Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 21.4.2023 - 09:09

Okei. Tuottomielessä ihan ok mennyt tuo treidaaminen surprise

Siis neljännesvuoteen neljännesmiljoona tuottoa ja vieläpä pienen riskin vedoilla? Uskaltaako kysyä kuinka isolla positiolla treidaat eli mikä on ollut tuotto kassalle? Ja toki kiinnostaisi tietää hiukan enemmänkin millaisiin treideihin vedät. 

Näytä koko viesti
JR:n allokaatioblogi - 26.1.2023 - 13:47
JR kirjoitti:

Teslapositio on toistaiseksi iloisesti tappiolla. Tänään kävi avauksessa -60k, nyt on -37k.

Oon kuitenkin toistaiseksi ihan toiveikas ja tyytyväinen, uutisvirrassa ei mun mielestä ole oikein mitään positiivista Teslan valuaation kannalta. Oon sanonut että ne niiden isot katteet ei voi kestää, ja nythän niitä leikattiin kovasti. Sillä ostettiin taas ensivuodeksi jatkoa volyymin kasvulle, mutta tuloskasvussa tullee tyhjä vuosi.

Tesla pystyy ehkä hintakilpailemaan perinteisten autovalmistajien kanssa toistaiseksi tavalla, johon niiden on hankala vastata, mutta sitten meillä on Byd. Kiina on kova polkemaan hintoja muutenkin, ja on valmis kaikenlaiseen likaiseen kotiinpäinvetoon. Niistä akkumineraaleista, joiden uskotaan muodostavan jonkinlaista pullonkaulaa sähköautojen yleistymiselle, aika iso osa tulee Kiinasta. Voi olla, että toiset saa niitä jossain vaiheesa halvemmalla kuin toiset. USA kykenee kyllä protektionismiin siinä missä Kiinakin, ja pitänee Teslan kotimaanmarkkinat kunnossa vaatimalla kotimaisten akkumineraalien käyttöä, mutta Euroopassa Byd muodostanee Teslalle pahan kilpailijan.

Veikkaisin, että autonhankkijat jakautuu vähän kahteen leiriin - Jos haluaa laatikon joka kulkee lujaa, niin Teslan sijaan usein ehkä valitaan jatkossa Byd. Jos haluaa laadukkaasti kasatun auton, niin ehkä osa maksaa hiukan enemmän jostain klassisesta länsimerkistä.

Teslanhan ei tarvitse kadota mihinkään, sillä on varaa vielä kasvaakin, ja silti nykyinen valuaatio on todella korkea.

 

Q4 tulos ja ennusteet vuodelle 2023 otettiin vastaan markkinoilla positiivisesti ja jenkeissä odotetaan +6% avausta.

Mites shortti? Vieläkö on uskoa ja kuinka pitkälle uskallat katsoa tämän kortin?

Näytä koko viesti
JR:n allokaatioblogi - 11.1.2023 - 15:03

Olet oikeassa että suurin tekijä autojen myynnin lisäämiselle on tarjonta ja ennen kaikkea akkujen tuotannon skaalaaminen ja ennen kaikkea sen nopeus. Mutta jos hiukan tutkii tarjontaa sekä ennusteita sen noususta niin ei autojen sähköistäminen siihen kaadu. Ja tuotantoa ollaan ylösajamassa myös Euroopassa jolloin Kiinan dominanssi on heikkenemässä.

https://www.energy-storage.news/lfp-to-dominate-3twh-global-lithium-ion…

 

While 90% of the world’s battery manufacturing was in the Asia-Pacific region, and most of that in China, by 2030 that share will have fallen to 69%. Europe will have a 20% share at that stage, Wood Mackenzie forecast. 

That forecasting is broadly in line with recent figures from another analysis group, Clean Energy Associates, which said China — as opposed to Wood Mac’s reporting of Asia-Pacific region percentage — had a share of about 75% of global battery cell production capacity in 2020, set to fall to 66% by 2030.

Another group, Benchmark Mineral Intelligence, calculated that Europe is on track for 27 gigafactories by 18 different producers by 2030, accounting for 789.2GWh of capacity by then, a 14% share of the global total market.

 

Älytön prosentti on siis nykyään noin 75% ja tulee laskemaan vuosikymmenen loppuun mennessä noin 66%:iin. 

 

 

Näytä koko viesti
JR:n allokaatioblogi - 11.1.2023 - 11:29
TL kirjoitti:

 

 

Uskallan väittää ettei koko uusien autojen globaali markkina oli siirtynyt sähköiseksi 2030-35; tuskin edes Euroopassakaan.

