Olet täällä

Juhani Huopainen

Juhani Huopainen

  • Liittynyt 29.3.2017
  • 8 viestiä
  • 1 aloitettua ketjua

Viimeisimmät viestit

Ajankohtaisia kirjoituksia taloudesta - 12.6.2018 18.58

Tässä vielä jenkkidataa M2-rahanmäärästä laskettuna.
https://fred.stlouisfed.org/graph/?g=k9rN

Ajankohtaisia kirjoituksia taloudesta - 12.6.2018 18.40

Moikka - kyllä, rahan määrä kertomalla rahan kierron nopeus saadaan bkt - tosin sulla oli lipsahtanut viestiin, että rahanmäärän muutos x rahan kiertonopeuden muutos = BKT. Ei oo, tuo on BKT:n kaava.

Jos ajattelee intuitiivisesti, niin koska BKT on kaupaksi käyneiden palveluiden ja tuotteiden arvon summa, on aika loogista, että se liittyy rahaan ja sen kiertonopeuteen. Mitä enemmän fyrkkaa ja mitä enemmän se fyrkka liikkuu ostotapahtumien merkeissä, sen isompi BKT.

Asiaa jauhetaan mm. erinomaisen, nykyään valitettavan harvoin kirjoittavan "Tyhmyrin" blogissa:
https://tyhmyri.wordpress.com/2013/11/12/rahan-kiertonopeuden-muutos-eur...

Suosittelen "tyhmyriä" lämpimästi kaikille. Se on se ekonomisti, jonka toivoisi saaneensa koulussa proffakseen, ja jonka kanssa toivoisi pääsevensä kaljalle, koska se kertoisi, miten asiat oikeasti ovat ja vielä hauskalla tavalla.

***

Tästä sitten seuraa kaikenlaista jännää, kuten se, että rahanmäärää kasvatettiin voimakkaasti kriisin jälkeen, mutta rahan kiertonopeus laski, ja BKT ei elpynyt kunnolla. Johtunee siitä, että iso osa rahanmäärän kasvattamisesta päätyik valtioiden velkakirjoihin, eli keskuspankeista tuli valtioiden velkojia, mutta merkittävästi ei lisääntynyt ns. "oikeassa paikassa" oleva raha - eli firmoilla, kotitalouksilla.

***

Yleensä tää menee niin, että rahanmäärä ja sen muutokset tiedetään, mutta kiertonopeudesta ei ole havaintoa, ja se lasketaan jälkikäteen, kun BKT-luvut on saatu. Rahanmäärän kasvun ennustaminen ei ole mitenkään helppoa puuhaa. Käytännössä se on sama asia kuin arvaus siitä, miten pankkien luotonanto kehittyy. Siellähän se kaikki raha luodaan.

Ton mun postaamaan ja "makro_mies"-nickin postaaman kuvan erikoisuus oli, että rahanmäärän kasvutahti hiipuu kauan ennen BKT:n hiipumista. Mitä ilmeisimmin siis käy niin, että pankit aloittavat luotonannon hillinnän tai lainojen kysyntä hiipuu - eli rahanmäärän kasvu hiipuu - ja viiveellä, noin vuoden päästä, pienempi rahanmäärä alkaa sitten syödä myös BKT-kasvuprosenttia.
 

Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 9.11.2017 12.18

Markkinoista ja kaupankäynnin taustalla olevista ajatuksista kiinnostuneena aika paljon on tullut luettua. En ole toistaiseksi nähnyt suomenkielellä mitään edes lähelle yhtä hyvää, eikä ole mitään hävettävää genren kovimpien kansainvälisten blogaajien (The Macro Tourist, Macro Man jne) rinnallakaan.

Markkina tänään: Seuranta- ja kommentointiketju - 8.11.2017 21.14

Kiitokset Daytrader!

Markkina tänään: Seuranta- ja kommentointiketju - 8.11.2017 19.54

Konsensuksen kanssa eri mieltä oleminen on ainoa tie tuottoihin - 29.3.2017 16.07

Kiitos itsellesi!

Konsensuksen kanssa eri mieltä oleminen on ainoa tie tuottoihin - 29.3.2017 13.28