Talousrikokset -

Arvoisalle Herrasväelle nöyrin tiedoksiantoni; https://www.sijoitustieto.fi/sijoituskeskustelu/edistyneet-sijoittajat/… ,joka tarjoaa mahdollisuuden harjoittaa lukemis- ja kirjoitustoimintaa samaan aihepiiriin liittyen. Henkilökohtaisesti köyhän talon poikana pidän suuressa arvossa sopimusyhteiskunnan rikkojien toimintaa ennaltaehkäisevien mekanismien syntymistä, kehittymistä ja ylläpitoa. Arvoisalle Herrasväelle tahtoisinkin täten ilmaista voimakkaan tahtotilani edistää varallisuusloikkia köyhien talojen pojille sen hengessä, että puliveivaukset meillä ja muualla olisivat tällä forumilla huomion kohteena. Arvoisa Herrasväki hyötyy myös tästä, koska köyhien talojen poikien insentiivi harjoittaa vigilantismia omaisuuttanne kohtaan pienenee.

 

Alati Herrasväkeä kunnioittaen

 

I. Sulasalmi

Köyhien talojen poikien direktööri.

Näytä koko viesti
USA Vaalit 2016 -
Sinappikaasu kirjoitti:

Mitä aiotte ostaa tänään?

 

Muuri maksaa 25mrd. USD. Catepillar ja sementtiyhtiöt.

Näytä koko viesti
USA Vaalit 2016 -

Eiköhän tämä ollut tässä. Nyt sitten mietitään kuka on ulkoministeri (Gingrich?) ja puolustusministeri. 

Näytä koko viesti
USA Vaalit 2016 -

Tiukin vaali näillä näkymin vähään aikaan. Shy tory -ilmiö (https://en.wikipedia.org/wiki/Shy_Tory_Factor) toteutui? Freakonomicsin vanha jakso (http://freakonomics.com/podcast/much-president-really-matter-rebroadcas…) siitä kuinka paljon ekonometristen mallien mukaan USA:n presidentillä on väliä.

Näytä koko viesti
Arvokas harrastus arvosijoittamisesta -
Apeezi kirjoitti:

 

Opiskelusta.

 

Onko jotain spesifejä tapoja kielten opiskeluun? Käytän Ankia sanavaraston laajentamiseen, sekä saamaan tuntumaan fraaseihin. Opiskelussa todellakin kannattaa opiskella tehokkaammin, ei enemmän. Memo Extra - vinkkejä opiskeluun -kirjassa on ihan hyviä juttuja opiskeluun yleisesti, samoin Viisas pääsee vähemmällä : 52 niksiä tehokkaampaan ja onnellisempaan elämään -kirjassa.

 

 

Näytä koko viesti
Kolumni: California Über Alles -

Suomessa voisi pitää kapitalismin ideologisena riittinä Uberin ajamista yhden yön pikkujouluaikaan. Olisi verrattavissa muslimien käyntiin Mekassa, siis ihan vain sellainen ideologinen teko aatteen puolesta. On muuten yksi hyvä puoli, että on tottunut jo lapsesta asti näihin saatanan kalliisiin takseihin. Eipä tule ulkomaillakaan käytettyä taksia niin herkästi. Monessa paikassa paikallisten kanssa liikuttaessa sellaiset kilometrin siirtymätkin on tehty taksilla, ovat monesti ihmetelleet hinkuani kävellä. Ei nämä sosialismin aiheuttamat arvet taida koskaan parantua.

Näytä koko viesti
"I misinterpreted the rules" - Puliveivaukset pörsseissä, meillä ja muualla kautta historian -

Mukavat ja reippaat linja-autoyrittäjät ovat epäiltyinä useiden vuosien pituisesta maanlaajuisesta kartellista Suomessa (http://www.hs.fi/talous/a1454124502809). Ainakin yksi yritys kertoo pikemmin harjoittaneensa hyväntekeväisyyttä ”Olemme kaiken aikaa toimineet matkustajan edun mukaisesti ja noudattaneet viranomaisten ohjeita lain tulkinnasta sitä mukaa, kun niitä on meille annettu”, sanoo toimitusjohtaja Jarmo Oksaharju tiedotteessa (http://www.hs.fi/talous/a1453701004458). On myös käytetty oppikirjamaisesti otsikon mukaista puolustusta  "– Kyllä me nähdään että nämä uudet pelisäännöt ovat olleet aidosti niin epäselvät että se on tämän sekasotkun syynä, Mäkilä sanoo." (http://yle.fi/uutiset/bussiyhtioita_uhkaavat_jattisakot_kartellista/862…).

 

Seuraamme innolla tilanteen kehittymistä. Muuten olen sitä mieltä, että OnniBussille voitaisiin myöntää Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan kunniamerkki kuluttujan ylijäämän lisäämisestä.

Näytä koko viesti
PikkuSijoittelijan elämän ihmettelyä -
PikkuPro kirjoitti:

So that happened..

