Olet täällä

Daytrader

Daytrader

  • Liittynyt 12.1.2016
  • 77 viestiä
  • 1 aloitettua ketjua

Viimeisimmät viestit

Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 20.11.2017 12.06

Kiitos itsellesi. Koitan jatkossa vielä vähän enemmän tsempata, että selitän asioita vähän enemmän auki, tai ainakin linkkaan selityksen. Nykyään varmaan suurin osa suosittelee, että opettelee matematiikkaa ja koodaamista. Mutta itselleni tuommoset on aika pakkopullaa, joten olen keskittynyt muuhun pakollisten opintojen jälkeen.

Ongelmahan kysymyksessäsi on juuri, että treidaamista on niin monenlaista. Tottakai rahoitus on hyvä perusta. Itse olen lukenut pääaineena rahoitusta, sivuaineet ovat kvantitatiiviset metodit ja kansantaloustiede. Se on ihan hyvä paketti.

Tilastotieteestä ollut yllättäen eniten hyötyä kvantsuun liittyen. Todennäköisyyksien ja tilastojen syvällinen ymmärtäminen on nykypäivänä muillakin aloilla hyvin aliarvostettu juttu. Ja vaikka Nassim Taleb on jokseenkin ylimielinen ja ärsyttävä, hänen kirjansa Fooled by Randomness, Black Swan ja Antifragile ovat tähän liittyen viihdyttävää ja hyödyllistä lukemista.

Laskentatoimen osaaminen on tärkeää vähän hommassa kun hommassa. Ehkä kuitenkin se 4-5 kurssia riittää, kunhan ne opettelee sitäkin paremmin. Parhaiten tilinpäätösanalyysiä oppii sitten ihan tekemällä.

Itse olen lukenut yliopistolla myös psykologiaa treidaamisen ohessa, mutta siellä oli niin paljon läsnäolopakkoa että mitään tutkintoa en lähtenyt lopulta suorittamaan. Sijoitusmaailman psykologiaan liittyen kaikki mitä Kahneman, Tversky, Thaler, Shefrin ovat kirjoittaneet, kannattaa jossain määrin ymmärtää. Eikä pahitteeksi ole vähintään lukiotason psykologian ymmärtäminen klassisempien teorioiden suhteen.

Tärkeintä on opiskella niitä asioita mitkä kiinnostaa. Tylsän teorian pänttääminen on harvoin tuotto/vaiva suhteeltaan hyväksi, ellei asia todella kiinnosta. Jos pitää edes jossain määrin todennäköisenä, että päätyy treideriksi, suosittelen opettelemaan rentoutumaan tavalla tai toisella. Meditointia kannattaa koittaa (Headspace appsia kannattaa testata). Jos pystyy pitämään mielen objektiivisena ja rauhallisena hankalissakin tilanteissa, se on valtava etu kaikessa.

Jonkun markkinoinnin ja johtamisen opiskelu tuntuu aikamoiselta diagrammihelvetiltä. Mutta käytännön kokemuksen jälkeen niitä malleja oppii arvostamaan ja niistä voi olla hyötyä hommassa kuin hommassa.

Juuri mitään ei opi pelkästään lukemalla. Syvällinen oppiminen tapahtuu kaavalla opiskele-> tee> opiskele- tee> opiskele-> epäonnistu-> opiskele-> onnistu

Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 16.11.2017 8.59

Näyttää noin pintapuolisesti halvalta verrattuna yleiseen osakkeiden hintatasoon Yhdysvalloissa. Tykkään kyllä GE:n liiketoimintojen portfoliosta. Siellä on uusiutuvaa energiaa, öljyä, ilmailua, energiaa, terveydenhuoltoa ja muuta ihan mielenkiintoista. Yhtiön analyisointi veisi aika paljon aikaa, kun ilmeisesti mukana on vielä vähän GE Capital jämiäkin, jotka tekevät taseesta nopeasti katsottuna hyvin vaikean analysoida. En oikein osaa sanoa juuta eikä jaata. Osingon lasku ja sijoittajien uskon loppuminen voi viedä osakkeen yllättävän alas, joten en näe mitään pointtia ostaa yhtiötä kun se näyttää oikein hinnoitellulta. Tämä oli tämmöinen 5 minuutin analyysi.

