Olet täällä

Eurot poikimaan - miljonääriksi seitsemässä vuodessa - 10.9.2022 02.56

Pörssimörssäri kirjoitti:

 

TL kirjoitti:

Mitkä mielestäsi PM ovat voittavat korit ja miksi?

En tieda, mutta itse lahtisin liikkelle vaikka siita lahtokohdasta etta missa maissa esim matematiikkaa *ei* opeteta siita lahtokohdasta etta oppijalle ei tulisi paha mieli. Imperiumit tulee ja menee. Roald Amundsen tokkasi britit syoksyyn jo sata vuotta sitten. Made in Germany ei ole enaa se seal of quality mita se oli viela 80-luvulla. Pakko uskoa Aasiaan.

Nämä ovat erittäin tärkeitä ja mielenkiintoisia kysymyksiä osakesijoittajan pohtia. Poimimalla oikeasta korista vs väärästä korista saisi melkoisen myötä- tai vastatuulen osakepoimintaan. Korit voidaan sitten valitettavasti perata lähinnä jälkikäteen, että onko ollut 2012-2022 Venäjällä ja rakennusyhtiöissä vai USA:ssa ja teknojäteissä.

Henkilökohtaisena poimintana "voittavana korina" omistin useita vuosia Vietnamin indeksirahastoa kunnes myin viime vuonna pois. Moni on mukana PYN elitessä, missä saa Vietnamin talouden vedon ja osakepoiminnat suoraan yhdestä paikasta. Pitääkin hankkia ETF-rahastoja kaukoidästä taas jossain vaiheessa.

Jos sijoittaa Helsingin pörssiin, niin kyllä sieltäkin löytyy Suomi-firmoja ja "Suomi-firmoja". Tuosta listasta esim Sievi taitaa olla 90 % liiketoiminnasta Suomi+Ruotsi kun taas Roviolla on studioita pohjoismaiden lisäksi pari Kanadassa ja yksi Turkissa ja suurin osa myynnistä tulee USA:sta.

Näytä koko viesti
Nokia - 1.9.2022 05.29

Aki Pyysing kirjoitti:

Nokia nousee vastoin markkinaa. Mitään varsinaista syytä en köytänyt, joten jatkoin keventelyjäni. Tietääkö joku, mistä voisi olla kysymys?

Olen pienillä määrillä kikkaillut alkuvuodesta ihan semipaljon. Sekä pokerissa että osakekaupoissa miuta on syytetty moneen kertaan nappikauppiaaksi. Mutta kun nappeja menee tarpeeksi kaupaksi, voi saada leivän päälle jopa Benecolia.

Inderesin foorumilla Nokia-ketjussa on melko paljon kohinaa, kun jokaista diiliä hehkutetaan.
Tätä nousua vs markkina spekuloitiin johtuvaksi A) mahdollisesti nostetaan johonkin eurooppalaiseen indeksiin B) JPMorgan julkaisi positiivista näkemystä C) joltain Intialaiselta isolta operaattorilta tuli isoa kauppaa D) spekulaatio että Deutsche Telekom rupeaisi ostamaan Nokialta isosti taas.

Näytä koko viesti
Evolution Gaming Group - 27.7.2022 08.00

Jack Reacher kirjoitti:

We leave our valuation range unchanged with a base case of SEK1,600 while the bull case remains at SEK2,600 and the bear case at SEK1,100.

Ottamatta ennusteisiin kantaa, tällainen analyysi nostaa punaisen varoitusvalon vilkkumaan ainakin omassa mielessä välittömästi.

Yhtiö voi olla hyvä ja tuotto-odotus voi olla hyvä.

Mutta jos analyytikko on todella sitä mieltä, että huonossakin tilanteessa sijoitus tuottaa 15 %, niin asettaa koko analyysin hyvin kyseenalaiseen valoon.

Näytä koko viesti
Miten nousta kuopasta? - 20.2.2022 01.43

Älä välitä lyhyen aikavälin heilunnasta. Jos punainen väri ahdistaa, niin älä katsele sitä salkkua niin usein. Jos viime kesänä aloitit, niin tarkoituksena on varmaan omistaa osakkeita pitkän aikaa? Ei talon ostamisen jälkeenkään kai vahdita käyvän arvon muutosta oikotiessä, vaan nautitaan kyydistä.

Inderesin mallisalkku ja Jensin rahasto ovat tankanneet Harviaa. Erehtyväisiä kaikki ovat, mutta statukseltaan kovimmat osakepoimijat näkevät Harviassa selvästi nousuvaraa.

Jos osakepoiminta alkaa ahdistaa, niin passiivinen indeksisijoittaminen on varteenotettava vaihtoehto.

Näytä koko viesti
Ukrainan tilanne - 13.2.2022 01.40

RahatonMies kirjoitti:

Näin teoriassa, toivon että myös käytännössä. Nythän Venäjä yrittää kaikkensa, että saisi syyn hyökätä. Klassikko tuo löi ensin on jo käytetty jenkkien sukellusveneiden osalta. 

