Olet täällä

Eläkesäästäminen, aloittelijan kysymyksiä - 26.1.2021 07.14

Daedalion kirjoitti:

Olen ollut Nordean rahastojen tuottoihin tyytyväinen, sillä ne ovat vastanneet sitä, mitä etukäteen odotinkin. Itseäni ehkä eniten mietityttää nyt se, että saisinko samankokoisella riskillä vastaavan tuoton ilman Nordean korkeita kuluja tekemällä kuukausisäästösopimuksen esim. Nordnetin kanssa ja sijoittamalla vaikka heidän indeksirahasto USA:an. 

Et saa saa samaa riskiä pienemmillä kuluilla ostamalla indeksirahasto usa:ta, sillä indeksirahasto usa on 100% osakkeita ja vielä tarkemmin 100% usa:n osakkeita. Nordean yhdistelmärahasto sisältää myös korkoja ja usa:n ulkopuolisia osakkeita, jotka pienentävät "riskiä". Näissä konteksteissa riskillä tarkoitetaan arvon heiluntaa, ei sitä että menettäisi kaikki rahansa ja rahasto katoaisi planeetalta.

Saisit saman paremman tuoton samalla riskillä ostamalla jotain yhdistelmärahastoa, joka vastaa suunnilleen nykyistä tuotetta pienemmillä kuluilla. Esimerkiksi Seligsonin Pharos tai ETF:nä Vanguardin LifeStrategy-sarjan tuotteet. Vanguardeihin ei voi tehdä kk-säästösopimusta vaan pitää aina itse ostaa pörssistä ja maksaa tähän liittyvät palkkiot. Seligsoniin pystyy puolestaan tekemään merkintöjä suoraan (toistuvina) tilisiirtoina niiden antamalla henkilökohtaisella viitenumerolla.

Oikea kysymys onkin, että onko nykyinen allokaatiosi osakkeiden ja korkoje välillä oikea. Et maininnut ikääsi etkä koska haluat alkaa nostamaan säästöjä. Suomen sosiaaliturvajärjestelmän yms takia 100% osakkeita on monelle hyvä allokaatio, kun säästöihin ei välttämättä tarvitse koskea esim työttömyyden takia. Oikea kysymys on, että jos säästösi olisivat olleet 100% osakkeita, niin mitä olisit tehnyt keväällä kun markkina tippui 40% tai 2008-2010 kun osakkeet laskivat 2 vuotta putkeen? Jos vastasit "myynyt" niin 100% osakkeita ei ole sinulle oikea allokaatio.

Jos kuitenkin päädyt, että 100% osakkeita on oikea allokaatio, niin silloin voi alkaa miettiä vaihtoehtoja salkun sisällölle.

Tavoitesäästöä tuskin kannattaa tyhjentää, sillä sen sisällä rahat ovat verottajalta suojassa kunnes nostat. Voit kuitenkin tehdä tavoitesäästöön allokaation muutoksen verkko- ja mobiilipankissa. Voit vaihtaa säästörahastot Nordean omaan huokeaan indeksirahastoon Maailma Passiivinen I. Samaten voit asettaa uudet säästöt menemään tuohon. Muutoksilla ei ole verovaikutuksia, sillä ne tapahtuvat vakuutuksen sisällä. Tee nykyisten säästöjen allokaatiomuutos tähän halvempaan, vaikka et uutta rahaa tuonne enää aikoisikaan laittaa.

Uudelle rahalla on sitten enemmän vaihtoehtoja. Jos 100% osakkeita ei ole mielestä oikea vaihtoehto, niin suosittelen kätevyyden nimissä Seligsonin Pharos-rahastoa, jonka kulut on alle kolmannes Nordea tuotteiden kuluista. Voit avata asiakkuuden Seligsonin nettisivuilta.

Vaihtoehdolle 100% osakkeita on enemmän vaihtoehtoja. Nordean omista tuotteista löytyy Maailma Passiivinen B 0,5% kululla. Jos laitat yli 100k, niin voit käyttää I-sarjaa, jonka kulu on 0,4%. Nordean ja Nordnetin valikoimista löytyy myös SPP Aktiefond Global, jonka kulu on 0,3%. SPP sijoittaa sekä kehittyvien että kehittyneiden markkinoiden osakkeisiin. SPP on helppo valinta ja kulunsa puolesta vastaa käytännössä ETF-rahastoja, mutta voi ostaa ja myydä suoraan eikä tarvitse mennä pörssin ja pörssin palkkioiden kautta.

