Olet täällä

Yhdistelmärahastot - 17.1.2022 02.43

Pitikin ihan katsoa, miten Smartit on pärjänneet viime aikoina. Smart 15 näyttäisi olevan 10.47% voitolla 1v. Smart 5 on himpan pakkasella 1v. Morningstar rating smarteilla huimat yksi tähti. OMX PI 14.82% 1v.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 17.1.2022 02.38

Itse olen pohdiskellut puolestaan sitä, millaista mahdollista vahinkoa vanhemmat jotka jatkuvasti kritisoivat päättäjien ja asiantuntijoiden toimia ja sanomisia aiheuttavat lapsilleen. Oppivatko lapset siihen, ettei päättäjiin ja asiantuntijoihin voi luottaa? Että formaali koulutuksen kautta saatava pätevyys on pahasta, totuus löytyy muualta? Jos vaikka umpisuoli puhkeaa, ei missään nimessä mennä lääkärin pakeille kun sehän on opiskellut ja edustaa ties mitä illuminaattia. Parempi mennä naapurin Ranen luokse, se on automekaanikko ja hoitaa tuollaiset paljon halvemmallakin.

 

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 17.1.2022 02.23

Henry11 kirjoitti:

Järkyttävää koronatoimissa on se, miten vähäisillä tutkimustiedoilla tehdään radikaaleja, vuosia kestäviä, toimia lasten arkeen ja toimintamalleihin. On jäänyt täysin vanhempien ja sisarusten vastuulle suhteellistaa näitä omiin lapsiin ja suojella lasten normaalia arkea. Onneksi Suomessa monet toimet ovat olleet vain suosituksia.

Ei tässä minusta mitään järkyttävää ole, päin vastoin business as usual. Päätöksiä tehdään parhaan saatavilla olevan tiedon valossa (ainakin toivottavasti) ja valitettavasti epidemiologinen (ja lähes kaikki muukin) tutkimus nyt vain vie aikansa eikä usein tarjoa mustavalkoisia helppoja lopputuloksia. Niiden pohjalta sitten yritetään tehdä ratkaisuja, tasapainoillen monimutkaisten riskien, oikeuksien ja eturistiriitojen muodostamassa hetteikössä. Ei ole helppoa ja voi olla varma että katsomosta huutelijoita riittää. Se tunnetusti on helppoa.

Vaikka pääkaupunkiseudulla ollaankin, ei ainakaan meidän lapsen harrastusmahdollisuus ole juurikaan kärsinyt. Yhdessä vaiheessa oli jäähallit hetken aikaa kiinni eikä päässyt luistelujuttujaan tekemään, mutta muuten homma on kyllä toiminut hyvin. Kavereiden kanssa olisi kiva touhuta, mutta onneksi nykyään on online pelit, videopuhelut sun muut, niin sosiaaliset kontaktit kuitenkin pysyy. Ja koulukin on pysynyt lähikouluna melkein koko ajan, alakoululainen kun on. Ehkä vähän vanhemmilla lapsilla on ollut vaikeampaa, tai tiettyjen harrastusten kanssa? Ja on tässä jotakin hyvääkin, ainakin lapset on oppineet henkilökohtaisen hygienian ja käsienpesun tärkeyden sairauksien torjunnassa!

 

Näytä koko viesti
Päivän politiikka - 11.1.2022 04.25

Tämä Malinen onkin mielenkiintoinen tapaus. Itse kun en ekonomisti ole, olin varsin vaikuttunut sen ulostuloista kun parisen vuotta sitten ensikosketuksen sain jossakin Youtuben keskusteluohjelmassa. Tuntui tervetulleelta tuulahdukselta tervettä järkeä ja suoraa puhetta. Sittemmin sen ulostulot ovat kyllä saaneet epäilemään, että kaveri on kuitenkin melko tavanomainen populisti. Ihan liskomies-tasolle sen jutut eivät ole vielä tainneet mennä, mutta kuulisin kuitenkin mielelläni teiltä ekonomisteilta että miten te hänet näette? Aika kovia uhkakuvia se on kuitenkin nostanut esiin, talousjärjestelmän romahtamisesta lähtien. Onko tarkoitus vain luoda markkinoita oman firman tuotteille?

