Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa

7.11.2019 - 19:31 #28940

Onkija

+128
Liittynyt:
31.10.2019
Viestejä:
201

Kiitti kommentista, mutta oman blogin pitäminen vaati kyllä liikaa eforttia. Mielestäni Sijoitustieto on täynnä mielenkiintoisia keskusteluja ja mielipiteitä, niin kyllä jatkossakin olisi tarkoitus osallistua niihin. Etenkin, jos joku huutelee puskista, että ”told you so” tai jos joku väittää ilman perusteita jotain, niin on mielestäni ihan aiheellista kysyä hieman tarkennusta.

Pakko antaa, vielä propsit sulle siitä miten avoimesti oot avannu asioita blogissasi. Moni sun asemassa ei lähtis esim. avaamaan omaa ajatusmaailmaansa noin avoimesti ja vastaamaan oikeastaan ihan mihin vaan mitä porukka täällä ikinä onkaan kyselly. Kuten aiemminkin mustakseni sanoin, moni juttu mist oot kirjoittanut, on se sitten koulutukseen, pokeriin tai yleensä etuoikeutettuun elämään liittyvää tarinaa, niin antaa monelle kyllä ainutlaatuisen tilaisuuden nähdä ja kuulla asioista ja kokemuksista joihin Matti Meikäläinen ei välttämättä itse törmäisi. Ehkä se saattaa jopa motivoida jotain painamaan kovaa duunia, mutta keep up the good work! (Y)

0
0
7.11.2019 - 22:04 #28941

hauturi

+3078
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2260
Jeans kirjoitti:

Hauturille: Etätyönä voisi teoriassa varmaan tehdä jo hyvin iso osa monen työtehtävistä, mutta miten se käytännössä onnistuisi on eri asia. Tulee olemaan mielenkiintoista seurata kehitystä tällä saralla.

Itse koin valaistumisen, kun ensin vaihdoin firmaa sellaisesta, jossa etätyötä kyllä jonkun verran tehtiin, mutta aina vähän karsastettiin, sellaiseen, jossa siihen jos nyt ei suoraan kannusteta, niin ainakin suhtaudutaan hyvin myönteisesti. Alkuun tosin tein paljon töitä asiakkaalle, joka toivoi läsnäoloani, mutta sen asiakasprojektin loputtua olen nyt tehnyt jonkin aikaa n. 80% ajasta etänä - ja ollut itsekin hämmästynyt miten hyvin se onnistuu. Oma näkemykseni on, että tietysti välineiden pitää olla kunnossa, mutta se ei paljon vaadi; sen jälkeen lähes kaikki on kulttuurista kiinni. Lisäksi, projektissa missä on porukkaa eri puolilta maailmaa ei muutenkaan ole järkevää lennättää kaikkia samaan paikkaan, ja jos palaverissa yksikin on etänä, voivat käytännössä kaikki olla.

e: ala ei tosin ole rahoitusala, vaan tietotekniikka, mutten usko että siinä loppupelissä on paljon muuta eroa kuin se kulttuuriero - joka siis on alan sisälläkin yritysten välillä. Asiakkaat on kyllä finanssisektorilta.

0
0
8.11.2019 - 18:05 #28967

Golden Buzzer

Liittynyt:
8.11.2019
Viestejä:
1

Moi Jens. Kiitos loistavasta blogista! Yksi kysymys tuli mieleeni. Oletko lahjoittanut koskaan rahaa hyväntekeväisyysjärjestöille tai esim joillekin yksittäisille ihmisille? Tuli mieleeni tämä kun luin uutisen jossa yksittäiset ihmiset, joilla rahaa riittää, ovat lahjoittaneet rahaa esim urheilijoille nimettöminä.

https://www.is.fi/yleisurheilu/art-2000006301599.html

0
0
10.11.2019 - 17:40 #29000

Jeans

OP
+2320
Liittynyt:
7.7.2014
Viestejä:
1076
Kommervenkki kirjoitti:
Jeans kirjoitti:

Toki sitä ei koskaan tiedä miten mieli vielä voi muuttua, mutta tällä hetkellä on hyvin vahvasti fiilis, että LSEn jälkeen koulut saa riittää.

Yksi out of the box idea joka voisi sopia sinulle olisi liikennelentäjän lupakirja. Patrialta n. 100k. Uskon, että psykologiset ja kognitiiviset testit eivät olisi sinulle suuri kynnys kouluun tai töihin valmistumisem jälkeen. Siinä on ammatti, jota ei omakustanteisesti pysty harrastamaan kuin useamman sadan megan jälkeen (puhutaan liikennekoneilla lentämisestä). Voisit tehdä osa-aikaisena harrastuspohjalta ja bonuksena aina paistaa aurinko toimistoon, vaikka olisi mikä räntäpaskamyrsky maassa. Long-haulia lentäessä 3-4x kuukaudessa töitä.

Kieltämättä vähän kaukaa haettu idea näin laskentatoimen ja rahoituksen maisterin opiskelijalle. laugh Sulla näyttää olevan intohimona lentäminen ja musta tuntuu, että teet nyt sen yleisen virheen, että ajattelet muita kiinnostavan yhtä paljon ne samat asiat, jotka sua kiinnostaa. Mulla ei kyl ikinä oo tullut mieleen, että haluaisin ryhtyä lentäjäksi. Uskon aika vahvasti, että tulevaisuus tulee olemaan sijoittamisen parissa. Politiikkakin kiinnostaa jatkuvasti entistä enemmän, mutta saatan olla vähän turhan suorapuheinen ja kompromissihaluton siihen hommaan.

Erik kirjoitti:

Pari kyssäriä Lontoosta:
Kuinka kauan arvioit, että kouluhommat vie aikaa viikossa? (as in at your performance standards, not what's required to pass) 
Mihin muuhun hereilläolo aika siellä kuluu, top 3? Luetko koulukurssien lisäksi muuta kirjallisuutta? Mitkä asiat koulun ulkopuolella Lontoossa on paremmin suhteessa Suomeen?

Paha arvioida kauanko kouluhommiin menee kun mulla on ehkä vähän huono tapa, että tulee selailtua kaikennäköistä koneella samaan aikaan kun teen niitä. Sanoisin, että ei nyt ainakaan hirveesti enempää kuin suomalaisessa kauppiksessa. Tietty kun vedän syyslukukaudella viisi kurssia eli 25% nopeemmalla tahdilla niin joutuu vähän tsemppaamaan. Suurimmalle osalle muista tää ajanjakso on varmasti työläämpi, koska on duunihaut meneillään samaan aikaan. Mulla jäi yhdessä vaiheessa aika paljon kirittävää kun otin pidennetyn viikonlopun Suomeen ke-su, jonka aikana oli tarkoitus myös tehdä kouluhommia mutta meni sit dokausputkeks. Helsingissä tuntuu, että joka viikonlopulle ois aina jotain rientoja, ja yks parhaimmista asioista Lontoossa on ollut, että on voinut vaan rentoutua ja ottaa iisisti. Käynyt hyvissä rafloissa ja elokuvissa. Mulla on paljon kirjallisuutta odottamassa, mutta ei oo koulukirjojen jälkeen jäänyt energiaa niihin. Ravintolaskene on täällä ihan eri luokkaa ja vieläkin on vaikka kuinka pitkä lista mestoja, joissa haluaisi käydä. Täältä löytyy esim. 67 michelin tähden ravintolaa. Liikenneruuhkat on jotain uskomatonta, eikä ne oo vaan jonkun erityisen ajan vuorokaudesta, vaan ihan aamusta iltaan ja viikonloppuisinkin. Ennen pokerimenestystä liikuin Suomessa tosi paljon julkisilla ja oon oppinut käyttämään niitä täällä taas. Metro on hemmetin kätevä ja useimmiten paljon nopeampi vaihtoehto kuin taksi.

Tomi Haataja kirjoitti:
Jeans kirjoitti:

Okei, tässä en kyl muista miten nää menee. Riskiprofiilit on ainakin erilaisia roll overatessa lyhyemmän expiryn optioita tai ostamalla pidemmän expiryn option. Sinänsä kummankaan vaihtoehdon ei pitäisi olla sen parempi kuin toinen, koska muuten tilannetta voisi arbitroida ostamalla edullisempaa vaihtoehtoa ja myymällä toista. Roll overaamalla saattaa tulla halvemmaksi betsata deltaa. Jos joku optioiden parissa työskentelvä lukee tätä niin saa mielellään vastata!

Ainakin Vineer Bhansali on esittänyt omia laskelmiaan Tail Risk Hedging -kirjassa tähän aiheeseen Rolling Tail Hedges:

  • Jos transaktiokuluja ei oteta huomioon, niin sama määrä delta exposurea ajalle X (esim. 12 kk) tulee sitä edullisemmaksi, mitä tiheämmin roll oveeraa.

Jees eli intuitioni oli oikeessa.

Tomi Haataja kirjoitti:

Sivuhuomiona tähän mielenkiintoiseen optiokeskusteluun: Tottakai sama delta maksaa enemmän kun sen ottaa optioilla vs. shorttaamalla (riskien ulkoistaminen on bisnestä ja bisneksessä tarkoitus on tehdä voittoa). Itse ainakin välillä tykkään maksaa siitä, että joku muu hoitaa mun position risk managementin esimerkiksi jos betsaan vaikka lääketutkimuksen epäonnistumista eli käytän näissä usein put spreadeja vs. shorttaamista. Parempaa valueta saan ajalleni siinä missä uskon olevani hyvä eli näiden keissien funda-analyysissä.

