117
forum
|

Aki Pyysing

+12312
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
6719

Meillä on Ukraina- ja ruplaketju, mutta ei varsinaista Venäjä-ketjua. Venäjän tapahtumat vaikuttavat Suomessa vahvasti. Lisäksi reippaat spekulantit voivat laittaa rahojaan Venäjällekin, siellä on pörssi ja kaikki. Varmasti joillain sijoitustietolaisilakin on Gazpromia tai jotakin. Ainakin salkuista löytyy sellaisia yhtiöitä, joilla on toimintaa Venäjällä, vientiä Venäjälle tai tuontia Venäjältä.

Aihetta on käsitelty jo paljon, ja todennäköisesti käsitellään jatkossakin.

https://www.sijoitustieto.fi/sijoitusartikkelit/sijoitusinvest-2015-politiikka-ja-oljy-uhkaavat-venajan-taloutta

https://www.sijoitustieto.fi/sijoitusartikkelit/kolumni-neuvostoliiton-kaatoi-valtion-budjettivaje

https://www.sijoitustieto.fi/sijoituskeskustelu/kahvihuone/nato-ja-suomen-porssikurssit

https://www.sijoitustieto.fi/sijoituskeskustelu/kahvihuone/ukrainan-tilanne

https://www.sijoitustieto.fi/sijoituskeskustelu/markkina-nyt/rupla

https://www.sijoitustieto.fi/sijoitusartikkelit/sijoitusmessut-2014-sijoituspaneeli

Venäjän tapahtumien oikein arvaaja voi räjäyttää pankin sijoitusmarkkinoilla. Väärin arvaaja voi esimerkiksi löytää vihreät miehet kolkuttelemassa yllättäen oveltaancool.

0
0
8.1.2016 - 10:49

I. Sulasalmi

+49
Liittynyt:
7.7.2014
Viestejä:
106

Tämä ketju on jäänyt hieman paitsioon Sijoitustiedossa. Pokeritiedossa on kolumni liittyen Venäjän sisäpoliittisen epävakauden lisääntymisen mahdollisesti aiheuttamaan pakolaisvirtaan, ja sen Suomeen suuntautuvaan massaan (http://www.pokeritieto.com/kolumnit/aki-pyysing/onko-oikea-pakolaisonge…). Pokeritiedossa on myös kommenttiketju asiaan liittyen (http://www.pokeritieto.com/keskustelu/kolumnistit/onko-oikea-pakolaison…). Tämän skenaarion miettiminen on toki järkevää, mutta sen rinnastaminen joidenkin tahojen puolelta tämän hetkiseen turvapaikanhakijatulvaan on hieman erikoista.

 

Yleisemmällä tasolla on mielenkiintoista huomata Venäjän tuottavan öljyä markkinoille aikamoista tahtia (http://assets.bwbx.io/images/ioM9tPYqVIRc/v2/-1x-1.png). Ihan Venäjän ennätystahtia kun tarkkoja ollaan. Tämä on sikäli kiinnostavaa, koska talous on hyvin valtiojohtoista ja trendi on valtiojohtoisempaan suuntaan, tämä pseudokapitalismin ja korporatismin sekoitus tuskin allokoi resursseja tehokkaasti ja johtaa tasaisen epäsäännöllisesti talousshokkeihin resurssien epätehokkaan allokoitumisen johdosta, mitä sitten yritetään korjata valtion interventioilla lyhyen aikavälin shokkien torjunnan nimissä. Toisin sanoen, puututaan seurauksiin, mutta ei syihin, joten odotettavissa on kaikenlaisia erikoisia interventioita valtion taholta. Pitää muistaa, että valtion voimakkaissa interventioissa usein jokin toimiala/yritys ottaa takkiin aika voimakkaasti. Tämä on noidankehä, josta ulos murtautuminen on todella vaikeaa. Ainoa tapa on valtionjohtoisuuden vähentäminen ja deregulaatio, mutta sitten jäisi vielä jäljellä ongelma omaisuuden suojasta oikeusjärjestelmän suojaamana. Oikeusjärjestelmä riippumattomuus on perustellusti osoitettu puuttelliseksi useissa tapauksissa. Mitään näitä edistäviä reformeja ei siis tällä hetkellä ole nähtävissä.

