Olet täällä

Suuri Pörssiromahdus 2020 - 9.9.2020 09.57

Aki Pyysing kirjoitti:

.. 

Mutta olen mie muidnkin kuin omista kuristani kuullut. Monet pitkän linjan osakekauppiaat mehustelevat harhalaukauksillaan ihan tyytyväisenä. Jos ei ole ikinä lehmänpaskaan astunut, ei ole paljon ollut lehmiä paimentamassa.

Tekevälle sattuu ja virheistä olisi hyvä ottaa opiksi. Kauppalehdessä oli ihan mielenkiintoinen artikkeli

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/30-vuotta-tunarointia-nokialla/959dc5b8-0df3-43dc-84eb-78418561e77c

Ymmärtääkseni lähtökohta oli kertoa kaikkien tekevän virheitä ja että niistä kannattaa ottaa opiksi ja näyttää jotain oppikirjaesimerkkejä omista virheistä. No Merja Mähkä kertookin sijoitusurallaan tehneensä virheen, kun on ostanut Nokiaa nykyistä kalliimmalla, ja sen jälkeen lähdetäänkin kertomaan miten taidolla on onnistuttu välttämään muut virheet ja on saatu Apple viisinkertaistumaan salkussa. Tulee vähän mieleen työhaastattelut, joissa suurin heikkous on perfektionismi tai heikkouden puute... 

Minäkin voin jälkiviisastella tappiomyynnillä. Ostin Rapalaa tammikuussa @2,95, kun monen vuoden laskutrendi näytti ehkä päättyvän, liiketoiminnan piti lähteä parempaan suuntaan ja Indereskin käänsi kelkkansa positiivisen puolelle. Sen jälkeen tuli ilmoitukset 2020 on "välivuosi" (luulin että 2019 oli jo se välivuosi), osingon nollaus, sen jälkeen alkoi korona, surkea tulos ja surkeat näkymät. Myin tappiolla heinäkuussa @2,92 tyhjästä tulleeseen nousuun. Jälkikäteen kävi ilmi, että nousu alkoi jostain ruotsalaisten sijoitusblogista ja kurssi nousi hetkellisesti jopa 3,26 euroon. Nyt omasta myyntihinnastani on tultu alas yli 10 %, joten on helppo osoittaa nöyryyttä tunnustamalla näitä "virheitä". 

Totta puhuen omien virheiden tunnustaminen edes itselleen on hankalaa. Harkitsin eilen Nokian ostamista "halvalla" ja jäin miettimään onko Nokian tulevaisuus ja tuotto-odotus erityisen loistavat, vai onko kyseessä vain tarve olla oikeassa vanhan Nokia-potin ja -analyysin kanssa ja olen ankkuroitunut vanhaan kurssiin ja toiveisiin tulevista voitoista. En oikein osannut päättää ja jäin istumaan käsieni päälle. 

Näytä koko viesti
TietoEVRY - 28.8.2020 01.53

Juha kirjoitti:


Ihmettelinkin, että mikä Tietoa laskee, mutta UBS oli laskenut suositustaan MYY-tasolle.

Onko tietoa perusteluista tai UBS odotuksista tulevista luvuista? 

Suurin osa IT- ja teknologia-alan yhtiöistä on viime aikoina noussut kuin raketti. TietoEVRY aloitti vuoden @28 tippui koronassa @18 ja on nyt vakiintunut @24-25. Onhan tuo ihan ok toipuminen pahimmasta korona-kuopasta, mutta ei osake esimerkiksi Inderesin ennusteilla todellakaan kalliilta vaikuta (PE21 11,4 ja PE22 10,7). 

Näytä koko viesti
Usa Vaalit 2020 - 17.8.2020 09.14

Aki Pyysing kirjoitti:

 

Aina väärässä kirjoitti:

CNN Poll: Biden and Trump matchup tightens as enthusiasm hits new high

CNN:n taktiikka = Puoli vuotta ennen vaaleja sävelletään Pollit +7-10 % edullisiksi Bidenille, mutta vaalien lähestyessä muutetaan sävellystä niin, että olisivat melkein tasoissa.

