Olet täällä

One more Push 28.6.2021 - 26.10.2027 - 29.9.2022 02.50

Minun kaksi senttiäni taas on ettei karhumarkkina ole ohi ennen kuin inflaatio alkaa hidastua normitasoille ihan kuluttajahintatasolla. Korkea infla koronnousuineen ei lupaa hyvää osakemarkkinoiden preemioille eikä ainakaan firmojen tuloksentekokyvylle jos hinnat nousevat nopeammin kuin kuluttajien tulot.

Jotkin materiaalihinnat ovat laskeneet jo monta kuukautta, mutta kuluttajahintainflaatio ei ole vielä seurannut perässä, pörssikurssit kylläkin. Viikon parin päästä alkaa tulla taas syyskuun lukuja, joita jännään.

Toki olen mielelläni väärässä ja satavarmasti missaan tällä tyylillä pohjat, mutta ainakin päädyn ostamaan todennäköisemmin pitkään nousevia kursseja kuin pitkään laskevia.

Aika näyttää.

Näytä koko viesti
Venäjän tilanne - 22.9.2022 09.23

Hesu kirjoitti:
Maidan oli osittain länsirahoitettu kansannousu, joka syrjäytti väkivaltaisten mellakoiden jälkeen Ukrainan laillisesti vaaleilla valitun presidentin. Maan parlamentti käytännössä pakotettiin mellakoiden jälkeen erottamaan hänet. Presidentin kannatus oli suurta niissä osissa Ukrainaa, jossa sitten näitä "spontaaneja" itsenäistymisiä" tapahtui. Ne olivat kuitenkin sen verran nopeita ettei kaikki ollut Venäjällä suunniteltu, vaan siellä oli oikeasti venäläismielisiä ukrainalaisia, joiden pinna katkesi tuosta kansannoususta. Wikipediasta voi katsoa mitä Maidanista on seurannut. Kummasti on kuollut hämärissä oloissa niitä syrjäytetyn presidentin lähipiiriä.

Tinggelin aiempi kirjoitus aiheesta ei ole vanhentunut yhtään: https://www.sijoitustieto.fi/comment/86266#comment-86266

Vasta-argumentaatiota?

hauturi kirjoitti:

 

TuuriTuuli kirjoitti:

Olisi tosin hienoa jos Putin yllättäisi, ja grand plan olisikin, että kaikki miehitetyt alueet äänestäisivätkin täysin viritetyssä äänestyksessä haluavansa kuulua Ukrainaan, jolloin Putin voisi kunnialla vetää joukot Ukrainasta ja sanoa kansan tahdon toteutuneen ja ettei mitään tappiota ole kärsitty. frown

 

Olisihan se kivaa, mutta jos tämä olisi suunnitelmissa, niin mihin sitä liikekannallepanoa tarvittaisiin?

No sehän onkin se nerokkain osa. Sillä luodaan levottomuuksia kotimaassa, jotta sotahaukoille voidaan selittää että juuri nyt armeijaa tarvitaan Venäjällä eikä Ukrainassa.

Näytä koko viesti
Venäjän tilanne - 21.9.2022 02.58

Muutamassa päivässä on tapahtunut nyt kolme merkittävää käännettä: Mielikuvitusdemokratioiden äänestys, lain muutos joka mahdollistaa sotilaiden rankaisun pelkuruudesta, antautumisesta, kieltäytymisestä yms. sota-ajan ulkopuolella, sekä rajoitettu liikekannallepano.

En voinut olla kiinnittämättä huomiota, että Putin teki mahdollisimman pienen liikkeen kahdessa viimeksi mainitussa, jotta vallitseva tilanne ei muuttuisi mihinkään ja venäläiset voivat jatkaa kuin sotaa ei olisikaan.

Ei julisteta sotaa tai poikkeustilaa. Sen sijaan lain muutoksella poimittiin poikkeuslaista pari rusinaa, joilla yritetään saada kuriin sotilaiden haluttomuus jatkaa sotimista, ja mahdollistaa pakkovärväys ilman poikkeustilaa ja sodan julistusta. Ja ennen kaikkea jatkaa sopimussotilaiden sopimusta vastoin näiden tahtoa. Joku twitterissä kommentoikin, että onkin sopivasti sopimussotilaiden sopimusten raukeamisaika.

