Olet täällä

Cibus Nordic - Laman kestävä osinkokone? - 9.9.2020 10.12

Aki Pyysing kirjoitti:

Tarkennetaan vielä, että Cibus siis haki markkinoilta vakuudettomalla bondilla Stibor 3M+4,75 prosentin rahaa kolmeksi vuodeksi. Pankkien olisi siis kannattanut tajuta työntää sama raha halvemmalla.

Todellakin.  Tietävätkö ne jotain mitä me emme tiedä tai ymmärrä?  En näe  mitään sellaista riskiä, jonka takia 4,75 olisi järkevä.

Näytä koko viesti
Berkshire Hathaway - 26.8.2020 02.54

Berkshirellä ja Warrenillahan on aina useiden vuosien (tai vuosikymmenien) horisontti sijoituksissaan. Kuuluu asiaan. Vahva hold minullakin BRK.B:stä, pysyy.

Näytä koko viesti
Ostin/Myin tänään - 21.8.2020 08.17

AMD vs. Intel vertailua mutkistaa myös se että ne valmistavat muutakin kuin CPU-mötiköitä. Molemmilla on myös mittava patenttisalkku. AMD on ollut välillä altavastaaja ja pahasti tappiolla kamppailussa. Voi olla sitä myös jatkossa. Itse en uskalla betsata itse kummankaan puolesta, vaikka tajuankin asiasta jonkin verran. 

Näytä koko viesti
Tesla Motors ja vinoutunut todennäköisyysjakauma - täydellinen shortti vai shorttaajan mahalasku? - 21.8.2020 08.13

Junas kirjoitti:

 

Hynägrande kirjoitti:

Eihän siinä mitään, mutta jos mä nyt laskin oikein niin P/E on aivan naurettava kun tällä tuloksella osakekohtainen tulos on noin 2 dollaria osakkeen hinta noin 2000 dollaria. Olettaen nuo luvut kertovat todellisesta operatiivisesta tuloskunnosta, eivätkä ole kirjanpidollista kikkailua.

 

 

Tuo P/E luvun laskeminen ei ole kovin mielekästä nopeasti kasvaville firmoille. Olisi aika erikoista jos nykyisellä laajentumistahdilla tehtäisiin vielä isoja liikevoittojakin. Jos nykyisestä 25% bruttokatteesta kaikki rahat menevät investointeihin ja R&D -kuluihin niin se on tämänkaltaisessa bisneksessä sijoittajien kannalta positiivinen asia. Markkinaosuus pitää ottaa silloin kun se on tarjolla tai joku muu ottaa sen. Tällä hetkellä on rakenteilla 3 uutta tehdasta joiden yhteiskapasiteetti valmiina 5,7 miljoonaa ajoneuvoa ja myös vanhaa Fremontia laajennetaan. Liikevoittoa voi olla suhteellisen haastavaa tehdä nykyisessä skaalausvaiheessa eikä siinä olisi edes järkeä niin kauan kun investointitarpeita riittää. Olisin aika yllättynyt jos seuraavaan viiteen vuoteen nähtäisiin Teslalta merkittävää liiketulosta, mutta liikevaihdon kasvua senkin edestä. 

Luonnollisesti ymmärrän tämän, kasvuyhtiö on kasvuyhtiö ja silloin kun business on luonteeltaan Teslan tyyppistä niin softakehityksen R&D kustannukset skaalautuvat ilmaiseksi -> isot volyymit tai oman teknologian lisenssointi ovat ainoita järkeviä tapoja rahastaa softatuotteen kehityspanokset kassaan.

En silti pidä P/E lukua huonona mittarina, mutta sitä pitää tulkita kasvuyritykselle niin että se kertoo paljonko kurssiin on ladattu odotuksia tulevaisuudesta. Osakekurssihan perustuu myös kasvuyhtiössä sille oletukselle että jossain kohtaa kasvuvaihe on ohi ja silloin kassavirran pitäisi tuottaa suhteessa osakkeen hintaan järkevästi, jolloin P/E normalisoituu. Näen Teslan kohdalla tilanteen niin että kurssi on ladattu nyt aivan yli niillä odotuksilla.

