Olet täällä

Kryptovaluutat sijoituskohteina - 29.4.2021 11.38

Bullish signaaleja vaan satelee. Itse uskon toistaiseksi ETH 10000$ ja BTC 100k$ paukkuvan loppukesästä.

Ja perus disclaimer tähän, tiedätte kyllä.

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 28.4.2021 08.14

Indrid Cold kirjoitti:

tässä sitten vastaavasti kryptohuumoria kukkeimmillaan, ja lampaat huutaa hurraata

Solar + Battery + Bitcoin Mining. How Bitcoin mining could yield more… | by Brett Winton | Apr, 2021 | Medium

 

Mäkin luin jotain tuohon liittyvää tänään. Ilmeisesti Teslalla on tulossa jokin omavarainen latauspiste saataville koteihin (?) joka hyödyntää aurinkopaneeleita? Tämä sitten tuottaisi niin tehokkaasti sähköä, että sillä voisi mainata Bitcoineja?

Ja ilmeisesti noita tulisi myös julkisesti saataville, ja tarjottaisiin myös muillekin sähköautoille kuin Teslalle, Teslan oman kännykkäsovelluksen kautta?

Tietysti pelkkiä huhuja ja kysymysmerkkejä siksi, koska en tiedä tuosta mitään mutta kuulosti vain mielenkiintoiselle ja ei nyt varmaan täysin mahdottomallekaan.

Kuvioon liittyisi siis Tesla, Square (maksujärjestelmä) ja se ARK invest.

https://www.ledgerinsights.com/ark-invest-square-bitcoin-renewable-energy/

Törmäsin aiheeseen tämän videon kautta, kannattaa katsella varauksella:

https://youtu.be/c6_0ssTfyL0

Eikös se tähän asti ole mennyt vähän niin, että aluksi Elonille nauretaan ja sitten vähän myöhemmin ollaan hiljaa? Tästähän Elon ei kai ole itse mitään sanonut, mutta onhan niitä Bitcoineja otettu haltuun ja myytykkin vähäsen jo.

Musk on sen verran absoluuttisen hullu mies hyvällä tavalla, etten yllättyisi jos jotain tällaista tapahtuisi vielä. Ei siinä, hienoahan se olisi mielestäni jos tuon saisi toimimaan kannattavasti noin, mutta en kyllä ymmärrä energiantuotannosta juurikaan. Eikö tuo olisi kuitenkin sitä #vihreätäsiirymistä?

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 28.4.2021 10.41

kekkiville kirjoitti:

https://crypto.blogi.net/blog/1/cryptocom-visa-kortti/

tässä vähän omia kokemuksia crypto.comin omasta maksukortista. suosittelen jos cryptovaluuttaan sijoittaminen kiinnostaa :)

Tästä kortista tuntuu olevan jonkin verran kiinnostuneita, etenkin mitä vaikkapa Facebookin kryptovaluutat ryhmässä välillä näkyy kun harvakseltaan siellä pyörähdän katsomassa mistä porukka puhuu. Voisinkin toki avata omat kokemukset tähän ihan rehellisesti.

Kyseistä projektia on tullut seurattua vuodesta 2017 enemmin tai vähemmin. Mitä tuona aikana olen oppinut on se, että suunnitelmat ja aikataulut todellakin elävät ja muuttuvat usein hieman lennosta. Tämä luo itselleni mielikuvan siitä, ettei osata suunnitella tarkemmin asioita etukäteen tai sitten vain yksinkertaisesti puhutaan liikaa. Esimerkkinä korttien julkaisut kun ensimmäiset MCO tokenia ostaneet joutuivat hieman odottelemaan korttia, kun sen piti tulla joskus aikoja sitten jo. Niin, ja eihän tuota MCO tokeniakaan enään ole, vaan se vaihtui tuohon uuteen CRO tokeniin. 

Itse tilasin Jade Green kortin kesällä 2020, eli käytännössä lukitsin siihen vaaditun summan CRO tokeneita heidän alustaan 6kk ajaksi, joka taisi olla 10,000 CRO tokenia siihen aikaan ja rahassa mitattuna olin maksanut niistä 1600$.