Oltiin pojan kanssa saunassa. Molemmilla vakiotyyliin mehumukit joissa vitusti jäätä. Poika (6v) härvää mukin alas, se tekee voltin enkä nää mihin/miten laskeutuu. Poika katsomaan, mie jatkan makoilua ylälauteella. Poika ilmoittelee "it's not so bad, some of it saved here!" ja samassa juo potasta. Niin, se oli näköjään alimmalla lauteella ja kierähtäessään mehusta oli iso osa lentänyt pottaan.

Seuraavat sekunnit on jännästi mulla sumussa. Ei nyt mikään paniikki kun ei potassa kakkarantujakaan. Kumminkin lineksi valikoituu se, että juon potan tyhjäksi(??). Jännä. En tosiaan osaa löytää syytä linelle, ehkäpä joku biologissävytteinen idea, että kun mun valvoessa poika juo mehua paska-astiasta niin juon sit mieki. Ihan mehulta maistu. So that happened.

-----------

 

Nyt oikeasti se videoblogi pystyyn!

Näytä koko viesti
Venäjä -
kohina kirjoitti:

 

I. Sulasalmi wrote:

 

 

Muuttuvatko ajat muuten Venäjällä? En osaa sanoa. Ainakin sitä hukattua potentiaalia on paljon.

 

 

 

Missä huomasit tämän hukatun potentiaalin? Matkan aikana tai muuten vaan yleisesti?

 

En missään silminnähden huomannut hukattua potentiaalia. Makrotasolla taas perustelin viestissäni nr. 2 mitä on tapahtunut sadan vuoden aikana Venäjällä vs Saksa. Mielestäni ero on näiden kahden välillä kasvanut huomattavaksi viimeisen sadan vuoden aikana, syynä näen pääosin harjoitetun politiikan. Talouden vapautumisen jälkeen eroa olisi pitänyt kuroa nopeammin kiinni, kuinka paljon nopeammin? En osaa vastata. Eron kiinni kuromisesta käytetään taloustieteessä termiä Perässähiihtäjän etu (https://en.wikipedia.org/wiki/Convergence_(economics)).

 

Perustan siis näkemykseni osittain kvalitatiivisiin syihin (erot Saksan ja Venäjän välillä poliittisessa mielessä) ja osittain kvantitatiivisiin (makrodata Saksa vs Venäjä). 

Näytä koko viesti
Venäjä -

Saavuin takaisin Suomeen viikko sitten, mutta nyt vasta sain kaikki tillit hampaiden väleistä pois (tilliä käytetään enemmän kuin riittävästi slaavilaisessa keittiössä), joten voin kirjoittaa pienen reportaasin. Matkalla ei ollut varsinaista päämäärää, mutta liike on tärkein, samoin matka ennemminkin kuin määränpää.

 

Lennolla Helsinki-Moskova täyttöaste oli n. 75%, lentolippu 169€ ostettuna 15pvä ennen lentoa, edellisenä päivänä hinta oli 150€ (ja kyllä! tyhjensin evästeet yms. jottei Momondon algoritmi nostaisi hintaa). Kai Finnairille tuosta reitistä jotain jää käteenkin. Matkustajista arvioisin 80% olleen äidinkielenään venäjää puhuvia. Hotellin maksoin paikan päälle saapuessa käteisellä 13 650ruplaa/7päivää (23€/pvä), luokitus kolme tähteä, mutta luultavasti oikea luokitus länsistandardeilla olisi kaksi. Sijainti juuri Puutarhakehän sisäpuolella 600m päässä kolmen metroaseman risteyksestä tarjosi ihanteelliset fasiliteetit liikkumiseen. Moskovassa autoa kannattaa käyttää ainoastaan yöaikaan, koska silloin metro ei kulje ja autolla voi jopa päästä eteenpäin. Jos haluaa edetä 3km/h vauhdilla, niin suosittelen käyttämään autoa liikkumiseen päiväsaikaan Moskovassa. Uber toimii Moskovassakin ja hinta 20km matkalle on n. 600ruplaa (n. 7,2€) ja Sheremetovan lentokentälle tai sieltä keskustaan on kiinteä hinta 1000ruplaa (n. 12€), aikaa menee siirtymään vähintään 1,5h reilun 30km matkaan. Sheremetovan lentokentälle tai sieltä keskustaan pääsee myös Aeroexpress junalla 470ruplan hintaan (n. 5,7€) Belorusskajan metroasemalta, matka vie vähän yli puolituntia.

