Olet täällä

Eläköityneen optiospekulantin portfoliosijoitukset - 12.5.2021 12.06

Taidamme Casteliero elää eri kuplissa. smiley 

 

Näytä koko viesti
Eläköityneen optiospekulantin portfoliosijoitukset - 11.5.2021 01.16

Casteliero kirjoitti:

Noita 10x tuotteita on pilvin pimein markkinoilla, jos vaan seuraa nuorison kanavia ja keskusteluja sijoituksista. Kryptot, NFT:t, jopa SPAC:it, Teslat ja Gamestopit on kaikki näitä. Käytännössä melkein viikottain joku krypto nousee yli 1000% ja NFT:istä maksetaan parhaimmillaan miljoonia.

OK. Tarkoitin ns. tavallisia nuoria, joiden päätekeminen ei ole kurssien katselu, treidaaminen tai wallstreetbets. Redditin kirjoittelijat tai sijoituksistaan somettavat tuskin edustavat suomalaista keskivertonuorta. Ei varmaan voida lähteä oletuksesta, että kaikki amislaiset ja lukiolaiset seuraavat oikeita kanavia ja pistävät rahansa juuri oikeaan kryptoon - mutta kesätyörahat kannattaisi ehkä sittenkin sijoittaa mieluummin markkinoille kuin merkkilaukkuun tai -kenkiin. 

Näytä koko viesti
Eläköityneen optiospekulantin portfoliosijoitukset - 11.5.2021 11.29

En ymmärrä puoliakaan, mitä Casteliero tuossa kirjoittaa, mutta se vain korostaa, että riskistäkin on puhuttava.

10x tai 100x voittoja ei istu oksilla tipahtamassa nuorten syliin. Realistisempi tuottotavoite osakkeista on Hynägranden mainitsema 5-10 %/v yli ajan. Mitä korkeampiin voittoihin pyritään, sitä isompi riski on otettava ja sitä todennäköisemmin sijoitus epäonnistuu. Epäonnistuessa sijoittamisesta saa ikävän kuvan ja se jätetään loppuiäksi tekemättä. Osa 2000-luvun vaihteessa aloittaneista ei ole vieläkään uskaltanut takaisin markkinoille. Nyt on samanlainen buumi päällä. Ympärillä näkee pelkkiä voittajia. On vaara mennä mukaan älyttömiinkin virityksiin, koska kaikki vain nousee koko ajan.

Jos nuori tajuaa, että osakkeet ovat voitollinen omaisuuslaji ja 10 % vuosituotto tarkoittaa 30 vuodessa 17-kertaista summaa, hänet saadaan aloittamaan ajoissa järkevillä riskitasoilla. Hän ei niin helposti sorru pelaamaan sijoituslottoa, jonka epäonnistuminen johtaa siihen, että seuraavat 30 vuotta ollaan sijoittamatta ja pelataan vain sitä perinteistä Lottoa. No, meneväthän lottorahat hyvään tarkoitukseen ja kansa pysyy köyhänä.

Tämän foorumin kirjoittajaryhmään ovat todennäköisimmin valikoituneet ne onnekkaat, joiden sijoitukset onnistuivat. Ne, jotka pistivät rahansa TJ Grouppeihin ja WinCapitoihin ja jäivät pelaamaan perinteistä Lottoa, eivät eksy tänne kirjoittelemaan. Meistä ehkä näyttää, että riskinotosta aina palkitaan, mutta eihän se aina mene niin, vaan riskinotto myös syventää jakoa voittajiin ja häviäjiin.

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 11.5.2021 09.45

TuuriTuuli kirjoitti:
von Fyrckendahl kirjoitti:

Jos bitcoin-lainojen kysyntä bitcoin-taloudessa kasvaa, bitcoin-pankki ei voi antaa lainaa luomalla bitcoineja tyhjästä. Pankin on lainattava bitcoineja yleisöltä tarjoamalla korkempaa talletuskorkoa. Jotta pankki saisi voittoa, se nostaa bitcoin-lainojen korkoja

Jossain välissä kiertonopeutta ei voi lisätä, eikä bitcoinien määräkään lisäänny, joten yhä vain kasvavan velkamäärän kuittaamiseksi on korkoja pudotettava. Ja pankkitoiminta loppuu siihen kun ei bitcoineja enää kannata lainata kun reaalikorot tippuvat nollaan.

Sinä arvioit, että bitcoin-korko tippuu nollaan ja minä, että korko nousee. Jokin ei nyt täsmää. smiley

Rahaa tarvitaan sitä vähemmän, mitä suurempi sen kiertonopeus on. Tässä linkissä selitetään, kuinka kiertonopeus on ollut trendinomaisessa laskussa ja rahan määrä kasvanut: https://www.salkunrakentaja.fi/2020/06/rahan-maara-inflaatio/

Voidaanko bitcoin-taloudessa kiertonopeutta nostaa jatkuvalla syötöllä? Aiemmin on analysoitu, kuinka kiinteän rahamäärän bitcoin-talous olisi deflatorinen. Ihmiset jättäisivät ostokset tekemättä odottaessaan bitcoinin arvon nousevan jatkuvasti. Ostosten tekemättä jättäminen ja kiertonopeuden nostaminen kuulostaa haastavalta yhtälöltä.

Olemmeko jo piankin siirtymässä bitcoin-talouteen? 

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 10.5.2021 10.39

Tinggeli, ymmärrämme samat sanat jotenkin eri tavalla niin, ettei meille synny yksimielisyyttä tähän kohtaan. Minun puolestani voidaan kuitenkin palata jo kryptojen pariin.

