Olet täällä

Lehtopöllö

Lehtopöllö

  • Liittynyt 17.9.2014
  • 252 viestiä
  • 5 aloitettua ketjua

Viimeisimmät viestit

Valtion laskelmat (ja tulevaisuus) - 22.5.2019 9.35

On varmasti paljon investointeja, jotka maksavat itsensä valtiolle takaisin. Osa voi maksaa nopeastikin ja osasta voi olla hyötyä todella pitkän aikaa. Vielä jos investointeja voi rahoittaa ilmaisella rahalla ja johonkin saada jopa suoraa rahallista tukea EU:n kautta muilta Euroopan veronmaksajilta. Ongelma on nähdäkseni aika pitkälle siinä, että kaikilla tahoilla on käytettävissä joukko "asiantuntijoita" joiden tekemillä  "tutkimuksilla" ja "laskelmilla" saadaan mikä tahansa haluttu menoerä näyttämään kultakaivokselta. Koulutus, junaradat, mielenterveystyö, päihdetyö, kantatiet, satamat, turismi, maahanmuutto, kotouttaminen, varhaiskasvatus, terveydenhuolto, yliopistotutkimus, harmaan talouden torjunta, jne kaikkeen voidaan investoida lähes rajattomasti ja jokaiselle löytyy asiantuntija kertomaan, että mitä enemmän tähän investoidaan sitä enemmän se tuottaa. 

Aiheen vierestä olen kohtuullisella mielenkiinnolla katsellut uutisia siitä kuinka Suomen hiilinieluja lasketaan ja kuinka niitä olisikin ehkä pitänyt laskea ja kuinka paljon metsiä saa käyttää hakkuisiin tai ei saakaan. Suomessa tuntuu olevan kymmenittäin asiantuntijoita ja organisaatioita, joiden tärkein tehtävä on saada laskettua Suomen hiilinielut mahdollisimman pieniksi ja estää metsien käyttö kokonaan. Miten minulla on sellainen perstuntuma, että monissa muissa maissa saunaillassa päätetään maalle ja teollisuudelle mahdollisimman edulliset luvut joita ruvetaan käyttämään ja esittämään EU:n suuntaan, kun Suomessa etsitään teollisuuden ja työllisyyden kannalta mahdollisimman vahingollisia lukuja. 

Nokia - 16.5.2019 9.57

Itsellä on reilu annos Nokiaa ja lähinnä toivon ettei olisi. Q1 oli surkea ja usko on koetuksella. En minä näitä ole myymässä, mutta olen pettynyt kerta toisensa jälkeen siirtyvään hillotolppaan ja liiketoiminnan edistymiseen. Nokian ohjeistuskin on varsin ongelmallinen. Ohjeistus vaikuttaa vaikealta saavuttaa ja vaikka se "saavutettaisiin" esim vuoden 2020 osalta, niin vahvasti epäilyttää tunnuslukujen kaunistelu. Nokia ohjeistaa ei-IFRS lukuja ja näihin ei-IFRS korjauksiin näyttää nykyään menevän lähes kaikki kulut. 

"4.2. Nonetheless, Nokia leads its peers by a wide margin on dividend yields. Moreover, the rise of 5G will likely push NOK higher despite itself. Even if Nokia fails to produce stellar earnings reports, the cash payouts should keep dividend investors happy for the foreseeable future." Tämä on melkoista kuormasta syömistä ja lämmittää omistajana mieltä yhtä hyvin kuin talvella housuihin kuseminen. Osinkotulo on toki sijoittajalle positiivista kassavirtaa, mutta arvostaisin osakeyhtiön omaa positiivista kassavirtaa kovasti. 

