Olet täällä

Veikkaus, rahapelimonopoli - 1.12.2021 05.43

Lakiehdotuksen 62 l §:n 2 momentista on poistettava 2 kohta. Tämä on edellytyksenä 1. lakiehdotuksen käsittelemiselle tavallisen lain säätämisjärjestyksessä. 

Eli lakiesityksestä on poistettava kohta joka estäisi rahansiirrot pelintarjoajalta pelaajalle, tai mentävä perustuslain säätämisjärjestyksen mukaan. Toisinpäin voidaan kyllä estää

Näytä koko viesti
Hauturin matkakertomuksia - Euroopan ytimessä - 30.11.2021 10.14

Vielä lisäyksenä lääkekorvauksiin: täällä on käsittääkseni myös lääkeomavastuun vuosikatto kuten Suomessakin, mutta täällä se on sidottu vuosituloihin (normisti 2%, mutta kroonisten sairauksien lääkkeille 1%). Tämä onkin paljon järkevämpi kuin suomalainen kaikille sama summa - se kuutisensataa on kansaneläkeläiselle aika paljon, mutta hyvätuloiselle ei juuri mitään. Omalta osaltani en tosin tiedä miten tuo täällä toimisi, kun en tienaa Saksassa senttiäkään.

Näytä koko viesti
Hauturin matkakertomuksia - Euroopan ytimessä - 30.11.2021 09.53

Kävin eilen tutustumassa tämän Saksaksi kutsutun takapajulan terveydenhuoltoon.

Olin varannut eiliseksi ajan lähellä asuinpaikkaani vastaanottavalle omien kroonisten sairauksieni spesialistille, joka toimii myös "Hausarztina" (täällä on siis käytössä perhelääkärisysteemi, jokainen etsii itselleen mieleisensä perhelääkärin, jonka kanssa tai kautta hoituvat sitten kaikki lääkäriasiat). Lääkäri tutustui historiaani, kyseli tilanteesta, lääkkeistä jne, teki muutamia testejä ja määräsi heti otettavaksi veri- ja virtsakokeet ja myöhemmin tehtäväksi muutaman muun monimutkaisemman tutkimuksen. Näihin sain ajan tammikuulle ja kolmatta koronapiikkiä varten torstaiksi. Influenssarokotteen olisin saanut heti, mutta työnantajani oli ehtinyt ensin ja antanut sen toimistolla jo viime viikolla.

Koko käynti kesti kaikkineen noin tunnin. Lähtiessäni sain ohjeet tammikuun kokeisiin, ja kysyin miten maksu suoritetaan. Vastaanottovirkailija katseli minua hölmön näköisenä kuin ei olisi ymmärtänyt kysymystäni, joten kysyin sitten että meneekö koko hoito sairaskassan piikkiin. Kuulemma menee. En valittanut, varsinkin kun Saksan sairaskassa ei maksa minulle Luxemburgin CNS:n piirissä olevana mitään. Saksalainen sairaskassa ilmeisesti shippaa koko laskun sellaisenaan rajan toiselle puolelle hoidettavaksi.

Sain myös kaikkiin säännöllisesti käyttämiini lääkkeisiin uudet reseptit. Reseptisysteemi onkin täällä mielenkiintoinen. Ensinnäkin reseptejä on eri värisiä (paperiversiot tosiaan toimitetaan erivärisillä lomakkeilla) - yksi väri on niille joilla on vain lakisääteinen sairasvakuutus, toinen niille joilla on lisäksi yksityinen sairasvakuutus, yksi on erityisen voimakkaille kipu- ja muille huumaaville lääkkeille jne. Värejä taitaa olla ainakin viisi. Lääkäri kirjoittaa kerralla vain sen verran kuin saa yhdellä kertaa ostaa. Perusresepti on voimassa kolme kuukautta (esim. kovien kipulääkkeiden reseptit vain 7 vrk), mutta korvauksen lääkkeistä saa vain ensimmäisen neljän viikon ajan. Lääkkeitä en vielä hakenut, mutta käsittääksen niistä pitää maksaa itse 10%, kuitenkin vähintään 5€ ja enintään 10€ per lääke per kerta.

e: Ai niin, ostin myös (käytetyn) auton. Jälleen kerran näkemättä, tällä kertaa en nähnyt edes kuvia. Luultavasti otan siihen myös rahoituksen täältä, koska tarjosivat varsin edullisella korolla (onkin ensimmäinen rahoituksella ostamani auto, jos työsuhdeliisareita ei lasketa - enkä laske, koska niitä en ole koskaan mielestäni omistanut). Saan autoni tosin vasta tammikuun puolella, koska huolto, katsastus, puunaukset ja puleeraukset kestävät pari viikkoa, ja silloin olen jo Suomessa joululomailemassa.

