Olet täällä

Exxon Mobil - 1.12.2020 02.58

PwC United States on artikkelissaan pohtinut kuinka öljy- ja kaasuala pystyisi houkuttelemaan sen hylänneet sijoittajat. Toteamus on tyly: kasvusijoittajien houkutteleminen on toivotonta ja jäljelle jäävät arvosijoittajat. Artikkelissa ei niinkään ole kiinnostavaa kuinka eri öljy-yhtiöt pärjäävät, vaan lyhyt kuvailu siitä mikä arvosijoittajalle on oleellista:

The value investor cares most about dividend-steady yields without risk.

Understanding the investor’s objectives should allow companies to better focus on two primary goals:

  1. Reshape the business to ensure earnings through Free Cash Flow (FCF) and Return on Capital Employed (ROCE), even during low oil price conditions.
  2. Offering dividend yields of at least 5%. Our survey found that analysts believe dividend yields around 4.9% could attract investors.

To continue attracting capital in an increasingly competitive market, oil and gas companies need to become more enticing to value investors, whose priorities are clear.

Lähde: How oil and gas companies can attract investors: PwC

Arvosijoittajan katse pysyy osingon määrässä, sen jatkuvuudessa ja siinä, että yhtiö on kykenevä muuntautumaan olosuhteiden mukaisesti.

Exxon Mobil on tekemässä voimakkaita muutoksia - pysäyttää muuta kaasutuotantoa Yhdysvalloissa liuskeöljyn sivutuotteena saatavan halvan maakaasun vuoksi ja vähentää henkilökuntaa. Se ei pienennä osinkoaan ainakaan lähteen mukaan:

Exxon’s stock, which is down more than 40 percent over the past year, is back to where it was in 2003. Company executives continue to express confidence about the future because Exxon is producing more oil and gas in the Permian Basin and in the offshore waters of Guyana and Brazil. The company has also committed to maintaining its dividend, which yields more than an 8 percent return on its share price.

Lähde: Exxon Mobil cuts billions in capital spending as oil and gas prices remain low. - The New York Times (nytimes.com)

Onko Exxon Mobilin osakeen hinta kiinnostava:

RSI indikaattorin mukaan EXXON on ostettu, mutta ei yliostettu, melko normaalilla tasolla. Liukuva 50 päivän keskiarvo (sininen) on kääntynyt ylöspäin, mutta ei vielä leikkaa liukuvaa 200 päivän keskiarvoa (punainen). MACD (Moving Average Convergence Divergence) indikaattori näyttäisi nyt lähenevän myyntisignaalin rajaa, mutta paljon riippuu siitä mihin suuntaan osakkeen hinta joulukuussa lähtee. Melko ristiriitaista teknisen arvioinnin perusteella.

Exxon Mobil on edelleen mielenkiintoinen ja kysymys onkin vakuuttuvatko arvosijoittajat yhtiön meneillään olevien toimien tehokkuudesta ja hyvän, nykyhinnalla yli 8% osingon pysyvyydestä.

Näytä koko viesti
Vuoden osinkoennuste - 1.12.2020 11.20

Teknokraatti kirjoitti:

Lasketteko te vuodenvaihteen salkkujen tilinpäätöstä laskiessanne alkavan vuoden osinkoennustetta omalle salkullenne? 

Pidän parempana seurata liukuvaa, taaksepäin katsovaa 12 kk osinkoraporttia, jonka saa joka päivä Nordean Tapahtumat ja toimeksiannot sivulta välilehdestä Tuotonmaksu. Osinkotuloja tulee salkusta tilille kahden viikon välein ympäri vuoden kaikkialta maailmasta ja sivuja onkin jo seitsemän. Oleellista on, että viimeisellä sivulla oleva 12 kk osinkotulokertymän summa kasvaa koko ajan.

Pidän erikseen exel-taulukkoa osingoista ja osinkotuloprosenteista ja päivitän sitä pari kertaa kuukaudessa. Se vaikuttaa osinko-osakkkeiden ostopäätöksiin. Nordeassa saa tuotonmaksun tapahtumat myös valmiina exel-taulukkona sen vasemman alareunan pienestä linkistä:

Samat tiedot saa myös Nordnetistä tapahtuma-selauksella määrittämällä tapahtumiksi osingot ja asettamalla päivämäärät vuoden taaksepäin. Osinkoennuste tulee arvioimalla salkun koko ja totetunut osinkotuloprosentti ja kertomalla ne keskenään. Vuosi meneekin seuraillessa pääseekö tavoitteeseen.