Martela - 15.11.2017 12.48

Vuoden 2016 alussa OP Suomi rahastolla oli 285 000 osaketta ja OP Vakuutuksella 118 000 osaketta, yhteensä siis 403 tuhatta. Eli hieman alle 10 % osakekannasta yhteensä. Kahden vuoden ajan sieltä on tippunut markkinalle näitä tasaisena myyntivirtana.

31.10.2017 OP Suomella osakkeita oli 26 tuhatta ja OP Vakuutuksella 15 tuhatta eli 41 tuhatta yhteensä. Edellisellä kuukaudella vähennystä oli yhteensä 49 tuhatta. Marraskuussa OP on myynyt yhteensä 35 tuhatta kappaletta, mistä lienee 5-10 tuhatta muiden OP:n asiakkaiden. Eli jäljellä rapiat 10 tuhatta.

Onhan Martelan tämä vuosi ollut pettymys. Mutta halpa osake on ja jos ensi vuosi menee odotusten mukaisesti, tämä voisi mennä taas yli 10 euron. FCF yield yli 10% ja yhtiö on ensi vuonna viimeistään nettovelaton. Osinkoa siis voisi jakaa 7-8% nykyiseen kurssiin.

Tämä viimeinen dippi on varmasti vain sitä, ettei OP:ta enää pätkääkään kiinnosta mihin hintaan noi viimeiset hännät menevät. Olen ostanut tätä +10 tuhatta ja ostan vielä jonnin verran sitä mukaa kun myyvät.

edit: koitin laittaa vielä näkyviin 6k osto-orderit, niin voisivat OP:n meklarit vauhdittaa myyntejä, muttei nyt millään näytä kelpaavan.

Sijoitustiedon kirjakerho - 14.11.2017 14.23

Sijoitustiedon palsta on ainoa vähänkään järkevä sijoitusaiheinen keskustelusivusto Suomessa. Täällä puhutaan sivistyneesti ja älykkäästi sijoittamisesta. Osakesijoittaminen on valtaosalle ihmisistä se tärkein juttu, joten miksei keskustelu siihen keskittyisi. 90% sijoittajista ei edes ole muuta järkevää vaihtoehtoa kuin rahastot, asunnot, käteinen ja osakkeet. Kauppalehdessä keskustelu on lähes poikkeuksetta niin luokatonta, ettei siellä tule käytyä muuten kuin muistuttaakseen itseään kuinka heikkoa ajatusten virta voikaan olla. Siellä fiksut kommentit hukkuvat kuonaan.

Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 14.11.2017 14.11

Toisessa ketjussa ehdin jo kehua taloustoimittajan juttua Nordeasta. Sitten näen Kauppalehden otsikon "Outokumpu nostaa kannattavuustavoitteitaan".

Retail ostotoimeksiantoja on tullut yli 100k markkinalle, vaikka tämä on parhaimmillaankin 0-tiedote Outokummun kurssin kannalta. Capex ohjeistus jopa selkeän negatiivinen osingonjaon kannalta.

EBIT ei ole yhtä kuin EBITDA. Koita tässä nyt treidata. 750 meur ebitda ei juuri eroa 500 meurin EBIT tavoitteesta, ja muuten on vuoden 2020 konsensuksen alle. Ei nyt hirveesti uskalla Outsaa myydä. Tän markkinan IQ on tippunut viidessä vuodessa aika paljon. Ja taloustoimittajille pitäisi kyllä vaatia joku laskentatoimen ajokortti.

edit: Lähtihän se Outsa sieltä alaspäin.

