Olet täällä

Sijoitusnoviisien osakevalinnat vuodelle 2021 - 6.3.2021 02.00

Mesut Özil kirjoitti:

 

Onneksi olkoon ylivoimaisesta johtopaikasta Mesut Özil

All I do is win, win, win no matter what...

Huom. Osake oli ehdotushetkellä fundapicki eikä ultimaattinen gämbläys vs. Moni haastaja smiley

Oma pick(GLNG) on samalla pohjalla eli fundapick, ei hypepick. Varmuuden vuoksi ostin lisää 11,45$ ja tulen ostamaan maanantaina alle 11$. 

Näytä koko viesti
Aspire Global - 4.3.2021 11.10

Turmiolan Tommi kirjoitti:

Punasilmä on päivittänyt raporttiaan ja samalla tavoitehintojaan -> Bear 37 - Base 71 - Bull 100. ... Mielenkiintoisena yksityiskohtana heidän SOTP-analyysissä B2C:n arvoksi on laskettu noin 50 miljoonaa. Tämä vastaa noin 0.9 x sales kerrointa tai LeoVegasin arvostusta. Myisin välittömästi, jos joku tarjoaisi tuollaista summaa.

Itse 3min uhrasin raporttiin ja ainoat mitä katsoin oli SOTP kertoimet ja ennustemuutokset. Tiivistetysti ennusteita korjattu aavistus ja kertoimia enemmän. Ulkomuistista edellisessä raportissa oli B2B 9*EBITDA ja B2C 0,8*Sales. Uudessa raportissa vastaavat 12*EBITDA ja 0,9*Sales. B2C on minun puolesta ok heivata mäkeen >30M hintaan. Toki tässä tulee aina kaupan muut ehdot muuttamaan(alustalla pysyminen jne). iGaming tulee konsolidoitumaan operaattorien päässä ja veikkaan, ettei Karamba ole se johtotähti siellä.  

Näytä koko viesti
Rahapeliyhtiöt - 4.3.2021 09.22

THAIMING kirjoitti:

Online Gambling Market:

Market size value in 2020: USD 59.6 billion

Revenue forecast in 2027: USD 127.3 billion

Growth Rate: CAGR of 11.5% from 2020 to 2027

Q4/22 ainakin näillä näkymin myös jalkapallon MM-kisat, joka on suurin tapahtuma vetofirmoille.

Itse olen oman näkemykseni joskus tuonne Aspire ketjuun laittanut. Oman näkemykseni mukaan katson, että korona vain kiihdytti kasvua väliaikaisesti, eikä takapakkia oteta(niiataan kyllä). Eli pidän uuden tavan(iGaming) ja teknologian omaksumista pysyvämpänä ilmiönä kuin se äkkiseltään kuvitellaan. Otetaan vaikka esimerkkinä digitaalinen allekirjoitus. Harva digitaalisen allekirjoituksen teknologian omaksunut enää väkisin haluaa rahdata persettään sinne pankkiin tms. laittamaan puumerkkiä paperiin, jotta se voidaan skannata digitaaliseen arkistoon. Selvää on, että Korona oli se Kullitettu Joutsen(TM, PP) igaming alalle.

Oletetaan yllä oleva markkinan luonnolliseksi kasvuksi = CAGR, luonn = 11,5%. Peliyhtiöiden tuloksia tuli aika paljon perattua läpi. Perstuntumani sanoo, että markkinan kasvoi noin 20-25% vuonna 2020. Oletetaan yläpää eli 25%. => CAGR 2020-2027 = 11,5%. CAGR 2021-2027 = 9,34%, kun huomioidaan 2020 25% kasvu. Jatketaan vielä omalla näkemyksellä, että tänä vuonna markkina kasvaa 7%. Tämä sillä perusteltuna, että kunhan koronasta päästään, niin dippi nähdään, mutta siihen saakka musiikki soi ja väki tanssii. Tällöin vuosille 2022-2027 vuosille jää edelleen CAGR 10%. Olisi myös ihan perusteltua olettaa, että koronan johdosta päätyi iGaming pariin paljon sellaista väkeä, joka ei olisi koskaan iGaming muuten siirtynyt(ikäluokka 65v+), jotka tykänneet slotteja painella, rullaa pyörittää ja vastaavaa. Nämä asiakkaat tulivat Kullitetun Joutsenen saattelemana markkinoille, eikä ne ollut varmasti tuolla arvioissa mukana.

