Olet täällä

Nokian Renkaat - 24.1.2020 01.24

Joo, Hillen vahvuuksia ei taida olla visioiden kommunikointi ja strategian luominen hankalaan tilanteeseen? Noh, mä myin jossain 27 lähellä vähän aikaa sitten ja nyt olen taas kyydissä. Uskon että pitkällä aikavälillä tämä on aika solidia menoa, mutta vähän pahalta se tuntuu aina napata kiinni putoavaa puukkoa :) 

 

 

Näytä koko viesti
Tesla Motors ja vinoutunut todennäköisyysjakauma - täydellinen shortti vai shorttaajan mahalasku? - 24.1.2020 11.20

Hieman yllättävä ajatus minusta että Teslan konkurssiriski olisi jotenkin olennaisesti pienempi kuin Fordin. Tätä on hieman vaikea arvioida kunnolla, koska Tesla investoi aika paljon ja toisaalta näyttöä tuloksenteosta pitemmän päälle ei oikeastaan ole vielä. Ollaan puheiden ja arvailun varassa pitkälti.

Fordin kohdallahan tilanne taitaa olla se että mitään todellista hätää ei ole, koska firmalla on kuitenkin assetteja ja velkojen hoitamisen kannalta jotain näyttöä positiivisesta tuloksenteostakin (vaikkakin aika vaikeaa on tainnut olla viime vuodet). Teslan osalta 2019 alkuvuodesta cash burn rate oli aika kova ja silloinen hätätilanne on nyt ehkä takana, mutta sitä ei oikein voi varmuudella vielä sanoa.

Olen shorttina Teslaa, mutta tokihan siinä on paljon potentiaalia. Nykyinen osakkeen hinta on niin kova että nousu nykytasolta edellyttäisi todella hyviä numeroita pöytään. Pelkällä hypellä ja lupauksilla tulevaisuudesta on vähän vaikea perustella isoa nousua nykytasolta ylöspäin.

Uskon myös siihen että autofirmoilla on edessä vaikeat ajat ja fuusioitumisia ja poistumisia tapahtuu. En uskaltaisi olla longina juuri mitään autofirmaa nykytilanteessa, mutta Tesla on selkeästi erilainen kuin muut ja sen arvon driverit ovat erilaisia kuin muilla.

 

 

 

Näytä koko viesti
Eläköityneen optiospekulantin portfoliosijoitukset - 17.1.2020 02.50

Noh, miten lie. Isompia rahoja kiinteisörahastoihin sijoittaneet ovat kaiketi institutionaalisia tahoja, jotka eivät noin vain panikoidu ja rupea vetämään isoja masseja pois sijoituksista? Ei ne tee sitä muillakaan aloilla.  

Ja kuinka paljon lopulta asuntomarkkinoiden kokonaistilannetta heiluttaisi jos muutama kiinteistörahasto likvidoisi tasettaan? Hetkellisesti ja alueellisesti varmaan voisi tapahtua jotain, mutta en näe tätä itse kovin isona riskinä yksityisen asuntosijoittajan lainojen kannalta. Pankille ei ole ongelmatonta käydä alentamassa vakuusarvoja jos se johtaa paljon asiakkaita niiden lainojen kanssa ongelmiin, joten ei pankitkaan halua tehdä hätäisiä ratkaisuja tuollaisessa tilanteessa.

Mutta olen toki samaa mieltä siitä että kiinteistösijoittamisessa on selvästi monia isoja ja pieniä pelaajia, jotka ovat arvioineet riskit erittäin optimistisesti ja eivät tule kestämään jos markkina lähteekin alamäkeen. Mutta pari Huhtasta voi mennä nurin, eikä se näy vielä missään isommassa kuvassa. 

Näytä koko viesti
Tesla Motors ja vinoutunut todennäköisyysjakauma - täydellinen shortti vai shorttaajan mahalasku? - 17.1.2020 12.24

No kyllä tuossa on aika paljon optimismia mukana arvioissa. Teslan "kassavarat" paloivat alkuvuodesta 2019 hyvää vauhtia ja velkaakin on. En tiedä milloin velat erääntyvät, mutta worst case tilanteessa Tesla neuvottelee rahoituksesta tyhjällä kassalla, velkaisena ja negatiivista kassavirtaa tekevänä. Ei kuulosta kovin hyvältä firmalle tai kurssille. Toki JOS firma on nyt saanut busineksen pysyvästi voitolliseksi, homma rokkaa, mutta siinä on sitä jossittelua ja arvailua.

Mutta ajan kanssa tämä nähdään.. katsotaan montako euroa jää viivan alle 2020 tilinpäätöksessä.

