Olet täällä

Sijoitustieto

Sijoitustieto

  • Liittynyt 9.6.2014
  • 776 viestiä
  • 230 aloitettua ketjua

Viimeisimmät viestit

Sijoitustiedon kirjakerho - 17.3.2019 21.46

Aki Pyysing kirjoittaa Juhana Vartiaisen uutuuskirjasta Suomalaisen talousajattelun kritiikki

"Juhana Vartiaisen uutuuskirja on vaalikirjaksi umpisurkea. Mukana ei ole mitään juoruja politiikan sisäpiiristä eikä hauskoja lyöntejä poliittisten vihollisten vyön alle. Jos et ymmärrä taloustieteestä mitään, mikä kattaa valtaosan ihmisistä, et pääse kompuroimatta kolmatta kappaletta pidemmälle.

Talouselämän Päivi Isotalus arvioi, että ”lukijalle ei oikein selviä, kenelle kirja on tarkoitettu: äänestäjille, ekonomisteille vai opiskelijoille”. Vain Juhana tietää, kenelle kirja on tarkoitettu, mutta minä tiedän, kenelle se sopii: (kansan)taloustieteen sivuaineena suorittaneelle, joka on kiinnostunut sekä taloustieteen historiasta että sen soveltamisesta politiikkaan. Eli miulle."

Ramirent - 15.3.2019 15.41

Hemingwayz - 15.3.2019 15.34

Ville Hemminki 15.3.2019: Onko aktiivinen salkunhoito menneen talven lumia?

"Vuonna 2005 Warren Buffett väitti, että aktiiviset salkunhoitajat tulisivat keskimäärin häviämään pitkässä juoksussa alhaisen kustannuksen indeksirahastolle. Kuka tahansa voi lyhyellä aikavälillä onnistua tuurilla. Pitkällä aikavälillä, argumentoi Buffett, aktiivinen salkunhoitaja tulisi häviämään jos ei muutoin, niin korkeampien hallinnointipalkkioiden vuoksi. Hän tarjoutui lyömään vetoa asiasta kenen tahansa halukkaan kanssa.

Vasta vuonna 2007 huutoon vastattiin. Ted Seides (jolla muuten on erinomainen podcast) tarttui haasteeseen. Vedon ehdoissa sovittiin, että Seides saisi valita viisi hedge fund-rahastojen rahastoa, jotka yhteensä sijoittivat yli kahteensataan hedge fundiin. Tällä tavoin saatiin varsin kattava otos aktiivisesti hoidetusta rahasta. Vedon vertailujaksoksi sovittiin kymmenen vuotta. Buffett valitsi Vanguardin S&P500 -indeksirahaston (VOO), jonka kokonaiskustannus per vuosi on 0.04%."

Ajankohtaisia kirjoituksia taloudesta - 13.3.2019 12.29

Juhani Huopainen 13.3.2019: Odotukset todella huonot, joten edessä on positiivinen yllätys

"Aiemmin kirjoituksessani arvasin (kolumni), että talouden kasvunäkymien hidastuminen saa USA:n keskuspankin Fedin jarruttelemaan koronnostosuunnitelmiaan, ja niin kävi. Arvasin myös, että sama on edessä Euroopassa. 

Olin turhan pessimistinen Fedin reaktionopeuden suhteen. Arvelin, että vasta vajaan vuoden virassa ollut Fedin pääjohtaja Jerome Powell olisi vitkastellut rahapoliittisen löysäämisen ilmoittamisen kanssa. 

Mutta Fed käänsikin takkinsa hyvin varhaisessa vaiheessa.  USA:n presidentin Donald Trumpin painostaessa keskeyttämään koronnostot Powell olisi saattanut tehdä pokeristakin tuttua tiukan imagon rakentamista. Jos Trump vaatii jotain, niin vaikka se vaatimus olisikin perusteltu, siihen ei voida suostua heti, koska sehän näyttäisi siltä, että Fed olisi menettänyt itsenäisyytensä ja taipuisi presidentin toiveiden mukaisesti. "

