Olet täällä

Citycon - 2.4.2020 10.05

Olen taas ajatellut liikaa puutteellisen tiedon ja kokemuksen varassa...

Mutta jos Cityconin nurkanvaltaus olisi menossa, niin miksi Katzman ostaa niin että joka kauppa näkyy tiedotteena, eikä niin että Gazit-Globe tai jotkin sen holding-yhtiöistä ostaa kaikessa hiljaisuudessa? Katzmanin ostot toimivat luultavasti pikemminkin kurssia tukevana asiana, kun taas nurkanvaltaajalle olisi parasta antaa osakkeen luisua. Vai näkyisikö Gazit-Globen (tai sen haarojen) ostot kuitenkin kiinnostuneille jotain kautta, joten ostajataholla ei ole väliä?

Lisäksi en vieläkään tiedä kuinka erillään Katzmanin osakeomistukset ja Gazit-Globen omistukset tulee ajatella. Minun järkeni mukaan Katzmanin pitäisi luovuttaa osakkeensa johonkin hintaan Gazit-Globelle, jotta ostotarjousraja ylittyisi.

Olen yrittänyt kaivaa esiin Gazit-Globen Q4-finansseja (mitä ei oikein löydy kun siirsivät Q4-konferenssiaankin) ja todennut että kyllä se Cityconin saisi lunastettua jos kehtaa ottaa useampia kymmeniä miljoonia euroja lisää velkaa (mikä olisi kärpäsen jätös sen kokonaisvelasta). Aikaisemmin käsitin väärin näiden omien bondien takaisinoston: tarkoitushan on pienentää korkokuluja, ei itse velkaa, joten lisävelan otto ei välttämättä ole este ostoyritykselle. Mutta miksi musta ei tunnu siltä, että uusien lainojen korko nyt olennaisesti laskee koronan iskettyä myös Gazit-Globen bisnekseen?

Nojaa. Nykytahdilla lunastusraja tulee vastaan vajaassa parissa kuukaudessa jollei kierroksia lisätä. Sitten nähdään mistä on kyse.

Näytä koko viesti
Pohjan tunnusmerkkejä - 2.4.2020 10.07

madgecko kirjoitti:

Jos osa ihmisistä myy vaikka hierontaa ja tukanleikkuuta. Osa ihmisistä on ammattiurheilijoita ja heidän topiminnastaan tuloja saavia. No korona lopettaa em. tulot. Se on kumminkin nollasummaa missä kukaan ei tuottanut mitään!

Nyt pitää kyllä kysyä mitä tarkoitat tuottamisellaja nollasummalla? Toinen kysymys on, että käytkö itse parturissa, ja jos käyt, niin miksi? Voisiko mahdollisesti olla niin, että se tuottaa sinulle jotain sellaista epämateriaalista josta kannattaa maksaa? Miksi konkreettinen tuotto (kiinteä omaisuus) on niin tärkeää ja epäkonkreettinen (kuten palvelut) on arvotonta? Tuo ajattelutapa on hylätty jo jokunen sata vuotta sitten vanhentuneena.

Se tosin on totta, että jos täydellinen yhteiskunnan romahdus tapahtuu, ei (konkreettista) rahaa voi syödä ja sen lämpöarvo muuten kuin eristeenä voi olla vähän kyseenalainen. Mutta siinäkin tapauksessa esim. prostituutiota tavataan harrastaa vaikka se ei tuota mitään konkreettista.

Helikopterirahaan en puutu. Tavaroiden, palveluiden, valuuttojen ja rahan dynamiikka on muutenkin niin monimutkainen rakennelma, että jätän siitä väittelyn muille jos vastauksena pitää olla jotain monimutkaisempaa kuin "inflaatio" ja "puuttuva motivaatiovaikutus".

 

madgecko kirjoitti:

Koska menettäisimmen illuusion siitä mikä on suurimman osan ihmisen tekemisen arvo: Urheilu, taide, viihde, nautinto ja kuliralismi jne.

