Olet täällä

Itseensä / läheisiin sijoittaminen - 7.4.2021 11.01

ttr kirjoitti:

 

Kekkoslovakki kirjoitti:

Täytyy ihan alkuun tunnustaa, että "itsensä sijoittaminen" on termi jota vihaan. Siitä tulee mieleen kaiken maailman janitoivolat, jotka ovat hyvistä tuloista huolimatta onnistuneet vetämään taloutensa umpisolmuun oikeuttamalla päämäärättömän törsäämisen "itseensä sijoittamisena". Jos joskus sijoitin itseani, niin se oli 1980-luvun lopulla kun nostin opintolainaa.

...

Pointti tässä on kuitenkin se, että tämä on kaikki kulutusta, ei sjoittamista. Järkevä, omaan tulo- ja varallisuustasoon suhteutettu ja itselle sopiviin kohteisiin suunnattu kulutus on erinomainen hyvinvoinnin lisääjä ja mitä kannatettavin asia. Ei silti kannata huijata itseään kutsumalla sitä sijoittamiseksi.

 

Miten määrittelet itseensä sijoittamisen, vai eikö sellaista mielestäsi ole olemassakaan? Onko sijoittaminen ainoastaan sellaista, mikä lisää euroissa mitattavaa varallisuutta? Ihan mielenkiinnosta kysyn, ettei tule turhaa väärinymmärrystä.

No sanotaan, että itse puhun sijoittamisesta ainoastaan silloin kun päämäärä on pääoman kartuttaminen. Tämä siksi, että joillekin tuntuu olevan kovin helppoa oikeuttaa holtiton rahankäyttö sillä, että se on "hyvinvointiin sijoittamista" tai vastaavaa.

Rahan käyttöä oman osaamisen parantamiseen voisin sanoa itseensä sijoittamiseksi, ja tämänkin vain sillä varauksella että osaaminen tosiaan parantaa ansaintapotentiaalia. Olen ajatellut mennä koronarajoitusten helpotettua viinikurssille, mutta sitä en laske enkä tule koskaan sanomaan itseeni sijoittamiseksi, koska minulla ei ole mitään tarkoitusta ryhtyä sommelieriksi. Mielenkiintoista ja hauskaa sen odotan olevan.

Näytä koko viesti
Itseensä / läheisiin sijoittaminen - 7.4.2021 10.41

PikkuPro kirjoitti:

 

Kekkoslovakki kirjoitti:

Omaan ja läheisten hyvinvointiin sen sijaan kannattaa käyttää rahaa, jos ja kun sitä rahaa kerran on - jäkevällä tavalla tietysti, ja sen järkevyyden jokainen joutuu pohtimaan itse.

Tässä sulla on lähtökohta joka sopii varmaan suhun mutta ei ole yleismaailmallinen. Meitä on moneen junaan, jotkut eivät halua elää "100% järkevästi" ja itse kuulun siihen joukkoon. Jotain aivokemiaa ja ehkä 2021 voisi saada jonkun diagnoosinkin, niitä lätkitään nykyään aika herkästi. Mutta siis samoin kuin sä vihaat "itseensä sijoittamista" niin mä vihaan "järkevää tapaa" koska sisältää ajatuksen, että on joku järkevä tapa elää. Musta ei ole yhtä järkevää tapaa elää vaan nykymaailma on hyvin pirstaloitunut. Jokaisen täytyy löytää järkevyytensä itse.

Näinhän tuossa juuri sanoin. Jokainen määrittää itse mikä on hänelle järkevää. Jos omaa varallisuutta käyttää Aasiassa haahuiluun koska saa siitä hyvät fiilikset, se on minusta järkevää vaikka se ei minulle sopisikaan. Sama se on esim. meidän kissojen kohdalla; en voi millään selkeällä tavalla perustella miksi ne ovat kivoja, mutta koska niiden läsnäolosta tulee hyvä fiilis, se riittää minulle ja niiden pitäminen on minusta järkevää.  Minulla ei ole mitään mielenkiintoa kysyä tähän arvioita keneltäkään, eikä myöskään arvioida sitä mitä tapaa muut pitävät järkevänä. Paitsi siltä osalta, että sitten kun omaan hyvinvointiin ruvetaan käyttämään rahaa jota ei nyt ole eikä ole tulevaisuudessa näkyvissäkään, niin aletaan olla sillä puolella joka ei ole enää kenellekään järkevää.

