Olet täällä

Asuntosalkku-yhtiö - 18.11.2022 08.31

Kurssi on 113 euroa kun tässä ketjussa on aiemmin laskeskeltu jotain 12x hintoja. 

Tilinpäätöksen perusteella tosiaan kovaa tekemistä, mutta en ihan ymmärrä tätä halua jakaa osinkona pois koko tulos. Onko niin että järkeviä investointikohteita ei ole näköpiirissä? (Ja verotehokkaampaa olisi ostaa omia osakkeita kun P/B on selkeästi alle 1 ja raha polttaa kassassa)

"Emoyhtiön jakokelpoiset varat olivat 30.9.2022 tilikauden päättyessä 2 106 441 euroa, josta tilikauden voitto oli 1 926 865 euroa. Hallitus esittää, että osinkoina jaetaan 2 071 843 euroa eli 2,10 euroa per osake."

 

Näytä koko viesti
Sijoitusasunnot.com listautuminen - 15.11.2022 06.33

Kehun jo toisen kerran, että erinomaista kun toimitusjohtaja vastaa asiallisesti esitettyihin kysymyksiin ja kritiikkiin. 

En ollut itsekään tajunnut miten pitkälle menevää remppaa Sijoitusasunnot kohteissaan saattaa tehdä. Tässä ns. "jalostustoiminnassa" on selkeästi nähtävissä rako, johon piensijoittaja ei voi iskeä ja välttämättä isommat firmat eivät pysty yhtä tehokkaasti ja ketterästi tekemään tätä:

https://sijoitusasunnot.com/kiinteistojalostus/

En ole vielä päättänyt työnnänkö rahaa kiinni antiin, mutta hyvin todennäköisesti kyllä. Olen sijoitellut rahaa useampaankin kiinteistöyhtiöön vuosien varrella, mutta olen skipannutkin mm. Kojamon ja pari muuta. 

Näytä koko viesti
Taloudellinen riippumattomuus - 15.11.2022 11.01

Teknokraatti kirjoitti:

Eläkekertymäni ja salkkuni osinkotuotto ylittivät nettopalkkani kesällä 2021 ja olisin saanut vuodenvaihteessa ottaa varaslähdön eläkkeelle pienen bonuksen kera eläkkeiden ison yleiskorotuksen vuoksi. Ei vaan nappaa, koska ensi vuodelle on vielä varattuna pari juttua, joilla ajattelin painaa oman sormenjälkeni ammattikuntani historiaan, joten en minä kesken pelin lähde erätauolla pakoon loikkimaan. 

Ymmärrän täysin. Tämähän on jokaisen henkilökohtainen arvovalinta.

Oman työn merkitystä ja mielekkyyttä aika ajoin miettinyt kun itselläkin on jotain ammattimaista kunnianhimoa.

 

Näytä koko viesti
Investors House - 14.11.2022 08.49

Investor house on ollut tarkkailuasemissa jo pitkään ja jatkaa edelleen. Pidän toimitusjohtajan asenteesta, että ei roiskita sijoituksia pelkästään siksi, että "kassa on pakko saada töihin". Taustalla lienee TJ:n iso omistus firmassa. Omia rahojaan kun sijoittaa niin varovaisuutta lienee enemmän kuin esimerkiksi Fortumin toimitusjohtajalla aikanaan oli..

 

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/investors-house-odottaa-oikeaa-sijoit...

En osta nyt Investoria lisää, mutta holdaan pientä positiota ihan mielelläni.

Näytä koko viesti
Koskisen - 14.11.2022 08.42

En tunne sahatavara-alaa sinänsä, mutta esimerkiksi Tampereen Messupuu edelleen varoittaa että saatavuudessa on ongelmia ja tilaukset pitää varmistaa puhelimella/sähköpostilla kun eivät voi taata että tavaraa on. Pari vuotta sitten tällaista varoitusta olisi pidetty naurettavana, mutta ei nyt pariin vuoteen.

Mikäli varastot siis pullistelevat ja tavara ei liiku, miksi tilanne olisi myyntiliikkeissä edelleen tuo? 

Varoitus syklin kääntymisestä on kyllä paikallaan. Sahatavaran jälleenmyyntihinta on ollut aivan poikkeuksellisen korkea ja suunta voisi olla alaspäin kohta. Sahurin tai tukkurin saama kate on toki eri asia kuin jälleenmyyntihinta rakentajalle.

Näytä koko viesti
Sijoitusasunnot.com listautuminen - 14.11.2022 08.36

Henri Neuvonen kirjoitti:

2) Meillä ei ole tuollaista filosofiaa, että myydään huonot kohteet ja pidetään itsellä hyvät. Lähtökohtaisesti mitä tahansa ostamme, voimme sen myydä eteenpäin. Emme ole rakentamassa taseyhtiötä, koska pitokohteilla ei pääse yli 20%:in oman pääoman tuottoihin, mikä on yhtiön tavoite. Pitosalkkumme koostuu pääosin itse saneeratuista kerrostaloista. Olemme koostaneet niistä pitosalkun useammasta syystä:

- Kohteet ovat itse saneerattu, joten tiedämme, että remontti on hyvin toteutettu
- Halllinnointi on helppoa, kun taloyhtiö ja asunnot on remontoitu sekä asunnot ovat vuokrattu itse hyville vuokralaisille
- Pitosalkkumme koostuu melko samanlaisista kohteista, jotka voidaan tarvittaessa myydä portfoliokaupalla tavoitellen korkeaa myyntihintaa
- Jalostustoiminnan kautta tulee tiettyjä verohyötyjä, jos kohteet jätetään pitosalkkuun eikä myydä (osan remonttikuluista saa vähentää verotuksessa heti ja osa on aktivoitavaa)

Ihan mahtavaa, että tälle foorumille tuli ilmeisesti firman toimitusjohtaja kommentoimaan! Enpä muista minkään muun firman osalta vastaavaa.

