Olet täällä

Kulta sijoituskohteena - 13.7.2020 12.23

Kyllikki kirjoitti:

 

Heikin Ashi kirjoitti:

Maaliskuun rysäyksessä (joka tarttui myös jalometalleihin) ja  jolloin esim. S&P 500 notkahti n. 35 %, MTA ei laskenut kuin 1,6 %, WPM 3,4 %, FNV 7,4 % ja RGLD 9,0 %.

 

 

Hyvää tekstiä mutta millä periaatteella tämä on tosi? ei ainakaan markkinadataa katsomalla.

Rojaltiyhtiöiden kurssimuutos maaliskuun osalta (alku-  ja lopputilanne) on oikein. S&P 500:n osalta olet oikeassa epätäsmällisyydestä, pudotus  (maaliskuun osalta) oli tosiaan  noin 20 %. 35 % on indeksin kokonaisnotkahdus keväällä.

Näytä koko viesti
Kulta sijoituskohteena - 13.7.2020 10.33

En havainnut tässä ketjussa mainintoja USA:ssa ja Kanadassa noteeratuista kultarojaltifirmoista. Mielestäni ne ovat paitsi sopivan tuntemattomia (toistaiseksi) myös sopivan "ladattuina"  parhaimmasta  päästä kultasijoitussektorilla.

Kultarojaltifirmat (ja kultavirtausyritykset) ovat mukava osa salkusta varsinkin näinä erikoisina aikoina, joina kovan turbulenttisuuden voi olettaa jatkuvan ja setelipainokoneiden käyvän kuumina QE4ever-periaatteella. Näiden yhtiöiden liiketoimintamalli on mitä mainioin. Ne rahoittavat kaivoksia ja saavat rojaltin tuotosta tai metallitoimituksen. Rojaltisopimuksia on erilaisia, yleisimpinä NSR ja NPI sekä virtausmalli (streaming). Nämä yhtiöt ovat menestyneet huomattavasti paremmin kuin fyysinen kulta tai kultaosakkeet eri suhdanteissa (ks. alla).

Kullan hinnan noustessa - minkä jatkumiseen monetkin merkit, esim. dow–to–gold -suhde, nyt kovasti viittaavat - näissä yhtiöissä on nousupotentiaalia kullan hintaa enemmän, koska

-niillä on hyvin hajautettu portfolio korkean tason aktiiveja kaivoksia (kymmeniä tai parisataa sopimuskohdetta, eräillä sekä kultaa että hopeaa)

-rahaa ei kulu kalliiseen etsintään ja projektien kehittämiseen

-kulut ovat  kiinteät, jalometallin hinnan nousu sataa kasvavina rojalteina tai virtausmallissa metallitoimituksina suoraan laariin.

-parhaita ovat rojaltikohteet, jotka laajentavat toimintaansa, lisäävät reservejään ja tuottavat pitempään kun alunperin odotettiin.

Viime kullan nousumarkkinassa 2000- 2011 rojaltiyhtiöiden kurssi päihitti noin 5 kertaa kullan hinnan nousun (joka sekin nousi 7-kertaiseksi). Kullan hinnan laskiessa laskupaine on metallin hintaa vähäisempi.

Esim. suurin kultarojaltiyhtiö FNV on voittanut reippaasti kultaharkot sekä kultaosakkeet sekä bull- että bear-markkinoilla.

Se on myös nostanut osinkoa 13 vuotta peräkkäin (myös tänä vuonna).

Työntekijöitä näillä yhtiöillä on luonnollisesti aivan minimaalisesti verrattuna kaivos- ja muihin yhtiöihin. Esim. FNV:n nettotulos työntekijää kohden 2019 oli n. 7 kertaa Facebook tai 6 kertaa Apple. Myös maailman suurimman kaivosETF:n (GDX) salkussa on 10 suurimman joukossa kahta kultarojaltiyhtiötä.

Omassa  kulta-hopeasalkussa on ollut pitkään kolmikko WPM, FNV, RGLD ja olen lisäillyt niitä muutaman viime kk.n aikana reippaanlaisesti sekä ihan uutena tulokkaana pienempi Metalla Royalty and Streaming (Torontossa tunnuksella (MTA.V). Tämä putiikki kasvoi jo sen verran, että hyväksyttiin listaukseen myös USA:n puolella tammikuussa 2020 (MTA).

