Olet täällä

Koronavirus Covid-19 - 27.3.2020 12.33

Junas kirjoitti:

Tuolloin 1957-1958 tartuntamäärien nopea romahdus kuulemma yllätti lääkintöhallituksen kun oli varauduttu pahempaankin. Hän itse piti tuota 1950-luvun tapahtumaa melko hyvin vertailukelpoisena ja sanoi, että tämäkin virus menee ohi yhtä yllättäen kuin tulikin.

Samantapaista keskustelua kävin paikalla olleen äitini kanssa puhelimitse. Yhteiskunnan muutoksesta kertoo se, että 1957 Etelä-Suomessa alkaneelta aasialaisinfluessalta kesti kaksi vuotta levitä pääkaupunkiseudulta Pohjanmaalle äitini sairastettavaksi 1959. Corona levisi ympäri Suomen hetkessä. 

Jos taudin sairastaminen lievänäkin tai sille altistuminen antaa immuniteetin, silloin myös Coronan laantuminen tapahtuu itsestään paljon nopeammin kuin aasialaisen 1950-luvulla. 

Näytä koko viesti
Pohjan tunnusmerkkejä - 27.3.2020 12.15

Liquidity kirjoitti:

Itse olen pitkälti samoilla linjoilla mutta pohdin seuraavia tekijöitä:

  • Erittäin jyrkkä markkinan pudotus heti alussa
  • Erittäin nopea keskuspankkien reagointi
  • Nollakorot

Olen pohtinut että olisiko mahdollista että tällä kertaa todellakin olisi toisin. Vaarallinen ajatus toki.

Siinä mielessä this time is different, että yllä mainitsemistasi syistä johtuen nyt koko maailma odottaa nousulupaa rahat kourassa. Tämä saattaa toki olla vain indikaatio siitäkin, että veri ei vielä virtaa kaduilla, eikä despair vaihetta ole saavutettu? 

Oma pelkoni on, että ensimmäisten indikaatioiden saapuessa Koronan talttumisesta kaikilla on kiire lyödä rahat osakkeisiin saman tien, vaikka talouden toipuminen kestääkin vielä pitkään sen jälkeen. Kompetenssi ei riitä esittämään mitään prognoosia siitä, milloin tämä voisi tapahtua, mutta olipa se milloin tahansa, se P/E:t palaavat entiselle korkealle tasolle hyvin lyhyessä ajassa vaikka indeksipisteiden ATH jääkin näillä EPSeillä saavuttamatta.

Se tarkoittaa eläkesalkun viimeistelyä keskimääräistä kalliimmalla P/E:llä, mikä on eläkekassani tulevan tuoton kannalta huono asia. Mutta koska ajankohta, jolloin olen eläkesalkkuani viimeistelemässä ei ole minun vaan vanhempieni valinta, minun on tätä turha murehtia. Näillä Legoilla leikitään mitä meille on annettu. 

On motivoivaa kuulla omassa sisäpiirissä nuorten seuraavan tilannetta ja myös pysyvän markkinoilla tuli mitä tuli. Jälkeenpäin he tulevat näkemään, että vain muutama vuosi valmistumisen, työllistymisen ja sijoittamisen aloittamisen jälkeen tuleva ensimmäinen iso romahdus on loistavan ajoituksen merkki, eikä vielä pienen salkun sulaminen aiheuta mitään todellista ongelmaa. Ja se on meidän vasta mukaan tulleen nuoren sukupolven vanhempien ansio, eli jotain on sentään ajoitettu ihan oikeinkin :-) 

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 26.3.2020 01.05

Slice kirjoitti:

Jos viruksia on vain hesalaisilla ja heidät saarretaan ja eristetään... niin eikö muu Suomi voisi suunnitella paluuta arkeen?

Ilman karanteenia tilanne räjähtää samaksi myös muualla Suomessa, koska kontakteja on ollut jo ihan riittävästi turistien, hiihtäjien ja lääkärien kautta. Karanteenilla halutaan varmistaa loiva ja leveä huippu, joka ei ehkä niin suurella todennäköisyydellä ylitä hoitokapasiteettia. 

Näytä koko viesti
Markkina tänään: Seuranta- ja kommentointiketju - 25.3.2020 04.32

Hynägrande kirjoitti:

Tämä oli tällaista fundamenttien funtsailua täältä jostakin ja tähän perustuen myin tänään osakkeita ja jatkan myymistä jos kurssinousu jatkuu ilman että fundamentit muuttuvat.

Peukutan ja myös peesaan omalla rahallani (ja myös Rouvan).

Tappioita realisoitu L&T, Aspo, Aktia ja Huhtamäki myymällä. Aspoa en ota sen velkataakan vuoksi ainakaan samaa määrää takaisin ja koska Aktiat myytiin Rouvan salkusta, taidan vaihtaa Rouvan Aktioiden tilalle hänen salkussaan jo olevaa Ålandsbankenia. Mutta ostotoimarit vasta myöhemmin, koska toivon pääseväni lähipäivinä ostoksille alempaa nyt kun SePe kääntyi punaiselle yllättävän kovan nousupäivän jälkeisen vihreän avauksen jälkeen. 