Nordea - 14.11.2017 13.22

Nyt kun suomalaismedia julkaisee ajankohtaisen ja hyvän jutun, niin laitetaan nyt tännekin oikein, vaikka pari päivää myöhässä olenkin:

Kaataako Apple nyt Nordean niin kuin Nokian? – Sitä pohtii Nordeaa johtava von Koskull

https://www.talouselama.fi/uutiset/kaataako-apple-nyt-nordean-niin-kuin-...

Ilmeisesti ihan tosissaan ottavat:

”Jos me emme muutu, niin sitten olen ihan varma, että pankki kuolee, no doubt”, von Koskull sanoo.

Nordea - 14.11.2017 11.23

Joo hyviä kommentteja tuli tähän! Nyt sitä Nordeaa sitten saisi alta kympin. Itse en vielä ole lisännyt. Jotenkin tuntuu, että markkina olisi pehmenemässä. No niin on tuntunut monesti ennenkin. Toivoisi, että tässä tulis sen myötä kunnon lasku, että pääsisi ostamaan vähän vielä paremmalla turvamarginaalilla.

Vaikka nuo uhat ovat todellisia, niin silti jos veikata pitäisi, uskoisin Nordean tuloksen olevan kymmenen vuoden päästä korkeampi kuin nyt, jolloin tuottokin olisi varmasti ollut kohtuullinen. Ei kait ole täysin poisluettua, että Nalle taikoo pankille myös uusia tulonlähteitä, kun jollain alueilla kilpailu kovenee.

Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 14.11.2017 11.11

Esimerkki algoritmien voimasta ja ihmistreidaajien vähäisestä määrästä. Tänään Tikkurila on noin 5% nousussa eli markkina-arvoa on tullut lisää 37 miljoonaa euroa. En löydä mitään tietoa kilpailijosita, analyytikoilta tai mistään muustakaan firmaan vaikuttavasta tekijästä. Käytännössä nousun sai aikaan UBS:n suhteellisen agressiiviset 6 tuhannen kappaleen ostot ekan vartin aikana. Koska laidat olivat tyhjät, kurssi nousi sen melkein viisi prosenttia, etenkin kun momentumia pelaavat algot hyppäsivät kyytiin kesken ostojen. Voi toki takana olla joku isompi ostointressi, minkä takia kurssi nousee, mutta usein näissä ei oikein mitään syytä ole. Jonain toisena päivänä tuommoinen sadan tuhannen euron osto ei aiheuttaisi mitään värinää kurssissa.

No kun kurssi nousee viisi prosenttia ilman syytä, niin joku varmasti alkaa myymään sitä voimakkaasti? No eipä juuri. Itse tuohon myin 5k, mutta eiköhän ne päivän päätteeksi ole komealla turskalla. Joskus takavuosina, kun pankeissa oli vielä jonnin verran proppitreidereitä, tuo olisi myyty pari prosenttia alaspäin ja katsottu kuinka kova ostointressi on sillä hinnalla. Ymmärrän kyllä, että pitkäaikasen holdarin ei kannata reagoida 5 prosentin kurssimuutokseen, mutta ongelma on, ettei ole oikein ketään muuta, joka reagoisi. Tietysti hyvä kysymys, onko tämä ongelma? Itse jotenkin ajattelen, että olisi hyvä jos pörssistä voisi ostaa vähän isommankin määrän osaketta, ilman että kurssi lähtee lapasesta.

Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 13.11.2017 16.45

"Jos kyseessä on HFT algoritmi ne näkevät kun teet oman toimeksiantosi markkinoille ja ehtivät purkaa oman toimeksiantonsa ennen kuin sinun toimeksiantosi kerkeää poimia sitä markkinoilta. Tämän jälkeen yleensä sitten tekevät uudet toimeksiannot sinulle heikommalla hinnalla, jos olet mennyt tekemään markkihintaisen toimeksiannon. "

