Olet täällä

Daytrader

Daytrader

  • Liittynyt 12.1.2016
  • 418 viestiä
  • 2 aloitettua ketjua

Viimeisimmät viestit

Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 14.11.2018 9.41

Älä tartu putoavaan puukkoon. Sitähän ne neuvovat. Tässä on malliesimerkki putoavasta puukosta, eli tämän vuoden WTI-öljyn kuvaaja:

Eli öljymarkkinoiden fundamentit ovat yhtäkkiä muuttuneet, ja nyt pitää myydä öljyä? No itseasiasiassa fundamenteille ei ole tapahtunut viimeisen kahden viikon tai edes kuuden viikon ja 27% pudotuksen aikana paljoakaan. Yhdysvallat ovat pehmentäneet otettaan Iranin kauppapakotteista, jolloin näyttäisi, että noin 0,5 miljoona barrelia päivässä pystytään viemään enemmän kuin odotettiin. Toisaalta Saudi-Arabia kertoi jo vastaavansa tähän tiputtamalla omaa vientiään ja OPEC aloitti viestimisen tuotannon laskemisesta, joten kysyntä/tarjonta ei ensivuoden alkupuoliskolle ole heikentynyt. Yhdysvaltojen shale-tuotannon kasvu on kyllä yllättänyt itseni ja ennusteet, muttei se ole varsinaisesti ihan viime viikon uutta tietoa. Kyse on sentimentin muuttumisesta, ja teknisestä korjauksesta.

Itselläni on ollut öljyoptioita, mutta viime viikolla niiden arvo oli enää vain muutamia tuhansia dollareita. Kuitenkin olen siirtynyt öljyssä hieman positiivisemmaksi hinnan laskun ja seuraavan graafin(lähde:John Kemp) perusteella

Eli spekulatiivinen öljyfutuurien omistaminen on siirtynyt kaikkien aikojen suurimmalta tasolta hyvin normaalille tasolle. Luultavasti hedge fundit olivat positioituneet Iraninin öljyntuotannon hyvin voimakkaaseen pudotukseen jo normalisoidussa varastotilanteessa, jolloin öljyllä oli mahdollisuus myös nousta hyvin nopeasti. Nyt kun tämä skenaario sai takapakkia, positioita purettiin. Eikä tässä vielä kaikki. Raaka-ainefutuureissa commodity trading advisorit(CTA) ovat melko iso tekijä ja valtaosa heistä on trendin mukaisesti treidaavia. Joten trendin kääntyessä laskuun he eivät ole ainoastaan myyneet longeja, mutta menneet luultavasti myös melko shortiksi viime viikkoina. Sama tapahtui viime kesänä, jolloin olin reippaasti longina öljyyn.

Seuraava kuva havainnollistaa, miksi spekulatiivisia positioita kannattaa seurata, ja miksi olen nyt positiivisempi öljyyn:

Tämäkään ei vielä aiheuttanut eilistä lähes 8% laskua. Siitä on kaksi skenaariota: 1. Joku fundi oli voimakkaasti lyhyeksi myynyt natural gas futuureita ja ollut longina öljy futuureita. Tästä mun on turha selittää enempää, jos kiinnostaa, niin kannattaa lukea Macro Tourist -blogin kirjoitus. 2. Suurten optiopositioiden takia etenkin WTI joutui eilen gammamyrskyyn. Ai että mihin?

Öljyn tuottajat hedgaavat tuotantoaan. Toki he myyvät myös futuureita suoraan lyhyeksi, mutta hyvin usein he käyttävät optioita. Eli he haluavat varmistaa niiden avulla minimihinnan myydylle öljylleen. Tämä ei ole mikään ongelma, niin kauan kuin öljyn hinta ei laske voimakkaasti. Näitä optioita myyvät näet tuppaavat suojaamaan myydyt optiot myymällä futuureita. Jos öljyn hinta liikkuu 65-->64 dollariin ja öljyoptio on myyty 50 dollarin toteutushinnalla, niin tarve myydä futuureita on melko rajallinen, koska option delta on pieni. Gamma taas kuvaa deltan muutosta allaolevaan tuotteeseen. Kun optio lähestyy toteutushintaa, sen delta kasvaa. Koko ajan joudutaan myymään enemmän futuureita, jotta optiopositio pysyy suojattuna. Kun öljyn hinta laskee voimakkaasti, tästä tulee itseään toteuttava kierre.

Mitä enemmän shale öljyn tuotanto lisääntyy, sitä enemmän suojia hankitaan. Nyt 50-55 tasoilla on todella paljon optioita. Öljyn tuottajat ovat halunneet suojata itsensä voitolliseksi öljyn hinnan laskiessakin. Uskon tässä laskussa olevan kyse siitä. Kukaan ei oikein halua koskea öljyyn, ennen kuin tilanne rauhoittuu. Mutta "pakotettuja" myyjiä riittää.