Maaliskuun rysäyksessä (joka tarttui myös jalometalleihin) ja  jolloin esim. S&P 500 notkahti n. 35 %, MTA ei laskenut kuin 1,6 %, WPM 3,4 %, FNV 7,4 % ja RGLD 9,0 %.

 

Good luck, in Gold we trust! yes

 

Näytä koko viesti
Tesla Motors ja vinoutunut todennäköisyysjakauma - täydellinen shortti vai shorttaajan mahalasku? - 11.7.2020 04.48

hawkofarroyo kirjoitti:

Salaliittoteoriani on että Elon Musk nostatattaa tuon arvon pilviin ja myy osakkeitaan jotta voi keskittyä olemaan rakettimies. 

Raketin lähdöltähän tämä vaikuttaa. Vanha ja kulunut sijoitusraamattuni kertoo, että kyseessä on aika ajoin koettava  ns. parabolic-ilmiö. Hiljentykäämme rukoukseen.

 

Näytä koko viesti
Nokia - 10.7.2020 10.43

Tuolla USA:ssa keikkuu tämmöinen ajatus ilmassa (vakaan neron Trumpin tuella tietysti), mutta pidetään tämä nyt visusti omassa tiedossa ja ei kerrota kenellekään. 

There's still a strong chance that an American tech giant -- Cisco (CSCO) -- can buy Nokia to tilt the balance of power in the telecom and networking market back toward the U.S. again.

Cisco is the world's largest manufacturer of routers and switches, according to IDC, and it ranks fifth in the global telecom equipment market, according to Dell'Oro. Cisco held $27 billion in cash and equivalents last quarter, which indicates it could buy Nokia outright and integrate the company into its broader networking business.

Bundling together both companies' telecom equipment, networking hardware, and software into cost-efficient packages could cause major headaches for Huawei. It would also significantly widen Cisco's moat against networking rivals like Arista Networks and Juniper Networks.

 

Näytä koko viesti
Ostin/Myin tänään - 9.7.2020 05.21

Monenlaista tavaraa on tullut osteltua ja myytyä viime aikoina. Tässä yksi esimerkki ostopuolelta tätä päivältä (pitempaan salkkuun). En malttanut pitää  sormia irti rullattavien näyttöjen Flexible OLEDs (FOLEDs) yms hauskan tuotteiston  firmasta Universal Displaystä  (OLED) sitä hiukan pöyhittyäni.

https://s21.q4cdn.com/428849097/files/doc_presentations/2020/05/UDC_2020_IR-presentation_May.pdf

Perusasiat näyttävät tällä hetkellä parahultaisen  vahvoilta  - nopea lv:n  kasvu, voimakas tutkimus- ja kehitysmenojen kasvu, mutta silti erinomainen tulosmuodostus, kassaa n. 650 miljoonaa ja ei velkaa, erittäin houkutteleva lisenssipohjainen liiketoimintamalli ja mahdollisuus, että uusi matkapuhelin- ja kuluttajatuotteiden päivitys 5G: lle saattaa tuoda vakaata myötätuulta ja erityisesti näköpiirissä oleva massiivinen siirtymä  taiteltaviin, rullailtaviin puhelimiin ym. innovatiivisiin värkkeihin ja isoja  asiakkaita unohtamatta mm. Samsung, Apple,  LG Sony, Panasonic ja  Sharp.  Yli 5000 patenttia. Hinta vielä n. 30 % tämän vuoden huippujen alle. Olisko parempi sijoituskohde kuin esim. muuan Nokia?

Do your own homework.

 

Näytä koko viesti
Ostin/Myin tänään - 9.7.2020 11.30

Pörssimörssäri kirjoitti:

Itse viimeistelin ensimmaisen ostokierroksen Berkshire Hathaway:ta tahan $180:n monttuun (vai jatkuuko rommaus, who knows). En ymmarra miten tama osake on nain halpa. Jos joku tietaa niin olisi kiitollinen kertomisesta koska aion ottaa jossain vaiheessa toisen ja kolmannenkin laakin. Jos en oo aivan pahasti hukassa niin jo cashin ja applen arvo on about 100 dollaria per osake. Sitten on pankkeja, vakuutusta, cocacolaa yms. Kait naillakin jotain arvoa on???

