Olet täällä

Lehtopöllö

Lehtopöllö

  • Liittynyt 17.9.2014
  • 223 viestiä
  • 5 aloitettua ketjua

Viimeisimmät viestit

Nordean kotimaan vaihdon ongelma Nordealla kauppaa käynneille sijoittajille - 18.1.2019 12.53

ARo kirjoitti:

Täytyy ihmetellä, että Nordea ei ole kyennyt määrittelemään ruotsalaisen Nordean osakkeiden hankinta-arvoa, kun osakkeet on myyty suomalaisen Nordean osakkeina. Koskeeko tämä vain tiettynä päivinä myytyjä Nordean osakkeita vaan kaikkia ruotsalaisen Nordean osakkeiden myyntiä hamaan tulevaisuuteen? Pidän tätä  Nordealta huonona toimintana. Minulta meni monta tuntia selvittää yritykseni satojen Nordean osakkeiden hankintahintaa. Minkälainen revohka syntyy kun verottaja saa suoraan yksityisomisteisten Nordean osakkeiden myyntitiedot ilman osakkeiden hankintahintaa?

Ei ne aluksi näkyneet minullakaan, mutta tulivat kuitenkin näkyviin. Muistaakseni riitti, että avasi hankintahinnat ja meni takaisin salkkuun, jolloin järjestelmä päivitty hankintahinnat automaattisesti. Heikosti hoidettu, mutta asiaan voi varmaan tiedustella apua Nordean suunnasta. 

Arvoa etsimässä Grahamin opeilla - 17.1.2019 10.23

Kova avaus, hyvää asiaa. 

Hienoa jos palaat Lehtoon tarkemmin jossain vaiheessa. Itsellä Lehtoa on jonkin verran salkussa. Henkilökohtaisesti eniten sijoitussivustoilla kiinnostaa analyysit ja erilaiset näkökulmat yksittäisiin (suomalaisiin) yhtiöihin. Sijoitustiedossa käydään aika aktiivisesti läpi suomalaisia osakkeita ja niiden tilaa, mutta aktiivisimpien kirjoittelijoiden kiinnostusten kohteiden mukaisesti, kirjoittelu keskittyy valitettavasti suurelti osin kiinteistösijoitusyhtiöihin. 

Minä en ole ekonomi vaan DI, enkä ole kauheasti perehtynyt talousteorioihin. Kirjoitat paljon riskistä:

"Beta on mun mieleen aivan käsittämätön riskimittari. Volatiliteetti ja riski ovat mun ajatuksissa kaksi täysin eri asiaa. Riski, mun ajatuksissa todennäköisyys menettää pääomaa, tulee siitä, että ei tiedä mitä tekee."

"Fundamentaalisesti yritän minimoida riskiä, en maksimoida tuottoja. "

Ymmärtääkseni ns virallinen totuus osakesijoittamisessa on edelleen, että beta korreloi suoraan riskin kanssa. Tämä tuntuu erittäin mielenkiintoiselta ja oudolta. Kun suomalaisia sijoitusblogeja, -kirjoja ja sivustoja lukee, niin käytännössä jokainen sijoittaja/ekonomi tuntuu hylkivän ajatusta. Esimerkiksi Henri Elo kirjoitti joskus riskistä että volatiliteettiin perustuva riskin käsitys on sopulimaista ja keskittyy itse yhtiön laatuun tms. Jukka Oksaharju (silloin kun kirjoitti vielä jotain analyyttista ja järkevää sijoittamisesta yleiseen jakeluun) kritisoi muistaakseni riskin määritelmää ja hänen mielestään oli ok keskittää sijoituksia muutamaan yhtiöön kunhan nämä tekivät tulosta ennustettavasti ja kovasti ja vielä mahdollisesti eri toimialoilta (vrt Sampo). 

Aiemmin tällä viikolla Panostajan keskustelussa minä sanoin että Panostaja on riskinen sijoituskohde, kun firman tuleva menestys ja kurssikehitys on hyvin suurelti yhden osakkuusyhtiön varassa, jonka tulevaisuuteen en itse usko ja myös Panostajassa piensijoittaja laittaa rahansa yhtiöön, jossa suuromistajat tietävät yrityksen tilasta ja talouskehityksestä todennäköisesti huomattavan paljon enemmän ja aiemmin. Vastauksena sain "Kun katsoo panostajan kurssia niin olen vähän eri mieltä riskisyydestä.. Lähinnä muistuttanut kuolleen miehen sydänkäyrää 5 vuoden periodilla." Ilmeisesti tässä(kin) tapauksessa vastaaja uskoo, että pieni historiallinen volatiliteetti -> pieni riski?

