssi pehmeni 1,655 asti, palatakseen vähän yli 1,70.

Mie en ostanut lisää, kun jäin pläräilemään osaria ja keräilemään näkemystä. Perinteiset tunnusluvut ovat hyvät: EPRA P/E 2018 10,2 ja P/B 62%. Yleensä en ole osinkotuottoa maininnut, mutta se on 7,8%. Eli siis riski tulee tällä hetkellä alas joka neljännes parilla pinnalla.

Kyse on lähinnä siitä, pystyykö Citycon säilyttämään vuokratuottonsa. Jos vastaus olisi kyllä, tätä voisi huoletta ottaa raskaasti ja räkiä kattoon. Rahoitus on kunnossa, lainojen keskikorko on 2,36%, joten yhtälö on oikeinpäin. Mutta kauppakeskukset ovat niin puristuksessa ja silti niitä pää märkänä rakennetaan lisää. Mitä ilmeisimmin rakentajat ovat keksineet, että kaupungistuminen on megatrendi.

En ota vielä lopullista näkemystä, vaan jään vähän kelailemaan. Tämä voi olla strong buy, hold tai avoid, kunhan olen saanut ajatukseni kasaan. Luultavasti jään nykypositioon hetkeksi, kun en kerran aamulla saanut halvalla ostettua.

Citycon - 17.10.2018 15.19

Huomenna tulee Cityconin tulos. Ei ole niin paljoa, että kellon soimaan laittaisin kuitenkaan.

https://www.arvopaperi.fi/kaikki_uutiset/kauppakeskustalo-cityconilta-od...

Montakohan osaketta pitäisi Petterille lahjoittaa, että saisi sen perkaamaan Cityconin läpi, että yhtiötä seuraisi ainakin yksi luotettava ja huolellinen analyytikkocool?

Sen verran osaketta kuitenkin on, että arvelen viimeistään Helsingin ja Tallinnan välisen lauttamatkan plärääväni tätä osaria. Tehokkaat markkinat reagoivat nopeasti kaikkeen ja kaikki sijoittajat ovat aina ajantasalla, tiedättehän?

Eläköityneen optiospekulantin portfoliosijoitukset - 17.10.2018 15.06

"Tuore väitöstutkimus osoittaa, että pörssiosakkeilla voittoa tehneet, keskimääräistä markkinakehitystä paremmin pärjänneet sijoittajat ostavat keskimääräistä riskisempiä osakkeita ottaen näin enemmän riskiä pelatessaan voittamillaan ”talon rahoilla”.

Ilmiö on erityisen voimakas osakesijoittamisen vastikään aloittaneiden piensijoittajien keskuudessa."

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/aloitteleva-mutta-menestyva-piensijoi...

Tämä ei ole nollatutkimus, vaikka mie tiesin tuloksen jo 80-luvulla. Olin yksi monista, jotka tekivät jotain pientä (tai silloin isolta tuntunutta) rahaa osakemarkkinoilla ja halusivat paljon lisää. Niinpä otin kaikki lainat, mitä suinkin sain neuvoteltua. Sain aikaiseksi 90-luvun alkaan 800.000 markkaa nettovelkaisen yksityistalouden, aika paljon sai silloin neuvoteltuasurprise.

Miulla oli tosin takana ajatus, että lainoja ei tarvitse maksaa, vaikka tulisi laskukausi, vaan aina voi odotella nousukautta. Mutta minuutit oli melko pitkiä sitä odotellessa ja aika jänniä neuvotteluja sai käydä pitääkseen huonovakuuksisista lainoista kiinni.

Varotaan sitä vauhtisokeutta!  

Nordea - 17.10.2018 10.33

Mie olen jo kokenut "ylireagointeihin" Nordean ostaja. Otin @8,40 taas lisää. Tosin seuraava marginaalinen rahanpesu-uutinen saisi vaikka jäädä tulematta...

Osta ja unohda - laiskan sijoittajan strategia - 16.10.2018 21.51

Jääkarhu kirjoitti:

Suurin osa ihmisistä ei ajattele autoa sijoituksena, eikä siinä mitään järkeä olekaan.

Eivät ajattele, mutta silti siihen rahaa sijoitetaan. Joten olisi hyvä ainakin olla kartalla, mitä siihen kuluu rahaa, huomioiden myös vaihtoehtoistuotto sitoutuvalle pääomalle. 

Jääkarhu kirjoitti:
Hieman samoista syistä en ymmärrä tuota vuokralla asumisen ihannointia. Toki kannattaa miettiä mahdollista asunnon jälleenmyyntiarvoakin, mutta onhan mukava asunto selkeästi elämänlaatua nostattava tekijä. Suurin osa ihmisistä ei ole onnellisimmillaan pienessä (vuokra)kopissa stadin keskustassa näin karrikoiden :) Omistusasumisessa on myös paljon hyviä puolia, kuten että on vastuussa asunnosta ja saa päättää mitä sille voi ja saa tehdä. Omistusasuntoonkin voi toki tilata ulkopuolista apua jos ja kun remonttiin, siivoukseen tms sitä tarvitsee. Toki on olemassa oikein mukavia vuokra-asuntojakin, mutta niiden vuokrat on todella korkeita varsinkin pääkaupunkiseudulla ja valinnanvaraa paljon heikommin.

