Olet täällä

Aykazu

Aykazu

  • Liittynyt 25.11.2015
  • 181 viestiä
  • 1 aloitettua ketjua

Viimeisimmät viestit

Nordea - 6.6.2018 16.52

Noniin alkaa jotain talouden saralla tapahtua tai ainakin keskustelua. Sanottakoon, että on huomattavaa kuinka Suomalainen talousmedia on mukavasti sivuuttanut koko uutisen, eihän koroilla ole meille mitään vaikutusta, eihän?

 

https://www.reuters.com/article/us-ecb-policy-praet/ecb-to-debate-ending...

Nordea - 17.3.2018 9.49

Olin muuttoon liittyen luottavainen. En uskonut, että Nalle tai Casper olisi tälläistä asiaa tuonut julki mikäli eivät olisi olleet asiasta varmoja. Nalle on historian saatossa toki letkautellut medialle milloin mitäkin, mutta yleisesti letkautukset ovat ajallisesti olleet sellaisia, ettei niillä ole ollut varsinaisia seuraamuksia. Toki niistä saa kuvan, että kaveri on ainakin ylimielinen jos ei muuta, eritoten nuo ainaiset poliittiset mielipiteet. On toki syytä kysyä, onko niistä sen enempää haittaa kun hyötyäkään sijoittajalle. Track record puhunee puolestaan UPM lienee metsäteollisuutemme kruunu jalokivi ja jos mistään muusta ei kilpailijat ole kateellisia niin UPM:n erittäin hyvästä taseesta.

Sampo, noh tuota eikös tuo nimi kerro kaiken olennaisen siitä mikä tämä yritys on ollut sijoittajilleen jo vuosia? 

Yritysten yhteenlaskettu arvo taitaa huidella jossain 75 - 80 mrd € luokassa, eipä tule ihan suorilta mieleen ketään muuta Suomalaista joka olisi vastaavanlaista varallisuutta onnistunut tänne luomaan. On hyvä ymmärtää myös sitä erikoisuutta, että kaikissa näissä yrityksissä tuppaa olemaan erittäin kansainvälinen omistaja rakenne joka jo itsessään on perin harvinaista maassamme.

Noniin takaisin Nordeaan, tuossa jokunen kommentti ylöspäin kävin lävitse yhtiö tunnuslukuja ja ei ne ole siitä juuri muuttuneet, osingot on irronnut ja yritys on mielestäni erittäin halpa tällä hetkellä. Vaikken kaikkia kauppojani jaksakkaan rustata niin ollaan oltu ostajana jo ennen osinkoa ja osteltu myös osinko dipistä. Toivottavasti pysyy halpana, on mukavaa kun ei tarvitse hirveästi etsiä mitä ostaa

Altia - 12.3.2018 15.26

En kyllä lähde näillä spekseillä mukaan. P/E 20 ja yhtiö ilmeisesti haluaa olla jonkinsortin osinkoaristokraatti, P/B päälle 3 melkeen 4 ei sekään oikeen innoita. Tuntuu että marginaalitkin on saatu pidettyä jokseenkin hyvällä tasolla vain ja ainoastaan henkilöstön vähennyksillä sen sijaan, että itse business olisi kasvanut tai parantunut. 

Halvempia, parempaa osinkoa maksavia, todistetulla liiketoimintamallilla toimivia yrityksiä on Helsingissäkin useita, turvallisempaa valita niistä mitä ymmärtää

Statoil - 15.2.2018 19.25

Olipa hyvä, että palailin tähän ketjuun, en nimittäin muistanut tuota kirjaa jonka Apeezi reilu vuosi sitten heitti.

Mutta halusin tänne kirjoitella hieman öljymarkkinasta yleisesti. Mitä on tapahtunut viimeisen vuoden aikana ja mitä mietteitä itselläni on.

 

Varastotasot tippuu käytännössä kaikissa OECD maissa varsin kovaa vauhtia ja perinteinen talven varastonousu on jäämässä auttamatta lyhyeksi tämä luo painetta öljyn hinnan nousulle ja johtaa todennäköisesti melkoiseen hinnan heiluntaan kun spekulatiivista rahaa virtaa longista shorttiin ja toisinpäin. Kaikenkaikkiaan kuitenkin näyttää siltä, että tänä vuonna varastotasot tulevat tippumaan selvästi alle 5 vuoden keskiarvon.