Positiivista tässä on se, että homma toimiii myös toiseen suuntaan. Jos öljy tästä edes vähän toipuu, se voi toipua sitten sitäkin vauhdikkaammin. Ostin öljyfutuureita eilen. Mutta runsaasta optioiden määrästä johtuen voi paniikki myös vielä jatkua. Mutta kaikki ne otsikot, joita nyt pyörii äkillisestä fundamenttien heikkenemisestä liikkeen taustalla, ovat aika pitkälti sitä samaa vanhaa bullshittiä. Vielä kuukausi sitten samat toimittajat kirjoittivat yli 100 dollarin öljyn vääjäämättömyydestä. Itse uskon, että ennen pitkää löytyy myös sijoittajia, joita alhaisempi hinta houkuttaa. Ja OPEC:lla on kaksi syytä pitää öljy korkealla:

1. Öljy vastaa melko suurta osaa öljyntuottajamaiden tuloista. Voimakas lasku sotkee budjetit aika pahasti ja voi aiheuttaa epävakautta

2. Investointilama jatkuu edelleen. Shale-tuotanto pitää tuotannon kasvussa ainakin vielä ensi vuoden, mutta vuoden 2014 jälkeiset kutistuneet investoinnit alkavat vaikuttaa perinteiseen öljytuotantoon voimakkaasti ensi vuonna. Vielä tänä vuonna tulee paljon projekteja, joita on aloitettu yli sadan dollarin öljyn hinnan ympäristössä. Mutta ensi vuonna, ja etenkin sen jälkeen, suuria projekteja on entistä vähemmän. Permian voi kasvaa huoletta yli miljoona barrelia /päivä vuositahtia, mutta ennen pitkää sekään ei ole riittävästi. Kunnon öljypiikki 3-4 vuoden päästä nopeuttasi OPEC:n kannalta siirtymistä pois öljystä muihin energiamuotoihin turhan nopeaksi. Tästä syystä vakaa yli 60 dollarin öljy on itse asiassa OPEC:lle paljon parempi kuin vuoristorata. En näe tilannetta samanlaisena kuin vuoden 2014 lopussa. Tällä kertaa maailma tarvitsee kipeästi reipasta kasvua Yhdysvaltojen öljyntuotannossa toisin kuin neljä vuotta sitten.

Se ei tarkoita, etteikö seuraavina viikkoina nähtäisi jatkoa eiliselle vuoristoradalle.

Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 8.11.2018 14.23

Jmakela kirjoitti:

Mitä olet muuten mieltä Turkin tilanteesta kun nyt siitä ei ole ollut pitkään aikaan mitään vaikka tilanne siellä on aika riskialtis. Itse seuraan jonkin verran tilannetta siksi että liiran kurssi reagoi niin rajusti että siinä on hyvä tuottomahdollisuus jos reagoi oikein. Nyt Turkissa on inflaatio 25% ja kun USA:n Iran-pakotteet iskee niin se varmasti vaikuttaa myös Turkkiin koska ovat niin läheisiä niin voi hyvinkin olla tiukat ajat edessä.

Ja mielestäni EU:ssa ei olla valmiita reagoimaan Turkin tilanteeseen koska jos talous ottaa taas osumaa niin voi hyvinkin olla niin että Turkki päästää pakoilaisia EU-alueelle mikä taas aiheuttaisi kriisin ja sen seurauksena tulee hallituksia kuten Italiassa ja Unkarissa mikä taas ei tiedä hyvää EU:lle. Oletko itse seurannut Turkin tilannetta vai onko se mennyt vähän ohi kuten mediassa on käynyt?

Nämä tuppaavat menevään aina huonommaksi ja huonommaksi. Oma näkemys on ollut, että Turkin ETF:ää kannattaa ostaa pienellä painolla, kun verta on kaduilla tai vähän sen jälkeen, kun trendi on jo nouseva. Yleensä kannattaa ostaa myöhemmin kuin aikaisemmin näissä caseissa. Vähän niinkuin jos miettii U-kirjainta, niin pohjaan harvoin osuu, niin parempi ostaa pohjan oikealta puolelta, niin säästyy harmailta hiuksilta. Ainahan siinä on toki W-mahdollisuus tai jopa L-mahdollisuus. Sen takia pienet painot.

Turkki tarvitsee nyt kipeästi tuloja ja valuuttaa. Rajojen aukaiseminen olisi siinä mielessä tyhmä liike. Muutenkin Turkin vaikutus koko maailmaan on rajallinen. Se on jo pistetty basket case -folderiin Etelä-Afrikan ja Argentiinan kanssa. Joillain eurooppalaisilla pankeilla on sieltä isoja saamisia, mutta ei mitään mullistavaa. Pikkuhiljaa halventunut valuutta tekee työtänsä, ja talouden perusta alkaa paranemaan. Maata johtaa taloutta ymmärtämätön ja autoritaariseen järjestelmään siirtynyt johtaja, joten riskejä on.