Miksi tilasin kortin? Jos nyt ihan rehellisiä ollaan, niin ihan vain kirjaimellisesti kännissä ja läpällä, sekä puhtaasta uteliaisuudesta nähdäkseni että miten se toimii. Uskalsin myös toivoa, että tuon 6kk pantin vapautumisen jälkeen markkinat vielä vetää ja saan omani takaisin kun tulen kuitenkin vapauttamaan tuon pantin ja myymään sen heti jos vaan voitolla pystyy.

Kortin tilauksesta itse kortin saamiseen ei mennytkään kuin vaatimattomat 3,5kk! Eli ennen kuin painetaan täyttä häkää kaikki muut maksulliset kortit pois käytöstä uuden metallisen läpsyttimen sijasta, kannattaa ihan nöyrästi odotella vielä hetki sen kortin saapumista. Huvittavaa sinänsä, että yli puolet meni tuosta pakollisesta 6kk panttauksesta ennen kuin olin edes nähnyt kyseistä korttia.

Sitten siihen tärkeimpään, eli varsinaiseen käyttökokemukseen. Kortin kanssahan ollaan naimisissa tuon Crypto.com puhelinsovelluksen kanssa, sillä sieltä sinä ylläpidät sitä korttia. Voit siis tallettaa rahaa kortille tuon sovelluksen kautta, ja käyttää kaikkia muita Crypto.comin palveluita mitä heillä nyt ikinä onkaan. Itse aplikaatio on mielestäni ihan jees. Designiin on panostettu ja suuremmin osin se toimii varsin mainiosti. Yksi iso miinus omalla kohdallani oli se, että kortin tunnuslukua ei voi vaihtaa sovelluksesta vaan pitäisi mennä johonkin toimipisteeseen jota ei ainekaan täällä päin maailmaa ole ollut kuukausiin auki koronan takia. Sitten kun jos menet tarkistamaan sovelluksesta sen tunnusluvun vaikkapa kassalla unohdettuasi sen, löytyy se todella monen painalluksen jälkeen kortin tiedoista joka on varmaankin kyseisen sovelluksen lagisin ominaisuus herättäen mielikuvia että tältäkö se tuntuisi saada jokin 10v vanha Motorolla yhdistettyä tämän päivän internettiin.

Okei oikeasti kaikille tärkein ominaisuus lienee se suuresti mainostettu cashback, ja erilaiset perkit liittyen korttisi tasoon. Itselläni oli esimerkiksi "ilmainen" Netflix, Spotify ja airport lounge. Itse en esimerkiksi Netflixiä käytä, mutta kun tarkistin niin siinäkin on toki jokin raja minkälaisen tilauksen saat. Katsoin vielä tarkemmin että minkälaisen tilauksen Netflixistä sillä saisin, ja kaikista halvinhan se luonnollisesti oli eikä edes Full HD. Tässä kohtiin meinasin jo hymyillä ääneen, ja mietin että ehkä se 10v vanha Motorolla olisi sittenkin ihan hyvä, kun ei sekään tue Full HD kuvaa. Ja toki sinun pitää ensin itse maksaa oikealla rahalla se Netflix, jonka jälkeen saat vastineeksi sillä hetkellä saman arvosta noita CRO tokeneita. Noiden tokenien hintahan heittelee rajusti joten voi olla että otat takkiin nopeasti mutta ei hätää, sillä sovellus muistuttaa kyllä panttaamaan nekin! Airport loungea en luonnollisesti ole päässyt kokeilemaan, kun taitavat lounget olla kiinni mitä tässä nyt pari kertaa lennellyt koronan aikana. Toki eihän tuollakaan kaikkiin loungeihin pääse, mutta varmaan niihin halvimpiin pääsee jotain menestyjää larppaamaan.

