Olet täällä

Nostalgiaketju - romahdus vuosi sitten. - 10.3.2021 02.31

Perassic Park kirjoitti:

Millaisia muistoja-, oppeja- ja kokemuksia muille jäi keväästä 2020?

Jännää oli, välillä ehkä vähän turhankin. Ihan hyvät fiilikset jäi. Sijoitan osakkeisiin ja ETF:iin lähinnä fundapohjalta. Pidän 100% osakepainoa (long siis smiley) sopivana. Tavoitteena saada passiiviset tulot ylittämään palkkatulot pitkäjänteisellä sijoittamisella. Kokeilla voi kaikenlaista, mutta alle 10% osuudella.

Tammikuun 2. päivä saatiin osakesäästötilit käyttöön, ja kun käteistä ei ollut, niin se piti täyttää luotolla arvo-osuustilin puolelta. Sain sitten samoin tein koko hyödyn irti osakesäästötilistä, kun joka sentti vaihtui osakkeiksi. Tässä vaiheessa näyttikin oikein hyvältä.

Mahdollisesti tammikuun lopussa korona alkoi pyöriä uutisissa ja kahvipöytäkeskusteluissa. Mitään konkreettista vaikutusta mihinkään sillä ei tuntunut olevan ennen kuin helmi-maaliskuun vaihteessa. En muutakaan osannut tehdä niin ostelin pikkurahalla lisää osakkeita, kun halvalla sai. Ei siis sentään alle 100% osakepainolla laskumarkkinaan jouduttu.

Ostointo loppui viikko pari ennen pohjia. Jotenkin ei huvittanut ostaa velaksi kun -10% päiviä tuli parikin, -5% ties kuinka monta. Useamman kerran mietin, että onko tämä sijoittaminen ihan fiksua puuhaa. Mutta opin itsestäni sen, että tuollaisen -40% dipin pystyn katselemaan sivusta. Mistä minä tiedän, milloin ne pohjat tulee? Kauppalehden keskustelupalstalla gurut aina pari viikkoa jälkikäteen kävivät kertomassa, kuinka olivat myyneet kaiken ja shortanneet päälle helmikuun puolessa välissä ja maaliskuun 19. päivä alkoi 200% osakepainolla. Onnea vaan hyvistä valinnoista, ei onnistu multa.

En nyt ihan passiiviseksi jäänyt tuossa dipissä. Ilmeni nopeasti, että korona ei kohdellut kaikkia osakkeita samalla tavalla. Vaihtelin vähän painotusta, myin hieman lappuja joihin pandemia ei tuntunut vaikuttavan mitenkään ja ostin mielestäni ihan kelpo firmoja jotka oli hakattu maan rakoon. Kai ne joskus sieltä toipuvat, eikö? Vain vuoden jälkeen voi olla turhan aikaista sanoa, mutta ihan hyvältä näyttää toistaiseksi. Ei tuolla nyt isoa vaikutusta ole, alle 10% salkusta sai kyytiä, mutta kuitenkin. Ihan hyvä fiilis siitäkin tulee, jos omilla toimilla tienaa 50 USD.

Toukokuussa oma luottamus markkinoihin palautui. Tässä vaiheessa oltiin jo noustu pohjilta ihan kivasti, FED mätti aina vain lisää likviditeettiä ja jotenkin viimein mielsin itsekin, että kyllä se oli nyt tässä. Treidailin nopeita pikkuvoittoja, joka olikin kovassa nousumarkkinassa oikein mukavaa puuhaa. Tekninen analyysi alkoi vaikuttaa ihan järkevältä työkalulta, saihan sen pikkuvoiton vaikka käppyröitä olisi mitenkä tulkinnut. En todellakaan kiistä sitä, etteikö se ihan järkevä työkalu muutenkin voisi olla. Ei ehkä kuitenkaan minun käsissäni. Vaatii paljon lisää opettelua. Koskapa palkkatöistä tienaan toistaiseksi selvästi enemmän (ja ennustettavammin), ei tule tapahtumaan ainakaan vielä.

Loppukeväästä teknoralli alkoi ottaa oikein kunnolla kierroksia, mutta epäuskoisena katselin sitäkin vierestä. Eihän nuo nyt enää voi nousta? Kai nämä mun salkun arvo-osakkeet viimeinkin alkavat voittaa tai edes pärjätä indeksille? Joopajoo.

