Lehtopöllö
Viimeisimmät viestit
KH Group (os. Sievi Capital)
10.9.2024 - 09:22
Remy Extra wrote:
Milloinkohan on sellainen hetki, että Sijoitutiedon sunnuntaina syntynyt sunnuntaikolumnisti voisi kirjoittaa ajatuksiaan KHG:stä? Sitä minä vain, että kääntyykö vai ei?
merkittäviä lisäyksiä listan yläpäässä viime kerralla..
T:oma pyöräkuormaaja vahvasti ojassa
Komppaan että kolumni olisi kiva :)
Joku Zeroman siellä näyttää keikkuvan top10 omistajissa ja elokuussakin on lisätty, että ilmeisesti siellä on luottoa käänteeseen.
Valmet
6.9.2024 - 08:50
isipappa wrote:
Kas, hieman reippaampi yt-kierros käyntiin Valmetissa. Eikö pois pakotettu (?) toimitusjohtaja jättänytkään siistiä työhuonetta seuraajalleen, vaan tämä joutuu heti alkajaisiksi tekemään suursiivouksen?
Ihan mielenkiintoinen kysymys onko edellinen TJ jättänyt tarpeelliset kipeät päätökset tekemättä vai onko uusi TJ mallia excel-johtaja ja heti leikkaa näennäistä läskiä, niin alimmalle riville jää enemmän (ja pahimmillaan tehdään hallaa pitkällä aikavälillä, mutta hetkellisesti näyttää hyvältä kun vähennetään esim suunnittelua, myyntiä tms)?
Valmet näyttää etenevän aika ristiriitaisissa tunnelmissa. 2024 H1 tilaukset -17 % YoY ja tilauksia tulee vähemmän kuin liikevaihtoa. Mutta toisaalta kannattavuus on ollut vahvaa.
Yhtiö antoi posarin jonka mukaan liiketoiminta lähtee suorastaan kuuhun H2 aikana...
... ja kolmeen kuukauteen kolme eri sisäpiiriläistä on myynyt isosti näennäisen halvalla kurssilla.
Ja nyt vielä isot muutosneuvottelut: "Muutosneuvottelut sisältävät suunnitelman, jossa harkitaan toimenpiteitä liiketoiminnan kannattavuuden ja kilpailukyvyn parantamiseksi" ja "henkilöstömäärän sopeuttamista työtilanteeseen" ja "pysyvien vähennysten määrä on noin 200 tehtävää"
Tilaukset vähenee, tilauksia tulee vähemmän kuin liikevaihtoa, sisäpiiri myy isolla rintamalla, väkeä potkitaan ulos isosti kun ei ole töitä.
Ja kuitenkin posarin mukaan liiketoiminta vetää todella hyvin?
Eläköityneen optiospekulantin portfoliosijoitukset
3.9.2024 - 09:36
Aki Pyysing wrote:
Teksti ei mitä ilmeisimmin saanut ihmisiä uskomaan tätä tai ymmärtämään asian tärkeyttä. Tai sitten oli muuten vain huono🤷♂️.
Kolumni oli ihan hyvä, kiitos siitä.
Uskoisin että suurinta osaa suomalaisista ei asia kiinnosta (vaikka pitäisi) ja kiinnostuneista iso osa ei usko tai ymmärrä (ei sovi maailmankuvaan). Ne jotka uskovat ja ymmärtävät ovat varmaan yliedustettuna sijoitustiedon lukijoissa koko kansakuntaan nähden.
Olen kolumnin kanssa samaa mieltä, mutta oma usko orpon ja RKP:n kykyyn tehdä järkeviä, byrokratiaa vähentäviä teollisuuden ja investointien kannalta hyödyllisiä päätöksiä on varsin matala.
