Olet täällä

Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 28.3.2020 11.25

Fiilismies kirjoitti:

Voidaanko olla ehkä ensimmäistä kertaa tilanteessa, jossa viisaan rahan määrä ei yksinkertasesti riitä oikeinhinnoittelemaan markkinoita? Ollaan tilanteessa jossa virus vaikuttaa koko maailman talouteen, jokaiseen pörssiin ja jokaiseen ihmiseen merkittävästi. Vaikka kaikki viisas raha painaisi kaikki miljardinsa niin sekään ei välttämättä riitä alkuunkaan, kun tyhmän rahan määrä on poikkeuksellisesti niin valtava.

Törmäsin muuten eilen mielenkiintoiseen twiittiin tähän liittyen, joka indikoisi, ettei asia ole noin.

Tämä voisi olla ihan järkevä proxy eräänlaisesta "dumb moneystä". Ei näytä paniikkitreidanneen juuri ollenkaan tämän romahduksen aikana. Voisi mahdollisesti vetää johtopäätöksen, että laskuvaraa löytyy siis vielä reippaasti jos alkaa kunnolla rytistä. Jengi alkaa paniikissa myymään tai menettää duuninsa ja joutuu myymään osakkeita selviäkseen...

Onkija kirjoitti:

Vilkaisin nopeasti. Tuntui ainakin jonkun verran olevan arbitraasi treidejä mitä kaveri tekee, niin silloinhan se tietenkin on alfaa.

Mites oma dissertation onko otsikko ja aihe (mille kurssille kirjoitat sen) jo päätetty? Ja mites toi International Finance, onko ollu jotain mielenkiintoista settiä kauppasodasta tai tästä coronasta?

Juu toki. Itseasiassa yllätyksekseni dissertation on vapaaehtoinen Acc & Fin puolella enkä todellakaan oo tekemässä sellaista vapaaehtoisesti. laugh International Finance -kurssi on ollut älyttömän työläs kurssi, ja samalla semipettymys. Ei juurikaan sellaista mielenkiintoista ja ajankohtaista juttua kuten kauppasotaa ja coronaa, vaan vitusti 5v-15v vanhoja tieteellisiä tutkimuksia jostain covered interest paritysta, global imbalanceista, exchange regimeistä, eurozonesta jne. Näistä LSEn kursseista jossain vaiheessa oma postaus.

Näytä koko viesti
Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 28.3.2020 08.18

Kiitti kaikille!

fausto kirjoitti:

Itse vielä lisäisin tuohon, että mun mielestä piensijoittaja pystyy tekemään alfaa (hakemaan edgeä) myös micro capin ulkopuolelta, jos pidentää aikahorisonttiaan. Instikoilla on informaatio-edge meihin nähden, mutta ne pelaa yleensä enemmän lyhyttä tai keskipitkää peliä. Mun mielestä varsin luonnollista, koska informaatio kuitenkin on arvokkainta silloin kun se on "varminta", ja varminta se on mielestäni lyhyemmässä päässä.

Muistaakseni oon joskus maininnut tästä itsekin ja ehdottomasti samaa mieltä.

Onkija kirjoitti:

Tähän voisin lisätä, että moni täällä ketkä ovat sijoittaneet etenkin pienempiin syklisiin yrityksiin, sekoittavat nimenomaan alfan ja betan (vaikka eivät käytä näitä termejä). Pienillä yrityksillä, jotka operoivat syklisillä aloilla on korkeampi riskipreemio (tuotto-odotus), kun markkinalla ja näin ollen sen pitäisikin tuottaa enemmän, kun markkina. Jos sijoittaa näihin ja salkun tuotto on enemmän, kun markkinatuotto se ei tarkoita, että olisi onnistunut tekemään alfaa.

Totta, ja varmaan pitäisi lisätä huonosta likviditeetistä joku pieni riskipreemio myös.

Onkija kirjoitti:

En ole tutustunut siihen, mitä Daytrader tekee, mutta joku voisi varmaankin argumentoida hänenkin tapauksessansa, että kyseessä ei ole niin paljon ylituotosta vaan enneminkin korkeammasta tuotto-odotuksesta. Toisaalta se paljonko jää viivan alle ratkaisee loppupeleissä.

