31
forum
|

Perassic Park

+310
Liittynyt:
2.3.2020
Viestejä:
164

Elämme tätä kirjoittaessani maaliskuuta 2021 ja näihin aikoihin tasan vuosi sitten,  -muutamassa viikossa pörssikurssit putosivat kuin hohtimet kaivoon.

Itse sijoittajana pyrin eläkesalkkuun joka toteuttaisi hyvää osinkovirtaa tästä tulevaisuuteen. Narratiivi vuoden 2020 lopussa oli että elämme pitkän nousukauden loppua ja kurssit ovat haastavalla tasolla. Parhaan osinkotuoton sai öljy- ja pankkiosakkeista ja näitä ostin salkkuun isolla painolla 2018-2020. Salkkuni teki  ATH:n tammi-helmikuussa 2020.

Koronavirus huolena alkoi vaivata ja herätellä markkinaa pikkuhiljaa maaliskuun alussa, pakokauhun vallatessa markkinat vasta alkavina viikkoina.

Pidin alkanutta laskua selkeänä ostopaikkana kuluttaen taistelkukassaani ja kuivattaen sen pahoin.

 

Pöytäkalenterini reunaan piirsin ristin 14.3 kohdalle. Sauli Niinistö oli pitänyt puheen ja koko maa meni tuona iltana kriisimoodiin. Uusimaa suljettiin ja ihmiset hamstrasivat vessapaperia. Myös omat vanhempani kaikkien vanhusten lailla joutuivat eristyksiin.

Kun seuraavana perjantai-iltana ensi kerran hakiessani ruokaa, oli Prisma ostettu tyhjäksi elintarvikkeista. Autioitunutta kaupunkia halki ajaessa tuntui maahan iskeneen rutto ja neutronipommi. Perjantai-illan vilinä' oli kadonnut autioittaen kadut.

Kolmen seuraavan viikon jyrkässä romahduksessa tunsin saaneeni synnyinlahjana käänteisen Midaksen kosketuksen. Totesin salkussani majailevan saatanallis-perkeleellisen lähes -45% turskan. Kaikki -aivan kaikki, - edeltävät ostotoimeni olivat pahentaneet entisestään salkun tilannetta, jouduin toteamaan olleeni aivan liian aikaisin liikkeellä. Olin tehnyt ostoja kun olisi pitänyt myydä.

Menin siis romahdukseen täydellä osakepainolla, vieläpä omistamani osakkeet ja turvallisiksi sijoituksisi aikanaan mielletyt sektorit romahtivat kaikista pahiten!

Öljynkin hinta teki historiaa muuttuen negatiiviseksi, eikä omistamieni Banco Santanderin ja Telefonican laskulle näkynyt mitään pohjaa.

Mielenkiintoisena ilmiönä medioitten puhuvat päät, analyytikot ja kommentaattori varoittivat ihmisiä menemstä markkinoille. Erityisesti OP:n varoitukset jäivät elämään mieleeni.

-Sanottiin että syksyyn mennessä markkina todennäköisesti rauhoittuu ja ostoja kannattaa perustellusti miettiä kun ollaan nähty mihin kaikki johtaa. Eräs oli tietokonemallintanut epidemian kestoksi jopa 110 vuorokautta ja pelotteli sellaisen olevan täysin tuhoisaa taloustilanteelle.

Se miten tilanne kehittyi lopulta, oli tuolloisessa konsensuksessa täysin uskomatonta. Täällä kun on vedonlyöntiin taipuvaista väkeä, olisi kertoimet olleet kovat jos olisi veikannut uusia kurssihuippuja vuoden lopulla.

Detaljina OP:kin muutti ohjeistuksensa ja kehotti ihmisiä varovasti osakkeiden pariin, kun kussit olivat jo nopeasti nousseet kai toista kuukautta.

Itselleni kävi. -ei  huonosti, ei ollut velkaa mutta en osannut nähdä kasvuyhtiöiden ja 'etän' uusia ajureita ja osannut näiden noususta kunnolla hyötyä. 

 

Vasta nyt alan olla kuivilla dramaattisesta viime keväästä. -Siitä ei ole kauan, vaikka monelle on ehkä etäinen muisto.

Millaisia muistoja-, oppeja- ja kokemuksia muille jäi keväästä 2020?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0
0
9.3.2021 - 02:10

Teknokraatti

+1196
Liittynyt:
29.1.2020
Viestejä:
559
Perassic Park kirjoitti:

Itse sijoittajana pyrin eläkesalkkuun joka toteuttaisi hyvää osinkovirtaa tästä tulevaisuuteen.

Kuin myös. 

Perassic Park kirjoitti:

Millaisia muistoja-, oppeja- ja kokemuksia muille jäi keväästä 2020?

Minä en ymmärtänyt vuosi sitten ollenkaan mitä maailmassa oli oikeasti tapahtumassa. En tiedä ymmärränkö edelleenkään, mutta nyt olen ainakin kuunnellut uutisia vuoden enemmän.

En pidä isoa käteiskassaa, mutta vuoden - parin osinkojen verran kuitenkin, mutta vuosi sitten oli sattumalta Rouvan punaisen Mersun hinta purettu jo tilille valmiiksi kevättä varten. Pulkkamäen alkaessa kyyti oli niin kovaa, että jaoin osingot, tililtä löytyneet rahat ja Mersun neljään osaan, joita aloin syöttää tasakokoisia pinoja pörssiin -10% portaittain suunnilleen puolet passiivisiin rahastoihin ja puolet osakepoimintoihin. Toisen portaan toteutuessa hyvin pian jouduin ottamaan vakavan keskustelun Rouvan kanssa ja sain luvan jatkaa syöttämistä. Valinta oli tehty ja Mersun hintaa ei tililtä tulisi enää sille vuodelle löytymään, eikä salkustakaan sitä raskisi niillä hinnoilla repiä ulos ties milloin? Puhuttiin V-, W- ja L-tyylin elpymisistä ja pelättiin pahinta. 

Kolme -10% porrasta ehdin syöttää ja viimeisen modulin liipaisukriteerin lähestyessä tuli kyllä mieleen, että kuinka hirveän syvälle tämä vielä jatkuu? Odottelin asettamani säännön nojalla pari kuukautta, kunnes liipaisin viimeisenkin modulin peliin jo vahvaan nousuun kesän aikana. 

Muistan olleeni huolissani esimerkiksi jonkin aikaa seuranneeni Keskon suhteen, kun en tajunnut yhtään miten heidän bisneksensä kehittyy? Samaan aikaan näytti pelottavalta katsoa mökille ajaessa kotikylän Tokmannin hiljaista pihaa. Käsitin vähittäiskaupan tilanteen aivan väärin, joten ostin Keskoa vasta tuolloin kesällä aivan liian myöhään, mutta ostin kuitenkin. En edes yrittänyt myydä laskuun ja kopata samoja lappuja takaisin kyytiin alempaa, mutta laskun pohjatessa aloin lappu tai pari kerrallaan myydä koko position ja ostella balansointimielessä sopivaksi katsomani määrät takaisin. Tämä oli minulla ihan plusmiinusnolla peliä, jossa erot olivat pieniä. Ilahduttavana osumana tarttui mukaan hiihtolenkille lähdettäessä jo tarvittavien päälle 22 eurosta läpällä heitetty Sampon ostotoimari idealla 10% osinkotuotto. No eihän se osinko kyllä toteutunutkaan. Hönöilyja tuli jokseenkin sama määrä, mieleen jäi Rouvan salkusta ulkoistettujen Orioloiden takaisin osto autopilotilla, minkä jälkeen huomasin omien ostokriteerieni joukossa peräti kuuden olevan punaisella. Se oli sinänsä hyvä havainto, koska vippasin koko satsin ulos ja Konecranesia tilalle. Jossain välissä tein laskuharjoitusta Alman ja Sanomien välillä ja valitsin vähemmän velkaantuneen, tasaisempaa tulosta tehneen ja maakuntalehtensä myyneenä mielestäni digiloikkansa paremmin toteuttaneen Alman. Kevensin Aspoa kuullessani rahdin vähenemisestä. Aspon tyttären ESL:n kilpailijan osto ja uuden laivat samaan kasaan nostivat velkalastin normaaliakin korkeammalle, joten alkoi hirvittää. Ostin tosin heidät takaisin ylempää heti kuultuani Haagan ja Viikin seilaavan pytty punaisena pohjoista reittiä kaukoitään. 

