Olet täällä

Indeksirahastot vertailussa: kulut ja muut ominaisuudet - 2.6.2022 09.56

Longrun kirjoitti:

Kaikessa hiljaisuudessa Nordnetin indeksirahasto kehittyvät markkinat ja Ruotsi ovat muuttuneet ESG indeksiä seuraaviksi.

Paska uudistus, kun rahaston sääntöjä muutetaan lennosta... eikä edes tiedoteta asiasta.

Kiitos tämän postaamisesta, en itsekään tätä huomannut. Enkä tykkää.

Kyselin Nordnetilta mikä idea tässä on ja mikä meininki tulevaisuudessa. Sverige indeksirahasto on tosiaan 1.6. vaihdettu seuraamaan OMXSBESG-indeksiä OMXSBGI:n sijaan. Nordnet haluaa muuttaa omat rahastonsa kestävän kehityksen mukaiseksi, eli olisko joku markkinointikikka.

Ei toi sisältö nyt ihan radikaalisti muutu:

https://indexes.nasdaqomx.com/Index/Weighting/OMXSBGI vs https://indexes.nasdaqomx.com/Index/Weighting/OMXSBESGGI

Mutta tosiaan tekisin tällaiset päätökset mieluummin itse. Olisivat mieluummin tehneet uudet rahastot.

Suomi ja Tanska tulee perässä myöhemmin kesäkuussa.

Näytä koko viesti
Berkshire Hathaway - 10.4.2022 05.30

Hynägrande kirjoitti:

Näinpä. Ja kuten kaikessa sijoittamisessa, virheitäkin tulee, eikä Berkshirekään onnistu 100%. Tämän liikkeen lopputulosta en osaa arvioida, mutta en näe tarvetta huolestua.

Omat Berkshiren osakkeeni ovat kohta tuplaantuneet noin kolmessa vuodessa, mikä on ihan hyvä tulos minusta. Luotan vanhoihin patukoihin edelleen ja pidän firman maanläheisestä toimintatavasta. Isoja rahoja pyörii, mutta pääkonttoriin ei palkata kaikenlaisia turhia huuhaa-johtajia. 

Totta. Osa sijoituksista on väkisinkin huonompia kuin toiset, ja Berkshiren track record on kyllä vähintäänkin loistava. Voisin jopa luonnehtia, että parempi kuin omani. smiley Ja onhan tässä odotusarvo selvästi parempi kuin siinä, että istutaan valtavan käteisposition päällä vuosikaudet.

Näytä koko viesti
Berkshire Hathaway - 9.4.2022 03.49

No joo, omassa kuplassa ei välttämättä tajua mihin maailma on oikeasti menossa. Tupakkafirmojenkin piti olla historiaa, vaan niin vain PM ja kaverit paukuttavat uutta EPS-ennätystä jatkuvasti. Samoin kaikenlaiset "disruptiot" eivät yleensä tule ihan niin nopeasti kuin monet rummuttavat. Paperiton elämä alkaa kyllä omalla kohdalla olla jo hyvinkin todellisuutta.

Jos vaan HPQ pystyy pitämään tuloksensa nykyisellä tasolla niin onhan alle 10 P/E ihan kohtuullinen hinta vakaasta ja ennustettavasta kassavirrasta. Tämä jää nähtäväksi.

Näytä koko viesti
Berkshire Hathaway - 9.4.2022 01.53

Pääpiirteissään olen hyvinkin samoilla linjoilla aliisan_avaimien kanssa.

Vaikea kuvitella tietotyöläisen pystyvän samaan mobiililaitteella kuin PC:llä. Elän ehkä omassa koodarin kuplassani, mutta tarvitsen kyllä oikean näppäimistön, ison näytön tai mieluummin kaksi, ja tarpeeksi tehokkaan koneen. Toki se, onko se kone HP, Dell, Lenovo tai joku muu on loppujen lopuksi aika sama. Suurin piirtein yhtä hyvin tai huonosti se duuni niillä kaikilla hoituu. Firman kannalta sitten voi vaikuttaa saatavuus, hinta, ylläpitosopparit jne. HPQ:lla ei nähdäkseni ole mitään etua tai altavastaajan asemaa tässä. En näe mitään isoja muutoksia markkinoiden koossa lähitulevaisuudessa.

