Olet täällä

Pankkien toimintaperiaatteet ja tulonmuodostus - 2.6.2020 10.17

Jos Euroopan Keskuspankki jakaa rahaa negatiivisella korolla ja pankkien antilainaus tapahtuu 0 -Korolla, eikös väliin jää nyttenkin korkokatetta?

Alhainen korkotaso antaa pankeille myös helpomman mahdollisuuden pikkuhiljaa leipoa marginaalia leveämmäksi lainansa huonosti kilpailuttavalle kansanosalle. Kokonaiskorkoustannus jää silti näennäisen matalaksi.

Minusta juuri parjatuissa eurooppalaisissa pankkiosakkeissa löytyy nousu- ja osinkotuottopotyentiaalia.

Näytä koko viesti
Markkina tänään: Seuranta- ja kommentointiketju - 30.5.2020 10.41

Lehtopöllön kirjoitus... -no sitä on ilo lukea, ellei aihe olisi noin ankea. Harvinaisen hyvää tekstiä..

Itse olen tullut näkemyksen, että Keynesläiseen elvytykseen piiloutuu samanlainen heikkous kuin entisen Neuvostoliiton Kommunismiin. Toimii teoriassa, mutta ei käytännössä.

Ajatus suhdanteiden tasaamisesta on suorastaan loistava. Ongelma liittyy Demokratiaan ja vasemmistopuolueiisiin, jotka vastaavasti hyvinä aikoina eivät halua tehdä puskuria-antavia menoleikkauksia. Lopputuloksena on krooninen tarve kiristää verotusta, ainainen velkaantuminen ja lopulta edellisten näivettävä talous.

US -kolumnistin Matti Virenin kauruhko kuvaus:Jos joku tätä ei ole sattunut lukemaan:

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/meeviren/vain-leikkauksia/https://puhee...

Jos ajatellaan vaikka rakentamista. Kahden kuukauden koronakriisi on näkynyt rakennusliiketoiminnassa, josta valmiiden /valmistuvien asuntojen myyntivarstokäyrän kääntymisenä nousuun. Tuloslaskelmassa nämä kirjataan valmiusasteen perusteella. Valmiusaste X myyntiaste= myyntivaraston arvo. Uusien asuntokohteiden aloitusten liikkeellesaanti on vaikeaa.

Tuotannossa korona ei ole vielä näkynyt mitenkään. Kaikki mitä tänään tehdään ovat viime kesän/syksyn heiniä. Kysynnän romahtaminen ja investointien pysähtyminen alkaa tulla esiin vasta syksyllä ja ensi talvena ja koko ensi vuosi on alalle vaikea. Tätä voi itse kukin miettiä rakennusalan osakkeisiin sijoitellessa. Tiedossa on liikevaihtojen supistumista ja kustannussopeutus tilanteeseen. -Lomalappuja ja irtisanomisia jaellaan.''We haven't seen nothing yet''-ilmiö toistunee kiinteistöalalla.

Samalla: Pitkällä ajalla toki rakentamisen tarve trendinä säilyy ja rakentamista ohjaavat ajurit pysyvät.

Jos ja kun talouteen pumpataan hillittömästi ilmaista elvytysrahaa, kierron päätteeksi se päätyy omaisuusarvojen hintaan. -jälleen kerran. Yritystalouden arki on siksi ankea, että rahat on ''pakko'' sijoittaa osakemarkkinoille, yritysinvestointien sijaan. Mielestäni lopulta aina reaalielämä lopulta on se joka määrää. Lopulta osakemarkkina laskee vastaamaan realiteettejä, jäljelle jäävät elvytksen velat.

-Ja voiko korkotaso olla +/- 0% sittenkään ikuisesti?

- Jos etsit tuottoa, vippaisitko juoppoa puolituttua satasella, jos tietäisit saavasi takaisin vipin vuoden kuluttua 99€:nä. -jos edes saat?

 

 

 

 

Näytä koko viesti
Miten peesata menestyviä sijoittajia? - 12.5.2020 01.02

No ei se ole ihan yksioikoista. (krapu). Voittaa kenet?

 

Ainakin itse olen aika usein tehnyt osot halvemmalla kuin peesattavan tienneeen ostaneen. Toki täytyy tietännmillä perusteella edellisen osto on tehty.

Aika monella on tänään halvempaa Nordeaa salkussa kuin vaikka Sammolla, tai 'aktivistisijoittaja' Christer Gardellilla!

Minua ei lopulta kiinnosta olenko voittanut vai hävinnyt jollekin toiselle. Näitä kun löytyy varmasti aina.

Näytä koko viesti
Miten peesata menestyviä sijoittajia? - 12.5.2020 11.48

Itse olen Seligson -rahastoyhtiön asiakas.