Olin koronavuoden päättyessä aika pettynyt vain 5% salkun koon kasvattamiseen. Se Rvan Mersu tuli vakuutuskuoresta, jonka bruttoarvo lasketaan samaan kaikkien salkkujen exceliin, eli en siis lisännyt tuota hintaa, vaan se vaihtui paremmin tuottaviin pienikuluisempiin kohteisiin, mutta myynnin verot tietenkin rasittavat ensimmäistä vuotta. Sen lisäksi nopeassa nousussa defensiivinen osinkosalkku ottaa aina pataan koko markkinan vertailuindeksiltä (OMXHGI). Oli silti häpeä hävitä jopa arvoindeksillekin, mutta Nordea, Sampo ja Nokia jäivät Mustapekkana käteen ja pankkiosingot peruttiin kokonaan myös Aktian osalta sad

Muuten vuosi meni loistavasti, koska koko perhe sai olla terveenä ja pitää työpaikkansa smiley

Nyt pitää vain hokea itselleen, että eläkesalkun tuotto on tilille maksettavaa osinkoa ja salkun ATH on vain excel rahaa. Jotain tässä on onnistunutkin. Olen aiemmin ektrapoloinut näkeväni vasta aivan kalkkiviivoilla pääsenkö eläkkeelle työvuosien nettotuloilla. Jos nyt ehdotetut osingot maksetaan hallitusten ehdotusten tapaan, silloin jo kertynyt eläkekertymäni ja tämän vuoden osinkoni verojen jälkeen kohtaavat nettopalkkani tähän kesänä, eli sain pari vuotta aikaa viimeistellä eläkesalkkuni ylittämään nykyiset nettotuloni hieman. Ja hieman enemmän, jos lasken hyväkseni nyt kuukausittain säästöön menevät kk-erät. Mutta tähän on jäänyt jo niin koukkuun, että olisi ikävää lopettaa kokonaan eläkkeellä. 

Historia toistaa itseään. Kallitta vakuutuskuoria on käytetty vuosia pankkitiliä paremmin tuottavina parkkipaikkarahastoina, joiden turvin voi vetää tilin sileäksi vaikka joka kuukausi. Lakimuutoksen jälkeen suurelta osalta tuottoa sisältävä vakuutuskuori ei enää toiminutkaan tässä tarkoituksessa, joten nostimme pääoman saman tien ulos kun sen vielä sai verotta. Sen jälkeen on purettu tuottoa pala kerrallaan pienemmällä veroprogressiolla pysytellen. 

Vaalien + koronarokotteen julkistuksen + vuoden vaihteen konvergoituessa oltiin all-in mutta nyt on taas tilillä Rouvan punaisen Mersun hinta. Nyt se on oikesti viimeinen kasa irtorahaa, jonka voi kevytmielisesti heittää tuleen osinkopottia syömättä (vaihtoehtoiskustannus sillekin tietenkin jää). Saa nähdä miten käy tänä vuonna? Ennusteet uusiutuvasta hyvästä ostopaikasta ovat olemassa. Toisaalta eläkekassa on nyt valmis kaksi vuotta etuajassa, joten YOLO! 

0
0
9.3.2021 - 09:53

Turms

-10
Liittynyt:
10.1.2015
Viestejä:
668

Minulla on taipumusta panikoimiseen, ja vuosi sitten se kannatti. Kuittasin nopealla salkun tyhjennyksellä aika monta pieleen mennyttä äkkiliikettä. Myös sukelluksen jälkeiset ostot osuivat näin jälkikäteen tarkasteltuna varsin mainiosti. Vielä paremmin olisi mennyt, jos olisin saanut sijoituslainen Nordeasta ulos nopeammalla aikataululla. Menetin siinä muutaman todella kovan nousupäivän.

Tämän jälkeen on sitten mennyt heikommin.

0
0
9.3.2021 - 09:17

Hynägrande

+1766
Liittynyt:
21.8.2017
Viestejä:
1215
Perassic Park kirjoitti:

Millaisia muistoja-, oppeja- ja kokemuksia muille jäi keväästä 2020?

Avasinkin tätä viime keväänä toisessa ketjussa, jonka aloitin, mutta kultainen oppi: velkavipu on veli bull-markkinassa, veljenpoika bear-markkinassa :) 

Painoin aivan liian isolla velkavivulla viime kevään laskuun ja en ymmärtänyt myydä ajoissa. Sitten jouduin tekemään hätäisiä ratkaisuja, joista tiesin että ne eivät nyt ole aivan parhaita, mutta kun salkku painaa alaspäin -45% ja vivutettu niin pakkoraossa olin. Turskaahan siitä tuli aivan ylettömästi ja en ole vieläkään saanut lapioitua kuoppaa umpeen vaikka salkku onkin noussut ihan kivasti nyt sen jälkeen. However, en mennyt poikki, vaikka kyllä hikoilutti. 

Kokemus oli kerrassaan opettavainen. Menetin varmaan vuoden tai kahden vuoden tuotot/säästöt. Uskon että jos vastaavaa rytinää tulee, pystyn nyt toimimaan melko kylmähermoisesti ja hyödyntämään tilanteen. Tällä hetkellä salkussa on lievä velkavipu, mutta minulla on myös likvidiä cashia salkun ulkopuolella siten että isossa kuopassa voin ruveta ostamaan ja mitään ei ole pakkoa myydä.

0
0
9.3.2021 - 09:40

TuuriTuuli

+689
Liittynyt:
16.3.2020
Viestejä:
429
Perassic Park]Uusimaa suljettiin ja ihmiset hamstrasivat vessapaperia.[/quote kirjoitti:

Ja jonkin kertomuksen mukaan vain siksi, että joku valopää oli Australiassa saanut harhaiseen päähänsä, että Kiina oli Australian tärkein vessapaperin tuoja, joten Kiinan tautiongelma kadottaisi vessapaperin maailmasta. Sitten muu maailma sai omaan panikoivaan päähänsä että jos aussit niin sitten mekin.

Lopulta kyse oli itseään toteuttavasta ennustuksesta, sillä omassa huushollissakin todettiin että rullat alkoivat käymään vähiin kun ei kaupasta löytynytkään paprua kun ne oli laittanut ostoslistalle. Piti käydä seuraavana aamuna ostoksilla vähän aikaisemmin ja lähempänä hyllyjen täyttöhetkeä. Itse kaupan varastoissahan niitä riitti, mutta henkilökunta ei ehtinyt täyttämään hyllyjä.

Perassic Park kirjoitti:
Millaisia muistoja-, oppeja- ja kokemuksia muille jäi keväästä 2020?

Järki ja tunteet eivät ole sopuisia naapureita.

Olin tehnyt huolellisesti omat eläköitymissuunnitelmani ja laskenut huolella kuinka sijoitukseni käyttäytyisivät 2007-skenaariossa. Yllätys yllätys, kaikki meni juuri kuten laskettu, sillä erolla että pudotus ja toipuminen olivat ennakoitua nopeampia mutta tälli jäi lopulta kauas tekemästäni worst case scenariosta.