Ja väitteesi perustuu mihin? Jos vuonna 2022 markkinaosuus oli 12% ja se on kaikkien tilastojen mukaan kiihtyvä niin miksi ei olisi 2035 käytännössä 100%? Itse uskon että ollaan Euroopassa jo lähes 100%:ssa lähempänä vuotta 2030. Norjassa EV osuus oli 12% noin vuonna 2016. Viime vuonna eli 6 vuotta myöhemmin oltiin jo 80%:ssa. Kaikkien tärkeimpien markkinoiden EV osuus tuntuu orjallisesti seuraavan Norjan esimerkkiä. 

https://www.iltalehti.fi/sahkoautot/a/9f5a2468-a348-4167-990a-2da175789…

Näytä koko viesti
JR:n allokaatioblogi - 11.1.2023 - 10:37

Siihen että koko autokanta sähköistyy menee kuitenkin vielä 20-40 vuotta joten ei hätää, kyllä niitä V8:a on tarjolla vielä pitkään kaltaisillesi.

Täytyy kuitenkin muistaa että kun joskus vuonna 2030-35 uusien autojen myynti on siirtynyt lähes kokonaan sähköisiin niin koko autokannasta on muuttunut vasta noin 15% sähköiseksi. Siitä menee vielä pitkään että koko autokanta sähköistyy.  

Näytä koko viesti
JR:n allokaatioblogi - 11.1.2023 - 10:20

Totta, Tuo on yksinkertaistettu mutta kertoo erinomaisesti pitkän kuvan. Lyhyellä tähtäimellä tarjonta ei välttämättä pysy perässä koska akkumineraalit ei riitä ja niiden tuotannon nostaminen voi kestää hieman pidempään mitä kysyntää olisi. Ja toisaalta kysyntään voi tulla haasteita. 

Markkinan suunnasta ei kuitenkaan ole mielestäni epäselvyyttä. Se ollaanko sähköautoissa 90-100% markkinaosuudessa vuonna 2030 vai 2035 on vain mielestäni epäselvää mutta sinne ollaan kuitenkin matkalla. Yksikään markkina ei ole suuremmin poistunut osbourne efektin viitoittamalta tieltä. 

Linkkaamani artikkeli on vuodelta 2019 ja yllättävän hyvin todellisuus on mennyt sen mukaan. 

https://twitter.com/visaskn/status/1611688248744574977

 

Ja vielä linkki UK:n markkinan kehityksestä.

https://carbontracker.org/one-in-three-uk-car-sales-may-be-fully-electr…

Näytä koko viesti
JR:n allokaatioblogi - 11.1.2023 - 08:44

Ymmärrän kyllä tässä mielessä JR:n shortin. On täysin selvää että tilauskanta kuihtuu tällä hetkellä ja kysyntäongelmia on suurimmilla markkinoilla. Mutta pörssit silti katsovat tulevaisuuteen ja suurin kysymyshän on kuinka pitkään nämä ongelmat jatkuvat. Teslahan tiputti hintojaan nyt Kiinassa.  

https://www.reuters.com/technology/tesla-cuts-prices-model-3-model-y-ch…

Tulokseen varmasti vaikuttaa mutta todennäköisesti näin iso alennus buustaa myyntiä. Teslan markkinoiden parhaimmat katteet antavat tilaa hintojen laskulle ja tätä komponenttia ei muilla valmistajilla ole käytössä. 

Edelleen näkemys on että pitkällä tähtäimellä Tesla on ehdottomasti mielestäni vahvoilla. Lyhyellä tähtäimellä (1-2v) voidaan kyllä käydä vauhtia ottamassa alempaakin, tai sitten ei. 

Globaalisti sähköautojen myynti on S-käyrän alussa (monilla markkinoila toki jo pidemmällä). Kun katsoo Norjan, Alankomaiden tai Ruotsin kehitystä niin näkee selvästi mihin myös isommat markkinat (Kiina, USA) menee tulevina vuosina. Suosittelen lukemaan seuraavan artikkelin Osbourne efektistä

https://cleantechnica.com/2019/02/25/the-osborne-effect-on-the-auto-ind…

 

 

Näytä koko viesti
JR:n allokaatioblogi - 29.12.2022 - 15:01
PikkuPro kirjoitti:

Onhan tää JR:n Teslanäkemys resultwise nyt taas ollut jäätävän kova. Musta jos etukäteen huutelee ja helvetin hyvin napsuu niin jos silloin ei saa olla tyytyväinen niin jotain on systeemissä pielessä. Koska jos ohi menee niin vittuilijoita kyllä riittää.

Mutta siis halusin vain onnitella, jäätävää tulosta kerta toisensa jälkeen: Evo, Twitter, Tesla.