Jälkikäteen mietittynä:

Olisi toki ollut parempi mennä dippiin, kun salkussa olisi ollut vapaana käteistä eikä velkaa. Mutta mistä näistä dipeistä tietää koska tulevat ja kuinka syviä ovat? Jos käteistä ei ole (osakepaino 100%) ja tuotto-odotus 10%, niin 20% käteispainolla tuotto-odotus tippuu 8%:aan. Kuinka usein ja kuinka syviä dippejä pitää tulla, että tuon eron saa kurottua umpeen? Mulla ei ollut mitään käsitystä siitä mitä tuleman pitää, joten pidän keskimäärin sen 100% painon. Sijoitussuunnitelma kokonaisuutena piti, eikä tullut hötkyiltyä vaikka kaikenlaisia houkutuksia ja pelkoja matkalla olikin.

Näytä koko viesti
Markkina tänään: Seuranta- ja kommentointiketju - 11.1.2021 06.10

Lauri Tuppi kirjoitti:

Tätä on tullut tässä iltapäivän aikana ihmeteltyä. Mikähän tuossakin noin klo 16.40 iski? Ei voi kuin ällistellä leipäluukku apposen auki. Tuo on siis 5 min graafi. Kolme päivää sitten kyseinen Signal Advance pyöri siellä 0.5$ nurkilla...

Jatkuukos tää vielä tänäänkin?

https://www.cnbc.com/2021/01/08/elon-musk-boosts-signal-app-signal-advan...

Tää onkin parempi lappu kuin itse TSLA, tuotto monta sataa pinnaa päivässä. Ei tarvii kauaa holdata kun voi jo lähteä eläkkeelle. smiley

Näytä koko viesti
Joutomiesten vertaistukiryhmä - 2.1.2021 09.07

aliisan_avaimet kirjoitti:

Erinäisillä foorumeilla on tullut huomattua, että monella ei todellakaan pää kestä sitä joutilaisuutta ja vapautta tehdä mitä huvittaa. Kun ei ole enää ulkoisia tekijöitä työntämässä suuntaan tai toiseen, eikä ole tottunut ohjaamaan itse itseään. Monelle työ on ollut se elämän suuri sisältö, eikä oikein koskaan ole tullut hiljennyttyä, oltua ihan yksin tarpeeksi kauan ja mietiskeltyä mitä minä oikeasti haluan. Sosiaalisemmilla tulee mökkihöperyys jo kauan ennen sitä, tartuttua puhelimeen ja tarkastettua some, äkkiä jotain ärsykettä ettei vain joudu olemaan *itsensä* kanssa.

Tämä pätee ihan samalla lailla hyväosaisiin kuin toisen luokan kansalaisiinkin. Moni pitkäaikaistyötön sossurotta on ihan samojen ongelmien kanssa, ei tiedä mitä tekisi itsensä kanssa kun kerrankin on tilaisuus. Eikä siihen välttämättä sopeudu vuosienkaan jälkeen. Tapahtuu vähän sama kuin joillain eläkeläisillä, muututaan vihannekseksi telkkarin eteen. Ehkä kehitetään riippuvuus johonkin.

Juuri näinhän se menee. Ei siihen, että on hukassa itsensä kanssa, tarvitse ensin raataa vuosia työelämässä ja hankkia miljoonien salkku. Onnistuu ihan tekemättä yhtään mitään. Tosin omasta mielestäni olisi kiva, että saisi valita tekeekö niin vai jatkaako jonkun toisen viitoittamalla tiellä. Pitkäaikaistyöttömällä tai eläkeläisellä ei tätä valintaa yleensä ole.

