Olet täällä

Lehtopöllö

Lehtopöllö

  • Liittynyt 17.9.2014
  • 259 viestiä
  • 6 aloitettua ketjua

Viimeisimmät viestit

Nordea - 26.6.2019 10.13

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/facebooks-full-frontal-assault-on-finance/78bb8d9f-174b-473d-b75c-072154910b55

Suomen mediassa on jo pidempään ollut tavallista kopioida sisältöä suoraan muista medioista, mutta täysi copy-paste on vielä aika harvinaista. Myös kauppalehdessä englanninkielinen uutinen on toistaiseksi vielä poikkeus. 

Itse en juuri lämpene ajatukselle antaa facebookin hallita rahojani ja käyttämääni rahaa tai vakoilla kaikkea taloudellista aktiviteettiani, mutta miljardit muut facebookin käyttäjät voivat olla toista mieltä. 

Nykyinen valuutta- ja finanssijärjestelmä kelpaa minulle kyllä, mutta palveluissa on kyllä reippaasti parantamisen varaa. Olen aiemminkin ihmetellyt, enkä ole saanut mistään järkevää vastausta; miten voin mobilepaylla ja vastaavilla palveluilla maksaa kaverilla rahaa parin sekunnin viiveellä, mutta jos lähetän kaverille tilisiirron, niin siinä menee pari päivää pankkien välillä?! Ja jos esim myyn osakkeita, niin miksi rahojen saamisessa menee kaksi (pankki)päivää?? 

Eläköityneen optiospekulantin portfoliosijoitukset - 20.6.2019 10.16

Aki Pyysing kirjoitti:

Omien ostamisesta ei voi näköjään kirjoitaa liikaa. KL:ssä oli joku kirjoittanut, että sijoittaja ei hyödy omien ostoista mitään, ellei osakkeita mitätöidä. Tämä on siinä mielessä mielenkiintoinen näkemys, että se on täysin väärä. On käytännön sama, mitätöidäänkö osakkeet vai ei. Ajatus pohjautunee tunnuslukupohjaiseen sijoittamiseen, joskin sivistyneet eli liki kaikki analyytikot poistavat yhtiön hallussa olevat osakkeet jakajasta, jolla osakekohtaisia tuloksia lasketaan.

Taitaa olla sama pelko kuin yhtiön kassavarat, joita ei ole maksettu osinkoina ulos. Esim Fortumin arvostus sähköverkkojen myynnin jälkeen taisi olla oletuksella, että setelit poltetaan jätteenpolttolaitoksella kaukolämmöksi. Jos yhtiö yrittää maksimoida omistaja-arvoaan, niin miksei osakkeita mitätöidä? Tullaanko osakkeita antamaan johdolle erittäin avokätisissä palkitsemisjärjestelyissä? Itse en ole paljoakaan Oravaa seurannut enkä ikinä omistanut, mutta tuskin niitä mihinkään yritysjärjestelyynkään halutaan käyttää, kun markkina-arvo on selvästi alle tasearvon. 

Viisas raha lukee Viisasta Rahaa ja Taloustaitoa - 14.6.2019 8.42

eke kirjoitti:

 

Hynägrande kirjoitti:

 Työnantajalla on myös palkan maksamisesta sivukuluja, kuten varmaan kaikki tietävät, joten palkkatulon nostaminen ulos maksaa firmalle muutakin kuin ne omat henkilökohtaiset verot.

 

Palkkatyöläisen työstä saatava tulos ja siitä palkansajalle itselleen jäävä osa on lähinnä ryöstöä. Asiaahan ei muuta miksikään se onko pakollinen maksu nimetty tuloveroksi, työnantajamaksuksi tai eläkevakuutusmaksuksi. Olisikohan palkansaajan käteen jäävä nettotulos tästä kaikesta tyyliin alle puolet ?

Että silleen.

Olen edelleen varsin voimakkaasti sitä mieltä, että nämä piilokulut pitäisi ehdottomasti tuoda selvemmin esiin. Taloustaitoja on ehdotettu kansalaisaloitteessa opetettavaksi kouluissa ja tämä toivottavasti parantaisi ihmisten kykyä hahmottaa ja ymmärtää oman, yritysten ja valtion taloutta ja rahan käyttöä. 