 

 

 

Näytä koko viesti
Citycon - 14.12.2021 02.26

Mahdollisesti hyvänä puolena se, että jos omikron on riittävän lievä, aletaan lähestyä tilannetta jossa korona ei merkittävästi influenssasta poikkea ja päästään varmaankin eroon kaikista rajoitteista. Tämäkin kajo alkaa mielestäni kaukana tunnelin päässä häämöttää ja heti kun tulee ensi merkit että tähän suuntaan ollaan tosiaan menossa, luulisi tulevan positiivista vaikutusta markkinaan yleisestikin.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 3.12.2021 03.48

sinappisuu kirjoitti:

 

Druuge kirjoitti:

 Rokotteen ottamiseen on kuitenkin paljon painavia syitä. Se suojaa ottajaansa, se hidastaa epidemian leviämistä ja sitä kautta suojaa myös sivullisia, ja se vähentää tarvetta terveydenhuoltopalveluille ja sitä kautta vapauttaa niitä resursseja ja siten myös suojaa sivullisia.

 

Tämä narratiivi ei vakuuta. Koronaan sairastuneita uutisoidaan olevan enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Miten rokotteen teho näkyy?

Rokote ei estä sairastumasta. Se pienentää todennäköisyyttä sairastua vakavasti. Tämän takia rokotteen tehoa ei voi nähdä katsomalla pelkästään rokotettujen sairastuneiden määrää. Mitä useampi on rokotettu, sitä useampi rokotettu sairastuu. Tämä on puhdasta matematiikkaa. Tätä selventää seuraava ääriesimerkki:

Oletetaan että ensin kenelläkään ei ole rokotusta. Tällöin jokainen sairastunut on rokottamaton. Sen jälkeen rokotetaan kaikki. Tämä johtaa siihen, että nyt kaikki sairastuneet ovat rokotettuja. Eli jos kaikki on rokotettu, yksikään sairastunut ei ole rokottamaton!

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 3.12.2021 02.51

ttr kirjoitti:

 

FinnishDGI kirjoitti:

Olipa näistä asioista millä kannalla tahansa, ja olipa ottanut tai ollut ottamatta rokotteet, on mielenkiintoista huomata miten vuoden parin takaisista foliohattuteorioista onkin taas vaihteeksi muutama ilmeisesti tulossa toteen.

Rokotepakko oli vähän aikaa sitten täyttä salaliittoteoriaa ja 'populismia', kun nyt puhutaan ihan laajasti ja vakavissaan toimista, jotka tarkoittavat käytännössä rokotepakkoa, vaikkei sitä virallisesti pakoksi kutsuta. Ei tietenkään ole 'pakkoa', et vain saa mennä töihin ja niin edelleen.

Täysin ja oikeutetusti utopistinen ajatus siitä, että rokotteessa ihmisiin pistetään (seuranta)siru toteutuukin itse asiassa hyvin kätevästi rokotepassilla, joka vain vaaditaan joka paikassa. De facto ei ole kovin suurta merkitystä onko 'siru' kehossa vai sen ulkopuolella.

 

 

Tämä. Vaikka itse olen ehdottomasti rokotusten takana ja koronapassin kannalla ja yritän keksiä oikeutuksia asialle, yllä oleva on kyllä mielestäni täysin paikkansapitävä. Valitettavasti tässä vaiheessa ei vaan taida olla mitään vaihtoehtoa, mikä tyydyttäisi kaikki osapuolia.

