Olet täällä

Tesla Motors ja vinoutunut todennäköisyysjakauma - täydellinen shortti vai shorttaajan mahalasku? - 13.7.2020 02.52

Junas kirjoitti:
Lisäksi energiapuolella esim. Tesla Autobidder tulee valtaamaan isoja siivuja sähkömarkkinoiden katteista kun runkoverkkoon liitetyt akkujärjestelmät lisääntyvät.

Juuri tähän liittyen...

Minun mielestäni ongelma ei ole se, että Tesla hinnoitellaan P/E 100+ teoreettiseen tulokseen nähden kun firma muuttuu kannattavaksi, vaan se, että on kyseenalaista ovatko Teslan tällä hetkellä näkyvissä olevat kohdemarkkinat tarpeeksi suuret Teslan odotetulle kasvuvauhdille ja arvostukselle.

Markkinat eivät kasva yhtä nopeasti kuin Tesla itse, ja näin juosten kustusti laskin sunnuntaina tähän ketjuun esimerkkejä siitä, että oikeuttaakseen nykyisen markkina-arvonsa Teslan pitäisi olla kasvanut 10%+ markkinaosuuksiin kohdemarkkinoistaan maailmanlaajuisesti siinä pisteessä kun firman tuotot siihen leivotuilla kasvuodotuksilla kattavat sijoittajan investoinnin perjantaisella arvostuksella (perinteisen DCF-analyysin mukaan, olettaen että kyseinen sijoittaja on ikiholdari, ja olettaen tulevan nettotuloksen osuuden liikevaihdosta ehkä vähän turhan matalalle - pitäisi laskea uudestaan 20% katteella). Ja tämä senkin jälkeen kun on laskettu näön vuoksi tämän hetken kasvuennusteilla markkinoiden kehitys parinkymmenen vuoden päähän (olkoonkin niin, että markkinoiden kasvuennusteita on yhtä paljon kuin analyytikkoja ja markkinoiden kasvu voi kiihtyäkin jos jotain odottamatonta tapahtuu maailmalla).

Uusia markkinoita ja toimialoja Tesla tulee varmasti löytämään ja kehittämään, ja ne huomioon ottaen firma voi olla jopa aliarvostettu. Mutta tämä on spekulaatiota.

Ja disclaimer: Tiedostan kyllä että fundamenttipohjainen arvostus on enemmän maturoituneiden ja vakiintuneiden firmojen osakekurssin tekijä. Kasvufirmojen osakekurssin määräävä tekijä on tekninen analyysi. Siksi en odotakaan Teslan kurssille mitään romahdusta tämän hetken ja Q2-julkistuksen välisenä aikana. Siitä, mitä tapahtuu kurssille Q2:sen jälkeen, en aio sanoa tuon edellisenkään vertaa. Kunhan vain pidän fundamenttipohjaisesti todennäköisempänä sitä, että vauhti loppuu jossain välissä, kuin että jatketaan liikevaihdon kasvua nopeampaa kurssinousua ikuisuuksiin.

 

Näytä koko viesti
Tesla Motors ja vinoutunut todennäköisyysjakauma - täydellinen shortti vai shorttaajan mahalasku? - 12.7.2020 12.41

Reeti kirjoitti:
Kysymyksenä tähän, miten olet huomioinut mukaan Teslan nykyiset ja varsinkin tulevat muut liiketoiminnot kuin autojen valmistuksen?

Huonosti. Lähinnä ajattelin että nykyiset ovat pähkinöitä ja tulevat spekulaatiota. Mutta myönnän etten niinkään pitkälle asiaa ajatellut (yö ja pieni sievä...). Pelkästään autoteollisuuden luvut ovat niin mahdottomat. Korjataanpa (toinen) virheeni kommentoimalla akku- ja aurinkovoimapuolta.

Aurinkovoimateollisuuden markkinoiden koko oli 52.5 miljardia 2018 ja arvioidaan saavuttavan 223 miljardia vuonna 2026, eli noin 20.5% kasvua vuodessa. 20 vuotta samalla kasvuprosentilla olisi 2187 miljardia. Jos puolet Teslan kyseisen hetken liikevaihdosta (joka oli siis 940 miljardia) olisikin siinä bisneksessä, niin Teslan markkinaosuus autoista olisi 14% ja auringosta 21%.
https://www.alliedmarketresearch.com/solar-energy-market

Energy storage industry 59 miljardia 2019 ja 546 miljardia 2035, kasvu 14.9%. 20 vuoden jälkeen 949 miljardia. Jos puolet Teslan liikevaihdosta kyseisessä bisneksessä, markkinaosuus olisi 50%.
https://www.luxresearchinc.com/hubfs/Lux%20Research%20-%20Global%20Energ...