Tulevaisuus on aina epävarma ja high-tech busineksessa voittava hevonen voi vaihtua nopeasti, jolloin rohkea kasvustrategia voi johtaa siihen että tuottovaihe ei toteudukaan. Sijoittajan pitää huomioida tämä riskinä ja P/E luku on yksi inputti tämän riskin arvioimisessa. Eikä se Teslan kohdallakaan ole asia joka kannattaa ohittaa huolettomasti - varmaa profittia ei ole, on vain todennäköisyyksiä.

Näytä koko viesti
Aspire Global - 21.8.2020 08.06

Kyllä! JippeJ olikin hyvin pureskellut osaria, kiitos siitä. Todellakin tässä junassa ollaan, vaikkakin turistiluokassa kun ei ollut varaa 1-luokan lippuun. Ainoastaan se harmittaa että kevään koronapaniikissa poltin näitäkin lappuja takassa, mutta koko kevät menikin päin ****.

Nyt kuitenkaan en irrota ihan helposti, mutta yli 40 kurssilla voi lähteä. Korona tulee antamaan syksyllä hittiä, mutta en näe sitä tälle firmalle negatiivisena asiana.

 

Näytä koko viesti
Tesla Motors ja vinoutunut todennäköisyysjakauma - täydellinen shortti vai shorttaajan mahalasku? - 20.8.2020 09.58

Kauppalehti hehkuttaa..

"Yhtiö on tehnyt neljällä viime neljänneksellä 143 miljoonan, 105 miljoonan, 16 miljoonan ja 104 miljoonan euron liikevoitot."

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/teslan-osake-rikkoi-2000-dollarin-rajan-peittoaa-toiseksi-arvokkaimman-autojatin-arvon-15-kertaisesti-wall-streetilla/7068134a-930e-467f-8fea-35808e406bd1

Eihän siinä mitään, mutta jos mä nyt laskin oikein niin P/E on aivan naurettava kun tällä tuloksella osakekohtainen tulos on noin 2 dollaria osakkeen hinta noin 2000 dollaria. Olettaen nuo luvut kertovat todellisesta operatiivisesta tuloskunnosta, eivätkä ole kirjanpidollista kikkailua.

Kyllä saa olla uskoa aika paljon jos näkee tässä paljon nousuvaraa..

Näytä koko viesti
Aspire Global - 20.8.2020 09.30

NONIIN! Minäkään en olisi sijoittanut tähän ilman tätä palstaa. Sen verran on pokeria painettu netissä että ymmärrän jotain toimialasta ja busineksesta, minkä lisäksi tajuan kaikenlaista softien ja SaaS-palveluiden rakentelusta ja operoinnista. Ehkä siitä saa hieman varmuutta, mutta voi myös tulla yliarvioineeksi omaa ymmärrystään.

 

Näytä koko viesti
Ostin/Myin tänään - 14.8.2020 11.41

Myin Nelekset aiemmin kurssiin 12,035 ja ostin nyt takaisin isomman kasan halvemmalla. Tarjouspeli on kuumana ja minulle sopii myös roikkua mukana jos parempaa ostotarjousta osakkeista ei tule.

Näytä koko viesti
Ovaro (os. Orava) - 13.8.2020 03.42

Tulos oli kyllä pettymys, mutta olen onneksi irtautunut tästä jo keväällä. En näe tätä ihan niin synkkänä kuin herra Kiinteistöpro kuitenkaan.

Synkkää on edessä vielä ainakin vuoden loppuun, mikä näkyy kyllä osakkeen hinnassakin. Tuottopotentiaali on hyvä jos vaikeudet voitetaan, enkä pidä sitäkään mahdottomana. Tarkkailupositiossa tällä hetkellä (tosin omistan Investor's outHousen kautta tätä).

 

Näytä koko viesti
Markkina tänään: Seuranta- ja kommentointiketju - 13.8.2020 12.10

Jaa-a. Mulla on ny salkusta 5% cashina ja ajattelin vielä myydä lisää tänään. Korjausliike on ihan realistinen skenaario, mutta ei auta hötkyillä liikaa myyntien kanssakaan :) Moni osake on edelleen kohtuullisesti hinnoiteltu. 

Näytä koko viesti