Olet täällä

Markkina tänään: Seuranta- ja kommentointiketju - 12.1.2023 09.02

Aki Pyysing kirjoitti:

...Olen toki varma, että Martin kertoo vilpittömiä näkemyksiään (en keksi motiivia millekään muulle)...

Miten olisi esim

- Huomiohakuisuus, pakottava tarve olla äänessä ja huomion keskipisteessä?

- Herätellä keskustelua ja nostaa esiin myös riskejä?

- Pakottava tarve olla oikeassa; kun on ennustanut romahdusta monta vuotta putkeen, niin jatkamalla samaa rataa on lopulta oikeassa ja pääsee sanomaan "minähän sanoin"?

- Media tykkää kärjistetyistä otsikoista -> Paasia haastatellaan tai lainataan, kun kaivataan näkemyksiä tulevasta romahduksesta?

Disclaimerina mielestäni Paasilla on usein ihan hyviä pointteja ja juttuja, mutta jatkuva romahduksen ennustaminen ja päteminen on johtanut pisteeseen, etten jaksa kuunnella miehen juttuja enää (twitterissä, rahapodista tms).

Näytä koko viesti
Venäjän tilanne - 2.1.2023 01.44

Monissa länsimaissa armeijan suorituskyky on päästetty rapautumaan ja luotettu täysin USA:n sotilaalliseen tukeen.
Asevarustelukierre on huono asia, kun tuottavien investointien sijaan investoidaan tappamisvälineisiin, mutta tämä on avannut silmät monelta poliitikolta. NATO ja länsi ovat kuitenkin täysin ylivoimaisia voimia esimerkiksi Venäjään verrattuna.

USA ja Korea ovat aina olosuhteiden pakosta panostaneet armeijaan ja Taiwan, Suomi, Britannia, Puola ja Baltit eivät ole olleet täysin naiiveja puolustuksensa suhteen. Nyt vapaat demokratiat joukolla palauttavat armeijoidensa suorituskykyä. Saksa on jo budjetoinut armeijaan reippaasti lisää rahoitusta.
https://yle.fi/a/74-20010030
Nyt Japanikin panostaa armeijaansa satoja miljardeja euroja.

Kiinan talous ja armeija voimistuvat, mutta on siellä paljon vastavoimaa ja Taiwan, USA, Japani, Australia eivät katso toimettomana sivusta, eikä alueen muut vallat Indenesia, Intia, Vietnam, Filippiilinit jne ole mitään Kiinan ylimpiä ystäviä ja katso hyvällä Kiinan omiessa Etelä-Kiinan merta.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_military_expenditures
Venäjän aggressiot ovat avanneet naiivimpienkin silmät ja länsivaltojen tuki Ukrainalle tulee jatkumaan ja Ukraina tulee saamaan jatkossakin huomattavan paljon modernimpaa ja tehokkaampaa tavaraa kuin Venäjä pystyy omalle armeijalleen tuottamaan.

En tiedä millaisia kuvitelmia Venäjällä on ollut omasta vaikutusvallastaan entisiin neuvostomaihin, mutta Venäjä on melkein vuoden kiristämisen, lahjomisen ja uhkailun jälkeen saanut omaan leiriinsä Iranin ja Pohjois-Korean!
Valko-Venäjällä diktaattorilla on niin paljon valtaa, että Venäjän armeija saa käyttää maata rosvojoukkojensa tukikohtana, mutta edes Valko-Venäjää ei Venäjä saa pakotettua aktiivisesti sotaan mukaan.

Venäjää voidaan ajaa sotataloudessa ja sillä he saavat aikaan sodan pitkittymisen ja lisää terroria Ukrainaan, mutta ei se silti tuo Putinille minkäänlaista voittoa.

Näytä koko viesti
Ilkka - 2.12.2022 09.38

Aki Pyysing kirjoitti:

Osakkeet hankitaan käytettäväksi osana yhtiön kannustinjärjestelmää."

Positiivinen puoli on kuitenkin, että käyttötarkoitus kerrotaan ennen hankintaa.