Tämän muutaman kerran ilmestyvä rahastokatsaus on kotimaassamme eräs laadukkaimmista sijoittamiseen liittyvistä julkaisuista.

Arvostan Anders Oldenburgin ja Peter Seligsonin äkemyksiä aika korkealle ja tämän vuoksi olen myös heidän rahastoasiakkaansa.

 

Katsauksessa on hyviä yhtiöanalyysejä salkkuyhtiöistä ja uusista hankinnoista, joita olen peesannut etenkin kansainvälisessä hajauttamisessa.

Että näin!

Näytä koko viesti
Pohjan tunnusmerkkejä - 28.4.2020 03.20

Näille kivijalkapankeille lienee kauhistus olla yksin erimieltä markkinan kanssa ja jäädä  kenties ainoana virheelliseksi osoittautuvan mielipiteen kanssa julkisuuteen.

Puhuvat päät komppavat toisiaan ja liikkuvat isossa massassa mukana. Mitään eriyistä lisäarvoa näiltä ei yleensä saa sellainen joka itse aktiivisesti seuraa osakemarkkinaa.

Näytä koko viesti
Pohjan tunnusmerkkejä - 28.4.2020 12.54

Kun OMXH25  oli n.20% halvempi mielipide oli ''erittäin epävarmat ajat sijoittamiselle'' - ja konsensus oli ettei markkinoille ole kiire.

Nyt kun on 20% kalliimpaa, on jo OP:n kin mielestä jo turvallista ostaa!

 

 

 

 

 

 

Näytä koko viesti
Ostin/Myin tänään - 20.4.2020 06.39

Banco Santander 1,94€ kurssiin...

 

 

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 15.4.2020 07.00

Ohi ehkä aiheesta...

Miksi ensimmäiset ihmiset-, paratiisin Aatami ja Eeva -eivät voineet olla kiinalaisia?

-Koska he olisivatkin syöneet omenan sijasta käärmeen.

 

Vakavasti puhuen tuollaiset villieläintorit ja perinteiset kiinalaiset lääketieteet aiheuttavat myös laitonta villieläinkauppaa ja uhanalaisten lajien katoa. 

Näytä koko viesti
Pohjan tunnusmerkkejä - 9.4.2020 02.20

Pätevöin itseni aikoinaan, lukemalla SKOP -legendan- Juhani Riikosen sijoitusoppaan. 

Pääsin siis kokemaan 90- luvun lama-ajan.

(Viisas kaiken tietää -köyhä kaiken kokee)

 

90 -luvun laman kaltaista depressiota ei ollut teknoromahduksen- eikä 2008/ 9 aikana.

Pörssi oli silloin sulkeutuneempi ja likvidin krooninen-, karmea puute leimasi kaikkea . Aivan kaikkea.

Ei ole ollut mitään silloista vastaavaa. Elettiin Devalvaatiomarkan aikaa eikä rahaa taiottu keskuspankin toimesta kuten nykyisin.

Vastaavaa eeppistä kapitulaatiota ei ole sittemmin koettu.

 

 

 

 

 

 

 

Näytä koko viesti
Pohjan tunnusmerkkejä - 9.4.2020 09.21

Näin sen minäkin ja tässä tämänkertaisessa on mielestäni enemmän samaa 90 -luvun lamaan kuin tekno-, tai finanssikriisiin.

Yhteistä on ainakin nousukaudella tyrkytetty halpa raha. Kotitalouksien velkaantumisaste on korkealla tasolla = asuntoluotot, kulutusluotot.

-Jos ajateltaisiin että tänään Suomessa tapahtuisi 90-luvun alun 30%:n devalvaatiot = lainamäärä kasvaisi ja korot nousisivat sinne 15% -tasolle.

Viikatemiehellä alkaisi meinaan kainalot kastumaan.!

 

Onneksi on € -valuutta!

 

Mutta on toki eroja. Mielestäni 80 -luvun lopullla oli ns. huuhaa yritysinvestointeja paljon nykyistä enemmän. Pankit ovat olleet todella paljon tarkempia yrityslainoituksen kanssa,

Suomen asuntomarkkinassa kaksi eri todellisuutta: Taanutvilla alueilla mitään nousukautta ei ole koskaan nähty 2008 -jälkeen.

Demokgrafia ja valtiontalouden löysä hoito = krooninen vaje, tarkoittaa ainakin itselle, että sijoittaa kannattaa ainoastaan yhtiöihin joiden liiketoiminnalle Suomi ei ole merkittävä.

 

Itse uskon  W -käyrään. Koronakauhun pohjat nähtiin 15.3 ja matka on ylös.

Seuraava pohja on sitten talousvaikutusten eskasloituminen ja 2010 'lainasyklin'' päättyminen.Käänne joskus ensi syksynä/talvena.

Ajat ankeat jatkuvat 2025 -saakka. -ainakin läsimaissa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Näytä koko viesti