Tuo technologies-johtajan osakemyynti veti mielen aika matalaksi. Johtajien ja poliitikkojen kanssa on pikkuhiljaa oppinut katsomaan enemmän tekoja ja vähemmän sanoja. Ei Surin puheet loistavasta tulevaisuudesta kauheasti vakuuta, jos taka-alalla rotat jättävät uppoavan laivan. Pitää tarkalla silmällä katsoa muiden johtajien toimia. Ei luulisi miljardiyhtiön johtoryhmän jäsenellä olevan pikkurahasta puutetta, joten miksi myi näennäisen halvalla hinnalla? Yksittäistapaus on yksittäistapaus, mutta toisen johtajan myyntilaidalle siirtyminen nostaisi kaikki punaiset liput. 

5G on uutta teknologiaa ja totta kai on erinäisiä alku- ja käynnistysvaikeuksia. Jossain (kauppalehden keskustelupalstalla?...) oli joka tapauksessa juttua siitä kuinka Koreassa(?) asiakkaat olivat olleet pettyneitä Nokian laitteiden suorituskykyyn ja ainakin jatkotilaukset menivät kilpailijoille. Q1 osarissakin seliteltiin kuinka tuloja puuttui, koska asiakkaat eivät olleet maksaneet ja asiakashyväksynnät puuttuivat. 

Ostin/Myin tänään - 15.5.2019 10.52

Pieni annos Nokian renkaita sisään @25,1

Ostohousut olisi jalassa muidenkin ostojen suhteen, mutta likviditeettitilanne rajoittaa mielihaluja. 

Lehto Group - 10.5.2019 10.27

rockafella kirjoitti:
NEANDERTHAL kirjoitti:

https://lehto.fi/cision/lehto-group-oyj-lehto-myy-542-asunnon-asuntoportfolion/

Lehdolta tiedotetta.

Hmm. Hintoja tietämättä kauppa vaikuttaa pommilta, kaikki riski on Lehdon sylissä. Tasetta taidetaan siivota oikein tosissaan.

Kaikki riski on Lehdolla kyllä, mutta voisi kuvitella, että myös tuottomahdollisuutta on. Jos ostaja minimoi omaa riskiään, niin myyjän pitäisi pystyä laittamaan siitä tuntuva kompensaatio hintaan. 

Tällainen ajatus minulla oli aiemmin, mutta jos johto on onnistunut ryssimään kaiken muunkin, niin miksei myös tätä. Hinnoitteluvoimasta ja asuntokaupan vahvuudesta antaa myös aika heikon kuvan Lehdon järjestely maksaa vuokratakuutuottoa uusille ostajille. 

Lehto Group - 9.5.2019 11.08

Kuinka surkeasti voi yhtiötä pyörittää? 

Neljäs negatiivinen tulosvaroitus vuoden aikana? Olin lähes varma, että näkymät oli annettu jopa alakanttiin, jotta niihin varmasti päästäisiin. Sen sijaan johto tuhoaa oman uskottavuutensa aivan täydellisesti! Kolmen tulosvaroituksen jälkeen annetaan suhteellisen alhainen ohjeistus ja pari kuukautta myöhemmin todetaan ettei siihen tulla pääsemään. Jos jo alkuvuonna joudutaan alentamaan ohjeistusta, niin millä todennäköisyydellä loppuvuodesta tulee ainakin yksi negari vielä? Vanhoja epäonnistuneita projekteja ja kustannuksia ajettiin pois omista segmenteistään ja sisällytettiin ohjeistukseen ja silti niiden kustannukset ja ongelmat yllättävät yrityksen heti seuraavalla vuosineljänneksellä. 

"Talousohjattua rakentamista" ja kaikki asiat kusee ja kaikki tulee yllätyksenä yritykselle itselleen. 

"Liikevoittonäkymän muutoksen taustalla ovat edelleen syntyvät tappiot peruskorjaushankkeista, Ruotsin liiketoiminnan käynnistämisestä aiheutuneet ennakoitua suuremmat kulut ja ensimmäisestä päiväkotiprojektista aiheutunut tappio, sekä hoivakoti- ja toimitilahankkeiden katteiden heikentyminen ja viiveet uusien hankkeiden käynnistymisessä."