Järkeen kannatti maaliskuussa luottaa, sillä tunteet panikoivat ja julistivat maailmanloppua. Se yllätti, sillä luulin jo hallitsevani tunteeni paremmin. Mutta aiemmat romahduskokemukseni (2000 teknokuplasta alkaen) olivatkin perälaudan tarjonneen työurani ajalta, nyt oli ensimmäinen romahdus siltä ajalta kun elämäni oli puhtaasti sijoitusten varassa. Fyrkkaa tuli lopulta samaan tapaan kuin ennenkin, ihan kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan. Käteiskassalla dipissä tehdyt ostot olivat niin pieniä, että niiden vaikutus jäi suht' pieneksi, suurin osa viime vuoden tuotosta tuli ihan ikiholdauksesta ja vähän, mutta ei liikaa, kutistuneista osingoista. Tänä vuonna jännitetään palaako pankit normiosinkoihin, vai pystyykö EKP tuhoamaan eurooppalaisen pankkitoiminnan kannattavuuden sijoittajan kannalta.

Oletan, että tulen hermoilemaan tulevaisuudessakin, mutta enköhän sen kestä. Aivan kuten olin oppinut kestämään yhä vain paremmin aikaisemmankin elämäntilanteen aikana kurssien liikkeitä. Suhteessa suurimmat oppirahat *) maksettiin jo silloin vuosikymmen tai pari sitten, ja nyt toistaiseksi olen onnistunut sellaisia välttämään.

*) suhteessa - summat ovat siis nykyään lähinnä hiluja, mikä kannattaa aloittelijoidenkin muistaa eikä pettyä jonkun satasen tai tonnin menetyksestä kun on vielä nuori ja vasta aloittelemassa

0
0
9.3.2021 - 11:11

Teknokraatti

+1196
Liittynyt:
29.1.2020
Viestejä:
559
Perassic Park kirjoitti:

Millaisia muistoja-, oppeja- ja kokemuksia muille jäi keväästä 2020?

Ai niin, se oppi vielä kristallisoituna: 

Mokat olivat omiani. En edes väitä osaavani analysoida yrityksiä syvällisesti, mutta en minäkään niitä ihan silmät kiinni osta. Silti onnistuin ymmärtämään muutaman firman tilanteen täysin väärin. Pelkäsin vähittäiskauppaa ja tautitilanteen ollessa päällä en edes tarkistanut tunnuslukupatteriani ennen Oriolan takaisin ostoa kuvitellen apteekkialaa pomminvarmaksi. Sille ei mitään mahda (lyhyellä ajalla) jos omat taidot eivät vaan riitä, mutta mutta oman strategian noudattamatta jättäminen Enteriä painaessa oli huolimattomuutta. En ole koskaan ollut hyvä irrottamaan, mutta Nordaa olisi voinut luottaa saavansa alempaakin takaisin jo paljon aiemmin kuin aloin ostaa lisää. 

Parhaat onnistumiset olivat tuuria. Konecranesin ja Tikkurilan ostoon oli mielestäni sinänsä kohtuullisen rationaaliset perusteet, mutta fuusiospekulaatiot ja ostotarjous tulivat ihan minun toimialani ulkopuolelta mansikoiksi kakun päälle. 

Näiden ääripäiden välissä on kohtuudella osunutta rutiinia joka ei yllättänyt kumpaankaan suuntaan. 

0
0
9.3.2021 - 11:19

Teknokraatti

+1196
Liittynyt:
29.1.2020
Viestejä:
559
TuuriTuuli kirjoitti:

Suhteessa suurimmat oppirahat *) maksettiin jo silloin vuosikymmen tai pari sitten, ja nyt toistaiseksi olen onnistunut sellaisia välttämään.

*) suhteessa - summat ovat siis nykyään lähinnä hiluja, mikä kannattaa aloittelijoidenkin muistaa eikä pettyä jonkun satasen tai tonnin menetyksestä kun on vielä nuori ja vasta aloittelemassa

Tuen tätä suositusta. Ensimmäisen kerran kannattaa ottaa turpaan sellaisella salkulla, joka on varaa hävitä. Siitä oppii, ettei romahdukseen kuole, vaikka rahaa katoaa salkusta. Sinne voi samalla  ostaa lisää halvalla noustakseen hetken kuluttua entistä kokeneempana. Nuorella tuo romahduksen tuoma vipuvaikutus on selvempi, koska pieneen salkkuun pystyy tekemään merkittäviä lisäyksiä palkastakin.

0
0
9.3.2021 - 11:20

jelly

+162
Liittynyt:
18.3.2020
Viestejä:
119

Tein itse useita muokkauksia salkkuuni suurinpiirtein markkinoiden ollessa pohjalla Jälkeenpäin katsottuna nämä osuivat vaihtelevalla menestyksellä. 

1. Myin match groupia pohjalta hintaan 60usd koska luulin että ihmisten välisiin deittailuhuin maailmalla leviävä virus tulee iskemään vielä huomattavan lujaa. No tämähän ei sitten osunut lähellekään ja nykyään Match maksaa 2,5x enemmän. Onneksi sijoitin varat Aspireen joka on tullut noin 5x ylöspäin joten tuurilla tämä veivaus osui sittenkin. 

 

Muutenkin laitoin panoksia pelialalle koska jo ensimmäiset luvut alkoivat näyttää että se lukeutuu ns voittajiin epidemiassa. Nyt jälkeenpäin katsottuna tällaista tietoa tulisi vaan uskaltaa hyväksikäyttää rohkeammin 

0
0
9.3.2021 - 19:19

Marraskuu

+863
Liittynyt:
26.11.2018
Viestejä:
936

Mielenkiintoinen oli viime vuoden kevät ja koko kulunut vuosi. 

Itse nukuin koronaunta tyyliin tämä on taas näitä kiinan viruksia joita tulee ja menee. Olin tyypillisesti tyhjennellyt tammikuuilmiössä joulukuun ostoja.

Kurssit lähtivät laskemaan helmikuun viimeisellä viikolla ja tein pieniä ostoja kurssien laskettua liian aikaisin. Ostot sinänsä pieniä, mutta sitten alkoi korona iskemään ja kurssit syöksyivät. Tässä vaiheessa odotusvaihe päälle. Sitten alkoivat lockdwnit Euroopassa ja aloin perehtymään aiheeseen ja laskin taudin leviämisvauhdin silloin esitetyillä tarttuvuusluvuilla ja siitäkös shokki iski.

Taisi olla juuri sellainen hetki, että jenkeissä oli todettu 10 000 tartuntaa ja laskin, että viikon päästä niitä on 100 000 jne. Kolme päivää tämän laskelman jälkeen luvut osoittivat, että juuri näin käy. Iski paniikki - menin viikonloppu melko huonoilla unilla ja sain maistaa oman jälkiviisauden piiskaa, jonka iskut muistuttivat elävästi edellisen romahduksen (2008) kivuista. Ulostin n. 15-18% ajatuksena, että ostan sitten halvemmalla takaisin. Viimeiset myynnit osuivat juuri siihen hetkeen, kun oletin syöksyn vain kiihtyvän. Vaan mitäpäs juuri siinää kohtaa kävikään - pohjat osuivat juuri tuohon ja taisin kolme päivää tuon jälkeen täällä palstallakin sanoa, että pohjat meni jo.

