Olet täällä

Daytrader

Daytrader

  • Liittynyt 12.1.2016
  • 266 viestiä
  • 1 aloitettua ketjua

Viimeisimmät viestit

Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 22.4.2018 21.41

Parkki kirjoitti:

Pahoittelut jos ei kuulu blogiisi, mutta voisitko avata tätä hieman enemmän? Hedgaus on aika uusi maailma itselleni, joten miten tälläinen kuvio käytännössä toimii?

Kai aina voi perusteluja pyytää! Tämä perustuu pitkälti teoriaan nimeltä interest rate parity (https://en.wikipedia.org/wiki/Interest_rate_parity). Siinä periaatteena on, että tietyin vähän epärealistisin oletuksin, jos maassa X lyhyet korot ovat korkeammat kuin maassa Y, maan Y valuutan oletetaan nousevan arvossa niin, että se kompensoi korkoeron. Jollei näin olisi, voisi maasta Y lainaamalla ja sijoittamalla maahan X saada riskitöntä tuottoa. Tämän ja yleisen euron vahvistumisuskon takia voit(japanilaisena tai jenkkinä) sopia myyväsi Euroa 2,5 prosenttia nykyistä hintaa paremmalla kurssilla vuoden päästä. Eli sijoitat vaikka Suomen vuoden valtionvelkakirjaan -0.5% korkolla, mutta tiedät hyötyväsi valuutassa yli 2%, joten tuottosi on yli 1,5% per annum.

Koska en ole asiantuntija, ja juuri nyt olen väsynyt, niin laitetaan pari linkkiä, joista ehkä tajuaa paremmin.

https://personal.vanguard.com/pdf/ISGHC.pdf

https://www.reuters.com/article/uk-eurozone-currencies-hedging-analysis/...

Käytännössä teoria ei ole ollut kovin vedenpitävä, vaan kautta historian korkeakorkoisten maiden valuutoihin sijoittamalla on saanut ylituottoa. Tähän perustuu ns. carry trading, joka on historiassa tuottanut pankeille ison kasan miljardeja, mutta aina välillä pamahtaa naamalle, kun treidit ovat liian suosittuja. Uskon, että kansainvälisille eurobondi sijoittajillekin voi käydä vähän kylmät, kun korot ja hedgaussuhde lähtevät kohta molemmat epäedulliseen suuntaan.

Kuvassa on kuvaaja historiallisesta hedgauskulusta (alkuvuonna 2018 ollaan oltu vielä pitkälti päälle 2%):

Kekkonen kirjoitti:

Löytyykö lyhyen ajan osaketreidaukseen talleja, jotka kouluttavat "hevosia" ilmaiseksi ja ottavat osan treidaajan pitkän aikavälin tuotoista (kuten pokerissa tehdään)?

Tällainen ratkaisu olisi hyvä kouluttajan näkökulmasta esimerkiksi small cappien tehottomuuden hyväksikäyttöön ilman oman ajan tuhlaamista näihin vain pieniä voittoja mahdollistaviin markkinoihin.

Amerikassa treidaukseen liittyy kyllä kaikkea laidasta laitaan, mutta varmaan jonkun verran ihan hyvääkin tallimeininkiä. Olisin luullut, että Suomessa joku työ- tai sopimuslainsäädäntö rajoittaa mitä sopimuksia voi tehdä asian suhteen, mutten kyllä tiedä. Kun sopimus ei välttämättä pidä, jos Suomessa katsotaan, että siinä on kohtuuttomia tai yleisestä tavasta poikkeavia ehtoja.

Suomessa nyt treidaajia on hyvin pieni määrä, enkä ole mistään tämänkaltaisesta kuullut. Jos se mahdollista on, niin kyllä mua vois jossain vaiheessa kiinnostaa kouluttaa jotakuta. Ellei mitään porkkanaa ole, kouluttamisessa on vähän se ongelma, että uhraat aikaa ja vaivaa tehdäksesi itsellesi kilpailijan.