Cashbackkia sillä kortilla sai joo sen 3% kaikesta CRO tokeneina takaisin heti ostosten jälkeen automaattisesti, se toimi kuten luvattiin. Sovelluksesta pystyi myös kätevästi ostamaan kryptoja, mutta hinnat olivat sattumoisin aina hieman kalliimpia kuin muissa pörsseissä. Suosituimmat kryptot ovat siis saatavilla tuon sovelluksen kautta ja itsekin kokeilin vähän sieltä ostella vaikka hinnat olikin hieman henkistä pahoinvointia aiheuttavia. Kaupat kuitenkin sujui näppärästi, ja sovellus taas muistutti kuinka nämäkin voi pantata heidän järjestelmään ja tienata korkoa! Uskalsin sitten ajatella hieman laatikon ulkopuolelta ja kokeilla laittaa Bancoriin nuo kolikot tuottamaan korkoa. Harmikseni huomasin, että crypto.com perii yllättävän korkeita kuluja kun nostat sinun crypto.com lompakosta kryptoja ulos muihin osoitteisiin, vaikkapa omien avainten alle. Yllättävää. Bancor myös tarjosi imparement loss suojan depositeille, jota crypto.com ei tarjoa. Eli jos jotain kauheata tapahtuu vaikkapa hakkeroinnin merkeissä ja varasi katoavat, et tule saamaan mitään takaisin kun olet sen hyväksynyt jo käyttöehdoissa.

Kaiken kaikkiaan kortilla saa siis joitain pieniä summia takaisin kuten mainostettu, mutta kun otetaan huomioon se kaiken maailman räpeltäminen ja siihen menevät työtunnit puhumattakaan verotuksesta joka tulee myös viemään paljon aikaa koska pitäähän tuosta kaikesta lystistä verot maksaa etenkin kun sinun KYC tiedot ovat sisällä ja kaikesta jää jälki. 

Eli jos otetaan huomioon käytetty aika tuohon räpeltämiseen suhteessa rahalliseen säästöön, ei se ainekaan omalla kohdalla ole kannattavaa missään nimessä. Samaisesta syystä päädyin myös myymään koko 10,000 CRO tokenin panttauksen vapautumisen jälkeen, kun huomasin kurssin olevan 2x mitä siitä itse maksoin. Lopulta pääsin siis kokeilemaan korttia ja pääsin siitä onneksi eroon 1600$ voitolla. Toki kortti vielä toimii jos sitä haluaa käyttää, mutta cashback ja muut edut eivät enään ole voimassa. Poikkeuksena toki airport lounge joka jää edelleen voimaan vaikkei panttia ole sisällä. Tähänkin on mahdollista odottaa muutosta kyseisen yhtiön tuntien. Tällä hetkellähän tuo Jade Green kortti vaatii 4,000$ edestä panttausta, ja vielä pari viikkoa sitten se oli 3,500$. Tilanteet tosiaankin elävät crypto.com:in kassan mukaan.

Jos jotain positiivista pitäisi keksiä, niin onhan tuo kortti sinänsä kai ihan esteettinen ja voi toimia hyvänä keskustelun avaajana vaikkapa jossain terassilla väritetyn metallisen kortin taittaessa kauniisti valoa. Siinä samalla voi hehkuttaa kuinka on juuri ostanut olutta kryptoilla, vaikkei näin teknisesti kuitenkaan asia todellakaan ole mutta ainekin voit sanoa että sain cashbackkia x%, kunhan vielä muistan myöhemmin verottajalle ilmoittaa asiasta.

Vaikka tykkään kryptoista, lohkoketjuista ja teknologiasta sekä innovaatioista yleisesti ottaen kovinkin paljon, niin tällä hetkellä käytän elämiseen ihan mielelläni perinteistä pankkikorttia ja maksan ostokseni säännöllisillä fiat -tuloillani ilman sen suurempia erillisiä siirtelyjä crypto.com sovelluksella. Minullakin olisi tuo reference linkki jakaa jolla saataisiin molemmat joku pieni summa rahaa kun panttaa CRO tokeneita ja tilaa kortin, mutta en kyllä ole sitä kenellekään jakamassa koska en itse voi tätä kenelläkään rehellisesti suositella. Mikäli tuo terassi-skenaario jotain kiinnostaa niin siinä se voi olla ihan hyvä varmaan, mutta itse mielummin piilottelen moista korttia kun esittelisin.

