Olet täällä

Citycon - 24.11.2020 06.00

Korvanappi taisi olla tiedon saadessaan väärässä ketjussa 

Näytä koko viesti
Usa Vaalit 2020 - 20.11.2020 02.24

Itse antaisin Trumpille 90% narsismin mukanaan tuomalle fantasiamaailmalle ja 10% laskelmoinnille. Republikaanipoliitikoista puolestaan 95% pelkää Vakaan Neron kostoa ja sitä kautta varmaa vaalitappiota. Loput saattavat jopa uskoakin näihin taruihin. Kannattajista osa lienee kyynisiä pragmaatikkoja, jotka ovat valmiita katsomaan sormiensa läpi törkeitäkin tempauksia kunhan abortit kielletään eikä aseisiin kosketa. Loput uskovat myös Jeesukseen ja joulupukkiin.

Näytä koko viesti
Aspire Global - 19.11.2020 04.50

Ei lainkaan pöljemmän oloinen päänavaus. Iso markkina eikä kilpailutilanne kuullosta täysin toivottomalta. Tästä saattaa jäädä muutama kopeekka viivan alle yes

Näytä koko viesti
Usa Vaalit 2020 - 17.11.2020 12.01

Aki Pyysing kirjoitti:

Polleilla on haasteensa, joista puhelinmyyjät ei ole vähäisin. Kuka tänä päivänä enää vastaa tuntemattomaan numeroon? Mie veikkaan, että pollien oleminen nelisen prosenttia demokraatteihin päin 2020 johtuu eniten koronasta. Demokraatit eristäytyivät ja vastailivat tylsyyksissään puhelimeen. MAGA-väki riehui ulkona Trump-rallyissä. Pollsterit eivät saaneet putsattua tätä pois. 

Hyvin päätelty. Tämä oli myös yksi NYT:in Nate Cohnin alustavista teorioista miksi pollit taas aliarvioivat Trumpin.  

Listalle pääsi myös - tadaa - ujot trumpetit. Tässä ei tosin ole kyse tällä palstalla kerrotusta turpaan saamisen pelosta johtuvasta valehtelusta. Pikemminkin Trumpin jatkuvat hyökkäykset mediaa ja pollstereita kohtaan on saattanut tehdä osasta häneen kannattajistaan skeptisiä vastaamaan kyselyihin. On myös mahdollista, että presidentti onnistui paremmin vetoamaan ihmisryhmiin, jotka eivät juurikaan äänestä saati vastaa tiedusteluihin. 

Muita mahdollisia selityksiä on demokraattien valtavasti kasvanut aktiivisuus nousta vastustamaan Trumpia. Tutkimusten mukaan poliittisesti aktiiviset ihmiset ovat innokkaimpia vastaamaan polleihin, mikä tuo biasta tuloksiin. Lisäksi perinteisen viisauden mukaan korkea äänestysprosentti suosii demokraatteja ja gallupit oli sovitettu tähän tietoon. Tällä kertaa hurja ryntäys näyttikin osuvan paremmin republikaanien ehdokkaille (katso kohta ujot trumpetit). Viimeinen pointti oli täydellinen huti latinoiden äänestyskäyttäytymisessä. Tämä ei koske pelkästään Floridan sosialismia pelkääviä kuubalaislähtöisiä. Sama ilmiö toistui myös Texasin ja Arizonan rajaseuduilla. 

e. Linkki itse kirjoitukseen: https://www.nytimes.com/2020/11/10/upshot/polls-what-went-wrong.html

Näytä koko viesti
Kilpparin tumputusbloki - 16.11.2020 03.03

Käsittääkseni Akilla ja Mikolla on melko erilaiset sijoitusstrategiat, jolloin isot erot sijoitusasteessa ovat täysin luonnollisia. Tämän vuoksi tästä ei välttämättä voi vetää johtopäätöksiä herrojen näkemysten eroista / samankaltaisuuksista nykyiseen markkinatilanteeseen.

Näytä koko viesti
PikkuPro mutuilee sijoitushommeleita - 10.11.2020 11.49

Olen aika varma, että todennäköisyys hyväkuntoisen 78 vuotiaan miehen kuolemalle 71 vuorokauden sisällä on huomattavasti pienempi kuin 2,4%. Varsinkin jos hänellä on käytössään maailman parhaat lääketieteelliset resurssit. Keskimääräisen 78 vuotiaan osalta tuo arvio saattaisi olla lähempänä totuutta, mutta siinä joukossa onkin paljon ennestään huonokuntoisia ihmisiä.

Näytä koko viesti
Usa Vaalit 2020 - 10.11.2020 10.43

Minusta tämä koko Trumpin aika on äärettömän mielenkiintoinen tutkielma joukkopsykologiasta. Kun tarpeeksi karismaattinen ihminen toistaa riittävän usein karkeitakin valheita, fiksutkin ihmiset alkavat massoittain uskomaan siihen. Esimerkkinä käyköön Bidenin dementia. Jossain vaiheessa Trump alkoi puhumaan Sleepy Joesta ja vaaliväittelyihin mennessä kymmenet miljoonat ihmiset luulivat Bidenin sairastavan vähintään Alzheimerin esiastetta. Tai nyt tämä käsillä oleva vaalivilppisekoilu. Ennusmerkit olivat nähtävissä jo pari vuotta sitten, kun Trump aloitti kampanjansa postiäänestystä vastaan ja alkoi puhumaan sen yhteydessä rehottavasta vaalivilpistä. Silloin puheille oli yhtä vähän todisteita kuin tänäkin päivänä, mutta väitteiden jatkuva toistaminen saa ihmiset uskomaan niihin. Jos joku ihmettelee miten Hitler nousi demokraattisesti valtaan, vastaus löytyy tätä päivää tarkastelemalla. Ja ei, en rinnastanut Trumpia Aatuun.