Kuluttajana kotiin taas... no, olen ehkä liian nörtti arvioimaan asiaa, mutta osa noista gadgeteista on ihan mielenkiintoisia (Reverb G2 on ollut mielessä jonkin aikaa).

HPQ:n tuloista karkeasti kolmasosa tulee printtereistä, joka kyllä omaan korvaan kuulostaa uskomattomalta. Käytän itse (työpaikan) printteriä tasan kerran vuodessa, kun mangun Saksan verottajalta omiani takaisin. En ole koskaan nähnyt kenenkään muun käyttävän sitä yhtä ainoaa printteriä. Ehkä maailmassa on paljon valtion virastoja, joiden täytyy saada budjetti käytettyä vaikka sitten uusiin printtereihin jos eivät muuta keksi. Joku päivä vielä digitalisaatiovimma iskee sielläkin ja sitten rahat kerää HPQ:n sijaan joku muu. En ymmärrä.

Itselle HPQ ei kyllä ole millään muotoa mielenkiintoinen eikä oman rahan sijoittaminen sinne tunnu hyvältä idealta. Nyt Berkshire teki päätöksen puolestani ja vähän kyllä epäilyttää, että tässä käy niin kuin IBM:n kanssa.

Näytä koko viesti
Ulkomaiset osingot ja ulkomaisten osinkojen verotus - 16.10.2021 02.16

En tiedä Ruotsista, mutta Norjaan kelpasi aikoinaan IB:n activity statement. Filtteröin siitä pois kaiken mikä ei liittynyt norjalaisiin osinkoihin. Sekään ei ensin kelvannut, mutta intin, että siitä on kaikki heidän pyytämänsä tieto ja hyväksyivät sen sitten.

Vähän jäi sellainen olo, että tekevät tuosta tahallaan vaivalloista, jos vaikka porukka jättäisi hakematta palautuksia. Päädyinkin siihen, että myin kaikki pois, tapelkoot muiden kanssa.

Näytä koko viesti
Sijoittajan verotus - 21.7.2021 01.36

ersotil kirjoitti:
ersotil kirjoitti:
stalker kirjoitti:

Näin ainakin Interactive Brokersilla. Kesäkuussa osingot tulivat jostain syystä ensin puntina, peruttiin ja sitten uudestaan euroina. En tiedä mistä oli kyse, maaliskuussa kaikki meni normaalisti.

 

Kyse on siitä, että Unilever muutti 2020 yhtiörakennettaan kahdesta emoyhtiöstä yhteen, joka on UK:ssa (aiksemmin myös NL). Damissa noteerataan adr:ää vastaava instrumentti, jolle maksetaan osinko euroina ilman lähdeveroa.

  • isin tunnus identtinen mainituilla  eurooppalaisilla markkinoilla eli kyse lienee samasta osakkeesta samoin oikeuksin
  • itse prospektuksessa ei ilmeisesti mainita, että Eurolandiassa osinko maksetaan euroissa mutta euromääräisyys todetaan yhtiön kotisivuilla*

Niin, siis tätä ihmettelin aiemmassa viestissäni. Amsterdamissa listatun Unilever PLC:n osingot maksettiin puntina, vaikka oletin saavani euroja. Seuraavana päivänä punnat peruttiin ja sain euroja. Liekö IB tehnyt virheen juuri samasta ISIN:stä johtuen.

Eli ostin Unilever NV:tä. Joulukuussa 2020 osingot euroina 15% lähdeverolla. Laput vaihtuivat Unilever PLC:n osakkeiksi. Maaliskuussa sain osingot euroina 0% lähdeverolla. Ja kesäkuussa ensin puntina 0% lähdeverolla, sitten euroina 0% lähdeverolla. Kaikki muuten ok, paitsi yhden päivän. Loppu hyvin, kaikki hyvin.

ersotil kirjoitti:
  • lähdevero osingosta lienee 0 %

Joo.

