Olet täällä

Eurot poikimaan - miljonääriksi seitsemässä vuodessa - 29.8.2022 06.38

Farseer kirjoitti:

Mietin että jos nyt vähän tappiolla olevan OST sulkisi ja keskittäisi kaikki ostokset AOT. Ehkä myöhemmin OST jos ja kun olisi varaa ja näkemystä tuupata sinne jokin yksittäinen osake.

Nordnet taisi ottaa OST:n sulkemisesta 50 e. Kannattaa tarkistaa hinnastosta. 

Näytä koko viesti
Osakesäästötili tul(l)ee vihdoin Suomeenkin - 8.8.2022 03.30

hauturi kirjoitti:

Onko kellään mitään tietoa miten osakesäästötili toimii jos sen omistaja on sijoitustuotoistaan verovelvollinen ulkomaille eikä Suomeen? Onko se silloin käytännössä arvo-osuustili mutta omaisuuslaji- ja talletusrajoituksin?

Taidat olla oikeassa. Riippuu toisen maan verojärjestelmästä. Eläksijoitukset on tyypillisesti suojattu verotukselta valtioiden välisissä verosopimuksissa, mutta osakesäästötilistä niissä tuskin puhutaan.

Näytä koko viesti
Nordnet - Kysymyksiä ja vastauksia - 10.5.2022 10.46

profit kirjoitti:

Olen hieman pettynyt, miten Nordnet toimii.

Tulee välillä tehtyä kauppoja vähän enemmänkin, kauppa kuukaudessa meiningillä nordnet olisi varmaan ihan ok.

Kaipaisin vaihtoehtoja Nordnetille, onko ideoita?

Mihin pettymys erityisesti liittyy? Jos käyttöliitymään, niin kannattaa kokeilla myös infront web traderia, jonka saa tilattua sivuni -> profiili -> omat tilaukset. Maksaa jokusen euron per kuukausi. Tossa joku mainossivu https://www.nordnet.fi/fi/palvelut/kaupankayntisovellukset/infront-web-trader

Jos haluaa vaihtoehtoisen "kotimaisen" palvelun, joka myös ilmoittaa kaupan suoraan verottajalle, niin mandatum trader voisi olla. Näillä on kolme eri kaupankäyntisovellusta/alustaa riippuen millaisen haluaa. Hinnat suunnilleen samaa tasoa nordnetin kanssa. https://www.mandatumtrader.fi/

Jos haluat halvemmat hinnat eikä kauppojen ilmoittaminen itse verottajalle haittaa (itseä kyllä haittaisi. verottajan lomake veroilmoituksella on suoraan suolesta), niin kannattanee tarkistaa ainakin degiro ja interactive brokers.

Näytä koko viesti
PS-tili ja unohdetut veroedut - 10.2.2022 06.35

Tässä vielä kuvankaappaus Köyhänsijoittajan linkkaamasta Rothoviuksen esityksestä. Tässä on laskettu, että salkku kiertää joka vuosi, ja PS-tilille sijoitetaan oman pääoman lisäksi saatu verovähennys (esim. laitat maksimin 5k, niin saat vähennystä 1500-1700 e, jolloin omaa pääomaa tuosta on 3500 e). Tuotot omalle pääomalle on siis verotonta, kun verottaja vippaa verojen osuuden.

Näytä koko viesti
PS-tili ja unohdetut veroedut - 10.2.2022 06.14

Uusimman Osakesäästäjien lehden mukaan nyt jäsenetuna on Dansken PS-tili ilman kuukausimaksua. Dansken nettisivuilta moista ei vielä löydy, mutta on myös Osakesäästäjien nettisivuilla mainittu. Danske tuntuu muutenkin vähän aktivoituneen ton kanssa, kun sain itse loppuvuodesta Danskelta viestin, että vielä ehdit laittaa rahaa PS-tilille. Olin tosin jo laittanut maksimit viime vuodelle siinä kohtaa.

Näytä koko viesti
Kempower - 2.12.2021 10.32

Merkkasin. Katsotaan millä kertoimella saa.

Näytä koko viesti
Volvo Cars - 29.10.2021 09.16

Nyt näkyy salkussa. Ilmeisesti tullut 100 kpl kaikille + joku %.

Näytä koko viesti
Eläkesäästäminen, aloittelijan kysymyksiä - 26.1.2021 07.14

Daedalion kirjoitti:

Olen ollut Nordean rahastojen tuottoihin tyytyväinen, sillä ne ovat vastanneet sitä, mitä etukäteen odotinkin. Itseäni ehkä eniten mietityttää nyt se, että saisinko samankokoisella riskillä vastaavan tuoton ilman Nordean korkeita kuluja tekemällä kuukausisäästösopimuksen esim. Nordnetin kanssa ja sijoittamalla vaikka heidän indeksirahasto USA:an. 

Et saa saa samaa riskiä pienemmillä kuluilla ostamalla indeksirahasto usa:ta, sillä indeksirahasto usa on 100% osakkeita ja vielä tarkemmin 100% usa:n osakkeita. Nordean yhdistelmärahasto sisältää myös korkoja ja usa:n ulkopuolisia osakkeita, jotka pienentävät "riskiä". Näissä konteksteissa riskillä tarkoitetaan arvon heiluntaa, ei sitä että menettäisi kaikki rahansa ja rahasto katoaisi planeetalta.