Tuon jälkeen aloin hiljalleen ostamaan takaisin ja niinhän siinä kävi, että en oikein juuri mitään saanut halvemmalla ostettua. Sitten on vähän vaikea luonne ostaa takaisin kalliimmalla, joten kohdistin ostojani sitten muihin aloihin kuin myytyihin. Tästä seurasi osin hyvää osin huonoa. Hyvää oli peliteollisuuteen sijoittaminen ja huonoa se, että en ostanut tiettyjä myymiäni osakkeita takaisin esim. Nesteet vaihdoin UPM:ään, koska uskoin polttoaineiden kysynnnän vaikuttavan myös Nesteen tulokseen. heikentävästi ja sellun kysynnän kasvan, kun kaikenlaista pyyhettä ja maskia kuluu hygienian tähden enemmän.

Lokakuun puolivälissä olin tilanteessa, jossa taisin tarkastella salkkuani verraten sitä helmikuun salkkun sisältöön ja totesin olevani +- 0 tuloksessa sillä erolla, että kaupankäynti kuluja oli syntynyt kiitettävästi sekä aikaa mennyt veivaamiseen melkoisesti. 

Vuoden vaihteeseen jatkoin ostamista ja nyt voin sanoa, että ihan mukavasti lopulta onnistuin ja tästä suuri kiitos palstalle Aspireen uskomisesta. Toinen tuottoisa on ollut Betsson, jota täällä ei liiemmin ole hehkutettu, mutta itse keräilin sitä alimmillaan 27,5 sek.

Qt:n kanssa empiminen harmittaa jonkin verran myös. Tilaisuus oli nenän edessä ja hinta karkas vaikka jälkikäteen ostopaikkoja oli vaikka kuinka.

 

  

   

0
0
9.3.2021 - 20:35

OsinkoMasiina

+55
Liittynyt:
12.12.2014
Viestejä:
57

Tämähän oli hauska idea, ja tässä huomaa hyvin kuinka hankalaa on ollut ennustaa kriisin kehitystä tai pohjia. Tai edes osua oikeisiin toimialoihin.

Itse ei tullut koronaa tai pörssiä seurattua aktiiviseti alkuvuodesta, ja sen leviäminen ja osakkeiden laskuralli tuli aika lailla yllätyksenä. Salkkuraportti näytti äsken että oltaisiin oltu -23% lukemissa, mutta muistelisin kyllä että olisi ollut suuremmat miinukset taulussa. Salkkuni kuitenkin liikkui aika lähellä indeksiä joten sieltä voi tarkastaa suuruusluokan. Varsinaista paniikkia ei ollut, vaikka jonkun pikkuposition myinkin. Yhtenä syynä hyviin yöuniin oli salkun defensiivisyys. Toisena syynä oli se, että olin sattunut alkuvuodesta saamaan elämän myötätuulen myötä yllättäen käteistä noin 25% salkun arvosta. Lisäksi oli käyttämätön salkun kokoinen superluotto nordnetistä isojen droppien varalla.

Muistan että kuopan pohjan paikkeilla päällimmäisenä oli ajatus/kova luotto siihen että pohjia ei oltu vielä nähty, ja siihen että toipuminen kestää kauan, "koska näin on aina ennenkin käynyt kriiseissä", ja takana ennätyspitkä nousumarkkina jne. Odottelin siis _kunnon_ droppia ja tein ostosuunnitelmia 6kk - 1v aikajänteelle, mikä tietysti jälkikäteen tarkasteltuna osoittautui liian pitkäksi. Ensimmäinen osto näyttää olevan tehty 10.3, ja maaliskuu on ollut vilkkain ostokuukausi, joten ei tämä kuitenkaan ihan puskiin mennyt. Oli kuitenkin tosi kauan vielä "tässäkö tämä nyt oli"-fiilis, ja harmitus että on niin mietiskelevää sorttia että nopeita liikkeitä on hankala tehdä.

Ostot jatkuivat Syyskuulle asti ja kohdistautuivat melkein poikkeuksetta jo salkusta löytyviin salkun "tukipilareihin". Intrum, Upm, Sampo, Fortum, ja viimeisenä Wärre koska se näytti olevan vielä syyskuussa dippihinnoissa.

Sain kaiken ylimääräisen pääoman kulutettua, mutta superluotto on vielä tänäkin päivänä koskematta. Salkku näytti jo heinäkuussa olevan hyvin lähellä helmikuun ATH:ta.

Tärkeimmät opit:

1) Käteisen pitäminen kassassa vastaavien tilaisuuksien varalta. Ilman lisäbuustia olisin taatusti purjehtinut iloisesti 100% osake allokaatiolla dippiin, ja velkarahalla en luultavasti olisi aloittanut ostoja yhtä ajoissa ja vailla huolta.

2) Jos pitää valtaosan salkusta osakkeissa jonka fundamentit ovat vähintään ok-tasolla, ei tarvitse niin paljon stressata dippejä, koska osakkeiden arvo palautuu kuitenkin järkevässä ajanjaksossa.

3) Tuurin vaikutusta elämään ei pidä koskaan aliarvioida.

0
0
9.3.2021 - 20:51

Bobo36

+132
Liittynyt:
5.10.2019
Viestejä:
231
Perassic Park kirjoitti:
Millaisia muistoja-, oppeja- ja kokemuksia muille jäi keväästä 2020?

Taloudellisesti ei mitään - toki sen verran että en ole samaistunut niihin sijoittajiin, joiden mielestä 30 % puolessa vuodessa on p#aska tuotto kun sijoitusten olisi pitänyt tuottaa siinä ajassa 60 prossaa...

Henkisesti sen verran, että en olisi ikinä uskonut olevani niin väärässä kuin maaliskuussa 2020, ja todella toivon muistavani loppuikäni sen opetuksen. Kuinka helvetin väärässä ihminen voi olla...

... don't fight the FED.

Kyseessä ei ole siis taloudellinen (teoreettinen) häviö, vaan se, että en ole niin fiksu kuin olin kuvitellut.

Laitetaan sitten vielä se toinen itsetunnon romahduttanut mielipide: olin satasaletti siitä, että koronaan ei saada kehitettyä rokotetta vaan sille käy samoin kuin AIDS-taudille: löytyy tehokkaat lääkkeet sen hoitamiseen. Eli että ei keksitä rokotetta...

Muuten pyytäisin virtuaalista tuhkaa ja lisäksi säkkejä, mutta ongelmani on se rajaton tyhmyyteni: en olisi nevö evö uskonut tuota maaliskuun 2020 toipumista osakkeissa...

... siksi en usko että opin tuosta yhtään mitään. Noh, ehkä tulevaisuudessa velka on rajatonta, ja kukaan ei maksa sitä pois ja elvytys voi jatkua ikuisesti?

0
0
9.3.2021 - 22:30

keijokepuli

+362
Liittynyt:
16.12.2014
Viestejä:
284

Ajelin keskinkertaisella salkulla helmikuussa vailla huolen häivää. Uutiset flunssasta tavoitti ja ei juurikaan liikuttanut. Salkku alkoi sulamaan ensin reilu 5 pinnaa ja huomenna 10. Silloin ajattelin, että nyt on panikoitava, jos meinaa panikoida. Myin käytännössä kaiken muun paitsi Aspiren. Tätä tankkasin laskeviin aina parin kruunun välein, aina kymppiin asti. Muistikuvan mukaan salkku oli joku 80% tätä. Näyttää historiasta löytyvän mm. muutama osto Penn National Gamingia 5-7 taalan hintaan ja kambia reilusta 60sek. Penn:stä olen päättänyt luopua @12-13 ja Kampista ~100sek. Penn kävi parhaimmillaan 130d 😳. 

