
Laitan vähän omia mietteitä viime päiviltä kun olen ottanut viime vuoden uutisvirtaa kiinni. Osittain tämä on toistoa siitä mitä yllä on kirjoteltu, mutta laitan kuitenkin kun kirjotin jo.
Intrumin lainasalkkubisneksessä ostossa kyseessä on perinteinen velkavipu: lainataan pirusti, ja toivotaan että lainapääoma tuottaa enemmän kun maksettava korko. Jos lainapääoma ei tuota, tulos on mollivoittoista.
Intrumin tapauksessa lainaa on muhkeat 4.0 x EBITDA, joten riskiä löytyy.
Miksi kurssi on sukeltanut?
Syksyllä, viimeksi marraskuussa, Intrum on tehnyt alaskirjauksia noin 7 Mrd arvosta, joka vastaa noin 9% koko lainasalkusta. Nämä ovat lähinnä Italian seikkailuista. Luonnollisesti on tiedotettu että vastaavia alaskirjauksia ei ole tulevaisuudessa näköpiirissä.
Osittain tämän johdosta, ja Intrumin kykenemättömyydestä vähentää laina-astetta, vaikka se on ollut tavotteena pidemmän aikaa, Fitch muutti näkymät negatiiviseksi, vaikkakin BB-luokitus pysyi vielä. He näkevät velkataakan vähentämisen haasteellisena. Uusi CEO tosin painotti vuosikatsauksessa että target on 3.5x, ja muistaakseni luin jossain että tämä olisi tarkoitus saavuttaa Q3 aikana, vähentämällä sijoituksia velkasalkkuun.
Velka kallistuu
Intrumin kauppaamat bondit ovat viime vuosina tuoneet lainaa 2.8-4.9% korolla. Maturiteetti 0-5 vuotta. Joulukuussa ilmoitettiin että saatiin lainaa 450M hintaan 9.25%. Toisen sanoen tilanteet ovat selkeästi muuttuneet.
Voiko vielä nukkua yönsä hyvin?
Ikävä kyllä ei ainakaan yhtä hyvin kun ennen, ja joutuu ehkä myös ottamaan jonkinlaista makronäkymää velallisten maksukyvystä ja korkotasosta seuraavien vuosien aikana. (Korkotaso pitäisi kaiken järjen mukaan siirtyä myös velan tuottoihin?)
Veikkaisin että kurssia määrittää lyhyellä aikavälillä ainakin
- Tuleeko lisää alaskirjauksia 2023
- Kyetäänkö Intrumin vähentämään velkataakka
Osinko kuitenkin pidettiin ennallaan, joten se ainakin voisi indikoida luottoa tulevaan.
JR kirjoitti:Aikaa on helppo vaihtaa rahaksi, mutta rahan vaihtaminen ajaksi on paljon vaikeampaa.
...
Koen kuitenkin, että minulla on jatkuvasti liian vähän aikaa, ja koen monet arjen tehtävät rasittavina. Varaa asia X, nouda Y, ota yhteyttä Z... Ja samaan aikaan minulla on rahaa enemmän kuin normaalilla arkikulutuksella pystyn ikinä tuhlaamaan.
Perheellisenä tulee aina välillä mietittyä miten paljon aikaa olisi jos perhettä ei olisi, ja mitä sillä tekisi. Varsinkin jos siihen vielä lisää että ei kävisi töissä, tai tekisi "normiviikkoa" vähemmän tunteja töitä. (vaikka olen tosi ymmärtänyt että teet jonkin verran töitä ainakin.) Tätä tulee aina välillä mietittyä myös siinä mielessä, että miten itse täyttäisi päivänsä tuleviasuudessa jos/kun pinoa on sen verran että ei tarvitse rahan puolesta käydä töissä.