SJ kirjoitti:

Vieläkö Daytraderin salkusta löytyy Vestasia vai menikö jo myyntiin? Kesästä asti oli melko tasaista ja nyt osarin molemmin puolin näyttää nousevan reippaasti. Osarista en nyt löytänyt näillä tiedoilla ja taidoilla mitään aivan mullistavaa. Markkinoille riitti kun palvelutoiminta kasvoi ja kannatti mukavasti sekä tilauskanta rikkoo vieläkin ennätyksiä? Itse en kyllä nähnyt sitä yllätyksenä, mutta taisinkin olla markkinaa reippaasti optimistisempi.

2019 Outlookista en huomannut muuta kuin maininnan, että liikevaihdon odotetaan kasvavan verrattuna vuoteen 2018.

Omalla kohdalla kyllä pitää paikkansa, että ostaminen on helpompaa kuin myyminen.. Ainakaan kun seuraava paikka rahalle ei ole vielä tiedossa. Siitäpä aasinsiltana mitä ajatuksia Intrum herättää?

No myin tietenkin liian aikaseen tähän nousuun. Vestas on kuitenkin salkussa performoinut markkinaan nähden varsin vahvasti, joten kokonaisuudessa ihan tyytyväinen holdiin. Mulla kun on toimintaan tulossa muutoksia, niin pyrin ensimmäistä kertaa vuosiin tyhjentämään pöytää. Ei kuukaudessa tai kahdessa niin paljon pitäisi tapahtua, että salkkujen likvidointi olisi katastrofi. Toki vuodenvaihde on perinteisesti hyvää aikaa pörsseissä.

Vestas näyttää ihan hyvältä. Tilauksia tulee ja hintapaine on tasaantunut. Itselläni on vähän varauksia uusiutuvan energian kiinalaisten kanssa kilpailevista yhtiöistä, niin sain noususta tekosyyn myydä. Mun Vestas myynneistä ei kannata vetää johtopäätöksiä. Siinä on nyt pitkästä aikaa momentumia, niin miksi toisaalta nyt myydä? Ensi vuosikymmenen alussa tulee luultavasti myyntiin vähän laskua, kun tuet karisevat pois. Toisaalta tuulivoimaa on pakko lisätä radikaalisti ja akkuteknologian kehittyessä potentiaalia on enemmän, jos vain tahtoa löytyy vähentää hiilidioksidipäästöjä.

Intrumista en tiedä riittävästi. Sampo tuntuu olevan innoissaan, kai se jostain kertoo. Siinäkin taitaa olla riskiä Italiasta, mutten suuruusluokasta tiedä.

Oon kirinyt takaisin 58% vuosituottoon markkioiden toipuessa ja treiditkin alkaneet napsua. Olisi kiva katsoa maailmaa hetki ilman positioita. Sitten alkaa rakentaan strategioita ja salkkuja ilman biaksia. Olen myynyt omistuksia, ja nyt voisi jostain saada parempaakin hintaa, mutta eihän näistä tiedä. Helpompi ottaa hetki lomaakin.

Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 7.11.2018 21.34

Käytäntö, joka on palvellut ainakin itseäni hyvin: Internetissä ei kannata väitellä mistään asiasta, jonka johdosta ymmärryksesi tästä maailmasta ei kasva. Yleensä ei ole mitään väliä kuka on oikeassa ja kuka väärässä, asiassa josta synteesiä uudesta ymmärryksestä ei voi syntyä. Ego luulee, että se on tärkeää, muttei se ole. 

Joten stopataan väittely ”tarkoitin sitä, ja sä tarkoitit tätä”. Toivon kritiikkiä itseäni kohtaan, mutta mieluiten asiakysymyksistä, ei siitä, saatoinko tulkita jonkin väittämän liian jyrkästi. 

Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 7.11.2018 7.51

Luin vielä Cliff Asnessin Ragnarök kirjoituksen toiseen kertaan, ja se näin oman huonon puolitoistaviikkoisen (I know, se ei ole vielä mitään) jälkeen kolahti vielä enemmän. Teemme toki vähän eri asioita(vaikka itsekin koitan value/momentum/laatu/trendit teemoja hyödyntää), ja natsani ovat lähes äärettömästi pienemmät, mutta on lohdullista tietää, että alan arvostetuimmatkin tuntevat aliperformoinnin piinallisena. Luen samaan aikaan Sebastian Mallabyn kirjaa "More Money Than God" ja siellä sama huomio toistuu. Kaikkein parhaimmatkin(Soros, Robertson, Simons yms) tekevät virheitä ja tuntevat kivun. Se tulee osana, jos jonkin asian ottaa vakavasti ja on tunteva ihminen. Tavanomaisesti häviäminen on helpompaa kuin epätavanomaisesti. Osa tästä pitää hyväksyä ja rakentaa sen takia systeemi ehkäisemään tunteista seuraavia virheellisiä päätöksiä (strategia, suunnitelmat, riskinhallinta yms). Toisaalta asioiden käsittelyä voi kehittää (meditointi, päiväkirja, kokemus, asenne). Lisäksi kun oma prosessini ei ole yhtä systemaattinen, pitää olla sitäkin herkempi väärille prosesseille.