Heh, tutun oloista settiä niistä tutkimuksista, joita lueskelin kun kirjoitin kandia arvosijoittamisesta. Niissä akateemikot pyrkivät usein selittämään ylituottoja kaikenlaisilla riskipreemioilla, vaikka eivät osanneet sanoa mitä tämä riski tarkalleen oli, kun ei esim näkynyt volatiliteetissa/korrelaatiossa markkinan kanssa. Kun CAPMn betaa on empiirisesti tutkittu se on ymmärtääkseni hyvin huonosti selittänyt tuottoja. Tosin oletan, että tiedät näistä varmasti paremmin. Mutta Daytraderista: kannattaa tutustua. Tehnyt 20-40%+ vuosituottoja jo tyyliin kymmenen (?) vuoden ajan. Viime vuodetkin jo ihan kunnollisilla pääomilla (500k+). En usko, että edes sinunlainen akateemikko pystyy selittämään nämä tulokset riskipreemioilla. wink

https://www.sijoitustieto.fi/sijoituskeskustelu/sijoitusblogit/daytrader...

Fiilismies kirjoitti:

Voidaanko olla ehkä ensimmäistä kertaa tilanteessa, jossa viisaan rahan määrä ei yksinkertasesti riitä oikeinhinnoittelemaan markkinoita? Ollaan tilanteessa jossa virus vaikuttaa koko maailman talouteen, jokaiseen pörssiin ja jokaiseen ihmiseen merkittävästi. Vaikka kaikki viisas raha painaisi kaikki miljardinsa niin sekään ei välttämättä riitä alkuunkaan, kun tyhmän rahan määrä on poikkeuksellisesti niin valtava.

Kuten oon aiemmin kirjoittanut niin yritän tosiaan päästä betsamaan dumb moneyta vastaan. Tässä tapauksessa tästä ei kuitenkaan ollut kyse, kuten Onkija mainitsi. Tässä siis mulla on fiilis, että smart moneykin saattaa olla hukassa ja olisi mahdollista pärjätä niitä vastaan.

khufu: Hyviä pointteja. On aina hyvin vaikea tietää mitä markkinat tarkalleen odottaa. Mielestäni pörssin nykyinen reaktio vaan vaikuttaa liian maltillisesta suhteessa siihen, miten näen tämän etenevän jenkeissä ellei siellä kohta reagoida sillä tavalla, mitä uskon tilanteen vaativan. Tosin tää mun näkemys elää koko ajan ja saatan tehdä nopeita muutoksia tarpeen tullen.

lupara biana: Tuo on hyvä kysymys, johon en kyllä osaa vastata. Erityisesti selkeissä kuplissa kuten vaikka Tilrayssa oli, dumb moneyn ostopaine on niin kovaa, ettei smart money pysty shorttaamalla pitämään kurssia alhaalla todellisessa hinnassa. Lainaksi saatavat osakkeet loppuvat kesken ja shorttaajat joutuvat kilpailemaan niistä maksamalla älyttömiä korkoja. Tosin useimmissa tilanteissa luulisin, että smart money pystyy pitämään hinnat suurin piirtein oikeina.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 28.3.2020 07.32

petteri kirjoitti:

Nyt löytyi huikean mielenkiintoinen artikkeli:

https://medium.com/@shotamiz/how-japan-is-combating-sars-cov-2-covid-19-83b7dd8d3f9

Olipa mielenkiintoinen. Törmäsin äsken myös tähän:

Olisi aika hupaisaa jos tässä kävisikin niin, että virus voitettaisiin pelkkien hengityssuojaimien ja oman käytöksen muuttamisen avulla. Miten itse veikkaisit hengityssuojaimien vaikuttavan R0? Taitaa myös vaatia hetken, että niitä opitaan käyttämään niin, ettei omista sormista jää virusta suojaimeen ja siten tartuta itseään.

Näytä koko viesti
Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 28.3.2020 02.08

Vähän turhan paljon aikaa mennyt viime päivät tähän tekstitykitykseen mutta painetaan nyt vielä tämä ulos kun liittyy aiheeseen ja ollut tarkoitus kirjoittaa aiheesta pidemmän aikaa ja sitten vähän taukoa. Pääsin viikko sitten muuttamaan takaisin Suomeen ja LSEn etätentit alkaa vasta puolentoista kuukauden kuluttua joten kouluhommien kanssa on ollut rauhallisempaa.

