Markkina tänään: Seuranta- ja kommentointiketju -

Futuurit osoittavat markkinan muuttuvan varovaiseksi

Kuva poistettu.

 

Maanantaina alkanut pääindeksien laskutrendi voi tiistaina vielä jatkua, erityisesti teknopuolella. Bitcoin taitaa pitää hengähdystaukoa.

Linkki WSJ: https://www.wsj.com/livecoverage/stock-market-today-dow-jones-03-05-2024

Kulta lyö ennätyksiä.

Kuva poistettu.

 

Kullan hinnan nousun syiksi arvellaan reaali- ja nimelliskorkojen laskua inflaatioraportin oltua ennakoidun mukainen, pelkojen paluu pankkisektorille, sijoitusrahan paluu raaka-aineisiin nousevan öljyn hinnan mukana ja FED:n Walkerin kommentti siitä, että hän näkisi mieluiten lyhyempiä valtiolainoja keskuspankin salkussa.

Linkki WSJ: https://www.wsj.com/livecoverage/stock-market-today-dow-jones-03-04-2024/card/gold-rallies-to-all-time-high-sc0hdXWPDlenYdHdhEu8?page=1

Näytä koko viesti
Cibus Nordic - Laman kestävä osinkokone? -

Jotkut eivät voi vastustaa kiusausta ostaa

Cibuksen hallituksen puheenjohtaja Patrik Gylling osti juuri 5000 osaketta 600.000 kruunulla. Oli myynyt viime vuoden lopulla ja tuli nyt toisiin ajatuksiin: ”Jag kunde inte motstå frestelsen”, säger han.

Linkki Dagens Industri, päivitetty 10.23 : https://www.di.se/live/ordforande-byter-fot-koper-tillbaka-aktier-i-cibus/

Minusta ei ole syytä väheksyä sisäpiirin ratkaisuja, ne panevat aina pohtimaan uudelleen.

Näytä koko viesti
Cibus Nordic - Laman kestävä osinkokone? -

Cibus tekee oikeita asioita

”Åtgärder har burit frukt”. ”Rapporten visar på den starka intjäningen som företaget har”, säger bolagets vd Christian Fredrixon.

Linkki DI: https://www.di.se/nyheter/cibus-rapportstiger-vd-atgarder-har-burit-frukt/

Niinpä harrastan pohjaongintaa (vihreät ostopallukat) Nordnetissä tämän (sininen käyrä) kanssa.

Kuva poistettu.

 

Miksi markkinat ottavat tämän positiivisesti vastaan? Tänään Kepler Cheuvreux muutti Cibuksen suositustaan 'vähennä' maininnasta arvoon 'pidä' ja nosti tavoitehintaa 120 kruunuun (aiempi 115).

Kuva poistettu.

 

Nordean helmikuun analyysi Cibuksesta vuoteen 2025 oli varsin rauhoittava.

Ihan sama vaikka vuokrakohteet olisivat Huitsin Nevadassa, kunhan maksavat sikäläistä käypää vuokraa. Päivittäistavarakauppa ei hevillä liikahda syrjäseudultakaan, koska jakelua tarvitaan aina.

Kuva poistettu.

 

Tuskin tässä on paluuta kyliä kiertäviin kauppa-autoihin, vaikka väki väheneekin. Tätäkin osaketta koskee vanha sääntö, ettei osakkeeseen tule rakastua: Stocks - Never fall in love

Perimmäinen ohje on: If an investment is going south, sell it – without remorse and move on. Don’t forget, investing is a business, not a hobby or a charity.

Näytä koko viesti
Cibus Nordic - Laman kestävä osinkokone? -

Cibuksen vuosiraportti 2023 on ilmestynyt.

Avainlukuja, sivu 32

Kuva poistettu.

 

ja vaihtoehtoisilla tavoilla laskettuja arvonmäärityksiä sivu 33

Kuva poistettu.

 

Linkki raporttiin - 33 sivua pdf: https://cdn.bequoted.com/media/1/c4d5fc4a-c318-49a2-885a-19bdc5d4ce73/Cibus_Year-end_report_2023.pdf

Kurssi on kuuden prosentin nousussa eiliseltä pohjilta.

Dagens Industri: Fastighetsbolaget Cibus hyresintäkter uppgick till 30,1 miljoner euro under det fjärde kvartalet 2023 

Linkki: Lägre förvaltningsresultat än väntat för Cibus – föreslår oförändrad utdelning (di.se)

Näytä koko viesti
Tärkeimmät makroluvut (inflaatio CPI, korot, työllisyys jne.) -

Suomi meni taantumaan

Suomen BKT pieneni 0,7% viime vuoden neljännellä kvartaalilla. Tilastokeskuksen mukaan bruttokansantuotteen volyymi pieneni 2023 loka-joulukuussa 0,7 % edellisen vuosineljänneksen tasolta. Työpäiväkorjattu bkt jäi 1,8 % vuodentakaista alemmalle tasolle. Koko vuoden 2023 bkt supistui 1,0 % edellisvuodesta.

