Olet täällä

Markkina tänään: Seuranta- ja kommentointiketju - 30.9.2022 12.44

Bonanza alkaa, Bond Vigilantes are baaaack!

YARDENI RESEARCH IN FINANCIAL TIMES (September 29, 2022). "The famed bond vigilantes are back. They just stopped by last week to visit with the UK’s new Conservative government headed by prime minister Liz Truss. They showed up unexpectedly and unannounced."

Nämä markkinat omiin käsiinsä ottavat sijoittajat olivat aktiivisia viimeksi 1980-luvulla ja 1990-luvun alussa. Ovat pysyneet poissa 90-luvun puolivälistä 2020 luvulle asti. Yardenin sanoin: Furthermore, in response to the Great Financial Crisis and then the Great Virus Crisis, central banks  kept the Bond Vigilantes in check with ZIRP, NIRP, and QE.

Selvityksenä: ZIRP is zero-interest-rate policies. NIRP is negative-interest-rate policies, and QE is quantitative easing.

Linkki: https://www.yardeniquicktakes.com/the-bond-vigilantes-theyre-baaaack/

Now people are looking more at the domestic situation and saying, ‘You know what, maybe we need a higher bond yield,’” Yardeni said in an interview. “They’ve saddled up, and they’re riding high. The posse is getting ready. They’re getting the message out.”

Bondisijoittajat alkavat nurista keskuspankkien hidasta korkopolitiikkaa vastaan ja ottaa markkinaa omiin käsiinsä myymällä bondeja ja tällä tavalla nostavat yieldejä kompensoidakseen kasvanutta inflaatio- ja luottoriskiä nopeammin kuin keskuspankki pystyy. Tällöin myös velkarahan korkokulut nousevat voimakkaasti. Bond vigilantes-termi on peräisin velkakirjamarkkinan kyvystä olla vastavoimana hallinnon kyvylle ylikuluttaa tai lainata liian suurissa määrin.

Linkki: https://bondvigilantes.com/blog/2022/09/collateral-calls/

Tämä oli välitön reaktio Liz Trussin toimeenpanemaan äkkikäännökseen. Kriisistä ei ole kyse, bondimarkkina vain näyttää kykynsä näpäyttää poliitikkoja ja pankkiireja hinnoittelemalla riskit uudelleen.

There’s a lot of chatter about the possibility of forex interventions, or the government having to quickly reverse the tax cuts, or for the Bank of England to deliver an emergency inter-meeting rate hike to stem the declines.

It’s hard to rule anything out, but what is happening is simple and not necessarily a crisis. Traders are just re-pricing the risk of investing in Britain.

Tämä oli tuore varoitus siitä, että hallinto voi joutua maksamaan kalliin laskun, jos se yrittää yllättää markkinat liian radikaaleilla taloussuunnitelmilla. Tästä myös Italian uuden johdon on hyvä panna muistiin.

Linkki: https://www.fnlondon.com/articles/bond-vigilantes-british-pound-truss-ec...

Jotenka vuoden kolmas vuosineljännes on päättymässä länkkärityylliin korkopaukkeeseen ja vivuttajien raatojen lojuessa pitkin markkinaa.

Näytä koko viesti
Brexit - 29.9.2022 03.44

Brittien työeläkeyhtiöiden maksukyvyttömiksi menemisen pelko johti keskuspankin väliintuloon

Eräiden brittiläisten työeläkeyhtiöiden omistamien velkakirjojen eli bondien menetettyä lähes puolet arvostaan muutamassa päivässä johti keskuspankin poikkeuksellisiin toimenpiteisiin. Se voi toimia, mutta toistaiseksi saarelaiset seilaavat kuoppaisilla vesillä eikä paniikki ole kaukana.

Tapahtumat olivat alkaneet uuden hallinnon kerrottua aikomuksistaan talouspolitiikassa - tämä johti välittömästi massiiviseen brittien valtiolainojen - giltien - joukkomyyntiin, mikä vastaavasti laski niiden arvoja. Pudotus oli niin voimakas, että työeläkeyhtiöt alkoivat vastaanottaa vakuuksien lisäysvaatimuksia - margin calleja - sijoitustileillä olevien varojen arvojen laskettua alle brokereiden vaatimien tasojen.