 

Vertailukohdaksi voidaan ottaa vaikka Innofactor: " Osakkeet voidaan hankkia käytettäväksi yrityshankintojen tai muiden yhtiön liiketoimintaan kuuluvien järjestelyiden toteuttamiseksi, yhtiön pääoma- tai rahoitusrakenteen parantamiseksi, osana yhtiön kannustinjärjestelmän toteuttamista tai muutoin edelleen luovutettavaksi tai mitätöitäväksi. "
Innofactor tekee kassavirtaa ja saa osakkeitaan halvalla pörssistä, niin idea vaikuttaa kannatettavalta. Näin ympäripyöreät muotoilut eivät kuitenkaan kerro osakkeenomistajille mitään. Todennäköisesti osakkeet käytetään myöhemmin yritysostojen yhteydessä, mutta mahdollisesti ne annetaan ilmaiseksi sisäpiirille.
Parhaimmillaan käyttötarkoitus, kuten mitätöinti tai kannustinohjelma, kerrotaan suoraan etukäteen. Eihän sitä kannata liikaa hirttäytyä etukäteen tiettyyn käyttötarkoitukseen, mutta näin avoimet määritelmät kuten Innofactorilla vaatii sitten luottoa johtoa kohtaan.

Näytä koko viesti
Velkaa ei tarvitse pelätä – mutta kunnioittaa pitäisi - 21.11.2022 01.28

JR kirjoitti:

 

Lehtopöllö kirjoitti:

Pidin kolumnin sanavalintoja hieman epäonnistuneina, koska niissä ei eritelty punaisia päin kävelemistä ja punaisia päin ajamista toisistaan. Oletin kirjoittajan siis itsestään selvästi tarkoittavan, että tyhjässä risteyksessä punaisia päin käveleminen on loogista ja noudattavan kuitenkin lakia ja liikennesääntöjä auton ratissa. Valitettavasti kommenteissa oletukseni kumottiin ja kirjoituksessa ihan tosissaan neuvotaan ajamaan autolla päin punaisia, jos itse arvioi riskit siihen riittävän pieniksi sad

 

Kolumni viittaa jalankulkijoihin, koska siinä mainitaan "liikenteetön katu". Katu ei ole liikenteetön, jos ajat sillä autolla.

Kuten sanoin, niin kolumnissa ei kerrota puhutaanko kävelemisestä, ajamisesta vai molemmista.
Kommenteista:

"

hauturi kirjoitti:

Minun nähdäkseni punaisiin liikennevaloihin pysähtymisellä ja riskien välttelyllä ei sinänsä ole mitään tekemistä toistensa kanssa, vaikka toki jonkinlainen nollasta poikkeava korrelaatio voikin löytyä.

Jos muuten jalankulkijalle on ok mennä punaisia päin kun ei ole muita tielläliikkujia, niin varmaan sitten autoillakin?

Tietenkin sama autoilla."

Linkki viestiin:
https://www.sijoitustieto.fi/comment/93116#comment-93116

Aki itse kirjoittaa, että on ok mennä autolla päin punaisia.

Näytä koko viesti
Velkaa ei tarvitse pelätä – mutta kunnioittaa pitäisi - 21.11.2022 01.14

Pidin kolumnin sanavalintoja hieman epäonnistuneina, koska niissä ei eritelty punaisia päin kävelemistä ja punaisia päin ajamista toisistaan. Oletin kirjoittajan siis itsestään selvästi tarkoittavan, että tyhjässä risteyksessä punaisia päin käveleminen on loogista ja noudattavan kuitenkin lakia ja liikennesääntöjä auton ratissa. Valitettavasti kommenteissa oletukseni kumottiin ja kirjoituksessa ihan tosissaan neuvotaan ajamaan autolla päin punaisia, jos itse arvioi riskit siihen riittävän pieniksi sad

Jokaisella on erilainen näkemys siitä, että kuinka iso riski johonkin toimintaan liittyy. Lähtökohtaisesti nopeusrajoitukset, promillerajat, liikennesäännöt ja lait ovat tehty turvaamaan kaikkien turvallisuutta. Hyvin harva ihminen tarkoituksella ajaa jalankulkijan päälle autolla. En kuitenkaan voi olla paheksumatta esimerkiksi kotikadullani kaahaavia teinikuskeja. Eiköhän se nopeusrajoitukseen verrattuna kaksinkertaista vauhtia ajava juuri kortin saanut 18 vuotias bemarikuskikin omasta mielestään hahmota tilanteeseen liittyvät riski. Itse arvioin riskit hieman eri näkökulmasta, kun pelkään pienten lasteni jäävän auton alle. Oma äitini jäi rattijuopon alle nuorena ja leikkauksen jälkeen hänen jalkansa on ollut koko elämän ajan vähän vinossa ja esim hiihtäminen on mahdotonta.

https://www.liikenneturva.fi/tutkimukset/jalankulkijoiden-henkilovahingo...

https://moottori.fi/liikenne/jutut/moni-jalankulkijan-kuolema-sattuu-suo...