Sotateollisuuden pakkotyölaki puskettiin läpi jo aikoja sitten, joten siihenkään ei tullut muutosta, kunhan Putin vain koki tarpeelliseksi mainita sen.

Sodan päämääriin tuli peräti alasskaalaus kun Putin puhui tällä kertaa vain Donbasin vapauttamisesta.

Koska liikekannallepano on kuuma peruna, Putin erikseen ilmoitti ja painotti, ettei rintamalle ole joutumassa yliopisto-opiskelijat (rikkaat kakarat Moskovasta ja Pietarista) eikä alokkaat (kokemattomien asevelvollisten huijaaminen Ukrainaan herätti jo sodan alussa tarpeeksi närää). Näin alustavasti lähtee lähinnä aikaisempaa taistelukokemusta omaava henkilöstö. Eli jo nyt rintamalla olevat vapaaehtoiset jäävät jumiin rintamalle, ja seuraksi tuodaan sellaista porukkaa jonka venäläisten on helpompi ajatella omaavan velvollisuuden osallistua tähän sotaan kun osallistuivat sotiin jo aikaisemminkin.

Nyt puhuttu 300 tuhatta ei tuota ajan kanssa kuin sen verran väkeä, että saadaan pidettyä yllä puolustustaistelua. Taitaa Putinin pääsuunnitelma yhä olla pelata aikaa ja katsoa kyllästyykö länsi Ukrainan sotaan talven aikana. Hänen pitää vain huolehtia että rintamat kestävät talven yli eikä kotirintaman tunnelmat sodasta huonone entisestään.

Isossa kuvassa ei ole oikein mikään muuttunut, kunhan vain keksitty keino saada lisää lihaa myllyyn rajoitetulla poliittisen riskin lisäyksellä (toivon tosin että "rajoitettu" ei tarkoita "liian pienellä tuottaakseen vallankumousta").

Sen sijaan tuo äänestys on pelottava. En ainakaan haluaisi uskoa että kukaan Venäjällä oikeasti ajattelee että kun kesken sodan julistetaan joku alue Venäjään kuuluvaksi, se yhtäkkiä muuttuisi niin kiistattomaksi osaksi Venäjää että sotiminen siellä olisi perusvenäläiselle niin eksistentiaalinen uhka että sen takia pitäisi riskeerata henki (eli täydestä mobilisaatiosta tai ydinaseen käytöstä ei tule sen suositumpi vaihtoehto kuin nytkään).

Olisi tosin hienoa jos Putin yllättäisi, ja grand plan olisikin, että kaikki miehitetyt alueet äänestäisivätkin täysin viritetyssä äänestyksessä haluavansa kuulua Ukrainaan, jolloin Putin voisi kunnialla vetää joukot Ukrainasta ja sanoa kansan tahdon toteutuneen ja ettei mitään tappiota ole kärsitty. frown

 

Näytä koko viesti
Makrodata - 20.9.2022 12.08

Katselin kuukkelilla tämän kuukauden aikana julkaistuja BKT ennusteita ja sain suunnilleen tällaisen listan aikaiseksi:

 • EU-alue:
  • Euroopan Keskuspankki (worst case scenario) +2,8% 2022, -0,9% 2023, +1,9% 2024.
  • Fitch -0,1% 2023.
  • Joku Think Ing +2,6% 2022, -0,6% 2023.
 •  USA:
  • Fitch +1,7% 2022, +0,5% 2023.
 •  Suomi:
  • Virallinen +1,7% 2022, +0,5% 2023, +1,4% 2024.
  • Nordea +2,5% 2022, +/-0,0% 2023, +1,5% 2024.
  • Fitch +2,1% 2022, -0,6% 2023, +1,4% 2024.

Yleensä ennusteet ovat sen tarkempia, mitä lyhyemmälle ajalle ne ovat. Muistaakseni 12 kuukautta eteenpäin heittää vajaan prosentin (muistiinpanoissa lukee 12kk +/-0,8% ja 4kk +/-0,4%). Eli Suomeenkin olisi pahimmalla ennusteella ja virheellä -1,6% vuodelle 2023. Koronavuosi 2020 oli surkeampi -2,9%:lla. Lamasta ei siis voi puhua (ja Venäjä kärsii omien virallisten propaganda-arvioidenkin mukaan enemmän - jee).