Yhteenvetona oma näkemys on, että igaming sektori sai merkittävän bonuksen koronasta. Minun näkemyksen mukaan tämä ei kuitenkaan täysimääräisesti syönyt tulevaisuuden kasvua, vaan pitkällä(>5v) ajalla kasvatettiin sitä. Varmasti tulen jotain pelialan osakkeita omistamaan jatkossakin(tällä hetkellä ainoastaan Aspirea salkussa), mutta heppa vaihtunee tai hepat lisääntyy välillä. Varmasti saadaan rumia lukuja alalle hetkellisesti yksittäisistä maista/osavaltioista, kun muut maat/osavaltiot jne tekevät Texasit eli kaikki auki. Tämä kuitenkin hukkuu massaan, kun avautumiset tulee jakaantumaan ~18kk välille arviolla. Itse veikkailen, että peräpeilistä päästään aikanaan tarkastelemaan iGamingille kovempia CAGR kuin yllä ehdotettu aikavälille 2019-2030 ja arvailen markkinan tuplaavan ~6v välein ~12,5% CAGR. 

Valideja pointteja sinänsä kuitenkin esitetty yllä. Itse äänestän kuitenkin rahallani, että musiikki soi ja nettislotit pyörii. 

Näytä koko viesti
Efecte: kasvuhakuisuutta SaaS-bisneksellä - 26.2.2021 03.23

Itsellä on tätä pieni siivu salkussa. Ennen ostoa käytännössä kävin omistajalistat läpi, hallituksen ja toimarin muutaman haastattelun. Sen jälkeen katsoin kasvuprosentit, niin vaikuttaa ihan ok arvalta SaaS-maailmaan. SaaS palveluja tulee paljon töiden puolesta käytettä ja ymmärrän kyllä organisaatioiden halun siirtyä näihin. Kuitenkin talon sisällä tehtävänä joudutaan paljon omalle epämukavuusalueelle, kun aletaan kovin kustoimoitua softaa teettämään. SaaS mahdollistaa kuitenkin aina parhaan, omaan liiketoimintaan soveltuvan palvelun oston ilman suurempia investointikuluja. Vältän näissä keisseissä lukujen tutkimista kovin syvälle, koska päädyn lopulta olemaan ostamatta. Tykkään liikaa näkyvissä olevista tuloista.

edit. Osarissa oli suurin positiivinen asia itselle, että liikevaihdon kasvu skaalautuu odotettua paremmalla vivulla tulokseen. 

Näytä koko viesti
Mielenkiintoisia pienyhtiöitä maailmalla - 26.2.2021 10.04

GNLG conference call muistiinpanot(itselle tehty, joitain kohtia vähän avasin, kun eivät olleet mitenkään ymmärrettävissä): 

 

