Olet täällä

Daytrader

Daytrader

  • Liittynyt 12.1.2016
  • 192 viestiä
  • 1 aloitettua ketjua

Viimeisimmät viestit

Lehto Group - 16.2.2018 19.39

Tuskin Suomessa juurikaan koskaan analyytikko tekisi muutoksia suosituksiin, jotta asiakas pääsisi positiosta eroon. Rahoitusmaailmassa on paljon kieroilua. Mutta tämän ei luulisi olevan riski/tuotto mielessä houkutteleva paikka kieroilla. Varmasti isoimpia hedge fundeja maailmalla pyritään miellyttämään epäeettisinkin keinoin, mutta Suomessa vaikea uskoa.

Usein se välittäjä tuntuu tekevän juuri päinvastoin kuin saman firman analyytikko suosittaa. Toki, mutta se vain tuntuu siltä, koska näihin caseihin kiinnittää paljon huomiota. Vähän niinkuin kotimatkalla muistaa, jos näkee apinan ajavan pyörällä, muttei ihmisiin kiinnittäisi huomiota.

Lehto Group - 16.2.2018 10.58

Tässä kävi perinteinen small cap -ilmiö. OP halusi tyhjentää salkkujansa Lehdosta kun likviditeettiä löytyi. Yhdeltä taholta vaikuttava myyjä on myynyt kahdessa päivässä 120 tuhatta kappaletta kurssin noustessa. Alkoi vähän jo ihmetyttään suunnilleen 13 euron keskihinnalla ostetun 7k kanssa, kun käytiin 12,7 alle kauppaa. Kovasti uhosin itselleni, että nämä pidetään sitten vaikka kurssi nousisi puoli euroa. No eipä mitään, kun omistukset iltapäivällä menivät voiton puolelle niin yli puolet haihtuivat salkusta. Kyllähän tämä 13,50 ylitys toki maistuu kolmella kilollakin, mutta vähän paha jälkimaku siinä on. OP nosti tavoitehinnan tänään 17 euroon. Toivottavasti muusta syystä, kuin että omat meklarit voisivat lapata vielä enemmän lappua markkinalle.

Opetus: Kun pienehkö laatufirma antaa kaikin puolin hyvän tuloksen ja näkymän, ei kannata pelästyä yksittäistä isoa myyjää. Mitä väliä jos kurssi jumittuu vaikka viikoksi tai kahdeksi? Kun myynti loppuu, niin kurssi usein pomppaa kuin korkki vedessä. Toinen opetus on välttää monen treiderin perisyntiä, eli ottaa reilusti tappiolla käynyt positio heti kiinni kun mennään voitolle.

Lehto Group - 15.2.2018 10.21

Lehto ennakoi siis vähintään 71-77 meur liikevoittoa ensi vuodelle, kun odotus on 68,5. Ohjeistuksen muoto siis yli 10% ebit. Eli ensi vuoden ennusteita joudutaan kääntämään 10% ylöspäin - Yli euron EPS siis. Eihän tuo 13 euron kurssi nyt aivan mahdottoman korkea sitten ole kasvuyhtiölle, mutta myyjiä tuntuu riittävän.

Fim ennustaa 14% nostoa ensi vuoden ennusteisiin, OP 10%. Osinko vähän odotuksia parempi. Oliko täällä jollain vielä kovemmat odotukset ensi vuodelle? Vielä kun ottaa huomioon, että kuluvanakin vuonna Lehto nosti liian alhaista ennustettaan useampaan kertaa, joten lyhyen pörssihistorian ja tilauskannan perusteella mieluummin konservatiivinen kuin rohkea ohjeistaja. Eipä sillä, kait kurssi voi mennä mihin tahansa näissä pikkulapuissa.

Eurot poikimaan - miljonääriksi seitsemässä vuodessa - 14.2.2018 15.58

Onhan Ilkassa aika paljon turvamarginaalia. Alman odotuksia heikompaan tulokseen vaikuttivat jonkun verran korkeammat bonusmenot ja kirjojen makulointi. Lisäksi markkinointikulut entryssä Puolan markkinoille rokottivat lyhyellä tähtäimellä. Puola on kuitenkin iso ja houkutteleva markkina, joten tuo oli ihan positiivinen tapa heikentää tulosta. Mieluummin kasvu tulevina vuosina kuin tulos edellisenä. En nyt Almaa lähde kuitenkaan pudotukseen ostamaan, koska Ilkkaa jo löytyy.

Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 14.2.2018 15.52

Boom! Yhdysvaltojen CPI 2,1% vrs 1,9 odotettu, Core 1,8% vrs 1,7%.

Jenkkipörssien futuurit viivana melkein pari prosenttia alas. Melkoinen reaktio varsinkin kun korot eivät nousseet niin kovin paljoa. Lisäsin positiot 15:30:10 aikaisempaan ja vielä vähän päälle. Euroopan korot lähtivät vähän hitaasti ylös. No onko 10 sekuntia hitaasti, emmä tiedä.