Panostaja - 16.1.2019 9.55

Perehdyin Panostajaan hieman vuosi, pari sitten. Itsellä kiinnostus lopahti osakkuusyhtiöitä katsellessa. Tällä hetkellä suurin osa liikevaihdosta ja -voitosta tulevat Granosta, josta olen vielä vähemmän vakuuttunut kuin muista omistuksista. Panostaja voi olla pidemmällä tai lyhellä tähtäimellä hyvä sijoitus, mutta riskiä ja epävarmuutta on ainakin luvassa. Sijoituskohteiden arvot ja tuotot voivat vaihdella muutenkin ja yleisen suhdanteen mukana erittäin voimakkaasti ja Panostajan arvosta taitaa suuri osa tällä hetkellä Granon harteilla. Panostajaan sijoittavalla piensijoittajalla on vaikea nähdä olevan informaatioetua; joku muu tietää aina enemmän ja ensin jos on tulossa hyviä uutisia tai jos uloste on osumassa tuulettimeen. 

Honkarakenne - 15.1.2019 9.04

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/honkarakenne-allekirjoitti-niiniston-imussa-sopimuksia-kiinassa/70e7b2a5-1663-4560-a384-0b88bbcd4712

Toivotaan että näissä on katteet kohdillaan ja saadaan ketsuppipullo auki Kiinan suuntaan. 

Osto/valtauskohteet Helsingin pörssissä - 14.1.2019 9.24

Inderesin youtube-kanavalla oli viime viikolla(?) hyvä video, jossa Sauli Vilen ja Mikael Rautanen käyvät läpi yritysostojen merkitystä sijoittajalle ja molemmat listasivat todennäköisimmät kohteet Helsingin pörssistä tuleviksi ostokohteiksi.

Itse en juuri vaivaudu spekuloimaan mahdollisilla yritysostoilla. Kun ostaa halpoja yrityksiä, niin välillä joku muukin niistä kiinnostuu ja ostaa koko puljun pois pörssistä tarjoten nopeat hyvät piensijoittajille. Omista sijoituksistani viime vuosina Affecto ja Technopolis ovat ostettu pois pörssistä samalla kun minulla on ollut ihan hyvä panostus näihin yhtiöihin. Kummassakin oma ostohinta on tuntunut varsin edulliselta ja tuotto on tullut kun aliarvostus on purkautunut jonkun käyttäessä halvan hinnan hyväkseen ja ostanut koko yrityksen. Affecto olisi saatettu ostaa pois strategisista syistä kalliimmallakin hinnalla, mutta esimerkiksi Technopolis tuskin olisi lähtenyt pörssistä, jos yrityksen hinta olisi ollut korkeampi. Halpa hinta ei kuitenkaan tee mistään yrityksestä automaattisesti hyvää tai todennäköistä ostokohdetta ja vastaavasti korkea hinta ei karkoita ostajia, jos tähdet osuvat kohdalleen. Näin taustapeiliin katsoessa voi jälkiviisastella, ettei olisi kannattanut ottaa pikkuvoittoja Amerista hinnalla ~25 € kun vuoden päästä tuli ostotarjous 40 € ja Pöyrystä 5 eurolla kun alle vuoden sisään tuli ostotarjous ~10 eurolla. Basware, Pöyry, Amer jne ovat mielestäni esimerkkejä siitä, ettei yritysostoja tehdä hinnan perusteella ja näiden kauppojen ennakointi on vaikeaa. 

Eduskuntavaalit 2019 - 11.1.2019 10.43

Nuo paikkaennusteet ovat aina vähän hankalia ja epävarmoja. Gallupeilla voidaan mitata maan laajuista kannatusta kohtuullisen hyvin, mutta todellinen paikkajako tulee jokaisen vaalipiirin läpimenneiden ehdokkaiden summana ja Suomi on täynnä pieniä vaalipiirejä, joista moni puolue saa 0 tai 1 tai 2 edustajaa ja näiden toteutuminen voi tuoda tai viedä herkästi monia paikkoja. 

Keskustan tippuminen selvästi kahden muun suuren kyydistä ajaa keskustaa itseään noidankehään ja Suomea lähemmäs kaksipuoluejärjestelmää, kuin normaalisti ollaan vaaleissa nähty. Gallupeista jokaiselle on selvää, että pääministeripuolue on SDP tai kokoomus. Jos SDP saa eniten ääniä, niin Suomen seuraava hallitus tulee olemaan pääväriltään punainen -> vasemmistolaiset kerääntyvät Rinteen taakse varmistaakseen ettei porvarihallitus toistu. Jos kokoomus on suurin puolue, niin Suomessa jatkuu oikeistolaisempi linja ja estetään veronkorotushallitus -> kaikki oikeistolaiset keskustan, perussuomalaisten, sinisten, kristillisten ja kokoomuksen väliltä arpovat ovat taipuvaisia äänestämään kokoomusta. RKP:n laskenut kannatus saattaa olla jopa jossain määrin todellisuutta, jos ruotsinkieliset laskevat kyynisesti että on parempi äänestää suomalainen "oikeisto"puolue hallituksen muodostajaksi kuin äänestää ruotsinkielistä ja päätyä tilanteeseen, missä RKP ja kokoomus ovat molemmat oppositiossa. 

