Olet täällä

Päivän politiikka - 17.9.2021 02.05

Yhä harvemmalla on tulevaisuudessa varaa vanhuuteen.

Työteliäs ja kasvava sukupolvi ei enää usko valtioon ja saavansa aikanaan ne palkoista säästämänsä eläketulot, joita nykysäännöstö lupailee. Ei ihme, sillä siihen eivät usko professoritkaan:

"Eläkejärjestelmän rahoitus ei ole vielä kestävällä pohjalla, vaan etuuksia on heikennettävä tai maksuja korotettava, katsoo professori Torben M. Andersen perjantaina julkaistussa kansainvälisessä arviossa."

Lähde Hesari tänään: https://www.hs.fi/politiikka/art-2000008264264.html

Asia on kuulemma pakko ratkaista, mutta tosiasia on ollut tiedossa jo vuosikymmeniä. Meneillään on neropattien uudistus - siirretään eläkkeellejäämistä loppuvanhuuteen niin, ettei kukaan eläkkeelle ehdi. Eläkelaitosten maksuvelvoite pienenee. Mummot menköön toreille kaupungin puistoista nypittyjä kukkia myymään.

Ainoa keino on itse kerätä varat vanhuuden varalle niin, että voi itse päättää koska ansiotyön lopettaa ja alkaa elää säästöillä. Tämä onkin syytä tehdä tehokkaasti. Ja tähän antaa oivallisia neuvoja vasen aatelaita:

Keskustellessa arvonnousuverosta jotkut Twitter-käyttäjät pyysivät Saramoa pohtimaan, miksi Suomesta muutetaan pois, mihin Saramo vastasi erinomaisesti ongelman tiivistäen.

”Yksi syy on puuttuva exit-tax. Meiltä kannattaa muuttaa pois, jos haluaa maksimoida tulot, toisin kuin muista länsimaista.”

Lähde Emil Elo, Hesari: https://www.hs.fi/visio/art-2000008266201.html

Juuri näin. Maastapoistumisvero tulee voimaan 2023, joten tässäpä on 15 kuukautta aikaa järjestellä tulojen maksimointia ja siitä vanhuuteen säästämistä. Eli passit kuntoon, esitteet seurantaan ja vaihtoehtoja pohtimaan - esimerkiksi ne länsimaat, joista ei kannata muuttaa pois.

Vihreä ratkaisu on pössytellä niin, että on onnellinen olemattomasta. Oikea laitakaan ei löydä jyviä toiveiden tynnyristä.

Nuorelle sijoittajapolvelle vinkki: kielitaitoa tulet tarvitsemaan ja halvimmalla sen saa koulusta ennen kuin piikkilanka nousee.

Näytä koko viesti
Mielenkiintoisia pienyhtiöitä maailmalla - 15.9.2021 10.10

Jenkit kärsivät enenevässä määrin sääilmiöistä ja ovat parin viimeisen vuoden aikana alkaneet asennuttaa varavoimakoneistoja koteihinsa. Markkinajohtaja on wisconsinilainen Generac Holdings Inc. (GNRC:NYSE), jonka kurssi on moninkertaistunut.

Jenkit varustavat kotejaan nyt pahimpaan: myrskyyn, evakuoinnin estymiseen taudin vuoksi ja ilmastoilmiöiden pahenemiseen. Osassa maata itse myrsky tai tulva ei aiheuta niin suurta vahinkoa kuin kuumuus ja sähkökatkon aiheuttama jäähdytyksen puute.

"Even lower-profile outages — last month, storms in Michigan left almost a million homes and businesses in the dark for up to several days — have many American homeowners buying mini power plants of their own."

Generac tekee kolme neljäsosaa jenkkiläisistä yksittäisiin talouksiin tarkoitetuista varavoimakoneista, kokoluokaltaan noin 10...15 kW. Toimitusajat ovat tällä hetkellä venyneet seitsemään kuukauteen. Sijoittajat arvelevat koronan ja ilmastomuutoksen yhteisvaikutuksen muuttavan jenkkikuluttajien prioriteetteja.

“Instead of a nice-to-have, backup power is increasingly a need-to-have, when you’re working at home,” said Mark Strouse, a J.P. Morgan analyst who covers Generac and other alternative energy stocks.

Katkojen aiheuttamat taloudelliset vahingot ovat kasvaneet ja samalla katkoton aika lisääntynyt.

