
TL wrote:
Aki Pyysing wrote:
Kauankohan Inderes jaksaa pysyä näin positiivisena Wittedistä?
Välillä olen pohtinut kuinka paljon Inderesin toimintamallilla uskaltaa maksavia asiakkaita kurmuttaa. Eikä pelkästään Wittedin osalta, yllättävän positiivisia ovat esimerkiksi Nightingalekin analyysit.
Luulisin ettei kyse ole niinkään siitä, ettei uskalleta antaa maksavista asiakkaista negatiivisia suosituksia. Enemmän on kyse ymmärtääkseni analyytikoista ja heidän optimismistaan/luonteestaan. Kyllähän Inderesillä negatiivisia suosituksiakin on. Toiset analyytikot vain katsovat maailmaa vähän ruusunpunaisempien lasien läpi ja toiset kyynisemmin. Vähän epäreilu ajankohta vertailla, kun jälkiviisaana voidaan todeta kaikkien teknologiayhtiöiden kärsineen viime vuosina, mutta esimerkiksi Wittediä seuraava Antti Luiro on kyllä ollut melkoisen bullero; lähes kaikista kohdeyhtiöistä on ollut positiivinen suositus ja ennusteissa pelkkää hyvää.
Jos katsotaan mitä Inderes itse tekee ja verrataan sitä siihen, mitä Inderes sanoo: Inderesin osakevertailussa eniten nousuvaraa kurssista tavoitehintaan on usein esimerkiksi juuri Luiron analysoimissa yhtiöissä (Witted, Leaddesk, Nightingale, ...). Näissä on usein osta-suositus ja tavoitehinta ~50 % kurssin päällä. Sitten kun mallisalkku ostaa jotain, niin eipä nämä ikinä pääse mallisalkkuun "valtavasta potentiaalista" huolimatta, vaan sinne valikoituu jotain Fortumia ja Valmetia. Varmasti osaltaan on kyse riskin välttämisestä, mutta näkisin Inderesin oman väen uskovan noita 'vanhoja partoja' (esim Juha Kinnunen analysoi Fortumia ja Antti Viljakainen Valmetia) enemmän ja luottavan heidän positiivisiin suosituksiin selvästi enemmän.
Wittediin palatakseni, niin olen koko ajan pitänyt Inderesin ennusteita liian optimistisina. Siitä huolimatta olin näkevinäni jotain "turvamarginaalia" hinnassa jo aikoja sitten ja menin ostamaan selvästi nykyistä kalliimmalla. Wittedillä on kuitenkin nettokassa, että yritysarvo lähestyy nollaa jo selvästi aiemmin, kun osakekurssi lähestyy nollaa :D
Eiköhän Wittedin tilanne ennen pitkää helpota. Markkinan piristyminen pitäisi näkyä heillä kyllä nopeasti. Itse en osaa sanoa koska ja kuinka nopeasti markkina tulee piristymään. Solteq julkaisi tänään osarin ja he lupailivat, että Retail&Commerce-puolella verkkokauppojen markkina olisi piristymässä loppuovuoden aikana. En minä valtavasti Wittedin tarinaan usko, mutta joku voisi väittää aika paljon pahaa olevan jo hinnassa.
mskomu wrote:
Nostiko sähkön tuottajat, kuten Fortum, hintoja tuolla tavalla? Vai oliko nämä kaikki välitysfirmojen temppuja?
Tässä oli kyseessä paikallinen sähkönmyyntiyhtiö, jolta tuli sähkö ja sähkönsiirto.
Lähinnä kai suomalaisilla oli määräaikaisia sopimuksia, joiden hinnat pysyivät alunperin sovituissa ja pörssisopimuksia, joiden hinta tietenkin heiluu spot-hinnan mukana. Tämä oli toistaiseksi voimassa oleva sopimus. En tiedä miten muiden yhtiöiden vastaaville sopimuksille kävi. Vertailin vain sitä omaa sen hetkistä sopimusta ja aina kullakin ajanhetkellä tarjolla olevia vaihtoehtoja.
"Kaikille vähänkään markkinadynamiikkaa ymmärtäville on itsestään selvää, että jos jonkun sopimusmuodon saa kuluttaja halutessaan yksipuolisesti purkaa, ei tällaisia jatkossa tarjoa kuluttajille vapaaehtoisesti kuin konkurssihalukkaat."
Ymmärrän varsin hyvin kolumnin pointin ja olen isossa kuvassa samaa mieltä Akin kirjoituksen kanssa.
Tässäkin kirjoituksessa nyt naureskellaan kuluttajalle, että olipas hölmö kun teki tyhmän sopimuksen sähköyhtiön kanssa.
