
Vuoden 2023 osalta PVGIS estimaatti vuosituotannosta ylittyi tänään. Merkittävin syy lienee keskimääräistä valoisampi ja viileä kevät jolloin huhtikuun tuotanto ylitti niukasti jopa heinäkuun.
PVGIS vuosivaihtelun odotusarvon ylärajalle on silti vielä matkaa, joten anomalian julistaminen on ennenaikasta.
Minä lasken itse, koska aivan tähän tarkoitukseen sopivaa valmita web-appia en löytänyt (en edes hakenut, koska kaavojen pyörittely excelissä on kivaa viihdettä).
Käytin pörssisähkö- vs. jatkuva sopimus simulaatioon Carunan sivuille kirjautuen saatavaa oman talon tuntikulutusmittausta, jonka voi ladata tiedostona.
Verkosta löytyy laskureita, jotka laskevat mitatulle kulutukselle hinnan erilaisilla sopimuksilla. Sen downloadatun kulutustiedoston voi työntää vaikka tuonne:
Panelien tuotannon laskennan automatisointi vaatisi rajapinnan tuotantomäärään invertteriltä ja myytyyn energiamäärään, sen keskihintaan ja ostetun sähkön keskihintaan sähkölaskusta ja vielä siirtohintaan paikalliselta sähkölaitokselta enkä ole jaksanut etsiä sellaisia.
Omaan kulutukseen menevä osuus tuotannosta arvostetaan kyseisen kuukauden ostetun energian keskihinta + siirto + verot, eli se hinta, jonka joutuisin maksamaan kWh:sta jos ostaisin sen.
Verkkoon siirretyn ylijäämän osuus on halvempaa. Se muodostuu vain kyseisen kuukauden laskulta toteutuneesta keskimääräisestä hyvityshinnasta, joka pitää vielä korjata energian myyjän ja sähkölaitoksen provisiolla energian ostosta ja siirrosta verkkoon päin (meillä 0.1 + 0.1 senttiä / kWh). Näillä provikoilla ei tosin ole suurta merkitystä, kun koko kesän provikat ovat muutamia euroja.
Elokuun sähkölaskulla oli hintataso noussut selvästi alkukesän halvan sähkön hinnoista jo uutisoiduista syistä. Tänä vuonna tullaan jäämään viime vuoden poikkeuksellisesta yli 12% tuotosta, mutta elokuun tuotanto mukaan luettuna nyt on vuosituotto 599.90 €, joka tarkoittaa 6.3 % vuosituottoa.
Kyllä tuolla meidän perheen Suomi-salkut voittaa, etenkin kun säästö on verotonta.
Vesivaraajan ja lattialämmitysten isot kulutukset on siirretty jo talviasentoon ostamaan aamuyöllä mahdollisimman halpaa sähköä ja oma vähäinen tuotanto menee nyt entistä suuremmalta osalta myyntiin. Loppuvuoden aikana on odotettavissa vielä puolisen prosenttia säästöä (50 €), jos hinnat normalisoituvat elokuuta alemmalle tasolle.
Bingo53 wrote:
Vuoden 2023 tuotannosta taitaa olla 90% jo tullut, joten toisen kauden vuosituotolle voi jo olla olemassa valistunut arvaus. Olisi mielenkiintoista kuulla väliaikatietoa omatuotannon arvosta ja lähes kymppitonnin investoinnin takaisinmaksun edistymisestä.
Aavemainen ajoitus! Ajattelin tätä keskustelua eilen kirjatessani elokuun tuotantolukemat. Hieman vajaan vuoden 2022 tuotanto oli 6035 kWh ja nyt on elokuun loppuun mennessä koossa 6004 kWh ja jäljellä kuten arvioitkin, noin 10% vuoden tuotannosta.
En vaan saanut vielä laskua, joten ajattelin pidätellä tätä tilanneraporttia kunnes näen elokuun tuotannon arvon. Talon ohjauksen optimointi on vaikuttanut selvästi, koska viime vuoden 43% sijasta nyt on omaan käyttöön saatu 55% tuotannosta.
