Olet täällä

Aki Pyysing

Aki Pyysing

  • Liittynyt 16.12.2013
  • 1941 viestiä
  • 116 aloitettua ketjua

Viimeisimmät viestit

Sijoitustiedon kirjakerho - 22.11.2017 4.53

Kolumnista: "Vaikuttaa siltä, että Teuvo Tulion Laulu tulipunaisesta kukasta (1938) on tippumassa kymmenen katsotuimman kotimaisen elokuvan joukosta. Aku tarvitsisi Teuvon haudassa kääntymiseen 730.000 katsojaa, ja se näyttäisi olevan saavutettavissa."

Kurkkasin Suomen elokuvasäätiön katsojaluvut. Vajaassa kuukaudessa 626.000 katsojaa, jolla jo jää kaikki muut Uunot paitsi Uuno armeijan leivissä taakse ja leffa on jo 2000-luvun katsotuin kotimainnen ja 14. kaikkien aikojen listalla. Taitaa jäädä Kaivopuiston kaunis Reginakin (760.000) vielä taakse ja kuudes sija Netflixin ja HBO:n valtakaudella käytännön saleteissa.

Kolumni: Maltan aarre jää löytymättä - 22.11.2017 4.15

adnil99 kirjoitti:

Antti Herlinin rahojen alkuperä Maltalla on selvitetty Seura lehden artikkelissa 6.11.2017. https://seura.fi/asiat/tutkitut/maltalla-toimiva-nemea-bank-yritettiin-p... .

Mie pysyttelen Seuran jutun luettuani alkuperäisessä teoriassani, eli Herlinin firmaa vietiin. Sekä Seuran että MOTin juttu perustunee vähemmistöosakkaiden yhteydenottoon ja materiaaleihin. Heitä toki vietiin myös, mutta heidän näkökulmansa on tietenkin omansa. Kun oikealta kusettajalta ei varmasti saa mitään, voi esimerkiksi kääntyä Suomen rikkaimman miehen puoleen, jos vaikka sieltä saisi jotain esimerkiksi julkisuuden avulla. Yleisestikin on vaikea uskoa Antti Herlinin tapaisen miljardimiehen ryhtyvän miljoonaluokan källäyksiin. Siinä on kolme merkitsevää numeroa eroa. Källääjät källäämisen ilosta (kuten the current President of the United States) ovat asia erikseen.

Kanitettuja kiinteistöjä voi muuten toki myydä, mutta  pantinhaltija pitää aina avaimia käsissään.

Technopolis - 22.11.2017 3.58

petteri kirjoitti:

...

Minkä ihmeen takia mie luin turnauksesta tiputtuani ensin Inderesin ja vasta sitten petterin analyysin Jyväskylä-kaupan vaikutuksista?

Minun analyysini on, että viisas raha jätti punavihreän kaupungin. Luin Keithin ilmeistä ja sanoista joskus jostain webcastista, että Jyväskylä on hankala yhteistyökumppani. Ja lainaan mentorini yhtä opetusta: "Kun joku positio vituttaa, se pitää myydä heti". 

Aspire Global - 21.11.2017 14.09

Osari ylitti miun odotukset selvästi. 3,6M q3 vs 2,9M q2. Ei ihme, että lapun likviditeetti on varsin matala, koska osakkaita on todella vähän eli vain vähän yli 800 kappaletta. Nousukauden loppuvaiheen kujanjuoksulle on tyypillistä, että IPO-iskijät lentävät kukasta kukkaan ja hylkäävät yhtiön pikisten jälkeen. Tosin en löytänyt mistään tietoa monta uutta osakasta emissiossa tuli, vaikka hain ainakin viisi minuuttia.

Kolme osalle ehkä osin vierasta käsitettä miksi minulla on Aspirea, ennen kuin karkaan Master Classicsin Mainiin: B2B, reguloidut markkinat ja kilpailuetu.

Ja vielä, on melko syvältä että ilmoittavat tuloksen euroissa ja treidaavat rähmissä.

