Olet täällä

hauturi

hauturi

  • Liittynyt 25.6.2014
  • 411 viestiä
  • 3 aloitettua ketjua

Viimeisimmät viestit

Citycon - 15.7.2019 13.01

LongJohn kirjoitti:

Minun mielestäni sana juutalainen viittaa etniseen ryhmään eikä uskonnolliseen taustaan. 

Määritelmiä on monia: https://fi.wikipedia.org/wiki/Juutalaiset#Juutalaisen_m%C3%A4%C3%A4ritelm%C3%A4

Olisikin mielenkiintoista nähdä esim. muslimi, jolla on juutalaiset vanhemmat. Noinkohan tuo pitäisi itseään juutalaisena?

Nordea - 26.6.2019 11.35

Lehtopöllö kirjoitti:
Olen aiemminkin ihmetellyt, enkä ole saanut mistään järkevää vastausta; miten voin mobilepaylla ja vastaavilla palveluilla maksaa kaverilla rahaa parin sekunnin viiveellä, mutta jos lähetän kaverille tilisiirron, niin siinä menee pari päivää pankkien välillä?!

Kuten jo kommentoitiinkin, viive on lyhentynyt. Mitään varsinaista teknistä syytä ei ole. Aiemmin, kun rahalle sai vielä korkoakin, pankit ottivat näin päivän parin korottoman lainan asiakkaalta. Lisäksi oli (ja on varmaan edelleenkin) POPS (pankkien välinen online-pikasiirto) -palvelu, josta piti maksaa. Jos perussiirto olisi ollut yhtä nopea, ei kukaan olisi maksanut POPSin käytöstä. Esim. asuntokaupoilla POPSin käyttö oli hyvin yleistä.

Ovaro (os. Orava) - 18.6.2019 20.18

Aki Pyysing kirjoitti:

Pöh, missasin aamupuuron, kun jäin treidailemaan. Kello on nyt jo Vegasissa 8.30 -> Hash House A Go Go:hon on suomalaiselle liian pitkät jonot. Amerikkalaiset sen sijaan ovat kilttejä jonottajia. Pitää hakea WSOP Cafesta reissun viidestoista salaatti.

Onnittelut uudesta lipusta

Ostin/Myin tänään - 12.6.2019 20.11

mattis kirjoitti:

1.2 x Merkintäoikeus (0,21) + merkintähinta (0,89)

K.A. kirjoitti:

Ja se yhden osakkeen hinta merkkareilla menee seuraavasti: ((6x0.21€)+(5x0.89€))/5,

Nämä kaksi ovat täsmälleen sama asia (merkitään merkintäOikeuden hintaa O:lla ja merkintäHintaa H:lla):

1,2O + H = (6O + 5H)/5

-> 

1,2O + H = 6O/5 + 5H/5

->

1,2O + H = (6/5)O + H

->

1,2O + H = 1,2O + H

m.o.t.

Cibus Nordic - Laman kestävä osinkokone? - 6.6.2019 12.06

Aki Pyysing kirjoitti:

Huvituttaa, kun Inderesissä kirjoitetaan aina "kävimme" siellä sun täällä, vaikka matkassa olisi ollut vain yksi jamppa.

Toisaalta jos kävijänä on firma eikä yksityishenkilö (itse ajattelisin että se on Inderes joka näitä kirjoittaa eikä tietty jamppa), niin "kävin", kuulostaisi pöllöltä. Tietysti voisi kirjoittaa "Inderes kävi", mutta siinä on taas vähän ulkopuolisen havainnoijan sävy.

 

Päivän lööppi - 28.5.2019 11.13

Juttelin tässä hiljattain yhden britin kanssa, ja kysyin hänen näkemystään siitä, ymmärsivätkö britit mistä äänestivät kun äänestivät brexitistä. Hänen mielestään suuri(n) osa ymmärsi, vaikka toki läheskään kaikki eivät, ja joihinkin esim. "350 miljoonaa viikossa NHS:lle" -tyyppiset lupaukset menivät täydestä kuin väärä raha. Oli kuitenkin sitä mieltä, että näitä oli loppujen lopuksi aika vähän. (Taustaksi todettakoon, että keskustelukumppanini äänesti brexitin puolesta)

Taloyhtiölaina vs vuokratontti - 17.5.2019 12.35

Iso osa ihmisistä ei osaa (tai välitä) laskea.

Onko tonttiosuuden lunastamisella joku vaikutus kiinteistöveromielessä? Ts. maksaako tonttiosuutensa lunastanut siitä kiinteistöveron itse vs. jos ei ole lunastanut se sisältyy tontinvuokravastikkeeseen? (en ole lainkaan perehtynyt näihin, siksi kysyn).

Sijoitustiedon kysymysketju - 10.5.2019 18.06

Halpa se on 60K mökkikin. Mitä itse kyselin tarjouksia muutama vuosi sitten, niin jossain määrin kunnollinen mökki valmiille tontille jossa on sähkö ja vesi valmiina olisi ollut n. 200K (jos ei tarvitse louhia). Siinä mielessä voinee helposti perustella isomman lainatarpeen.

Eri yhteyksissä termejä käytetään eri tavoilla. Itse olen tottunut käyttämään termiä asuntolaina vain silloin kun lainalla rahoitetaan hakijan vakituista asuntoa (vrt. sijoitusasuntolaina, vapaa-ajanasuntolaina). Siinä mielessä asialla on merkitystä, että omaan vakinaiseen asuntoon otetun asuntolainan korot ovat (vielä) vähennyskelpoisia, ja sellaista lainaa koskee FiVan määräykset enimmäisluototussuhteesta (lainakatto).

