Olet täällä

Koronavirus Covid-19 - 9.10.2020 10.57

Näyttäs tää taudin vaarallisuusprofiili vähän muuttuneen Euroopassa keväästä mut ehkä sit nyt vaan nuoria sairastuu tms. Jännää kyllä, että Euroopan ulkopuolella delataan ihan tutulla ratella, aika huimaa eroa et jotenkin vaikea mutuilla, että Euroopassa sairastuu noin totaalisti vain nuoria vs. muu maailma...:

 

Eiköhän tuo kuolleisuusprosentti ole pysynyt koko ajan suurinpiirtein samana. Suurin heitto lukuihin tulee testaamisen määrästä. Suomen luvut ovat hyvä esimerkki. 

Veikkaan että kokonaiskuolleisuusprosentti on jotain 0,2% hujakoilla sillä voi laskea sitten kuinka paljon ne todelliset tartunnat ovat olleet eri ajanhetkillä. (noin 3 viikon ero huomioiden)

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 30.9.2020 12.33

keväällä ikäihmiset sairastuivat, alkusyksyllä nuoret. 

Ottamatta nyt enempää kantaa tuohon Itävallan tilanteeseen niin onko tästä nyt oikeasti tarkempaa tietoa. Suomessa ainakaan kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä ei voi tehdä koska keväällä testattiin vain lähinnä sairaalahoitoon joutuneita (sekä jossain määrin heidän tartuttamia perheenjäseniä/lähipiiriä) kun taas nyt syksyllä testataan myös lievempiä oireellisia jolloin nuoria saadaan huomattavasti enemmän todettuihin tartuntoihin. 

Tuntuisi jotenkin erikoiselta etteikö nuoria olisi ollut myös keväällä huomattavasti enemmän kun kaikki baari ynnä muut opiskelijariennot pyörivät täysin normaalisti sinne maaliskuun alkuun saakka. 

Etenkin Suomen tilastoista on siksi melkein turha katsoa todettujen tartuntojen määrää keväällä. Huomattavasti tarkemman kuvan saa jos katsoo ainoastaan sairaalahoitoon joutuneita tai kuolleiden määrää. 

Luulen silti että tappavuus ei ole muuttunut mihinkään tämän puolen vuoden aikana vaan se pyörii siellä 0,5% tienoilla. Normaaliin pahaan influenssaan suhteuttuna siis melko paljon pahempi mutta tämänkin kanssa pystytään elämään.  

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 18.9.2020 09.51

Tuohon todettuihin tartuntatapauksiin ei voi vaan luottaa juuri ollenkaan. Keväällä testattiin ainoastaan vakavat tapaukset (sairaalahoitoa tai melkein sairaalahoitoa vaatineet). Eli käytännössä yksikään nuori ei päässyt testeihin, jos olisi päässyt niin nuo lukemet olisi olleet huomattavasti korkemmat keväällä. Nuorillahan tämä tauti on usein jopa täysin oireeton ja taitaa normaalitautinakin olla influenssaa lievempi. 

Nyt kun kaikki flunssaoireelliset testataan niin todetut tartunnat toki lähempänä todellisuutta mutta edelleenkin veikkausin että nuorten osalta jää huomattava osa tartuntoja piiloon. 

 

Tällä hetkellä tartuntojen kasvu on tosiaankin exponentiaalista, mutta on todella iso ero on kerroin 1.8 vai 100. Nykytilanteessa ei ole mitään hätää ja voidaan jatkaa hyvin ilman suurempia rajoituksia ja tällä testausmäärällä huomataan kyllä nopeasti jos tuo kerroin alkaa nousta merkittävästi. 

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 17.9.2020 12.27

Espanjassa n 3 viikkoa sitten ~8000 todettua tartuntaa (todellisten määrästä ei voi vetää kuin valistuneita arvauksia koska käytännössä ilman oireita ei testata laajamittaisesti missään). HPK A-junioreissa taidettiin löytää useita oireettomia tartuntoja joten todellisten koronatartuntojen määrä on huomattavasti suurempi kuin todettujen. 

Kuolleita Espanjassa siis tällä hetkellä noin 90 per päivä (7 päivän rullaava ka, nuo 250 per päivä piikit kannattanee jättää tilastoharhoiksi).

Eli kuolleisuus pauttiarallaa 1% maksimissaan, mutta oireettomien tartuntojen määrän ollessa "huomattava" oma villi veikkaukseni olisi että kuolleisuus on jotain 0,2-0,5%. Vakava tauti, siitä ei pääse mihinkään. Mutta kuinka vakava kausittaisiin influenssoihin verrattuna? Jos siis olisi eletty täsmälleen samoin kuin hurjimpina influenssavuosina, mikä olisi ollut kokonaiskuolleisuuden ero verrattuna pahimpiin influenssavuosiin? Nythän tällä talouden tappamisella ollaan koronakuolemien osalta jäljessä influenssaa (pahimpia vuosia). 

http://www.stat.fi/tietotrendit/artikkelit/2020/kuinka-monen-kuoleman-sy...

Näytä koko viesti
Nurminen Logistics - 16.9.2020 12.00

https://www.nurminenlogistics.fi/uutiset/nurminen-logistics-avaa-uuden-j...

