Olet täällä

Nikola - 17.6.2020 12.00

Aki Pyysing kirjoitti:

Mutta Milton/Musk sodassa sympatiani ovat vahvasti Miltonin puolella. Takana henkilökohtainen angstini paskanpuhumista ja kurssimanipulaatiota vastaan.

Aika mielenkiintoinen näkemys, kun Musk on kaikesta manipulaatiosta ja yhtiönsä todennäköisistä kirjanpitorikoksista huolimatta skaalannut vaikealla toimialalla liikevaihdon kymmeniin miljardeihin ja luonut yhden maailman tunnetuimmista brändeistä, ja toisaalla Milton on lupauksillaan ja muutamalla tietokonekuvalla hypettänyt yhtiönsä arvon pahimmillaan 30 miljardiin ilman minkäänlaista näkymää edes esim. tuotannon aloittamisesta. 'Fake it till you make it' toki kuuluu kasvuyritysten maailmaan erityisesti Piilaaksossa ja on ollut osana varmasti lähes jokaista menestystarinaa, enemmän tai vähemmän. 

En ole Miltonia yhtä tarkkaan seurannut kuin sinä, mutta muutaman feediini osuneen twiitin perusteella kyseessä on täysin häikäilemätön osakkeen pumppaaja, joka käyttää paljon nimenomaan samoja hyväksi havaittuja keinoja ja retoriikkaa kuin Musk, mm. poskettomat lupaukset ominaisuuksista, uudet tuotejulkistukset vuosien päähän, yhtiön arvon perustelu täysin sitomattomilla ennakkovarauksilla ja viimeisimpänä ärähdys shorttaajia vastaan. En ole vetyalaan mitenkään perehtynyt, joten en tiedä ovatko Trevorin tiputtelemat lupaukset hieman vai täysin katteettomia, mutta niin kauan kun puhutaan uudentyyppisestä välineestä, joka menee tuotantoon mahdollisesti vuoden sisällä, antaisin aika pientä painoarvoa mille tahansa lupauksille.

Molempia täytyy arvostaa siitä, että pystyvät myymään miljoonille ihmisille tarinan, joka saa kuulijan unohtamaan kaikki tosimaailman realiteetit ja uskomaan pyhään henkeen. Vaikka alkuvuonna tuli huvittuneena seurattua Virgin Galacticin tilannetta ja sen myötä laitettua maaliskuussa hupisijoitus Nikolan SPACiin, en olisi ikinä uskonut näkeväni ns. powerpoint-yhtiön saavuttavan kymmenen, saati kolmenkymmenen, miljardin arvostusta. Mielenkiintoista nähdä, miten pitkään tarina kantaa.

Nähdäkseni on kuitenkin kymmenien prosenttien todennäköisyys sille, että Nikola ei tule koskaan tekemään laajempaan käyttöön toimivaa kulkuvälinettä mistään tuotannon skaalaamisista tai kannattavuuksista puhumattakaan. Tesla on sentään massatuottanut hyvin edistyksellisiä luksusautoja (ja sen jälkeen rumia ja huonolaatuisia Model-kolmosia) ja samalla vauhdittanut koko toimialan kehitystä vuosilla. Olkoonkin, että tämä on ollut raskaasti tappiollista ja tapahtunut rahoituksellisesti historiallisen otollisena aikakautena ja osin hyvin kyseenalaisin keinoin.

Todettakoon vielä, että kumpaankaan yhtiöön en usko ja molempia nokkamiehiä pidän äärimmäisinä paskanpuhujina ja opportunisteina, mutta yhtiöihin sijoittamista tämä ei ole estänyt. Mielestäni on joka tapauksessa erikoista ylentää "kahdesta pahasta" Trevor Milton jotenkin selvästi paremmaksi, mutta mielipiteensä kullakin.

Näytä koko viesti
Koronavarmat firmat / osakkeet - 17.3.2020 01.08

Lokki kirjoitti:

 

eke kirjoitti:

No niin, nyt on lyöty mummon perintörahat kiinni Konecranesin osakkeeseen. Itsellä vahva usko että pohjat on nähty ja rivakan puoleinen toipuminen alkaa. Perjantain talouselämässä kehuivat jo kuinka kiinassa on saatu tuotanto käyntiin. Eli, tästä helpot tuplat parissa kuukaudessa. Palataan astialle.

