Olet täällä

Tesla Motors ja vinoutunut todennäköisyysjakauma - täydellinen shortti vai shorttaajan mahalasku? - 27.11.2020 02.42

Onko kellään tietoa/luuloa/arvausta siitä, mikä lappu S&P500:sta tekee tilaa Teslalle? Yritän pohtia saisiko tälläkin jotain arbitraasia kehiteltyä. ETFC -> POOL vaihto on ilmeisesti selvä, mutta kaiken meuhkaamisen keskellä ei itselle ole selvinnyt mikä TSLA:n paikan luovuttaa.

Näytä koko viesti
Nordnet - Kysymyksiä ja vastauksia - 25.11.2020 07.16

vsquid kirjoitti:

 

stindebinde kirjoitti:

Onko Nordnetin käyttämä valuutanvaihtokurssi EUR->USD käyttökelpoinen, vai kannattaako rahat vaihdella jo ennen Nordnettiin siirtoa Nordeassa eurotililtä taalatilille ja sitten Nordnettiin? Pitää siis ottaa huomioon jos tuosta viimeiseksi mainitusta siirrosta aiheutuu jotain kulua.

 

Muiden kuin eurojen siirto nordnettiin ei taida onnnnistua. Jos käyt pääasiassa jenkeissä kauppaa, niin kannattaa vertailla myös välityspalkkioita. Nordnet on ulkomaan kaupoissa kalleimmasta päästä.

Tulee vähän myöhässä, mutta kuitenkin... olen kyllä siirtänyt Nordnetiin USD:tä. Kysyin aspasta viestillä miten toimitaan, ja sain vastauksena maksuun tarvittavat tiedot (BIC/SWIFT/viestin formaatti). Raha tuli E*tradelta Ameriikasta asti joten kesti muistaakseni aika kauan ja maksoikin jonkun 10-20 USD (lähettäjän päässä, NN ei veloittanut mitään). Tuosta on aikaa, olikohan joskus 2013, mutta en tiedä miksi ei onnistuisi SWIFT-siirtona vieläkin. Reaaliaikainen siirto on toki sitten eri juttu.

Näytä koko viesti
Sijoittajan verotus - 24.11.2020 12.04

Bobo36 kirjoitti:

 

stalker kirjoitti:

On lottovoitto syntyä Suomeen. Voittorahoja et tosin itse saa pitää.

Hieman pihalla olevana kysyn, että jos tässä käsitellään sijoittajan verotusta, niin se on vähäisen kokemukseni mukaan vain voittoihin kohdistuvaa, ja en ole sitä toistaiseksi pitänyt mitenkään kohtuuttomana?

https://fi.wiktionary.org/wiki/huumori

Olisi varmaan pitänyt lainata Heikin Ashin viestiä niin ei olisi ainakaan jäänyt epäselväksi, että viestini on yhtä off topicia kuin sekin.

Näytä koko viesti
Sijoittajan verotus - 23.11.2020 09.23

On lottovoitto syntyä Suomeen. Voittorahoja et tosin itse saa pitää.

Itse asiassa, kun noita lukuja katsoo, niin lotossahan on hieman parempi palautusprosentti kuin ansiotyössä. Suotta täällä Veikkausta soimataan. :)

 

Näytä koko viesti
Kuinka päästä pois oravanpyörästä? - 22.11.2020 07.50

RahatonMies kirjoitti:

Tuo tarina kalastajasta eri muodoissaan on tuttu. Olen itsekin pyöritellyt sitä, että mitäs sitten kun joskus on sitä rahaa, niin kuinka sen säästämisen osaa "pysäyttää"? 

Tämä on ihan mielenkiintoinen kysymys, ja itseä piinaa lisäksi ongelma "kuinka varmistaa se, että kuoleman korjatessa rahaa ei ole jäljellä"? Menee ehkä vähän mustan huumorin puolelle jo... mutta ei kai säästämistä tarvitse lopettaa eikä kaikkea kuluttaa eläessään. Minulle koko homman juju on valinnan vapaus. Kun fyrkkaa on tarpeeksi, voi valita haluaako ahnehtia lisää vai elää säästöillä. Tai joku välimuoto. Tai tuhlaat kaiken ja jatkat kädestä suuhun elämistä. Elämäntilanne ja arvot muuttuvat vanhetessa joten valintaa ei oikein voikaan tehdä nyt. Jos fyrkkaa ei ole, ei ole valintaakaan. Kuollessa valinnat loppuu joka tapauksessa.

