Matkailijan ajatuksia piensijoittamisesta -

Näköjään on vajaa vuosi kulunut edellisestä kirjoituksesta, niin se aika rientää. Ehkä nykyisen hämmentävän #WallStreetBets manian keskellä on hyvä purkaa ajatuksia ja oppeja vuoden varrelta.

Kun markkina käyttäytyy näinkin sekavasti, että yhteisön kohteeksi satunnaisesti valikoituneet osakkeet nousevat satoja prosentteja, on hyvä kerrata omaa sijoitusstrategiaa ja pysyä rauhallisena.

Ajatuksia markkinoista

Vuosi 2020 on opettanut minulle paljon markkinoista, yrityksistä ja sijoittamisesta yleensä, mutta vielä on parannettavaa laadukkaiden yritysten holdaamisesta, let the profits run. 

Viime vuosi oli muiden kasvuyrityksiin sijoittaneiden tapaan suosiollinen, salkun kehitys sen mukainen. Kuten konkareilta ja analyysitalo Inderesiltä on paljon saanut lukea sekä kuulla, jäitä on syytä laittaa hattuun. Tulevaisuuden tuotot eivät näytä hyvälle tätä menoa. 

Helsingin pörssissä pitkästä aikaa punoitti, jospa tästä pientä korjausta saataisiin korkeisiin arvostuksiin. Saa nähdä jääkö toiveeksi.

Millaisella salkulla liikkeelle?

Vuoden alussa keventelin korkean arvostuksen kasvuyrityksiä, siirsin rahaa matalampien arvostusten yrityksiin. Salkussa on vielä kuitenkin siivu Qt Grouppia, joka juuri julkaisi positiivisen tulosvaroituksen. Harvinainen yhtiö Helsingin pörssissä, josta tuntuu ettei uskalla luopua vaikka miten kuplahinnoissa olisikin.

Bittium

Bittiumin PE -huitelee 33 tienoilla, alaa hieman matalampi. Riski/tuottosuhteessa houkutteleva tapaus, ennustettu hyvää kasvua vuosille 2022-2023. Kasvuajureina erityisesti kiehtoo tuoteliiketoiminnan kasvu sekä Medical Technologies.

Marimekko

Brändi ollut voimakkaassa kasvussa viime vuosina ja yritys on tehnyt hyvää tulosta. Oman pääoman tuotto vahvaa. Seurailen kauanko Marimekko pysyy trendikkäänä ja vahvana. Salkussa hyvä olla muutakin kuin pelkkää reivausta teknolla.

Qt Group

Melkoinen kasvuraketti. Kurssi noussut vuodessa noin 250%. Itse en ole näin suuria tuottoja saanut, kun olen mennyt myymään välissä, joka on aina osoittautunut virheeksi. Kun katsoo yrityksen tarinaa, tuntuu että nyt aletaan keräilemään hedelmiä joiden eteen on uurastettu. Oman pääoman tuotto poikkeuksellisen vahvaa ja voittoakin alkanut jäämään. Mahtava yritys, josta oli Arvopaperissa viime vuoden puolella hyvä kirjoitus. Arvostukset on kaameat, jonka kanssa on vain elettävä. Milloinkohan ostetaan pois, aika näyttää.

Siili Solutions

Siilillä arvostukset huitelee alaa matalammalla, PE noin 16. Siilissä kiehtoo kasvu kohtuulliseen hintaan ja toimialan yleinen vahvuus. Lisämausteena vasta aloittanut Skaler robotiikkaosasto, josta olen erityisen kiinnostunut ja näen vahvaa kasvua myös tälle osastolle. Oman pääoman tuotto 20% tuntumassa.

Vincit

Vincit on minulle hieman uudempi tuttavuus, mutta uutisvirrasta päätellen tilauksia on tullut hyvin ja IT-palvelupuolella näkymä on suotuisa, jota nykyinen pandemia on boostannut muutamalla vuodella eteenpäin. Inderesin laajasta raportista päätellen kuitenkin vahvoilla omassa kilpailukentässä. Seuraillaan tarinan kehittymistä.