 

Itse mietin asiaa siltä kantilta, minkälaiset firmat voisivat hyötyä tästä tilanteesta. Esim. etäyhteydellä työskentely lisääntyy näinä aikoina ja firmat, jotka nyt saavat jalkaa oven väliin uusille asiakkaille varmasti hyötyvät siitä tulevaisuudessakin. Kun kerran saat laskutuksen alkamaan niin sehän jatkuu (Zoom, Slack etc.).

Zoomin valuaatio, 50x liikevaihto ja 30 miljardin market cap, on aika äärimmäinen jopa verrattuna kuukauden takaisiin nousukauden huipun B2B-softavaluaatioihin. En sano, etteikö Zoom voisi vielä muodostua globaaliksi standardiksi ja moninkertaistua tästä, mutta voisin melkein luvata, että jonain ajanhetkenä tulevaisuudessa yhtiötä saa nykyistä halvemmalla. Pelkästään lukuja tuijotellessa se aina itselläkin unohtuu, minkälaisia sisäisiä ongelmia paljon maltillisempikin kasvu usein aiheuttaa. 50x liikevaihdon valuaatio vaatii melko täydellistä suorittamista, ja hieman isompi operatiivinen yskä voi helposti viilata P/S-kertoimesta vaikka kolmanneksen tai puolet. Toki jos korona siivittää kasvun vaikka 150 prosenttiin vuodessa, on osakkeessa nousuvaraa vaikka kerroin puolittuisi, mutta sitä vaikeampi kasvun haasteisiin on vastata täydellisesti.

Näytä koko viesti
Inission - 27.2.2020 08.51

Melko halvalta vaikutti, kun 3,3 M€ saa liikevaihtoa 15,4 MEUR med EBITDA på 0,6 MEUR. Puolet maksetaan omilla osakkeilla. Hintaa en löytänyt, koska sitä ei ehkä kerrottu.

Vähän erikoisesti ilmoitettu pelkkä osakekannan arvo, kun yleensä puhutaan koko rahoitettavasta summasta eli yritysarvosta. Päälle tulee yhtiön lainat, joita 2018 tilinpäätöksessä oli muistaakseni jotain 2,5 mEUR ja tuskin ihan hirveästi vuoden aikana lyhennettiin. Toki 2019 käyttökate oli 0,9 mEUR vs. 2018 0,6 mEUR, eli EV/EBITDA olisi arviolta jotain kutosen luokkaa. Kovahko hinta vaihtelevaa tulosta tehneestä alihankintakonepajasta (tyypillisesti menevät kertoimilla 3-5x), mutta ostajalla on voinut olla tiedossa jotain positiivista tulevaisuudesta. 

Näytä koko viesti
Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 6.11.2019 06.54

Fenkoli kirjoitti:

En ole itsekään näistä määräaikaisuuskikkailusta kuullut, mutta se ei aina tarkoita ettei joku sitä harrastaisi. Tuo harjoittelijoiden päässy full-timejen bonuspooliin ei kyllä pidä paikkaansa. Jotkut paikat voivat tarjoita interneille pienen virikkeen esim. yhden kuukauden palkan erittäin hyvästä työstä, mutta eivät ne mihinkää varsinaiseen bonusjärjestelmään pääse.

Joo, huonosti muotoiltu minulta. Ei tietenkään sama bonusjärjestelmä kuin vakkareilla, mutta tarkoituksena oli tuoda esiin se, että kyllä niitä "parhaita" työntekijöitä joudutaan maineikkaimmissakin taloissa houkuttelemaan esimerkiksi näillä harjoittelijoiden bonareilla (kuuleman mukaan mahdollisuus jopa 2 kk bonuspalkkaan 4 kk harjoittelusta). Joku voi varmasti määräaikaisuuksia tehdä, mutta ymmärtääkseni tässä puhe oli nimenomaan näistä kahdesta isosta pankista, joista en ole mitään tällaista viime vuosina kuullut ja olisi hyvin vaikea uskoa kenenkään työntekijän suostuvan tässä työmarkkinan tilanteessa. Toisaalta esim. 5-10 vuotta sitten tilanne on hyvin voinut olla aivan toinen.