Omat veikkaukset hallitusneuvotteluista ovat, että lähtökohtina ovat selvät linjavedot

- kukaan ei halua 6-pack hallitusta, jolla ei ole mitään päätöksentekokykyä

- kaikki muut puolueet haluavat eristää perussuomalaiset pois päätöksenteosta

- kokoomus ja SDP eivät mahdu samaan hallitukseen

-> vihreät ovat automaattisesti hallituksessa. Keskusta joutuu nielemään pettymystään vaalitappiosta, mutta lähtevät kuitenkin hallitukseen mukaan ajamaan maakuntasotea yms. 

Oma veikkaus tulevasta hallituksesta olisi siis varmaan SDP + keskusta + vihreät + vasemmistoliitto. Jos kokoomus ottaisi loppukirin, niin hallitus voisi olla kokoomus + keskusta + vihreät + rkp

Nordea - 8.1.2019 15.24

Olisi ainakin kansankapitalismille ja kansantaloudelle hyväksi, jos suomalaiset piensijoittajat onnistuisivat imuroimaan rahaa ulkomaisilta suursijoittajilta. Nordea on tällä hetkellä suomalaisten piensijoittajien toisiksi omistetuin osake. Ainut suositumpi osake on Nokia. Nokiassa tuulipuvut ovat olleet myyntilaidalla Nordnetin kaupankäyntiartikkelin mukaan, jää nähtäväksi onko oltu taas liian aikaisiin myyntilaidalla, Nordean suhteen näyttää hetkellisesti kohtuullisen hyvältä. 

Sijoitustiedon kysymysketju - 3.1.2019 10.38

Nordealta menee tiedot automaattisesti verottajalle esimerkiksi osingoista, mutta veroehdotuksen tarkastaminen voi olla työlästä. Muutenkin kirjanpito itselle/verottajalle voi olla pidemmän päälle työlästä kun tulee splittejä, reverse-splittejä, osakeanteja, jakaantumisia yms. 

Ennen kuin joku sanoo kulut, niin Nordealla on korkeimmat kaupankäyntikulut Helsinkin pörssissä 1 % / kauppa, ettei tuosta tule kovin kummoista kustannusta. 

Tammiralli 2019 - 2.1.2019 13.43

Näyttäisihän tuo pieneen nousuun kääntyneen. En tiedä kuinka pitkä tuo tammirallin oletettu ajallinen kesto teoriassa edes olisi. Nousun pitäisi varmasti keskittyä tammikuun alkuun, mutta terminäkin on "tammiralli" eikä vuoden ensimmäisen päivän ralli tms. Tammikuu on joka tapauksessa pitkä ja täynnä kauheuksia. Tähän voisi jatkaa myös että "winter is here" ja jos pahanilmanlintuja kuuntelee, niin synkeys kestää useamman vuoden. Itse osakeoptimistina olen hämmästynyt jos vuoden päästä esimerkiksi Nordea olisi alle 7,3 hinnalla tuottanut negatiivisesti. Mielelläni tankkaisin Nordeaa alle 7,3 ja Outokumpua 3,2 eurolla, mutta tuli ammuttua käteiset suurimmalti osin jälkiviisaasti todettuna liian aikaisin. 

Seuraan viisaampia ja säästän siinä sivussa - 31.12.2018 16.50

Kiva nähdä, että joku seuraa asiaa näinkin tarkasti ja vielä jakaa avoimesti muiden nähtäväksi ja vaikka benchmarkattavaksi. 

Budjetista sen verran, että ainakin minun asuinkaupungistani nähden netti näyttää varsin edulliselta, kun taas henkivakuutus vaikuttaa perstuntumalta aika kalliilta. Itsellä ei tällä hetkellä kyllä henkivakuutusta ole, mutta muistelisin näitä tarjouskamppanjoita olleen, joissa sen saa liittymisenä, liiton kautta, muiden vakuutusten kautta tms aika halvalla. Ehkä vakuutusyhtiöt rahastavat näillä hyvin tällä hetkellä tai tässä on hyvät edut, mutta tuntuu oudolta kun henkivakuutus on kalliimpi kuin muut vakuutukset. 

Matkailun vähentäminen on helppo tapa säästää rahaa, mutta toisaalta matkailu voi "rikastaa".