Olet täällä

Ostin/Myin tänään - 26.5.2021 05.48

Ostin tänään Credit Suissea.

C.S:ään ja Nomuraan osui pari haulia Archegos Capitalin romahduksessa ja kurssi putosi mutta on nyttemmin vakautunut.

Olen ostanut pankkiosakkeita muutenkin, joten tätä tänään.

Näytä koko viesti
EU:n elpymispaketti - 22.5.2021 09.13

Suomen maksama summa, olikon 4MRD, on toki paljon rahaa pois tulevilta suomalaisilta veronmaksajilta.

Paljon on puhuttu ettei voi olla oikein että huonosti asiansa hoitaneita välimeren maita elvytetään tällaisen 'rikkaan ' maan kuten Suomi, (huom.sarkasmi) -veronmaksajien selkänahasta.

Vielä enemmän olen huolissani kuitenkin moraalikadosta. jolla tarkoitan tässä suomalaista viimeisen 20 vuoden  taloudenpitoa ja sen todennäköistä jatkoa.

Paketilla tavallaan negatiivisen kautta legitimitoidaan nykyisen alijäämäpolitiikan jatko. Ei voida enään millään perustella valtiontalouden säästöjä jatkossa kotimaassa kun tuollainen raha voidaan irroittaa ns. tuosta vain EU:n käyttöön!

Osakesijoittana olen tässä kuitenkin saamapuolella  salkkuyhtiöitteni  BancoSantanderin ja Intrumin kautta. Santerin vakavaraisuus paranee kansantalouteen maksetun summan avulla ja osingoista uhtaa muodostua kauhea tulva ajastaan. Kun Epsanja palailee pätkittäin matkailun suurvallaksi.

Intrum osti Intesa San Paolon riskilainasalkkua ja näiden saamisten saaminen himaan tulee entistä pienemmin luottotappioin, -ehkä. Tuo riskiluotto- ostos ilmeisesti pudotti Intrumin kurssia koronakriisin alussa epärealistisen alas.... Jos korot nousevat Euroopassa, yleisesti pankkien rahoituskate paranee. Nousevat korot tarkoittavat myös lisää asiakkaita Intrumille. En voi kuitenkaan olla pitämättä tällaisilla kehityskuluilla tienaamista ikävän epämiellyttävänä. Nämä tpahtumaketjut ovat kuitenkin syntyneet jasta sen jälkeen kun olen osakkeet salkkuuni ostanut. Suuri syyllinen on poliittisen järjestelmän yleinen heikkous, -kyvyttömyys tehdä vastuullisia mutta ikäviä rakenneuudistuksia.

 

 

Näytä koko viesti
Sijoittaminen globaalisti viljelysmaihin ja metsään - 17.5.2021 07.57

Itse seikkailin sijoittajana Black Earth Farmingissa loppuun saakka.

''The funniest way to loose money is women, the most excinting way is gambling, but the surest way to loose money is agriculture!''

Varsinkin Venäjällä tuo jenkkien kansanviisaus piti paikkaansa.

Trigon Agri oli jossa yritysjohto touhusi itse, mutta BE:ssä taisi olla pankkiiripuolen kaverit johdossa. Aina oli joku  katovuosi tai muu syy että homma kusi. Ilmeisesti länsimaalaiset olivat vapaata riistaa jota kaikki kynnelle kykenevät parhaansa yrittäen kuppasivat. Jotain vanhoja kolhooseja yrittivät saada länsimaisin opein kannattamaan, mutta sitten tuli mm. ukrainan sota ja ei ollenkaan edesauttanut peltoviljelyä alueella. Oli hämmästyttävää että mustanmulla alueella hehtaariviljasadot hävisivät suomalainen viljeliän kivisistä pelloista saamalle sadolle.

Lopulta löysivät paikallisen ostajan, joka osaa tuolla kolkalla pelata ns. maan tavoilla. Vähän jäin voitolle, kun tulin mukaan vasta kurssin romahdettua pohjamutiin.

Idea sijoittaa maahan ja alkutuotantoon on ollut jo kauan toteutumaton lupaus. Alkutuottajan osa ravintoketjussa kun niin onneton. Hinnoitteluvoima puuttuu kaupan suuntaan.

Jos maahan haluaa sijoittaa, metsäyhtiöt ovat oiva vaihtoehto. UPM ja Stora (Tornator) ja ruotsalainen SCA omistavat metsää jota jalostavat itse.

 

 

Näytä koko viesti
Sijoitustiedon kysymysketju - 11.5.2021 09.57

Arvo-osuustilin käsittely kuolinpesässä?

Kuolema tunnetusti kuittaa univelat, mutta saman se tekee myös veroveloille.

Eli salkun osakkeiden mahdolliset kurssivoitot eivät enää verotu, vaan salkku siirtyy perintöveron piiriin omistuseränä.

 

Kysymys: Kuinka AO-tili yleensä käsitellään perinnönjaossa?

.-''Hajotetaanko'' salkku osiin ja salkun osakkeet siirrertään perillisten AO -tileille, vai myydäänkö salkku ja varat siirtyvät rahana?

Jos osakkeet siirtyvät perillisten  arvo-osuustilien välillä, mikä on perittyjen osakkeiden hankinta-arvo ja miten omistustiedot päivittyvät?

 

 

Näytä koko viesti
Ostin/Myin tänään - 4.5.2021 04.04

Ostin tänään Deutsche Bankia.

-Harmittaa kun en ostanut entisten lisäksi jo aiemmin vaan vasta nyt oli hilloa.

Deutshe Bank,  -takavuosien ''varma konkurssipankki'', mutta tehnyt vahvaa käännettä  TJ Christian Sewingin johdolla.

