Olet täällä

Markkina tänään: Seuranta- ja kommentointiketju - 11.5.2021 06.58

Velho kirjoitti:

Mitä pördessä oikein tänään tapahtuu? Indeksi isosti alas ja esim. gaming-osakkeissa monet laput -10% näennäisesti ilman uutisia? Mitä olen missannut.

Investors have become increasingly concerned about signs of inflation, forcing many money managers to pare their positions in technology stocks

Investors around the world retreated from stocks Tuesday as a selloff in technology companies spread to other sectors of the market, leading to broad declines across major U.S. indexes.

The Dow Jones Industrial Average tumbled about 450 points, or 1.3%, in recent trading, on pace for its worst one-day drop since late February. The S&P 500 fell 1%. The Nasdaq Composite lost 0.4%.

Investors have become increasingly concerned about signs of inflation lately, forcing many money managers to pare back their positions in technology stocks. Growth stocks have traded lower for most of the past week, with the Nasdaq Composite down nearly 5% for May.

Lähde: https://www.wsj.com/articles/global-stock-markets-dow-update-05-11-2021-...

Asenteen korjausta kaikkialla maailmassa - se on se uutinen:

Laskelmia uusitaan, toukokuun toimia, toukotöitä.

Näytä koko viesti
Päivän politiikka - 11.5.2021 12.22

No kun valtion kassassa on just sopivasti noin neljä miljardia ylimääräistä. Nykyisellä kassalla rahat riittäisivät meillä kuluihin ihan juhannukseen asti.

Normaali varanto keikkuu siinä viiden miljardin paikkeilla ja rahat riittävät noin kolmen viikon kuluihin - ja nyt on melkein yhdeksän. Ja Välimerellä tarvitaan kun kalaakaan ei siellä tule. Rakennuksetkin on ihan romuna kun ovat tuhat vuotta vanhoja.

Lähde: Valtion velanhallinta – Tilastoja valtionvelasta (valtionvelka.fi)

Meillä on paljon yksinkertaisempaa - poliittiset päättävät ensin menot ja sitten hankitaan tulot - pakottamalla ja lainaamalla. Italiassa on vaikeampaa kun ne harjoittavat kaksinkertaista kirjanpitoa: ensin lasketaan tulot ja niistä vähennetään menot - eihän siitä jää jäljelle heille mitään.

Näytä koko viesti
Sijoitustiedon kysymysketju - 11.5.2021 11.39

Perassic Park kirjoitti:

.-''Hajotetaanko'' salkku osiin ja salkun osakkeet siirrertään perillisten AO -tileille, vai myydäänkö salkku ja varat siirtyvät rahana?

Jos osakkeet siirtyvät perillisten  arvo-osuustilien välillä, mikä on perittyjen osakkeiden hankinta-arvo ja miten omistustiedot päivittyvät?

Tuloverolain (1535/1992, TVL) 17 §:n 2 momentin mukaan kuolinpesää verotetaan erillisenä verovelvollisena. Kuolinpesän erillinen verovelvollisuus päättyy, kun kuolinpesä lopullisesti jaetaan. Kuolinpesänä verottaminen päättyy yleensä perinnönjakoon.

Jakamattomaan kuolinpesään kuuluvan omaisuuden luovutuksesta saatu voitto on kuolinpesän tuloa. Tästä syystä kuolinpesän osakkaiden ei tule ilmoittaa kuolinpesän luovutusvoittoa tai -tappiota omilla veroilmoituksillaan.

Osuus jakamattomaan kuolinpesään on puolestaan osakkaan irtainta omaisuutta. Sen luovutuksesta syntyvä luovutusvoitto on kuolinpesän osakkaan tuloa, joka hänen myös täytyy ilmoittaa veroilmoituksellaan.

Lähde: Kuolinpesien luovutusvoitot ja tappiot verotuksessa - vero.fi

Jakaminen on yleensä helpointa kun se on vain rahaa. Kun perukirja on saatu kasaan ja toimitettu verottajalle, perukirja toimii veroilmoituksena ja omaisuusluettelona.

Jakamaton kuolinpesä voi osakkaiden yksimielisellä päätöksellä myydä arvo-osuustilin osakkeet ja kuolinpesän pankkitilille tulee myyntituotot. Jos kurssit eroavat kuolinpäivän kursseista, syntyy joko voittoa tai tappiota. Tämä on kuolinpesän tuloa ja sitä verotetaan sen mukaisesti. Myytyjen osakkeiden hankintameno on perukirja-arvo ja erotus lasketaan sitä käyttäen.

