Olet täällä

Matkalla 50 miljoonaan euroon - 6.7.2021 01.50

Dharma kirjoitti:

Oma arvioni on, että Suomessa on koronaa aina 10-40-kertaisesti vs. virallinen ilmaantuvuusluku.

Valitettavasti piilotartuntojen osuus vaihtelee erittäin voimakkaasti kulloisenkin epidemiavaiheen mukana. Siksi mitään kiinteää kerrointa ei voi käyttää. Kun tauti on nuorilla, piilotartuntojen määrä on suhteessa suurin.

 

Voiko Suomessa olla noin paljon piilotartuntoja? Jos verrataa kuolleiden määrää (nämä varmaan lähempänä oikeaa kuin todetut tapaukset?)

Niin suomessa kuolleita 175/miljoona ja tartuntoja 17442/miljoona eli 1,003% tartunnan saaneista olisi kuollut

Briteissä vastaavat 1879 ja 72242 eli 2,601% tartunnan saaneista olisi kuollut. 

 

Jos Suomessa olisi ollut koronaa 10-40 kertaisesti enenmmän kuin viralliset luvut niin kuolleisuus olisi ollut vain luokkaa 0,025-0,1% 

Ja briteissä puolestaan korjatuilla luvuilla noin 1-1,3% 

 

Vaikka Suomen terveydenhuolto onkin varsin pätevää niin voiko noin iso ero olla kuolleisuudessa? 

Mielenkiintoista olisi myös verrata näitä lukuja joltain tietyltä ajanjaksolta tarkastettuna. Näitä kokonaislukuja häiritsee se 2020 kevään tilanne. 

 

 

 

Näytä koko viesti
Tesla Motors ja vinoutunut todennäköisyysjakauma - täydellinen shortti vai shorttaajan mahalasku? - 28.4.2021 09.24

KohtiVapautta kirjoitti:

 

jelly kirjoitti:

Seuraan kyllä mielenkiinnolla kaikkea mitä Musk yrittää tehdä pikkufirmoissaan, uskomatonta teknologista näkemystä mies kyllä omaa. Ja ennenkaikkea hommat eivät jää pohdinnan asteelle. 

 

Yleisesti ottaen menisi ehkä vähän ohi aiheen, mutta Teslan kohdalla herra Muskin persoonalla on iso rooli osakkeen hintaa hyvin ilmeisesti. On tässä muutakin kuin Elon Musk (David vs. Goljat asetelma löytyy selkeästi myös, tuo lainattu kommentti vain sai aikaan esittää kysymystä tästä.

Eli tuota ylistys Elon Muskin teknologia neroudesta saa aikaan hämmennystä minussa. Pikemminkin sanoisin että hänellä ehkä on ollut jonkinlaista kykyä luottaa teknisiin asiantuntijoihinsa ja myydä heidän tietonsa markkinoille. Vaikea sanoa varmaksi mutta itse en kyllä osaa tulkita lukemaani hänen teknologia osaamisen kunniaksi. Wikipediakaan ei nyt suoranaisesti anna suuria vinkkejä hänen omasta teknisestä lahjakkuudesta (koodausta tehnyt viime vuosituhannen lopussa, mutta tämä ei liene kovinkaan suuri meriitti).

Tällä en siis mitenkään halua vähätellä hänen saavutuksiaan ja etenkin business vainussa ja markkinointikyvyissä hänellä selvästi on luonnon lahjakkuutta (toki myös rajoitteita). Kyseenalaistan vain miksi hänet nostetaan teknologia tuntemisessa jalustalle, vaikka on ilmeistä että varsinaisen suunnittelun ja teknologian kehityksen tekee aivan muut henkilöt. Ylipäätään hivenen ihmettelen miksi monet haluavat nostaa hänet yksin jalustalle, vaikka tuossa on aika suuri joukko tekemässä asioita (puhutaan Space X:stä tai Teslasta)? No samaa ongelmaa löytyy monista muistakin yrityksistä ja toki johdolla on oma iso merkityksensä yrityksen menestykseen parhaimmillaan - monesti tosin muut seikat voivat olla vahvemmassa roolissa.

Kirjoitin että häneltä löytyy teknologista "tulevaisuuden" näkemystä (sähköautot tulevat muuttamaan koko autoilun tulevaisuudessa tai hyperloop ihmisten keskipitkien matkojen kulkemisen tai uudelleenkäytettävät raketit tulevat laskemaan avaruusmatkan hinnan murto-osiin). Näitä näkemyksiä on varmasti monella mutta Musk on uskaltanut ottaa hurjia riskejä ja viedä onnistuneesti näkemystään käytäntöön. 

