Olet täällä

Lehtopöllö

Lehtopöllö

  • Liittynyt 17.9.2014
  • 236 viestiä
  • 5 aloitettua ketjua

Viimeisimmät viestit

Eduskuntavaalit 2019 - ketä sijoittajan kannattaa äänestää? - 18.3.2019 11.24

Peltinen kirjoitti:

Olen jonkin aikaa jo miettinyt, että Ruotsin vaalitapa olisi yhdessä suhteessa parempi. Sillä ei nimittäin kukaan tuulipuku kuvittele, että nyt käydään jotain henkilövaalia, jossa etsitään joku kiva ehdokas jota voi sitten äänestää. Nämä kaiken maailman vaalikoneetkin huijaavat tähän suuntaan. Eduskuntavaalit ovat nimenomaan puoluevaalit. Parhaiten asian ytimeen pääsee, jos ajattelee käytössä olevan kaksi ääntä. Ensimmäisellä, sillä tärkeämmällä, äänestetään puoluetta. Lisäksi puolueen sisällä on käytössä toinen ääni jolla annetaan kannatus puolueen sisällä jollekin tietylle ehdokkaalle.

Ruotsissa tämä jälkimmäinen ääni vaan jätetään antamatta. Oleellisilta osiltaan tulos on tasan sama, mutta siellä ei sitten valtiopäivillä vilise olympiavoittajia, TV-julkkiksia ja muita hörhöjä, joiden paikka ei todellakaan olisi parlamentissa.

Ainakin joku/jotkut vaalikoneet ovat korostaneet eduskuntavaalien olevan ensisijaisesti puoluevaalit. Tästä hauskana lopputuloksena oli, että vastaamalla 100 % samoin kun joku ehdokas, ei silti saanut kyseistä henkilöä suositukseen, vaan vaalikone suositteli samanlaisesti vastanneen puolueen ehdokkaista sopivimpia. 

Nykyinen vaalijärjestelmä kannustaa Suomessa hankkimaan jotain ajankohtaisia turha-julkkiksia listoille. Tämä on varsin valitettavaa, varsinkin jos sattuvat pääsemään läpi, mutta en silti pidä Ruotsin mallia yhtään sen parempana. Sivuhuomautuksena Ruotsissa oli vastikään vaalit ja Suomessa muutamassakin mediassa uutisoitiin Ruotsin vaalisalaisuuden heikosta tilasta; äänestyslipuke otetaan täysin julkisessa tilassa ja siitä näkee kaikki paikallaolijat mitä puoluetta kukakin äänestää. 

https://www.talouselama.fi/uutiset/professori-poyristyi-ruotsin-vaaleista-vakavia-ongelmia-vaalisalaisuudessa/fbdeaffc-87fa-381e-a230-5ad769857a1c

Listavaalit poistavat kyllä politiikan kärkipaikoilta julkkisehdokkaat, mutta pidän niitä silti demokratian irvikuvina. Jo nykyisellään Suomessa on aika vahvasti esillä harvainvalta: kansalaisten mielipiteet ja näkemys < kansanedustajien näkemys ja toteutus < puolue-eliitin valta. 

Toki Suomessa ei yritetäkään noudattaa suoraa, vaan edustuksellista, demokratiaa, mutta kyllä se välillä huvittaa tai harmittaa, kun eduskunta touhuaa kansan enemmistön toiveiden vastaisesti. Suurimmassa osassa poliittisia päätöksiä valta on joka tapauksessa lopulta hallituksessa olevien puolueiden johdolla. Muutaman puolueen muutama johtaja päättää miten ja mitkä asiat ajetaan ja ryhmäkuri poistaa kansanedustajilta oman tahdon. Listavaalit sementoisivat puolue-eliitin valtaa vielä pidemmälle ja mahdollistaisivat hallitsevalle johdolle keinoja estää kilpailijoiden nousua, blokata erilaisesti ajattelevia tai muita ja nostaa tilalle erilaisia puolueen uskollisia sotureita palkkioksi tuesta jne. 