Toi kalastajatarina on paitsi hauska, myös pohdinnan paikka itse kullekin. Jos tosiaan omat halut ei oikeasti tarvitse rahaa, niin eipä sen keräämiseen kannata paljoa paukkuja pistää. Kalastajalla ei ehkä ole valinnan mahdollisuutta, mutta jos ei sitä kaipaa...

Tulee myös mieleen, kun lapsena kyselimme kaverien kanssa toisiltamme "mitä tekisit jos sulla olisi miljoona?". Siihen aikaan miljoona (markkaa) oli paljon rahaa, ja mielessä pyörivät tarpeet vähän eri. Mutta jos ei keksi mitään sellaista, mitä et voisi hankkia jo nyt, niin mihin sitä miljoonaa tarvitsee?

RahatonMies kirjoitti:

Työt kannattaa toki tehdä aina hyvin, tosin tämän päivän vaatimukset ovat mielenkiintoisia. Jos teet töitä 8h hyvin, ei välttämättä ole se, mikä joka paikassa riittää. Sen näkee muun muassa näissä kliseisissä työpaikkailmoituksissa, joissa ihan rivimieheltä toivotaan yrittäjämäistä asennetta. Eli suomeksi tee paljon palkattomia ylitöitä ja ole aina valmis työntämään oma elämäsi sivuun, kun firma sinua tarvitsee. Se mitä näissä ilmoituksissa ei kerrota, on se että hyvin tehdystä työstä et tule saamaan yrittäjämäistä palkkiota.

Näinhän se menee. Ilmoitukset on aika lailla samaa tasoa kuin deittisivustoilla. Vain paras kelpaa, ja kun valikoima näyttää olevan valtava, vaatimuksia riittää.

Mutta yritän itse sanoa, että jos sinua kysytään jonnekin duuniin, niin ei sillä ilmoituksella minun nähdäkseni ole oikeastaan mitään virkaa. Se on julkista hakua varten. Olet jo läpäissyt seulan, joka todellisuudessa on luultavasti jotain ihan muuta kuin mitä ilmoituksessa lukee. Hieno CV voi olla avuksi, mutta tekemällä hyvää duunia sitä ei välttämättä tarvitse.

Näytä koko viesti
Kuinka päästä pois oravanpyörästä? - 21.11.2020 07.02

Samoilla linjoilla muiden kanssa. Pitkäjänteistä duunia oman elämänlaadun kehittämiseksi. Suunnitelma paperille (tai varmaan fileen näinä aikoina) ja toteutukseen. Asia tai pari kerrallaan työn alle, oli se sitten itsensä kehittäminen, uusi työpaikka, sijoitussuunnitelman muutos tai joku muu juttu, joka johtaa lähemmäksi maalia. Välillä voi turhauttaa, kun ei tunnu etenevän, mutta kun vuosien päästä katsoo, mitä on saanut aikaiseksi, voi arvioida paremmin kuinka paljon se duuni on auttanut ja toivottavasti olla tyytyväinen saavutuksiinsa.

Nuorempana tuntui, että kaikenlaiset urpot vetivät kovaa liksaa vaikka minkälaisilla eduilla ja mielellään pitivät siitä kovaa ääntä. Ehkä joskus näin olikin, ehkä kyseessä oli nuorten ukkojen välinen kilpailuvietti tai sitten vain oma surkea itsetunto. Kyllähän sellainen motivaatiota nakersi ja luen vähän rivien välistä, että OP ei myöskään koe tilannetta ihan reiluksi. Ei kai mitään tilannetta saa kaikkien mielestä reiluksi, mutta oma kokemukseni on, että se määrätietoinen duuni oman markkina-arvon kasvattamiseksi parantaa omia asemia.

