Olet täällä

Ostin/Myin tänään - 7.4.2020 01.44

Myin Kamuxit @6,2 ja Fortumit @15,1

Eihän nuo vieläkään kalliita olleet, mutta kevennettiin vähän raskasta osakepainoa myymällä kaksi pientä positiota. 

Näytä koko viesti
Eläköityneen optiospekulantin portfoliosijoitukset - 30.3.2020 09.16

Sijoittajan kannalta parasta olisi tietenkin yhtiö, joka osaisi allokoida pääomaa maksimoidakseen omistaja-arvon kehityksen samalla riskejä minimoiden. Berkshire Hathaway taitaa olla parhaita esimerkkejä maailmassa ja joku voisi väittää Sammon ainakin pyrkivän tähän Suomessa. Suomalaisissa pörssiyhtiöissä tuntuu yleisesti kuitenkin olevan vallalla ajatus, että johto keskittyy vain operatiiviseen tehokkuuteen ja hallitus yleiseen strategiatyöhön + TJ valintaan ja tukemiseen. Totta kai korona voi aiheuttaa pitkällisiä ongelmia ja yhtiöiden kannattaa pitää kiinni vakavaraisuudestaan ja maksukyvystään. Nyt olisi joka tapauksessa monia yhtiöitä, joiden tase on kunnossa ja kurssi alhaalla (esim Nordea). Tuulipuvun silmään nyt olisi hyvä hetki joidenkin yhtiöiden aloittaa omien ostot. Suurin osa yhtiöistä vetää kuitenkin samalla linjalla kuin Ilkka, eli omien ostoja ei haluta periaatteesta tehdä. Jos osakkeiden takaisin ostot ovat jäissä ja osinkoa ei makseta, niin osakkaiden rahat ovat jumissa yhtiön sisällä. Berkshire Hathaway on varmaan hyvä esimerkki yhtiöstä, jossa tulos on tasaista ja johto allokoi pääomia tehokkaasti -> sijoittajan ei tarvitse miettiä mitään, ostaa vaan lisää jos on "ylimääräistä" rahaa. Valitettavasti tällaisia yhtiöitä ei taida löytyä ihan kauhean montaa Suomesta, tai vähintäänkin niiden hinnat ovat pilvissä. 

Näytä koko viesti
Markkina tänään: Seuranta- ja kommentointiketju - 30.3.2020 08.55

Rahastaja kirjoitti:

-"Mikael Jungner kehottaa sijoittajia seuraamaan myös ulkomaisia medioita. Jos katsoo vain Ylen uutisia, maailmankuva vääristyy."

Wikipedia: 

Ylen johtajaksi kaavailtiin aluksi Jouni Backmania, mutta hän ei kansanedustajana kelvannut keskustalle ja kokoomukselle. Jungner sen sijaan täytti poliittisten päättäjien vaatimukset.[9] Hän aloitti Yleisradion toimitusjohtajana 1. toukokuuta 2005.[10]

..
Jungner ilmoitti olevansa käytettävissä Ylen toimitusjohtajaksi myös toisen kauden, mutta helmikuussa 2010 Ylen hallintoneuvosto valitsi uudeksi johtajaksi Nokia Siemens Networksin yhteiskuntasuhteiden johtaja Lauri Kivisen.[19] Jungnerin palkka Ylen toimitusjohtajana vuonna 2009 oli 223 243,80 euroa. 

Näytä koko viesti
Markkina tänään: Seuranta- ja kommentointiketju - 26.3.2020 09.47

mskomu kirjoitti:

En tiedä kuuluuko tänne, vai pitäisikö olla joku yleinen politiikka-ketju, mutta oletteko miettineet mahdollista skenaariota, jossa EU tai euro hajoaisivat koronakriisin seurauksena? EU:ssa on ollut aika paljon sisäistä kitkaa niin siirtolaisuuden kuin talouden suhteen. Britit jo lähtivät ennakkotapauksena. Varsinkin Italian ja Espanjan taloudet olivat aika kuralla jo ennen tätä ja molemmille turismi on tärkeä tulonlähde, eli ei liene kaukaa haettua, että kumpikin tekee "Kreikat" tässä lähitulevaisuudessa. Riittääkö tahto tai valtapuolueiden kannatus kyhäämään uskottavaa pelastuspakettia ja haluaako esim. Italia ottaa sellaista vastaan, koska luultavasti paketti olisi kuitenkin ehdollinen? Italiasta on ilmeisesti tullut jo aika paljon soraääniä Brysselistä tuleviin talousohjeisiin.

