Eurot poikimaan - miljonääriksi seitsemässä vuodessa -
Crusader kirjoitti:

käytä omaa järkeä, älä laske mitään kaloreita, kuuntele perkele omaa kehoasi, aamulla kun heräät pitää olla vähän nälkä tai olet syönyt liikaa edellisenä päivänä.

Tämä on hyvä ohje mutta vasta kun tietää mitä se keho vaatii, ja sen tietääkseen pitää liikkua ja syödä oikein jotta oppii kuuntelemaan kehoa ja tunnistamaan sen että mikä on se olo mitä kohti pyritään.

Analogiana: Kokenut juoksija ei sykemittaria tarvitse koska osaa tahdittaa juoksunsa, mutta jos olet ottanut edelliset juoksuaskeleet 10+v sitten ja aiot parantaa juoksuasi, sykemittari auttaa sopivan tahdin pitämisessä. Sama pätee ruokaan, eli jos on ruokapohja valmiiksi kunnossa sitä on helpompi pitää yllä kun tietää minkä verran tarvitsee, ja hienosäätö sitten sen mukaan mitä tuntuu kaipaavan. Taas jos on elänyt kokiksella ja eineksillä sen jälkeen kun on muuttanut kotoa, se "oman kehon kuuntelu" johtaa huonoon lopputulokseen (en siis meinaa näillä esimerkeillä bloggaajaa, vaan esimerkkinä). Omien kokemusteni mukaan keho oppii kaipaamaan sitä mitä se saa. Normaalisti esimerkiksi en juo limuja tai mehuja, eikä edes tee mieli. Jos kuitenkin jossain tarjotaan kokista ja juon sitä lasillisen, seuraavat kolme päivää puskee päälle sokerin himo kunnes tilanne normalisoituu.

En ole ravintoekspertti mutta en ole myöskään koskaan taistellut painon kanssa joten en osaa sen kovemmin samaistua bloggarin tuntemuksiin, mutta pidän ravintoa ensiarvoisen tärkeänä palasena hyvinvointiin. En myöskään ole kovan kalorivajeen fani. Se ravinnon kautta tuleva huono fiilis tulee hiipien, ja sitä on vaikea tunnistaa jos on monta muuta asiaa päällä elämässä. Siksi ehdoton kannatus tälle, että tilasit ruuat ulkopuoliselta ja koitat pistää sitä puolta kuntoon. Kevättä kohti!

Näytä koko viesti
Kamux -

Kamux on viestinyt, että nyt haetaan kasvua kannattavuuden kustanuksella ja uskon että "monet" eivät ole jotenkin sisäistänyt tätä, ja sentimentti on jotenkin kääntynyt pois kannattavasta kasvuyhtiöstä, mutta arvostuskertoimet kasvuyhtiöissä ovat sulaneet joten niin myös Kamuxissa.

 

Uskon Kamuxin tarinaan ja Kamux on salkussani, mutta Saksan laajentuminen tuntuu laahaavan. Asun (etelä)saksassa, ja auto1:n mainokset pyörii joka kanavalla telkkarissa ja Youtubessa, ja kukaan tuttu ei täällä ole Kamuxista kuullutkaan. Tietysti järkevä strategia tällä hetkellä on keskittyä pohjoiseen, jossa saadaan samalla myös hankintakanavia luotua pohjoismaihin  mutta itseäni hieman huolettaa se ettei etelään ole laajennuttu lainkaan jos idea on tosiaan johtaa euroopan automarkkinaa. Uskon kuitenkin johdon tietävän mitä tekee ja kun ensimmäinen Kamuxin myymälä aukeaa edes lähimaille niin kerron kyllä jokaiselle tutulle asiasta :D

 