Vastaavasti EU-alueella BKT kasvoi 2023 loka-joulukuussa 0,1 % edellisestä neljänneksestä ja koko vuonna 0,5 % edellisvuodesta.

Kuva poistettu.

 

Linkki Tilastokeskus: Suomen kansantalous painui taantumaan vuoden 2023 jälkipuoliskolla - Tilastokeskus (stat.fi)

Mutta hyvin ei mene naapurillakaan - DI: Sveriges BNP minskade under det fjärde kvartalet. Efter fem kvartal av minskningar så ökade däremot hushållens konsumtionsutgifter, uppger SCB (Statistikmyndigheten).

Linkki Dagens Industri: Sveriges BNP minskade i fjärde kvartalet (di.se)

Kansantalouskehityksellä voi nyt olla vaikutusta luotonantajien korkonäkemyksiin yrityksille. Korkoihin summautuvat myös taantuvan liiketoimintaympäristön riskit - ei pelkästään Suomessa vaan muuallakin pohjolassa.

Näytä koko viesti
SSB (Samhällsbyggnadsbolaget) i Norden -

Näyttää siltä, ettei kompostin möyhimisessä ole mikään kiire. Buffett poimi aikoinaan sikarintummpeja, mutta nyt näyttäisi siltä, että avoinna on kokonainen tuhkakuppi pieniä puffeja pullollaan.

Näytä koko viesti
FED ja keskuspankit -

FED:n koronlaskun todennäköisyydet ovat kuukaudessa huvenneet

Kuva poistettu.

 

FED:n seuraava kokous on kolmen viikon kuluttua eli 20 maaliskuuta. Vielä tammikuussa avomarkkinakomitean arveltiin futuurien perusteella laskevan 40% todennäköisyydellä ohjauskoron rajoja 25 korkopisteellä. Siitä näkemys on nopeasti huvennut olemattomiin.

Kuva poistettu.

 

Tänään on melko eli 98,5% todennäköisyydellä varmaa, ettei FED muuta korkotasoa.

Kuva poistettu.

 

Pidemmälle katsovien futuurien mukaan koronlaskun todennäköisyys on merkittävä vasta kesäkuun kokouksessa ja hyvinkin todennäköinen heinäkuun kokouksessa.

Kuva poistettu.

 

Joten tässäpä sitä mennään eteenpäin siirtyvien toiveiden kanssa, piinaviikkojen kautta kohti horisontissa siintävää toukokuuta.

Linkki CME FedWatch Tool: https://www.cmegroup.com/markets/interest-rates/cme-fedwatch-tool.html

Saapi nähdä tuoko kulutusdata karkauspäivänä uutta perustetta vai saadaanko taas pyyhkeitä.

Näytä koko viesti
SSB (Samhällsbyggnadsbolaget) i Norden -

Indrid Cold wrote:

 Tässä on silti hyvä firma lyhyeen crap-ralliin kuten Citikonnastakin. Utetaan vielä Cibus tähän mukaan ja huomenna ostot viimeistään puolen päivän tienoilla. Tarkoitus saada kaikista se 10-20% perjantaihin mennessä. Jenkkiraportit ke-to toivottavasti tukevat ja saavat korot laskuun myös Euroopassa  United States Calendar (tradingeconomics.com)

Heh heh, hyvä idea.

Medical Properties Trust (tikkeri MPW) on alkuvuodesta alkanut nousta pohjamudista vaikka antoi tappiollisen raportin viime vuodesta. Sitä on painaneet korkokulut ja kulkutaudin jälkeinen tilojen käytön muutokset.

Kuva poistettu.

 

Olen alkanut ostaa MPW:tä taas (vihreät pallukat), nyt Nordnetiin juuri sillä mielellä, että korkojen lasku saisi kurssin nousemaan. Sama pätee Cibukseen, jota olen varsinaisesti kerännyt Nordeaan salkkuun.

Kuva poistettu.

Aloin jo viime vuonna kerätä Cibusta myös Nordnetin salkkuun ja nytpä sitten lisäillään ja seurataan voisiko tällä saada tiliä aikaan samalla kun poimii osinkoja. Cibuksen Q4-raportti tulee karkauspäivänä 29.2.2024

Samaan läjään senttiosake SBB:kin voisi sopia.

Näytä koko viesti
SSB (Samhällsbyggnadsbolaget) i Norden -

SBB:n liiketoiminta pyörii vankkumattomasti väärin päin

Kuva poistettu.

 

SBB:n neljännen kvartaalin ja samalla viime vuoden toiminnan tulokset julkistettiin tänään ja ne johtivat lähinnä kyynisiin kommentteihin.

Kuva poistettu.

 

Dagens Industri: SBB:s konsoliderade nettoupplåning är nu större än det konsoliderade fastighetsbeståndet och rörelsens kassaflöde är negativt före rörelsekapitalförändringar och investeringar i fjärde kvartalet.

