Olet täällä

Omaisuuden turmelua - 24.1.2022 11.06

Huh, melkoisen synkkä alku vuodelle. Ilman Aspiren ostotarjousta Tommi kyntäisi aika syvällä. Sinällään visio oli aivan kohdillaan esim Nasse-100 etf:n osalta: "Vääjäämättömän korjausliikkeen tullessa isointa rytinää tullaan näkemään jenkkiteknoissa." Ainoastaan vision edellyttämät toimenpiteet jäivät tekemättä. Nyt ollaan sitten 15 pinnaa köyhempiä.

Aspiren osalta pohdin pitkään järkevää strategiaa. Ensimmäinen ajatus oli myydä heti, mutta jäin lussuttamaan parempaa hintaa. Siinä ajassa ehtikin laskea sen verran, että nyt tarjotaan lähes riskitöntä 11% annualisoitua vuosikorkoa. Markkina vaikuttaa sen verran hermostuneelta, että taidan ottaa varmat kotiin. Toisaalta tämä toimii hyvänä varmuusvarastona, mikäli kevään aikana ilmenee erityisen herkullisia ostopaikkoja.

Loppuvuodesta kertyi hieman ylimääräistä likviditeettiä, josta tänään tyrkkäsin osan hyötykäyttöön ja sipaisin hieman Kamuxia @10.25ish. Perjantaina tuli markkinoiden diskonttaaman negarin sijasta posari, mutta alkupyristelyn jälkeen lappu vajosi muiden mukana. Kun tänäänkin lasketeltiin yli viisi pinnaa, oli pakko toimia. Noin 20% vuotuisella liikevaihdon kasvulla p/e 16 tämän vuoden ennusteella tarjoaa hyvän tuotto-odotuksen.   

Näytä koko viesti
One more Push 28.6.2021 - 26.10.2027 - 19.1.2022 04.20

Ehkä useimpien Aspire-pettymys juontaa näkemyksestä, että nyt jää tulevaisuuden upside saamatta. Omasta mielestä lunastushinta on hyvin lähellä osakkeen nykyistä fair valueta. Siinä mielessä tietenkin kiva, kun piilevä arvo realisoitui yhdessä yössä. Samaan aikaan on kuitenkin kova luotto yhtiön tekemiseen, joten uskon vuoden päästä fair valuen olevan huomattavasti korkeampi. Vähän sama, kuin saada sata rahaa heti vs 25 rahaa vuodessa muutaman vuoden näkyvyydellä.

Näytä koko viesti
Aspire Global - 18.1.2022 09.43

Molempien yhtiöiden taustalla on tosiaan samat omistajat, joten kyseessä on lähinnä heidän keskinäinen puljailu. Tämä selittää myös "alhaisen" lunastushinnan. Toki 111 SEK lienee lähellä fair valueta, mutta tämän päivän markkinaympäristössä riippumaton ostajataho joutuisi maksamaan kunnon preemion.

Nopeasti vilkaistuna NeoGames vaikuttaa pahasti ylihintaiselta, joten lunastustarjouksen osakevaihto-vaihtoehdosta tulee mieleen lähinnä Sievi-Boreo -koijausyritys. Järjestely vaatii taakseen 90% hyväksynnän, joten täysin saleteissa tämä ei ole. Tekisi mieli äänestää vastaan. 

 

Näytä koko viesti
Aspire Global - 18.1.2022 01.23

NeoGamesilta 111 kruunun lunastustarjous. Äkkiseltään olisin odottanut isompaa preemiota. Onnittelut kaikille kyydissä pysyneille!

https://mb.cision.com/Public/16034/3487671/ac9adec583f9d451.pdf

 

Näytä koko viesti
Omaisuuden turmelua - 2.1.2022 05.50

Päättynyt vuosi

Vuosi vaihtui, joten on aika tehdä oman sijoitusvuoden tilinpäätös. Jos pitäisi kuvata sitä yhdellä sanalla, käyttäisin termiä munkki. Tai mäihä. Tai tuuri. Tai onnenkantamoinen. Muitakin löytyy. Joka tapauksessa kuluneet kaksi vuotta sijoitukset ovat hohottaneet niin kovaa, ettei vastaavan toistumisesta ole pienintäkään pelkoa. Lopputuloksena pääsalkun viimeisen kolmen vuoden kurssikäyrä muistuttaa suorastaan 18-vuotiaan kollin erektiota.

