Olet täällä

Nokia - 29.1.2023 08.03
Näytä koko viesti
Sijoitustiedon kirjakerho - 22.1.2023 10.53
Näytä koko viesti
KPY - 8.1.2023 05.30

Antti Sulkakoski kirjoitti vieraskolumnin KPY:stä."Avaan ensimmäistä kertaa ajatuksiani näin julkisesti Osuuskunta KPY:n osalta. Olen toiminut sijoittajien/osuuskunnan omistajien puolella reilusti yli 10 vuotta. Samanaikaisesti tämä on vaatinut hyvää yhteistyötä kulloisenkin Osuuskunnan toimivan johdon ja päätöksentekijöiden kanssa. Yhteistyö on pääsääntöisesti toiminut hyvin."

Näytä koko viesti
Päivän politiikka - 5.1.2023 11.32

Turhia viestejä poisteltu. Jatketaan keskustelua laadukkaampana.

Laitamme jäähyjä mikäli samoilta tileiltä joudutaan poistelemaan turhia viestejä jatkuvasti. -yp

Näytä koko viesti
Vuodenvaihteen tilinpäätös omassa salkussa - 1.1.2023 09.21

Näytä koko viesti
Eläköityneen optiospekulantin portfoliosijoitukset - 25.12.2022 04.13

Näytä koko viesti
Ennustukset tulevalle vuodelle - 23.12.2022 06.45

Näytä koko viesti
Viikon kysymykset (arkisto) - 22.12.2022 10.43

Näytä koko viesti
TietoEVRY - 19.12.2022 09.32

*** Jarkon kommentti TietoEvryn vuoteen 2022:

Toisena vuotena peräkkäin kisasalkkuuni päätynyt Tietoevry osoittautui defensiivisyytensä ansiosta varsin hyväksi poiminnaksi markkinaympäristön heikennyttyä vuoden aikana selvästi.

Osakekurssi jäi lopulta hiukan vuoden takaisen tasonsa alapuolelle, mutta vahva yli 5 prosentin osinkotuotto piti kokonaistuoton tukevasti positiivisen puolella. Kun Helsingin pörssin (OMXHGI) tuotto jäi samaan aikaan (22.12.2021 – 16.12.2022) noin 11 prosenttia pakkaselle, voinen puhua torjuntavoitosta, vaikken kisan paalupaikalle ihan yltänytkään.

Olin vuosi sitten varautunut laskumarkkinaan ja arvioni markkinan yleiskehityksestä sattui tällä kertaa osumaan oikeaan. Tähän nojaten sijoitusteesi perustui ennen kaikkea osakkeen alhaiseen arvostukseen ja matalaan riskiprofiiliin. Kumpaakin seikkaa on alettu pitkästä aikaa arvostaa, kun taas korkealle hinnoitellut ja riskipitoiset kohteet ovat päätyneet sijoittajien epäsuosioon. Monet vuosi sitten hehkutetut osakkeet ovat romahtaneet kolmannekseen huippuhinnoistaan

Mainitsin valintaperusteissa myös yhtiön uuden strategian, jota pidin hyvänä. Pidän suuntaa edelleen oikeana ja uskoisin uusimpien spin-off-suunnitelmien näkyvän kurssikehityksessä vahvemmin jatkossa, kunhan markkinasentimentti paranee.

Olen ostanut osaketta vuoden aikana ensimmäistä kertaa myös ihan oikeaan salkkuuni. Hermostuneessa markkinassa mikään osake ei ole ollut täysin immuuni volatiliteetille, mikä on avannut mahdollisuuden päästä mukaan poikkeuksellisen leveällä turvamarginaalilla myös liiketoiminnaltaan turvallisempiin yhtiöihin. Vaikka Tietoevryn osake kävi vuoden aikana korkeimmillaan 28 euron hujakoilla, sai sitä alimmillaan vähän alle 22 euron, joten pääsin pitkän odottelun jälkeen aloittamaan osto-ohjelmani.

Yhtiö jäi lopulta hieman vuoden 2021 oikaistun EPS:n arviostani (toteuma 2,20 euroa vs. oman ennusteeni alaraja 2,30 euroa) ja tälle vuodelle asettamani ennusteet saavutettaneen vasta ensi vuonna. Positiivisesta yleisvireestä huolimatta liiketoiminnan kehitys on siis jäänyt aavistuksen odotuksiani heikommaksi.

Tällaiset lyhyen aikavälin vertailut ovat tietysti vain kohinaa, eikä niillä ole mitään vaikutusta pidemmän aikavälin näkemykseeni. Itse asiassa yhtiö julkisti hiljattain uudet entistä kunnianhimoisemmat tavoitteet (8-10 % vuotuinen kasvu ja 15-16 % oikaistu EBITA vuoteen 2025 mennessä), mikä vahvistaa luottamustani yhtiötä kohtaan.    

Krooninen aliarvostus ei vain millään näytä purkautuvan. Arvioimaani normaalitulosta (2,53 euroa/osake) käyttämällä P/E-luku on edelleen vain noin 10 (viime vuoden tuloksellakin vain noin 12). Halpaa on! Tai sitten en vain ymmärrä jotain, minkä markkina ymmärtää.

Näytä koko viesti
Sampo - 19.12.2022 09.32

*** Karon kommentti Sampon vuoteen 2022:

Lähdin kisaan sillä ajatuksella, että villiksi kuumenneen markkinan jälkeen tarjolla olisi romahdusvuosi. Varsinaista romahdusta ei koettu, vaikka kurssit alkuvuoden aikana laskivatkin ja vaikka loppuvuoden plussamerkkisestä menosta huolimatta koko vuosi jää indeksitasolla selvästi miinukselle.

Taktiikkani oli valita kisaosakkeeksi defensiivistä liiketoimintaa. Sampo käy kaiken lisäksi parhaillaan läpi muuttumistaan vahinkovakuutusyhtiöksi. Yli 20 vuoden finanssitavaratalo- ja sijoitusyhtiöaika loppunee ensi keväänä, jos ja kun Sampo erottaa Mandatumin itsestään. Samalla jätetään jäähyväiset Björn Wahlroosin Sammolle. Tämä muutos taisi osaltaan olla tukemassa Sammon kuluneen vuoden kurssikehitystä.

Sampo on osake, jota voi melko turvallisin mielin ostaa milloin tahansa. Mielelläni omistaisin enemmänkin. Kesällä tarkoitukseni oli ostaa lisää heti, kun kurssi painuisi alle 40 euron. Ei painunut, tai en ainakaan huomannut.

Näytä koko viesti