100K lainaan tarvitset 100K vakuuksia. Omistusasunnon kerrostalossa vakuusarvostus% on yleensä 70, joten 143K arvoinen asunto riittää yleensä yksinään. Toki mökki (tai osuutesi siitä) käy myös vakuutena, mutta yleensä pienemmällä prosentilla (50-60). Samoin sijoitusten vakuusarvostus% on yleensä pienempi (esim. 50). Lisäksi sijoitusten panttaaminen vakuudeksi haittaa kaupankäyntiä niillä. Pelkät todisteet ei kiinnosta ketään, vaan vakuutena käytettävä omaisuus pantataan.

Sijoitustiedon kysymysketju - 10.5.2019 16.16

Silloin kun kyseessä ei ole asuntolaina, johon liittyy erilaista sääntelyä ja raportointia (mm. verovähennyskelpoisuus, lainakatto jne), pankkia kiinnostavat lähinnä maksukyky (todellinen ja ns. happotesti), varallisuusasema ja vakuudet. Voi tosin olla, että sijoituslainan ja mökkilainan marginaalien pitäisi pankin mielestä olla eri suuruiset, joten saattavat karsastaa asiaa jos selviää, että haluat ottaa suuremman mökkilainan kuin tarvitset ja sijoittaa loput. Minäkin näen maksukyvyn tässä suurimpana potentiaalisena ongelmana, jos tulot ovat pienenemässä.

Mökkilainalle 0,65 on ihan ok marginaali, kulut lienevät suurehkot jos APR menee 0,9:ään. Toki 30K on sen verran pieni summa, että nostokulu onkin herkästi siihen nähden kova. Siitä voi ehkä pystyä tinkimään. Ainakin kannattaa kilpailuttaa. 

Se mitä en ymmärrä on tuo rakennuskustannus. Onko sinulla valmiina rakennuspaikka, jolle aiot rakentaa pienen lämmittämättömän mökin ilman vettä, viemäröintiä, sähköä jne vai miten päädyit tuohon kustannukseen? 

Eduskuntavaalit 2019 - 8.5.2019 17.03

Olettaen, että Rinne saa hallituksen kasaan tämänpäiväisillä suunnitelmilla:

Iletus kirjoitti:

2: Kansanrintama 35 %

mskomu kirjoitti:

Sinipuna, eli ykkösvaihtoehto on minusta ylivoimaisesti todennäköisin. Peruspunamulta saattaisi olla myös, mutta epäilen.

En usko, että vihreät ja kepou voivat olla samassa hallituksessa. Kepu ei jousta maatalouden tukemisessa ja turpeenpoltossa, eikä vihreät suostu siihen. Enkä usko myöskään kepun ja kokoomuksen yhteispeliin, koska sote. Toivon, ja vähän uskon, ettei kokoomus suostu vasemmistoliiton JA demareiden kanssa samaan. Orpo varmaan lähtisi, mutta Lepomäki sai sen verran kovan äänivyöryn, että pystyy ehkä masinoimaan puolueen pois veroja korottavasta hallituksesta. Prosentteja en yritä heittää.

hauturi kirjoitti:

2. Kansanrintama SDP+VAS+VIHR+KESK 107 -> 18% (voi olla että vihreillä ja keskustalla on jotain hankaluuksia, mutta vähemmän kuin edellisessä. 107 on edelleen aika niukka. KD tai RKP tai molemmat mukaan?)

Truewinner kirjoitti:

Itse antaisin sinipunalle 55%, aika vaikea nähdä muita skenaarioita todennäköisinä.

starsailor kirjoitti:

Kaikki vaihtoehdot joissa Keskusta mukana hallituksessa ovat minusta lähellä 0% tämän päiväisen Sipilän ilmoituksen johdosta. Puolue, joka on vaihtamassa muutaman kuukauden päästä johtoa ja sai rökäletappion vaaleissa EI LÄHDE hallitukseen ja hyvin ymmärrettävistä syistä. SDP+KOK pohjalle tehty hallitus on minusta 90% ja SDP+PS+KOK 10%. Mitkään muut vaihtoehtot eivät ole enää elossa.

raxor88 kirjoitti:

Keskusta jätti kyllä oven raolleen tämän päivän vaatimuslistallaan, joka ei demareille kovin paha. Kansanrintama + RKP antaisin paljon isomman prosentin. Julkisuuden puheet on Kokoomuksen osalta mitä on, pitää esittää tiukkaa että lähtökohdat neuvotteluihin ovat parhaat mahdolliset. PS hallituspaikka lienee aika epätodennäköinen kun SDP asemoinut itsensä heitä vastaan ja ei SDP ole pääministeripuolueesta hevillä luopumassa.

Siltikin Kokoomus suurempi todennaäköisyys kun Kesk.

petteri kirjoitti:

Seuraavana Punaviherkansanrintama SDP+Kesk+Vihr+Vas+RKP noin 10%.

Farseer kirjoitti:

Parempi olisi kansanrintama + RKP, mutta se ei ole niin todennäköinen. Keskusta voi mennä hallitukseen, mutta ei ilman sellaista hallitusohjelmaa ja vaikuttamisen paikkoja millä pystytään näyttämään että puolueella on vaikutusvaltaa ohjelmassa. Voi olla että Rinne joutuu antamaan hintana puhemiehen tai komissaarin paikan Keskustalle vahvojen ministerinsalkkujen lisäksi. Rinteelle tosin ei välttämättä haittaisi näpäyttää Urpilaista vielä kerran ja Sipilän työntäminen Eurooppaan voisi olla kaikkien etu.