Pitkän maturiteetin velkakirjat ovat noin kaksi kolmasosaa brittien puolentoista triljoonan punnan sijoitusrahastomarkkinaa - so-called Liability Driven Investment funds - jotka ovat kovin velkavivutettuja ja käyttävät gilttejä paljolti käteisen rinnalla. Työeläkerahastot omistavat yhdessä juuri näitä LDI-sijoitusrahastoja, joiden oli pakko myydä enemmän giltejä - tämä alensi velkakirjojen hintoja ja edelleen rahastojen omistamien sijoitusten arvoja niin, että varojen arvot menivät alle velkojen määrän.

Samaan aikaan punnan arvo romahti.

Työeläkerahastojen joutuessa vaaraan lopettaa eläkkeiden maksu, brittien keskuspankki puuttui peliin. Päätöksen teki tässä tapauksessa BoE:n talouspolitiikan komitea FPC eli Financial Policy Committee eikä sen rahapolitiikan komitea Monetary Policy Committee. FPC on vastuussa maan talouden vakaudesta eli laajemmasta kokonaisuudesta.

Keskuspankin toimenpide oli ilmoittaa ostavansa brittihallinnon pitkän maturiteetin giltejä niin paljon kuin asiaan tarvitaan, pitääkseen valtiolainapapereiden hinnat ja arvot vakaana: In its emergency purchase of long-dated gilts, the Bank of England is setting out to support gilt prices and allow LDIs to manage the sale of these assets and the repricing of gilts in a more orderly fashion, so as to avoid a market capitulation.

Linkki CNBC: https://www.cnbc.com/2022/09/29/pension-fund-panic-led-to-bank-of-englan...

Niinpä Bank of England on lupautunut ostamaan jälkimarkkinoita 5 miljardin punnan edestä päivittäin maturiteetistaan yli 20-vuotisia valtion lainapapereita eilisestä alkaen kaksi viikkoa eli ensi lokakuun 14. päivään asti. Samalla pankki pidättäytyy myymästä uusia lainapapereita - eli määrällisestä tiukentamisesta - lokakuun loppuun asti.

Dramaattista, mutta velkakirjamarkkinoilla tätä pidetään vasta laastarina laajempien murheiden päällä. Epävarmuus ja volatiliteetti tuntuvat jatkuvan.

Puntaa on iät ajat pidetty dollaria kalliimpana - se mielikuva rikkoutui tällä viikolla, kun punta laski alimmilleen kahteenkymmeneen vuoteen ja yksi punta = 1,03 dollaria.

Monista tuntuu siltä, että kuningattaren kuolema päätti samalla Yhdistyneen Kuningaskunnan pehmeän voiman. Punnan alamäki alimmilleen kertoo monien suuntien ja vaikutusten yhtäaikaisesta alamäestä. Matka on alkanut vuoden 2016 eroamisäänestyksestä ja johtanut siihen, että Britannia on Venäjän ohella heikoiten pärjäävä talous 38-jäsenisessä OECD:ssä eli Organization for Economic Cooperation and Development.

“It’s just a question of time before it falls out of the top 10 economies in the world,” Mr. Goldin said. Britain ranks sixth, having been surpassed by India.

Linkki The New York Times: https://www.nytimes.com/2022/09/28/business/economy/uk-pound-history.html

Punta - pound sterling - on ollut tuhat vuotta Britannian valuutta nousuineen ja laskuineen. Sen arvo ei kyllä enää koskaan saavuta sen alkuperäistä arvoa - paunan edestä hopeaa - jolla ensimmäisellä vuosituhannella sai ostettua viisitoista lehmää.

Näytä koko viesti
Nordstream kaasuputkihanke. Katsaus menneeseen. - 28.9.2022 11.10

Tinggeli kirjoitti:

Kilppari kirjoitti:
Tarkenna hieman, miksi se olisi nyt yhtäkkiä arvotonta? En aidosti ymmärrä.

Jos sinulla on tuote jota et itse voi hyödyntää mitenkän, et voi sitä toimittaa kenellekään ja sen varastointi on ongelma, niin onko tuoteella positiivinen, negatiivinen vai neutraali arvo?