Markkinoiden voittaminen eli alfan tekeminen

Aina kun kuulen jonkun suomalaisen piensijoittajan pyrkivän ajoittamaan markkinoita vaikkapa jonkun äänestystuloksen tai FEDin päätöksen perusteella en sitä välttämättä ääneen jaksa sanoa, mutta totean mielessäni sen olevan täysin turhaa. Markkinoilta löytyy loputtomasti skarppeja ammattilaisia, jotka ovat tehneet tätä kymmeniä vuosia huomattavasti paremmilla resursseilla. Markkinoilla on myös jatkuvasti meneillään Darwinin efekti, jossa huonot sijoittajat tippuvat pois ja parhaimmilla AUMit sen kuin kasvaa, sekä saavutettujen tuottojen takia, että sen takia kun pääomia hakeutuu jatkuvasti lisää parhaimmille compoundereille. Samalla olemme vielä nähneet, ettei edes juuri mikään parhaimmista jenkkifundeista kaikkine MITn ja Harvardin tyyppeineen ole päässyt erityiseen hyvään tuottoon tämän vuosituhannen puolella. Tämä kaikki indikoi sitä, että markkinat toimivat hyvin tehokkaasti ja pörssin ajoittamisella on hyvin vaikeaa saavuttaa merkittäviä ylituottoja. Jos näin ei olisi, parhaimmat makrofundit tekisivät jatkuvasti 20%+ vuosia. Mä olen ollut kolme kuukautta hommissa vastaavanlaisessa paikassa ja tiedän, miten skarppeja tyyppejä sieltä löytyy. Tästä syystä, varsinkin niin kauan kuin opiskelen täysipäiväisesti samalla, sijoitusstrategiani ei perustu lainkaan ajoittamiseen vaan pidän tasaisen ~100% osakepainon.

Sitten pitää vielä ottaa huomioon erikoistuminen. Meidän equity options deskillä SIGillä deskin johtaja Eric, ja myös huhujen mukaan yksi lafkan parhaimpia treidereitä, treidasi päivät pitkät pelkästään Googlen osakeoptioita ja oli tehnyt sitä vuosikausia. Yhdestä yhtiöstä riitti tarpeeksi treidattavaa koko päiväksi, joka päivä. Jokaisen pörssipäivän jälkeen treiderit kerääntyivät noin tunnin mittaiseen tapaamiseen, jossa käytiin läpi mielenkiintoisimpia ja hankalimpia päivän aikana tapahtuneita tilanteita. Ihan sama miten lahjakas ja fiksu joku kaikkea treidaava generalisti olisi, niin mun on lähes mahdoton nähdä, miten hän pystyisi pärjäämään Ericille juuri Googlen osakeoptioiden treidaamisessa. Hänellä oli myös SIGin pääomat takanaan ja pystyi siten korjaamaan isompiakin hinnoitteluvirheitä ja taisi treidata jokaista strike pricea ja expiry datea. Näin ne hinnat pysyy tehokkaina. Kun joistain markkinoista tulee niin isoja ja likvidejä, että yksittäiselle henkilölle riittää hommia pelkästään siinä markkinassa, syntyy väkisin tällaista erikoistumista, joka entisestään tehostaa markkinoita. Pokerissa kävi samanlailla 2010-luvulla. Oli erilaisia generalisteja, joita pidettiin pitkään maailman parhaimpina kaikissa pelimuodoissa, kuten esim Phil Iveytä. Minä taas erikoistuin pelkästään yksittäiseen pelimuotoon, Pot-Limit Omahaan, ja siinäkin suurimmaksi osaksi 6-kätiseen. 2011-2012 kolisteltiin hyvinkin paljon Pokerstarssilla Iveyn kanssa ja oli selvää, ettei hän vaan pärjännyt mulle. En usko, että oli suuria eroja lahjakkuudessa tai älykkyydessä, mutta erikoistumiseni oli se, mikä toi mulle voiton. Mulla oli miljoonia jakoja toistoina alla, kun hän taas oli pelannut kymmentä eri pelimuotoa samaan aikaan eikä ollut saanut samanlaista rutiinia ja intuitiota juuri kyseisestä pelistä. Nykyään pokerissa jokaisessa pelimuodossa on omat spesialistinsa, jotka ovat maailman parhaimpia juuri omassa pelimuodossaan.