Vaikka duuni tökkii, niin sen kunnolla tekeminen jää kollegoiden mieleen. Tämä voi johtaa juuri tuohon Kanukan mainitsemaan tilanteeseen, jossa entiset kollegat alkavat kysellä töihin heidän nykyiseen firmaansa. Kun firma tarvitsee lisää työntekijöitä, haku käynnistyy normaalisti siten, että pomot (+ joskus HR) kyselevät työntekijöiltä, josko he tietäisivät sopivia. Jos sitä kautta ei onnistu, niin sitten joudutaan siihen ikävään tilanteeseen eli julkiseen hakuun, jossa kärsivät sekä hakijat että hakija.

Rohkaisen myös jatkamaan muutoksen polulla. Pidä vaikka jotain logia / päiväkirjaa johon merkkaat päätöksiä, havaintoja ja tapahtumia. Tavallaanhan tämä ketju on sellainen, mutta privaattiin voi merkata sellaistakin mitä ei kaiken kansan ihmeteltäväksi halua kirjoittaa.

Näytä koko viesti
Kuinka päästä pois oravanpyörästä? - 20.11.2020 11.09

No joo, kannustaessa OP:ta aloittamaan tuli ehkä vähäteltyä opiskelun merkitystä. Ei olisi lobbariksi minusta. Se opiskelu joka tapauksessa jatkuu töitä tehdessäkin, oli lähtötaso mikä tahansa. Koulussa opiskelussa on se hyvä puoli, että asioista oppii puhumaan / kirjoittamaan samalla kielellä kuin muut. Tämä on aika hiton tärkeää tiimityön sujuvuuden kannalta.

Kaikissa firmoissa, joissa itse olen koodia tehnyt, on tekemiseen kuulunut peer review ja seikkaperäinen testaus jonkun muun kuin koodin tekijän toimesta. Puutteet laadussa paljastuvat viimeistään tässä vaiheessa. Joskus kiire painaa päälle ja nämä jätetään tekemättä tai ongelmista ei välitetä. Tätä teknistä velkaa sitten siivotaan vuosienkin päästä, oli tekijä käynyt kouluja tai ei.

Näytä koko viesti
Kuinka päästä pois oravanpyörästä? - 20.11.2020 09.35

Nyt löytyi kyllä sen verran mielenkiintoinen aihe ja hyvä avaus, että piti ihan rekisteröityä päästäkseen osallistumaan.

Pohdin näitä samoja asioita joskus paljon. Päivittäin ja välillä öittäinkin. Mitä tehdä, kun duuni ei nappaa vaan kuluttaa ja ahdistaa? Spoilaan nyt tarinasta heti kärkeen sen, että asiaa jonkun vuoden pyöriteltyäni totesin, että en halua pois oravanpyörästä. Mieluummin mukaan sellaiseen oravanpyörään, jota on kiva juosta.

Ensimmäinen ajatus oli alkaa säästämään ja sijoittamaan huomattavasti enemmän kuin aiemmin, firettämään siis. Se osoittautuikin todella mukaansatempaavaksi ja opettavaiseksi puuhaksi. Säästäminen ei ole ikinä ollut ongelma kaltaiselleni nuukailijalle. Minusta on suorastaan hauskaa optimoida ja seurata menoja. Tiesin siis tarkkaan paljonko rahaa kulutan, joten tuotto-olettaman ja varmuusmarginaalin avulla pystyin laskemaan tavoitteen ja sitä kautta ajan, koska se oravanpyörä sitten loppuu.

Toki mielessä oli sekin, että voisin kokeilla duunia jossain muualla. Jos en tykkää duunistani, niin ei kai minulla ole mitään menetettävää siinäkään tapauksessa, että en tykkää uudesta duunista? Jotkut ihmiset tuntuivat haluavan lannistaa tässäkin asiassa, ikäänkuin vika olisi miehessä jos ei joku työ maistu. Aika monessa haastattelussa tuli istuttua, vielä useampi hakemus lähti matkaan. Tässä tuli opittua varsin kouriintuntuvasti se, että itsensä myyminen on vaikeaa. Tai siis työpanostanihan olin myymässä. :) Kyllä se lopulta onnistui, mutta suositus tuli firmassa jo olevalta henkilöltä. Tällä oli valtava vaikutus - koko työnhakuprosessi oli lähinnä leppoisaa rupattelua, ehtojen sopimista ja odottelua, että HR saa jotain aikaiseksi.