Pankeille on ollut vuosikymmeniä hieno liiketoimintalogiikka; voitot ovat yksityisiä ja tappiot kaadetaan sitten yhteiskunnan niskaan. Samanlaisia tuntemuksia tulee 2022 sähköyhtiöiden toiminnasta näin veronmaksajana ja sähköyhtiön asiakkaana.
Näin jälkikäteen on helppo naureskella, jos joku on tehnyt kalliin sähkösopimuksen ja jos hän valittaa, että ehtoja pitäisi kohtuullistaa.
2022 aikaisessa vaiheessa sähkön hinta rupesi nousemaan ja itse tuli tehtyä toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus, että sain edes jossain määrin järkevän sopimuksen. Kävin oikeen hakemassa kaapista paperiset kirjeet sähköyhtiöltä:
Maaliskuun lopussa ilmoittivat, että sähkön hinta nousee yksipuolisella ilmoituksella kuukauden varoitusajalla -> 10,95 s/kWh
Kesäkuun lopussa ilmoittivat, että sähkön hinta nousee yksipuolisella ilmoituksella kuukauden varoitusajalla -> 14,9 s/kWh
Elokuun lopussa ilmoittivat, että sähkön hinta nousee yksipuolisella ilmoituksella kuukauden varoitusajalla -> 43,3 s/kWh
Sähköyhtiö puolessa vuodessa nelinkertaisti hinnat, deal with it.
Jokaisen kirjeen jälkeen sanoin että *aatana pitäkää tunkkine ja lähdin etsimään parempaa sähkösopimusta. Missään vaiheessa käytännössä halvempaa ei löytynyt ja pörssisähkö oli aina sillä hetkellä samoilla tasoilla. Lopulta vain maksoin nämä hinnat hammasta purren ja vaihdoin pörssisähköön, kunhan OL3 saatiin käyntiin.
Akin kanssa samaa mieltä;
jälkikäteen keksittävät windfall-verot = paskaa
sähkötuet ja sähkön kysyntää lisäävät tukihimmelit = paskaa
ihmisten nillitys omasta tyhmyydestä ja kuluttajariitalautakunnan näkemys = paskaa
Akin kanssa eri mieltä;
sähköyhtiöiden järjettömät voitot ja härski asiakkaiden rahastus & pelottelu. Asiakkaiden heikko asema välttämättömyyshyödykkeiden myyjiä vastaan. = ehdottomasti kriittisen tarkastelun ja esillenostamisen paikka
Kaikki keskustelut aukeavat nykyään ensimmäisestä viestistä, eikä viimeisimmästä lukemastani viestistä, kuten ennen (ajan sijoitustietoa lähinnä Firefoxilla). Ajattelin että ehkä se foorumiuudistuksen jälkeen tapahtuu kerran ja muistaa jatkossa, kun on kerran selannut ketjun loppuun. Ei näytä tilanne muuttuvan, aina alkaa ketju ensimmäisestä viestistä. Olenko tämän kanssa ainoa tai onko tilanne paranemassa?
Jones kirjoitti:Jos käytät sopivan ehdokkaan hakemiseen vaikka puoli tuntia ja itse äänestämisen toisen puoli tuntia, olet käyttänyt tunnin omaa aikaasi ja jokainen voi sitten pohtia kuinka arvottaa oman vapaa-aikansa.
Pahoin pelkään, että suuri osa kansasta ei käytä ehdokkaansa valintaan puolta tuntia. Tätä on varmasti tutkittu ja olisi ihan mielenkiintoista kuulla dataa asiasta, että millä perusteella ihmiset valitsevat esimerkiksi eduskuntavaaleissa oman ehdokkaansa ja millaisella prosessilla. Toisaalta siinä on myös sitä demokratian kauneutta, että jos joku arvostaa vapaa-aikaansa, niin sen ehdokkaan valinnan saa tehdä halutessaan vaikka vaalimainosten pärstäkertoimella.