Kopioin Asnessin kirjoituksen asiaan liittyvän osan tähänkin.

"

Let’s Review the Psychology (or, Why Are These Strategies so Difficult to Live With?)
So, these strategies have tremendous long-term evidence, are economically intuitive, and after trying hard, while keeping an open mind, we can’t find anything beyond just the kind of painful year we expect to see on occasion. The obvious thing to do is stick to your process, right? Of course, to nobody’s shock, we absolutely agree with that. This section contains some thoughts on why it’s so damn hard to do.

First let me admit that I’m not just lecturing. I don’t find it psychologically easy at all, quite the opposite. That’s embarrassing considering I’m supposed to be one of the experts on these ups and downs. I spend a lot of time, like in this note, encouraging people to be “long term” while trying to put in perspective how we expect the short term to be ugly on occasion. I mean, this is my job! Nevertheless, I have, on occasion, shown the stress of tough times in ways I’d like to forget (or, more important, have everyone else forget). I hope this personal weakness is a sign of caring, passion, and human frailty, not hypocrisy. After all, I’ve never claimed that understanding behavioral biases makes them easy to overcome.

In fact, while I’m embarrassed by the fact that I can’t rid myself of these, I’m proud of the fact that it does not affect how we run the portfolios. I hope not succumbing to one’s own demons while doing the right thing isn’t too shabby. Furthermore, I console myself that if I can’t rid myself of these difficulties after all these years of managing and studying these strategies, then many others likely can’t also. Remember, if these strategies were easy to live with, they’d likely be far more susceptible to being arbitraged away. OK, enough about me.

So why is it so hard? Well, first and foremost, there’s loss aversion, the well-known idea that losses simply hurt more than gains feel good. This hardly explains it all as it doesn’t distinguish between losing conventionally in traditional markets versus losing unconventionally in a liquid alt. However, it’s a start for thinking about why these periods are so pressure-packed. Losses aren’t fun, and beyond that obvious statement, they are more painful than a more classical “symmetric” theory would suggest.

It’s one thing to look at 50 to 100 years of history and dispassionately observe all the short, and even medium-term, ups and downs as the strategy slowly drifts upward over the long run. The history shows a decent number of “negative two standard deviation six-month events versus the long-term positive mean” and worse. Looking at the data, it’s easy to shrug your shoulders and say well that’s part of the statistical properties of this strategy. At this stage it’s easy to be rational (or imagine you will be so).

However, it’s an entirely different thing to live it real time. In real life we experience all the months, weeks, days and sometimes hours and minutes that add up to a bad period. Another bad day during a drawdown can feel like proof something is fundamentally wrong, even if you know the odds on any given day are only a hair over 50 percent in your favor. If you’re running multifactor strategies, a tough period on the whole usually requires many difficulties in many places (or big difficulties in a few without offsetting positives). No matter how much you know better, you still ask yourself and others how can that happen?! We, perhaps suffering from physics envy, call this feeling time dilation. Time slows down in a drawdown. It seems like you’ve lost money every day forever (you haven’t — I’m often surprised after bad periods to see that we actually didn’t lose an extremely large fraction of the days; it only felt that way). You start being amazed how you lose in up and down markets of all variety (of course, that’s part of the point of creating a diversifying investment process). None of this is truly surprising. It’s what drawdowns are like. But living through it makes you look at the process you believe in, and the parts that make it up, and feel like Casey Stengel did when he said, "Can't anybody here play this game?" When bad follows bad, it can seem like incontrovertible proof that things are broken. You remember two months ago hearing about bad returns, and then when it continues, it feels like out-of-sample proof that you stink (or your manager stinks). Living it every day makes it seem like far more evidence than it really amounts to. If the long-term evidence is still intact, and you have no real compelling story for why the future will be different, these periods don’t prove much at all.

It. Just. Feels. That. Way.

The realistic goal for any of us is not to eliminate the pull of irrationality. That’s usually impossible. The goal is to set yourself up to weather your own biases and profit from those of others. This is accomplished by measuring how much risk you take, thoroughly understanding what you’ve invested in, understanding the investment’s long-term evidence, and understanding how it may behave in the short term.

The goal is not unrealistic sangfroid, or, God forbid, apathy, but resilience.

Embrace the Suck
Successful scalable systematic investment strategies usually make money because of one of two things: (1) they compensate investors for bearing risk, or (2) they take advantage of some behavioral bias, basically other investors’ errors. Here, my discussion focuses on behavioral biases though all that’s necessary is that we take the other side versus some fraction of the investor population that favors the opposite because of risk reasons, biases, tastes, or simple constraints.
Now, evidence of persistent behavioral biases does not prove that market prices are influenced by them enough for you to profit (too many casually show some way “people are irrational” and think it automatically results in arbitrage opportunities). After all, rational investors (like all of us writing or reading this note) might just arbitrage them back to zero. It’s possible that we all indeed have many systematic behavioral biases, but prices still don’t, on net, reflect them.