Oli ilmeisesti vähän tylsää kun tästä päädyin kirjoittelemaan, mutta näin tarpeelliseksi kun toistaiseksi olen törmännyt vain yltiöpositiiviseen hehkutukseen kyseisestä kortista. Itse tosiaankin päätin kokeilla vain kännissä ja läpällä kuten mainitsinkin vaikka oli jo hieman shady olo tuosta lafkasta, mutta pääsin onnellisesti ulos 2x voitolla.

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 27.4.2021 07.37

Casteliero kirjoitti:

 

Soloque kirjoitti:

Onko Casteliero Ethereumin ympärillä olevaa keskustelua seuratessa törmännyt paljon tähän MEV "ongelmaan" ja siihen liittyviin ratkaisuihin? Tuntuu tuo MEV (miner extractable value) kiinnittävän yhä enemmän vain huomiota, ja parempi niin.

 

Kyllä se välillä on tuolla vastaan tullut, mutta se menee vähän tuolle ylläpito-alueelle mikä minua ei niin kiinnosta. Niin en oikein ole tuosta niin perillä.

Minua kiinnostaa eniten muutenkin se käyttäjäpuoli. Mitä mahdollisuuksia teknologia tarjoaa käyttäjille. Ja tietty hinnanmuodostukseen, adoptioon, yhteisöön jne liittyvät asiat. Mutta ylläpidosta vaan periaatteessa sen tarpeellisen tiedon.
 

Ymmärrän.

Käyttäjän kokemukseen se vaikuttaa Ethereumissa siinä mielessä että nuo botit voivat vaikuttaa yllättävän paljon kaasukuluihin. Myös jos ostaa hajautetuista pörsseistä alhaisen likviditeetin coineja, mainaajat joilla on botti päällä huomaavat tämän ja automaattisesti voivat ottaa esimerkiksi flash loanin ja nostaa tämän coinin hintaa niin että maksat siitä aivan liian korkeata hintaa ja tämän jälkeen botti myy sen muualla ja ottaa sinulta vielä ne kaasukulut kaupan päälle. Nehän ajoittavat nuo ostot sekä myynnit sinun ympärille lohkossa säätelemällä omien transaktioiden kaasukuluja tarpeeksi. Olikohan tuolle oma termi front-run. Sitten on vastaavasti olemassa myös back-run.

Hieman vaikeita aiheita sisäistää itselle kun menee nopeasti niin tekniseen päätyyn ja pitää päntätä perusteita kaikesta aina uudelleen, jotta ymmärtää edes jotain kun noistakin aiheista lukee. Ei siinä, koska kiinnostavaahan se on.

Linkataan lopuksi Vitalikin kaksi päivää sitten Reddittiin postaamia Ethereumin ei niin mediaseksikkäitä hyviä puolia proof of stakeen siirtymisessä: https://www.reddit.com/r/ethereum/comments/mxo151/some_lessappreciated_b...

Mielenkiintoisimpana itselleni ehkä tuo uusien blokkien välisen aika-eron stabilisoiminen 12 sekuntiin.

 

 

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 27.4.2021 11.37

Onko Casteliero Ethereumin ympärillä olevaa keskustelua seuratessa törmännyt paljon tähän MEV "ongelmaan" ja siihen liittyviin ratkaisuihin? Tuntuu tuo MEV (miner extractable value) kiinnittävän yhä enemmän vain huomiota, ja parempi niin.

Ethereumin gas fees on tullut nyt dramaattisesti alas, ja tätä oli ennustettu hieman ennen kuin tuo tapahtui sillä perusteilla, että mainaajien on tyyliin pakko laittaa heidän PGA botit pois päältä, kun flashbotit voittavat ne lähes aina.