Quote:
Kuumin CV-merkintä mitä ajatellen? Ei näihin ole mitään absoluuttisia totuuksia vaan se riippuu tietysti mihin kyseinen henkilö on tähtäämässä urallaan. Suomessa PE firmat rekryävät ehkä pankkiireja/konsultteja about 50/50 suhteessa, riippuen minkälaista henkilöä kyseinen fundi etsii. Konsultit yleensä ymmärtävät paremmin toimialoja mihin ovat keskittyneet konsultoidessaan, mutta heiltä myös usein puuttuu täysin PE:ssä vaadittuja teknisiä taitoja mitkä pankkiirit hanskaavat (modeling etc). Lontoon PE rekryssä taas varmaan 90% hakijoista on BB/EB pankkiireja ja hyvin pieni osa tulee muista taustoista. Molemmat työt antavat toki loistavan pohjan tehdä tulevaisuudessa erilaisia tehtäviä, mutta hommissa opittu skill set on kuitenkin vähän erilainen. Konsultteja varmaan päätyy myös suhteessa enemmän yritysten corp dev/strategy hommiin.

Näin käy aina, kun internetissä erehtyy edes vähän yleistämään. Näissä asioissa on niin monta totuutta kuin puhujaakin. Oma kokemukseni on, että McKinsey/BCG-taustalle annetaan Suomessa hyvin korkea painoarvo oli haussa sitten melkein mikä tahansa rahoitusalan tai liike-elämän positio. En lähde tätä kuitenkaan yleiseksi totuudeksi väittämään.

Näytä koko viesti
Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 6.11.2019 03.05

Erik kirjoitti:

Ndea ja db ketjuttaa määräaikaisuuksia kyllä ihan fiksusti peliteoriaa ajatellen, työntekijä pyrkii koko ajan todistamaan itsensä (esim 2 tai 3v) ja jatkuvasti annetaan ymmärtää, ettätän määräaikasen jälkeen on excellent chance saada vakipahvi. Eli siis ei 2v määräaikasta sopparia, vaan useita, alle vuoden mittasia soppareita peräjälkeen.

Tulijoita riittää aina, ulkomaille lähdettäessä nordea ja danske on kovaa valuuttaa verrattuna tuntemattomiin putiikkeihin tai big 4 CF-tiimeihin. 

Enpä ole kuullut, että mitään määräaikaisuuskikkailuja käytettäisiin nykyään Dansken tai Nordean CF:ssä, vaan pikemminkin niin että jopa harjoittelijat ovat päässeet mukaan bonuspooliin. Viimeiset pari-kolme vuotta on vallinnut sen verran voimakkaasti työntekijän markkinat, että edes halutuimmilla paikoilla ei ole ollut varaa polkea työntekijää (muuten kuin kohtuuttomilla ylitöillä, joiden jostain syystä katsotaan kuuluvan asiaan).

Tähän keskusteluun mainittakoon vielä sen verran, että oman kokemukseni perusteella kotimaan työmarkkinoilla kuumin entry levelin CV-merkintä on pari vuotta McKinseyllä tai BCG:llä. En tiedä, arvostetaanko ulkomailla tietynlainen IB-tausta samalle tasolle, mutta Suomessa McKinseyn konsultti menee kärkeen lähes haussa kuin haussa. Omasta mielestäni IB tosin antaa paremmat valmiudet moneen työhön, kun konsulteilla saattaa tietyistä erinomaisista taidoista ja ominaisuuksista huolimatta jäädä esim. talousosaaminen/-ymmärrys huteraksi.

Näytä koko viesti
Kiinteistö- ja asuntosijoittaminen - 18.6.2019 12.00

Oliver kirjoitti:

Perusväite oli, että taloyhtiöiden varallisuus ei näy asuntojen hinnoissa. Mitä mieltä asiasta, onko pöydälle jätetty rahaa? En ole yllättänyt, jos osa ostajista (ja myyjistä?) ei huomioi taloyhtiön varallisuutta kaupantekopäätöksissä, kun ovat kotia ostamassa(myymässä), mutta eivätkö ahneet sijoittajat ole reagoineet asiaan? 

--

Mitä ajatuksia? :)

Pitäisin hyvin todennäköisenä, että jopa valtaosa jättää tuon täysin huomioimatta, sillä vahvan perstuntuman mukaan suuri osa asuntojen ostajista ei laske asunnon hintaan myöskään korjausvelkaa. Pari asuntosijoittajakaveria on kertonut, että Helsingin tämän päivän asuntomarkkinoilla ostajat tuntuvat maksavan (ulomman kantakaupungin) kämpistä käytännössä saman verran oli putki-/julkisivuremontti tehty 10 tai 30 vuotta sitten. Vaikea siis nähdä, että taloyhtiön varallisuudelle osattaisiin antaa suurta - tai ainakaan oikeaa - arvoa.