Just näin, enkä tätä monimutkaisempaa asiaa yrittänytkään väittää, jonka takia yllättikin vähän, että tästä sai väännön aikaseksi. Se on tietenkin totta, että jos shorttaamisen kaupankäyntikulut ovat ylihintaisia niin option ostamisesta voi tulla halvempaa, siitä tuskin kukaan on eri mieltä. Noh pitää vaan jatkossa olla entistä tarkempi määrittelemään asiaa, josta lähtee väittelemään, tai todennäköisemmin vaan vältellä nettiväittelyä ylipäätänsä. Hauska huomio, että on muuten 10 kertaa hauskempaa seurata muiden väittelyä netissä kun olla itse vääntämässä.

ben1 kirjoitti:

Mielenkiinnolla olen lukenut keskustelujanne ja eka kertaa kommentoin sijoitustiedon keskusteluihin. 

Short vs put -keskustelussa jäi mietityttämään, että jos esim. IB:llä shorttaa niin määräytyykö shorttaajan maksama lainakorko lyhyeksimyynnin ajankohdan mukaan vai olenko ollut väärässä käsityksessä, että korko muuttuu markkinoiden mukaan? Eli olenko ollut väärässä, että shorttiposition pitämisestä aiheutuvaa kustannusta ei voi varmuudella tietää lyhyeksimyynnin ajankohtana ja näin ollen shortti vs put strategian tarkkaa tapauskohtaista kustannustehokkuuden vertailua ei voi tehdä positiota ottaessa. Toki yleensä (niinkuin Jens perustelee) shortti on puttia kustannustehokkaampi (välittäjän omia kuluja en nyt ota huomioon).

Tää oli se virheellinen ajatustapa, jota uskon myös Erikin ajatelleen. Osakeshortit taitaa olla lähes aina muuttuvalla korolla ja ainakin on sitä ollut mulle. Korko voi siis kyllä muuttua markkinoiden mukaan, mutta option myyjä ottaa tämän satavarmasti huomioon hinnoitellessaan optiota. Eli jos uskotaan borrow feen todennäköisesti lähtevän nousuun lähitulevaisuudessa niin put-optio kallistuu jo nykyhetkessä, eikä se siten ole tässäkään tapauksessa shorttaamista halvempaa. Jos fämä ei pitäisi paikkansa niin option myyjä olisi tehnyt virheen hinnoitellessaan option liian halvaksi ja tekisi treidillä tappiota, koska hänen olisi joka tapauksessa itse pidettävä shortti päällä option expiryyn asti hedgatakseen riskin put-optiosta, jonka oli myynyt. Tietenkin jos ostat put-option nyt ja borrow fee nousee markkinoiden odotuksia enemmän, niin teet voittoa ja se tulee halvemmaksi kuin shorttaus. Mutta silloin on vaan käynyt negatiivisen odotusarvon tilanteessa tuuri, samalla tavalla kuin jos laitat rulettiin rahat punaiselle ja voitat niin teet voittoa mutta se ei tarkoita, että aluperäinen betsi oli hyvä.

Mutta tarkoitus ei ole aloittaa tällä mitään uutta vääntöä, eikä erityisen kiinnostava keskustelunaihe muutenkaan mielestäni oo. Erik voi toki korjata jos ei ajatellut näin.

Onkija kirjoitti:

Pakko antaa, vielä propsit sulle siitä miten avoimesti oot avannu asioita blogissasi. Moni sun asemassa ei lähtis esim. avaamaan omaa ajatusmaailmaansa noin avoimesti ja vastaamaan oikeastaan ihan mihin vaan mitä porukka täällä ikinä onkaan kyselly. Kuten aiemminkin mustakseni sanoin, moni juttu mist oot kirjoittanut, on se sitten koulutukseen, pokeriin tai yleensä etuoikeutettuun elämään liittyvää tarinaa, niin antaa monelle kyllä ainutlaatuisen tilaisuuden nähdä ja kuulla asioista ja kokemuksista joihin Matti Meikäläinen ei välttämättä itse törmäisi. Ehkä se saattaa jopa motivoida jotain painamaan kovaa duunia, mutta keep up the good work! (Y)

Kiitti! Vaikka tänne silloin tällöin lipsahtaa jotain pientä yksityiselämästänikin niin kun oon 95 prosenttisesti keskittynyt ura/koulujuttuihin en oo jotenkin itse kokenut avanneeni erityisen avoimesti asioita, mutta kun tuota samaa on kommentoitu aiemminkin niin kai se sit niin on. Oletan sen perustuvan enemmän siihen, että oon aina puhunut aika avoimesti rahasummista, mikä ei suomalaisessa kulttuurissa oo erityisen tavallista. Se on jotenkin kantautunut mukanani pokeribloggausajoilta. Mun mielestä pokeri ja sijoittaminen on siinä mielessä samanlaisia, että onnistumiset mitataan useimmiten rahassa ja mä koen, että tekee lukijan kannalta paljon mielenkiinnostavammaksi, jos välillä sanoo euroissa paljonko laittoi sisään ja paljonko tuli ulos verrattuna siihen, että aina puhuisi vaan prosenteista. Riski tässä on tietty, että lukija saattaa kokea sen kerskailuna, mutta oon luottanut siihen, että tässä vaiheessa lukijat tuntevat mun tyylin ja ymmärtävät, ettei kyse ole siitä. Korjatkaa ihmeessä jos oon väärässä.

Golden Buzzer kirjoitti:

Moi Jens. Kiitos loistavasta blogista! Yksi kysymys tuli mieleeni. Oletko lahjoittanut koskaan rahaa hyväntekeväisyysjärjestöille tai esim joillekin yksittäisille ihmisille? Tuli mieleeni tämä kun luin uutisen jossa yksittäiset ihmiset, joilla rahaa riittää, ovat lahjoittaneet rahaa esim urheilijoille nimettöminä.

https://www.is.fi/yleisurheilu/art-2000006301599.html

Vuonna 2012 osallistuin Vegasissa Big One for One Drop -turnaukseen, joka oli selvästi maailman suurin pokeriturnaus, joka oli koskaan järjestetty. Turnauksen miljoonan dollarin sisäänostosta meni noin $110k dollaria hyväntekeväisyyteen. Toki ajattelin, että turnaus oli silti voitollinen mulle mutta lahjoitusosuudesta jäi erityisen hyvä fiilis. Muuten en oo muutamaa Unibetin hyväntekeväisyysturnauksen voittoa lukuunottamatta lahjoittanut hyväntekeväisyyteen. Yksittäisille politiikoille pari kertaa. On kyllä tulevaisuudessa juttu, jota aion varmasti tehdä enemmän, rahoja kun ei saa hautaan mukaan kuitenkaan.

0
0
10.11.2019 - 19:04 #29001

Kommervenkki

+23
Liittynyt:
30.12.2015
Viestejä:
99
Jeans kirjoitti:
Kommervenkki kirjoitti:
Jeans kirjoitti:

Toki sitä ei koskaan tiedä miten mieli vielä voi muuttua, mutta tällä hetkellä on hyvin vahvasti fiilis, että LSEn jälkeen koulut saa riittää.

Yksi out of the box idea joka voisi sopia sinulle olisi liikennelentäjän lupakirja. Patrialta n. 100k. Uskon, että psykologiset ja kognitiiviset testit eivät olisi sinulle suuri kynnys kouluun tai töihin valmistumisem jälkeen. Siinä on ammatti, jota ei omakustanteisesti pysty harrastamaan kuin useamman sadan megan jälkeen (puhutaan liikennekoneilla lentämisestä). Voisit tehdä osa-aikaisena harrastuspohjalta ja bonuksena aina paistaa aurinko toimistoon, vaikka olisi mikä räntäpaskamyrsky maassa. Long-haulia lentäessä 3-4x kuukaudessa töitä.

Kieltämättä vähän kaukaa haettu idea näin laskentatoimen ja rahoituksen maisterin opiskelijalle. laugh Sulla näyttää olevan intohimona lentäminen ja musta tuntuu, että teet nyt sen yleisen virheen, että ajattelet muita kiinnostavan yhtä paljon ne samat asiat, jotka sua kiinnostaa. Mulla ei kyl ikinä oo tullut mieleen, että haluaisin ryhtyä lentäjäksi. Uskon aika vahvasti, että tulevaisuus tulee olemaan sijoittamisen parissa. Politiikkakin kiinnostaa jatkuvasti entistä enemmän, mutta saatan olla vähän turhan suorapuheinen ja kompromissihaluton siihen hommaan.