 • Troim pahoittelee, että on feilannut. Ei osattu ennustaa ölpän menevän >100$ -> 37$, kaasun hinnan muutoksia ja alan tila mennyt perseelleen.
 • FLNG on tärkein
 • 50M buyback alkaa, kun nimet paperissa NFE kanssa(viranomaisluvat, byrokratia kesken). Oletus H1 2021.
 • HILLI saadaan refinance paremmilla ehdoilla, jos train 3/4 saadaan käyttöön
 • HILLI näillä tiedoin lopettaa 2026(Kamerunissa) sopimuksen päätyttyä(~50% käyttöasteella menee liikaa kykyä hukkaan, joka voisi tuottaa kassavirtaa.) => veikkaan, että tämä enemmän ultimatum Perencolle, että jatkosoppari tehdään kaikille 4 trainille tai ei tehdä ollenkaan
 • HILLI ~2v, niin toimintavalmiina seuraavassa kohteessa tarvittaessa
 • GIMI refinance saadaan, kun COD(commercial operation day) lähenee => halvemmat rahoituskulut
 • 50M buyback aloitetaan, kun NFE diili on maalissa(byrokratia/viranomaisluvat odottaa)
 • Pankeilla/PE tullut paljon yhteydenottoja 18,6M NFE osakkeeseen liittyen
 • Osakkeet kävisi alustavasti n. 60% saakka vakuutena eli ~500-600M olisi helposti lainattavissa
 • Kaikki vaihtoehdot avoinna, mutta osakkeenomistajien arvo etusijalla
 • closing the valuation gap, and we will push forward initiatives to close the gap, and that will very likely include distribution of parts of our NFE holdings to DLNG shareholders => NFE lappuja tulossa jokin määrä oletettavasti osinkona
 • Jatkaa: So you will not see a block sale of $1 billion after 91 days, if that's what you're really asking for.
 • …now clearly, there are buyers for LNG carriers as most recently seen with the BlackRock taking GasLog private. So I guess, what are your plans for the LNG carriers? => Blackrock GLOG osto on mielenkiintoinen ja instituutiotason intressiä on sektorille. Jatkaa: …We don't rule out any alternative for us. What we believe is that over time, shifting an FLNG, most likely does not belong in the same entity, and we would look to further simplify our corporate structure, number one, to create pure exposures to shareholders and again, with the key motivation to unlock the valuation gap.
 • Stifel, FLNG Mark I, Mark III and now  you've also sort of outlined the possibility of doing a smaller, maybe more expedited version. => pieni malli on toteutettavissa, mutta vaatii monta pitkällä olevaa pientä, että se saadaan järkeväksi. Hankintaketju kuntoon, pääosat ja niiden toimittajat lukkoon => toistetaan prosessia ainoastaan muuttaen minkä päällä nesteytysteknologia on(maa/laiva). Jatkaa Mark I ja III osalta: But what I would say on the Mark I and mark III, we keep saying it, is that the amount of interest coming through the door is increasing. And we've been saying for the last probably 18 months now that as LNG prices increase, we will get further increased interest for our products because, a, they're proven; and b, they are cheapest and fastest to market. Jatkaa: Mark I ja Mark III on niin pääomavaativia, että käytännössä vaatii Majorin FID, että homma saadaan rokkaan(ei haluta vivuttaa itseä loputtomiin). Pienemmät laitokset olisi taas omaa tuotantoa, omalla rahalla.
 • Kysymys, Tunda ja muut FSRU(LNG -> kaasuksi, joka voidaan syöttää verkkoon): So Tundra, as you know, is operating in the fuel pool right now as a carrier. My view of Tundra is -- and again, this is very consistent with what we've been saying for the last month, if not years. The value in FSRU is not to just put it out onto charter, as an FSRU earning a marginal return. The value for us is to somehow get into that integrated downstream gas value chain, and that's what we look to do. = FRSU ei ole itsessään kovin kiinnostava bisnes, koska marginaalit on heikot(teknisesti helppo juttu).
 • B. Riley kysyy: onko FLNG:lle kilpailijaa: CEO: No. / Troim(HPJ):  think we talked to the biggest player in the FPSO side yesterday, and they have plans for FLNG, but I think they're pretty much given up on it. And of probably the most serious competitor we have. !!! => Petrobas kanssa oltu keskusteluissa. Muut mahdolliset keskustelukumppanit CNOOC, Shell, Total, Exxon Mobil, mutta veikkaisin, että Petrobas on yksi näistä, joiden kanssa FLNG Mark I/III on meneillään.
 • B. Riley: Mikä on houkuttelevin osa bisnestä? CEO:   think one of the challenges with FLNG that we've talked about is the time it takes from the FID, the final investment decision, to actually generate in cash. And so what we've been doing with the downstream business is looking at ways to supplement that. And with FLNG, what we're trying to do is -- so let me fast forward where we have several of these projects on tolling agreements with super majors on 20- or 25-year contracts, generating hundreds of millions of dollars of EBITDA. That's a very, very attractive investment proposition for infrastructure funds and not on other people see. It's very steady cost terms that are generally completely ambivalent to commodity prices because they are linked on tolling. Boldattu nyky-yhtiön multibagger potentiaali. Tänne päästäkseen ollaan valmiita tekemään mitä tahansa upstream-midstream-downstream. Tästä tuli vain se mieleen, että oleellista on päästä tänne, mutta se vaatinee myös muuta bisnestä, koska FLNG vaatii massiiviset investoinnit ja ei tuota mitään 2-4v.
 • Averir vs NFE kilpailu. Nähdään enemmän siten, että LNG kasvu sataa pitkässä juoksussa kaikkien laariin.
 • Black & Veatch kanssa tutkitaan ammoniakkia, koska sitä pidetään tällä hetkellä todennäköisimpänä voittajana vetykisassa, koska se on helposti kuljetettavissa ja energiatiheys on raju
 • Näkevät kyllä vedyn seuraavana selkeästi, mutta matka on piiiitkä, eikä halua olla ensimmäisenä siellä, kun LNG osalta oltiin 10-15v etuajassa..
 • Useassa kommentissa GNLG ja NFE suhteesta on ollut malliin: I just think it creates perfect alignment if you want a shareholding in a company, not necessarily a massive one. But if you have a shareholding in a company and you share future, you share alignment, then you're -- in my experience, the best relationships in business work when both companies benefit from the co-creation of something that's individually bigger than two parties working on their own, is working together. => boldasin oleellisen. Tämä lisättynä sillä, että aika vahvasti viitattiin NFE osakkeiden jakoon GNLG omistajille. Veikkailen, että omistus tiputetaan ~10% => 3% tms, jossa jaettu osakkeita osinkona. Toistettu useaan kertaan, että suurta omistusta ei jää. NFE:ssä nähdään lähinnä se, että yhdessä ollaan kaasun Major, kun saadaan lähteeltä käyttöön asti koko arvoketju.
 •  Laivojen rahoitus onnistuu takapainotteisemmin maksaen jatkossa
 • 22-23 LNG Carrier sykli on hyvin mielenkiintoinen(tarjontaa vähän)