HKScan - 22.4.2018 21.17

alosuutos kirjoitti:

Kaupoissa yleisesti tiedossa, että suomessa on iso sikapula kesällä. Valmistajat painaa jarrua ja vetää tuotteita pois valikoimista. Aasia vetää, hinnasta/kannattavuudesta ei hajuakaan.

Osaatko yhtään enempää sanoa tästä? Atria ja varsinkin HK Scan ovat todella tehokkaita pääoman tuhoajia, mutta varsinkin jälkimmäinen on hinnoiteltu niin alas, että positiivinen tulosyllätys saisi varmasti sukat pyörimään muillakin kuin jyväjemmareilla.

Markkina tänään: Seuranta- ja kommentointiketju - 20.4.2018 13.40

Hyvä katsaus markkinaan vanhalta mursuviiksi Nalle Wahlroosilta Suomen ja muun maailman talouteen.

https://www.inderes.fi/videot/sammon-yhtiokokous-2018-bjorn-wahlroos-kar...

Nalle ja Stadight on Suomen mittakaavassa aika hyvin perillä missä mennään. Pari huomiota markkinoista:

-En ole ainoa, joita korkojen ja pitkien korkojen hidas toipuminen on yllättänyt. Jokatapauksessa Nalle korostaa, että Sampo - toisin kuin muut vakuutusyhtiöt - hyötyy korkojen noususta. Nordean hyötymisen lisäksi Sampo välttää pitkiä korkopapereita. Nalle olisi viime vuonna ollut valmis lyömään vetoa korkojen nousun puolesta, mutta tämä ei toteutunut.

-Riskiset markkinat ovat siirtyneet nyt epävarmempaan tilaan, koska sykli lähestyy loppuaan. Jatkossa näemme volatiiliä ja riskistä markkinaa. Tämä on Nordealle hyvä, koska on markkinatakaaja monella markkinalla. Toki Sammon osakesijoitukset kärsivät.

TeliaSonera - 20.4.2018 13.24

Mulla on ollut kolmen prosentin siivu Teliaa salkussa jo toista vuotta. Parit osingot siitä on toki napattu, mutta vasta tänään alkoi vähän hymyilyttää. Telia on vihdoin pääsemässä yli Euraasian sekoiluista. Karistelu näyttäisi venyvän yli vuoden pidemmälle kuin ajattelin alunperin. Koko sijoitusteesi oli, että kun Euraasian ongelmista päästään eroon, valuaatio nousee tasolta P/E 13 -> P/E 17-18, missä Pohjoismaiden kilpailijat ovat pyörineet. Jossain vaiheessa oli jopa Elisa short ja Telia long, kun en kuitenkaan teleoperaattoribisnekseen ole ollut kovin luottavainen.

Aliarvioin operaattorien kyvyn korvata puheluiden ja etenkin viestien siirtymistä whatsuppiin ja skypeen. Liikevaihdot eivät ole laskeneet ollenkaan.

Telia on nyt kirinyt tänään 8% ylöspäin. P/E vertailu näyttää nyt osinkojen irtoamisen jälkeen 2019 ennustetulla tuloksella seuraavalta. Telia 15,1, DNA 18,8, Elisa 18,4 ja vaikka Telenor 16,5

Siellä on edelleen vähän eroa. Myin kuitenkin puolet Telioista pois. Vaikka se kuroisi arvostuksessa vielä 10-15% kiinni muita vaikka vuoden aikana, ei se ehkä ole riittävän suuri porkkana siihen nähden, että osamarkkinat voivat pehmetä tai over-the-top toimijoiden kilpailu voi rokottaa enemmän kuin hintoja laajakaistapuolella saadaan nostettua. Uskon, että Telia on ihan hyvä sijoitus niille, joilla vaihtoehtoiskustannus ei ole kovin suuri. Uskon, että omien ostot kyllä tiukentavat arvostuseroja kilpailijoihin nähden. Ehkä hyvä tulos + buy-back aiheuttaa vielä momentumia, niin myyn loputkin osakkeet 4,2-4,4 tienoilta.