Maakaasu on öljyntuotannon sivutuote, kuva alla - se on halvempaa polttaa kuin ottaa talteen.

Kaasu tulee tavallisesti öljynporauksen yhteydessä ja poltetaan kentillä arvottomana, jos sitä ei oteta talteen. Varastointi on hankalaa - kuvassa kohta 8, paineella takaisin maan alle. Kaasun määrää on vaikea säädellä öljyntuotantoa haittaamatta. Poltto korkealämpötilassa synnyttää vähemmän ympäristöhaittoja kuin kaasun päästäminen ilmakehään.

Maakaasu on vasta myöhemmin tullut halutummaksi korvaamalla kivihiiltä. Käyttöön on etsitty ja otettu varsinaisia kaasukenttiä, joista monet sijaitsevat öljykentän päällä.

Anekdootti menneiltä ajoilta: Porakaivoista veden mukana noussutta metaanikaasua käytettiin Tyrnävän Leppiojan taloissa yli 40 vuoden ajan aina 1960-luvulle saakka. Kaasu johdettiin letkuilla kaivojen päälle rakennetuista kaasukelloista talouskäyttöön. Kaasun lähteenä on Muhoksen suistomaa-aluemuodostuma ja sitä esiintyy myös Limingan Tupoksessa ja Muhoksella.

Joten jonkinlainen omavaraisuus kotimaan kamarankin alla voi olla. Arvoa sillä ei juuri ole.

Näytä koko viesti
Brexit - 28.9.2022 08.51

Brittipolitiikka tilttasi ja Liz Truss vain nauraa kuin jakoavain

Pääministerin vaihdoksen myötä britit saivat tuulahduksen thatcherismia, johon markkinatalous vastasi kielteisin reaktioin. Brittien uusi pääministeri avasi kautensa veronalennuksilla, sääntelyn vapauttamisella ja avoimemman markkinatalouden ajatuksilla, joiden tarkoitus olisi kääntää hänen maansa kasvun tielle. Raju käännös hermostuttaa kansainvälisiä sijoittajia, joita jo hiertää energiakriisi, kasvava inflaatio ja laajentuva taantuma.

Trussin hallinon toimeenpanemat verojen leikkaukset - ylimpänä valtion tuki energian kuluttajille, joiden kustannukset ovat nousseet sodan vuoksi - edellyttävät hallinnon ottavan kymmenien miljardien puntien edestä uutta lainaa, mikä syventää epäluuloa brittien julkisen talouden tilaan.

Brittien osakekurssit, bondit ja punta vajosivat heti hallinnon ilmoitusten jälkeen. Samalla punta tippui alhaisimpaan arvoonsa dollaria vastaan tasolle, jota edellisen kerran on nähty neljä vuosikymmentä sitten. The jitters spread to the United States and Europe, where stocks fell sharply amid fears that more aggressive increases in interest rates would be needed to quell inflation and that economies could slide into painful recessions this winter.

Pelot ovat ajankohtaisia juuri briteissä, jossa talouskavu on jumissa, inflaatio pörrää nopeimmillaan sitten 80-luvun alun ja Englannin keskuspankki on jo nostanut korkoa seitsemän kertaa hillitäkseen nousevia hintoja.

Tätä taustaa vasten uusi valtion taloushallinnon päällikkö Kwasi Kwarteng poisti ehdotetun yhtiöiden tuloveron noston ja yllättäen, asetti ylärajan yli 150.000 puntaa eli noin 165.000 euroa ansaitseville tasolle 45%. Hän myös leikkasi vähän ansaitsevien perusveroastetta samoin kuin kiinteistön oston varainsiirtoveroa. He acknowledged that “none of this is going to happen overnight,” but said that the focus on tax cuts “is how we will turn this vicious cycle of stagnation into a virtuous cycle of growth.”

Veronalennusten hinta tulee olemaan 45 miljardia puntaa eli noin 49 miljardia euroa seuraavan viiden vuoden aikana, mikä on suurin verojen leikkaus verrattuna mihinkään brittien budjettiin sitten vuoden 1972.

Sijoittajat eivät usko hallinnon uuden politiikan toimivan: Those fears led to the steep sell-off of British assets on Friday. Some analysts said the risk that the pound and the dollar could soon reach parity had increased, reflecting both the pound’s tumble and the dollar’s role as a refuge during global economic storms.

