Olet täällä

Miten nousta kuopasta? - 20.2.2022 01.43

Älä välitä lyhyen aikavälin heilunnasta. Jos punainen väri ahdistaa, niin älä katsele sitä salkkua niin usein. Jos viime kesänä aloitit, niin tarkoituksena on varmaan omistaa osakkeita pitkän aikaa? Ei talon ostamisen jälkeenkään kai vahdita käyvän arvon muutosta oikotiessä, vaan nautitaan kyydistä.

Inderesin mallisalkku ja Jensin rahasto ovat tankanneet Harviaa. Erehtyväisiä kaikki ovat, mutta statukseltaan kovimmat osakepoimijat näkevät Harviassa selvästi nousuvaraa.

Jos osakepoiminta alkaa ahdistaa, niin passiivinen indeksisijoittaminen on varteenotettava vaihtoehto.

Näytä koko viesti
Ukrainan tilanne - 13.2.2022 01.40

RahatonMies kirjoitti:

Näin teoriassa, toivon että myös käytännössä. Nythän Venäjä yrittää kaikkensa, että saisi syyn hyökätä. Klassikko tuo löi ensin on jo käytetty jenkkien sukellusveneiden osalta. 

Rajan takana on 100k miestä ja mitä Ukrainassa on? Alle 10k? Joka maa kehottaa poistumaan Ukrainasta ja vähän puhutaan pakotteista. Siellä voi yksi mies todeta, että miksen hyökkäisi, onhan se toiminut ennenkin. Tulee mieleen koulukiusaaja, joka jatkuvasti testaa rajojaan. 

En tiedä mikä Putinin kuningasidea tässä touhussa on. Avoin hyökkäys vaikuttaa aika järjettömältä. Ehkä tarkoitus on pelata mediapelejä ja saada vain kansan huomio sisäisistä ongelmista ulkoiseen uhkaan. En tiedä mikä exit-plan on, jos tarkoitus ei ole sotia. Varmasti Putinin ajatus on ainakin Venäjän mediassa osoittaa suurta johtajuutta. Ehkä Venäjän mediassa Putin on suojellut Valko-Venäjää ja Venäjää ja vaikka NATO on kuinka ollut aggressiivinen ja uhitellut, niin Putin on vaalinut rauhaa ja tukenut alueen vakautta ja valvonut ulkovenäläisten hyvinvointia.

Kun on näin paljon ja pitkään tilannetta eskaloinut, niin ongelma on tosiaan melkoinen ruutitynnyri. Ei tarvita kuin pari liipaisinherkkää kaveria johonkin vallihautaan, hävittäjän puikkoihin tai tykistöpatteriin, niin uhittelu muuttu äkkiä tahattomasti avoimeksi sodaksi.
Mikä on Ukrainan 10 k sotilasta?

https://en.wikipedia.org/wiki/Armed_Forces_of_Ukraine

Venäjän armeija on toki monin tavoin ylivoimainen Ukrainan vastaavaan verrattuna. Länsi ei ehkä avoimesti lähde sotimaan Ukrainan puolesta, mutta Ukrainassa on miesvahvuus suhteellisen iso ja länsimaat ovat koko kriisin ajan lähettäneet jonkin verran kalustoa lisää. Tuon wikipedian mukaan Ukrainassa on yli 200 tuhatta sotilasta ja yli 200 tuhatta lisää reservissä. Ukraina ei ehkä voi pysäyttää Venäjän suoraa hyökkäystä, mutta he ovat ehtineet varautua. Jos Venäjä Ukrainaan hyökkää, niin sota tulee olemaan Venäjällä kallis taloudellisesti ja sotilaallisesti.

Näytä koko viesti
Sijoitustiedon kysymysketju - 13.1.2022 08.55

Koska tulee Q4 osarikalenteri? Ei jaksa alkaa itse askartelemaan :) . Mielellään vielä siten, että päivämäärän lisäksi mainitaan viikonpäivä, niin on paljon helpompi seurata (esim 2.2 ke Nokia)

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 27.11.2021 03.01

artsi kirjoitti:

 

stocksman kirjoitti:

 Nykyinen hallitus ei taida pystyä pakkorokotusten  toimeenpanoon, eikä välttämättä seuraavakaan.