En ajanpuutteen vuoksi ehdi enempää tätä avata nyt tai tuoda omia näkemyksiä, kunhan kysyn vain mitä sinun tutkaan on osunut kun seurailet käsittääkseni Ethereumia jonkin verran muutenkin kuin hinnan perspektiivistä.

Toki jos muillakin on havaintoja, niin ilmoittautukaa jos saataisiin enempi keskustelua aiheesta!

 

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 22.4.2021 01.08

En tiedä mitä Garyvee on haipannut, mutta 5.5 tulee Uniswap V3 ja varmaankin liittyy siihen. Voi myös olla jokin NFT homma, koska niitä aletaan farmaamaan Uniswap V3.

Itselläni on tällä hetkellä kiikarissa $MIST omana V3 hevosena. Uskoisin tuon V3 myös hiukan BTC hintaa boostaavan, kuten kävi V2 launchin kanssa 2020 juuri ennen "DeFi kesää". Itse Haydenia eli Uniswapin perustajaa en juurikaan ihaile, mutta toki holdaan airdroppina saatua alustan tokenia kerta osaavat he jotain rakentaa. Ovat vain väärässä leirissä minun makuuni, mutta eipä mua haittaa hajauttaa eri kehityspolkuihin DeFissä. :)

Alle vuosi ja DeFi vetää vielä 10x. Tähän asti devaajat ovat lähinnä rakentaneet yksinkertaisilla älysopimuksilla noita protokollia, mutta pian tulevat uuden sukupolven hybrid smart contractit, jotka mahdollistavat enemmän turvallista off-chain laskentaa. Eli lisää toiminallisuutta ja erilaista dataa ketjuun saataville, mutta kaikkea ei tarvitse tehdä tai ajaa ketjussa. Tähän vielä L2 yhdistettynä, en osaa sanoa mitä sieltä tulee noin niin kuin uuden sukupolven sovelluksina mitä kehittäjät keksiikään, mutta sijoitan mielelläni infraan jota noissa hyödynnetään.

Ei todellakaan mitään sijotusneuvoja, vaan lähinnä omaa kuplaa jota itse elän ja hengitän. Voidaan sitten vaikkapa 6kk päästä nauraa näille jos ei muuta, mutta vaikka ollaan ATH niin laitan tässä kohtiin lisää rahaa kiinni. Uskon yksinkertaisesti kasvun jatkuvan, mutta aion pysyä valmiina hyppäämään pois junasta toki.

 

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 4.4.2021 06.44

[bitcoin]

Voit siirtää turvallisesti osoitteesta A osoitteeseen B.

Muuta toiminnallisuutta: Ei ole

Jännittävää: Hinnalla spekulointi, meemit ja keskustelut

[/bitcoin]

 

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 1.4.2021 11.16

Credit_Default kirjoitti:

 

Meuro kirjoitti:

Curve Finance on stablecoinpörssi ja olennainen osa tämän hetkistä hajautettua taloutta ja sinne voi tallettaa esim. stable coineja ja saada tuottoa jopa kymmeniä prosentteja vuodessa. Eli mm vaihdosta saa siivua. Kannattaa googlailla et miten homma toimii, kun ei kaikilta osin ihan simppeli ole.

Moni epäilee, että käyttöliittymä on myös hiukan tarkoituksella kökkö, että vain asiaan vihkiytyneet pääsevät nauttimaan hyvistä tuotoista ja kasvattamaan osuuksiaan tässä potentiaalisesti yhdessä merkittävimmistä projekteista kun iso raha hakee hyvää luotettavaa tuottoa matalien korkojen maailmassa...

