Olet täällä

Fortum - 30.11.2020 09.53

Suhtaudun tähän edelleen lähinnä pomminvarmana osinkokoneena. Uniper ei juurikaan asiaa muuta mielestäni. Sähköä kulutetaan ja tarvitaan, olipa koronaa tai ei ja jos nyt johdossa ei ole aivan pahin ruttoapina niin kyllähän siitä jää jotain viivan alle.

Alle 20e ei ole kiirusta myydä ellei joku asia olennaisesti muutu. 

Venäjän seikkailuja pidän vähän riskaabeleina liikkeinä, mutta riskit eivät ole ylettömiä. 

Näytä koko viesti
Ålandsbanken - 29.11.2020 07.06

Ei tästä ole mitään pakkoa tehdä exittiä. 22 eurollakaan tämä ei ole huono jos viime aikojen trendi jatkuu, eli firma takoo koko ajan isompaa profittia. 

En ole nyt ostamassa lisää, mutta ei ole mitään kiirettä myydä näitä. Nykyinen hinta on halpa. 

Näytä koko viesti
Thunderful Group/ Lelumyynti Ky / Amo Oy IPO - 29.11.2020 02.25

Alustavasti näyttää että pakkohan tätä on merkkailla. Hyvää selkeä business, se että hinta ei ole kohtuuttoman kallis kuten joissakin nykypäivän anneissa ja se että yritykselle kerätään rahaa, eikä pelkästään ole vanhojen omistajien rahastusanti.

Täytyy lueskella lisää, mutta kyllä tämä oikein kiinnostavalta näyttää nopealla tutustumisella.

Näytä koko viesti
Kuinka päästä pois oravanpyörästä? - 22.11.2020 11.46

gonatsu kirjoitti:

Tärkeintä mun mielestä on ihan oikeasti fokus - että päättää mihin pyrkii, varmistaa että se sopii omaan luonteeseen ja lahjoihin, ja sitten tekee sen mitä tavoitteeseen pääsy edellyttää. Se voi tarkoittaa OP:n tapauksessa esim. niiden puhe- ja myyntitaitojen kehittämistä.

Itse jouduin ostamaan coachausta haastattelutilanteisiin, kun oli jossakin kohtaa oma esiintyminen pullonkaulana. Pullonkauloja on ollut matkan varrella muitakin. Niiden tunnistaminen ja selvittäminen on kiinnostava osa oman palapelin rakentamista, jos vaan hyväksyy sen, että prosessi ei aina ole helppo tai mukava.

Tämä on aivan totta. Minulla on taustalla intohimoinen suhtautuminen tietokonehommiin ja koodailuun, mistä on syntynyt työurakin. Jossain kohtaa polkua sitä "kasvua" rajoittaa enemmän ne heikkoudet kuin se että omia vahvuuksiaan kehittäisi lisää. Heikkoudet ovat yleensä osa-alueilla, jotka ihminen kokee epämukaviksi, mutta epämukavuusalueelle meneminen laajentaa mukavuusalueen rajoja ja muitakin rajoja. Been there, tämä lapiointi todellakin kannatti! 

Työt kannattaa aina tehdä hyvin. Siitä on seurannut minulle paljon mielenkiintoisia mahdollisuuksia ja järjestän niitä aktiivisesti myös muille kun näen juniorimpaa väkeä, jolla on oikea asenne tekemiseen vaikka osaaminen ei olisi vielä huipputasoa. Tämä on useinkin näkymätöntä tekijöille, mutta ei se jää ympärillä muilta huomaamatta jos joku haluaa selvitä mahdollisimman helpolla ja joku toinen tarttuu asioihin ja hoitaa hommat.

Koodaushommissa ja IT-alan hommissa on ollut vuosia aika leppoisaa. Työnantajat kilpailevat tekijöistä ja asiantuntijoiden asema on mainio. Kaikki alan asiantuntijat eivät tätä ymmärrä kun kokemusta ei ole muusta, mutta näin se kuitenkin on. Sikäli voin suositella. Intohimo ei ole ehkä pakollista, mutta halu oppia uutta ja kehittyä on. Jos se ahdistaa kun osa ammattitaidosta vanhenee nopeasti, IT-ala ei ole oikea valinta. 