Uusien autojen saatavuuden näen kaksiteräisenä miekkana: osaltaan se lisää vähän käytettyjen autojen markkinaa, mutta mistä niitä vähän käytettyjä autoja tulee saataville? Vähän käytetyt autot vaihdetaan uusiin. Jos uusia ei tule, ei tule myyntiin myöskään vähän käytettyjä. Kuitenkin uskon tämän vaikuttavan enemmän kauppoihin jossa myydään myös uusia (sillä tänne ne vähän käytetyt vaihdetaan). En usko että liikevaihdoltaan käytettyjen autojen kauppa hidastuu (vaikkei kasvaisikaan), ja siten haluan uskoa että Kamux pitää pintansa tässä myllerryksessä, eikä ainakaan luvut ole mielestäni viitanneet muuhun. Myöskään uusien autojen toimitus ei ole täysin pysähtynyt, kyllä linjat niitä puskee muttei 100% teholla.

 

Numeraaliseen analyysiin en puhelimella kirjoittamalla enempää mene, mutta tätä varten foorumilta löytyy myös itseäni parempia lähteitä. Ei sijoitussuositus, mutta viimeisen posarin(?!) Jälkeen sanoisin että kyllähän Kamux on mielenkiintoisissa hinnoissa. Tietty jos tulee 3. Maailmansota niin kaikki firmathan dippaa, mutta ei siellä poterossa ehkä niin huoli sirupulaa enää.

Näytä koko viesti
Soul Maté -

Lahden länsipuolelta löytyy myös toinen nuori energiajuomayhtiö, Lohilo. Lohilo tosin on suuntautunut enemmän fitnessin suuntaan kuin "ihan vaan energiajuomaksi", parempaa kuvailua keksimättä. Lohilo myy oman brändin BCAA juomia ja vähäkalorisia, proteiinipitoisia jäätelöitä, sekä viimeisenä lanseerauksena lisäravinteita. Myös jotain padelhallitoimintaa yhtiö on pyörittänyt Ruotsissa, mutta en ole varma oliko vaan kumppanina vai oliko kokonaan oma halli. Ja tietysti ajan kuvaan kuuluvaa merchiä saa ostettua.

Lohilo piti kovaa kasvua yllä 2018-2020, mutta tänä vuonna orgaaninen kasvu on ollut vaatimattomat 2,4%. Viime kuukausina on Lohilo lanseerattu Britteihin ja Kiinaan. Ongelmia on ollut tölkkipulan ja jakeluverkoston kanssa, sekä kassa alkaa olla tyhjänä ja tulos on todella negatiivinen vaikka tältä vuodelta ilmeisesti odotettiin break eveniä. Red Bullilta tuttu CEO Tyrone Andersson siirrettiin sivuun viime kuussa, ja yhtiö on järjestämässä annin kerätäkseen lisää rahaa. Antihinta on ilmoitettu olevan 9,5 SEK ja tällä hetkellä pörssistä Lohiloa saa 8,52 SEK kappalehintaan.

Eli jos meinaat sijoittaa tähän uuteen Monsteriin, pidä riskit mielessä. Pienellä pohjoismaalaisella bränditalolla voi olla suuria ongelmia matkalla tuottavaan tekemiseen. Itsellä Lohilon rivillä taulussa -75%, syteen tai saveen.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 -

En tiedä puhummeko nyt samasta asiasta, sillä tuossa on kaksi päivää vanhat ohjeet, kun itse puhun vuoden vanhasta tapauksesta. Tässä eräs esimerkki jota tarkoitan; https://yle.fi/uutiset/3-11688804

 

"Maskien käytöllä on voitu vähentää karanteeniin asetettavien opettajien ja oppilaiden määrää kouluissa.

Esimerkiksi Oulun kouluissa viime viikon perjantaina alkanut maskien käyttö yläluokilla vähensi karanteeneja jo viime viikon lopulla, kertoo Oulun sivistys- ja kulttuurijohtaja Mika Penttilä."

 

Eli jos kaikki muu on pysynyt samana ja maskien käyttö on vähentänyt karanteenien (altistumisten) määrää, eikö se nimenomaan tarkoita sitä että se maski on tässä ollut se ratkaiseva tekijä? Kyllähän oppilaat ja opettajat ovat samassa tilassa yli 15min kerrallaan.

