Koskisen -

Eivätköhän omistajat varsin hyvin tiedä, miten poikkeuksellisia vuodet 2021-2022 sahafirmoille olivat ja miten tällaisten poikkeusaikojen jälkeen _aina_ käy. Ihmettelen, jos käyttökate ei palaa ensi tai seuraavana vuonna max 10-15 miljoonan tasolle, jolloin yhtiö ei enää näytäkään kovin edulliselta. Tällaiseen firma kannattanee sijoittaa siinä vaiheessa, kun ollaan syklin pohjalla, ei siinä vaiheessa kun huippu on juuri ohitettu.

Näytä koko viesti
Oma Säästöpankki -
petteri kirjoitti:

Oma Säästöpankki on saamassa ison luottotappion Zsar Outlet ostarista. Miljoonia euroja.

https://yle.fi/uutiset/74-20001604

Yksittäisenä pommina tämä ei toki Oma Säästöpankkia kaada, mutta onkohan Zsar Outlet oikeasti ainoa Oma SP:n mätä riskikeskittymä? Usein pankeissa näet ensimmäisen pommin jälkeen alkaa kiinteistö-/rakennussektorin matalasuhteessa löytyä lisää samanlaista moskaa, kun samat sankarit samalla luotonantostrategialla ovat olleet muuallakin säheltämässä.

Jos omistaa Oma SP:tä suosittelen nyt sen myyntiä ennen kuin koko markkina herää pohjoismaiden kiinteistösukellukseen ja Oma SP:n ongelmakohteisiin. Oma SP:n kurssikin vielä mukavalla tasolla, joten pikapoistumalla positiosta takavasemmalle voi tällä hetkellä ostaa pörssin alelaareista paljon solidimpaa tavaraa.

Moni pankkituttu puhui jo viime vuosien nousukauden aikaan, että OmaSp:n lainaportfolio olisi melkoista kuraa ja sen laatu tulee paljastumaan jossain vaiheessa suhdanteen heikentyessä. Vahvassa taloustilanteessahan luottoprosessilla ja riskienhallinnalla ei ole mitään väliä, kun hyvin harva ajautuu ongelmiin ja ongelmistakin on vielä hyvät edellytykset selvitä kuiville.

Pitää muistaa, että isoissa taloissa on aina tapana vähätellä ja mustamaalata uudella tavalla tekeviä haastajiaan, mutta vahvasti historialliseen tilastodataan pohjautuvissa pankki- ja vakuutusprosesseissa luottaisin niihin kokeneimpiin ja konservatiivisimpiin tahoihin.

Näytä koko viesti
Stockmann (Lindex) -
JP kirjoitti:

Onko joku jo äkännyt miksi Lindexiä, edelliset neljä kvartaalia yhteensä liikevaihto 660 me ja liikevoitto 100 me, saa pörssistä 370 me markkina-arvolla? Onko Stockmannin arvo -200 me?

Stockmann-osan arvo voi hyvinkin olla raskaasti negatiivinen. Entä jos lisäksi Lindexin seuraavan neljän kvartaalin liikevoitto on esim. 50 mEUR satasen sijaan?

Näytä koko viesti
Witted Megacorp -
Aki Pyysing kirjoitti:
Tavoiten on 150M liikevaihto ja 10% EBITA 2025. Jos tavoitteeseen päästään, maksaa yhtiö enemmän😎. Päästäänkö sinne päinkään, älkää miulta kysykö. Olen pelkästään beesailemassa ankkurisijoittajia.

Kokeneena kettuna tiedät, että tavoitteiden heittely on ilmaista, eikä heittelystä tule ikinä joutumaan vastuuseen kuin korkeintaan muutaman twiitin tai keskustelufoorumiviestin verran. Viime ajoilta "rohkeimpia tavoittelijoita" ovat olleet mm. Enersense, Skarta ja Betolar, mutta ei näistä sen enempää. Wittedin tavoitteissa on sentään jotain järkeä.

Silti on vaikea ymmärtää, millä taikatempuilla Witted aikoo saavuttaa sellaisen kannattavuustason, että arvostustaso olisi perusteltu. Yhtiö ei ole tähän kysymykseen antanut mitään vastauksia vaikka viestiikin näennäisen avoimesti. Pahat kielet kaupungilta kertovat yhtiön kilpailuedun olevan käytännössä se, että konsulteista jää katetta yhtiölle noin 20 %, kun tyypillisesti konsulttifirmat alasta riippumatta ottavat päälle 30 %. Eli katteesta jaetaan iso siivu työntekijälle, minkä myötä palkka on serran suurempi, että rahaohjautuva osa koodareista hakeutuu herkästi Wittedille hommiin ja IT-alan kysyntäpuolen vetäessä kasvu on väkisinkin kovaa. (Tähän väliin hatunnosto kasvusta, kova suoritus joka tapauksessa kasvaa tuota vauhtia.)

