Bingo53
Viimeisimmät viestit
Kiinalaiset osakkeet ja sijoittaminen Kiinaan
17.3.2025 - 17:08
Alibaba on pitkän hiljaisuuden jälkeen tekoälyboomin kärjessä Kiinassa
Alibaban Jack Ma joutui epäsuosioon 2022 ja jätti-imperiumi oli yhtäkkiä säätelijöiden ja kilpailijoiden hampaissa. Osakekurssi laski yhteen viidesosaan huipustaan. Miljardööri Ma hautautui Tokion sokkeloihin.
Tästä Ma on taustalla tehnyt strategisen käännöksen, jonka ansiosta Alibaba on nyt tavoittelemassa johtavaa asemaa Kiinan AI-käyttöönotossa.
Viimeiset kolme vuotta teknojätti on lisännyt sijoituksia tekoälyyn, tukenut käynnistyviä yrityksiä ja kuluttanut rahaa mikropiirihin ja suunnittelijoihin. Qwen - kielimalliperhe - on nyt markkinajohtaja Kiinassa ja Apple on valinnut sen tekoälyn toimintoihin kiinalaisiin iPhoneihin.
Ma itse on palannut maanpaosta ja päässyt istumaan eturiviin muiden yritysjohtajien rinnalle Kiinan presidentin Xi Jinpingin yritysjohtajille järjestämässä tilaisuudessa viime kuussa. Sijoittajat ovat palkinneet ostamalla osaketta ja BABA:n kurssi onkin noussut 66 prosenttia vuoden alusta. Alibaban paluu rikkauksiin on merkittävä alleviivaus maan asemasta globaalina tekoälyn tekijänä.
Financial Times: https://www.ft.com/content/df2bccee-1730-402f-bb92-9d743018324f
Linkki Nordnet: https://www.nordnet.fi/osakkeet/kurssit/alibaba-group-adr-baba-xnas
Tässä lajissa on kovaa kisaa ja nopeasti vaihtuvaa johtoasemaa.
Berkshire Hathaway
17.3.2025 - 14:07
BERKSHIRE HATHAWAY LISÄÄ JAPANIA
Warren Buffett’s Berkshire Hathaway has increased its shareholdings in Japan’s five biggest trading houses after negotiating to remove a 10 per cent ceiling for its investment in businesses known for trading everything from noodles to natural resources.
The US investment conglomerate raised its stake in Mitsubishi Corporation from 8.31 per cent to 9.67 per cent, and in Mitsui from 8.09 per cent to 9.82 per cent, according to filings with Japan’s securities regulator published on Monday. It also lifted its stake in Itochu, Marubeni and Sumitomo Corporation by about a percentage point.
Financial Times: https://www.ft.com/content/a267a933-0e6d-4091-bcb1-ddbb1bbf0cab
Yleisimmät sijoitusstrategiat
16.3.2025 - 17:30
Allokaatiota jäytää heikkenevä jenkkidollari, haurastuva länsitalous ja päänsärkyä aiheuttava presidentin viran haltija
Geopolitiikan ravistelu US-rajan yli siirtyvän tavaran lisämaksuilla ja yleisellä talousepävarmuudella on lisännyt pelkoa siitä, että jenkkitalouden kasvu hidastuu. Samalla Euroopan puolella talousoptimismi on kovassa nousussa. Nämä ovat saaneet jenkkidollarin laskemaan suhteessa euroon, lähettäneet eurooppalaiset osakkeet nousuun ja saaneet Saksan valtiolainan yieldin nousemaan eniten sitten Berliinin muurin kaatumisen.
Dollari-indeksi Dixie on laskenut seitsemänä viikkona yhdeksästä ja kadottanut ne vahvistumiset, jotka olivat tapahtuneet marraskuun viidennen päivän presidentinvalinnan jälkeen.
Sukupolvien ajan $-valuuttaa on pidetty vahvana, koska jenkkihallinto on silloin voinut lainata halvemmalla ulkomaisilta sijoittajilta, joilla on hallussaan kolmannes Yhdysvaltojen valtiovelasta. Nyt Trump on neuvonantajineen tehnyt selväksi, etteivät he halua käyttää rahaa kumppanivaltioiden puolustamiseen, mikä lisäisi velkaa ja alijäämää, vaan he haluavat heikomman dollarin lisätäkseen kansallista valmistusta ja tehdäkseen tuotteet halvemmiksi ulkomaisille ostajille.