Paras esimerkki tästä maksujen piilottamisesta ja piiloverottamisesta on työnantajan sivukulut. On aivan saivartelua sanoa, että "työnantaja maksaa" esimerkiksi työeläkkeestä suurimman osan. Riippuen monesta asiasta työnantajalle maksaa luokkaa 1,4 kertaisesti pitää työntekijää kuin mitä työntekijä itse näkee tilinauhassaan https://www.ilmarinen.fi/uutishuone/arkisto/2018/tyonantajamaksut/ . Minusta nämä kaikki laskut pitäisi olla merkittynä tilinauhaan. Se on sitten aivan sama merkitäänkö maksut työntekijälle vai -antajalle, mutta ihmiset eivät ymmärrä esimerkiksi kuinka paljon maksavat eläkemaksuja. Nykyisistä veroista purnataan ja kovasti täysin ymmärtämättä, että valtio vetää omasta leivästä paljon enemmän välistä. 

Toinen asia mistä tuntuu olevan varsin laajaa epätietoisuutta on eläkkeiden rahoitus. Yleinen käsitys varsinkin vanhempien ihmisten keskuudessa tuntuu olevan, että "eläkkeet on itse tienattu". https://www.is.fi/taloussanomat/oma-raha/art-2000005122519.html . Luullaan myös että eläkerahastoissa on rahaa vaikka kuinka ja se voitaisiin helposti käyttää eläkepommin hoitamiseen. Harvempaa jaksaa kiinnostaa, että eläkevastuita on luokkaa 700 mrd ja rahastoissa 200 mrd. 

Kolmas asia, josta voisi mielestäni paremmin informaatiota levittää, on terveydenhuolto ja sen kustannukset. On toki ongelmallista, että puhutaan maksuttomasta terveydenhuollosta ja samaan aikaan kerätään köyhille suuria maksuja terveydenhuollosta. Näkemykseni mukaan ihmiset eivät kuitenkaan osaa arvostaa riittävästi korkeatasoista Suomalaista terveydenhuoltoa. https://thl.fi/fi/tilastot-ja-data/tilastot-aiheittain/sosiaali-ja-terveydenhuollon-talous/terveydenhuollon-menot-ja-rahoitus . Yksittäistä veronmaksajaa kohti tulee vuodessa maksettavaa noin 6 000 euroa. Muistelisin että jossain kaupungissa oli kokeilussa toimintamalli, jossa terveyskeskuskäynteihin yms maksuihin merkittiin maksettava summa ja erikseen yhteiskunnalle tuleva kustannus. On huomattavasti vaikeampi valittaa 50 euron omavastuuosuudesta, jos näkee että operaation todellinen hinta on ollut 500 euroa. 

Eurot poikimaan - miljonääriksi seitsemässä vuodessa - 14.6.2019 8.07

Tuo P/S-luku on kyllä houkuttanut minuakin. Hyvinkin pieni liikevoittoprosentti riittäisi tuomaan paljon rahaa suhteessa markkina-arvoon. Toistaiseksi olen pysynyt erossa ja tällä hetkellä rahaa ostoihin on vähän ja toisia tutumpia (mutta ihan yhtä epävarmoja) ostokohteita löytyy, joihin rahani todennäköisesti laittaisin. Rauman tehtaan saaminen kunnolliseen tuotantokuntoon ja tuotteiden imagon ja katteiden parantaminen on helpommin sanottu kuin tehty. Melkoiset tuottomahdollisuudet ja melkoiset riskit tässä arpalipussa. 

Onko näkemyksiä maailmalla riehuvasta sikataudista ja sen vaikutuksista? Globaali tarjonta on varmaan aika pahassa laskussa, mutta laskeeko myös kysyntä? Suomen lähialueilla kysyntä ja tarjonta eivät ole varmaan muuttuneet mitenkään? Joku riski taitaa olla olemassa, että epidemia leviäisi myös suomalaisiin possuihin. 

