Olet täällä

Cibus Nordic - Laman kestävä osinkokone? - 22.6.2022 08.02

Oops. Good catch. Muutin vasta äsken tuota viestiä varten taulukon käsittelemään lukuja annetulla valuutalla. Eli "Summa"-sarake laskettiin miljooniksi euroiksi. Unohdin muuttaa "Korko-%":n ja "Summa":n laskennan. Oikeat luvut ovat 2,54% ja 995,075 (miljoonissa euroissa). Korjataan.

Näytä koko viesti
Cibus Nordic - Laman kestävä osinkokone? - 22.6.2022 07.44

Omasta excelistä noin jonkun ajan takaa. Päivitin viimeisen Green bondin mukaan vastaamaan Bingon antamia tietoja. Nuo on listattu joten kuten vuosikertomuksessa. "VUOSIKULU" on laskettu euroihin Summa * Vaihtokurssi (jota ei näy tässä kuvassa) * ( Korko-% + Stibor tai Euribor). "Alkupäivä" ja "Viim. päivä" ovat huonosti nimetty, pitää muuttaa jos meinaan useamminkin postailla dataa suoraan excelistä. Pankkilainoja ei eritellä joten niissä pitää vain uskoa että keskikorko on mitä on ja keskimääräinen maksupäivä suunnilleen 1.7.2024.

Näytä koko viesti
Ukrainan tilanne - 19.6.2022 02.50

stocksman kirjoitti:

Ukrainan sisäministeriö: Venäjä etenee kohti Harkovaa

 

"Ukrainan sisäministeriö kertoo, että Venäjän joukot etenevät kohti Ukrainan toiseksi suurinta kaupunkia Harkovaa.

Viranomaisten mukaan tilanne on vaikea.

Sisäministerin neuvonantaja Vadym Denysenko sanoi Ukrainan televisiolle, että venäläiset yrittävät mahdollisesti päästä lähemmäksi kaupunkia ja tehdä Harkovasta eturintaman.

Viranomaiset pelkäävät, että Venäjä voi aloittaa tulituksen, jos se pääsee lähelle kaupunkia."

Heh... Alkuperäinen teksti ( https://www.reuters.com/world/europe/russian-troops-advance-towards-khar... ) on aavistuksen verran erilainen kuin suomalainen käännös, mutta tarpeeksi tekemään siitä vähemmän raflaavan (molempien otsikko on raflaava "Venäjä etenee", mutta oikeasti käytetään sanaa "yrittää"):

Quote:

Russian troops to advance towards Kharkiv, Ukraine official says

 

KYIV, June 19 (Reuters) - The situation north of Kharkiv, Ukraine's second-largest city, is quite difficult as Russian forces have been trying to get closer to shell the city again, an official at Ukraine's interior ministry said on Sunday.

"Russia is trying to make Kharkiv a frontline city," Vadym Denysenko, an adviser to the interior minister, told Ukraine's national television.

Niin siis kyse on vain yrityksestä päästä takaisin tykinkantaman päähän. Ei vielä suuri muutos tilanteeseen, kun ne ovat olleet siinä rajalla jo pitkään.

Ylipäätään ukrainalaisten oma tiedottaminen on koko sodan ajan vähän vaihdellut ja ollut ristiriitaista eri virastojen edustajien välillä. Yksi sanoo kaikki ok, ja toinen sanoo samasta asiasta että me kaikki kuollaan.

Presidentin kanslian Arestovych on päivittäisessä tilannekatsauksessaan ( https://wartranslated.com/day-115-june-18-summary-of-arestovych-and-feyg... ) sanonut tämän suuntaista eiliseltä:

Quote:

Kharkiv: 5-7 BTGs, 6 aircraft, 15-18 helicopters near Belgorod, they can not reach Kharkiv, but can approach closer, and significantly increase artillery shelling. Anyone in Kharkiv, please don’t ignore air-raid sirens.

Current Ukrainian tasks – to wear out Russians from Izium to Popasna, and approach on Kherson. Russians trying to do the same on Kharkiv, distract Ukrainians from elsewhere. Attacks on Kharkiv will keep happening quite a while, but there is no risk of losing control of city. Significant damage possible.

Arestovych toki sanoo suunnilleen saman, mutta muotoilee eri tavalla. Hän voi toki yrittää lohdutella ja kaunistella.

