Olet täällä

Sijoitustiedon #Teerenpelit 19 - Hanna-Maria Heikkinen - 16.2.2021 07.56

Eihän tuossa nyt hirveästi ollut juttua Cargotecista, mutta kerrankin oli "oma" firma esillä smiley. Kiva rupattelu. Äänet tosiaan hankalan hiljaisella.

Aivan lopusta "miettii vaikka tätä pandemiaa, niin melkein kaikki yhtiöt varmaan poisti näkymät tuossa maaliskuussa. Ja oikeastaan finanssivalvontakin sitä voimakkaasti suositteli". Tästä oli juttua viime keväänä tai kesällä, mutta mielestäni on edelleen käsittämätöntä, miten finanssivalvonta voi painostaa yrityksiä poistamaan ohjeistuksiaan. Eikö sen pitäisi olla jokaisen yrityksen asia, että mitä he uskaltavat kertoa näkymistään.

Näytä koko viesti
Lehto Group - 21.1.2021 02.27

" Jos voisi luottaa Lehdon omaan arvioon tähän voisi painaa kaksin käsin näillä hinnoilla. "

Mietin kohta lähestyvää tilinpäätöstiedotetta ja arvuuttelin mitä Lehto tulee sanomaan ja miten markkinat tulevat sanomiseen reagoimaan. 2020 Oli väistämättä Lehdolle huono vuosi, vaikka tyypillisesti vahvin Q4 kausi olisikin mennyt jopa yllättävän hyvin. Paljon oleellisempaa on kuitenkin tulevaisuus ja oletettavasti (ainakin toivottavasti) yhtiöt rupeavat taas antamaan järkeviä näkymiä tulevasta vuodesta. Lehdon johdon uskottavuus näkymien antamisessa on kuitenkin jopa Nokiaa huonompi! Vaikka Lehto kertoisi 2021 vuoden menevän kuinka hyvin, niin markkinat tuskin uskovat, ennen kuin luvut tukevat tarinaa. On tässä kuitenkin positiivinen mahdollisuus, jos Lehto a) ohjeistaa 2021 kulkua ja luvut oikeasti seuraavat ohjeistusta b) positiivista ohjeistusta pystytään tukemaan erittelemällä tappiollisia projekteja ja niiden loppumisia.

 

"Tässä kohtaa hullujen kasvuvuosien pomon väistyminen tj:n paikalta on jo signaaliarvon kannalta oikea liike."

Hannu Lehdon väistyminen on iso muutos ja teoriassa mahdollistaa, että uusi TJ saa puhdistaa pöytää ja laittaa toimintaa ja kannattavuutta kuntoon. Tässä on joka tapauksessa iso riski, ettei uusi TJ saa missään vaiheessa ohjaksia, vaan Hannu estää tarvittavien toimenpiteiden tekemisen. Lehto invest omistaa melkein 40 % yrityksestä. Hannu Lehto käyttää yrityksessä lähes absoluuttista valtaa, eikä ole siirtymässä yrityksen toiminnasta sivuun esim hallitusammattilaiseksi. Hannu on saanut valita itselleen mieluisen jatkajan, mutta vallasta luopuminen ja muihin asioihin keskittyminen voi osoittautua vaikeaksi.

Näytä koko viesti
Joutomiesten vertaistukiryhmä - 29.12.2020 03.08

hauturi kirjoitti:

- toteuttaisin omia koodausprojekteja ja koittaisin huvikseni kaupallistaa joitain niistä (erilaisia ideoita on riittävästi loppuiäksi)

 

Jos nyt ketjussa sallitaan erilaiset sekalaiset pohdiskelut aiheen ympäriltä, niin yksi asia mikä joskus työelämässä harmittaa on se, että esim. IT-alalla hyville liksoille pääsee lähinnä vain käsienheilutteluhommissa (lue: konsultoinnissa), eikä esim. huippuluokan koodareille makseta sitä mitä he ansaitsisivat kuin erittäin harvoissa paikoissa. Itse olen havainnut, että suurimman tyydytyksen omasta tekemisetä saa silloin (harvoin) kun pääsee osallistumaan itse tekemiseen ja saa jotain "fiksua" aikaan, sen sijaan että viisastelee mitä muiden pitäisi tehdä (lue: konsultoi). Kuitenkaan nykyliksoille ei pääse kuin konsultoinnissa, koodariksi palaaminen varmaan n. puolittaisi (netto)ansiotason. No, tietyt myyntihommat, varsinkin jenkkifirmoissa mahdollistavat toki myös hyvät ansiot, mutta se olisi sitten vielä kauempana "todellisuudesta".