Saisit saman paremman tuoton samalla riskillä ostamalla jotain yhdistelmärahastoa, joka vastaa suunnilleen nykyistä tuotetta pienemmillä kuluilla. Esimerkiksi Seligsonin Pharos tai ETF:nä Vanguardin LifeStrategy-sarjan tuotteet. Vanguardeihin ei voi tehdä kk-säästösopimusta vaan pitää aina itse ostaa pörssistä ja maksaa tähän liittyvät palkkiot. Seligsoniin pystyy puolestaan tekemään merkintöjä suoraan (toistuvina) tilisiirtoina niiden antamalla henkilökohtaisella viitenumerolla.

Oikea kysymys onkin, että onko nykyinen allokaatiosi osakkeiden ja korkoje välillä oikea. Et maininnut ikääsi etkä koska haluat alkaa nostamaan säästöjä. Suomen sosiaaliturvajärjestelmän yms takia 100% osakkeita on monelle hyvä allokaatio, kun säästöihin ei välttämättä tarvitse koskea esim työttömyyden takia. Oikea kysymys on, että jos säästösi olisivat olleet 100% osakkeita, niin mitä olisit tehnyt keväällä kun markkina tippui 40% tai 2008-2010 kun osakkeet laskivat 2 vuotta putkeen? Jos vastasit "myynyt" niin 100% osakkeita ei ole sinulle oikea allokaatio.

Jos kuitenkin päädyt, että 100% osakkeita on oikea allokaatio, niin silloin voi alkaa miettiä vaihtoehtoja salkun sisällölle.

Tavoitesäästöä tuskin kannattaa tyhjentää, sillä sen sisällä rahat ovat verottajalta suojassa kunnes nostat. Voit kuitenkin tehdä tavoitesäästöön allokaation muutoksen verkko- ja mobiilipankissa. Voit vaihtaa säästörahastot Nordean omaan huokeaan indeksirahastoon Maailma Passiivinen I. Samaten voit asettaa uudet säästöt menemään tuohon. Muutoksilla ei ole verovaikutuksia, sillä ne tapahtuvat vakuutuksen sisällä. Tee nykyisten säästöjen allokaatiomuutos tähän halvempaan, vaikka et uutta rahaa tuonne enää aikoisikaan laittaa.

Uudelle rahalla on sitten enemmän vaihtoehtoja. Jos 100% osakkeita ei ole mielestä oikea vaihtoehto, niin suosittelen kätevyyden nimissä Seligsonin Pharos-rahastoa, jonka kulut on alle kolmannes Nordea tuotteiden kuluista. Voit avata asiakkuuden Seligsonin nettisivuilta.

Vaihtoehdolle 100% osakkeita on enemmän vaihtoehtoja. Nordean omista tuotteista löytyy Maailma Passiivinen B 0,5% kululla. Jos laitat yli 100k, niin voit käyttää I-sarjaa, jonka kulu on 0,4%. Nordean ja Nordnetin valikoimista löytyy myös SPP Aktiefond Global, jonka kulu on 0,3%. SPP sijoittaa sekä kehittyvien että kehittyneiden markkinoiden osakkeisiin. SPP on helppo valinta ja kulunsa puolesta vastaa käytännössä ETF-rahastoja, mutta voi ostaa ja myydä suoraan eikä tarvitse mennä pörssin ja pörssin palkkioiden kautta.

Pelkkään yhteen markkinaan kuten usa en rahojani laittaisi. Usa toki on tuottanut parhaiten viimeiset muutaman vuoden, mutta sen mahdollisesta ylituotosta ei ole mitään takeita, joten osta mieluummin koko maailmaa. Historiassa on lukuisia ajanjaksoja ihan 2000-luvulla, kun usa ei ole ollut tuottavin markkina. Suosittelen tuota SPP:n rahastoa.

Näytä koko viesti
Osakkeiden siirto jenkeistä Suomeen - 8.1.2021 01.29

Jos saat siirrettyä osakkeet myymättä niitä, niin ei mene veroa. Kannattaa tiedustella vaikka Nordnetin asiakaspalvelusta onnistuuko. Teoriassa ainakin pitäisi onnistua, kun Nordnet yms käyttänee jotain normaalia amerikkalaista säilyttäjää noille.

Näytä koko viesti
Sijoittajan verotus - 14.12.2020 11.53

Rogue kirjoitti:

 

Kalle kirjoitti:

Superit on hyviä jos haluaa indeksisijoittaa pohjoismaihin mutta siinäpä se. Ei tarjoa kummoista hajautusta globaalisti. Ei myöskään kovia tuottoja ole tullut vaikka kulut ovatkin pienet. Vertaile vaikka Spiltan Aktiefond Investmentbolag ja omxh25 tai omxs30 kehitystä. 0.2% kulut ei pitäisi olla deal breaker. Handelsbank USA on myös edullinen. Pienet kulut on vasta toissijainen valintakriteeri. Sen ei pitäisi ohjata mihin haluaa sijoittaa. Sitten kun on löytänyt kohteen niin sivertailee sen sektorin/alueen rahastojen kesken kulut. Ei anna hännän heiluttaa koiraa.

 

Olet ajastasi jäljessä.

https://www.nordnet.fi/fi/markkina/rahastot/Indeksirahastot?gclid=CjwKCA...

 

Voisi mainita myös SPP Aktiefund Global, jossa on myös kehittyvät markkinat mukana. Kulu 0,3% eli sama kuin nordnetin omalla.

Näytä koko viesti