Samoin jos on sattunut löytämään jonkun jutun, jota intohimoisesti tekee, sitä voi tehdä ajan salliessa jo nyt ja aina rahatilanteen salliessa. Jos sellaista juttua ei ole, niin ei kai sinne oloneuvokseksi mikään kiire ole?

aliisan_avaimet kirjoitti:

En tiedä onko mitään hyötyä selittää omaa tilannettani, mutta ehkä joku saa siitäkin jotain. Olen introvertti ja viihtynyt jo pienestä yksin. Luen paljon, pelaan paljon, olen ollut virtuaalisesti pelastamassa prinsessoja, tuhoamassa galakseja, kansanmurhaamassa vähemmistöjä, pyörittämässä maatilaa. Olen ollut mafioso, johtaja, siivooja, bussikuski. Luonut, tuhonnut, kehittänyt, pyydystänyt ja vapauttanut. Nähnyt hautoja, henkiä, demoneita, kuollut tuhansia kertoja. Tappanut jumalia ja tullut itse jumalaksi. Nähnyt valintojeni seuraukset.

Yhtä lailla olen hiljentynyt ja viettänyt paljon aikaa ilman ärsykkeitä. Siinä menee useampi päivä yksin itsensä kanssa ennen kuin päivittäinen ajatusten häly taukoaa.

Tiedän mitä haluan ja mistä minun merkitykseni tulee. Tiedän mistä pidän, mistä nautin, mikä vaikuttaa hyvin ja mikä huonosti. Tunnen itseni. Pääsin tähän jo kohtuullisen nuorena, parin kympin alkaessa.

Hieno juttu! Osaan samaistua monella tavalla, ja kokenut myös, että tarvetta olla yksin on aika turha yrittää selittää sellaisille, jotka eivät moista tarvetta koe. On vietetty viikkokausien lomia omissa oloissaan. Kone päälle ja paluu todellisuuteen loman loppuessa. En ollut missään yhteyksissä kehenkään.

Vaan ajat muuttuvat, ihmiset muuttuvat, ja ne intohimot voivat osoittautua vähemmän himoittaviksi vuosien päästä. Uusiakin voi tulla. Tykkään kyllä edelleen puuhata omissa oloissani, mutta koen, etten saa yksinäni mitään kovinkaan hienoja asioita aikaiseksi. En missään nimessä aio luopua yksinolosta, mutta sen lisäksi pitäisi olla jotain muutakin. Jotenkin minua on aina kiehtonut ajatus siitä, että maailma jollain tapaa muuttuisi edistyksellisemmäksi omien tekojensa seurauksena. Softahommissahan olen kyllä mainiossa paikassa tämän suhteen. Ei kaikki tekemäni paranna maailmaa, mutta omasta mielestäni osa kyllä. Toki monet muutkin työt parantavat, mutta softan teko nyt sattuu sujumaan itseltäni.

Joka tapauksessa tällainen kuvitelma on itselleni inspiroivaa, ja tunnen kaipaavani jotain sellaista. Jos duuni lakkaa inspiroimasta, niin tasan tarkkaan häivyn sieltä tuhlaamasta firman rahoja ja omaa aikaani. Toistaiseksi olen aina päätynyt jonnekin muualle duuniin.

Toiset haluavat auttaa hädässä olevia, toiset taas panostaa itseensä vaikkapa kokemusten muodossa, toiset keskittyä 100%:sti rahan haalimiseen. Eikä minusta sen oman jutun tarvitse olla mikään yksi juttu, monta pientä juttua tarjoaa "hajautusta", jos vaikkapa raha- tai koronatilanne estää niiden toteuttamista, puhumattamaan siitä, että tarpeita voi olla monia. Kyllä minusta ihminen voi haluta auttaa sekä itseään, että muita.

Vaikka tilanne saattaa vaivata, ei minusta kannata ottaa stressiä siitä, että sitä omaa juttua ei nyt ole eikä löydy. En oikein usko, että sellaisen saa kovasti yrittämällä ja pinnistämällä. Ammattiauttajalle puhuminen voi hyvinkin auttaa, mutta kyllä silti joutuu itse miettimään, mitä haluaa. En yritä vähätellä asiaa, joskus omat voimat eivät riitä ja silloin apua on parempi hakea ennemmin kuin myöhemmin. Omalta osaltani jatkan edelleen muiden laulujen laulamista ja leivän syöntiä. Asetan kyllä vuodelle 2021 tavoitteen, että lisään ja laajennan ihmiskontakteja, josko sitä kautta löytyisi jotain.

On kyllä oikeasti hyvä ketju, todella mielenkiintoisia näkökulmia ja avautumisia.