 

Tämä idea tuli mieleen kun olit ostanut sen SpaceX:n lennon silloin joskus. Arvelin, että saattaisi olla vastaavaa mikä kiinnostaisi. yes 

0
0
15.11.2019 - 20:32 #29109

Jeans

OP
+2320
Liittynyt:
7.7.2014
Viestejä:
1076

72-sivuisena tää blogi alkaa olla sen verran pitkä, että harva uudempi lukija jaksaa lukea sen kokonaan läpi. On pidemmän aikaa ollut mielessä editoida alkupostaukseeni lista mielenkiintoisia kirjoituksiani kun muutenkin on ollut suunnitelmissa selata koko blogi alusta loppuun läpi. Sain sen nyt vihdoin tehtyä ja pakko todeta, että yllättävän vähän olin eri mieltä nuoremman itseni kanssa. Joissain keskusteluissa oli juttuja, jotka olivat menneet hieman ohi ja joihinkin väittelyihin olisi nyt löytynyt parempia ja selkeämpiä argumentteja. Paljon mielenkiintoista vääntöä on ollut eikä tässä oo suinkaan kaikkea:

2.12.2014. Livepokerigrindausta Cyrilin kanssa täällä ja täällä.

24.2.2015. Suominen-analyysi.

8.8.2015. Päivitystä Virgin Galacticin avaruuslennosta.

30.10.2015. 2015 vuoden pokeripelit ja pari syvällistä käsianalyysia.

25.11.2015. Avoimen Kauppiksen opintojen aloitus.

7.12.2015. Opintolainahyvitys, ilmaista rahaa tarjolla opiskelijalle.

21.4.2016. Case DNA, Finda ja PHP.

26.5.2016. Pokeripäivitystä ja tarinaa miljoonan dollarin voitto-illasta Full Tiltillä 2010.

15.9.2016. Maailmanmestaruuden ja 1,1 miljoonan dollarin voitto Las Vegasissa.

26.9.2016. 273 tuhannen dollarin WCOOP-rahastus.

17.11.2016. Capmanin ja Norvestian fuusion keskustelu alkaa.

28.1.2017. Tieto treidausyhtiö Susquehanna International Groupin internshipistä jenkeissä ja Finnish Poker Awardsin vuoden pelaaja -palkinnon voitto.

3.3.2017. 90-luvun lama ja vanhempieni kahden asunnon loukku.

2.4.2017. Kolumni: Haastattelu: Jens Kyllönen Sijoitustiedon osakkaaksi.

6.4.2017. Mietintää miksi hedge fundin ei aina tarvitse voittaa indeksiä tuotossa, jotta voi olla hyödyllinen.

6.4.2017. Mistä kouluista Susquehanna International Groupin harjoittelijakollegat ovat.

2.6.2017. Arvopaperin kansikuvajuttu.

5.6.2017. Saapuminen Philadelphiaan työharjoitteluun.

8.6.2017. Ensimmäiset päivät Susquehanna International Groupissa.

23.6.2017. Laajempi päivitys työharjoittelusta.

8.7.2017. Optioteoriaa ja optioiden voitollisesta treidaamisesta.

15.7.2017. Susquehannan quant- ja research -osastoista. Mayweather vs Mcgregor nyrkkeilymatsin keskustelu alkaa.

16.7.2017. Pohdintaa Mayweather-Mcgregor -matsista ja urheiluvedonlyöntimarkkinoiden hinnanmuodostuksesta.

23.7.2017. Lyön 200 tuhatta euroa Mayweatherin voitolle.

1.8.2017. Tarinaa työharjoittelusta. Kahdeksan viikkoa mennyt ja neljä jäljellä.

5.8.2017. Tradingdeskin hommista Susquehannalla.

23.8.2017. Lyön 100 tuhatta euroa lisää Mayweatherin voitolle ja avaan kunnolla logiikkaa betsini takana.

3.9.2017. Pientä tarinaa Susquehannan treideristä ja blogikirjoituksestani Susquehannan gaming-blogiin.

30.10.2017. Kolumni: Jens Kyllönen huipputradingfirmassa harjoittelijana.

26.11.2017. Päivitystä opiskeluista Hankenilla ja mahdollisesta maisterin suorittamisesta Lontoossa.

22.12.2017. 2017 paketissa.

17.1.2018. Pohdintaa Bitcoinin valuaatiosta.

18.3.2018. Arvosijoittaminen.

5.6.2018. Viimeiset kolme vuotta elämästäni: Valmistuminen Hankenilta, 3 miljoonaa voittoa pokerista ja yli 100 prosentin tuotto salkulle.

2.12.2018. GMAT-tulokset ja vinkkejä GMATin harjoitteluun.

6.12.2018. Vinkkejä GMATiin osa 2.

16.12.2018. PLO Matrix, PLOn preflop solveri.

27.12.2018. Vuoden 2018 pokeripelit ja käsianalyysi.

17.1.2019. Mensan ÄO-testi.

12.2.2019. Politiikasta.

1.3.2019. Tesla short-keissinä.

27.3.2019. Ketä äänestän eduskuntavaaleissa.

9.4.2019. Fintechistä ja perinteisten pankkien disruptiosta.

18.4.2019. Hyväksyntä London School of Economicsiin.

27.4.2019. Nordean rahastojen kritiikkiä.

3.6.2019. PLO-turnausstrategiaa ja käsianalyyseja WCOOP 102k rahastuksesta.

14.6.2019. Shorttaamisesta ja Glastonin merkintäetuoikeusannin arbitraasista.

16.8.2019. Trump ja Asap Rockyn vankilaepisodi Ruotsissa.

16.8.2019. Keskustelu hitas-asunnoista alkaa.

1.9.2019. Mikä motivoi mua ja päivitystä pokeripeleistä.

16.9.2019. Pro Farm ja vinkkejä startup-sijoittamiseen.

25.9.2019. Mandatum Trader x Jens Kyllönen.

27.9.2019. Muutto Lontooseen ja kämppäkatastrofi.

1.10.2019. Analyysi Kamuxista.

16.10.2019. London School of Economicsista.

0
0
15.11.2019 - 21:01 #29110

vsquid

+50
Liittynyt:
26.7.2019
Viestejä:
76
Jeans kirjoitti:

27.4.2019. Nordean rahastojen kritiikkiä.

Tähän voisi heittää vähän toista näkökulmaa. Tuottokorista olen samaa mieltä, että tuohon ei pahemmin kannata koskea, ellei sitten halua ulkoistaa kaikkea salkun hoitoa jollekin. Huono ja kallis salkun hoito kuitenkin on parempaa kuin rahoja makuuttaminen tilillä.

Nordea rahastot vs ETF:t: Nordea kelpuuttaa omat rahastonsa lainojen vakuudeksi, ETF:iä ei. Tästä voi olla etua, mikäli haluaa vivuttaa salkkuansa. 0,2% vs 0,4% ei kuluerona ole mikään suuren suuri ja vakuutena käyttö voi keikauttaa tämän omien rahastojen eduksi. Toki muilla välittäjillä voi käyttää samaan superluottoa jna salkkulimiittejä, joihin yleensä myös ETF:t kelpaavat vakuudeksi.

Vakuutuskuori: Päätellen Tuottokorista, ystäväsi varat ovat henkivakuutustuotteessa. Ennen näihin liittyi kova kulut, mutta hinnat ovat koko ajan tulleet alas. Tällä hetkellä esim Nordea Capitalin palkkio on 0,4% 100k sijoituksiin asti ja tämän jälkeen 0,1% vuodessa. Vakuutuksen sisällä varoja voi siirtää kohteesta toiseen ilman veroseuraamuksia. Tämä käytännössä mahdollistaa oman rahastojen rahaston pyörittämisen kohtuullisilla kuluilla (esim indeksirahasto 0,4% + vakuutuksen kulu joka lähestyy 0,1% sijoitetun rahamäärän kasvaessa). Parhaassa tapauksessa voittoja ei edes tarvitse kotiuttaa koskaan, vaan käyttörahaa saa nostettua vakuutusta vastaan lainana. Kokonaisuutena mielestäni Nordea Capital + Nordean indeksirahastot muodostavat hyvin tehokkaan ja kohtuuhintaisen tavan indeksisijoittamiseen, ja tästä syystä se onkin itselläni käytössä.

0
0
15.11.2019 - 21:19 #29111

Jeans

OP
+2320
Liittynyt:
7.7.2014
Viestejä:
1076

Mulla on toisen pankin kautta 0,2%/vuosi kulun vakuutuskuori, jonka sisään saa ostaa käytännössä mitä vaan, ja pankki antaa myös lainaa sitä vastaan. Mielestäni vakuutuskuoresta menettää suurimman hyödyn, jos päätyy indeksisijoittamiseen. Silloin on parempi vaan laittaa fyrkat kiinni johonkin laajasti hajautettuun ja osingot uudelleensijoittavaan rahastoon, eikä missään vaiheessa myydä. Kuten totesit, kyllä ETFiäkin vastaan lainaa saa.

Edit: Pitää tosin todeta, että joo kaverilla taisi olla sama diili ja yllättyin kyllä siitä, miten alhaisia kulut loppujen lopuksi olivat. Eli jos pysyy poissa Tuottokoreista ja vaan niissä 0,4%/v indeksirahastoissa niin ei mitään isoa virhettä tee. Kannattaa muuten tutustua siihen, miten laki muuttuu vakuutuskuorten osalta vuodenvaihteessa. Ei enää saa nostettua sijoitettua pääomaa ulos verovapaasti, jos kuoren sisällä on voittoja.

0
0
15.11.2019 - 22:07 #29113

RVP

+15
Liittynyt:
18.12.2014
Viestejä:
19
Jeans kirjoitti:

...

