Olet täällä

Lehtopöllö

Lehtopöllö

  • Liittynyt 17.9.2014
  • 120 viestiä
  • 5 aloitettua ketjua

Viimeisimmät viestit

Markkina tänään: Seuranta- ja kommentointiketju - 11.10.2017 13.17

Niklas Herlin on kuollut. Omistus yli 10 % Cargotecin osakkeista ja yli 20 % äänistä. Alma mediasta omistus melkein viidennes. 

Tulevatko miljardin perimysjärjestelyt vaikuttamaan johonkin vai jatkuuko kaikki edelleen business as usual ja perijät jatkavat samaa vakaata omistuspolitiikkaa taustalla? 

Nokian Renkaat - 20.9.2017 9.17

http://www.iltalehti.fi/autouutiset/201709192200403236_oa.shtml

Rengaskaupassa ei taida paljon muut asiat vaikuttaa kuin hinta ja ominaisuudet. Brändillä voi rahastaa jonkin aikaa, mutta sekin loppuu jos ominaisuudet eivät ole ainakin lähes kilpailijoiden tasolla. 

Nokian renkailla lienee tuotanto-, markkinointi-, tuotekehitys-, yms kustannukset olevan vähintään samalla tasolla / myyty rengas kuin kilpailijoilla? Hyvin suuntaa antaviahan tällaiset testit ovat, mutta voi olla hankala myydä renkaita jos ei ole halvimmasta päästä ja laadussakin useat merkit ovat parempia. 

Cargotec - 5.9.2017 9.36

Cargotec päivitti taloudelliset tavoitteensa:

Aiemmat tavoitteet

Päivitetyt tavoitteet

Kasvu nopeampaa kuin markkinoiden kasvu

Kasvu nopeampaa kuin markkinoiden kasvu

10 prosentin EBIT-marginaali yli syklin jokaisella liiketoiminta-alueella

Cargotecin liikevoittomarginaali 10 prosenttia 3-5 vuoden kuluessa

40 prosenttia liikevaihdosta huolto- ja ohjelmistoliiketoiminnasta

40 prosenttia liikevaihdosta huolto- ja ohjelmistoliiketoiminnasta, vähintään 1,5 miljardia euroa 3-5 vuoden kuluessa

Osinko 30-50 prosenttia osakekohtaisesta tuloksesta

Kasvava osinko, joka on 30-50 prosenttia osakekohtaisesta tuloksesta, osingon maksaminen kahdesti vuodessa*

15 prosentin tuotto sijoitetulle pääomalle (ROCE) yli syklin

15 prosentin tuotto sijoitetulle pääomalle (ROCE) 3-5 vuoden kuluessa

Nettovelkaantumisaste (gearing) alle 50 %

Nettovelkaantumisaste (gearing) alle 50 %

 

Ihan kiva että ollaan täsmällisiä, mutta 3-5 vuotta on aika pitkä aika saavuttaa ei niin kunnianhimoisia tavoitteita. 

Huolto- ja ohjelmistoliiketoimintaa ei kasvateta hetkessä, mutta 5 vuoden aikajänne saavuttaa 10 prosentin liikevoittomarginaali kuulostaa aika pitkältä hyvässä vireessä ja hyvässä suhdanteessa uivalle yritykselle. Cargotecilla tuntuu aina olleen ongelma saavuttaa korkeita liikevoittoprosentteja ja pääoman tuottoja ja tavoitteiden on parempi olla realistisia, mutta olisin odottanut hieman kovempia päivitettyjä tavoitteita. 

Cargotecin osinkotuotto on aika matala, mutta ei ainakaan minulla ole mitään tasaisempaa kassavirtaa vastaan. 

Technopolis - 31.8.2017 9.55

https://www.fim.com/globalassets/fim-aamukatsaus/aamukatsaus_31082017.pdf

 

Technopolis FIM aamukatsauksessa: 

- tulevaisuus näyttää hyvältä

- ero riskittömään tuottoon on korkeimmillaan

- technopolis tuottaa paremmin sijoitetulle pääomalle kuin citycon tai sponda

Affecto - 22.8.2017 13.52

Kas salkuin isoin osake lähti pieneen nousukiitoon tänään. Luin tyytyväisenä osaria läpi ensin ja sitten vasta menin taloussanomien ja kauppalehden sivuille katsomaan muiden näkemyksiä osarista. Oli melkoinen yllätys nähdä ensin Affecto +28 %. 

Kai tästä ostohinnasta pitää olla kohtuullisen tyytyväinen. Jäljelle jää lähinnä positiiviset ongelmat: mihin nämä rahat nyt laitetaan ja verottaja vie ison määrän rahaa tuntuvasta pääomatulosta. 

Ostin/Myin tänään - 25.7.2017 13.47

Lisäsin Outokumpua @6,77

Markkinat näyttävän lyövän aika lujaa. 