Näytä koko viesti
Joutomiesten vertaistukiryhmä - 29.12.2020 07.16

Tässä ketjussa aletaan olla perimmäisten kysymysten äärellä. Miksi me täällä olemme? Hieno avaus ja hyviä vastauksia. Moniin pointteihin on helppo samaistua, ja ketju asettelee hyvin perspektiiviä sille, miksi sitä mammonaa ylipäätään pitäisi kerätä. Mitä sitten, kun sitä on tarpeeksi, mikä on tarpeeksi, ja olisiko sitä edes tarvinnut kerätä voidakseen tehdä sitä, mitä todella haluaa?

Ja ennen kaikkea - mitä minä sitten todella haluan tehdä? Kun kysymykseen oikein paneutuu, niin ei se nyt niin helppoa ole vastata tuohon. Tähän asti olen kyllä löytänyt ihan työelämästä todella kiinnostavia ja mielekkäitä hommia. Vaihtelevalla menestyksellä toki - välillä on ollut vuosien jaksoja, jotka on täytynyt päättää vaihtamalla muihin hommiin uskon loppuessa nykyiseen. Omat ajatukset eivät oikein koskaan ole kypsyneet sille tasolle, että niistä voisi tehdä työn korvikkeen itselleen.

Näkisin, että tarvitsisin jonkun tai joitakin muita ihmisiä, joilla on samansuuntaisia ajatuksia ja joiden kanssa kommunikointi toimii. Näitä ihmisiä pitäisi säännöllisesti tavata ja puhua näistä asioista, ja katsoa saadaanko niistä yhdessä jotain hanketta aikaiseksi. Se olisi merkityksellistä. Itse yritän säännöllisesti tavata joitakin entisiä työkavereita, tai ainakin soitella. Ei nyt ole mitään syntymässä, mutta kuka tietää huomisesta?

Tällä hetkellä tuntuu, ettei omin voimin saa mitään muuta aikaiseksi kuin palkkatöitä. On sielläkin hyviä juttuja, jos kohta yli 20:n vuoden jälkeen uutuudenviehätys alkaa pikkuhiljaa karisemaan. Iso rooli on myös tietyillä työkavereilla, joilta oppii edelleen uutta, ja jotka jollain tapaa inspiroivat. Näin korona-aikoina tilanne on muuttunut merkittävästi, kun työkavereita ei etätöissä tapaa. Tykkäsin aluksi, mutta pikkuhiljaa alkaa jo riittämään tämäkin tilanne. Eikä palkkatyöt kuitenkaan ole samalla tavalla oma juttu.

Varallisuutta ei ole kertynyt mitään valtavia summia. Ei nyt ihan tuulipukusalkuksi enää voi kutsua, kyllä sillä leivässä pysyisi nykyisellä menotasolla oikein hyvin. Sikäli töissä ei tarvitse rahan takia käydä. Mutta en varmaankaan huolisi mitään huonosti palkattua duunia, vaikka se muuten olisi kivaa tai kiinnostavaa. Ehkä tämä muuttuu vielä joskus. Ikää kertyy, habitus muuttuu entistä rähjäisemmäksi ja pää pehmenee.

Työttömyys tai eläköityminen ei oikein sopisi minulle. Pitää siis katsoa, että jatkosuunnitelmat ovat kunnossa ennen kuin aloittaa kumpaakaan noista. Luulisin, että uusien ideakanavien aktiivinen hakeminen voisi toimia itselleni. Aloittajallehan tämä ketju on sellainen. Toivon, että löydät etsimäsi, ja ehkä itsekin saan uusia ideoita tästä ketjusta.

Näytä koko viesti
Tesla Motors ja vinoutunut todennäköisyysjakauma - täydellinen shortti vai shorttaajan mahalasku? - 27.11.2020 02.42

Onko kellään tietoa/luuloa/arvausta siitä, mikä lappu S&P500:sta tekee tilaa Teslalle? Yritän pohtia saisiko tälläkin jotain arbitraasia kehiteltyä. ETFC -> POOL vaihto on ilmeisesti selvä, mutta kaiken meuhkaamisen keskellä ei itselle ole selvinnyt mikä TSLA:n paikan luovuttaa.