But that runs right into several of the things we’ve been discussing. First, of course, is the enormous body of literature showing these biases do indeed get into prices. We always start with that! But why don’t they get more arbitraged away? Well, we think a lot of the answer is in the very psychology we’re discussing. Strategies that deliver real-life reasonable risk-adjusted returns can be incredibly difficult to stick with long term. So, it’s a paradox. They perhaps exist precisely because they are hard to stick with. Here's a nice, and amusing, take on how hard it can be to stick with even very good strategies in practice or build a business around them. Also, this is far from only about quant. Living through the tough times and staying disciplined to what you rationally believe in seems to be the secret ingredient in the success of many historically great investors.

Which brings me to the title of this section. There is a crass but evocative term I borrow from the military for this phenomenon. It’s called “Embrace the Suck.”  Wiktionary defines it as “To consciously accept or appreciate something that is extremely unpleasant but unavoidable.” Unstated, but implicit, is that you don’t do this because you really want to, or as proof of your toughness but because it’s necessary to achieve your goals. You don’t do this because you enjoy the suck. You do it because, over the long term, it’s the only way to add value, and it likely exists precisely because many others can’t tolerate it.

Losing Unconventionally Is Hard
It’s harder to suffer tough periods when there are no easy explanations. The irony is that precisely what we strive to create in liquid alts is long-term positive returns but a very low correlation to other investments and in fact to any single or handful of themes/bets, particularly of the easily explainable macro variety, outside the ones we explicitly target. Yet, if we successfully create that (and nobody can do it perfectly), then when the tough times hit, they will seem to appear out of nowhere. This can add to frustration. No explanation. Nothing simple for which to root. No great insanity that’s causing all your pain that you just know must reverse if you can only hold on. All you get to do is root for the process to go back to delivering what it has delivered historically.

Having no simple story, beyond the trivial “these factors are down X standard deviations,” for losses is, in some sense, our goal and one we think we mostly achieve. The more independent the source of returns, the better. But it makes explaining and living through tough times much harder. People want something to root for other than “the process.” And, sometimes, you indeed do have easy explanations (e.g., the 1999/2000 tech bubble, convertible arbitrage deleveraging in the GFC). But when it’s working right, in good times and bad, as it does most of the time, it defies easy one-liners and single headlines for which to root. Again, that’s what you want in a liquid alt, but we must acknowledge the additional difficulty this quality brings. If you have created something that theoretically wins two thirds of the time but is unconventional, then one third of the time you will find yourself trying to explain why you hurt the portfolio in this seemingly self-inflicted way. Of course, we all know that if you do create something that wins two thirds of the time, independent of everything else, you really want to own that asset!

You’re Up Against a Lot of Stories for Why You’re Wrong
To my knowledge nobody has ever said, “We’re getting out now as we can’t take a -2 standard deviation event.” Why? Because we’d all feel stupid saying that! So instead, in tough times people come up with stories, sometimes plausible ones even if not true, sometimes nutty ones, for why something that has worked for 100 years, in a robust set of out-of-sample tests, with great economic logic, no longer does anymore. Oddly, you don’t hear these too often when a strategy has been doing well (in a perfectly rational world such examinations would be symmetrical). Ironically, even very smart and knowledgeable managers and investors are not immune to this (I hope I fit this category). In fact, being smart often means being better and more creative at coming up with stories for why now is different.

What does this bias all add up to? We all know the drill. We all read about phenomena like the average fund investor grossly underperforming the average fund due to mistimed flows (getting in after good times, out after bad times), and we shake our heads at others’ folly, not realizing that Pogo may be running our portfolios.
The bottom line of this whole section is that sticking with a successful investing process for the long term is just way harder than it should be. That’s actually a good thing as it’s probably why there’s a sustainable long-term payoff if you can do it. But just noting that doesn’t make it easy!

"

Paljon hyviä pointteja kirjoituksessa. Ellei tunne faktorisijoittamista ja sen viimeaikaisia ongelmia, niin sitten tästä ei ihan kaikkea saa irti, mutta varmasti silti jotain omaankin sijoittamiseen.

Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 7.11.2018 7.41

Trolli kirjoitti:

Keskuspankit tuskin kattoo tilannetta sivusta ja reagoivat kyllä heti kun talous lähtee alamäkeen. Suuremmalle pitkäaikaselle laskulle en vain nää mahdollisuuksia, kun keskuspankit on vielä tällasessakin taloustilanteessa elvytysmoodissa. Täytyy myös huomioida se, että vikka korkoja on USAssa nostettu, niin se ei suoraan kerro, että rahapolitiikan elvyttävyys olisi vähentenyt: se on vieläkin huomattavan elvyttävää. 