Aika moni kansalainen ei varmaan seuraa politiikkaa erityisen tarkasti, mutta saattaa olla jossain määrin kartalla isosta kuvasta. Tässä vaalijärjestelmässä ääni menee ensisijaisesti puolueelle ja siten homma toimii suhteellisen hyvin, jos ihmiset äänestävät itselleen sopivaa puoluetta, puolueen sisällä sitten äänet hajoavat miten hajoavat ja suurin osa ehdokkaista jää joka tapauksessa rannalle. Tietenkin se on ongelmallista, jos puolueen X ehdokkaista joku täysin epäpätevä somejulkkis saa tunnettuutensa takia enemmän ääniä ja pääsee eduskuntaan ja samalla joku luku- ja kirjoitustaitoinen kilpailija jää tuntemattomana somejulkkiksen taakse paitsioon. Aika suuri osa äänistä menee kuitenkin suoraan "oikein", kun suomenruotsalaiset tietävät äänestää RKP:n ehdokkaita ja herännäiset kristillisiä jne. En mitenkään erityisesti arvosta ammattipoliitikkoja, jotka ovat vuosikymmenestä toiseen eduskunnassa, mutta monelle äänestäjälle on ihan OK äänestää joka kerta samaa hyväksi havaittua ehdokasta, jolloin ehdokkaan valintaprosessiksi riittää varmistaa kyseisen ehdokkaan listoilla oleminen.
Ennakkoäänestäminen on uskomattoman helppoa. Jos omaa ajankäyttöään haluaa optimoida, niin varmasti äänestäminen hoituu alle puolen tunnin. Operaation voisi kellottaa muistaessaan, mutta väitän 10 minuutin olevan helppo suoritus. Kauppareissulla Prisman aulassa äänestyspisteen ohi kävellessään homma onnistuisi todennäköisesti viidessä minuutissa.
ttr kirjoitti:Cargotecissä vaan ketuttaa se, että joka kvartaalilla on kertaluonteisia eriä. Kuinka kertaluonteisia ne on, jos niitä on koko ajan(?) Onneksi kassa sentään kertoo, että onko sitä rahaa vai ei.
Ymmärrän pointin ja olen samaa mieltä!
Cargotecin kanssa nämä kertaluontoiset erät ovat jossain määrin ymmärrettäviä, kun siellä on ihan oikeasti ollut kerrasta toiseen erilaisia kertaeriä. Uudelleen järjestely on kyllä jatkuvaa ja siitä tulee joka kvartaali uusia menoja, jotka laskevat liikevoittoa ja jotka Cargotec näppärästi poistaa "vertailukelpoisesta liikevoitosta". On siellä kuitenkin ollut todellisia kertakuluja ja -tuloja irtisanomisista, Naviksen myyntiä, muuta pienempää yrityskauppaa, arvonalentumista MacGregorista ja vähän muualtakin, raskaista nostureista luopumista, Konecranesin kariutuneisiin fuusiojärjestelyihin meni paljon rahaa jne.
Cargotec sentään kohtuullisen selvästi listaa, että mistä ero liikevoiton ja "vertailukelpoisen" liikevoiton välillä muodostuu.
Aki Pyysing kirjoitti:...Olen toki varma, että Martin kertoo vilpittömiä näkemyksiään (en keksi motiivia millekään muulle)...
Miten olisi esim
- Huomiohakuisuus, pakottava tarve olla äänessä ja huomion keskipisteessä?
- Herätellä keskustelua ja nostaa esiin myös riskejä?
- Pakottava tarve olla oikeassa; kun on ennustanut romahdusta monta vuotta putkeen, niin jatkamalla samaa rataa on lopulta oikeassa ja pääsee sanomaan "minähän sanoin"?
- Media tykkää kärjistetyistä otsikoista -> Paasia haastatellaan tai lainataan, kun kaivataan näkemyksiä tulevasta romahduksesta?
Disclaimerina mielestäni Paasilla on usein ihan hyviä pointteja ja juttuja, mutta jatkuva romahduksen ennustaminen ja päteminen on johtanut pisteeseen, etten jaksa kuunnella miehen juttuja enää (twitterissä, rahapodista tms).
Monissa länsimaissa armeijan suorituskyky on päästetty rapautumaan ja luotettu täysin USA:n sotilaalliseen tukeen.
Asevarustelukierre on huono asia, kun tuottavien investointien sijaan investoidaan tappamisvälineisiin, mutta tämä on avannut silmät monelta poliitikolta. NATO ja länsi ovat kuitenkin täysin ylivoimaisia voimia esimerkiksi Venäjään verrattuna.
USA ja Korea ovat aina olosuhteiden pakosta panostaneet armeijaan ja Taiwan, Suomi, Britannia, Puola ja Baltit eivät ole olleet täysin naiiveja puolustuksensa suhteen. Nyt vapaat demokratiat joukolla palauttavat armeijoidensa suorituskykyä. Saksa on jo budjetoinut armeijaan reippaasti lisää rahoitusta.
https://yle.fi/a/74-20010030
Nyt Japanikin panostaa armeijaansa satoja miljardeja euroja.