Taitaa tosin olla myös niin, että ihan pikkusummalla tuohon ei kannata lähteä.

https://curve.fi/

 

Poimin tekstistä oleelliset lauseet, joista saisi hyvän powerpointin lähes mihin tahansa ponzihuijaukseen:

  • Tuottoa jopa kymmeniä prosentteja vuodessa
  • Moni epäilee
  • Vain asiaan vihkiytyneet pääsevät nauttimaan hyvistä tuotoista
  • Potentiaalisesti yhdessä merkittävimmistä projekteista
  • Hyvää luotettavaa tuottoa
  • Ihan pikkusummalla tuohon ei kannata lähteä

 

 

Heh, tuo DeFi kenttä on kyllä hieman asiaan vihkiintyneille kieltämättä suunnattu, tai ainekin ne alustat ja palvelut joissa on isompi tuotto. Isomman tuoton mukana kulkee luonnollisesti myös korkeammat riskit joita näissä on mm. riski älysopimuksen koodeissa ja muutenkin korkean riskin strategioissa joissa nämä protokollat "farmaavat" sitä tuottoa.

Curve.fi kuten moni muukin on tehnyt kolmannen osapuolen mittavat tarkistukset (=audit) älysopimuksilleen, mutta eihän se toki ole kuin prooffi että jotain jo tiedossa olevaa bugia ei päästä hyödyntämään.

Nykyisten kulujen vuoksi noihin ei kannata lähteä pienemmillä summilla mukaan, muttei välttämättä isommillakaan riskien vuoksi. Useimmat konkarit ketkä tykkää Curvesta, käyttävät he sitä yearn.financen kautta joka automaattisesti hakee korkeinta profittia käyttäjien luomilla ja äänestämillä strategioilla. https://docs.yearn.finance/https://www.youtube.com/watch?v=cizLhxSKrAchttps://www.youtube.com/watch?v=qG1goOptZ5w

Suosittelen muuten vahvasti Youtubesta kanavaa Finematics (em. kaksi linkkiä youtubeen vievät sinut sinne), mikäli DeFi kiinnostaa. Sieltä löytyy hyvin selkeästi esiteltynä noita DeFi:n alustoja ja yleensäkin, että mistä kyse. Kanavalla ei ole mitään projektien/kolikkojen shillaamista niinkään, vaan keskitytään itse asiaan.

En siis tarkoittanut pelkästään puolustaa Curvea ja vastaavia alustoja, vaan nostaa sen esille että kyllä siellä ihan pätevä porukka pyrkii rakentamaan luotettavia palveluja kuitenkin itsekin tietäen että tässä vasta tehdään ja opitaan. He myös muistuttavat aktiivisesti itsekin riskeistä.

Oli muuten Optimism L2 ratkaisut suunniteltu alunperin olevan jo käytössä nyt, mutta joutuivat siirtämään julkaisua (https://optimismpbc.medium.com/optimistically-cautious-767a898f90c8). Tämä ei tullut kyllä yllätyksenä kaikille, olihan tuo jo syyskuussa muutamien pioneerien puolesta huomautettu olevan jäljessä mitä tulee esimerkiksi Arbitrumiin. Jännä miten Arbitrum ei saa läheskään niin paljoa huomiota, vaikka heillä on ehkä jopa vielä parempi tiimi takana ja turhaa hypeä sun muuta kikkailua ei harrasteta niin paljoa. https://medium.com/offchainlabs/arbitrum-updates-buckle-up-80483d71718c

Nämä jo kauan odotetut L2 ratkaisut kun tulevat käyttöön, niin helpottavat monen kaasukuluja huomattavasti paremman skaalautumisen (nopeus ja kustannus) myötä. Mielenkiintoista on myös se, paljonko pystytään dataa käsitellä ja vahvistamaan luotettavasti ns. "off-chain", eli lohkoketjun ulkopuolella. Näin ketjuun ajettaisiin mahdollisimman vähän dataa, ja kaikki data mikä voidaan, niin ulkoistetaan sen verifiointi ja muu käsittely lohkoketjun ulkopuolelle. Mitä enempi siis dataa ajetaan ketjussa, sitä kalliimpaa se luonnollisesti on, niin tästä syystä ketjussa oleva data pyritään minimoimaan.

Näytä koko viesti
Kiinteistö- ja asuntosijoittaminen - 22.2.2021 04.40

Kiitos vastauksista, ja näinhän se hyvin pitkälti varmaan on, että neuvottelut katkeaa siihen kohtaan kun tuloja katsellaan suhteutettuna ostettavaan kohteeseen.

