Olet täällä

Onko päiväkauppa/treidaus hyödyllistä? - 5.1.2022 12.14

Itkosella on viestissään ihan oikea perusteltu pointti, vaikka hän tuo sen esille aika kärjistäen. Ymmärrän huolen siitä, että hetkellisesti menestyvien krypto- ym. treidaajien poistuminen työmarkkinoilta pahentaa tällä hetkellä lähes kaikkia aloja kurittavaa työvoimapulaa. Vastoin Itkosta näkisin kuitenkin, että jokainen oman elantonsa tienaava henkilö on kansantaloudelle työtöntä työnhakijaa parempi vaihtoehto. Rohkenen myös väittää, ettei tällä hetkellä yleistyvä nuorten unelma treidaamalla itsensä elättämisestä ole kovin pitkäikäinen trendi, ts. kansantalouden tasolla ei tarvitse olla huolissaan.

Fakta kuitenkin on, että väkisin väännetystä likviditeettiargumentista huolimatta päiväkauppiaat eivät oikeasti luo mitään lisäarvoa kansantaloudelle. Mutta on monia muitakin ammatteja, joiden kansantaloudellista merkitystä voi kyseenalaistaa. Joissakin duuneissa arvo on negatiivinen: esim. vedonlyöntisivujen affeja kohtaan Itkosen hyökkäys olisi ollut erittäin asiallinen, mutta tuosta kaikki lienevät yhtä mieltä joten vastaavaa polemiikkia ei olisi herännyt. 

Treidaajien reaktioista huomaa, että monilla epävarmuus oman työn merkityksellisyydestä kaihertaa, vähintään alitajuisesti. Iso osa (fiksuista) ihmisistä kykenee suhtautumaan omaan työhönsä terveellä itseironialla, mutta aina löytyy epävarmoja tapauksia, jotka eivät pysty vastaanottamaan minkäänlaista kyseenalaistamista. Minut yllätti se, että fiksuimmankin pään päiväkauppiaat nousivat voimakkaasti puolustuskannalle, vaikka kuvittelin, että tätä aihetta on enemmän tai vähemmän mielen sopukoissa työstetty ja hyväksytty. Noin keskimäärin treidaajat vaikuttavat ajattelunsa tasolta sen verran yksinkertaisilta, että ison massan provosoituminen oli odotettavissa.

Näytä koko viesti
Nightingale Health - 19.10.2021 11.07

Tämä on niitä red flagejä, joihin on hauska palata, jos jossain kohtaa tulevaisuudessa yhtiön markkina-arvosta on hävinnyt esimerkiksi 90 %. Toivotaan tietysti, että näin ei käy, vaan yhtiöllä on oikeasti merkittävää teknologiaa, jonka se onnistuu kaupallistamaan tai edes myymään kovalla rahalla jollekin isolle toimijalle.

Hpj:n kommentti menee suoraan klassikko-osastolle:

"Olen nähnyt urallani useita kasvuyhtiöitä, ja aika harva tavanomaisen varallisuuden omaava toimitusjohtaja uskoo näin paljon yritykseensä ja uskaltaa ottaa näin merkittävää henkilökohtaista riskiä. Ihailtavaa siviilirohkeutta minun mielestäni.”

Näytä koko viesti
Spinnova - 18.6.2021 09.49

Eikö ketään muuta ihmetytä lähes totaalinen kritiikittömyys Spinnovaa kohtaan? Omissa kirjoissani yhtiö tarjoaa oikeastaan samaa tavaraa hieman eri paketissa kuin muutama kuukausi sitten listautunut Nightingale. Pilottivaiheessa oleva tuote, ei selvää bisnesmallia tiedossa, maailmanvalloitus alkaen joskus vuonna 2025, valuaatio luultavasti 5-10x siitä millä kukaan teollinen sijoittaja olisi valmis yhtiöön panostamaan. Spinnovassa vielä kirsikkana kakun päällä ison tehtaan ylösajo, joka voi mennä aika monessa kohtaa vihkoon ja vähintään myöhästyä vuosikausilla.

Nightingale teilattiin erinäisissä someissa täysin ja listautuminen jossain määrin epäonnistui, kun taas Spinnovaa on nettifoorumeiden perusteella merkannut naapurin koirakin ja keississä nähdään pelkkiä mahdollisuuksia.