 

Pakko myöntää että en ole THL:n sivuilta lukenut jatkuvasti näitä ajankohtaisia suosituksia, sillä asia ei itseäni juuri koske kun etäisyyttä Suomeen on pari tuhatta kilometriä. Näkemykseni ja kritiikkini kohdistuukin lähinnä median tapaan käsitellä näitä asioita, sillä se muokkaa suurimman osan tavallisten ihmisten näkemystä aiheesta.

 

Edit: On kyllä erikoista, että THL ei ohjeista erottelemaan maskillisia ja maskittomia kohtaamisia mutta tartuntatautilääkäri voi harkintansa mukaan niitä erotella, kuten esimerkkilinkissä. Tästä varmaan johtui että kuvittelin maskilla ja ilman olevan erilaiset altistusohjeistukset.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 -
tonza kirjoitti:

 

ralliponi kirjoitti:

Eihän täysin rokotettuja testata melkein lainkaan? Ainakin lehdistä lukemalla olen saanut sellaisen kuvan.

Eikö tämä muutos tullut vasta elokuun loppupuolella? Muutos ei siten olisi ehtinyt vaikuttamaan juurikaan tähän dataan.

 

Testaus ainakin on ollut ruuhkaisena elokuun alusta (kävin Suomessa 3.8. eteenpäin ja silloin ainakin oli TYKSissä testaus tukossa). On kyllä hyvinkin mahdollista että elokuussa ei linjauksiin juuri muutoksia tehty, kun suuri osa virkamiehistä lomaili joten tämä taitaa pitää paikkansa ja seison korjattuna. Kuitenkin luulen tuplarokotettujen hakeutuvan testiin vähemmän, mutta tämä on kieltämättä pienempi muutos.

 

Tinggeli kirjoitti:

 

ralliponi kirjoitti:

Sama homma kun annettiin maskisuositus ja sen jälkeen sanottiin että altistumiset on vähentyneet, kun kirjattu altistus ilman maskia tapahtui heti ja maskin kanssa vasta 15min samassa tilassa oleilun jälkeen tjms.

 

Tämä ei pidä paikkansa. Ainakin minä vastaanotin viranomaisen antaman ohjeen jo alkukeväästä 2020 (taisi olla helmikuussa), jossa oli mainittu tämä 15 minuutin aika jonka jälkeen olet vasta altistunut. Silloin ei ollut vielä edes maskisuositusta, se tuli vasta joskus loppukesästä 2020. 15 minuutin sääntö poistettiin vasta talvella 2020, kun saimme tänne sen uuden variantin, joka levisi paljon herkemmin.

 

Löytyykö näitä ohjeita takautuvasti jostain? Viittaan siis syksyyn 2020, jolloin maskilla ja ilman kirjatun altistuksen kriteerit oli erit. Ulkoa muistin aikarajat noin, mutta vuosi sitten tapahtuneiden asioiden yksityiskohdat voi olla vähän epätarkkoja. Kuitenkin pointtini oli, että annettiin maskisuositus ja kirjattujen altistusten määrä väheni kun kriteerejä muutettiin maskeille ja ilman. Tätä myös tuuletettiin näkyvästi, vaikka itse oltiin "siirretty maalitolppia".

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 -
tonza kirjoitti:

Rokotteiden vaikutus tartuntoihin näyttää olevan ilmeinen.

HS: Suomessa on nyt ”rokottamattomien epidemia” – grafiikat näyttävät erot tartunnoissa rokotettujen ja rokottamattomien välillä

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000008235431.html

 

 

 

 

Eihän täysin rokotettuja testata melkein lainkaan? Ainakin lehdistä lukemalla olen saanut sellaisen kuvan. Heitä ei lasketa altistuneiksi eikä testata vaikka olisi oireita kun testaus on ruuhkautunut. Tietty pahat tapaukset testataan mutta jos noi kaikki positiiviset rokotetut on pahasti oireisia niin se kertoo vähän ikävän kuvan tilanteesta.