Tällä tavoin voidaan sanoa "No, se saattoi lopulta kääntyä kummalle tahansa" kun Trump voittaa marraskuussa 150 delegaatin erolla.

Gallupit ovat suurimmaksi osaksi puhdasta propagandaa.

 

Nyt mennään niin pahasti hölynpölyn puolelle, että jaan Kauppalehden Emil Elon kirjoituksen.

"https://www.kauppalehti.fi/uutiset/amerikkalainen-holynpoly-leviaa-myos-suomessa/8b867016-8d12-4047-940d-ce39148f06ea

Kysyin suomalaiselta vaalitarkkailijalta Harri Hurstilta, että tapahtuuko amerikkalaista vaalivaikuttamista myös suomen kielellä. Yhdysvalloissa rajojen yli ulottuva vaikuttaminen on yleistä, koska monet äänestäjät keskustelevat ”vanhaan valtioon” jääneiden perheenjäsenten kanssa.

Hursti sanoikin suomenkielisen vaikuttamisen olevan totta, mutta lisäsi, että suuri osa ihmisistä ei edes ymmärrä tekevänsä sitä. Joku näkee lennokkaan jutun lapsia ahdistelevasta Joe Bidenista ja jakaa sen Twitterissä, jonka jälkeen aihe alkaa levitä ja sitten keskustellaan, onko Biden pedofiili.

Tämän jälkeen voidaan alkaa listata tilanteesta hyötyjiä. Viestinvälittäjä ei ainakaan ole yksi heistä."

Salaliittoteoreetikoiden kanssa debatoimista en valitettavasti koe mielekkääksi ajankäytöksi. Se ei ole välttämättä edes suurelle yleisölle hyväksi, koska tuhoaa lopulta ketjusta kaiken järjellisen analyysin.

Uskon kyllä että tällaisia foliohattupäitä ja kaikenlaisiin salaliittoteorioihin uskovia on olemassa, mutta käsitykseni mukaan näitä on USA:ssa ja Suomessa vain hyvin hyvin pieni ryhmä.

Vaikka määrät ovat pieniä, niin on se toki huolestuttavaa, jos ääriryhmien ihmismäärät kasvavat. On sitten kyse todellisista uusnatseista, ISIS-terroristeista, rikollisjengeistä tai litteään maapalloon uskovista.

Media on valitettavasti jo pitkään heikentänyt omaa uskottavuuttaan ja tiedon välityksestä on siirrytty yhä enemmän mielipidevaikuttamisen suuntaan. Nykyään ei ole juurikaan väliä mitä on todella tapahtunut ja mitä faktat ovat, olennaista on miten se on saanut jonkun tuntemaan tai mitä asiasta toimittajan mielestä pitäisi ajatella. Politiikassakin olennaista ei ole sanottu asia, vaan kuka sen sanoo.

Tarinassa poika huutaa sutta niin monta kertaa, ettei kukaan enää usko suden oikeasti tullessa. Tässä on nyt menty monen monta vuotta lehtien ollessa täynnä toimittajien ja muiden poliitikkojen tuomioista, joiden mukaan yksi jos toinenkin on rasisti, fasisti, natsi, terroristi, jne jne. Jos lehdessä lukee Trumpin valehdelleen tai olevan rasisti, niin kenekään ei tarvitse avata artikkelia. Kaikki Trumpia vihaavat uskovat väitteen todeksi ja otsikko vain vahvistaa näkemystä ja Trumpin kannattajien mukaan kyseessä on kuitenkin median valhe. Itse olen ikään kuin vanhanaikainen ja olisin valmis uskomaan kenet tahansa natsiksi todistusaineiston jälkeen, mutta en usko ketään natsiksi ilman todistusaineistoa. Nykyään tuomiot julistetaan jo artikkeleiden otsikoissa, mutta artikkelin lukemalla ei selviä onko poliisi saanut natsiksi tuomitun henkilön kiinni uusnatsien kokoontumisesta lukemassa Mein Kampfia vai onko kyseessä toimittajan oma epäilys asiasta. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005261308.html <- esimerkiksi monet varmaan muistavat perussuomalaisten puoluekokouksen, jossa sinisten mukaan äänestettiin käsiäänestyksen sijaan natsitervehdyksillä.
Suomessa tilanne ei ole juuri missään asiassa niin pahasti kuin USA:ssa ja https://www.verkkouutiset.fi/faktantarkistus-vaaleissa-oliko-se-taytta-hopoa/#c8b0e85d <- täälläkin "puolueeton" yleisradio saa melkein puolet faktoista väärin faktantarkistuksessa eduskuntavaaleissa ja tutkii "faktat" väitteistä, joille ei voi antaa totuusarvoa.