Siitä olen ylpeä, että tajusin (tai kuvittelin tajuavani) tämän olevan jopa vuosikymmenen paras paikka tulla sisään isosti. Kävin konkreettisesti pankinjohtajalta lainaa pelkästään sijoittamista varten ja tungin tämän käytännössä kokonaan Aspireen. Siitä en tiedä, oliko tämä viisasta, mutta toistaiseksi ainakin on hyvin käynyt. Onneksi tein silloin isoa remonttia mökille, niin käsien päällä istuminen ei ollut niin vaikeaa. Nyt on jäljellä ehkä 30% siitä määrästä, mitä Aspirea oli enimmillään. Salkun 1 v. runi näyttää vajaata 200%, joten tiedän olleeni ainakin onnekas. Tänään on sikäli oman sijoittaja ”uran” kannalta historiallinen päivä, että Bitcoin ajoi Aspiren ohi salkun suurimpana. Toivottavasti, kun samoja nostalgia jorinoita mietitään vuoden päästä, olisi käynyt edes puolittaiset hyvät 🙂

Onnea ja menestystä joka sielulle👍

T:Keijokepuli

 

0
0
10.3.2021 - 02:31

stalker

+41
Liittynyt:
20.11.2020
Viestejä:
25
Perassic Park kirjoitti:

Millaisia muistoja-, oppeja- ja kokemuksia muille jäi keväästä 2020?

Jännää oli, välillä ehkä vähän turhankin. Ihan hyvät fiilikset jäi. Sijoitan osakkeisiin ja ETF:iin lähinnä fundapohjalta. Pidän 100% osakepainoa (long siis smiley) sopivana. Tavoitteena saada passiiviset tulot ylittämään palkkatulot pitkäjänteisellä sijoittamisella. Kokeilla voi kaikenlaista, mutta alle 10% osuudella.

Tammikuun 2. päivä saatiin osakesäästötilit käyttöön, ja kun käteistä ei ollut, niin se piti täyttää luotolla arvo-osuustilin puolelta. Sain sitten samoin tein koko hyödyn irti osakesäästötilistä, kun joka sentti vaihtui osakkeiksi. Tässä vaiheessa näyttikin oikein hyvältä.

Mahdollisesti tammikuun lopussa korona alkoi pyöriä uutisissa ja kahvipöytäkeskusteluissa. Mitään konkreettista vaikutusta mihinkään sillä ei tuntunut olevan ennen kuin helmi-maaliskuun vaihteessa. En muutakaan osannut tehdä niin ostelin pikkurahalla lisää osakkeita, kun halvalla sai. Ei siis sentään alle 100% osakepainolla laskumarkkinaan jouduttu.

Ostointo loppui viikko pari ennen pohjia. Jotenkin ei huvittanut ostaa velaksi kun -10% päiviä tuli parikin, -5% ties kuinka monta. Useamman kerran mietin, että onko tämä sijoittaminen ihan fiksua puuhaa. Mutta opin itsestäni sen, että tuollaisen -40% dipin pystyn katselemaan sivusta. Mistä minä tiedän, milloin ne pohjat tulee? Kauppalehden keskustelupalstalla gurut aina pari viikkoa jälkikäteen kävivät kertomassa, kuinka olivat myyneet kaiken ja shortanneet päälle helmikuun puolessa välissä ja maaliskuun 19. päivä alkoi 200% osakepainolla. Onnea vaan hyvistä valinnoista, ei onnistu multa.

En nyt ihan passiiviseksi jäänyt tuossa dipissä. Ilmeni nopeasti, että korona ei kohdellut kaikkia osakkeita samalla tavalla. Vaihtelin vähän painotusta, myin hieman lappuja joihin pandemia ei tuntunut vaikuttavan mitenkään ja ostin mielestäni ihan kelpo firmoja jotka oli hakattu maan rakoon. Kai ne joskus sieltä toipuvat, eikö? Vain vuoden jälkeen voi olla turhan aikaista sanoa, mutta ihan hyvältä näyttää toistaiseksi. Ei tuolla nyt isoa vaikutusta ole, alle 10% salkusta sai kyytiä, mutta kuitenkin. Ihan hyvä fiilis siitäkin tulee, jos omilla toimilla tienaa 50 USD.

Toukokuussa oma luottamus markkinoihin palautui. Tässä vaiheessa oltiin jo noustu pohjilta ihan kivasti, FED mätti aina vain lisää likviditeettiä ja jotenkin viimein mielsin itsekin, että kyllä se oli nyt tässä. Treidailin nopeita pikkuvoittoja, joka olikin kovassa nousumarkkinassa oikein mukavaa puuhaa. Tekninen analyysi alkoi vaikuttaa ihan järkevältä työkalulta, saihan sen pikkuvoiton vaikka käppyröitä olisi mitenkä tulkinnut. En todellakaan kiistä sitä, etteikö se ihan järkevä työkalu muutenkin voisi olla. Ei ehkä kuitenkaan minun käsissäni. Vaatii paljon lisää opettelua. Koskapa palkkatöistä tienaan toistaiseksi selvästi enemmän (ja ennustettavammin), ei tule tapahtumaan ainakaan vielä.

Loppukeväästä teknoralli alkoi ottaa oikein kunnolla kierroksia, mutta epäuskoisena katselin sitäkin vierestä. Eihän nuo nyt enää voi nousta? Kai nämä mun salkun arvo-osakkeet viimeinkin alkavat voittaa tai edes pärjätä indeksille? Joopajoo.

Jälkikäteen mietittynä:

Olisi toki ollut parempi mennä dippiin, kun salkussa olisi ollut vapaana käteistä eikä velkaa. Mutta mistä näistä dipeistä tietää koska tulevat ja kuinka syviä ovat? Jos käteistä ei ole (osakepaino 100%) ja tuotto-odotus 10%, niin 20% käteispainolla tuotto-odotus tippuu 8%:aan. Kuinka usein ja kuinka syviä dippejä pitää tulla, että tuon eron saa kurottua umpeen? Mulla ei ollut mitään käsitystä siitä mitä tuleman pitää, joten pidän keskimäärin sen 100% painon. Sijoitussuunnitelma kokonaisuutena piti, eikä tullut hötkyiltyä vaikka kaikenlaisia houkutuksia ja pelkoja matkalla olikin.

0
0
10.3.2021 - 09:18

jippej

+595
Liittynyt:
29.8.2017
Viestejä:
270

Koronakuoppaan tuli tehtyä siirtyminen täysin osakepoimintaan. Kuoppaan mentiin n. 80% osakepainolla, jossa pääosa indeksi ETF ja loput yksittäisiä osakkeita. -40% tms taisi olla rumimmillaan salkku. Vaimon sais myös sijoittamaan, kun kerroin, että nyt saattaa ollaa 10v paras ostopaikka osakkeille.

9.3.2020-9.3.2021 tuotto pääsalkulle näyttää tällä hetkellä +270%, joten ei tämä ihan perseelleen mennyt. 16.3. taisi olla oman salkun kuopan pohja, joten voin saada vielä absurdimmat luvut tuohon. Koronanousut mentiin 100% osakepainolla alle 5 osaketta koko ajan holdaten ilman velkavipua. Jatketaan harjoituksia. 

0
0
10.3.2021 - 11:30

Druuge

+348
Liittynyt:
27.1.2020
Viestejä:
289

Muistan, että joskus tammi-helmikuussa ensimmäisistä koronauutisista minulle tuli sellainen fiilis, että tästä saattaa tulla jotakin isoa. Jostakin syystä en jatkanut ajatusta maaliin, eli miten vaikuttaa osakkeisiin jos tulee. En oikein vieläkään ymmärrä miksi en, mutta tämä on oletettavasti yksi iso oppi joka tästä jäi. Seuraavan kerran kun tulee tuollainen fiilis niin tulee varmasti ajateltua seuraavatkin askeleet.