Näytä koko viesti
Eläköityneen optiospekulantin portfoliosijoitukset - 10.5.2021 10.17

Sallittehan vastakkaisen näkemyksen. Minusta ei ole tervettä, jos tavallisten nuorten pitäisi tavoitella 10- tai 100-kertaisia pikavoittoja ilman erikoistaitoja. Se on lottoa ja todennäköisyys on suuri, ettei seikkailu pääty hyvin. Nuorena pitää saada sijoittamisesta positiivinen kokemus. Monet niistä, jotka tekevät ensi sijoituksillaan tappioita, jättävät leikin sikseen eivätkä enää palaa sijoittamisen pariin. Ensimmäisten sijoitusten suurin arvo ei ole euromääräisessä voitossa vaan johdatuksessa ja opissa sijoitusmaailman saloihin.

Tässä tarkoitan niitä nuoria, joille sijoittaminen ei ole päätoimi.

 

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 10.5.2021 09.42

Tinggeli kirjoitti:

Eli ei pankki oikeasti lisää rahaa tehnyt tai luonut. Se lisä oli vain väliaikaista pankin antamaa lainaa joka lainan erääntyessä palautuu pois kierrosta.

Raha oli väliaikaista, niin kuin kirjoitat, mutta unohdat tärkeän asian: laina-aika. Raha "syntyy" lainaa nostettaessa ja "kuolee" vasta sitten, kun laina maksetaan takaisin. Koska normaalit laina-ajat ovat pitkiä, raha ehtii "olla elossa" vaikka kuinka pitkän ajan. Lisäksi kun asiakas maksaa lainansa, pankki yrittää hankkia toisen asiakkaan tilalle, ja rahaa syntyy uudelleen.

Jos haluamme linkittää tätä kryptoihin, ilmeisestikään bitcoineja ei voi syntyä tällä tavalla lisää. Toisin sanoen bitcoinien määrä ei jousta bitcoinin kysynnän mukaan. Jos bitcoin-lainojen kysyntä bitcoin-taloudessa kasvaa, bitcoin-pankki ei voi antaa lainaa luomalla bitcoineja tyhjästä. Pankin on lainattava bitcoineja yleisöltä tarjoamalla korkempaa talletuskorkoa. Jotta pankki saisi voittoa, se nostaa bitcoin-lainojen korkoja. Nousevat korot jarruttavat talouskasvua bitcoin-taloudessa ja haittaavat hyvienkin hankkeiden rahoitusta. Lainoja haetaan vähemmän ja hankkeet jätetään toteuttamatta. Ihmiset makuuttavat bitcoinejaan korkeakorkoisilla bitcoin-tileillä eivätkä käytä niitä ostoksiin tai yritystoimintaan, ja talouden pyörät hidastuvat.

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 10.5.2021 04.14

Tinggeli kirjoitti:

Miten liikepankit voivat luoda rahaa? 

Pois tarkoittaa sitä, että nykyjärjestelmässä rahaa syntyy, kun (liike)pankki lainaa asiakkaalleen tilirahaa. Se raha tulee tilille "tyhjästä". Ei keskuspankista, toiselta asiakkaalta tms.

Metallirahakannassa rahamäärä todella oli jossain määrin fiksattu niin kuin Tinggeli hyvin kirjoittaa. Ei kuitenkaan täysin. Rahaa tuli lisää kaivoksista. Erityisen paljon sitä tuli sen jälkeen, kun Amerikka löydettiin ja sieltä jalometallia, jolloin seurasi inflaatio. Tämä ei ollut ainoa tapa lisätä rahan määrää. Jo muinaisessa Roomassa osattiin heikentää hopearahojen pitoisuutta. Muuallakin on tehty samaa.

Jos bitcoin on tarkoitettu ratkaisuksi inflaatioon, ainakaan toistaiseksi se ei ole siihen auttanut. Bitcoinit eivät ole korvanneet muuta rahaa vaan tulleet siihen lisäksi, ja rahan määrä on kasvanut. Normaalisti rahan liikkeellelasku on ollut valtion / keskuspankin yksinoikeus, mutta tämä on muuttunut. Nykyään kuka tahansa voi perustaa oman valuuttansa. Jos Rooman keisari huijasi laittamalla hopean sekaan epäjaloa metallia, nykyään kansalaiset voivat tehdä rajattoman määrän omia rahoja ilman raaka-aineita pelkästä sähköstä ja matematiikasta. Ihmiset rikastuvat sitä enemmän, mitä enemmän uutta rahaa painetaan...

Näytä koko viesti
Berkshire Hathaway - 10.5.2021 01.48

Mainioita kirjoituksia Risto ja Hynägrande. Se, että omienostoraja oli aiemmin 1,2 ja nyttemmin jotain korkeampaa, viittaa kirja-arvon jäämiseen yhä kauemmaksi todellisesta arvosta Buffettin ja Mungerin mielissä.

Tämän kuvaajan mukaan https://www.quora.com/What-is-the-historical-relationship-between-Berksh... P/B oli 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa historiallisen korkealla. Sen jälkeen palattiin alemmille tasoille.

On hermoja rauhoittavaa sijoittaa yhtiöihin, joiden arvostuskerroin ei ole historiallisen korkealla.

 

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 10.5.2021 01.27

Hynägrande kirjoitti:

maksujärjestelmän ja valuuttojen vakaus ovat keskeisiä yhteiskuntarauhalle.

Totta. Valtioilla on muutenkin taipumus pistää kapuloita kekseliäiden finanssi-innovaatioiden rattaisiin. Tuore esimerkki on pikavipit, joilla myös oli mahdollisuus vaurastua nopeasti hetken aikaa. Jos kryptojen epävakaus uhkaa johtaa suurten ihmisjoukkojen rahanmenetyksiin tai talouden häiriöihin, syntyy paine keksiä jotain estettä siihen suuntaan.

Näytä koko viesti