Wall Streetillä kuitenkin pelätään muutosten negatiivisia vaikutuksia: halvempi dollari tekee tuontituotteet kalliimmiksi lisäten inflaatiota. Sijoitusten virta pois jenkkivaroista voi johtaa osakkeiden hintojen laskemiseen ja edelleen painaa alas dollarin ulkoista arvoa.
Suureen arvonlaskuun ei kuitenkaan uskota, sillä jenkkikorot ovat edelleen korkeammat kuin juuri missään muualla maailmassa.
Silti viime viikkoiset tapahtuvat voivat viitata pelin kulun muuttumiseen. Sijoittajat ovat hylkäämässä oletuksensa Trumpin toimista samaan aikaan kun puheet suurista veronalennuksista ovat hiipumassa taka-alalle.
Toiveet Euroopan suhteen ovat ponnahdelleet ylöspäin. Saksa on uskaltanut tarttua reippaalla otteella teollisen kehityksen hevoseen - asevalmistukseen - ja Euroopan Unioni on laskenut rahansa uudestaan, tullut järkiinsä ja päättänyt uudistaa valmistavaa puolustusteollisuutta omavaraiseksi - mikä luo rakentamista, työllisyyttä ja korkean tason kehitystä. Fiskaalisten sääntöjen väljentäminen antaa talouksille tilaa muuttua.
Euro on vahvistunut useasti dollaria vastaan viime vuosikymmeninä. Tällä kertaa valuutan liike voi olla kestävämpi, koska nyt kyseessä ei ole jokin lyhytaikainen korona-stimulus vaan investointilupaukset ovat lajiltaan kokonaan muuta.
Tämä saa pohtimaan jenkkiallokaation pienentämistä ja Eurooppa-allokaation suurentamista. Epävarmaahan tämä on ja varovasti toteutettavaa, mutta kuten entinen valtiovarainministeri ja yksi Goldman Sachsin johtajista Robert Rubin sanoo: “All of this is creating uncertainty,” said Robert Rubin... “On the other hand, where else do foreign companies and investors go?”
Linkki WSJ: Trump’s New World Order Tests the Dollar - WSJ
Tähän samaan liittyy myös epäilykset teknokuplasta.
Allokaation säätöön ei oikein riitä S&P500 ETF:n vähentäminen ja maailma-etf:n lisääminen, sillä jälkimmäisessä ovat S&P 500 indeksin suurimmat yhtiöt myös vahvasti mukana. Noin kaksi kolmasosaa FTSE All-World -indeksin arvostuksesta tulee yhdysvaltalaisilta osakkeilta ja yhdeksän indeksin 10 suurimmasta osakkeesta tulee Yhdysvalloista.
Itse olen vähentänyt vuodenvaihteen ja tämän päivän välillä teknorahastoja ja jopa EQQQ-etf:ää.
Lisäykset on tehty puolustusalan ETF:iin, joissa eurooppalaiset ovat hyvin esillä sekä ostamalla brittiläisiä tupakka- ja aseosakkeita sekä öljyosakkeita.
Nyt on seurattava tarkemmin mitä tapahtuu, sillä "sijoita-ja-unohda" ajat ovat mennyttä. Trumpin ekonomia lähettää sijoittajat pois jenkkiosakkeista myös käteiseen, kultaan ja tietysti eurooppalaisiin puolustusalan osakkeisiin.
Jenkkien fyysisen kullan ETF:t ovat nähneet tulevan yli viiden miljardin sijoitusrahavirran yksistään helmikuussa ja yhden miljardin lisää viime viikon torstaihin mennessä. Kullan unssihinta on noussut yli kolmen tuhannen dollarin viime aikoina.
Europe faces a “clear and present danger,” said European Commission President Ursula von der Leyen.
Puolustusalan kehys on muuttunut Euroopassa sen tajutessa oman valmistuksen välttämättömyyden. Tästä syystä eurooppalaiset puolustusosakkeet ovat vedossa, joka ei hetkessä hellitä sanoivat suurikokoisten maiden päämiehet julkisesti mitä hyvänsä. Luottamus kansainvälisiin sopimuksiin on mennyttä tältä sukupolvelta.
Linkki WSJ: How Overlooked European Defense Stocks Became a Hedge-Fund Home Run - WSJ
Vuosia S&P 500 indeksi oli noussut muiden maiden osakeindeksien yläpuolelle. Nyt presidentin vaihtuessa se on laskenut negatiiviselle puolelle Euroopan ja Kiinan huristellessa ylös.