Näytä koko viesti
Nordea - 20.3.2020 07.41

Tinggeli kirjoitti:

Turms kirjoitti:

Miksi laskeviin ostaminen olisi välttämättä parempi strategia kuin nouseviin ostaminen? Kurssit kun vielä tuppaavat kriiseissä laskemaan nopeammin kuin nousemaan niiden jälkeen. Venkoilet ja venkoilet, mutta ajoituksesta tässä silti on kysymys.

 

Tehdään laskuharjoitus. Sinulla on 800 euroa / osto ja ostat sillä aina niin paljon yhtiön osakkeita kun saat. Teet 8 ostoa joista 4 laskevaan ja 4 nousevaan. Lähtötaso on vaikka 8 euroa joka on myös päättyvä taso. Alin hinta millä saat ostettua on 5 euroa.

Laskette eri asiaa. Turms aloitti pohjilta ja Tinggeli ei arponut nousun ja laskun välillä vaan osti laskun ja nousun yli. Tämä strategia voittaa sekä pelkkään laskuun että pelkkään nousuun ostamisen, koska "suunnilleen pohjilta" tulee ostetuksi kaikkein eniten.

Minulla loppuvat rahat joko viimeistään pohjilla tai jo sitä ennen surprise

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 20.3.2020 07.18

petteri kirjoitti:

Tämä on hyvää itsesäätelyä toimialalta. Kaikkea toimintaa, jossa on paljon tartuntavaarallisia sosiaalisia kohtaamisia on nyt syytä  vähentää, bilehenkinen hiihtoturismi on tälläinen aktiviteetti. Siinä, että perhe lähtee Lappiin asuu mökissä, käy kaupassa ja hiihtää murtomaata tai ehkä käy rinteessäkin ei ole kauheaa riskiä, mutta bileseurueiden känniörvellys on taas huippuriskinen aktiviteetti. 

Koska meille kyse on urheilusta ja perheen yhdessäolosta eikä örvellyksestä, ei ravintolapalveluilla ole mitään osaa mökkipaikan valinnassa ja mökki on Syötteellä. Tietä pitkin hisseille on 11 km, maastopyörällä reilut 7. Kanootilla vielä vähemmän, mutta sitten joutuu kävellä loppumatkan. Eilen tuli tunnin hiihtolenkillä vastaan kaksi ihmistä, toinen heistä koiran kanssa. Jokapäiväinen lenkki hiihtoladulla on yksi parhaista karanteenimuodoista. Myös rinteissä on nyt selvästi normaalia suuremmat turvavälit ja hississä menee poikkeuksellisen paljon parittomia. 

Talvilomaviikko on lopuillaan, mutta koska tänne lähtiessä tuli jo viikko sitten kehotus pysyä etätyössä, taidan käydä noutamassa PC:n kotoa ja palata alkuviikosta metsän keskelle töihin. Illalla näkee hiihtää ainakin kello 19:00 saakka niin kauan kun kuntoa kestää. Lumihan ei ihan heti lopu, kun sitä on normaalin reilun metrin sijasta lähes puolitoista tällaisena poikkeuksellisen runsaslumisena talvena. 

TV-uutiset kertovat juuri nyt, etten ole ainoa tämän ideani kanssa, vaan ihmiset ovat lymynneet mökeilleen. Rouva vahvistaa havainnon kauppareissultaan. Oli kuullut kauppiaalta tämän joutuneen selittämään tukulle puhelimessa, että hänen tilauksensa on todella ihan tarkoituksella tavallisesta hiihtolomaviikosta poikkeava, koska etätyöläiset ostavat enemmän arkiruokaa ja vähemmän jäätelöä ja olutta. 

Näytä koko viesti
Sampo - 19.3.2020 10.08

Aivan Artsipapan askelmerkeillä mennään. Kesämökiltä viikon karanteenista (=talvilomalla vaimon kanssa) käytiin ihmisten ilmoilla hakemassa Tunturi Pubista legendaarinen poropizza take awayna. Ja ajatuksenamme oli juurikin tuo paikallisen yrittäjän tukeminen, vaikka pizzat ja poropurilaiset ennalta hyväksi tiedettiinkin. Hiljaista oli, mutta ei täysin kuollutta, niin rinteessä kuin kuppilassakin.

Mikäs täällä, taidan tulla toiseksi viikoksi etätöihin ensi viikolla? Kelit hyvät ja lunta riittää. Ahmatuvan kinosmittarissa normaalin reilun metrin sijasta tavallista enemmän, eli lähes 1.5 metriä ja lisää tullut tälläkin viikolla.

Näytä koko viesti
Sampo - 19.3.2020 11.13

Kuntosali tuolla ulkona on auki 24/7, mutta ravintoloiden sulkeminen haittaisi koko maan logistiikkaa ja talouselämää entisestään kun työ- ja lomamatkalla liikkuvat joutuisivat käyttämään osan päivästään ruokansa metsästykseen.