Muita hyötyjiä ovat olleet Enphase (+500%, aurinkopaneeleja), Bloom Energy (polttokennogeneraattoreita) ja Plug Power (+700%, vaihtoehtoiset energiat).

Lähde: https://www.nytimes.com/2021/09/15/business/generac-climate-change-gener...

Sijoittajille: http://investors.generac.com/

Investor presentation: http://investors.generac.com/static-files/bafdf782-884c-4c37-b276-c7ad7d...

Moottorivalmistajat Cummins ja Caterpillar eivät juuri valmista tämän kokoluokan laitteita, mutta niiltä ei kauan kestä nostaa tuotantoa kun kysyntä nousee.

"Generac, aware of the potential competition from other players as well as home solar panels and other solutions, has made a series of acquisitions in the battery and energy storage industry, which is emerging as a small but fast-growing source of revenue for the company."

Elämme enenevästi sähkön varassa ja alalla on kehitystä myös pienkuluttajien kokoluokassa yhtä lailla kuin voimalaitos- ja jakeluverkkomittakaavassa. Sijoitusmahdollisuuksia voi löytyä pienvalmistajistakin.

Näytä koko viesti
Markkina tänään: Seuranta- ja kommentointiketju - 14.9.2021 10.26

Kumma kyllä Norjassa ei ole kuin kolme maakaasuvoimalaa, vaikka se vie kaasua yllin kyllin. Kårsto 420 MW, Mongstad 280 MW ja Tjedbergodden 150 MW - niistäkin viimeinen on varavoimala.

Kårsto avattiin 2007 ja pantiin koipussiin 2014. Purku alkoi 2017. Mongstad valmistui 2009 ja toimii edelleen - sen suunnitelmissa on myös CO2-kaapaus. Tjedbergodden valmistui 2006, stand-by tilassa ja nostetaan pystyyn vasta hädässä.

Tämä siitäkin huolimatta, että Kongsberg Vapenfabrik AS teki jo 1964 alkaen kaasuturbiineita. KG2:sia tuli muutama Suomeenkin. Dresser-Rand AS taisi 90-luvulla nielaista tämän sektorin, mutta valmistus on kai edelleenkin Norjassa.

Näytä koko viesti
Markkina tänään: Seuranta- ja kommentointiketju - 14.9.2021 09.19

Ihan syytäkin, kun mereltä tuuli loppui. Norjalaisilla sentään vesi juoksee vuorilta.

Lähde WSJ: Energy Prices in Europe Hit Records After Wind Stops Blowing - WSJ

Näytä koko viesti
Päivän politiikka - 14.9.2021 11.29

gonatsu kirjoitti:

Ikävä on sellaisia hallituksia, jotka antoivat virkamiesten asiantuntemukselle jotakin painoarvoa.

Kekkoslovakki kirjoitti:

Muiden ihmisten verotuksen kiristäminen on joissain piireissä aina suosittua. Tästä tuntuu exit-verossakin olevan kyse.

Niinpä, mutta Valtioneuvoston ei pitäisi olla paikka, jossa käydään keksimässä raflaavia juttuja seuraavaan ääntenlaskentaan.

Sijoittamiseen tämä liittyy siten, että pitkäaikaisille investoinneille veroastettakin tärkeämpää on verotuksen ennustettavuus pitkällä ajanjaksolla.

Asiaa voi ajatella vaikkapa kanadalaisen, kansainvälisen kiinteistösijoittajan näkökulmasta esimerkiksi Cityconiin nähden. Omistuksesta luopumisen syistä oli aprikointeja maaliskuussa sijoittajan luovuttua kerralla merkittävästä osuudestaan, mutta sen jätettyä omistukseensa vielä puolet.

Miksi säilyttää positio poliittisella rajaseudulla, jossa vähänkään vaikea suhdannevaihe johtaa tempoilevaan varojen verotukseen? Onko tämä Wild East kilpaileviin maihin nähden houkutteleva? Tynnyrissä kasvanut, maailmaa tapinreiästä tuijottava sukupolvi on unohtanut yhteiskunnan edun ja julkisen talouden edun eron. Eikä edes lue hallintonsa pohdintoja, harkinnasta puhumattakaan.