Sijoittajat vetävät rahaansa Yhdysvalloista ja allokoivat sitä uusiin kohteisiin ympäri maailmaa.
On syytä katsoa jenkkipiirin ulkopuolelle: "On ehdottomasti aika katsoa poispäin Yhdysvalloista", sanoi Jitania Kandhari, Morgan Stanley Investment Managementin varasijoitusjohtaja. Hän kertoi huomanneensa asian nousseen voimakkaasti esille keskusteluissa asiakkaiden kanssa, sillä nämä haluavat lisätä osuuttaan kansainvälisille osakkeille.
Yhdysvaltain markkinat ovat niin suuret, että ulkomaisten sijoittajien täydellinen poistuminen on mahdotonta, Ms Kandhari sanoi, "mutta muutos varmasti aiheuttaa markkinoilla hintojen liikkeitä."
Monet sijoittajat ovat edelleen vahvasti kiinni yhdysvaltalaisten osakkeiden suhteen pitkällä aikavälillä ja uskovat, että ne menestyvät kuitenkin ulkomaisia osakkeita paremmin.
Eurooppa nostaa julkisia menoja, mikä varmasti kiihdyttää kasvua. Mutta tämä nousukausi voi johtua sodan pelosta eikä kestävästä taloudellisesta vahvuudesta. Ja jos Yhdysvallat joutuu talouden taantumaan, muukaan maailma tuskin säästyy suhdannekäänteeltä huonompaan suuntaan.
Linkki The New York Times: Trump’s Moves Are Boosting Stocks … Overseas - The New York Times
Kaikki tämä epävarmuus suosii sitä, että hajauttaa salkkua omaisuuslajeihin, joilla on heikko korrelaatio toisiinsa. Siltikin salkun sisältöä lienee turha täysin kääntää ympäri vaan seurata melko tarkalla silmällä osaketapahtumia kaikkialla maailmassa.
Pienin askelin ympäri maapalloa.
Markkina tänään: Seuranta- ja kommentointiketju
14.3.2025 - 11:44
Menossa on yhdestoista korjausliike finanssikriisin jälkeen Yardenin mukaan
Näistä kolme korjausliikettä syveni karhumarkkinoiksi, jolloin pudotus huipusta oli ollut jo vähintään 20 prosenttia.
Invescon markkinastrategi Kristina Hooper arvelee markkinan nyt kertovan sijoittajien olevan hyvin huolissaan taantuman mahdollisuudesta, mutta: “That is certainly NOT what markets expected going into 2025.”
Trumpin hallinto vähät välittää: Treasury Secretary Scott Bessent said on Thursday that he was focused on the “real economy,” downplaying signals sent by business leaders and investors. “I’m not concerned about a little bit of volatility over three weeks,” he said.
Joten siinä vähän äkkiä loppui Trumpin väen kiinnostus niihin, jotka kustansivat äärioikeiston Valkoiseen Taloon.
Taloudessa on alkanut näkyä negatiivisia tunnusmerkkejä ja käännettä vastatuuleen. Laajempi kuva näkyy Russell 2000 indeksissä, joka on laskenut 18 prosenttia marraskuun huipusta ja on lähellä täysimittaista karhumarkkinaa.
Linkki The New York Times: S&P 500 Dips Into Correction as Stock Market Sours on Trump - The New York Times
Vuosituhannen vaihteen jälkeen on ollut tusina korjausliikettä ja niistä neljä on syventynyt karhumarkkinaksi. Nykyinen on kolmastoista eikä vielä tiedetä kuinka syvälle ollaan menossa.
Jotkut korjausliikkeet ovat olleet hyvin lyhyitä, kuten 2018 jolloin matalan arvostuksen jakso kesti vain alle kaksi viikkoa.
Linkki The New York Times: What Is a Stock Market Correction? - The New York Times
Safe Haven Demand shows the difference between Treasury bond and stock returns over the past 20 trading days. Bonds do better when investors are scared.
Tällä hetkellä velkakirjatuotot ovat selvästi osaketuottoja paremmat. Tulin itse ostaneeksi juuri korko-etf:ää Vanguard EUR Corp Bd UCITS ETF (tikkeri VECP), jonka juoksevat kulut ovat 0,09%. Meneillään oleva korkotuotto on 3,37%.
