Olet täällä

Daytrader

Daytrader

  • Liittynyt 12.1.2016
  • 340 viestiä
  • 2 aloitettua ketjua

Viimeisimmät viestit

Vuoden sijoittaja 2018 - 19.7.2018 7.13

Aki Pyysing kirjoitti:

Almalta soittivat ja ensin sanoin, että ei en tilaa mitään lehteä. Sitten kuitenkin päädyin suostua osallistumiseen ja mailasin itse pyytämänsä tiedot. En näköjään ihan hirveästi vaalikampanjan kannalta asiaa tosiaan ajatellut. En tosin ilkeäisi kirjoittaa mitään Merjan tyyppistä rimssua ja lisäksi I am proud to be Sijoitustiteto pääkolumnisti. Niin kauan kuin iloa riittää, Daytrader saattaa pian syrjäyttää miut. 

Tuskimpa syrjäyttää. Aloittelijan tuurilla saa aina muutaman hyvän jutun tehtyä, mutta kyllä siinä tarvitaan vuosien kokemus, että pystyy viikosta toiseen kirjoittamaan viihdyttävän tekstin melkein asiasta kuin asiasta. Mutta jatketaan harjoittelua.

Olen aina vähän ihmetellyt, kuinka melko pienilläkin aloilla Suomessa järjestetään hienoja gaaloja ja äänestyksiä vuoden parhaista. Niinkuin muoti- tai pelialalla on jopa televisioitu gaaloja, joissa kaikki tuntevat pomminvarmasti toisensa. Mutta ihan hauskaahan tämä on. Koitan tsempata itsenikin äänestämään.

Kauppasota - 19.7.2018 7.07

Katsoin videon kokonaan. Siinä on mielestäni monta asiaa oikein, mutta Navarro on omaan makuuni liian haukkamainen. Mutta hän on oikeassa, että Kiina ajaa omaa etuansa muiden kustannuksella. Mikä valtio ei sitä tee, ellei sille ole esteitä?

On väärin ajatella, että koska Trump puhuu älyttömyyksiä, kaikki mitä hän esittää, on tyhmää. Kysehän on jossain määrin halo-efektistä, jolloin ihmisen näkyvimmät ominaisuudet heijastetaan hänen kaikkiin muihinkin toimiin ja ajatuksiin. Oma kantani on, että vaikka Trump ei ole erityisen tyhmä, ei hän myöskään ole alkuunkaan riittävän kyvykäs tai luonteeltaan sopiva tehtäväänsä. Mutta kyllä, kauppapolitiikassa varsinkin Kiinan haastaminen on ihan oikein.

Yhdysvalloille on tosiaan parempi, jos Trump saa neuvoteltua reilummat kauppasopimukset. Mielestäni on Euroopan kannaltakin hyvä, että joku pistää Kiinaa vähän ruotuun. Itselläni meinasi mennä kahvit väärään kurkkuun, kun Xi asettautui Davosissa vapaan kaupan puolustajaksi. Se oli naurettavaa. Kiina rikkoo taitavasti sääntöjä. Miten ihmeessä Länsimainen yhtiö voi kilpailla Kinalaisen kanssa, joka voi saada lähes rajattoman määrän lainaa hyvillä ehdoilla? Teknologiaa varastetaan ja Länsimaisten yhtiöiden toimintaa rajoitetaan Kiinassa aika reilusti. Pelin sääntöjä pitää säätää, ja Euroopan pitäisi jossain määrin toimia Yhdysvaltojen kanssa. Silloin voitaisiin saada neuvottelun kautta tuloksia. Uhkailun kierre on paljon vaarallisempi. Kiinassa ja Yhdysvalloissa voidaan joutua tilanteeseen, jossa kumpikin pelkää kasvojensa menettämistä, jos jossain annetaan periksi, koska riita on niin julkinen.

Koska Trump ja hänen esikuntansa ovat niin vastakkainasettelua hakevia, pelkään kauppasodan luisuvan turhan mittavaksi. Siitä on jo sitten Yhdysvalloillekin haittaa todella merkittävästi. Jos Yhdysvalloissa kaikki asiasta päättävät kannattavat kovaa linjaa, saattaa hyvä kompromissi mennä ohi suun.

