Olet täällä

Apple - 18.9.2020 01.44

Vieläköhän tämä ystävämme Applen osakekurssi (musta käyrä) ja historiallinen keskimääräinen arvostus (sininen käyrä) joskus hamassa tulevaisuudessa vielä kohtaa? 

Tulevaisuus tässä perustuu analyytikoiden tämän hetken konsensus tuleviin tuloksiin. Samansorttisia Fedin tiheiden ja syvien napinpainallusten aikaansaamia graafeja löytyy lukuisilta Ameriikan teknoilta. Herran siunausta ja varjelusta! Ei siinä mitään, mukana kuplassa ollaan ("vuoden tulokkaan" Zoomin tosin myin toissapäivänä  kun sen P/S luku on 88 eli täysin absurdi, kun esim. Amazonilla vastaava on 5).;-D

Näytä koko viesti
Markkina tänään: Seuranta- ja kommentointiketju - 18.9.2020 09.55

USA:ssa otetaan Nasdaq 100 bullvipua nyt reippaanlaisesti (jopa historiallisesti), viimeksi lähellä oltiin maaliskuulla.  Viikkografiikassa näkyy, että sijoittajien raha on virranut pois tavallisesta Nasdaq 100 ETF:sta (QQQ) kolmosella vivutettuun (ProShares UltraPro QQQ). Nasdaq 100 ei siis riitä. Kiinnostavaa. Huomion arvoista on myös se, että teknisesti heilumme erittäin kriittisella rajalla. Monet johtavat USA.n firmat ovat rikkoneet ylhäältä 50 päivän liukuvan esim. Amazon. Mahdollisuudet lähitulevaisuudessa kumpaankin suuntaan ovat kovat.

 

Näytä koko viesti
Exel Composites - 17.9.2020 11.27

Aki Pyysing kirjoitti:

Onko Exelistä jotain uutista, mitä mie en näe? Tai verrokki, jota en seuraa, joka noussut?

Kauppalehden nykyisin "kuumiksi" muokatut jututhan tunnetusti  näitä Suomen osakkeita mukavasti heiluttelevat (myös).

KL 16.9. "Kaikista kovin alennusprosentti eli 55,7 on komposiittivalmistaja Exel Compositesilla. Exelin osake kuuluu myös pörssin halpasarjaan. Sitä edullisempia osakkeita ei tämän vuoden p/e-luvulla mitattuna pörssistä montaa löydy.

Tämän vuoden ennusteilla Exelin p/e-luku on 12. Eli osake on yhä edullinen, vaikka kurssi onkin noussut koronakuopan pohjalta jo 50 prosenttia.

Sen arvostustaso on pysynyt edullisena, koska samalla myös tulosennusteet ovat nousseet. Toisella neljänneksellä yhtiö ylitti analyytikkoennusteet tekemällä roiman tulosparannuksen ja selättäen samalla suhdanneherkkään yhtiöön liittyvät pelot.

Ei siis ihme, että se on monen sijoittajan silmissä kuuma osake."

Tai ainakin toimittajan silmissä. Käyvätköhän toimittajat itse kauppaa ennen juttujensa julkaisemista ? Tästä voisi tehdä ns. syvällisempää tutkivaa journalismia (tai projekti taitaa olla menossakin ;-D)..

Muuten "Taloustoimittajat ry. suosittaa, että sen jäsenet pidättäytyisivät kokonaan kaupankäynnistä sellaisilla osakkeilla, jota koskevia aiheita he ovat alkaneet käsitellä tai jota koskevia aiheita ovat antaneet käsiteltäviksi. "

Näytä koko viesti
Markkina tänään: Seuranta- ja kommentointiketju - 16.9.2020 10.38

Vai saako Fed tänään lisänousua markkinaan ?

Näytä koko viesti
Usa Vaalit 2020 - 14.9.2020 10.03

Vaali- ja muiden kysymykseen tulevien alojen asiantuntijat, voiko tämän Ameriikassa suositun t-paidan perusteella päätellä todennäköisyyksistä jotain?

Näytä koko viesti
Markkina tänään: Seuranta- ja kommentointiketju - 13.9.2020 10.35

S&P 500 kolkuttelee 50 päivän liukuvaa ja on lyhyen aikavälin ylimyydyssä tilassa. Ensi viikolle voisi  hyvinkin uskaltaa ennustella nousua. Sen jälkeen on mahdollista hakea uutta vauhtia vielä alempaa eli 200 päivän liukuvasta, joka olisi noin 5 % nykytasoa alempana. Tämä johtuu mm. siitä, että pitemmän aikavälin kartta on edelleen hyvinkin  yliostetussa tilassa. Kauppaa käydään yli 2 standardipoikkeamaa pitkän ajan keskiarvosta eli varsin ”epänormaalilla” tasolla.

 

Erittäin isossa kuvassa mennään edelleen lujaa, kun hiukan pitävämpää pohjaa eli firmojen todellisia fundamentteja verrataan markkina-arvoihin.

Vuodesta 2009 S & P 500 -yhtiöiden osakekohtainen operatiivinen tulos on noussut 158 % ja liikevaihto 41 %. Osakekohtaisen tuloksen nousu johtuu mittavalta osin kululeikkauksista, valtavista omien osakkeiden takaisinostoista ( EPS, ROE, ROA, ROIC ja osakekurssi nousevat kivasti ja samalla aina niin  taitavan johdon bonukset!) ja monensorttisista kirjanpidon luovista pikku tempuista.Yhtiöiden markkina-arvo eli S & P 500 indeksi on noussut vastaavana aikana 366 %, kun mikään muu maailmassa ei tuota mitään.