Markkina tänään: Seuranta- ja kommentointiketju - 19.4.2018 13.17

Tämä menee samaan kastiin kun Alan Greenspanin "Irrational exuberance" puhe. Eli sille on annettu jälkikäteen merkityksiä, joita ei luultavasti tarkoitettu, tai mitkä eivät oikein edes pidä paikkaansa. Näistä on tullut lentäviä lauseita, jotka elävät omaa elämäänsä.

Vaikuttaako video siltä, että Draghi lupaa tuona hetkenä ostavansa vaikka 4 000 miljardilla valtion velkakirjoja, jos on tarpeen?

https://qz.com/1038954/whatever-it-takes-five-years-ago-today-mario-drag...

Siinähän on jo se yksinkertainen ongelma, ettei Draghilla ole valtuuksia mitään tällaista luvata. Kun Draghi aamulla heräsi, todennäköisesti hän ajatteli päivän puhetta puheena muiden joukossa, ei koko euroalueen kohtalonhetkenä.

Ihan niinkuin Greenspanin väitetään 1996 väittäneen markkinan olevan jotenkin hullun yliarvostettu, vaikkei hän sitä tehnyt. Tässä se kuuluisa ote puheesta:

"Clearly, sustained low inflation implies less uncertainty about the future, and lower risk premiums imply higher prices of stocks and other earning assets. We can see that in the inverse relationship exhibited by price/earnings ratios and the rate of inflation in the past. But how do we know when irrational exuberance has unduly escalated asset values, which then become subject to unexpected and prolonged contractions as they have in Japan over the past decade? "

Ei hän mitään väitä. Hän kysyy, että miten tiedämme, koska markkinat ovat turhan korkealla. Toki se on signaali, muttei ihan sellainen mitä nykyään väitetään. Kun Greenspan sai termin mieleensä kylpyhuoneessaan, ei hän varmasti voinut arvioida sen vaikutuksia. Vielä kolme vuotta myöhemmin pörssin ollessa täydessä kuplassa, Greenspan valitteli, ettei kuplia voi oikein etukäteen nähdä.

Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 19.4.2018 12.57

Daytrader kirjoitti:

Salkku toisen neljänneksen alussa

Nyt on käynyt niin, että kokonaiskuva on vähän unohtunut, kun on ostellut paljon pieniä positioita salkkuihin. Ostin viime päivinä pörssien laskuun shortteja ja hedgejä kiinni siinä määrin, että sijoituspainoni kasvoi liian suureksi. Se on toki ok, jos markkinoilla koetaan jonkinlainen rekyyli. Mutta jos tästä vielä lasketaan enemmän, ei minulla ole luottamusta pitää yli 50% sijoitusastetta osakkeisiin, koska pidän niitä jossain määrin kalliina. Toinen syy on suuri valtioiden velkakirja -shortti, joka kasvattaa salkkuni altistusta talouden negatiivisille shokeille. Eli nykyisessä tilanteessa salkkuni kärisi talousshokista enemmän kuin 100% osakesalkku, mikä ei ole mielestäni hyväksyttävää. Tarkoitukseni onkin lähiviikkoina myydä jotain, meni osakkeet mihin tahansa. Ehkä todennäköisin skenaario on 2-3% ensin alas ja sitten tätä enemmän ylös. Jossain määrin uskon odotusarvojen olevan sen puolella, että kyse on edelleen korjausliikkeestä, ei bear-markkinan alkusysäyksestä.

60% netto-osakepaino on siis liian suuri. Tänään avauksesta shorttasin 300 teur edestä osakkeita ja niitä ostaessa myin Eurostoxx50 futuuria lyhyeksi ja sain päivän hilattua voitolle.