Nordean vanhassa versiossa olevat Kassavirta-arvio seuraaville pankkipäiville ja Tuotonmaksu ovat aktiivisen arvosijoittajan tärkeimmät työkalut.

Nordea Investor versiossa on markkinointisälää ja papukaijamerkkejä, mutta numerot ja mm. nämä työkalut siitä puuttuvat. Kelvotonta koodausta ja Nordea Investor on toistaiseksi täysin hyödytön versio.

Näytä koko viesti
Cibus Nordic - Laman kestävä osinkokone? - 30.11.2020 10.03

Aki Pyysing kirjoitti:

Mie en oikein usko Cibuksen tuplalistaukseen, vaikka tässä sillä spekuloidaankin.

Cibus Real Estate AB on noteerattu Berliinin pörssissä tunnuksella 6N5:GR (Berlin). Kauppaa sillä ei tehdä, mutta arvo päivitetään.

Cibuksen joukkovelkakirja on noteerattu Wienin pörssissä, Itävallassa.

Veikkaanpa, että Cibuksen pitkän ajan tavoitteena on laajempi sijoittajakanta kuin mitä harvaan asutusta Skandinaviasta löytyy.

Näytä koko viesti
Täysi aloittelija kysyy kuukausisäästämisestä - 27.11.2020 07.55

TOTALNoob kirjoitti:

Kiitos tyypit, täällähän on hyvä meno!

Kyllä se pitää sitten himmeli laittaa pyörimään niin sanotusti. 

Onko toi kuvio "buy and forget" -tyylinen homma vai pitääkö olla skarppina joka kuukausi ja reagoida johonkin? Jos pitää, niin mihin pitää reagoida?

Ei tarvitse tehdä mitään, anna kasvaa vaan. Kun joku yksittäinen rahasto on kasvanut paljon, siitä voi lunastaa osan käteiseksi ja ostaa sillä vaikka joku kiinnostava etf-erä - megatrendi uusituviin enegioihin tai vaikka sähköautotekniikkaan tms. tai joku hyvässä ennusteessa oleva osakepotti. Nordnetissä ei kannata tehdä pieniä kauppoja välityskulujen takia. Kuukausisäästäminen on halvin tapa lisätä pääomaa, kunnes siitä saa oikean kokoisen ostoerän irroitettua.

Välillä voi tarkkailla ja aina on hyvä vilkaista rahaston perustiedoista mihin yhtiöihin se sijoittaa ja mikä on tämän hetkinen painotus. Sieltä yleensä löytää lehtijutuista tuttuja yhtiöitä.

Säädän yleensä kuukausisäästöohjelmia kerran vuodessa, se riittää.

Näytä koko viesti
Täysi aloittelija kysyy kuukausisäästämisestä - 27.11.2020 07.14

Alla on yksi kuukausisäästöohjelma rahastoihin, jota käytän Nordnetin pikkusalkussa. Tuottaa mukavasti ja on helppo.

Hajautusta teknoon ja tavallisiin, maantieteellistä hajautusta jonkin verran ja ajallinen tulee tasaisella kk-ohjelmalla vuodesta toiseen.

ETF:lle on samassa salkussa sitten erilainen ohjelma, mutta ylläoleva voi olla sopiva alkajalle.

Näytä koko viesti
Citycon - 26.11.2020 09.15

Longrun kirjoitti:

Hae toimeksiannot ja tapahtumat Citycon hakusanalla aikojen alusta splittiin asti ja pystyt laskea hankintahinnat? Sillä oletuksella että toimeksiantoja on siedettävä määrä.

Näin olen tehnyt, mutta Nordea ei anna kuin splittitapahtuman CITYCON >> Citycon Oyj ja päiväys 15.3.2019. Kaikki edeltävä on hävinnyt.

Samaa kokeilin Raytheonin kanssa, joka on muuttunut Raytheon Technologies Corp. yhtiöksi tämän vuoden huhtikuussa: Yhtiö perustettiin huhtikuussa 2020, kun Raytheon sulautui United Technologies Corporationin kanssa. Kaikki vanha hukassa.