Noin yleisesti olen sitä mieltä, ettei varsinkaan nykyiset toimet riitä vielä tekemään merkittävää lovea maailmantalouden kasvuun. Vaikutuksia yritysten epävarmuuteen ja sitä kautta investointeihin liioitellaan aina. Ihan niinkuin Obaman aikana CNBC:llä joka toinen CEO kertoi, että Obaman tuoma epävarmuus rajoittaa investointeja. Silti talous kasvoi ja pörssi nousi lähes tauotta hänen kautensa.

Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 19.7.2018 6.42

Aki Pyysing kirjoitti:
eke kirjoitti:
LongJohn kirjoitti:
eke kirjoitti:

Haha...vuonna 1999 elettiin vielä markka-aikaa.

pörssi eli jo euroaikaa...

...älä valehtele.

Ei se valehtelekaan.

https://www.mtv.fi/uutiset/talous/artikkeli/porssi-euroaikaan-kertarysay...

Daytraderille pilkunnussintaa: Suomessa kiinalaiset ovat pieniä, eikä Kiinalaisia.

Itsekin muistelin, etten ole ikinä markkoja sijoitellut. En uskaltanut lähteä korjaamaan, koska en ihan varma ollut, tekeekö muisti tepposensa.

Huomasin kiinalaisongelmani jo omaa tekstiä lukiessani. Yleensä koitan muokata tekstejäni, muttei ihan aina jaksa. Tänne blogin puolelle varsinkin jää virheitä, mutta sivuston puolen artikkeleihin koitan saada ilmiselvät virheet alle kymmenneen luetuttamalla tekstin jollain vähemmän suurpiirteisellä lukijalla. Ylioppislaskirjoituksissakin kaksi Laudaturina lähtenyttä kirjoitusta kääntyi kirjoitusvirheiden takia E:ksi. Eikä 8 vuoden melkein täydellinen kirjoitustauko kumma kyllä parantanut vaivaa.

Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 18.7.2018 14.35

Hyvä päivä pörssissä. Aamu meni vähän taas voittojen liian nopeasti kotiuttamiseen. Aamulta tuli noin neljä tonnia voittoa, mutta päivän pelasti Orion, josta tuli 18 teur tuottoja, eli 22 teur yhteensä kulujen jälkeen.

Orionissa aika oleellinen juttu oli, ettei Parkinsonin aihion faasi 2 ole mennyt ainakaan ihan penkin alle, koska päätavoitteet saavutettiin. Lääkeaihio on odotusarvoisesti about 2-3 euron/osake arvoinen(epävarmuudella siis huomioituna), joten jos sille olis käynyt samoin kuin ORM-12741(Alzheimer):lle viime osarissa, ei tulos olisi jaksanut nostaa osaketta. Nyt kun tulos oli odotettua parempi ja kurssi painettu alas, ei ollut oikein mitään syytä laskea, joten osaketta pystyi ostamaan aika reilusti. Itse en edes yrittänyt olla älyttömän nopea, vaan katsoa, ettei tulos johtunut mistään kertaluonteisista tai etappimaksuista + mikään kehitysprojekti ei ollut tippunut pois.

Ironista. Orion sai melkein mun pään räjähtämään, kun olin sillä viime vuoden alkukesästä helposti viisinumeroisen summan tappiolla, vaikka oli mun mielestä ihan selvää, että tulos lähtisi heikkenemään ja osake oli hinnoiteltu P/E 34. Siinä ei ollut minkäänlaista järkeä. Kuitenkin, nämä shortit lopulta päätyivät plussalle, jonka lisäksi Orion on ollut mun  paras treidilappu jollain 70-80 teur tuotoilla viimeisen vuoden aikana. Aika usein äkkiseltään onnettomuudelta näyttänyt asia päätyy hyväksi.

Tänään näkyi, ettei suositusten muutoksiin kannata automaationa vain ostaa/myydä. Nordea nosti Tiedon suositusta ja Danske laski Keskon suositusta. Molemmat ihan arvostetuilta analyytikoilta ja tieto vasta myöhemmin uutisvälineisiin. Näistä sain aikaan vain -1,7 teur tappiot.

Seuraavassa päivän kaupat. Käytän tuota potentiaalista tuotto saraketta, koska se huomioi myös voiton salkkuun jääneistä osakkeista, eikä vain jo myydyistä. Esim nyt jätän 2k Orionia alkuperäisestä 12k:sta uuden taktiikkani mukaisesti yli yön. Tänään tuli muutenkin tehtyä pieniä muutoksia salkkuun, esim myin puolet Ilkoistani, koska ne eivät ole tehneet mitään puoleen vuoteen, vaihdoin Danskea ja Nordeaa hyvän tuloksen tehneeseen SEB:n ja karsin vähän Veoneeria (448 vrs 380 osto), jota saatan vielä tänään ottaa takaisin salkkuun. YIT:tä mulle jää vielä salkkuun. Q2 tulee taatusti olemaan konsensusodotuksia huonommin, mutta onko sillä väliä, kun kaikki sen tietävät? No yleensä tykkään keventää positioita osavuosikatsauksiin. Osareiden ennakointiin tarvitsisin enemmän resursseja/aikaa.