-8% öljyfutuuri position myötä öljyä on taas salkussa. Hinta on 53 dollari vuoden 2020 lopulle, kun Brent treidaa tällä hetkellä 67,5 dollarissa ja WTI 63 dollarissa. Olen kyllä tietoinen shale tilanteesta.

- Lisäsin myös XOP:ta eli öljyntuottajia. Energia on sijoittajien salkuissa alipainoissa ja energia suhteessa koko markkinaan kaikkien aikojen pohjissa. Myös divergenssi öljyn hintaan on aika raju. XOP sisältää paljon shale tuottajia, joiden tuotanto yllättää ylöspäin samalla kuin hinta on monelle yllättävän hyvä.

Lasken osakepainoa lähiviikkoina, toivottavasti nouseviin kursseihin. Pidetään pää kylmänä. Elämme normaaleja epävarmempia aikoja korkeiden arvostuksien ympäristössä. Se ei tarkoita, että pitää pää työntää hiekkaan, vaan enemmänkin tavallista suurempaa joustavuutta ajattelussa.

Kirjoittelin reilu pari viikkoa sitten, että tarkoitus keventää osakepainoa. No sieltä tuli melkein viiden prosentin nousu, johon oli miellyttävää myydä. Olen myynyt viime päivinä Outokummun, Nokian, Cramon, Verkkokaupan, YIT:n. Lisäksi otin shorttia Yhdysvaltojen kaapeli-TV yhtiöihin (DISH, CHTR), koska niillä on aika komiat velkalastit siihen nähden, että striimaus tulee vuosi vuodelta syömään niiden bisnestä.

Osavuosikatsausten veikkaus on vaikeaa. Mieluummin reagoin kuin ennakoin. Nyt on enemmän varaa ottaa näkemystä vähän pitempiinkin vetoihin osavuosikatsausten perusteella. Bonuksena sain osakepainon tippumaan 40%:n alle. Olen edelleen taipuvainen veikkaamaan nousua mieluummin kuin laskua.

-Öljyala on lentänyt +15% parissa viikossa, mutta oma tavoitteeni on korkeammalla. Öljyn hinta on hyvin herkkä korjauksille positioitumisen takia, mutta näen myös mahdollisuuden komialle nousulle, koska ylimääräiset varastot on nyt kulutettu, joten tuotanto-ongelmat nostaisivat hintaa jyrkästi. Tätä varten mulla on kasa 80 dollarin osto-optioita marraskuulle.

-Olen ihan happy mun joukkovelkakirjashorttien kanssa vaikka ne eivät tuottoa näytäkkään. Teollisuusmetallit ovat +30% Y/Y, kesällä öljy on euroissakin +50% Y/Y, jos se säilyy edes nykyisellä tasollaan. Työntekijöistä alkaa olla monella alalla pulaa. Saksassa tehdään palkkasopimuksia, jotka takaavat vähän anteliaampia korotuksia. USA:ssa vero ja menouudistusten vaikutus alkaa potkimaan. Pitkissä koroissa on vielä riittävästi hinnasta välittämättömiä ostajia, mutta jossain vaiheessa huomataan, ettei Euroopan pitkät korot ole hintatietoisille ostajille läheskään kiinnostavia, jolloin voidaan nähdä aika räväkkää nousua. Jos ei nähdä, häviän aika vähän. Euroa on nyt todella edullista hedgata (jenkille ja japanilaisille maksetaan pari prosenttia lisätuottoa per annum), ja se pitää jossain määrin korkoja hyvin alhaalla. Tämäkin voi muuttua nopeasti.

Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 18.4.2018 17.51

Kiitos palautteesta! Oma lähteeni oli Danske(heillä luultavasti sama K.A:lla). Tämäkin oli pari vuotta vanha, joten saatoin hieman paisutella. Oletin, että kulkuvälineet olisivat pääasiassa autoja. Pörssiosakkeista niin suuri osa on kuitenkin varakkaimmalla 10%:lla, joten ainakin 90%:lle kotitalouksista tämä pitää paikkaansa.

Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 18.4.2018 17.31

.

Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 16.4.2018 15.03

Trumpista tuli mieleen seuraava. Hänen kannattajakuntansa on valmis katsomaan hyvin paljon sormiensa läpi. Nyt kuitenkin hänen asianajajansa Michael Cohenin dokumentit ja koko hässäkkä on takavarikoitu rikostutkinnassa. Näkisin mahdollisena, että sieltä löytyy jotain moraalisesti ja lain kannalta raskauttavaa todistusaineistoa Trumpin suhteen. Jos vain pientä, niin kuppi tuskin menee nurin. Jos löytyy vähän isompaa, niin momentum tässä asiassa voi kääntyä hyvin nopeasti. Siinä vaiheessa, jos Trumpin kansansuosio alittaa 30 %, alkavat omatkin koirat purra ja erkaannuttaa itseään presidentistä. Joten presidentti voi olla ulos virastaan vuoden sisällä. Toki epätodennäköisen puolella, mutta antaisin yli 10% mahdollisuuden.

Tällöin ensireaktio pörssissä olisi luultavasti myydä. Uskoisin, että jälleen kerran se olisi ostopaikka, joka ei kestä kovin kauaa. Luultavasti niin, että sitä ennakoitaisiin ennen itse tapahtumaa reilulla kurssilaskulla, mutta sitten kun itse impeachment saataisiin hyvään vauhtiin, niin huomattaisiin pari asiaa: 1. Mike Pence on markkinan kannalta paljon vähemmän riskinen vaihtoehto. 2. Tärkeimmät uudistukset pörssin kannalta on jo saatettu vauhtiin, josta niitä ei pysäytetä.

Suurin osa geopoliittisesta riskistä ja muusta arvaamattomuudesta häviäisi savuna ilmaan. Vaikea kuvitella, ettei tähän lopulta noustaisi rajusti. Ja siis mulla ei ole mitään Trumppia vastaan(joskin olen lähes kaikesta eri mieltä), menen jopa hänen hotelliin muutaman viikon päästä. Toivoisin, ettei tästä ala Trump-keskustelu.

Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 16.4.2018 14.23

Mikä toimii markkinoilla? Oma kymmenen minuutin henkilökohtainen brainstorm. Ei varmasti kattava, ja jotain virheellistäkin voi mahtua, mutta kunhan heittelen. Kirjoitellaan joskus toisten harkitummin...

Pitkällä tähtäimellä

1. Globaali hajautus, jossa suurin osa sijoituksista on osakkeissa on pitkällä tähtäimellä ylivoimanen. Jatkuvasti kun lisää pääomaa, niin ei tarvitse pörssien laskuistakaan huolehtia.

2. Globaalisti halpojen markkinoiden ostaminen (CAPE/, P/B, P/S, P/FCF), kalliiden myyminen

3. Arvosijoittaminen sekä markkinoiden että yksittäisten osakkeiden suhteen.

4. Momentum sijoittaminen etenkin kimpassa arvosijoittamisen kanssa.

5. Valuaation ja trendien seuraamisen yhdistäminen. Älä myy yliarvostettua markkinaa/osaketta, ennen kuin siirtyy laskutrendiin

6. Shareholder Yield (osinko, buybacks, velan maksu) sijoittaminen mieluummin kuin osinkosijoittaminen

7. Yksittäisten osakkeiden analysoinnissa tuloksen laadun arviointi (kassavirta, varastot, saamiset, poistot yms)

8. Yksittäisten osakkeiden sijoittamisessa hyvä pääoman tuotto takaa kasvun, jossa kaikki raha ei mene investointeihin.

9. Edelliseen liittyen vapaa kassavirta on tuloksiin nähden aliarvostettu

10. Kasvuyhtiöt ovat hyvä silloin kun ne eivät ole liian kalliita. Jos uskot löytäneesi seuraavat 15v yli10%/a kasvavan yhtiön, voi maksaa vähän enemmänkin.

