Olet täällä

Savosolar - 15.10.2021 12.50

Kiitos tästä Bingolle! Olin näköjään kauempana aiheesta kuin Savo-solariin perehtymättä osasin kuvitellakaan. 

Savo-solarin tyylinen aurinkokeräin tähtää eri käyttötarkoitukseen kuin sähköä tuottava aurinkopaneli, joten ne eivät ole välttämättä suoranaisia kilpailijoita. Edullisuus riippuu käyttökohteesta. Aurinkopanelin sähkö on kohtuullisen helppoa siirtää toiseen paikkaan edullisesti, mutta aurinkokeräimen lämmintä nestevirtaa siirrettäessä häviö tulee väkisinkin suuremmaksi hukkalämmön vuoksi. Tasavirtaa tuottava sähköpaneli tarvitsee toki invertterin vaihtosuuntaamaan taloon tai sähköverkkoon syötettävää sähköä, mikä syö aurinkopalenien hyötysuhteesta kymmenisen prosenttia jo ennen sähköpääkeskusta ellei niitä kytketä lämmittämään vesivaraajaa suoraan tasasähköllä. 

Aurinkokeräin korvaa myös halvempaa kaukolämpöenergiaa. Mutta aurinkokeräimen killeriargumentti onkin sen hurjassa hyötysuhteessa. Parhaat half-cut aurinkopanelit pystyvät juuri ja juuri ylittämään 20% hyötysuhteen. Hyvä paneli edullisessa kulmassa aurinkoon nähden ottaa parhaimmillaan noin kilowatin neliömetrille osuvasta auringon säteilystä talteen maksimissaan 200 watin tehoa. Aurinkokeräimien osalta mennään ihan eri hehtaarilla kun puhutaan 80 - 90% hyötysuhteista! Ero on niin merkittävä, että se tarkoittaa selvästi pienempää keräintä samaan tehovaatimukseen. Toinen vahva argumentti käytännön kannalta on siinä, että aurinkokeräin on vähemmän altis säteilykulmalle. Optimaalisen katon lappeen kallistuksen sijasta pystylle talon seinälle asennettu aurinkopaneli menettää viitisen prosenttia optimitehostaan. Ei paha, mutta pitkän päivän aikana auringon suuntaa seuraavia paneleita kokeillaan tämän optimoimiseksi. Tahtoo vaan tulla sen verran mielenkiintoista säätömekaniikkaa, ettei sille uskalla antaa 25 vuoden takuuta panelien tapaan. Aurinkokeräin vetää tässäkin komeasti ohitse ohituskaistaa kiinteällä asennuksella, joka pystyy jopa 50 asteen säteilykulmalla tarjoamaan edelleen lähes täyttä (98%) nimellistehoaan: 

Aurinkolämpökeksintö lämmittää talvellakin - Insinööri-lehti (insinoori-lehti.fi) 

Savo-solarin aurinkokeräimet kilpailevat paikalla käytettävän lämmön tuottajina. Aurinkopaneli voisi teknisesti tuottaa sähköä kesäpäivänä naapurillekin, mutta se ei investoijaa lämmitä, kun ulos myytävän sähkön joutuu siirtomaksujen vuoksi edelleen antamaan pois selvästi heikommalla tariffilla kuin itse ostaa verkkosähköä. 

Näistä yhdessä seuraa, että aurinkokeräimen joutuu mitoittamaan siten, että käyttää itse kaiken tuottamansa lämmön mutta sähköä tuottavat aurinkopanelit voi ylimitoittaa. Ylituotostakin saa tuottoa itselle, mutta puolta huonommalla prosentilla. 

Teslan Powerwallin tapainen ratkaisu tasaisi oman tuotannon hyötykäyttöön vuorokauden aikana. Mutta sen investoinnin joutuukin kattamaan omaa kulutusta selvästi halvemmalla siirtomaksun osuudella, joten tuotto-odotus putoaa noin puoleen. Ja Teslan Powerwallin hinnalla saa jo käytetyn sähköauton, jolla voi käydä myös kaupassa välillä, joten omakotiasujan kannalta kysymys ei ole ollenkaan yksiselitteinen. 

Harkinnassa on asentaa katolle paneleita yli oman nykyisen kulutuksen siinä toivossa, että puolet talosta omistavan talouden toisen pääosakkaan mieli ehtii seuraavaan auton vaihtoon mennessä muokkautua sähköautolle otolliseen suuntaan smiley

Näytä koko viesti
Savosolar - 14.10.2021 08.37

Varoitus: seuraa näkökulmasta riippuen joko alalle yleistä pohdintaa tai puhdasta off-topicia!