 

Lähden ensi viikolla Moskovaan tarkistamaan tilanteen. Minulla on elokuusta lähtien ollut uusi passi johon on jo saatu muutama Ukrainan leima, joten olen varautunut maahantulokontrollissa Sheremetovan lentokentällä normaalia pidempään keskusteluun maahantulovirkailijan kanssa. Olen nimittäin kuullut viimeisen vuoden ajalta Venäjän rajavartijoiden olleen aikaisempaa kiinnostuneita kyselemään ulkomaalaisilta heidän matkusteluistaan. Viimeksi kun olin Venäjällä oli vaihtokurssi 40 paikkeilla, nyt saa jo hieman yli 80 ruplaa eurolla, toki inflaatiotakin on välissä ollut, mutta ostovoimani per kulutusyksikkö on noussut ihan kiitettävästi. The Economistin Big Mac indeksin perusteella rupla on voimakkaasti aliarvostettu (http://www.economist.com/news/finance-and-economics/21685489-big-curren…), tämä indeksi nyt ei varsinaisesti ole mikään osto- tai myyntisignaalien lähde, mutta mielenkiintoista pohdiskelua sen pohjalta saa vedettyä. 

 

Venäjä on erikoinen maa, siellä on nyt sata vuotta onnistuttu ryyppämään taloudellinen potentiaali täysin päättömien poliittisten päätösten johdosta. Venäjä kuitenkin oli ennen ensimmäistä maailmansotaa isompi talous kuin Saksa (https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_regions_by_past_GDP_(PPP)#Europe_…). Nyt Venäjän ostovoimakorjattu bkt on melkein puolet Saksan vastaavasta (http://data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.PCAP.PP.CD). Venäjän ongelmana on ollut voimakkaasti 1990-luvulta eteenpäin Dutch disease (https://en.wikipedia.org/wiki/Dutch_disease), joka onnistuttu välttämään Norjassa. Täytyy kuitenkin myöntää, ettei Venäjälläkään täysin ole astuttu ansaan, vaan osa tuontitulosta on rahastoitu kansalliseen vakausrahastoon (https://en.wikipedia.org/wiki/Stabilization_Fund_of_the_Russian_Federat…). Rahastoa tosin on nyt käytetty tarkoitusten ulkopuolisiin tarkoituksiin ja on perusteltua syytä epäillä näin jatkuvan.

 

On kai turha jankuttaa Venäjän taloudellisesta ja geopoliittisesta merkityksestä Suomen talouteen, siitä saa lukea päivittäin. Se taas, etteivät suomalaiset poliitikot ymmärrä venäläisen kulttuurin piirteitä ja sen aiheuttamia vaatimuksia suomalaiselle talouselämälle, on minusta erittäin valitettavaa. Venäläisten kunnioitusta ja (huom!) sitä kautta hedelmällistä yhteistyötä ei saada samoilla keinoilla kuin ruotsalaisten kanssa toimiessa. Nikolai I jo sanoi "vihatkoon, kunhan pelkäävät", tämä asenne näkyy maassa edelleen. Venäläinen arvostaa ja kunnioittaa henkilöä, joka osaa ja uskaltaa pitää puoliansa, vaikka se olisikin hänen etujen vastaista. Ote kirjasta Kohtalon vuodet (s. 219, Max Jakobson) "Kun Suomen neuvottelijat helmikuussa 1948 kävivät Moskovassa, Stalin pysähtyi kenraali Heinrichsin kohdalla ja ihmetteli, miksi tämä oli siviilipuvussa; 'Olisi luullut, että olisitte ylpeä Suomen armeijan univormusta!'" Pohjoismaalainen stereotyyppisen käsityönopettajan habituksen omaava henkilö ei välttämättä ole tottunut tälläiseen toimintamalliin, eikä osaa sopeutua. 

 

Moskova on muuten lähempänä Helsinkiä kuin Berliini (918km vs 1105km) . Veikkaisin, että suhdeluku suomalaisten keskuudessa, jotka ovat käyneet Berliinissä vs Moskovassa on 1:20. Tässä nyt ei ole mitään erikoista, ottaen huomioon viisumivaatimukset, kulttuuri- ja kielimuurit.

 

Suositeltavaa kevyttä lukemista viime vuosilta:

 

Bill Browder, Red Notice: How I Became Putin’s No 1 Enemy 

Masha Gessen, The Man Without a Face: The Unlikely Rise of Vladimir Putin

 

 

0
0
27.1.2016 - 17:15

I. Sulasalmi

+49
Liittynyt:
7.7.2014
Viestejä:
106

Saavuin takaisin Suomeen viikko sitten, mutta nyt vasta sain kaikki tillit hampaiden väleistä pois (tilliä käytetään enemmän kuin riittävästi slaavilaisessa keittiössä), joten voin kirjoittaa pienen reportaasin. Matkalla ei ollut varsinaista päämäärää, mutta liike on tärkein, samoin matka ennemminkin kuin määränpää.