Helsingissä tuntuu, että joka viikonlopulle ois aina jotain rientoja, ja yks parhaimmista asioista Lontoossa on ollut, että on voinut vaan rentoutua ja ottaa iisisti. Käynyt hyvissä rafloissa ja elokuvissa. Mulla on paljon kirjallisuutta odottamassa, mutta ei oo koulukirjojen jälkeen jäänyt energiaa niihin. Ravintolaskene on täällä ihan eri luokkaa ja vieläkin on vaikka kuinka pitkä lista mestoja, joissa haluaisi käydä. Täältä löytyy esim. 67 michelin tähden ravintolaa. Liikenneruuhkat on jotain uskomatonta, eikä ne oo vaan jonkun erityisen ajan vuorokaudesta, vaan ihan aamusta iltaan ja viikonloppuisinkin. Ennen pokerimenestystä liikuin Suomessa tosi paljon julkisilla ja oon oppinut käyttämään niitä täällä taas. Metro on hemmetin kätevä ja useimmiten paljon nopeampi vaihtoehto kuin taksi.

...

Tuli tosta Lontoossa rentoutumisesta mieleen vinkata yksi kohde sieltä, jos on vielä käymättä. Erinomainen paikka mennä viettämään rouvan kanssa päivää.

Kew Gardens on kasvitieteellinen puutarha kaupungin länsilaidalla, kohtuu kaukana, mutta silti metromatkan päässä.

Varsinkin näin talvella siellä on kiinnostavinta nämä kaksi vanhaa ja massiivista kasvihuonetta, Palm House ja Temperate House.

Paikalla riittää kokoa, joten kannattaa varata kunnolla aikaa. Siellä on myös erittäin hyvä gift shoppi, jos vaikka tuskailee tuliaisten tai joululahojen kanssa.
 

0
0
17.11.2019 - 18:23 #29125

luxa

+71
Liittynyt:
4.11.2018
Viestejä:
131

Kyllähän Lontoossa ollessa pitää snookkeria käydä katsomassa. 

0
0
19.11.2019 - 14:14 #29169

ben1

Liittynyt:
3.11.2019
Viestejä:
3
Jeans kirjoitti:
Tää oli se virheellinen ajatustapa, jota uskon myös Erikin ajatelleen. Osakeshortit taitaa olla lähes aina muuttuvalla korolla ja ainakin on sitä ollut mulle. Korko voi siis kyllä muuttua markkinoiden mukaan, mutta option myyjä ottaa tämän satavarmasti huomioon hinnoitellessaan optiota. Eli jos uskotaan borrow feen todennäköisesti lähtevän nousuun lähitulevaisuudessa niin put-optio kallistuu jo nykyhetkessä, eikä se siten ole tässäkään tapauksessa shorttaamista halvempaa. Jos fämä ei pitäisi paikkansa niin option myyjä olisi tehnyt virheen hinnoitellessaan option liian halvaksi ja tekisi treidillä tappiota, koska hänen olisi joka tapauksessa itse pidettävä shortti päällä option expiryyn asti hedgatakseen riskin put-optiosta, jonka oli myynyt. Tietenkin jos ostat put-option nyt ja borrow fee nousee markkinoiden odotuksia enemmän, niin teet voittoa ja se tulee halvemmaksi kuin shorttaus. Mutta silloin on vaan käynyt negatiivisen odotusarvon tilanteessa tuuri, samalla tavalla kuin jos laitat rulettiin rahat punaiselle ja voitat niin teet voittoa mutta se ei tarkoita, että aluperäinen betsi oli hyvä.
 
Mutta tarkoitus ei ole aloittaa tällä mitään uutta vääntöä, eikä erityisen kiinnostava keskustelunaihe muutenkaan mielestäni oo. Erik voi toki korjata jos ei ajatellut näin.
 

Ok, tämä selvensi sitä mitä olet tarkoittanut!

(tosin ei identifioinut virheellistä ajatustapaa oikein mutta olen samaa mieltä että jatkoanalysointi ei sinänsä olisi kiinnostavaa)

0
0
22.11.2019 - 20:43 #29241

Jeans

OP
+2320
Liittynyt:
7.7.2014
Viestejä:
1076

Kiitti vinkeistä.

Oli sen verran hyvä Jim Chanos -haastattelu, että pakko linkata tänne. Chanos on erityisesti tunnettu shorteistaan ja haastattelussa käydään läpi mm. Kiinaa, Teslaa, DaVitaa, Netflixiä ja Private Equity -markkinaa: https://app.hedgeye.com/insights/79140-webcast-a-conversation-with-reno…

Tarkoitus on saada kirjoitettua syvemmin LSEn opinnoista mutta kiirettä pukkaa. Huomenna Liverpooliin tsiigaamaan Everton-Norwichia ja koko ens viikko vieraita käymässä Suomesta.

0
0
26.11.2019 - 19:03 #29315

Jeans

OP
+2320
Liittynyt:
7.7.2014
Viestejä:
1076

En hirveän kauaa onnistunut olla päätymättä uuteen nettiväittelyyn ja linkataas nyt tännekkin kun siinä yksi ilta meni. Vähän Teslasta ja enemmän rahoitusteoriasta, mikä ei varmaan kiinnosta suurinta osaa lukijoista: https://www.sijoitustieto.fi/comment/29258#comment-29258

Nyt aion ainakin loppuvuoden vältellä kaikkea nettivääntöä!

0
0
26.11.2019 - 22:27 #29326

Anton

+17
Liittynyt:
8.8.2018
Viestejä:
80

Suosittelen että luet How to Win Friends and Influence People. Siinä mennään hyvin läpi mitä tehdä jos väittelet jonkun kanssa joka ei ikinä vaihda mielipidettä vaikka olisi väärässä/epätietoinen. 

Luulin ensin että olit lukenut kun sanoit olevasi samaa mieltä yhdestä pointista ja annoit kohteliasuuden mutta sitten meni täysin kuralle kun kutsuit seuraavaa kaveria (tyhmäksi) sanomalla että hän ei pysty ymmärtämään. 

Teslasta sen verran että monet fanit ovat tunteella mukana. Heillä on kuva että Musk on loistava yrittäjä joka perustanut monta yritystä ja kaikki ovat aina onnistuneet. Ja tähän vielä päälle tesla on hyvä mailmalle koska se taistelee ilmastonmuutos vastaan. Lisätään tähän vielä että omistavat auton ovat osakkeenomistajia eikä olla ikinä pintaa syvemmälle katsottu. Kaikki vastaargumentit ovat Big Oil, olet vihainen sekä kaikki mitä Musk sanoo pitää tietenkin paikkansa.

Voisi tietenkin ottaa esiin kaikki vastaargumentit mutta miksi? Laitoin tonne tesla keskusteluun hyviä argumentteja ja todisteita. Siihen ei tesla-fanit ikinä ottanut kantaa. Argumentit olivat että oletko ajanut autoa, tai he voivat myydä akkuja. (Tesla ostaa muuten akkunsa panasonicilta) Siihen päälle Solarcity ei ihmeellisesti ole enään tärkeätä. Heitettiin miljardeja roskiin että perhe pelastettaisiin rahapulasta ja valehdeltiin mahdollisuuksista mutta hei ei sitä tarvi laskea mukaan valuaatioon. Eikä sitä että koko rahoitus osasto on ottanut loput pariin otteseen viime vuosina puhumattakaan muista johtohenkilöstä. Tai sitä että johtohenkilöt ovat tasasesti myyneet osakkeensa. Miksi myisit osakkeesi jos yritys on niin loistavassa kunnossa ja miksi ottaisit lopu kun tesla palkitsee niin avokätisesti optioilla. Eikä sitä että eivät ole tuottaneet yhtenäkään vuotena voittoja vaikka investoinnit laskeneet ja model3 piti olla teslan golden goose. List goes on..(Tässä otin paljon kuitenkin esiin mutta en todellakaan kaikkea)

Teslan autot saattavat olla tykättyjä joidenkin mielestä mutta kun ottaa tunteet pois ja katsoo tesla-yrityksen konepellin alle niin siellä on hirveä määrä mätää (valuaatio ja kaikki punaiset liput). 

Teoriassa jos olisi tehokkaat markkinat niin yrityksen arvo olisi jotain ihan muuta. Olihan Tilray myös yhdessä vaiheessa 15 kertaa kalliimpi kuin nyt ja Beyond meat yli tuplat siitä mitä se on tällä hetkellä. Eikä niissä vieläkään olla fiksuissa lukemissa. Aikamoinen temppu miten pitkään uusilla "tuotteilla"  narratiiveilla / lakia rikkomalla tesla on pysynyt pystyssä ja saanut lisärahoitusta eikä osake ole pysynyt alhaalla. Kaikki kuitenkin viittaa siihen että suurimmalla todennäköisyydellä yrityksen arvosta sulaa iso osa tulevaisuudessa jos palataan todellisuuteen.Tesla-fanit eivät ymmärrä että konkurssi ei tarkoita sitä että Tesla kuolee vaan joku ostaa sen sieltä ulos ja jättää velat pesään. Samalla osakkeen arvo menee kuitenkin arvottomaksi.

0
0
26.11.2019 - 23:51 #29331

Jeans

OP
+2320
Liittynyt:
7.7.2014
Viestejä:
1076
Anton kirjoitti:

Suosittelen että luet How to Win Friends and Influence People. Siinä mennään hyvin läpi mitä tehdä jos väittelet jonkun kanssa joka ei ikinä vaihda mielipidettä vaikka olisi väärässä/epätietoinen. 

Luulin ensin että olit lukenut kun sanoit olevasi samaa mieltä yhdestä pointista ja annoit kohteliasuuden mutta sitten meni täysin kuralle kun kutsuit seuraavaa kaveria (tyhmäksi) sanomalla että hän ei pysty ymmärtämään. 