Linkki: https://www.nytimes.com/2022/09/23/world/europe/uk-tax-cuts-economy.html

Ulkopuolisesta vaikuttaa siltä, että brittien hallinto ja Englannin pankki menevät eri suuntiin. Brittipunta on vajonnut ennätysalhaalle dollarin suhteen. Englannin keskuspankki ilmoitti tänään tekevänsä mitä vaaditaan - 'whatever scale is necessary' - markkinoiden rauhoittamiseksi. BoE ilmoitti alkavansa ostaa brittien valtiolainapapereita, eli suoritti suoran avauksen rahoitusmarkkinoille, kun uuden hallinnon taloussuunnitelmat olivat laittaneet lainakustannukset nousuun kuluneiden päivien aikana.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF myös puuttui odottamattomasti tekemällä arvion brittitaloudesta eilen tiistaina ja kehottamalla hallintoa arvioimaan suunnitelmiaan uudelleen - urging the government to “re-evaluate” its plans.

Sijoittajat myyvät brittien velkakirjoja ja osakkeita ja BoE lausuu: “Were dysfunction in this market to continue or worsen, there would be a material risk to U.K. financial stability.”

Linkki: https://www.nytimes.com/live/2022/09/28/business/economy-news-inflation-...

Kampanjassaan Ms. Truss on muovannut itsestään Margaret Thatcherin mallia, joka myös puolusti avoimempaa markkinataloutta ja alhaisempaa veroastetta. Kuitenkin Thatcher oli enemmän huolissaan inflaatiosta ja julkisen talouden kantokyvystä - hän jopa nosti veroja vuoden 1981 taantumassa ja vasta myöhemmin laski niitä. Liz Trussilla ei luultavasti ole aikaa tehdä niin.

Näytä koko viesti
Nordstream kaasuputkihanke. Katsaus menneeseen. - 28.9.2022 02.13

Tahallisen putkirikon ensisijaiset kärsijät ovat Nord Stream AG:n osakkeenomistajat, joiden tuotanto-omaisuutta (investoitu 7,4 miljardia euroa) on tuhottu. Infraa ei yleensä vakuuteta.

Asiaa voi tarkastella myös sijoittajan näkökulmasta ja arvioida mikä pörssinoteerattu yhtiö tässä saa siipeensä läpipahoilta osapuolilta.

Nord Stream AG:n osakkeenomistajat (maksoivat investoinnista 30%, loput 70% on pankkilainaa):

51% Gazprom
- maailman suurin maakaasun toimittaja, tuottaa noin 15% maailman maakaasusta
- yhteisyritys, josta Venäjän valtio omistaa puolet
- hallinnoi 70% Venäjän kaasuvarannoista, 161.700 kilometriä kaasuputkea

15,5% Wintershall Dea
- Wintershall Holding AG:n ja DEA Detsche Erdoel AG:n yhteenliittymä
- Wintershall DEA etsii ja tuottaa kaasua ja öljyä 13 maassa
- toimii Euroopassa, Venäjällä, Etelä-Amerikassa, Lähi-Idässä ja Pohjois-Afrikassa 120 vuoden kokemuksella

15,5% E.ON
- E.ON on Euroopan suurimpia energiayhtiöitä, 75.000 työntekijää, 50 miljoonaa asiakasta

9% N.V. Nederlandse Gasunie
- Gasuniella on Euroopan laajin korkeapaineinen kaasuputkisto, noin 15.000 km Hollannissa ja Pohjois-Saksassa 

9% Engie Group
- energia-alan palveluyhtiö, 152.900 työntekijää
- listattu Pariisin ja Brysselin pörsseissä (ENGI) ja edustettuna eurooppalaisissa indekseissä

Linkki: https://www.nord-stream.com/about-us/our-shareholders/

Nämä lienevät kärsineet jo vuoden kuluessa putkien sulkemisesta ja harmit saattavat jo olla niiden kursseissa. Putkien pätkiminen ei kuitenkaan ehkä ole ollut näilläkään kuluvan vuoden budjettilaskelmissa.