Lisätään yhtälöön vielä alkukeväästä tasoittuvat puhelinliittymät ja käytettyjen autojen efekti, niin core CPI on 2,2-2,3% huhtikuussa ilman mitään ihmeempiäkin. FED:n suosima PCE core sekin yli 2%.

No pitää muistaa, ettei yksittäisellä datapisteellä oikeasti ole niin paljon vaikutusta muuhun kuin sentimenttiin. Nämä viimeaikaiset datapisteet mielestäni kyllä sopivat siihen mitä pitäisi tapahtua kaiken muun huomioonottaen. Koska tämä on vain yksi datapiste, tuo 1,8% lasku S&P500 futuureissa oli ylireagointi. Ostin yhden sopimuksen vaan, kun markkina on niin hermostunut. Kuukausi sitten tämmönen printti olisi aiheuttanut 0,2-0,3% laskun ei -1,8%.

Ostin/Myin tänään - 14.2.2018 15.01

Näköjään liian aikasessa taas ollaan. Eipä mulla ole kuin tuhannen koepala, mutta sillekin on jo melkein 500 euroa tappiota.

Ei mulla ole mitään etua arvioida, koska H&M liiketoiminnan hankaluudet saadaan kääntymään. Tuli vaan sellainen fiilis, että oliskohan jo aika rekyylille. Alkuvuodesta kurssi laski monta prosenttia, koska H&M kuvastossa tummaihoinen lapsi oli "coolest monkey in the jungle" paita päällä ja siitä nousi kohu Yhdysvalloissa. Ajattelin jo silloin, että mikä vielä voisi mennä vikaan.

Osake on 10 vuoden pohjissa, mutta uskoisin henkilöstön ja johdon vielä osaavan hommansa. Kurssissa voi olla jo liikaa negatiivisuutta. Jos kurssi vielä ampuu alas, niin sitten varmaan myydään ja katsotaan uudestaan vähän myöhemmin. Aika usein hyvät treidit syntyy fiilispohjalta, harvemmin kassavirtalaskelmien perusteella. Tällä kertaa näyttäisi menevän saveen.

Ostin/Myin tänään - 14.2.2018 9.57

Olen onnistunut välttämään Henkka&Maukasta putoavaan puukkoon ostot täysin. Taputtelen hieman olkapäälleni itseäni, ja tartun tänään putoavaan puukkoon. Firmalla on ongelmia, mutta tänään mielestäni näkyy ensimmäiset valonpilkahdukset. Ulkomaiset rahastot ovat myyneet osaketta vuosikausia. Voi olla, että myydään vielä tänäänkin. Mutta jos tosiaan saavat tuloksen edes hieman ponnistamaan ylös, ei P/E alle 16 ole paha nettovelattomalle yhtiölle. Firma laajeni liian nopeasti samalla kuin kauppa siirtyi nettiin. Nyt virhe on havaittu ja korjausliikettä tehdään.

Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 14.2.2018 9.23

Aki Pyysing kirjoitti:

Mie ihmettelen joitenkin tuttujeni logiikkaa, joilla on tulot euroissa, rahat lähinnä eurokiinteistöissä ja osakkeet lihoina, koska jenkkikorko nousee kohta. Mutta oikeassa siis olet, eli USA:n korkoja seurailevat ja miekin odotan niiden toki nousevan.

Ajelen itse matalalla korkeintaan 100% osakesijoitusasteella, koska ei lyhyet eurokorot pysty lähivuosina käytännössä nousemaan. Joten P/E 10 on ihan hyvä demokratian itsepuolustus.

Olet luultavasti oikeassa lyhyiden korkojen jumiutumisesta nollaan. Mutta tuo on kaikkien oletus tällä hetkellä. Mitäs jos kahina Iranissa saa öljyn hinnan tuplaamaan. Päälle vähän sääntelyä ja kauppasotia ympäri maailman, ja meillä on yhtäkkiä viiden prosentin inflaatio parin vuoden päästä. Paljon Euribor olisi silloin? Vähintään kolme. Ei se korkeampi korko Etelä-Eurooppaa tappaisi, vaan korkeampi reaalikorko. Hyvin epätodennäköistä toki. Itse koitan löytää epätodennäköisiä skenaarioita, joita ei yhtään hinnoitella markkinalla, Soroksen opein: "Markets are constantly in a state of uncertainty and flux, and money is made by discounting the obvious and betting on the unexpected. " Mutta jos reaalikorko on riittävän negatiivinen, niin ei se kiinteistöjen hintoja rokottaisi.

Toisaalta: Hyviä vinkkejä, yhtään en ole lukenut, mutta parista olen kuullut ennenkin, että olisivat lukemisen arvoisia. Aika monta kirjaa jonossa, mutta eiköhän noista pari mene tilaukseen kevään aikana.

BTW. vähensin korkobettejä aamusta. Eiköhän tänään nähdä jonkinlainen pettymys.

Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 13.2.2018 9.26

Hyvän alkuvuoden jälkeen ehkä enite  huolettaa  seuraava kuvaaja, eli US 10y koron ja rahastojen positointi siihen

Alkuvuoden aikana shortit korkofutuureihin ovat nousseet melko korkealta tasolta kaikkien aikojen huippuunsa. Jos fundamentit tukevat liikettä, se on luultavasti ok. Mutta jonkinlainen korjausliike varmasti tulee kuitenkin matkan varrella, koska tämä porukka on sitä kaikkein nopeajalkaisinta markkinoilla. Sama tilanne positioinnissa oli kuitenkin jo syksyllä myös öljyssä, mutta se painoi ylös ilman isompia takapakkeja aina helmikuuhun asti. Siellä ne fundat tukivat viikko toisensa jälkeen markkinaa.

Omissa kirjoissa varsinainen inlfaatioshokki USA:ssa tulee vasta maalis-huhtikuun luvuista, joten jos tammi-helmikuun talous- ja etenkin inflaatiodata ei ylitä odotuksia, korot luultavasti korjaavat alaspäin. Esim keskiviikon USA CPI luvuista tarvittaisiin Y/Y Headline vähintään 1,9% ja core 1,7% - markkinakorkojen nousu vaatisi sitten 2,0% ja 1,8%. Eli koska positiointi on shortimpi, odotusten täytyy olla korkeammalla.

Vaikka itselläni treidit on pääasiassa Euroopan koroissa, uskoisin Yhdysvaltojen tällä hetkellä olevan se talous, jonka korkoja muut seurailevat. Fundamielessä en ole huolestunut, korkojen pitäisi kyllä nousta tänä vuonna kaiken järjen mukaan. Pitää vaan sitten sinnitellä, jos välissä tulee 0,2-0,3% korjaus. Vaikka seuraavan kuukauden korkokehitysnäkemykseni on siis vähän pessimistinen, en haluaisi tästä trendistä hypätä pois.

Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 13.2.2018 9.04

Olen joulun kirjoja selaillut läpi kyllä, mutta kunnolla pääsen vasta lukemaan lomalla 21.2-7.3. Tuo Extraordinary Popular etc kirja on vähän raskaslukuinen, olen sen aikoinaan lainannut. Lords of Financea suosittelen sulle, jos kiinnostaa lukea suuresta lamasta ja keskuspankkiireista. Ei se mitään esilukemista kyllä tarvi. Toki kansantaloustieteestä on hyvä jotain tietää pohjille.

Laitan tähän kirjoja, jotka on mielestäni hyvä lukea. Varmaan monta todella tärkeetä unohtuukin. Boldattuna ehkä nuo kaikkein tärkeimmät, mitkä on kokeneet monta lukukertaa. Haastattelukirjat korostuvat suhteessa how-to treidikirjoihin. Kyllä esim Elderin kirjat on silti ihan hyviä. Ehkä joskus myöhemmin täydennän listaa ja laitan lyhyet yhteenvedot tärkeimmistä.

Treidaus

“Reminiscences of a Stock Operator” — Edwin Lefevre, 1923

“Market Wizards” — Jack Schwager, 1989

” The New Market Wizards” – Jack Schwager

”Stock Market Wizards” — Jack Schwager

“The Alchemy of Finance” — George Soros, 1987

”The Invisible Hands” Steven Drobny

”Inside the House of Money” — Steven Drobny

”Hedge Fund Market Wizards” — Jack Schwager

”Technical Analysis of the Financial Markets” —John J Murphy

 

Riski ja psykologia

“Against the Gods: The Remarkable Story of Risk” — Peter Bernstein, 1998

“Fooled By Randomness: The Hidden Role of Chance in Life and in the Markets” — Nassim Nicholas Taleb, 2001

”Irrational Exuberance” — Rober J. Shiller

”The Misbehaviour of Markets” — Benoit Mandelbrot

”Thinking, Fast and Slow” — Daniel Kahneman

”Trading in the Zone” Mark Douglas

 

Sijoitus

“Stocks for the Long Run” — Jeremy Siegel, 1994

“The Intelligent Investor” — Benjamin Graham, 1949

“Common Stocks and Uncommon Profits” — Philip A. Fisher, 1958

”Beyond Greed and Fear” — Hersh Shefrin

”Winning on Wall Street” — Martin Zweig

“One Up On Wall Street” — Peter Lynch, 2000

“What Works on Wall Street” — James O’Shaughnessy, 1997

“The Most Important Thing” — Howard Marks, 2011

”The Little Book That Beats the Market” Joel Greenblat

”Berkshire Hathaway Letters to Shaholders 1965-2014”

”Miten Sijoitan Pörssiosakkeisiin” —Seppo Saario

 

Viihteellisempi

“Liar’s Poker” — Michael Lewis, 1989

“When Genius Failed” — Roger Lowenstein, 2000

“The Big Short” — Michael Lewis, 2010

Hedgehoggin” — Barton Biggs

”Cityboy – Beer and Loathing in the Square Mile” Geraint Anderson