Laajasti hajautettu lainasalkku on näinä aikoina mukavan tukeva valtiolainojen ja osakepapereiden rinnalla.
Markkina tänään: Seuranta- ja kommentointiketju
14.3.2025 - 00:26
S&P500 menetti 5,3 biljoonaa dollaria markkina-arvona kolmen viikon korjausliikkeessä
Helmikuun 19. päivän huipusta - jolloin sen yhtiöiden yhteenlaskettu markkina-arvo oli 52,1 biljoonaa dollaria - kuudentoista tradingpäivän kuluessa 13. maaliskuuta asti jenkkien tärkein indeksi putosi 10% huippuarvosta eli menetti 5,3 biljoonaa dollaria markkina-arvona.
Pudotus merkitsi S&P 500 indeksin tehneen korjausliikkeen. Nasdaq on pudonnut samana aikana 14%. Dow on pudonnut 9%.
Kuusi sektoria on pudonnut 52-viikon huipuistaan yli 10%.
- Consumer discretionary: -21.7%
- Information technology: -15.4%
- Communication services: -14.6%
- Materials: -14.2%
- Energy: -11.9%
- Industrials: -10.7%
Linkki CNBC: Stock market news for March 13, 2025
Markkinasentimentin epävarmuutta mittaava The U.S. Economic Policy Uncertainty Index nousi juuri korkeinmpaan arvoonsa sitten heinäkuun 2024.
Viimeisin American Association of Individual Investors (AAII) Sentiment Survey viittaa myös pessimismin lisääntyneen yksityisten sijoittajien kohdalla lyhyen aikavälin tähtäimellä osakkeiden suhteen.
Linkki Reuters: S&P 500 correction in six charts | Reuters
Näillä viikon viimeistä kauppapäivää kohti.
USA presidentinvaalit 2024
13.3.2025 - 16:27
"Archie Bunker -ajan ideologia" on Trumpin hourailun taustalla
Äärioikea republikaanijoukko Trump etunenässä palotorvena pystyttää rahallisia raja-aitoja Yhdysvaltain ympäri ja yrittää teollistaa uudelleen maatansa. Estämällä tuontia taloudellisin keinoin ja yllyttämällä siirtämään ja lisäämään valmistusta kotimaassa nämä toivovat vanhojen hyvien aikojen paluuta.
Trumpin resepti on yksinkertainen: “If you invest in and create jobs in America, you’ll be rewarded. We’ll lower regulations and reduce taxes. But if you build outside of the United States, you’re on your own.” kirjoittaa JD Vance.
Trump on kokeillut samaa jo edellisellä kerralla. Vuonna 2018 Trump laittoi 25 prosentin tullin teräkselle ja 10 prosentin tullin alumiinille. Hinnat nousivat ja kansallisesti tapahtui lyhytaikainen 5.000 työpaikan nousu. Pandemian aikana tariffit poistettiin ja tänään ala työllistää saman määrän kuin ennen toimia.
Huolestuttavampaa oli tätä seuranneissa tutkimuksissa esiin tullut kymmenien tuhansien työpaikkojen menetys - erään mukaan 75.000 työpaikan - niillä teollisuuden aloilla, jotka olivat olleet riippuvaisia teräksen ja alumiinin tuonnista. Amerikkalaisten teräksentekijöiden työn tuntituottavuus oli myös laskenut, vaikka tuottavuus muuten oli Yhdysvalloissa noussut.
Trumpin mittakaava on nyt toinen. Ja niin ovat Euroopan vastatoimetkin, joissa vastatulleja on laitettu Kentucky bourbonille, jenkkiveneille ja Harley-Davidsonin moottoripyörille niin, että vastapainetta kohdistuisi Michiganiin ja Pennsylvaniaan, jotka ovat vaalien käänteentekeviä osavaltioita republikaaneille.
The reality is that Mr. Trump’s arguments for imposing tariffs are all over the map, as a series of business executives have complained — never on the record — after visiting the White House in recent weeks.
Jenkit tietävät tämän liioittelun itsekin, mutta Trumpin myötäily on ainoa keino pysyä pääjengissä ja osana vallan kahvaa.
Trump haluaisi paluun viime vuosisadan puoleenväliin:The 1950s, he (Trump) said, were his ideal, when American manufacturing and power reigned supreme.
