Olet täällä

Itiksen Invest - Itä-Helsingistä miljonääriksi - 3.2.2023 06.13

Kiitos kommenteista @Merta ja @AkiPyysing.

Vaikka olinkin 31.12.2022 hyvin lähellä katkeamista, niin en kuitenkaan luovuttanut sijoittamisen suhteen ja julistanut osakemarkkinoita kusetusmarkkinoiksi. Tällä hetkellä houkuttelee osakemyynnit, kun YTD näyttää niin hyvältä. Täytyy kuitenkin muistaa istua käsien päällä Nordnet ollessa auki. Uskoa nouseviin pörssikursseihin löytyy enkä halua tehdä myyntejä, sillä ensinnäkin olen vielä huipuista niiin kaukana ja luulen, että fiksu raha on tekemässä paluutaan osakkeisiin. Heiltä löytyy ruutia moninkertaisesti enemmän turskaisiin, maansa myyneisiin retail-sijoittajiin verrattuna.

 

Jos mulla oli foorumin karsein salkku 2022, niin on jokseenkin mahdollista saada myös palstan kaunein 2023. Evo printtaa ja Jenkkilässä osavaltiot edistävät pelimarkkinan aukeamista. Hyviä osakevinkkejä (hyvällä lainoitusasteella :D) otetaan vastaan.

 

Nyt kun on katkeamisen pahin uhka (toistaiseksi) vältetty, niin tämän vuoden tavoitteena on välttää virheitä ja uskoa omaan päätöksentekoon. Mun täytyy olla valmis muuttaa näkemystä markkinasta, eikä jääräpäisesti holdata katsoen vapaapudotuksessa olevia pörssikursseja salkku täynnä vipua - kuten 1-9/2022 tein.

Tulevien päivien (viikkojen) tehtävänä on kirjata ylös kaikki 2022 treenit, jotta pääsen niistä teille jakamaan saamani opit. Alotin muuten nyt tammikuussa uuden urheiluharrastuksen, lukkopainin! Ai että mä oon tykänny siitä. Alfa laji. Ehkä parasta mitä vaatteet päällä voi tehdä on kuristaa treeneissä jengiä yksi toisen perään😁 Meijän porukassa mulla on pieni edge hyvän kondiksen ja venyvyyden ansiosta. Ei sillä, etteikö niiden asioiden eteen olisi tehty töitä. Seuraava postaus todennäköisesti opeista, joita 2022 mulle antoi. Mukavaa viikonloppua kaikille, varsinkin lukijoille ja pysykäähän kuulolla!

Näytä koko viesti
Kuuskymppisen mietteitä maailman menosta. - 6.1.2023 12.41

Ootko viime aikoina kokeillu muita päihteitä? Psykedeelisiä päihteitä käytetään parannuskeinona mm. alkoholismiin, ja tutkimuksissa on havaittu heavyn dokaamisen vähenevän 83% tujun matkan jälkeen. Kuolemanläheinen kokemus ja egokuolema voisi pistää asiat perspektiiviin uudella tavalla. En tosiaan kannusta mutta, aina niistä jotakin oppii - elämä pullon pohjan läpi tarkasteltuna on varmaan aika *ruskeeta..

Näytä koko viesti
Itiksen Invest - Itä-Helsingistä miljonääriksi - 3.1.2023 08.29

Kenellä on isoin ******? (2022 katsaus)

Tässä blogipostauksessa käsitellään vuoteni 2022 sijoitusplussat sekä miinukset (1), urheilua (2), jossa olen ylivoimaisesti elämäni kovimmassa kunnossa, uusia harrastuksia (3), ja elämän oivalluksia (4). Haluan kirjoittaa asiat niitä peittelemättä, ja osa tulevasta tekstistä tuomitaan suomessa, työelämässä, ja muussa vastaavassa yhteisvastuullisessa tekemisessä, joten kunnioitathan yksityisyyttäni minut tunnistaessa.

Vuosi 2022. Kuudes vuosi sijoittajana, kymmenes vuosi vedonlyöntiä. Ensimmäinen vuosi rökäletappiota.