Tässä alkuvuoden mietteitä ja salkkukatsausta pintapuolisesti. Tärkein taito näyttäisi olevan vahva holdaaminen jos yrityksellä menee hyvin, eli tämän suhteen on parannettavaa. 

Hyvää alkanutta vuotta!

 

Näytä koko viesti
Saga Furs Oyj -

Saga nousi reippaat 6 pinnaa tänään. Onko kellään valistunutta tietoa missä mennään tai muita uutisia? Iinuppi taitaa olla kesälomilla 😁

Näytä koko viesti
Saga Furs Oyj -

Täällä myös yksi lisää lukee mielenkiinnolla alaan liittyviä kommentteja, erityiskiitokset Iinupille! Hypätty pois Sagan kyydistä ja tuottajaystävän kautta seurailen alan kohtaloa. 

Näytä koko viesti
Matkailijan ajatuksia piensijoittamisesta -

Uutisissa koronavirus pauhaa, Italiassa 132 tartuntaa. Saadaanko virus kuriin kuinka pikaisesti? Aika näyttää tuleeko tästä miten vakavat vaikutukset eurooppaan.

Kävin viikko sitten pidennetyn viikonloppureissun Nizzassa ja viruksesta ei vielä näkynyt katukuvassa merkkejä. Satuin juuri Carnaval de Nice -karnevaalien aloitukseen paikan päälle, sakkia oli paljon liikkeellä. Kieltämättä isojen tapahtumien aikaan tulee myös kaikenlaiset kauhuskenaariot mieleen, mutta mieltä rauhoitti kun poliisejakin oli partioimassa joka nurkassa ja turvatarkastuspisteet pystytettynä sisäänkäynneille.

Aurinkoinen ja mukava reissu kaikenkaikkiaan. Monacossa tuli myös junalla käytyä satama-aluetta katsomassa. Siellä oli pystytetty luistelurata jossa lapset luisteli, musiikki pauhasi ja viereisellä terassilla drinkkejä siemaili todennäköisesti vanhemmat +15 asteen lämmössä. Casinon edusta oli pistetty kunnolla remppaan. Saapa nähdä minkälaista suihkulähde ja istutuksia siihen virittelevät.

Tuli kuunneltua Peter Lynchin äänikirja - One Up On Wall Street. Kirjan kuunteli aika nopeasti (2h 8min). Toivoisin että myös suomalaista sijoituskirjallisuutta tulisi enemmän äänikirjoiksi. Äänikirjoja tulee ajankäytön vuoksi kuunneltua enemmän kuin luettua kirjoja. Saa vinkata jos mielessä suosituksia!

Omaan ajankäyttöön liittyen otin itselleni tavoitteeksi vähemmän netissä surffailua, enemmän läsnäoloa, elokuvia ja kirjoja. Parannettavaa on vielä reippaasti. On tämä kännykkä koukuttava vempain.

 

Näytä koko viesti
Nordnet Smart rahastot -

Olisi mielenkiintoista nähdä miten nämä rahastot käyttäytyvät laskumarkkinassa. Pieni siivu itsellä Smart 15.

Näytä koko viesti
Saga Furs Oyj -

Kuulostaa heikolta ja kentällä ei paljoa naurata.

Tilinpäätöstiedote tupsahti, jossa vähän pohdittiin tulevaisuuden kehitysnäkymiä. Osa tuottajista selviää, osa katkeaa. Näin pitkään jatkunut heikkous tuo tarvetta lisälainoihin, jotta edes toimintaa voisi jatkaa. Riskit kasvaa.

Toivo ei ole strategia, mutta pientä betsiä laitan lisää jos näkymät jostain syystä paranisi, tuskin tänä vuonna vielä. Kurjalta näyttää lyhyellä aikavälillä. 

