Olet täällä

Pokeriammattilaisten verotuksesta uusi ohje - 21.4.2021 07.19

Aki Pyysing kirjoitti:

 

hauturi kirjoitti:

Nyt kun kolumnissasi oikein linkkasit tuohon Anno Dazumal kirjoittamaani FAQ:iin, niin millähän sinne saisi päivitettyä ainakin yhden jutun, joka on muuttunut verotuksessa yleensä, eli aikataulun?

 

Hommataan siulle Pokerisivujen Jarkolta oikeudet, tai toimitetaan uusi teksti Jarkolle. Mie voin toimia välikätenä tai yhdistää siut Jarkkoon jollain savumerkeillä. Puhelin tai sähköposti voisivat esimerkiksi toimia sellaisina. 

Nyt kun asia nousi taas pinnalle vuoden tauon jälkeen, totean, että savumerkkejä ei ole näkynyt.

Näytä koko viesti
Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 21.4.2021 02.39

Pokeritiedossa nimimerkki "Aziz" muuten kirjoitti 5.7.2010 vastaavaan kysymykseen:

Nipsuttelit tuota ohjetta väärin. Tuo jälkimmäinen liittyy siihen, että onko pokerin pelaaminen henkilölle varsinaista tulonhankkimistoimintaa (ts. onko kyseessä pokeriammattilainen) vai ei, ei ETA-voittojen verollisuuteen. Jos pelaaminen on varsinaista tulonhankkimistoimintaa, voi ETA:n ulkopuolisia tappioita vähentää myöhempien vuosien tuloista.

Eli asiasta ja sen tulkinnasta on keskusteltu jo (ainakin) kohta 11 vuotta.

Näytä koko viesti
Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 21.4.2021 01.31

Straight8 kirjoitti:

 

hauturi kirjoitti:

 

Yleistietäjä kirjoitti:

Verovelvollisuus arvioidaan jokaisen kohdalla erikseen ja henkilö, jonka pääasiallinen tulo voidaan todeta menneiden vuosien perusteella olevan peräisin pokerista, on verovelvollinen kaikista ja kaikilla alueilla (ETA tai ei) tienaamistaan pokerituloista.

Ok, I'll bite

Miten tämä suhtautuu TVL 85§:ään?

 

EkeKeke pari viestiä ylempänä lainasi ohjetta: Pokerin pelaamista voidaan pitää varsinaisena tulonhankkimistoimintana, jos henkilö saa pidemmän ajan kuluessa, useamman verovuoden aikana, pääasialliset ansiotulonsa ja toimeentulonsa pokerin pelaamisesta. Tällöin otetaan huomioon paitsi veronalaiset pokeritulot, myös sellaiset pokerista saadut tulot, jotka ovat tuloverolain 85 §:n perusteella tuloverosta vapaat. 

Tuo ohje astui voimaan 27.4.2020 eli aika tuore juttu (joka itseltä ex-harrastelijapelaajana on mennyt ohi). Nopealla selailulla tuollaista kohtaa ei ollut edellisessä ohjeessa. Eli verottaja muutti näkemystään vastaamaan Jensin näkemystä. Verottajan käytännön toimet tähän liittyen näemme varmaankin ensi kertaa verovuosien 2020 ja 2021 verotusten yhteydessä.

Ihan vastaava teksti oli vanhassakin ohjeessa:

Käytännössä saattaa esiintyä myös tapauksia, joissa pokerin pelaaminen ei ole pelkästään harrastusluonteista, vaan henkilö pelaa pokeria päätoimisesti osallistumalla turnauksiin ja saa pelaamisesta toimeentulonsa. Tällainen toiminta voi olla perusteltua katsoa varsinaiseksi tulonhankkimistoiminnaksi. Menojen vähennyskelpoisuuden kannalta tämä merkitsee sitä, että henkilöllä on oikeus vähentää ansiotulosta pokeritulon hankkimisesta johtuneet menot periaatteessa myös siltä osin kuin ne ylittävät verovuonna pokerin pelaamisesta saadut tulot.

Jotta pelaaminen voidaan katsoa varsinaiseksi tulonhankkimistoiminnaksi, tulee sen olla jatkuvaa ja intensiivistä. Tällaisena toimintaa voidaan pitää, jos henkilö selvittää saaneensa pidemmän ajan kuluessa, useamman verovuoden aikana, pääasialliset ansiotulonsa ja toimeentulonsa pokerin pelaamisesta. Tällöin otetaan huomioon paitsi veronalaiset pokeritulot myös sellaiset pokerista saadut tulot, jotka ovat tuloverolain 85 §:n perusteella tuloverosta vapaat.

Tuota tekstiä pitää lukea näin:

1. pokerin pelaaminen voi olla harrastus tai ammatti

2. kun mietitään onko pokeri ammatti vai ei, otetaan lukuun paitsi veronalaiset myös verovapaat pokeritulot

Uudessakin ohjeessa teksti jatkuu näin:

Tulonhankkimistoimintaa harjoittavalla henkilöllä on oikeus vähentää ansiotulosta veronalaisen pokeritulon hankkimisesta johtuneet menot myös siltä osin kuin ne ylittävät verovuonna pokerin pelaamisesta saadut tulot. Varsinaisena tulonhankkimistoimintana pidettävässä pelaamisessa tyypillisiä pokeritulosta vähennyskelpoisia kuluja ovat pokeriturnaukseen osallistumiseksi suoritetut turnausmaksut ja yksittäisiin peleihin sijoitetut panokset. Vähennyskelpoisia ovat myös muut kustannukset, jotka ovat aiheutuneet veronalaisten pokeritulojen hankinnasta. Tällaisia voivat olla esimerkiksi matkustamiskustannukset matkoista, joiden pääasiallinen tarkoitus on ollut osallistuminen peliin. 

