Olet täällä

Artikkelit

SijoitusInvest 2015: Politiikka ja öljy uhkaavat Venäjän taloutta

Sijoitustieto vieraili SijoitusInvest 2015 -messuilla Wanhassa Satamassa. Luvassa on muutamia poimintoja kiinnostavimmista esityksistä messuilta. Suomen Pankin Siirtymätalouksien tutkimuslaitoksen (BOFIT) Laura Solanko kertoi esityksessään pääsyyt Venäjän talouden heikkenemiseen.

Laura Solanko aloitti esityksensä huomauttamalla että Venäjän kasvuvauhti hiipui jo vuonna 2013, ennen öljyn hintaromahdusta tai lännen asettamia talouspakotteita. Sitä ennen vallinnut 7%:n kasvu ei myöskään Solangon mielestä ole realistista enään tulevaisuudessa.

Tänä vuonna Venäjän talous supistuu noin 3,5%:n vuosivauhtia. Pääsyinä rakenteelliset tekijät eli työikäisten kansalaisten määrän supistuminen, alhainen investointitaso sekä se, että nopein talouden kiinniottovaihe on jäänyt taakse. Myös valtion kontrolloimien suuryritysten suuri rooli Venäjän taloudessa on kasvua hidastava tekijä.

Romahduksen päätekijöinä ovat raaka-aineiden ja erityisesti öljyn hinnanlasku. Venäjän talous on viritetty tasolle jossa öljyn hinnan tulisi olla noin 100 dollarissa per barreli.

Kasvua hidastamassa ovat myös Venäjän tekemät poliittiset valinnat:

  • Suojautuminen ulkomaiselta kilpailulta

  • Tuontisubstituutio

  • Puolustusteollisuuden suosiminen

  • Valtion roolin kasvattaminen

  • Epävarmuuden kasvu sisä- ja ulkopolitiikassa

  • Pakotteiden vaikutus rahoituksen saatavuuteen

Lähivuosien BOFIT-ennuste povaa Venäjälle tänä vuonna -4% BKT-pudotusta, ensi vuodelle -2% ja vuodelle 2017 +1%.

Venäjä on yhä suuri talous, mutta sen suhteellinen asema heikkenee. Vuonna 2013 Venäjän BKT oli vain 20% Kiinan vastaavasta. Venäjän talous oli tällöinkin vain Italian kokoinen.

Katso uusimmat #Teerenpelit -jaksot ja tilaa Sijoitustiedon YouTube-kanava
Liity Sijoitustiedon jäseneksi