Akkujen hankinta on hyvinkin seurannassa, mutta ne tulevat olemaan pyörien päällä. Verkkoon päin siirrettävällä energiamäärällä ajaa noin 10.000 km eli meidän yhden auton kesän ajot. Auton hankinta on tosin holdissa kunnes saan (huonoon aikaan) yhden asunnon rempassa kiinni olevat rahat takaisin.
Panelien kanssa toimisi hyvin tällainen taloon tulevan ja invertteriltä tulevan syöttökaapelin virtaa seuraava latauslaite, joka osaa ladata autoon sen panelien ylituotannon jota talo ei ehdi kuluttaa:
https://scanoffice.fi/tuote/sahkoauton-lataus-aurinkosahkolla-beny-latauslaite-omakotitaloon/
En edes yritä perustella säästäväni auton ostamalla, mutta toissavuoden Mersuja tehdastakuulla ostava on päätynyt jo tilanteeseen jossa kiinnostavien nelivetomallien E-Farkku, GLC, GLB sähköiset vastineet EQB ja EQC maksavat vähän ajettuina takuuvaihtareina lähes tonnilleen saman verran kuin vastaava diesel. Nykyinen 8 vuodelle budjetoimani auto menee jo kymmenettä vuottaan ja maastopyörän pakkaaminen sedanin peräkonttiin alkaa vähitellen kyllästyttää, joten olen luvannut itselleni urheilullisemman auton, siis sellaisen johon urheiluvälineeni mahtuvat suosiolla kyytiin sovittamatta.
Jos on jo päättänyt kuluttaa rahaa uudempaan autoon on dieselin kanssa saman hintainen sähkäri samoissa kuorissa melko no brainer. Investointi se ei ole, mutta panelien tuotto-odotus toivottavasti paranee oman kulutuksen osuuden kasvaessa? Sähkärissä on rajoituksensa, mutta en välitä lyhyestä rangesta enkä rajallisesta vetokyvystä koska tarvittaessa Rouvan auto menee1600 km tankkausvälejä ja vetää yli 2 tonnia.
Kerron tämän kesän uusimmat tarkat numerot kun saan ne sähköyhtiöltä.
Saa nähdä miten käy vailla omaa kontrollia?
Haltuumme osunut perintöluukku oli jo myynnissä, kunnes osoittautui että taloyhtiö tarvitsee merkittävän rempan palautuakseen myyntikelpoiseksi. Sovittiin Rouvan kanssa että vaikka remontin hintaa ei saakaan myydessä takaisin, kohteen myyntikelpoisuutta parannetaan siistimällä samalla vähän muutakin.
Osingot on sijoitettu takaisin jo aiemmin mutta lisäostojen massit ovat nyt kiinni remonttikohteessa, enkä minä ainakaan tiedä onko se hyvä asia vai huono asia ennen kuin näen milloin ja millä hinnalla tuosta asunnosta pääsee eroon?
Parasta tässä on, että talo pysyi ainakin näennäisesti kasassa niin kauan ettei aina käden töistään tarkan ja huolellisen appiukon tarvitse olla enää näkemässä kun seiniä revitään auki.
Ylakerranykkosukko wrote:
Ahh tulipa nälkä taidan kipaista käytetyllä 5k ruoskalla kaupan kalleinta villilohta pöytään. Parasta parhaalle jätetään hodarit mersumiehille.
Yritys derivoida varallisuusasema kodin tai auton perusteella ei onnistu koska kummastakaan ei näe paljonko jäi jäljelle kun lasku on maksettu. Siksi mahdollinen korrelaatio ajoneuvon ja ruokavalion välillä menee puhtaasti arvailuksi.
Tämän keskustelun kannalta olennaista on ymmärtää kumpikin kulueräksi (asunnon realisointiin saakka) ja sijoitukset ovat keskimäärin muualla. Jos oma asunto tai peräti autokin on onnistuttu hankkimaan pääomasuojattuna, niin sehän on hyvä bonus.