Jos jako 50% autoja, 25% aurinkoa, 25% akkuja, vastaavat markkinaosuudet 14%, 10%, 25%.

Taas voi kysyä, mikä on todennäköisyys saavuttaa noin korkeat markkinaosuudet.

 

Tinggeli kirjoitti:
Tuotannon lisääminen on helppoa, vaatii vain investointeja.

Aivan. Ja investoinnit rahoitetaan todennäköisesti jättämällä voitto-osuuksien jaon sijoittajille sikseen, mikä pidentää sijoittajan sijoittaman pääoman takaisinmaksuaikaa.

Näytä koko viesti
Tesla Motors ja vinoutunut todennäköisyysjakauma - täydellinen shortti vai shorttaajan mahalasku? - 12.7.2020 09.46

Tuli sellainen virhe, että maailman automarkkinat ovatkin 2000 miljardia, eli Teslan markkinaosuus 20% kasvun mallissa olisikin 28%. Uskokoon ken tahtoo että tuollaisia liikevaihdon kasvuja tullaan näkemään kypsillä markkinoilla, ihmiset pitäisi opettaa vaihtamaan autoja kuin sukkia kuitenkaan laskematta menopelien hintoja. Muihin laskelmiin mogalla ei ole vaikutusta.

 

Näytä koko viesti
Tesla Motors ja vinoutunut todennäköisyysjakauma - täydellinen shortti vai shorttaajan mahalasku? - 12.7.2020 02.20

Tesla ja siitä käytävä keskustelu tuo mukavia muistojen tuulahduksia vuodelta 2000. Oli pakko murskata vähän numeroita, mutta jätän taas "on lauantaiyö ja olen vähän päissäni"-disclaimerin jos logiikka ja numeromuisti esim. autoteollisuuden katteista menee jossain pieleen...

Eli...

Jos markkina-arvo on Nordnetin mukaan nyt 259 miljardia ja vuoden 2019 liikevaihto 24.6 miljardia, ja jos leikitään firman nettotuloksen olevan positiivinen ja pysyvän 5% katteen tuntumassa (vastaa koko autoteollisuuden keskimääräistä katetta), niin P/E olisi 210.

Unohdetaan inflaatiot, minimituottovaatimukset, riskipreemiot, diskonttaukset, osinkojen puute ja muut valuaatiota laskevat tekijät, niin saadaan se kaikkein optimistisin ja helpoiten laskettava skenaario:

Jos firman koko tulos jaettaisiin ulos sijoittajalle, ja tulos kasvaisi tasaiset 20% vuosittain, sijoitus maksaisi sijoittajalle itsensä takaisin 20 vuodessa osinkoina ja sen jälkeen kaikki tulo olisi sijoittajalle puhdasta voittoa. Vaikka osakkeen arvo romahtaisi sinä aikana nollaan, osakkeiden myyminen olisi 20 vuoden jälkeen puhdasta voittoa.

Tuossa ajassa liikevaihto olisi kasvanut 940 miljardiin. Globaali automarkkinoiden (siis koko automarkkina, ei vain sähkö- ja henkilöautot) koko lienee tällä hetkellä noin 4000 miljardia, ja jos markkinat kasvavat 2.5%:n vauhtia niin 20 vuoden päästä niiden koko on noin 6600 miljardia. Eli Teslalla olisi tuolloin 14% markkinaosuus. Tällä hetkellä Toyota pitää johtoa vähän päälle 10% markkinaosuudella maailman automarkkinoista.

Tuon kahdenkymmenen vuoden kohdalla markkinaosuus on jo niin suuri, ettei kasvun varaa voi olettaa olevan kuin markkinoiden 2.5%, joten Teslan markkina-arvokin jämähtäisi johonkin PE 10 luokkaan eli 470 miljardiin, mikä tekee nyt sijoittavalle kurssinousuna 3% vuosituoton jos ei firma tuon 20 vuoden aikana osinkoa jakaisikaan.

Uskotaanko tosiaankin että Tesla saa tuloksensa positiiviseksi 5% katteella ihan just kohta ja pystyy ylläpitämään 20% vuosikasvua 20 vuotta (10% katteella 16 vuotta)? Etenkin jos jo kymmenen vuoden kohdilla Teslan markkinaosuudet alkavat olla niin suuria että liikevaihdon kasvun on pakko hidastua?

