Olet täällä

Tekninen analyysi - 9.9.2021 05.29

Bingo53 kirjoitti:

Back in the Japan bubble of the 1980s, someone figured out that the real estate under the Imperial Palace in Tokyo was worth more than all the real estate in California. Now the shoe is on the other foot. Just four US companies are worth more than the entire Japanese stock market."

Tuo JPMorganin kalvosulkeinen on kyllä hyvää materiaalia silmäillä läpi!

Joskus vuosia sitten kaveri hämmästeli että Apple on arvokkaampi kuin kaikki Suomen pörssin yhtiöt yhteensä. Kommentoin jotain että taitaa se Apple tehdä aika valtavasti rahaakin. Sen jälkeen Apple onkin vielä yli viisinkertaistunut. Tuli vain tämä tapaus mieleen tuosta nostosta.
Olen siis tuon alkuperäisen kirjoittajan kanssa jossain määrin samoilla linjoilla, että itse kyllä mieluummin omistaisin koko Japanin pörssin kuin 4 arvokkainta jenkkiosaketta, mutta taitavat nuo valtavat globaalit teknologiamonopolijätit takoa valtavaa kassavirtaa.

Näytä koko viesti
Osinkosijoittaminen - 20.6.2021 10.03

Sijoitustieto kirjoitti:

Useimmat suomalaiset pörssiyhtiöt nostavat framille osingonjaostaan mystisen täsmäytyspäivän. Tämä on 35 vuotta osakespekulaatiota harrastaneelle suhteellisen käsittämätöntä.

Työntäkää täsmäytyspäivänne täsmäsyvälle - Aki Pyysing

Osinkojen selkeä merkintä olisi hyvä alku.

Nykyään luulisi kuitenkin olevan mahdollista luopua näistä kahdesta käsittelypäivästä. Tuntuu hyvin erikoiselta, että vielä 2021 osakekauppaa tehdessä rahat liikkuvat vasta kahden pankkipäivän päästä. Jos lähetän kirjeen Turusta Kuopioon, niin sekin on perillä kahdessa päivässä. Jos lähetän sähköpostin Tampereelta Tokioon, niin se on perillä huomattavasti nopeammin.

Näytä koko viesti
Outokumpu - 11.5.2021 10.18

Ymmärrän kyllä idean tämän toimenpiteen taustalla, mutta ei tästä erityisen hyvä maku jäänyt suuhun.

Outokummulla on useampia lainoja, mutta keskimäärin korkokulut ovat noin 5%. Lainoja lyhentämällä jää tietenkin jatkossa enemmän rahaa viivan alle. Oliko tälle toimenpiteelle kuitenkaan oikeasti tarvetta tai oliko sillä mikään kiire? Inderesin ennusteet taitavat olla tällä hetkellä monen muun analyysiyhtiön ennusteiden alapuolella, mutta Inderesin ennusteillakin 2021-2023 liikevoitto pyörii vuosittain 300 miljoonan ympärillä/päällä ja nettotulos noin 200 miljoonassa.

Ei minua nyt haittaa suunnattu osakeanti (vs osakeanti kaikille omistajille). Eihän hinta ollut mikään polkumyyntihinta vs pidemmän aikavälin kurssi, mutta silti instituutiosijoittajat saivat osakkeita selvällä alennuksella. Oliko rahalle oikasti niin kova tarve ja kiire, että näinkin iso alennus (6 %) piti antaa?

Toisille osakkeen myyminen alennuksella vs kaikille tarjoaminen polkee piensijoittajien tasavertaista kohtelua, mutta näin jälkikäteen itseäni mietityttää enemmän tiedon jakaminen tasapuolisesti kaikille. Outokumpu julkaisi q1 tuloksen 6.5 ja tulos oli hyvä, tulos ylitti ennusteet, näkymät oli hyvät, analyytikot nostivat ennusteita ja tavoitehintoja. Silti kurssi vain laski. Ohitin tämän olankohautuksella ja ajatuksella, että markkinat olivat toivoneet vieläkin kovempaa menoa. Välittömästi osarin ja CMD:n jälkeen myös shorttipositiot kasvoivat, vaikka tulos ja näkymä olivat hyvät. 10.5 pörssin sulkeuduttua ilmoitettiin, että aiotaan tehdä suunnattu anti ja seuraavana aamuna oli onnistuttu kasaamaan yli 200 miljoonaa. Olisiko kuitenkin käynyt niin, että 6.5 osarin ja CMD:n yhteydessä yhtiö olisi kysellyt instituutiosijoittajilta kiinnostusta osallistua suunnattuun antiin ja sen takia instituutiosijoittajilla ei ollut mitään kiinnostusta ostaa osakkeita osarin jälkeen pörssistä ja härskeimmät jopa availivat shortteja?