Omien sijoitusten kannalta pohdinta kohdistuu siihen onko täällä elinkeinoille pitkäaikaisia mahdollisuuksia. Se, että hallinto saa jotain duunia aikaiseksi muutamalle kuukaudelle sote-äänestykseen saakka ei oikein riitä. Riihessä on kiiluvin silmin laskettu exit-veron tuottoja, mutta veikkaanpa kohta laskettavan jo sen ehdottamisestakin syntyviä, sijoittajavetäytymisten aiheuttamia tappioita.

Kuka tahansa suomalainen haluaisi olla maastaan ylpeä - osataan, taidetaan, ahkeroidaan ja voidaan vapaasti sekä turvallisesti nauttia ahkeruuden tuloksista. Siihen on tällä hallinnolla vielä matkaa.

Näytä koko viesti
Päivän politiikka - 13.9.2021 08.32

Tuli käytyä Länsi-Berliinissä useammankin kerran sekä ennen muurin purkamista, että sen jälkeen.

Länsi-Berliiniin sijoittuneilla yrityksillä ja teollisuuslaitoksilla oli 1990-luvulle saakka verohelpotuksia, erityistukia ja nopeutettuja poisto-oikeuksia. Länsi piti tiukasti kiinni alueestaan keskellä Itä-Saksaa ja halusi pitää sen toimivana.

Länsivalloilla oli oikeus käyttää Tempelhofin kenttää, mutta itärymään kuuluvat Schönefeldtin kenttää. Suomi ei silloin kuulunut länteen. Se oli melko sekamelskaista aikaa. Erään kerran paluu viivästyi ja lähtöön päästiin vasta kun koneen kippari oli omalla American Express kortillaan maksanut polttoainetankkauksen. Finnairin oma luotto ei kelvannut.

Suosittelen niitä, jotka halajavat rajoittaa kansalaistensa oikeutta vapaaseen liikkumiseen ja omaisuutensa säilyttämiseen vierailemaan Berliinissä. Jäljet ja arvet ovat selvästi nähtävissä.

Näytä koko viesti
Päivän politiikka - 13.9.2021 06.37

Näin se Suomi siirtyy vähitellen verotuksesta sakotukseen.

21-vuotias opiskelija avasi vahingossa kaksi osake­säästö­tiliä, tuloksena tuhansien eurojen rangaistus

- Verohallinto määräsi hänelle pelkästään viime vuodelta yhteensä lähes 6 100 euron veronkorotuksen. Sen lisäksi hänelle on tulossa maksettavaksi veronkorotus kahdesta tilistä myös kuluvalta vuodelta.

- Yhteensä summa on selvästi yli 10 000 euroa

Lähde Hesari: https://www.hs.fi/talous/art-2000008255718.html

Samaan aikaan rakennetaan piikkilankaa Helsinki-Vantaa lentoaseman kotimaan ja ulkomaan terminaalien välille exit-veroa valmistelemalla. Kukaan ei pääse pakoon.

Jos pääsee, niin tänne jäänyt omaisuus muutetaan valtion käteiseksi. Yksikään täkäläinen ei uskalla lähteä 3...5 vuoden ulkomaan komennukselle. Firmat eivät sitä tietenkään tätä viikkoa kauempaa ihmettele, vaan ne palkkaavat kaupparatsuksi tilalle kielitaitoisen skandin tai eu-henkilön.

Finnair lensi 80-luvulla Schönefeldin kentälle Berliiniin. Länsi-Berliinin puolelle pääsi suljetulla bussilla piikkilankakujaa pyssymiesten välistä. Muuri oli silloin vielä pystyssä.

Taitavat aatteisiin hurahtaneiden toiveajat ja muurit tulla takaisin.

Näytä koko viesti
Virala Acquisition Company (VAC) - 13.9.2021 09.16

Hyviä näkökulmia tulee, se avartaa.

VAC:n osakkeenomistajan kannalta sulautumisessa on oleellista se putsaako Rettig omistamistaan ja sulautumiseen tarjolle annettavista tytäryhtiöistä vapaat omat pääomat pois ennen sulautumista. Tähän ajattelemisen aihetta tarjoaa pörssitiedote: "Purmo Group voi jakaa osakkeenomistajilleen ylimääräisen varojenjaon joko osinkona tai pääomanpalautuksena, tai näiden edellä mainittujen yhdistelmänä, enintään 251 miljoonaa euroa ennen Sulautumisen täytäntöönpanoa (“Täytäntöönpanoa Edeltävä Varojenjako”)."