Näytä koko viesti
Eläköityneen optiospekulantin portfoliosijoitukset - 28.11.2021 10.49

Kommentti finanssivalvonnasta oli hauska. Olen nyt joutunut urallani tekemisiin sekä Suomen FiVan että Luxemburgin CSSF:n kanssa, jo voin todeta, että eroa on huomattavasti enemmän kuin yöllä ja päivällä.

Näytä koko viesti
Kiinteistö- ja asuntosijoittaminen - 28.11.2021 02.36

Pankit tekevät paljon vakuusarviointeja automaattisten palvelujen avulla. Nämä palvelut toimivat hyvin "helposti arvioitavissa" kohteissa (esim. tavanomainen kerrostaloasunto alueelta jossa tehdään paljon kauppoja), mutta jos kohde on sijainniltaan, varustelultaan, kunnoltaan jne poikkeava, ei automaatti välttämättä anna hyvää arviota. Toisaalta jos on olemassa luotettavana pidetyn välittäjän arviokirja (ei pelkästään arvio), niin käsittääkseni useimmat pankit kyllä ottavat sen huomioon.

Näytä koko viesti
Inflaatio - 28.11.2021 09.13

12€ minimipalkka oli vaalilupaus ja kyllä sitä on ainakin hallitusneuvotteluissa kovasti pidetty tapetilla, joten kyllä se varmaan on jollain tavalla tulossa. Se on sitten toinen asiaa tuleeko se kerralla ja ensi vuonna vai miten se toteutuu. Mitenkään tarkasti en ole asiaa seurannut, lähinnä mitä autoillessa radion uutisista sattuu korviin osumaan.

Näytä koko viesti
Metaverse - 24.11.2021 06.08

Tämäkin pyörä on sitten keksitty taas kerran. Silloisella työnantajalla oli joskus n. 15v sitten firman globaalit bileet Secondlife:ssa, joka oli (ja on käsittääkseni edelleen) jonkinlainen metaverse. Ehkä nyt ollaan hype-käyrän toiselle nousukohdalla, silloin oltiin ensimmäisellä.

Näytä koko viesti
TV-Viihde ja elokuvat - 21.11.2021 10.43

Ted Lasso (Apple TV+). Kahteen kauteen mahtuu yksi paska jakso (K2J9), muuten erittäin hyvä. Alussa pääpaino on huumorissa, n. kolmen ekan jakson jälkeen "syvällisemmän" sisällön paino kasvaa, mutta kyllä nauraa saa läpi koko sarjan. Vikan jakson perusteella jatkoa voisi olettaa olevan tulossa.

Näytä koko viesti
Valuuttakurssien vero-optimointi - 20.11.2021 05.52

En nyt muista mitä lakitekstit asiasta sanovat, mutta ainakin muunvaluuttaisten pokerivoittojen verotuksessa on ollut mahdollista valita pelihetken kurssi tai koko vuoden keskikurssi. Toki niin, että jos valitsee koko vuoden keskikurssin, niin sitä käytetään sitten kautta linjan. Uskoisin, että pörssikauppoihin ja muuhunkin vastaavaan sovelletaan samantyyppisiä käytäntöjä. Mutta on täällä varmaan sellaisiakin, jotka oikeasti tietävät miten asia menee...

Näytä koko viesti
JR:n allokaatioblogi - 20.11.2021 01.30

Oblomov kirjoitti:

Starttipistooli panoksineen. Aidon näköinen ja kuuloinen. Virossa saa ainakin ostettua & tilattua kotiin netistä, ilman lupia. Suomesta en tiedä. Tehokas Maglite, tai vastaava voisi toimia myös.

Starttipistoolit eivät ole kovin aidon näköisiä (riippuu toki mitä katsoja tietää aseista). Vaativat nykyään Suomessa kaasuaseluvan. (minulla on yksi lupa 9mm starttipistoolille)

Näytä koko viesti