Heh joo, tajusin mitä meinasit kun googlasin kirjan. smiley Vaikutti mielenkiintoiselta ja tekisi varmasti mulle hyvää lukea se läpi, kun mulla on tapana olla vähän turhan ehdoton. Mutta siis yhdyin ihan aidosti pointtiin koska tuli yllätyksenä, että jo puolet litiumioniakuista menee sähköautoihin. Kännykkä- ja läppärimarkkinat on sen verran isot, että jos ois pitänyt arvata niin oisin heittänyt ehkä 10%, max 20%. Oon koittanut skarpata tän suhteen ja antaa herkemmin credittiä keskustelun vastapuolelle. Netissä oon vaan huomannut, ettei väittelyihin joutumisesta seuraa koskaan mitään hyvää tai järkevää lopputulosta. Sillä on varmasti tekemistä myös itseni kanssa ja sillä, etten saa kirjoitettua omia pointtejani tarpeeksi selvästi alas.

Oon aktiivisesti seurannut Teslaa jo yli kolme vuotta joidenkin Twitter-tilien ja ulkomaisten foorumeiden kautta. Se on yhtiö, jota seuraan selvästi kaikista yhtöistä eniten. Yllättävän viihdyttävää puuhaa kun tuntuu, että lähes joka viikko Teslan tai Muskin ympärillä tapahtuu jotain yllättävää, ja usein jopa jotain absurdia, jollaista ei ikinä lue muista yhtiöistä. Toki seuraan enemmän beareiden puolelta, koska siltä puolelta löytyy moninkertaisesti enemmän laadukasta smart money -analyysia. Sen takia on tärkeetä koittaa ylläpitää objektiivisuutta. Bull-puolelta vaan on hyvin vähän smart money -analyysia tarjolla. Koen tän takia, että saatan jopa olla enemmän perillä yhtiöstä, kuin moni yhtiötä seuraava analyytikko.

Oon aika paljolti sun kanssa samaa mieltä asioista, mutta kyllä silti hieman optimistisempi yhtiön tulevaisuuden suhteen. Mä uskon, että konkurssiriski alkaa olla jo selvästi pienempi ja on melko todennäköistä, että Tesla kasvaa kunnon autoteollisuuden kilpailijaksi. Kuten sanoin niin ongelmaksi näen just nykyisen valuaation. Tesla markkina-arvo on jo esim. suurempi kuin BMWn, Daimlerin (mersu) tai General Motorsin. Kuinka paljon näitä isommaksi Tesla voi oikein kasvaa ja missä ajassa, jotta osakkeen nykyhinnalla tuotto suhteessa riskiin olisi järkevä? Mielestäni risk-reward suhde yhtiön omistamiseen on huono, vaikka on todennäköistä, että valuaatio pysyy lähitulevaisuudessakin hypehinnoissa suhteessa kilpailijoihin. Disclaimerina en oo vaan vihainen ja pettynyt shortti :D, vaan mulla kävi itseasiassa hyvät koska jouduin joskus kesällä ~$240 hinnassa ostamaan shorttini kiinni kun tarvitsin rahaa yhteen sijoitusprojektiin. Tämä toki oli 100% tuurista kiinni, koska olisin muuten mielelläni pysynyt vielä shorttina.

0
0
27.11.2019 - 01:25 #29334

Anton

+17
Liittynyt:
8.8.2018
Viestejä:
80
Jeans kirjoitti:

Oon aika paljolti sun kanssa samaa mieltä asioista, mutta kyllä silti hieman optimistisempi yhtiön tulevaisuuden suhteen. Mä uskon, että konkurssiriski alkaa olla jo selvästi pienempi ja on melko todennäköistä, että Tesla kasvaa kunnon autoteollisuuden kilpailijaksi. Kuten sanoin niin ongelmaksi näen just nykyisen valuaation. Tesla markkina-arvo on jo esim. suurempi kuin BMWn, Daimlerin (mersu) tai General Motorsin. Kuinka paljon näitä isommaksi Tesla voi oikein kasvaa ja missä ajassa, jotta osakkeen nykyhinnalla tuotto suhteessa riskiin olisi järkevä? Mielestäni risk-reward suhde yhtiön omistamiseen on huono, vaikka on todennäköistä, että valuaatio pysyy lähitulevaisuudessakin hypehinnoissa suhteessa kilpailijoihin. Disclaimerina en oo vaan vihainen ja pettynyt shortti :D, vaan mulla kävi itseasiassa hyvät koska jouduin joskus kesällä ~$240 hinnassa ostamaan shorttini kiinni kun tarvitsin rahaa yhteen sijoitusprojektiin. Tämä toki oli 100% tuurista kiinni, koska olisin muuten mielelläni pysynyt vielä shorttina.

Olen osittain samaa mieltä mutta myös eri mieltä. Luulen että he voivat vielä myydä osakkeitaan ja kerätä sitä kautta rahaa tulevaisuudessa joten siinä mielessä riski konkurssin suhteen on pieni tällä hetkellä. 

Olen kuitenkin sitä mieltä että jos eivät pysty tekemään vuodessa tulosta model3 kanssa samalla kun investointeja vähennetään niin se hinta on liian halpa. Ja se hinta on liian halpa sen takia että oli pakko myydä tarpeeksi autoja että kasvutarina jatkuisi. Samalla kysyntä oikein hinnoitelluille autoille ilman akku ym takuita on pienempi kuin luullaan. 

Tämän takia uskon ettei Tesla tule tekemään voittoja moneen vuoteen ja tarvitsevat jatkuvasti lisää rahoitusta. Ja kun sitä rahaa käytetään kuin roskaa (solarcity) niin mahdollisesti jossain vaiheessa ei enään saada rahoitusta jolloin isot velat voivat hyvinkin johtaa konkurssiin.  

Mulla on todella negatiivinen kuva Muskista. Mielestäni hän on hyvin itsekäs ja tekee mitä tahansa että saisi pitää valtansa. Tähän varmaan ei moni samastu mutta kun näen patterneitä jossa hän jatkuvasti valehtelee ja käyttää muita hyväkseen manipuloinnin takia niin on vaikea kunnioittaa. Hän on hyvä hahmoittamaan tulevaisuus ja mahdollisuudet sekä kerämään rahaa vaikka kyseenalaisella tavalla. Hän ei kuitenkään ole ikinä perustanut (tai ostanut itsensä yritykseen) joka tuottaisi jarkuvasti voittoja (hän oli jo saanut lähteä ennenkuin paypal teki oikeat päätökset jotka johtivat voittoihin). Enkä usko että hän pystyy tähän, se on liian tylsää olla tim apple. Tämän takia uskon että tämä tarina jatkuu siihen asti kunnes ollaan konkursissa tai ihme tapahtuu. Hänellä on muuten kovat insentiivit nostaa esim osakkeen hintaa sillä hän saa siitä palkinnon eikä yritys tarvitse tehdä voittoja sitä varten.

0
0
27.11.2019 - 03:45 #29337

rockafella

+95
Liittynyt:
11.2.2016
Viestejä:
219
Anton kirjoitti:

Teslasta sen verran että monet fanit ovat tunteella mukana. Heillä on kuva että Musk on loistava yrittäjä joka perustanut monta yritystä ja kaikki ovat aina onnistuneet. Ja tähän vielä päälle tesla on hyvä mailmalle koska se taistelee ilmastonmuutos vastaan. Lisätään tähän vielä että omistavat auton ovat osakkeenomistajia eikä olla ikinä pintaa syvemmälle katsottu. Kaikki vastaargumentit ovat Big Oil, olet vihainen sekä kaikki mitä Musk sanoo pitää tietenkin paikkansa.

Voisi tietenkin ottaa esiin kaikki vastaargumentit mutta miksi? Laitoin tonne tesla keskusteluun hyviä argumentteja ja todisteita. Siihen ei tesla-fanit ikinä ottanut kantaa. 

En tiedä miksi siirsit keskustelun tänne, mutta vastaan nyt tänne. Tämä sun kirjoitus oli hyvin kirjoitettu. Ei millään pahalla, mutta jos nyt vilkaiset sitä kirjoitusta mihin alunperin vastasin ja mistä tämä lähti liikkeelle, niin sitä on todella vaikea lukea. Ajatuksen virtaa ja satunnaisia linkkejä. Tätä oli paljon helpompi lukea. 

Jotenkin aistin sun kirjoituksista, että sulla on sellainen tausta-ajatus, että Tesla on jonkinsortin huijaus ja odotat että se paljastuu. Tai että Elon on huijari, keisarilla ei ole vaatteita ja kohta se paljastuu. Mun nähdäkseni tilanne ei ole noin. Tesla on ollut jättimäinen gamble. Perusteluita seuraa myöhemmin. Mutta on hyvä ymmärtää, että en minä kiistä, ja tuskin muutkaan, noita Elonin toilailuja tai syntejä.

Solarcity oli shady ja likainen veto. Tämä on munkin mielestä ihan vakava juttu. En tiedä voiko siitä seurata vielä jälkiseuraamuksia. 

Joo, Musk on syönyt huumeita telkkarissa, haistatellut pitkät sijoittajapuhelussa, liioitellut ja luvannut liikoja, haukkunut Ihmisiä Twitterissä ym jne. So what. Mun mielestä Elon piristää tätä jäykän harmaata sijoitusmaailmaa. 