Näytä koko viesti
Aspire Global - 22.11.2020 11.33

AlbertoKOOMA kirjoitti:

Ostohinnalla on toden totta vaikutusta tuotto-odotukseen. Itse pidän koko toimialan arvostustasoja halpoina ja Aspiren vielä erityisen halpoina kun vertaa muihin vahvasti kasvaviin ja digitalisoituviin toimialoihin, joten siltä osin aika vahvastikkin eri mieltä ja olen myös äänestänyt rahoillani Aspiren ja näkemykseni puolesta. Tosin eilen kevensin pienen siivun edellisestä dipistä ostettuja pois ja näin toimin jatkossakin. Jos arvostusta tarkistellaan vaikka RedEyen ennusteilla PE-luvuilla ja EV/EBITDALLA luvut näyttävät seuraavilta:

20e: ev/ebitda:6.8, p/e:12.5

21e: ev/ebitda: 5.3 p/e: 9.5

Ennustettu tuloskasvu siis 20-30% luokkaa mittarista riippuen. Riskejä (coren hidas kasvu, regulaatio) case toki sisältää, niinkuin kaikki kohteet. Onko riskejä hinnoiteltu miten sisään on parempi kysymys. 

...

Voisin jopa väittää, että suht hyvät ajurit omaava 20-30% tahtia kasvava yhtiö etenkin toiselta toimialalta voisi näyttää arvostukseltaan hiukan toiselta.

Yksittäistä yhtiötä ei tosin kannata verrata eri toimialaan. Pitäisi verrata sitä yhtiötä oman toimialansa sisällä kilpailijoihin ja toisaalta toimialoja keskenään. 

Jonkun eri toimialalla olevan kasvufirman P/E ja arvostus tosiaan näyttää erilaiselta kuin Aspiren, mutta mikä on Aspiren asema omassa genressään ja mikä on peliplatform-touhun suhde siihen toiseen toimialaan? 

Minä en ole tehnyt tästä fundamenttianalyysiä oman toimialansa sisällä, mutta jonkin verran olen ehtinyt elämäni aikana nettipelejä kokeilla ja pokeripöytiä painella. Loppukäyttäjälle näkyvä käytettävyys tai platformin tekninen hienous ei ole ainoa, eikä välttämättä tärkein menestystä määrittävä tekijä. Pätee muillakin toimialoilla teknofirmoissa. Tekninen ylivoima on toki hienoa, mutta ei välttämätöntä kunhan ei aivan jälkeen jää.

40 meni rikki, istuin ja istun edelleen kasan päällä. Jos olisi isompi stake niin kaivelisin tarkemmin mikä tämän Aspiren asema tarkalleen on, mutta näillä arvostustasoilla ei ole kiirettä myydä :) 

 

Näytä koko viesti
Nordnet listautumisanti - 20.11.2020 10.25

Noh, mie painoin kiinni, mutta en uskaltanut merkitä kauheasti enempää kuin haluaisin saada. Tämä spekulointi ylimerkinnästä aiheuttaa päänvaivaa, koska olisi ikävää huomata omistavansa 4x haluamansa kokoinen pala ja huomata että se on voiton sijaan jotain haisevaa ydinjätettä...

Olisi varmaan pitänyt tuplata panos, mutta se on sitten jälkiviisastelua :) 

Näytä koko viesti
Fortum - 18.11.2020 10.43

Druuge kirjoitti:

Itse asiassa jos joku osaisi avata tuota suojauspuolta enemmänkin, kiinnostaisi kuulla. Jotenkin siitä tulee vaikutelma, että se on tavallaan vakuutus hintojen muutoksia vastaan. Mutta jos näin, kannattaako siitä maksaa? Eli siis onko saatava hyöty suurempi kuin kustannus. Yleensähän vakuutusyhtiöt haluaa siivun itselleen ja vakuutus yleensä kannattaakin ottaa vain isojen, harvinaisten tilanteiden varalta. Näin ollen, nopeasti ajateltuna pitkän ajan yli integroituna saisi ilman suojauksia enemmän viivan alle kuin suojausten kanssa. Vai onko kyse enemmänkin pörssipelaamisen kaltaisesta toiminnasta? Eli jos Fortum katsoo arvaavansa hintakehityksen kilpailijoita paremmin, voi yrittää tehdä lisätienestiä suojauskaupalla? Jolloin Fortum ei pelkästään ostaisi vaan välillä myös myisi suojauksia?