Lehto Group - 6.6.2019 9.54

Katselin jo että viimeinkin johto olisi lähtenyt ostolaidalle, mutta kyseessä olikin osakepalkkioiden vastaanottaminen. Mikäs siinä on ottaessa palkkioita vastaan, kun on tullut tehtyä niin hyvää työtä. Kahdessatoista kuukaudessa on kadotettu yrityksen markkina-arvosta 80 prosenttia. Seppo Laine sentään näytti esimerkkiä ja luottoa ostamalla osakkeita omilla rahoillaan, mutta sekin oli vain karkkirahoja isokenkäisille. 

Päivän lööppi - 28.5.2019 10.37

https://www.bloomberg.com/opinion/articles/2019-05-27/european-parliament-elections-what-centrists-need-to-do-next

Ihan hyvä kirjoitus siitä mihin EU:n pitäisi pyrkiä tai keskittyä. Varsinkin Suomen mediassa jää aina todella pahasti paitsioon mikään analyysi EU:n toimien järkevyydestä tai miten toimintaa pitäisi kehittää. Aina puhutaan vain, että tuleeko lisää integraatiota vai ei ja EU hyvä, populistit paha. Lähes täysin vaille analyysiä on jäänyt myös brexitin synty. Mediassa on kirjoitettu valtava määrä artikkeleita brexitin edistymisestä ja siitä mitä se aiheuttaa brittien taloudelle. Lähes jokaisessa artikkelissa, jossa käsitellään brexitin syytä tai syntyä, on tasan kolme selitystä 1) briteille valehdeltiin 2) vain tyhmät äänestivät leave 3) britit ovat tyhmiä ja saavat nyt kärsiä tyhmien, vanhojen ja konservatiivien takia eronsa seuraukset. 

Hyvin harvoin näkee poliitikkojen tai median nostavan esiin, että me tarvitsemme parempaa tai järkevämpää EU:ta, emme enempää EU:ta. 

Valtion laskelmat (ja tulevaisuus) - 22.5.2019 9.35

On varmasti paljon investointeja, jotka maksavat itsensä valtiolle takaisin. Osa voi maksaa nopeastikin ja osasta voi olla hyötyä todella pitkän aikaa. Vielä jos investointeja voi rahoittaa ilmaisella rahalla ja johonkin saada jopa suoraa rahallista tukea EU:n kautta muilta Euroopan veronmaksajilta. Ongelma on nähdäkseni aika pitkälle siinä, että kaikilla tahoilla on käytettävissä joukko "asiantuntijoita" joiden tekemillä  "tutkimuksilla" ja "laskelmilla" saadaan mikä tahansa haluttu menoerä näyttämään kultakaivokselta. Koulutus, junaradat, mielenterveystyö, päihdetyö, kantatiet, satamat, turismi, maahanmuutto, kotouttaminen, varhaiskasvatus, terveydenhuolto, yliopistotutkimus, harmaan talouden torjunta, jne kaikkeen voidaan investoida lähes rajattomasti ja jokaiselle löytyy asiantuntija kertomaan, että mitä enemmän tähän investoidaan sitä enemmän se tuottaa. 

Aiheen vierestä olen kohtuullisella mielenkiinnolla katsellut uutisia siitä kuinka Suomen hiilinieluja lasketaan ja kuinka niitä olisikin ehkä pitänyt laskea ja kuinka paljon metsiä saa käyttää hakkuisiin tai ei saakaan. Suomessa tuntuu olevan kymmenittäin asiantuntijoita ja organisaatioita, joiden tärkein tehtävä on saada laskettua Suomen hiilinielut mahdollisimman pieniksi ja estää metsien käyttö kokonaan. Miten minulla on sellainen perstuntuma, että monissa muissa maissa saunaillassa päätetään maalle ja teollisuudelle mahdollisimman edulliset luvut joita ruvetaan käyttämään ja esittämään EU:n suuntaan, kun Suomessa etsitään teollisuuden ja työllisyyden kannalta mahdollisimman vahingollisia lukuja. 

