Olet täällä

Nokia - 19.11.2019 10.43

Taisi mennä Henrilläkin keskustelu vähän ihon alle, kun teki aiheen tiimoilta kuuden sivun mittaisen blogauksen. Hyvä että yhtiötä tutkitaan ja jaetaan suhteellisen analyyttistä ja neutraalia kommenttia ihan selvällä suomen kielellä. 

Nokia on vähän hankala yhtiö analysoida (mitenkään) oman asiakaskokemuksen tai ammatillisen tietämyksen perusteella. Tesloja voi käydä koeajamassa, Remedyn pelejä voi itse pelata ja Raision tuotteita voi syödä, mutta yhden tietoliikennetekniikan tohtorin on mahdoton seurata kovin tarkasti kilpailua kommunikaatioteknologioiden tulevaisuudesta ja kuka niitä pystyy tuottamaan tulevaisuudessa kustannustehokkaimmin. Nokialla on 100 000 ammattilaista töissä, liikevaihto kymmeniä miljardeja, useita divisioonia ja tuotealueita, kilpailijoita on useita suoria ja epäsuoria ja kaikki kehittävät uutta tekniikkaa kovalla vauhdilla. Jos joku näkee tässä pelissä selvät tulevaisuuden voittajateknologiat ja -yritykset, niin todennäköisesti huijaa itseään. 

Onneksi kakku on iso ja kasvaa vauhdilla, joten jaettavaa riittää monelle. Odotellaan rauhassa josko se hillotolppa lopulta tulisi kohdalle. 

Näytä koko viesti
Arvosijoittaminen - 13.11.2019 09.16
Erik kirjoitti:

Kiitokset analyyttisestä ja kattavasta vastauksesta! Tätä on harvinaisen mukava lukea myös siksi, että valtaosa (ainakin ammattilaisista) nykyään kertoo olevansa arvosijoittajia, mutta prosessit todellisuudessa vastaavat huomattavasti enemmän spekulaatiota, kuin Graham / Klarman / Buffett -tyyppistä ideaa sijoittamisesta.

Keep up the good work ! 

Samaa mieltä, että Random Walkerin kirjoituksia on aina ilo lukea. Hyvää ja perusteltua tekstiä. 

Samaa mieltä myös näistä nykyajan "arvosijoittajista". Warren Buffet, maailman tunnetuin arvosijoittaja, osti miljardeilla Amazonia ja perusteli Amazonin olevan arvoyhtiö, koska yhtiön arvo > hinta. Juuri kun pääsin kehumasta Random Walkeria, niin kirjassa Arvoguru mennään ihan samalla linjalla. "Moderni arvosijoittaja" on sellainen, joka ostaa kun arvo > hinta... kun termiä näin laventaa, niin onko maailmassa mitään muita kuin arvosijoittajia? Treidaajat, momentum-sijoittajat, indeksisijoittajat ja arvosijoittajat (kasvuyhtiöihin sijoittava = arvosijoittaja, laatuyhtiöihin sijoittava = arvosijoittaja, poikkeustilanteisiin sijoittava = arvosijoittaja, pienyhtiöihin sijoittava = arvosijoittaja, halpoihin yhtiöihin sijoittava = arvosijoittaja). Termin arvosijoittaja kärsittyä inflaatiosta, nykyään ainut ero arvosijoittamisen ja muiden sijoitusfilosofioiden välillä on hieman painotetumpi keskittyminen turvamarginaaliin ja nykyisiin liiketoimintoihin, tulevaisuuden mahdollisuuksien pienellä alipainottamisella. 

Näytä koko viesti
Usa Vaalit 2020 - 7.11.2019 10.01

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/vain-yksi-ihminen-pystyy-voittamaan-trumpin-joka-nayttaisi-seilaavaan-jatkokaudelle/40b13d77-0861-43c2-b752-243a3e646449

Faktoihin en ole juurikaan perehtynyt, mutta ihan hyvän kuuloista pohdintaa. 

Näytä koko viesti
Lehto Group - 5.11.2019 08.01

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/lehdon-sukellus-on-yllattanyt-monet-sisapiiria-lykasti-ex-liiketoimintajohtaja-kohosi-tulokuninkaaksi/9df85532-04af-403a-b0d0-e9f8a6688030

Suolaa haavoihin. Artikkeli on maksumuurin takana, mutta sisältöä on otsikon jälkeen aika lailla nolla. 

"Sisäpiiriä lykästi: ex-liiketoimintajohtaja kohosi tulokuninkaaksi"

"yhtiön entinen liiketoimintajohtaja Asko Myllymäki nousi osakekaupoillaan Pohjanmaan tulokuninkaaksi ja koko maan parhaiten tuloja saaneiden listan neljänneksi. "

Joku sanoo, että lykästi. Joku voisi epäillä, että on myyty ongelmien tultua johtoryhmän tietoon, mutta ennen muille osakkaille kertomista... 

Näytä koko viesti
Kamux - 4.11.2019 01.59
jippej kirjoitti:

Tällä hetkellä intuitio huutaa myymään loput.

Kenttätyötä tein sen verran, että kävin arviolta 1k katetta jättämässä Kamuxille, kun auton päivitin tuoreempaan. Ehkä se tästä omasta asioinnista jäi fiilikseksi. 

Kamux oli paras paikka tehdä autokauppaa, joten koet sen huonona sijoituskohteena? Nyt en ymmärrä. 

Jätit Kamuxille katetta, joten haluat saada "rahat takaisin" myymällä osakkeet voitolla? Vai jäikö huonosto asiakaspalvelusta paha fiilis? 