Tämä on myös yksi kyssäri mitä tykkään kysellä sopivilta (erilaisilta) ihmisiltä, ja koska kirjoitusten perusteella vaikutat hieman eksentriseltä kaverilta, kiinnosta mikä tämä on johon aika ei riitä, tai mihin haluaisit sitä enemmän? Jos menee liian henk. koht. linjalle niin voit toki ohittaa. Monilla palstalaisilla tämä vaikuttaa olevan erilaista "puuhastelua", eli sijoituksia/urheilua/kavereita/kevyttä matkustelua. Mutta jää fiilis että jos olet optimoinut ajankäytön noinkin monella akselilla, niin jokin palava syy voisi olla taustalla.
Mielenkiintoinen blogi. Itselläni on myös suunnitelmissa suunnata keskieurooppaan perheen kera, mutta Sveitsi valikoitui meillä ykkösvahtoehdoksi. Olen myös it-alalla, pilviarkkitehtuuri ja siihen liittyvät hommat erityisalueena, joten töitä pitäisi löytyä "ihan ok".
Mites siellä Luxemburgissa oli verotuksen suhteen asiat(lähinnä tulovero)? Muistaakseni aika korkea verotus, kuten useimmissa euroopan maissa.
Mutta peukku täältä, ja ehdottomasti seurantaan.
Edit: tossahan se verovastaus tulikin jo sillä aikaa kun kirjoitin.
Foorumin haku ei toimi kunnolla. Esim hakusanalla "vontier" ei löydy mitään, vaikka se juuri tuossa ostin ja myin -ketjussa on mainittu..
Onko seuraavilla termeillä eroa, ja jos on niin mitä?
Voittomarginaali = Liikevoitto / liikevaihto
Operatiivinen voittomarginaali = ?
Tulosmarginaali = ?
Operatiivinen tulosmarginaali = ?
Intrumilta hyvä tulos. Onhan tämä kivunnut 30% sitten helmikuun postauksen myös, eli pahin aliarvostus on purkautunut. Muutama taho on nostanut tavoitehintaa kolmensadan paremmalle puolelle.
* Strong performance in the quarter with cash revenues growing 6 per cent in constant currency
* Cash EBIT up 24 per cent year on year to SEK 1,365 M
* Increased RTM cash EBITDA and underlying deleveraging in constant currency
* Record pipeline and new contract signings with strong momentum for the remainder of 2021
First quarter, January-March 2021:
* Adjusted EBIT increased to SEK 1,532 M (1,095).
* Cash EBIT improved to SEK 1,365 M (1,105).
* RTM cash EPS of SEK 30.16.
* RTM cash RoIC was 8.2 per cent (6.6).
* Net debt/RTM cash EBITDA was 4.1x (4.0x).
* Available liquidity at the end of the quarter was SEK 18,386 M (17,061).
jippej kirjoitti:Onko tähän muuta lääkettä kuin ostaa se pyörä?
Yleensä kuumeisiin voi auttaa että altistaa itsensä mahdollisimman vähän kohteelle. Lakkaa surffailemasta nettimopossa, lakkaa juttelemasta prätkistä kavereiden kanssa.
Mitä enemmän olet ympäristössä/yhteisössä jossa prätkäily on normi, sitä enemmän se tarttuu sellaiseksi itsellesikin. ( Sama pätee elintapoihin yms )
Tämähän oli hauska idea, ja tässä huomaa hyvin kuinka hankalaa on ollut ennustaa kriisin kehitystä tai pohjia. Tai edes osua oikeisiin toimialoihin.
Itse ei tullut koronaa tai pörssiä seurattua aktiiviseti alkuvuodesta, ja sen leviäminen ja osakkeiden laskuralli tuli aika lailla yllätyksenä. Salkkuraportti näytti äsken että oltaisiin oltu -23% lukemissa, mutta muistelisin kyllä että olisi ollut suuremmat miinukset taulussa. Salkkuni kuitenkin liikkui aika lähellä indeksiä joten sieltä voi tarkastaa suuruusluokan. Varsinaista paniikkia ei ollut, vaikka jonkun pikkuposition myinkin. Yhtenä syynä hyviin yöuniin oli salkun defensiivisyys. Toisena syynä oli se, että olin sattunut alkuvuodesta saamaan elämän myötätuulen myötä yllättäen käteistä noin 25% salkun arvosta. Lisäksi oli käyttämätön salkun kokoinen superluotto nordnetistä isojen droppien varalla.