Jos ADR:iin sortuu niin osingon maksun yhteydessä luultavasti menee joku palkkio. Ei siis vero, vaan ADR:n liikkeellelaskija laittaa omaan taskuunsa pienen siivun.

Näytä koko viesti
Sijoittajan verotus - 16.7.2021 12.51

tj_hodl kirjoitti:

Onko foorumilaisilla kokemusta tai näkemystä Alankomaissa listatun Unilever PLC:n osinkojen ennakonpidätyksestä?
Meneekö kuten pitää, eli 0% ennakonpidätyksellä (pääkonttori UK:ssa)?

Joo on, kyllä nämä 0% lähdeverolla menee. Ostin alunperin Unilever NV:tä, jossa lähdevero oli 15%, mutta nyt yhdistymisen jälkeen lähdeveroa ei peritä.

Näin ainakin Interactive Brokersilla. Kesäkuussa osingot tulivat jostain syystä ensin puntina, peruttiin ja sitten uudestaan euroina. En tiedä mistä oli kyse, maaliskuussa kaikki meni normaalisti.

Näytä koko viesti
Ulkomaiset osingot ja ulkomaisten osinkojen verotus - 8.7.2021 10.19

distrotrader kirjoitti:

Harrastan kirjeshakkia Norjan verottajan kanssa. Ainoa saavutukseni pelistä tähän mennessä on tietoisuus siitä, että mikään ei ole selvää ennen kuin lihava lady Trondheimistä on laulanut. Ja settilistalta löytyy yllättäviäkin kappaleita.

Kokeilin myös tuota kirjeshakkia joskus enkä tykännyt. Onneksi suostuivat sähköpostishakkiin, kunhan olivat saaneet dokumentit paperisena, muuten olisin varmaan luovuttanut. Osingon maksupäivästä meni noin 27 kuukautta, ennen kuin ylimääräiset lähdeverot oli palautettu. Totesin, ettei minulla ole joka vuosi intoa lähteä tuohon leikkiin pikkurahojen takia. Ihan mielenkiintoisia firmoja olisi, mutta on niitä muuallakin. Pitäkööt turskansa!

Näytä koko viesti
Nostalgiaketju - romahdus vuosi sitten. - 10.3.2021 02.31

Perassic Park kirjoitti:

Millaisia muistoja-, oppeja- ja kokemuksia muille jäi keväästä 2020?

Jännää oli, välillä ehkä vähän turhankin. Ihan hyvät fiilikset jäi. Sijoitan osakkeisiin ja ETF:iin lähinnä fundapohjalta. Pidän 100% osakepainoa (long siis smiley) sopivana. Tavoitteena saada passiiviset tulot ylittämään palkkatulot pitkäjänteisellä sijoittamisella. Kokeilla voi kaikenlaista, mutta alle 10% osuudella.

Tammikuun 2. päivä saatiin osakesäästötilit käyttöön, ja kun käteistä ei ollut, niin se piti täyttää luotolla arvo-osuustilin puolelta. Sain sitten samoin tein koko hyödyn irti osakesäästötilistä, kun joka sentti vaihtui osakkeiksi. Tässä vaiheessa näyttikin oikein hyvältä.

Mahdollisesti tammikuun lopussa korona alkoi pyöriä uutisissa ja kahvipöytäkeskusteluissa. Mitään konkreettista vaikutusta mihinkään sillä ei tuntunut olevan ennen kuin helmi-maaliskuun vaihteessa. En muutakaan osannut tehdä niin ostelin pikkurahalla lisää osakkeita, kun halvalla sai. Ei siis sentään alle 100% osakepainolla laskumarkkinaan jouduttu.

Ostointo loppui viikko pari ennen pohjia. Jotenkin ei huvittanut ostaa velaksi kun -10% päiviä tuli parikin, -5% ties kuinka monta. Useamman kerran mietin, että onko tämä sijoittaminen ihan fiksua puuhaa. Mutta opin itsestäni sen, että tuollaisen -40% dipin pystyn katselemaan sivusta. Mistä minä tiedän, milloin ne pohjat tulee? Kauppalehden keskustelupalstalla gurut aina pari viikkoa jälkikäteen kävivät kertomassa, kuinka olivat myyneet kaiken ja shortanneet päälle helmikuun puolessa välissä ja maaliskuun 19. päivä alkoi 200% osakepainolla. Onnea vaan hyvistä valinnoista, ei onnistu multa.