Tsemppiä kaikille kyydissä oleville!

 

Näytä koko viesti
Matkailijan ajatuksia piensijoittamisesta -

Yllätyin Lissabonin mäkisestä maastosta vaikka etukäteen kuvia bongailinkin. Kai se on niin erilaista livenä sitten.

Päivän kävelyt ollut luokkaa 11km, nousua ja laskua kuten myös juominkien suhteen. Positiivisesti yllätti hyvä asiakaspalvelu ja hintataso. Täällä viihtyisi reilusti viikkoa pidempään ja nähtävää piisaisi, vaikka ei Eiffelin kaltaista turistimagneettia löydykkään. Toisaalta itse arvostan vähemmän turistirysä kohteita.

Näin tammikuussa sää täällä +14 asteen luokkaa, onneksi aurinkoakin näkee josta saa mukavasti elinvoimaa. Ollut melko alakuloista Suomessa kun ei päivänvaloa näy. Suomituristeja ei paljoa ole kuulunut/näkynyt täällä, taitaa johtua tästä vuodenajasta. Vielä olis tarkoitus käydä päiväreissu Sintrassa ja loppuaika kierrellä kuppiloita leivoksia nauttien.

Tuli ennen vuodenvaihdetta avattua OST Nordnettiin ja myytyä aiemmin mainitut osakespekuloinnit pois. Alla tämän hetken tilannekatsaus OST osakkeisiin.

- Fortum 26%

- Verkkokauppa 26%

- Nokian Tyres 25%

- UPM-Kymmene 22%

Tuntuu sopivalta tälle hetkelle kun ei ole liikaa seurattavaa. Kuukausisäästöjen (indeksirahastot) lisäksi vielä Saga Fursia pieni satsi AOT tilillä seurantapositiona.

Tuottoisaa vuotta 2020 toivottelee!

- Matkailija

 

Näytä koko viesti
Ostin/Myin -pörssikaupankäyntiketju -

Bittiumia tuli ostettua pieni erä eilen, ollut harkinnassa pitempään. Digiaa mietin myös, mutta ajattelin jättää ostopaukkuja myöhemmälle ajankohdalle. 

Näytä koko viesti
Saga Furs Oyj -

Tilikauden 1.11.2019–31.10.2020 ensimmäinen huutokauppa päättyi tänään. Ketunnahoista myytiin noin puolet ja nahkojen hintataso laski keskimäärin reilut 5 prosenttia syyskuun huutokaupasta. 

”Euroopan muotiteollisuuden ja Korean aktiivisuus oli positiivista ja kertoo vastuullisesti tuotettujen suomalaisten ketunnahkojen asemasta muodissa. Kiinassa, siniketun päämarkkinalla, lämmin alkutalvi ja talouskasvun hidastuminen vaikuttivat huutokaupan myyntiin. Siniketunnahkojen välitön tarve oli rajallinen, ja todellinen markkinatilanne selviää vasta kauden seuraavassa huutokaupassa”, toimitusjohtaja Pertti Fallenius sanoo.

Osake lasketellut viikossa 10 tasoihin. Tankkaisko lisää vai holdaisko vain..

Näytä koko viesti
Eläköityneen optiospekulantin portfoliosijoitukset -

Kuuntelin loppuun. Tosiaan ei sinänsä uutta tullut seuranneelle, mutta mielestäni nämäkin ovat erittäin tervetulleita podeja. Aina on mahdollista että uusia kuulijoita eksyy joukkoon eri lähteiden kautta ja saattaa jopa saada ensikipinän tai vinkkejä sijoittamiseen.

Ihan leppoisalta meiningiltä vaikutti, toki haastattelijoilta joskus toivoisi ripauksen enemmän humoria kehiin. Todellisuus saattoi olla kyllä muuta laugh Eli tuskin mitään ainakaan menettää jos työmatkalla kuuntelee. Aikaa saa kulutettua turhempaankin

Näytä koko viesti