Tuo ensimmäinen pointti taitaa olla yhteiskunnallisesti hyvinkin merkityksellinen. Lähellekään kaikki yritykset eivät menesty, mutta suurin osa menestyvistä yrittäjistä taitaa tehdä paljon tuottavampaa työtä kuin tekisi vaihtoehtoisessa palkkatyössä. Jos pohjalla on osaamista ja ideoita, niin aina varteen otettava vaihtoehto. Tuottavuuden ja mielekkyyden kasvun mukana tästä hyvällä tuurilla syntyy enemmän rahaa yrittäjän taskuun, verottajan taskuun ja hyvällä tuurilla jopa työpaikkoja muillekin. Onneksi nykymaailmassa, jossa työpaikat eivät ole mitenkään pysyviä, on yhä enemmän tietoa ja apua yrittäjille.

Se on aika ongelmallista, jos palkka ei vastaa luotua arvoa. Olen ollut siinä uskossa, että IT-alalla ongelma ei ole niin iso kuin jossain muualla. Olen ajatellut, että hyvät koodarit voivat jossain määrin kilpailuttaa työsuhteitaan ja heille maksetaan kohtuullisen hyvin. Selvimmin tilanne on varmaan nähtävissä fyysisissä töissä; kaksi kertaa nopeammin pensasaitaa leikkaava ja haravoiva puutarhuri saa saman palkan kuin laiskempikin (reippaimmat maanrakentajat, maalarit, puutarhurit, sähkömiehet jne taitavatkin kyllä usein tehdä oman firman). Toimistopuolellakin tämän voisi nähdä syövän aika herkästi kilpailuetua ja tuottavuutta; palkan kasvattaminen onnistuu vain esimiestehtävissä, myynnissä tai konsultoinnissa. Suurimmassa osassa yrityksiä huonolle aloittelevalla esimiehelle maksetaan saman verran kuin hyvälle kokeneelle suunnittelijalle.

Näytä koko viesti
Yhteisvastuut - 18.12.2020 01.27

jetl kirjoitti:

aika sosialistinen temppu olisi ja eikö tuo toisi pelkoa bankrunista kun ihmiset luulisivat omien varojen olevan vaarassa.

Ei kai tuo bankrunin vaaraa lisää. Nythän pohjoisen pankit ovat hyvässä kunnossa ja etelän pankit vaarassa kaatua. Tässä ollaan vaan viemässä pohjoisen pankkien ja pohjoisen veronmaksajien rahat etelän pankkeihin. Eli etelän pankkien pystyssä pysyminen näyttää vaan todennäköisemmältä. Pohjoisen veronmaksajat ja pankkien omistajat vain kiristelevät hampaitaan, mutta eivät he varmaan halua tai voi mitään muuta tehdä asialle.
Toki tämä jatkaa samaa valitettavaa kehityskulkua EU-alueella, jossa asiansa hyvin hoitaneita (ihmisiä, valtioita, pankkeja) rangaistaan ja asiansa huonosti hoitaneita palkitaan. Jälleen kilpailukyvyttömät, kustannustehottomat, liikaa riskiä ja huonoja velkoja myöntäneet pankit pelastetaan yhteisvastuullisesti. Jännä juttu että USA:ssa rahoitusmarkkina tuntuu toimivan paremmin kuin Euroopassa. Euroopassa kuitenkin tehdään pankkien eteen kaikki mahdollinen, kuten rakennetaan lisää sääntelyä ja byrokratiaa non stop ja kielletään vakavaraisilta pankeilta osingon maksu pariksi vuodeksi yms kivaa.

Näytä koko viesti
Sijoitustiedon #Teerenpelit 18 - Petri Roininen - 12.12.2020 11.21

Aki Pyysing kirjoitti:

Kerjäänpä vähän palautetta. Tällä kuitenkin liki 4K katsojaa ja privana olen saanut jopa ylivuotavan positiivista palautetta. Joten rohkenen pyytämään kannanottoja. Suomalaisethan tunnetusti antavat kernaasti pyyhkeitä ja hyvin säästeliäästi kehuvat. 