Näytä koko viesti
Usa Vaalit 2020 - 9.11.2020 01.48

PelleSnuslos kirjoitti:

Eikä tarvii ees olla syvän valtion syvä salajuoni, jos Pennsylvaanian myöhässä tulleita ääniä ei hyväksytä, kuten sääntöjen mukaan ei pidä, niin se osavaltio kait kääntyy jo sillä.

Näitä vaalipäivän jälkeen tulleita ääniä ei ole vielä laskettu. Siitä huolimatta Bidenin johto on jo yli 40 000 ääntä. 

Näytä koko viesti
Usa Vaalit 2020 - 8.11.2020 08.48

Tehdään omastakin puolesta Biden-betsien jälkianalyysi. Itsellä arviot pohjautuivat lähes täysin Sleepy Joen murskaavaan johtoon polleissa. Ero oli niin suuri, että se kestäisi jopa 2016 kaltaisen systemaattisen virheen. Tämän perusteella laskin ruostevyöhykkeen olevan tosi hyvissä, mikä jo yksistään riittäisi vaalivoittoon. Lisäksi varasuunnitelmana oli Pennsylvanian pettäessä neljä niukemmassa kyselyjohdossa ollutta eteläistä osavaltiota, joiden äänestyskäyttäytyminen ei korreloi kovin paljoa isojen järvien alueeseen.

Ääntenlaskenta on vielä kesken, mutta eiköhän jo nyt kyetä muodostamaan riittävän tarkka kuva lopputuloksesta. Ruostevyöhykkeeltä Michigan piti lopulta melko selvästi eron noustessa reilusti yli kahden prosentin. Wisconsin ja Pennsylvania olivat huomattavasti tiukempia, mutta nämäkin asettunevat ääntenlaskennan päätyttyä noin prosentin erolla Bidenille. Myös plan b olisi toiminut ainakin Georgian ja todennäköisesti myös Arizonan osalta. Eli tämä meni lopulta lähes pelikirjan mukaisesti.

Ennakkoon tunnistin viisi riskiä. Poikkeusolot saattoivat vaikuttaa negatiivisesti Wisconsinissa, jossa oli räikeimpiä pollivirheitä ja pahimpia koronatilanteita. Varmasti tätä ei voi tietää koskaan. Sen sijaan kaksi seuraavaa kohtaa riskilistalta (viime hetken megauutinen tai iso pollisiirtymä Trumpille) voidaan varmasti tyrmätä. Neljäntenä oli ujot trumpetit ja tähänkin rohkenisin sanoa, ettei toteutunut. Republikaanien senaattiehdokkaat pärjäsivät suurin piirtein yhtä hyvin ja edustajainhuoneen ehdokkaat suorittivat jopa paremmin kuin Maestro itse. Viidentenä riskinä oli iso pollivirhe Trumpin suuntaan ja tämä toteutui. Onneksi ei kuitenkaan tarpeeksi isona.

Aika moni on kuitenkin tuonut esiin, että Biden vaalien alla 1.5 kertoimella oli räikeä alikerroin ja ainoastaan hyvä tuuri pelasti vedot. Tähän olisi kiva kuulla perusteluja. Myönnän, että en ole vedonlyönnin asiantuntija ja nämä olivat elämäni ensimmäiset merkittävät betsit. Olin kuitenkin siinä käsityksessä, että Sleepy Joen voittoavaruuteen kuului murskavoitto (pollivirhe Bidenin hyväksi), selkeä voitto (ei pollivirhettä) sekä niukempi voitto (riittävän pieni pollivirhe Trumpin hyväksi). Kun lopullinen toteuma oli jälkimmäinen, tekeekö se automaattisesti vedosta huonon? Lisäksi muistuttaisin, että tässä vedossa oli myös 10-15% häviön mahdollisuus. Tästä herää toinen kysymys. Jos tämä niukahko voitto osoitti bidenistien ennakkoarviot liian ruusuisiksi, mikä olisi ollut se Trumpin voitto, minkä jälkeen olisi edelleen voinut todeta Bidenin 90% olleen hyvä arvio? Tähän olisi kiva kuulla varsinkin Akin ja JR:n näkemykset, sillä olette molemmat todenneet jälkianayyseissa vetojenne olleen huonoja.

e. Osittain hidas. Adreno ehti kysymään jo samaa.

Näytä koko viesti
Usa Vaalit 2020 - 7.11.2020 02.08

Jossain vaiheessa silmiini osui twiitti, jossa selitettiin valitsijamiesten äänestämistä. Sen mukaan osavaltiot joutuvat etukäteen ilmoittamaan, mikäli antavat valitsijamiehille vapaat kädet äänestyksessä. Näissä vaaleissa nähtävästi yksikään osavaltio ei ole tehnyt kyseistä ilmoitusta. 

Näytä koko viesti