Nokia
30.8.2024 - 10:30
Marraskuu wrote:
Jotenkin tuli tuo suomalainen luonne mieleen näistä analyytikoista - ei siitä noin paljon voi kukaan maksaa. Älkää nyt vaan tarjotko liikaa, kun meille vähempikin riittää 🙈
Jep. Kyllä muutenkin ihmetyttää analyytikoiden tempoilevuus.
Inderesillä oli viime kesänä Nokialle osta-käsky ja tavoitehinta 4,8 €. Siitä käännyttiin pohjalla negatiiviseksi ja perusteluina oli sellaisia kuten Nokian vaikea markkina-asema operaattoreiden suuntaan ja tuotekehityspanostukset teknologiaan. Kas kun Nokian hankala asema voimakkeiden operaattorien suuntaan ja tuotekehityksen vaatimukset ovat olleet samat vuosia ja olisi luullut analyytikon tajuavan jo ennen kuin kurssi pohjasi.
Joku nosti eilen Inderesin foorumilla esiin Inderesin osien summa-laskelman. 2022 analyytikko laski että perusskenaariossa Mobile Networksin yritysarvo olisi 8 miljardia. Tuoreimmassa osien summassa Mobile Networksin arvo oli enää 2 miljardia!
Liiketoimintayksikkö vaihtaa noin 10 miljardia euroa vuodessa. On käytännössä yksi kahdesta tai kolmesta länsimaisesta toimijasta globaalisti kriittisellä teknologia-alalla. Kaksi vuotta sitten yritysarvo oli perusskenaariossa 8 miljardia mutta nyt enää 2 miljardia?! Nyt jos joku meinaisi liiketoiminnan ostaa, niin analyytikot kilpaa huutavat että älkää nyt ainakaan suomalaisille noin paljoa maksako!
Harvia
13.5.2024 - 09:15
Tekijä wrote:
Harvia on aika pieni putiikki: vähintään 5 000 lapulla eli nyt 200 000 eurolla - mutta pari vuotta sitten 70 000 eurolla - olet 100 suurimman omistajan listalla. Siinä seurueessa ei ole monia myyntejä toistaiseksi ollut, vaikka joka kuukausi instikka tai pari keventää ja pari muuta lisää. Omat jaettuna AOT ja OST, jälkimmäisiä voi keventää, kun tarve tulee, edelliset pysyvät.
Harviassa (niin kuin melkein kaikissa Helsingin pörssin osakkeissa) suurimmat omistajat ovat lähinnä rahasto, rahasto, rahasto, eläkeyhtiö, eläkeyhtiö jne ja toki päälle muutama ankkuri ja henkilöomistaja. Näiden sielunmaisemasta ei taida saada mitään järkevää kuvaa. Enemmän itseä kiinnostaa sisäpiiriläiset, joilla voi olettaa olevan jotain näkemystä Harvian tilanteesta.
Sisäpiiriläisille toki kaadetaan uusia osakkeita palkkio-ohjelmista, ettei suotta tarvitse laittaa omaa rahaa peliin omistaakseen osaketta.
Myynneille löytyy myös ns hyviä perusteluita, kun Pajuharju siirtyi Kamuxiin ja Kunz lähtee Harviasta.
Silti sisäpiiri ei osta omalla rahalla, mutta myynti-ilmoituksia on tullut mm Kunz, David Ahonen, Markus Wörmanseder, Anssi Pelkonen, Mika Suoja, Pajuharju.
Citycon
28.2.2024 - 09:15
Cycling Moose wrote:
Se mitä itse toivoisin, on parempaa viestintää piensijoittajien suuntaan. Viestintää voi vaikkapa peilata Sampoon, jonka edustajat vastailevat kilpailevalla sijoittajapalstalla ja jonka IR-blogissa asioita väännetään rautalangasta sijoittajille. Minimitoiveena on, että jos tilanteet muuttuvat nopeasti ja tehdään täyskäännös aiemmin viestitettyyn, niin asia myös perustellaan selkeästi ja perusteellisesti.