" Taajamissa vuosina 2015–2019 tapahtuneista jalankulkijan kuolemaan johtaneista onnettomuuksista 43 prosenttia tapahtui suojateillä. "
" Taajamien liikenneonnettomuuksissa menehtyi 67 jalankulkijaa "
" Onnettomuustutkinnan perusteella jalankulkijan tai pyöräilijän kuolemaan johtaneiden onnettomuuksien taustalla on usein havaintovirheitä. Valtaosassa onnettomuuksista osapuolet eivät havainneet toisiaan lainkaan ennen onnettomuutta tai havaitseminen tapahtui liian myöhään, jotta onnettomuuden olisi voinut estää. "

Jos itse istuu lämpöisessä musiikkia soittavassa ilmastoidussa tonnin-parin metallikuutiossa, joka suojaa tuulelta, sateelta ja lumisateelta, niin ei minusta ole kohtuutonta vaatia hidastamaan tai odottamaan paria kymmentä sekuntia joskus tyhjässä risteyksessä ja jättää väliin se riski, että jostain pensaan takaa tai auton A-pilarin takaa suojatielle hyppää yllättäen yötöistä kotiin tuleva nuori tai skuutilla huristeleva turisti, jonka sitten vahingossa halvaannuttaa.

Näytä koko viesti
Eurot poikimaan - miljonääriksi seitsemässä vuodessa - 10.9.2022 02.56

Pörssimörssäri kirjoitti:

 

TL kirjoitti:

Mitkä mielestäsi PM ovat voittavat korit ja miksi?

En tieda, mutta itse lahtisin liikkelle vaikka siita lahtokohdasta etta missa maissa esim matematiikkaa *ei* opeteta siita lahtokohdasta etta oppijalle ei tulisi paha mieli. Imperiumit tulee ja menee. Roald Amundsen tokkasi britit syoksyyn jo sata vuotta sitten. Made in Germany ei ole enaa se seal of quality mita se oli viela 80-luvulla. Pakko uskoa Aasiaan.

Nämä ovat erittäin tärkeitä ja mielenkiintoisia kysymyksiä osakesijoittajan pohtia. Poimimalla oikeasta korista vs väärästä korista saisi melkoisen myötä- tai vastatuulen osakepoimintaan. Korit voidaan sitten valitettavasti perata lähinnä jälkikäteen, että onko ollut 2012-2022 Venäjällä ja rakennusyhtiöissä vai USA:ssa ja teknojäteissä.

Henkilökohtaisena poimintana "voittavana korina" omistin useita vuosia Vietnamin indeksirahastoa kunnes myin viime vuonna pois. Moni on mukana PYN elitessä, missä saa Vietnamin talouden vedon ja osakepoiminnat suoraan yhdestä paikasta. Pitääkin hankkia ETF-rahastoja kaukoidästä taas jossain vaiheessa.

Jos sijoittaa Helsingin pörssiin, niin kyllä sieltäkin löytyy Suomi-firmoja ja "Suomi-firmoja". Tuosta listasta esim Sievi taitaa olla 90 % liiketoiminnasta Suomi+Ruotsi kun taas Roviolla on studioita pohjoismaiden lisäksi pari Kanadassa ja yksi Turkissa ja suurin osa myynnistä tulee USA:sta.

Näytä koko viesti
Nokia - 1.9.2022 05.29

Aki Pyysing kirjoitti:

Nokia nousee vastoin markkinaa. Mitään varsinaista syytä en köytänyt, joten jatkoin keventelyjäni. Tietääkö joku, mistä voisi olla kysymys?

Olen pienillä määrillä kikkaillut alkuvuodesta ihan semipaljon. Sekä pokerissa että osakekaupoissa miuta on syytetty moneen kertaan nappikauppiaaksi. Mutta kun nappeja menee tarpeeksi kaupaksi, voi saada leivän päälle jopa Benecolia.

Inderesin foorumilla Nokia-ketjussa on melko paljon kohinaa, kun jokaista diiliä hehkutetaan.
Tätä nousua vs markkina spekuloitiin johtuvaksi A) mahdollisesti nostetaan johonkin eurooppalaiseen indeksiin B) JPMorgan julkaisi positiivista näkemystä C) joltain Intialaiselta isolta operaattorilta tuli isoa kauppaa D) spekulaatio että Deutsche Telekom rupeaisi ostamaan Nokialta isosti taas.