 

Lyhyenä tiivistelmänä. FLNG on tärkein. Rahtaus on täytebisnes, jota ei saada järkevästi ulkoistettua ja osataan homma, niin päädytään tekeen vain pitkät sopparit ja hoidetaan homma. Aavistuksen yli break-even näkyi arviot pitkissä sopimuksissa(77% sopimuksilla vuodelle 2021). 2 laivaa pidetään spotissa, jotta päästään mukaan hullutteluihin. Osakkeenomistajan etua ajetaan, jota tavoitellaan lyhyellä tähtäimellä buyback ja mahdollinen yrityksen osiin pilkkominen. Pitkällä tähtäimellä multibagger potentiaali tulee tähän: (FLNG:stä): so let me fast forward where we have several of these projects on tolling agreements with super majors on 20- or 25-year contracts, generating hundreds of millions of dollars of EBITDA. Hilli ja Gimi tekee sopimusten mukaan 2024 eteenpäin 224M$ EBITDA/vuosi. Näitä jos olisi pari lisää ja erillinen yhtiö, niin kertoimet saa olla aika isot. Sopimukset tuuppaa olemaan pitkiä. FLNG osalta ei tällä hetkellä ole suoraan kilpailevaa teknologiaa. Maalle tehdyt toki, mutta kustannustehokkuus kärsii, jos kentät ei ole isot. Esim Shell taisi upottaa 13Mrd$ Preludeen(FLNG), jonka toiminta on vähän niin ja näin. GNLG teki hillin 1,3Mrd ja commercial uptime 100%. 