Berkshireä taitaapi painaa pankkisektorin suuri paino salkussa, joka sektori tulee ottamaan osumaa vielä tänä vuonna. Nasdaq näyttää +18% tälle vuodelle, kun USA:n pankki-indeksi puolestaan näyttää miinus 36% .

BRK:ta   treidataan nyt vielä  kuitenkin noin 20 % alle ennen koronaa tason ja teknisestikin käyrä on hyvin kiinnostava. Näin halvalla - suhteessa tytäryhtiöiden kuten esim. Geicon tuloksiin - tätä sai viimeksi juuri ennen dot-com kuplan puhkeamista maaliskuussa vuonna 2000.  Kun kupla oli puhjennut, Berkshiren osake nousi 70 % seuraavan 12 kk:n aikana. Kuplainen Nasdaq-indeksi puolestaan romahti 60 % samana aikana.

This time is different, jos on. Katsellaan, miten FED onnistuu tech-kuplan hallinnassa tällä erää.  Viime aikoinahan se on ostellut jo  Applen ja Verizonin bondejakin (roskafirmojen lisäksi).Kaikkensahan FED toki yrittää, kun sen isoilla pomoilla on suuri määrä ihan oma fyrkendaalia osakkeissa kiinni. ;-D

Terveisiä USA:sta: "The 2019 rally didn’t kick off until the Fed expanded its balance sheet via repo beginning in September 2019 and markets rallied 30% on zero earnings growth. The 2020 crash didn’t stop until the Fed went into QE unlimited mode, and the current rally stopped on June 8th for the broader market during the same week the Fed’s balance sheet peaked. Negative earnings growth for 2020 yet $SPX is now flat on the year. Nothing happened. Nothing matters.With no earnings growth during both years it is folly to pretend markets are about anything else but the Fed.

How to navigate through our new nationalized markets? Buy the dips, sell the rips and watch your back as we’re witnessing a historic asset bubble that could pop at any time or take on ever more extreme proportions as nothing and nobody is stopping central banks from continuing to inject liquidity into the system."

 

Good luck!

 

Näytä koko viesti
Tesla Motors ja vinoutunut todennäköisyysjakauma - täydellinen shortti vai shorttaajan mahalasku? - 8.7.2020 12.44

Tuleeko Teslalle todellinen kilpailija joillekin ehkä tutusta pikkufirma Amazonista?

Amazonhan osteli reilu viikko sitten Zooxin, itse ajavien autojen startupin 1,2 miljardilla taalalla ja sai haltuunsa huippuluokan tietokonenäköteknologian.

Zoox’s cars cruise around the busy streets of Las Vegas almost daily. They drive in and out of bustling hotel pickup areas… nudge around construction zones… and merge into high-speed traffic. And the human “safety driver” doesn’t have to touch the steering wheel once!

Zoox’s high-resolution “eyes” recognize everything around them. They detect cars on the opposite side of the road… see the color of traffic lights… and track pedestrians on the sidewalk.

The real magic is how Zoox’s car “understands” what it sees. For example, when it spots an ambulance with its sirens on, it knows it might have to pull over and let it pass.

Zoox’s goal has always been to develop its own “robotaxi” network. It wanted to make a self-driving car from the ground up.

Amazon on tunnettu tunkeutumisesta uusille liiketoiminta-alueille uusilla innovaatioilla ja skaalauksella ja loputtomilla rahavaroilla. Käteiskassa nytkin n. 50 miljardia.

Jos Teslasta ja Amazonista pitäisi valita pitkään salkkuun, niin voisin kylläkin ostaa Teslan auton, mutta en osaketta PE yli 300 (se vaatinee, että Tesloille löytyy ostajia myös muilta planeetoilta, eikä vakavia kilpailijoita ilmene vuosikymmeniin!, treidailukohteeksi se toki on mainio). Sen sijaan voin hyvinkin lisätä Amazonin osakkeita (PE ”vain” 150 eli vain noin puolet Teslasta) aina sopivista dipeistä. Amazon on todennäköisesti tällä erää maailman parahin yhtiö: "one of the most influential economic and cultural forces in the world" .

