Olet täällä

Aki Pyysing

Aki Pyysing

  • Liittynyt 16.12.2013
  • 2097 viestiä
  • 119 aloitettua ketjua

Viimeisimmät viestit

Kolumni: Tyhjästä rahaa - 18.2.2018 20.17

FinnishDGI kirjoitti:
Aki Pyysing kirjoitti:

Rahaa ei kuitenkaan tule tyhjästä, vaikka jotkut salaliittoteoreetikot selittävätkin pankkien sitä tekevän.

Viitsitkö Aki kuvata tähän miten rahan syntymisen ja tuhoutuminen todellisuudessa tapahtuu reservipankkijärjestelmässä? Minun käsittääkseni raha (=luotto/velka) syntyy nimenomaan tyhjästä ihan ilman foliohattua.

Totta kai keskuspankit luovat rahaa "tyhjästä". Niillä vain on takanaan koko yhteiskunnan infrastruktuuri armeijat mukaanlukien.

Technopolis - 16.2.2018 12.15

Daytraderin ja miun teoria informaation hitaasta siirtymisestä markkinoille vaikuttaa pitävän Techopoliksen osalta paikkansa. Ehkä Black Rockin syrjäseutuvastaava luki tilinpäätöstiedotteen kaikessa rauhassa ja päätti muuttaa TP-allokaatiota puoli promillea, kun kurssi kävi jo @3,98. Vähän omatuntoa kolkuttaa, etten eilen yhtään ostanut. Mutta olihan noita jo ennestään. 

Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 16.2.2018 11.59

big bad bear kirjoitti:

Voisiko nämä Viltsut ja muut trollit kick/bannata niin threadeja olisi mukavampi seurata? Thanks.

Mie luulen, että Viltsu on tosissaan eli ei ole trolli ja kirjoittaa vielä ihan ystävällisesti. Tunnen livenäkin väkeä, jotka uskovat mitä erikoisimpiin salaliittoteorioihin esimerkiksi CIA:n räjäyttämistä kaksoistorneista ja aika monet äänestivät presidentiksi tyyppiä, joka ei usko evoluutioon. Lisäksi erilaiset jumaluskotkin ovat varsin suosittuja.

Sijoitustiedon politiikka on, että kaikille pitää olla ystävällinen, mutta eriäviä näkemyksiä saa esittää, vaikka olisivat ylläpidonkin mielestä vähän hönöjä. Päiviksistä saa avaaja bännätä vapaasti kenet haluaa ja tätä on myös  noudatettava, tai sitten yp näyttää kovuutta.

Lisäksi on paljon ihmisiä marginaalialueella, eli eivät tiedä uskoako tyyliin juutalaisen rahan maailmanvaltaan tai ei. Kun sellaiset lukevat asiallisen perustelun, miksi näin ei ole, eivät he niin helposti ajaudu ääriryhmien propagandan uhreiksi.

Aspire Global - 16.2.2018 11.10

Risto kirjoitti:
..

Kiitos. Jos jakaisimme kuukauden postaaja -palkintoja, tämä olisi vakava kandidaatti. On hyvin harvinaista, että joku viitsii avata tilin vain vastatakseen kysymykseen täydellisesti.

Kuuntelin webcastin. Ainoa mistä en tykännyt, oli Neoloton kurien väistely. Parempi olisi kertoa avoimesti, että tämä projekti ajoi karille, mutta ensi kerralla koitetaan paremmin. Tosin juutalaiseen kulttuuriin ei kuulu myöntää virheitään.  

Mutta Neolotto oli vain kertaisku. B2B kasvu on vakuuttavaa ja osake verrokkejaan paljon halvempi. Kokemuksesta tiedän, että B2B rahapelialalla on haastavaa, mutta asiakassuhteet pitkiä, sitten kun niitä tulee. B2C taas on hyvin kilpailtua ja asiakkaista kiinnipitäminen työlästä. Tosin Aspire oli saanut B2C:ssä "holdia" nostettua, mikä on siis kuinka hyvin saadaan pidettyä asiakkaista kiinni. Nimittäin nettisloteissa kun ottaa pataan, hyvin helposti lähtee kokeilemaan uutta slottia, jos se antaisi paremmin. Ei tosin anna, mutta niin ne tekevät.

Mie otin myydyt takaisin ja pidän tiukasti kiinni. Ruutuanalyysi tosin kertoo myyntipaineesta, joten jään tarkkailemaan, josko taas vähän lörpähtäisi, ennen kuin nostan steikkejä.