Edun löytäminen sijoittamisessa, vedonlyönnissä ja pokerissa perustuu kaikissa samaan asiaan. Sitä voi parantaa kahdella eri tavalla. Joko kehittämällä itseään entistä paremmaksi, tai valitsemalla huonompia vastustajia. Suurin osa keskittyy vaan ensimmäiseen, vaikka toinen on ihan yhtä tärkeää. Ylituotto ei riipu pelkästään omasta taidosta, vaan taitoerosta suhteessa vastapuoleen. Pidän itseäni helvetin hyvänä pokerinpelaajana, mutta tämä on juuri se syy miksi en mene enää tällä hetkellä haastamaan maailman parhaita.

Pörssissä omistamalla osakkeita saat automaattisesti tuottoa kannetusta riskistä ja tätä voi kutsua betasta johtuvaksi tuotoksi. Talous ei ole nollasummapeli, vaan tätä tuottoa riittää kaikille, jotka yhtiöitä omistaa. Jos tehokkaiden markkinoiden hypoteesi pitäisi paikkansa, tämä olisi se tuotto, mitä kaikille olisi tarjolla. Itse en tietenkään usko tähän, vaan uskon, että tämän lisäksi on mahdollista päästä ylituottoon ostamalla alihinnoiteltuja ja myymällä ylihinnoiteltuja yhtiöitä. Tätä ylituottoa kutsutaan alfaksi. Alfa taas on nollasummapeli. Jos teet alfaa se tarkoittaa, että jonkun muun on hävittävä sitä sinulle. Kuulen välillä jonkun sanovan, että jos on keskimääräistä parempi sijoittaja niin tekee ylituottoa, mutta se ei pidä paikkansa. Teoriassa yksittäinen kaikkitietävä tekoäly voisi tarpeeksi isolla pääomalla treidata kaiken markkinoilta löytyvän alfan itselleen, jolloin 99,99% muista tekisi nollaa tai negatiivista alfaa. Todennäköisesti Daytrader vie satojen piensijoittajien alfat itselleen joka vuosi. Vaikka 20 piensijoittajaa virheellisesti myisi pikkuyhtiötä, yksittäinen iso smart money -taho tarpeeksi syvillä taskuilla voi ostamalla korjata hinnan todelliseen arvoonsa. Tästä syystä veikkaisin itse, että kaupankäyntikulujen jälkeen varmaan selvästi alle 10% pystyy tekemään positiivista alfaa ja indeksirahastot olisivat muille parempi vaihtoehto.

Pokerissa on helppo ratkaisu taitoeron parantamiseen suhteessa vastapuoleen. Sen kuin tiputtaa pelien panostasoja. Pokerissa juuri taitoeroista johtuen jokaisella pelaajalla on "winrate", eli odotusarvo kuinka monta iso blindia voitat/häviät per pelattu jako. Tämä pyörii usein hyvällä pelaajalla jossain 0,05 luokassa per jako. Jos pelaat 1/2 euroa tasolla, tienaat odotusarvollisesti 10 senttiä per jako. Jos pelaat netin isoimpia pelejä 200/400 euron blindeilla, tienaat samalla winratella 20 euroa per jako. Tästä syystä luonnollisesti mitä parempi pelaaja olet, sen korkeammille tasoille pyrit nousemaan. Siten pieniin pöytiin jää huonompi taso ja taitoerosi niissä on isompi.