Linkki The New York Times: Trump’s Big Bet: Americans Will Tolerate Economic Downturn to Restore Manufacturing - The New York Times
Trumpin puheet herättivät satavuotiaan Norman Learin heinäkuussa 2022 kirjoittamaan ajasta, jolloin he lähettivät "Perhe on pahin" tv-ohjelmaa, jolla nimellä se Suomessa tunnettiin.
Tällaisten keskustelujen kannustaminen oli tavoitteeni, kun aloimme lähettää "All in the Family" ohjelmaa vuonna 1971. Aiheista, joista Archie Bunker ja hänen perheensä väittelivät – asiat, jotka erottivat amerikkalaisia toisistaan, kuten rasismi, feminismi, homoseksuaalisuus, Vietnamin sota ja Watergate – puhuttiin varmasti kaikissa kodeissa ja perheissä. Niitä ei vain ollut hyväksyttyä käsitellä televisiossa.
Kaikista virheistään huolimatta Archie rakasti maataan ja perhettään, vaikka he sanoivat vastaan hänen tietämättömyydellensä ja kiihkoilullensa. Jos Archie olisi ollut maisemissa noin 50 vuotta myöhemmin, hän olisi luultavasti katsonut Fox Newsiä. Hän olisi todennäköisesti ollut myös Trumpin äänestäjä. Mutta luulen, että näky, jossa Yhdysvaltain lippua käytettiin hyökkäämiseen Capitolin poliisia vastaan, olisi saanut hänet vihasta sairaaksi.
Linkki The New York Times: Opinion | Norman Lear: What Archie Bunker Would Have Thought of Donald Trump and Jan. 6 - The New York Times
Trump ei tuo mitään uutta vaan kaihoaa vanhaa peltihattuaikaa virittämällä jo pieleen menneitä kikkoja uudelleen. Hänestä ei ole katsomaan taaksepäin ja oppimaan menneistä.
Linkki Time: How Archie Bunker Changed TV—and America—Forever | TIME
As Archie says, “The future is what’s wrong with the world today. There is too much future. There ain’t enough past.”
Päivän politiikka
13.3.2025 - 00:28
USA:n republikaaninen puolue on kansallissosialisoitu
Republikaaninen puolue on aiemmin yhdistetty kapitalismiin, alhaiseen veroasteeseen ja konservatiiviseen sosiaalipolitiikkaan.
USA:n republikaanien taloussuuuntauksen pohjana on ollut Laissez-faire eli antaa talouselämän tehdä. Termin tarina kertoo Ranskan valtiovarainministeri Jean-Baptiste Colbertin kysyneen joukolta porvareita, mitä hallitus voisi tehdä talouselämän hyväksi. Yrittäjä nimeltä Legendre vastasi ”laissez-nous faire” eli ”antakaa meidän tehdä”, jolla hän tarkoitti, että poliitikkojen ei tulisi sekaantua talouselämään vaan antaa yrittäjien pyörittää talouselämää. Sama on ollut republikaaniajattelun pohja iät ajat.
Tässä jenkkien uusi republikaanihallinto on antanut valtiotekemisen luvan teknoelämän kellokkaalle Muskille, joka on jalostanut asiaa vapaan markkinatalouden sanontaa pidemmälle ”laisser faire, laisser passer” eli ”antaa tehdä, antaa mennä” pohjalta ja paiskonut viranhaltijat menemään tarpeettomina. Teinit ovat sitten ottaneet hommat tehdäkseen ja niiden on annnettu tehdä.
Kilpaileva puolue eli USA:n demokraattinen puolue sekin oli alun perin vastustanut keskusvaltaa ja sen sijaan ajanut osavaltioille mahdollisimman suuria toimivaltuuksia. Yhdysvalloissa vasta 1908 oli ensimmäinen oikeustapaus, jossa annettiin valtiovallalle oikeus säätää lailla työaikojen pituudesta. Se ensimmäinen askel, jonka jälkeen valtio alkoi puuttua markkinakapitalistiseen järjestelmään.
Rooseveltin kaudella luotiin virastoja valvomaan pankkitalletuksia, luotonantoa, pörssisäätelyä sekä luotiin julkisten töiden ohjelmia.
Ihmetystä onkin herättänyt miksi nämä melko samaan suuntaan ja samaa yhteistä omaisuutta hallinnoivat puolueet voivat vallan vaihtuessa keikauttaa talouden ja liike-elämän menon niin perusteellisen kumoon.