Sijoitustieto.fi - Kehitysehdotukset ja palaute - 15.3.2019 13.53

Tuntuu että google chrome ei aina avaa kuvia sivulta (64 bit ver 72.0). Yleensä kuvaajat näkyvät esim kolumneissa, mutta välillä on jossain kuvaaja, joka ei aukea chromen kanssa. Esim Farseerin uusimmassa blogikommentissa on ilmeisesti kuva, mutta tällä selaimella ei näy. 

Nordea - 14.3.2019 14.40

rockafella kirjoitti:

Piensijoittajathan ovat Nordeaa tankanneet, mutta itse mietin onko  "alhaisen" arvostuksen taustalla jotain muuta. Onko arvostus oikeasti alhainen, ja tietävätkö isot sijoittajat jotain mitä minä en? 

Yleiskuvasta yksityiskohtiin, vuosi sitten kirjoittelin Nordean it-uudistuksesta. Vuosi on kulunut, ja tuloksia ei ainakaan mun silmien eteen ole ilmestynyt. Nordea Investor on edelleen uskomatonta kuraa ja yritysten "classic" verkkopankki antiikkia. Yritysten mobiilipankki on uusi ja ihan hyvä. Käyttökatkoja on ollut mielestäni vähemmän. 

Onko muilla tietoa tai näkemyksiä missä Nordean it-uudistus menee? Tuleeko priimaa vai sekundaa?

TJ pisti kuitenkin aika reippaasti omaa rahaansa kiinni. Eipä tuon Koskullin business-nenään voi näillä näytöillä ihan kauheasti luottaa, mutta ilmeisesti hänellä on kuitenkin sisäpiiriläisenä suht kova luotto Nordeaan. Enemmän minua lämmittää Gardnerin ostot ja jatkossa johtoa potkii toivottavasti oikeaan suuntaan Christer Gardnell ja Torbjörn Magnusson. 

Asiakkaana minua ärsyttää Nordean käyttöliittymissä tällä hetkellä sekavuus. On verkkopankki, mobiilipankki ja investor, jotka kaikki toimivat enemmän tai vähemmän ristiin ja päällekäin. Nordea selvästi ohjaa asiakkaitaan mobiilipankkiin, mutta itse en pidä sen käytöstä ainakaan sijoitusten kanssa. Osakekursseja ei näe salkusta helposti vaan niitä pitää katsoa erikseen linkkien kautta ja ymmärtääkseni mobiilipankin kurssit ovat viivästettyjä, vaikka verkkopankissa näkee reaaliaikaiset kurssit?? Katsoo sijoituksia verkkopankista tai mobiilipankista, niin erikseen on vielä investor, joka pitää avata erikseen ja siellä on taas ihan erinäköinen käyttöliittymä. En tiedä miten homma etenee tai miten toimii kaikkien legacy-järjestelmien integrointi tässä projektissa, mutta asiakkaan silmiin aika sekavaa touhua, jossa tavoite ja askelmerkit tuntuvat olevan hukassa. 

SSH - 11.3.2019 10.42

Yleensä puhutaan inderes-efektistä, kun kurssi pomppaa inderesin nostaessa suositusta tai luodessa uuden analyysin. SSH ei itseä juuri kiinnosta sijoituskohteena, mutta mielenkiintoinen nähdä millainen on inderes-kuoppa tai alamäki. 

Pidemmän päälle näkyvyys voi nostaa likviditeetin lisäksi kurssia, mutta lyhyellä aikavälillä pitäisi kyllä laskea kun nykyiset omistajat pakotetaan katsomaan yritystä analyyttisesti ja varmaan moni myy pois, että ehtisi myydä ennen kuin muut myyvät negatiivisen raportin jälkeen. Jos uskoo yrityksen liiketoiminnan valoisaan tulevaisuuteen, niin seuranta on varmasti hyvä asia; parantuva tulos, korkeampi likviditeetti ja tulevat suosituksen nostot = profit. 