Istumme täpötäydessä erään vauraan Fedin omistamassa teatterissa (maskit kasvoilla). Kaikki on hyvin, oikeinkin hyvin, tai ainakin siltä näyttää (toivottavasti kukaan ei huuda ”tuli on irti”, sillä silloin kaikki ryntäävät taas kohti kapeaa exit-ovea).

Näytä koko viesti
Tesla Motors ja vinoutunut todennäköisyysjakauma - täydellinen shortti vai shorttaajan mahalasku? - 12.9.2020 10.39

Teslan johdon jäsenet ovat kevennelleet Tesla-omistuksiaan  elo-syyskuun paikkeilla

- Hallituksen jäsen Kathleen Wilson-Thompson myi $5,643,550 (87 % omistuksestaan) 

- President of Automotive at Tesla Jerome Guillen  myi $7,184,927 (23 % omistuksestaan) 

- Hallituksen jäsen Kimbal  Musk myi $17,554,318 ( 5 % omistuksestaan)

Paljonko Nokian pörssiarvosta oli ns. odotusarvoa tammikuussa 2000? Vastaus:  97,5 % (vain 2,5 % perustui silloiseen reaalitilanteeseen).

Teslan arvosta odotusarvon osuus nyt on vielä suurempi.

Mitä tiedämme tulevaisuudesta ja lukemattomien kilpailijoiden puuhista?

 

 

Näytä koko viesti
Tesla Motors ja vinoutunut todennäköisyysjakauma - täydellinen shortti vai shorttaajan mahalasku? - 11.9.2020 04.48

Onhan tämä Teslan kuukausikartta perin erikoinen (lue "nykynormaali"). Samantyyppinen on kyllä monen muunkin ison ameriikan teknon. Toki Teslaa ei tulisi pitää "high-growth tech companynä" vaan autofirmana. Teslan lv ja tulos on pysynyt  viimeiset 4 neljännestä kutakuinkin samalla tasolla  (Q 1/20 notkahdusta lukuun ottamatta). Markkina on hinnoitellut osakkeen arvoon n. 400 USD (jotkut fundamenttimiehet mm.David Trainer ovat tosin vakuuttuneita, että "oikea arvo" on nykynäkymillä noin 50 USD). En yllättyisi, jos monet hype-yhtiöt tekevät  sivuttaisliikettä pitkään, kuukausia. Sivuttainen markkina kuvaa aikaa, jolloin markkina sahaa edestakaisin, mutta jonka pitkän aikavälin suunta on sivuttainen. Sivuttaisessa markkinassa sijoittaminen on kuin vuoristoradassa ajaminen; välillä mennään ylös ja sitten taas alas, mutta matka päättyy samalle tasolle, mistä se alkoikin.

"Päämäärä ei merkitse minulle mitään, liike on kaikki kaikessa" (Eduard Bernstein)

Happy trading (tässä on sopiva kohde) ;-D

 

Ps. ja tämäkin vielä

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/palavan-sahkoauton-sammuttaminen-on-tyolas-urakka-palopaallikko-mtv-uutisille-voi-kestaa-jopa-48-tuntia/7684934

Näytä koko viesti
Usa Vaalit 2020 - 10.9.2020 01.36

Täytyypä taas kysäistä taas Ruotsilalta kumpi voittaa ja pistää sentit likoon.

Kun vuonna 2016 suomalaisessa mediassa arvioitiin amerikkalaista vaalikampanjointia ja tulevia presidentinvaaleja, asiantuntijoiden joukossa oli käytännössä vain yksi ainoa henkilö, joka oli avoimesti tiedotusvälineissä - mm. TV:n ajankohtaisohjelmissa - sillä kannalla, että Donald Trumpilla on erittäin suuri mahdollisuus voittaa. Tämä asiantuntija oli  poliittisen historian dosentti Markku Ruotsila. 

Ruotsilalla on merkittävä ja syvällinen amerikkalaisen konservatiivisuuden tuntemus.  Hän on yksi Suomen asiantuntijakentän pätevimmistä henkilöistä selittämään, mistä Yhdysvaltain nykytila johtuu ja mitä sen taustalla on. Ruotsila julkaisi vuonna 2018 teoksen  Sydänmaiden kapina – Donald Trump, amerikkalainen konservatismi ja äärioikeiston nousu.

Näytä koko viesti
Tammiralli - 9.9.2020 01.03

kahvi kirjoitti:

 

Olisikohan tammiralli tältä erää tässä? Huippu viime viikolla?

Näkisin niin, että aikamoisen uhmakkaan opportunistinen pitää olla mikäli juuri nyt odottaa nousun jatkuvan. Ensi viikolla pörssi vetänee happea ja hinnoittelee Coronapandemian toteutumisen mahdollisuutta. Totta, tämän vuoden huiput ovat todennäköisesti vielä edessäpäin, mutta tältä erää nousu voi olla tässä. Nyt lähitulevaisuudessa (1-3 kk) kannattanee varmasti seurata tarkasti tilinpäätösjulkaisut ja erityisesti sitä, pääseekö Coronavirusnarratiivi yhtiöiden ensi vuoden näkymäosioon (esim. Finnair & Noho Partners).

 

Tässä kommentissa jo 26.1.2020 ennakoitiin  tämän vuoden kurssikehitys ja koronat  jo ihan nappiin. Onneksi olkoon.  yes

Näytä koko viesti