 

Ja yo uutinen tulikin sitten mutta kurssi ei reagoinut juuri mitenkään. Tosin viikon kuluttua uutisesta kurssi ampaisi 40% ylöspäin ja syyksi kerrottiin tuo edellisen viikon uutinen cool pörssit on tehokkaat eikä uutisiinkaan ehdi reagoimaan koska automaattiset robot tekevät päätökset millisekunneissa... yeah right. 

Ulostin nyt noista jäljelle jääneistä osakkeista kolmanneksen, oli ehkä vikatikki koska ostopainetta tuntuu vieläkin olevan. Loput taidan jättää pidemmäksi aikaa katsomaan näiden Nurmisen junien puksuttelua. 

 

 

Näytä koko viesti
UPM-Kymmene - 4.9.2020 09.02

En itse nähnyt tätä niin pahana "punikki"-kirjoituksena. Minulle kirjoituksesta jäi päällimmäisenä mieleen se että Kaipolan tehtaan sulkeminen johtui pääasiassa markkinoiden muutoksesta, ei niinkään liian korkeista kuluista. Toki nämä kulkevat käsi kädessä mutta etenkin pitkän ajan suunnitelmissa oli varmasti nähtävissä että paperin kysyntä jatkaa laskuaan (kuten myös hinta) ja kustannukset hidasta nousuaan inflaation tasalla. Vaikka nyt oltaisiinkin oltu vielä nippanappa plussalla niin vääjäämätön tosiasia oli että tappiolle mennään. Ja vaikka palkat olisi jollain ihmeellä saatu laskettua jonnekin Saksan tai Ruotsin tasolle niin se ei olisi sulkemista estänyt, ehkä korkeintaan antanut 1-2 vuotta lisäaikaa. 

 

Niinivuo oli kyllä täysin oikeassa että tästä suht simppelistä asiasta tehtiin poliittinen kysymys jossa sekä vasemmistohallitus että Pesonen yrittivät kerätä irtopisteet kotiin ja siinä varmasti myös onnistuen. Vasemmiston ja oikeiston ero vain repeää tällaisissä kiistoissa. 

 

Kritiikkiä täytyy kyllä antaa tuosta

"Jos UPM pitäisi isomman osan osingosta itsellään ja lisäisi panoksia innovointiin sekä tutkimukseen ja tuotekehittelyyn, yhtiö saattaisi löytää ulospääsyn nykyisestä tilanteestaan"

aika kova väite toimittajalta. Veikkaan että siellä on joku viisaampi miettimässä näitä asioita ja jos yo olisi selkeä tie tulevaisuuteen niin myös omistajat hyväksyisivät sellaisen strategian. 

Näytä koko viesti
Nurminen Logistics - 3.9.2020 12.06

Jos tämä junarahti lähtee nyt käyntiin niin uskon että osakkeessa on hurja tuottopotentiaali. Kädet syyhyten odottelen Inderesin maanantaista tavoitehinnan nostoa. 

 

Päivitystä: Syyhyntä loppui lyhyeen kun luin Inderesin kommentit: https://www.inderes.fi/fi/palapelista-puuttuu-kriittisia-osia

 

Sain ulostettua kuitenkin puolet ostamistani takaisin pikkuvoitolla ja puolet jäi odottamaan parempia aikoja. Nyt näyttää että tuke tuolle n 0,3 tasolle löytyy, tosin pientä on vaihto. Taidan pitää omani seuraaviin uutisiin saakka koska osarin jälkeen odotusarvo on että ne on hyviä.. 

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 3.9.2020 11.16

Tilannetta voisi seurata kerran kuukaudessa JOS tartuntamäärät ei OLEELLISESTI muutu (esim pysyy alle 100 tasolla per vuorokausi). 

Jos tämä tosiaan on globaali pandemia niin olemme eläneet globaalissa pandemiassa viimeiset noin 60 vuotta (HI-virus). Tällä hetkellä näyttää hyvinkin epätodennäköiseltä että tilanne menisi edes niin pahaksi mitä se keväällä oli. 

Näytä koko viesti
Usa Vaalit 2020 - 3.9.2020 11.12

Tästä ketjusta innostuneena kävin itsekin heittämässä Unibetillä pikkubetsin Bidenille (2.00 eilen). Tuleepahan seurattua entistäkin tiiviimmin näitä vaaleja nyt kun on rahaa kiinni. 

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 3.9.2020 10.56

Ei täällä kukaan hyssyttele eikä pyri lakaisemaan maton alle mitään. Itse peräänkuulutan ennenkaikkea ongelman laajuudeen suhteuttamista. 

Vaikeaa influenssaa tavataan tällä hetkellä noin 20 henkilölle per päivä ja tämä luku näyttää nousevan muutaman prosentin päivävauhtia. 

 

Julkinen liikenne on riski PANDEMIAN aikana. Mutta onko meillä sellainen ylläolevat luvut huomioiden? Jos näin olisi niin jokatalvinen RS-virus olisi pandemia. Ymmärtääkseni sitäkin esiintyy ympäri maapalloa ja on todella vaarallinen lapsille. 

 

Mielestäni näillä luvuilla meillä on pahempiakin ongelmia, esimerkiksi RS-virus sekä jo aikaisemmin mainittu borrelioosi jota on tänä vuonna esiintynyt paljon punkkien määrän lisääntyessä. Koronasta voisi hyvin mainita vaikka kerran kuukaudessa jos tilanne ei nykytilanteesta oleellisesti muutu. 

Näytä koko viesti