Tähän liittyen on myös omakohtaista kokemusta, kun ajauduin keskustelemaan aiheesta kahden ystävättäreni kanssa (molemmat KTM:iä, joskin "pehmeämpien" alojen). En ollut aiemmin tajunnut, että on ylipäätään mahdollista väitellä siitä, pitäisikö taloyhtiössä alle vuoden päästä alkavan putkiremontin kustannukset efektiivisesti laskea kämpästä tänään maksettavaan neliöhintaan. Saati sitä, että tuosta keskusteleminen voi johtaa lähestulkoon mykkäkouluun.

Ylipäätään ihmisillä on suuria vaikeuksia ymmärtää velka- tai kassakomponenttia oli kyse sitten kiinteistöistä tai yrityksistä. Olen tavannut urani aikana kymmeniä erittäin fiksuja ja menestyneitä yrittäjiä, joille on tuottanut suuria vaikeuksia käsittää eroa velattoman arvon ja osakekannan arvon välillä. Eikä siinä mitään, ei tuo ollut mikään selviö myöskään allekirjoittaneelle rahoituksen maisterina ennen kuin näiden asioiden kanssa tuli säännöllisesti työskenneltyä.

Arvauksiani, miksi sijoittajat eivät näitä hyödynnä, olisivat esimerkiksi se, etteivät sijoittajat näe aliarvostuksen purkautumista todennäköisenä ja että kyseisissä Helsingin ydinkeskustan taloyhtiöissä on pääosin isohkoja ja erittäin kalliita asuntoja, jotka eivät ole vuokranantajalle erityisen houkuttelevia. Noissa kun vuokratuotto on jopa täydellä käyttöasteella on todella matala ja riski tyhjistä kuukausista voi olla suuri, eikä kämpästä pääse välttämättä kovin nopeasti eroon. Toki isommat ja pienemmätkin keskustakämpät taitavat nykyään olla aika suurelta osin Airbnb-käytössä, jolla vuokratuoton saa ihan mukavaksi. 

Näytä koko viesti
Powercell - 30.4.2019 02.19

Alkaa Powercellin kurssikäyrä muistuttaa häkellyttävästi mm. Bitcoinia. Joku voisi sen perusteella veikata, että romahdus on tulossa, mutta lyhyellä aikavälillä ennustaisin ennemmin vähintään kaksinkertaistumista vielä nykyhinnasta.

Näytä koko viesti
Revenio Group - 15.4.2019 06.46

Kun on koko uransa ollut yrityskauppojen parissa ja nähnyt niihin liittyviä epäonnistumisia (sekä tuntee esimerkiksi Damodaranin kannan aiheeseen), niin oman salkun firmojen uutiset yrityskaupoista aiheuttavat aina epämiellyttäviä tuntemuksia alavatsassa. Tässä on vielä kyse kooltaan ja hinnaltaan hyvin merkittävästä rajat ylittävästä ostoksesta, joka rahoitetaan ei mitenkään älyttömällä mutta kuitenkin kohtalaisen suurella velalla, joten homman mennessä kunnolla puihin seuraukset voivat olla koko yhtiön kannalta vakavia. Italialaisten kanssa joskus hieman töitä tehneenä luotto kansakunnan perusrehellisyyteen ei myöskään ole huipussaan, mutta ehkä kansainvälisillä markkinoilla toimivaan terveysteknologiayritykseen voi sentään luottaa.

Täytyy harkita aika tarkkaan, pitääkö Reveniot salkussaan vai pistääkö myyntiin. Osake oli jo ennen kauppaa noussut ihan mukaviin lukemiin, ja Revenion kohdalla on tällaista nousua tyypillisesti seurannut raju lasku ja pitkä tasainen jakso matalammalla (joskin edelleen korkealla) arvostuksella. Nyt riskit ovat vielä ihan eri tasolla kuin aiemmin oman omistushistoriani aikana. Lisäksi integraatioprosessi varmasti karkoittaa ostajakandidaatit pariksi vuodeksi, ja mahdollinen osto pois pörssistä on ollut yksi suurimpia syitä sille, että Reveniot edelleen omasta salkustani löytyvät.