Ymmärrän nyt paremmin, ettei kiinnostanut maksaa veroja ajallaan kun 7% läppäkorolla voi sijoitellakin! kiss

 

No siis täysin samaa mieltä. Ja siksi pelottaa kyllä todella paljon olla näin kovasti gurua vastaan tässä tilanteessa. Tosin olin kyllä itsekin samaa mieltä että Teslan arvostus oli kyllä haastava siellä >300 USD hinnoissa. Shorttaamaan en kyllä silti uskalla koska jos jotain olen oppinut niin ihmisten hulluudelle etenkin arvostustasojen yläpäässä ei tunnu olevan rajoja. Mutta nyt 100usd hinnoilla Teslaa voi kyllä alkaa jo pitämään käytännössä arvo-osakkeena ja olen itsekin siihen nyt sijoittanut (liian aikaisin as usual...)

Näytä koko viesti
JR:n allokaatioblogi - 29.12.2022 - 12:18
JR kirjoitti:

On ihan turha kuvitella, että Tesla olisi kehittänyt kokoonpanolinjan suhteen jotain radikaalisti parempaa, kuin perinteiset autovalmistajat. Tesla saa koottua autoja halvemmalla, koska hyväksyvät kokoonpanossa enemmän virheitä.

Joo, samaa mieltä. Kokoonpanon etu ei voi olla radikaalia vaikka ymmärtääkseni ns giga pressit ja sitä kautta suurempien valujen käsittelyllä on saatukin osien määrää tiputettua ja sitä kautta valmistusta nopeutettua. Varmasti tämä etu tullaan ottamaan kiinni jossain vaiheessa muiden valmistajien osalta. Mutta Teslan etu on ettei heillä ole vanhoja tehtaita painolastina vaan voivat toimia ns tyhjältä pöydältä uusia tehtaita ylösajaen. Perinnevalmistajilla on huomattava määrä polttomoottoriautoille tehtyjä tehtaita joiden modernisoiminen nykyaikaan ei välttämättä ole helppoa tai halpaa. 

Tuo halvempi kokoonpano koska virheitä on enemmän ei kyllä pidä täysin paikkaansa. Kun valmistus toimii tehokkaimmillaan myös varianssi on pientä. Tesla on ehkä ollut hieman "ylioptimistinen" tuotannon ylösajon suhteen ja päästänyt markkinoille tuotteita vaikka tuotantoprosessi ei ole ollut vielä täysin ylösajettu. Maaliongelmat ja "panel gapit" näistä varmasti parhaat esimerkit. Kuitenkin näistä on päästy eroon ajan saatossa ja uusien tehtaiden "laatu" on jo nykyään varsin mallikasta. Laatu lainausmerkeissä koska kyseisellä sanalla voidaan tarkoittaa monta asiaa. Näin insinöörille se tarkoittaa lähinnä varianssin pienuutta ja sitä etttä tuote vastaa suunniteltua. Suurelle yleisölle yleensä ns "laatuvaikutelmaa" eli miltä kuulostaa kun laittaa oven kiinni. 

Kilpparin kommentit Appleen verraten on itselläkin monesti käynyt mielessä. Kilpailuetua voidaan pitää yllä todella pitkään. Applella oli ja on apuna koko heidän luoma ekosysteemi, saa nähdä pystyykö Tesla luomaan jotain joka pitää vanhat asiakkaat yhtä hyvällä prosentilla merkissä. Ainakin asiakastyytyväisyys on "kohuista" huolimatta todella korkealla tasolla edelleen. 

https://electrek.co/2022/06/15/tesla-tops-list-most-satisfied-customers…

Näytä koko viesti
JR:n allokaatioblogi - 27.12.2022 - 15:08

Itse näen kyllä päinvastaisesti tilanteen. Veikkaan että vuonna 2030 maailmassa valmistetaan noin 100 miljoonaa sähköautoa ja Teslan markkinaosuus näistä tulee olemaan 15-25% (brändin arvo on huikea ETENKIN nuoremman sukupolven (15-25 vuotiaiden) keskuudessa) . Katteet tulevat varmasti alaspäin mutta siitä huolimatta nykyhinnoilla selkeä osta. Toki uskon kyllä että Tesla tulee säilyttämään kate-etumatkansa myös tulevaisuudessa koska a. vahva brändi, b. etumatka valmistuksessa. Softa/itseajavien markkinoille en anna painoa koska niissä on niin paljon vielä epävarmuutta. 

Vaikka Musk sekoileekin niin nyt tilanne on enää skaalausta johon hänen apujaan ei tarvita niin paljon, mieluummin näkisin että operatiivisen johtamisen ottaisi vastuulleen joku muu kuin Musk. 

 

Liikenteen sähköistyminen tulee etenemään kuten minkä tahansa teknologisen läpimurron, ainoastaan tahti on hitaampi koska autojen elinkaari on pidempi. 

Suosittelen lukemaan tämän 2018 artikkelin joka on pitänyt yllättävän hyvin paikkaansa vaikkakin komponenttipula ja Ukrainan sota on hiukan sotkenut markkinoita.

https://seekingalpha.com/article/4225153-evs-oil-and-ice-impact-2023-an…

 

Näytä koko viesti