Aina kun näen jonkun esittävän jotain varmana tai lähes varmana taloudesta, mielenkiintoni laskee. On jotain asioita, mitä taloudesta voi sanoa melko hyvällä varmuudella. Sitten on taas niitä, joista ei voi olla varma. Seuraavien vuosien talouskasvu on yksi asioista, joita voi haarukoida todennäköisyyksillä, mutta jonkun mahdollisuuden poislukeminen on, no, väärin. Voimme olla pitkän ajan velkasyklin lakipisteessä tai sitten emme ole. Sen tiedämme vasta jälkikäteen, mutta sillä on suuri vaikutus miten talous tulevina vuosina kasvaa tai ei kasva.

Keskuspankkien kyky elvyttää on dramaattisesti huonompi kuin 2009. On mahdollista, että keskuspankkien kvantitatiivinen elvytys ei ole poliittisesti enää mahdollista tai sitten se voi olla tehotonta.

Luen aika paljon kaikenlaista, ja 30-40% noususkenaario seuraavalle vuodelle on asioita, mihin en usein törmää. Tämän vuoden keväällä oli monta melt-up henkistä kirjoitusta. Ne perustuivat usein siihen, että pitkän nousumarkkinan lopussa on muutaman kerran tullut eufoorinen vaihe, jossa arvostustasot ovat täysin unohdettu. Nämä näkemykset ovat kuitenkin selkeässä vähemmistössä.

Korkosijoittaminen - 2.11.2018 21.24

Ihan sama uskooko korkopariteettiin tai tehokkaisiin markkinoihin. Riittää, että muut uskovat sen verran, ettet pysty(ainakaan tällä hetkellä) hedgaamaan valuuttariskiä pienemmällä kululla kuin mitä saat korkoa. Jos löydät tavan, suosittelen jakamaan sen rahaa vastaan myös Varmalle ja Ilmariselle, niin saadaan satoja miljoonia lisätuottoa Suomen eläkejärjestelmään. 

Olisko tästä apua?:

https://www.investopedia.com/articles/forex/020414/money-market-hedge-how-it-works.asp

Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 2.11.2018 13.11

Jmakela kirjoitti:

Tuosta kirjoituksesta tuli mieleen sellainen kysymys että mistä seuraava isompi pudotus ja sen myötä taantuma alkaa mielestäsi? Nyt vaikuttaa taas siltä että USA-Kiina akselilla saadaan sopu ja kauppasodan uhka alkaa vähentyä niin missä markkinoissa on isoin riski? Nyt omasta mielestä vaikuttaa siltä että Eurooppa on suurin riski kiitos Italian niin seuraava taantuma voi hyvinkin alkaa Euroopasta. Toki Kiinassa on velkaongelmia ja USA markkinat ovat aika ylikuumentuneet mutta silti näen itse Euroopan suurimpana riskinä, olisi mukava kuulla sinun näkemyksiäsi asiasta jos olet niitä pohdiskellut.

Uskon, että

1.Kiinan velkataakka, kiinteistökupla ja kestämätön investointitahti

2. Italian velka ja eripura muiden maiden kanssa

3. Yhdysvaltojen korkeiden arvostustasojen(ottaen huomioon ennätyskorkeat marginaalit) sekä lisääntynyt yhtiöiden velkaantuminen ja lainastandardien lasku

tulevat kaikki aiheuttamaan ongelmia. Ongelmien suuruus ja ajankohta on se ongelma. Kaikki tietävät nämä ongelmat. Mutta ajatellaan, että ne voidaan jättää huomiota, jos ne räjähtävät silmille vasta vuosien päästä. Jotkut taas ovat olleet jo vuosia näiden syiden takia (liian) varovaisia.

Näistä Yhdysvaltojen ongelma on jossain määrin ennustettavin. Ellei nuo kaksi ensimmäistä jotenkin nopeasti ala toteutumaan, niin Yhdysvaltojen korkojen nousu tappaa talouskasvun 1-2 vuoden päästä. Seurauksena on luultavasti normaali taantuma, ellei sitä ennen paisuteta velkaa, arvostustasoja ja asuntojen hintoja entistä korkeammalle. Taantumat ovat ihan normaaleja ja tyypillisesti niistä seuraa vuoden laskumarkkinat, jossa osakkeet tulevat huipuista 20-30% alas. En usko, että osakkeiden pitäisi jotenkin palata historiallisesti halpoihin tasoihin.

Kiina pystyy välttämään pudotusmaisen kriisin halutessaan. Se tarkoittaa, että pitää nopeuttaa kuluttajavetoiseen talouskasvuun siirtymistä. Jos sen sijaan jatketaan velka- ja investointivetoista talouskasvua, ennen pitkää talouskasvu stoppaa vuosiksi paikalleen tai menee jopa miinukselle. Uskon Kiinan tekevän kompromissin, eli pyritään vielä 2-3 vuotta jatkamaan 4-5 % talouskasvua ja toivotaan parasta. Tämä on hyväksi lyhyellä tähtäimellä, mutta lisää riskejä myöhempään.

Italia on hankala tapaus. Jos Italian kriisi johtaa Euroeroon samaan aikaan, kun muutenkin maailmantalous on kääntynyt laskusuhdanteeseen, niin homma voi mennä rumaksi.

