Olet täällä

Matkailijan ajatuksia piensijoittamisesta - 31.8.2019 12.38

Aikaa on kulunut sitten viime kirjoituksen. Maailmalla maalaillaan tummia pilviä talouskasvun suhteen ja mediassa esiintyy jatkuvalla syötöllä kaikenlaista kriisiuhkaa. Ajattelin kirjoitella hieman omaa historiaa ja strategiaani sijoittamisen suhteen.

Ensimmäiset sijoitukseni oli noin vuosi sitten Lehto Groupin osakkeisiin ja muutamaan etf-indeksirahastoon. Avasin arvo-osuustilin pankkiini ja 1% välityspalkkion siivittämänä tapahtui ensimmäinen osakkeiden osto. Janosin tietoa sijoittamisesta, kuuntelin podcasteja ja luin aiheeseen liittyvää materiaalia. Säästöjä ei isoja summia ollut kertynyt, joten tavoitteena oli palkkatuloista kuukausittain säästää ja sijoittaa. 

Olihan se jännää. Vaikka summat oli suhteellisen pieniä, kun omat rahat on kyseessä kasvaa mielenkiinto sijoittamiseen ja säästämiseen aivan eri tavalla. Kuukausisäästöt rullasivat tasaiseen tahtiin indekseihin, muutamia osakeostoja tuli tehtyä eri yrityksiin ja yllättäen tulikin Lehto Groupilta tulosvaroitus. Osake kyykkäsi makiasti kymmeniä prosentteja. Ensimmäinen riskinsietokyvyn testi oli alkanut. 

Laitoin lopulta Lehdon osakkeet myyntiin 4,16€ tienoilla. Tästä ei kuitenkaan isoja oppirahoja kertynyt ja muut osakkeet nousi komeasti salkussa. Uskoa ei enään kyseiseen yritykseen riittänyt. Kaiken kaikkiaan mielenkiintoinen aloitus. Tämä kuuluu sijoittamiseen ja riskiä onkin syytä hallita hajautuksella. Onneksi olin näin toiminutkin eikä Lehto ollut ainoa sijoitukseni.

Olen kyllä erityisen kiitollinen että kokeneet sijoittajat jakavat tietoa, osaamista sekä näkemyksiään foorumeilla ja mediassa. Näistä me uudet tulokkaat (tässä vaiheessa usein vielä piensijoittajia) voimme oppia ja toivon mukaan välttyä suurimmilta mokilta. Tärkeintä on oppia uutta, nauttia matkasta ja suunnata kohti tulevaa. Varallisuuden kasvattaminen lisää myös henkistä hyvinvointia.

Olen laatinut itselleni säästösuunnitelman, jossa pyrin pitäytymään niin hyvinä kuin huonoina aikoina. Joskus voi tulla tilanne että kyseistä säästösummaa en saa kasaan syystä tai toisesta, tulevaisuutta kun ei voi ennustaa. Tällöin vaje paikataan sitten tarvittaessa myöhemmin.

Tavoitteeni on säästää osakkeisiin kuukausittain palkkatuloista porrastetusti. Ensimmäisenä vuotena 5%, seuraavana 10% jne. aina 30% saakka. Ohessa säästän myös ASP-tilille ensiasuntoa varten. Indekseihin rullaa tasaisesti kuukausittaiset säästösummat ja loput ylimääräiset sitten osakkeisiin. Onhan se vain niin paljon jännempää kuin pelkkä kuukausisäästäminen indekseihin.

Tulevaisuutta emme voi tietää, eteemme aukeaa useita polkuja. Me itse päätämme mitä kohti kuljemme.

- Traveller

Näytä koko viesti
Laskentaekonomin sijoituspäiväkirja - 25.8.2019 04.55

Hyvää analyysiä Aallon Groupista. Itsekkin alalla työskentelevänä mielelläni seuraan miten case etenee.

Näytä koko viesti
Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 9.7.2019 07.44

Hieno kirjoitus Mikko! Itsekkin näin aloittelijana voin samaistua tuohon. Ikää kertynyt 27 ja noin vuosi sitten havahduin ensimmäiset sijoitukset tekemään. Ensimmäisenä pisti silmään podcastit ja youtube videot, jota kautta aiheeseen perehtyminen alkoi. Aika piakkoin sitten löysinkin sijoitustiedon, jota lueskellut aktiivisesti.

Hienoa että jaksat kirjoitella aiheesta hyvin selkokielellä myös aloittelijan näkökulmasta.

 

Näytä koko viesti
Matkailijan ajatuksia piensijoittamisesta - 20.1.2019 06.23

Säästämisen aloittamisen tärkeyttä ei turhaan korosteta. Aika tekee työn, mitä aiemmin aloitat sen isompi säästöpotti sinua odottaa.

Kun pääset alkuun, tulee säästämisestä mukava harrastus. Ideologia kulutukseen muuttuu myös.

Säästämisen aloittamista helpottaa tavoitteet. Alla mielestäni tärkeimmät ohjeet aloittamiseen ja vinkki säästöhaasteeseen.

1. Aloita tänään!

2. Karsi ylimääräisiä menoja, tutki tiliotteesi

3. Avaa pankkiisi säästötili, mikäli ei entuudestaan ole

4. Avaa arvo-osuustili haluamaltasi palveluntarjoajalta (Nordnet, OP, Nordea ym.)

5. Mikäli sinulla on kulutusluottoja, maksa ne pois mahdollisimman pian!

6. Laita automaattinen veloitus käyttötililtäsi 5% nettotuloistasi indeksi/ETF -rahastoihin. Voit nostaa summaa kun mahdolliset kulutusluotot maksettu pois

7. Mikäli sinulla on kiinnostusta ja aikaa tutkia yhtiöitä, suorat sijoitukset yhtiöiden osakkeisiin ovat hyvä valinta! Vaatii kylläkin kärsivällisyyttä ja hermoja erityisesti alkuaikoina, ettei tee tyypillisiä aloittelijoiden virheitä. Ostosumma voi olla alkuun pieni esim. 5% nettotuloista. Tärkeintä on aloittaminen ja tunnistaa oma riskinsietokyky. Pysy päätöksissäsi, älä hötkyile!

8. Jos sinulla on unelmia kuten ulkomaanmatka tai kauan haaveilemasi asia, aloita säästäminen heti!

Esimerkkinä 52 viikon säästöhaaste. Ensimmäisen viikon aikana siirretään 2€ säästötilille, seuraavalla viikolla 4€ jne. Tästä kertyy mukava summa haasteen lopuksi (2756€).

Säästäminen vaatii hieman kurinalaisuutta, mutta mikäli summat ovat kohtuullisen pienet eivät nämä vaikuta arkeen juuri ollenkaan.

Konkreettiset tavoitteet tekevät säästämisestä mielekkäämpää. Nämä vinkit on lähinnä suunnattu pitkäaikaiselle osakesäästäjälle, jonka sijoitushorisontti on todella kaukana. Myös liika jahkailu onko indeksisijoittaja vai osakepoimija voi kaataa päätöksen sijoittamisesta kokonaan. Mielestäni voi olla aivan hyvin molempia.

Näytä koko viesti
Eläköityneen optiospekulantin portfoliosijoitukset - 29.11.2018 04.56

Samaa mieltä Farseerin kanssa, olisi mielenkiintoista kuulla ajatuksia Saga Fursista ja alasta yleisesti.

Vuoden viimeinen huutokauppa läheneeyes

 

Näytä koko viesti