Eri ravintoloiden asettaminen eri asemaan toisi vaikean rajanvetokysymyksen, joten parempi antaa kuluttajien valita. Tunturin juurella oli ravintolassa eilen vähän asiakkaita, mutta oli kuitenkin.

Näytä koko viesti
Margin called - varoittava esimerkki - 18.3.2020 08.40

von Fyrckendahl kirjoitti:

kohtuullinen kurssi on hyvä.

Mielenterveyden kannalta on eduksi, jos pystyy omaksumaan periaatteen, että sijoittamisessakin "paras mahdollinen on riittävän hyvän pahin vihollinen". 

Kohtuus voi olla vaikkapa sitä, että jos olen aiemmin pitkin hampain ostanut mielestäni hyvää yritystä vaikkapa 6% tulostuotolla ja 3% osinkotuotolla kun en ole mieluisampaakaan kohdetta osingoilleni löytänyt, niin JOS yrityksen pitkän tähtäimen näkymät säilyvät, silloin minun pitäisi olla tyytyväinen saadessani ostaa samaa yritystä 8% tulostuotolla ja 4% osingoilla. 

Kun olen tuotto-odotukseni itselleni riittävänä kelpuuttanut, ei se ole minulta pois, jos kaveri saa myöhemmin samaa yritystä vieläkin edullisemmalla hinnalla. Pointti ei ole siinä, mitä olisi voinut parhaimmillaan olla, jos olisin osunut pohjille, vaan arvioinko yrityksen oikein. 

Juuri nyt ostohinta on helppo sovittaa kohdilleen. Joku muu ihan varmasti ostaa samaa firmaa vielä minuakin halvemmalla, mutta minun riskini ei ole jonkun muun maksama hinta, vaan että yllä lihavoitu JOS on nyt pahasti kysymysmerkkinä? Jos valitut firmat selviävät rytinän lävitse, niin mikäs tässä? 

Näytä koko viesti
Margin called - varoittava esimerkki - 17.3.2020 08.51

RaimoRaitis kirjoitti:

Masentaa aivan merkittävästi ajatus siitä että ei ole käteistä ostaa lisää, ja vanhalle tasolle pääsy voi kestää helposti vuosikausia.

Ymmärrän, että masentaa, ellei hintojen laskiessa ole käteistä ostaa lisää. Mutta sitä en ymmärrä, miksi pitäisi päästä vanhalle tasolle nopeasti? 

Kuluvan vuoden tulokset ovat jo nyt niin pahasti rikki, että ainoa mekanismi, joka voisi nostaa kurssikäyrän ennalleen olisi vuoden 2019 tulosjulkistusten ajankohdan poikkeuksellisen korkeaa arvostustasoa vieläkin suurempi yliarvostus. Kun EPS putoaa vähintään neljänneksellä, pitää hinnan pudota ainakin vastaavasti. 

Suuresta yliarvostuksesta on hyötyä vain heille, jotka tavoittelevat osakkeistaan luopumista ostamatta uusia tilalle s.o. sijoittamisen lopettamista. Kohtuullinen arvostustaso (=alenevaan EPSiin myös alenevat hinnat) on meidän kaikkien etu, jotka pyrimme myös tulevaisuudessa ostamaan lisää osakkeita. 

Ymmärrän venyttäväni markkinoiden oikeassa olemista kestämättömän pitkälle, mikä on tahallista. Tämä on nimittäin motivointipuhe. JOS pitää hintoja nyt kohtuullisena ja JOS kokee ikäväksi ettei pääse rahan puutteessa ostamaan edullisiksi kokemilleen hinnoille, niin silloinhan on loogista edes toivoa, etteivät hinnat nousisi yhtään minnekään ihan vähään aikaan, että ehtii itsekin mukaan ostotalkoisiin.  

Itse näen jo viikkoja sitten kuusinumeroiseksi kääntyneen tappioni tilaisuutena eläkesalkkuni mahdollisesti viimeisenä isompana kasvattamismahdollisuutena. Ja nyt en puhu ATH:sta, vaan salkkuni osinkotuotosta. Tuon suuruisen tappion olin varautunut ottamaan vastaan jossain vaiheessa ääneen nauraen, koska myynnin veroseuraamus olisi ollut samaa luokkaa. Se raja meni jo, joten nyt palaa oikeasti jo omaakin rahaa eikä pelkästään salkun verovelkaa. Ikiholdarille salkun arvon merkitys on muutenkin vähäisempi kuin sen generoima oma kassavirta, joten jos salkun ATH:n menetys on hinta siitä, että saan lisätä edullisemmin vielä hetken aikaa, niin olkoon sitten niin.

Ainakin osinkosalkussa arvon kehityksen vertaaminen osinkotuoton kehitykseen pitäisi sekä juuri nyt että myös ensi keväänä antaa melko positiivista palautetta. 

Toivottavasti tämä ajatusmalli lievittää pienenevän salkun traumaa? 

Näytä koko viesti