Näytä koko viesti
Nordnet - Kysymyksiä ja vastauksia - 25.11.2020 07.16

vsquid kirjoitti:

 

stindebinde kirjoitti:

Onko Nordnetin käyttämä valuutanvaihtokurssi EUR->USD käyttökelpoinen, vai kannattaako rahat vaihdella jo ennen Nordnettiin siirtoa Nordeassa eurotililtä taalatilille ja sitten Nordnettiin? Pitää siis ottaa huomioon jos tuosta viimeiseksi mainitusta siirrosta aiheutuu jotain kulua.

 

Muiden kuin eurojen siirto nordnettiin ei taida onnnnistua. Jos käyt pääasiassa jenkeissä kauppaa, niin kannattaa vertailla myös välityspalkkioita. Nordnet on ulkomaan kaupoissa kalleimmasta päästä.

Tulee vähän myöhässä, mutta kuitenkin... olen kyllä siirtänyt Nordnetiin USD:tä. Kysyin aspasta viestillä miten toimitaan, ja sain vastauksena maksuun tarvittavat tiedot (BIC/SWIFT/viestin formaatti). Raha tuli E*tradelta Ameriikasta asti joten kesti muistaakseni aika kauan ja maksoikin jonkun 10-20 USD (lähettäjän päässä, NN ei veloittanut mitään). Tuosta on aikaa, olikohan joskus 2013, mutta en tiedä miksi ei onnistuisi SWIFT-siirtona vieläkin. Reaaliaikainen siirto on toki sitten eri juttu.

Näytä koko viesti
Sijoittajan verotus - 24.11.2020 12.04

Bobo36 kirjoitti:

 

stalker kirjoitti:

On lottovoitto syntyä Suomeen. Voittorahoja et tosin itse saa pitää.

Hieman pihalla olevana kysyn, että jos tässä käsitellään sijoittajan verotusta, niin se on vähäisen kokemukseni mukaan vain voittoihin kohdistuvaa, ja en ole sitä toistaiseksi pitänyt mitenkään kohtuuttomana?

https://fi.wiktionary.org/wiki/huumori

Olisi varmaan pitänyt lainata Heikin Ashin viestiä niin ei olisi ainakaan jäänyt epäselväksi, että viestini on yhtä off topicia kuin sekin.

Näytä koko viesti
Sijoittajan verotus - 23.11.2020 09.23

On lottovoitto syntyä Suomeen. Voittorahoja et tosin itse saa pitää.

Itse asiassa, kun noita lukuja katsoo, niin lotossahan on hieman parempi palautusprosentti kuin ansiotyössä. Suotta täällä Veikkausta soimataan. :)

 

Näytä koko viesti
Kuinka päästä pois oravanpyörästä? - 22.11.2020 07.50

RahatonMies kirjoitti:

Tuo tarina kalastajasta eri muodoissaan on tuttu. Olen itsekin pyöritellyt sitä, että mitäs sitten kun joskus on sitä rahaa, niin kuinka sen säästämisen osaa "pysäyttää"? 

Tämä on ihan mielenkiintoinen kysymys, ja itseä piinaa lisäksi ongelma "kuinka varmistaa se, että kuoleman korjatessa rahaa ei ole jäljellä"? Menee ehkä vähän mustan huumorin puolelle jo... mutta ei kai säästämistä tarvitse lopettaa eikä kaikkea kuluttaa eläessään. Minulle koko homman juju on valinnan vapaus. Kun fyrkkaa on tarpeeksi, voi valita haluaako ahnehtia lisää vai elää säästöillä. Tai joku välimuoto. Tai tuhlaat kaiken ja jatkat kädestä suuhun elämistä. Elämäntilanne ja arvot muuttuvat vanhetessa joten valintaa ei oikein voikaan tehdä nyt. Jos fyrkkaa ei ole, ei ole valintaakaan. Kuollessa valinnat loppuu joka tapauksessa.

Toi kalastajatarina on paitsi hauska, myös pohdinnan paikka itse kullekin. Jos tosiaan omat halut ei oikeasti tarvitse rahaa, niin eipä sen keräämiseen kannata paljoa paukkuja pistää. Kalastajalla ei ehkä ole valinnan mahdollisuutta, mutta jos ei sitä kaipaa...