Aloitetaan vuoden yhteenveto. Ensinnäkin kirjoitusmotivaatio loppui täysin, valitettavasti tappiot passivoittivat minut täällä. Pidän kuitenkin kirjoittamisesta, mutta sijoitusmaailman ulkopuolella olen nauttinut elämäni parhaasta vuodesta, ja siihen ei tällä kertaa kuulunut blogin kirjoittaminen. Tänä vuonna muuten kuuluu! Näin suuret kokemani tappiot eivät ole vaikuttanut minuun muulla tavoin juuri mitenkään. Tietysti vapautta on nyt myyty fiksummille hemmetisti ja elämäni rahallinen määränpää, mahdollisuus olla riippumaton, on nyt siirtynyt tulevaisuuden hetkestä t, about hetkeen t + <8.

1. Salkkukatsaus FY 2022:

Yllä olevasta Q1 2022 katsauksesta tappiota alkoi kertyä hurjalla vauhdilla kurssilaskujen kiihtyessä, sillä olin tietysti nuorena hurjana ladannut salkkuuni aivan hemmetisti vipua ennen markkinahuippuja, joka sitten söi, no oikeastaan sieltä aivan kaiken.

Nostoja salkuista tein vuoden aikana yhteensä 11.735 euroa, joita sitten käytin harrastuksiini ja vapaaherrana elämiseen, kuitenkin pääosin rahoittaakseni elämiseni erästä työelämän ulkopuolista projektia työstäessäni. Se projekti ei kyllä tule ”valmiiksi” vuosiin. Päätös oli tietoinen valinta, koska en ole käytännössä koskaan elämässäni lomaillut, ja olen elämäni viimeistä kertaa 26-vuotias. Tavallinen tallaaja tekee sen 50 vuotta hommia ja 11 vuotta nauttii kiikkutuolista. Valintaa ei tehty ollenkaan rahan takia, vaan intohimon. Sitä ei varmaan moni täällä lukeva ymmärrä, miksi menin syömään kuormasta noinkin paljon markkinapohjissa, mutta se kompensoituu minulla rahatalouden ulkopuolisella elämällä. Olisinhan minä voinut olla helpostikin kuormasta syömättä. Pieni välinautinto, ja hommat jatkuu hiljalleen, vaikka turpaan on tullut aivan v**** täysillä. 2023, new me, new gains.

No, mistä ne tappiot tulivat?

Kuten alta vuosigraafista näkyy, niin tappiot ovat sairaat, jotka selittyvät sillä, että salkussa on pelkästään (p****)raketteja, joille ei polttoainetta muuttuneessa korkoympäristössä jaeta. Aiemmin olen kirjoittanut, että sijoitusstrategiaani ei kuulu veivaus, ja siinä puolen vuotta katsottuani jatkuvaa kurssilaskua ja Evolution AB:n volaa - joka siis otti aina viikossa-parissa kymmenen pinnaa suuntaan ja toiseen. Syyskuun jälkeen vihdoin kykenin sopeutumaan muuttuneeseen ympäristöön, ja aloin uskaltautua käymään kauppaa, eli veivata Evoilla. Treidejä yhteensä 39 kpl, joilla saatiin näköjään 3% tuotto salkun nykyarvolle, sekä aiempi 1100 SEK keskihinta nyt 937,55 SEK. Pistin aina kerralla 15 lappuu sisään/ulos.  

Salkku per 31.12.2022

Alphabet 34%
Evolution 40%
Kamux 16%
Elabs 10%

Sijoitusaste kurssilaskun myötä 269 %. Meinaan mennä katki.

Ainiin, onhan mulla Etheureumeja ja IMX:ää. Sekä kiinteistö- että taidesijoitus. Nämä ovat kyllä minulle niitä assetteja, joita en myy. Kryptosalkku on 13% osakesalkun koosta, jossa ETH 89%, IMX 11%.

Alphabetistä en ole ajatellut luopua juuri koskaan, en ainakaan ennen kuin YouTube siitä spinnataan. Evolution voi olla riskituotto -suhteeltaan pörssin paras largecappi tekemään alphaa lähivuosille. Kamux on performoinut aivan surkeasti kun markkina sulaa alta pois, mutta niitä en ole myymässä. Mielenkiintoista nähdä firman tirehtöörinä Harvialta tuttu Tapsa. Elliptic Labsia omistaisin tällä yhtiöhajautuksella mieluusti 30%, mutta olen sieltä OST-tililtä (ainoa osake siellä) joutunut tekemään kevennyksiä etten katkea. Harmittaa myydä jatkuvasti koko salkun parasta heppaa, mutta mitäs olen sijoitukseni sössinyt niin pahasti. Muissa osakkeissa on siis reilusti lainoitusarvoa, jolla pystyn välttää katkeamisen - toistaiseksi. Surullista.