 

Sama homma kun annettiin maskisuositus ja sen jälkeen sanottiin että altistumiset on vähentyneet, kun kirjattu altistus ilman maskia tapahtui heti ja maskin kanssa vasta 15min samassa tilassa oleilun jälkeen tjms.

 

Haluaisin uskoa että rokotteet auttaa ja pian päästään eteenpäin, mutta median lausunnot tulee nykyään luettua huomattavasti pessimistisemmin kuin aiemmin.

 

E: jos siis luen tätä graafia väärin niin otan mielelläni korjauksen vastaan. En väitä etteivät rokotukset auttaisi, mutta väitän että nämä graafit eivät kerro sitä mitä lehtijutussa väitetään niiden kertovan.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 -
Meuro kirjoitti:

Jos tämä on nyt tilasto viime vuodesta alkaen, niin mielenkiintoista että tänä kesänä on enemmän ihmisiä sairaalahoidossa kuin viime kesänä vaikka rokotteita on otettu ja deltaan sairastuminen pitäis olla lievempi oireiltaan.

Kuvaajassa esitetään erikoissairaanhoidon, perusterveydenhuollon ja tehohoidon osastoilla olevien COVID-19-tautiin sairastuneiden henkilöiden lukumäärät koko maassa.

 

Tämän kesän tartuntaluvut ovat myös olleet huomattavasti korkeammat koko kesäkuun ajan. Worldometerin mukaan päivittäinen 7vrk liukuva keskiarvo oli viime kesänä kesäkuussa välillä 8-40, kun tänä kesänä kesäkuun luvut ovat 66-163 (min. ja max.). Tuohon kun lisää toukokuun tautitilanteen niin koronaa vaan on yksinkertaisesti ollut enemmän tänä kesänä, joten sairaalatapauksiakin on tietysti enemmän.

E: ja nyt siis tietysti deltan suuret tapausmäärät nostavat tuota heinäkuun häntää jo pikkuhiljaa. Viime vuonnahan heinäkuu oli todella rauhallista aikaa uusien tapausten suhteen.

Näytä koko viesti
Eurot poikimaan - miljonääriksi seitsemässä vuodessa -

Luulen että ymmärsit pointtini väärin, joten muotoilen sen vielä uudestaan.

Tavoitteita on hyvä olla, tästä olemme samaa mieltä. Mutta ulkopuolelle kuulostaa siltä, että tavoitteet rajoittavat tällä hetkellä elämääsi. Tällä tarkoitan sitä, että koitat maksimoida valuen jokaiselle hetkelle, ja olet kokoajan kuormittuneessa tilassa kun tavoitteet pyörivät mielessä ja aiheuttavat stressiä. Siten ne asiat, jotka eivät ole näissä tavoitteissa, jäävät taka-alalle vaikka ne saattaisivat long run olla niitä kaikkein tärkeimpiä. Esimerkiksi se jo paljon puhuttu liikunta, mutta myös muut asiat kuten ihmissuhteet ja ihan vaan elämästä nauttiminen (monet tarvitsevat muutankin nautintoa kuin reissut schmeissut puolen vuoden välein), eli elämänlaatu jota ei voi numeroissa helposti mitata. Äläkä tartu edelliseen lauseeseen, jottet missaa pointtia uudestaan. Se on ainoastaan esimerkki, sillä enhän tiedä näistä asioista sinun kohdallasi.

Askeettinen oli tosiaan väärä sana. Parempi saattaisi olla vaikkapa valueta etsivä.

Mutta kaipa nämäkin aatokset on jo sanottu eri sanoin tässä blogissa moneen kertaan. Jos olet itse tyytyväinen tilanteeseen niin mikäs siinä. Tavoitteeni ei ole kertoa, että älä purista mailaa niin kovaa, vaan tuoda solmulta näyttävään tilanteeseen ulkopuolista näkökulmaa reflektoinnin ja tavoitteden asettamisen avuksi. Kokemuksesta tiedän, että sisältäpäin asiat näyttävät kovin erilaisilta kuin ulkoapäin. Jos reflektoit tilannettasi ja toteat että kyllä, tätä haluan oikeasti tehdä ja se tekee minusta todennäköisesti onnellisemman, ei siihen minulla tai kellään muulla ole mitään sanottavaa.