Sitten toisaalta kolmantena osapuolena tilannetta seuraava ISW sanoi eilisessä ja toissapäiväisessä raporteissaan ( https://www.understandingwar.org/ ), että Venäjä on siirtämässä joukkojaan Harkovan alueelta Severodonetskiin (tämä tosin nojaten sosiaalisen median sotaa seuraaviin lähteisiin, eli otetaan ns. suolan kanssa) ja keskittynyt lähinnä torppaamaan Ukrainan yritykset päästä tarpeeksi lähelle katkoakseen huoltolinjan rautatieyhteyksiä.

Tämä on jo ihan toinen viesti Harkovan tilanteesta. Ketä uskoa?

ISW toissapäiväiseltä kirjoitti:

Social media users reported that Russian forces are likely redeploying equipment from northern Kharkiv Oblast to Donbas and published footage of Russian heavy artillery arriving by rail in Stary Osokol, Belgorod Oblast on June 17. UK Chief of Defense Tony Radakin stated that Russian forces are “diminishing” in power by committing large quantities of personnel and equipment for incremental gains in one area.
...
Russian forces engaged in clashes north and northeast of Kharkiv City to push Ukrainian forces away from the international border on June 17. The Ukrainian General Staff reported that Russian forces conducted unsuccessful reconnaissance-in-force operations in Kochubiyika, just west of the Kharkiv City-Belgorod highway. Ukrainian Defense Ministry Spokesperson Oleksandr Motuzyanyk stated that Russian forces are regrouping troops and conducting air reconnaissance in settlements within a 40 km range northeast of Kharkiv City in preparation to resume offensive operations in Ternova-Rubizhne area. Social media footage also showed mobilized Donetsk and Luhansk People’s Republic (DNR and LNR) servicemen operating just east of Ternova and Rubizhne, who are likely defending Russian-occupied positions along the border.

ISW eiliseltä kirjoitti:
Russian forces are continuing to fight to push Ukrainian troops away from occupied frontiers north of Kharkiv City and along the Southern Axis, but have not made significant gains in doing so, thus leaving them vulnerable to Ukrainian counteroffensive and partisan pressure.
...
Russian forces seek to push Ukrainian forces out of artillery range of railway lines around Kharkiv City used to supply Russian offensive operations toward Slovyansk.
...
While Ukrainian forces are unlikely to be able to quickly advance the dozens of kilometers into Russian-held territory in Kharkiv Oblast that would be required to directly sever these rail lines, Russian forces likely seek to push back Ukrainian forces to prevent their artillery from interdicting Russian supply routes. Russian forces additionally continued to fight for control of Dementiivka and Pitomnyk, both north of Kharkiv City, and conducted artillery strikes around northeastern Kharkiv Oblast.

ISW on muuten siitä kiva, ettei se raportoi erikseen jokaista taloa ja peltoa jolla tapahtuu jotain, vaan kuvaa vähän yleisemmällä tasolla tapahtumia. On helpompi säilyttää suhteellisuuden taju kummankin osapuolen saavutuksista.

Itse olen eri lähteistä seuraamalla saanut lähinnä sen vaikutelman, että Harkovassa kumpikin osapuoli keskittyy Ternovan alueen *) hallintaan. Sen ping-pong-valtaukset ovat jatkuneet ihan samaan tapaan viikkojen ajan. Kaikki muu on lähinnä opportunistista "tehdään nyt jotain kun pystytään"-touhua siinä ympäristössä. Heikkojen kohtien etsimistä ja huomion kiinnittämistä, kuten Arestovych ja ISW ehdottaa.

Välillä venäläiset lähempänä, välillä kauempana Harkovaa. Odottaisin ihan virallisia tiedotuksia tyyliin "nyt X on sortunut ja ukrainalaiset vetäytyneet" ennen kuin tekisin mitään johtopäätöksiä jonkin rintaman etenemisestä.

*) Ternova siis juuri se maaläiskä joka on Venäjän rajan tuntumassa ja josta pääsee nätisti ammuskelemaan kohti Vovchans'kia, jonka läpi kulkee Venäjän Belgorodista 14K-3-valtatie ennen haarautumistaan syvemmälle Venäjän miehittämään Donbasiin. Tärkeä huoltoreitti.

 

Näytä koko viesti
Backaheden Fastighets AB - 19.6.2022 11.58

Itse itselleni vastaten: "Media" on sähkö, vesi, lämmitys ja ilmastoinnin kulut. Nyt kun löysin määritelmän, niin se alkoikin tuntua tutulta. Hitto kun ruotsinkieli ei ole ihan täysin hallussa niin on välillä aikamoisia aukkoja tuollaisten asioiden kanssa.