Ja vaikka hänellä olisikin teknologista osaamista niin tuskin sentään yhden miehen panos siinä voisi viedä Teslaa tai SpaceX:ää kovin pitkälle. Toki näkemyskään ja riskinotto ei vielä riitä vaan pitää osata luoda yrityskulttuuri joka saa aikaan keksinnöistä massavalmistukseen soveltuvia tuotteita. Jos/kun sähköautot tulevat valtaamaan markkinat, raketit vievät ihmisiä kuuhun tai jopa Marsiin sekä hyperloopit tulevat valtaamaamaan junien markkinat niin tulemme kyllä listaamaan Muskin suurien nerojen luokkaan joskus kaukana tulevaisuudessa. Toki nuo kaikki asiat varmasti olisi tapahtunut myös ilman Muskia mutta kyllä hänen yrityksensä on vauhdittanut kehitystä useilla vuosilla tai jopa vuosikymmenillä. 

Näytä koko viesti
Tesla Motors ja vinoutunut todennäköisyysjakauma - täydellinen shortti vai shorttaajan mahalasku? - 27.4.2021 09.02

Noilla kasvuprosenteilla jokainen voitoksi saakka tullut dollari olisi vain hidastanut kasvua. Ne rahat käytetään nopean kasvun aikana investointeihin, uusiin tehtaisiin ja niiden ylösajoon. 

Kaikki tunnusluvut joissa E on mukana voidaan mielestäni unohtaa näissä nopean kasvun yrityksissä. Niiden kasvu on oltava nopeaa, mitä nopeammin markkinoita vallataan sitä isomman kakun niistä lopulta saa. Onhan noita autoja purettu ja todettu että niiden katteet pyörivät yli 20% tienoilla.

Mutta, vaikka Teslan loikkaa ja uranuurtavaa teknologiaa onkin ollut kiva seurata niin koskaan en ole sijoittanut. Aina ollut aivan liian kallis. Etenkin nyt. Ainoastaan autonvalmistamisella arvostus mielestäni täysin absurdi. Kaikenmaailman muut liiketoiminta-alueet voivat toki heilauttaa tilanteen mihin suuntaan tahansa, mutta niissä on niin iso epävarmuus etten kyllä sijoitusta näillä hinnoilla pysty tekemään. Seuraan kyllä mielenkiinnolla kaikkea mitä Musk yrittää tehdä pikkufirmoissaan, uskomatonta teknologista näkemystä mies kyllä omaa. Ja ennenkaikkea hommat eivät jää pohdinnan asteelle. 

Näytä koko viesti
Eläköityneen optiospekulantin portfoliosijoitukset - 12.4.2021 09.21

Indrid Cold kirjoitti:

en kyllä löisi vetoa sen puolesta että tämä pandemia ratkeaa rokottamalla, sairastamalla se lopulta loppuu jossain vaiheessa.

Minä kyllä löisin tämän puolesta vetoa. Vanhaan normaaliin varianttiin sekä brittiin näyttää rokote tehoavan usean tutkimuksen sekä ennenkaikkea Israelin sekä UK:n real-life kokeen kautta todennettuna. Ainoa kysymysmerkki on tuo brasialian variantti josta ei real-life koetta ole vielä tehty. Rokotteen teho näyttäisi kuitenkin useamman tutkimuksen mukaan olevan selkeä (60-100%) joten laumasuoja onnistuu rokotteilla. Toki on aina olemassa riksi että tulee niin erilainen variantti että ohittaa olemassa olevat rokotteet kokonaan, mutta ellei näin ole tapahtunut nyt vuoden aikana niin mikä se riski sitten on esimerkiksi seuraavan 1-2 vuoden aikana? 

Luulen silti että saatiin koko maailmaa ei saada rokotettua ja tautia hävitettyä, jää varmasti kytemään joihinkin maihin/väestöryhmiin ja tulevina vuosina tulemme näkemään erikokoisia epidemioita. Eli vuosittainen rokote tulossa käsivarteen vähän samaan tapaan kuin influenssarokotteet jo ovat. 

Näytä koko viesti
Eurot poikimaan - miljonääriksi seitsemässä vuodessa - 9.4.2021 01.20

Jaloja ajatuksia liikkumisen hyödyiksi ja en kiellä etteikö pitkällä tähtäimellä olisi juuri näin. Eli saada kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Mutta ei pidä väheksyä myöskään ulkonäöllistä vaikutusta. Eli kun liikkuu tarpeeksi näyttää paremmalta (ilman vaatteita) josta saadaan arvon nousua toisen sukupuolen osalta joka taas vaikuttaa yleisesti itseluottamukseen ja sitä kautta yleiseen hyvinvointiin cool

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 9.4.2021 10.21

Jep, juuri kuten Trolli yllä kirjoittaa. Rokotteet ovat varmaan paras esimerkki jossa ihmisten numerotaidottomuus ja todennäköisyyksien ymmärtäminen ilmenee. 

