Olet täällä

Betsson - 18.1.2022 10.18

Kursssi jatkaa kyntämistä pohjalla. P/E on alle 10, osinkotuotto noin 7%. Tekisi mieli ostaa tätä vielä lisääkin, mutta edelleen mietin että olenko missannut jotain olennaista. 

 

Näytä koko viesti
Aspire Global - 18.1.2022 10.16

No voi hitsi! Ei voi kuin onnitella kaikia kyydissä pysyneitä. Jäihin minullekin tästä vähän taskurahaa, mutta kuvittelin pääseväni vielä kerran ostamaan itseni mukaan tähän junaan ja nyt ollaan laiturilla kun juna tuuttaa menemään tunneliin. Tällasta se joskus on jos ei vaan buy&holdaa :) 

 

 

Näytä koko viesti
Puuilo - 17.1.2022 10.03

LänsiSuomentietäjä kirjoitti:

Eli vuokraamalla peltihallin, laittamalla sinne krääsää ja viis tukityöllistettyä, niin saa yhden myymälän arvoksi n. 20 miljoonaa / per myymälä?

Itse en kylämme Puuilon myymälästä maksaisi 20 miljoonaa juuroa...

..

En tällä arvostuksella koskisi Puuiloon pitkällä tikullakaan.

Äläpä sitten koske. En koske minäkään juuri nyt, mutta hieman provosoiva analyysi sulla tässä. 

Puuiloa pitää verrata Tokmanniin, Rustaan ja erilaisiin Halpa-Halleihin. Myös Motonet ja Biltema osittain kilpailevat samassa sarjassa. Kaikille näille ei mun mielestä markkinoilla ole tilaa jatkossa, tai ainakaan kaikkien kasvulupaukset eivät voi toteutua yhtä aikaa. Kun miettii johonkin näistä sijoittamista on turha funtsia fiilispohjalta peltihallia ja krääsää. Sen sijaan: Mitä uniikkejä kilpailuetuja suhteessa muihin on? Onko tuoteryhmiä, joissa ei ole kilpailua? Millä paikkakunnilla on mahdollista kasvaa? Onko taseessa velkaa liikaa ja kilpailijalla vahvempi tase, jolloin hintakilpailu voi käydä. veriseksi? Ja niin edespäin.

(Mainittakoon että tällä hetkellä on salkussa Tokmannia, Puuilot on myyty.) 

 

Näytä koko viesti
Sisäpiirin kaupat - Seurantaketju - 14.1.2022 12.20

Embracer tykitystä: 

"SEB has raised the target price for Embracer to SEK 170 from SEK 145 and repeated the buy recommendation, something that Nyhetsbyrån Direkt reported on earlier on Friday. After half an hour of trading, Embracer is listed at SEK 88, 1.3 percent up from Thursday's closing."

Tästä mun läpällä ostamasta positiostahan voi tulla ihan hyvät voitot jos tavoitehintaan päästään.  Pitäisi varmaan tutustua tarkemmin ja miettiä position tuplaamista.

 

 

Näytä koko viesti
Onko päiväkauppa/treidaus hyödyllistä? - 13.1.2022 12.27

Aki Pyysing kirjoitti:
TL kirjoitti:

Onko niin että päiväkauppiaita on niin paljon että heidän poistumisensa oikeasti näkyisi lappujen likviditeetistä ja spreadeissä? Toisaalta on todettu ammattimaisia päiväkauppiaita olevan todella vähän. Onko sitten harrastelijoita paljon tai vastaavasti ammattilaisten volyymit niin isoja että ne ovat oikeasti merkittäviä suhteessa koko markkinan volyymiin? Vai keskustelemmeko enemmän pari r-kioskia ei prisman myyntiin tai hinnoitteluun vaikuta yhtään mitään tyylisestä ilmiöstä?

Tässä joutuu joka tpauksessa osin arvailemaan, enkä mie edes yritä. Mutta aika monet missaavat pointin, että joka tapauksessa päiväkauppiaat lisäävät likviditeettiä. Missä määrin, voidaan toki spekuloida. Mutta likviditeetin lisäys on joka tapauksessa hyvä asia. Mikä on suuruusluokka ei ole merkityksellistä, jos pohdiskellaan tulisiko toiminta kieltää tai tekijät demonisoida.

