Olet täällä

Artikkelit

Sijoitusmessut 2014: Sijoituspaneeli

Sijoitusmessut Tampere-talossa

Panelistit keskustelivat Suomen talouden tilasta

Sijoituspaneeli Tampere-talossa

Talouden asiantuntijat istuivat alas sijoituspaneeliin Tampereella järjestetyssä Sijoitusmessut 2014 -tapahtumassa. Paneelissa keskustelivat Kim Gran (Toimitusjohtaja, Nokian Renkaat), Reijo Heiskanen (OP-Pohjolan pääekonomisti) ja Timo Tyrväinen (Aktian pääekonomisti). Paneelissa käytiin keskustelua Nokian Renkaiden sekä muiden suomalaisyhtiöiden tilasta Venäjällä sekä yleisesti talouden tilasta kriisin vallitessa Ukrainassa.

Sijoituspaneelin alkuun panelisti kysyy Nokian renkaiden kuulumiset Kim Granilta.

Gran: Hyvää kuuluu, ei kummalisempaa, pärjätty viime vuosina erittäin hyvin, kaikki kysymyset liittyvät Venäjään. Venäjä on meille erilainen toimintalue kuin muille länsiyrityksille, me pidämme sitä kotimarkkinana. Venäjällä toimimiseen on suhtauduttava pitkämielisesti, ei tasaista kasvavaa viivaa, Venäjä on vaihteleva markkina, 2 kriisiä kymmenessä vuodessa ja se asettaa yritykselle erilaisia toimintavaatimuksia. Meidän bisnesmalliin on rakennettu kriisivara. Nokian Renkaat näkee kriisin mahdollisuutena kun kilpailijat etsivät pakotietä. Lyhyellä tähtäimellä ruplan devalvoituminen ja talouden hidastuminen vaikuttaa lyhyen aikavälin tulokseen.

Panelisti kysyy kommentteja Venäjästä ja Ukrainan tilanteesta.

Tyrväinen: Venäjän kasvuihmevuodet takana. Putin sai lahjaksi hyvän lähtökohdan kasvuun kriisin jäljiltä 90-luvun jälkeen. Kokonaistuotannon kasvu on ollut kokoajan hidastumassa, Venäjä palaamassa pysähtyneisyyden aikaan. Elintason kasvu pysähtyy joka ei turvallinen tilanne Putinin hallinnolle. Putinin valtakunnan parantaja -asema saa säröjä. Putinin suunnitelma saattoi olla ottaa hyväkuntoinen ja strategisesti merkittävä Krimi haltuun ja jättää huonokuntoinen Ukrainan lännen hoidettavaksi ja mahdollisesti myöhemmin syyttää huonosta talouden tilanteesta länttä.

Heiskanen: Venäjän talouden tasapaino on hyvä, ei kärsi velkaongelmista. Vaikeudet liittyyvät poliittiseen järjestelmään, omistajan suoja heikkoa.

Gran: Venäjän talouskasvu oli hidastunut jo ennen Ukrainan kriisiä. Venäjän talous on sitoutunut öljyn hintaan, mutta viimeiset pari vuotta ovat olleet poikkeuksellista aikaa. Suurin syy talouskasvun hidastumiseen on korkokannan nousu venäjällä. Liikepankkien marginaalit ovat nousseet, keskuspankit ovat pyrkineet hallitsemaan inflaatiota mutta tuloksena on samalla omaan jalkaan ampuminen. Venäjällä edessä hitaamman kasvun aika jota eristäytyminen länsimaista tulee hidastamaan edelleen. Uskon kriisin ohitukseen ja kasvun aikaan paluuseen, joskaan en yhtä nopeaan nousuun.

Tyrväinen: USA:n liuskekaasun päästäminen Eurooppaan on lähempänä ja mielipiteet ovat kääntymässä hyväksymiseen päin. Venäläiset öljy-yhtiöt ovat hämmennyksissä, kuinka saada öljystä entisaikojen kasvupotentiaalia?

Gran: Tällä hetkellä Nokian Renkaiden kokonaistuotanto jakautuu 82%:iin Venäjällä, loput Nokialla. Kriisin etenemisellä on valtava vaikutus tuotannon etenemiseen. 45% kokonaistuotannosta myydään Venäjälle ja loput viedään muualle. Ruplan devalvoituminen on kaksiteräinen miekka, osa tuotannosta viedään euroissa ja luodaan ruplissa, samalla kun osa tuotannon tulosta heikkenee (ruplissa myytävä osuus). Nettovaikutus on aika neutraali. Jokaisessa kriisissä on mahdollisuus. Venäjän BKT kasvaa pitkässä juoksussa 3-4% ja Nokian Renkaiden näkemykset perustettu siihen. Suhteessa kilpailijoihin Nokian Renkaat näkee kriisin mahdollisuutena samalla kun muut etsivät pakotietä Venäjän markkinoilta.

Heiskanen: Uskon kriisin väistymiseen sekä korjausliikkeeseen osakemarkkinoilla sitten, kun sen aika on.

Tyrväinen: Muut suomalaiset pörssiyhtiöt ovat antaneet samansuuntaisia kommentteja, eli ruplan heikkeneminen osittain hyödyllistä. Venäjää täytyy katsoa osana isompaa kokonaisuutta, rahotusvaikeudet lähteneet osittain euro-alueelta.

Gran: Tärkein asia Nokian renkaiden kasvulle on jakelun kehittäminen, Vianor kasvun keihäänkärki ja tarkoituksena on ottaa yhä enemmään haltuun koko arvoketju. Voimakasta kasvua haetaan Keski-Euroopassa sekä Venäjällä.

Panelisti kysyy loppuun Granilta Nokian Renkaiden osakkeenomistajia kiinnostavan kysymyksen Suomen valtion tekemästä veropäätöksestä.

Gran: Uskomme voittavamme keissin, päätös oli suoraan sanoen hanurista. Päätökselle ei ole lakiperusteita, sekä vakavia prosessivirheitä, eli oikeuteen mennään. Muutoin veroetu Venäjällä tulee säilymään vuoteen 2020 asti, ellei Suomen verottaja keksi lisää temppuja.

Pirkanmaan suurin sijoitustapahtuma, Sijoitusmessut, järjestettiin Tampere-talossa maaliskuussa 2014. Sijoitustieto oli paikalla kuuntelemassa tapahtuman luentoja ja tiivistelmiä luentojen annista löytyy Sijoitustiedon Artikkelit -sivulta.

Sijoita kryptovaluuttoihin turvallisesti ja luotettavasti
Liity Sijoitustiedon jäseneksi