Suunnattua antia seurannut kurssilasku on sinänsä mielenkiintoinen ilmiö: kurssihan laski enemmän kuin mitä lukujen perusteella olisi ehkä voinut olettaa ja kurssi hakeutui nimenomaan antihinnan tietämille.
Tässä on kaksi pointtia joihin haluaisin tarttua.
Toinen on tuo osakkeen hinta ennen antia, suunnattu anti ja nyt kurssi antihinnan alapuolella. Kuulee sanottavan, että jos on pahoittanut mielensä suunnatusta annista, niin sen kuin ostaa osaketta pörssistä ja saa halvemmalla kuin mitä sitä annissa annettiin. Onhan se niinkin, mutta mielestäni ei olisi ollut liikaa vaadittu pörssiyhtiöltä, ettei olisi jouduttu tilanteeseen, missä suunnattu osakeanti oli välttämätön. Olisi alunperin mietitty Kistan ostaminen ja pääomanpalautukset sen mukaan, että luottoluokitus ei ole vaarassa! Nyt ensin poltettiin rahaa niin paljon, että luottoluokitus meinasi pudota ja sitten oltiin pakotettu tekemään osakeanti. Ei se minua osakkeenomistajana paljon lämmitä, että saan osaketta osakeantia halvemmalla, kun yhtiön johto on ensin hölmöillyt kurssin ATL tasoille.
Toinen kohta Cityconissa on tuo sisäpiiri ja tiedottaminen. Cityconia seuraa 6 analyytikkoa, mutta itselläni ei ole pääsyä yhdenkään raportteihin. Vara Research kerää konsensusdataa, mutta tällä hetkellä heidän tietonsa on yli 3 kuukautta vanhaa! Eli ollaan hyvin pitkälti yhtiön oman tiedottamisen varassa. Yhtiön tiedottamista voi taas peilata näihin 1) Ball hehkuttaa joka raportti kuin fantsusti menee ja kurssi vetää ATL. Myös suunnattu osakeanti, mikä romahdutti kurssin, oli valtava menestys ja nyt menee hienosti... 2) Yhtiö juuri kertoi ettei osakeanneista ole ollut edes puhetta ja sellainen tehtiin loppuun saakka kahden viikon kuluessa. Eli yhtiön omaan tiedottamiseen ei voi luottaa juuri ollenkaan.
Cityconia ajaa yksi mies mielensä mukaan ja tähän pääsee halutessaan osakkaaksi, mutta Cityconiin pääsee vain "kyytiin". Pääomistaja käyttää melkein rajatonta valtaa ja päätöksiä rajoittaa vain laki. No minkä ihmeen takia minäkin omistan tällaisesta yhtiöstä osakkeita, oletus on ollut yhtiön pääomistajan ja johdon kyky luoda arvoa opportunistisesti. Kiinteistöistä tulee vuokratuloja koko ajan ja niitä jaetaan pääomanpalautuksina, mutta se varsinainen mahdollisuus on allokoida opportunistisesti pääomaa: divestoidaan kiinteistöjä edes lähelle kirjanpitoarvoja ja käytetään vapautunut pääoma ostamalla omia osakkeita selvällä alennuksella tai edes vähennetään velkoja ostamalla velkoja alennuksella. Ideassa on nyt pari ongelmaa, ensinnäkin pitäisi uskaltaa luottaa johdon sanomiseen ja toisekseen pitäisi luottaa johdon kykyyn tehdä oikeita asioita, nyt on luotto molempia kohtaan koetuksella.
YIT
9.1.2024 - 08:24
Almanakka wrote:
Tämä ala on sijoittajille kyllä aika karu.
Se on kyllä näin. Jostain syystä ruotsalaiset firmat tekee ilmeisen kannattavaa liiketoimintaa sekä Ruotsissa että Suomessa. Suomalaiset eivät tunnu tekevän voittoa missään.