Metsätalousinsinöörin sijoituspäiväkirja - 24.7.2017 10.41

Oksaharju on viihdyttävä kommentaattori ja blogisti, mutta hänen kirjoituksistaan kannattaa tosiaan poimia faktoja ja ideoita, ei niinkään suoria suosituksia. Sharevillessä en ole käynyt keskusteluja seuraamassa, mutta esim nordnetblogissa hän on saanut nyttemmin ihan aiheellista kritiikkiä osakseen. Vielä muutama vuosi sitten Oksaharju kirjoitti ihan hyviä analyysejä esim Nokian renkaista, mutta nykyään hän tuntuu kirjoittavan paljon enemmän yleistä huttua, joka ei mene yhtään pintaa syvemmälle ja toistaa itseään hyvin pahasti. Jukka on kirjoittanut pariin vuoteen varmaan 10 blogausta, joissa jokaisessa kerrotaan että firma ei voi maksaa ikuisesti enempää osinkoa kuin tekee tulosta ja olisi kiva kun yrityksen maksama osinko nousisi ajan funktiona. Hyödyllisiä tekstejä Oksaharjulta tulee viime ajoilta mieleen tasan 1; Sammon osingon kasvumahdollisuuksia oli analysoitu ja Jukka varsin aiheellisesti osoitti että Sammon osinko ei voi juuri kasvaa ilman yritysostoja tai käännettä liiketoiminnassa. 

Muistaakseni Oksaharju varoitti ketään ostamasta mitään, missä lukee nimessä "outo". Tämä tapahtui aikana jolloin Outokummun kurssi oli 2 ja 3 euron välissä ja Outotec maksoi myös murto-osan nykyisestä kurssistaan :)

Orion - 19.7.2017 15.41

Itsellä meni Orionin kanssa ostoajoitus aika putkeen, mutta myyntinappulan kanssa olin jälleen liian innokas. Pari ostoa keskihintaan ~14 € ja muutama vuosi lähes 10 % osinkotuottoa omalle sijoitukselle, mutta menin myymään osakkeeni n 35 eurossa tai vähän alle kun arvostus alkoi olla aika korkealla. Naureskelin analyytikoille pitkään kun kaikki analyytikot kehottivat myymään tai vähentämään Orionia jo alle 20 euron tasoista. Onhan yritys osoittanut varsin sinnikästä kykyä tehdä tulosta ja uusia tuoteaihoita ja yhteistoimintarakennelmia on kehitteillä, mutta oma usko arvostustason kestävyyteen tai tuloksen kohoamiseen loppui n 35 euron tasolla. Nykyään on pakko olla analyytikoiden kanssa samaa mieltä ja ihmetellä, että kuka maksaa Orionista jopa 57 euroa?! Muutamassa vuodessa ~250 % tuotto oli varsin miellyttävä, mutta ei voi olla vähän jälkiviisastelematta, että ei olisi pitänyt myydä niin aikaisin. Näillä hinnoilla en ole kyllä tosiaankaan takaisin kelkkaan hyppäämässä. 

En minäkään ikinä Orionin molekyyleistä tai patentti- ja sopimusasioista mitään ymmärtänyt, mutta burana caps on tuntunut helpottavan oloa kuumeessa, krapulassa ja tapaturmissa. Pelkästään eturauhassyöpään toimiva lääke olisi äärimmäisen arvokas ja räjäyttäisi Orionin kurssin, mutta lääkekehitys taitaa olla keskimäärin erittäin hidasta, epävakaata ja rahaa syövää toimintaa. 

Outokumpu - 14.7.2017 20.37

Eilen negari ja tänään lopettaa käytännössä viikon huippuihin. Ei tainnut olla sijoittajilla kovia odotuksia jos näin heikkojen lukujen vaikutus oli käytännössä +-0. 

Kolumni: Adam Smithin näkymätön käsi tappaa sosialismin - 10.7.2017 12.03

Sääntelystä voisi todeta, että määrä ei korvaa laatua. Monella alalla jonkinasteinen sääntely on välttämätöntä, mutta valtiolla ja EU:lla on valitettava taipumus ajan saatossa vain laajentaa ja tarkentaa sääntelyä ja byrokratiaa yhä pidemmälle ja pienempiin asioihin.

Ennen viime eduskuntavaaleja lähes kaikki puolueet puhuivat byrokratian ja sääntöviidakon karsimisesta ja konsensus tähän suuntaan etenemisestä oli vahva. Vahvalla kansalaisten ja poliitikkojen tuella saatiinkin viimein vapautettua kauppojen aukioloajat, mutta sen lisäksi parin vuoden aikana hallituksen suurimpia saavutuksia sääntelyn purussa on ollut päätös, jonka mukaan parkkikiekon ei tarvitse enää olla sininen.