Elon on julkistanut tuotteita, joita ei ole vielä olemassa tai niitä ei voi ostaa, esimerkiksi Powerwall ja Solar Roof. Toihan on ihan suoraan startup-maailman oppeja: ensin koetetaan myydä, ilmoitetaan hinta ja jos pitoa on, ehkä tehdäänkin jotain. Tai sitten tuoteidea hautautuu johonkin vuosikausiksi. Elon tekee tota vaan isommalla yleisöllä kuin kukaan muu. 

Elon ei ole mikään stabiili normaalikaveri. Ehkä siltä puuttuu yksi kromosomi, saattaisi joku luonnehtia. Se, miten Eloniin reagoi, on taas jokaisen itsensä päätettävissä. Näemmä osa fanittaa, osa vihaa ja osa hekottelee. Itse hekottelen, ja arvostan suuresti sitä mitä hän on saanut aikaiseksi. 

Mäkin uskon, että Tesla on taloudellisesti käynyt konkan partaalla. Luultavasti useampaan kertaan. Tesla on ollut ihan jättimäinen gamble, jossa tunnutaan koko ajan mentävän ihan reunalla. Sehän tästä juuri on tehnyt niin mielenkiintoista. Nyt taas vaihteeksi näyttää, että homma voi onnistua. Jos kolmonen ei olisi niin hyvä auto kuin se on, olisi tarina varmaan jo päättynyt. En nyt kuitenkaan usko, että taustalla on kirjanpidon väärentämistä tai muuta vastaavaa. Jos nyt joku David Einhorn näin twitterissä väittää, ei se kyllä mun mielestä todista vielä yhtään mitään. Kyllä siitä tulee ihan etusivun uutinen.  

Musk oli tuossa ”taking Tesla private” mun mielestä ihan oikeilla jäljillä. Firma saa tietyltä ryhmältä ihan kohtuuttomasti lokaa sen takia, että _valuaatio_ koetaan vääräksi. Onhan toi nyt aika absurdi tilanne, ja se haittaa liiketoimintaa.

Summa summarum, mun mielestä Tesla on hyvällä asialla, ja Muskia on todella viihdyttävä seurata. Musk on tehnyt virheitä ja syntiä, mutta ei se ole niin oleellista, kun tuote kuitenkin ratkaisee. Välillä omistan osaketta, välillä en. Tänä vuonna ostin Teslan auton. Tekeekö se minusta sun silmissä Muskovaisen, ei sillä ole mulle merkitystä. Ei maailma oikeasti jakaudu Muskovaisiin ja ateisteihin. Näemmä molempia ääripäitä kuitenkin löytyy. Toiset uskovat jumalaan ja toiset salaliittoteorioihin.

Ja jotta asia ei jää epäselväksi, mun toiveet on että liikenne sähköistyy, ja että Euroopassakin aletaan tehdä hyviä sähköautoja. En siis toivo Teslan maailman herruutta.

0
0
28.11.2019 - 21:36 #29373

einhe

-3
Liittynyt:
22.5.2015
Viestejä:
3

Jos saisit 10 sisäänoston sivuvedolle 3/1 pelaisitko Galfondia vastaan 50000 kättä hu omppua? 

0
0
1.12.2019 - 15:44 #29410

Soloque

+65
Liittynyt:
19.3.2018
Viestejä:
64

Moikka Jens, ja rispektit tästä blogista, kaikista suorituksista ja hatun nosto myös muille ketkä ovat tuoneet hyvää kontribuutiota tähän. 

Tulin kyselemään mietteitäsi liittyen osakesäästötiliin. Aiotko esimerkiksi itse alkaa käyttäämään, mikäli kyllä/ei niin miksi? Veikkaisin pääoman rajoittumisen 50k€ voivan olla ehkä pieni pullonkaula kohdallasi, mutta eipä tämmöselle tavalliselle nuorelle opiskelijalle sentäs.

Itse olen esimerkiksi harkinnut sijoittamista johonkin ETF-rahastoon pienillä kuluilla ja osingot uudelleen sijoittavaan yksilöön, mutta kiinnostaisi myös välillä ostella suoria osakkeita sekä mahdollisesti käydä kauppaa niillä. ETF-rahasto + suoria osakkeita olisi yksi vaihtoehto mieltymyksiini nähden, mutta tuleva osakesäästötili voisi sopia sittenkin paremmin. Voisi hieman opiskella ja alkaa harrastella aktiivisemmin, koostaa oman salkun/rahaston ja välillä sitten ostella niitä suoria osakkeita ja tehdä mahdollisesti kauppaa jos siltä tuntuu. Verojahan kun ei tarvitse missään välissä maksaa, vasta kun nostaa ulos sieltä (ja tietty voitoista "vain"). 

Pitäisi toki löytää jotain luettavaa ensin esim. hajauttamisesta jne. Toki itseä vielä kiinnostaa hieman riskimmät sijoitukset myös tietyillä niche alueilla esim fintech-sektorilla, mutta en ole toistaiseksi löytänyt kuin yden kohteen. Sekin oli kryptoja ja tuli pari vuotta sitten opintolainaa tungettua sinne, ja ihan ok pesämunan saanu kartutettua sieltä. Kiinnostaisi esim 50% siirtää sieltä osakesäästötiliin ja alkaa säästämään vaikkapa kämppää varten.

Mandatum Traderilla olisi kiinnostanut eniten avata osakesäästötili, koska alusta taitaa olla esteettisin omaan silmään (:D). Toki kuluja katsellessa omalla kohdallani voiton taitaa viedä Nordea tai jopa Danske. Ei vaan kiinnostaisi kivijalkoihin koskea tänä päivänä, mutta ilmeisesti tällä kertaa kannattavampaa.

Kommentoikaa toki muutkin, jos on joitain ajatuksia jakaa aiheeseen liittyen.

0
0
6.12.2019 - 23:09 #29485

deleted user

-2
Liittynyt:
13.1.2018
Viestejä:
23

Pari kysymystä pokeriin ja sijoittamiseen liittyen:

Jos olisit tällä hetkellä aloitteleva pokerinpelaaja, niin keskittyisitkö odotusarvon kannalta mieluummin pokeriin (live tai netti) vai sijoittamiseen? Jos siis olisi mahdollista valita vain jompikumpi. Tämä siis olettaen, että et ole vielä tienannut omaisuutta pokerilla.

Entä mitä mieltä olet EV:stä käteispelien ja turnauksien suhteen? Onko turnauksissa EV tällä hetkellä suurempi? Itse olen seurannut lähinnä Starsin käteispelejä, ja holdemin osalta nämä alkavat olla aika vähissä.

 

0
0
13.12.2019 - 18:27 #29593

Jeans

OP
+2320
Liittynyt:
7.7.2014
Viestejä:
1076

Pokerimaailmassa viime päivien iso uutinen on ollut se, että Peter Jepsen saa kovaa linnaa. Jäi kiinni siitä, että oli kusettanut miljoonia pokeriammattilaisilta asentamalla haittaohjelmia niiden tietokoneille ja sen jälkeen pelannut niitä vastaan nähden toisen kortit. Siinä mielessä iso juttu, että tietääkseni ensimmäinen kerta kun joku saa tästä vankeustuomion. Ei siis ole mikään uusi juttu, ongelma on riivannut erityisesti pohjoismaalaisia pokerinpelaajia 2000-luvulta lähtien. Huhujen mukaan eräs ruotsalaisporukka on suurimmaksi osaksi ollut näiden takana, mutta sen verran vahvoilla alamaailman kontakteilla varustettuna, ettei kukaan ole uskaltanut lähteä heitä vastaan hakemaan oikeutta. Huhupuheiden mukaan Jepsen liittyy jollain tapaa tähän porukkaan. Monella nuorella lupaavalla pokeriammattilaisella on ura mennyt vituiksi, kun ovat joutuneet tällaisen kusetuksen uhriksi. Siinä ei pelkästään saata hävitä isoa osaa pelikassastaan, vaan samalla murskautuu lajissa menestymiseen vaadittava itsevarmuus ja usko omaan pelistrategiaan.

Mielenkiintoiseksi uutisen tekee mulle, että olin tällaisen rikosyrityksen kohde 2013 kesällä Barcelonassa 23-vuotiaana. Mulla kävi erityisen hyvä tuuri, että satuin kävelemään sisään hotellihuoneeseeni kun operaatio oli meneillään, eikä sen takia tarvinnut enää pelata jakoakaan pokeria sillä läppärillä, joka oli mukana reissulla. Huhujen mukaan juuri Jepsenillä olisi ollut tekemistä munkin keissin kanssa. Kirjoitinkin tästä episodista yksityiskohtaisen selostuksen, joka oli varmaan sinä vuonna yksi pokerimaailman isompia ja puhutuimpia juttuja, kun olin vielä ollut nettipokerissa maailman toiseksi suurin voittaja sekä vuonna 2011, että 2012. Tarina on niin uskomaton, että sellaista voisi kuvitella tapahtuvan vaan jossain Bond-leffassa:

Jeans: My unbelievable EPT Barcelona story

Ehdottomasti lukemisen arvoinen juttu jos ei oo kuullut tapauksesta. Tultuani takaisin Suomeen vein läppärin tutkittavaksi F-Securelle, joka löysi siltä haittaohjelman ja kirjoitti tapauksesta artikkelin ja jopa nimesi tämän uuden ilmiön nimellä Sharking.