https://www.suomenuutiset.fi/halla-aho-kun-trump-ensin-vahatteli-pandemiaa-se-oli-osoitus-hanen-epapatevyydestaan-ja-tyhmyydestaan-kun-marin-teki-samaa-se-oli-hyvaa-ja-rauhoittelevaa-johtamista/ <- puolueellinen lähde kyllä, mutta itse näen varsin hyvin Halla-ahon pointin. Media ei käsittele ihmisiä heidän tekojensa, vaan taustansa ja viiteryhmänsä kautta.

https://edition.cnn.com/2020/07/28/tech/twitter-donald-trump-jr/index.html <- en ole nähnyt videota, enkä tiedä mitään tästä puhutusta parannuskeinosta. Mutta yksi syy estää Trump juniorin pääsy Twitteriin oli linkittää video tohtorista kertomassa, ettei maskeista ole hyötyä koronatartuntojen estämisessä. Kuulostaako tutulta?! Suomessa sosiaali- ja terveysministeriö, THL, useat lääkärit ja muut asiantuntijat kertovat kuinka maskeista on enemmän haittaa kuin hyötyä. Samaan aikaan USA:ssa blokataan twitteristä, kun jaetaan samaa tietoa lähteen kanssa.

Haluaisin kovasti, että Suomen mediassa ja politiikassa pystyttäisiin käsittelemään kaikkia asioita neutraalisti ja faktoihin perustuen. Asioista pitäisi puhua myös asioiden oikeilla nimillä täsmällisesti, eikä tahallaan väärin ymmärtäen ja olkiukkoja vastaan taistellen.

Näytä koko viesti
Raisio - 29.7.2020 10.18

" Pandemian aiheuttamat, odottamattomat vaikutukset kuluttajakäyttäytymisessä tuovat edelleen merkittävää epävarmuutta eri markkinoillemme toisella
vuosipuoliskolla." Tämä kuulostaa melkoiselta selitykseltä. Kaurapuuro, pasta ja benecolit eivät ole menneet kaupaksi koska korona?

Antaa kyllä erittäin asiantuntemattoman kuvan yrityksen johdosta, jos heinä-elokuun vaihteessa otetaan ohjeistus pois, eikä anneta mitään uutta ohjeistusta. Kuinka vaikea on laskea 5 kk nalle-puurojen ja torino-makaronien menekki, kun on myynyt samaa tavaraa suomalaisille jo monta kymmentä vuotta?

Maaliskuun jälkeen on ollut kyllä suurimmalla osalla suomalaisista yhtiöistä aivan ala-arvoista ohjeistusta tulevaisuuden näkymistä. Pikku hiljaa jotkin yritykset ovat sentään rohkaistuneet antamaan ainakin jotain signaaleja tulevasta.

Näytä koko viesti
SRV Group - 22.7.2020 11.20

Varmaan joku pelimies tekisi rahaa tällä veivaamalla.

Nyt näyttäisi olevan yli 5 prosentin nousussa Helsingin ollessa minimaalisesti laskussa.

Onko kyseeessä inderes-efekti vai vaan volatiilit markkinat

https://www.inderes.fi/fi/uutiset/srv-kaanteessa-riskinsa-mutta-myos-mahdollisuutensa

Näytä koko viesti
SRV Group - 21.7.2020 04.24

SRV on kyllä melkoinen paskayhtiösijoittajan spesiaali laugh

Luin raportin ja kuuntelin konffapuhelun.