Suojauksia (johdannaisten kautta lukittuja hintoja) otetaan pitemmällä aikavälillä, mutta myös päivätasolla. Fortum tosiaan joskus myös tienaa näistä ja siinä pelataan päivätasolla siitä millä hinnalla sähköä siirrellään rajan yli jompaan kumpaan suuntaan. Tätä päivätason spekulaatiota rajoittaa naapurimaiden kapasiteetti ja siirtolinjojen kapasiteetti, mutta Fortum on käsittääkseni pärjännyt tässä hyvin.

Pitemällä aikavälillä käsittääkseni kyse on heilunnan pienentämisestä. Maksetaan jonkinlainen kustannus siitä että saadaan riskejä pienennettyä ja tasaisempaa tulosta. Onkos se sitten järkevää - no, siitä voi olla montaa mieltä, mutta monia Fortumiin sijoittajia taitaa kiinnostaa varmuus enemmän kuin maksimaalinen teoreettinen tuotto. 

F on mitä suurimmassa määrin myös ns. huoltovarmuuskriittinen toimittaja. Sähköä pitää tulla seinästä varmuudella silloinkin kun kaikki paistavat joulukinkkua ja kotimaan kapasiteetti ei riitä. Tästäkin voidaan maksaa vähän, koska tuote ei saa loppua tilapäisestikään hyllystä.

 

Näytä koko viesti
Aspire Global - 18.11.2020 10.35

Hyvähän tässä on olla kyydissä.. RedEye on minusta hivenen optimistinen ollut näissä analyyseissään, mutta enpä taida irroittaa alle 40 tästä. Katsotaan sitten jos hinta nousee.

Riskejäkin näissä busineksissa on, kuten tämänkin firman kohdalla on nähty, mutta kyllä tämä tuntuu tosiaan edelleen edulliselta. 

Näytä koko viesti
Nordnet listautumisanti - 17.11.2020 07.41

Harmittaa tämä hinnoittelu. Hinta on kohtuullinen jos 2021 tulos on samaa tasoa tai parempi kuin 2020, mutta mistäpä sen voi tietää? Pördessä on varmoja nakkeja samoilla P/E kertoimilla, kuten Sampo ja siinä ei ole samanlaisia epävarmuuksia. Sitten toisaalta..

Hyvin mahdollista että merkkaan, mutta myyntiliipaisimelle löydän sormeni kyllä jos näyttää että homma ei rullaa kasvu-uralla. Isoilla P/E kertoimilla hinnoitellaan kasvuyhtiötä, jota tämä toki on, mutta ei tämä nyt mitään hockey stickiä tule tekemään. User base ei voi kasvaa määräänsä enempää, eikä älyttömän nopeasti, vaikka kuinka tekisivät kaiken oikein.

 

Näytä koko viesti
Oma Säästöpankki - 16.11.2020 11.07

Lyyrikko kirjoitti:

 

Hynägrande kirjoitti:

Outo tiedote. Siinä luki myös "liikevoitto vuodelta 2019 oli noin 37 milj. euroa, josta OmaSp:n osuus oli 32,7 milj. euroa.". Viittaisiko siihen että OmaSp jo tosiasiallisesti omistaa suurimman osan näistä?

OmaSp:n liikevoitto 2019 oli tuo 32,7M€. Tässä siis kai kerrottiin, paljonko nämä fuusioitavat pankit olisivat olleet yhdessä nykyisen OmaSP:n kanssa vuoden 2019 tuloksilla. Mutta eikai nämä ilmaiseksi tule? 

No tätä minäkään en oikein ymmärrä sen tiedotteen pohjalta. Tiedote oli aika hämärästi kirjoitettu kun se kuulosti siltä että tulee ilmaiseksi. Uskon että positiivinen juttu joka tapauksessa, mutta tiedottaminen voisi olla selkeämpää.

Näytä koko viesti