Alla oleva kuva selittää hiukan muutosta, jossa vallan nyt vaihtuessa jenkeissä siirryttiin suoraan äärioikeiston nurkkaan.
Demokraattihallinto oli liberaalimpana taipuvaisena yhteistoimintaan muiden maiden kanssa asemoitu keskivaiheille vasemmalle Saksan lähelle, kun uusi valta US Right taas näkyy punaisena pisteenä oikeassa alareunassa Turkin ja Venäjän rinnalla eristäytymässä ja konservatiivisenä.
Jenkkihallinto on nyt niiden käsissä, joille on aatteellisesti hyvin helppoa myydä Eurooppaa verisesti puolustava Ukraina sen viholliselle ja kaupallisesti jopa lyhyellä välillä kannattavaakin. Petturimeininki näkyi jo aselevon hieronnan alkuasetelmassa, jossa amerikkalaiset aloittivat kahdestaan venäläisten kanssa: Jos sinulle ei ole katettu paikkaa pöytään, olet paisti.
Eurooppalaisilla on halu puolustaa eurooppalaisia arvoja, mikä pitkään jatkuessaan käy taloudellisesti kalliiksi ja vaaralliseksi. Euroopassa on myös äärirepublikaanien tapaisia oikeistosiipiä, joskaan ei niin umpikonservatiivisia.
Muutamat valtiot - Unkari, Slovakia ja kohta myös Itävalta - ovat lipeämässä läntisistä arvoista ja suuntaamassa proPutin-hallintoihin. Oikeistosuuntaus nostaa päätään myös Saksassa. In short, Europe has “fifth columns” almost everywhere.
Toisin kuin Yhdysvallat, Kiina tai Venäjä, Eurooppa ei ole valtio.
Eurooppa on kaukana valtiosta ja siltä puuttuu yhteinen politiikka ja yhteinen rahatalous. Sitä voi pitää kerhona, joka edellyttää hyvää yhteisymmärrystä toimiakseen tehokkaasti ja asioiden laillista järjestystä ulkomaanpoliittisissa ja puolustuksellisissa kysymyksissä.
Asian hatara tila jatkuu, kun Yhdysvaltojen äärioikea hallinto hyppää Venäjän kelkkaan ja jättää Euroopan pärjäämään yksin. Muutama vahva nousee esiin - Saksa, Ranska ja britit - mutta yhteistoiminta alkaa väkisinkin komiteatoiminnalla - eikä vahvaa johtajaa ole.
Lähde: Financial Times, Martin Wolf, How Europe can take up the US mantle.
Today feels a bit like the 1930s. This time, alas, the US looks to be on the wrong side.
Ehkä on viisastakin päästä ottamaan etäisyyttä tähän jenkkimenoon , jossa ollaan palaamassa Herbert Hooverin aikaan:
Trumpin hallinto näyttää omaksuvan "likvidaatiomielisen" lähestymistavan talouteen, leikkaavan valtion menoja ja nostavan tulleja siinä uskossa, että se parantaa kasvua pitkällä aikavälillä. Mutta ei ole juurikaan selvää, kuinka lyhyen aikavälin kipu muuttuu sijoittajien pitkän aikavälin hyödyksi. Ongelmana on sekin, että ei ole todisteita saada sijoittajat uskomaan sitä.
Linkki WSJ: Is Trump Taking a ‘Liquidationist’ Approach to the Economy? - WSJ
Itse asiassa tällaiset näkemykset ovat lähellä "likvidaatiomielistä" lähestymistapaa, jota laissez-faire taloustieteilijät ovat historiallisesti kannattaneet ja jotka tunnetuimmin liitettiin entisen presidentin Herbert Hooverin valtiovarainministeriin, joka neuvoi häntä antamaan talouden vajota - to let the economy fall.
Osakemarkkinat nousivat ennennäkemättömälle tasolle ja jotkut sijoittajat käyttivät alhaisia korkoja ostaakseen osakkeita luotolla, mikä nosti hintoja entisestään. Lokakuussa 1929 kupla puhkesi, ja alle viikossa markkinat putosivat lähes puolet viimeaikaisista ennätyskorkeuksistaan. Miljardeja dollareita menetettiin ja tuhannet sijoittajat tuhoutuivat.
Seurasi The Great Depression - Suuri Lama
Ostin/Myin (Pörssikaupankäyntiketju osa 2.)