Elikä olisi kiva jos vuokratuotot nousisivat sellaiset 8%-10% nyt näin inflaation mukana, tai sitten isommat rempat ("planerat underhåll") saataisiin päätökseen, niin olisin osingon kestävyyden suhteen luottavainen. Täytyy seurata miten tulevat kvartaalit kehittyvät.

Vai olenko erehtynyt? Ihan mahdollista että luen ruotsiksi lukuja väärin.

Näytä koko viesti
Aspire Global - 17.6.2022 05.12

Ne, jotka eivät suostuneet tarjoukseen, saavat yhdistelmän rahaa ja NeoGamesin talletustodistuksia eli aikanaan osakkeita. Huonompi diili, joten osakekurssi putoaa vastaamaan sitä.
Tuosta puhuttiin aiemmin ketjussa: https://www.sijoitustieto.fi/comment/86861#comment-86861

Liittyyköhän rahojen maksun viivytys taannoiseen tarjouksen vastausajan pidennykseen, jossa tapauksessa maksu tapahtuukin 30.6.? Aiemmin tosin väittivät tuon 30.6. olevan vain jatkettuun tarjouksiin osallistujille, alkuperäisten hyväksyjien piti saada osakkeet vaihdettua tiistaina tai keskiviikkona. Kuitenkin joku 3 päivän viive rahojen siirrossa tai matkan varrella venäläisiä tilejä ja pankkeja. Tää on kyllä ollut aika härdelli. https://www.nordnet.fi/markkinakatsaus/uutiset/1005818317

Näytä koko viesti
One more Push 28.6.2021 - 26.10.2027 - 16.6.2022 10.29

Tiedätte kyllä kuka kirjoitti:
USA:n core on 6,0 % ja head line 8,6 %, joten USA:n inflaatio ei johdu ruoasta ja energiasta, vaan ylikuumenneesta taloudesta.

Juu. Totta. Juuri tämän takia en tykkää kirjoitella lärveissä kun menee eri asiat sekaisin. Normaali tuplatarkistan ennen minkään sanomista (ja silloinkin irski ryssiä on suuri). USA:n ongelma on ns. liian suuri työllisyys (palkkainflaatio) ja hyvä talouskasvu (aiheuttaa palkkainflaation kun työllisistä kilpaillaan), jota korkojen massiivisella nostolla yritetään korjata (sic). Suomessa coren muun inflaation välinen ero on pienempi ja sitä hain takaa.

Sitä paitsi ruoan ja energian inflaatio taisi alkaa jo ennen Venäjän hyökkäystä, Venäjä vain pahensi tilannetta.

Näytä koko viesti
One more Push 28.6.2021 - 26.10.2027 - 16.6.2022 09.27

Kiitos tuosta -10,89%:sta. Saa oman salkun tuntumaan sittenkin defensiiviseltä, vaikka hävisikin komeasti indeksille tänään. Vuoden alusta laskien sentään on vielä pärjätty OMXH:ta paremmin, mikä on tosin aika laiha lohtu.

Itseä kyrsii korkojen nousua pahemmin inflaatio, kun ei itse pelaa velkarahalla mutta joutuu elinkustannukset maksamaan sijoituksista (ja kyllä, olen pohtinut korkojen nousun vaikutusta omistamieni firmojen taseisiin, olen vain lievästi huolissani niistä, joten murheeni pitäisi olla irrationaalista.). Paikallisen pizzerian kebabin hintakin hypännyt 7,50:stä 10:iin. Mutta jos USA:kin lykkää kerralla 0.75%:n ohjauskoron nostoja, niin ei se inflaatio voi kauhean kauaa laukata. Paitsi että tällä kertaa inflaatio ei johdu kulutuskysynnästä vaan pirun Venäjän touhuista, ja kohdistuu juuri niihin kahteen joista vain toiseen keskuspankeilla on edes jotain vaikutusvaltaa, eli ruokaan ja energiaan. Energiaankin vain sitä kautta, että jos talous ajetaan taantumaan niin ei niitä tuotantolaitoksia tarvitse 24h pitää pyörimässä...