Eli melkoinen muutos salkussa on tapahtunut huhtikuun katsaukseen verrattuna. Harvia, Remedy ja Smart Eye ovat joutuneet poistumaan. Näillä mennään nyt ja toivotaan nousevia pörssikursseja😎 Entä ne vedot?

Vetoja kertyi Veikalla tänä vuonna vain 9 kpl. Sniiduilin huolella, valitsin vain ne ”varmat”. Keskimääräinen kerroin 1,99, palautusprosentti 144,7. Parhaat vedot olivat Euroviisuissa Ukrainan voitto, Espanjalle korisvoitto suomesta, Wilderin voitto Robbesta. Molemmat futiksen finaalivedotkin napsuivat, mutta niihin en uskaltanut ottaa Kellyni mukaista näkemystä, joten jätetään ne perkaamatta. 6-7 vuotta sitten vetoja kertyi 500 vuoteen. Siinä oli liikaa hommaa, vaikka absoluuttinen tuotto oli tämän vuotista korkeampi.

Tähän väliin sopivasti kohdalleni osuva kommentti alan terävimmältä kärjeltä, joka juuri tänään on julkaistu Mikon blogissa:

Mikko Mäkinen kirjoitti:

 

Aki Pyysing kirjoitti:

 

En ole tullut mihinkään lopputulokseen sen suhteen, ovatko yksinkertaisempia ne, jotka liian ohuilla perusteilla luulevat biittaavansa indeksin. Vai ne, jotka väittävät, ettei se ole mahdollista.

Tarkemmin pohdittuani ehkä kuitenkin jälkimmäiset🤔. Vaikka siis edelliset tekevät enemmän vahinkoa itselleen. Mutta ilman yritystä ja erehdystä olisi jäänyt ihmiseltä kivikirves, konekivääri ja atomipommi kehittämättä.

 

 

Näinhän se on. Useinhan ammattilaiseksikin päädytään vasta kun alun yli-itsevarmuus on jo kerran lässähtänyt tonttiin. Omalla rahalla siis - muiden rahoillahan on helppo olla ammattilainen.  Viime vuosina aika moni on saanut koronadipistä nousun ja nyt myöhemmin laskun oikein. Se on kaksi päätöstä. Siitä on aika pitkä matka kestävään etuun markkinalla. 

2. Elämäni kunnossa, vuoden urheiluista:

Alkuvuodesta 2022 kävin crossfitin peruskurssin ja se laji jäikin taakse jo maaliskuussa kun alkoi ihan siedettävät juoksusäät. Mitään erityistä en siinä en siinä ehtinyt saavuttaa, mutta onneksi lajiin jäi into ja joskus vielä treenaan itseni siinä niin, että pääsen osallistumaan kisoihin.

Juoksua treenasin pitkin kevättä ja osallistuin elämäni ensimmäiselle maratonille 14.5.2022. Helsinki City Maraton. Upea kokemus. Aikaa 42 kilometrin juoksulle kului sopivasti alle 4 tunnin. Suurempaan aikaan minun malttamattomuuteni ei kykene. Osallistuinkin heti sen jälkeen jo tämän vuoden samaiseen tapahtumaan ja tavoittelen tasan 3:00 aikaa, tai siis sekuntin alle. Sopivasti duunia edessä sitä varten. Olisikohan kolmen tunnin alitus jo sellainen, että voisi saada somessa treeniohjelmille myyntiä? Ainakin minä uskon, ja uskon myös siihen, että itse persoona taustalla on olennaisempi myynninedistäjä. Tästä aiheesta lisää myöhemmin.

Maratonia ennen juoksin mm. cooperin 3510m. Olin siihen erittäin tyytyväinen, koska eltsulle tärähti aivan järkyttävä rankkasade ja tulvasta johtuen lenkkarit ja sukat painoivat juostessa noin 500g per, verrattuna 205g normipainoon. Taitaa siinä rankkasateessa ilmanvastuskin kasvaa, eihän sitä veden allakaan rivakasti edetä.

Muitakin juoksuja oli, jopa yli 100 kilometrisiä, mutta niistä lisää toiste.

3. Liittyy vahvasti yllä olevaan. En tästä aiokaan kirjoittaa vielä. Pahoitteluni!

4. Palataan tähänkin myöhemmin.

E: Vuoden osakkeeksi valitsen Elliptic Labs (21,50 NOK).