Yllä mainituilla yhtiöillä ja lainat antaneilla pankeilla on hanakat juristit, jotka vain odottavat tilaisuutta käydä konnien kimppuun omilla aseillaan.

Näytä koko viesti
Nordstream kaasuputkihanke. Katsaus menneeseen. - 28.9.2022 12.37

Venäjä toi sodan Ukrainan rajoilta Itämeren keskelle

Isoistakaan, betonilla päällystetyistä metrisistä teräsputkista ei juuri hyötyä, jollei niissä tavara kulje. Yläpidosta ja paineen säilyttämisestä tulee vain kuluja.

Huomionarvoista on, että molemmat vuodot tapahtuivat kansainvälisillä vesillä, mutta kahden valtion talousalueella (lue kalavesillä). Ensimmäinen Ruotsin talousalueella Nord Stream 1 pariputkistossa ja toinen Tanskan kalavesillä Nord Stream 2 putkessa. Tämän mukaisesti ensimmäistä vahinkoa tutkii Ruotsin rannikkovartiosto ja toista Tanskan laivasto. Myös ensimmäiset lausunnot tahallisesta vahingonteosta tulivat samojen maiden pääministereiltä.

Koska molemmat räjäytykset tapahtuivat kansainvälisillä vesillä, molemmat pääministerit lausuivat sanansa niin, ettei kyseessä ollut isku heidän valtioitansa vastaan.

Because it happened within international waters (not part of any nation's territorial sea, although within the Danish and Swedish economic zones), neither the Danish Prime Minister nor the Swedish Prime Minister regarded it as an attack on their nation.

After the leaks, Norwegian authorities increased the security around their gas and oil infrastructure.

Päivittyvä linkki: https://en.wikipedia.org/wiki/2022_Nord_Stream_gas_leaks

Eilen 27. syyskuuta 2022 Euroopan kaasuhinnat nousivat 12% heti uutisten levittyä putkien rikkoutumisesta - siitä huolimatta, ettei ykkönen ole toimittanut kaasua litraakaan elokuun jälkeen ja kakkonen ei ole koskaan otettu edes käyttöön.

Voikin arvailla olisiko saavutettu hyöty Ukrainalle tai sitä avustaville joukoille toivotun mukainen vai koituisiko hyöty eniten ehkäpä kaasun hinnan noususta lisää rahaa saavalle Venäjälle?

Näytä koko viesti
Nordstream kaasuputkihanke. Katsaus menneeseen. - 27.9.2022 04.13

Bornholmin saari on Tanskalle kuuluva 40.000 asukkaan saari Itämeressä Ruotsin ja Puolan välissä. Saarella on kerrostuneita maalajeja, savea, sikoja ja lampaita sekä NATO:n tutka- ja signaalitiedusteluasema.

Saksa valloitti ja linnoitti saaren toisen maailmansodan aluksi Itämeren liikennettä hallitakseen. Sodan loppupuolella Neuvostoliitto pommitti saarta, mutta saksalainen varuskunta halusi antautua länsiliittoutuneille ja lähetti viestejä Kööpenhaminaan, josta ei vastattu. Neuvostoliitto teki maihinnousun ja miehitti saarta huhtikuuhun 1946 asti.

Neuvostoliiton kanta Bornholmista poistumisen jälkeen oli, ettei siellä saisi olla vieraan vallan joukkoja ja sellaiset katsottaisiin sodan julistukseksi Neuvostoliittoa vastaan. Tanskalaisille joukoille nämä antoivat hyväksynnän, kunhan sinne ei asetettaisi NATO:n joukkoja.

Maaliskuun viidentenä vuonna 1953, eli Stalinin kuolinpäivänä puolalainen pilotti Franciszek Jarecki pakeni itäblokista ja laskeutui MIG-15 hävittäjällä saarelle. Hänelle myönnettiin turvapaikka lännestä ja palkittiin sen ajan uusimman itähävittäjän toimittamisesta läntiselle sotilastiedustelulle.

Nord Stream 1 putkisto (kuvassa musta) on tehty kahdella rinnakkaisella putkella. Niissä on molemmissa vuoto likimain samalla kohtaa Bornholmista koilliseen. Tätä epäillään voimakkaasti tahalliseksi, kun putket ovat olleet käytössä vuodesta 2011 eli toistakymmentä vuotta.