 

Näytä koko viesti
Koskisen - 11.11.2022 10.00

109 millin valuaatio ei tunnu kovin pahalta jos numerot on tän suuntaisia:

"Koskisen arvioi sen liikevaihdon vuonna 2022 pysyvän samalla tasolla vuoden 2021 tasoon verrattuna, ja sen oikaistun käyttökatemarginaalin kasvavan vuonna 2022 vuoden 2021 tasoon verrattuna. Koskisen arvioi liikevaihdon olevan noin 310 miljoonaa euroa ja oikaistun käyttökatemarginaalin 21–23 prosenttia 31.12.2022 päättyvällä tilikaudella. Koskisen arvioi, että vuonna 2023 sen liikevaihto ei ylitä vuoden 2022 tasoa, ja sen oikaistu käyttökatemarginaali on 12–14 prosenttia."

 

ja rahat käytetään investointeihin ja tavoite 2027 on 500 miljoonan liikevaihto. Ei mikään raketti jos 2022 tehdään 310 milliä ja 2027 500 milliä, mutta kuulostaa ihan mukavilta noi valuaatiot.

Vahvasti seuraan.

 

 

 

Näytä koko viesti
Sijoitusasunnot.com listautuminen - 7.11.2022 08.42

Pörssijumala kirjoitti:

Tuntuu että tämä firma on nollakorkojen ja niistä aiheutuneen asuntosijoitusbuumin tuotosta. Olisi kannattanut listautua vuosi sitten.

En oikeasti ole tähän perehtynyt, mutta sen verran tajusin että asuntosijoittajille myydään sijoitusasuntoja. Firma on varmasti fiksumpi kuin keskiverto asuntosijoittaja, mutta ehkä tässä pitää miettiä onko keskiverto osakesijoittaja fiksumpi kuin keskiverto asuntosijoittaja.

Myös omaa vuokraustoimintaa on, eli rahaa generoi asuntojen ostaminen, entraus ja jälleenmyynti, mutta myös vuokraaminen. Pörssissähän on sijoitusasuntoja vuokraavia ja kehittäviä firmoja muitakin. Esimerkiksi Ovaro, Investor House, Kojamo. Tätä pitää verrata niihin ensisijaisesti.

Business-plan on hivenen erilainen, koska noilla kolmella verrokilla asuntojen myynti eteenpäin ei ole niin olennainen osa businesta. 

Yksi keskeinen kysymys on miten tuo jälleenmyynti menee jatkossa? Jos kuraa jää salkkuun niin voi käydä kuin Ovarolle. Toisaalta jos johto on hereillä niin uusien kohteiden osto myyntiä varten loppuu heti kun putken toisesta päästä kauppa ei enää käy.

Näissä "24% vuokratuotto" tyyppisissä myyntipuheissa joutuu aina nipistämään itseään, että jos jollain olisi oikeasti "varmaa 24% tuottoa" takova kohde niin ei se sitä myy. Sehän olisi ihan mieletön tuotto jos siihen ei sisältyisi mitään negatiivista.

 

Näytä koko viesti
Berkshire Hathaway - 7.11.2022 08.35

Occidentaliin liittyen Warrenilla on kunnon warret:

"Berkshire also owns $10 billion of Occidental preferred stock and has warrants to buy 83.9 million common shares for $5 billion, or $59.62 each, which is 23% below the current $73.27 stock price."

Hyvähän tässä on olla Buffetin kyydissä. Olen kyllä ostanut ja myynyt aika ajoin siivuja, mutta muutaman vuoden ollut omistajana yhtäjaksoisesti ja aion jatkaa holdaamista.

 

 

Näytä koko viesti
Sijoitusasunnot.com listautuminen - 4.11.2022 09.48

jarree kirjoitti:

Naapurifoorumilla oli muutamia tämän kohteita listattuna ja siellä on sitä peruskorjaamatonta ongelmajäteasuntoa, joita yritys mainostaa 27% vuokratuotolla. Tekisin kyllä taustatyöt melko huolella jos tähän olisin osallistumassa.

Kyllä, ehdottomasti :D 

Noi 27% asunnot olivat yksi "mielenkiintoinen" asia tässä putkassa. Tuottohan on ihan messevä jos uskoo että taloyhtiö onnistuu lykkäämään putkiremonttia ja vuokralainen pysyy kuin paska Junttilan tuvan seinässä... melkoinen uhkapeli.

Heillä on toki myös ihan normaaleja kohteita, joissa tuotto-odotus on maltillisempi ja sijainti esimerkiksi Tampereen Hatanpäällä, joka on ihan hyvä kehittyvä alue.

 

 

Näytä koko viesti