Olet täällä

Sampo - 4.8.2021 10.20

Heitin pienen siivun Sampoa ulos salkusta kurssin piristymisen johdosta. Ostelin aiemmin jopa 40e kurssilla, mutta nyt haluan saada velkavipua salkusta alemmas. Sampon tulevaisuuteen on silti uskoa, edelleen noin 7% painoarvolla salkussa.

Näytä koko viesti
Osakkeenomistajan riskit sotatilanteessa - 3.8.2021 01.05

LänsiSuomentietäjä kirjoitti:
Hynägrande kirjoitti:

Missä tilanteessa Suomi on sodassa, mutta muu maailma ei ole? Jos muu maailmakin on sodassa niin mitä se auttaa että omistuksia on hajautettu?

Vähän omituinen kysymys, kun emme kuulu edes Natoon. Täysin yksin tulemme suurella todennäköisyydellä olemaan seuraavassa sodassa, kuten useissa entisissäkin sodissa olemme olleet, joissa edes naapurimme Ruotsi ei suostunut tukemaan meitä.

Samalla tavalla kuin Venäjä liitti itsensä Krimin, voi Venäjä liittää itseensä joskus vaikka sen Pyhäjoen ydinvoimalan jota Suomeen suunnittelevat rakennuttavansa.

Talvisodan ja Jatkosodan aikaan koko Eurooppa oli sodassa (ehkä poislukien Ruotsi ja Sveitsi). Ei juuri iloa jos olit hajauttanut sodan takia Norjaan tai Ranskaan osakeomistuksiasi.

Kaikkea voi teoriassa tapahtua. Pidän tätä kysymystä (onneksi) teoreettisena.

 

Näytä koko viesti
Citycon - 3.8.2021 09.34

varatonnit kirjoitti:

S&P 500 -indeksiin kuuluvista yrityksistä noin 40 prosentilla toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja ovat sama henkilö [Lähde 1]. Melko normaalia siis vielä nykyään, mutta trendi on laskeva ja kyseinen tilanne käy vuosi vuodelta harvinaisemmaksi. Usein molempien roolien ollessa saman henkilön hallussa on kyseisellä henkilöllä joko merkittävää omistusta yhtiössä tai vähintään pitkä ura takana firmassa.

Cityconin ja herra Ballin tapauksessa kumpikaan edellä mainituista syistä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Ball siirtyi Cityconin palvelukseen vuonna 2019 eikä reilun 400 000€ omistustakaan voida pitää erityisen merkittävänä Cityconin kokoisessa firmassa. Toisaalta kyseessä oli vain hallituksen rivijäsenen paikka, mutta samat negatiiviset perusteet kuin puheenjohtajan kohdalla pätevät nähdäkseni myös rivijäseneen. Itse en ole kykenä arvioimaan, onko nimitys huono, hyvä taikka epäilyttävä. Selvää kuitenkin on, ettei se ole nykyaikaisen corporate governancen mukaista eikä myöskään kovin luontevaa cityconin tilanteessa. Melua tyhjästä? Ehkä, mutta sehän on näiden keskustelupalstojen suola.

Lähde 1: https://www.wsj.com/articles/microsofts-combination-of-ceo-and-chairman-...

Kuten aiemmin sanoin, tässä firmassa joka tapauksessa Katzman määrää tahdin. Kaikenlaiset Ballit ovat "kissamiehen" vahvassa puristusotteessa ja ukkohan lähtee kuin talkkari liukkaalta katolta jos hän alkaa pelata jotain omaa peliään. Corporate Governanceilla ei ole tässä firmassa juuri merkitystä kun viime kädessä määräysvalta on omistusrakenteen takia yhdellä henkilöllä.

 

Näytä koko viesti
Osakkeenomistajan riskit sotatilanteessa - 3.8.2021 09.30

LänsiSuomentietäjä kirjoitti:

Nyt aloinkin pohtimaan, että kannattaisiko riskiä jakaa myös pankkien välillä. Mitä iloa on siitä, että minulla on ulkomaalaisia osakkeita yhdessä Suomalaisessa pankissa, jos sodan jälkeen se pankki velvoitetaan luovuttamaan kaikki suomalaisten omistamat osakkeet voittavalle osapuolelle?