Hieman aiemmin tein pikalaskelmia että nykyisellä 85%:n kaasuvarastojen täyttöasteella EU-alueen kaasu riittää menneen vuoden kulutuksella ja tuonnilla ilman Venäjää tammikuun viimeiselle viikolle asti. Laskelma ei huomioinut sitä, että kulutusta aletaan säästämään vapaaehtoisesti ja mahdollisella taloustaantumisella, eikä sitä että Venäjän kaasun tuontia saataisiin korvattua lisäämällä putkien ja olemassaolevien LNG-terminaalien käyttämätöntä kapasiteettia käyttöön ottamalla. EU-tasolla kun etenkin LNG-terminaaleissa riittää kapasiteettia korvata koko Venäjän tuonti. Sen sijaan EU-alueen sisällä voi valtioiden välisissä kaasun siirroissa ja haluissa jakaa vähiä varastoja kavereiden kanssa tulla ongelmia. Sitä en ole ehtinyt selvittämään riittääkö maailman muiden kaasun tuottajien kapasiteetti lisätä LNG-tuotantoa kuinkakin nopeasti. (Aiheesta muuten hyvä paperi https://www.imf.org/-/media/Files/Publications/WP/2022/English/wpiea2022... )

Itsestä tuntuu että nuo ennusteet ovat aika optimistisia tilanteen huomioiden, mutta olen noin lähtökohtaisesti taipuvainen uskomaan ennemmin ekonomeja kuin kenenkään (kuten minun) mutu-tuntumaa.

Katsotaan miten asiat kehittyvät.

Näytä koko viesti
Venäjän tilanne - 18.9.2022 02.04

HC Bailut kirjoitti:

Ei, se oli tarkoitettu juurikin siihen, että länsi asettaa pakotteet teknologialle ja sotatarvikkeille, kuten Petteri aiemmin ehdotti. Aseapua annetaan myös, mutta sitä ei tässä vaadittu lopettamaan, koska se on vaadittu lopettamaan jo sodan alussa.

Valitsin pakotteiden poiston vaatimisen siksi, että se olisi minun kuvitelmissa se mihin helpoiten taivutaan. Lisäksi tämä pakote on sellainen mikä on varmaankin jäisi päälle myös sen jälkeen kun venäjä päättää vetäytyä pois Ukrainasta. Minua kiinnostaa tietää missä kulkee raja myönnytyksille.

Ops. Minulta jäi rekisteröimättä että puhuit nimenomaan pakotteiden poistosta. Sen jälkeen kysymys jäi minulle niin epäselväksi että ajattelin selkiyttää kysymystä siihen olennaiseen, mikä lopulta jouduttaisiin kysymään.

Minuakin kun kiinnostaa miten Petteri on ajatellut myönnytykset. Ja minkälainen suunnitelma hänellä tarkkaan ottaen on Venäjän tuottaman uhan hoitamiseksi, jos siihen kuuluu ikuinen sopiminen, ja ei kuulu sellaiset pakotteet jotka saavat Venäjän katkomaan kaasutoimituksia.

Onko edes sellaista toimea Venäjään vastaan, joka ei saisi Venäjää turvautumaan energia-aseeseen jos se kokee olevansa alakynnessä? Ja jos sovitaan niin, ettei Venäjä koe olevansa alakynnessä, niin mitä sitten tehdään jos Venäjä siitä rohkaistuneena vain jatkaa parikymmentä vuotta jatkunutta Suur-Venäjän rakentamista? Minun on vaikea nähdä että asiat olisivat voineet kehittyä millään toisella tavalla muuten kuin sopimalla etupiirijaosta, mikä ei näin suomalaisena minua houkuttele.

Näytä koko viesti
Venäjän tilanne - 18.9.2022 11.08

Oletan, että ylläoleva kysymys tarkoittaa nimenomaan "Miten tulisi toimia, jos länneltä tulee pelkästään aseapua, mutta Venäjä sulkee kaasuhanat ja vaatii aseavun lopettamista?"

 

Näytä koko viesti
Venäjän tilanne - 17.9.2022 06.05

Hesu kirjoitti:
Voisin kuvitella, että on mietitty tilannetta, jossa maa joutuu ensin hiljaiseen sotaan länsimaiden kanssa ja varaosin ym. saatavuus loppuu äkillisesti. Heillä on oltava kriittisille asioille varasuunnitelmat, jotka otetaan käyttöön.