Rajan takana on 100k miestä ja mitä Ukrainassa on? Alle 10k? Joka maa kehottaa poistumaan Ukrainasta ja vähän puhutaan pakotteista. Siellä voi yksi mies todeta, että miksen hyökkäisi, onhan se toiminut ennenkin. Tulee mieleen koulukiusaaja, joka jatkuvasti testaa rajojaan. 

En tiedä mikä Putinin kuningasidea tässä touhussa on. Avoin hyökkäys vaikuttaa aika järjettömältä. Ehkä tarkoitus on pelata mediapelejä ja saada vain kansan huomio sisäisistä ongelmista ulkoiseen uhkaan. En tiedä mikä exit-plan on, jos tarkoitus ei ole sotia. Varmasti Putinin ajatus on ainakin Venäjän mediassa osoittaa suurta johtajuutta. Ehkä Venäjän mediassa Putin on suojellut Valko-Venäjää ja Venäjää ja vaikka NATO on kuinka ollut aggressiivinen ja uhitellut, niin Putin on vaalinut rauhaa ja tukenut alueen vakautta ja valvonut ulkovenäläisten hyvinvointia.

Kun on näin paljon ja pitkään tilannetta eskaloinut, niin ongelma on tosiaan melkoinen ruutitynnyri. Ei tarvita kuin pari liipaisinherkkää kaveria johonkin vallihautaan, hävittäjän puikkoihin tai tykistöpatteriin, niin uhittelu muuttu äkkiä tahattomasti avoimeksi sodaksi.
Mikä on Ukrainan 10 k sotilasta?

https://en.wikipedia.org/wiki/Armed_Forces_of_Ukraine

Venäjän armeija on toki monin tavoin ylivoimainen Ukrainan vastaavaan verrattuna. Länsi ei ehkä avoimesti lähde sotimaan Ukrainan puolesta, mutta Ukrainassa on miesvahvuus suhteellisen iso ja länsimaat ovat koko kriisin ajan lähettäneet jonkin verran kalustoa lisää. Tuon wikipedian mukaan Ukrainassa on yli 200 tuhatta sotilasta ja yli 200 tuhatta lisää reservissä. Ukraina ei ehkä voi pysäyttää Venäjän suoraa hyökkäystä, mutta he ovat ehtineet varautua. Jos Venäjä Ukrainaan hyökkää, niin sota tulee olemaan Venäjällä kallis taloudellisesti ja sotilaallisesti.

Näytä koko viesti
Sijoitustiedon kysymysketju - 13.1.2022 08.55

Koska tulee Q4 osarikalenteri? Ei jaksa alkaa itse askartelemaan :) . Mielellään vielä siten, että päivämäärän lisäksi mainitaan viikonpäivä, niin on paljon helpompi seurata (esim 2.2 ke Nokia)

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 27.11.2021 03.01

artsi kirjoitti:

 

stocksman kirjoitti:

 Nykyinen hallitus ei taida pystyä pakkorokotusten  toimeenpanoon, eikä välttämättä seuraavakaan.

 

Tämän riippuu pitkälti mitä EU:ssa päätetään, suomi kyllä tekee perässä. Kuinka moni täällä muuten kannattaisi pakkorokotuksia?

Vapaissa yhteiskunnissa tuskin tullaan pakkorokottamaan ihmisiä. Pelkkä ehdotus aiheuttaisi todennäköisesti melkoisen paskamyrskyn.

Eiköhän toimintamalli ole jatkossakin tiedon välitys, keppi ja porkkana. Toimintamalli on toiminut tähän mennessä vain kohtuullisesti ja ollaan hyvin kaukana 100 % rokotekattavuudesta. Nyt kun terveydenhoito on ongelmissa ja korona ei ota laantuakseen, niin voidaan jatkaa samaa rataa, mutta pistää seuraava vaihde silmään. THL yms toimijat toivon mukaan jatkossakin kertovat kuinka paljon rokottaminen auttaa ihmisiä suojaamaan itseään ja läheisiään.

Valitettavasti pelkkä objektiivinen tieto ei riitä siihen, että ~kaikki ihmiset tajuaisivat hakea rokotteet. Pitää laittaa lisää keppiä ja porkkanaa. Ravintoloihin, baareihin, kahviloihin, elokuvateattereihin, konsertteihin, lätkäpeleihin ei sisäänpääsyä mihinkään aikaan ilman koronapassia? Sairaanhoitohenkilökunta lomautukseen, jos ei ole ottanut rokotteita? Telakat, rakennustyömaat yms vaatisivat rokotepassin tai ei pääse töihin? Rokotetut koronapotilaat jonon ohi esim tehohoitoon vs rokottamattomat? Yhteiskunta ei maksa koronan sairaalahoitoa, jos ei rokotetta? Rokotteilla saisi 500 € ylimääräisen verovähennyksen?