Lainoitusaste olisi 90%, kun 10% velattomasta hinnasta (22890e) menisi siihen myyntihinnan 68900e lainan käsirahaksi. Tuo jäi tosiaan mainitsematta.

Mikäli suunnitelma on muuten kuitenkin ok, jättää se ainoaksi vaihtoehdoksi pienen bluffin paikan päästäkseni maaliin. Eli minun pitää jättää maininta mahdollisista opinnoista pois lainaneuvotteluista, ja tulla Suomeen töihin hetkeksi paremmilla palkoilla, jotka auttaisivat lainaneuvotteluissa. 

Toki tuossakin kohtaa varmasti tekisi vielä tiukkaa saada se laina, mutta käy neuvotteluissa ja kysyy mitä pitää olla saadakseni tämän ja tähtää siihen. Sitten ottaa vain lisää neuvotteluja, ja eikä se tarvi kun yhen myöntävän päätöksen nii se on siinä. Käsittääkseni samoilla ehdoilla jotkut neuvojat sanovat että ei, mutta joku voi sanoa joo. Toki sen varaan en laske, mutta tiukimmillaan se voi olla näinkin pienestä kiinni.

E: Tuli vielä mieleen, että tuohon myyntihintaan 68900e voisi käyttää ASP-tiliä, jolloin takauden saisi automaattisesti siihen valtiolta. ASP-Tilin käyttämistä tuohon voisi joku argumentoida sen tuhlaamiseksi, mutta kunhan tuon pyörän saa pyörimään, toimii se helposti vastaavasti vakuutena ja jatkossa jopa biittaisi ASP-tilin vakuutena (180k€ katto Helsingissä) ja mahdollisen arvon nousun jälkeen myös tuotollisesti (ASP-tilissä se 5% APY aluksi).

 

 

 

Näytä koko viesti
Kiinteistö- ja asuntosijoittaminen - 22.2.2021 02.27

Olen tässä miettinyt ensimmäisen asunnon ostamista Helsingistä, vaikka onkin hyvin mahdollista että palaan koulun penkille syksyllä. Voisiko joku ilmiantaa suunnitelmani heikkoudet, kun en itse siihen välttämättä kykene? Olen laskeskellut, että olisi edullisempaa ottaa uudiskohde alle jossa asuskella, kuin että asuisi vuokralla edes vastaavassa kohteessa. Tämä laskelma on tehty siis sen mukaan, jossa opiskelija rahoittaa velallista omistusasumista uudiskohteessa.

Otetaan esimerkkinä mielestäni kelvollinen kohde: https://asunnot.oikotie.fi/myytavat-asunnot/helsinki/15870045

Sijainti on tuossa hyvä, ja keskustaan pääsee vartissa joko ratikalla tai bussilla. Molemmat kulkee talon vierestä. Käpylä on myös yleisesti ottaen ihan arvostettu alue. Uudiskohde, jossa tyypillisesti taloyhtiölainaa se maksimi 70%, ja myyntihinta 68.900e, jolloin velaton hinta on siis 228900e.

Opiskelijahan haluaa mahdollisimman pienet menot per kuukausi, ja uudiskohteissa taloyhtiölainoissa on lainan pääomalla lyhennysvapaata 2-3 vuotta valmistumisesta eteenpäin, eli silloin maksetaan tuosta taloyhtölainasta vain korkoja. 

Kaikki mikä saadaan niputettua yhtiövastikkeen alle (rahoitusvastike, hoitovastike, tontin vuokravastike jne.) kelpaavat Kelalle siinä mielessä, että he rahoittavat näitä menoja yleisellä asumistuella opiskelijalle. Omaa lainaa jota tässä otetaan 68.900e ei Kela/asumistuki tietenkään kata, joten ne jää itselleensä maksettavaksi.

Pureudutaan seuraavaksi niihin numeroihin.