Hyvin tehokkaallakin konsulttiorganisaatiolla yleiskuluihin ja hallintoon menee helposti 15 % liikevaihdosta, jolloin minun päässäni matematiikka 10 % EBITA-tavoitteeseen ei vain toimi. Veikkaan, että kaiken mennessä nappiin Witted voi saavuttaa muutamassa vuodessa 120 miljoonan liikevaihdon ja 6 miljoonan EBITAn, ja tuossa vaiheessa kasvu on huomattavan paljon vaikeampaa kuin nykyään. Saa antaa aika anteliaan kertoimen, jotta tuotto-odotus nykytasoilta olisi houkutteleva.

Toki tarinavetoisilla kovan kasvun yhtiöillä kurssi usein lyö yli siihen asti, kunnes tarina alkaa rakoilla tai kasvu pettää odotukset. Tarina voi hyvin kantaa kurssia vielä monia kvartaaleja, mikäli yhtiö jatkaa vahvaa kasvua ja kannattavuus kehittyy edes hieman positiiviseen suuntaan.

Loppuun mainittakoon, että Witted selvisi tuloskaudesta selvästi paremmin kuin oman salkkuni suomiosakkeet keskimäärin.

Näytä koko viesti
Onko päiväkauppa/treidaus hyödyllistä? -

Itkosella on viestissään ihan oikea perusteltu pointti, vaikka hän tuo sen esille aika kärjistäen. Ymmärrän huolen siitä, että hetkellisesti menestyvien krypto- ym. treidaajien poistuminen työmarkkinoilta pahentaa tällä hetkellä lähes kaikkia aloja kurittavaa työvoimapulaa. Vastoin Itkosta näkisin kuitenkin, että jokainen oman elantonsa tienaava henkilö on kansantaloudelle työtöntä työnhakijaa parempi vaihtoehto. Rohkenen myös väittää, ettei tällä hetkellä yleistyvä nuorten unelma treidaamalla itsensä elättämisestä ole kovin pitkäikäinen trendi, ts. kansantalouden tasolla ei tarvitse olla huolissaan.

Fakta kuitenkin on, että väkisin väännetystä likviditeettiargumentista huolimatta päiväkauppiaat eivät oikeasti luo mitään lisäarvoa kansantaloudelle. Mutta on monia muitakin ammatteja, joiden kansantaloudellista merkitystä voi kyseenalaistaa. Joissakin duuneissa arvo on negatiivinen: esim. vedonlyöntisivujen affeja kohtaan Itkosen hyökkäys olisi ollut erittäin asiallinen, mutta tuosta kaikki lienevät yhtä mieltä joten vastaavaa polemiikkia ei olisi herännyt. 

Treidaajien reaktioista huomaa, että monilla epävarmuus oman työn merkityksellisyydestä kaihertaa, vähintään alitajuisesti. Iso osa (fiksuista) ihmisistä kykenee suhtautumaan omaan työhönsä terveellä itseironialla, mutta aina löytyy epävarmoja tapauksia, jotka eivät pysty vastaanottamaan minkäänlaista kyseenalaistamista. Minut yllätti se, että fiksuimmankin pään päiväkauppiaat nousivat voimakkaasti puolustuskannalle, vaikka kuvittelin, että tätä aihetta on enemmän tai vähemmän mielen sopukoissa työstetty ja hyväksytty. Noin keskimäärin treidaajat vaikuttavat ajattelunsa tasolta sen verran yksinkertaisilta, että ison massan provosoituminen oli odotettavissa.

Näytä koko viesti
Nightingale Health -

Tämä on niitä red flagejä, joihin on hauska palata, jos jossain kohtaa tulevaisuudessa yhtiön markkina-arvosta on hävinnyt esimerkiksi 90 %. Toivotaan tietysti, että näin ei käy, vaan yhtiöllä on oikeasti merkittävää teknologiaa, jonka se onnistuu kaupallistamaan tai edes myymään kovalla rahalla jollekin isolle toimijalle.

Hpj:n kommentti menee suoraan klassikko-osastolle:

"Olen nähnyt urallani useita kasvuyhtiöitä, ja aika harva tavanomaisen varallisuuden omaava toimitusjohtaja uskoo näin paljon yritykseensä ja uskaltaa ottaa näin merkittävää henkilökohtaista riskiä. Ihailtavaa siviilirohkeutta minun mielestäni.”

Näytä koko viesti
Spinnova -

Eikö ketään muuta ihmetytä lähes totaalinen kritiikittömyys Spinnovaa kohtaan? Omissa kirjoissani yhtiö tarjoaa oikeastaan samaa tavaraa hieman eri paketissa kuin muutama kuukausi sitten listautunut Nightingale. Pilottivaiheessa oleva tuote, ei selvää bisnesmallia tiedossa, maailmanvalloitus alkaen joskus vuonna 2025, valuaatio luultavasti 5-10x siitä millä kukaan teollinen sijoittaja olisi valmis yhtiöön panostamaan. Spinnovassa vielä kirsikkana kakun päällä ison tehtaan ylösajo, joka voi mennä aika monessa kohtaa vihkoon ja vähintään myöhästyä vuosikausilla.