 

Tämän riippuu pitkälti mitä EU:ssa päätetään, suomi kyllä tekee perässä. Kuinka moni täällä muuten kannattaisi pakkorokotuksia?

Vapaissa yhteiskunnissa tuskin tullaan pakkorokottamaan ihmisiä. Pelkkä ehdotus aiheuttaisi todennäköisesti melkoisen paskamyrskyn.

Eiköhän toimintamalli ole jatkossakin tiedon välitys, keppi ja porkkana. Toimintamalli on toiminut tähän mennessä vain kohtuullisesti ja ollaan hyvin kaukana 100 % rokotekattavuudesta. Nyt kun terveydenhoito on ongelmissa ja korona ei ota laantuakseen, niin voidaan jatkaa samaa rataa, mutta pistää seuraava vaihde silmään. THL yms toimijat toivon mukaan jatkossakin kertovat kuinka paljon rokottaminen auttaa ihmisiä suojaamaan itseään ja läheisiään.

Valitettavasti pelkkä objektiivinen tieto ei riitä siihen, että ~kaikki ihmiset tajuaisivat hakea rokotteet. Pitää laittaa lisää keppiä ja porkkanaa. Ravintoloihin, baareihin, kahviloihin, elokuvateattereihin, konsertteihin, lätkäpeleihin ei sisäänpääsyä mihinkään aikaan ilman koronapassia? Sairaanhoitohenkilökunta lomautukseen, jos ei ole ottanut rokotteita? Telakat, rakennustyömaat yms vaatisivat rokotepassin tai ei pääse töihin? Rokotetut koronapotilaat jonon ohi esim tehohoitoon vs rokottamattomat? Yhteiskunta ei maksa koronan sairaalahoitoa, jos ei rokotetta? Rokotteilla saisi 500 € ylimääräisen verovähennyksen?

Näytä koko viesti
Tekninen analyysi - 9.9.2021 05.29

Bingo53 kirjoitti:

Back in the Japan bubble of the 1980s, someone figured out that the real estate under the Imperial Palace in Tokyo was worth more than all the real estate in California. Now the shoe is on the other foot. Just four US companies are worth more than the entire Japanese stock market."

Tuo JPMorganin kalvosulkeinen on kyllä hyvää materiaalia silmäillä läpi!

Joskus vuosia sitten kaveri hämmästeli että Apple on arvokkaampi kuin kaikki Suomen pörssin yhtiöt yhteensä. Kommentoin jotain että taitaa se Apple tehdä aika valtavasti rahaakin. Sen jälkeen Apple onkin vielä yli viisinkertaistunut. Tuli vain tämä tapaus mieleen tuosta nostosta.
Olen siis tuon alkuperäisen kirjoittajan kanssa jossain määrin samoilla linjoilla, että itse kyllä mieluummin omistaisin koko Japanin pörssin kuin 4 arvokkainta jenkkiosaketta, mutta taitavat nuo valtavat globaalit teknologiamonopolijätit takoa valtavaa kassavirtaa.

Näytä koko viesti
Osinkosijoittaminen - 20.6.2021 10.03

Sijoitustieto kirjoitti:

Useimmat suomalaiset pörssiyhtiöt nostavat framille osingonjaostaan mystisen täsmäytyspäivän. Tämä on 35 vuotta osakespekulaatiota harrastaneelle suhteellisen käsittämätöntä.

Työntäkää täsmäytyspäivänne täsmäsyvälle - Aki Pyysing

Osinkojen selkeä merkintä olisi hyvä alku.

Nykyään luulisi kuitenkin olevan mahdollista luopua näistä kahdesta käsittelypäivästä. Tuntuu hyvin erikoiselta, että vielä 2021 osakekauppaa tehdessä rahat liikkuvat vasta kahden pankkipäivän päästä. Jos lähetän kirjeen Turusta Kuopioon, niin sekin on perillä kahdessa päivässä. Jos lähetän sähköpostin Tampereelta Tokioon, niin se on perillä huomattavasti nopeammin.