Episodin jälkeen katosi eräänlainen, varmaan Suomen peruskoulujärjestelmän ja Suomessa kasvatuksen myötä tullut, naiivi uskomus siihen, että kyllä ihminen on hyvä ja unohtaa oman taloudellisen etunsa pyrkien tekemään sen mikä on oikein kun on oikeasti tosi kyseessä. Todellisuudessa sekä Ritz-Carltonin, että Pokerstarsin turvatiimin johtajat miettivät ainoastaan omia ja työnantajiensa etuja. Miten turvata oma duunipaikka ja työnantajan maine, ja saadaa lakaistua asia maton alle mahdollisimman pienin äänin antaen samalla ymmärtää mulle heidän olevan mun puolella ja että homma on tutkinnan alla, jotta en itse menisi poliisille. Jälkeenpäin kokemuksesta on varmasti ollut hyötyä esim. sijoituksissa, kun osaa entistä skeptisemmin suhtautua erilaisiin juttuihin. Varsinkin nykyään uskon, että oon vahva sijoituskeissiä arvioidessa nopeasti hahmottamaan minkälaisen henkilön kanssa oon tekemisissä, ja sitä myötä arvioimaan minkälaista painoarvoa kannattaa antaa hänen myyntipuheilleen vs yhtiön luvut.

0
0
14.12.2019 - 10:51 #29599

Nagamorich

+121
Liittynyt:
28.9.2015
Viestejä:
167

Selasin ept scam keissiin ketjun läpi, toki luin myös posatauksen joka oli tarkkuudessaan ja selkeydessään loistava!

Jossain kohtaa ketjua totesit, että et voi kommentoida asiaa x tai y, kun tutkinta on kesken. Jaksaisitko näin pidemmän ajan jälkeen kirjoittaa kommentteja "tutkinnan ajalta" ja/tai kirjoittaa ajatukset keissistä näin 6 vuoden jälkeen?

 

Edelleen kivaa juttua lähes aina tässä blogissa, kiitokset tästä!

 

Edit: tarkennettu tekstiä.

0
0
14.12.2019 - 10:56 #29600

kravaattikukko

+46
Liittynyt:
21.2.2018
Viestejä:
56

Tämä oli kyllä eeppinen stoori. Pitikö Starssi seuraavana vuonna samassa paikassa turnauksen ja hotellin vai katkaisiko yhteistyön? Teittekö lokaalille poliisille mitään ilmoitusta jälkeenpäin?

Kavereita tekee automaatiohommia Kiinassa Suomen pörssiyhtiö tason firmoille ja sanovat,että siellä jos jättää läppärin lounaalla työpisteelle,niin joku on jo kopioimassa sitä konetta sillä välin. Kaikki pitää olla kryptattuna. Suosittelen tavan kansalaisille myös vähän paneutumaan salauksiin.

0
0
14.12.2019 - 23:11 #29610

Jeans

OP
+2320
Liittynyt:
7.7.2014
Viestejä:
1076

Tuli mieleen hauska tarina tosta “My phone hasn't been working for a few days”, jonka olin kirjoittanut tarinaan nyt kun lukaisin setin läpi taas. Todellisuudessa olin hävittänyt puhelimeni, mutta oltiin Henrin kanssa valmiiksi semisti huolissaan siitä, tuleeko jengi uskomaan näin hullua settiä öisine puheluineen jne, että ajattelin sen olevan parempi, etten nyt kaiken lisäksi enää mainitse sitä.

Paria päivää ennen läppärin katoamista vietettiin railakasta baari-iltaa, jonka aikana muistan akun loppuneen jossain vaiheessa puhelimestani. Baari oli vilkkaan rannan äärellä ja pilkun aikoihin päätin fiksuna nuorena nousukkaana käydä uimassa osan porukan kanssa, kun osa jäi rannalle venaamaan. Oli pimeää ja rannalla oli muistaakseni jonkin verran muutakin jengiä hengailemassa. Kun tulin takas ja vedin housut jalkaan tajusin, että puhelin oli kadoksissa. Olin sen verran jurrissa, etten ollut varma oliko se kadonnut aiemmin illalla vai ton uintireissun aikana. Muistin kuitenkin puhelimen olevan kiinni akun tyhjentymisen myötä, joten ajattelin, ettei tässä sen pahempaa hätää ole vaikka joku olisi sen vienyt. Sit tulikin tää läppärihässäkkä, enkä ehtinyt miettiä sen enempää puhelinta.

Kunnes muutaman päivän päästä kun myös Barcelonassa oleva pokerikaverini saa puhelun mun puhelimesta ja vastaa siihen mutta kuuluu vaan suhinaa. Kertoessaan tästä mulle huolestun ja tajuan samantien. Fuck, en oo muistanut sulkea liittymää. Soitan kaverin puhelimesta Suomeen ja suljen liittymän. Palattuani Suomeen koko tän läppärihässäkän jälkeen käyn samana päivänä DNAn myymälässä avaamassa liittymää enkä koskaan unohda sen nuoren myyjän ilmettä, kun se hetken siinä säätää kunnes sanoi epävarmasti jotain tyyliin: “Ööö tota… Sulla on 16 tonnin lasku maksamatta”.

Jos muistan oikein, niin joku tuttuni osasi myöhemmin kertoa, että Espanjassa ilmeisesti taskuvarkaat myyvät pöllimiään puhelimia eteenpäin rikollisliigoille, jotka sit lypsää niistä kaiken irti joillain palvelunumerosoitoilla. DNAn myyjä ei osannut oikein vastata mihinkään kysymyksiin ja ohjasi soittamaan asiakaspalveluun. Soitin ja kerroin rehellisesti miten meni, eikä sieltäkään oikein osattu vastata tai luvata mitään, ja vaikutti siltä, että oon joutumassa maksamaan koko laskun ite. Soitin sen jälkeen eräälle tutulle lakimiehelle, jolla tiedän olevan pelisilmää, ja ekan asian, jonka hän neuvoi oli, että älä missään nimessä myönnä olleesi kännissä. Se vissiin lisää aina omaa vastuuta merkittävästi tällaisissa tapauksissa. Vastaan, että liian myöhäistä, kerroin jo. Sinä yönä kun menin himassa sänkyyn nukkumaan niin muistan, että oli erityisen raskas ja ahdistava olo. Että tänkin piti vielä tulla koko läppärihässäkän päälle.

Loppujen lopuksi kävi niin, että tästä oli ollut ennakkotapauksia oikeudessa ja jouduin maksamaan muistaakseni jotain 2000 euron luokkaa ja DNA hoiti loput.

Mutta takaisin läppärin katoamistarinaan. Kirjoitin paria kuukautta myöhemmin conclusionin:

Jeans: Conclusion to my Barcelona incident

Pokerstars oli näihin aikoihin kansainvälisellä nettipokerimarkkinalla täysin ylivoimainen markkinajohtaja jollain 80-90% markkinaosuudella. Otin siis tietoisen riskin ylläolevaa kirjoittaessa, että ne saattavat bannata mut ja nettipokeriura olisi käytännössä siinä. Vitutti vaan niin paljon, että oli silti pakko kirjoittaa. Ehkä kirjoitustyylistä tosin huomaa, että olisin myös voinut olla ankarampi. Lee Jones on muuten siis Pokerstarsin edustaja.

Ritz-Carlton Arts -hotellin turvapäällikkön tapasin vaan sen yhden kerran siinä tapaamisessa, jonka selostin tarinassa. Hän oli tyyliin 60-vuotias paikallinen pappa, joka ei puhunut englantia. Hän joko ei ymmärtänyt lainkaan mistä oli kyse tai todennäköisemmin pyrki vaan lakaisemaan jutun maton alle. Jossain vaiheessa tapaamista sanoi jotain tyyliin “Meillä ei oo ikinä ollut minkäänlaisia ongelmia EPTn aikana” ikään kuin argumenttina, miksi tässä ei voi olla mitään. Pyöriteltiin semisti päätä tälle ja vastattiin, että no se on hyvä, mutta nyt on.

Pokerstarsin suhteen uskoin aidosti, että olivat mun puolella ja tekivät parhaansa tutkiakseen asian perin pohjin. Ja oikeastaan miksi en olisi uskonut, olihan se heidänkin etujen mukaista, että EPT-kiertueella operoivat huijarit saadaan kiinni ja siten pelaajia suojeltua. Kun joskus marraskuussa aloin olla varma, ettei näin ollut, harkitsin vielä Espanjan poliisille menoa. Oli erilaisia syitä, miksi jätin sen tekemättä. 

  1. Ensinnäkin olisi pitänyt lentää takaisin Barcelonaan tekemään rikosilmoitus. Ilman Pokerstarsin organisaation tukea ajattelin, että varsinkin nyt kuukausia myöhemmin olisi aikamoinen taistelu saada joku random paikallinen poliisi ymmärtämään koko keissiä ja miten vakava juttu se on. 

  2. Muistan, että mietitytti paljon ja tiedustelinkin monen mielipidettä siitä, että kun en hävinnyt rahaa enkä edes mitään tavaroita kun läppärikin palautettiin, niin miten hyvin ylipäätänsä ymmärrettäisiin rikoksen vakavuus, ja miten vakavaa tuomiota joku voisi tällaisesta saada. Uskon, että tällä saralla ollaan viimeisen kuuden vuoden aikana menty todella paljon eteenpäin, ja nykyään olisi ihan eri juttu mennä tekemään tällaisesta asiasta rikosilmoitusta.