 

Lennolla Helsinki-Moskova täyttöaste oli n. 75%, lentolippu 169€ ostettuna 15pvä ennen lentoa, edellisenä päivänä hinta oli 150€ (ja kyllä! tyhjensin evästeet yms. jottei Momondon algoritmi nostaisi hintaa). Kai Finnairille tuosta reitistä jotain jää käteenkin. Matkustajista arvioisin 80% olleen äidinkielenään venäjää puhuvia. Hotellin maksoin paikan päälle saapuessa käteisellä 13 650ruplaa/7päivää (23€/pvä), luokitus kolme tähteä, mutta luultavasti oikea luokitus länsistandardeilla olisi kaksi. Sijainti juuri Puutarhakehän sisäpuolella 600m päässä kolmen metroaseman risteyksestä tarjosi ihanteelliset fasiliteetit liikkumiseen. Moskovassa autoa kannattaa käyttää ainoastaan yöaikaan, koska silloin metro ei kulje ja autolla voi jopa päästä eteenpäin. Jos haluaa edetä 3km/h vauhdilla, niin suosittelen käyttämään autoa liikkumiseen päiväsaikaan Moskovassa. Uber toimii Moskovassakin ja hinta 20km matkalle on n. 600ruplaa (n. 7,2€) ja Sheremetovan lentokentälle tai sieltä keskustaan on kiinteä hinta 1000ruplaa (n. 12€), aikaa menee siirtymään vähintään 1,5h reilun 30km matkaan. Sheremetovan lentokentälle tai sieltä keskustaan pääsee myös Aeroexpress junalla 470ruplan hintaan (n. 5,7€) Belorusskajan metroasemalta, matka vie vähän yli puolituntia.

 

Kuten Pekka Viljakainen sanoi (SK 3/16) on Venäjällä raha Moskovassa, ei Pietarissa. Toki valtaa Moskovassa pitävät pietarilaiset (Putin, Medvedev) tai muualta tulleet (mm. pormestari Sobyanin ja FSB:n johtaja Bortnikov). Moskovalaiset katsovat alaspäin muita venäläisiä, mutta tietenkin aika ajoin kysyn heiltä miksi valtaa Venäjällä ja Moskovassa pitävät muualta tulleet? Pushkinkin syntyi Moskovassa, mutta teki suurimmat taiteelliset saavutuksensa asuessaan Pietarissa. Moskovassa onkin ravintola Cafe Pushkin (http://cafe-pushkin.ru/en/), joka on hintaansa nähden kehnohko, mutta joka ilta vähintään toistakymmentä yli sadantonnin arvoista autoa odottelee kuskin kanssa tyhjänkäynnillä ravintolan edessä.

 

Moskovassa tosiaan yli sadantonnin autoa harvoin ajaa itse omistaja ja toinen erikoisuus on Porschen urheiluautomallit, nimittäin, niitä ajavat empiiristen kokemusteni mukaan yhdeksän kertaa kymmenestä 20 - 30-vuotiaat naiset. Joten, nainen, jos haluat saavuttaa materiaalista elintasoa nuorena, mene Moskovaan, siellä se onnistuu helpommin kuin Suomessa. 

 

Venäjällä on kysyntää muillekin länsituotteille kuin Porschelle, mutta Venäjän asettamat tuontisanktiot ovat tuoneet ilmeisiä vaikeuksia monille länsituoteille. Kaupoissa näkyikin yllättävän paljon sveitsiläisiä ja israelilaisia tuotteita korvaamassa tuontisanktioiden alaisia tuotteita. Yllätyin juustotiskillä, koska sieltä löytyi juustoja merkinnällä Франция (=Ranska). Paikallinen ystäväni selitti, että sosioekonomisesti ylempi luokka ei hirveästi pitänyt, kun kerralla kaikki ylellisyystuotteet hävisivät kaupoista, joten jollakin vippaskonstilla joitakin länsituotteita löytyy hyllyistä edelleen. Toinen asia on sitten FMCG-tuotteet (https://en.wikipedia.org/wiki/Fast-moving_consumer_goods), niitä löytyykin sitten lokalisoituina aika paljonkin mm. Valion juustotuotteita ja Fazerin karkkeja, joten ihan kaikkea liikevaihtoa eivät suomalaisetkaan yritykset eivät ole menettäneet Venäjältä.