Maaliskuussa möin osan sijoituksista ja tajusin, että tämähän menee siinä mielessä hyvin, että en ollut ennättänyt laittaa osakesäästötilille vasta kuin joku 10k siihen mennessä (kun kaikki oli ollut paljon plussalla enkä kehdannut myydä veroseuraamusten takia). Kun kurssit laski ja möin sijoituksia, sain samalla täytettyä OST:n maksamatta turhia veroja. Ajatus oli, että ostan sitten takaisin  kunhan romahtaa kunnolla. Pientä nopeaa kauppaa tein kun volaa oli hurjasti, mutta pidin käteispainoa suurehkona minulle (10-20%). Sain ostettua Qt groupia melkein absoluuttisilta pohjilta, mutta möin pois viikkoa myöhemmin (sillä hetkellä tuntuneelta) hyvällä voitolla. Olin sitä mieltä että mennään alas vielä paljon koska tämähän on vasta alussa ja Nallekin puhui kuolleen kissan pompusta kun kurssit korjasi ylöspäin. Odottelin uusia ostopaikkoja pitkälle kesään, kunnes heinäkuussa vihdoin myönsin itselleni että väärässä olin, ei tämä enää romahda. Sitten alkoi asteittainen takaisinosto, jonka vein loppuun vaalikuopassa lokakuussa. Marras-joulukuussa siirryin taas vähän myynnin puolelle, tiputtaen sijoitusasteen 90 prosentin paikkeille. Vuodenvaihteessa tein pienen veivin Akin innoittamana ja sain sieltä muutaman satkun pikavoiton.

Tein siis aika paljon virheliikkeitä, mutta vuodesta tuli kuitenkin ylivoimaisesti sijoitushistorian paras, koska revenio. Reven 10 v myyntiolettama kummittelee parin vuoden päässä joten en siihen koskenut ja kun kurssi nousi vuodessa lähes 100% ja on 2/3 salkusta niin koko salkku kiisi noin 50% ylös. Tällä hetkellä mietin lähinnä kuinka suojella saavutettua hyvää, mikä on tietysti siinä mielessä haastavaa että Reveen en vielä tänäkään vuonna koske, ellei joku osta ja on pakko. Vaikka loput olisi kuinka defensiivistä, on salkku silti 2/3 kasvu. Ei pitäisi olla yhdessä osakkeessa noin paljon kiinni, mutta onneksi se on Reve (huipputuotteet ja nerokas businessmalli, ja kaupan päälle vielä koronaturvallinen).

 

0
0
10.3.2021 - 14:05

Mikael Hakim

+61
Liittynyt:
20.10.2018
Viestejä:
31
Druuge kirjoitti:

Muistan, että joskus tammi-helmikuussa ensimmäisistä koronauutisista minulle tuli sellainen fiilis, että tästä saattaa tulla jotakin isoa. Jostakin syystä en jatkanut ajatusta maaliin, eli miten vaikuttaa osakkeisiin jos tulee. En oikein vieläkään ymmärrä miksi en, mutta tämä on oletettavasti yksi iso oppi joka tästä jäi. Seuraavan kerran kun tulee tuollainen fiilis niin tulee varmasti ajateltua seuraavatkin askeleet.

Varmaan aika moni miettii samaa. Tuossa vaiheessa oli markkinalla ollut jo pari kuukautta päällä poikkeuksellisen kova nousuhype, jossa positiiviset uutiset vaikuttivat osakkeisiin erittäin positiivisesti ja negatiiviset uutiset melko positiivisesti. Itse muistan omaa vastaavaa ajatuskulkua hyvin, koska tammikuun lopulla tyhjensin salkkua aika reippaasti. Seuraavat pari viikkoa markkina jatkoi puskemistaan ja tuntui, etteivät Kiinan lockdownit ja pandemiapelot tartu markkinan tefloniin millään. Helmikuun alun nousussa käteispositio poltteli sen verran ikävästi, että päättelin hätäilleeni ja aliarvioineeni härän vahvuuden. Seurauksena ehdin pistää valtaosan käteispositiosta takaisin osakkeisiin juuri ennen huippua.

Onneksi oli Norskin talletustilillä ihan mukava sotakassa, joka tuli kevään mittaan tyhjennettyä nouseviin kursseihin siinä vaiheessa kun moni vielä odotti toista laskuaaltoa.

0
0
10.3.2021 - 20:15

Bingo53

+3016
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2114

Kuinka kävi Nordnetissä olleen konservatiivisen pikkusalkun viime vuoden alusta tähän vuoteen? Muutoksia ei juuri tehty ja kuukausiohjelman annettiin mennä omaa tahtiaan - pientä viilausta siihen matkan varrella ja seurattiin kuinka käy. Sininen on salkku ja keltainen on S&P500 indeksikäyrä:

Koronakuoppaan mentiin täyttä vauhtia, mutta salkun defensiiviset (health care, arvoyhtiöt, LAND-REIT ja bondipositio, rahastot) suojasivat niin, ettei kuoppa ollut niin syvä kuin puhtaalla jenkkiportfoliolla. Indeksin yläpuolella pysyttiin syyskuuhun asti. Siitä eteenpäin melkein samaa tahtia kunnes vaaliaikaan indeksi kiritti. Viime vuoden alusta tähän päivään salkku on kuitenkin noussut 15% ja tasan vuoden kehitys on ollut 28%

Rakenne saa olla, sillä se suojaa jos edessä on taas joku kuoppa. Pieniä viilauksia sisältöön on tullut kevään aikana ja teknoa on rahastoista on lunasteltu. Niillä on lisätty quality dividend- etf:ää ja vähän Clean energy etf:ää. Positiot ovat nyt seuraavanlaiset - pörssilistatut 2/3-osaa salkusta:

Ja rahastot noin 1/3-salkusta:

Kaltaisteni seniilien setämiesten on oltava varovaisia liikkeissään, ettei rollaattori jumitu kuoppaan ja siksipä on parasta antaa salkun vaan pössöttää. Fyrkkaa tulee sieltä ja täältä.

 

0
0
10.3.2021 - 20:45

ItiksenKiekko

+327
Liittynyt:
8.7.2017
Viestejä:
229
Druuge kirjoitti:

ja Nallekin puhui kuolleen kissan pompusta kun kurssit korjasi ylöspäin.

Millon tää tapahtu? Mulla on tallessa screenshotti, jossa Nalle neuvoo kansaa ostamaan osakkeita, jonka onneksi jaoin someen.smiley

Björn Wahlroos: ”Jos ostaa nyt osakkeita tai joukkovelkakirjoja, tulee todennäköisesti olemaan kolmen vuoden päästä ihan sievoisella voitolla" (27.3.2020)

0
0
11.3.2021 - 10:05

von Fyrckendahl

+842
Liittynyt:
2.11.2018
Viestejä:
1156

Vuoden tuotto näyttää monikymmennumeroisia prosentteja ja kasvaa päivä päivältä. Silmänlumettahan se on. Vaarallisen harhaanjohtavaa kuvitella, että se oli taitoa. Menin romahdukseen osakkeiden kanssa ja tulin isomman osakemäärän kanssa sieltä ulos. Tarkoitus oli ostaa paljon enemmänkin, mutta markkina yllätti nousemalla aivan liian nopeasti. Paikkasin syksyllä, kun rokotteet alkoivat tehota.

Jälkiviisaudella voi katsoa vanhoja ennustuksia ja todeta, kuinka tyhmiä ihmiset (itse mukaan luettuna) olivatkaan vuosi sitten. Ajoitus epäonnistuu paitsi sattumalta.