Näytä koko viesti
Outokumpu - 11.5.2021 10.18

Ymmärrän kyllä idean tämän toimenpiteen taustalla, mutta ei tästä erityisen hyvä maku jäänyt suuhun.

Outokummulla on useampia lainoja, mutta keskimäärin korkokulut ovat noin 5%. Lainoja lyhentämällä jää tietenkin jatkossa enemmän rahaa viivan alle. Oliko tälle toimenpiteelle kuitenkaan oikeasti tarvetta tai oliko sillä mikään kiire? Inderesin ennusteet taitavat olla tällä hetkellä monen muun analyysiyhtiön ennusteiden alapuolella, mutta Inderesin ennusteillakin 2021-2023 liikevoitto pyörii vuosittain 300 miljoonan ympärillä/päällä ja nettotulos noin 200 miljoonassa.

Ei minua nyt haittaa suunnattu osakeanti (vs osakeanti kaikille omistajille). Eihän hinta ollut mikään polkumyyntihinta vs pidemmän aikavälin kurssi, mutta silti instituutiosijoittajat saivat osakkeita selvällä alennuksella. Oliko rahalle oikasti niin kova tarve ja kiire, että näinkin iso alennus (6 %) piti antaa?

Toisille osakkeen myyminen alennuksella vs kaikille tarjoaminen polkee piensijoittajien tasavertaista kohtelua, mutta näin jälkikäteen itseäni mietityttää enemmän tiedon jakaminen tasapuolisesti kaikille. Outokumpu julkaisi q1 tuloksen 6.5 ja tulos oli hyvä, tulos ylitti ennusteet, näkymät oli hyvät, analyytikot nostivat ennusteita ja tavoitehintoja. Silti kurssi vain laski. Ohitin tämän olankohautuksella ja ajatuksella, että markkinat olivat toivoneet vieläkin kovempaa menoa. Välittömästi osarin ja CMD:n jälkeen myös shorttipositiot kasvoivat, vaikka tulos ja näkymä olivat hyvät. 10.5 pörssin sulkeuduttua ilmoitettiin, että aiotaan tehdä suunnattu anti ja seuraavana aamuna oli onnistuttu kasaamaan yli 200 miljoonaa. Olisiko kuitenkin käynyt niin, että 6.5 osarin ja CMD:n yhteydessä yhtiö olisi kysellyt instituutiosijoittajilta kiinnostusta osallistua suunnattuun antiin ja sen takia instituutiosijoittajilla ei ollut mitään kiinnostusta ostaa osakkeita osarin jälkeen pörssistä ja härskeimmät jopa availivat shortteja?

Näytä koko viesti
Wärtsilä - 11.4.2021 10.52

Minä ostin korona-keväästä/kesästä Wärtsilää sekä Cargotecia. Wärtsilän piti olla selvästi defensiivisempi ja varmempi, molempien kurssit olivat ihan yhtä pahasti lyötyjä maahan.
Näin jälkikäteen voi vähän harmitella, että laitoin enemmän kiinni Wärtsilään kuin Cargoon, kun Cargo on reilusti yli 100% ylös ja Wärtsilä ehkä 15%.

Jälkikäteen voi myös vähän ruoskia itseään. En ollut ikinä ennen omistanut Wärtsilää, mutta luulin tietäväni Wärtsilän busineksesta riittävän paljon. Kolmannes liikevaihdosta tulee energystä, luulin että tämä on aika vakaata ja ei riipu kovin paljon suhdanteesta ja pitkien toimitusaikojen takia iskut eivät näy heti vaan tasaantuvat. Samaan aikaan on hehkutettu esim sitä että säätövoimaa tarvitaan koko ajan lisää kun uusiutuvat lisäävät osuuttaan energiantuotannossa. Akut toki syövät osan säätövoiman tarpeesta, mutta Wärtsilällä on omassa tarjonnassa nekin ja niitäkin on myyty jonkin verran. Kuitenkin energian liiketulos, liikevaihto ja tilauskertymä olivat kaikki reippaassa pudotuksessa.