Työpaikan vaihto ei jäänyt viimeiseksi. Työpaikat muuttuvat, työtehtävät muuttuvat, samoin työmäärä, palkitseminen ja työkaverit. Minä muutun. Voi käydä niin, että todellisuus poikkeaa siitä käsityksestä, joka sinulla työpaikasta on ennen kuin aloitat. Tilanne on kuitenkin useamman kerran ollut ainakin hetkellisesti se, että olen kokenut tekeväni duunia, josta tykkään ja jonka koen hyödylliseksi. Sellaisessa porukassa, jonka kanssa tekeminen sujuu, ja joilta oppii uutta. Liksalla, johon voi olla tyytyväinen. Kun joku näistä alkaa rakoilemaan, alan helposti katselemaan vaihtoehtoja. Mutta kun kaikki toimii, ei työ tunnu kuluttavalta. Työläältä kyllä, mutta jos sitä haluaa tehdä niin tunne ei ole negatiivinen. Kaikkia näitä voi ja kannattaa yrittää parantaa myös nykyisen työnantajan kanssa neuvottelemalla. Ei se aina toimi, mutta on mahdollisesti yksi vaihtoehto enemmän.

Itselleni näin jälkikäteen sanoisin:

Jos sinulla on verkostoja, käytä niitä. Jos ei, ala kasata sellaisia.

Kovasta työstä ei palkita. Kovasta palkkapyynnöstä ehkä palkitaan.

Työpaikkaa vaihtaessa olen pitänyt pari kuukautta vapaata, jotta ehtii nollaamaan tilanteen, rentoutumaan ja tekemään omia juttuja. Nämä ovat olleet yllättävän hankalia aikoja. Olen lähinnä miettynyt sitä, koska pääsen aloittamaan uudessa duunissa. Ei niitä omia juttuja loppujen lopuksi niin paljoa ole. Toisilla voi olla, mutta itse en oikein osaa inspiroitua ilman sopivaa seuraa. Sikäli ajatus työelämästä pois jättäytymisestä ei (enää) käy lainkaan mielessä. Yrittäjäksi ehkä, mutta edelleen siihen pitäisi löytää joku tai joitakin, joiden kanssa homma toimii todella hyvin.

Minun lääkkeeni oravanpyörään on määrätietoinen työ taloudellisen tilanteen parantamiseksi. Tämä antaa valinnanvapautta, ja lisää ymmärrystä siitä, miten talous toimii. Omalla kohdalla lisäksi paransi minut viimeisistäkin sosialismin oireista.

Työn vaihtaminen voi toimia tai sitten ei. Jos ei toimi, niin ei paljoa menetä. Saa joka tapauksessa uutta kokemusta ja uusia kontakteja. Vaihtaminen ei välttämättä onnistu helposti eikä nopeasti, mutta jos nykyinen duuni vituttaa, se tarkoittaa, että sekin duuni on jotenkin saatu joten ei toisen duunin saaminen paljon kummoisempi juttu ole.

Viinaakin tuli kokeiltua ja sillä saa oloa turrutettua määrästä riippuen aika paljonkin. En kuitenkaan suosittele ainakaan itselleni, on vähän taipumusta juoda liikaa eikä se varsinaiseen vaivaan auta sen enempää kuin Burana luunmurtumaan.

Koodaamisesta sen verran, että kyllä siitä voi kiinnostua ihan koska vain. Koulussa saattaa oppia jotain asiaan liittyviä konsepteja, mutta vain tekemällä oppii. Päin persettä tekemällä oppii paljon ja muiden kanssa tekemällä oppii aivan valtavasti. OP:lla on kaikki tarvittavat työkalut edessään alkuun pääsemiseksi ja se on kieltämättä alan parhaita puolia. Kynnys päästä hommaan kiinni on todella matala, netistä löytyy tietoa ja vaikka alan tutkinto onkin avuksi työpaikan saamisessa, se ei ole millään muotoa välttämätön.

Näytä koko viesti