En ole Savo-solariin perehtynyt, mutta olen jo muutaman vuoden seuraillut aurinkopanelimarkkinaa omakotiasujan kannalta. Kevättalvella 2020 tein laskelmia edellisen vuoden datalla ja päädyin arvioon meidän kotimme katolle sopivan voimalan avaimet käteen investoinnin noin 4% tuotto-odotuksesta. Se oli minulle ensimmäinen kerta, kun aurinkovoima lakkasi olemasta harrastus ja omasi edes mahdollisuuden haukkua hintansa panelien takuuajalla.  

Tilaus jäi tekemättä, koska olin jo nähnyt tekniikan kehityksen ja alenevien hintojen trendin. Panelien tuottotakuu 25 vuotta on jo osakesijoittajan horisontissa "pitkä aika" jolle on lupa laskea pitkän ajan keskiarvoja. Arvelin saavani "pitkällä ajalla" 4% jo OMXH salkun osinkoina, joissa on lisäksi arvon nousun optio mukana, joten en pitänyt aurinkopanelien tarjousta riittävänä. Sitten alkoi korona ja rahatkin menivät aivan muualle. 

Tein vastaavan laskelman tänä syksynä uudelleen. Avaimet käteen asennettuna 6.3 kWp voimala 8800 € ja tuottoarvio jotain 5500 kWh vuodessa. Laskelmassa on epävarmuustekijöitä esim. oman kulutuksen ja verkkoon myytävän energian suhteen, mutta nyt aletaan olla jo edullisessa tapauksessa 7 - 8 % tuottohaarukassa. Tällä välin myös sähköyhtiöiden takaisinostotariffi on muuttunut omakotiasujalle edullisemmaksi mittaustavan suhteen kun mitataan energiamäärää eikä osteta yhdellä vaiheella ja myydä toisella. 

Tässä alassa on ihan selvästi ideaa, joka tulee vielä jonain päivänä tekemään järkeä ja sen ohessa rahaa. Sitä en osaa vielä arvioida kenelle se raha jää? 

Näytä koko viesti
Veikkaus, rahapelimonopoli - 7.10.2021 12.54

Hantta kirjoitti:

Hän kyseenalaisti myös enimmäistappiorajat, jotka ovat vuorokaudessa 500 euroa ja kuukaudessa 2 000 euroa."

Minulle ei astu aivoon miten jatkuvasti pari tonnia kuukaudessa pelirahaa kukkarostaan löytävä ei ole miljonääri kutakuinkin hetkessä? Eihän tuo ole kuin parinkymmenen vuoden projekti vaikka vetäisi täysin aivot narikassa indeksin kyydissä. 

Matematiikan opetuksen merkitys kaikille koululaisille on konseptina kyseenalainen, ellei yläasteen matematiikan lyhin mahdollinen oppimäärä onnistu ohjelmoimaan edes tätä elämän peruslaskutoimitusta integraaliseksi osaksi jokaisen ysiluokkalaisen DNA:ta. 

Näytä koko viesti
Nordea - 4.10.2021 11.44

En tavallisesti "osta osinkoa" vaan otan mieluummin ostovuoden osingon siirretyllä verotuksella ostamalla osinkodipistä, mutta elokuun lopulla otin vielä yhden erän Nordeaa @10.03. Järkeilin silloin, että jos jää odottelemaan osinkodippiä, tänä syksynä on suuri vaara päästä ostamaan (tai jättää ostamatta) jopa sitä tarjousta ylempää vaikka osinko jääkin silloin saamatta. Järkeilin, että kertaluontoinen osinko ei ole ostoperuste, mutta se vähennettynä 9.31 € on vielä OK hinta? 

Tämä päivän closing 10.40 € näyttää ihan siltä, että Nordea seuraa Ålandsbankenin ja Aktian jo viitoittamalla tiellä poikkeusvuoden osinkojen suhteen. Pohjat kävi 10.28 €. 

Osingot plakkariin ja osinkodippi ylöspäin laskupäivänä. Ihan kiva smiley

Näytä koko viesti
NFT:t sijoituskohteena (Non-Fungible Token) - 22.9.2021 10.41

Casteliero kirjoitti:

 

Salt777 kirjoitti:

Itse en mene oletuksissani vielä näin pitkälle. Yritän vaan ymmärtää että mitkä olisivat ne käyttökohteet joissa NFT-teknologiasta voisi olla konkreettista hyötyä. 