Miettiikö muut tälläisiä sotatilanteiden riskejä, vai onko tämä vain seurausta siitä että salkkuni on paisunut liian suureksi kun iltaisin pyörii tälläiset asiat mielessä? ;)

Noh, sotatilassa luulen että osakeomistusteni lopullinen kohtalo on pienimpiä murheitani.

Sotatilassa valtio voi ottaa haltuun tuotantolaitokset (ja ottaakin), jotta voidaan tehdä lannoitteiden sijasta esimerkiksi räjähteitä. Kattiloiden sijasta vähän ammuksia tykkeihin. Osa porukasta jatkaa siviilitöissään menemättä rintamalle, jotta tärkeiden asioiden toiminta saadaan turvattua, mutta palkka ei ehkä ole ihan se mitä normaalisti ja omistajat eivät saa osinkoja.

Tämä kaikki on vähän teoreettista, mutta näkisin näin:

Missä tilanteessa Suomi on sodassa, mutta muu maailma ei ole? Jos muu maailmakin on sodassa niin mitä se auttaa että omistuksia on hajautettu? En näe sellaista skenaariota mitenkään realistisena että Suomi joutuu sotaan yksin ja muissa maissa on ihan rauhallista ja business as usual.

Sodat eivät syty tyhjästä. Diktatuureissakin kansaa ensin valmistellaan maalaamalla kuvaa kohteesta pahana agressiivisena uhkana, jotta saadaan motivoitua ihmisiä sotaan. Demokratioissa on täysin välttämätöntä että kansa antaa tukensa tai ihmisten polttelu napalmilla jossain tuhansien kilometrien päässä on pakko lopettaa. Merkkejä on aina havaittavissa ennen kuin yksikään ammus räjähtää. Näin oli myös toisen maailmansodan ja ensimmäisen maailmansodan kohdalla. Jos näitä merkkejä seurailee huolestuneena niin omaisuuttaan voi sitten muuttaa etukäteen fyysiseksi kullaksi tai mitä nyt viisaana pitääkään. Kun propagandan lisäksi naapurissa aletaan hankkimaan paljon aseita, rakentamaan varmuusvarastoja ja viimeisinä askeleina tuodaan rautaa rajalle niin silloin riski ei ole enää teoreettinen.

Muut kuin sotaan liittyvät poliittiset riskit ovat sitten eri asia ja aivan realistinen riski. Meillä on aika vakaata, mutta esim. kaivosyhtiöt ja öljy-yhtiöt eivät ole kaikissa maissa mitenkään turvatussa asemassa. 

Näytä koko viesti
BHP group (inflaatiohedge?) - 2.8.2021 08.52

aliisan_avaimet kirjoitti:

Minusta valtava kaivosyhtiö on kohtuu tehoton inflaatiohedge, johtuen ihan pitkistä toimitussopimuksista. Saattaa mennä vuosikin ennen kuin hinnankorotukset saadaan läpi kaikille asiakkaille, ja siihen mennessä hinnat ovatkin jo muuttuneet useaan kertaan.

Ei minulla varsinaisesti parempiakaan ehdotuksia ole, nykymarkkina kun toimii minun järkeni vastaisesti. Omistan REITejä ja raaka-aine-ETF:ää, mutta ETF ei sovellu oikein pitkään holdiin futuurien rullaamisen takia.

Kuten mestari Pyysing kirjoitti, järki jossain vaiheessa palaa kyllä. Myin omat BHP:t pois pienellä voitolla, mutta en siksi että tämä on kelvoton firma. Ei vaan huvita pitää nyt viisinumeroista summaa velkavipua salkussa kun koronan alkaessa paloi sormet pahasti :) 

 

 

Näytä koko viesti
i norden - 2.8.2021 03.43

Samhällsbygnadsbo SSB senkun tykittää..

Ilmeisesti tuloksesta suurin osa on kiinteistöjen arvonnousua, jonka kestävyys hieman mietityttää aina kun kiinteistöyhtiöstä on kyse. Tulos näyttää muikealta kun ennuste on 7,8 tulos  vs 44 kurssi.