Näytä koko viesti
Wärtsilä - 11.4.2021 10.52

Minä ostin korona-keväästä/kesästä Wärtsilää sekä Cargotecia. Wärtsilän piti olla selvästi defensiivisempi ja varmempi, molempien kurssit olivat ihan yhtä pahasti lyötyjä maahan.
Näin jälkikäteen voi vähän harmitella, että laitoin enemmän kiinni Wärtsilään kuin Cargoon, kun Cargo on reilusti yli 100% ylös ja Wärtsilä ehkä 15%.

Jälkikäteen voi myös vähän ruoskia itseään. En ollut ikinä ennen omistanut Wärtsilää, mutta luulin tietäväni Wärtsilän busineksesta riittävän paljon. Kolmannes liikevaihdosta tulee energystä, luulin että tämä on aika vakaata ja ei riipu kovin paljon suhdanteesta ja pitkien toimitusaikojen takia iskut eivät näy heti vaan tasaantuvat. Samaan aikaan on hehkutettu esim sitä että säätövoimaa tarvitaan koko ajan lisää kun uusiutuvat lisäävät osuuttaan energiantuotannossa. Akut toki syövät osan säätövoiman tarpeesta, mutta Wärtsilällä on omassa tarjonnassa nekin ja niitäkin on myyty jonkin verran. Kuitenkin energian liiketulos, liikevaihto ja tilauskertymä olivat kaikki reippaassa pudotuksessa.

Vastaavasti marine puolen huoltotoiminnan ja myynnin luulin olevan jossain määrin vakaata, kun huoltoa tarvitaan aina jos laivat liikkuvat ja marine puolella asiakkaita ovat kuitenkin lautat, risteilijät, offshore (öljy, merituulivoima, yms), rahtilaivat, laivastot, kalastus, jne. Itselleni tuli yllätyksenä kuinka paljon ja pitkään korona esti edes tärkeää matkustamista huoltomiehillä ja vielä pahempana yllätyksenä tuli, että vaikka Wärtsilä palvelee todella montaa asiakasryhmää, niin näköjään selvästi tärkein lypsylehmä marine puolella on tuo risteilybusiness, joka veti täysin jäihin.

Globaalisti marinebusiness on ollut aika heikossa suhdanteessa jo jonkin aikaa. Jossain vaiheessa investointien pitäisi palautua ja liikevaihdon nousta tuntuvasti ja tuloksen nousta liikevaihtoon nähden vivulla. Näkyvissä on tuleville vuosille ainakin jonkin verran asteittain paranevaa toimintaympäristöä. Itselleni on tullut yllätyksenä analyytikoiden negatiiviset näkymät ja suhtautuminen Wärtsilään. Globaalin talouskasvun ja investointinäkymän odotetaan olevan hyvällä tasolla seuraavat pari vuotta. Silti esim Inderesin Erkki Vesola, joka suhtautui aiemmin Wärtsilän pitkän aikavälin näkymiin erittäin positiivisesti, on alkanut ennustamaan Wärtsilälle aika nihkeää tulevaisuutta. Sama tuntuu olevan tilanne muillakin analyytikoilla. Muiden konepajojen tuloksien odotetaan kasvavan huippuihin tulevina vuosina, mutta Wärtsilän tuloksen odotetaan jäävän kauas viime vuosien huipuista 2021-2023.

Jos liikevaihto jää viime vuosia matalammaksi ja liikevoittoprosentti alle 10%, niin Wärtsilä ei näytä kauhean halvalta edes parin vuoden päähän katsottuna.

Uusi TJ toki aloitti juuri. Håkan Agnevall tuskin tekee ihan radikaalia suunnanmuutosta, mutta toivotaan hänen saavan selvästi edeltäjäänsä enemmän irti Wärtsilän koneesta. Kirsikkana kakun päällä Wärtsilän johto on ollut jo vuoden ajan täysin kyvytän antamaan mitään järkevää näkymää tulevaisuudesta, vaikka Wärtsilällä on pitkä tilauskirja, pitkät toimitusajat ja koronaan on ehditty sopeutumaan jo vuoden ajan.