Esimerkiksi lintuinfluenssa rokotukset muutama vuosi sitten. Jos on saatavilla dataa että on 10% mahdollisuus että virus saa aikaan pandemian jossa 20% väestöstä sairastuu joista 0,2% kuolee. Kannattaako tällöin rokottaa koko väestö jos tiedetään että rokotuksista aiheutuvat haitat voivat 5% todennököisyydellä aiheuttaa vakavia sairastumisia 0,001% väestöstä. (huom, luvut hatusta heitettyjä, mut idea suurinpiirtein selvinnee)

Ei olisi kiva olla päättämässä näistä. 90% todennäköisyys että pandemiaa ei tullutkaan jolloin suuri yleisö näkee rokotukset turhina. 

Näytä koko viesti
Eläköityneen optiospekulantin portfoliosijoitukset - 30.3.2021 09.45

Sama vika rahikaisella. Ei paljon salilockdown oikein nappaisi tässä vaiheessa epidemiaa ja toisaalta lenkkeily vielä vähemmän missään vaiheessa. 

Oon kuitenkin löytänyt yhdeksi varteenotettavaksi vaihtoehdoksi kunnan ulkosalin. Sinne juoksee (kävelee) vajaat pari kilsaa ja 15 minuutissa saa vedettyä yllättävän hyvän kuntopiirin leukoja, dippejä ja pystypunnerruksia (löytyy siis myös muutama eripainoinen tanko). Tuollainen rimpuilu ainakin luulisi estävän pahempia tulosromahtimisia salitauon aikana. 

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 19.3.2021 03.01

tomjar kirjoitti:

Mikä tässä on nyt niin vaikeaa? Riittää, kun vanhempasi ottavat rokotteen. Rokote suojaa ottajansa, se on aivan sama onko ympärillä olevat rokotettu. Vai etkö luota, että rokotteella saa suojan (jos näin, niin miksi rokote)?

 

Kyllä, ottamalla rokotteen he saavat ~90% suojan (vaikeissa tautitapauksissa taitaa olla vielä parempikin)

Ottamalla myös itse rokotteen myös heidän suoja kasvaa vielä suuremmaksi koska tutkimusten mukaan en tule enää levittämään virusta yhtä paljon kuin ilman rokotetta. 

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 19.3.2021 02.44

tomjar kirjoitti:

Ja älkää vedotko rokottamisvimmassa laumasuojaan tms., koska sitä ei lupaa rokotteenvalmistaja, THL eikä kukaan muukaan. Korona ei katoa rokottamalla, rokote suojaa ottajansa (tietyllä todennäköisyydellä) ja rokote kannattaa ottaa, jos sairastumisesta seuraava riski on suuri tai kokee sen henkisesti tarpeelliseksi. Tämän riskin ja tarpeen voi jokainen päättää ihan itse, ilman kenenkään muun vaatimuksia.

Laumasuojaa ei kukaan lupaa mutta viimeisimmän tiedon mukaan se voi kyllä tulla kysymykseen jos rokotekattavuus saadaan mahdollisimman korkeaksi. Itseasiassa vaikuttaa todella radikaalisti viruksen leviämiseen. 

(ohessa linkki uutiseen, alkuperäiset tutkimuksetkin löytänee jostain.)

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000007817698.html

"Sunnuntaina muun muassa saksalainen Der Spiegel ja amerikkalainen Bloomberg kertoivat, että vielä julkaisemattoman israelilaistutkimuksen mukaan Pfizerin ja Biontechin rokote estää tartunnan saamisen kahden rokotuskerran jälkeen 89,4 prosentilla rokotetuista.

Rokote pystyy siis estämään koronavirustartunnan lähes 90-prosenttisesti. Lisäksi rokote saattaa estää oireettomia kantajia levittämästä virusta"

 

 

"rokote kannattaa ottaa, jos sairastumisesta seuraava riski on suuri tai kokee sen henkisesti tarpeelliseksi"

Itse otan kyllä rokotuksen heti kun sellaisen saa. En välttämättä itseni takia vaan laumasuojan mahdollistamisen sekä tärkein syy, iäkkäiden perussairaiden vanhempieni suojaaminen. 

 

Näytä koko viesti
Citycon - 19.3.2021 02.02

50% raja lähestyy. Oli 48,9% ja tuolla kaupalla nousi 49,1%:iin... 

"Tarjousvastikkeen tulee pääsääntöisesti olla vähintään korkein tarjousvelvollisen tai tämän kanssa yksissä tuumin toimivan henkilön tarjousvelvollisuuden syntymistä edeltävän kuuden kuukauden aikana kohdearvopaperista maksama hinta." 

Jos Katzman nyt näkee tilaisuuden koittaneen koko puljun ostamiselle niin oliko tämä kauppa nyt hänen korkein hinta viimeisen 6 kk aikana?

Näytä koko viesti