Olet täällä

Lapsi sijoittajana - 25.2.2021 10.43

Kannattaa muistaa lapselle myös kertoa, että ei kannata huolestua jos sijoitukset menee pakkaselle. Se tarkoittaa kuukausisäästämisessä sitä, että uutta tulee sisään alehintaan eli enemmän samalla rahalla. Lapsella on aikaa vuosia ja vuosikymmeniä odottaa hyvää hetkeä myydä, joten mahdolliset rytinät lähiaikoina on lähinnä tervetullut asia.

 

Näytä koko viesti
Kojamo - 22.2.2021 04.15

Joka tuutista tulee nyt uhkakuvia euron hajoamisesta, hyperinflaatiosta, dollarin romahtamisesta ja ties mistä. Selvää on että viime vuoden nousuja ei varmaan tänä vuonna nähdä ja korjausliikekin on joka päivä lähempänä (mutta ei välttämättä vielä ihan nurkan takana). Se sai kuitenkin miettimään, että nyt voisi olla hyvä aika säätää salkkua vähän defensiivisempään suuntaan. Mietiskelin sijoitusasunnon hommaamista (mutta ei oikein kiinnosta), metsään tai kultaan sijoittamista (rahaston/ETF kautta), kunnes sitten muistin että meillähän on omassa pörssissä tällainen Kojamo, joka oletettavasti olisi varsin turvallinen sijoitus turbulenssin keskelläkin. Sinällään ihan periaatteesta tekisi mieli vältellä tätä vahvoista ammattiyhdistysliikeyhteyksistä johtuen, mutta tunteeko joku firmaa paremmin, olisiko tässä hyvä defensiivinen osake Helsingin pörssistä? Suurta tuottoa ei olla hakemassa vaan nykyisen potin turvaa mahdollisesti railakkaassakin menossa (jos tyyliin Tuomas Malisen ennusteet toteutuvat).

 

Näytä koko viesti
Parhaat set for life vinkit nuorelle jannulle - 15.2.2021 02.45

Loistavaa settiä on tullut. Yksi nosto oman kokemuksen pohjalta, eli ei kannata suunnitella elämää liian paljon ja liian pitkälle eteenpäin. Sattumilla ja tuurilla (hyvä tai huono) on oikeasti valtava vaikutus siihen mitä tulee tapahtumaan. Eikä mielestäni kannata asialla liikaa stressatakaan. Eli yrittää hoitaa hommansa kunnolla, vältellä pahimpia hölmöyksiä (ja jos tuntuu että on pakko kokeilla niin mahdollisimman pienillä panoksilla sitten), pitää silmänsä auki ja tarttua kiinnostaviin tilaisuuksiin jos niitä tulee vastaan. Avata suunsa kun on jotakin sanottavaa, uskaltaa haastaa itseään ja laittaa itsensä likoon, ei pelätä epäonnistumisia, jne. Itselläni on ollut elämässä sellainen perusperiaate, että yritän tehdä parhaita mahdollisia päätöksiä niiden tietojen pohjalta mitä silloin on käytettävissä ja jos silti menee metsään niin sitten ei ole mitään syytä syytellä siitä itseään. Hyvin on mennyt, ainoa mikä hieman harmittaa on etten ollut vähän rohkeampi nuorempana. Mutta sekin kuuluu asiaan ja on osa kasvua. Ensin kasvaa pää ja sitten myöhemmin maha. Jos olisi mahdollista, haastaisin ehkä vähän nuorempaa itseäni miettimään monelta kantilta tuota arkuusasiaa. Joissakin asioissa riskejä on hyvä vältellä (extreme harrastukset), toisissa siitä ei yleensä mitään hyvää seuraa (vastakkainen sukupuoli yms). 

Sijoittamisen osalta se tärkein että aloittaa mahdollisimman aikaisin, että saa korkoa korolle efektistä mahdollisimman paljon irti. Omasta mielestäni se kuukausisäästäminen indeksirahastoon on oikeasti hyvä tapa aloittaa, vaikka onhan se tietysti älyttömän tylsää. Siinä kuitenkin saa sen pelin ainoan ilmaisen lounaan eli ajallisen hajauttamisen automaattisesti. Siihen voi rinnalle ottaa pienen pelisalkun jolla harjoittelee, aluksi sellaisilla summilla ettei haittaa jos menee metsään. Taidon, pääoman ja itsensä tuntemisen sijoittajana karttuessa voi sitten muuttaa allokaatiota haluamakseen. Kannattaa yrittää ainakin aluksi laittaa ihan kunnon siivu syrjään kulutuksesta, koska aikaisilla säästöillä on pisin aika kasvaa korkoa korolle. Opiskelijana on tottunut elämään vähällä eikä se elämä siitä niin paljon auvoisemmaksi muutu vaikka alkaisi pistämään rahaa sileäksi heti kun hyvälle palkalle pääsee. Toki tässä meitä on varmasti moneen junaan. Itselleni vaikutti nuorena elämänlaatuun enemmän se että oli rahaa säästössä eikä tarvinnut stressata yllättävien kulujen kanssa, kuin se että jäi kenties joku kiva juttu ostamatta. Itse asiassa kun tarkemmin miettii, niin hyvin vähän yhtään mihinkään käytin rahaa ja hauskaa oli silti. Tietokone taisi olla ainoa suurempi investointi eikä sitäkään tarvinnut olla koko ajan uusimassa (ostin pelitkin aina pari vuotta ilmestymisen jälkeen niin sai halvemmalla ja eikä tarvinnut niin kallista konettakaan). Ja kun ostaa laatua niin rahat säästyy kun ei tarvitse olla ostamassa koko ajan uutta hajonneiden tavaroiden tilalle.