Rikkaat rikastuu ja maailma tuhoutuu ihmisten turhaan aktiivisuuten, koska me tuulipuvut ja sinä ja minä uskomme tähän potaskaan!

Millä tavalla palvelut tuhoavat maailman? Eikö juuri peräänkuuluttamasi luonnon varoja kuluttava konkreettinen tuotanto ole pikemminkin se ongelma?

Voisit yrittää vähän avata ajatteluasi sen sijaan että laukoisit sloganeita ja flamea.

 

Näytä koko viesti
Nordnet - Kysymyksiä ja vastauksia - 1.4.2020 06.05

No siinä ei kauan vienyt. Kiitos!

Nyt pitää sitten tutkia exceliä uudestaan jotta hahmotan missä teen laskuvirheen.

Näytä koko viesti
Nordnet - Kysymyksiä ja vastauksia - 1.4.2020 05.56

Nyt on vähän tyhmä olo kun pitää kysyä, mutta kun on ensimmäistä kertaa ollut ulkomaalaisten firmojen kanssa tekemisissä... Ulkomaista verotusta koskevissa artikkeleissa ei yhtään puhuttu tästä.

Kun ruotsalaisesta osingosta Nordnet ottaa 15% ennakonpidätystä, niin onko tämä ennakonpidätys Suomen verottajalle vai Ruotsin verottajalle?

Ihmetys heräsi kun kävin läpi veroilmoitustani ja totesin saavani juuri tuon 15% liikaa palautuksia sillä perusteella että olen sen verran jo maksanut Ruotsin verottajalle. Kaikki pääomatulot yms. vastasivat muuten omia laskelmiani, eli saamastani osingosta 15% on jo maksettu "jonnekin" ja 15% olisi maksamatta ja palautuksen/mätkyn loppusumman pitäisi vastata yhtälöä:

( myyntivoitot + osinkotulot * 0.85 ) * 0.30 - takavuosien tappiot - ennakkopidätykset

Menikö oikein?

Jos tuo ennakonpidätys meni Ruotsiin, niin sittenhän minulla pitäisi olla vielä 15% antamatta Suomelle ja yhtälön pitäisi mennä oikein. Jos taas ennakonpidätys meni Suomeen, niin tuleeko jossain välissä vielä lasku Ruotsista?

 

Näytä koko viesti
Markkina tänään: Seuranta- ja kommentointiketju - 25.3.2020 12.02

Waala kirjoitti:

Jenkit ovat ottaneet parhaan mahdollisen lähestymistavan tasapainoillessa talouden ja terveydenhuollon välillä. Agressiivinen testaaminen, sosiaalinen eristäytyminen, sekä tehokas käsihygienia yhdistettynä tuotantolaitteiden pyörimisen ylläpitämiseen ovat kaikkein tehokkaimmat keinot pienentää R0 lukua pienellä taloudellisella vaikutuksella. (Chart 16: https://medium.com/@tomaspueyo/coronavirus-the-hammer-and-the-dance-be93...)

Viikon tai parin päästä pitäisi alkaa tautitilastoissa näkyä onko heidän toimensa tarpeeksi. Toistaiseksi osavaltiot ovat olleet valittamassa kuorossa resurssien puutetta. Jos tilanne on moinen jo nyt, ja jos Trump ja Texas ovat väärässä että on aika höllentää rajoituksia, niin heidän lähestymistapansa ei ole paras mahdollinen. Minun huoleni on juuri se, että Trump luottaa taas perstuntumaansa ja toimii sen mukaan sabotoiden parhaansa mukaan noita parhaita mahdollisia lähestymistapoja.