Olet oikeassa. Asiaa oli mietitty.

Venäjän armeijaa alettiin urakalla uudistamaan Putinin aikakaudella, kun NL:n aikaista systeemiä pidettiin tehottomana, tuhlaavana, ja korruptoituneena. Lopputulos on nyt nähtävissä.

Mitä tulee valmistuksen omavaraisuuteen, niin täälläkin mainitun Kamil Galeevin viihdyttävät twitteriketjut kertovat miten Venäjän pyrkimykset kotimaiseen tuotantoon ovat sujuneet: https://twitter.com/kamilkazani/status/1501360272442896388

Se, että asioita on mietitty, ei tarkoita että niille olisi onnistuneesti tehty jotain. Järjestelmä sabotoi itse itseään sisältä päin. Vaikka valtion hallinto itse pyrkii omavaraisuuteen, se ei tarkoita että hallinnon virkamiehet välittäisivät nokon nuukaa valtion edusta kun saavat mahdollisuuden tilittää määrärahat omaan pussiin. Lopputuloksena on juuri näitä "muovailuvahaa muoviräjähteiden tilalla"-tapauksia, joita on kuulunut pitkin sotaa.

Eikä ainoastaan pitkin tätä sotaa. Varastelu on ollut jo aikaisemminkin ongelma, tsaarin ajoista lähtien. Sille vain ei ole saatu aikaiseksi tehdä mitään kosmeettisesta poikkeavaa, koska se ei ole räjähtänyt aikaisemmin silmille ja se on ollut tärkeä osa liian monen toimeentuloa. Venäläisessä mentaliteetissä se on pienen palkan lisää ja työsuhde-etu, että saa vetää välistä. Sitä harrastaa jokainen Putinista itsestään varaston vartijaan asti, eikä toimivaa kleptokratista järjestelmää ole lähdetty muuttamaan kun siinähän hallinto herättäisi vain pahaa verta tärkeisiin asemiin päästettyjen liittolaisten välillä.

Hesu kirjoitti:
Heillä on oltava kriittisille asioille varasuunnitelmat, jotka otetaan käyttöön.

Käyttöön otto kestää aika kauan. Kohta ei varasuunnitelmistakaan ole enää apua.

 

Näytä koko viesti
Venäjän tilanne - 16.9.2022 10.39

petteri kirjoitti:
Kunhan tankkerit riittävät, Venäjä myy saman verran öljyä, mutta Euroopan pakotteiden vuoksi saa siitä vaan kovemman hinnan

Korjaus...

Tänään Brent Crude 91.56 ja Urals 68.40. Vertailun vuoksi vuosi sitten Brent Crude 74.56 ja Urals 72.92. Trendi on ollut alaspäin kesästä lähtien. Eikä täydet öljypakotteet ole vielä edes alkaneet, ne on tulossa vasta vuoden vaihteessa. Hinta todennäköisesti ennakoi jo nyt näitä tulevia pakotteita. Venäjän kannalta on ykshailee tuleeko öljy Eurooppaan suoraan Venäjältä vai Kiinan kautta, koska Venäjä päätyy saamaan kuitenkin vain Urals-hinnan (poislukien mahdolliset hyväntekeväisyysostokset Venäjän hyviltä rikkailta kavereilta).

Tietääkseni vientivolyymit eivät ole nousseet, joten Venäjä on alkanut jäämään öljykaupassa yhä vain enemmän miinukselle jos hinnat jatkavat laskuaan samalla kun alkuperäisestä shokista on alettu toipua ja maailman öljylogistiikka alkaa sopeutua uuteen asetelmaan. Volyymien muutos tulevaisuudessa toki jää nähtäväksi jos muutkin korppikotkat hyökkäävät halvan öljyn apajille.

https://www.bofit.fi/fi/seuranta/viikkokatsaus/2022/vw202233_3/

Sitä paitsi se on kaasu, joka on ongelma.

Siihen en kuitenkaan ota kantaa, kumpaa osapuolta energiapakotteet satuttavat eniten. Tällä hetkellä näyttää siltä, että kaikki pakotteet yhdessä tekevät juuri Venäjälle kirkkaasti enemmän hallaa, mutta energiapakotteista yksinään en mene minäkään vannomaan tutkimatta tilastoja paremmin. Lisäksi en usko Venäjä olisi jättänyt energia-aseen käyttämättä vaikka länsi olisikin niin tehnyt.