All in all. Aamu olisi pitänyt olla +8 teur, ei +4 teur, kun olisi vähän positioita juoksuttanut. Ongelma taisi olla, että oli niin paljon osareita varsinkin Ruotsissa, ettei pystynyt keskittymään, jolloin on helppo ottaa voitot kotiin, kun ei ole selkeää suunnitelmaa. Esim Ericssonit myin puolihuolimattomasti naurettavan aikaisin. Mutta koska iltapäivä meni niin hyvin, niin onnittelen itseäni parilla oluella.

Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 16.7.2018 15.49

dunotski kirjoitti:

Saatko kaikki markkinainformaatiot bloombergin kautta vai mitä kautta seuraat esimerkiksi osakkeiden suositusten muutoksia, kuten tänään Elisa ja Dna? Onko suositella, jotain järkevän hintaista palvelua, jonka kautta saisi reaaliaikaisesti tietoa suositusten muutoksista ja pörssitiedotteista?

Itsellä käynyt useamman kerran niin, että huomaa kurssin lähtevän nousuun tai laskuun, muttei uskalla tarttua treidiin kun ei ole tietoa mistä liike johtuu. Esimerkiksi tänään olisi aika hyvällä omallatunnolla voinut myydä Elisaa ja Dnata lyhyeksi avaukseen jos olisi ollut tiedossa suositusten lasku.

Suurin osa Bloombergin kautta, Suomalaisista monet saa ostamalla analyysit tai olemalla pankin asiakas. Mutta olisipa se niin helppoa, että vain myis avaukseen, kun tulee suosituksen muutos. Varsinkin tulosreaktioiden jälkeen suosituksella ei välttämättä ole mitään merkitystä.

Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 16.7.2018 15.02

Hieman takkuista on. Vuosi +31%, mutta kaikki mitä päivätreidauksella on tehnyt on valunut korkojen laskuun ja vähän nyt öljyn laskuun, kun sitäkin menin pienen erän ottamaan. Tänäänkin tuli +2,4 teur tuottoja, mutta suorittaminen oli huonoa, ehkä puolet siitä mitä hyvällä suorittamisella olisi saanut kokoon. Printtasin koneen viereen, että tällä tuloskaudella positiot pidetään pitempään kuin viime päivät ja ostetaan nousevia ja myydään laskevia. Ehkä se sitten pysyy paremmin mielessä

 

Palataan salkun sisällön suhteen vähän myöhemmin asiaan. Nyt pakka on vähän sekaisin ja tuloskausi muokkaa kuitenkin salkkua aika paljon niin postaillaan salkku taas kun tuloskausi on pitemmällä.

Sijoitusmokat - 16.7.2018 11.29

Kun Kiinalaisten reverse merger huijausten aalto oli vasta alkamassa, sijoitin Kiinalaiseen yhtiiöön, joka sai tulonsa bussimainoksista. En millään saa firman nimeä mieleen. Hinnoittelu oli edullinen ja eihän Yhdysvaltojen pörssissä nyt mitään täysiä huijauksia pitäisi olla. Laskin, että vaikka olisi 50% todennäköisyys, että yhtiö on täysi huijaus, olisi se silti odotusarvoisesti hyvä sijoitus. Punaisia lippuja oli kuin vappumarssilla, mutta päätin jättää ne huomiotta. Jälikäteen tuo kaikki näyttää aivan selvältä, koska näitä huijauksia oli lopulta 50 miljardin dollarin arvosta. Siitä on Netflixissä jopa hyvä dokumentti "The China Hustle". Mutta silloin luotin, että kyllä paikallinen rahoitusvalvoja on asiansa päällä.

Jos joku näyttää liian hyvältä ollakseen totta, tee edes 10h tutkimus asiaan. Sen siitä oppi. Tämä oli sentään melko halpa opetus, koska tappio jäi nelinumeroiseksi summaksi.