Vuoden alussa salkun suurimmat omistukset olivat Aspire, Golar, Nasdaq-100, Kamux, Nordea, Citycon ja Evolution Gaming. Näistä pahiten petti Kamux, joka peruutteli vuoden aikana 16 pinnaa. Myös Citycon tuotti osingot huomioiden pienen miinuksen. Lopuilla hepoilla olikin sitten kunnon steroidit tankattuna: Aspire +108%, Golar +29%, Nasse +39%, Nordea +62% ja Evo +54%. Lisäksi Aspiren painoarvo oli tammikuun alussa vielä lähes 50%. 

Vuoden mittaan harrastin riskienhallintaa ja keventelin yli puolet Aspireista. Tästäkin huolimatta lappu on edelleenkin salkun ylivoimaisesti suurin positio. Näin jälkiviisaana olisi kannattanut jättää suojaamistoimet tekemättä, sillä kurssi jaksoi kivuta koko vuoden. Lisäksi useimmat vapautuneilla rahoilla tehdyistä investoinneista tuottivat lyhyellä aikavälillä sangen kehnon tuloksen.

Varsinkin ensimmäiset tarkkailuerät Kambia ja Embraceria olivat tuhoisia. Molemmat ehtivät pahimmillaan laskettelemaan 40 pinnaa ostohinnoista. Onneksi positiot olivat pienet. Kambin jämäerät ovat edelleen salkkussa odottamassa veromyyntejä. Embracer osoittautui tarkemmalla tutkimisella varsin laadukkaaksi yhtiöksi. Näin ollen ostin lappua reilusti lisää syksyn alennusmyynnistä. Kolmas uusi ostos oli Smart Eye, jonka kurssi myöskin valui hieman loppuvuodesta.

Maaliskuussa tein Cityconista salkkuni toiseksi suurimman rivin kanukkien myyntien saadessa kurssin niiaamaan. Kuten moni muukin palstalainen on huomannut, kanien kehitys ei ole toistaiseksi ollut kovin palkitsevaa. Näin ollen päädyin pistämään niistä puolet teuraaksi, kun tarvitsin rahaa Evon kauhomiseen.

Syksyllä tutustuin uraaniin ja totesin sektorissa olevan meneillään aika mielenkiintoinen tilanne. Varastot alkavat olemaan tyhjinä ja tuotanto laahaa vuotuisen kysynnän perässä. Näin ollen on olemassa hyvä todennäköisyys hintojen reippaallekin nousulle. Sijoitusinstrumentiksi valikoitui fyysistä uraania hamstraava SPUT-rahasto. Ensimmäisen ostoksen ajoitus onnistui hyvin, mutta sitten iski FOMO ja toinen siivu tuli otettua pienessä paniikissa reilusti nousseeseen kurssiin.  

Vuoteen mahtui myös kaksi hajauttamisen hyödyt kouriintuntuvasti osoittanutta yllätystä. Keväällä tutkin tarkemmin Pax Globalia. Yhtiö osoittautui erittäin lupaavaksi kohteeksi, joten tankkasin sitä kohtuullisen isolla kauhalla. Kunnes eräänä kauniina lokakuisena aamuna heräsin yli 40 pinnan kurssilaskuun FBI:n ratsattua yhtiön varaston Floridassa. Jälkikäteen tapahtuma vaikuttaa pitkälti väärältä hälytykseltä, mutta osake ei ole vieläkään palautunut lähellekään aiempia tasoja. 

Toinen musta joutsen saapui Evon shorttirapsan muodossa. Vaikka syytöksillä ei ollut ainakaan mitään välitöntä yhteyttä yhtiön liiketoimintaan, kurssi nuijittiin parissa viikossa 40 pinnaa alemmaksi. Tämän syöksyn pääsin sentään  hyödyntämään ja lastasin Evon salkkuni toiseksi suurimmaksi omistukseksi. 

Näiden vaiheiden jälkeen salkun arvo otti viime vuonna lopulta yli 50 pinnan loikan edellisen vuoden lähes 60% päälle. Tätä on vaikea uskoa todeksi. Eikä vastaava munkki tule todellakaan toistumaan. Eikä nuoren miehen seisokki.

Tuleva vuosi

Näen kokonaismarkkinan erittäin haasteellisena, sillä keskuspankkien printterit ovat pumpanneet arvostukset erittäin korkealle. Vaikea uskoa kertoimissa olevan enää juurikaan kasvuvaraa, vaan pörssin tuotot ovat pitkälti yhtiöiden tuloskasvun varassa. Onneksi reaalimaailman talousnäkymät ovat melko valoisat.