Näytä koko viesti
Tesla Motors ja vinoutunut todennäköisyysjakauma - täydellinen shortti vai shorttaajan mahalasku? - 16.1.2020 03.24

Shorttina ollaan täälläkin. Ei kyllä uskalla kovin isoilla rahasummilla pelata kun osakkeen arvo heiluu villisti pelkästään arvailujen varassa. Kukaan ei oikeasti tiedä onko firma edes voitollinen tällä hetkellä (Q3 ei todista pitkän aikavälin voitollisuudesta mitään), mutta osakekurssiin on ladattu todella paljon odotuksia tulevista voitoista ja en näe paljoa nousuvaraa ylöspäin ellei Musk lyö pöytään kiistattomia numeroita ja todisteita. 

 

 

Näytä koko viesti
Stockmann - 16.1.2020 03.20

Minä tein hyvin nopean visiitin Stockmanin omistajana :D Kiinnitin huomiota tulosvaroituksen sanamuotoon ja arvelin että 30% nousun jälkeen on aika poistua taas hetkeksi. Jos siinä olisi lukenut jotain sen tyylistä että "tulos on selvästi voitollinen" tai vastaavaa niin ostaisin mielelläni lisää, mutta eihän siinä sanota muuta kuin että aiempi ohjeistus oli liian varovainen. 

Näytä koko viesti
Neo Industrial - 15.1.2020 08.33

Inderes ei kyllä aivan apinamaisesti seuraile kurssia targetilla. Onneksi. Herättää jotain luottamusta kun nytkin Titanium on yli tavoitehinnan ja Inderesin suositus on kotiuttaa voittoja :) 

Neo on kyllä aika kuumottava - paloi sormet pahasti vuosi sitten.

Näytä koko viesti
Vincit Group Oyj - 15.1.2020 01.54

Taitaa olla myyjällä pussit tyhjänä.. vaihto on ihan reipasta ja kurssi trendailee ylöspäin. Välittäjätilastoa katsomalla ainakaan mikään single-seller ei enää roiski myyntipuolella dominoivasti, vaikka kurssi kohoaa. 

Jos siellä on oikeasti ollut joku "single seller" niin kai sen pitäisi näillä määrillä näkyä suurimpien omistajien listalla muutoksena. Jää nähtäväksi.

Näytä koko viesti
Ilkka - 13.1.2020 09.14

Minä myin Ilkat pois, koska en luottanut Ilkan johdon osaamiseen rahan jatkosijoittelussa. Toki, jos ja jos.. mutta en nyt pidättelisi kyllä hengistystä tuon Liana Technologies kohdalla. Ilkka ei ole perustellut ostosta selkeästi millään järkevällä rationaalisella argumentilla, jonka olisin voinut IT-alan ihmisenä sulattaa ja käsittää.

Lianan "SaaS-tuote" on mielestäni aika kevyttä SaaSia. Samanlaista shittiä tarjoaa n + 1 muutakin toimijaa sekä kotimaassa että ulkomailla. Kun hockey-stick ei ole vielä lähtenyt lentoon niin tuskin se lähtee Ilkan tyylisen omistajan näpeissäkään. Oikeiden startuppien peli on kovaa ja unicorneja ei putkahtele tällaisten Ilkkojen "hautomoista".

Liana voi silti tehdä ihan ok businesta, eli ei tämä mikään paha virhe toki ole, mutta Ilkan johto ei vaikuta tietävän mitä ne rahoilla tekisi. Omien osto on ilmeisesti liian tylsä vaihtoehto ja se on vähän vaarallista kun johto alkaa etsiä osteltavaa markkinoilta.. joten pysyttelen katsomossa edelleen.

Näytä koko viesti
Vincit Group Oyj - 13.1.2020 08.56

Mie kyllä tunnen ja voin todeta että Vincit on ihan jees, monella tapaa. Kyydissä ollaan, vaikka minulla on 3x Vincitin verran kiinni sen kilpailijassa Goforessa. Olen ratsastellut muillakin IT-yhtiöillä kun katson tajuavani alasta jonkin verran. 

Tuotebusinesten yhdistely konsultointiin ei ole IT-alalla kovin usein onnistunut muuten kuin yhtiöittämällä tuotebusineksia. Tekeekö Vincit niin tai luopuuko se tuotebusineksesta? Hitostako minä tiedän, mutta uskon että johto pitää firman tuloksen voitollisena ja karsii rönsyt hallitusti, mikäli niistä ei ala kasvaa kunnon puskia. Toki Vincititkin on myynnissä jos hinta on oikea, mutta se varmaan selviää vasta kun massikeisari lopettaa puskemisen.

 

Näytä koko viesti