Olet täällä

OsinkoMasiina

OsinkoMasiina

  • Liittynyt 12.12.2014
  • 29 viestiä
  • 2 aloitettua ketjua

Viimeisimmät viestit

Global Gaming - 11.10.2017 8.57

Onko tällaiset yleensä mennyt läpi, vai tuleeko jossain välissä jotain mussutusta? Tuossahan pitää mm. antaa ruotsalainen henkilötunnus antilapussa..

Ostin/Myin tänään - 2.9.2016 10.59

Ostettu Flower Foods @ 14.73 

Sijoitustieto.fi - Kehitysehdotukset ja palaute - 30.8.2016 19.07

Moro,

Tuo "Aktiiviset viestiketjut" näkymästä(muun muassa):

Itse tykkäsin paljon enemmän edellisessä mallissa siitä että se oli paljon tiiviimpi. Samaan tilaan mihin ennen mahtui 10 viestiketjun nimeä, niin nykyään mahtuu vain 5. Nykyinen on jotenkin paljon vaikeampi hahmottaa selkeänä listana otsikoita.

Ehkä asia paranee kun silmä tottuu..

Salkkusi tuotto 2015 - 3.1.2016 10.02

Kokonaisuutena "ihan ok". Salkku pysynyt pääasiassa holdissa pienin muutoksin.(11 kauppaa koko vuonna) Löytyy vähän myös muita omistuksia kun suoria osakkeita mutta en jaksa niitä tähän laskea mukaan. Vuoden lopussa tuli vähän kuraa (KMI leikkasi osinkoja, BBL romahti) josta realisoin tappioita. Seadrillin myin myös pois karvaana pettymyksenä.

Ensi vuonna yritän oppia pysymään erossa hype-osakkeista. Voisi myös laittaa tavoitteeksi saada vaimo takaisin töihin jotta taloudessa olisi enemmän tuloja mutta sen kohdalta sinetöin jo kohtalon 8½kk sitten joten, toinen hiljainen(uuden sijoitusrahan puolesta) vuosi tulossa. :)

Globaali indeksirahasto? - 9.9.2015 21.51

Tuo jälkimmäinen näyttäisi kyllä maksavan osinkoja:

https://www.ishares.com/uk/individual/en/products/251881/ishares-msci-world-ucits-etf-inc-fund?siteEntryPassthrough=true

Tuolta klikkaa täpän "distributions".

..jos nyt katsellaan samaa etf:ää, kun tuosta mun linkistä on kulutkin 0,5%

Tavoitteena miljoona - 3.9.2015 20.42

Kiitti vinkistä! Tuo superluotto näyttää nopeasti luettuna melkeen liian hyvältä ollakseen totta, eli todella edullinen sijoituslainaksi. Ainakin mitä on joskus muilta kuullu niin pankin neidit haluavat yleensä paljo messevämpää korkoa.

Itse kartan kuitenkin sen verran riskiä että ottaisin varmaan max puolet salkun lainoitusarvosta lainaa niin korko pysyy vaikka salkku romahtaa 50%. Itsellä ton 0.99% luoton ehdot näytti täyttyvän heittämällä. Ja mielummin jonkun suuremman romahduksen jälkeen että downside on vähän rajatumpi, jos esim omxh lähentelee kuutta tonnia tai sp500 1200:aa niin "let's get it down brothers!"

Aloittelevan harrastesijoittajan kysymykset - 25.8.2015 8.41

  • Onko todellakin niin, että jos ostan nordnet.fi palvelun kautta Yhdysvaltalaisten yhtiöiden osakkeita, niistä peritään min. 15€ maksu / kauppa?

Kyllä. Itse en tästä syystä 300€:llä lähtisi hirveästi heilumaan siellä jenkkiosakkeilla, varsinkaan treidausmielessä.

Matka Markkaan - 24.8.2015 22.21

Ajattelin väsäillä pientä päivitystä pitkästä aikaa markkinasyöksyjen kunniaksi. :)

En ole juurikaan lueskellut vuosikatsauksia tuon viime postauksen jälkeen. Syynä ovat olleen ajan puute, sijoitettavan rahan puute, ja mielenkiinnon puute. Mielenkiinto osakehommien opiskeluun on hyvin syklistä, ja noudattaa jossain määrin sijoitettavissa olevan pääoman tulotahtia. Aikaa ja rahaa ovat syöneet pitkähköt ulkomaanoleskelut ja perheenlisäys on myös pitänyt kiireisenä ja romahduttanut kassavirran talouteen.