Näytä koko viesti
Itseensä / läheisiin sijoittaminen - 7.4.2021 09.57

Täytyy ihan alkuun tunnustaa, että "itsensä sijoittaminen" on termi jota vihaan. Siitä tulee mieleen kaiken maailman janitoivolat, jotka ovat hyvistä tuloista huolimatta onnistuneet vetämään taloutensa umpisolmuun oikeuttamalla päämäärättömän törsäämisen "itseensä sijoittamisena". Jos joskus sijoitin itseani, niin se oli 1980-luvun lopulla kun nostin opintolainaa.

Omaan ja läheisten hyvinvointiin sen sijaan kannattaa käyttää rahaa, jos ja kun sitä rahaa kerran on - jäkevällä tavalla tietysti, ja sen järkevyyden jokainen joutuu pohtimaan itse. Ostin 1990-luvun loppupuoliskolla asunnon, jossa asumme vieläkin, ja se on mukavana ja hyvällä paikalla sijaitsevana lukaalina ollut sekä vaimon että omaa hyvinvointia lisäävä kohde (ja kai rahalliisestikin hyvä ostos, vaikka siitä on ollut myös sekä jatkuvia vähäisempiä kuluja että iso kertaluonteinen muutama vuosi sitten tehdyn täysrempan myötä). Matkailu on on ollut meille myös tärkeää, ja varallisuuden sekä iän karttuessa siihen on myös panostettu enemmän - enää ei oikein riitä pelkästään johonkin kohteeseen pääseminen vaan siellä haluaa myös yöpyä mukavasti ja syödä hyvin.

Hyvä ruoka ja juoma on muutenkin yksi lisä omaan hyvinvointiin panostamisesta (ja se valitettavasti alkaa näkyä myös vaatetuksen kokomerkinnöissä). Ja minusta hintaluokasta 15 - 25 € löytyy oikeasti selvästi parempia viinejä kuin luokasta kymppi tai alle, sen jälkeen en enää huomaa eroa (ja yli viidenkympin Alko-hinnoiteltuja tiedä kokeilleeni). Lukeminen kannattaa aina, ja hyvien leffojen/TV-sarjojen katsominen myös - ja näissäkin huomasin elämyksessä selkeän eron kun 10+ vuotta vanha TV vaihtui uuteen, jossa on parempi ja pinta-alaltaan kaksinkertainen kuva.

Ja lemmikkieläimiin kannattaa myös käyttää rahaa, jos niistä pitää. Meillä on ollut yli 20 vuotta 1  - 3 kissaa (nyt on kaksi, vuosi sitten talvella ennen koronahässäköitä samasta pentueesta otettuja). En tiedä millä mekanismilla ne tarkalleen hyvinvointia lisäävät, mutta jotenkin se meillä kuitenkin tapahtuu ja tuntuu nyt erityisen tärkeältä, kun kotona tulee vietettyä tavallistakin enemmän aikaa.

Pointti tässä on kuitenkin se, että tämä on kaikki kulutusta, ei sjoittamista. Järkevä, omaan tulo- ja varallisuustasoon suhteutettu ja itselle sopiviin kohteisiin suunnattu kulutus on erinomainen hyvinvoinnin lisääjä ja mitä kannatettavin asia. Ei silti kannata huijata itseään kutsumalla sitä sijoittamiseksi.

Näytä koko viesti
Privanet - 31.3.2021 08.56

TuuriTuuli kirjoitti:

Ristiretkiläisissä on ensimmäinen ongelma se, että vaikka kaikki mitä he sanoisivat olisi faktaa, en silti pysty luottamaan heihin tippaakaan, koska tiedän heidän tekevän kaikkensa jotta saisivat ristiretkensä kohteen tuhottua / kohotettua taivaisiin. He jättävät omalle kannalleen vastaiset faktat huomiotta ja kohottavat heidän kantaansa tukevia faktoja kohtuuttomille tasoille.