Pelkkään yhteen markkinaan kuten usa en rahojani laittaisi. Usa toki on tuottanut parhaiten viimeiset muutaman vuoden, mutta sen mahdollisesta ylituotosta ei ole mitään takeita, joten osta mieluummin koko maailmaa. Historiassa on lukuisia ajanjaksoja ihan 2000-luvulla, kun usa ei ole ollut tuottavin markkina. Suosittelen tuota SPP:n rahastoa.

Näytä koko viesti
Osakkeiden siirto jenkeistä Suomeen - 8.1.2021 01.29

Jos saat siirrettyä osakkeet myymättä niitä, niin ei mene veroa. Kannattaa tiedustella vaikka Nordnetin asiakaspalvelusta onnistuuko. Teoriassa ainakin pitäisi onnistua, kun Nordnet yms käyttänee jotain normaalia amerikkalaista säilyttäjää noille.

Näytä koko viesti
Sijoittajan verotus - 14.12.2020 11.53

Rogue kirjoitti:

 

Kalle kirjoitti:

Superit on hyviä jos haluaa indeksisijoittaa pohjoismaihin mutta siinäpä se. Ei tarjoa kummoista hajautusta globaalisti. Ei myöskään kovia tuottoja ole tullut vaikka kulut ovatkin pienet. Vertaile vaikka Spiltan Aktiefond Investmentbolag ja omxh25 tai omxs30 kehitystä. 0.2% kulut ei pitäisi olla deal breaker. Handelsbank USA on myös edullinen. Pienet kulut on vasta toissijainen valintakriteeri. Sen ei pitäisi ohjata mihin haluaa sijoittaa. Sitten kun on löytänyt kohteen niin sivertailee sen sektorin/alueen rahastojen kesken kulut. Ei anna hännän heiluttaa koiraa.

 

Olet ajastasi jäljessä.

https://www.nordnet.fi/fi/markkina/rahastot/Indeksirahastot?gclid=CjwKCA...

 

Voisi mainita myös SPP Aktiefund Global, jossa on myös kehittyvät markkinat mukana. Kulu 0,3% eli sama kuin nordnetin omalla.

Näytä koko viesti
Sijoittajan verotus - 14.12.2020 11.49

trauma kirjoitti:

Osakesäästötililtä myytäessä ei siis saa tonnia verovapaana...?

Osakesäästötilillä myynnit ovat aina kokonaan verovapaita.. Nostoja tililtä verotetaan ja niitä ei koske pienten luovutusten verovapaus, koska kyseessä ei ole luovutus.

Näytä koko viesti
Myöhäisheränneen duunarin säästö- ja sijoituspäiväkirja - 6.12.2020 07.49

Opintopolusta löytyy jotain amk-tutkintoja, jotka on listattuna kokonaan verkko-opintoina. Kuvausten perusteella näissä näytti olevan luokkaa yksi lähipäivä per lukukausi ja kaikissa ei välttämättä edes sitä. Alla olevassa hakulinkissä on rajauksena kaupallinen ala. Filttereitä säätämällä löytyy muitakin.

https://opintopolku.fi/app/#!/haku/*?page=1&articlePage=1&organisationPa...

 

Näytä koko viesti
Kiinteistö- ja asuntosijoittaminen - 2.12.2020 09.51

Olisiko kenelläkään suosituksia kirjanpitäjästä (tai miten löytyää hyvä kohtuuhintainen) firmalle, jolla olisi lähinnä asunto- ja osakesijoituksia?