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 1.4.2021 08.35

https://www.cargotec.com/493f53/globalassets/files/investors/governance-archive/agm-2021/cargotecin-varsinainen-yhtiokokous-2021-yhtion-johdon-vastaukset-osakkeenomistajien-ennakkokysymyksiin.pdf

Cargotecin yhtiökokouksesta johdon vastaukset osakkeenomistajien kysymyksiin.
Taitaa olla ajan henki.
Komponenttipulasta 0 kysymystä. Tuotekehityksestä ja tulevaisuuden näkymistä 0 kysymystä. Kysynnästä ja markkinatilanteesta 0 kysymystä. Fuusiosta Konecranesin kanssa 0 kysymystä. Koronan vaikutuksista 0 kysymystä. Bitcoinista 3 kysymystä.

Näytä koko viesti
Honkarakenne - 17.3.2021 09.04

Toimitusjohtajan toiminta herättää luottamusta ja uskoa johdon pitkäjänteiseen sitoutumiseen yritykseen ja sen toiminnan ja maineen kehittämiseen? 

19.1.2021 ilmoitetaan että TJ ostanut osakkeita 18.1 12000 kpl @4,6 €

3.2.2021 (yli kuukausi 2020 loppumisen jälkeen!) annetaan positiivinen tulosvaroitus

16.3.2021 ilmoitetaan että TJ myynyt osakkeitaan 9. 10. 11. ja 12.3 yht noin 36 000 kpl hintaan 7,2-7,8 €

Näytä koko viesti
Nostalgiaketju - romahdus vuosi sitten. - 11.3.2021 01.45

Kekkoslovakki kirjoitti:

 

von Fyrckendahl kirjoitti:

Viimeksi lueskelin sellaista, että Helsingin pörssi olisi P/E-luvulla mitaten kaikkien aikojen ennätyksessä. En muista, että kukaan olisi ennustanut sitä vuosi sitten.

 

Tämä olisi kyllä yllättävää, kun ottaa huomioon kuinka paljon poskettomasti hinnoiteltuja IT-kioskeja Helsingin pörssissä oli vuosituhannen vaihteessa.

Mahtaakohan von Fyrckendahl viitata tähän:

https://www.inderes.fi/fi/uutiset/tuloskausiyhteenveto-q4-rohkaiseva-paatos-koronan-leimaavalle-vuodelle
PE-luku on korkein kuvaajassa näkyvään 11 vuoteen, mutta IT-kupla taisi olla ihan omalla tasollaan.
2000 vuotta ei datassa ole näkyvissä, mutta tämän hetken osinkotuotto on kyllä matalin 2001 vuodesta alkaen (mediaani!)

Näytä koko viesti
Sijoitustiedon #Teerenpelit 19 - Hanna-Maria Heikkinen - 16.2.2021 07.56

Eihän tuossa nyt hirveästi ollut juttua Cargotecista, mutta kerrankin oli "oma" firma esillä smiley. Kiva rupattelu. Äänet tosiaan hankalan hiljaisella.

Aivan lopusta "miettii vaikka tätä pandemiaa, niin melkein kaikki yhtiöt varmaan poisti näkymät tuossa maaliskuussa. Ja oikeastaan finanssivalvontakin sitä voimakkaasti suositteli". Tästä oli juttua viime keväänä tai kesällä, mutta mielestäni on edelleen käsittämätöntä, miten finanssivalvonta voi painostaa yrityksiä poistamaan ohjeistuksiaan. Eikö sen pitäisi olla jokaisen yrityksen asia, että mitä he uskaltavat kertoa näkymistään.

Näytä koko viesti
Lehto Group - 21.1.2021 02.27

" Jos voisi luottaa Lehdon omaan arvioon tähän voisi painaa kaksin käsin näillä hinnoilla. "

Mietin kohta lähestyvää tilinpäätöstiedotetta ja arvuuttelin mitä Lehto tulee sanomaan ja miten markkinat tulevat sanomiseen reagoimaan. 2020 Oli väistämättä Lehdolle huono vuosi, vaikka tyypillisesti vahvin Q4 kausi olisikin mennyt jopa yllättävän hyvin. Paljon oleellisempaa on kuitenkin tulevaisuus ja oletettavasti (ainakin toivottavasti) yhtiöt rupeavat taas antamaan järkeviä näkymiä tulevasta vuodesta. Lehdon johdon uskottavuus näkymien antamisessa on kuitenkin jopa Nokiaa huonompi! Vaikka Lehto kertoisi 2021 vuoden menevän kuinka hyvin, niin markkinat tuskin uskovat, ennen kuin luvut tukevat tarinaa. On tässä kuitenkin positiivinen mahdollisuus, jos Lehto a) ohjeistaa 2021 kulkua ja luvut oikeasti seuraavat ohjeistusta b) positiivista ohjeistusta pystytään tukemaan erittelemällä tappiollisia projekteja ja niiden loppumisia.