Ilija Batljans pressade fastighetsbolag fortsätter att köpa sig tid med invecklade låneupplägg, som gröper ur bolagets substans och intjäningsförmåga.

Yritys etsii epätoivoisesti ratkaisua maksukyvyn parantamiseen, mutta joutuu lähinnä myymään omaisuuttaan.

Toimitusjohtaja Leiv Synnes yrittää pitää lippua korkealla: ”Trenden är tydlig, marknaden är beredd att ta på sig mer risk”, säger han.

Riskiä sijoittaja joutuu ottamaankin kun omaisuus hupenee position takaa neljännes joka vuosi. Osingonjaosta on sentään jo luovuttu. Avainlukuja:

Kuva poistettu.

 

Yrityksellä on tekemistä kassavirran hallinnan kanssa, tarvittaessa myydään omaisuutta:

Kuva poistettu.

 

Ja velkakuorman raahaamisessa ja pyörittämisessä ympäri

Kuva poistettu.

 

Linkki SBB presentaation kalvoihin - 20 sivua pdf: https://cdn.prod.nntech.io/fundamentals-file-proxy/quartr/pdf/b1ac38fe9731afc2a4836608c2d182fd.pdf

Senttiosakkeeksi hiipunutta on seurattava, josko siinä voisi joskus käänne muodostua. Ei ikinä tiedä, mutta aikaa tällä ei ole enää näillä luvuilla paljon.

Näytä koko viesti
Tekninen analyysi -

JPMorgan Chasen johtaja Jamie Dimon on varovainen tulevaisuuden suhteen

Dimon piti puheen maanantaina rahoitusalan konferenssissa Miamissa ja oli sitä mieltä, ettei markkina hinnoittele riittävästi korkojen pysymistä ylhäällä oletettua kauemmin. Hän ei pidä taantumalta välttymistä yhtä todennäköisenä kuin markkina sitä pitää: “The market is kind of pricing in a soft landing. That may very well happen,” he told CNBC’s Leslie Picker. “But the [market’s] odds are 70 to 80 percent. I’ll give you half that, that’s all.”

Dimon on varovainen kaikenlaisten asioiden suhteen, mutta ei kuitenkaan pidä nykyistä tilannetta sellaisena kuin oli vuoden 2008 finanssikriisin aikaan. Korkeat korot yhdessä samaan aikaan osuvan taantuman kanssa hän arvelee johtavan siihen, että kiinteistöala ja pankit ottaisivat pahiten osumaa, mutta muut rämpisivät joten kuten tämän läpi.

Linkki CNBC: https://www.cnbc.com/2024/02/26/jamie-dimon-is-cautious-about-everything-as-he-sees-risks-to-a-soft-landing.html

Onkin hyvä hetki katsoa miten JPMorganin tekninen markkinakatsaus näkee osakemarkkinan tilaa. S&P 500 indeksi oli viime kuun lopussa edellisen käännepisteen tasolla ja tänä päivänä jo yli 5000 pisteen:

Kuva poistettu.

 

Eteenpäin katsova kurssin ja tuloksen suhde on yli 19 kertainen.

Kuva poistettu.

 

Indeksin osakkeiden arvostus on lähellä standardipoikkeaman ylärajaa eli osakkeet ovat kalliin puoleisia. Indeksin top10-osakeiden paino on melkein kolmannes ja ne ovat pääosin kasvuosakkeita.

Ajankohta on sellainen, että arvo-osakkeet ovat edullisia suhteessa kasvuosakkeisiin. Tässä on syytä katsoa eteenpäin, sillä arvo-osakkeet ovat tuottaneet kasvuosakkeita paremmin korkojen pysytellessä korkealla, yli 3...4% tasolla.

Kuva poistettu.

 

Korko-odotukset jenkeissä ovat alenemaan päin, mutta alle kolmen prosentin ei olla menossa vielä vuosiin.

Kuva poistettu.

 

Korkonäkemys on myöskin, että Japani luopuu negatiivisista koroista eikä Eurooppakaan palaa nollakorkoaikaan.

Kuva poistettu.

 

Allokaationäkemystä hakeva sijoittaja saa vinkkiä jenkkilän ulkopuolelta, jossa osakkeet ovat nyt suhteellisen edullisia ja tuottavia, ainakin näkemyksen sivun 48 mukaan.

Kuva poistettu.

 

Linkki JPMorgan Insight: https://am.jpmorgan.com/us/en/asset-management/adv/insights/market-insights/guide-to-the-markets/

Samoihin näkemyksiin päädyin itsekin viime viikolla ja vähensin teknorahastoja ja Xtrackerin SP500 indeksietf:ää sekä Invecon EQQQ:ta ja ostin QDVD:tä eli iShares MSCI USA Quality Dividend ESG UCITS ETF:ää ja vaihtoehtoisia sijoituslajeja (Cibus, REIT:yhtiöt, Defence etc.).

Kytiksellä on löytää joku EM-lajike, jolla voisi olla nousua edessä.

Näytä koko viesti