Kaikessa. Ohjelmoitavissa oleva todistettu arvo, jota ei voi kolmas osapuoli muuttaa tai poistaa.

Ostan tämän perusteena lohkoketjulle, jossa on sisäänrakennettu loki ja autentikointi.

Nyt kun vielä ymmärtäisi, mihin NFT:ta tarvitaan? 

Näytä koko viesti
Eläkesäästäminen, aloittelijan kysymyksiä - 20.9.2021 08.21

Aki Pyysing kirjoitti:

Tässä olisi ainetta viikon postiksi, jos sellaisia palkintoja jaettaisiin. Lisäksi sain aiheen Viisas Raha -lehden kolumniini, joka pitäsi olla huomenna valmis. Olin tosin kirjoittamassa tästä hönöilystä jo sunnuntaikolumnissani, mutta oikolukijani huomauttaa rönsyilystäni yleensä vain sunnuntaisin.

Kiitokset! 

Copyright granted, jos haluat siteerata rinnastuksiani (vaikka ei olekaan perusteita epäillä ettet löytäisi omiakin).

Näytä koko viesti
One more Push 28.6.2021 - 26.10.2027 - 20.9.2021 12.26

Olisi sietämätöntä uhrata yli 30 vuoden koulutus vaihtamalla uuteen kokemattomaan ja aloittaa taas kaikki alusta. 

Vaimo sanoo ihan samaa.

Kertaakaan en ole harkinnut eroa, mutta murha on käynyt mielessä muutaman kerran. 

Vaimo sanoo ihan samaa. 

Rouvan työkaveri oli eroamassa ja tietäen meidät vanhaksi pariksi jäi tivaamaan miten pärjää yhdessä noin pitkään. Rva latasi spontaanin vastapallon, joka ensiksi juolahti mieleen että "kuin ruusuilla tanssimista". Sehän ei kelvannut, vaan alkoi hirveä kiristäminen, ettei saa valehdella näin vakavassa asiassa. Toinen jäi siihen uskoon että häntä vedätettiin. Hänen poistuttuaan Rouva oli vielä täsmentänyt muiden kuullen, että "eikä edes ihan joka päivä ole ollut piikkejäkään". 

blush

Näytä koko viesti
Eläkesäästäminen, aloittelijan kysymyksiä - 19.9.2021 11.42

JR kirjoitti:

 

Aki Pyysing kirjoitti:

Vuonna 2020 maksettiin työeläkkeinä 29,7 miljardia euroa ja eläkemaksuina kerättiin kaikkiaan 22 miljardia euroa. Kun siis eläkeläisvanhempasi väittävät maksaneensa eläkkeensä, he luultavasti eivät tiedä maksaneensa kuin murto-osan.

 

Paljonko oli rahastoitujen varojen tuotto 2020? Mun mielestä sekin on olennainen luku.

Pari argumenttia lisää. Työeläkevarojen rahastointi aloitettiin vasta 1990-luvun alussa, joten KUKAAN tällä hetkellä vanhuuseläkkeellä oleva ei ole osallistunut rahastojen rakentamiseen koko työikäänsä. Vasta 1990-luvun alussa ensi kertaa työllistyneet nyt noin viisikymppiset ovat olleet koko ikänsä eläkerahastojen rakentamisessa mukana. Me vanhemmat olemme lusmuilleet olemattomilla EVK maksuilla sitä aiemman työuramme. Ellei se raha ole jo kymmenkertaistettuna omassa salkussa, palautteen voi antaa peilikuvalleen. Toisekseen, ne rahastot ovat kaikkien suomalaisten yhteisiä, eikä millään ikäluokalla ole oikeutta kuvitella niitä omakseen. 

Osakkeet ovat pitkällä ajalla parhaiten tuottava omaisuusluokka (Lähde: Jeremy Siegel: "Stocks for the long run"). S&P500 ei ole ikinä hävinnyt 20 vuoden periodilla. Mikähän voisi olla sellainen sijoituskohde, jonka sijoitushorisontti on varmimmin riittävän keskimääräistämään eri vuosien välisen vaihtelun ja jonka piirissä on riittävästi ihmisiä keskimääräistämään eri vuosina syntyneiden yksilöiden väliset erot myös pitkään elävien ja nuorena kuolevien kesken? Sellaisen jos onnistuisi löytämään, niin siinäpä olisi mainio sijoituskohde 100% osakepainolle, kun vain keksisi mikä se voisi olla? 