Vaikea sanoa, mikä tällaisen skenaarion todennäköisyys olisi, mutta ihan mahdolliselta tuntuisi. Mikäli tilanne lähtisi eskaloitumaan, niin mitkä olisi vaihtoehdot? Muutama maa eroaa EU:sta, mutta muuten hommat jatkuu? EU ja Euro jatkavat, mutta muutama maa siirtyy omaan valuuttaan? Euro hajoaa, mutta EU jatkaa? EU hajoaa ja osa Euroopan maista muodostaa uuden koalition. Meneeköhän kovin foliohattuiluksi, jos miettii, että olisiko tällaisessa tilanteessa Kiinalla ja/tai Venäjällä intressejä alkaa kyhäämään kilpailevaa koalitiota?

Eilen pohdiskelin näitä isoja kysymyksiä. Tulin päissäni siihen lopputulokseen, että Suomen yhteiskuntajärjestelmä ei romahda tähän kriisiin. Velkaisemmat ja vähemmän kannattavat firmat saattavat mennä nurin, mutta vakaat pysyvät pystyssä. Kulutuskäyttäytyminen ja yhteiskunta saattavat muuttua, mutta ennen pitkää ihmisillä on tarvetta ja halua ostaa taas tavaraa ja palveluita.

Suomi ei kuitenkaan ole saari tai lintukoto ja Trumpin, Merkelin, Putinin, Jinpingin yms oikut näkyvät nopeasti täällä. Kelailin että

- jonkinasteinen finanssikriisi lähivuosina on mahdollinen

- Venäjän vakauteen ei voi hirveästi luottaa. Venäjä voi yrittää käyttää muiden sekasortoa hyväkseen, peittää sisäisiä ongelmiaan ulkoisilla toimilla tai Putinin katoaminen vallasta voi luoda turbulenssia

- EU:n ja euron vakaus tulevat olemaan veitsen terällä

Näytä koko viesti
Sanoma - 25.3.2020 10.10

Hyvä että edes joku kommentoi näkymiään. Koronan ja lock downien jälkeen ollaan suurimmassa osassa yrityksiä aika oudossa tilanteessa, kun yritykset ovat antaneet 2020 näkemyksiä ja analyytikot myös. Kaikki tietävät että näkemykset eivät ole missään määrin realistisia, mutta niitä ei ole kuitenkaan juuri päivitetty. Tietenkään kukaan ei tiedä lopullisia taloudellisia vaikutuksia, mutta eikö näkymät pitäisi päivittää heti, kun on varmaa ettei aiempaan ennusteeseen päästä. Suurin osa suomalaisista yrityksistä ohjeistaa joka tapauksessa niin epämääräisesti, ettei paljon tarvitse sanamuotoja muuttaa.

Emme ohjeista tulevaisuutta ei ole osakkaiden kannalta myöskään kovin hyödyllinen linja. Ohjeistaisivat edes lähitulevaisuutta ja/tai sellaisia suureita tai liiketoimintoja, joita voi ennustaa.

Näytä koko viesti
Pörssit kiinni ja pää pensaaseen? - 23.3.2020 09.32

Nuo Martin Paaden kommentit ja näkemykset ovat itseänikin ihmetyttäneet ja suoraan sanoen ruvenneet ärsyttämään. 

Kaveri on hyvällä asialla kannustaessaan suomalaisia sijoittamaan ja järkevöittämään raha-asioiden hoitoa. Myös matalakuluisten rahastojen tyrkyttäminen on varsin hyväksyttävää toimintaa. 