En nyt ihan passiiviseksi jäänyt tuossa dipissä. Ilmeni nopeasti, että korona ei kohdellut kaikkia osakkeita samalla tavalla. Vaihtelin vähän painotusta, myin hieman lappuja joihin pandemia ei tuntunut vaikuttavan mitenkään ja ostin mielestäni ihan kelpo firmoja jotka oli hakattu maan rakoon. Kai ne joskus sieltä toipuvat, eikö? Vain vuoden jälkeen voi olla turhan aikaista sanoa, mutta ihan hyvältä näyttää toistaiseksi. Ei tuolla nyt isoa vaikutusta ole, alle 10% salkusta sai kyytiä, mutta kuitenkin. Ihan hyvä fiilis siitäkin tulee, jos omilla toimilla tienaa 50 USD.

Toukokuussa oma luottamus markkinoihin palautui. Tässä vaiheessa oltiin jo noustu pohjilta ihan kivasti, FED mätti aina vain lisää likviditeettiä ja jotenkin viimein mielsin itsekin, että kyllä se oli nyt tässä. Treidailin nopeita pikkuvoittoja, joka olikin kovassa nousumarkkinassa oikein mukavaa puuhaa. Tekninen analyysi alkoi vaikuttaa ihan järkevältä työkalulta, saihan sen pikkuvoiton vaikka käppyröitä olisi mitenkä tulkinnut. En todellakaan kiistä sitä, etteikö se ihan järkevä työkalu muutenkin voisi olla. Ei ehkä kuitenkaan minun käsissäni. Vaatii paljon lisää opettelua. Koskapa palkkatöistä tienaan toistaiseksi selvästi enemmän (ja ennustettavammin), ei tule tapahtumaan ainakaan vielä.

Loppukeväästä teknoralli alkoi ottaa oikein kunnolla kierroksia, mutta epäuskoisena katselin sitäkin vierestä. Eihän nuo nyt enää voi nousta? Kai nämä mun salkun arvo-osakkeet viimeinkin alkavat voittaa tai edes pärjätä indeksille? Joopajoo.

Jälkikäteen mietittynä:

Olisi toki ollut parempi mennä dippiin, kun salkussa olisi ollut vapaana käteistä eikä velkaa. Mutta mistä näistä dipeistä tietää koska tulevat ja kuinka syviä ovat? Jos käteistä ei ole (osakepaino 100%) ja tuotto-odotus 10%, niin 20% käteispainolla tuotto-odotus tippuu 8%:aan. Kuinka usein ja kuinka syviä dippejä pitää tulla, että tuon eron saa kurottua umpeen? Mulla ei ollut mitään käsitystä siitä mitä tuleman pitää, joten pidän keskimäärin sen 100% painon. Sijoitussuunnitelma kokonaisuutena piti, eikä tullut hötkyiltyä vaikka kaikenlaisia houkutuksia ja pelkoja matkalla olikin.

Näytä koko viesti
Markkina tänään: Seuranta- ja kommentointiketju - 11.1.2021 06.10

Lauri Tuppi kirjoitti:

Tätä on tullut tässä iltapäivän aikana ihmeteltyä. Mikähän tuossakin noin klo 16.40 iski? Ei voi kuin ällistellä leipäluukku apposen auki. Tuo on siis 5 min graafi. Kolme päivää sitten kyseinen Signal Advance pyöri siellä 0.5$ nurkilla...

Jatkuukos tää vielä tänäänkin?

https://www.cnbc.com/2021/01/08/elon-musk-boosts-signal-app-signal-advan...

Tää onkin parempi lappu kuin itse TSLA, tuotto monta sataa pinnaa päivässä. Ei tarvii kauaa holdata kun voi jo lähteä eläkkeelle. smiley

Näytä koko viesti