Muistan että kuopan pohjan paikkeilla päällimmäisenä oli ajatus/kova luotto siihen että pohjia ei oltu vielä nähty, ja siihen että toipuminen kestää kauan, "koska näin on aina ennenkin käynyt kriiseissä", ja takana ennätyspitkä nousumarkkina jne. Odottelin siis _kunnon_ droppia ja tein ostosuunnitelmia 6kk - 1v aikajänteelle, mikä tietysti jälkikäteen tarkasteltuna osoittautui liian pitkäksi. Ensimmäinen osto näyttää olevan tehty 10.3, ja maaliskuu on ollut vilkkain ostokuukausi, joten ei tämä kuitenkaan ihan puskiin mennyt. Oli kuitenkin tosi kauan vielä "tässäkö tämä nyt oli"-fiilis, ja harmitus että on niin mietiskelevää sorttia että nopeita liikkeitä on hankala tehdä.
Ostot jatkuivat Syyskuulle asti ja kohdistautuivat melkein poikkeuksetta jo salkusta löytyviin salkun "tukipilareihin". Intrum, Upm, Sampo, Fortum, ja viimeisenä Wärre koska se näytti olevan vielä syyskuussa dippihinnoissa.
Sain kaiken ylimääräisen pääoman kulutettua, mutta superluotto on vielä tänäkin päivänä koskematta. Salkku näytti jo heinäkuussa olevan hyvin lähellä helmikuun ATH:ta.
Tärkeimmät opit:
1) Käteisen pitäminen kassassa vastaavien tilaisuuksien varalta. Ilman lisäbuustia olisin taatusti purjehtinut iloisesti 100% osake allokaatiolla dippiin, ja velkarahalla en luultavasti olisi aloittanut ostoja yhtä ajoissa ja vailla huolta.
2) Jos pitää valtaosan salkusta osakkeissa jonka fundamentit ovat vähintään ok-tasolla, ei tarvitse niin paljon stressata dippejä, koska osakkeiden arvo palautuu kuitenkin järkevässä ajanjaksossa.
3) Tuurin vaikutusta elämään ei pidä koskaan aliarvioida.
Back in business!
Tuli selailtua vanhoja postauksia, ja miksei tännekin voisi laittaa vähän päivitystä. Hirveästi en ole itseäni sijoitusten maailmassa sivistänyt, vaan aika on menny muuhun elämään. Tästä huolimatta olen ottanut enemmän näkemystä vuosien kuluessa, vaikka tähän ei välttämättä löydy päivänvaloa kestäviä perusteluja.
Salkku on kasvanut mukavasti, ja allokaatio on nykyään seuraavanlainen:
Pohjoismaista kivijalkaa: 59%
Jenkit: 24%
Riski + kryptot: 7%
Rahastot: 4%
Muut: 3%
Cash: 2%
Lisäksi on noin 70% luottoa nordnetilta sen varalta että kunnolla rysähtää.
Salkkua on viilattu sen näkemyksen mukaan, että jenkeissä arvostuskertoimet ovat nousseet osittain aika korkeiksi.
Jatketaan tästä!
Tulos tuli 28.1 ja hyvältähän se omiin silmiin näytti, varsinkin koronavuoden tulokseksi.
Muutama vuosi sitten asetettuihin kasvutavoitteisiin ei olla päästy, mutta mielestäni tämä on kyllä edelleen kovalaatuinen firma. Tasaisen tappavaa tulosta olosuhteista huolimatta, ja arvostuskin maltillinen. Ketjun aloituksen kaltaisia hintoja ei ollakaan nähty sen jälkeen. Ilmeisesti jonkin verran koronahuolia hinnoiteltu vielä kurssiin tms. En tiedä mikä tässä ainakaan fundamentaalisesti olisi niin kovin muuttunut.
Itsellä holdissa edelleen salkun suurimpana, ja viimeksi kevään 10x.xx -hinnoista ostin lisää.
Pitänee tutkia rapsaa hieman tarkemmin vielä..