Eipä ole ensimmäinen kerta, mutta ennen Nordea pankki säilytti vanhatkin tiedot ja ne sai verottajan selvityspyyntöön setvittyä tositteellisesti. Selvityspyyntöjä tulee muutama aina keväisin yhtiöiden sulautuessa ja jakautuessa.

Ymmärrän kyllä, että sijoittaja on verotuksen osalta muistiinpanovelvollinen, mutta aiemmin pankin palkkion vastikkeeksi yksityinen sai kunnolliset tulosteet.

Sama homma oli kun Sampo Pankki myytiin Danske Bankille ja osakeostojen hankintamenotiedot hävisivät bittiavaruuteen järjestelmäsiirrossa. Niitä ei koskaan saatu takaisin. Onneksi nämä ostot olivat oman yrityksen ja kaikki hankintamenokirjaukset löytyivät liikekirjanpidosta sekä tositteet kirjanpidosta.

Oikea neuvo, mutta pankin masiina ei enää toimi.

 

Näytä koko viesti
Citycon - 26.11.2020 06.45

Aki Pyysing kirjoitti:

Citykanin reverse splitistä en erityisesti ilahtunut. Paljon muistirasitetta, kun pohtii mitä kurssi oli viisi vuotta sitten suhteessa nykyiseen. Uusi hinta jaetaan kuitenkin viidellä ja ymmärtääkseni 0,20 euron kuponki irtoaa ylihuomenna 9,18 (1,835 vanhaa hintaa) hintaisesta lapusta. (maaliskuu 2019)

Vilkaisin oman arvo-osuustilini hankintamenolaskelmaa ostoerittäin Cityconin osalta. Ensimmäinen hankintamenoerä sille näkyy käänteisen splittauksen päivämäärällä 19.3.2020. Osakkeita on kuitenkin ollut hankittuna kauan ennen splittausta. Asia mietityttää monestakin syystä.

Ensimmäinen on se, ettei Cityconin osake ole sama kuin alkuperäinen - sillä on eri ISIN-koodi.

Toinen on se, että myytäessä verottajalle ilmeisesti menee splittauspäivän hankintameno, joka on sama kuin 5 x splittauspäivää edeltävä pörssikurssi. Hankintameno ei ole sama, jolla edeltävänä aikana osakkeet on todellisuudessa hankittu. 

Citycon Oyj:n osakkeiden lukumäärä on muuttunut osakkeiden yhdistämisen (niin sanottu käänteinen split) seurauksena. Osakkeiden yhdistämisen jälkeen Citycon Oyj:n osakkeiden lukumäärä on 177 998 525. Uusi osakkeiden lukumäärä on merkitty kaupparekisteriin 16.3.2019 ja kaupankäynti yhdistetyillä osakkeilla alkaa tänään 18.3.2019 uudella ISIN-tunnuksella FI4000369947. ...menettelyssä siten, että jokaiset viisi (5) yhtiön osaketta yhdistetään yhdeksi (1) osakkeeksi.

Lähde: Citycon Oyj:n osakkeiden lukumäärä on muuttunut osakkeiden yhdistämisen seurauksena ja Citycon on sen johdosta tarkistanut tulevaisuuden näkymiään vastaavasti | Citycon

En ole myynyt Cityconia, vaan ostellut lisää. Jos myisin nyt vaikkapa hallussani splittauksen jälkeisenä päivänä olleen potin, mistä ihmeestä löydän verottajalle oikean hankintamenon.

Arvo-osuustilin pitäjä Nordea on merkinnyt käänteisessä splitissä käytettyjen osakkeiden pörssikurssin hankintamenoksi. Jos säilytän näitä pitkään, asia vain vaikeutuu.

Näytä koko viesti
Pfizer - 26.11.2020 05.23

Jydi100 kirjoitti:

Käsittääkseni "19.3 Jakautuminen" käsittelee nimenomaan kyseisen tilanteen hankintamenon määräytymistä. 

edit. Kyseinen kohta löytyy annetusta linkistä 

Aivan oikein, niin löytyy:

1.1.2007 alkaen jakautuminen on voinut tapahtua myös osittaisjakautumisena siten, että myös jakautuva yhtiö jatkaa toimintaansa. Jakautuvan yhtiön osakkaat saavat jakautumisvastikkeena vastaanottavien yhtiöiden osakkeita tai rahavastiketta.