Kiinan talous ja armeija voimistuvat, mutta on siellä paljon vastavoimaa ja Taiwan, USA, Japani, Australia eivät katso toimettomana sivusta, eikä alueen muut vallat Indenesia, Intia, Vietnam, Filippiilinit jne ole mitään Kiinan ylimpiä ystäviä ja katso hyvällä Kiinan omiessa Etelä-Kiinan merta.
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_military_expenditures
Venäjän aggressiot ovat avanneet naiivimpienkin silmät ja länsivaltojen tuki Ukrainalle tulee jatkumaan ja Ukraina tulee saamaan jatkossakin huomattavan paljon modernimpaa ja tehokkaampaa tavaraa kuin Venäjä pystyy omalle armeijalleen tuottamaan.
En tiedä millaisia kuvitelmia Venäjällä on ollut omasta vaikutusvallastaan entisiin neuvostomaihin, mutta Venäjä on melkein vuoden kiristämisen, lahjomisen ja uhkailun jälkeen saanut omaan leiriinsä Iranin ja Pohjois-Korean!
Valko-Venäjällä diktaattorilla on niin paljon valtaa, että Venäjän armeija saa käyttää maata rosvojoukkojensa tukikohtana, mutta edes Valko-Venäjää ei Venäjä saa pakotettua aktiivisesti sotaan mukaan.
Venäjää voidaan ajaa sotataloudessa ja sillä he saavat aikaan sodan pitkittymisen ja lisää terroria Ukrainaan, mutta ei se silti tuo Putinille minkäänlaista voittoa.
Aki Pyysing kirjoitti:Osakkeet hankitaan käytettäväksi osana yhtiön kannustinjärjestelmää."
Positiivinen puoli on kuitenkin, että käyttötarkoitus kerrotaan ennen hankintaa.
Vertailukohdaksi voidaan ottaa vaikka Innofactor: " Osakkeet voidaan hankkia käytettäväksi yrityshankintojen tai muiden yhtiön liiketoimintaan kuuluvien järjestelyiden toteuttamiseksi, yhtiön pääoma- tai rahoitusrakenteen parantamiseksi, osana yhtiön kannustinjärjestelmän toteuttamista tai muutoin edelleen luovutettavaksi tai mitätöitäväksi. "
Innofactor tekee kassavirtaa ja saa osakkeitaan halvalla pörssistä, niin idea vaikuttaa kannatettavalta. Näin ympäripyöreät muotoilut eivät kuitenkaan kerro osakkeenomistajille mitään. Todennäköisesti osakkeet käytetään myöhemmin yritysostojen yhteydessä, mutta mahdollisesti ne annetaan ilmaiseksi sisäpiirille.
Parhaimmillaan käyttötarkoitus, kuten mitätöinti tai kannustinohjelma, kerrotaan suoraan etukäteen. Eihän sitä kannata liikaa hirttäytyä etukäteen tiettyyn käyttötarkoitukseen, mutta näin avoimet määritelmät kuten Innofactorilla vaatii sitten luottoa johtoa kohtaan.
JR kirjoitti:
Lehtopöllö kirjoitti:Pidin kolumnin sanavalintoja hieman epäonnistuneina, koska niissä ei eritelty punaisia päin kävelemistä ja punaisia päin ajamista toisistaan. Oletin kirjoittajan siis itsestään selvästi tarkoittavan, että tyhjässä risteyksessä punaisia päin käveleminen on loogista ja noudattavan kuitenkin lakia ja liikennesääntöjä auton ratissa. Valitettavasti kommenteissa oletukseni kumottiin ja kirjoituksessa ihan tosissaan neuvotaan ajamaan autolla päin punaisia, jos itse arvioi riskit siihen riittävän pieniksi
Kolumni viittaa jalankulkijoihin, koska siinä mainitaan "liikenteetön katu". Katu ei ole liikenteetön, jos ajat sillä autolla.
Kuten sanoin, niin kolumnissa ei kerrota puhutaanko kävelemisestä, ajamisesta vai molemmista.
Kommenteista:
"
hauturi kirjoitti:Minun nähdäkseni punaisiin liikennevaloihin pysähtymisellä ja riskien välttelyllä ei sinänsä ole mitään tekemistä toistensa kanssa, vaikka toki jonkinlainen nollasta poikkeava korrelaatio voikin löytyä.
Jos muuten jalankulkijalle on ok mennä punaisia päin kun ei ole muita tielläliikkujia, niin varmaan sitten autoillakin?
Tietenkin sama autoilla."
Linkki viestiin:
https://www.sijoitustieto.fi/comment/93116#comment-93116
Aki itse kirjoittaa, että on ok mennä autolla päin punaisia.