Olet täällä

Joutomiesten vertaistukiryhmä - 31.12.2020 10.08

Itsellä tilanne jossa osakesalkku reilu 1,2M€ ja metsään sijoitettuna 0,6M€. Oma asunto, eikä velkaa ole.

Osaamis- tai älykkyystaso luokkaa keskiverto.Mitään erityistä lahjakkuutta johonkin ns. ylevään ei löydy.

Työssä käyn ja sijoitan pitkäjänteisesti kuten ennenkin. Olen ajatellut erityisosaamiseni löytyvän sittenkin osakesijoittamisesta. Ei niin että olisin etevä löytämään ne uudet voittajaosakkeet, vaan että perse kestää merivettä ja omaan kyvyn pitkäjänteiseen vuosien ikiholdaukseen. Olen aktiivisesti passiivinen hyvien osakevalintojen äärellä.

Edellä mainittu lienee yllättävän vaikeaa monelle, joten se kai  on oma erityinen osaamislaji. Olen osannut erottua joukosta oma-aloitteisesti alkamalla sijoittajaksi parikymppisenä.

 

Oma tausta ja sosiaalinen ystäväpiiri koostuu tavisjengistä. Yhteistä näille on tiukka talous, epäyhtenäinen työura, avioerot.Elämä on sitä seitsemästäneljään työelämää ja kysyttäessä mitkä ovat ensi vuoden tavoitteet, vastaus samaa kuin kaikki viimevuodet. Harva on onnistunut saavuttamaan vanhempiensa sukupolven elintasoa ja kesämökit ovat jääneet ostamatta.

Mitään järkevää sijoituskeskustelua näiden kanssa ei saa aikaiseksi ja oman toiminnan tekeminen on yksinäistä. On vaikea itseni ajatella jäävänsä vapaalle, kun kaikki muut tekevät päivät duunia. Samaa ulkopuolisuutta kuin pitkäaikaistyöttömillä?

Olen jääkiekkoitermein päätynyt pitäytymään Keep your Game! -tilaan. Elän ja nautin kohtuudella. Teen fyrkkaa, kun jotenkin edes sen osaan. Elämäni merkityksellisyys tulee että kuoltuani testamettaan omaisuuteni itselleni tärkeään asian edistämiseen. Se on minun antini maailmalle. Veikko Huovinen totesi kirjassaan ihmisellä olevan muurahaisen valtuudet. Ei yksi ihminen maailmaa pysty muuttamaan.

 

 

 

 

Näytä koko viesti
Nordea - 17.12.2020 09.49

Elä  Rumbe -Kansallisosakepankissa sinulla on aina ystävä!.

-Tosi on!

T: (Lassilan Jaska) ja Dark siden puolelta ''miljardi'-'Mika Tiivola

Näytä koko viesti
Nordea - 16.12.2020 12.08

EKP estää vapaan normaalin yrityspäätöksenteon osingonleikkaussäännöillään. EKP mädättää pankkisektorin luotto-ansaintamallin nollakorkopolitiikallaan. EKP asettaa sääntelytaakallaan ja vakavaraisuusvaatimuksillaan eurooppalaiset pankit epäreilun huonoon kilpailuasetelmaan etenkin jenkkien pankkeja vastaan. Nyt vielä yhteisvastuu pankeista kehnoimpien pelastamisesta.

Pidin Nallen Nordeamyyntejä typeränä päätöksenä. En pidä enää.

-Kun tässä kerran Vetelä-Euroopan pankkeja pelastetaan,  pitää hankkiutua pelastettavien osakkeenomistajaksi niin jää/pääsee ainaskin saamapuolelle.:)

Näytä koko viesti
Vuoden osinkoennuste - 1.12.2020 07.48

Lähti keskeneräisenä, palataan paremmalla ajalla...

Näytä koko viesti
Vuoden osinkoennuste - 1.12.2020 07.47

Aikanaan laadin sijoitussuunnitelman jonka tavoitteeksi kirjasin eläkesalkun . Elii salkun joka osinkotuotoillaan tuottaisi ruisleivän pöytään, jos muuten kaikki työ- ja muussa elämässä menee päin persettä.

Olin sijoitellut ennen kuin EU päätti suojella minua osingot uudelleen sijoittaviin ETF:iin. 

Näytä koko viesti
Nokia - 29.10.2020 06.17

Itsellä tavallaan helppoa kun tarvitsee vastata ainoastaan itselle.

Mutta luulisi olevan kamala osake oikeasti ison rahnan pelurille, vaikkapa varainhoitajalle tai eläkeyhtiölle. Nämä kun eivät halua yllätyksiä, vaan vakaata ennustettavaa tulos- ja osakkeen kehitystä.omille asiakkailleen.

Tuollainen liki 20% pudotus on ennenkuulumaton tuon kokoluokan yhtiölle, mutta rakkaalle noksulle toistuva ilmiö. Tuollainen syö osakkeen maineenkin jo niin täysin, että hylkiöyhtiö ajautuu valtauskohteeksi.

 

Näytä koko viesti
Nokia - 29.10.2020 11.30

Kun laillani on Nokiaa salkku pullollaan, ei tarvitse osallistua sinne Tuska Festivaaleille.

Olen ottanut Sinkon Erkistä mallia ja ottanut käyttöön nokiakahvit perinteen.

 

Näytä koko viesti
Sijoituslainalla vauhtia salkun rakentamiseen, vinkkejä? - 9.8.2020 01.47

Itse olen vivuttanut ostamalla uuden osakehuoneiston, josta olen maksanut kauppahinnan ja taloyhtiön RS yhtiölaina toimii vipuna. 

Yhtälö on jokseenkin toiminut. Vuokra kattaa pääsääntöisesti hoito- ja rahoitusvastikkeen. Tyhjiä kuukausia ei toistaiseksi ole ollut kuin pari. Kolmas vuokralainen neljän vuoden aikana .