 

Kuten Pekka Viljakainen sanoi (SK 3/16) on Venäjällä raha Moskovassa, ei Pietarissa. Toki valtaa Moskovassa pitävät pietarilaiset (Putin, Medvedev) tai muualta tulleet (mm. pormestari Sobyanin ja FSB:n johtaja Bortnikov). Moskovalaiset katsovat alaspäin muita venäläisiä, mutta tietenkin aika ajoin kysyn heiltä miksi valtaa Venäjällä ja Moskovassa pitävät muualta tulleet? Pushkinkin syntyi Moskovassa, mutta teki suurimmat taiteelliset saavutuksensa asuessaan Pietarissa. Moskovassa onkin ravintola Cafe Pushkin (http://cafe-pushkin.ru/en/), joka on hintaansa nähden kehnohko, mutta joka ilta vähintään toistakymmentä yli sadantonnin arvoista autoa odottelee kuskin kanssa tyhjänkäynnillä ravintolan edessä.

 

Moskovassa tosiaan yli sadantonnin autoa harvoin ajaa itse omistaja ja toinen erikoisuus on Porschen urheiluautomallit, nimittäin, niitä ajavat empiiristen kokemusteni mukaan yhdeksän kertaa kymmenestä 20 - 30-vuotiaat naiset. Joten, nainen, jos haluat saavuttaa materiaalista elintasoa nuorena, mene Moskovaan, siellä se onnistuu helpommin kuin Suomessa. 

 

Venäjällä on kysyntää muillekin länsituotteille kuin Porschelle, mutta Venäjän asettamat tuontisanktiot ovat tuoneet ilmeisiä vaikeuksia monille länsituoteille. Kaupoissa näkyikin yllättävän paljon sveitsiläisiä ja israelilaisia tuotteita korvaamassa tuontisanktioiden alaisia tuotteita. Yllätyin juustotiskillä, koska sieltä löytyi juustoja merkinnällä Франция (=Ranska). Paikallinen ystäväni selitti, että sosioekonomisesti ylempi luokka ei hirveästi pitänyt, kun kerralla kaikki ylellisyystuotteet hävisivät kaupoista, joten jollakin vippaskonstilla joitakin länsituotteita löytyy hyllyistä edelleen. Toinen asia on sitten FMCG-tuotteet (https://en.wikipedia.org/wiki/Fast-moving_consumer_goods), niitä löytyykin sitten lokalisoituina aika paljonkin mm. Valion juustotuotteita ja Fazerin karkkeja, joten ihan kaikkea liikevaihtoa eivät suomalaisetkaan yritykset eivät ole menettäneet Venäjältä.

 

Voimakkaasti liikevaihtoa Venäjällä ovat menettäneet länsimaiset investointipankit ja ne ovatkin kovasti vähentäneet työntekijöitään Moskovassa tai vetäytyneet kokonaan. Nekin, ketkä ovat jääneet jäljellä ovat siirtäneet pääosan kokeneemmasta väestään Lontooseen. Moskovassa työskentelee pääosin korkeintaan kaksi vuotta talossa ollut junior-väki ja yksi senior-tason työntekijä. Moscow City (https://en.wikipedia.org/wiki/Moscow_International_Business_Center) oli voimakkaasti rakenteilla vuonna 2010 kun viimeksi siellä kävin ja jo silloin kuultiin ääniä kuinka tyhjänä pilvenpiirtäjät ovat. Nyt niiden määrä näytti tuplaantuneen, mutta täyttöaste oli kuulopuheiden mukaan hyvällä tolalla. Mikä ei ollut hyvällä tolalla oli olutvalikoima Moscow Cityn ostoskeskuksen brittipubissa, listaa oli vaikka kuinka, mutta puoliakaan ei ollut saatavilla!

 

Venäjällä huhuillaan Medvedevin menevän vaihtoon ja seuraavaa pääministeriä arvuutellaan kiivaasti. Tällä toki voi olla jotain vaikutusta Suomeenkin, koska Medvedev on rakennettu imagoltaan teknologiatalouden suosijaksi. Seuraava pääministeri voi olla sitten jonkun muun toimialan perään enemmän tai olla olematta.  Tällä on sikäli merkitystä, että se toimiala mikä sattuu osumaan fokukseen voi odottaa osakseen suoranaisia verohelpotuksia ja lempeämpää viranomaiskohtelua. Venäjän kaltaisissa talouksissa on usein iso ero kirjoitetun lain ja sen täytäntöönpanon välillä, yrityksille tälläinen arvuuttelu on ihan jännää, mutta ei varsinaista ydinliiketoimintaa kovin monelle. Lisäksi viranomaiskohtelu ei välttämä ole johdonmukaista, vähän samanalaista koin itsekin lauantai-iltana klo 19.30 odotellessani seuralaistani saapuvaksi. Menin kahvilaan odottamaan ja tilasin oluen, sitten tarjoilija kysyi henkilöllisyystodistusta. Hieman huvitti, koska Venäjällä tämä oli ensimmäinen kerta koskaan ikinä missään kun joku on kiinnostunut varmistamaan täysi-ikäisyyteni alkoholiannostelun vuoksi. Näin ne ajat tosiaan muuttuvat.

 

Muuttuvatko ajat muuten Venäjällä? En osaa sanoa. Ainakin sitä hukattua potentiaalia on paljon.

 

 

Näytä koko viesti