Näinpä. Ja kyse on hyvin pienestä joukosta ihmisiä (ihmiset, jotka voisivat tehdä "oikeita" töitä, mutta tekevät sen sijaan päiväkauppaa). Erityisen "hyödytön" kansantaloudelle on mittavan osakesalkun perinyt häiskä, joka vain nostelee osinkoja ja rapsuttelee kassejaan kotona. Heitä on uskoakseni isompi joukko ja he eivät edes lisää likviditeettia markkinaan :) 

(Toki kaikki rikkaat eivät tyydy haisemaan sohvalla. Osa hinkkaa aktiivisesti firmojen hallituksissa tai maalailee tauluja tai jotain. Mutta periaatteellisesti päiväkauppiaan demonisointi "hyödyttömyyden" takia on hölmöä, eikä erityisen hyödyllistä ole demonisoida muitakaan osakkeita kotimaan pörssissä omistavia.)

 

 

Näytä koko viesti
Kazakstan - 12.1.2022 12.42

mskomu kirjoitti:

Hyvin rajallisella tiedolla mennään, mutta eikö levottomuudet ole keskittyneet lähinnä suuriin kaupunkeihin siinä, missä kaivosteollisuus sijaitsee tyypillisesti keskellä ei mitään. Liekö rähinoillä vaikitusta kaivoksiin, elleivät ne nouse parilla kertaluokalla?

Hyvin epäselvää. Kaivoksen toiminta ei ole ilmeisesti toistaiseksi häiriintynyt, mutta tottakai siinä on riskiä. Kauanko työt jatkuvat kaivoksessa jos maassa ammuskellaan ja pankkien rahaliikenne on suljettuna? 

Vaikka kaivos on keskellä ei-mitään fyysisesti niin Igorilla on pankkitili ja perhe kaupungissa..

Näytä koko viesti
Onko päiväkauppa/treidaus hyödyllistä? - 11.1.2022 11.59

Henry11 kirjoitti:

 

Hynägrande kirjoitti:

Jep. Päiväkauppias ei koske epälikvidiin paperiin, koska sillä ei voi tehdä päiväkauppaa.

Tässä on kehäpäätelmä. Epälikvidit paperit eivät kuulu päiväkauppiaiden kohteisiin, koska ne eivät kuulu päiväkauppiaiden kohteisiin. Jos paperi kuuluu päiväkauppiaiden kohteisiin, se ei ole enää epälikvidi. Päiväkauppias siis luo markkinan epälikvidille paperille.

Pohjalle vaadittavan volyymin ei tarvitse syntyä toisten päiväkauppaa käyvien toiminnasta, eli tulkintasi kehäpäätelmästä on väärinkäsitys. Kokeilen selittää ajatukseni uudelleen.

Jotta päiväkauppias voi treidata, täytyy osakkeella olla tietty määrä vaihtoa. Jostain muualta täytyy syntyä vaihtoa suhteessa merkittävästi enemmän kuin päiväkauppiaan omasta toiminnasta. Pörssissä on useita hyvin heikosti vaihtuvia osakkeita, eivätkä päiväkauppiaat maagisesti  "luo markkinoita" niille. Niin ei ole tapahtunut eilen, eikä tapahdu tälläkään viikolla. 

Tietyn raja-arvon jälkeen osake kelpaa päiväkaupan kohteeksi, jolloin päiväkauppiaat voivat lisätä vaihtoa merkittävästikin. Tarkemmin katsottuna tällaisia raja-arvoja on useampia, koska jotkut pitkäjänteisemmät sijoittajatkin edellyttävät tiettyä volyymia ja ennustettavaa vaihtoa, jotta alkavat käydä osakkeella kauppaa. Itse asiassa erittäin harva haluaa ostaa osakkeita, joille ei ole toimivia markkinoita, mutta sellaisiakin on.

Tämä on systeemin dynamiikkaa, ei varsinaisesti kehäpäätelmä. Päiväkauppialla on tietenkin jokaisella oma henkilökohtainen näkemyksensä miten paljon vaihtoa täytyy olla "pohjalla", joten ei voida määritellä mitään tiettyä numeroa raja-arvoksi. Kauppoja analysoimalla olisi kyllä mahdollista tutkia missä kohdassa päiväkauppiaat aktivoituvat. Vaihto voi tulla mistä tahansa, mutta pokeria ei voi pelata pasianssina. 