Ongelma mulle on tässä, etten haluaisi uskoa sitä. Pörssit väittävät ettei tuo ole mahdollista. Luulin, että tuohon olisi puututtu, kun sen julkituonnista on jo monta vuotta. Mitä helkutin järkeä siinä on, että joku kaupallinen toimija näkee toimeksiantoni ennen kuin se on markkinalla? Tiedän kyllä, miten tämä tehdään Amerikan pörsseissä, mutta eihän täällä ole edes niin montaa pörssiä, jolloin tuommoisen kitkemisen pitäisi olla hyvin helppoa. Siis joku HFT-pulju pääsee verottamaan kaikkia muita kaupantekijöitä riskittömästi. Siistiä. Ei ihme, että Virtu teki voittoa joka ainut päivä monen vuoden ajan. Rahallinen tappio tosta ei ole oleellinen. En vain ymmärrä kenen oikeustajuun tuo mahtuu.

Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 13.11.2017 12.13

Tesla: Olettaen, että kaikki menee oikein hienosti, Tesla voisi päästä vuoden 2020 konsensusodotuksen 1,9 mrd usd nettotulos. P/E 26 on noin kolminkertainen verrattuna nykyisiin autovalmistajien kertoimiin. Teslalla on vahva brändi ja markkina on kasvussa, joten voisin nykyisen yli 50 miljardin arvostuksen hyväksyä jos tuohon päästäisiin. Ongelma tulee siinä, että Tesla tarvitsee matkalla sinne kymmenen miljardia pääomaa investointeihin. Velkahanat tulevat jatkossa olemaan tiukalla viimeaikaisten pettymysten ja nykyisen 10 miljardin velkataakan takia. Tämä kaikki on vielä ihan hallittavissa, kunhan autot saadaan aikataulussa tehtailta ja autot eivät syty palamaan. Tai kukaan kilpailija ei kehitä merkittävästi parempia akkuteknologioita, jolloin Teslan kilpailuasetelma heikkenisi merkittävästi. Teslan on pakko antaa liian valoisia tulevaisuuden näkymiä, jotta saavat pääomaa. Yksi iso ongelma ja vaikkapa ison mittaluokan recall, niin tarina on romuna. Tässä on todella monta palasta jotka voivat vielä mennä pieleen.

Tunnen aurinkoenergia-alaa aika hyvin, ja SolarCity ostos oli vain tarinan elossapitoa. Jos Muskin firma olisi mennyt konkurssiin, niinkuin SolarCity oli hyvää vauhtia menossa, olisi se ollut Muskille paha imago-ongelma. Tämäkin on melkoinen kiviriippa jatkossa, jos osakekurssi vähän tippuu ja oman pääoman nosto laimentaisi enemmän osakkeita. En tunne Teslaa läheskään niin hyvin kuin sitä seuraavat analyytikot. Shortti perustuu ihan siihen, että osakkeen päällä on jossain määrin ansaitsematon sädekehä. Otan shortin kiinni siinä vaiheessa, kun Tesla X:ää pystytään puskemaan tavoitetahtiin ja -hintaan tehtailta. On se varmaan mahdollista. Otan, vaikka kurssi olisi 450 dollaria siinä vaiheessa. Momentum osakkeiden shorttaamisessa kannattaa muistaa Einhornin viisaus "Twice a silly price is not twice as silly; it's just silly," . Mietin jo kiinni ottamista 300 dollarin pintaan, kun tää oli 20% voitolla. Mutta, kaikki oli mennyt juuri niin kuin shorttia laittaessa ajattelin. Katsotaan 200 dollarin kohdalla uudelleen.