Tiedotteen liiketoimintatiedot käyttökatteineen ovat tietysti informatiivisia, mutta sijoittajan kannalta tärkeämpi on sulautuksessa syntyvä tase. Sitä ei tietenkään löydy pörssitiedotteesta vaan sen liitteestä.


Lähde: https://storage.mfn.se/21642269-6cc6-4f17-b796-5703ce5b0121/vac-oyj-pg-o...

Näinhän siinä käy, mikä näkyy oikaisulaskelmissa. Taseen perusteella näyttäisi kuitenkin jäävän varoja riittävästi niin, että tytäryhtiöt säilyvät toimintakelpoisina ja liiketoiminnoilla olisi edellytykset jatkua sulautumisen jälkeenkin.

Sijoittajan pitäisi tästä laskelmasta päästä eteenpäin tulevan Purmo Group Oyj:n kirja-arvoon (varat - velat) per osake jakamalla tässä vapaa oma pääoma osakkeiden lukumäärällä. Pulmana onkin arvioida mikä tulee olemaan jakolaskun nimittäjä eli osakemäärä. "Sulautumisen yhteydessä liikkeeseen laskettavien VAC:in uusien C-sarjan osakkeiden yhteenlasketun lukumäärän odotetaan olevan 29 594 531, jolloin Yhdistyneen Yhtiön C-sarjan osakkeiden kokonaismäärä on 40 374 531."

Optioehdosta: "Viralan optio 689 576 kpl, hintaan 10,19 eur/kpl" ja muuntoehdosta: "F-sarjan muunto C-sarjan osakkeiksi: Korkein hintaraja edellyttää 140 % kokonaistuottoa osakkeelle, mikä vastaa 24,00 euron osakekurssia VAC:in osakkeelle. Muunto aikaisintan kolmen vuoden kuluttua ja viimeistään 7 vuoden kuluttua. "Huomioiden, että uusien osakkeiden kokonaismäärä ylittää 19,57 miljoonaa osaketta, Viralan osakeomistus laimentuu sen mukaisesti."

Kirja-arvo jää alle listatumishinnan, mutta osakkeen käypää arvoa laskiessa sen päälle tulisi diskontata liiketoimintojen tuottoarvo per osake. Koska kaikki laskelmat ovat vasta arvioita ja luvut perustuvat kesäkuun lopun välitilinpäätöksiin on käytettävä peukalotuntumaa: paras hiha-arvio on, että osakekohtainen arvo ehkä voisi olla jossakin optioehdon hintarajan ja muuntoehdon hintarajan rajoissa.

Näkisin mielelläni muitakin laskelmia tähän eikä ylläolevaa tule missään tapauksessa pitää osakkeen arvolaskelmana, vaan pohdiskeluna. Markkina kyllä hinnoittelee.

Näytä koko viesti
Virala Acquisition Company (VAC) - 11.9.2021 09.34

ersotil kirjoitti:

https://www.purmogroup.com/ ei ole y-tunnusta, koska y-tunnusta ei anneta kotisivulle.

Domainilla ei voi olla y-tunnusta sen kummemmin kuin sanomalehden sivullakaan. Domain ei ole juridinen henkilö. En kuitenkaan tarkoittanut tätä vaan Purmo Group Ltd:n kotisivun alareunaa, jossa ovat yhtiön osoite- ja yhteistiedot:

Normaalisti tässä kohdassa on lisäksi y-tunnus. Purmolla sitä ei ole merkittynä.

Yritysten välisen kaupan arkipäivää on uuden asiakaskontaktin kohdalla heti etsiä kotisivu ja katsoa sieltä y-tunnus ja laskutusyhteystiedoista sähköisen laskutuksen ohjeet. Y-tunnuksen avulla verrataan PRH:n Yritys- ja yhteisötietojärjestelmästä https://www.ytj.fi/ pitävätkö kontaktin antamat tiedot paikkansa. Samalla katsotaan rekisteritiedot, verovelat ja historia. Muista lähteistä tutkitaan y-tunnuksella talous.

Uuden asiakkaan avaaminen on aikaaviepää ja voi joskus olla tuntien työ tarkistuksineen. Monet yritykset kieltäytyvät avaamisesta, jos ensiostos on pieni ja kate hukkuu taloushallinnon vaivannäköön.

Purmo Group ei periaatteessa ole yhtiö vaan konsernin osan laskentasubjekti eli tässä emoyhtiö Rettig Group Ltd:n osa. Rettig Group Ltd:n emoyhtiö taas on Rettig Capital Ltd ja se omistaa tyttärensä yksin kokonaan.