 

Voimakkaasti liikevaihtoa Venäjällä ovat menettäneet länsimaiset investointipankit ja ne ovatkin kovasti vähentäneet työntekijöitään Moskovassa tai vetäytyneet kokonaan. Nekin, ketkä ovat jääneet jäljellä ovat siirtäneet pääosan kokeneemmasta väestään Lontooseen. Moskovassa työskentelee pääosin korkeintaan kaksi vuotta talossa ollut junior-väki ja yksi senior-tason työntekijä. Moscow City (https://en.wikipedia.org/wiki/Moscow_International_Business_Center) oli voimakkaasti rakenteilla vuonna 2010 kun viimeksi siellä kävin ja jo silloin kuultiin ääniä kuinka tyhjänä pilvenpiirtäjät ovat. Nyt niiden määrä näytti tuplaantuneen, mutta täyttöaste oli kuulopuheiden mukaan hyvällä tolalla. Mikä ei ollut hyvällä tolalla oli olutvalikoima Moscow Cityn ostoskeskuksen brittipubissa, listaa oli vaikka kuinka, mutta puoliakaan ei ollut saatavilla!

 

Venäjällä huhuillaan Medvedevin menevän vaihtoon ja seuraavaa pääministeriä arvuutellaan kiivaasti. Tällä toki voi olla jotain vaikutusta Suomeenkin, koska Medvedev on rakennettu imagoltaan teknologiatalouden suosijaksi. Seuraava pääministeri voi olla sitten jonkun muun toimialan perään enemmän tai olla olematta.  Tällä on sikäli merkitystä, että se toimiala mikä sattuu osumaan fokukseen voi odottaa osakseen suoranaisia verohelpotuksia ja lempeämpää viranomaiskohtelua. Venäjän kaltaisissa talouksissa on usein iso ero kirjoitetun lain ja sen täytäntöönpanon välillä, yrityksille tälläinen arvuuttelu on ihan jännää, mutta ei varsinaista ydinliiketoimintaa kovin monelle. Lisäksi viranomaiskohtelu ei välttämä ole johdonmukaista, vähän samanalaista koin itsekin lauantai-iltana klo 19.30 odotellessani seuralaistani saapuvaksi. Menin kahvilaan odottamaan ja tilasin oluen, sitten tarjoilija kysyi henkilöllisyystodistusta. Hieman huvitti, koska Venäjällä tämä oli ensimmäinen kerta koskaan ikinä missään kun joku on kiinnostunut varmistamaan täysi-ikäisyyteni alkoholiannostelun vuoksi. Näin ne ajat tosiaan muuttuvat.

 

Muuttuvatko ajat muuten Venäjällä? En osaa sanoa. Ainakin sitä hukattua potentiaalia on paljon.

 

 

0
0
27.1.2016 - 19:28

kohina

+10
Liittynyt:
11.4.2015
Viestejä:
49
I. Sulasalmi kirjoitti:

 

Muuttuvatko ajat muuten Venäjällä? En osaa sanoa. Ainakin sitä hukattua potentiaalia on paljon.

 

Missä huomasit tämän hukatun potentiaalin? Matkan aikana tai muuten vaan yleisesti?

0
0
27.1.2016 - 19:52

I. Sulasalmi

+49
Liittynyt:
7.7.2014
Viestejä:
106
kohina kirjoitti:

 

I. Sulasalmi wrote:

 

 

Muuttuvatko ajat muuten Venäjällä? En osaa sanoa. Ainakin sitä hukattua potentiaalia on paljon.

 

 

 

Missä huomasit tämän hukatun potentiaalin? Matkan aikana tai muuten vaan yleisesti?

 

En missään silminnähden huomannut hukattua potentiaalia. Makrotasolla taas perustelin viestissäni nr. 2 mitä on tapahtunut sadan vuoden aikana Venäjällä vs Saksa. Mielestäni ero on näiden kahden välillä kasvanut huomattavaksi viimeisen sadan vuoden aikana, syynä näen pääosin harjoitetun politiikan. Talouden vapautumisen jälkeen eroa olisi pitänyt kuroa nopeammin kiinni, kuinka paljon nopeammin? En osaa vastata. Eron kiinni kuromisesta käytetään taloustieteessä termiä Perässähiihtäjän etu (https://en.wikipedia.org/wiki/Convergence_(economics)).

 

Perustan siis näkemykseni osittain kvalitatiivisiin syihin (erot Saksan ja Venäjän välillä poliittisessa mielessä) ja osittain kvantitatiivisiin (makrodata Saksa vs Venäjä). 

0
0
30.1.2016 - 22:26

kohina

+10
Liittynyt:
11.4.2015
Viestejä:
49

Ok, olisiko Saksa mielestäsi oikea verrokki mihin verrata näitä talouksia? Toisessa maassa riivasi luokkasotaan perustuva sosialistinen rutto, kun taas toisessa perustui enemmän markkinatalouteen.