Lehdolla oli sijainti Ruotsin vieressä ja sinne laajennuttiin henkseleitä paukutelleen. Lopulta liiketoiminta oli kestävästi tappiollista kummassakin maassa. Ruotsista vetäydyttiin ennen kuin Suomenkin liiketoiminta ajettiin alas.
SRV:llä piti olla sitä kuuluisaa Venäjä-tietämystä. No kaikista Venäjän projekteista jäi käteen vain tappioita sen lisäksi että Suomen liiketoiminta on saatu pidettyä hengissä vain osakeanneilla.
Suomen suurin ja kaunein YIT ei sekään meinaa saada tulosta tehtyä edes Suomessa ja nyt tullaan häntä koipien välissä pois Ruotsin inframarkkinoilta. Ilmeisesti Suomen ylivertaista rakentamisosaamista on sentään onnistuttu kaupallistamaan ja YIT:n itäisen keski-Euroopan liiketoiminnat tekevät kestävästi voittoa?
Venäjä
29.12.2023 - 13:29
Marraskuu wrote:
Venäjä moukaroi Ukrainaa mittavalla ohjus- ja lennokki-iskulla jälleen.
Länsi tukee Ukrainaa, mutta ei anna Ukrainalle aseita, joilla se ylettyisi Venäjän niihin sotilaskohteisiin, joista Venäjä hyökkää ohjuksilla.
Länsimailla on kovin erilainen suhtautuminen Israelin puolustautumiseen ja Ukrainan puolustautumiseen.
Israelilla katsotaan olevan oikeus puolustaa itseään tuhoamalla Gaza omien rajojensa ulkopuolella. Ukrainalle sallitaan puolustautuminen omalla maaperällä, mutta kielletään aseet, joilla voisi iskeä Venäjän puolella oleviin sotilaskohteisiin.
Mielestäni Ukrainalla ja Israelilla on molemmilla oikeus puolustaa omaa kansaansa hyökkäystä ja kansanmurhaa vastaan (ilman onnistunutta puolustusta sekä Ukraina, että Israel joutuisivat välittömän kansanmurhan uhriksi tahoillaan).
Länsimaiden pitäisi tukea Ukrainaa voimakkaammin ja nopeammin, mutta ero Ukrainan ja Israelin välillä on selvä. "Russia possesses a total of 5,889 nuclear warheads as of 2023". Jos Venäjällä ei olisi ydinaseita, niin länsimaat olisivat auttaneet Venäjän hyökkäyksen lopettamisessa jo aikoja sitten. Jos Hamasilla olisi niin paljon ydinaseita, että sillä voisi tuhota koko ihmiskunnan, niin Israelin hyökkäystä Gazaan tuettaisiin USA:sta paljon vähemmän.
Lindex (os. Stockmann)
13.11.2023 - 09:24
"Ehnbåge pitää pääomamarkkinapäivän. Jos ennen pörssiyhtiöiden Capital Market Day:tä aina ostaisi, tekisi luultavasti hyvää tiliä, koska aika harvoin niiden tarkoitus on rauhoitella sijoittajia, että ei meillä nyt niin kovin hyvin mene."
En muista kuulleeni tästä mitään tilastoa, luultavasti USA:n markkinoilta joku on kerännyt dataa.
Intuitiivisesti tämä olisi helppo ymmärtää. Yhtiö pääsee hehkuttamaan omaa erinomaisuutttaan ja avaamaan liiketoimintojaan ja hienoja mahdollisuuksia. Enemmän näkyvyyttä potentiaalisille sijoittajille ja moni iso peluri voi katsoa ensin CMD:n ja siitä saada luottamusta laittaa rahaa yhtiöön.
Ulkomuistista nämä eivät ole kuitenkaan olleet mitään riemuvoittoja. Esim Neste taisi romahduttaa omaa kurssiaan esittelemällä ei niin upeita tulevia katteita CMD:llä ja sai aikaan vain myyntipainetta ja pelkoa tänä vuonna.