Salkun puolesta uutisia:

  • Lorillard meni kaupaksi Reynolds Americansille kuten ennustettiin, ja käteen jäi tukku rahaa ja 17kpl Reynoldsin osaketta. Tarkastin äsken Reynoldsin osinkopolitiikan(~80% voitoista maksetaan) ja se ei sovellu pyrkimykseeni rakentaa tukevaa DGI-salkkua, joten se menee myyntiin. En kuitenkaan vuosien suurimpaan laskupäivään viitsinyt myydä, kun ei ole ostokohdettakaan vielä selvillä. Tutkassa on CAT, PG, JNJ, OHI, XOM jotka ovat kaikki lasketelleet (vähintään) tämän vuoden. Pitää vähän tutkia tarkemmin syitä laskuihin.
  • Fortumia olen ostanut parissa erässä 200kpl laskeviin kursseihin "kun oli niin halpaa". Tämä hieman ilmoitetusta suunnitelmasta poiketen mutta kuitenkin hyvä safe play.
  • Exxonia ostin yhden erän viime viikolla. Hieman riskialtista riippuen minkä näkemyksen omaa öljyn hinnan kehitykselle. Itse en ota kantaa tähän, mutta näen XOM:n USA:n tukevimpana öljyjättinä joka ei ihan heti tule horjumaan vaikka öljy ei ikinä palaisi entisille tasoilleen. Maksukykyä osingoille riittää toistaiseksi, katsotaan uudelleen tilannetta vuoden päästä. Näen tämän mahdollisuutena ostaa loistavaa aristokraattia poikkeuksellisen halvalla. Chevronia mietin myös, mutta sitä löytyi jo salkusta.
  • BHP Billington keräsi ongelmallisimmat tuotannot nippuun ja eriytti omaksi yhtiökseen, South32. Tapahtumasta lähtien uusi yhtiö on ollut nimensä veroinen eli "gone south". Soitin tänään Nordnetiin ja asetin myyntiin. (Jostain syystä netin kautta ei antanut noita myydä) Arvokin oli vaan päälle satasen joten en tuollaisia vessapapereja jaksa salkussa kauaa katsella.

Kuten monen muunkin salkku varmasti niin on tänään tullut ennätysosumaa, nordnet näyttää -5,54%. Viimeisen kuukauden aikana noin -10%. Ilokseni olen huomannut että yllättävän vähän tämä hetkauttaa(~ei yhtään) ja ei ole houkutellut missään määrin tekemään mitään paniikkiliikkeitä, joten ehkä jotain pitkäjänteisen sijoittajan ainesta minussakin voi olla.

Ainut joka vähän arveluttaa on Billingtonin osingonmaksukyky jota on epäilty Seeking Alphassa, mutta huomenna tulee puolivuosikatsaus, joten sieltähän se selviää hyvinkin pian. Se sukeltanut ostohetkestä 28%, joten jos yhtiöön vielä löytyy luottoa katsauksen jälkeen voisi olla lisäostojen paikka. Rahaa ei tosin hirveästi sijoitettavaksi ole, joten "decisions, decisions"

E: huomasin että kuvakavalkaadi on blogista kadonnut. Pitää ensin kerralla valita vähän luotettavampi palveluntarjoaja. Onko muuten mahdollista ladata kuvia foorumin palvelimelle? Ei ainakaan heti näyttäisi tästä näkymästä olevan. Sehän voisi olla näppärä ominaisuus, vink vink.

Matka Markkaan - 23.2.2015 21.27

Salkun läpikäynti, osa 8:

Aflac on vakuutusyhtiö joka toimii Japanissa ja USA:ssa. Japanista tulee (~77% liikevaihdosta (2013)) vaikka yritys jenkkiläinen onkin. 

Vilkaisu viime vuosien kehitykseen:

Ihan mukavalta kirahvilta näyttää. 2014 heikompi tulos johtuu Yenin kehityksestä dollariin nähden. Ilman valuuttavaikutuksia tulos oli parempi kuin 2013. Osinkokasvu on ollut viimeisenä viitenä vuotena 1,79 - 8,94% vuosittain. 

Johtoryhmän ennusteissa on 2-7% vuosittainen tuloskasvu jos ei huomioida valuuttakursseja. Itse pyrin välttämään valuuttakursseilla spekulointia niin katson mielummin tulosta ilman kurssivaikutuksia.

Mutu-riskejä:
-Japanin talouden kehityksen vuoksi kasvu voi olla hankalaa pitkällä tähtäimellä, jenkeissä kehitys on ollut maltillista.
-Tulos riippuu vahvasti Yen-Dollari-kursseista.