Omassa sijoitusajattelussa on havaittavissa selkeää muutosta. Aiemmin metsästin usein alas murjottuja surkimuksia, joiden tuloskäänteestä syntyi riittävän vahva näkemys. Näiden tunnistaminen sujui parhaimmillaankin korkeintaan kohtalaisesti. Lisähaasteita toi oikean myyntiajankohdan löytäminen, sillä surkimuksista harvoin kuoriutui pitkäaikaisia priimuksia.

Näin ollen olen alkanut yhä enemmän metsästää yrityksiä, joilla uskon olevan mahdollisuuksia kasvattaa liikevaihtoa ja tulosta vuodesta toiseen pidemmällä tähtäimellä. Toki arvosijoittaja asuu vielä sen verran syvällä, että myös hinnan täytyy olla kohtuullinen. Kovin monen vuoden päässä olevaa menestystä en vielä uskalla mallintaa. Mikäli onnistuu löytämään em kriteerit omaavia yrityksiä, sijoitukselle tulee tuottoa bisneksen kasvun ja lopulta myös kertoimien nousun kautta.     

Tätä kirjoittaessa salkun jakauma on oheinen.

Aspire
Edelleen näen Aspiressa loistavan tuotto-odotuksen. B2C on myyty ja yhtiö on menestyksekkäästi muuntautunut puhdasveriseksi ja ennen kaikkea laadukkaaksi B2B-tarjoajaksi. Liikevaihdon vuotuinen kasvu tulee olemaan jossain 25-35% tuntumassa ja yhtiö on vasta saamassa jalkaa ovenväliin massiivisessa jenkkimarkkinassa. Kassa pullistelee rahaa B2C:n myynnin myötä, joten yhtiö tiedottaa käytännön varmasti isoista osingoista ensi keväälle. Itse sijoittaisin rahat mieluummin kasvuun, mutta uskoisin osinkoilmoituksen palauttavan useita rahastoja ostolaidalle. Kaiken tämän saa erittäin edullisella p/e 12-13 tämän vuoden ennusteella.

Evolution Gaming
Hieman hirvittää laittaa lähes puolet salkusta samaan sektoriin, mutta Evon arvostus lyötiin marraskuussa niin alas, että tilaisuutta ei yksinkertaisesti voinut jättää hyödyntämättä. Kyseessähän on rahapeliyhtiöistä ylivoimaisesti laadukkain ja paras, joka nauttii lähes monopolista voimakkaasti kasvavassa Live Dealer-segmentissä. Vuotuista kasvua tulee 40-50% ja nettotulosta syntyy lähes käsittämättömät 60 pinnaa liikevaihdosta. Karkein aliarvostus ehti jo purkaantumaan, mutta laatuun nähden yhtiö on edelleen edullinen. 

Golar LNG
Myös Golar on tehnyt onnistuneen muodonmuutoksen maakaasun monitoimijasta puhtaaksi FLNG-ekspertiksi. Viime vuoden aikana yhtiö hankkiutui eroon sekä tankkereista että kaasun jakeluun erikoistuneesta yhteisyrityksestä. Näin ollen yhtiöön jäi jäljelle enää oma FLNG-bisnes sekä osuudet pörssilistatusta New Fortress Energystä sekä alkuvuonna listattavasta Cool Companysta. Nykyisillä energian hinnoilla käytössä oleva Hilli ja Q4/2023 toimintansa aloittava Gimi tuottavat lähes 400 M$ vuotuista ebitdaa. Lisäksi johto on lupaillut uutisia uudesta FLNG-projektista jopa Q1 aikana. Markkina arvostaa yhtiön 1,35 jaardin arvoiseksi, joten näen tässä todella lupaavan pitkän aikavälin kasvutarinan.

Nasdaq-100
Olen omistanut tätä etf:ää jo yli kymmenen vuotta, joten hankintameno-olettama on käytössä. Tänä aikana myös osuuden arvo on yli kymmenkertaistunut, joten kyseessä on ollut erinomainen sijoitus. Tämä matka taitaa kuitenkin olla loppusuoralla. Valuaatiot ovat erittäin haasteelliset ja iso osa indeksin viime vuosien noususta on tullut kasvaneista kertoimista. Vääjäämättömän korjausliikkeen tullessa isointa rytinää tullaan näkemään jenkkiteknoissa. 