Näytä koko viesti
Evolution Gaming Group - 27.7.2022 08.00

Jack Reacher kirjoitti:

We leave our valuation range unchanged with a base case of SEK1,600 while the bull case remains at SEK2,600 and the bear case at SEK1,100.

Ottamatta ennusteisiin kantaa, tällainen analyysi nostaa punaisen varoitusvalon vilkkumaan ainakin omassa mielessä välittömästi.

Yhtiö voi olla hyvä ja tuotto-odotus voi olla hyvä.

Mutta jos analyytikko on todella sitä mieltä, että huonossakin tilanteessa sijoitus tuottaa 15 %, niin asettaa koko analyysin hyvin kyseenalaiseen valoon.

Näytä koko viesti
Miten nousta kuopasta? - 20.2.2022 01.43

Älä välitä lyhyen aikavälin heilunnasta. Jos punainen väri ahdistaa, niin älä katsele sitä salkkua niin usein. Jos viime kesänä aloitit, niin tarkoituksena on varmaan omistaa osakkeita pitkän aikaa? Ei talon ostamisen jälkeenkään kai vahdita käyvän arvon muutosta oikotiessä, vaan nautitaan kyydistä.

Inderesin mallisalkku ja Jensin rahasto ovat tankanneet Harviaa. Erehtyväisiä kaikki ovat, mutta statukseltaan kovimmat osakepoimijat näkevät Harviassa selvästi nousuvaraa.

Jos osakepoiminta alkaa ahdistaa, niin passiivinen indeksisijoittaminen on varteenotettava vaihtoehto.

Näytä koko viesti
Ukrainan tilanne - 13.2.2022 01.40

RahatonMies kirjoitti:

Näin teoriassa, toivon että myös käytännössä. Nythän Venäjä yrittää kaikkensa, että saisi syyn hyökätä. Klassikko tuo löi ensin on jo käytetty jenkkien sukellusveneiden osalta. 

Rajan takana on 100k miestä ja mitä Ukrainassa on? Alle 10k? Joka maa kehottaa poistumaan Ukrainasta ja vähän puhutaan pakotteista. Siellä voi yksi mies todeta, että miksen hyökkäisi, onhan se toiminut ennenkin. Tulee mieleen koulukiusaaja, joka jatkuvasti testaa rajojaan. 

En tiedä mikä Putinin kuningasidea tässä touhussa on. Avoin hyökkäys vaikuttaa aika järjettömältä. Ehkä tarkoitus on pelata mediapelejä ja saada vain kansan huomio sisäisistä ongelmista ulkoiseen uhkaan. En tiedä mikä exit-plan on, jos tarkoitus ei ole sotia. Varmasti Putinin ajatus on ainakin Venäjän mediassa osoittaa suurta johtajuutta. Ehkä Venäjän mediassa Putin on suojellut Valko-Venäjää ja Venäjää ja vaikka NATO on kuinka ollut aggressiivinen ja uhitellut, niin Putin on vaalinut rauhaa ja tukenut alueen vakautta ja valvonut ulkovenäläisten hyvinvointia.

Kun on näin paljon ja pitkään tilannetta eskaloinut, niin ongelma on tosiaan melkoinen ruutitynnyri. Ei tarvita kuin pari liipaisinherkkää kaveria johonkin vallihautaan, hävittäjän puikkoihin tai tykistöpatteriin, niin uhittelu muuttu äkkiä tahattomasti avoimeksi sodaksi.
Mikä on Ukrainan 10 k sotilasta?

https://en.wikipedia.org/wiki/Armed_Forces_of_Ukraine

Venäjän armeija on toki monin tavoin ylivoimainen Ukrainan vastaavaan verrattuna. Länsi ei ehkä avoimesti lähde sotimaan Ukrainan puolesta, mutta Ukrainassa on miesvahvuus suhteellisen iso ja länsimaat ovat koko kriisin ajan lähettäneet jonkin verran kalustoa lisää. Tuon wikipedian mukaan Ukrainassa on yli 200 tuhatta sotilasta ja yli 200 tuhatta lisää reservissä. Ukraina ei ehkä voi pysäyttää Venäjän suoraa hyökkäystä, mutta he ovat ehtineet varautua. Jos Venäjä Ukrainaan hyökkää, niin sota tulee olemaan Venäjällä kallis taloudellisesti ja sotilaallisesti.

Näytä koko viesti