Verotuksessa jakautuvan yhtiön osakkeen hankintameno jaetaan jakautumisessa saataville vastaanottavien yhtiöiden osakkeille samassa suhteessa kuin jakautuvan yhtiön nettovarallisuutta siirtyy vastaanottaville yhtiöille. Jakautumistilanteessa yhtiö selvittää yleensä osakkeenomistajilleen ne perusteet ja jakosuhteen, joilla jakautuvan yhtiön osakkeen hankintameno jaetaan vastaanottavien yhtiöiden osakkeiden hankintamenoksi.

Pulmana tässä onkin saada arvo-osuustilin pitäjä - omassa tapauksessani Nordea - pienentämään Pfizer osakkeiden hankintamenoa jakosuhteella ja suurentamaan Viatris-osakeiden hankintamenoa jakosuhteen mukaiseksi. Tämä onnistuu kyllä itse merkitsemällä, mutta nämä merkinnät eivät mene edelleen verottajalle - pankki ei ota vastuuta merkintöjen oikeellisuudesta.

Niinpä ainoa keino on ollut jättää osittaisjakautuvan yhtiön osakkeiden hankintamenot ennalleen ja pulata nämä uudet kaupoilla järjellisiksi. Hankalaa, mutta pankkien myllyt eivät taivu parempaan.

 

Näytä koko viesti
Pfizer - 26.11.2020 04.46

Luovutusvoittoa ja -tappiota voi syntyä omaisuuden vastikkeellisista luovutuksista. Vastikkeellisia luovutuksia ovat kauppa (myynti), vaihto ja eräät vaihtoon rinnastettavat tapahtumat, kuten osakkeita vastaavan jako-osuuden saaminen yhtiön purkautuessa.

Lähde: Arvopaperien luovutusten verotus - vero.fi

Viatriksen osakkeet ovat kuitenkin tuleet vastikkeetta eli et ole maksanut niistä mitään. Hankintamenoa ei ole. Voi olla, että verotus tapahtuu vasta kun myyt ne.

Samanlainen käytäntö oli kun Atlas Copco AB jakautui ja osakkeenomistajat saivat Epirock yhtiön osakkeita. Asia olisi eri, jos osakkeet luovutettaisiin käteisosingon sijaan, kuten oli silloin kun Fiskars antoi omistamansa Wärtsilän osakkeet osakkeenomistajille.

Olen yleensä myynyt ostamatta saadut osakkeet melko pian ja ostanut ne kauppahinnalla takasin. Tämä sen takia, että silloin hankintamenoasia tulee selvitettäväksi seuraavan kevään veroehdotuksessa vielä kun asia on muistissa ja jotakin asiakirjoja on vielä saatavilla. Arvo-osuustilin hankintameno päivittyy ja positioluettolossa on jotakin tolkkua.

Näytä koko viesti
Makrodata - 26.11.2020 02.53

Huolta aiheuttaa Euron ja US dollarin vaihtosuhde, joka jo hätyyttelee arvon 1,1900 psykologista rajaa:

 

EUR/USD daily chart created using Tradingview

EUR/USD rates appear to be eyeing a break to fresh yearly highs as prices remain perched constructively above all four moving averages and continue to probe key psychological resistance at 1.1900.

With the RSI and MACD indicators tracking above their respective neutral midpoints, the path of least resistance seems to favour the upside.

Lähde: Euro Price Action Setups: EUR/USD, EUR/JPY, EUR/GBP Levels to Watch (dailyfx.com)

Dollari on heikentynyt päävaluuttojen suhteen 10,5% maaliskuusta ja se näkyy osinkoyhtiöiden euroarvoissa. Ennustetta jenkkidollarin arvon kehittymiseen on vaikea saada, mutta analyytikot väläyttelevät dollarin voivan heikentyä jopa 20% ensi vuonna päävaluuttojen suhteen.

Lähde: https://www.wsj.com/articles/investors-bet-on-more-dollar-weakness-11606...

Tässä vaiheessa onkin jo alettava rakentaa salkkuun valuuttasuojaa tai hajautusta tavalla tai toisella. Toinen puoli asiassa on, että vuoden kuluttua jenkkipositioita voi päästä lisäämään edullisesti, jos euro pitää pintansa vanhan mantereen yhteistoiminnalla.

Näytä koko viesti