Nokia - 16.5.2019 9.57

Itsellä on reilu annos Nokiaa ja lähinnä toivon ettei olisi. Q1 oli surkea ja usko on koetuksella. En minä näitä ole myymässä, mutta olen pettynyt kerta toisensa jälkeen siirtyvään hillotolppaan ja liiketoiminnan edistymiseen. Nokian ohjeistuskin on varsin ongelmallinen. Ohjeistus vaikuttaa vaikealta saavuttaa ja vaikka se "saavutettaisiin" esim vuoden 2020 osalta, niin vahvasti epäilyttää tunnuslukujen kaunistelu. Nokia ohjeistaa ei-IFRS lukuja ja näihin ei-IFRS korjauksiin näyttää nykyään menevän lähes kaikki kulut. 

"4.2. Nonetheless, Nokia leads its peers by a wide margin on dividend yields. Moreover, the rise of 5G will likely push NOK higher despite itself. Even if Nokia fails to produce stellar earnings reports, the cash payouts should keep dividend investors happy for the foreseeable future." Tämä on melkoista kuormasta syömistä ja lämmittää omistajana mieltä yhtä hyvin kuin talvella housuihin kuseminen. Osinkotulo on toki sijoittajalle positiivista kassavirtaa, mutta arvostaisin osakeyhtiön omaa positiivista kassavirtaa kovasti. 

Tuo technologies-johtajan osakemyynti veti mielen aika matalaksi. Johtajien ja poliitikkojen kanssa on pikkuhiljaa oppinut katsomaan enemmän tekoja ja vähemmän sanoja. Ei Surin puheet loistavasta tulevaisuudesta kauheasti vakuuta, jos taka-alalla rotat jättävät uppoavan laivan. Pitää tarkalla silmällä katsoa muiden johtajien toimia. Ei luulisi miljardiyhtiön johtoryhmän jäsenellä olevan pikkurahasta puutetta, joten miksi myi näennäisen halvalla hinnalla? Yksittäistapaus on yksittäistapaus, mutta toisen johtajan myyntilaidalle siirtyminen nostaisi kaikki punaiset liput. 

5G on uutta teknologiaa ja totta kai on erinäisiä alku- ja käynnistysvaikeuksia. Jossain (kauppalehden keskustelupalstalla?...) oli joka tapauksessa juttua siitä kuinka Koreassa(?) asiakkaat olivat olleet pettyneitä Nokian laitteiden suorituskykyyn ja ainakin jatkotilaukset menivät kilpailijoille. Q1 osarissakin seliteltiin kuinka tuloja puuttui, koska asiakkaat eivät olleet maksaneet ja asiakashyväksynnät puuttuivat. 

Ostin/Myin tänään - 15.5.2019 10.52

Pieni annos Nokian renkaita sisään @25,1

Ostohousut olisi jalassa muidenkin ostojen suhteen, mutta likviditeettitilanne rajoittaa mielihaluja. 

Lehto Group - 10.5.2019 10.27

rockafella kirjoitti:
NEANDERTHAL kirjoitti:

https://lehto.fi/cision/lehto-group-oyj-lehto-myy-542-asunnon-asuntoportfolion/

Lehdolta tiedotetta.

Hmm. Hintoja tietämättä kauppa vaikuttaa pommilta, kaikki riski on Lehdon sylissä. Tasetta taidetaan siivota oikein tosissaan.

Kaikki riski on Lehdolla kyllä, mutta voisi kuvitella, että myös tuottomahdollisuutta on. Jos ostaja minimoi omaa riskiään, niin myyjän pitäisi pystyä laittamaan siitä tuntuva kompensaatio hintaan. 

Tällainen ajatus minulla oli aiemmin, mutta jos johto on onnistunut ryssimään kaiken muunkin, niin miksei myös tätä. Hinnoitteluvoimasta ja asuntokaupan vahvuudesta antaa myös aika heikon kuvan Lehdon järjestely maksaa vuokratakuutuottoa uusille ostajille.