Rahat voi jakaa osittaisena jakona, jos kaikkea ei ole myyty tai pesässä on muuta omaisuutta. Osittaisen jaon jakokirja on syytä tehdä heti.

Osakkeet voi jakaa myös siirtämällä. Tähän tarvitaan jakokirja, pankki auttaa. Perillisen hankintameno on silloin perukirja-arvo. Veroa perillinen maksaa perintöverona saannostaan.

Omistustiedot välittyvät verottajalle osittaisen jakokirjan avulla ja se kannattaa säästää huolellisesti perillisen mahdollista myynnin selvitystä varten. Kaksia veroja ei kannata maksaa.

Näytä koko viesti
Sijoitustiedon kysymysketju - 11.5.2021 10.51

Perassic Park kirjoitti:

Kysymys: Kuinka AO-tili yleensä käsitellään perinnönjaossa?

.-''Hajotetaanko'' salkku osiin ja salkun osakkeet siirrertään perillisten AO -tileille, vai myydäänkö salkku ja varat siirtyvät rahana?

Jos osakkeet siirtyvät perillisten  arvo-osuustilien välillä, mikä on perittyjen osakkeiden hankinta-arvo ja miten omistustiedot päivittyvät?

Kuolinpesän vaiheet ovat perukirja (omaisuus- ja velkaluettelo), ositus ja perinnön jako.

Arvo-osuustili tulee perukirjaan kuolinpäivän pörssikursseilla. Tässä vaikkapa Nordnet avustaa seuraavalla tavalla:

Nordnet saa tiedon asiakkaansa kuolemantapauksesta automaattisesti Väestörekisteristä. Tiedon saatuamme lähetämme saldotodistuksen ja saatekirjeen kuolinpesän osoitteeseen.

Lisätiedot tässä asiassa tomimiseksi: Ohjeita kuolinpesän asioita hoitavalle - Nordnet

Muut pankit toimivat periaatteessa samalla tavalla. Samaa lajia on pankkitiliote kuolinpäivältä - perukirjaan tulee tilien summat kuolinpäivänä. Kaikki tapahtumat sen jälkeen ovat kuolinpesän tapahtumia.

Osituksessa jaetaan puolisoiden yhteinen omaisuus ja velat kummankin omaksi ja erotellaan puolisoiden oma omaisuus ja velat. Perinnön jaon voi tehdä vasta osituksen jälkeen ellei perittävä ollut eronnut tai leski.

Näytä koko viesti
Sijoitustiedon kysymysketju - 11.5.2021 10.18

Perassic Park kirjoitti:

Arvo-osuustilin käsittely kuolinpesässä?

Kuolema tunnetusti kuittaa univelat, mutta saman se tekee myös veroveloille.

Eli salkun osakkeiden mahdolliset kurssivoitot eivät enää verotu, vaan salkku siirtyy perintöveron piiriin omistuseränä.

Kuolinpesä ei kuole vaan jatkaa omaa eläämäänsä kunnes jako on suoritettu loppuun. Verovelat eivät häviä mihinkään vaan kuolinpesä vastaa niistä omaisuudellaan.

Perijät ovat vain pesän osakkaita.

Kuolinpesä maksaa veroa tuloista

Kuolinpesän veroista ovat yhteisesti vastuussa perilliset, yleistestamentin saajat ja leski ositukseen asti (avio-oikeuden perusteella). Jos perit vain testamentilla tietyn omaisuuden, et ole kuolinpesän osakas.

Kuolinpesän osakkaiden pitää huolehtia kuolinpesän velvollisuuksista siihen asti, että pesän varat on jaettu ja kuolinpesä lakkautettu.

Kuolinpesän verotus - vero.fi

 

Näytä koko viesti
Outokumpu - 11.5.2021 09.40

Juha kirjoitti:

 

Kummut kaupan 5,15€ vs. eilisen 5,46e. Ajoituksen makua ilmassa kun SSAB:ssakin isommat omistajat irroittelevat?

Mitenhän tässä osakkeenomistajan oma pääoma per osake pienenee? Osakkeita tulee vajaa 10% lisää ja myyntitulo käytetään vieraan pääoman vähentämiseen. Netto-omaisuus ei muutu mihinkään.