Mä näen, että pörssissä voi tehdä tasan samaa asiaa. Mitä pienempiin ja epälikvidimpiin markkinoihin mennään, sitä vähemmän kovia pelureita niihin vaivautuu tulemaan. Jos mulla olisi edes 100 miljoonan euron rahasto, mikä on siis rahastojen mittakaavassa aivan pienimmästä päästä, en vaivautuisi tutkimaan Aallon Groupia, joka on 30 miljoonan markkina-arvon yhtiö noin 5ke-30ke päivittäisellä vaihdolla. Saisin niin pienen osan rahastostani sijoittettua siihen, ettei se olisi ajan arvoista. Siten kun sijoitan pieniin suomalaisiin pörssiyhtiöihin niin tiedän, ettei siellä ole vastassa Druckenmilleriä tai Daliota. Myöskään aiemmin mainitsemaani erikoistumista ei tapahdu samalla tavalla. Smart money mitä siellä on vastassa on muutama suomalainen small cap fundi ja muuten samanlaisia piensijoittajia kuten minä itse. Samalla näitä on joko mahdoton tai hyvin kallis esim jonkun Nordnetin kautta shortata, niin varsinkin laskumarkkinassa hinnanmuodostuksessa saattaa esiintyä tavallista enemmän epätehokkuutta. Esimerkkinä just Noho, jolla kesti yllättävän kauan reagoida koronaan ja ehdin useamman päivän aikana myydä isohkon possani pois. Jos taas yrittää ajoittaa markkinoita, niin kilpailee globaalilla skaalalla juuri näitä Druckenmillereita vastaan. Näistä syistä strategiani on tällä hetkellä ollut 100% osakepaino ja pienet epälikvidit yhtiöt, jolla pyritään keräämään markkinatuotto + jonkin verran alfaa. Pienissä yhtiössä näkisin kuitenkin mahdollisesti isomman riskin joutua sisäpiiritietolaisen ownaamaksi. Näissä helposti joku toimitusjohtajan kaveri kuulee jotain ja myy osaketta alas, jolloin se sitten näyttää liian halvalta mulle ja ostan virheellisesti sitä. Isoissa yhtiöissä yleensä yksittäinen tyyppi ei pysty juurikaan vaikuttamaan hintaan ja jos sisäpiiritieto leviää laajemmin se tulee yleensä mediassa aika nopeasti julki.

Tämä taitoerokonsepti tuntuu itsestään selvältä itselleni pokeritaustani takia, enkä tiedä onko se sitä myös muille. Ei ainakaan kaikille, koska törmään jatkuvasti taitaviin ja kokeneisiin suomalaisiin sijoittajiin, jotka eivät mielestäni hahmota tätä ja käyvät sellaista kauppaa, jossa en usko, että heillä on edgeä. Ymmärrän myös hyvin sen, että monelle voi olla vaikeaa hahmottaa, että vaikka olisit kuinka hyvä sijoittaja, saatat tehdä negatiivista lisäarvoa työlläsi eli negatiivista alfaa, koska muut ovat vaan sua vielä parempia. Tätä kun tapahtuu niin harvassa muussa ammatissa. Esim jos oot hyvä lääkäri tai lakimies niin työsi tuottaa aina positiivista lisäarvoa. Näin ei vaan nollasummapeleissä kuten pörssin alfassa/pokerissa/vedonlyönnissä ole. Sijoituspäätöstä tehdessä tärkein kysymys ei ole mitä minä tiedän tästä yhtiöstä, vaan se on miksi kaupan vastapuoli haluaa tehdä tämän kaupan ja miksi minä tiedän, että hän tekee virheen.

Tästä voidaan palata tähän viimeisimpään indeksishorttiini. Ymmärrän hyvin ne, jotka lukevat tästä ja ajattelevat mielessään, että nyt toi piensijoittaja-dorka kuvittelee pystyvänsä ajoittamaan markkinoita. Ajattelisin varmaan itsekin samanlailla jos lukisin ulkopuolisena blogiani. Musta tuntuu vaan, että tää on sellainen kerran 10 vuodessa tapahtuva juttu, jossa about kaikki on samalla lähtölinjalla. Jopa epidemiologian ja virologian asiantuntijat ovat laidasta laitaan eri mieltä viruksesta. En oo lainkaan vakuuttunut, että jos mulla ois fundi ja palkkaisin muutaman alan asiantuntijan tutkimaan tätä ja kertomaan mulle mielipiteensä, että ne päätyisivät parempaan lopputulokseen kun minä itse. Oon nyt käyttänyt suurimman osan valveillaoloajastani viime aikoina tämän seuraamiseen. Törmään jatkuvasti mielestäni typeriin ajatusvirheisiin eri asiantuntijoiden lausunnoissa/malleissa ja malleissa ei esim usein pohdita lainkaan sitä, että R0 on mahdollista saada alle yhteen erilaisilla toimilla. Lisäksi näkisin, että markkinat ovat todella huonosti onnistuneet analysoimaan virusta tähän mennessä. Toki nyt on ollut enemmän aikaa ja dataa ja siten varmaan hinnat sisältää varmasti paremmin tiedon tällä hetkellä. On myös täysin mahdollista, että tämä on vaan Dunning-Krugeria enkä siksi tajua sitä. Todennäköisesti tämä tulee olemaan yksi ainoita ajoittamisyrityksiäni seuraavan 5 vuoden aikana.