Menot:

68.900e tarvitaan siis pankista lainaa, jonka takaisinmaksu olisi tällä hetkellä 165e/kk luokkaa (25v 0.6%). Sitten meillä on hoitovastike 212,80e, rahoitusvastike 156,80e ja tontin vuokravastike josta ei ollut mainintaa, mutta heitetään vaikka 140e/kk(?). Eli näistä vastikkeista saamme 510e.

Tämä tekisi siis asumismenoiksi 675e/kk. Toki tilanne muuttuu radikaalisti lyhennysvapaiden jälkeen, mutta palataan siihen hetken päästä.

Tulot:

Yleinen asumistuki olisi 348e, opintoraha 252e ja opintolaina 650e. Yhteensä tulisi siis 1250e josta 650e on opintolainaa.

Kassa tämän perusteella olisi +575e/kk, josta jäisi rahaa ruokaan, sähkölaskuun jne.

Jos haluttaisiin vastaavan tasoinen asunto, olisi se Käpylän kohdalla about tämmöinen: https://asunnot.oikotie.fi/vuokrattavat-asunnot/helsinki/16009823 

Eli 820e/kk vuokra, ja hieman lyhyemmin sanottuna kassa olisi vastaavasti +499e/kk.

Lopputuloksena, uudiskohteeseen menee hieman vähemmin rahaa per kuuukausi, ja saa mahdollisesti hieman nautinnollisemman asumisen elämyksen, mikäli näin voidaan sanoa.

Mutta entäs se taloyhtiölaina, joka pamahtaa eteen maksettavaksi jossain kohtiin sitten? Taloyhtiölainoissa on siis tyypillisesti lyhennysvapaata taloyhtiölainan pääomalle kolme vuotta rakennuksen valmistumisesta lähtien. Kahden vuoden jälkeenhän asunnon voisi sitten esimerkiksi yrittää myydä ja saada hieman jopa myyntivoittoa verovapaasti. Tai sitten asunnon voi vuokrata eteenpäin, ja toistaa saman kikan mutta vaikkapa kaksiolla (tässä kohtiin oltaisiin jo työelämässä takaisin).

Opinnot itselläni kestäisivät sen 1,5-2v, joten tuo kahden vuoden asuminen olisi juurikin passeli. 

Ainoaksi varsinaiseksi ongelmaksi jää lainan saaminen, joka voi olla tällä hetkellä vaikeata kun nettotulot eivät ole isoimmat ulkomailla halvassa maassa asustellessa. Toki sijoituksia löytyy sen verran, että voisi tuon asunnon vaikka käteisellä ostaa mutta sehän ei ole tietenkään kannattavaa. En sitten tiedä, saako vakuuksia jne. ostettua tarpeeksi rahalla, jotta selviäisi kun pankki tekee sen ns. stress testin jossa laskevat kassan riittävyyden korkeammilla koroilla ja ilmeisesti myös tuon lyhennysvapaan jälkeen (?)

Toki tässä suunitelmassanikin voi olla joitain "pieniä" aukkoja, joita ei tämmöinen noviisi osaa edes ajatella. Riskiähän tuossa varmasti olisi, mutta sen sietäisin ja mielenrauhaa tuo tosiaan se, että sijoitusvarallisuutta on kuitenkin ehtinyt kertyä mukavasti joten aivan samantien en poikkikaan menisi.

Kertokaa te kokeneemmat, että onko tuossa nyt mitään järkeä?

Esimerkin kohde olisi vasta 5/2022 valmis, mutta tuo ajankohta vielä menisi. Esimerkissä on otettu huomioon myös se, että asunnon tulee olla hyvällä sijainnilla jotta se säilyttää arvonsa tai parhaassa tapauksessa jopa hieman nousisi tuossa kahden vuoden aikana. Myös tältä kuluvalta vuodelta ei tukia vielä nosteltaisi, koska joutuisi käsirahan lainaan sekä muuhun asunnon sisustamiseen/kalustamiseen nostamaan sijoituksista.

 

Näytä koko viesti