Näytä koko viesti
Tekninen analyysi - 9.9.2021 05.29

Bingo53 kirjoitti:

Back in the Japan bubble of the 1980s, someone figured out that the real estate under the Imperial Palace in Tokyo was worth more than all the real estate in California. Now the shoe is on the other foot. Just four US companies are worth more than the entire Japanese stock market."

Tuo JPMorganin kalvosulkeinen on kyllä hyvää materiaalia silmäillä läpi!

Joskus vuosia sitten kaveri hämmästeli että Apple on arvokkaampi kuin kaikki Suomen pörssin yhtiöt yhteensä. Kommentoin jotain että taitaa se Apple tehdä aika valtavasti rahaakin. Sen jälkeen Apple onkin vielä yli viisinkertaistunut. Tuli vain tämä tapaus mieleen tuosta nostosta.
Olen siis tuon alkuperäisen kirjoittajan kanssa jossain määrin samoilla linjoilla, että itse kyllä mieluummin omistaisin koko Japanin pörssin kuin 4 arvokkainta jenkkiosaketta, mutta taitavat nuo valtavat globaalit teknologiamonopolijätit takoa valtavaa kassavirtaa.

Näytä koko viesti
Osinkosijoittaminen - 20.6.2021 10.03

Sijoitustieto kirjoitti:

Useimmat suomalaiset pörssiyhtiöt nostavat framille osingonjaostaan mystisen täsmäytyspäivän. Tämä on 35 vuotta osakespekulaatiota harrastaneelle suhteellisen käsittämätöntä.

Työntäkää täsmäytyspäivänne täsmäsyvälle - Aki Pyysing

Osinkojen selkeä merkintä olisi hyvä alku.

Nykyään luulisi kuitenkin olevan mahdollista luopua näistä kahdesta käsittelypäivästä. Tuntuu hyvin erikoiselta, että vielä 2021 osakekauppaa tehdessä rahat liikkuvat vasta kahden pankkipäivän päästä. Jos lähetän kirjeen Turusta Kuopioon, niin sekin on perillä kahdessa päivässä. Jos lähetän sähköpostin Tampereelta Tokioon, niin se on perillä huomattavasti nopeammin.

Näytä koko viesti
Outokumpu - 11.5.2021 10.18

Ymmärrän kyllä idean tämän toimenpiteen taustalla, mutta ei tästä erityisen hyvä maku jäänyt suuhun.

Outokummulla on useampia lainoja, mutta keskimäärin korkokulut ovat noin 5%. Lainoja lyhentämällä jää tietenkin jatkossa enemmän rahaa viivan alle. Oliko tälle toimenpiteelle kuitenkaan oikeasti tarvetta tai oliko sillä mikään kiire? Inderesin ennusteet taitavat olla tällä hetkellä monen muun analyysiyhtiön ennusteiden alapuolella, mutta Inderesin ennusteillakin 2021-2023 liikevoitto pyörii vuosittain 300 miljoonan ympärillä/päällä ja nettotulos noin 200 miljoonassa.

Ei minua nyt haittaa suunnattu osakeanti (vs osakeanti kaikille omistajille). Eihän hinta ollut mikään polkumyyntihinta vs pidemmän aikavälin kurssi, mutta silti instituutiosijoittajat saivat osakkeita selvällä alennuksella. Oliko rahalle oikasti niin kova tarve ja kiire, että näinkin iso alennus (6 %) piti antaa?

Toisille osakkeen myyminen alennuksella vs kaikille tarjoaminen polkee piensijoittajien tasavertaista kohtelua, mutta näin jälkikäteen itseäni mietityttää enemmän tiedon jakaminen tasapuolisesti kaikille. Outokumpu julkaisi q1 tuloksen 6.5 ja tulos oli hyvä, tulos ylitti ennusteet, näkymät oli hyvät, analyytikot nostivat ennusteita ja tavoitehintoja. Silti kurssi vain laski. Ohitin tämän olankohautuksella ja ajatuksella, että markkinat olivat toivoneet vieläkin kovempaa menoa. Välittömästi osarin ja CMD:n jälkeen myös shorttipositiot kasvoivat, vaikka tulos ja näkymä olivat hyvät. 10.5 pörssin sulkeuduttua ilmoitettiin, että aiotaan tehdä suunnattu anti ja seuraavana aamuna oli onnistuttu kasaamaan yli 200 miljoonaa. Olisiko kuitenkin käynyt niin, että 6.5 osarin ja CMD:n yhteydessä yhtiö olisi kysellyt instituutiosijoittajilta kiinnostusta osallistua suunnattuun antiin ja sen takia instituutiosijoittajilla ei ollut mitään kiinnostusta ostaa osakkeita osarin jälkeen pörssistä ja härskeimmät jopa availivat shortteja?

Näytä koko viesti