Martin itse kertoo kuinka ajoittaminen on äärettömän vaikeaa ja kurssien ennustaminen lähes mahdotonta. Nyt kuitenkin blogeissa, rahapodeissa ja titaanien taistoissa hän on toistuvasti heitellyt erilaisia ajankohtia ja prosenttilukuja. Itse pidän näitä hyvinkin viihteellisinä juttuina, mutta hän yrittää keskimäärin puhutella myös ei niin sijoittamiseen perehtyneitä ihmisiä ja johdattaa heitä sijoittamiseen. Tähän konseptiin sopii varsin huonosti, kun hän hetken aikaa sitten toisteli että pörssit romahtavat syyskuussa 2020, sittemmin koronan myötä hän on ruvennut toistelemaan näitä, että kurssit tippuvat 60 % ja lasku kestää 6 kk. 

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 20.3.2020 08.56

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006446009.html

"Suomi lisää korona­viruksen testaus­kapasiteettia, mutta ei ota testeihin lievä­oireisia: ”Emme totta puhuen ymmärrä WHO:n linjausta”, sanoo THL:n Mika Salminen"

Kyllä aika pahasti koetellaan uskoa suomalaisiin viranomaisiin ja asiantuntijoihin. Tuo tiedottamispuoli on ollut aivan surkeaa THL:ssä. Jos ei ymmärrä WHO:n linjausta, niin kannattaisi vähintään pitää suunsa kiinni, eikä kyseenalaistaa sitä julkisesti yhdessä Suomen suurimmista medioista. 

Näytä koko viesti
Nordea - 13.3.2020 12.33

Ostin Nordea investorissa Nordean osaketta: "virhe: technical error". 

Annoin selvän varoituksen kaikua kuuroille korville ja laitoin käskyn uudestaan ja toisella kerralla onnistuin ostamaan Nordeaa @5,18. 

Muutenkin hieman takkuillut Nordean palvelut tällä viikolla, mutta sinnikkäällä yrittämisellä saanut asioita hoidettua. 

Näytä koko viesti
Ostin/Myin tänään - 9.3.2020 02.26

jiikoo kirjoitti:

 

Lehtopöllö kirjoitti:

Wärtsilää vähän isompi mälli @8,422

 

Haluisko joku avata miksi kaikista konepajoista juuri Wärre, onko tässä fundapohjalta jotakin erinomaista vai tavoitellaan 40% pomppua 12€ tasoille?

Miksi ei? Onko muilla konepajoilla tai muilla yhtiöillä paremmat tuotto-odotukset? 

Pointteja oman sijoitukseni takana:

- erittäin vahvassa asemassa oleva huoltoliiketoiminta (ulkomuistista Inderesin Erkki Vesola arvioi pelkän huoltoliiketoiminnan arvoksi ~7 €/osake, OP taisi laskeskella jokin aika sitten 9? euroa / osake)

- markkinaturbulenssissa ok rahoitusasema. Nettovelkaantumisaste 0,3 omavaraisuusaste 41%

- harvinainen suomalainen yhtiö, joka oikeasti panostaa nykyaikana tuotekehitykseen 3+ %

- markkinatilanne näyttää tällä hetkellä todella synkältä -> ostetaan nyt, tilanteen näyttäessä hyvältä on osakekurssi toivottavasti jo ihan eri tasoilla

Näytä koko viesti
Nordea - 9.3.2020 01.57

Myin kaikki Nordeat salkustani joulukuussa @6,9 ajatuksella ostaa halvemmalla takaisin. Vähän harmittelin kun kurssi karkasi ja olin nähtävästi myynyt selvästi liian halvalla. Alkuperäinen ajatukseni oli ostaa takaisin @6,5 mutta tänään ne sai takaisin vieläkin halvemmalla. 

Normaalisti aina kun on markkinaturbulenssia, niin kaikki Nordnetin käyttäjät valittavat palveluiden olevan nurin. Tänään on ollut Nordeallakin viiveitä ja virheilmoituksia, mutta jossain määrin järjestelmät kuitenkin toimineet. 

Näytä koko viesti