11. Sisäpiiriostot ovat hyvä indikaatio osakkeen tulevalle vahvuudelle

12. Älä taistele keskuspankkeja vastaan.

13. Laatuyhtiöt ja pienet yhtiöt tuottavat luultavasti jatkossakin hieman paremmin kuin muu markkina.

14. Kun pörssissä on kallissa, ripaus tail-risk hedgausta on usein paikallaan.

15. Markkinoilla toistuvat usein samat asiat. Silti markkina voi muuttua, joten ei voi lukkiutua ajattelemaan, että koska jokin on toiminut 100 vuotta, se toimii myös jatkossa

16. Kaikkein suurin ilmainen lounas rahoitusmarkkinoilla on, jos onnistut löytämään positiivisen odotusarvon kohteita, jotka eivät korreloi keskenään. Älä siis vain mieti pelkkää osakemarkkinaa, vaikka sen tuotto olisikin porukan paras.

17. Markkinat eivät ole lähellekään tehokkaat.

 

Lyhellä tähtäimellä

1. Lisää rahaa voitollisiin sijoituksiin, vähennä sijoituksia tappiollisista

2. Lyhyellä tähtäimellä arvostuksilla voi heittää vesilintua, muut tekijät (tulos-odotukset, momentum) ajavat osakkeita

3. Hyvien kuukausien aikaan osakkeet nousevat kuukauden alun tienoilla ja huonoina aikoina laskevat. Rahastojen merkinnät/lunastukset ovat vieläkin oleellisia.

4. USA:ssa buyback blackout aika luo riskiä ennen tuloskautta kun loppumattomalta tuntuva bidi markkinasta häviää. Unohda päiväanomaliat ja 'sell in may' tyyppiset säännöt.

5.  Indeksisijoittamisen suosio nousee, indeksien muutoksilla ja ETF:n suosioiden muutoksilla on väliä yksittäisiin osakkeisiin.

6. Salkunhoitajat dumppaavat osakkeita joskus hinnasta välittämättä, jos tuotto ei miellytä. Hyvissä yhtiöissä ostonpaikkoja.

7. Osakkeet nousevat aina korkeammalle kuin olisit uskonut ja laskevat syvemmälle kuin olisit pelännyt. Lyhyen tähtäimen sijoituksissa KHAT ei ole hyvä strategia.

8. Osakkeet ylireagoivat yhtiökohtaisiin uutisiin ja alireagoivat regulaation ja toimintaympäristön muutoksiin lyhyellä aikavälillä.

9. Kurssikehitys synnyttää narratiiveja, joilla ei usein ole mitään tekemistä kurssikehityksen aiheuttamisen kanssa.

10. Earnings drift toimii vieläkin. Kun yhtiö antaa selkeän positiivisen tulosyllätyksen, kurssinousu tilastollisesti jatkuu viikon tai kaksi.

11. Positiiviset yllätykset tulevat ketjuissa ja negatiiviset yllätykset kasaantuvat.

12. Sentimentti-indikaattorit ovat hyödyllisiä vain ääriarvoissaan. Vain arvot, jotka eivät toistu vuosittain, ovat mielenkiintoisia. Arvot, jotka toistuvat vähemmän kuin kerran 5 vuodessa kertovat jo paljon.

13. Älä mieti asioita kunnarien kautta, vaan pyri säännönmukaisiin tuottoihin. 250 päivään mahtuu paljon tilaisuuksia, vaikka joskus onkin hiljaisempaa

14. Varsinkin lyhyellä tähtäimellä arvioi prosessia, älä pelkkää lopputulosta. Vuosikymmenten aikana sattuu aika pahojakin tappioputkia, vaikka prosessi olisi kunnossa.

15. Kun et pysty ajattelemaan objektiivisesti, vähennä positioita hinnasta välittämättä.

16. Markkinat eivät ole lähellekään tehokkaat.