Marras wrote:
Näistä viisaista teksteistä ja Akin kolumnistakin inspiroituneena täytyy silti sanoa että on sillä omalla asunnolla ja autolla muitakin funktioita kuin tuottaa maksimaalista tuottoa. Itse olen sen verran erilainen ihminen esim. vaimooni verrattuna että voisin hyvin asua vuokralla kerrostalokuutiossa ja istuskella päivät parvekkeella kirja kädessä ja elämänlaatuni olisi varmasti yhtä hyvä kuin nykyisessä omakotitalossa, samoin voisin ajella Avensiksella yhtä tyytyväisenä kuin nykyisellä pakasta vedetyllä Volvon maasturilla mutta sitten kuvioihin tuli lapset.
Juuri viikonloppuna istuskeltiin aamupalapöydässä kun 1,5v tyttö osoitti ikkunaan josta näkyy vihreä koivumetsä huutaen tyytyväisenä "tintu!" kun pieni talitintti hyppeli oksalta toiselle. Ääneen pohdittiin rouvan kanssa että nämä on niitä juttuja joita ei oikein voi rahassa mitata, se että lapset saa astella ulko-ovesta suoraan pihanurmelle temmeltämään ja ikkunoista näkyy vihreä luonto, pihalla vilisee eläimiä. Sama sen auton kanssa, tuo uusi Volvon maasturi on niin paljon turvallisempi auto että vaikka se onnettomuuden todennäköisyys on pieni minua ei haittaa yhtään maksaa muutamaa satasta kuukaudessa (vaimo maksaa toki osuutensa myös eli talouden nettotappio useampi satanen) siitä että jos jotain käy on selviytymisprosentti parempi.
Kaikelle ei voi eikä kannata laittaa hintaa. Toki meillä tuo OKT on tämän (kasvu)kaupungin parhainta ja halutuinta asuinaluetta omalla metsiin rajoittuvalla kulmatontilla joten jälleenmyyntiarvo ei varmasti ole negatiivinen. Auto on täyttä rahan polttamista mutta tällä mennään.
En näytä yläpeukkua, koska puhutaan eri asiasta. En myöskään alapeukkua, koska jaan arvosi, vaikka vastoin Artsipapan suositusta lasken myös kulutukselleni hinnan. Kyse on tässä suhteessa elämän asenteesta, josta en käy väittelemään, koska hyviä asenteita on monta erilaista. Omani on numeroammattilaisen ja minun maailmani on tasapainossa silloin kun numerot täsmäävät. Parhaimmillaan se on ylijäämäisenä silloin kun suunniteltuija maksimaalisia sietorajoja ei kokeilla käytännössä kertaakaan muuten kuin ihan fyysisesti valmentajan vetämissä treeneissä ja kuntotesteissä. Kontrollifriikki voi huonosti ja kokee olonsa epävarmaksi, ellei hän mittaa ja laske ja ennakoi kaikkea koko ajan. Mitä siitäkin tulisi, jos elämässä tapahtuisi yllätyksiä? Tämä ei millään tavoin estä budjetoimasta kasaa numeroita hauskanpitoon ja harrastuksiin tekemättä siitä silti vapaa-ajan suorittamista.
1.5 vuotias on vielä helppo. Haasteesi on pitää tuo sama suhde läpi vuosikymmenien vaikka oppilaan ja mentorin roolit vaihtuvat asia kerrallaan. Välitavoitteena voi pitää sitä, että kun teinit pyytävät vanhempia omiin harrastuksiinsa vaikkapa lenkille mukaan tai mökille viikonlopuksi, tiedät että jotain on mennyt oikein.