Tuotannosta, OPEC, Venäjä ja moni muu öljyntuottaja maa jotka olivat reilu vuosi sitten leikkaamassa tuotantoaan ovat pitämässä tuotanto tasot edelleen sovitulla tasolla vuoden 2019 alkuun asti. USA vastaa siis globaalista tuotannon lisäyksestä lähes yksin ja suurin kasvu tulee oletettavasti Permianista ja muutamista muista liuskeöljy esintymistä. Tämä takaa kysynnän jatkumisen perinteisille öljy gradeille sillä USA:n korkea API asteen öljy joudutaan käytännössä "Blandaamaan" sopivaksi, jotta se saadaan tehokkaasti hyödynnettyä jalostamoissa.

Kesällä alkanut hinta-ralli öljyssä ei itselleni tullut yllätyksenä, olemme ilmeisesti jälleen saavuttanut jonkin sortin laki pisteen ja odotan korkeaa heiluntaa öljyn hinnoissa, Brent, WTI spread on pienentynyt merkittävästi johtuen pitkälti USA:n öljy viennistä. Suurten yhtiöiden investointi määrät eivät ole nousemassa ainakaan kovin merkittävästi tänä vuonna joten voimme olettaa OSD sektorin kärsimyksen jatkuvan tai ainakin hinnoittelu voiman olevan varsin olematonta ja toisaalta Land Drillereiden kasvanut kysyntä ainakin Super Spec rigeissä ja korkea käyttöaste luo painetta liuskeöljyn kannattavuuteen.

Liuskeöljy/Heavy oil tuo mukanaan markkinoille valtavasti maakaasua ja näin ollen uskon että NG/LNG hinnat ovat paineen alla vaikka kysynnän kasvu on toki räjähdysmäistä. Teekay Corporation kertoi tässä jokunen kuukausi takaperin, että he odottavat LNG shipmenttien kasvavan tänä vuonna yli 10% vuosivauhdilla, tämä on näissä volyymeissa melkoinen määrä. Toisaalta kasvulle on hyvät perusteet sillä se lienee eräs kustannustehokkaimpia keinoja korvata kivihiiltä energiapaletissa. Tästä Suomeen koppi mutta katsokaapa Wärtsilän tilauskantaa tästä eteenpäin, Wärtsilällä on erittäin hyvä tuotepaletti ja uskon vahvasti, että se tulee näkymään vahvasti myös yhtiön tunnusluvuissa (Ikävää kun se on niin kallis osake).

Itse uskon, että integroidut yhtiöt kuten Statoil, Royal Dutch Shell, Exxon Mobil ja Total (- ja monet muut). Tulevat näkemään erittäin hyvä tuottoisen vuoden, kulurakenteet on saatu uudelleen järjesteltyä, service sektorin hinnoittelu kyky on toistaiseksi melko heikko ja tähän päälle nouseva öljyn hinta niin kyllä sen pitäisi viivan alla näkyä vahvasti.

Itselläni tällä hetkellä salkussa vain RDS.AS osakkeita energia sektorilta johtuen hinnoitteluvirheestä joka poistuu viimeistään vuonna 2019 kun Alankomaat luopuvat osinkoverosta.

Pankit, raha, valuutat - 13.2.2018 18.38

Korkojen sosialisoinnin yleinen ongelma on sen aiheuttama valuuttavarantojen yleinen imbalanssi suhde joka yleisesti johtaa korkeaan inflaatioon ja sitä kautta valtaviin korkotasojen heittoihin. Tästä tuoreena esimerkkinä toimii melko hyvin Venezuela

Nordea - 11.2.2018 15.06

Hyvää settii, innostu muutkin kirjottaa ihan kunnollisia kommentteja. Tärkeää, että yhteisö jakaa arvokakaita näkemyksiään yrityksestä.

Noista IT kuluista odotan kyllä muutaman vuoden säteellä merkittäviä säästöjä sekä toimivia ohjelmistoja. Sanottakoon, että pankin asiakkaana en todellakaan ole kovin tyytyväinen, entiset erinomaiset analyysit korvattiin suppeilla mitään sanomattomilla roskilla joista ei saa edes mielipidettä puhumattakaan näkemyksestä.