Viimeksi lueskelin sellaista, että Helsingin pörssi olisi P/E-luvulla mitaten kaikkien aikojen ennätyksessä. En muista, että kukaan olisi ennustanut sitä vuosi sitten.

0
0
11.3.2021 - 12:07

Druuge

+348
Liittynyt:
27.1.2020
Viestejä:
289
ItiksenKiekko kirjoitti:

 

Druuge kirjoitti:

ja Nallekin puhui kuolleen kissan pompusta kun kurssit korjasi ylöspäin.

 

Millon tää tapahtu? Mulla on tallessa screenshotti, jossa Nalle neuvoo kansaa ostamaan osakkeita, jonka onneksi jaoin someen.smiley

Björn Wahlroos: ”Jos ostaa nyt osakkeita tai joukkovelkakirjoja, tulee todennäköisesti olemaan kolmen vuoden päästä ihan sievoisella voitolla" (27.3.2020)

Nyt on nostettava kädet pystyyn, en löydä uutista jota muistelen. Voi tarkoittaa että muistan väärin, tai sitten en vain löydä sitä. Joka tapauksessa muistikuva on se, että kun kurssit alkoi pohjalta nousta huhtikuussa 2020, Nalle olisi epäillyt sitä kuolleen kissan pompuksi. 

 

 

0
0
11.3.2021 - 12:17

Kekkoslovakki

+511
Liittynyt:
2.4.2018
Viestejä:
332
von Fyrckendahl kirjoitti:

Viimeksi lueskelin sellaista, että Helsingin pörssi olisi P/E-luvulla mitaten kaikkien aikojen ennätyksessä. En muista, että kukaan olisi ennustanut sitä vuosi sitten.

Tämä olisi kyllä yllättävää, kun ottaa huomioon kuinka paljon poskettomasti hinnoiteltuja IT-kioskeja Helsingin pörssissä oli vuosituhannen vaihteessa.

0
0
11.3.2021 - 13:45

Lehtopöllö

+296
Liittynyt:
17.9.2014
Viestejä:
383
Kekkoslovakki kirjoitti:

 

von Fyrckendahl kirjoitti:

Viimeksi lueskelin sellaista, että Helsingin pörssi olisi P/E-luvulla mitaten kaikkien aikojen ennätyksessä. En muista, että kukaan olisi ennustanut sitä vuosi sitten.

 

Tämä olisi kyllä yllättävää, kun ottaa huomioon kuinka paljon poskettomasti hinnoiteltuja IT-kioskeja Helsingin pörssissä oli vuosituhannen vaihteessa.

Mahtaakohan von Fyrckendahl viitata tähän:

https://www.inderes.fi/fi/uutiset/tuloskausiyhteenveto-q4-rohkaiseva-paatos-koronan-leimaavalle-vuodelle
PE-luku on korkein kuvaajassa näkyvään 11 vuoteen, mutta IT-kupla taisi olla ihan omalla tasollaan.
2000 vuotta ei datassa ole näkyvissä, mutta tämän hetken osinkotuotto on kyllä matalin 2001 vuodesta alkaen (mediaani!)

0
0
11.3.2021 - 14:07

von Fyrckendahl

+842
Liittynyt:
2.11.2018
Viestejä:
1156

Arvopaperi: 

Helmikuun lopussa Helsingin pörssin yhtiöiden arvostus oli liukuvilla tulostiedoilla mitatulla p/e-luvulla 24,2, mikä on kaikkien aikojen korkein arvostus.

Tarkoittanee samaa kuin vuoden 2020 tuloksella mitattu P/E, josta Inderes näin: 

Vuoden 2020 toteutuneella tuloksella vastaava P/E-luku olisi nyt noin 24x, mikä 2000-luvun selvästi korkein taso.

Kovaa on kyyti, kun samaan aikaan on kovat velkavivut, stonksit, kryptot, paisuneet asuntohinnat sekä myös sulkutoimet ja konkurssiaalto. Minun kristallipallossani ei ollut vuosi sitten näistä kuin konkurssiaalto.

 

0
0
11.3.2021 - 14:12

Bingo53

+3016
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2114

Seligsonin OMXH25 etf:n P/E on 18,0 ja Nordnetin Indeksirahasto Suomen P/E on 17,7 Mornignstarin tunnuslukujen mukaan. Siihen nähden hinnat ovat korkeat. Hinta per tasearvo molemmissa on 1,93 eli korkea sekin.

Maakohtaisesta käyvästä arvosta Morningstarin luettelo kertoo Helsingin olevan yliarvostettu:

Lähde: Markkinaliikkeet ja arvostukset (morningstar.fi)

Kurssit ovat täällä korkealla Ranskaan ja Saksaan verrattuna, mutta niinpä on kulkutautikin hieman eri vaiheessa. Odotukset yritysten tulosten paranemiseen ovat kovemmat. Aika näyttää on toiveille perustetta.

0
0
12.3.2021 - 23:52

Jytky

+107
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
149

Nyt kun on mennyt aika tarkalleen vuosi salkun synkimmästä hetkestä, niin on hyvä ottaa itselle muistoksi kuvakaappaus. Muistelen, että tasan kerran taisi pieni epätoivon poikanen hiipiä puseroon ja ajatus ettei tästä suosta kyllä nousta ikinä plussalle. Noustiin ja kylläpäs perhana noustiinkin. Salkku oli tasan vuosi sitten pudonnut n.50%:iin. Joten on tässä hiukan plussalle kuitenkin päästy.

Vuoden lopulla jo tuli avattua tätä, mutta lyhyesti:
Salkku tyhjennetty osakkeista liian hitaasti maaliskuussa, kryptot jäivät ja bitcoinia tuli vähän tankattua. Ethereumia oli ennestään isot kasat. Daxin turbowarrella tuli laskussa tehtyä kerrankin vähän plussaa ja sitten huhtikuun vaihteen jälkeen isommin Aspireen kiinni ja muutamia pikku veivauksia. Mutta, vaikka Aspirestakin tuli kelpo plussat, niin kyllä lähes kaiken nousun voi sanoa olevan kryptojen ansiota. Ei kyllä ole minkäänlaisia kuvitelmia, että tässä olisi jotenkin erinomainen sijoittaja. Siihen riittää kun katsoo aiempien vuosien tuottoja. Lähinnä oli vain vaikeuksia istua käsien päällä ja olla myymättä kun pääsi vähän plussalle viimeinkin. Mutta ilolla tämä on vastaanotettu. Tällä hetkellä kryptojen isojen myyntien jälkeen salkusta on edelleen joku 2/3 käteisenä. Vähän on Fortumia, Huamia, Kamuxia, Titaniumia ja Golaria tullut haalittua.

0
0
13.3.2021 - 04:05

ralliponi

+40
Liittynyt:
21.3.2020
Viestejä:
12

Nostalgiaa. Salkku on 1v ajalla tuplannut. OST vähän enemmän ja AOT vähän vähemmän, mutta kokonaistuotto molemmille 13.3.20-13.3.21 on 99,45%. En kiitä taitoani, mutta post-it lapuistani näytön alareunassa luntaten ideana oli istua käsien päällä 2.4.20 eteenpäin. Lappujen vastaisesti viimeaikaiseen salkun nousuun on vaikuttanut onnekkaasti pickattu Lohilo ja Smart eye, ilman näitä oltaisiin varmaan aika lähellä indeksituottoa.