Ja Nordnet voisi muuten antaa Aspirelle jonkun vakuusarvon. Miulla on yksi salkku 5 pinnan margin callin päässä, koska Aspiren vakuusprosentti on nolla. Laitankin viestiä aspaan. Laittakaa toki muutkincool. Huomattavaa tosin on, että tämä on ruotsalaisissa käsissä, joten hetken kestää. Ensin pitää saada seuraavan kokouksen asialistalle, ja sitten pitää ensin kahvitella ja diskuteerata. Jos yhdellä kiintiömammalla on poika hävinnyt rahansa Aspiren peleissä, eli yksi vastustaa, asia jätetään pöydälle. Olen paljon puuhastellut ruåtsalaisten kanssa ja voin vakuuttaa, että kuvaukseni ei ole mikään kaupunkilegenda. 

 

Finnair - 16.2.2018 10.02

Finnairin käänetarinaa on ollut hauskaa seurattavaa näin vaihtoaitiosta käsin. Mie en ihan heppoisilla perusteilla lentoyhtiöitä osta, enkä kyllä nyttenkään hyppää kyytiin, kun 645 miljoonan liikevaihdolla tehdään 170 megaa tulosta. En edes lähde pohtimaan, milloin ja miksi tulos kääntyy laskuun, mutta taso on niin kova, että yleensä ei kestä.

Finnairin nousu on muuten paljon tunnetusti kelvottoman suomalaisen yritysjohdon ansiota. Hyvin implementoitu strategia ja oikein hyvin tuloksin suoritettu paini ainakin kymmenen eri riidanhaluisen liiton kanssa tuottavat tulosta. Lisäksi paljon Finnairia käyttävänä voin kertoa, että homma toimii. Liput saa ostettua helposti ja tulevat eazysti puhelimeen ja sähköpostiin upgradetarjouksia ja ilmoituksia lentojen lähestymisestä. 

Dollari - 16.2.2018 9.51

Dollari näyttää pysyvän heikompana (@1,254 juuri nyt) koko ensimmäisen kvartaalin kuin viimeisen.

Trumpin kauppasodan aiheellinen pelko pitää keskuspankit varpaisillaan ja tuskin lähtevät painamaan omiaan alas. WTO:n sääntöjen vastaiset tuontitullit aurinkopaneleille ja pesukoneille tulivat jo ja lisää tullee vielä. Jos skannaisin jenkkiosakkeita, etsisin vientifirmoja, sellaisiakin on. Trumpin America First toimii siinä mielessä hyvin, että kauppakumppanit realistisesti arvioivat, että tuo yksi kohjo USA:sta lähtee kauppasotaan kyllä eikä meidän nilkit halua painaa perässä. Jos ei USA:n talous ylikuumene, kun vahvassa nousussa dollari heikkenee ja veronalennukset päälle, niin sitten talouksien ylikuumeneminen on siirtynyt taloushistoriaan.

Suomalaiset firmat ottavat heikosta dollarista hittiä ilman muuta. Joku UPM on pärjännyt käsittämättömän hyvin huolimatta heikentyneestä taalasta, mutta ikuisesti tämä kehitys ei voi olla näkymättä tulosrivillä. Miulla ei salkuissa kovin dollaririippuvaisia lappuja juurikaan ole.

 

Aspire Global - 15.2.2018 11.23

Aspiren osari vahvisti käsitystäni (lue toivettani), että Aspiren B2B tulee kulmasta kiekon kanssa. Yritin jopa vähän kauhoa dropista @36 Technopoliksen webcastin kuuntelun lomassa, mutta olin vähän hidas.

Miksi EPSiä on noin vähän, mikä varmaan antoi roboteille myyntisignaalin, en ehdi selvitellä, kun pitää lähteä jatkamaan Kings of Tallinnin Mainia. Ehtisikö joku reipas poika? Saa toki tyttökin, mutta "reipas henkilö" kuulostaa viisikymppisen korvaan vähän kömöltä ja ikävän äijävoittoista on spekulanttiseurakunnan lisäksi Sijoitustiedon keskustelukin.

Eläköityneen optiospekulantin portfoliosijoitukset - 15.2.2018 11.16

Ei ole miusta enää kunnon road gambleriksi. Pelasin eilen 7 tuntia pääturnausta ja päälle muutaman tunnin PLO8-turnausta ja se oli liikaa. Tippumistani jopa vähän kiukuttelin, mikä on vähän ala-arvoista.