Nordea Investor ja Säästöt ja Sijoitukset välilehti verkkopankin puolella edelleen kaatuu/jumittaa/bugittaa lähes päivittäin. Ulkolaisissa osakkeissa ei saada reaaliaikaista kurssikehitystä vaikka nekin saa ihan ilmaiseksi mm. Yahoo Finance tarjoaa ilmaiset reaaliaikaiset kurssit ihan ympäri pallon.

Layout on edelleen sekava ja tuntuukin että välilehtiä on siloteltu vähän sinne tänne oman mielen mukaan. ETF valikoima mikäli ei sitten suoraan listalta etsi on todella suppea tässä vasta muutama esimerkki. Voisin varmaan kirjoittaa ihan oman kirjan mikä kaikki on vialla sertifikaateissa mutta sanotaan nyt vaan että parempaankin luulisi pankin pystyvän

Nordea - 10.2.2018 18.50

Jaaha tekee mieli rustata pikkusen Nordea teesiä niinpä aletaan rustaamaan. Pidetäänpä mielessä, että lähtökohtaisesti teen teesit Englanniksi kun oma salkku on niin vahvasti ulkolaisosakkeissa. Tästä syystä teesi on käännös Englannista Suomeksi.

 

Osake : NDA1V 

Tuotto :  9.2.2018 : 7.25%

Sektori: Rahoituspalvelut ja pankkiliiketoiminta

 

Lyhyen aikavälin vaikuttavat tekijät:

  • Digitalisaatio-organisaation muutos (2015-2021+),
  • MiFiD 2, PSD2, PRIIPS.
  • Pääkonttorin siirto ja sen seuraukset. 

Nordea on pohjoismaiden suuriin pankkikonserni, yhtiön toimialueen talouskasvu ennusteet ovat vakaat ja hyvät ainakin toistaiseksi. Näkymät voivat muuttua yllättäen ja nopeasti joten katsaus ei ole tae tulevasta. Pankin CET1 on todella korkea ja pankki on selvästi ylipääomitettu tällä hetkellä, CET1 on viimeisen tiedon mukaan 19.5% (n. 30mrd €). Yhtiön laina paletti on lähtökohtaisesti varsin hyvin hajautettu niin maantieteellisesti kuin paletin muiltakin osin (2017 Joulukuussa  lainat yhteensä 310mrd€). Syklinen öljy- ja kaasu sektori toki on varsin riskipitoinen, varsinkin kun sektorin kokonaislainasta (9.2mrd€) jopa 27% on tankkereille, 14% Dry Cargo ja 9% Öljyn porauslautoille. Mainittakoon, että pohjanmeren öljyn porauksessa on viimeisten kuukausien aikana tapahtunut selkeää piristymistä harsh environment rig segmentissä eli viimeiseksi mainittu ei ehkä ole aivan niin riskipitoinen laina segmentti. Tankkerit ja Dry Cargo sen sijaan kärsivät erittäin vaikeasta ylikapasiteetti tilasta (Dry Cargo hieman paremmassa jamassa kun tankkerit) mutta sanottakoon, että esimerkiksi viime vuonna tähän aikaan vuodesta puhuttiin yleisesti VLCC tankkereiden päivävuokrissa sellasesta 30 000$ - 55 000$ ja kyllä ala on juuri noin syklinen niin tänä päivänä puhumme tuurilla 2000$ - 20 000$ luokasta lisää tankkereista https://sin.clarksons.net/

Nordea on toki kertonut aikovansa entisestään pienentää mm. Öljy- ja kaasusektorin lainan antoaan ja kyseinen segmentti on yhtiön lainoista pienentynytkin merkittävästi viimeisten vuosien aikana. Yhtiön lainapaletin turvallisuudesta yleisesti kertoo yhtiön erittäin korkea luottoluokitus Aa3, AA-. Vaikka itse luotan luottoluokittajiin suunilleen samanverran kun Romaniveljeen joka kaupustelee kadunkulmassa kelloa joka ei klikkaa tuntiin (Jope Ruonansuun laulusta lainattu sutkautus ei siis rasismia).