Linkki: https://www.vasabladet.fi/Artikel/Visa/622462

Nord Stream 2 putkea (kuvassa valkoinen) on vain yksi ja siinäkin on vuoto Bornholmista kaakkoon. Tanskan viranomaiset ovat asettaneet laivoille vaara-alueen viiden merimailin säteelle vuotokohtien ympäri. Paine oli laskenut yhdessä yössä 105 barista seitsemään baariin. Vuoto on suuri, koska putkea koestettaessa 300 barin koepaineella, sen saavuttamiseksi oli pumpattava kaasua toista viikkoa putkeen.

Putkivuotojen kohdalla on nyt laaja kuplakenttä meressä. Vuodot ovat 60...70 metriä syvällä. Nord Stream 2 putkessa on 117 miljoonaa kuutiometriä kaasua, arvoltaan 213 miljoonaa puntaa nykyhinnoilla.

Linkki: https://www.dw.com/en/nord-stream-2-pipeline-leaks-gas-into-sea-off-dani...

Nord Stream AG, the company that owns and operates the pipeline, said on Monday evening: "The dispatchers of the Nord Stream 1 control center registered a pressure drop on both strings of the gas pipeline. The reasons are being investigated."

Given it took weeks for Nord Stream 2 to be filled with that amount of gas, the speed of the pressure drop — virtually overnight — pointed to the possibility of a major leak rather than any attempt on the Russian side to siphon back gas supplies, according to several officials not authorized to speak publicly.

Kaasun paineen laskun nopeus antaa olettaa, ettei venäläisten tarkoituksena ole ottaa kaasua putkesta takaisin muuhun käyttöön.

Linkki: https://www.politico.eu/article/gas-leak-detected-near-nord-stream-2/

Yhteensattumista ei voi olla kyse. Eri asia on, ketä vaurioittaminen hyödyttää ja kuka kärsii hukkainvestoinnin kustannukset.

“It seems extremely improbable that the leaks on two different pipelines happen at the same time. Therefore I think we should assume that it was intentional to create these leaks,” said Mateusz Kubiak, managing partner at the Warsaw-based Esperis consultancy. He added that he did not think it would make sense for the West or Ukraine to sabotage the pipelines.

Saapi nähdä onko tarkoituksena kansanäänestyksen järjestäminen Bornholmin saarella siitä, haluavatko nämä jäätelön pyörittäjät palata Äiti-Venäjän syliin, kun kerran ovat aiemminkin olleet. Paikkahan on strategisesti oivallinen.

Näytä koko viesti
Kulta sijoituskohteena - 27.9.2022 01.15

Kulta on laskenut kohta kaksi vuotta peräjälkeen - ja US dollari noussut.

Vasta tänään kullan hinnassa tapahtui pieni nousukäänne dollarin lipsuttua viimeisestä huippuarvostaan. Alla valkoinen käyrä on kullan spot-hinta ja sininen on Bloombergin US dollarin indeksiarvo (DXY) valuutalle.

Dollarin vahvistuminen pysähtyi tiistaina ja antoi kultaharkoille tilaa niiden hintojen nousta noin 1,1%. Vaikka kultaa on pidetty tiukkojen talousaikojen turvasatamana, koko maailmantalouden taantumaa koskeva pelko kaikkien keskuspankkien tiukentaessa rahapolitiikkaansa on johtanut vihreäselkäisen valuutan yksipuoliseen vahvistumiseen.

Muiden valuuttojen heikentyessä - punta ja jeni mukaan lukien - muutos alkaa tuntua hyödykkeiden dollaripohjaisessa hinnoittelussa. Raaka-aine- ja energiamarkkinat ovat myös saaneet siipeensä, mitä osoittaa Bloombergin Commodity Spot Indeksin laskettua alimpaan arvoonsa sitten helmikuun.

“The focus is still on dollar strength, and it could continue to weigh on the precious metal,” said Gnanasekar Thiagarajan, director at Commtrendz Risk Management Services. Sentiment remains very negative as “more rate hikes to tame inflation will dent gold’s safe-haven status,” he said, adding he expects bullion to head toward $1,550 an ounce in coming weeks.