Embracer
Yhtiö julkisti loppuvuodesta ison yrityskaupan, kun se hankki pöytäpelien, keräilykorttien sekä digitaalisten pöytäpelien valmistukseen ja jakeluun keskittyneen ranskalaisen Asmodeen 2,75 miljardilla. Mielestäni ostos tukee hyvin yhtiön strategiaa pelialan moniosaajana. Hajautettu portfolio myös karsii yksittäisten pelien floppaamisesta koituvia riskejä. Toisaalta se mahdollistaa yksittäisten onnenkantamoisten tuoman lisäboostin. Johto uskoo tuloksen kovaan kasvuun lähivuosina ja tähän saakka Lars Wingefors on osoittautunut sanojensa mittaiseksi mieheksi. Lisävahvistusta tulee sisäpiirin viime viikkoina tekemistä isoista osakeostoista.

Citycon
Kaneista löytyy tarpeeksi analyysiä foorumilla. Vähäriskinen sijoitus, joka sopii hyvin epävarmaan pörssiympäristöön. Yhtiön bisnes on kuitenkin kitunut tai hiipunut jo vuosia. Eikä itsellä ole kovin suurta luottoa merkittävään suunnanmuutokseen. Näin ollen Citycon ei sovellu kovin hyvin säännölisesti vuodesta toiseen tulostaan parantavien yritysten kategoriaan. Edellisestä päätelmästä seuraa, että viimeisetkin kanit tullaan lahtaamaan paremman kohteen ilmaantuessa.

Nordea
Myös Nordea on vaikea sijoittaa vuodesta toiseen bisnestään kasvattavien yritysten joukkoon. Lisäksi takana on kova kurssinousu, joten kanien kohtalo odottaa myös Norppaa. Alustavana taktiikkana on yrittää hyödyntää keväällä mahdollisesti syntyvä osinkokiima parhaan hinnan saamiseksi.

SPUT
Kuten jo aiemmin totesin, näen ison todennäköisyyden kysynnän ja tuotannon epätasapainon tuomalle uraanin hintapiikille seuraavan 12 kuukauden aikana. Siihen saakka lappu pysyy salkussa.

Pax Global

Yhtiön bisnes on vahvassa vedossa, mutta ratsian jälkeen kurssi matelee pohjalukemissa. Yhtiö teetätti tietoturva-auditin arvostetulla jenkkikonsultilla eikä näiden tutkimuksesta paljastunut mitään raskauttavaa. Arvostus on luokkaa läppä ja tarkoitus on kasvattaa omistusta piakkoin.

Smart Eye
Hillotolppa on komponenttipulan vuoksi siirtynyt muutamalla kuukaudella, mutta tämän vuoden puolella pitäisi rojaltien alkaa näkymään tulosrivillä. Samoin design winnien julkistuksia pitäisi olla tiedossa. Jos maalitolpat jatkavat edelleen siirtymistä tulevaisuuteen, laput menevät myyntiin. Lupausten puolestaan pitäessä yhtiötä on mukava omistaa.  

Kamux
Vaikka Q3-tulos notkahti, tärkeintä on ylimmän rivin rivakka kasvu. Kurssilaskun myötä osake on sangen maltillisesti hinnoiteltu ja uskon lapussa olevan hyvä potentiaali ensi vuodelle. Jatkan holdailua niin kauan kuin bisneksen kasvu jatkuu.

Kambi
Enää hilut jäljellä. Todennäköisesti menee myyntiin jossain vaiheessa.

Näissä tunnelmissa uuteen vuoteen. Toivottavasti omaisuuden turmelu jää rajalliseksi.

  

Näytä koko viesti
JR:n allokaatioblogi - 30.12.2021 07.06

Prosentteja ei voi syödä. Tuskinpa sun euromääräiset tuotot kalpenee keskivertofoorumistille.

Omaan makuun 20 pinnaa annualisoituna on sangen kunnioitettava saavutus defensiivisellä salkulla.

Näytä koko viesti
Omaisuuden turmelua - 15.12.2021 09.04

Pari merkittävää uutista salkun yhtiöiltä.