Nordean tulos on ollut laskusuhdanteessa viimeisten muutaman vuoden ajan, mutta maltillinen osinkopolitiikka on mahdollistanut osingonjaon kasvattamisen siitäkin huolimatta. Tulokseen vaikuttaa osaltaan yllämainittu Digitalisaatio organisaation muutos ja siitä aiheutuvat kustannukset joita esimerkiksi vuoden 2017 viimeiselle neljännekselle kirjattiin 146m€. Yhtiön tulos on viimeksi kasvanut vuonna 2015, sinällään voisi ajatella että yhtiölle on koitunut enemmänkin kuluja nimenomaan tuosta organisaation muutoksesta, mutta epäilen, että yhtiötä ei ole ainakaan auttanut lukuisat median esille nostamat "skandaalit" kuten Panama paperit. Tästä huolimatta yhtiö tekee oikein hyvää tulosta verojen ja muiden viulujenkin jälkeen viivan alle jäi reippaat 3mrd€ vuonna 2017 antaen yhtiölle TTM P/E luvun 12.5 aika maltillinen luku ja selittää osaltaan korkeaa osinkotuottoa. 

Yhtiön P/B on tällä kurssilla 1.13 eli ei kovin suurta arvostusta myöskään yhtiön tasetta kohtaan. Viimeisen 10 vuoden aikana yhtiön Book Value on noussut 5.12€/osake nykyiseen 8.21€/osake, ainoa vuosi kun yhtiön kirjaarvo on alentunut viimeisen 10 vuoden aikana oli vuonna 2009. Yhtiön osinko on kohonnut joka vuosi yhtäjaksoisesti vuodesta 2012. Näillä tiedoilla jos haluaa laskeskella yhtiölle käyvää arvoa saadaan laskutavasta riippuen monenlaisia mielipiteitä, itse näkisin yhtiön olevan aliarvostettu vallitsevaan markkinatilanteeseen nähden

 

Ostin/Myin tänään - 7.2.2018 20.30

Nordeaa tankattu tässä lähiaikoina eka oli 9,86€ ja toinen ostos sitten 9,6€ toisen ostossa tuli kyllä oltua jatkuvasti myöhässä, heräsin vasta klo 14 ja noh käyrä on oikein ostajan suosikki käykää katsomassa komiikkaa :D

Technopolis - 18.12.2017 21.00

Aki Pyysing kirjoitti:
Aila kirjoitti:
Malcolm X kirjoitti:

Trumpia on muodokasta haukkua, mutta ilman hänen luomaa positiivista vaikutusta pörssikursseihin Technopoliksen osake maksaisi tänään kolmella alkavaa, neljällä alkavan sijasta. Hyvä PR-taktiikka Suomen mediailmapiirissä sinänsä Silverangilta profiloida itselleen uskottavuutta tuolla tavoin, kun Yleltä kerran samahenkisenä media-aikaa mukavasti saa.

Väärin noustu.

Trumpin luoma "positiivinen vaikutus pörssikursseihin" on enimmäkseen Trumpin luoma illuusio, paitsi USA:ssa, jossa veronalennukset luonnollisesti nostavat USA:n osakkeita. Kun tämä tehdään myötäsyklisesti, FED joutuu nostamaan sen verran enemmän korkoja, että siihen vielä sulaa "positiivinen vaikutus".

Väitän, että ilman Trumpia Euroopassa oltaisiin yleisesti korkeammalla, koska kauppasotamurheet ovat isoja murheita sijoittajille. Tätä ei voi osoittaa mitenkään, ellei käytä Trump-logiikkaa "Aurinko nousi tänään ja se on minun ansiotani". Autuaita ovat puhdassydämiset; he saavat nähdä Jumalan.

Ainakaan minun vikani ei muuten ole, että Technopolis avasi tänään kolmosella alkavaan.   

 

Oot Aki varmaankin oikeessa nimittäin yks iso syy tähän USA:n ralliin on ollut heikko Dollari ja sen mukana sitten nouseva Euro. TP:tä pitänee alhaalla johdon aiemmat toimet kun osakeanteja järjestellään vähän väliä ja samalla maksellaan osinkoa pihalle 

Dovre - 13.12.2017 18.56

Ihan hyvä kolumni, Dovre kuten muutkin service sektorin yhtiöt nousee kunhan CaPex tasot alkaa nousta. Sinänsä ihan hyvä aika varmasti esim. Shell ennustaa tämän vuoden Capexin olevan alhaisempi kuin ensi vuoden.

 

Itse olen viime aikoina ottanut vähän Enscoa kyytiin muuten on ollut hiljaisempaa