- Liikevaihto vahva ja selvästi yli Inderes ennusteiden

- Liikevoitto, oikaistu liikevoitto ja EPS kaikki plussalla (pieniä kertaeriä suuntaan ja toiseen kyllä)

- Tilauksia saatu selvästi yli 200 m

- TJ ja CFO viestivät hyvästä operatiivisesta tekemisestä ja tulevaisuuden kuvasta ja ennen koronaa annettu ohjeistus on pidetty edelleen voimassa

- Koronaa kyllä selityksissä vähäteltiin, mutta toisaalta se on aiheuttanut negatiivisia vaikutuksia läpi yhtiön toiminnan

Eihän tuo nyt mikään mahtava suoritus ollut, mutta vähän ihmetyttää, kun kurssi on tällä hetkellä yli 7 prosentin laskussa. Markkinoilla ollut ilmeisesti melkoiset odotukset.

Näytä koko viesti
Konecranes - 16.7.2020 08.21

Ehkä minua vain ärsyttää, kun otin pikavoitot Konecranesista myymällä ne aiemmin tällä viikolla @20,96, mutta hieman paha maku jää suuhun tuosta tiedotteesta. 

- julkaistaan olennaista tietoa 18:20. Eikö näitä voi julkaista pörssin ollessa kiinni tai sitten ihan virkamiesaikaan? 

- puolivuosikatsaus julkaistaan 24.7 -> julkaistaan tulos ihmeelliseen aikaan lomakaudella 8 päivää ennen virallista osaripäivää? 

- "Konecranes on tänään päättänyt antaa taloudellisen ohjeistuksensa koko vuodelle 2020." Jotenkin tämä kuulostaa todella ylimieliseltä osakkeenomistajia kohtaan ja yhdistetään seuraavaan kohtaan. 

- "ohjeistus; liikevaihto 2020 < 2019 ja EBITA% 2020 < 2019." Eli ohjeistuskin on ihan täysin nollasisällöllä 

Näytä koko viesti
Päivän lööppi - 16.7.2020 10.19

https://www.hs.fi/talous/art-2000006572590.html

Ihan hyvää nostoa suomalaisten ostoista ulkomailla ja ulkomaisten ostoista Suomessa. Tärkeää keskustelua myös kansankapitalismista.

Olen yleensä tykännyt Puttosen jutuista, lukenut pari hänen kirjaakin, mutta tämä vaikuttaa lähinnä housuihin kusemiselta pakkasessa. Miten se edistää kenenkään asiaa, jos valtion omaisuutta jaetaan sijoittamaan tottumattomille kansalaisille? Kansalaiset laittaisivat Solidiumit myyntiin ja ostajina olisivat rikkaat suomalaiset tai ulkomaalaiset. Jos kansankapitalismia halutaan edistää, niin eikö kannattaisi ennemmin opettaa raha-asioita peruskoulussa ja alentaa verotusta?

Näytä koko viesti
Sijoitustiedon kirjakerho - 13.7.2020 12.12

Minä luin tuon rokote-kohdan moneen kertaan uudestaan varmistaakseni, että olenko ymmärtänyt esimerkin oikein. Ilmeisesti ainakin JR tulkitsi asian samoin.
Kyseessä on siis venäläinen ruletti. Varmaan joku velkahelvetissä oleva olisi valmis pelaamaan venäläistä rulettia esimerkiksi 1/6 todennäköisyydellä ja vaikka vaan miljoonan euron palkinnolla. Vaikea uskoa Akin ottavan 1/6 venäläistä rulettia, vaikka palkintona olisi sata miljardia euroa. Rokote-esimerkissä todennäköisyys kuolla oli 1/1000, mutta tilanne oli sama. Riskeeraatko henkesi saadaksesi rahaa, vai jäätkö ilman rahaa, mutta saat varmasti pitää henkesi.