Näytä koko viesti
Enersense - 6.7.2020 10.25

"Mutta jaksan naureskella loppuikäni sille, että Enersense sai eurolla 150-160 miljoonaa lisää liikevaihtoa (vs. 2019 58M€) ja kertoi tämän olevan se, mitä Tennispalatsissa 2018 luvattiin."

En ole perehtynyt tähän keisiiin tarkemmin, mutta kun ihan pikkaisen firmojen ns. bilansseja silmää, niin taitaa toinen tappiollinen ja köyhä yrittää pelastaa toisen vielä tappiollisemman ja köyhemmän.. Jaa-a, joskus on käynyt niin, että 1 euron yrityskauppahinnassakin on 10-100 miljoonaa euroa liikaa. Toivottavasti ei tässä tapauksessa.

Parhainta menestetystä kaikille osapuolille.

Näytä koko viesti
Ostin/Myin tänään - 6.7.2020 09.43

hawkofarroyo kirjoitti:

Tulkitsen niin että Warre lähti ostoksille......nnnnnyt.

https://www.investing.com/news/stock-market-news/berkshires-energy-unit-to-buy-dominion-energys-gas-transmission-storage-business-2220554

Omalla listalla on Fortum, Sampo, OXY, ET, Konecranes, wärtsilä, Stora Enso ja ehkä Outotec-Metso tai Neles.

Villeistäkorteista Akin Ovaro, Cibus, Apetit ja ehkä lisää Finnairia. 
Toisaalta järkevämpää olisi valita noista yksi ja treidata kurjanloppuelämänsä.

Olethan huomannut, että teknisesti juuri nyt kiinnostava ET on MLP-yhtiö eli ns. Master limited partnership. Ne eivät ole  USA:n ja Suomen verosopimuksen piirissä ja niitä on pipeline-sektorilla useita.. Erittäin kovasta osinkotuotusta  (17 % !) voidaan siis karhuta USA:n 39 %  lähdevero ja lisäksi  Suomen vero eli yht. yli 50 %. Pipeline-sektorin EI-MLP yhtiöitä (vaan normaaleita corporationeita) ovat mm. ENB (Kanada) TRP (Kanada)ja usalaiset KMI, WMB  ja OKE, jotka kaikki ovatkin teknisesti erittäin kiinnostavia juuri nyt. Kuten yllä todettu, Warren-setäkin kiinnostunut sektorista.

Itse olen silmaillyt taas myös USA:n hallinnolle vankila-palveluja tuottavia yhtiöitä.. CXW ja GEO juuri nyt teknisesti kiinnostavia. CXW keskeyttänyt osingonmaksun (josta viimeinen   notkahdus).  CXW voipi olla muuttumassa yhtiömuodoltaan lähitulevaisuudessa myös REITistä C- corp.  statukseen eli reippaan osingon maksun lakisääteinen pakko poistuu ja se voi käyttää tulosta myös kasvuun (ja velkojen maksuun). 

http://schrts.co/UUtxBrvk

GEO saattaa jäädä ainoaksi REIT-vankilaksi. GEOn osinkotuotto on nykytiedon valossa n. 16 % (toki leikkauskin mahdollinen). Firman tj on ostellut kevään kuluessa kovasti.

http://schrts.co/neXcjXAi  

Olen treidannut näitäkin kaikkia em. yhtiöitä viime kuukausina kovasti (myös ET.tä, heti kun firman koko johto sitä kiivaasti keväällä pikku notkosta itselleen kahmi;-D).

Good luck!

 

PS. Osakemarkkinan arvostustasot tulevat lähiaikoina testiin, kun tulosjulkistuskausi alkaa.

Näytä koko viesti
Kulta sijoituskohteena - 2.7.2020 04.35

Kulta-  ja hopeakaivoksilla (=Philadelphia SE gold & silver miners index) kirjattiin juuri  paras neljännesvuosinousu kautta aikain:

44% yli  S&P 500:n

33% yli  Nasdaqin

51%  yli kullan hinnan

ja

22% yli  Bitcoinin.

In Gold we trust. yes

 

Näytä koko viesti