Vastaavasti marine puolen huoltotoiminnan ja myynnin luulin olevan jossain määrin vakaata, kun huoltoa tarvitaan aina jos laivat liikkuvat ja marine puolella asiakkaita ovat kuitenkin lautat, risteilijät, offshore (öljy, merituulivoima, yms), rahtilaivat, laivastot, kalastus, jne. Itselleni tuli yllätyksenä kuinka paljon ja pitkään korona esti edes tärkeää matkustamista huoltomiehillä ja vielä pahempana yllätyksenä tuli, että vaikka Wärtsilä palvelee todella montaa asiakasryhmää, niin näköjään selvästi tärkein lypsylehmä marine puolella on tuo risteilybusiness, joka veti täysin jäihin.

Globaalisti marinebusiness on ollut aika heikossa suhdanteessa jo jonkin aikaa. Jossain vaiheessa investointien pitäisi palautua ja liikevaihdon nousta tuntuvasti ja tuloksen nousta liikevaihtoon nähden vivulla. Näkyvissä on tuleville vuosille ainakin jonkin verran asteittain paranevaa toimintaympäristöä. Itselleni on tullut yllätyksenä analyytikoiden negatiiviset näkymät ja suhtautuminen Wärtsilään. Globaalin talouskasvun ja investointinäkymän odotetaan olevan hyvällä tasolla seuraavat pari vuotta. Silti esim Inderesin Erkki Vesola, joka suhtautui aiemmin Wärtsilän pitkän aikavälin näkymiin erittäin positiivisesti, on alkanut ennustamaan Wärtsilälle aika nihkeää tulevaisuutta. Sama tuntuu olevan tilanne muillakin analyytikoilla. Muiden konepajojen tuloksien odotetaan kasvavan huippuihin tulevina vuosina, mutta Wärtsilän tuloksen odotetaan jäävän kauas viime vuosien huipuista 2021-2023.

Jos liikevaihto jää viime vuosia matalammaksi ja liikevoittoprosentti alle 10%, niin Wärtsilä ei näytä kauhean halvalta edes parin vuoden päähän katsottuna.

Uusi TJ toki aloitti juuri. Håkan Agnevall tuskin tekee ihan radikaalia suunnanmuutosta, mutta toivotaan hänen saavan selvästi edeltäjäänsä enemmän irti Wärtsilän koneesta. Kirsikkana kakun päällä Wärtsilän johto on ollut jo vuoden ajan täysin kyvytän antamaan mitään järkevää näkymää tulevaisuudesta, vaikka Wärtsilällä on pitkä tilauskirja, pitkät toimitusajat ja koronaan on ehditty sopeutumaan jo vuoden ajan.

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 1.4.2021 08.35

https://www.cargotec.com/493f53/globalassets/files/investors/governance-archive/agm-2021/cargotecin-varsinainen-yhtiokokous-2021-yhtion-johdon-vastaukset-osakkeenomistajien-ennakkokysymyksiin.pdf

Cargotecin yhtiökokouksesta johdon vastaukset osakkeenomistajien kysymyksiin.
Taitaa olla ajan henki.
Komponenttipulasta 0 kysymystä. Tuotekehityksestä ja tulevaisuuden näkymistä 0 kysymystä. Kysynnästä ja markkinatilanteesta 0 kysymystä. Fuusiosta Konecranesin kanssa 0 kysymystä. Koronan vaikutuksista 0 kysymystä. Bitcoinista 3 kysymystä.

Näytä koko viesti
Honkarakenne - 17.3.2021 09.04

Toimitusjohtajan toiminta herättää luottamusta ja uskoa johdon pitkäjänteiseen sitoutumiseen yritykseen ja sen toiminnan ja maineen kehittämiseen? 

19.1.2021 ilmoitetaan että TJ ostanut osakkeita 18.1 12000 kpl @4,6 €

3.2.2021 (yli kuukausi 2020 loppumisen jälkeen!) annetaan positiivinen tulosvaroitus

16.3.2021 ilmoitetaan että TJ myynyt osakkeitaan 9. 10. 11. ja 12.3 yht noin 36 000 kpl hintaan 7,2-7,8 €

Näytä koko viesti