  3. Vaikutti todennäköiseltä, että tapauksen takana oli sama ruotsalainen rikoskopla, joka erilaisten huhujen mukaan oli uhkaillut oikeutta vaativia uhreja vakavasti aiemmin. Siis ei vaan niin, että joku jengiläinen oli ilmestynyt oman kotioven taakse, vaan myös äidin tai siskon kotioven taakse.

  4. En ollut hävinnyt rahaa, joten tästä ei voisi missään tapauksessa koitua itselleni muuta kuin kuluja. Olisin tehnyt sen pokeriyhteisön takia, suojellakseni mahdollisia tulevia uhreja, ja toki siitä olisi itsekin saanut tyydytystä jos tietäisi syyllisten jääneen kiinni.

Päädyin näiden perusteella siihen, etten jaksa enää vaan haluan vaan unohtaa koko tapauksen.

Noin puoli vuotta myöhemmin sain ehkä hieman sisäistä rauhaa, kun tässä koko jutussa oli mulle enemmän järkeä:

13.6.2014 FT: Amaya Gaming buys Pokerstars and Full Tilt in $4,9bn deal

Puoli vuotta myöhemmin kanadalainen pörssiyhtiö Amaya Gaming (nykyinen The Stars Group Inc.) osti Pokerstarsin (+Full Tiltin, joka oli käytännön arvoton tässä vaiheessa) Mansaarilla asuvilta Scheinberg-nimisiltä juutalaisilta. Neuvottelut olivat siis hyvin todennäköisesti meneillään jo Barcelona-tapaukseni aikana eikä ylimääräinen auki oleva rikostutkinta olisi ainakaan auttanut diilin läpiviemisessä. Samalla voisi kuvitella Scheinbergeille olevan tässä vaiheessa yhdentekevää, saavatko rikolliset kiinni, kun myyvät yhtiön joka tapauksessa. Tämä olisi looginen selitys sille, miksi Pokerstars halusi lakaista asian maton alle. Jos olisi ollut tästä tietoinen olisi vähintään voinut lähteä Pokerstarssilta vaatimaan hush moneyta. laugh Pokerstars jatkoi seuraavana vuonna turnauksen pitämistä samassa paikassa ja saattaa olla, ettei uudet omistajat ole edes tietoisia koko jutusta.

Tästä tulikin mieleen miten pieni maailma on. Oltiin pari viikkoa sitten radalla Lontoossa ja aiemmin mainitut Hanken-kaverini toivat mukanaan kolmannen suomenruotsalaisen, joka oli myös M&A-osastolta Goldman Sachsilta. Jotenkin hänen kanssaan tuli Pokerstars puheeksi ja hän kertoi, että Pokerstars on fuusioitumassa Paddy Powerin kanssa. Goldman Sachs hoitaa tätä mergeriä ja hän on koko syksyn ollut mukana säätämässä sitä. Oli hauska jutella aiheesta kun hän oli selvästi joutunut perehtymään alaan kunnolla.

2.10.2019 FT: Paddy Power and Pokerstars owners agree £10bn tie-up

Soloque kirjoitti:

Moikka Jens, ja rispektit tästä blogista, kaikista suorituksista ja hatun nosto myös muille ketkä ovat tuoneet hyvää kontribuutiota tähän. 

Tulin kyselemään mietteitäsi liittyen osakesäästötiliin. Aiotko esimerkiksi itse alkaa käyttäämään, mikäli kyllä/ei niin miksi? Veikkaisin pääoman rajoittumisen 50k€ voivan olla ehkä pieni pullonkaula kohdallasi, mutta eipä tämmöselle tavalliselle nuorelle opiskelijalle sentäs.

Kiitti. Osakesäästötilin hyvistä ja huonoista puolista on hyvää keskustelua Sijoitustiedon ketjussa, esim. tästä viestistä lähtien. En oo ihan varma vielä teenkö sen juuri ton 50k katon takia. Saatan tehdä sen jos näyttää siltä, ettei siitä koidu liikaa vaivaa ja kaupanteko hoituu kätevästi samalla kun hoitaa omaa salkkua. Sit yrittäisi aina vaan aloittaa parhaimmilla ja korkeariskisimmillä Suomiosakeideoilla sieltä ja koittaa saada saldoa kasvatettua mahdollisimman nopeasti. Toivottavasti 2023 tuleva oikeistohallitus saisi nostettua tuota kattoa.

JJJJ: En kyllä varmaan aloittaisi pokeria enää tässä vaiheessa. Jos opettelisin pokeria, niin keskittyisin tässä vaiheessa mielummin turnauksiin. Sijoittamisen opettelemisesta ei varmasti ole kenellekkään haittaa, mutta parempi aluksi keskittyä johonkin, josta saa alkukassan rakennettua.

0
0
15.12.2019 - 11:17 #29611

Traveller

+11
Liittynyt:
29.11.2018
Viestejä:
20

Olipas karmiva tarina. Itsellä tulee käytyä Barcelonassa melkein vuosittain, niin jotenkin karmaisi lukea kun on läheinen paikka minulle. Oli jotenkin hämmentävä lukea miten surkeasti tuon tason hotelli asiaa hoiti ja Pokerstarsin vastaukset oli yhtä tyhjän kanssa. Onneksi olit tapauksen kirjoittanut julkisuuteen ja saanut paljon tukea sekä näkyvyyttä. 

Onko tällainen tapaus saanut sinut Jens erityisen varovaiseksi? Kun lähtökohtaisesti varsinkin suomalaiset ovat suhteellisen sinisilmäisiä ja luottavat esimerkiksi hotellin työntekijöihin ehkä jopa liikaakin. Tapaus herätti ainakin minut että tullut toisinaan melko huolettomasti reissuilla kuljettua.

0
0
15.12.2019 - 12:10 #29612

Henrixx

-27
Liittynyt:
15.12.2019
Viestejä:
3
Jeans kirjoitti:

Puoli vuotta myöhemmin kanadalainen pörssiyhtiö Amaya Gaming (nykyinen The Stars Group Inc.) osti Pokerstarsin (+Full Tiltin, joka oli käytännön arvoton tässä vaiheessa) Mansaarilla asuvilta Scheinberg-nimisiltä juutalaisilta. Neuvottelut olivat siis hyvin todennäköisesti meneillään jo Barcelona-tapaukseni aikana eikä ylimääräinen auki oleva rikostutkinta olisi ainakaan auttanut diilin läpiviemisessä. Samalla voisi kuvitella Scheinbergeille olevan tässä vaiheessa yhdentekevää, saavatko rikolliset kiinni, kun myyvät yhtiön joka tapauksessa. Tämä olisi looginen selitys sille, miksi Pokerstars halusi lakaista asian maton alle. Jos olisi ollut tästä tietoinen olisi vähintään voinut lähteä Pokerstarssilta vaatimaan hush moneyta. laugh Pokerstars jatkoi seuraavana vuonna turnauksen pitämistä samassa paikassa ja saattaa olla, ettei uudet omistajat ole edes tietoisia koko jutusta.

 

Kerro minulle miten tämä ei ole antisemitismiä?

Miten tämä on ollenkaan relevanttia mainita? 

0
0
15.12.2019 - 13:45 #29613

Jack Torrance

-64
Liittynyt:
14.4.2015
Viestejä:
256

On se relevanttia ostiko juutalaisilta, suomalaisilta vai somaleilta . Kaikilla ei ole vaadittavaa ostovoimaa. 

0
0
15.12.2019 - 14:02 #29615

Farseer

+1987
Liittynyt:
20.7.2016
Viestejä:
1564
Henrixx kirjoitti:

Kerro minulle miten tämä ei ole antisemitismiä?

Miten tämä on ollenkaan relevanttia mainita? 

Ihan tämän takia piti account avata? Get a life.

Mielenkiintoinen juttu ja on noita hämäräasioita pokerin ympärillä tapahtunut melkoisesti. Useimmat vain lakaistaan hiljaa maton alle, ja harvoin pääsevät valokeilaan tyyliin UltimateBet/AbsoluteBet superuser-kohu.

0
0
15.12.2019 - 15:50 #29616

luxa

+71
Liittynyt:
4.11.2018
Viestejä:
131

Mielenkiintoinen keissi. En ollut tästä lukenut aikaisemmin. Miten luotettava Jeans pidät esim. Pokerstarsin käsien jakoja nettipokerissa? Näistähän taitaa netissäkin olla vaikka minkälaista tarinaa. Melko katkeraakin tilitystä.laugh

0
0
15.12.2019 - 15:55 #29617

Henrixx

-27
Liittynyt:
15.12.2019
Viestejä:
3

Ihan syystäkin! Tällainen viha ja kohdistettu syyttely luo loppupeleissä tällaista.

 

https://en.wikipedia.org/wiki/2019_Halle_synagogue_shooting

 

https://edition.cnn.com/2019/12/12/us/jersey-city-new-jersey-shooting-thursday/index.html

 

Olisiko jens maininnut jos he olivat kristittyjä tai ateisteja. Miksi ei kommentoinut Bill Marriottin uskontoa. Mitä tapahtui oli väärin, se että olet vihainen ja mainitset vain juutalaisen on epämielyttävää.

 

0
0