Kolumnit

Kolumni: Istumisen jalo taito

Juhani Huopainen |
Jaa Twiittaa

Aika on sijoittajan ainoa ystävä. Kun sijoituksien aikahorisontti on tarpeeksi pitkä, osakkeiden tuotto lähestyy osakemarkkinoiden pitkän aikavälin tuottoa. Velkakirjasta, jonka hinta on saattanut omistamisen aikana vaihdella, saa eräpäivänä sen summan, mikä siihen on painettu. 

Finanssi-instrumenttien hintakehitys on pääsääntöisesti jatkuvaa – hinta ei muutu hyppien, vaan enemmän tai vähemmän jatkuvana hyvin pienten hintamuutosten ketjuna. Osakeindeksien hintakehitykseen voi nykyisessä 24-tuntisessa kaupankäynnissä suhtautua lähes jatkuvana, kun taas yksittäisissä osakkeissa näkyy useammin epäjatkuvuutta esimerkiksi tulosjulkistusten yhteydessä.

Kauppakorkeassa kirjat opettivat, että jos hintamuutokset ovat normaalijakautuneita, hintamuutosten keskihajonta noudattaa ajan neliöjuurisääntöä. Jos yhden kuukauden keskihajonta on kymmenen prosenttia, kahdentoista kuukauden keskihajonta on kahdentoista neliöjuuri kertaa 10 prosenttia, eli noin 35 prosenttia.

Vaikka hintamuutokset eivät ole täysin normaalijakautuneita, ajan neliöjuurisääntö pitää melko hyvin kutinsa. Siitä voidaan päätellä ikävä tosiasia. Olit sitten indeksifutuurilla päiväkauppaa jauhava tai useita vuosia yksittäisiä osakkeita omistava ikiholderi, voitot (tai tappiot) eivät tule luoksesi millään muulla tavalla kuin istumalla.

Hintamuutoksille pitää antaa aikaa. Vaikka olisit kuinka oikeassa näkemyksesi kanssa, joudut kiltisti odottamaan lopputulosta.  Viisi minuuttia, tunnin, tai vuosikymmenen – aikahorisontistasi riippuen.

Yksikään sijoittaja ei käy kauppaa kuin elokuvien pankkien trading-saleissa tai tosielämän pörssien lattiakaupankäynnissä. Ne tahot eivät ole sijoittajia tai edes spekulantteja, vaan markkinatakaajia, joiden tärkein tavoite on välttää inventaarion kertymistä kuin ruttoa ja toissijainen tavoite on saada välistä yksi viimeinen desimaalipiste. Se on edes teoriassa mahdollista vain jos ei tarvitse maksaa komissiota tai spreadia.

Kun jossittelu alkaa

Odottelu ja epävarmuus lopputuloksesta saavat psyyken helposti jossittelemaan. Osakeoston jälkeen hinta ei nouse ja alat miettiä, mitä et ole tullut huomioineeksi. Alat empiä, epäillä, hätiköidä. Myyt itsellesi erilaisia ”ideoita”. Ehkä ajattelet, että myyt, kun ei ole noussut, ja ostat uudelleen vasta sitten, kun se on lähtenyt selvästi nousuun. 

Jos se on jo lähtenyt nousuun, keksit nousun olleen liian nopeaa ja rekyylin olevan varma. Myyt ajatuksella, että ostat halvemmalla takaisin.

Nopeat vaihdot ja käänteet, jossittelu ja takinkäännöt ovat huumetta, jota aivot rakastavat. Aivot kusettavat itseään ja antavat narrata, että hötkyily, mikromanagerointi ja impulsiivinen veivaaminen ovat ”työtä”, sijoitustuottojen ansaitsemisen edellyttämää korkean stressin ja aktiviteetin ilotulitusta.

Irti huumeesta

Haitallisen impulsiivisen käyttäytymisen lopettaminen on helppo luvata, mutta vaikeampi toteuttaa. Se ei oleellisesti eroa toipumisesta päihderiippuvuudesta. Kyseessähän on eräänlainen uhkapeliriippuvuuden muoto – aivojen tottuminen mielihyvää tuottavaan toiminnan ja palautteen nopeutuvaan sykliin.

Toipumiseen tarvitaan mielestäni kolme osaa – hyvä suunnitelma, rutiinit ehkäisemään aivojen lähettämiä impulsiivisia ajatuksia sekä rutiinit torjumaan syntyneiden impulsiivisten ajatusten siirtymistä toimintaan.

Suunnitelma sisältää ainakin varsinaisen sijoitussuunnitelman – miksi, mitä ja koska toimintaa harjoitetaan. Mielellään se sijoitussuunnitelma siis huomioi sekä omat tavoitteesi ja edellytykset, mutta myös sijoitusmarkkinoiden todellisuuden. Pelkkä ”tavoittelen 30 prosentin vuosituottoa, koska silloin voisin jäädä eläkkeelle 50-vuotiaana” ei ole suunnitelma, vaan haave. 

Alkoholisti torjuu impulsiivisia ajatuksiaan suhtautumalla asioihin päivä kerrallaan. Hän ei yritä olla erehtymätön loppuelämänsä ajan, vaan vain tänään. Mikäli yksikin päivä on hankala, hän hakeutuu vertaistuen pariin, kokeilee kemiallisia ratkaisuja ja poistaa elämästään kaikki sellaiset ärsykkeet, jotka voisivat johtaa retkahtamiseen. 

Toipumisen tuoreella tiellä oleva alkoholisti ei mene baariin kahville. Hän ei osta alkoholia kotiin vierasvaroiksi. Hän ei vietä aikaa porukoissa, joiden keskeinen yhdessäolemisen syy on alkoholin juominen.