Laskusääntö

Osakekohtainen oma pääoma (BPS) = Oma pääoma ilman vähemmistöosuutta / osakkeiden osakeantioikaistu lukumäärä kauden lopussa ilman omia osakkeita.

Osakkeen kurssin pitäisi silloin laskea vastaavasti, koska jakajia on enemmän.

Kassavirta on kyllä ollut negatiivinen eikä eläkevastuu sitä helpota.

Omavaraisuus ei kyllä ole huono:

Hiukan kummeksuttaa velan käyttö - erääntyvät:

Täman lapun kanssa on aikanaan polttanut näppinsä ja oppinut varomaan. Outo se on edelleenkin.

Näytä koko viesti
Cibus Nordic - Laman kestävä osinkokone? - 10.5.2021 06.07

Cibus näyttää etenevän hyvin ja pientä hyppyä näkyvissä. Kurssi nousee vaikka mitään erityisiä uutisia ei ole. Ehkäpä raha etsii suojaa.

Keltainen viiva on Tukholman pörssin isojen yhtiöiden indeksi, joiden kyydistä Cibus on vuoden alusta jäänyt. Niin voi tietysti kiinteistöyhtiöltä odottaakin kun sykliset säntäävät. Kuva: Cibus Nordic Real Estate AB (CIBUS) osake - Nordnet

Inderes on pitänyt tavotehinnan paikallaan viime kuusta. Lähde ja lisätiedot: Cibus Nordic Real Estate | Inderes: Osakeanalyysit, mallisalkku, osakevertailu & aamukatsaus

Position paino salkussa on jo riittävä, joten tyytyväisenä vain seuraillaan.

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 10.5.2021 11.31

von Fyrckendahl kirjoitti:

Visaa ei sanota digitaaliseksi kullaksi, mutta se on silti sijoituskohde. Visan osakkeita nimittäin saa pörssistä, jos täällä on henkilöitä, jotka haluavat sijoittaa tulevaisuuden digitaalisiin mainstream-maksujärjestelmiin. smiley

Visa ja Mastercard löytyvät sijoituksina helpoimmin vaikkapa Skagen Global A rahaston sisällöstä ja aika monen muunkin rahaston listoilta.

Maksuliikennepuolella on hyvä muistaa, että vanha kunnon IBM hoitaa 80% Visan ja Mastercardin maksuliikenteestä. Aiheesta löytyy myös melko tuore opinnäyte:

Lohkoketjuteknologian hyödyntäminen finanssialalla

Pikkupeura_Pyry.pdf (theseus.fi)

Teknologia kehittyy omaan tahtiinsa mutta eipä kauaa kestä, kun jo alan vanhat konnat hiljaa taustalla alkavat tehdä sillä rahaa.

Näytä koko viesti
Inflaatio - 9.5.2021 11.23

Hintojen nousun jälkiseurauksena tuleva korkojen nousu romahduttaa harhaiset kasvuyrityslaskelmat niissä olevien velkakuormien kulujen kasvaessa. Osinkoyhtiöilä on helpompaa: nousevat ostokulujen numeroarvot siirretään nouseviksi myyntituotoiksi ja velkalastin ollessa kohtuullinen tunnusluvut vain paranevat. Jenkkitalous laskee kauas ja heillä muutoksista on saatavissa tietoja hyvissä ajoin. Nollakorkoa ei ole vaan joko matala tai normaali korkotaso. Samalla kurssit muuttuvat ja ne nähdään heti täälläkin.

Eurooppasijoittajalla on hankalampaa hajanaisen valtiokorkoympäristön takia. Meillä ei sada euroseteleitä taivaalta eikä elvytyksestä ole tietoakaan. Hallinto ei edes tiedä mitä se olisi ja sen sijoittajaäänestäjät aavistavat.

Viitettä tulevasta on etsittävä hintaindikaattoreista. Jotain ympäristökehityksestä kertoo asuntojen hintojen muutos meillä ja naapureilla:

En tiedä mitä naapurimme tekevät eri tavalla, mutta koronan haitan torjuminen on nostanut siellä tärkeintä hintatasoa eli kotien hintoja. Hinnoista ja inflaatiosta Suomen Pankki huhtikuussa:

Kuluttajahintojen nousu hidastui vuonna 2020 energian ja etenkin raakaöljyn hinnan voimakkaan laskun vuoksi. Inflaatio yhdenmukaistetulla kuluttajahintaindeksillä mitattuna vauhdittuu 1,3 prosenttiin vuonna 2021 energiahintojen nousun ja muiden tilapäisten tekijöiden vuoksi. Palveluhintojen nousu ylläpitää inflaatiota vuosina 2022–2023.