Vähän sellainen fiilis, että ei pitäisi kirjoitella liikoja nyykymielentilassa, mutta kun en vitsaillut kun tuossa yllä puhuin "lärveistä" laugh

Näytä koko viesti
One more Push 28.6.2021 - 26.10.2027 - 16.6.2022 09.20

Hyvä etten ole ainoa. -4%. "Defensiivisenä" pitämässäni salkussa. Pohjat on varmaan lähellä, kun tänään tuli fiilis että a) vedetään perusteelliset lärvit, b) lärvien vetämisen jälkeen aloitetaan paniikkimyynnit. Onneksi pörssi oli ehtinyt sulkeutua. Täytyy vain yrittää muistuttaa itselleen, että a) minulla on yhä tilillä kolmen vuoden kulutuksen verran käteistä, b) vaikka kuinka tutkin omistamieni firmojen raportointia, en näe kovin suurta riskiä osinkojen pysyvälle pudotukselle, vain NAV:n pudotuksille, c) sijoitussuunnitelmani kulmakivi on osingot, ei turvonneiden osakkeiden arvostukset. Mutta silti tunteikkaana ihmisenä tekee mieli taas itkeä ja vetää lärvit. Missä vitussa ne Aspire rahat luuraa? Kolmen päivän pankkiviive?

Näytä koko viesti
i norden - 13.6.2022 07.53

TuuriTuuli kirjoitti:
En löytänyt että muut olisivat SBB:stä meteliä pitäneet,

Näköjään on joku toinenkin taho firmasta huomauttanut Viceroyn raportin jälkeen, mutta ei sentään ihan syytä rikollisesta toiminnasta kuten Viceroy: https://www.swedbank-aktiellt.se/telegram/Cq7gz8VM

CFRA pistänyt SBB:n 5-asteisen huolilistansa toiseksi korkeimmalle sijalle. Syynä mm. venkslaus kiinteistöjen myynneissä yhteisyrityksille, joka saattaa antaa niiden arvoista liian hyvän kuvan.

Itse taas katsoin että lähes kaikki velat on vaihtuvakorkoisia ja jos korkokulut tuplaantuvat, niin B-osakkeen tuloskin suunnilleen puolittuu. Mutta korkosuojausten pitäisi estää noin radikaalit korkokulujen muutokset. Tosin en niistä ymmärrä paljon mitään. Ainakaan niitä käyttävien firmojen raportoinnin pohjalta, kun raportit antavat aina enemmän rakkautta bondien kuin noiden johdannaisten kuvaukselle.

Näytä koko viesti
Ukrainan tilanne - 11.6.2022 01.02

Käsittääkseni tilanne on se, että Ukrainalla oli venäläisvalmisteisia tykkejä, joiden ammukset on jo käytetty suunnilleen koko Euroopasta ja nyt aletaan olla täysin läntisten Nato-aseiden ja ammusten varassa. Niitä taas pitäisi riittää kunhan vain niitä saadaan toimitettua rintamalle.

Ukrainan puolustusministerin puhe asiasta 9.6.2022:

https://www.kmu.gov.ua/en/news/zvernennya-ministra-oboroni-oleksiya-ryez...

Quote:
To this date, the Ministry of Defence of Ukraine has ensured the supply of 150 artillery platforms of 155 mm caliber to the Armed Forces of Ukraine. The stockpiles of ammunition of this caliber are already 10% larger than the stockpiles of Soviet-type large-caliber shells that existed before 24 February 2022. Moreover, these new shells are more effective than their Soviet equivalents, and hence their consumption is lower.
At the same time, more than 50 other large-caliber cannons were supplied to the Armed Forces of Ukraine. This includes projectiles for them, which constitute over 75% of the amount that existed at the beginning of the full-scale russian invasion.

Quote:
It is worth noting, for instance, that the initial request of the Armed Forces regarding 155 mm artillery units has been 90% fulfilled by the Ministry of Defence. This need will be 100% fulfilled within a week or two. However, when the circumstances on the battlefield are changing, the needs are increasing too. Our General Staff reacts to operational changes, and the Ministry of Defence alters the task for its team pursuant to the request of the General Staff. We already have a clear artillery supply plan until the end of July.

Voikohan tuon tulkita niin, että ovat kyllä saaneet sen mitä ovat pyytäneetkin, mutta ovat pyytäneet liian vähän? Olen melko varma, että niitä korvattavia vanhoja tykkejä väärillä ammuksilla on enemmän kuin nuo kaksi sataa.

Näytä koko viesti