- edelleen syntyy yllättäviä tappioita

- laajennettiin toimintaa (taas) liikevaihto edellä ja (taas!) tuli yllätyksenä että se aiheutti kuluja (Ruotsi)

- taas tuli projekteista ja uusista aluevaltauksista yllättäviä kuluja (päiväkoti)

Eikö tehtaille ole palkattu jatkuvasti porukkaa lähiaikoina? Ja nyt aloitetaan sopeutustoimet kun "yllättäen" päätökset hidastuvat, projektit lykkääntyvät, asuntorakentamista supistetaan yms. 

"Ruotsin toiminnot: Tehdastuotannon ja paikalla tapahtuvien työvaiheiden yhteensovittamisessa on ollut ongelmia, mikä on vaikuttanut negatiivisesti projektin katteeseen."

Eikö tämä tehdastuotanto ja työmaalla asennus ole puolet koko Lehdon konseptista ja menestyksen avain. Toinen puoli on "talousohjattu rakentaminen". Nyt jokainen projekti kusee kustannuksiltaan ja aikatauluiltaan. Jokainen tilanne tulee yllättäen sekä rakentamisessa että taloudellisesti. Talous- ja rakennussuhdannetta ei myöskään ole ilmeisesti hahmotettu kunnolla. Kirsikkana kakun päällä että tehtaalla tehtävä alustava työ ja työmaalla asennuskin aiheuttaa nykyään kustannuksia ja haittaa eikä säästöjä ja tehokkuutta. 

Kyllä tämän yrityksen kanssa on usko koetuksella. 

TV-Viihde - 9.5.2019 10.20

Aki Pyysing kirjoitti:

Mie katsoin viime yönä dokumentin pitkäaikaisesta sijoitusidolistani HBO:lta: Becoming Warren Buffett (2017)

Sankaridokkarit ovat yleensä aika tylsiä. Mutta tämä oli tavallista parempaa: Esim. lapset kertoivat miten se oli fyysisesti läsnä, mutta harvoin henkisesti paikalla. Mie taas olen ollut harvoin fyysisesti paikalla, mutta silloinkin huonosti henkisesti läsnä.

Lisäksi kun lapset olivat muuttaneet pois kotoa, Buffetin vaimo lähti San Franciscoon humputtelemaan. Mutta pyysi ystävätärtään pitämään huolta Warrenista. Valokuvien perusteella ihan kiva polyamorinen suhde saatiin aikaan.

Nämä ja paljon muuta oli miulle ihan uutta, vaikka olen 80-luvulta äijää diggaillut.

Jos tykkää Buffetista ja henkilädokkareista, mutta ei ole ennestään kyllästänyt itseään liiallisella buffetilla, on tämä ihan suositeltava raina. 

Itse en ole mikään erityinen Buffet-fani, mutta kirjastosta tarttui mukaan viime kerralla "Vaurastu kuin Warren Buffet". Kirjan ohuudesta huolimatta en ole saanut sitä vielä luettua ihan kokonaan. En voi varsinaisesti suositella kirjaa kenellekään. 

Vastuullinen sijoittaminen (ESG-sijoittaminen) - 6.5.2019 9.57

kabu kirjoitti:

Nämä artikkelin linkitysviestit eivät jostain syystä näy, vaan näkyy vain valkoista. Kahdella eri koneella ei toimi, selaimena Firefox Quantum. Kännykällä kyllä näkyy.

Sama juttu. Chromella ei yleensä enää näy nämä kolumnit tai twitterin linkitykset. Kännykällä näyttää toimivan kaikki. 

Itse artikkelin sisällöstä ei minulla ole kauheasti sanottavaa suuntaan tai toiseen, mutta eettisen sijoittamisen ja korkeampien tuottojen yhdistelmä kuulostaa nykymaailmassa varsin todennäköiseltä. Ei sen takia että eko-yhtiöt pääsisivät korkeampaan pääoman tuottoon, mutta eiköhän esimerkiksi IT-yhtiötkin tuottaneet indeksiä paremmin 1998-2000. 