Näytä koko viesti
Täysi aloittelija kysyy kuukausisäästämisestä - 28.11.2020 08.06

Eri maiden sektorien jne kehitystä on mahdotonta ennustaa, joten kannattaa mieluummin keskittyä kulujen (ja verojen) minimointiin kuin valitsemaan "voittavia" rahastoja. Myös markkinoiden ajoittaminen on loppupeleissä mahdotonta, joten sen kun laitat vaan kk-säästöllä joka kuukausi rahaa sisään niin ylä- kuin alamäessä.Huomautuksena vielä aloittelijalle: alamäessä kuuluu ostaa lisää, ei myydä paniikissa. Jos myyt kun säästöjen arvo on tippunut, niin todennäköisesti menee ohi myös nousu, joka korjaisi tilanteen.

Nordnetin allokaatio on yksi vaihtoehto. Mitään perusteluja Nordnet ei tarjoa, miksi kotimaan osuus pitäisi olla 30%. Kehittyvien osuus koko maailmasta on puolestaan noin 15%, joten nordnetin 20% on kevyessä ylipainossa.

Kannattaa huomioida myös yhden rahaston vaihtoehto: Nordnetista löytyy SSP Aktiefond Global, joka sijoittaa niin kehittyviin kuin kehittyneisiin markkinoihin MSCI All-World -indeksin mukaan. Kulu on 0,32% ja tähän voi ihan hyvin laittaa 100% säästöistä. Itse suosittelisin tätä.

Näytä koko viesti
Nordnet listautumisanti - 25.11.2020 09.56

wunderbra kirjoitti:

Vähän väärä ketju mutta onko jollain sellaista tilkkariosaamista, että osaisi avata kuinka vapaasti Nordnetin kaltainen toimija voi tuota tehdä? Eli siis voivatko kuinka vapaasti "ostaa" Riksbankista rahaa -0,jotain ja myydä sitä sitten 1-2,5 pinnalla eteenpäin. Näihin tuntuu aina liittyvän Baseleita ja muita sen sellaisia kaukaisia kaupunkeja, jotka estävät liiketoiminnan kehittämisen puhtaasti pankkien oman riskikartoituksen suhteen.

Annin lapuissa luki, että nykyisellään kaikki lainaaminen tehdään asiakkaiden sisässä olevista talletuksista eikä käytetä ulkoista rahoitusta. Nordnet toki saisi vakuudellista lainaa asiakkaiden osakkeita vastaan riskittömällä korolla, kun luottoehtojen mukaan Nordnet voi jälleenpantata laput.

Näytä koko viesti
PikkuPro mutuilee sijoitushommeleita - 23.11.2020 10.11

Aki Pyysing kirjoitti:

 

PikkuPro kirjoitti:

Kysyin siis toki myös Nordnetista mutta lisäkysely ei ehkä haittaa. Kenelläkään kokemuksia osakelajien siirrosta AO-tililtä toiselle, jotain huomioitavaa?

 

Vanhahkoa. Koko tilin siirtäminen oli joskus maksutonta. Yhden osakelajin maksoi. Kannattaa varautua henkisesti Nordnetin rauhalliseen tahtiin toimittamisessa.

Jos nyt luin hinnastot oikein, niin Nordnet ei veloita tuosta mitään. Ålandsbanken puolestaan veloittaa 10-75 e (hinnasto ei kerro tarkemmin). Samalla toki myös hankintahinnat hukkuvat, niin kannattaa ottaa rapotit/tiliotteet talteen johonkin.

Näytä koko viesti
Sveitsiläisen lähdeveron takaisinperintä - 23.11.2020 07.22

Bingo53 kirjoitti:

Rahasto saa osingot verottomina ja voi siten hyödyntää korkoa korolle -efektiä täysimääräisesti.

Valitettavasti ole väärässä. Monet valtiot perivät rahastoilta lähdeveroa, vaikka rahasto olisikin Suomessa vapautettu verosta. Räikeimpänä Tanska perii ulkomaisilta rahastoilta suurempaa lähdeveroa kuin kotimaisilta. Rahasto ei voi hakea näitä takaisin. Nordnetin rahastot ovat ainakin olleet tästä käräjillä Tanskan verottajan kanssa*. Lisäksi rahaston maksaessa lähdeveroa, et saa siitä itse mitään hyvitystä muuta kuin alempana tuottona. Sama tilanne kuin ost:n kohdalla.

https://www.nordnet.fi/blogi/superrahastojen-saamien-osinkojen-verotus/

Näytä koko viesti