Monet asuntosijoittajat asuvat itse isossa asunnossa vuokralla ja omistavat pieniä. Vuokratuotto kun on pienissä parempi. Isoihin asuntoihin ei ole kovin paljon vuokrauskysyntää, koska niillä, joilla olisi varaa asua isossa vuokralla, riittää yleensä varallisuus ostamiseenkin ja oman mökin omistajaa arvostetaan enemmän kuin hyyryläisiä. Isoja asuntoja saa siis vuokralaisen näkökulmasta vuokrattua suhteellisen edullisesti verrattuna pieniin.

Asun juuri siellä missä haluan, toista kertaa elämässäni Vaasankadun opiskelija-asunnon jälkeen. En varsinaisesti itselleni ihannoi vuokra-asumista, vaan luulen saavani rahalle paremman tuoton muualta kuin ympäröivistä seinistä. Tässä on taas se vaihtoehtoiskustannus, eli mihin pääomansa sitoo.

Tosin kansantaloudelle olisi hyväksi vuokra-asumisen yleistyminen työvoiman paremman liikkuvuuden muodossa, eli siinä mielessä ihannoinkin.

 

Loudspring - 16.10.2018 16.09

Kiistelimme pari viikkoa sitten hyvin sijoitussivistyneen kaverin kanssa Valletan lentokentällä, meneekö Loudspring nurin. Olin kannalla, että ei mene. Käytännön velaton sijoitusyhtiö, joka voi myydä osakkuuksiaan, kaatuu vain täydelliseen hölmöilyyn. Tosin osakkuudet eivät kyllä kehrää ihan mielettömiä kassavirtoja, joten rahat riittävät, mihin asti riittävät. Los Angelesin toimistolle kikattelimme molemmat. Emme nähneet suomalaista kilpailuetua Kalifornian riskirahoituksessa, mutta emme välttämättä kumpikaan ole visionäärejä, vaan enemmän kyynisiä pragmaatikkoja.

Inderes halusi 3.9. korostaa sijoittajille, että eivät siinä vaiheessa pitäneet osakkuusyhtiö Nocartin konkurssia todennäköisimpänä vaihtoehtona.

Ainakin Kauppalehden tämän päivän kirjoituksen perusteella mie nyt puolitoista kuukautta myöhemmin pitäisin Nocartin konkurssia sen tulevaisuuden näkymissä todennäköisempänä vaihtoehtona:

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/nocart-sai-velkomustuomion-200-000-eu...

Toinen vaihtoehto toki on, että joku laittaa lisää rahaa peliin. Afrikassa vaikuttaa olevan niin jännää, että mie taidan väistellä sieltäkin tarjolla olevat ylituotot. Tutkimusmatkailu sopiikin paremmin nuorille. 

 

Neo Industrial - 16.10.2018 15.48

On tehnyt jonkun aikaa mieli ottaa myytyjä halvemmalla takaisin, koska se on spekulantin parasta viihdettä. Toistaiseksi en ole kuitenkaan ottanut, mikä on ollut hyvä asia, sillä kurssi on kahden vuoden pohjissa @3,40.

Kun noususuhdanteen huipulla pidetään yyyteitä, jossain mättää pahasti. Eilen tiedotettiin 18 hengen irtisanomisesta. Ei sinänsä nousukaudellakaan saneeraamista mitään vastaan, mutta aika alhaisen omavaraisuuden narikka on edelleen kyseessä.

Tosin paikallinen trendi sähkökaapelien laittamiseksi maan alle jatkuu kuitenkin. Neon tiedotteiden otsikoista saa hyvän kokonaiskuvan, mitä on tapahtunut. https://www.neoindustrial.fi/tiedotteet

Mie en erityisesti tykännyt kun samana päivänä 15.8. tuli tulosvaroitus ja otsikko "liiketulos lähes kaksinkertaistui".

Merkittävä maakaapelisopimus osui samaan ajanjaksoon.

Näillä eväillä odottaisin 23.10. osarista (tai liiketoimintakatsauksesta siis) lähinnä lisäsynkistelyä itselleni. Neon otsikko toki voi voi olla mitä tahansa.

Jaan Inderesin 14.9. Neo-katsauksen näkemyksen: odotan parempia ostopaikkoja - ja lisäksi haluan varmuuden, että firma pystyy tekemään kassavirtaa lähitulevaisuudessa. Tosin jos muutkin näkevät tämän, ottaa tämä rivakasti ylös.

Miusta ei tosiaan ole Erkki Sinkoksi, jo0ka kylmähermoisesti edelleen istuu 38.000 osakkeen päällä, vaikka kurssi kävi jo yli kympinkin.