Näytä koko viesti
Markkina tänään: Seuranta- ja kommentointiketju - 25.3.2020 11.18

Kun osingotkin tuli niin päätin sitten hankkiutua eroon riskialtteimmista osakkeistani aikomuksena nukkua yöni vähän rauhallisemmin kun tiedän että ainakin 35% pääomasta ei voi enää kutistua. Loput 65% on sitten toivon mukaan niissä taantumavarmoissa tai jo pohjamutiin laskeneissa pähkinöissä, joista ei ole enää väliä. Nyt sitten seuraava yöunet vievä asia on se, että huomenna olisin voinut saada enemmän laugh

Pff... Itseä kyllä hirvittää nämä nousut, sillä talousennusteet koronavaikutuksista eivät ole muuttuneet parempaan suuntaan täällä tai Jenkkilässä. Kiinalaisten parantuminenkaan ei auta Kiinaa, kun muu maailma lopettaa tilaukset vähäksi aikaa. Pahimpia toteutuneita lukuja taloudesta ei ole saatu. Eikä ole saatu vielä pöytään edes yritysten Q1-lukuja. Päälle vielä Trumpin ja Texasin kuvernöörin jutut siitä, että mieluummin uhrataan muutamia henkiä kuin talous - mikä tarkoittaa myöhemmin vieläkin pidempiä ja tiukempia karanteeneja, koronapaniikkeja, tuotantokatkoksia ja mitä vielä.

Mun tuurilla pörssipohjat on kuitenkin saavutettu vaikka BKT:eet kyykkäisikin loppuvuodeksi ympäri maailmaa...

Näytä koko viesti
Aspire Global - 22.3.2020 11.43

Merta kirjoitti:
tämän kaltaisella ohjelmistotalolla EBITA:n pitäisi huidella jossain +10-15% tasolla.

Hmm? Kun uteliaisuuttani katselin firmaa vuoden vaihteen jälkeen, niin "operating profit" vs "revenues including EU VAT" oli 2017 ja 2018 päälle 18%. 2019 oli vähän rumempi 13%:ssa hypähtäneen "distribution expenses"-rivin ansiosta. Verrokeilla prosentit ovat tosin parempia jotain LeoVegasia ja Global Gamingia lukuunottamatta, mutta niin on kolmen vuoden P/Etkin.

Se mikä pisti silmään, oli että 2019 myötä firma alkoi saada liikevaihtoaan nimenomaan reguloimattomilta markkinoilta, joilla liikevaihto melkein tuplaantui, kun taas reguloiduilla markkinoilla liikevaihto laski muutaman prosentin. Nordics niiasi mutta Rest of Europe ja Rest of World kasvoi.

Firman kurssikehitystä ei voi kuin ihmetellä, aivan kuin markkinat kokonaisuutena tietäisivät jotain mitä googlaamalla löydy. Israelin veropäätöksen jälkeen piti juridiset ongelmat olla siinä, mutta veromätkyistä siivottuun tulokseen nähden firmaa arvotetaan katastrofitasolle.

Näytä koko viesti
Citycon - 21.3.2020 09.09

Säikäytit mut smiley

Gazit-Globe käyttää hallintarekistereitä, joten ei näy suoraan sen osuudet. Oikeata tietoa ei firman omistuksen muutoksista tule ennen näiden omaa liputusilmoitusta tai omistajalistan päivittymistä kuun vaihteessa. Sitä en tiedä, tuleeko Gazit-Globen omistusosuusmuutokset samalla vai päivitetäänkö vain tiedot suorista omistuksista. Nythän Gazitista kerrotaan ns. listan ulkopuolelta erikseen.

Näytä koko viesti
Citycon - 20.3.2020 03.49

Ei vaan vajaa 15 tuhatta osaketta...

Näytä koko viesti
Citycon - 20.3.2020 09.41

Juuri näin. Itse ajattelen Cityconia sellaisena luotettavana osinkokoneena etten kaipaisi minkäänlaista ostotarjousta. Paitsi ehkä nousukauden hintoihin.

On tietenkin sellainenkin näkökulma, että Gazit-Globelle firman osto olisi valtava menoerä, vaikka näitä kiinnostaisikin vain täyden määräysvallan varmistaminen ja pieni lisäpuristus firmasta saataviin tuloihin. Silloin voi käydä niin, että pakollinen ostotarjous annetaan ja Katzman on itse etunenässä kieltäytymässä tarjouksesta ettei Gazit-Globen taseita tarvitse myllätä. cheeky

Näytä koko viesti