Taisipa olla Q1 tulos viimeksi 2014 yhtä hyvä.

Inhokkina jo perinteeksi muodostuneet EuroPankit ovat tämän vuoden voittajaosakkeita  -uskon...

Scheisse piilee hinnoissa eikä yksityiskohdissa!

Näytä koko viesti
Metsäsijoittajan matkassa - 17.4.2021 11.01

Konservatiivisesti rajattuna sijoittamisen tarkoitus on saada voittoa.  Joku muu arvo voi olla täysin relevantti , mutta toimitntaa tulisi kutusua jollakin muulla nimellä kuin sijoittaminen. 

Kritiikkinä edelliselle on Sijoitustiedossakin toinen hyvä ketju,nimittäin Sijoittaminen itseensä ja läheisiin. Itselleni suora metsäsijoittaminen on nimenomaan tätä.

Olen ennenkaikkea osakesijoittaja joka hakee hajautushyötyä kiinteistösijoittamisesta. Verratessani vuokra-asuntoa ja metsäpalstoja, ensimmäinen tuottaa lähinnä huolta, mutta jälkimmäinen suurta iloa. -Molemmat toki tuottavat. On sääli että metsien hinnat ovat todellakin karanneet järkevän tuottoisan sijoittamisen ulkopuolelle. Monen ketjun kommentoijan tavoin, parasta tuottoa saa tekemällä metsänhoitotöitä nykyisillä palstoilla ja investoimalla kasvuun.

En rakastu lainkaan osakkeisiin, enkä vuoka-asuntoihin. Sen sijaan metsiin tunnustan syntyvän kiintymyksen, on aina hauska palata omalle metsäpalstalle. Vaikka myynti voisi olla rahallisesti järkevää, -oma tilanne on sellainen että jos metsää ei olisi, sitä pitäisi ostaa! Eli lopputulos tuskin muutuisi ainakaan paremmaksi.

Näytä koko viesti
Ostin/Myin tänään - 12.4.2021 03.01

Tullut ostettua Tallinkia.

 Ajatuksena havainto jossa Koronan aiheuttama alennus on ollut hyvä sijoitusidea hyödyntää.

Alekorissa enää pahasti siipeensä saaneita ja Tallinkin voisi uskoa saavansa laivat liikkeelle rokotuskattavuuden edistyessä. Mikäli maailma palailee normaaliin, tästä voisi saada osakkeen arvosijoittajan salkkuun muutaman vuoden perpektiivillä.

 

Näytä koko viesti
Metsäsijoittajan matkassa - 23.3.2021 09.51

Metsätilat ovat todellisessa myyjän markkinassa. Hauska yksityiskohta on Tori.fi maa- ja metsätilat:

Myydään -ilmoituksia on juuri katsoeesani: 179kpl

Ostetaan -ilmoituksia  357kpl.

Kai tämä kertoo että markkinoilla häärii yrittäjää, joka yrittää löytää markkinahintaa edullisemman kaupan omalla erillisilmoituksella.

Voi kylläkin olla aika epätoivoista puuhaa kun ilmoitusmääriä katsoo.

Myytävät puolella näkyy ilmiö, jossa maa- ja metsätiloina yritetään kaupitella rakennuksia, joissa ei ole juurikaan maata ympärillä. Kun tilasta on irroitettu pellot ja metsät, sen ilmeisesti muuttuu hevostilaksi!

 

 

Näytä koko viesti
Taloudellinen ajattelu – taloudellisen hyvinvoinnin perusta - 23.3.2021 09.03

Hauskaa ja oivaltavaa ajattelua harjoitat taloudellinen ajattelija. Kiitos tämän Sparta -kolumnin kirjoittamisesta!

Nykymaailma tosiaan on muuttunut. Ojan lapiokaivuulla, tai halkojenkirveellä hakkuulla ei  teknistyneessä nykyyhteiskunnassa juuri tiliä tee.

Haaste on tänään älyllinen.

Maailman pirullisimman etevät aivot luovat kulutustarpeita mielikuvamarkkinoinnilla. Isokin possa menee äkkiä sileäksi, arvoautoissa, Omega & Rolex -kelloissa, veneissä, ym...

-Kun edellisiä on hankkinut (kokemusta on), en ole muuttunut James Bondiksi. Rahat sen sijaan menivät :)

Tavaran tuottama ilo on todella lyhytaikaista.

 

Työelämä ja sijoittaminen vaatii älykkyyttä, kykyä ja uskallusta yksilölliseen ajatteluun ja eityisesti pitkäjänteisyyttä hetimullekaikkinyt -yhteiskunnassa. Kirjoittaja alleviiva itsekurin merkitystä. Vaikeasti saavutettavien omien tavoitteiden saavuttaminen vaikeuksienkin jälkeen. Se tuottaa kestävää mielihyvää, kasvattaa itsetuntoa ja antaa mielekkyyttä elämälle. Toisin kuin joku tavaran ostelu.

 

Näytä koko viesti
Joutomiesten vertaistukiryhmä - 5.2.2021 10.48

Bear skenaariosta puheenollen...

Henkilökohtainen ongelma ainakin itsellä on että raha polttaa reiän taskuun. Ts. alan ostelemaan kaikkea 'kivaa' jos käyttötilille on allokoituna liikaa rahaa.

Tästä taudista johtuen  sisäinen pakko iskeä laitaan & all in,

-sekä hyväksyä kohtalokseen kohdata karhu täydellä osakepainolla.

 

Osakesäästäjän ''munat punnitaan' toden teolla vasta tanssin koittaessa karhun kanssa.

 

Näytä koko viesti