Algoritmit: Algoritmeistä on paljon hyötyä markkinalla. Niiden avulla isommat sijoittajat pystyvät ostamaan ja myymään osakkeita vähemmällä ihmisseurannalla. Nykyisin algoritmit ovat suhteellisen älykkäitä - jotkut tosin vielä suosivat kunnon momentum revitään laidasta x% vaihdosta algoritmejä. Piensijoittajille algoritmit taas antavat paremman hinnan kuin ennen, koska pienille määrille bid-ask spread on kapeampi näiden ansiosta. Olisi helppoa vaan arvostella konekauppaa, koska siitä on ollut itselle päänvaivaa. Se, että kaupankäyntiä on vaikea ennakoida, on myös hyvä juttu. Ei yhteiskunnalle tai markkinalle ole mitään hyötyä, jos minä tai joku muu pystyttäisiin front runnaamaan isoja toimeksiantoja tai muuta vastaavaa. Nykyisin skalpeerauskauppa, jossa pyritään tekemään muutaman sentin voittoja, on todellakin äärimmäisen hankalaa. Siksi olen siirtynyt tekemään tuottoni pääasiassa fundamentteihin perustuvasta kaupankäynnistä. Teen toki vielä lyhyempääkin kauppaa. Koska se on marginaalisesti positiivista, se pitää mielen virkeänä ja välittäjän tyytyväisenä.

Mutta jonkin verran arvostelenkin. Kyllä tämä kaupankäynti on mennyt aika sillisalaatiksi. Ihmisten laittamia toimeksiantoja on isoissakin firmoissa aika harvakseltaan, ja tarjouskirjat ovat hyvin epäluotettavia. Käytännössä Nokiankaan tarjouskirja, jossa näkyy viisi parasta tasoa tarjousmäärineen, ei kerro oikein mitään. Vaikkei sen pitäisi olla edes mahdollista, ei aina toimeksiannon tehdessä edes saa kaikkea mitä laidalla on. Olen koittanut pitkään ajatella, että kyse on vain ajoituksesta. Siellä joku algoritmi teki päätöksen poistaa tai lisää tarjouksen 0,001 sekuntia itseäni aikaisemmin. Mutta kun tätä tapahtuu vähän väliä, niin ihmettelen onko Pohjoismaissakin joku källi, jonka avulla ordereita on mahdollista frontata. Tässä on tullut tehtyä niin monta kymmentä tuhatta toimeksiantoa, että haluaisi uskoa ettei itse ole ihan pihalla. Michael Lewisin Flash Boys -kirjassahan selitettiin miten toimeksiantojen fronttaus jenkkilässä onnistuu kaupankäynnin pirstaloitumisen vuoksi. Flash Boys ei välttämättä ole sekään ihan objektiivinen kirja ja sisältää jokusen virheenkin, mutta on siinä enemmän hyviä pointteja kuin ongelmia.

Vaikka OMX ja algoritmikaupankävijät muuta väittävät, on likviditeetti markkinalta heikentynyt. Olisi se voinut heikentyä ilman algoritmejäkin, sitähän emme voi tietää. Silti vuosi vuodelta tuntuu, että markkina on entistä omituisempi ja entistä pienempi toimeksianto liikuttaa koko tarjouskirjaa. Sitä on vaikea todistaa tai edes selittää, mutta tarjous laitojen hivutusta ja markkinan manipulointia tapahtuu subjektiivisesti katsottuna enemmän kuin ennen. Kaipaisin huomattavasti enemmän kilpailua ihmistreidereiltä ja hyvin aktiivisilta sijoittajilta. Nykyisin ei voi enää mitenkään tietää yhtiöön hieman vaikuttavan uutisen kohdalla, tuleeko siihen mitään reaktiota tai onko reaktio oikea. Vaikka odotusarvot ovat puolella, joskus turhauttaa ihmetellä ja odotella, mihin asiasta täysin tietämättömät algoritmit kurssin vievät.

No, kyllä ne ihmisetkin tyhmästi kauppaa käyvät. Varmaan jos mennään vähän vielä kauemmaksi historiaan, on nykyinen tilanne aika hyvä ärsyttävyyksistään huolimatta.

Ihmisillä on usein se kuva, että pörssissä pyörii nykyisin todellä älykäs AI, joka tekee voittoa jatkuvalla syötöllä. 99% nykyisestä konekaupasta on vielä ihan perinteistä koodaajaan koodeja orjallisesti noudattavia algoja. Varmasti tulevaisuudessa on enemmän älyäkin liikkeellä.