Näytä koko viesti
Ukrainan tilanne - 13.9.2022 03.37

Teknokraatti kirjoitti:

Liikekannallepanoa on tietoisesti vältetty valitsemalla taistelevat joukot kaukaisista -staneista eikä moskovalaisrouvien puolisoiden ja poikien keskuudesta.

Taistelevat joukot ovat kaukaisista -staneista koska siellä ollaan köyhempiä ja hengen riskeeraaminen armeijan leivissä tuntuu houkuttelevammalta kuin rikkaasta moskoviitistä. Noita vapaaehtoisia on vaihtelevalla intensiteetillä yritetty värvätä myös Pietarin ja Moskovan alueilta.

Minä ihmettelen miksi mobilisaatio olisi pitänyt olla kaikki-tai-ei-mitään? Absoluuttisella vallalla varustettu Putin voisi tehdä listan ketkä ovat vapautettuja armeijasta ja sitten vain antaa mahtikäskyn että kaikki muut lähtevät rintamalle. Pakkovärväys suunnilleen kadulta kidnappaamalla ei ole johtanut kapinaan mielikuvitustasavalloissa, joten miksi Venäjälläkään jos Putin vain muistaa että ei hermostuta pietarilaisia ja moskovalaisia, ja pitää henkivartiokaartinsa etuoikeutettuna (josta seuraa uskollisuus) ja kurkunleikkaukseen valmiina, ja ilman siteitä sorrettaviin kansanosiin. Esim. tsetseeni-rosgvardiya tuskin välittää vaikka joutuisivatkin teloittamaan buryatilaisia äitejä torimielenosoituksessa.

Puoliksi tosissaan ja puoliksi retorisesti kysynkin, miksi Putin ei ole tuollaiseen ryhtynyt vaan viimeiseen asti pitäytynyt nöyryyttävässä tappioputkessa?

Ettei vain Venäjä olisi yhä omalla tavallaan sääntöjen ja prosessien varassa toimiva yhteiskunta, jossa Putininkin pitää toimia järjestelmän ehdoilla?

Jos näin, niin pidän sitä positiivisena asiana ydinaseiden käytön suhteen. Venäjällä kun on aika tiukka doktriini sen suhteen miten niitä saa käyttää. Ja jos Putin tosiaan pelkää liikekannallepanoa, niin luulisi hänen pelkäävän ydinaseiden käyttöäkin. En ole voinut olla huomaamatta, että Syyrian bravuurinumerosta kemiallisista aseista ei ole ollut tässä sodassa kuin ankaksi osoittautuneita havaintoja (fosforipommit jne. on sitten eri asia, niitä ei lasketa samaan kasaan myrkkykaasujen kanssa).

Nyt tosin liikekannallepanojuna lienee tosiaan jo mennyt. Rosgvardiya tai tsetseenit tuskin enää tuntevat oloaan etuoikeutetuiksi kun ovat jo useampaan otteeseen nähty etulinjan lihamyllyissä sen sijaan että olisivat turvallisesti ampumassa väärään suuntaan eteneviä mokuja.

Näytä koko viesti
Venäjän tilanne - 13.9.2022 10.37

Oikeastaan väkivaltaisuudet alkoivat jo viime kuun alussa kun Azerbaidzan aloitti täyden hyökkäyksen syytettyään Armeniaa heidän sotilaansa tappamisesta. Sitä ennen Azerbaidzan oli siirrellyt joukkoja alueelle ja esittänyt närkästyksensä siitä että Armenia ei ollutkaan vetäytynyt Vuoristo-Karabakhista kuten vuoden 2020 tulitaukosopimuksessa oli sovittu. Syyttivät Venäjää ja Armeniaa yhteisesti sopimusrikkomuksesta. Nyt konfliktia nähtävästi vain laajennetaan. Varmaan siksi että Venäjä näyttää yhä vain vähemmän kykenevältä puuttumaan. Azerbaidzan on tässä luultavasti vahvoilla.

Tämän lisäksi odotetaan ja katsotaan miten Transnistriassa ja Ossetiassa asiat vielä etenevät kun Venäjä ei enää olekaan ns. rauhaa turvaamassa.

 

Näytä koko viesti