Mikään näistä ei ole sellainen uhka, että kannattaisi alkaa kellariin jemmaan aseita ja säilykkeitä. Mitä syvempi taantuma näistä seuraa, sitä parempia ovat ostopaikat osakkeissa. Kaikkien vaikutus Euroopan osakkeisiin olisi merkittävä, muttei varsinkaan yksistään rampauttava. Kiinan takia olen ollut vähän varovainen konepajoissa. Mutta, Kiinan kuluttajavetoiset yhtiöt voivat olla hyvä ostopaikka nyt tai sitten, jos osakkeet aikanaan tulevat enemmänkin alas. Italian takia en ole Eurooppalaisiin pankkeihin laittanut ylipainoa, vaikka valuaatiot ovat houkuttelevia. Yhdysvaltoihin taas olen sijoittanut hyvin varovaisesti, koska uskon siellä indeksitasolla reaalituottojen olevan seuraavan 10 vuoden aikana vain marginaalisesti positiivisia. Jos nämä kaikki ja muutama ylimääräinen kriisi iskee samaan aikaan, niin seuraavan 10 vuoden tuotot osakkeissa ovat hyviä vain niille, jotka ostavat alamäkeen.

Pitkällä aikavälillä optimistit voittavat pörsseissä. Jatkossa QE tulee olemaan työkalu aina kun talouskasvu alkaa yskähdellä. Sen takia reaalikorot tulevat pysymään alhaalla. Osakkeet ovat jatkossakin kalliita, joten syvistä niiauksista kannattaa ostaa osakkeita. Toisaalta pitkän ajan velkasykli voi kääntyä laskuun päin, jolloin talouskasvu ja sijoitustuotot tulevat olemaan historiallisia heikompia. Sen kanssa on vain elettävä.

Uskon edelleen, että Aasia on suhteellinen voittaja sijoitusmarkkinoilla seuraavan 10 vuoden aikana. Arvostustasot, demografiat ja tuleva talouskasvu mahdollistavat normaalit osaketuotot(7-10%), mitä tuskin on missään muualla saatavilla.

Ja lopulta tulevaisuus kuitenkin nauraa meidän ennusteille makeasti. Tapahtuu jotain, mitä harva osasi ennustaa.

Aika harva odottaa nyt 30-40% rallia markkinoille esimerkiksi. Trump sopii kaikki kiistat Kiinan kanssa, Brexit menee edes jotenkin ja Italia potkii tölkkiä vähän eteenpäin. Kunnon loppuralli on vielä mahdollinen. Sen takia en ole shorttina ja suosittelen ihmisiä jatkamaan osakkeissa. Parikin vuotta cashinä ilman vaihtoehtoista tuottoa on piinallista, jos osakkeet vaan jatkavat ylös. Pahimmassa tapauksessa sitten vielä siirtää merkit turhautuneena keskelle juuri väärään aikaan. Nyt kun sijoittaa osakkeisiin, jotka eivät ole erityisen kalliita, syklisiä, velkaisia ja joilla on jonkilainen kilpailuetu, niin tuskin kovin pahasti käy pitkällä tähtäimellä.

Korkosijoittaminen - 2.11.2018 12.11

Ei pysty seiffaamaan. Varma 2,75% korkotuotto voi johtaakin 10% tappioon valuutan kanssa. Jos hedgaat valuutan, niin voit sanoa hyvästit korkotuotolle. Ilmaset lounaat ovat harvassa. Muuten kaikki Euroopassa tuuppais käteisensä Jenkkeihin. 

Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 1.11.2018 12.57

BöC kirjoitti:

Harrastelin tuossa 2018 ennen näitä punertavia päiviä, sekä 2017 loppuvuoden eräänlaista pidemmän position ja lyhyemmän position veivailua ihan hyvällä ytd +30% voitolla kulujen jälkeen ja melkoisen pienellä volatiliteetillä keskittyen lähinnä suurempiin ja keskisuuriin suhteellisen establisoituneihin yrityksiin, nyt tuntui että tuli jäätyä hieman junan alle mikä johti lopulta sitten siihen, että koko vuoden voitot ja treidikassa tuli painettua aivan liian lujaa Nordean tiputukseen vastapalloon 8.8 -> 7.5 kopitellen muutamien (3-5) prosenttien pudotuksien välillä lisää ja lisää. Nyt on kyllä tullut sen lapun suhteen nostettua absoluuttinen paino salkussa sen verran suureksi ettei hirveästi ole hinkuja tehdä isompia liikkuja position suhteen varsinkin kun markkinat tuntuu kovasti olevan eri mieltä asiasta kun toimiala sulaa alta, pankit kriisiytyy, EU kriisiytyy, rahanpesua tulee, QE lopetellaan ja korkoja aiotaan pitää hamaan tulevaisuuteen nollissa ja päälle vielä yleistä markkinapessimisyyttä mikä tietysti lisää muiden kohteiden suhteellista kiinnostavuutta . Positiivisienkin yllätyksien mahdollisuuksia taustalla näen kuitenkin.