Näytä koko viesti
Eurot poikimaan - miljonääriksi seitsemässä vuodessa -

Oletko miettinyt että ehkä ongelmasi on liiallinen tavoitteellisuus?

Kuulostaa siltä että tavoitteita on, paljon. Painon pitäisi tippua, pitäisi päästä politiikkaan mukaan, gradu pitäisi väsätä, sijoittaa menestyvästi, kasinot grindata ja pokeria pelata. Kuulostaa ettei sulla ole mitään muuta elämässä tällä hetkellä kuin tavoitteita. Liikunta harmittaa, kun ei voi tehdä mitään hyödyllistä sillä aikaa. Nollata pitäisi, mutta aika ei riitä kun pitää grindata ja juoda viinaa (ja sekin kuulostaa siltä että sen nollaamisen sijaan sen viinan kittaamisen sivuvaikutukset vituttaa).

Tästä seuraa luuppi, jossa ruoskit itseäsi koska et etene tarpeeksi nopeasti kohti tavoitteitasi, ja kun ne karkaa kauemmaksi, koitat vaan lisätä kierroksia kunnes itsekuri taas pettää ja vituttaa lisää kun ei edes ensin suunnitellut hommat pysy hanskassa. Mutta miksi?

Itse miettisin tässä tilanteessa että mitä haluan. Onko se megan varallisuus niin tärkeää, että sen takia kannattaa uhrata nämä hyvät vuodet? Entä jos vaan keskittyisit pari kuukautta pelkästään hyvinvointiin, ilman pokeria ja kasinoita? Mistä se miljoonan tarve kumpuaa? Mitä sitten kun sulla on se miljoona kasassa? Muuttaako se tilannettasi oikeasti? Et tule enää nuoremmaksi kuin olet tänään, ja kun tilannettasi katsoo ulkopuolelta, niin sullahan on oikeesti pullat jo aika hyvin uunissa. Myös sanoit että elät aika askeettisesti, joten tekeekö sillä ylimääräisellä rahalla lopulta niin paljon, että sitä varten kannattaa elää vuosia vitutuksessa ainoastaan jotta se olisi kasassa nopeammin?

En sano, että tavoitteet pitäisi haudata, mutta niitä voi hetkittäin priorisoida. Jos nyt on ideana saada pakettiin painonpudotus ja gradu, voi toisissa tavoitteissa himmata hieman. 

Oon nyt pari vuotta lurkannut blogiasi, ja luonnehdit jossain kohtaa että "tuot esiin sitä toistakin puolta kuin jättimäisiä turnausvoittoja". No tää sun blogi on toistanut ainakin viimeisen vuoden samaa kaavaa; Nyt lähtee nousu, ja viikon päästä postaus että joo nousu peruttu ja tilalla vitutus ja ahdistus.

Kuulostaa varmaan täydeltä vittuilulta, mutta se ei ole tarkoitus. En odota edes että vastaat, mutta toivon että mietit asiaa. Defenssithän tätä lukiessa nousee, mutta siksi suosittelen että pohdit asiaa edes muutaman minuutin, etkä kiirehdi vastaamaan. Vilpittömästi, olen puolellasi. Haluaisin tulevaisuudessa lukea tästä blogista miten paino on nyt pudonnut tavoitetasoille ja gradu valmis.