Analistit:

"

In connection with the report, the company raises its forecast: EPS to ordinary shareholders will amount to SEK 7.8 against the previous SEK 5.15. The increase is partly a result of continued value increases and should be an indication of a continued high transaction rate. The acquisition of 70% in Unobo and 20% of JM means that we increase our estimates for the profit from property management by 8% in the current year and 13% in the coming years.

Still cheap

The completed transactions in combination with the JM transaction mean that we increase our motivated value to SEK 49–51. The justified value is the result of an SOTP valuation where the managing real estate company is valued at an implicit yield of 3.6%."

 

Holdaillaanpa nyt vielä sitten.. 44 kurssilla tämä alkaa kuitenkin lähestyä nyt "oikeaa arvoa". Voisin hyvin irrottaa nyt jos 50 tarjottaisiin.

Näytä koko viesti
Oma Säästöpankki - 2.8.2021 11.01

Tää on kyllä helmi. Oma positio on up jotain 96% nyt noin vuodessa, enkä kyllä ole vielä myymässäkään. 

Ollut hyvin nähtävissä kun sisäpiiri on ostanut säännöllisesti ja useita kertoja viime syksystä alkaen. Viimeksi tässä vähän ennen tätä posaria. 

Näytä koko viesti
TietoEVRY - 1.8.2021 08.06

Juha kirjoitti:

Apax Global kertoo tiistaina julkaisemassaan tiedotteessa, että yhtiö on myynyt noin 3,5 miljoonaa omistamaansa TietoEvryn osaketta. Osakkeet on myyty 28,00 euron kappalehintaan, mikä on 2,9 prosenttia alle yhtiön eilisen päätöskurssin 28,82 euroa.

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/tietoevryn-suuromistaja-apax-jatkoi-o...

Myynnit saattavat jatkua. Ilman tätä kurssi olisi ehkä liikahtanut ylöspäin. 

Apax sinänsä tietää kyllä firman tilanteen varmasti paremmin kuin minä, mutta myynnin jälkeenkin siellä on sen verran kakkua ettei ne ole jättämässä tätä laivaa uppoamaan. Luultavasti jotain muita syitä myydä, esim. uuden sijoituksen valmistelua.  

Näytä koko viesti
Citycon - 30.7.2021 03.31

Ketunhäntä kirjoitti:

Kun taas rakennetaan esim. tiloja lääkäriasemalle, hammaslääkärille tai muulle vastaavalle, nousee laatutasovaatimus täysin uusiin sfääreihin. Usein myös tilakohtainen talotekniikka on rakennettava uusiksi esim. lääkäriaseman vaatimustaso ilmanvaihdolta ja jäähdytykseltä on jotain aivan muuta kuin vaatekaupalla. Alle 1000 eurolla neliötä kohden ei tämän tyyppistä tilamuutosta saada aikaiseksi. Toki jotkut vuokralaiset suostuvat maksamaan merkittävänkin osan vuokranantajan tilainvestoinneista lisävuokrana sopimuskauden aikana, mutta silti isossa kuvassa retail --> healthcare on tilamuutoksissa todella kallista touhua.

En ota kantaa lääkäriasemiin, mutta joitakin tilahankkeita asiakkaana on tullut eteen ja ne tilojen muutoskustannukset ovat kyllä menneet pääsääntöisesti vuokralaisen (työnantajani) pussista, ei vuokranantajan. Toki näitä aina hierotaan ja neuvotellaan, mutta eihän se olisi toimiva malli liiketoiminnalle että omistaja remppaa spesifiä tarkoitus varten tiloja isolla rahalla ja sitten vuokralaisen vaihtuessa ne pitää taas rempata isolla rahalla..

Tämä investointi tilojen sisustamiseen ja muutostöihin on myös hyvä ankkuri vuokralaiselle sen omistajan kannalta. Ei huvita lähteä mihinkään aivan jokaisen halvimman neliöhinnan perässä kun uusien tilojen remontti + muuton kulut ovat satojatuhansia euroja. 

 

Näytä koko viesti
Smart Eye Ab - 29.7.2021 10.27

Hellurei ja Onni Gideon!

Design voittoa vaan pukkaa.

 

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Smart Eye has received four design wins from a North American vehicle manufacturer.

It appears from a press release.

The order applies to four new car models on a new platform and has an estimated value of SEK 100 million based on forecasts for the estimated product life cycle.

 

Näytä koko viesti