... tai kuten Winston Churchill sanoi, "A fanatic is soemeone who can't change his mind and won't change the subject."

Pidän rasittavina jopa fanaatikkoja jotka ovat kanssani samaa mieltä.

Näytä koko viesti
Cargotec - 26.3.2021 03.15

Ainakin Mr. Marketin mukaan Navisista saatu rahasäkki on sellaiset 80 miljoonaa euroa arvokkaampi kuin Navis.

Näytä koko viesti
Cargotec - 26.3.2021 10.34

Cargotec myy Navisin 380 miljoonalla. Navisin liikevaihto 2020 oli 107. Mulla ei ole kompetenssia arvioida kauppaa, mutta P/S > 3,5 ei kuulosta ihan huonolta hinnalta. Navisin vaikutus Cargotecin tulokseen oli kai olematon.

Näytä koko viesti
Privanet - 25.3.2021 06.53

Kauppalehden keskustelun signal/noise-ratio meni meikäläisen sietokyvyn alle joskus n. 2013. On kuulemma ollut pelkkää alamäkeä sen jälkeen.

Näytä koko viesti
Maailmantalous 2021 - 23.3.2021 07.17

Löydätkö jostain kiinantaitoisen? Oman kokemuksen perusteella en menisi kiinalaisten bisnesluotettavuudesta takuuseen. Kuitissa on kyllä punaiset pyöreät leimat, jotka ovat muistaakseni sitä kaikkeiv virallisinta A-luokkaa.

Näytä koko viesti
Päivän politiikka - 23.3.2021 03.50

Bingo53 kirjoitti:

Rajoituskinasta pitäisi päästä toimenpiteisiin, vaikka ikäviä olisivatkin.

 

Tämän hallituksen aikana niitä ei tule, suurelta osin siksi että tämän hallituksen rungosta niin iso osa on naimisissa ay-liikkeen kanssa. Oletan että seuraavassa hallituksessa näin ei ole ja sen takia toimenpiteitä ei tule, koska persu/porvarihallitukselta näiden ehdottaminenkin johtaisi lakkoaaltoon.

En muuten vielä ennen v. 2018 tapahtumia jotenkin muistanut, että poliittinen lakko on laillinen. Ei niin että sillä olisi suuresti väliä, koska meillähän laittomista lakoista annettavien sakkojen yläraja on jossain parinkymmenen tuhannen euron paikkeilla.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 21.3.2021 12.51

Nyt ollaan taas suunnittelemassa joidenkin päätösten tekoa erillislakina. Tosin tiedoista ei ota pirukaan selvää, mitä oikeastaan ollaan tekemässä: liikkumisrajoituksista on kyse, mutta mitään maakuntarajoja ei suljeta eikä mökille menemistä kielletä, tai ei ainakaan suositella jos ei ole oma tai vuokrattu mökki. Julkisuuteen ei tietoja ole annettu, koska se hankaloittaa poliittista päätöksentekoa - tokihan hallintoalamaiset kansalaiset jaksavat odotella.

Jos en tietäisi, että Suomen hallitus on hoitanut pandemia-asiat loistavasti, ja että sen kaikinpuolisen pätevyyden voi kiistää ainoastaan änkyräkonservatiivinen misogyyni setämies, voisin pitää toimintaa harrastelijamaisena sekoiluna. Ja onneksi kaikki muistavat jo viime keväältä hallituksen olevan viestinnässä aivan ässä (varsinkin pääministeri puhuu selkeällä äänellä ja on selkeästi sekä sisäluku- että ulkoaoppimistaitoinen), joten avustajakunnassa ei ole ollut tarvetta korvata yhtään SAK-taustaista valt. yo.:ta viestinnän asiantuntijalla.

Näytä koko viesti