Itse kyynikkona näkisin, että molemmissa on kyse hienosta tarinankerronnasta ja hyvin kreatiivisesta tavasta maksimoida vanhojen omistajien exit. Siinä sivussa saadaan kasvatettua lottolipukkeen osumatodennäköisyyttä olemattomasta hyvin pieneen. Sattumoisin myös sama mies taustalla molemmissa listautumisissa. Joku voisi tietysti nähdä positiivisena asiana, että Suomesta löytyy edes joku noin rohkeasti äärilöysän rahan aikakauden hyödyntävä henkilö.

No, pitää myös muistaa että osakemarkkinoilla optimisti on kuningas ja pessimisti hyvin harvoin tekee rahaa.

Näytä koko viesti
Netum - 21.5.2021 10.10

Menipä pahasti pieleen aiempi arvioni listautumisarvosta, ilmeisesti (tietyillä) instituutioilla on kaikesta huolimatta vielä järki kädessä. Kympin kinkamilla oleva EV/EBITA on varmaan ihan käypä arvo ja antaa kasvunäkymän ja riskit huomioiden hyvän tuotto-odotuksen. Historiaan peilaten hinta on aika ylärajoilla tämänkokoiselle konsulttifirmalle, mutta tämän hetken verrokkiarvostusten perusteella olisi voinut odottaa huomattavasti korkeampaa lukua. 

Uskoisin, ettei annista jää ihan hirveästi käteen ja että osake kirii arvostuseroa verrokeihin reippaasti heti kättelyssä. Saa nähdä, hillitseekö parin tonnin minimimerkintä pahinta ryntäystä. 

Näytä koko viesti
Netum - 17.5.2021 09.16

aliisan_avaimet kirjoitti:

"Asiakkaita ovat mm. ... Posti Group Oyj". Jos tämä pulju on vastuussa Postin nettisivujen nykytilasta, niin kääntykäämme 360 astetta ja kävelkäämme naapuriosakkeelle.

Yhtiökuvauksen perusteella on toki epäselvää tekevätkö nettisivuihin liittyvää.

Posti on sen verran iso softakehityksen ostaja, että väittäisin kyseisen asiakasreferenssin löytyvän vähintään joka kolmannelta alan firmalta Suomessa.

Netum ei yhtiönä herätä hirveästi mielenkiintoa, koska arvo tulee luultavasti asettumaan 50 mEUR tienoille. On tämä kuitenkin houkuttelevampi kohde kuin saman kokoluokan Bilot, jolla ei ole kovin hääppöisiä näyttöjä kannattavasta liiketoiminnasta tai orgaanisesta kasvusta ja on siitä huolimatta äärimmäisen korkealle arvostettu. Yleisesti ottaen tämänkokoisella konsulttifirmalla on varsin huono tuotto-odotus, jos hinta on >2x liikevaihto (tai >15x liikevoitto). 

Antiin aion toki osallistua, oli hinta "mitä hyvänsä".

Näytä koko viesti
Nostalgiaketju - romahdus vuosi sitten. - 10.3.2021 02.05

Druuge kirjoitti:

Muistan, että joskus tammi-helmikuussa ensimmäisistä koronauutisista minulle tuli sellainen fiilis, että tästä saattaa tulla jotakin isoa. Jostakin syystä en jatkanut ajatusta maaliin, eli miten vaikuttaa osakkeisiin jos tulee. En oikein vieläkään ymmärrä miksi en, mutta tämä on oletettavasti yksi iso oppi joka tästä jäi. Seuraavan kerran kun tulee tuollainen fiilis niin tulee varmasti ajateltua seuraavatkin askeleet.

Varmaan aika moni miettii samaa. Tuossa vaiheessa oli markkinalla ollut jo pari kuukautta päällä poikkeuksellisen kova nousuhype, jossa positiiviset uutiset vaikuttivat osakkeisiin erittäin positiivisesti ja negatiiviset uutiset melko positiivisesti. Itse muistan omaa vastaavaa ajatuskulkua hyvin, koska tammikuun lopulla tyhjensin salkkua aika reippaasti. Seuraavat pari viikkoa markkina jatkoi puskemistaan ja tuntui, etteivät Kiinan lockdownit ja pandemiapelot tartu markkinan tefloniin millään. Helmikuun alun nousussa käteispositio poltteli sen verran ikävästi, että päättelin hätäilleeni ja aliarvioineeni härän vahvuuden. Seurauksena ehdin pistää valtaosan käteispositiosta takaisin osakkeisiin juuri ennen huippua.