 

"Tässä kohtaa hullujen kasvuvuosien pomon väistyminen tj:n paikalta on jo signaaliarvon kannalta oikea liike."

Hannu Lehdon väistyminen on iso muutos ja teoriassa mahdollistaa, että uusi TJ saa puhdistaa pöytää ja laittaa toimintaa ja kannattavuutta kuntoon. Tässä on joka tapauksessa iso riski, ettei uusi TJ saa missään vaiheessa ohjaksia, vaan Hannu estää tarvittavien toimenpiteiden tekemisen. Lehto invest omistaa melkein 40 % yrityksestä. Hannu Lehto käyttää yrityksessä lähes absoluuttista valtaa, eikä ole siirtymässä yrityksen toiminnasta sivuun esim hallitusammattilaiseksi. Hannu on saanut valita itselleen mieluisen jatkajan, mutta vallasta luopuminen ja muihin asioihin keskittyminen voi osoittautua vaikeaksi.

Näytä koko viesti
Joutomiesten vertaistukiryhmä - 29.12.2020 03.08

hauturi kirjoitti:

- toteuttaisin omia koodausprojekteja ja koittaisin huvikseni kaupallistaa joitain niistä (erilaisia ideoita on riittävästi loppuiäksi)

 

Jos nyt ketjussa sallitaan erilaiset sekalaiset pohdiskelut aiheen ympäriltä, niin yksi asia mikä joskus työelämässä harmittaa on se, että esim. IT-alalla hyville liksoille pääsee lähinnä vain käsienheilutteluhommissa (lue: konsultoinnissa), eikä esim. huippuluokan koodareille makseta sitä mitä he ansaitsisivat kuin erittäin harvoissa paikoissa. Itse olen havainnut, että suurimman tyydytyksen omasta tekemisetä saa silloin (harvoin) kun pääsee osallistumaan itse tekemiseen ja saa jotain "fiksua" aikaan, sen sijaan että viisastelee mitä muiden pitäisi tehdä (lue: konsultoi). Kuitenkaan nykyliksoille ei pääse kuin konsultoinnissa, koodariksi palaaminen varmaan n. puolittaisi (netto)ansiotason. No, tietyt myyntihommat, varsinkin jenkkifirmoissa mahdollistavat toki myös hyvät ansiot, mutta se olisi sitten vielä kauempana "todellisuudesta".


Tuo ensimmäinen pointti taitaa olla yhteiskunnallisesti hyvinkin merkityksellinen. Lähellekään kaikki yritykset eivät menesty, mutta suurin osa menestyvistä yrittäjistä taitaa tehdä paljon tuottavampaa työtä kuin tekisi vaihtoehtoisessa palkkatyössä. Jos pohjalla on osaamista ja ideoita, niin aina varteen otettava vaihtoehto. Tuottavuuden ja mielekkyyden kasvun mukana tästä hyvällä tuurilla syntyy enemmän rahaa yrittäjän taskuun, verottajan taskuun ja hyvällä tuurilla jopa työpaikkoja muillekin. Onneksi nykymaailmassa, jossa työpaikat eivät ole mitenkään pysyviä, on yhä enemmän tietoa ja apua yrittäjille.

Se on aika ongelmallista, jos palkka ei vastaa luotua arvoa. Olen ollut siinä uskossa, että IT-alalla ongelma ei ole niin iso kuin jossain muualla. Olen ajatellut, että hyvät koodarit voivat jossain määrin kilpailuttaa työsuhteitaan ja heille maksetaan kohtuullisen hyvin. Selvimmin tilanne on varmaan nähtävissä fyysisissä töissä; kaksi kertaa nopeammin pensasaitaa leikkaava ja haravoiva puutarhuri saa saman palkan kuin laiskempikin (reippaimmat maanrakentajat, maalarit, puutarhurit, sähkömiehet jne taitavatkin kyllä usein tehdä oman firman). Toimistopuolellakin tämän voisi nähdä syövän aika herkästi kilpailuetua ja tuottavuutta; palkan kasvattaminen onnistuu vain esimiestehtävissä, myynnissä tai konsultoinnissa. Suurimmassa osassa yrityksiä huonolle aloittelevalla esimiehelle maksetaan saman verran kuin hyvälle kokeneelle suunnittelijalle.

Näytä koko viesti