Mielestäni Kiina olisi jossain mielessä parempi vertauskohde, kun molemmat maat ovat jättäneet bolshevismin. Venäjä on (luultavasti harmikseen) ottanut käyttöön demokraattisen diktatuurin elementtejä kun Kiina näyttää fiksusti pidättyvän yksipuoluejärjestelmässä ainakin toistaiseksi. Jos jotain vertailevaa analyysiä näistä maista tekisi, niin saattaa olla että demokraattiset uudistukset eivät välttämättä olisi olleet tarpeen rajan takana.

0
0
31.1.2016 - 13:49

AAA

+11
Liittynyt:
3.1.2016
Viestejä:
28

Hukattua potentiaalia on, eikä valittu politiikka ole sitä puolusteleva asia, vaan sen syy. Kohina sanoo, että marjoja poimittaessa ei voida verrata hukattua potentiaalia koneella ja käsillä poimivien välillä, vaan oikea vertaus olisi erilaisten käsinpoimintatekniikoiden vertaus keskenään. 

0
0
4.3.2016 - 12:50

AAA

+11
Liittynyt:
3.1.2016
Viestejä:
28

http://suomenkuvalehti.fi/jutut/ulkomaat/eurooppa/suuri-ja-mahtava-venaja-talous-romahti-tutkijat-soppajonossa-tehtaita-suljetaan-hallitus-voimaton/?shared=311993-28ecad2a-500

Kiinnostava juttu, kun tukee vielä omaa näkökantaa. Oman ikääntymisen positiivisena puolena voi pitää rintamaiän etääntymistä vuosi vuodelta. Ihmiskilven asemaan kasvaa joka vuosi uudet saapumiserät. Mutu sanoo, että sota on lähivuosina todennäköisempää kuin pitkään aikaan. Tämähän ei tietenkään tarkoita, että sota olisi vieläkään millään lailla todennäköistä, mutta tummat pilvet ovat kyllä ilmaantuneet horisonttiin.

Idän ja lännen sotaa (tai sen uhkaa) miettiessä täytyy muistaa, että mitä julkisempia mielipiteesi ovat, sitä helpommin joudut niistä vastuuseen. Tällä tarkoitan sitä, että itämielinen saa elää rauhassa yhteiskunnassa kuin yhteiskunnassa, mutta länsimielinen saa luultavasti elää rauhassa vain toisessa skenaariossa. Tämän täytyy olla ainoa syy perintömielipiteiden ohella siihen, että kaikenmaailman erkkituomiojia riittää Suomessa verenpaineiden nostattamiseen asti.

0
0
4.3.2016 - 17:02

mb

+16
Liittynyt:
4.3.2016
Viestejä:
60

Venäjällä on Kiinan keskuspankki valuuttavarantoineen turvana. Se rahoittanee Venäjän hallintoa pitkään, jos tarvetta on. Sotia se ei rahoita, koska se on bad for business. Putin ei varmaan hirveän innoissaain ole kiinalaisten vaikutusvallan kasvusta Venäjällä, mutta vaihtoehdot ovat vähissä. 

0
0
16.3.2016 - 10:33

Aki Pyysing

OP
+12312
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
6719

Kirjoitin 22.11 "Neuvostoliitto kaatui, koska sen taloutta oli hoidettu vastuuttomasti ja tehottomasti, kuten sosialistisessa järjestelmässä on tapana. Sosialismin ongelma on, että lopulta toisten rahat loppuvat."

Sama ongelma on käsissään Putinin Venäjällä. Olen samaa mieltä useimpien analyytikkojen kanssa siitä, että Putin ilmoitti vetäytyvänsä Syyriasta operaation kalleuden takia. Lisäksi operaatio oli vielä suosittu kotirintamalla, joten oli hyvä hetki siirtyä vähän sivustalle "voittajana".

Tämä tukee näkemystäni siitä, että Putin ei ole sekopää, vaan ajaa pragmaattisesti omaa etuaan. Putinin päällimmäisissä intresseissä on säilyttää valta Venäjällä.Tämä on parempi, kuin vaihtoehto sotahullu diktaattori ydinasenapin päällä.

Lisäksi Putin ja Anna-Lena Lauren (maailmassa on vielä hyviäkin toimittajia) tietävät, että hänen kannatuksensa kotona ei ole ilmoitettu jotain 90%, vaan tyyliin 55-60%. Tai no, Putinista en ole varma, mutta Lauren perusteli Hbl:ssä hyvin uskottavasti, miksi gallupit Venäjällä näyttävät mitä näyttävät. Lisäksi kun Venäjällä tulee köyhyys ovesta sisään, lentää rakkaus ovesta ulos. Ja nyt on köyhyys itänaapurissa tulossa monesta sisään. Putin välittää kotimaisesta kannatuksestaan. Siitä mitä puolueellinen länsilehdistö kirjoittaa tai heikot länsijohtajat länkyttävät, se ei pätkääkään välitä. 