Cargotec - 13.3.2019 12.27

Jarkko "Random Walker" Aho: Cargotec - Älykkään kuormankäsittelyn edelläkävijä

"Helsingin pörssi on konepajasijoittajan kultakaivos. Jos olet mieltynyt konepajasektoriin, merta edemmäs kalaan ei todellakaan tarvitse lähteä. Moni suomalainen konepaja on kasvanut vuosien saatossa oman segmenttinsä johtavaksi yhtiöksi. Tämä ei sinänsä yllätä, kun muistellaan Suomen historiaa ja perinteitä. Sotien jälkeinen jälleenrakentaminen ja sotakorvausten maksaminen perustuivat pitkälti metalli- ja konepajateollisuuden nousuun. Liekö syynä kiinnostukseni historiaan, ja erityisesti taloushistoriaan, olen aina seurannut suomalaisia konepajoja hyvin tarkalla silmällä. Historian fiilistely ei tosin ole kovin hyvä sijoituskriteeri. Onnekseni useimpien pörssimme konepajojen laatu kestää kriittisenkin tarkastelun."

Optiosijoittajan treidit&makronäkemykset - 11.3.2019 10.37

Tomi Haataja 11.3.2109: Joko se taantuma ehdittiin perua?

"Edellistä artikkelia kirjoittaessa olin aistivani tuomionpäivän rumpujen pärinän, kun joulukuu oli yksi pörssihistorian surkeimmista ja talousmediat ympäri maailmaa yhteen ääneen rummuttivat tilanteen kamaluutta.

Myönnetään, olin itsekin tuolloin varsin synkeissä tunnelmissa talouden ja markkinoiden suhteen. Olen muuten edelleenkin. Vaikka pörssi lähti nousuun täsmälleen tuon artikkelin julkaisemisen jälkeen ja tuota nousua on tullut joulukuun pohjista katsoen jo parikymmentä prosenttia, niin olen edelleen kohtalaisen synkeä talousnäkymien ja markkinatuottojen suhteen."

Eläköityneen optiospekulantin portfoliosijoitukset - 10.3.2019 20.12

Aki Pyysing 10.3.2019: Ahneella on paskainen loppu – joskus

"Miulle olisi ollut aivan oikein, jos olisin mennyt poikki 90-luvun alussa. Ahneuksissani olin ottanut 80-luvulla niin isot sijoituslainat, että tappioista selviäminen palkkatuloilla ei ollut realistista. Oikeus ei voittanut, ja selvisin lamasta ilman lainojen irtisanomista.

Ahdinkoni ei muuten ollut lainat myöntäneen Hessun pankin syytä. Ihan itse marssin pankkiin lainoja hakemaan, kukaan ei pakottanut. Varsin moni vastaavaan tilanteeseen päätynyt kollega syytti ulosottomiesten yhteydenotoista pankkeja, hallitusta ja huonoa onneaan.

Lähes kaikissa tapauksissa oikea syyllinen oli ahneus. ”Helppoja” voittoja lähdettiin hakemaan kestämättömillä riskeillä. Monet kanittivat omat ja lastensa kämpät ja ottivat sijoituslainaa niin paljon kuin saivat. He olivat ahnehtimassa ekstrarahaa riskinä, ei pelkästään henkilökohtainen, vaan myös läheisten hyvinvointi."

Päivän lööppi - 8.3.2019 16.17

Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 6.3.2019 15.52

Mikko Mäkinen 6.3.2019: Aika olla taas hieman varovaisempi markkinoilla

"Kirjoitin vuodenvaihteessa, että pörssien ei ole pakko romahtaa. Se oli reaktioni niihin kaikkiin lehtijuttuihin ja kirjoituksiin, jossa povattiin lopun aikoja pörssien tullessa rajusti alas. Kehotin käyttämään pessimistien voitonhetket osakkeiden ostamiseen tulevana vuonna. Alekausi pörssissä oli tällä kertaa lyhyempi kuin vaateliikkeissä. Pörssit repivät toistakymmentä prosenttia ylös alle kuukaudessa. Täytyy myöntää, että itsekin jäin osittain asemalla huutelemaan, kun juna jo lähti.

En nähnyt vuodenvaihteessa mitään kovin hälyttävää taloudessa, enkä näe vieläkään. Näyttää kuitenkin siltä, että kaikki maailmantalouden kolme moottoria jolleivat nyt sakkaa vielä, niin ainakin yskähtelevät."

Osinkojen todellinen rooli varallisuuden kasvattamisessa - 5.3.2019 11.51