Golar eriyttää vihdoinkin tankkeribisneksen Oslon pörssiin listattavaan uuteen Cool Company nimiseen yhtiöön. Taseesta lähtee kahdeksan laivaa velkoineen ja tilalle tulee 150 miljoonaa käteistä sekä kolmasosa CoolCo:n osakekannasta (arvo 150 miljoonaa). Näin ollen yhtiöön jää:
- Shippingistä realisoidut 300 miljoonaa.
- 390 miljoonan osuus NFE:stä.
- Yksi FSRU-alus ja yksi vanhan teknologian tankkeri. Näiden arvoksi Gabriel Castro arvioi 150 miljoonaa. 
- FLNG-bisnes, joka nykyhinnoilla tuottaa 228M vuotuista ebitdaa. Gimin valmistumisen myötä Q4/23 summa nousee 379 miljoonaan. Näissä luvuissa ei ole mukana todennäköisesti Q1 aikana julkaistavaa uutta projektia.
- Velkaa noin 1,1 miljardia.  

Tätä kirjoittaessa Golarin markkina-arvo on 1,17 miljardia. Nopeasti laskettaessa FLNG-bisneksen Ev/Ebitda on Gimin valmistuttua alle neljä. Mikä ei kuullosta järkyttävän ylihintaiselta. Lisäksi johto on tosiaan antanut ymmärtää uuden FLNG-projektin julkistuksen olevan aivan kulman takana. Melko suuri mustien joutsenien parvi saa tulla vastaan, mikäli osake treidaa tällä tasolla vielä  kahden vuoden päästä.

Samaan aikaan Embracer julkisti ostavansa pöytäpelien, keräilykorttien sekä digitaalisten pöytäpelien valmistukseen ja jakeluun keskittyneen ranskalaisen Asmodeen 2,75 miljardilla. Lisäksi uusina osakkeina maksettavat earnoutit voivat nostaa hintaa vajaalla 400 miljoonalla. Ostos ei ole mitenkään erityisen halpa, mutta ei järkyttävän kalliskaan (2,5 x sales / 13 x op.EBIT). Omaan silmään tämä on varovaisen positiivinen hankinta. Asmodee on markkinajohtajia genressään ja kasvaa hyvällä kannattavuudella yli 10% vuodessa generoiden vahvaa kassavirtaa. Uuteen bisnekseen laajentuminen on myös looginen askel Embracerin matkalla peli- ja viihdejätiksi. Lisäksi näkisin hyviä synergiamahdollisuuksia, kun yhtiöiden kattavia IP-oikeuksia päästään ristiinmyymään useassa kanavassa. Näiden mietteiden jälkeen osake ottaa todennäköisesti kunnon syöksyn aamun avauksessa.

Näytä koko viesti
JR:n allokaatioblogi - 11.12.2021 11.13

Mitä omia sääntöjäsi rikoit Evoa ostaessa?

Näytä koko viesti
Omaisuuden turmelua - 8.12.2021 04.56

Pahin paniikki markkinoilla näyttää hellittäneen ja oma salkkukin on jo kuronut puolet kuopasta umpeen. Ollaan edelleen ensimetreillä, mutta toistaiseksi Citycon -> Evo -veivaus näyttää tulosten perusteella varsin lupaavalta liikkeeltä. Tasaisen varmat kanit ovat käytännössä jököttäneet paikoillaan, kun Evolla on parhaillaan mittarissa lähes +11%. Toki jälkimmäinen ehti lähtökiihdytyksessä käydä huomattavasti syvemmällä.

Jatkossa kannattaisi siirtyä käyttämään pienempiä ammuksia tiheämpään tahtiin. Vapaat käteisvarat hupenivat puukon koppaamiseen @1150 ja @990. Tommille iski rehellisesti sanottuna pahimman luokan FOMO, kun kurssi viimeisen ostoksen jälkeen pomppasi ensin rivakasti ylös ainoastaan vajotakseen nopeasti takaisin alle 1000 kruunun. Ainutkertaiseen tilaisuuteen oli pakko päästä käsiksi. Tässä vaiheessa teurastin puolet kaneista ja lisäsin kertaheitolla Evon painoa salkussa 10 -> 15 pinnaan. Puukon jatkaessa laskettelua, jouduin pelokkaana asettamaan seuraavan kiinniottopisteen liian alas. Näin ollen paras monttu jäi kokonaan hyödyntämättä. Huomattavasti fiksumpaa olisi lisäillä pienesti viiden pinnan välein, kuin yrittää kauhoa jättimelalla 15 prosentin syöksyt. Jälkiviisaus on paras viisauden laji. 

Näytä koko viesti
Omaisuuden turmelua - 2.12.2021 02.30

Onneksi en ole päiväkauppias. Silloin saisi etsiä sopivaa oksaa narulle. Maratoonarina voi uskotella itselleen, että kyllä se vielä kääntyy smiley

Näytä koko viesti