Volvosi toimii amerikkalaisen 245 mainoksen (Daddy loves me) mukaisesti. Ostetaan turvallisuutta kaupasta:
1991 Volvo "My daddy loves me so much..." TV Commercial - YouTube
Oma valintani on ollut käyttää rahan sijasta aikaa. Ensin käydä lasten käveltäväksi epäkäytännöllisen pitkä koulutie ennen koulun alkua yhdessä polkupyörällä vaikeat paikat yhdessä harjoitellen. Pyörällä sai mennä itse vasta kun pieni pyöräilijä osasi itse vetää reitin hyväksyttävästi ilman apua. Mopoikäisille pidin lasten kavereillekin mopokoulua. Tonniluokan oma moottoripyörä antoi sekä ymmärrystä lajista että auktoriteettiä jota teinitkin kuuntelivat. Myöhemmin laitoimme lapset autokouluun sekä MP- että auton ajokortin saamiseksi. Sen jälkeen käytin omaa aikaani EAK:lla oppimani siirtämiseksi eteenpäin, myös käytännön harjoituksina. Sitten yhdessä EAK:lle. Katsoin koulutusvastuuni päättyneeksi, kun moottoriradan pääsuoralla minun jarrumerkilläni tuttu Thundercat painui ohitseni noin kahtasataa. Tuli hyvin rauhallinen olo, kun tiesin ettei minulla ole mitään jakoa seurata raskaalla matkapyörälläni. Pari talvea sitten osallistuimme yhdessä kahdella autolla ammattilaisen vetämään talviajokoulutukseen pienlentokentälle auratulla lumisella radalla. Minä sain ajoharjoituksen oppia pois vanhan auton ajotapa ja hyödyntää oman nykyautoni avustimia. Poikani lähti samalla radalla vedetyn vauhdikkaan vertailun jälkeen rengaskauppaan tajuttuaan kuinka kehnoilla talvirenkailla hän oli ajanut. Turvallisuus on kokonaisuus, jota ei voi ostaa. Merkittävä osa siitä pitää rakentaa ihan itse, koska liikenneonnettomuus on äärimmäisen harvoin puhtaasti kohtalo, johon ei voi itse vaikuttaa. Etenkin moottoripyörän ja MP-EAK:n opettama defensiivinen ajotapa korostaa oman tekemisen merkitystä juridisesta syyllisyydestä riippumatta.
Kerron tämän taustoituksen, koska olemme molemmat vaarassa selitellä omia valintojamme juuri Akin varoittamalla tavalla kaunistellen toimiamme rationaalisemmaksi kuin ne oikeasti ovat. Sinä perustellessasi uuden ja mukavan auton, jonka haluat, koska se on myös kiistatta turvallinen. Ja minä ajoharjoitukseni ja jatkuvan kuljettajan parantamisen, jota teen koska se on myös hauskaa ja moottoripää tykkää hifistelyyn saakka viedyistä motoriikkaharjoituksista. Kumpikin voimme kertoa valintamme perusteeksi turvallisuuden, mutta on vaikeampaa tietää missä määrin muut tekijät ohjasivat valintaamme? Mitä sinun valinnassasi painoi mukava kyyti ja uuden auton vaivattomuus? Minä tiedän, että merkittävä osa minun jatkuvasta kouluttautumisestani on kontrollin tunnetta luiston rajalla ESP päällä ajettu kierrosaika puolella sekunnilla voittaen. Minulle osa motiivia on "koska mä voin". Minun osaltani tässä on laskettelurinteen tapainen turvallinen tapa katsoa omat rajansa ja ylittää ne, kunnes lopulta pystyy vetämään aivan limitillä lipsauttamatta missään överiksi. Lopputulos on silti molempien kannalta ihan hyvä, mutta omia motiiveja kannattaa tarkastella, koska niitä ei näe lopputuloksesta.
Minusta aivan kaikelle voi laittaa hinnan, jos se on oma tapa mallintaa maailmaa. Hinnasta tietoisuus on aivan eri asia kuin saituus. Jos perheen kannalta terveellinen, taloudellisesti järkevä tai ihan puhtaasti hubaa kybällä tarjoava valinta on hyväksyttävin kustannuksin toteutettavissa, niin sehän on hyvä ostos, eikö niin?
Vaikka onkin hinnasta selvillä, ei kaikkiin ostoksiin tarvitse kehittää investointitarinaa. Omiaan saa polttaa kuten haluaa.
varatonnit wrote:
Teknokraatti wrote:
...
Minusta näyttää, että asiat ovat kuten niiden pitää ollakin. Taidan olla Onnellinen Mies?
Mikä Ristus, kun ei ahista yhtään?
Onhan tuossa onnistumista kerrakseen ja tavoittelemista monelle. Syytäkin olla onnellinen. Eikä monille onnistu, vaikka yrittäisikin, joten tuuria ja itsekuriakin vaaditaan. Ei toki myöskään edes sovi kaikille, kuten täältäkin joiden hömpötysblogeista huomataan.