CMD voi olla markkinoille pettymys ja sijoittajat voivat pelästyä mitä tahansa toimitusjohtajan sivulauseessa nostamaa. Stockmannin kohdalla ilmeisin vaihtoehto voisi olla se, että jotkut ostaa osaketta etukäteen toivoen lisätietoa tavaratalojen myynnistä ja rupeavat myymään lappua pörssiin heti kun on selvää, että CMD:llä hoetaan vain asiaa mietittävän ja selviteltävän pitkälle tulevaisuuteen.
Witted Megacorp
23.8.2023 - 09:13
TL wrote:
Aki Pyysing wrote:
Kauankohan Inderes jaksaa pysyä näin positiivisena Wittedistä?
Välillä olen pohtinut kuinka paljon Inderesin toimintamallilla uskaltaa maksavia asiakkaita kurmuttaa. Eikä pelkästään Wittedin osalta, yllättävän positiivisia ovat esimerkiksi Nightingalekin analyysit.
Luulisin ettei kyse ole niinkään siitä, ettei uskalleta antaa maksavista asiakkaista negatiivisia suosituksia. Enemmän on kyse ymmärtääkseni analyytikoista ja heidän optimismistaan/luonteestaan. Kyllähän Inderesillä negatiivisia suosituksiakin on. Toiset analyytikot vain katsovat maailmaa vähän ruusunpunaisempien lasien läpi ja toiset kyynisemmin. Vähän epäreilu ajankohta vertailla, kun jälkiviisaana voidaan todeta kaikkien teknologiayhtiöiden kärsineen viime vuosina, mutta esimerkiksi Wittediä seuraava Antti Luiro on kyllä ollut melkoisen bullero; lähes kaikista kohdeyhtiöistä on ollut positiivinen suositus ja ennusteissa pelkkää hyvää.
Jos katsotaan mitä Inderes itse tekee ja verrataan sitä siihen, mitä Inderes sanoo: Inderesin osakevertailussa eniten nousuvaraa kurssista tavoitehintaan on usein esimerkiksi juuri Luiron analysoimissa yhtiöissä (Witted, Leaddesk, Nightingale, ...). Näissä on usein osta-suositus ja tavoitehinta ~50 % kurssin päällä. Sitten kun mallisalkku ostaa jotain, niin eipä nämä ikinä pääse mallisalkkuun "valtavasta potentiaalista" huolimatta, vaan sinne valikoituu jotain Fortumia ja Valmetia. Varmasti osaltaan on kyse riskin välttämisestä, mutta näkisin Inderesin oman väen uskovan noita 'vanhoja partoja' (esim Juha Kinnunen analysoi Fortumia ja Antti Viljakainen Valmetia) enemmän ja luottavan heidän positiivisiin suosituksiin selvästi enemmän.
Wittediin palatakseni, niin olen koko ajan pitänyt Inderesin ennusteita liian optimistisina. Siitä huolimatta olin näkevinäni jotain "turvamarginaalia" hinnassa jo aikoja sitten ja menin ostamaan selvästi nykyistä kalliimmalla. Wittedillä on kuitenkin nettokassa, että yritysarvo lähestyy nollaa jo selvästi aiemmin, kun osakekurssi lähestyy nollaa :D
Eiköhän Wittedin tilanne ennen pitkää helpota. Markkinan piristyminen pitäisi näkyä heillä kyllä nopeasti. Itse en osaa sanoa koska ja kuinka nopeasti markkina tulee piristymään. Solteq julkaisi tänään osarin ja he lupailivat, että Retail&Commerce-puolella verkkokauppojen markkina olisi piristymässä loppuovuoden aikana. En minä valtavasti Wittedin tarinaan usko, mutta joku voisi väittää aika paljon pahaa olevan jo hinnassa.