 

 

Näytä koko viesti
Onko päiväkauppa/treidaus hyödyllistä? - 11.1.2022 10.10

Trolli kirjoitti:

Ja totta, päiväkauppaa käydään pääasiassa osakkeilla, joilla muutenkin on suuri likviditeetti. Treidaajathan ei ota sellasta riskiä, että osakkeet jäisivät pidemmäksi aikaa käteen vaan haluavat päästä niistä heti halutessaan eroon. Monet käyttää vielä jotain johdanniasia, joilla ei suoraa vaikutusta osakkeisiin edes ole.

Jep. Päiväkauppias ei koske epälikvidiin paperiin, koska sillä ei voi tehdä päiväkauppaa. Kaikenlaiset stop lossit ei paljoa daytraderia lohduta jos kaupankäynti on olematonta. Pyysingin kaltainen treideri ,tai minä vähäisillä säästöilläni, saatamme kyllä hyvinkin koskea epälikvidiin osakkeeseen, jos se on hinnoiteltu väärin. Päiväkauppias ei myöskään tuo mitään hyödyllistä likviditeettiä Nokian osakkeelle, jolla on muutenkin kauppaa ihan rapsakasti. 

Päiväkaupan tuoma likviditeetti on hyödyllistä lähinnä jos paperi on jo siirtymässä epälikvidistä korista likvidiin. Daytraderit voivat saada siihen lisää vauhtia, mutta tietty perusvaihto on edellytys päiväkauppiaan kiinnostukselle. 

Oikeasti aikajänne on jatkumo, jossa harva ihminen on "puhdas" daytrader. Olen joskus tehnyt päivän sisäisiä kauppoja, mutta pääsääntöisesti pidän osakkeita yli viikon. En ole siis "päiväkauppias", mutta en mikään Erkki Sinkkomainen holderikaan. Koska tämä on jonkinlainen jatkumo, kinastelu siitä mitä hyvää "päiväkauppias" ehkä tuo on hieman keinotekoista. Onko oma kaupankäyntini yhteiskunnallisesti hyödyllistä? En väittäisi niin, mutta eipä ole telkkarin katsominen tai tietokonepelien pelaaminenkaan pääsääntöisesti ja aika paljon sitäkin tehdään. Jotkut jopa ammatikseen pelaa. Eipä kaikkien ammattien tarvitsekaan olla "hyödyllisiä" jollain helposti mitattavalla tavalla. 

 

Näytä koko viesti
Huhtamäki - 11.1.2022 08.37

Tuosta 150 gigasta noin 200 megan "näyte" on ollut jaossa. En tutkinut mitä se sisältää, koska menisi helposti vähän laillisuuden rajan yli sellainen. 150 gigaa on melko paljon dataa, mutta vaikka joukossa olisi "liikesalaisuuksia", niin niiden vuotaminen ei vaikuta ehkä juurikaan operatiiviseen toimintaan. Tämä voi tuntua epäloogiselta, mutta tehtaat ja sopparit pyörii kyllä, vaikka ulos vuotaisi uusia työn alla olevia tarjouksia tai firman 2022-2023 markkinointistrategia.

Sekin on hieman epäloogista että pörssikurssit eivät juurikaan näistä tapauksista niiaa. Mr. Market ei pidä tällaista "kybersattumusta" yleensä merkkinä huonosta tietoturvasta tai huonosta johtamisesta, ellei firman operatiivinen toiminta jysähdä. Mutta näissähän se nähdään kenellä on varmuuskopiot kunnossa ja time-to-recoveryt mietitty :) 

Firman security-osasto ja IT-osasto tekee nyt ylitöitä, mutta sekään ei juuri näy viivan alla. Joitakin kehityshankkeita lykkääntyy, mutta yllättävän vähän sekään vaikuttaa lopulta firman tulokseen suoraan. Sikäli mr. Market on oikeassa. 

Näytä koko viesti
Nightingale Health - 10.1.2022 11.05

Lappujen "arvo" edelleen noin 3,5 euroa. Mitään ihmeempiä tiedotteita en ole nähnyt että maailmanvalloitus etenee, joten oletan että ei kovin hyvin etene. 

Olisin ehkä valmis maksamaan 0,35 euroa per osake näillä tiedoilla. En ainakaan enempää. Siinä olisi jonkinlainen upside kompensoimaan riskejä.

 

 

Näytä koko viesti