Tukevana osinkotykkinä ja salkun tukevana kantopilarina AFL näyttäisi olevan mitä mainioin:
-Osinkoja kasvatettu 32 vuotta
-Tuloksesta on maksettu keskimäärin n 25% osinkoina -> rahaa riittää huononakin vuosina varmasti
-Markkinajohtaja Japanissa
-Hyvä kasvuhistoria herättää luottamusta

Vilkuilin tosi nopeasti Q4 osaria ja mitään erityistä ei pistänyt silmään. Eli "tylsä sijoitus" siinä mielessä että ei tarvitse hirveästi seurailla. Sopii erinomaisesti mulle, näistähän minä tykkään, näitä lisää. Eli pidän toistaiseksi salkussa, ja nukun jatkossakin yöt hyvin tämän kanssa.(Jos vauva ei herätä)

 

Sivuhuomautuksena täytyy todeta että hillitöntä rallia ollut markkinoilla Marraskuusta lähtien. Muistelen Erolan kirjasta jotain laskelmaa siitä miten paljon vähemmän indeksisijoittajalla olisi tuottoja jos vuoden muutaman parhaat pörssipäivät olisi poissa markkinoilta. Se oli aika paljon. Tähän ei meikäläisellä ole varaa. Toisaalta katsotaan mitenpäin holdaajan hymy sitten kääntyy kun seuraavan kerran sukelletaan. Kunnon alamäkeä tämä salkku ei ole vielä nähnyt. :)

Matka Markkaan - 16.2.2015 21.39

Salkun läpikäynti, osa 7:

Hasbro tekee leluja ja pelejä. Suurimpia brändejä(myös franchise ja partner) ovat Transformers, My little pony, Monopoly, Marvel, Star Wars, Rovio, Play-Doh yms. HAS on kokoluokaltaan maailman kolmanneksi suurin leluyritys. Ykkössijaa pitää selkeästi Mattel, ja Lego pienemmällä marginaalilla kakkossijaa.

EPS vs Osingot viimeiset kymmenen vuotta:

Payout ratio on noussut vuosien varrella ja viimeiset kolme vuotta ollut 56-73% haarukassa, eli vielä kohtuu kestävällä tasolla. Viime vuosina EPS on vaihdellut niin pitänee vähän seurata seuraavien vuosien kehitystä.

Silmiinpistävää on vuoden 2013 heikohkot ansiot joita silmäilin vähän tarkemmin. Nämä johtui heikommasta nettotuloksesta, liikevaihto pysyi samoissa 2012 tasoon nähden. 2013 Vuosikertomusta nopeasti silmäillen syynä näytti olevan:
a) On makseltu enemmän royalteja. Näitä tulee ilmeisesti muutaman vuoden välein maksuun. 
b) jouduttiin maksamaan patentteihin/royalteihin liittyvistä hävityistä oikeudenkäynneistä korvauksia(mm. super soaker keissi). 
c) Uudelleenorganisointiin oli käytetty rahaa

Bottom line: enemmän tai vähemmän kertaluontoisia kustannuksia.

 

Liikevaihdossa oli tapahtunut laskua oli tapahtunut "Boys"-kategoriassa, ja selitykset vuosikertomuksessa viittasivat siihen että 2013 tuli vaan yksi elokuva(Marvel-brändin Iron Man 3), joten Transformers ja Beyblade myynnit laskivat näiden näkyvyyden puuttuessa. Tämän loven kuitenkin täytti kasvu "Girls" ja "Games" -kategorioissa. Nämä kolme osa-aluetta muodostavat valtaosan Hasbron liikevaihdosta.

2014 on näyttänyt paljon paremmalta ja kasvua on tullut 5% liikevaihdossa. EPS ilman kertaluontoisia eriä on noussut 2.83$ -> 3.15$. USA ja Kanada seisoo paikallaan "koska huonot suhdanteet" (seli seli), mutta kansainvälisesti kasvua on tapahtunut.

Muuta:
-ROE on pyörinyt enimmäkseen 20% paremmalla puolella -> Erittäin kiva!
-Omavaraisuusaste 30-40% -> ok

Tällä hetkellä Hasbro treidaa @ 62.74$, P/E: 19.37, Yield: 2.93

..eli pysyy salkussa, katsellaan vuoden päästä uudelleen.

Edit: lisätty vielä hasbron ja lorillardin "salkun tiedot" kuvat juttujen alkuun.