Jos myönnetään että Tesla joutuu hidastamaan kasvunsa 2.5%:iin sitä mukaa kun sen liikevaihto kasvaa, niin sitten lähivuosina pitäisi pystyä ylläpitämään 50% kasvuja kompensoimaan myöhempien vuosien 2.5%:ia. Jos pari vuotta kasvu olisi 50%, pari vuotta 40%, pari vuotta 30% jne. kunnes 11. vuoden kohdalla pudotaan ja vakiinnutaan 2.5%:iin, niin saadaan sama 20 vuoden sijoituksen takaisinmaksuaika osinkoina. Huonona puolena 20%-skenaarioon nähden tuossa 20 vuoden pisteessä olisi puolikas markkinaosuus, puolikas tulos ja puolikas markkina-arvo, eli ei tuottoa osakkeen arvon kasvun muodossa.

Mielenkiintoista kyllä on, että Tesla on onnistunut oikeasti pitämään yllä poskettomia kasvuprosentteja. Mitä nyt viime vuosi jäi vain 15%:iin jo ilman koronaakin.

 

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 11.7.2020 05.33

...

Näytä koko viesti
Citycon - 10.7.2020 11.53

Left Shoe Companyn klopot olivat (pikagooglauksella tarkistettuna) pari kertaa kaupasta jalkaan koeteltujen vastaavien liukuhihnakenkien hinta, joten jos ei kovin pahasti poikkea keskivertojalasta niin ymmärrän ettei lisähinta oikein houkutellut massoja verrattuna kaupassa heti todettavaan istuvuuteen (paitsi että itse en muista koskaan ostaneeni kenkää, joka kaupassa kokeillun "täydellisen" istuvuuden jälkeen ei kuitenkin olisi pari viikkoa vuorotellen hiertänyt ja holskannut ennen muotoutumista kohdileen).

von Fyrckendahl kirjoitti:
Jonnet ei muista, että ennen oli joka kulmassa pankki ja posti.

Itse heitin pienenä vitsinä "postin tai muun lähetin toimipisteen" listassa asiakkaita jonka on vaikea kuvitella katoavan mihinkään, sillä juuri ne ovat kadonneet kuin se kuuluisa pieru saharaan.

Sen sijaan ne ovat siirtyneet lähinnä ruokakauppojen yhteyteen lisäpalveluiksi, ja siinä muodossa niitä on yhä ns. joka nurkalla. Omalla asuinalueella on kilometrin pitkä katu, jonka molemmissa päissä on ruokakaupat, joista toisessa on pakettiautomaatti ja toisessa kaupan henkilökunnan pitämää postin toimipiste.

 

Näytä koko viesti
Citycon - 10.7.2020 03.55

Melkein puolet Cityconin vuokratuotoista tuli 2019 sellaisista liikkeistä, joiden on vaikea(mpi) kuvitella katoavan nettiin. Kahvilaa, apteekkia (regulaatio, kiinalaiset postimyyntiviagrat on asia erikseen), ruokakauppaa (ei tee mieli ostaa päivän kalaa näkemättä sitä ensin), tiettyjä vaateliiketyyppejä (onnea vain kenkäostoksiin netissä), asuntoa, hotellia, leffateatteria, parturia, lääkäriä, postin tai muun lähetin toimipistettä, jopa toimistotiloja jne.

Unohtamatta että nettikauppaa tekevienkin liikkeiden on pidettävä jotain tiloja jossain. Teollisuusalueet on mätänemättömän ja tasalaatuisen tavaran kauppiaille luontaisempi paikka, mutta ruokakaupat luultavasti myyvät mieluummin samaa tavaraa niin liikkeestä kuin postimyynnissäkin, ja silloin on hyvä olla tilat ostarissa.

Ja kuten jo mainittua, kauppakeskuksia pyörittävät tahot (toivon mukaan) eivät ole niin pönttöjä että makoilisivat tulessa jos nämä nettikauppauhat ym. tajuaa jo tavallinen Sijoitustiedonkin käyttäjä. Ainakaan Citycon ei ole ollut mikään ikuisuusholdari kiinteistöjensä kanssa, joten en osaa pelätä että firma mitään aavekaupunkeja alkaa pitämään portfoliossaan.

