Kiinteistö- ja asuntosijoittaminen - 26.5.2023 - 09:59

Heikin Ashi 30.10.2022 - 08:12 :

Pörssikurssit reagoivat taloustilanteen muutoksiin nopeasti, asuntojen hinnat hyvin hitaasti.

Veikkaan, että ensi vuonna  tulee olemaan varsin poikkeuksellista menoa Suomen asuntomarkkinoilla, kun myytävää tulvii markkinalle kovaa vauhtia. Korkojen ja vastikkeiden nousu ja velkavivut alkavat vasta silloin kunnolla tehdä omaa tehtäväänsä ja totuus paljastuu. Myytävää on vyörynyt jo viime kuukausina Helsingissäkin markkinalle paljon ja myyntiajat pidentyneet huomattavasti ja hintoja tarkistellaan alas kovaa vauhtia.

1990-luvun rajuun notkahdukseen tuskin päästään (kuva alla), mutta kaikki edellytykset mukavalle, itseään ruokkivalle kierteelle ovat ilmassa. Yksi Helsingissä vuosikymmeniä toiminut välittäjä tosin kertoi, että "kesän jälkeen tilanne on muuttunut niin rajusti, ettei hän nähnyt vastaava edes 1990-luvulla". "Ihmiset eivät uskalla nostaa jo luvattuja lainoja."

Toki lähes kaikki käy yleensä kaupan, kun hintataso on oikea (joillain alueilla tosin eurokin on liikaa ja näitä alueita on Suomessa entistä enemmän).

Good luck!

 

 

Asuntomarkkina  alkaa vasta nyt kunnolla hyytyä, kun kaikki kolme perustekijää iskevät markkinaan yhdessä. Välitysalalta lähtee väkeä etsiskelemään muita  hommia, kun helpon fyrkendaalin tulo kuivui. Mielenkiintoista nähdä, miten alas tällä kertaa mennään. 

Hypo kertoo, että "pääkaupunkiseudulla palataan vuoden 2019 hintoihin" ja optimistisesti, että  "ensi vuonna asuntojen hintojen odotetaan nousevan kaksi prosenttia". 2019-taso merkitsisi noin 13 %:n laskua huipusta. Itse en olisi ihan näin optimisti: vuosi 2024 voi vielä olla karu, hyvinkin karu,  vaikka korot asettuisivatkin paikoilleen. Kiinnostava lisä kokonaisuuteen on, että konkurssien määrä Suomessa on tilastojen mukaan räjähtänyt: alkuvuonna konkursseja oli eniten yli 15 vuoteen. Tällä hetkellä kohtalaisen suuriakin yrityksiä keikahtelee. Mitä tämä vaikuttaa työllisyystilanteeseen ja sitä kautta asuntomarkkinaan neljäntenä tekijänä?

Mutta, kuten edellä sanottu : Toki lähes kaikki käy yleensä kaupan, kun hintataso on oikea (joillain alueilla tosin eurokin on liikaa ja näitä alueita on Suomessa entistä enemmän). Nyt selvitellään taas pitkän ilmaisen, runsaan ja varsin holtittoman rahanjaon jälkeen, mikä se uusi  "oikea hintataso" asunto-osastolla oikein onkaan. Varsin selvää on, että vanhoihin noteerauksiin ei päästä vuosikausiin.

Mutta, muistetaan positiivisesti näinä erikoisina aikoina: “Time is more valuable than money. You can get more money, but you cannot get more time.” 

 

 

Näytä koko viesti
Ukrainan tilanne - 22.5.2023 - 12:27

Taistelu Battle for Hostomel Airport Hostomelin lentokentästä oli ratkaiseva myös siksi, että Suomi on nyt tässä tilanteessa missä on. Jos Venäjä olisi vallannut Kiovan, asiat (ja Suomen osakemarkkinat) olisivat kovasti toisessa asennossa.

Kerrotaan, että tämä on yksi parhaista Ukrainan sodan dokumenteistä.

Battle for Hostomel Airport Battle for Hostomel Airport

Näytä koko viesti
Markkina tänään: Seuranta- ja kommentointiketju - 21.5.2023 - 08:40

Alkuvuosi 2023 ei näytä ollenkaan hassummalta teknopuolen  osalta. Vuonna 2022 teknot ja Nasdaq olivat todellisia surkimuksia ja vuoden 2022  parhaat suoriutujat, energia ja arvo-osakkeet, ovat puolestaan nyt huonoimmassa kastissa.  USA:n aluepankit ovat tänä vuonna romahtaneet indeksitasolla jo noin 31 %. Kun katselee viime aikojen sisäpiiriostoja USA:ssa, ovat monien aluepankkien johtoporukat olleet jostain syystä kovasti ostopuolella. Näin se maailma pyörii.