Onneksi oli Norskin talletustilillä ihan mukava sotakassa, joka tuli kevään mittaan tyhjennettyä nouseviin kursseihin siinä vaiheessa kun moni vielä odotti toista laskuaaltoa.

Näytä koko viesti
Dovre - 10.3.2021 12.13

On varmaan makuasia, esittääkö tällaisen firman liikevaihtona 32 miljoonaa vai 4 miljoonaa, kun noin 90 % liikevaihdosta on läpilaskutusta (oma arvio). Omistajien - sekä vanhojen että uuden - intressi näyttää 30 miljoonan liikevaihtoa on tietysti selvä. Tämän päivän markkinalla näyttää aina hyvältä, kun liikevaihtoa saadaan kasvatettua merkittävästi, ei väliä mistä se koostuu. 

Ostokohteena Suvic voi olla erittäin fiksu huomioiden käynnissä oleva ja ainakin muutaman vuoden luultavasti jatkuva iso tuulivoimabuumi, ja hintakin on varmasti siinä suhteessa käypä. Toimintamalli taitaa olla aika erilainen kuin Dovrella, kun Suvic ottaa hankkeissa projektiriskin ja Dovre perinteisesti tarjoaa vain projektijohdon ja konsultoinnin palveluita (saa korjata jos olen väärässä). Vastapainona myös upside, ja hyvin hankkeita voittamalla tämä muutamankymmenen hengen pulju saattaa jonain vuonna tehdä saman verran tulosta kuin Dovren loput 600 henkeä yhteensä. 

Näytä koko viesti
Efecte: kasvuhakuisuutta SaaS-bisneksellä - 26.2.2021 04.11

Joskus alle vitosen hintaan Efecte oli mielestäni erittäin houkuttelevasti arvostettu suhteessa kohtalaiseen kasvuvauhtiin, vahvaan kassaan ja selkeään polkuun kohti kannattavuutta. Kasin kieppeillä (50m€ markkina-arvossa) yhtiö sitten tuntui olevan jo aikalailla täyteen arvostettu, kun mistään hyperkasvajasta ei ole kyse, SaaS-kasvu tuli tuolloin hyvin pitkälti vanhoista asiakkaista ja ainakin meikäläisen silmiin tällaisen niche-ratkaisun markkinapotentiaali oli (ja on edelleen) aika kysymysmerkki. Siispä myin, ja väärässä taisin olla tälläkin kertaa.

Tähän mennessä SaaS-kasvu on edennyt kuin juna, ja sijoituksena Efecte nähdäkseni tiivistyy siihen, miten kauan tätä tasaista 20-25 % SaaS-kasvua saadaan jatkettua. Kansainvälistyminen on avainasemassa, koska Suomessa markkina on hyvin rajallinen. Jos SaaS-liikevaihto onnistutaan tuplaamaan esim. seuraavan 3-4 vuoden aikana ja kasvunäkymä on edelleen (lähes) samanlainen, on sijoituksessa vielä upsidea. Jos tuosta kasvu-urasta aletaan jäämään, tuntuu nykyinen 90m€ markkina-arvo varsin kovalta.

Näytä koko viesti
Aspire Global - 12.2.2021 09.24

Merta kirjoitti:

Minä en sinänsä mistään mitään tiedä, mutta pääasiassa jenkkimarkkinoiden eri sektoreita (satoja firmoja) viime aikoina läpikahlanneena on tässä syntynyt kuva, että nyt alkuvuoden aikana on valuaatiot lähteneet 100% käsistä.

Lähes toimialasta huolimatta täysin vararikon partaallakin keikkuvat firmat on ottaneet alkuvuodesta kursseihinsa vähintään tuplat. Sitä en tiedä onko kupla, kun nykymarkkinoiden käyttäytyminen on täysin arvaamatonta, mutta fundamenttien perusteella hyvää valueta tuntuu olevan lähes mahdoton näiltä arvostustasoilta löytää. 

Voisin kuvitella, että Aspiren keventely tuohon +60 SEKiin ei ole alkuunkaan hölmöä.