 No, tuli näköjään vähän polveileva juttu mutta tuskinpa haittaa.

 

Näytä koko viesti
Sampo - 11.2.2021 12.13

Pohdiskelin vähän syitä miksi Sampo luopuu Nordeasta. Toki kurssikehitys on ollut huonoa ja ei varmasti Sampoa miellytä. Mutta voisiko tässä olla taustalla mörköjä, joita Sampo näkee koko finanssisektorin päällä vähän pidemmällä tähtäimellä? Liittyen esimerkiksi pitkään jatkuvaan nollakorkoympäristöön ja kenties myös kehitykseen EU:n sisällä. Sammolla on varmaan keskimääräistä parempi näkemys erilaisista riskeistä ja mahdollisuuksista finanssisektorilla, joten voisiko tässä vähän spekuloida ettei finanssisektori ole lähivuosinakaan mikään houkutteleva sijoituskohde?

Saman vähän toisin esittäen, näyttää siltä että Sampo on tehnyt peliliikkeen siirtyä pankkisektorilta vakuutussektorille ja varmastikin taustalla on näkemys että vakuutussektorilta on odotettavissa parempaa/turvallisempaa tulovirtaa. Toki muitakin syitä voi olla.

 

Näytä koko viesti
Megatrendirahastot - 9.2.2021 02.11

Ishares global clean energy tai Lyxor ETF new energy?

 

Näytä koko viesti
Ålandsbanken - 8.2.2021 11.51

Jos sattuisi haluamaan ostaa Ålandsbankenia omaan salkkuun, onko noista osakesarjoista toinen toistaan parempi?

 

Näytä koko viesti
TV-Viihde ja elokuvat - 1.2.2021 02.17

Minulle tuli mieleen sellainen vanha komediaklassikko kuin Vaihtokaupat. Muistan siitä kyllä paremmin Jamie Lee Curtisin suorituksen kuin sen liitynnät raaka-ainekauppaan, mutta muistanpa senkin jotenkin.

Näytä koko viesti
Markkina tänään: Seuranta- ja kommentointiketju - 27.1.2021 03.16

kaikki varmaan myy että pääsee ostamaan gamestoppia. :)

Näytä koko viesti
Nokia - 26.1.2021 12.45

Laitoin kanssa omani myyntiin tänään. Ehkä vähän hätäilyä, olisi voinut ehkä odottaa että jenkkimarkkina avaa että näkisi vieläkö nostetta riittää, mutta meni nyt noin. Vähän on kanssa sellainen fiilis että myöhemmin saa takaisin halvemmalla. Toinen kysymys sitten on, haluaako tätä enää omistaa myöhemmin. Melkoinen alisuorittaja ollut jo pitkään.

Näytä koko viesti
Päivän politiikka - 22.1.2021 02.33

Asiaa voinee katsoa niinkin, että jos on Venäjällä on oikeus kohdella kansalaisiaan miten haluaa, niin kai muillakin mailla on oikeus reagoida asiaan vähintäänkin kansainvälisen lain sallimissa rajoissa? Jos Venäjä vastustaa tällaisia vastatoimia, niin eikö se sitten ole yhtä lailla toisten valtioiden sisäisiin asioihin puuttumista? Eli jos Venäjä katsoo, ettei sen tarvitse välittää siitä mitä vaikkapa EU tai USA asiasta ajattelee, niin ei kai EU:n tai USA:n sitten tarvitse välittää siitä mitä venäläiset niistä vastatoimista ajattelevat?

Mitä tulee ulkopuoliseen vaikuttamiseen, niin kyllä minä ainakin muistan omasta nuoruudestani miten Etelä-Afrikan Apartheid-politiikka saatiin lopulta loppumaan ja siinä oli ulkomainen painostus aika keskeisessä roolissa. Ei se hetkessä tapahtunut, mutta ei tarkoita etteikö sillä voisi olla vaikutusta.

Näytä koko viesti