Tulevien vuosien talouskasvu nojaa vahvasti yksityiseen kulutukseen. Työttömyydeltä välttyneiden kotitalouksien tulot kasvavat vakaasti ja kuluttajien luottamus vahvistuu pandemian hellittäessä. Kuluva vuosi näyttää, millaisin vaurioin kriisin koettelemat toimialat selviävät kriisistä ulos. Kriisin jälkeen palataan hitaampaan kasvuun, jota rajoittavat työikäisen väestön supistuminen ja vaimea tuottavuuskasvu. Edessä ovat siis samat rakenteelliset haasteet, joiden kanssa Suomessa on painittu finanssikriisistä lähtien.

Lähde: https://www.eurojatalous.fi/fi/2021/artikkelit/kasvu-vahvistuu-pandemian...

No miten hallinto on toiminut yksityisen kulutuksen suhteen meillä - ei mitenkään vaan keskittyy laastaroimaan kuntien kuluhaavoja, mikä ei tietenkään johda mihinkään.

Hallinnon suoriutumista mitataan bruttokansantuotoksen kehittymisellä, joka meillä jää alle 2,7 % seuraavan kolmen vuoden aikana. Entäpä muualla Euroopassa:

Muualla päästään yli 3,5 - 4% ja ainoa, joka Suomea nostaa on vientiteollisuus. Saadaanko se nousemaan? Toistaiseksi tuotannon arvon ja liikevaihtojen muutokset ovat olleet negatiivisia.

Poliittisesti hurahtaneiden tapellessa rahoituksesta ja yrittäessä etsiä kiristysmomenttia etujen vaatimiseen, tilanne menee vain pahemmaksi. Pankkisektorin vakavaraisuus on koetuksella:

Toistaiseksi Euuroopan pankkien järjestämättömien lainojen määrä on ollut laskevassa suunnassa, mutta kuinka kauan tämä voi jatkua:

Pankit siirtävät riskiä luotonannossa yritysten harteille korkoja toimialakohtaisesti nostamalla:

Yleinen korkotaso on myös hienoisessa nousussa, mikä näkyy myös valtiolainojen korkojen muutoksissa:

Kuvien lähde: https://www.suomenpankki.fi/fi/

Eurooppasijoittaja joutuu näillä näkymin toteamaan, että Suomessa voivat kurssit kyllä nousta, mutta se kohdistuu niihin yrityksiin joilla päämarkkina on Suomen ulkopuolella. Suuret yritykset pärjäävät, mutta niiden myyntituotot tulevat aivan muualta ja niiden kehitys ei kuvasta maan tilaa.

Kotimarkkinaan keskittyneet - vaikkapa asuntosijoitusyhtiöt Kojamo, Ovaro etc. - jäävät kasvusta sivuun, mutta niihin kohdistuu korkopaine. Kun asuntohinnat eivät nouse ja korkotaso nousee, esimerkiksi Kojamon 1,9% osinkotuotolla sen kurssihinnassa ei ole sijoittajajärkeä - verojen jälkeen tuotto ei kata edes rahan arvon heikkenemistä eli on hukkaan heitettyä rahaa inflaatiokorjattuna.

Näiltä osin sijoittajan on tutkittava positionsa ja otettava selvää missä kasvu on, mistä raha tulee ja kuka sen kassiinsa saa. Laaja hajautus auttaa. Bondisijoittajalle voi tulla tulevina vuosina tuottoharkinnan paikka.

Näytä koko viesti
Berkshire Hathaway - 7.5.2021 05.40

Heh heh, NYSE:n datanikkarit ovat saaneet venytettyä kurssilaskimen liukulukuavaruutta sen verran, että samaan koneeseen mahtuvat sekä senttiosakkeiden neljä desimaalia, että Berkshire Hathawayn A-sarjan osakkeen noteeraus. Ainakin rajaluku on siististi ylitetty eikä keskeytyksiä enää näy.

Ainakaan vempele ei estä kurssia nousemasta.

Näytä koko viesti