Näytä koko viesti
Tesla Motors ja vinoutunut todennäköisyysjakauma - täydellinen shortti vai shorttaajan mahalasku? - 1.7.2020 12.48

hauturi kirjoitti:

 

Lehtopöllö kirjoitti:

" Enkä oikein näe mitään kovin massiivista arvoa itsestäänajavalle autolle, joka pystyy siihen vain tietyillä hyvin hoidetuilla tieosuuksilla ja hyvässä kelissä. "
Tämä särähti omaan korvaan ja pahasti. Minä näen valtavan lisäarvon autolle, joka osaa ajaa täysin itsenäisesti hyvällä kelillä ja hyvällä tieosuudella ja ilmoittaa kuljettajalle, kun ihmisen huomiota taas tarvitaan. Jopa Suomessa kelit ovat välillä kohdillaan ja paikoitellen tiet hyvässä kunnossa. Luulisin jo Suomesta löytyvän paljon ihmisiä, joilla hyväkuntoisella tiellä hyvässä kelissä tapahtuva itsenäinen ajaminen vapauttaisi ihmisen auton ratista tekemään mitä hyvänsä haluaa useiksi sadoiksi tunneiksi vuosittain. Tälle voi hinnoitella järkevää arvoa miten haluaa, mutta väittäisin tämän ominaisuuden nostavan auton arvoa vähintään useilla tuhansilla euroilla verrattuna autoon, jossa ihminen joutuu ajamaan koko ajan.
Kyvykkyys itseohjautuvuuteen Tesla vs muut sähköautot vs polttomoottoriautot on sitten ihan eri keskustelu, mutta ominaisuutena äärettömän arvokas niin Teslaan kuin Toyotaankin.

 

Jos on mahdollista, että kuljettajan pitää minä hyvänsä hetkenä huomata ilmoitus, että sinun pitää nyt ajaa, ja reagoida siihen mielellään sekunnin osissa, niin silloin se ei kyllä mitenkään vapauta ihmistä tekemään mitä hyvänsä haluaa.

Tässä olikin kyse siitä, että kuinka pitkälle itsenäisesti ajava auto pitää kehittää, että siitä saadaan minkälaista hyötyä. Ei vaadi supertietokoneessa pyörivää Skynettiä, että tietokone osaa hidastaa tai pysäyttää, jos edellä ajava auto hidastaa tai pysäyttää. Muistelisin että sinun kuvaamiasi automatiikoita on testattu jo useammassakin paikassa. Eli kuski istuu ratin takana ja on laillisesti vastuussa autosta. Jos joku hyppää auton eteen, niin kuskin pitäisi olla valppaana painamassa jarrua, jos tietokone ei ehdi tai osaa reagoida oikein. Tällä hetkellä monissa autoissa on automatiikka, jolla auto pitää halutun etäisyyden edellä ajavaan autoon ja vahtii kaistoja esimerkiksi moottoritiellä. Lähinnä kyse on juridiikasta, koska automatiikka on niin kehittynyttä, että autovalmistaja uskaltaa ottaa vastuun itseään ajavasta autosta. Yksikin autonvalmistajan piikkiin menevä onnettomuus tulisi äärettömän kalliiksi oikeudessa ja yhtiön maineelle. Näissä keskusteluissa ei juuri ikinä puhuta ihmisen tekemistä virheistä. Jos Suomen teillä sattuu ihmisen virheistä tapahtuvia onnettomuuksia jatkuvasti, niin tämä ei ole ongelma ja siihen on totuttu. Jos itseään ajavat autot tiputtaisivat onnettomuuksien määrän kymmenesosaan, niin se olisi ongelma.

Tekniikka kehittyy koko ajan ja kehittäjiä on paljon valtavilla resursseilla. Minä puhuin tilanteesta, jossa auto osaa itse pysäyttää tai hidastaa vaaran uhatessa ja ihminen hälytetään rattiin, kun tie tai keli muuttuu niin huonoksi, että automatiikka ei enää luota omiin kykyihinsä, esimerkiksi altaa satamaan vettä/räntää tai käännytään moottoritieltä huonommalle tielle tms.

Edit Tince111 kirjoitti näköjään väliin jo samasta aiheesta.

Näytä koko viesti