Näytä koko viesti
Fortum - 14.10.2019 08.20

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/hjallis-harkimo-fortumin-jattikaupasta-eihan-tassa-ole-mitaan-jarkea/bbba39a8-6a95-43a0-abe8-b4e87007cdfa

En tiedä onko Hjalliksella jotain tietoja tai laskelmia, jotka osoittaisivat Uniper-kaupan huonouden. Näissä teksteissä ei ainakaan sellaisia mainita ja näyttää enemmän oman profiilin nostolta ja hallituksen haukkumiselta. Ei toki tarkoita, etteikö Hjallis voisi olla ihan hyvin oikeassa. 

Mielenkiintoisempaa on kuitenkin omistajaohjausministerin kommentit: 

"Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd) kommentoi Uudelle Suomelle tällä viikolla, että Suomen tarkoituksena on tehdä muutoksia Uniperissa.

”Suomessakin on ollut hiilivoimaa varsin mittavasti vielä jokin aika sitten, ja Suomessa on pystytty niitä päätöksiä tekemään. Kyllä ajattelen, että logiikka menee niin päin, että siinä kohtaa, kun omistetaan enemmän yhtiötä, jolla sitä hiilivoimaa on, niin mehän olemme tekemässä sitä muutosta. Kukaan ei ostanut sitä siitä syystä, että siellä on paljon hiilivoimaa, vaan siitä, että me pystymme muuttamaan sen toisenlaiseksi”, hän sanoi." 

Kuulostaa aika pahalta kun demariministeri on "tekemässä muutoksia" suoraan Uniperin toimintaan. 

"Paateron mielestä tilanne on tällä kertaa erilainen siinä mielessä, että edelliseen kauppaan liittyi epävarmuutta, mihin Uniperin silloinen johto reagoi. Paateron mukaan tämä aiheutti hänelle epätietoisuutta. "

Ai nyt ei ole epätietoisuutta kaupan suhteen ja Uniperin toiminnassa? 

Uniperin johto ja henkilöstö suhtautuvat jo nyt hyvin nihkeästi Fortumiin ja sen valtapyrkimyksiin ja tavoitteisiin. Sitten tulee demarimninisteri Suomesta joka "tekee muutoksia" eli pomottaa Fortumin hallitusta joka pomottaa Fortumin TJ:tä joka pomottaa Uniperin hallitusta joka pomottaa Uniperin johtoa että teidän pitää muuten ajaa alas aika suuri osa toiminnoistanne ja tuotantolaitoksistanne. What could go wrong? 

Tälle taitaa olla ihan virallinen termikin olemassa: poliittinen riski. 

Näytä koko viesti
Ostin/Myin tänään - 9.10.2019 01.00

Nordeaa tarttui eilen @6,1. Nousi ensimmäistä kertaa ikinä salkun suurimmaksi. 

Näytä koko viesti
Nokia - 4.10.2019 10.25

Minä en näe tuota Q3 osaria kovinkaan merkittävänä. Tiedossa on jo Q3 heikkous ja varsinainen tulos pitäisi tehdä taas Q4 aikana. Ei ole paljoakaan merkitystä onko tulos laimea vai sysipaska. Q4 kautta mennää jo ja firmalla pitäisi olla näkymystä tullaanko ohjeistuksiin pääsemään. Jos 2019 ei tule negaria, niin sen pitäisi itsessään olla jo markkinoille positiivinen yllätys. Negari voidaan toki antaa 5 min ennen Q3 raporttia. Tässä vaiheessa katseet pitäisi olla jo vahvasti vuodessa 2020 ja olettaisin että nykyisen 2019+2020 ohjeistuksen käydessä vanhaksi, tullaan seuraavat ohjeistukset ja tulevaisuuden näkymät antamaan vasta tilinpäätöstiedotteen yhteydessä. 

Näytä koko viesti
Markkina tänään: Seuranta- ja kommentointiketju - 18.9.2019 11.36

https://www.bloomberg.com/opinion/articles/2019-09-13/negative-rates-threaten-health-of-banks

https://www.project-syndicate.org/commentary/why-ultra-low-interest-rates-hurt-growth-by-ernest-liu-et-al-2019-09

Keskuspankit ovat jo pitkään harrastaneet narulla työntämistä ja joka kerta kun lääke ei tepsi, on ratkaisuna enemmän samaa lääkettä. Lotrausrahaa kaadetaan ja silti investoinnit, talouskasvu tai inflaatio eivät nouse. Tuossa on pari artikkelia, joissa pohditaan mekanismeja miksi keskuspankkien toimet eivät aiheuta haluttuja vaikutuksia. 

Näytä koko viesti
Incap - 13.9.2019 03.57

"Incap nostaa vuoden 2019 tulosennustettaan

Incap Oyj arvioi, että yhtiön liikevaihto ja liikevoitto (EBIT) tulevat olemaan vuonna 2019 selvästi suurempia kuin vuonna 2018. Aikaisempi puolivuosikatsauksen yhteydessä annettu arvio oli, että liikevaihto ja liikevoitto (EBIT) vuonna 2019 ovat suurempia kuin liikevaihto ja liikevoitto vuonna 2018. Molemmat arviot perustuvat oletukseen, ettei valuuttojen muuntokursseissa tai komponenttien saatavuudessa tapahdu merkittäviä muutoksia.

Vuonna 2018 Incapin liikevaihto oli 59,0 miljoonaa euroa ja liikevoitto 8,6 miljoonaa euroa. Tammi-kesäkuussa 2019 Incapin liikevaihto oli 37,2 miljoonaa euroa ja liikevoitto 5,7 miljoonaa euroa.

Päivitetty arvio perustuu kysynnän kasvuun erityisesti vakiintuneessa asiakaskunnassa, minkä lisäksi yhtiö on onnistunut laajentamaan asiakaskuntaansa."

 

Tässä puljussa on kyllä tekemisen meininki. 

Näytä koko viesti