 

Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 16.7.2018 11.06

_TS_ kirjoitti:

Miten monen näistä mokista uskot olevan ennakoitavissa etukäteen eikä vain sen lopputulos ettet voi tietää asioita etukäteen?

Itse tulee mokattua paljon ja usein, viimeksi kuluneella viikolla. Ne olisivat olleet vältettävissä  hallitsemalla täysin järjetöntä tunnesyöksyä (lue: tuntemattoman pelkoa) ja pysymällä valitussa strategiassa.

No pahimmat mokat ovat harvoin sattumista johtuvia. Niihin usein liittyy omien sääntöjen rikkomista tai karkeaa osaamattomuutta. Huono riskinhallinta on aina moka. Joskus voit hävitä 5% salkusta ilman, että on tehnyt mitään väärin. Joskus paljon pienempikin häviö on surkea virhe.

Itsellä kävi vähän erikoiset tässä näiden teleoperaattorien kanssa. Kyse on enemmänkin omista taipumuksista kuin varsinaisesti virheestä. Eli otin kiinni Elisan ja DNA:n shortteja, kun osakkeet laskivat perjantaina 5%. Tämä siitä syystä, että Elisan osarista ei löytynyt oikein mitään isoa heikkoutta. Ymmärsin kyllä, että nämä osakkeet on momentumin myötä ostettu aivan liian ylös, mutta ajattelin, että ostajia dippiin kuitenkin löytyisi.Tarkoitus oli laittaa shortit uudelleen pienestä rekyylistä.

No ei ostajia löytynyt, ja nyt molemmat laput ovat 12-14% alle torstain päätöksen. Ei se täysi yllätys ollut. Kun osakkeita ostetaan momentumin takia liian korkeista arvostustasoista huolimatta, on uloskäynti liian pieni, kun momentum hiipuu. Pitää opetella vaan ottamaan pitempiä siivuja osakkeiden liikkeistä. Se on muuten paljon vaikeampaa, kun näitä kursseja seuraa jatkuvasti. Mutta onhan tässä vielä paljon parannettavaa. Jäi yli viiden tonnin tilit lunastamatta, kun ei malttanut odottaa pidempään.

Olen vähän Keskoa shorttina. Edellisestä oppien, jos osarissa on edes pientä heikkoutta, pitää shortteja pitää vähintään viikko.

Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 13.7.2018 15.31

Venäjältä on palattu, muttei palauduttu. Joku siinä ilmanalassa oli, että vieläkin vähän puhalluttaa. No mutta FRA/BEL oli hyvä matsi, ja Kroatia meni finaaliin. Vetoja on kyllä pakko hedgata, koska en halua ylimääräistä panosta finaaliin. Muutenkin jo harmittais Kroatian tappio.

Veoneer on lähtenyt juuri niin hyvin nousemaan, kun toivoin. Se on salkkuni suurin yksittäinen osakeomistus. Mulla on sitä lopulta 2,5 tuhatta ja nyt osake on 429 SEK. Mulla on usein ollut vaikeuksia ostaa vaikeasti hinnoiteltavia tai korkeilla kertoimilla treidaavia lappuja. Tämä on vähän molempia, mutta pitäähän tässä jotain oppia.

Tässä osakkeessa voi momentum kiihtyä. Sillä on itseohjautuvien autojen tarina, ja pitkä tilauskanta, joka antaa tukea vähän konservatiivisemmillekin sijoittajille. Tällä hetkellä R&D on vielä niin reipasta, että tappiolla kynnetään, mutta polku voittoihin on aika helppo nähdä. Tämä on mielestäni hyvin hankala ala ennustaa. Olen niin monta kertaa treidannut kaikkea fundien perusteella, kun paljon parempaan lopputulokseen olisi päässyt arvostukset unohtamalla. On mulla jonkinlaiset lautasliina-analyysit tehtynä, mutta koitan pitää osakkeet mielestäni yliarvostettuun tilaan asti. On paljon tuottovampaa holdailla osakkeita fair valuesta 50% yliarvostukseen kuin 20% aliarvostuksesta fair valueen. Olen keskittynyt liikaa jälkimmäiseen.

Pyrin jatkossa tasapainottamaan arvon ja momentumin toiminnassani. Lyhyellä ja pitkällä aikavälillä. Se vaatii aika paljon tietoista työtä siirtää osittain syrjään hyvin valueen keskittynyt ajattelutapa.

 

Kiitos jpkl, dunotski ja Farseer kehuista!