Kultatavara on karhumarkkinassa painuttuaan 20% alas vuoden 2020 heinäkuun huippuarvostaan - sijoittajat ovat muuttaneet käteiseksi etf- ja futuuripositioitaan. Näiden sijoitustuotteiden summat ovat lähellä matalimpia arvojaan tänä vuonna, noustuaan lähelle huippujaan Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuussa.

Linkki: https://finance.yahoo.com/news/gold-rises-two-low-dollar-004838010.html

Spot gold climbed 0.8% to $1,635.30 an ounce at 9:14 a.m. in London, after falling 1.3% on Monday. The Bloomberg Dollar Spot Index declined 0.3%, after rising to a record at the start of the week. Silver, platinum rose and palladium all fell.

Linkki: https://www.investing.com/indices/bloomberg-commodity-spot

Salkkujen yli kolme viidesosaa oleva jenkkipaino on kyllä ollut tuottava, kun positioita on kasvatettu merkittävästi silloin kun dollari oli viidenneksen halvempi euroissa. Nyt sekä osinkotuotto, että jenkkibondin myynti tuo jo pelkkänä valuuttavoittona laskettuna mukavasti lisätuottoa sisään.

Tällaisina aikoina olen tavannut myydä jenkkipositiota ja lisätä kauppasummalla eurooppapositiota. Joskus aikanaan valuuttaero ryömii lähemmäksi pitkän ajan keskiarvojaan, jahka jenkkituristit alkavat taas liikkua lompakoineen ja vanhan mantereen rauniot kerätä lipputuloja ja kahvimaksuja.

Näytä koko viesti
Markkina tänään: Seuranta- ja kommentointiketju - 23.9.2022 11.16

Euroopan laaja Stoxx 600 indeksi vaipui tänään karhumarkkinaan päivän päätteeksi.

Indeksi, joka sisältää suuret yhtiöt Euroopan 17 maasta tippui tänään 2,3% prosenttia niin, että indeksi on noin 21 prosenttia alle tammikuun viidennen päivän huippuarvon. Se vie osakkeet karhumarkkinaan - aivan kuten S&P500 indeksi lipesi jo heinäkuussa.

Keskuspankit nostavat korkoja, sijoittajat ovat kääntymässä siihen, ettei taantumaa voi välttää ja samalla kulut nousevat taivaisiin. Ei ihme, että mieliala on pelokas ja liinoja vedetään kiinni

ja VIX-indeksi on taas yli kolmenkymmenen, mutta toisaalta; on sitä pahempaakin nähty.

Näytä koko viesti
Inflaatio - 23.9.2022 04.39

Lauritz kirjoitti:

USAn osalta talouden ylikuumenemista ei tarvitse arvailla output gapin kautta, kun selkeämmät indikaattorit (työllisyys, kasvu, palkkainflaatio) kertovat siitä suoraan.

Näin juuri näyttäisi olevan. USA:n arviot heidän talouden lämpötilasta ja kehityksestä eteenpäin löytyvät avomarkkinakomitean syyskuun kokouksen muistiinpanoista. Komitea tekee arvionsa reaalisen bruttokansantuotoksen ja työttömyyden muutoksista virherajoineen:

sekä inflaation ja pohjainflaation ( the price index for personal consumption expenditures (PCE) and the price index for PCE excluding food and energy) kehityksestä:

jolloin virhetarkastelun jälkeen syntyy eteenpäin katsova näkemys talouden tulevaisuudesta - ohessa inflaation osalta:

ja näistä jonkinlainen arvio eteenpäin siitä, missä rajoissa korkotaso olisi kulloinkin aseteltavissa.

Linkki FOMC: https://www.federalreserve.gov/monetarypolicy/files/fomcprojtabl20220921...

Dokumentin pohjalta korkotaso olisi ensi vuoden lopulle asti nouseva ja kääntyisi ensi syksynä melko voimakkaasti alaspäin. Täällä sijoittajien pohdiskellessa hintatason ja indeksitason nousuja ja laskuja, on hyvä hiukan miettiä kestääkö salkku olla möllöttää vuoden...puolitoista sen ajan, että keskuspankit saavat tilanteen joissakin rajoissa normaaliksi.

Näytä koko viesti