Muistan ajatelleeni tämän olevan vain uusi sikainfluenssa. Meinasin myös ottaa vastaan jonkun foorumilla tarjoaman vedon, jossa olisi päässyt lyömään vetoa sen puolesta, että tähän kuolee alle 10.000 ihmistä. Annoin tälle helmikuun alussa n. 90% mahdollisuuden, mutta ajattelin olevani liian tuntematon hahmo foorumilla, ja kaikki säätö ei olisi sen arvoista. En sen takia vedonlyöntiä koskaan sen kummemmin harkinnut. Kuitenkin ajattelen yhä tämän olleen sen hetkisten saatavilla olevia tietojen valossa +EV niillä kertoimilla (joita en muista), ja jos olisin voinut lyödä tästä vetoa jossain vetopörssissä niin olisin sen tehnyt.

Koronadipistä ostin Exeliä ja Konecranesia, joista ensimmäinen on vielä salkussa ja jälkimmäinen myyty Cargotec fuusion uutisten jälkeen. Pienempiä positioita liian aikaisin oli Citycon ja Sampo + Nordea, Nallen betsit kuitenkin myin melko aikaisin kun syksyllä dippi kuumotti. Näiden lisäksi indeksirahastoa Suomesta, Ruotsista ja Handelsbankenin Euroopasta sekä P-Amerikasta. "Arvosijoituksena" pidän positiotani Innofactorissa joulukuussa(?) hintaan 1,17€. Kaikki haippilaput jäi ostamatta, mutta ei pahalla ajatuksellakaan voi valittaa jos tuottoa katsoo. Salkun "kulmakiviomistukset" ovat pysyneet kovassa holdissa koko episodin ajan.

Kuten monet muutkin, varauduin loppukesästä/alkusyksystä dippiin jota ei kuitenkaan tullut. Olen silti mieltä, että varautuminen oli odotusarvoltaan parempi betsi kuin mennä all in heinäkuussa omilla poimintataidoillani. Kukaan ei kuitenkaan vielä tässä kohtaa tiennyt, miten korona, elvytys ja jenkkien vaalit tulevat menemään, ja mikä tulee olemaan vaalien lopullinen merkitys markkinoille kun tuleva presidentti valitaan tai että esimerkiksi Tesla saavuttaisi 1500 P/E:n. Juhlat jatkuvat, mutta olisivathan ne voineet myös katketa monesta syystä (niinkuin teknoilla meinasi katketa viikko sitten). Olen yhä vain 80% sijoitusasteella osakesalkussani, mikä riittää minulle tässä tilanteessa. Jos nousu jatkuu, hyödyn siitä ja jos dippi tulee, voin osaa lisää. Arvioin siis nukkuvani yöni parhaiten n. tällä sijoitusasteella.

Sanoisin oppineeni tästä dipistä sen, että olen suurinpiirtein oikealla sijoitusasteella liikenteessä, sekä että minulla on tarpeeksi puskuria tilillä ettei tarvitse stressata salkun heilahteluista. Syvin kuoppa salkun ATH:sta oli n. 45% ja silloin lisäsin tilille rahaa ja ostin osakkeita tietäen, että salkussa oleva raha on vain bankrollia ja niihin ei tarvitse koskea vaikka työ lähtisi alta. Ajattelen vielä myös näin vuoden jälkikäteen osakevalinnoissani olleen järkeä, vaikken suurinta rakettia salkkuuni ottanutkaan eikä vapaaherran elämää vieläkään eletä. Kokonaisuudessaan arvioisin siis sijoituksellisesta näkökulmasta koronan olleen itselleni menestys.

 

0
0
13.3.2021 - 14:58

Aki Pyysing

+12417
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
6744

Parantelin pahantuulisuuttani ja otin snipin kaikkien salkkujeni koronavuodesta. Tuskin olisin ottanut, jos olisi käynyt kylmät🙄.

Kuoppa oli "parhaissa" salkuissa liki 50%, vaikka ajoin kuoppaan jollain 70 pinnan (miulle matalalla) sijoitusasteella. Hilpeää on, että kolmen vuoden tuotto oli melko tasan sama kuin tämä yhden vuoden. Viisi vuotta +172%.

Olen hyvin tyytyväinen, vaikka toki paljon paremminkin olisi voinut tämän pelata. Olisin nimittäin tyytyväinen syklin yli tulevaan kymmeneen pinnaankin, mutta tein paljon huonoja päätöksiä, ammuksia jäi kuopassa lippaaseen ja osakepoiminnatkaan eivät olleet mitään Tesloja. Olen aika varma, että Sijoitustietoon kirjoittaminen on parantanut tuottojani, kun on pitänyt tarkastella vähän ammattimaisemmin, kuin jos vastaisi yksin itselleen.

 

Tämän voisi myös ottaa opetuksena, että suurin riski osakemarkkinoilla on olla poissa sieltä huippuvuosina. Sellaisia jonglöörejä, jotka haistavat ajoissa koronakuopan, painavat sijoitusasteen nollaan ja sitten nostavat sijoitusasteen sataan tai yli ennen paluuta lähtötasoille on varsin harvassa. Sellaisia, jotka toistavat tämän syklistä toiseen on vain elokuvissa. Jos nyt itse asiassa niissäkään.

0
0
13.3.2021 - 19:53

Marraskuu

+863
Liittynyt:
26.11.2018
Viestejä:
936

Teinpä tässä raadollisen salkkuvertailun omien salkkujeni sisältöihin nyt versus helmikuun alku 2020. Vaikka voi hymyillen todeta vuoden olleen tuottoisa, niin melkoinen määrä turhaa veivausta. Viime vuoden helmikuun alussa salkuissani olleet osakkeet olisivat tuottaneet käytännössä saman kuin kaiken veivaamisen avulla olen saanut kasaan. Jos on indeksin voittaminen vaikeaa, niin näyttää olevan vaikea voittaa edes itseään laugh  

0
0
16.3.2021 - 09:52

Juha

+1336
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
1475

Tasan vuosi omista koronapohjista, siihen kun olisi myynyt ja karannut markkinoilta iäksi... Koronahole itsessään tuli kyllä otettua ihan täysimittaisesti semmoisella 30% laskulla. 

Päälimmäisenä jää ehkä mieleen kun muutama tuttu tammikuussa kertoi, että risk reward salkun myymiseen on orastavan koronaepidemian myötä hyvä, menettäisin korkeintaan muutaman pinnan eeveetä olemalla markkinoilta pois pari kk ja katsoen tilanteen selkiytyvän. Sitten kun ensimmäiset kunnon laskupäivät nähtiin niin muistan kelanneeni että oi miksi en tuohon ajatukseen tarttunut, mutta että nyt on kuitenkin jo liian myöhäistä. Ei olisi ollut.

Jälkikäteen olen pohtinut markkinoiden ajoittamisen mahdottomuutta ja vältän jatkossakin suuria salkunpainotusmuutoksia. Nielen kuitenkin koronaa paenneiden myyjien selitykset osittain taitona enkä pelkästään tuurina, sillä olihan tuo aika poikkeuksellinen event. 

Kaiken kaikkiaan koronadroppi oli kyllä raskasta aikaa kun urheilukin oli evätty akillesjänteen katkeamisen ja leikkauksen takia. Jälkikäteen voi kuitenkin todeta että rahallisesti toipuminen on sujunut niin hyvin että hävettää.

Toivotaampa että tauti lähtisi oikenemaan. Normaali kesä kiinnostaa juuri nyt enemmän kuin mitkään markkinatuotot.

0
0
16.3.2021 - 12:33

Turmiolan Tommi

+1514
Liittynyt:
6.8.2014
Viestejä:
599

Koronarotkoon ajettiin täydessä lastissa eikä syöksyn aikana ehtinyt kovin paljoa keventämään. Myös tankkausten suhteen olin aivan liian varovainen. Onneksi tikat osuivat tällä kertaa melko hyviin kohteisiin ja lopputulos on hämmentävä. Toisaalta sijoitusuran tuurit on nyt käytetty, joten suunta voi olla vain alaspäin.

0
0