Tämä ei tarkoita, etteikö kritiikkiäkin saisi esittää. Joten jos edes joku antaisi ruusuja tai risuja tai kertoisi vaikka ettei tällainen kiinnosta, mutta myös miksi ei kiinnosta.

Konsepti on hieno ja sisältö mahtavaa. Arvostan paljon hyvää suomenkielistä sijoitussisältöä suomalaisista sijoituskohteista. Valitettavasti tämä haastattelu ja suurin osa sijoitustiedon muustakin sisällöstä koskettaa itseäni vain vähäisesti kiinnostavia aiheita tai yhtiöitä. Ongelma ei varsinaisesti ole sivustossa tai käyttäjissä ja sisällön tuottajat luonnollisesti tekevät juttuja omista lähtökohdistaan. Nordea toki herättää täällä hieman intohimoja yes. Muuten keskustelu, blogit ja haastattelut koskevat omakohtaisesti vähemmän kiinnostavia aiheita yleensä; uhkapelit, pokeri, uhkapelit, pokeri, kryptot, uhkapeli, pokeri, kiinteistösijoitus (citycon, ovaro, investor house, cibus) jne.

Näytä koko viesti
Veikkaus, rahapelimonopoli - 30.10.2020 09.24

Nordnetin youtubessa kokonainen jakso veikkauksesta

https://www.youtube.com/watch?v=siS1GxbR-q4

Näytä koko viesti
Usa Vaalit 2020 - 25.10.2020 02.02

https://www.verkkouutiset.fi/yhdysvaltoja-uhkaa-historiallinen-vaalikaaos/#a5126ce5

"Kahdessatoista osavaltiossa ei äänestäjältä esimerkiksi edellytetä äänestyksen yhteydessä lainkaan henkilöllisyyden todistamista ja vain kolmessatoista osavaltiossa edellytetään valokuvan sisältävän henkilöllisyystodistuksen näyttämistä."
Ainakin tuo artikkeli jättää sellaisen kuvan, että USA:n vaaleissa on useita isoja ongelmia ja äänestysjärjestelmä on kuin suoraan jostain kehitysmaasta.

Näytä koko viesti
Päivän lööppi - 9.10.2020 09.08

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/2e636dad-b93e-498e-a32e-ca314fc14d7a

Toki iltalehti elää lööppiotsikoista, mutta kai näissä otsikoissa pitäisi joku järki olla.

Aika moni lääke- tai rokotefirman omistaja on rikastunut "koska korona". Amazonin, Alibaban tai Teslan omistajat eivät ole tietääkseni rikastuneet "koska korona". Nollakorot, elvytys, stimulus-shekit, kulutuskysynnän muutos, digitalisaation kiihtyminen jne ovat toki nostaneet näiden yhtiöiden osakekursseja, mutta melkoista vastakkainasettelua väittää, että miljardöörit tienaavat miljardeja globaalin pandemian takia.

Näytä koko viesti
Usa Vaalit 2020 - 29.9.2020 01.36

Pari kommenttia täältä Trump vs Biden vallihautojen ulkopuolelta.

"Ensimmäinen debatti on tiistaiyönä neljältä. Betfairin Sporstsbook antaa Trumpin voitolle 2,63, joten sieltä voi hakea helpot rahat, kun Trump kerran saletisti dominoi dementikkoa."

-> "Betfair Sportsbook are offering a market on who wins the debate, as settled by a snap CNN poll."
Vedonlyönti esim jalkopallo-ottelun tuloksesta on suhteellisen suoraviivaista. Vaikka olisin kuinka vakuuttunut toisen osapuolen ylivertaisuudesta, niin en kyllä lähtisi lyömään vetoa näin subjektiivisista asioista kuten väittelyn voittajasta.