Tulee myös mieleen, kun lapsena kyselimme kaverien kanssa toisiltamme "mitä tekisit jos sulla olisi miljoona?". Siihen aikaan miljoona (markkaa) oli paljon rahaa, ja mielessä pyörivät tarpeet vähän eri. Mutta jos ei keksi mitään sellaista, mitä et voisi hankkia jo nyt, niin mihin sitä miljoonaa tarvitsee?

RahatonMies kirjoitti:

Työt kannattaa toki tehdä aina hyvin, tosin tämän päivän vaatimukset ovat mielenkiintoisia. Jos teet töitä 8h hyvin, ei välttämättä ole se, mikä joka paikassa riittää. Sen näkee muun muassa näissä kliseisissä työpaikkailmoituksissa, joissa ihan rivimieheltä toivotaan yrittäjämäistä asennetta. Eli suomeksi tee paljon palkattomia ylitöitä ja ole aina valmis työntämään oma elämäsi sivuun, kun firma sinua tarvitsee. Se mitä näissä ilmoituksissa ei kerrota, on se että hyvin tehdystä työstä et tule saamaan yrittäjämäistä palkkiota.

Näinhän se menee. Ilmoitukset on aika lailla samaa tasoa kuin deittisivustoilla. Vain paras kelpaa, ja kun valikoima näyttää olevan valtava, vaatimuksia riittää.

Mutta yritän itse sanoa, että jos sinua kysytään jonnekin duuniin, niin ei sillä ilmoituksella minun nähdäkseni ole oikeastaan mitään virkaa. Se on julkista hakua varten. Olet jo läpäissyt seulan, joka todellisuudessa on luultavasti jotain ihan muuta kuin mitä ilmoituksessa lukee. Hieno CV voi olla avuksi, mutta tekemällä hyvää duunia sitä ei välttämättä tarvitse.

Näytä koko viesti
Kuinka päästä pois oravanpyörästä? - 21.11.2020 07.02

Samoilla linjoilla muiden kanssa. Pitkäjänteistä duunia oman elämänlaadun kehittämiseksi. Suunnitelma paperille (tai varmaan fileen näinä aikoina) ja toteutukseen. Asia tai pari kerrallaan työn alle, oli se sitten itsensä kehittäminen, uusi työpaikka, sijoitussuunnitelman muutos tai joku muu juttu, joka johtaa lähemmäksi maalia. Välillä voi turhauttaa, kun ei tunnu etenevän, mutta kun vuosien päästä katsoo, mitä on saanut aikaiseksi, voi arvioida paremmin kuinka paljon se duuni on auttanut ja toivottavasti olla tyytyväinen saavutuksiinsa.

Nuorempana tuntui, että kaikenlaiset urpot vetivät kovaa liksaa vaikka minkälaisilla eduilla ja mielellään pitivät siitä kovaa ääntä. Ehkä joskus näin olikin, ehkä kyseessä oli nuorten ukkojen välinen kilpailuvietti tai sitten vain oma surkea itsetunto. Kyllähän sellainen motivaatiota nakersi ja luen vähän rivien välistä, että OP ei myöskään koe tilannetta ihan reiluksi. Ei kai mitään tilannetta saa kaikkien mielestä reiluksi, mutta oma kokemukseni on, että se määrätietoinen duuni oman markkina-arvon kasvattamiseksi parantaa omia asemia.

Vaikka duuni tökkii, niin sen kunnolla tekeminen jää kollegoiden mieleen. Tämä voi johtaa juuri tuohon Kanukan mainitsemaan tilanteeseen, jossa entiset kollegat alkavat kysellä töihin heidän nykyiseen firmaansa. Kun firma tarvitsee lisää työntekijöitä, haku käynnistyy normaalisti siten, että pomot (+ joskus HR) kyselevät työntekijöiltä, josko he tietäisivät sopivia. Jos sitä kautta ei onnistu, niin sitten joudutaan siihen ikävään tilanteeseen eli julkiseen hakuun, jossa kärsivät sekä hakijat että hakija.

Rohkaisen myös jatkamaan muutoksen polulla. Pidä vaikka jotain logia / päiväkirjaa johon merkkaat päätöksiä, havaintoja ja tapahtumia. Tavallaanhan tämä ketju on sellainen, mutta privaattiin voi merkata sellaistakin mitä ei kaiken kansan ihmeteltäväksi halua kirjoittaa.

Näytä koko viesti