Q4 on sitten kengurut poissa täysimääräisesti, jonka tosin valtaosa unohtaa jo ennen sitä. Ulkomuistista vastasi jotain 8 pinnaa jostakin.

Pysyn vähintään strong holdissa. Surkeasti mennyt osarikausi (kurssikehityksellisesti ja reagointimielessä) oli kiva kuitenkin päättää  positiiviseen yllätykseen. 

Kolumni: Maltan aarre jää löytymättä - 20.11.2017 16.13

Malta on halvan verotuksen maa ulkomaisille peliyhtiöille, mutta ei varsinainen veroparatiisisaari. Eikä mikään paratiisi muutenkaan. Vanha kolumnini, jonka joku tyrkkäsi google translateen ja siten herätti paljon kiinnostusta paikallisissakin. 31.10. 2013 Siellä missä serkut nussivat. Kirjoitin kolumnin kivellä ollessani, mutta pääsin pois ehjin nahoin ja olen monta kertaa uskaltanut palatakin.

Artikkelitoiveet - 15.11.2017 22.32

Kapteeni Ilmiselva kirjoitti:

Ketjua artikkelitoiveille en viela loytanyt, joten laitetaanpa sellainen tulille.

Henkilokuvista en yleensa ole kovin kiinnostunut, mutta voisitte koittaa Erkko Etulaa saada haastatteluun.

Voisi koittaa joo ja olla ilmansad. Suutarilan nero ei ole ikinä antanut yhtään henkilöhaastattelua. Toki meille pitäisi antaa.

Incap - 15.11.2017 16.29

Hyvä kvartaali oli, mutta vanha epäpätevä laskentaekonomi on aina vähän allerginen tällaiselle: 

Yhtiö on havainnut mahdollisen poikkeaman varaston arvostuksessa vuonna 2016 ja alkuvuonna 2017. Tämän ajanjakson varastoarvosta saattaa olla tarpeen tehdä noin 0,5 miljoonan euron alaskirjaus. Mikäli kirjaus on tarpeellinen ja tehdään vuoden 2017 tilinpäätökseen, konsernin koko vuoden 2017 liikevoitto (EBIT) sisältäen kyseisen, aiemman kertaluonteisen kustannuksen tulisi olemaan hieman pienempi kuin vuonna 2016.

Tämän takia osari tuli myöhässä, arvaan. Siellä arvottiin, mitä tästä sanotaan vai sanotaanko mitään. Tämä tosin tarkoittaa, että juoksevasta toiminnasta mielestään pystyvät tekemään Q4 saman kuin Q3. Tosin liikevaihtoennuste 45-50M kuulostaa aika pieneltä verrattuna Q3 jo kasassa olevaa 37M. Osakekohtaista tulosta on siis tehty jo nyt 0,59 ja kurssi 6,70. Vähän hätäisesti tehdyltä osarilta tosiaan vaikuttaa, kun tuo 45M alaraja vaatisi Q4 8M liikevaihtoa, mikä olisi varmasti aivan hillitön pettymys kaikille sijoittajille incl. mie. Lisäksi ollaan kauden puolivälissä, joten tarrkemman arvion pystyisi antamaan helposti. Tekisi mieleni lainata everstiluutnantti Karjulaa, mutta moderaattorin perkeleet aina sensuroivat kirosanojani.

Vaatii vielä aika paljon kurssinousua, että ensimmäinen finanssitalo ottaa Incapin seurantaan.

Privanet - 15.11.2017 15.06

Privanet otti aika paljon hittiä (-7%), kun Kauppalehti uutisoi Lapiksen maksamattomista velkakirjoista.

"Velkakirjoja markkinoinut Privanet ei tilannetta kommentoi. Hakulin mukaan Privanet mainosti velkakirjoja varmoina vetoina, koska ”sijoittaja saisi rahansa vähintään 1,4-kertaisena takaisin jopa Lapiksen kaatuessa”. Sijoituksen pantiksi sai huoneiston osakekirjat.