12.3.2025 - 15:37
big bad bear wrote:
Ostelin Nasdaq ETF eilen sen verran, että osakepuolella salkun paino on nyt USA 90%, Eurooppa 7% ja muut 3%. Luotto on edelleen kova Amerikkalaiseen Techiin tuleville vuosille. Mun mielestä maailmalla menee ihmisillä liikaa tunteisiin tämä Amerikkalainen poliittinen saippuaooppera, mikä johtaa mielestäni arvostusvirheeseen ja ison kuvan ymmärryksen puutteeseen - finanssimarkkinoilla. Osakkeissa on nyt 30% salkusta ja tarkoitus on nostella se nyt jonnekin 50%:iin, pois käteisestä, kunhan löytyy hyvä lämärin paikka.
Tänään on ollut shoppailupäivä. Osake- ja etf-positioihin 5...10% lisäyksiä, kun huipuista on tultu nyt reippaasti alas.
Pohjan saavuttamisesta ei ole tietoa, mutta vapaassa pudotuksessa pitää muistaa syödäkin.
Ameriikan Yhdysvallat - Trump II seurantaketju
12.3.2025 - 11:56
"We were at war with a dictator; now we are fighting against a dictator supported by a traitor.”
Thus, in a brilliant speech, did Claude Malhuret, hitherto a little-known French senator, define the challenge of our age.
He was right. We now know that the US and so the world have been transformed for the worse.
Martin Wolf Financial Timesissä, Putinista ja Trumpista.
Aseteollisuus
12.3.2025 - 11:19
Rheinmetall arvioi vuoden 2025 myynnin nousevan 25...30% asemyynnin tilausten johdosta CNBC:n mukaan
Linkki: https://www.cnbc.com/quotes/RHM-DE
Yhtiö kertoo konsolidoidun myynnin viime vuonna 2024 nousseen 36% ja erityisesti puolustusvälineosuuden nousseen viime vuonna 50%. Puolustussektorin myynnin Rheinmetall arvelee tänä vuonna kasvavan vielä 35...40%.
Viime vuoden myynnin nousu kasvatti Rheinmetallin liikevoiton ennätysmäiset 61% eli 1,48 miljardiin euroon. Vuoden 2024 liikevoittoprosentti oli 15,2% kun se edellisenä vuotena 2023 oli 12,8%.
Viime vuoden loppuun mennessä Rheinmetall kertoi tilauskantansa nousseen ennätyskorkealle tasolle eli 55 miljardiin euroon. YHtiö kertoi odottavansa "suuria suuria tilauksia sotilasasiakkailta" tulevina vuosina.
"Dramaattisesti muuttuneen turvallisuuspoliittisen tilanteen vuoksi konserni näkee olevansa lupaavassa asemassa ja merkittävässä roolissa puolustuskykyä lisättäessä turvallisuuteen liittyvillä tuotteilla Saksassa ja kumppanimaissa", yhtiö sanoi tulostiedotteessaan. Yhtiö on merkittävä toimittaja myös muille maille kuten UK, Australia ja USA.
Rheinmetallin toimitusjohtaja Armin Papperger sanoi keskiviikkona yhtiön tulosraportin liitteenä olevassa lausunnossa, että yritys kohtaa Zeitenwende 2.0:n haasteet - hän viittaa tällä mahdollisiin finanssipolitiikan uudistuksiin Saksan tulevan hallituksen aikana, jotta puolustusmenoja voitaisiin laillisesti lisätä.
"Olemme jo nyt massiivisesti lisänneet kapasiteettiamme ja jatkamme sitä", hän sanoi. ”Olemme kahden viime vuoden aikana investoineet lähes 8 miljardia [euroa] uusien tehtaiden rakentamiseen, yritysostoihin ja toimitusketjujen turvaamiseen. Olemme tietoisia vastuustamme maamme turvallisuudesta ja Euroopan puolustuskyvystä.
Rheinmetallin Frankfurtissa noteeratut osakkeet ovat nousseet lähes 88,3 % vuoden alusta alkaen.
Linkki CNBC: Rheinmetall earnings: Profit jumps, sales expected to boom
Useat analyytikot ovat valinneet Rheinmetallin osakkeeksi, jota kannattaa seurata Euroopan puolustustarinan kehittyessä. Aiemmin tässä kuussa JPMorgan nosti yhtiön tavoitehintansa 800 eurosta 1 200 euroon.