 

Näytä koko viesti
CFD kaupankäynnin kirjanpito - 5.5.2023 - 09:55

https://www.sijoitustieto.fi/sijoituskeskustelu/aloittelevat-sijoittajat/cfd-kaupan-kirjanpito

Näytä koko viesti
CFD Kauppa Osakeyhtiö Ongelma - 1.5.2023 - 16:04

Tämä ei ole mikään ongelma. Olet vain rahoittanut osakeyhtiösi toimintaa  antamallasi lainalla. Vastaukset alla (lihavoituna).

Perustin siis tilin ulkomaalaiselle brokerille, tein tilin käyttäen osakeyhtiön tietoja. Siirsin kyseiselle tilille rahaa omalta henkilökohtaiselta pankkitililtä 6000e. Raha ei siis ole missään vaiheessa käynyt osakeyhtiöllä esim osakepääomana. 

Kirjaat lainan oy:n kirjanpitoon: per Tili Broker an Velat osakkaalle 6000 euroa.

Nostin rahat pois kyseiseltä treiditililtä (5869e) paypalin kautta omalle tilille. Tässäkään vaiheessa rahaa ei mennyt osakeyhtiön kautta, vaan suoraan omalle henkilökohtaselle pankkitilille.

Kirjaat lainan poismaksun: Per Velat osakkaalle an Tili Broker.

Mun ottamat treidit, joita on noin 30kpl, pitäisi varmaan ilmoittaa tilinpäätöksessä? Mihin kohtaan ilmoitan treidit tai brokerilta saadun statementin otetuista treideistä ja rahojen nostamista ulos?

Kaikki treidit kirjaat ihan normaalisti osakeyhtiön liiketapahtumina sen mukaan kuin olen aiemmassa viestissä kertonut.

Lasketaanko nämä mun ottamat treidit nyt yksityishenkilönä vai osakeyhtiöllä otetuiksi? 

Treidit ovat osakeyhtiön, olet itse vain rahoittanut lainalla yhtiösi toimintaa ja sen on ihan normaalia ja yleistä (siitä voisit jopa periä pientä korkoakin, jos haluat).

Näytä koko viesti
Nokia - 25.4.2023 - 10:01

Päästäisköhän tästä jossain vaiheessa, tuota noin,  taas ikään kuin nousuun?

Näytä koko viesti
Incap - 21.4.2023 - 10:20

Katsellaan rauhassa, jos firman sisäpiiri alkaa ostella, jos ei, niin sitten voipi olla lisää huonoja uutisia tiedossa (monasti kun kaikkea ikävää ei valitettavasti kerrota heti). laugh

 

Näytä koko viesti
Konkareilta vinkkiä nuorelle sijoittajalle ja hieman apua - 17.4.2023 - 12:49

Lukaisepa vaikka tämä juttu noin niinkun alkajaisiksi laugh

"Näin tuplaat rahasi aina 6-7 vuoden välein"

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000007699887.html

Näytä koko viesti
Sisäpiirin kaupat - Seurantaketju - 16.4.2023 - 10:21

Amerikkalainen arvopaperivälittäjä yms. Charles Schwab (SCHW) notkahti sopivasti

 

ja sisäpiiri siirtyi painelemaan ostonappulaa 

ja tulos menee tähän malliin

https://www.marketwatch.com/investing/stock/schw/financials/income/quarter

ja anaalikot tähän malliin

Good luck!

Näytä koko viesti
Markkina tänään: Seuranta- ja kommentointiketju - 14.4.2023 - 14:43
Nagamorich kirjoitti:

 

Heikin Ashi kirjoitti:

Alkuvuosi 2023  S & P 500 indeksin sisällä näyttää nyt tältä. Ei olleskaan hullunpaa menoa monilla merkittävillä firmoilla.laugh

 

 

Kuvaako tuo laatikon koko arvoa suhteessa koko pörssiin?

Laatikon koko = ko. osakkeen kokonaismarkkina-arvo (= ko. osakkeen pörssiarvo *osakkeiden lukumäärä). 

Tässä vastaava 1 vuoden ajalta.

Näytä koko viesti