Osakesalkku ei sisällä vipua.

Näytä koko viesti
Pitkäjänteisen sijoittajan peräpeili - 12.7.2020 10.47

Sama vika Rahikaisella. Olen kanssa kauan sijoittanut

 -92 silloinen Kymmene oli ensimmäinen sijoitukseni ja siksi  UPM on ollut minulle sydätä lähellä. Silloisen yhtiöanalyysin laatua voi arvioida, että ostin Kymmeneä koska sillä on se komea aarnikotka! (Minulla ei ole talousalan koulutusta)

Tuolloin oli lopuillaan suomalaisen metsäteollisuuden konsolidaatio.(Kymin, Kaukas Oy:n ja Kajaani Oy, Schauman, Rosenlew) sulatettuna? Lopulta liitto arkkivihollisen kanssa (Repola -Yhtyneet Paperitehtaat) -kanssa loi UPM:n.

Silloiset osakkeet tuli myytyä ja palasin omistajaksi 2009 -notkahduksen jälkeen (13,xx €), Koronakriisissä tuli tuplattua omistus.(23,xx €)

Miksi UPM?

Jo pelkästään nykyiset toimialat ovat kaikki vahvoja ja kaikkialla missä UPM toimii, se on laadukas toimija ja kova luu kilpailijoille). Erikseen listattuna osien summa varmaankin ylittäisi nykyisen arvon.

UPM:n paperiteollisuus tekee kassavirtaa, yritys ajaa yksiköitä loppuun ja sillä on varaa sulkea koneita omista lähtökohdista. Ei paperin kulutus maailmasta kokonaan lopu ja kun supistumiskierre on päätöskessä lopuilla koneilla saatetaan tulevaisuudessa taas tehdä hyvää tulostakin.

UPM on Suomen toiseksi suurin sähköntuottaja. Omistaa puolet Pohjolan Voimasta, joka on ns. mankala -yhtiö joka tuottaa sähkövoimaa omakustannushintaan omistajilleen.. Pohjolan Voima listattuna pörssiin, tai vaikka myytynä Vattenfallille, E.ON:lle olisi todella arvokas!!

Kaikki kuitupuuta myyneet jakanevat tämän. Mekaanisen metsäteollisuuden puolella käydään kovaa kilpailua, mutta kuitupuulle (kemiallinen metsäteollisuus) Suomessa on ainoastaan kolme loppukäyttäjää (UPM, Stora ja MetsäGoup). Kun näillä kaikilla vielä on yhteinen intressi pitää puunhinta alhaisena, ei mitään kartelleja tarvita. Kuitupuun reaalihinta on pudonnut dramaattisesti 80 -luvulta. Jo normaalisuhdanteessa pitkäkuituisenhavusellutehtaan omistaja hymyilee.

Uruguayn eucasellu Fray Bentos on iso, kannattava ja kustannuskilpailukykyinen, UPM tekee sinne nykyisen päälle vielä toiset ''äänekosket''.

UPM:llä ja Nesteellä oli tuoteoikeuskiista biopolttoaineista, jonka UPM voitti. En osaa arvioida muuten, mutta merkityksellisen kokoluokan asiasta oli kyse, koska oikeuttakin käytiin. En näe syytä miksi ei UPM:n biopolttoaine nousisi vastaavaan lentoon Nesteen lailla. Tuotannon luulisi olevan kustannustehokasta kun lopputuote syntyy sellun sivuvirroista.

Mielestäni nykyhinnoinkin UPM on hyvä sijoitus nykyisellään. Sillä voi olla merkittävää potentiaalia puusta saatavista uusista käyttömuodoista ja potentiaalista piiloarvoa tase-erissä. Metsän hinnat ovat nousseet rahastojen mukaantulon ja alhaisen korkotason seurauksena. UPM:n osakkeen kautta taitaa päästä edullisimmin kiinni myös metsään. (510 000 Ha omia metsiä).

Joku taitaa nämä itseäni paremmin lukuina esittää, mutta edellä syyt miksi UPM on itselläni ns. ikiholdissa.

 

 

 

 

Näytä koko viesti
Vapaata nautintoa - 11.7.2020 10.09

-''Jos haluat jotain vähemmän, verota sitä enemmän.''

No nyt ei tunnuta kaivattavan ainakaan listaamattomia yrityksiä, kun suuri yleinen innostus vallitsee niiden verotuksen edelleen tuntuvasti kiristämiselle.

Kun Suomen kilpailukyvystä puhutaan, pitäisi puhua (myös ja etenkin) sellaisesta katsontakannasta jotka Suomeen investoivat. Jos edellämainittu sattuu olemaan suomalainen, hänet nähdään lähinnä verotuksen kohteena. Sellainen on kiteytetysti suomalainen henki.

 

Veroja kun pitää kerätä sieltä missä on veronmaksukykyä. -Eli jos on varaa sijoittaa, on varaa maksaa enemmän veroja!!

Eikös juu.

Näin menee logiikka ja vielä toki aina lisäten, -Oikeudenmukaisuuden vuoksi!

Tuossa alla keväinen SAK:n ekonomisti Ilkka Kaukorannan perustelu SAK:n nihkeään suhtautumiseen Osakesäästötileille.

Arvopaperilehden jutusta lainattu. (klassikkoainesta)!

Millä muilla tavoin kannustaisit suomalaisia ­pitkäjänteiseen säästämiseen ja sijoittamiseen?

”Lakisääteinen eläkejärjestelmä tukee erinomaisesti suomalaisten säästämistä. Lisäksi se karttuu automaattisesti, ilman että kansalaisen tarvitsee erikseen säästää.”

Näytä koko viesti