Nightingale teilattiin erinäisissä someissa täysin ja listautuminen jossain määrin epäonnistui, kun taas Spinnovaa on nettifoorumeiden perusteella merkannut naapurin koirakin ja keississä nähdään pelkkiä mahdollisuuksia.

Itse kyynikkona näkisin, että molemmissa on kyse hienosta tarinankerronnasta ja hyvin kreatiivisesta tavasta maksimoida vanhojen omistajien exit. Siinä sivussa saadaan kasvatettua lottolipukkeen osumatodennäköisyyttä olemattomasta hyvin pieneen. Sattumoisin myös sama mies taustalla molemmissa listautumisissa. Joku voisi tietysti nähdä positiivisena asiana, että Suomesta löytyy edes joku noin rohkeasti äärilöysän rahan aikakauden hyödyntävä henkilö.

No, pitää myös muistaa että osakemarkkinoilla optimisti on kuningas ja pessimisti hyvin harvoin tekee rahaa.

Näytä koko viesti
Netum -

Menipä pahasti pieleen aiempi arvioni listautumisarvosta, ilmeisesti (tietyillä) instituutioilla on kaikesta huolimatta vielä järki kädessä. Kympin kinkamilla oleva EV/EBITA on varmaan ihan käypä arvo ja antaa kasvunäkymän ja riskit huomioiden hyvän tuotto-odotuksen. Historiaan peilaten hinta on aika ylärajoilla tämänkokoiselle konsulttifirmalle, mutta tämän hetken verrokkiarvostusten perusteella olisi voinut odottaa huomattavasti korkeampaa lukua. 

Uskoisin, ettei annista jää ihan hirveästi käteen ja että osake kirii arvostuseroa verrokeihin reippaasti heti kättelyssä. Saa nähdä, hillitseekö parin tonnin minimimerkintä pahinta ryntäystä. 

Näytä koko viesti
Netum -
aliisan_avaimet kirjoitti:

"Asiakkaita ovat mm. ... Posti Group Oyj". Jos tämä pulju on vastuussa Postin nettisivujen nykytilasta, niin kääntykäämme 360 astetta ja kävelkäämme naapuriosakkeelle.

Yhtiökuvauksen perusteella on toki epäselvää tekevätkö nettisivuihin liittyvää.

Posti on sen verran iso softakehityksen ostaja, että väittäisin kyseisen asiakasreferenssin löytyvän vähintään joka kolmannelta alan firmalta Suomessa.

Netum ei yhtiönä herätä hirveästi mielenkiintoa, koska arvo tulee luultavasti asettumaan 50 mEUR tienoille. On tämä kuitenkin houkuttelevampi kohde kuin saman kokoluokan Bilot, jolla ei ole kovin hääppöisiä näyttöjä kannattavasta liiketoiminnasta tai orgaanisesta kasvusta ja on siitä huolimatta äärimmäisen korkealle arvostettu. Yleisesti ottaen tämänkokoisella konsulttifirmalla on varsin huono tuotto-odotus, jos hinta on >2x liikevaihto (tai >15x liikevoitto). 

Antiin aion toki osallistua, oli hinta "mitä hyvänsä".

Näytä koko viesti
Nostalgiaketju - romahdus vuosi sitten. -
Druuge kirjoitti:

Muistan, että joskus tammi-helmikuussa ensimmäisistä koronauutisista minulle tuli sellainen fiilis, että tästä saattaa tulla jotakin isoa. Jostakin syystä en jatkanut ajatusta maaliin, eli miten vaikuttaa osakkeisiin jos tulee. En oikein vieläkään ymmärrä miksi en, mutta tämä on oletettavasti yksi iso oppi joka tästä jäi. Seuraavan kerran kun tulee tuollainen fiilis niin tulee varmasti ajateltua seuraavatkin askeleet.

Varmaan aika moni miettii samaa. Tuossa vaiheessa oli markkinalla ollut jo pari kuukautta päällä poikkeuksellisen kova nousuhype, jossa positiiviset uutiset vaikuttivat osakkeisiin erittäin positiivisesti ja negatiiviset uutiset melko positiivisesti. Itse muistan omaa vastaavaa ajatuskulkua hyvin, koska tammikuun lopulla tyhjensin salkkua aika reippaasti. Seuraavat pari viikkoa markkina jatkoi puskemistaan ja tuntui, etteivät Kiinan lockdownit ja pandemiapelot tartu markkinan tefloniin millään. Helmikuun alun nousussa käteispositio poltteli sen verran ikävästi, että päättelin hätäilleeni ja aliarvioineeni härän vahvuuden. Seurauksena ehdin pistää valtaosan käteispositiosta takaisin osakkeisiin juuri ennen huippua.

Onneksi oli Norskin talletustilillä ihan mukava sotakassa, joka tuli kevään mittaan tyhjennettyä nouseviin kursseihin siinä vaiheessa kun moni vielä odotti toista laskuaaltoa.

Näytä koko viesti