Kiitokset. En tosin kirjoittanut venytelläkseni henkseleitäni tässä seurassa, jossa tiedän varsin monilla olevan paljon leveämmät olkaimet kuin minulla.
Tarkasti lukien tekstistäni löytyvät ne reunaehdot, joiden rikkoutuessa koko teoria alhaisista asumiskuluista ja itselle säästämisestä hajoaa ja omistusasunto alkaa maksaa paljon enemmän kuin vuokra-asunnon irtisanominen. Omassa käytössä oleva asunto ei ole välttämättä kovin hyvä sijoitus optimitilanteessakaan, mutta asunnon vaihto usein, pakotettu myynti heikkoon suhdanteeseen ja jako erossa ovat myrkkyä omalle taloudelle.
Artsipappa wrote:
Kun tässä on puhuttu että pörssissä tuotto X% ja asunnot nousee Y% ja siksi pörssi parempi, niin pitää tosiaan muistaa, että halutessaan asuntoihin saa todella paljon kovemman vivun. Eli oman pääoman tuotto on aika kova.
Asuntosijoituskeskustelussa kuulostaa olevankin kahden kerroksen väkeä. Te oikeasti asuntoihin sijoittavat, jotka olette keskimäärin varsin laskutaitoisia ja toisaalta taas omaa asuntoaan sijoituksena (ehkä lähinnä itselleen?) perustelevat.
Jos oikein ymmärsin, Akin herättely kohdistui lähinnä jälkimmäisiin, jotka yrittävät näyttää skarpeilta tekemällä välttämättömyydestään hyveen? Siksi puhutaan raskaasti velkavivutetusta koko ajan kustannuksia generoivasta rivarinpätkästä ikään kuin "sijoituksena". Ajatellaan sen kuulostavan fiksummalta kuin "asumiskustannukset", joita voitaisi verrata eri asumismuotojen kesken.
Keskimäärin alhaisten tuottoprosenttien ohella myös oman asunnon epälikvidiys kristallisoituu silloin jos tilannearvioon tuleekin avioeron, paikkakunnan vaihdoksen tai muun syyn ajama äkillinen rahan (jakamisen) tarve. Oman asunnon selkeä rajoite on sen osoite, mikä on syytä ymmärtää ennen ostopäätöstä. Meillä oli muuten ehdottomana vaatimuksena kummallekin mahdollisuus kulkea töissä julkisilla, jos se joskun olisi tarpeen. 23 vuotta on nyt asuttu, mutta vielä ei ole kumpikaan tehnyt bussilla yhtään työmatkaa, koska perheessä oli kaksi autoa jo kaupungista pois muuttaessamme. Plan A(uto) ja Plan P(olkupyörä) ovat vielä toimineet niin ylivoimaisesti, ettei ole ollut tarvetta Plan B(ussille).
Kustannuspuolella vaihtoehtoiskustannuksen käsite on muka olevinaan selvillä, mutta ei sitten ihan kuitenkaan. Ehdotus kenen tahansa saavutettavissa olevasta indeksituotosta oman asunnon hinnan vaihtoehtoiskustannuksena heitetään irrationaalisesti syrjään toteamuksella eihän "tavallinen ihminen" voi kuin hävitä pörssipeleissä.
Sitten on vielä mielikuvitusrahaa investoivat, jotka perustelevat halpaa autoaan sillä että auto on huono investointi. Harvat auton huonoksi sijoitukseksi tietävät osaavat silti kertoa vuosikymmenen keskituottoa autosta säästämälleen rahalle. Minusta tämä on yllättävää, ottaen huomioon kuinka usein tuon valintakriteerin kuulee esitettävän?
Ehkä ihmisellä on vain niin kova tarve toimia rationaalisesti että omaa egoa tulee kammatuksi myötäkarvaan vähän falskeillakin laskelmilla? Ei siinä ole mitään pahaa, jos pää pysyy sen turvin paremmin kasassa. Mutta olisi silti terveellistä ymmärtää näiden valintojen todellinen hinta.