 

0
0
7.9.2016 - 16:20

Juha

+1321
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
1467

Mielenkiintoinen Venäjä-dokkari tulossa illalla Docventuresissa. Katselin tuon eilen ja se oli omaan tottumukseen yllättävänkin katsottavaa Venäjällä tehdyksi. Kiinnostava kuulla mitä mm. Erkki Tuomioja sanoo tuosta. Itseä kiinnostaisi tietää miten konsensus dokumentissa tuotu maailmankatsomus on kansan keskuudessa Venäjällä, dokkarissa mukana ovat kaikki tutut Venäjän johtohahmot tiedottajasta Lavroviin.

Kommenttia dokkarista: Kalle Kinnunen: Pokka pitää — näin syntyy Kremlin todellisuus

0
0
10.10.2016 - 17:11

Aykazu

+42
Liittynyt:
25.11.2015
Viestejä:
203

Venäjä ilmoittautui mukaan OPEC:n öljyntuotanto jäädytys/leikkaus talkkoisiin, oliskohan aika ottaa kotimaista turkista taskuun sillä näillä spekseillä itänaapuri tulee vielä turkiksensa täältä hakemaan :)?

0
0
27.10.2016 - 17:32

Juha

+1321
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
1467

Halonen puhui äsken Sochin Valdai2016 klubissa. Päätti puheensa Putinille mainiten että oli jo huolissaan, mutta löysi Putinin puheesta toivoa ja yhteistyöhalukkuutta. Vaikutti saavan Putinilta lämpimän vastakaiun palatessaan puhujien penkille.

Livenä: https://www.rt.com/on-air/364312-putin-valdai-club-sochi/

YLE:n kirjeenvaihtaja Kerstin Kronwall twiittailee eventistä: https://twitter.com/KKronvall

0
0
14.1.2017 - 10:27

Dh@rma

+8
Liittynyt:
13.1.2017
Viestejä:
21

Trump sanoi, että Venäjän pakotteista voitaisiin päästä pian. 

In excerpts from an hourlong interview published by the Journal on Friday, Trump said: "If you get along and if Russia is really helping us, why would anybody have sanctions if somebody’s doing some really great things?"

http://www.reuters.com/article/us-usa-trump-wsj-idUSKBN14Y02I

Samaan aikaan öljynhinta on noussut 27->55 puolessa vuodessa OPEC+ulkopuoliset tuotantoleikkausten myötä. 

ExxonMobil on yksi eniten näistä kahdesta tekijästä (sanktiot ja öljynhinnan lasku) kärsineistä  isoista firmoista. Toisin sanoen se voisi olla suurimpia voittajia niiden korjaantumisesta. Lisäksi Exxonin tj:stä tulee USA:n ulkoministeri (T-Rex). 

Minulla on jo Halliburtonia, joka voisi hyötyä Venäjän öljy- ja kaasutoiminnan uudesta mahdollisesta investointibuumista, mutta ajattelin, että Exxon voisi olla hyvä lisä. Olisiko muita tällaisia firmoja mielessä?

0
0
15.1.2017 - 14:48

Aykazu

+42
Liittynyt:
25.11.2015
Viestejä:
203

Mikäli Venäjän pakotteista luovuttaisiin niin on hyvä kääntää katseitaan tiettyihin yksilöihin, tiedämme että Norjalainen tankkeri moguli John Fredriksen on erittäin hyvää pataa Venäläisten kanssa, eli voittajia voisi olla Frontline ja Seadrill, Seadrillissä kyllä odottelisin ihan rauhassa tuon velkojen uudelleen järjestelyn, en nimittäin usko että kyseinen skenaario on kauhean mieluinen nykyisille osakkeen omistajille.

0
0
12.2.2017 - 22:22

asuntosijoittajaksi

+27
Liittynyt:
28.1.2017
Viestejä:
55

Seadrilliä ei kyllä pelasta mikään muu kuin öljyn hinta. Venäjällä ei juurikaan tarvita off-shore kalustoa, joten olisin hyvin skeptinen tästä yhteydestä. Marine Harvest (myös Fredriksenin firma) on todennäköisesti suurin voittaja hänen imperiumissaan, mikäli sanktiot poistuvat. Lohi on perinteisesti ollut äkkirikkaiden venäläisten suosiossa sushista nyt puhumattakaan.

0
0
30.3.2017 - 14:41

Juha

+1321
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
1467

Mielenkiintoinen heitto Putinilta:

IS: Reutersin mukaan Vladimir Putin haluaa tavata Trumpin Arktisen neuvoston kokouksessa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on sanonut torstaina, että haluaa tavata Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin Suomessa.

