Nordea -

Pankit Nordeaa yleisemminkin ovat osoittautuneet tässä markkinassa erinomaisikisi defensiivisiksi osakkeiksi. Ehkä juuri toisin kuin on mielletty.

Näytä koko viesti
Suomen presidentinvaalit 2024 -

Itselleni yksi ilolla seurattava asia on SDP:n selitykset surkeasta tuloksesta.

Moni muistanee Jutta Urpilaisen 'Torjuntavoitto' , eduskuntavaalitappion jälkikommenteissa.

Saas nähä millaisen torjuntavoiton Jutta tällä kertaa ottaa😄

Näytä koko viesti
Intrum -

Miten rahakas keikka Intrum lienee ollut shorttareille?

Toki osin osaltaan saivat kurssin putoamaan 50+ hintoihin, mutta miten positio on toiminut kun on noustu 50+ ->70+ ??

Näytä koko viesti
Pakotteet -

Putin persoonana ei ole mikään ylivertainen master mind. Vanha mies, jolle on jäänyt Neuvostoliitto -levy päälle. Hyvä johtaja pyrkisi keräämään kyvykkään joukon ympärilleen, mutta Putinin lähimiehet ovat samanlaisia kuin hän itse. 70+ ikäisiä NL:n ajan KGB taustaisia veteraaneja.

Koko projekti kusi täysin kun epäonnistuttiin strategisessa Kiovan valtauksessa. Yritettiin toistaa Tsekkoslovakian miehitys hallinto lamauttamalla kokonaan ilman suunnitelma B:tä. Putin möhläsi ja ajoi maansa loputtomaan konfliktiin. 

Kun maa siirtyy sotatalouteen ja alkaa muistuttaa Neuvostoliiton suunnitelmataloutta, samat syyt jotka ajoivat NL:n konkurssiin, noussevat ajan kanssa keskeisiksi. On raskas sotateollisuus, mutta kulutustavarat pitää tuoda ulkoa. Vienti on kehitysmaalle tyypillistä raaka-ainevientiä.

Iso laiva kääntyy hitaasti, mutta Putin on tuhonnut nuorten ihmisten tulevaisuudennäkymät. Sortokoneistolla voitaneen pitää valta, mutta talous on vaikea vastustaja Diktaattoreille. Se kun ei kasva käskemällä, eikä innovatiivisuus kukoista autoritäärisessä maassa.

YLE:llä on laadukas radiokuunnelmasarja 12 diktaattoria. Yleinen syy näiden diktaattorien lopulta kukistumiselle on syvään rappioon ajautunut maan talous. Yhteistä on myös vaurioiden korjaantumisen hitaus, joka vaatii monta sukupolvea. Diktaattorien jälkeensä jättämän perinnön varjo on pitkä.

 

Näytä koko viesti
Pakotteet -

Lännellä on käsissä pirullinen dilemma. -Se mikä nyt heikentää Venäjää, vahvistaa entisestään Kiinaa. Suoraan ja epäsuorasti.

Kun täällä me länkkärit kipuilemme Kiina-riippuvuudesta, kohdistuiko Venäjän viennistä huimat 35% Kiinaan pakotteiden jälkeen!? Kiinalla tunnetusti on Vyö ja Tie -hanke ja tämän kaltainen Venäjän ajautuminen taloudellisesti syliin on kuin taivaan lahja. Kiina antaa rahaa, lainaa ja investoi, eikä kysele demokratian, oikeusvaltion tai ihmisoikeuksien perään. Ihannekumppani siis autoritäärisille hallinnoille joita riittää. Malli toimii juuri nyt erinomaisesti Venäjän kohdalla. 

Kiinan aikaikkuna on kymmeniä vuosia ja katse ulottuu kauas Putinin jälkeiseen aikaan. Venäjän rooliksi jää tuottaa raaka-aineita Kiinalle, tämän puolestaan valloittaessa  komponenteillaan Venäjän markkinat ja infrastruktuurin. Kaikki merkittävä puolijohteet, elektroniikka ja tietoliikenne ajan oloon korvautuu kiinalaisella. Kun lännessä kannettiin huolta teknologia-tietoturva kiinariskeistä, voi arvata Venäjän ajautuvan Kiinan vasalliksi. 

Xi -setä toimii fiksusti ylläpitäessään hymykampanjaa Venäjää kohtaan Venäjän par aikaa pelatessa korttejaan strategisen tyhmästi Kiinan intressien puolesta. Tilanteen annetaan edetä pisteeseen josta ei ole paluuta. Venäjä ei voi enää tehdä vastaavaa oharia kuin länsifirmoille teki, koska vaihtoehtoista suuntaa ei ole olemassa. Tie lännen suuntaan on ja pysyy pystyssä.