 

Näytä koko viesti
Usa Vaalit 2020 - 6.7.2020 10.18

Mistä tuo 99% lievässä tilassa tulee? Googlaamalla löytyy vain tietoja siitä, kuinka suuri osa kokonaismäärästä (20%) koko vuodelta on joutunut sairaalahoitoon (mitä en pidä lievänä oireiluna) mutta mikä on tämän hetkinen jakauma? (Muoks: Löysin ainakin viikon kattavat hospitalization tilastot https://gis.cdc.gov/grasp/COVIDNet/COVID19_3.html jos niitä suhteuttaa päivittäisiin uusiin tautitapauksiin viikon ajalta, päästään about 3%-4% - virhemarginaali varmaan +/-100% minun matikalla)

Jos 99% lausunnon ainoa perustelu olisi se, että "kun ei oteta kuolleita huomioon, niin 99% on lievässä tilassa", on se vähän sama kuin sanoisi, että "venäläinen ruletti on täysin turvallista viikonloppuhupia jos vain ei osu siihen pesään jossa luoti on". Päälle neljä prossaa kaikista USA:n todetuista tapauksista kun on tähän mennessä päättynyt kuolemaan.

Kuolleisuudessa saatetaan lopulta päätyäkin 1%:iin, kun todetut tautitapaukset lisääntyvät mutta kuolleisuus silti laskee. Syytä on vähän liian aikaista sanoa, mutta lisääntynyt satunnaistestaus alkaa osua nyt niihin oireettomiinkin tapauksiin, siinä missä aluksi vain testattiin selvästi sairastuneita ja kuolleita.

https://slate.com/technology/2020/06/covid-death-rate-declining-explaine...

https://www.nytimes.com/2020/07/03/health/coronavirus-mortality-testing....

Tosin kausi-influenssaa tuskin vielä lähestytään, sillä minun tietääkseni ei influenssaa vaivauduta satunnaistestaamaan oireettomilta ihmisiltä. Jos näin tehtäisiin, niin senkin kuolleisuusprosentit taitaisivat paljastua kertaluokkaa pienemmäksi.

(Muoks: Uups. Tämä onkin USA-ketju, eikä Corona-ketju. Saitte huijattua minua... Ylläpito leikkelee ja siirtelee?)

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 29.6.2020 09.25

tappio kirjoitti:
Suomennetaan tama lause niille jotka eivat ole tottuneet tutkijalaakareiden kanssa kommunikointiin: "Loysimme ehka jotakin puolessa promillessa potilaista. Antakaa meille lisaa rahaa jotta voimme jatkaa tutkimusta".

Ja ettei tämänkin foorumin ammattitaitoisille tieteentekijöille jää epäselväksi, niin tutkimiseen on oikeasti syytä jos jotain löytyy puolessa promillessa potilaista, mutta ei ainoastakaan terveestä ihmisestä. Syy-seuraus-suhde se on tuollainenkin.

Ajatelkaa asiaa niin, että jos tuokin asia selvitetään, niin voitte saada taas yhden mahdollisuuden välttää aivoinfarkti / dementia / joku muu ongelma tulevaisuudessa kun on taas yksi siihen johtava mahdollinen syy selvitetty ja tutkittu. Koronan sairastamisella ei tarvitse olla asian kanssa mitään tekemistä, se voi olla vain tuonut aiemmin tuntemattomaksi jääneen isomman ongelman esiin. Mutta sitä ei voi tietää jos ei tutki.

Näytä koko viesti
Sijoitusyhtiön perustaminen, verotus ja taloushallinto - 20.6.2020 02.33

Tuo ettei perheyhtiö tuottanut ongelmaa oli hyvä tieto.

Mieleen on jäänyt Latvia esimerkkinä maasta, jossa pelkkä oleskelulupa edellytti sitä että tulet maahan joko työskentelemään, eläkkeelle tai investoimaan. Kansalaisuutta pystyi sitten tuon päälle hakemaan useamman vuoden oleskelun jälkeen. Saattoi olla lähinnä EU:n ulkopuolisille suunnattu ongelma, kun noita oleskelulupia on hyväksikäytetty matkustusvapauden saamiseen EU-alueelle.

Niin ja veropakolaismaata valitessa kannattaa toki pohtia korruptio-, turvallisuus- ja verotustasapainoa. Nolla-veroprosentti ei oikein lämmitä mieltä jos esim. kidnappaukset ovat kohdemaassa oma teollisuuden alansa. smiley

 

Näytä koko viesti