Hän yrittää syödä ja nukkua hyvin. Hän tekee parhaansa välttääkseen stressiä ja isoja elämänmuutoksia, koska rasitettuna ja väsyneenä ihmisen omat kontrollifunktiot pettävät helpommin. Jos hän on nukkunut huonosti tai hänellä on nälkä, hän tiedostaa asian ja keskittyy vuoropuhelemaan tunteittensa ja ajatustensa kanssa tavallista enemmän.

Temppuja ja sääntöjä

Reaaliaikaisia kursseja näyttävät kaupankäyntipäätteet, alhaiset komissiot ja kapeat spreadit eivät ole pelkästään sijoittajan etu. Ne osaltaan mahdollistavat ja ruokkivat huonoa impulsiivista kaupankäyntiä.

Yksi helpoin tapa on yksinkertaisesti välttää kokonaan kaupankäyntipäätettä ja kurssien seurantaa. Jos suunnitelmassasi lukee, että suunnitelma päivitetään kerran viikossa, miksi ylipäätään kurkkisit siinä välissä kursseja? 

Jokainen välittäjä tarjoaa stop- ja rajahintatoimeksiantojen käyttömahdollisuuden. Niitä kannattaa hyödyntää, koska silloin sinulla on yksi tekosyy vähemmän roikkua ruudun äärellä. Lisäetuna vältyt katastrofeilta, jos joku kaunis päivä joudut päivystyspoliklinikalle tai verkkoyhteys on poikki. Jokaiselle sijoittajalle käy ennemmin tai myöhemmin niin, että ei ole ollut ruudun ääressä silloin, kun siellä olisi pitänyt olla.

Voit myös nostaa kaupankäynnin psykologisia kustannuksia esimerkiksi päättämällä, että aina ennen kauppaa teet kymmenen etunojapunnerrusta. Päivätyössä olevien on silloin vähän vaikeampaa sortua kännykästä painamaan osta- ja myy-nappuloita, kun pääsisi työkaverien silmätikuksi. Jos ei mitään muuta, olet lyhyen ajan päästä rautaisessa kunnossa. Siinä on myös sisäänrakennettu limiitteri – et sinä pysty tekemään tuhatta punnerrusta päivässä, ja vaikka pystyisitkin, olet seuraavana päivänä niin kipeä, että taatusti tulee vähemmän maaninen trading-päivä.

Tehtävien kauppojen ja muutosten määrää voi myös rajoittaa ihan numerolla. Ei kukaan todellisuudessa pysty löytämään enempää kuin kolme pelipaikkaa DAX-indeksistä yhdessä päivässä. Ehkä sijoitussuunnitelmaasi pitäisi laittaa, että korkeintaan kaksi osaketta saa laittaa vaihtoon viikoittaisen salkun läpikäyntisi yhteydessä.

Impulsiivisuus vs. joustavuus ja intuitio

Luonnollisesti sijoittajalla on pyrkimyksenä imeä jatkuvasti uutta informaatiota ja muuttaa käsityksiään sen uuden informaation myötä. Tasapainon löytäminen impulsiivisuuden ja perustellun mielipiteen vaihtamisen välillä on yksi vaikeimpia asioita, joita sijoittaja joutuu kohtaamaan.

Yksi ihmisen hyödyllisimmistä summaustoiminnoista on intuitio. Intuitio saattaa joskus varoittaa, että tilannekuvassasi on jotain pielessä. Valitettavasti aitoa intuitiota on hyvin vaikea erottaa puhtaasta epäilystä, pelosta ja ahneudesta. Mielestäni paljon parempi tapa hyödyntää intuitiota on antaa sen tulla esiin vain sijoitussuunnitelman mukaisissa päivityskohdissa.

Joko olet lopettanut puolisosi hakkaamisen?

Riippumatta siitä, mikä on aikajänteesi, hintamuutoksia veikkaava sijoittaja ei pääse karkuun sijoittamisen tärkeintä asiaa – istumista. 

Kuten ehkä tunnetuin koskaan elänyt sijoittaja Jesse Livermore sanoi:

"After spending many years in Wall Street and after making and losing millions of dollars I want to tell you this: it never was my thinking that made the big money for me. It was always my sitting. Got that? My sitting tight!

It is no trick at all to be right on the market. I’ve known many who were right at exactly the right time, and began buying or selling stocks when prices were at the very level that should show the greatest profit. And their experience invariably matched mine; that is, they made no real money out of it. [Traders] who can both be right and sit tight are uncommon. I found it one of the hardest things to learn. But it is only after a stock operator has firmly grasped this that he can make the big money."

Sijoittaja irtoaa alkuperäisestä suunnitelmastaan yhtä helposti kuin sketsin alkoholisti tarttuu baarissa kahvin sijasta absinttiin. Sijoittaja, joka on suunnitelmastaan irti, on uhkapeluri. Hedelmäpelin räpsyttelijä, heroiinin tykittäjä. Puolisonhakkaaja, lapsiin sekaantuja ja selkärangaton luuseri.  Älä ole puolisonhakkaaja – pysy suunnitelmassasi. Opettele istumaan.

Käytkö kauppa hallitsemattomasti? Keskustele täällä.

03.05.2024 | Tampere-talo

Sijoitusmessut™ 2024. Sijoita tulevaisuuteen.

Artikkelit

Sijoitusmessut 03.05.2024 Tampere-talossa - Sijoitustiedon ohjelmatärpit

Sijoitustieto
25.4.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Almanakka - Seurantalistapäivitys: Valmet

Almanakka
25.4.2024
east Lue lisää
Kaupallinen yhteistyö

SEC laittaa kapuloita Ethereumin rattaisiin

Johannes Ankelo
25.4.2024
east Lue lisää