Reutersin mukaan Putin haluaa tavata Trumpin Arktisen neuvoston kokouksessa. Suomen puheenjohtajuus Arktisessa neuvostossa alkaa virallisesti 11. toukokuuta.

0
0
7.6.2017 - 09:32

Acumen

+219
Liittynyt:
7.4.2016
Viestejä:
489

Idänkauppa taas vauhdissa - Venäjän talouden elpyminen näkyy Suomen viennissä

 

”Osakasyritystemme perusviesti on, että kasvua on näkyvissä. Venäjän talous on piristymässä”, sanoo suomalaisyritysten omistaman East Officen toimitusjohtaja Ilkka Salonen.

Luvut kertovat samaa. Suomen vienti Venäjälle kasvoi tammi–maaliskuussa 29 prosenttia. Kasvua vauhditti erityisesti koneiden ja laitteiden vienti, jonka osuus kokonaisviennistä nousi yli 40 prosenttiin.

Käänteestä kertoo myös suomalais-venäläisen kauppakamarin huhtikuussa julkaisema yritysbarometri, jossa 57 prosenttia vastanneista arvioi viennin kasvavan Venäjälle seuraavan puolen vuoden aikana. Venäjällä toimivista yrityksistä 63 prosenttia ennakoi myönteistä suuntaa.

”Kauan laskussa olleet investoinnit ovat kääntyneet nyt nousuun”, East Officen analyytikko Mikko Hietikko toteaa."
 

...

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/idankauppa-taas-vauhdissa---venajan-…

 

0
0
16.4.2018 - 11:04

Juha

+1321
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
1467

"Venäjän hallituksen virallisen lehden Rossijskaja Gazetan vääriin väitteisiin kuuluu muun muassa se, että Fortumin hallituksen puheenjohtaja olisi Suomen puolustusministeri. Hallituksen puheenjohtaja on todellisuudessa Nesteen toimitusjohtaja Matti Lievonen.

Lisäksi lehti kertoo, että Fortumin hallitukseen kuuluisi ”Suomen poliittisen poliisin edustaja”. Fortumin hallituksen kahdeksasta jäsenestä viisi on Suomen kansalaisia, joiden kaikkien tausta on yritysmaailmasta.

Lehden kirjoituksen laati Mihail Deljagin, joka on yksi Venäjän tunnetuimmista ekonomisteista ja presidentti Vladimir Putinin kovan linjan talousneuvonantaja."

https://www.hs.fi/talous/art-2000005643454.html

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005643344.html

Saadaankohan tässä kriisin edetessä Venäjä -yhtiöiden pakomyynti vol.2? 

 

0
0
16.4.2018 - 11:15

Daytrader

+637
Liittynyt:
12.1.2016
Viestejä:
441

No jostain pienestä liikkeestä se Fortumin Venäjä assettien kansallistaminen pitää aloittaa. Tämä tosin voi myös olla hienovarainen tölväisy Suomeen, jonka viesti olisi vain, että ehkei ihan kaikessa kannata lähteä USA:n ja EU:n Venäjä-rankaisuihin. Ajankohdallisesti tämä tulee niin hienosti samaan aikaan kuin tuo Venäjän pelotelista USA:n ja "muita maita" koskevista pakotteista. Hyvin todennäköisesti siis merkityksetön yksityiskohta, mutta Fortumin ja Renkaiden omistajien on hyvä pitää mielessä, että jos homma paljon vielä kiristyy ja Suomessa aletaan puhumaan NATO:n liittymisestä todennäköisenä vaihtoehtona, niin nuo assetit eivät ole suojassa. Toistaiseksi näkisin hyvin negatiiviset skenaariot alle 10% todennäköisyydellä lähivuosina. Varsinkin Renkaita ostan kyllä, jos joku ulkomainen rahasto päättää siitä vauhdilla irtaantua näiden riskien takia.

0
0
13.9.2018 - 21:14

Juha

+1321
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
1467

Skripal myrkytyscase syvenee. Brittien syyttämät äijät Venäjän TVn haastatteluissa. Mielenkiintoista seurata mitä kaikkea Venäjä aiheen tiimoilta vielä keksii. Oma fiilis oli kun äijien naamat julkaistiin, ettei vaan Venäjällä ois asetettu ilmeiset syylliset käymään Salisburyssä, jotka sitten todistetaan aukottomasti syyttömiksi ja nolataan länsimedia.

Kevennys:

0
0
15.1.2020 - 16:00

Juha

+1321
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
1467

Kansan uskollinen palvelija jekuttaa taas.