Nordea - 30.4.2019 22.13

Nordean osarista tuli aika paha dejavu Nokian osareista. Nordea on historiallisesti raportoinut aika selvästi tuloksen ja vertailtavuuteen vaikuttavia eriä on ollut vähän tai ei ollenkaan. Nyt oli kaikkien avainlukujen kavereina oikaistuja lukuja.

Jos tällä osarilla ei kurssi laskenut kuin inan, niin optimisti voisi väittää kurssiin olevan hinnoiteltu jo aika paljon pahaa. Ehkä vielä jonain päivänä tulee "torjuntavoitto" ja siitä seuraa "helpotusralli". Tai jos ihan hurjaksi heittäytyy, niin ehkä vielä tulevaisuudessa korot nousevat edes ihan pikkaisen ja korkokatteet rupeavat tukemaan pankkitoimintaa.. tai sitten vaan annetaan rahoitussektorin kyntää ja nautitaan zombietaloudesta.

Kyllähän Coskull yritti maalailla parempaa tulevaisuutta ja kai siihen oli numeroiden puolesta muutama syykin. Businesta yritetään kasvattaa ja mikrohavaintoina ainakin nettisivuilla kyseltiin palautetta, youtube-kanavalla näyttää olevan videoita ja telkkarissa pyörii aktiivisesti mainoksia Nordean asuntolainoista.

Ilkka - 23.4.2019 10.02

Myin omista Ilkoistani puolet pari senttiä alle neljän euron ja toisen puolen vähän päälle neljän euron, joten omaa intressiä ei Ilkkaan enää ole, mutta silti mielenkiintoinen ja erittäin viihdyttävä selostus. 

Markkina tänään: Seuranta- ja kommentointiketju - 8.4.2019 13.57

Aki Pyysing kirjoitti:

Maailma menee välillä huonompaankin suuntaan. Yleensähän se menee aina vaan parempaan, kun vaaleissa valitaan uusia koomikoita ja muinaisen kirkkoslaavi taitajia politiikkaa piriststämään.

"Välittäjätunnuksen näkyvyys kaupankäyntikoodeilla (tikkerillä) Suomessa, Ruotsissa ja Tanskassa muuttuu maanantaista 8.4.2019 alkaen. Välittäjän kaupankäyntitunnus ei enää näy tikkerillä niiden osakkeiden osalta, jotka kuuluvat OMXH25-, OMXC25- tai OMXS30 -indeksiin. Mid- ja Small-cap sekä First North -osakkeissa välittäjätunnus pysyy näkyvissä entiseen tapaan."

Tämä on kaltaiselleni kaupankävijälle tosi ikävää. Tosin voisin kuvitella, että Mäkisen ja Matikaisen tapaisille oikeille aktivisteille tulee paljon enemmän surua ja murhetta. Tosin kovin paljon ei käsittääkseni muutu, koska valtaosa välittäjistä oli näissä jo aiemminkin jotenkin piilossa.

Tämä on raivostuttavan lobbauksen tulos. Ehkä isot välittäjät ovat saaneet lobbausapua Tilintarkastajien liitolta, joka on lähes yhtä etevä lobbaamaan omien etujensa puolesta kuin Veikkauksen Edunsaajat. 

Tästä tuli inderesin youtube-kanavalle viime viikolla video ja asiaa oli kertomassa pörssin joku johtaja. Asia esitettiin niin, että kyseessä oli toivottu ja hyvä muutos. Omaan korvaan kuulosti huononnukselta, mutta kaltaiselleni tuulipuvulle ei mitään merkitystä suuntaan tai toiseen. Ehkä tuo on tasapuolisempi käytäntö kuin osan näkyminen ja osan näkymättömyys, mutta eipä tällä taida olla väliä kuin aktiivisille kaupankävijöille.