Onhan se vähän eri asia laitetaanko ihmiseen salaa, lupaa kysymättä joitakin seurantasiruja vai velvoitetaanko ihminen käyttämään jotakin sovellusta jos haluaa mennä vaikkapa ravintolaan. Jälkimmäisessä vaihtoehdossa ihminen on ensinnäkin tietoinen mitä tapahtuu, lisäksi hän voi halutessaan olla ottamatta ko. härpäkettä käyttöön ja lisäksi vielä on hyvin helppo asia lopettaa sen käyttö. Ainakin mikäli lehtiä ja TV uutisia on uskominen, Suomen perustuslaki ei mahdollista koronapassia joka vaadittaisiin joka paikkaan. Se että voidaanko tuota edellyttää vaikka työpaikalle pääsemiseksi on kyllä aika paha pala ratkaistavaksi, jos esimerkiksi etätyö ei ole mahdollista. Itse näen tämän koronapassin aika puhtaasti tällaisena keppi ja porkkana -työkaluna. Eli ota rokotus ja elämäsi voi palata suunnilleen ennalleen. Jos et ota, niin elä sitten ilman kaikkia sosiaalisia mukavuuksia ja toivon mukaan routa ajaa porsaan kotiin jossakin vaiheessa. Rokotteen ottamiseen on kuitenkin paljon painavia syitä. Se suojaa ottajaansa, se hidastaa epidemian leviämistä ja sitä kautta suojaa myös sivullisia, ja se vähentää tarvetta terveydenhuoltopalveluille ja sitä kautta vapauttaa niitä resursseja ja siten myös suojaa sivullisia. 

Sinänsä on todella ikävä huomata, että tästä taudista on näin vaikea päästä eroon. Selvästikään ei kuitenkaan voida vain avata yhteiskuntaa ja antaa kaiken palata normaalisti, ellei hyväksytä sitä seurausta että osa sairastuneista (ja muista avun tarpeessa olijoista) ei sitten voi apua saada kun terveydenhuoltokapasiteetti ei riitä. Valitettavasti kaikkiin vastaan tuleviin ongelmiin ei ole tarjolla helppoja ja kaikkien hyväksymiä ratkaisuja. Sitten pitää vain yrittää löytää se paras niistä huonoista vaihtoehdoista. Ja valitettavan usein sitä joudutaan tekemään olosuhteissa, joissa faktoissa vielä olevia aukkoja joudutaan täyttämään oletuksilla. Eli olosuhteet ovat suorastaan ihanteelliset kaikenlaiselle katsomosta huutelulle. Ei olisi kiva olla päättäjien housuissa tässä tilanteessa. Turha kuvitella että kiitoksia saa juuri miltään suunnalta, päättää mitä tahansa. Eli jälkimmäinen lauseesi allekirjoitan täysin.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 19.11.2021 10.33

No nykyinen tiedepolitiikka Suomessa nyt on sellaista, että kenelläkään ole budjeteissa ylimääräistä jonkun uuden tärkeän asian tutkimiseen. Jos haluat tutkia, odottelet että avautuu joku sopiva rahoituselementti sitä varten, sitetn kirjoitat hakemuksen, sitten odotat josko se menisi läpi (10-20% todennäköisyys yleensä), sitten odotat että projekti voidaan aloittaa (muutamasta kuukaudesta vuoteen), sitten ehkä alkaa jotakin pikku hiljaa tapahtua. Ja ai niin, koska valtaosa tutkijoista on projektipalkalla, joudut tekemään 10 muutakin hakemusta että edes joku menisi läpi, loput todennäköisesti muihin aiheisiin kun ei ole useampaa sopivaa rahoituselementtejä tarjolla COVID tutkimukseen, ja sitten pahimmillaan käy niin että pari muutakin hanketta menee läpi ja sitten joudut ihmettelemään että mistäs työvoima kaikkiin hankkeisiin. Työkkäristä turha etsiä. Tällaista on tutkijan arki Suomessa.

 

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 17.11.2021 11.22

Jotenkin tästä tulee mieleen taannoinen divetymonoksidi-juttu. Juu, aiheuttaa kuolemia. Juu, sitä löydetään nykyään kaikista maailman vesistöistä. Juu, tästä ei kirjoitella valtamedioissa.

 

Näytä koko viesti
Eläkesäästäminen, aloittelijan kysymyksiä - 15.11.2021 04.07

Jos ei eläke kolkuttele parin vuoden päässä niin parempi lopputulema saattaisi tulla jatkamalla sijoittamista ajallisella hajautuksella esimerkiksi kuukausisäästösopimusta käyttäen. Sitten jos tulee romahduksia tai pienempiä kuoppia matkalle, niiden ajalta kertyy vain enemmän uutta omistusta arvoa kasvamaan. Jos sijoituksia on tarve ruveta myymään muutaman vuoden sisään, niin silloin kurssiriskiä kyllä mielestäni kannattaisikin ajaa alas.

Näytä koko viesti