Itse jatkan holdaamista. Ylipainoa voidaan kevennellä, jos kurssi oikein lähtee kiipeämään. Nyt istuskelen tyytyväisenä. 

Näytä koko viesti
Mielenkiintoisia pienyhtiöitä maailmalla - 25.2.2021 03.44

Late kirjoitti:

GLNG (Golar) Preliminary: Golar LNG Limited preliminary fourth quarter and financial year 2020 results (yahoo.com)

Aika jäätävän pitkä ja monimutkainen..... o/ Katotaan kurssista 16:30 onko hyvä :D

Henkilökohtaisesti tykkäsin. Lisäsin viime viikolla. Ei ihan yksiselitteinen tosiaan. Markkinoiden tykkääminen on tämän kohdalla aina mitä sattuu. Enemmän odotan yhtiötä seuraavien analyytikoiden kommentteja. 20$ on minulla edelleen lappuja kaupan. Nyt istun käsien päällä.

50M buyback +++/ spottipaatti rikki kiimassa - - (1M+ olisi voinut tulla alariville) / NFE lockup vain 90d ++ / NFE lähtee, tapa avoinna + / selkeä halu purkaa osien summan valuaatio omistajille kaikin tavoin +++.

Tuli mieleen, että tämä on vähän kuin Kaasun Ovaro. Yhtiön historia on aika likainen ja suorittamiseen ei uskota. . 

Näytä koko viesti
Ostin/Myin tänään - 22.2.2021 05.09

Golar lng, lisäys @11,45$. 25.2. Osari tulossa, jonka call erityisen kiinnostava.

Smart Eye myös lisätty @224kr

Näytä koko viesti
Aspire Global - 18.2.2021 12.04

Anssi A kirjoitti:

 

Aki Pyysing kirjoitti:
 
Kysyin myös, miksi siltarahoitus on otettu seitsemällä pinnalla juutalaisilta, kun nykykassavirralla luulisi saavan halvemmallakin. Motti kertoi, että "rahaa säästääkseen". Sen kyllä ymmärrän, ettei oteta kolmen vuoden bondia, kun siihen ei ole tarvetta.

Ja Jonakselle posia: Ei sanonut nähdäkseni perfect kertaakaan. Ja negaa: Mikä vilun aika webcastille on 40 minuuttia. Oli aivan varmaa, että kaikkia kysymyksiä ei 20 minuutissa ehdi käydä läpi, jos osaria on lukenut yhtään ymmärtävä väki etukäteen. Miekin laitoin neljä, joista yksi jäi kokonaan vaille vastausta. Kaksi väisteltiin osin ja yhteen tuli no comments. Kai niillä on joku geelitukkapalaveri sovittu klo 11.00 CEST tai jotain.

 

Jep, vois olettaa että firma(t) viitsisivät uhrata vähän enemmän aikaa tärkeimmälle sidosryhmälleen. Mielellään myös niin, et ihmisillä olis ekana aikaa tutustua lukuihin ja sit webcasti vaikka vasta pari tuntia myöhemmin.

Bondi: uskoin itse tämän. Veikkaan, että saatiin jotain kovenantteja sisältäviä lainatarjouksia, jonka järjestely ei ole ilmaista => päädyttiin ringa till bror => laita 10M tilille, niin maksetaan vuoden päästä 10,7M(?) takaisin, eikä kuluja mene kuin ~10k, kun lakimies hätäiseen kopioi lainaehdot. Tämä kuitenkin järkevä, kun rahaa ei varsinaisesti tarvita ja järjestelystä aiheutuu kuitenkin kuluja. Bondin maksulla pitäisi kuitenkin se >2M rahoituskuluja jäädä pois vuositasolla. 

Kyselytunti: aina olen miettinyt, että miksi uhrataan niin säälittävä määrä aikaa, vastataan huonosti kysymyksiin ja annetaan väistellä hankalat kysymykset. Olen aina päätynyt samaan lopputulemaan:

A) Ei haluta isoa läpinäkyvyyttä tai että bisneksistä kysytään jotain vaikeaa.