Mokiin liittyen, mun mielestä Ray Dalion Principles -kirja oli vähän turhan pitkä ja vanhaa tuttua, jos hänen haastattelujaa on katsonut. Mutta tämä 30 minuutin video on ihan jees, varsinkin mikä tulee mokiin suhtautumiseen. https://www.youtube.com/watch?v=B9XGUpQZY38

Paljon helpommin sanottu kuin tehty, että ongelmiin pitäisi suhtautua peleinä ja mokiin paikkoina kehittyä. Mutta jo se tieto, että valtaosa parhaista sijoittajista on käynyt jossain vaiheessa syvällä Mordorissa auttaa, kun tulee itsellekin väkisinkin vaikeampi periodeja.

Vilho kirjoitti:

Kiitos jälleen loistavasta blogista. Ilmoita ihmeessä jos alkaa hajottaan kaikki randomit kyselijät ja et enää ota kysymyksiä vastaan, mutta ennen sitä kysyisin seuraavaa: uusimman tekstisi perusteella sinäkin olet toiminut aikoinaan pörssimeklarina. Teerenpeleissä viimeksi vieraana ollut Matikainenkin on tällä taustalla, Nordnetin yhdellä meklarilla Lönnqvististillä vaikuttaa jenkkiosakkeisiin sijoittaminen toimivan välillä erittäin hyvin. 

Mikä on tärkein oppi meklarina toimimisesta mikä on edistänyt treidaustasi sen jälkeen vai jäikö siitä mitään spesifiä etua käteen? Voisi kuvitella että esimerkiksi tarjouskirjaa osaisi tulkita tämän jälkeen keskimääräistä bulleroa paremmin.

Nyt kun entiset meklarit ovat menestyviä treidaajia niin sitähän heti vetää johtopäätöksen, että meklarina oppii hyväksi treideriksi vaikka voihan todellisuus toki olla että treideriksi pyrkivät hakeutuvat meklareiksi.

No ei todellakaan häiritse vastailla kysymyksiin. Jopa toivoisin, että joku joskus vähän haastaisikin, kunhan ei mennä jänkkäyslinjalle. Pyrin vastailemaan aika nopeasti, joten joskus kirjoitan varmasti jotain harkitsematonta ja väärääkin.

Tärkein oppi meklarina on, että oppii entisestään miten pörssi käytännössä toimii. Se on eri asia kuin lukea teoriaa asista. Tarjouskirjat, yritysten fundamentit, graafit, ihmisten käyttäytyminen. Meklarina voi imeä itseensä paljon osaamista. Meklareita on moneen lähtöön. Itse olin aika alaportaalla palvellen retail-asiakkaita. En silti ole niin varma, ovatko instikkameklaritkaan sen terävämpiä kaupankävijöitä. Noin yleensä kait ajatellaan, että sell-side työt(esim meklarit) ovat ihan ok ponnahduslauta buy-side puolelle(rahastot yms), mutta vasta omaa positiota ottaessa näkee, mihin sijoittajasta/treideristä on.

Suurin osa meklareista ei pystyisi voittamaan markkinoita edes pienehköllä pääomalla. Samaa sanoisin analyytikoista ja oikeastaan kaikista rahoitusalalla toimivista. Se on hankalaa. Monella jolla on analysoinnin taito saattaa puuttua kyky ottaa riskiä tai päinvastoin. Rahoitusalalla ihmissuhdetaidot ovat kaupankäyntitaitoja tärkeämpiä. En usko, että kyvykkyys markkinoiden voittamisesta olisi niinkään älystä tai työmotivaatiosta kinni.

Yksi aika merkittävä ongelma on, että yleensä hyvin tienaavien ja urallaan edenneiden ihmisten on vaikea sopeutua markkinoiden sääntöihin. Siellä ei ole enää yhtä oikeaa tapaa tehdä asioita. On pakko myöntää olevansa väärässä ja olla joustava. Ihmisten savanniaivot ei ole optimoitu sijoittamisen tapaiseen aktiviteettiin. Tämä kaikki ei ole mikään huolella pohdittu analyysi, vaan vähän lonkalta ammutaan.

Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 10.7.2018 12.53

Ehdottomasti pystyyn sijoitusmokat-ketju! Mulla niitä on paljon ja aika mehukkaita. Juttu oli alunperin 1400 sanainen, mutta tajusin, ettei nykyaikana jengi jaksa niin pitkiä juttuja lukea, niin saksin omia mokia pois. Mut nää on hyvää materiaalia, jos haluaa välttää jatkossa karikkoja.