Toisaalta tässä on kehitetty hyvin houkutteleva ja uskottavakin tarina yrityskaupan tueksi, ja tällaisella toimialalla Revenion kaltaiset erinomaiset yhtiöt ovat väkisin erittäin hintavia. Lisäksi vaikka vanhana pääomasijoittajana kaksinumeroiset liikevaihtokertoimet pistävät aina hieman hirvittämään, niin osakesijoituksistani parhaat ovat usein olleet perinteisin mittarein kroonisesti kalliita tai äärimmäisen kalliita. Reveniota olen jopa ostanut aina silloin tällöin lisää nousuun, mikä toistaiseksi on osoittanut hyväksi ratkaisuksi. Harmillisesti firman tarina on ollut niin upea, että osakkeista luopuminen on henkisesti vaikeaa, mikä tietysti on vihoviimeinen virhe sijoittajana.

Ehkä kuitenkin helpointa on vain luottaa johtoon ja suotuisaan tuuriin ja jatkaa iloisesti huiman kasvutarinan kyydissä.

Näytä koko viesti
Dovre - 27.3.2019 10.22

Ei tuo nyt älyttömän halvalta vaikuta. Pääomasijoittajan maksama kerroin olisi 4-5x käyttökate, enkä usko että tässä on mitään synergioita odotettavissa. Pienen toimiston ihmisten ostamisessa on aina se riski - kokemukseni mukaan varsin todennäköinen -, että hyvät ja tuottavuuteensa nähden edulliset tekijät eivät viihdy ja lähtevät, ja taloon jäävät ylipalkatut seniorit sekä alatason "tykinruoka" (ruma ilmaus mutta kertoo miten monissa konsulttibisneksissä junnut nähdään). Junnutkin voivat hyvin lähteä siinä vaiheessa, kun osaamista on kertynyt riittävästi.

Avainhenkilöille tehdään tietysti muutaman vuoden lukot, mutta harvoin ymmärretään, että niiden parin asiakkaita haalivan partnerin/seniorin lisäksi merkittäviä avaintekijöitä ovat keskitason projektimanagerit, joilla on vaikkapa viiden vuoden kokemus alalta ja jotka usein ovat niitä tuottavimpia työntekijöitä. Näitä henkilöitä on äärimmäisen vaikea rekrytoida, koska joku maksaa kuitenkin enemmän, ja heitä on myös melko vaikea pitää talossa, koska joku maksaa kuitenkin enemmän ja kyselijöitä on jatkuvasti.

Olen myös nähnyt kaksi tapausta, joissa suuri konsulttifirma osti pienemmän vahvistaakseen tiettyä osastoaan ja kahden-kolmen vuoden päästä yli 50 % työntekijöistä (pitkälti ne parhaat) oli vaihtunut, koska integraatio on mennyt täysin pieleen. Tähän peilaten tämä Tech4Hire jatkaa toivottavasti täysin erillisenä yksikkönään, jotta integraatioriski jää pieneksi. Nämä nyt toki yleisiä havaintoja konsulttialalta enkä tiedä, pätevätkö lainkaan tällä erityisalalla.

Näytä koko viesti
Powercell - 7.3.2019 01.18

Hirveästi en alasta mitään ymmärrä, mutta osaako joku sanoa, minkä takia Powercell on volyymiinsä nähden niin merkittävästi arvokkaampi kuin norjalainen NEL Hydrogen. NEL teki viime vuonna sentään lähemmäs 50 miljoonaa euroa liikevaihtoa, joka tarkoittaa jo kohtuullisen kovan volyymin tuotantoa ja ilmeisesti sitä myötä ihan toimivaa tuotetta. Powercellin liikevaihto oli hyvä jos 5 miljoonaa, joka on mittakaavaltaan lähinnä prototyyppituotantoa. Markkina-arvot karkeasti 650 miljoonaa euroa ja 350 miljoonaa euroa, eli NEL on ainoastaan kaksi kertaa arvokkaampi huolimatta pienemmästä teknologiariskistä (sen tarkemmin teknologioista mitään ymmärtämättä, tuotanto kuitenkin ylösajettu kohtalaiseen volyymiin toisin kuin Powercellillä).

Oletettavasti firmat tekevät ihan eri tuotteita ja ihmettelyni on yhtä hölmöä kuin että miksi softafirma on arvostettu täysin eri tavalla kuin puolijohdevalmistaja. Mutta olisiko jollain tarjota tähän asiaan helposti ymmärrettävää faktaa?

Näytä koko viesti