 

" Eilen Alfa-tv:ltä tuli Sanna Ukkolan ohjelma jossa käsiteltiin jenkkien vaaleja. Siinä todettiin että 59% äänestäjistä ei usko Bidenin selviävän 4vuodesta vaikka tulisi valituksi, eli ihmiset tiedostavat antavansa äänensä nimenomaan puolueelle, ei Bidenille itselleen. Josta päästään siihen mitä tämän päivän demokraatit edustavat. Demokraattinen puolue edustaa paljon enemmän vasemmistoa ja sen mukaista polittiikka kuin mitä Biden henkilönä. Näin ollen yksi oleellinen kysymys kuuluu, onko jenkit valmiita viemään maataan sosialismia kohti? "
https://nypost.com/2020/08/11/over-half-of-likely-voters-dont-believe-biden-will-finish-term-poll/

"59 percent of likely voters thought it was probable that Biden’s running mate would become president over the course of the four-year span."
"Thirty-nine percent of likely voters saw the scenario of Biden not finishing his first term as very likely"
Itse en näkisi tässä mitään suoraa sosialismin uhkaa, vaan kysymys nousee varapresidentin suosiosta. Varmasti hyvin paljon äänestäjiä ääneestää demokraattien puoluetta ja moni äänestää "ei Trumpia". Jos katsotaan asiaa demokraattien kannalta, niin tässä on mielestäni iso riski. Äänestäjistä voisi varmaan piirrellä monenlaisia Venn-diagrammeja, mutta olennaisesti jos henkilö ei halua Bideniä presidentiksi, niin ei voi äänestää Bideniä. Jos haluaisi Bidenin presidentiksi, mutta ei halua Kamala Harrisia presidentiksi, niin ei voi äänestää Bideniä.

Näytä koko viesti
Suuri Pörssiromahdus 2020 - 9.9.2020 09.57

Aki Pyysing kirjoitti:

.. 

Mutta olen mie muidnkin kuin omista kuristani kuullut. Monet pitkän linjan osakekauppiaat mehustelevat harhalaukauksillaan ihan tyytyväisenä. Jos ei ole ikinä lehmänpaskaan astunut, ei ole paljon ollut lehmiä paimentamassa.

Tekevälle sattuu ja virheistä olisi hyvä ottaa opiksi. Kauppalehdessä oli ihan mielenkiintoinen artikkeli

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/30-vuotta-tunarointia-nokialla/959dc5b8-0df3-43dc-84eb-78418561e77c

Ymmärtääkseni lähtökohta oli kertoa kaikkien tekevän virheitä ja että niistä kannattaa ottaa opiksi ja näyttää jotain oppikirjaesimerkkejä omista virheistä. No Merja Mähkä kertookin sijoitusurallaan tehneensä virheen, kun on ostanut Nokiaa nykyistä kalliimmalla, ja sen jälkeen lähdetäänkin kertomaan miten taidolla on onnistuttu välttämään muut virheet ja on saatu Apple viisinkertaistumaan salkussa. Tulee vähän mieleen työhaastattelut, joissa suurin heikkous on perfektionismi tai heikkouden puute... 

Minäkin voin jälkiviisastella tappiomyynnillä. Ostin Rapalaa tammikuussa @2,95, kun monen vuoden laskutrendi näytti ehkä päättyvän, liiketoiminnan piti lähteä parempaan suuntaan ja Indereskin käänsi kelkkansa positiivisen puolelle. Sen jälkeen tuli ilmoitukset 2020 on "välivuosi" (luulin että 2019 oli jo se välivuosi), osingon nollaus, sen jälkeen alkoi korona, surkea tulos ja surkeat näkymät. Myin tappiolla heinäkuussa @2,92 tyhjästä tulleeseen nousuun. Jälkikäteen kävi ilmi, että nousu alkoi jostain ruotsalaisten sijoitusblogista ja kurssi nousi hetkellisesti jopa 3,26 euroon. Nyt omasta myyntihinnastani on tultu alas yli 10 %, joten on helppo osoittaa nöyryyttä tunnustamalla näitä "virheitä". 

Totta puhuen omien virheiden tunnustaminen edes itselleen on hankalaa. Harkitsin eilen Nokian ostamista "halvalla" ja jäin miettimään onko Nokian tulevaisuus ja tuotto-odotus erityisen loistavat, vai onko kyseessä vain tarve olla oikeassa vanhan Nokia-potin ja -analyysin kanssa ja olen ankkuroitunut vanhaan kurssiin ja toiveisiin tulevista voitoista. En oikein osannut päättää ja jäin istumaan käsieni päälle. 

Näytä koko viesti