Erittäin hyvin sanottu. Tuli tällä viikolla Twitterissä vastaan väite, että keskimääräinen jenkkiosake on noussut marraskuun alusta 50 %. En sen kummemmin ruvennut tarkistelemaan, enkä tiedä mistä keskiarvosta (vai mediaanista) tarkalleen puhutaan, mutta ihan omaa salkkua ja vaikkapa jenkkien Russell 2000 small cap -indeksiä katsomalla väite on todennäköisesti fakta tai ainakin lähellä sitä. Veikkaisin myös, että Euroopassa kehitys on "kiinnostavien" alojen osakkeilla pitkälti sama, mutta näitä on suhteessa paljon vähemmän kuin jenkeissä.

Aspire on siis tuon suhteen hieman yliperformoinut (n. +75 %), mutta nousulle lienee turha hakea hirveästi muuta syytä kuin yleinen massahysteria ja historiallinen FOMO. Olen tietysti hieman katkera, kun olen moneen otteeseen myynyt Aspiret pois vain ostaakseni kalliimmalla takaisin. Nyt luultavasti myynyt lopullisesti.

Satuin avaamaan viime kesänä laatimani excelin, jossa olin hahmotellut osakkeittain salkulleni pitkän ajan tavoitekehityksiä. Olin myös laskenut tämän perusteella koko salkun arvolle suht optimistisen arvion viiden vuoden päähän. Tavoite oli täyttynyt tällä viikolla. Vaikka vauhtisokeuden tiedostaa, on siihen todella vaikea reagoida kyydin ollessa parhaimmillaan.

Näytä koko viesti
Ostin/Myin tänään - 5.2.2021 09.59

Samu kirjoitti:

Ostettu VGAC @16.05

23andMe listautuu Richard Bransonin VG Acquisition Corpin (SPAC-firma) kautta pörssiin. Ticker tulee muuttumaan VGAC:sta ME:ksi seuraavan vuosineljänneksen aikana. 

Eilen VGAC otti 30% nousut, mutta tänään droppasi 10% avauksesta.

Näen tässä paljon potentiaalia ja uskon kurssin olevan lähempänä 30 dollaria kun ollaan lähempänä listautumista. 

Olen seurannut SPAC-markkinaa mielenkiinnolla siitä lähtien kun iso buumi noin vuosi sitten alkoi. Nikolat ja lukuisat muut 50x 2025 liikevaihdon arvostuksella treidaavat firmat huomioiden tämä on luultavasti yksi koko markkinan surkeimista yhtiöistä. Voisin väittää, ettei yksikään teollinen ostaja maksaisi tästä yhtiöstä kuin murto-osan listautumisarvosta.

Tässä hyvä yhteenveto kaikesta, mikä VGACissa on pielessä: https://twitter.com/BluthCapital/status/1357469113422069761?s=20. Sen verran on tosin nostettava hattua, että hyvännäköisen dekin ovat kasanneet.

Jos ymmärsin oikein, niin 900 miljoonaa tulee olee yhtiön käteisvarat yhdistymisen jälkeen, kun VGAC:n markkina-arvo tällä hetkellä 1,1 miljardia, eli n. 15 dollaria per osake käteistä kassassa. 

Valitettavasti olet tainnut ymmärtää väärin. SPACin markkina-arvo ≠ todellinen mergerin jälkeinen markkina-arvo. Oikea markkina-arvo tälle rahaa polttavalle, liikevaihdoltaan kutistuvalle yhtiölle on päivän kurssilla noin 7 miljardia eli 35x liikevaihto. Liikevaihto, joka tosiaan on yhtiön omienkin ennusteiden mukaan laskemassa tänä vuonna kolmanneksen viime vuodesta. Ja saavuttamassa vuoden 2019 tason (jolla yhtiö teki satojen miljoonien tappion) aikaisintaan vuonna 2025, ehkä.

Tästä huolimatta VGAC voi olla erinomainen sijoitus, mikä kertoo kaiken nykyisestä markkinatilanteesta. Millään tavalla rationaalisessa markkinassa yhtiö ei ikinä pääsisi lähellekään listattua markkinaa, mutta 2019-2020 alkaneessa maniassa osake voi hyvinkin tuplaantua tai vaikka viisinkertaistua. 

Vuonna 2021 ei ole olemassa muuta kuin ääretön optimismi ja mahdollisuudet. 

PS. Pahoittelen viestini rumaa sävyä, mutta ihannoitujen miljardöörien oman egon pumppaaminen piensijoittajien kustannuksella meinaa aina saada veren kiehumaan. Toki on muistettava, että näissä monet piensijoittajat pääsevät myös tekemään isoja rahoja, mutta niin pääsi WinCapitassakin.

Näytä koko viesti