Kiinasta tulee entistä vaarallisempi ja vaikeampi supervalta, sen saatua Venäjän luonnonvararesursseistakin niskalenkin.

 

Näytä koko viesti
KILPAILU: Sijoitustiedon foorumin Sijoitusguru 2024 -
  1. Eezy  1.675€ 

    2. Fortum 13.01€ 

    3. Tallink Group  0.664€

Näytä koko viesti
Pitkän aikavälin sijoittamista -

Tekstin perusteella vaikuttaisi sinulla olevan terve lähestymistapa sijoittamiseen. Pidän rehellisyydestä itseä ja yleisöä kohtaan kun toteat hävinneesi yleisindeksille. 

Itseäni hieman häiritsee palstalla mielestäni ehkä ilmenevä voittajaharha. Monen palstaa lukevan kokemattomamman sijoittajan olisi hyvä ymmärtää yleinen ilmiö jossa enimmäkseen kerrotaan niistä onnistumisista. Omien epäonnistumisien julkituonti on tyypillisesti harvinaisempaa.

Toinen mitä olen miettinyt -onko kuitenkaan koko totuus, että eläminen rahoitetaan pelaamalla yöaikaan nettipokeria? Täällä lajin harrastajista vaikuttaa olevan valtaosa pelkkiä voittajia? 

 Itse tiedän etten ole ns. penaalin terävin kynä, enemmänkin löydyn Gaussin käyrän keskeltä. Asian kanssa pärjää ja elämää helpottaa kun sen tiedostaa. Esimerkiksi pokeria kaltaiseni ihmisen ei kannata pelata yhtään.- Enkä pelaa.

Menestystä sijoittamiseen! Jäämme mielenkiinnolla odottamaan  jatkoa.

 

Näytä koko viesti
Nokia -

Isossa kuvassa on hämmästyttävää miksi ja miten duopolissa kilpaillaan henkihieveriin.

 -jos verrokkina käyttää vaikka suomen kuitupuumarkkinaa jossa takavuosina lopulta oli ainoastaan kolme loppukäyttäjää Metsä, UPM ja SE. 

Miten kuitupuun hinta saatiin halpuutettua. Nyt siellä energiapuu sotki toki sotki hauskuuden.

 

Näytä koko viesti
Nokia -

Liekö lopputulokseen ollut vaikutusta Christer Gardellin pauhaamisella Ericssonin Q3 umpisurkean tuloksen jälkeen Erkin hallituksen jäsenenä? Tuskin Nokia ihan vähällä kuitenkaan antoi periksi. 

Hyvä kysymys olisi ja on kuinka rahakas keikka Erkille tästä AT&T kilpailun voitosta lopulta jää?

Jos Nokialla on katetaso josta halutaan pitää kiinni ja toinen ajaa sisään halvalla hinnalla, lopputuloksena jää hopeaa.

Siksi en ole varma kurssireaktiosta Nokia -8% / Erkki +8%. Aika vasta näyttää kuin järkevää ko. liiketoiminta Erkille lopulta on.

Se mikä on ilmeistä että markkina ilman kasvua, ei ole helppo kenttä tehdä kannattavaa liiketoimintaa kummallekaan.

 

 

Näytä koko viesti
Fortum -

Fortumille voi Ruotsin energiatuotannossa olla mielenkiintoinen sauma. On kuitenkin yksi harvoista lähitoimijoista, jolla on aitoa kokemusta ydinvoimalan rakentamisesta ja ranskalaisten kanssa pelaamisesta.

Aihetta sivuten...

-Kuka kukin sanoi ja mitä -muisteloissa olisi monelle vihreällä hyvä tilaisuus itsekritiikkiin (alkuun vaikka Satu Hassi!)  Näiden koko 2000 -luvun aikaisen viisauden mukaan kun ydinvoima oli menneisyyden energiantuotantomuoto johon ei pidä satsata. Uusiutuva energia pelkästään tekisi ydinenergiasta kannattamattoman, oli takavuosien totuus. Venäläinen tuontisähkö samalla ei kuitenkaan ollut ongelma, tai looginen ristiriita.

Suomalaiset opiskelivat aihetta mm. eilen kun Olkiluoto 3:ssa oli tuotantokatkos.

(päivän kauppalehti)

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/ruotsi-aikoo-aloittaa-massiivisen-ydinvoiman-lisarakentamisen/fc8a14ea-f111-44b0-aae3-1386bc002b02

Näytä koko viesti