Eläkevakuuttajien salkunhoitajat vetävät sinänsä ihan hyvää tuottoa osakkeilla 10 vuoden keskiarvona (taulukko 3). Valitettavasti heille on määrätty, että korkotasosta, suhdanteesta ja reaailmaailmasta riippumatta hyvä osaketuotto pitää laimentaa nolla- ja miinuskorkopapereilla (taulukko 2) noin 5% keskituotoksi (taulukko 1): 

https://www.tela.fi/sijoituslajikohtaiset_pitkan_aikavalin_tuotot

Ymmärtäisin korkopaperit salkussa, jos tarkoitus olisi likvidoida rahasto ja ostaa kaikille suomalaisille uusi Mersu ensi jouluksi. Mutta kun oikeasti tavoite on elämän mittainen ja keskimääräistää koko kansan, on suuri korkopaino yksinkertaisesti väärää riskin käsitystä, jonka vaihtoehtoiskustannus on reilut 10 miljardia saamatta jääneitä osaketuottoja vuotta kohden. 

Kyse on hyvin klassisesta näkemyserosta, jossa volatiliteetti näyttää katsomosta nähtynä riskiltä vaikka osakesijoittaja näkee siinä mahdollisuuden. Käsi ylös, kuka ei ole kuullut sijoitusaiheisessa keskustelussa koko sijoitustoiminnan järkevyyden haastavaa kysymystä: "mitäs jos tuleekin pörssiromahdus?"

Miten niin "jos"? Romahdus on varma kuin auringon nousu. Vain ajankohdan ennustaminen on vaikeampaa. Sen kanssa pitää oppia elämään. 

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 19.9.2021 01.01

segesege kirjoitti:

näin elämäni kunnossa olevana kolmekymppisenä tuntisin itseni vähän surkeaksi nyhveröksi jos jokaisen median hypettämän variantin vuoksi juoksisin terkkarilla piikitettävänä. En nyt sano että kahdessa rokotteessa menee absoluuttinen raja tai mitään sellaista, mutta kyllä se kynnys joka kerta vähän nousee. 

Korona kun ei tule olemaan viimeinen eikä likimain pahin kulkutauti, joka tätä maailmaa runtelee.

Minäkin olin kolmikymppisenä elämäni kunnossa. Kuusikymppisenä jouduin treenaamaan jo sen verran, että vedin lämppäreinä kolmikymppiselle erinomaisen kuntoluokituksen antavan Cooper-testin ennen kuin nostin vauhdin omalle tasolleni. Kuusikymppinen nimittäin tarvitsee kunnon lämmittelyn ennen kovia vetoja. 

En vaan hoksaa mitä tekemistä tällä on tartuntatautien kanssa? Jos vaikka keuhkoihin vaikuttava virustulehdus estää keuhkojen toiminnan, ei siinä kunto auta kun keuhkot eivät siirrä happea elimistöön.

En myöskään näe syytä odottaa pahinta mahdollista tautia ennen kuin otan rokotteen. Jos liikkeellä on kulkutauti, joka on vaarassa sotkea treeniohjelman, niin piikki käsivarteen, pari päivää lepoa ja homma jatkuu. Mikä tässä on ongelmana?

Näytä koko viesti
UPM-Kymmene - 14.9.2021 01.12

Django kirjoitti:

Olen puhunut ylemmistä toimihenkilöistä, joilla ei ole mitään TESsiä. En työntekijäpuolesta, joilla on ihan erilainen tilanne.

Olen ollut 1980-luvun alusta lähtien viidessä eri yrityksessä ja aina kokonaispalkkauksella. Niistä ensimmäisessä tuntikirjaussähläyksestä kokonaispalkkaan siirryttäessä sain könttäkorotuksen, jonka puitteissa oli lupa tehdä niin paljon kuin ehtii.

Lentoasemilla ja lentokoneissa vietetyt viikonloput saisi korvata vapaa-aikana jos sitä ehtisi pitämään. 34 matkapäivää vuodessa voi olla ammattiliitolle paljon, mutta minulle se on vähän.

Minä en ole ymmärtänyt tämän olevan mikään liittokierroksen asia, koska en ole paperiliiton jäsen. Ammatinvalintani on omalla vastuullani, enkä voi syyttää siitä muita. Parempi keskittyä tekemään hommansa niin, että pomo tarjoaa palkankorotusta jo ennen kuin sitä älyää itse pyytää 

 

Näytä koko viesti