Nordea - 1.3.2019 10.45

https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-03-01/how-the-world-s-cleanest-banks-became-a-haven-for-russian-crooks?srnd=premium-europe

Swedbankkia ja Danskea vedetään kunnolla lokaan. Nordeakin on jutussa sivuosassa, mutta vähän heikoilla perusteille/todisteilla. 

Ilkka - 18.2.2019 10.38

Onkos jossain tietoa mihin aikaan osari julkistetaan? En nyt sitä ainakaan suoraan Ilkan omilta sivuilta löytänyt. Kolme edellistä osaria näyttivät tulleen 14:00, 13:30 ja 13:00 ettei siitäkään ihan vahvaa arvausta saanut. 

Sirkka buumi! - 11.2.2019 11.14

Vaikea uskoa että näissä katteet pääsisi nousemaan pitkäksi aikaa kovin korkealle. Ensimmäisten toimijoiden pitää ottaa paljon riskiä puuttuvan asiakaskunnan ja toimivien järjestelmien kanssa esim karkailevat sirkat, mahdolliset ongelmat prosesseissa yms esim tautien tai jatkuvuuden suhteen. Alkuun panostuksia tekniikkaan, tuotantoon ja markkinointiin. Sitten jos jotain pientä buumia ja menekkiä on havaittavissa, niin isot pelurit kiilaavat markkinoille valtavan koneistonsa kanssa (S-ryhmä, kesko, elintarvikejätit). Katteet olisi varmaan helpointa ja kestävintä tehdä brändin kautta, mutta niihin voi olla hankalaa ja kallista sijoittaa (isot kuten fazer, saarioinen, taffel, joihin ei välttämättä edes voi sijoittaa ja hyönteisten osuus tulee olemaan pieni osa tuloksesta tai pienet tahot joihin voi olla mahdotonta sijoittaa ja jotka ovat valtavan riskisiä.) 

Luonnonvesissä tapahtuvaa kalankasvatusta vastustetaan varsin voimakkaasti veteen pääsevien ravinteiden ja muiden päästöjen takia, mutta kirjolohen tehdasviljely tuntuu etenevän Suomessakin. Eipä näihinkään taida päästä sijoittamaan, mutta elintarvikealan ja ruokailutottumusten muutoksia on mielenkiintoista tarkkailla. 

Outokumpu - 7.2.2019 10.38

Konkarit ovat tälläkin palstalla kertoneet kuinka positio kannattaa hylätä, kun se ahdistaa. Taidan kuitenkin kansallisromanttiseen tyyliin oikein rypeä ja nautiskella huonoissa uutisissa, itsesäälissä ja synkissä tulevaisuuskuvissa. Tuulipukua vaan päälle, leukaa rintaan ja odottamaan sitä loistavaa tulevaisuutta, jota TJ Baanin kommenteista ja ennusteista on mahdotonta erottaa edes kaukaisena kajastuksena. Suunnitelmana ei ole ollut omistaa Outokumpua pitkiä aikoja, mutta tällä mennään nyt toistaiseksi. 

Ostin/Myin tänään - 6.2.2019 13.15

Lehtopöllö kirjoitti:

Tänään on pilkitty lisää Outokumpua @3,408 ja ihan uutena ostoksena ikinä Stockmann @1,84

Ei ne Stockmannitkaan ehtinyt kauan hapantua. Myyntiin kaikki @2,54 €

Valitettavan pieni panostus, mutta alle 2 kuukaudessa 38 % tuotot kotiin. 

Markkina tänään: Seuranta- ja kommentointiketju - 29.1.2019 10.33

Taas on se aika vuodesta...

kauppalehti: "SSAB jäi tulosodotuksista"

nordea: "SSAB:lta odotusten mukainen tulosraportti"

taloussanomat: "SSAB:n tulos ylitti odotukset"