”Privanet markkinoi lainaa turvaavilla vakuuksilla. Minulle näytettiin kuva huoneistojakaumasta ja neljännen kerroksen 82 neliön kolmiosta, jonka piti olla se vakuus.”"

Kuulin viime viikolla, että yksi vanha asiakkaani oli sijoittanut näihin, ja lupasin kirjoittaa asiasta, jos saan vain faktat. En nimittäin ollut näihin bondeihin mitenkään erityisen perehtynyt, koska en todellakaan käy läpi Privanetin tarjouksia sijoituskohteina. Asiaan ei koskaan palattu ja Kauppalehti sai skuupinsurprise.

 

Mie en tiiä, mikä on markkinoijan vastuu näissä. Toivottavasti sellainen on olemassa. Ehkä joku tietää?

 

Jos markkinoijalla ei ole mitään vastuuta, voisi Privan osakkeessa olla ostopaikkakin. Olen seurannut yhden asiakkaansa touhuiluita, ja sille ne ovat pystyneet puhumaan veden viiniksi kerran toisensa jälkeen. Kuumilla markkinoilla pyörii edelleen paljon porukkaa, joka haluaa tuplia hinnalla millä hyvänsä tai edes varmaa 9 prosentin tuottoa. Näille on sitten hyvä paketoida kaikenlaista joululahjaa kainaloon. Tosin markkinan luisu jäähdyttää tätä porukkaa aika nopeasti.

Incap - 14.11.2017 11.52

Incapin osaria odotellessa...

Aiemmat ovat tulleet aamusta, nyt ollaan jo melkein puolessapäivässä, eikä ole vielä tullut. Vaikka varhaisin hyväksymäni osariaika onkin 12.00, on silti aika arveluttavaa julkaista osari mihin kellonaikaan sattuu. Melkein meinasin tästä lämmenneenä myydä vähän, mutta laidat olivat vähän levällään, enkä nyt osaripäivänä jätä mitään ordereita roikkumaan.

Sijoitustiedon kirjakerho - 13.11.2017 13.01

big bad bear kirjoitti:

...Sijoitustiedon foorumisti kun tuntuu minun silmään olevan melko geneerinen long only osakemies...

Kiitoksia palautteesta. Asiallisen kirjallisen palautteen saaminen palstalle Sijoitustiedon kirjoituksista tuntuu olevan välillä kovistakin lukijaluvuista huolimatta liki mahdotonta. Baariavautumisia tulee sen sijaan melko paljon. "Vittu Aki sä kirrrjotat tosshi hyviä kolumneja" - tyyliin. Facebookissa aina välillä joku kertoo missanneensa sekä otsikon että jutun pointin ja kertoo uutisia pohjalta "Kukko ei muni". Näihin tekisi mieli kirjoittaa, että "Mitä luulet, tiesinkö", mutta se ei nähdäkseni olisi kovin viisasta.

Ymmärrän mistä vaikutelma geneerisestä osakemiehestä kumpuaa, koska en ole juuri muusta kirjoittanut. Tein kuitenkin kakkua (=myin sekä indeksiputteja että calleja) kolme vuotta 90-luvun alussa. Hyppäsin ulos kakusta rahojen kanssa, mutta matkalta ei puuttunut vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Lainatakseni yhtä liikekumppaniani "Johdannaiset ovat poikkinaisille tai sitten suojaamiseen joten meidän ei tarvii enää niitä tehdä"cool. Lisäksi olen ollut mukana useissa kiinteistöprojekteissa,  perustamassa startuppeja ja sijoittanut paljon listaamattomiin (en kyllä yhteenkään tuntemattoman tarjoamaan) ja kaikenlaisia bondeja on vuosien varrella ollut (enimmäkseen vaihtovelkakirjoja tai ylikorkotalletuksia), joten ihan pelkästään geneerinen osakemies en ole.