0
0
14.9.2020 - 23:17

Juha

+1321
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
1467

https://www.ts.fi/uutiset/maailma/5067821/Venalaislahteet+Reutersille+N…

https://tass.com/politics/1200667

Kreml on kyllä tarinoineen uskomattoman nipussa tässä keississä. Eivät kai he sitten voi vaan missään tapauksessa myöntää myrkytyksen olemassaoloa kun sitten kysyttäisiin että mistä ja kuka sitä myrkkyä sai.

Alan jo uskoa että ehkä Putin olikin suoraan kaiken takana, kun näin ilmiselvältä näyttävässä casessa kukaan ei edes epäile.

0
0
16.9.2020 - 07:59

finninaama

+13
Liittynyt:
24.3.2020
Viestejä:
99

Navalnyn murhayrityksen takana saattaa olla Ukrainan turvallusuuspalvelu sbu ja motiivina Venäjän syylliseksi lavastamisella Novichokia käyttäen murhayrityksestä mahdollisesti  seuraava ns2 kaasuputken torppaaminen, joka sataisi Ukrainan laariin.

Salisburyn case on eri. Siinä maanpetturi yritettiin tappaa ja lähettää viesti muille että maanpetos ei kannata.

0
-1
16.9.2023 - 09:07

Heikin Ashi

+2472
Liittynyt:
9.2.2019
Viestejä:
855

Suomalaisen Luminor Oy:n liikevaihto näyttää kasvaneen kovasti vuodesta 2021 vuoteen 2022 eli 2 miljoonasta  noin 15 miljoonaan. Tuloskin 177 kertaistui. Harva pörssifirma pääsee moiseen.

Firma on erikoistunut mm. droonikameroiden , korkeatasoisten  optisten suodattimiaen  ja litiumakkujen  vientiin "tiskin alta" Venäjän sotakoneistolle. Se  näyttää olevan kannattavaa puuhaa. 

Jostain syystä Office of Foreign Assets Controlin tytöt ja pojat  eivät  tykänneet firman näin kovasta kasvusta  ja Luminorin loppu lienee lähellä. R.I.P.

Virallinen suomalaisten syntisten lista näyttää nyt tältä:

2
0
26.10.2023 - 17:50

Heikin Ashi

+2472
Liittynyt:
9.2.2019
Viestejä:
855

Meniköhän tuo kaasuputkikeissi yksinkertaisesti seuraavaan malliin:

-Kiinaan rekisteröity  paatti Newnew Polar Bear poikkesi Kaliningradissa ja poimi samalla pari venäläistä ankkuriasiantuntijaa mukaan parahultaista korvausta vastaan

https://maritime-executive.com/article/chinese-owned-container-ship-reaches-kaliningrad-after-nsr-passage

-asiantuntijat opastivat laivan kapteenia, mistä ajellaan ja millä vauhdilla ja milloin toinen 6000 kilon ankkuri on syytä laskea ja mihin syvyyteen ja miten pitkään sitä laahataan ja milloin se on syytä veivata ylös

-kun hommat oli tehty, venäläiset ankkuriasiantuntijat poistuivat vähin äänin Pietarin satamassa odottamaan mitalia ja ylennystä maan ylimmältä johdolta

-toimeksianto olisi mennyt muuten ihan kivasti, mutta harmillista oli, että ankkuri irtosi keskitukista kun kaasuputkea kiskottiin poikki  ja putosi pohjaan uteliaiden ihmeteltäväksi ja hieman  tarkemmin syynättäväksi. Voi, voi.

Occamin partaveitsen mukaan kilpailevista teorioista tulisi valita yksinkertaisin. Occamin partaveitsestä voidaan puhua yksinkertaisuusperiaatteena, jonka mukaan ei tule olettaa enempää kuin on tarpeen. Laajemman yksinkertaisuusperiaatteen mukaan yksinkertaisin selitys on todennäköisimmin paras selitys. Esimerkiksi metsässä karrelle palanut yksittäinen puu saattaa olla seurausta maahan laskeutuneesta lentävästä lautasesta tai sitten vaikkapa salaman iskusta. Occamin partaveitsen mukaan salamanisku on parempi selitys, koska se vaatii vähemmän oletuksia.

5
-1
26.10.2023 - 18:02

Druuge

+348
Liittynyt:
27.1.2020
Viestejä:
289

No, laitetaan Kiina korvaamaan vahingot niin eiköhän se siitä. Tosin vähän epäilen, ettei meidän poliitikoilla riitä munaa tuollaiseen.

1
0
26.10.2023 - 20:20

1UP

+150
Liittynyt:
3.3.2023
Viestejä:
201

Virallinen Kiina tykkää varmaan hirveesti, että Venäjä laittoi Kiinan piikkiin sabotaasin? Kai ne rojua haluaa länteen myydä edelleen. 

1
0