Jako harrastukseen ja ammattiin ei muuta tulojen veronalaisuutta vaan menojen vähennyskelpoisuutta tilanteessa jossa pokeri on tiettynä vuonna tappiollista.

e: onhan tuo "uutta" (vuoden vanhaa) ohjetta puitu joko täällä tai pokeritiedossa tai molemmissa sen ilmestyttyä.

Näytä koko viesti
Kamux - 21.4.2021 09.55

Jos ymmärrän oikein, niin Kamux saa auton siirrettyä bensakuluilla, ja jonne(tar) pääsee ilmaiseksi paikkaan B, minne olisi menossa muutenkin.

Teoriassa voisi väittää, että Jonne(tar) saa matkakulujen suuruisen verottoman edun, mutta verrataanpa tilanteeseen että kyseessä olisi yritys, jossa jonkun työntekijän pitää tehdä työmatka jonnekin, ja tehtävään valikoituu henkilö, jolla on myös yksityisasiaa sinne. Ei sitäkään verotettavana etuna pidetä.

Sitä miten laillista työn teettäminen talkoilla on en osaa isommin kommentoida, mutta käsittääksen esim. kaupalliset festivaalijärjestäjät toimivat näin kaiken aikaa.

Näytä koko viesti
Kamux - 21.4.2021 08.46

Jos kyse on siitä, että auto ajetaan Kamuxin määrittämästä paikasta A suorinta tietä Kamuxin määrittämään paikkaan B ja Kamux maksaa siirrossa kuluneen polttoaineen, en oikein osaa nähdä tuossa hirveästi veronkiertoa. Jos taas kyse on siitä, että henkilö hakee esim. tänään auton paikasta A ja toimittaa sen viikon päästä paikkaan B ja saa siinä välissä käyttää autoa miten huvittaa, on tilanne hieman toinen.

Kuka tietää minkälaisia keikkoja nuo ovat?

Näytä koko viesti
Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 20.4.2021 03.59

Yleistietäjä kirjoitti:

Verovelvollisuus arvioidaan jokaisen kohdalla erikseen ja henkilö, jonka pääasiallinen tulo voidaan todeta menneiden vuosien perusteella olevan peräisin pokerista, on verovelvollinen kaikista ja kaikilla alueilla (ETA tai ei) tienaamistaan pokerituloista.

Ok, I'll bite

Miten tämä suhtautuu TVL 85§:ään?

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 18.4.2021 01.45

Trolli kirjoitti:
Kyllä Suomessa nykyselläänkin kuolee porukkaa, koska eivät arvioinnin perusteella pääse tehohoitoon. Jopa siis työikäsiäkin. Nämäkin tapaukset voitaisiin pelastaa, kun tehohoidon kapasiteettia nostettaisiin nykyisestä.

Tähän tuntuu sisältyvän väite, että jopa työikäisiä kuolee koska eivät pääse tehohoitoon sen kapasiteetin takia. Tätä on vaikea uskoa ilman perusteluja.

Sen sijaan on varmasti totta, että tehohoitopäätöksiä tehdään, myös työikäisten kohdalla, eikä tehohoitoon pääse (tai joudu) jos tilanne on kokonaisuutena tarpeeksi toivoton.

Näytä koko viesti
Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 17.4.2021 07.02

EkeKeke kirjoitti:

Ammattilaisten pitäisi itseasiassa maksaa jopa ETA alueella saadut voitot mikäli verottajan ohje on juridisesti pätevä ja tulkitsen sitä oikein.

Sanoisin, että tulkitset väärin.

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 15.4.2021 03.54

Minua kiinnostaisi tuo asioiden hinnoitteleminen bitcoineissa.

Sanotaan, että pistän auton myyntiin, ja laitan sen hinnaksi 0,5 bitcoinia. Bitcoinin arvo kuitenkin nousee rajusti ennen kuin saan auton myytyä, joten lasken sen hinnan 0,4 bitcoiniin (koska muuten kukaan ei osta). Onko auto todellisuudessa hinnoiteltu bitcoineissa vai esim. euroissa?

Vertailun vuoksi, laitan auton myyntiin ja hinnaksi 30000 EUR. Euron arvo kuitenkin nousee esim. dollariin tai jeniin verrattuna rajusti ennen kuin saan autoni myytyä, pitääkö minun muuttaa autoni hintaa, jotta se menisi kaupaksi?

Näytä koko viesti
Alexandria - 14.4.2021 10.28

Muutaman myyntipuhelun ko. puljulta saaneena tämä kohta rupesi jostain syystä hymyilyttämään:

Alexandria on kasvanut aktiivisuutensa ja henkilökohtaisen palvelunsa

Näytä koko viesti