 

ItiksenKiekko toivottaa kaikille, varsinkin lukijoille, mukavaa vuotta 2023 ja onnistuneita osakepoimintoja!

Näytä koko viesti
One more Push 28.6.2021 - 26.10.2027 - 1.12.2022 10.24

Mä lopetin 2 vuotta sitten matkalippujen ostamisen kahdesta syystä:

1) Tarkastajia ei tule "koskaan" ja
2) tarkastusmaksu 80 eur on läppä.

Sain just eilen tämän ajanjakson kolmannen tarkastusmaksun, kun matkustin sporalla Pasilaan. Muutaman maksun olen onnistunut välttämään, worst case scenario ajanjaksolle olisi kertynyt niitä 6 kpl, yht. 480 eur. Yhtäkään kertaa mulle ei oo oltu noin kilttejä mitä teille, oon varmaan toi "sopivan nuori". Maksan siis mielelläni kahden vuoden liput tarkastusmaksuilla 240 eur vs. todellinen kustannus olisi noin 2*9*65,3 eur = 1175,4 eur. Jos tarkastusmaksu olisi esim. 150 eur ja ceteris paribus, niin silloin saattaisin ostaa lippuja (koska ev ei ole enää niin suuri), vaikka pummilla matkustaminen olisi edelleen kannattavaa. Nykyinen systeemi suorastaan siis kannustaa matkustamaan pummilla. Tarkastusmaksut up, tai enemmän tarkastajia, vai ei yhtäkään tarkastajaa ja lippuhinnat alas?

 

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 9.11.2022 12.32

Crypto.com'ssa ei tule nostoissa / siirroissa niitä vahvistettaessa vahvistustekstaria puhelimeenlaugh 

E: eilen vielä 20.30 aikaan tuli, kun tein pienen tankkauksen

EE: nyt niitä sitten tulee ja paljon. Noin 5min viiveellä.

Näytä koko viesti
Kamux - 14.10.2022 04.56

Saunatonttu kirjoitti:

Jos Kamux on ladannut kesällä varastot täyteen ylihintaista vaihdokkia niin vaikealta näyttää.

Nämä kaikki hankitut autot on myyty jo n. 60 päivää hankinnan jälkeen.

60 pvää on oma arvaus vaihto-omaisuuden kiertonopeudesta nyt Q3 2022:lle. H1 2022:lla se oli 55,4 päivää. 

Näytä koko viesti
One more Push 28.6.2021 - 26.10.2027 - 13.10.2022 08.16

PikkuPro kirjoitti:

...ja kolme mielenkiintoista iltajuoksua...

Lentävällä askeleellawink

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 18.9.2022 11.08

Antti Hyppänen kirjoitti:

Ensimmäisen vartin aikana The Mergen jälkeen ETH Supply Change -69 ETH.

Muutama päivä kulunut Merge-päivityksestä - mistä johtuu tarjonnan kasvu +2.000 ETH:lla?

Linkki sivustolle: https://ultrasound.money/

Näytä koko viesti
One more Push 28.6.2021 - 26.10.2027 - 26.8.2022 02.46

Iso suositus itseltäkin tuolle kiskalle! Loistava juttu ja pyörät pyörii!

Näytä koko viesti
Ostin/Myin tänään - 15.6.2022 08.11

aliisan_avaimet kirjoitti:

Shokkipäivä sai jatkoa, myin MACin putteja.

Ihmettelen kovin pohjolan intoa ostaa dippejä vielä tässäkin tilanteessa. Jenkit yleispanikoivat useamman päivän putkeen, ja eilen Euroopan suljettua tulivat alas vielä yli prosentin. Tästä huolimatta Suomi ja Ruotsi vihersivät aamulla. Ei voi kuin jatkaa ihmettelyä, kuka täällä oikein on permabull samalla kun bensa tuplaa ja ruokakin lähes tuplaa.

Siitä vaan sitten äänestämään rahoillasi ihmettelyn sijasta!

Usein markkina on ollut aika fiksu näissä tilanteissa katsomaan eteenpäin. Ei tästä kauaan ole kun ihmiset ihmettelivät koronatapausten kasvavaa lukumäärää ja nousevia pörssikursseja. Minä en tiedä mihin suuntaan kurssit liikkuvat lyhyellä aikavälillä, pitkästä tiedän.

Näytä koko viesti