Osaketreidaamiseni tai paremmin määriteltynä salkun pieni säätäminen toi eilen iloa. Laitoin ostoja sisään kesken turnauksen ennen USA:n inflaatiolukuja, koska niiden globaali tuijottaminen oli imo täysin posketonta. Huomasin, että inflaatio oli ilmeisesti odotettua isompi, kun alkoi tulla tekstiviestejä sisään toteutuneista ostoista. Ei ne ostot millään isolla plussalla ole, mutta läpsin itseäni selkään onnistuneesta psyykkaamisesta.

 

Technopolis - 15.2.2018 11.10

EPRA NAV 4,58, ja EPS 0,39 antavat  omaisuuden arvostukseksi 83% ja P/E:ksi vajaan kympin @3,85. Minun puolestani hinta voisi vaikka laskea, koska mie ajelen kymmenen pinnan tuotoilla mielelläni.

Webcastista poiminta: Technopoliksella on 150M bondi 3,75% korolla, jonka voi lunastaa 5/2018. Tämä pitäisi pystyä pinnan rahoittamaan tyyliin ainakin pinnan halvemmalla, mikä tekisi 1,5M hyvää. Citycon myi 1,25%(!) bondin loppuvuodesta 2016. Velkasijoittajan silmin näkisin Technopoliksen pienempiriskisenä, mutta taidan katsoa sinisten lasien läpi. Kun hybridistä tulee hyvää vielä paljon enemmän, pitäisi rahoituskustannusten tulla tänä ja erityisesti ensi vuonna iloisesti alaspäin.

Guidance luultavasti säikäytti sivistymättömiä kun ei luvata EBITDA:n kasvua, vaan samaa tai hiukan heikompaa. EPRA EPS:in pitäisi kuitenkin kasvaa ilman muuta, vaikka käyttökate Jyväskylän divestoinnin myötä pehmenisi. Siinä meni kuitenkin 7M käyttökatetta, mikä luvataan kokonaan tai ainakin melkkein kuroa kiinni.

Technopoliksen kanssa olisi leppoisa elämä, jos ei kurssi pomppisi ulkkareiden allokaatiomuutosten tahdissa ja sitä myöten joutuu askartelemaancool.

Joitain sivistymättömiä sieluja saattoi ilahduttaa 0,17:n osinko. 3,85:n hinnalla osingon voisi jättää kokonaan jakamatta ja käyttää nämä rahat omien ostoon. Ei taida mennä läpi edes käräjäoikeudessa, saati hovissa.

OPOakin (pyöreästi veroveloilla vähennetty EPRA NAV) löytyy 4,06, ja tämän verran Sponda muuten sai. Technopoliksen koko narikkaa ei olisi mitään valoa myydä nelosen pintaan, eikä kyllä Kobbelta irtoaisikaan, kun tuli sisään @4,22.

Itse asiassa pitäisi kiittää Technopolista takavuosien ylihintaisesta hybridistä ja säännöllisistä osakeanneista. Ne mahdollistivat ison position ottamisen hyvin edulliseen hintaan.

Dovre - 13.2.2018 13.07

Remy Extra kirjoitti:

Olen harmitellut sitä kuinka vähän omia on ostettu. Oliko raja 10% vaihdosta? Kahtena pörssipäivänä ei ole ostoja ollut lainkaan.

Antaako yhtiö jonkun rajahinnan, jonka yli ei osteta vai onko pankin parivaljakolla täysin vapaat kädet?

Miten yleisesti pienissä vähän vaihdetuissa firmoissa menetellään? 

10% osakkeista, ei vaihdosta.

Nasdaqin sääntöjen mukaan:

Hankinnan määrä kunakin kaupankäyntipäivänä saa olla enintään 25 prosenttia hankinnan kohteena olevien osakkeiden keskimääräisestä päivittäisestä volyymistä kauppapaikassa, jossa osto toteutetaan, jotta liikkeeseenlaskija voisi hyödyntää markkinoiden väärinkäyttöasetuksen turvasatamaa.

http://business.nasdaq.com/media/Nasdaq-Helsinki-Acquisition-and-transfe...

Arvailen käytäntöjä enimmäkseen, mutta osa varmaan antaa pankkiiriliikkeelle speksit ja osassa joku omista painelee nappeja. Epäilen pankkiiriliikkeelle annettavien valtuuksien olevan yleisempiä. Jos mie olisin CFO, ostaisin itse tai laittaisin jonkun luotettavan ostamaan.