Rettig Group Ltd (the “Rettig Group” or the “Group”) is a limited liability company domiciled in Helsinki. The registered address of Rettig Group Ltd is Bulevardi 46, 00120 Helsinki, Finland. Rettig Capital Ltd is the ultimate parent company of the Rettig Group. These consolidated financial statements comprise the parent company Rettig Group Ltd (“the Parent”) and its subsidiaries (collectively the “Group” and individually “Group companies”).

Purmo Group laskentasubjektina on joukko Rettig Group Ltd:n kokonaan omistamia yhtiöitä eli tytäryhtöitä, joita voi seurata kuin ne olisivat yksi yhtiö.

Emoyhtiön omistukset ilman niihin liittyviä tytäryhtiöitä:

Lähde, Rettig vuosikertomus, linkki ersotilin viestissä.

Purmon ja VAC:n sulautumisesta on sopimus, jonka lopputuloksena Purmo Groupin nykyiset osakkeenomistajat tulevat omistamaan yhteensä 73,3 % ja VAC:in nykyiset osakkeenomistajat yhteensä 26,7 % Yhdistyneen Yhtiön C-sarjan osakkeista. Yhdistyneen Yhtiön nimeksi tulee Purmo Group Oyj.

Sulautumisen mekanismi on mielenkiintoinen: VAC:in ja Purmo Groupin ehdotettu Sulautuminen toteutetaan osakeyhtiölain mukaisella absorptiosulautumisella, jossa Purmo Groupin kaikki varat, oikeudet ja velat siirtyvät VAC:ille ilman selvitysmenettelyä. Sulautumisen täytäntöönpanon seurauksena Purmo Group purkautuu automaattisesti.

Eli tässä ei ensin Purmo Group jakaudu selvitysmenettelyllä Rettig Groupista ja sen jälkeen sulaudu VAC:iin vaan sulautuminen tapahtuu suoraan.

Tätä on kyllä mielenkiintoista seurata, koska välissä on tytäryhtiöiden merkittäviä osingonmaksuja emoyhtiölle (Rettigille) ennen sulautumista, useita osakesarjoja ja niiden vaihtoja sekä luovutuksen rajoitussitoumuksia ym.

Oma asiansa on vapaasti vaihdettavien osakkeiden eli pörssiin kaupantekoa varten jäävien osakkeiden määrä suhteessa pääomistajille jäävien osakkeiden määrään. Tiedotteesta: Noudattaakseen Nasdaq Helsingin pörssilistan määräyksiä yleisön hallussa vapaasti vaihdettavissa olevien osakkeiden määrästä, jonka tulee olla 25 % sekä tukeakseen Yhdistyneen Yhtiön C-sarjan osakkeiden likviditeettiä ja hinnanmuodostusta ... luovutuksenrajoitussopimus ... voimassaolo päättyy ... etc.

Sanotaanpa näin, että tällä hetkellä on vaikea hahmottaa mitä edessä vielä on, vaikka tiedotteen lukisi moneen kertaan.

En osallistunut osakeantiin, mutta keräilin VACSPAC:ia kun kesällä tukiostot siitä loppuivat ja hinta painui heinäkuussa alle kympin. Myin ne viime viikolla pörssitiedotteen jälkeen hinnan pinkaistessa. Tämä on mielenkiintoinen, mutta ei niin paljon, että antaisin rahan jumittaa odottamassa. Se tekee työtään tältä osin nyt muualla. Aika näyttää oliko se oikea ratkaisu.

Näytä koko viesti
Päivän politiikka - 11.9.2021 08.26

hauturi kirjoitti:

 

Bingo53 kirjoitti:

Hauturi voi saada hyvän sivubisneksen avata asiamiehenä ihmisille pankkitilejä Luxemburgiin - ehkä jo tänään wink.

 

Pitäisi nyt ensin saada itellekin tili auki. Tästä myöhemmin lisää omassa ketjussa.

Jouluun mennessä olet tässä asiassa paljon viisaampi kuin täällä moni muu.

Pointti on lakiesityksiä holtittomasti heittelevien suuntaan se, ettei pääoma - olipa suuri tai pieni, yksityinen tai yritysten - juuri päivää kauempaa katsele vaan alkaa heti ottaa selvää vaihtoehdoista ja tehdä liikkeitä.

Näytä koko viesti