B) Omistetaan sisäpiirin kanssa käytännössä koko pulju ja pienen "free" floatin kanssa askartelevat saavat pitää tunkkinsa. Yritys listattiin markkinoidakseen tuotetta/rahoitusjärjestelyjen helpottamiseksi, ei sen takia, että se haluttiin listoille kyylättäväksi ja seurattavaksi.

Pääsääntöisesti olen päätynyt vaihtoehto B, kun pitänyt motiiveja taustalla arvuutella. 

Aki Pyysing kirjoitti:

Tästä laitoin ei-niin ystävällisen kyssärin tarkoilla numeroilla ja spesifeillä kysymyksillä, jonka Jonas käänsi "osakkuusyhtiöistä on tullut pataan, koska tämä kääntyy". Tsachi tyrkkäsi kysymyksen Mottille, joka sanoi rajalla oltavan tarkkoina ja odottavan tänä vuonna parempaa kehitystä "at least some of them". Kaikki neljä ovat siis tehneet kuraa aina. Epäilen, että vastoin odotuksiani Aspire ei esittänytkään niin hyvää kuin mahdollista, vaan downgreidasi osakkuusyhtiösijoitusten arvoja alaspäin, kun kerran oli varaa.

Tämän osalta minulla on pyörinyt seuraava ajatusketju taustalla. Osakkuusyhtiöt eivät ole terävintä timanttia => Paskasta on vaikea kaapia kermaa(tulosta) irti => Miten kyydissä olevasta paskasta saadaan hyötyä, kun irrottaakkaan ei voida?(alaskirjaukset, tappiot, liikevaihdon pieneminen) => Ylihinnoitellaan Core/Pariplay +kaikki mahdollinen B2B alle menevä heille => saadaan B2B segmenttiin kasvua => B2B on se kestävämpi ja paremmat kertoimet ansaitseva => saadaan tällä yhtiöön arvoa, vaikka tiedostetaan, että joudutaan selitteleen paskan maksamista skaalautuvasta ja hyvästä B2B bisneksestä.

Näytä koko viesti
Aspire Global - 18.2.2021 10.51

Silmäilty vain ja sivukorvalla kuunneltu. Bondihomma ++, liikevaihto ++, tammikuun liikevaihto +, alarivi --, osakkuusyhtiöt ---, coren kehitys -, BtoBet +++, Pariplay +++. Aavistelin pientä pomppua avaukseen ja virittelin yhden kevennyksen vielä siihen, joka meni kyllä luvattoman halvalla siihen nähden missä kurssi kävi. Nyt sitten istutaan ja odotetaan, kun paino on kohtuullinen, eikä tarvi enää yhtiö- ja alariskin vuoksi keventää. Katsotaan, jos viikonloppuna jaksaisi perehtyä. 

Näytä koko viesti
Aspire Global - 17.2.2021 12.20

Jack Reacher kirjoitti:

... Pidemmän ajan näkemykset eivät sinänsä muuttuneet mihinkään, mutta selvään ylipainoonhan tämä oli salkussa hurjien nousujen jäljiltä päässyt joten eilen päätin vielä keventää kun en uskaltanut jättää tälle päivälle.   

On vain sellainen fiilis, että huomenna mennään 10-20% jompaan kumpaan suuntaan ja niinpä kevensin sen verran ettei kumpikaan suunta varsinaisesti aiheuttaisi pienen oravan tuntemuksia.   

Samoja ajatuksia. Positio on tähän nousuun keventynyt nyt 38%. Vastaavasti maksimipositiosta jäljellä 46,6%. Isoin omistus salkussa edelleen. Olen myös valmis ostamaan takaisin, jos päästään pulkkamäkeen huomisesta osarista. Aamusta katsellaan sitten huomisen suunnitelmat, mutta veikkailen, että reaktio tulee olemaan "ok, en tee mitään".

Näytä koko viesti