Näytä koko viesti
Nostalgiaketju - romahdus vuosi sitten. -

Nostalgiaa. Salkku on 1v ajalla tuplannut. OST vähän enemmän ja AOT vähän vähemmän, mutta kokonaistuotto molemmille 13.3.20-13.3.21 on 99,45%. En kiitä taitoani, mutta post-it lapuistani näytön alareunassa luntaten ideana oli istua käsien päällä 2.4.20 eteenpäin. Lappujen vastaisesti viimeaikaiseen salkun nousuun on vaikuttanut onnekkaasti pickattu Lohilo ja Smart eye, ilman näitä oltaisiin varmaan aika lähellä indeksituottoa.

Muistan ajatelleeni tämän olevan vain uusi sikainfluenssa. Meinasin myös ottaa vastaan jonkun foorumilla tarjoaman vedon, jossa olisi päässyt lyömään vetoa sen puolesta, että tähän kuolee alle 10.000 ihmistä. Annoin tälle helmikuun alussa n. 90% mahdollisuuden, mutta ajattelin olevani liian tuntematon hahmo foorumilla, ja kaikki säätö ei olisi sen arvoista. En sen takia vedonlyöntiä koskaan sen kummemmin harkinnut. Kuitenkin ajattelen yhä tämän olleen sen hetkisten saatavilla olevia tietojen valossa +EV niillä kertoimilla (joita en muista), ja jos olisin voinut lyödä tästä vetoa jossain vetopörssissä niin olisin sen tehnyt.

Koronadipistä ostin Exeliä ja Konecranesia, joista ensimmäinen on vielä salkussa ja jälkimmäinen myyty Cargotec fuusion uutisten jälkeen. Pienempiä positioita liian aikaisin oli Citycon ja Sampo + Nordea, Nallen betsit kuitenkin myin melko aikaisin kun syksyllä dippi kuumotti. Näiden lisäksi indeksirahastoa Suomesta, Ruotsista ja Handelsbankenin Euroopasta sekä P-Amerikasta. "Arvosijoituksena" pidän positiotani Innofactorissa joulukuussa(?) hintaan 1,17€. Kaikki haippilaput jäi ostamatta, mutta ei pahalla ajatuksellakaan voi valittaa jos tuottoa katsoo. Salkun "kulmakiviomistukset" ovat pysyneet kovassa holdissa koko episodin ajan.

Kuten monet muutkin, varauduin loppukesästä/alkusyksystä dippiin jota ei kuitenkaan tullut. Olen silti mieltä, että varautuminen oli odotusarvoltaan parempi betsi kuin mennä all in heinäkuussa omilla poimintataidoillani. Kukaan ei kuitenkaan vielä tässä kohtaa tiennyt, miten korona, elvytys ja jenkkien vaalit tulevat menemään, ja mikä tulee olemaan vaalien lopullinen merkitys markkinoille kun tuleva presidentti valitaan tai että esimerkiksi Tesla saavuttaisi 1500 P/E:n. Juhlat jatkuvat, mutta olisivathan ne voineet myös katketa monesta syystä (niinkuin teknoilla meinasi katketa viikko sitten). Olen yhä vain 80% sijoitusasteella osakesalkussani, mikä riittää minulle tässä tilanteessa. Jos nousu jatkuu, hyödyn siitä ja jos dippi tulee, voin osaa lisää. Arvioin siis nukkuvani yöni parhaiten n. tällä sijoitusasteella.

Sanoisin oppineeni tästä dipistä sen, että olen suurinpiirtein oikealla sijoitusasteella liikenteessä, sekä että minulla on tarpeeksi puskuria tilillä ettei tarvitse stressata salkun heilahteluista. Syvin kuoppa salkun ATH:sta oli n. 45% ja silloin lisäsin tilille rahaa ja ostin osakkeita tietäen, että salkussa oleva raha on vain bankrollia ja niihin ei tarvitse koskea vaikka työ lähtisi alta. Ajattelen vielä myös näin vuoden jälkikäteen osakevalinnoissani olleen järkeä, vaikken suurinta rakettia salkkuuni ottanutkaan eikä vapaaherran elämää vieläkään eletä. Kokonaisuudessaan arvioisin siis sijoituksellisesta näkökulmasta koronan olleen itselleni menestys.

 

Näytä koko viesti