Jälkikäteen mietittynä liiallinen itseluottamus ja liian rohkeasti vastapalloon painaminen tähän on johtanut, mutta kysymyksenä lähinnä se, että miten pyrit estämään tilanteen, jossa ulospääseminen vaatii kilotolkulla turskan hilaamista ylös tai hautautumista todennäköisesti pidempäänkin holdiin? Itselleni kassan kiertonopeudella ei sen suurempaa väliä ole eikä esteitä siis pidemmällekään pidolle ole, mutta selkeästi tässäkin joku oppitunti taustalla tarjolla on. Pienemmällä pääomalla ja suuremmilla palkkiokuluilla on kuitenkin omat ongelmansa bet sizingin suhteen? Tuotot tietenkin pienenee jos sattuukin olemaan oikeassa, mutta negatiivisessa skenaariossa ei tule sentään kaivettua itselleen mahdollisesti katkaisevaa kuoppaa. 

Pitää löytää se oma tyyli taplata markkinoilla. Nuo tekemäsi hieman arveluttavat muuvit ovat hyvin yleisiä. Vuosi vuodelta alan kääntymään siihen suuntaan, että hyvin harvoin markkinoilla on niin hyviä tilaisuuksia, että kannattaisi riskeerata niin paljon, että yksi positio voi iskeä salkkuun 10% tappion. Ammattilaiset voivat joinain vuosina löytää todella positiivisen odotusarvon tilaisuuksia, mutta silloin tällöin kauppaa käyville tietty varovaisuus on paikallaan.

Itsekin edelleen joskus lisään tappiollisiin positioihin. Yleensä vain perun tämän liikkeen myöhemmin. Esimerkiksi Outotecissa olisin lopulta nyt about omillani. Mutta kevensin osakkeita paljon alempana. Syy ei ollut, etten uskonut odotusarvojen olevan puolellani. En vain halunnut ottaa niin suurta riskiä kuin hetken mielijohteesta otin. Mulla oli 45 tuhatta Outotecia 3,65 euron keskihintaan ostettuna. Markkinat kertoivat, että olin liian ajoissa. Kun osakkeeseen tuli vähänkin rekyyliä ylöspäin, myin puolet positiosta pois. Olisin välttynyt yli 10 tuhannen euron tappiolta, jos en olisi myynyt, mutta se oli silti oikea liike tässä paikassa ja tilanteessa. Aina, jos teen jonkun virheen, alan heti vähentää positiotani.

Mielestäni Outotecissa on selkeä ylireaktio alaspäin, mutta toisaalta Outotec ei ole kovin houkutteleva yhtiö pitkään salkkuun muuten kuin hinnan kannalta.

Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 1.11.2018 12.25

Drontti kirjoitti:

No mentoroinnilla itse en meinaa mitään kädestä pitelyä että kaikki opetettaisiin vaan justiin että voisi keskustella eri treidaamiseen liittyvistä asioista ja kysyä ehkä neuvoa miten itse olet vaikka kokenut, kuinka kannattaisi toimia kun tulee pitempiä tappio putkia jne. Strategioista ja ideoista voisi toki myös sepostella, tosin itse vielä tykkään testailla ja kokeilla eri strategioita ihan laidasta laitaan, joka vielä vain kuvastaa sitä että vielä etsin sitä toimivaa strategiaa joka olisi omalle luonteelleni se kaikkein optimaalisinen ja luontevin. 

Miten muuten pystyt käymään jouhevasti kauppaa Helsingin pörssissä, osakkeiden shorttaaminen tuntuu olevan erittäin nihkeää jos kyseessä ei ole pörssin isoimmat yhtiöt kuten Nokia, Kone jne. Johdannaisia ei myöskään löydy kuin isoimmille yhtiöille ja suurimman osan ajasta vain kys. pörssissä kiroan koko reunamarkkinaa kun löydän hyviä tilaisuuksia, joita monesti en loppujen lopuksi pääse hyödyntämään edellä mainituista syistä.

No koitan tässä keskustelussa mentoroida laajempaa kiinnostunutta joukkoa. Tavallaan kiva, että täällä kysellään asioita, niin voi olla useammallekin hyötyä. Mutta mulle voi tosiaan pistää meiliä daytrader.suomi@gmail.com, jos haluaa kysellä privaatisti jotain.

Nordnet tarjoaa 35 osaketta lyhyeksimyyntiin Suomessa ja voihan sieltä muitakin kysyä. On toki muitakin keinoja saada osakkeita lainaan, mutta pienemmille sijoittajille se oma välittäjä lienee ainoa järkevä vaihtoehto. Järkeviä johdannaisia on rajatusti. Kyllähän pankit tekevät johdannaisia, mutta tämäkin palvelu on vähän isommille pelureille. Tässä nämä Nordnetin shortattavat osakkeet (Ruotsissa näitä on paljon paremmin):

https://www.nordnet.fi/mux/page/blankninginl.html