Siitä en ole samaa mieltä kun joku väittää, että kaikki ovat nyt shorttauskannalla, ja siksi tämä on hyvä aika ostaa. Esim moni tutuista, ja vaikkapa Suomen pankkien analyytikoista useimmat, ovat jo ostokannalla, tosin ilman minkäänlaisia parempia perusteita kuin se, että "nyt ollaan laskettu x% huipuista ja pitkässä juoksussa kyllä osakkeet palautuvat". Ei siinä, etteikö tämä olisi totta, mutta itse uskon analysoineeni tilannetta syvällisemmin kun nämä tyypit. Eli näen kyllä shortin tässä hetkessä olevan valtavirtaa vastaan menemistä. Jos taas olisikin niin, että markkinat ovat täysin tehokkaat,  niin en mä tässä menetä kuin muutaman viikon markkinoiden tuotto-odotuksen. Toki saatan kyllä myös muuttaa mielipidettäni hyvin nopeasti uuden informaation myötä.

Näytä koko viesti
Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 27.3.2020 12.18

Max kirjoitti:

Kannattaa muistaa että pahiten "saastuneet" osavaltiot ovat lockdownissa. Tässä yritetään hidastaa taudin leviämistä koko maahan. 

Vrt Suomessa Uusimaa lockdown. 

Jos virus on niin vaarallinen mitä WHO ja Iso-Britannia arvioi, ja sen laajasti koko maahan leviämistä onnistutaan vaan hidastamaan eikä pysäyttämään, niin uskon pörssillä olevan vielä matkaa alaspäin.

Advocatusdei kirjoitti:

Onko toi Remedyn diili susta hyvä? Kaikki tuntuu hehkuttavan, mutta hieman ihmetyttää mikä siinä niin hyvää on. Toki Remedyn riskit pieneni, kun kulut katettu 100%, mutta kurssi sukeltaa anyway, jos peli on niin huono, ettei tuottoa tule. Toisaalta, jos tulee hyvin myyvä peli, niin 50% tuotoista katoaa savuna ilmaa ja diili muuttuu tosi huonoksi. Ehkä vähän loose-loose tilanne osakkeenomistajalle. Pelien pitäisi olla melkoisen huippuja, jos meinaa kurssin moninkertaistaa, enkä tiedä onko se mahdollista putkijuoksupeleiltä. Tosin en tiedä mitä pelejä on tulossa, enkä osaa sanoa auttaako Epicin rooli markkinoinnissa.

Tässä tuli jo erittäin hyviä vastauksia tälle. Remedy on vielä tilanteessa, jossa joutuisi joka tapauksessa jakamaan voittojaan julkaisijan kanssa. Eräs hyvin perillä alasta oleva tuttava oli sitä mieltä, että diili on uskomattoman hyvä ja osoittaa, että Remedy nähdään nyt erittäin korkeatasoisena pelinkehittäjänä.

Tuulipuku Casual kirjoitti:

Mikä Jens on sun aikahorisontti tohon S&P500 shorttiin ja treidaatko sitä vai pidät päällä kunnes Trump kuolee?
Ja jos sallit toisen kysymyksen, aiotko olla myös treidimielessä longina, esim. jos oletetaan nyt seuraavat pari päivää mentävän monttuun niin ootko esim. tiistaiksi longina hetkellisesti?

Alustavasti siihen asti kunnes näen, että Jenkeissä reagoidaan tähän oikein. Jos esim Trump ilmoittaisi tänään, että koko USA menee kuukauden lockdowniin jonka jälkeen pyritään Etelä-Korean malliin, ostaisin shortit kiinni. Se vaikuttaa todennäköiseltä lopputulokselta joka tapauksessa, mutta mitä kauemmin tässä mietitään niin sitä enemmän damagea tulee. Joko se tai että osavaltiot alkavat sulkea rajojaan toisiltaan.

Törmäsin tähän tänään, vielä näyttäisi olevan matkaa siihen, että kaikki jenkit alkavat ottamaan social distancingin tosissaan:

Huolestuttaa hieman shortin kannalta nämä kuun vikat päivät. Pension fundeilla on kiveen hakatut 60/40 stocks/bonds -tyyliset säännöt ja joutuvat nyt vissiin tankkaamaan kunnolla osakkeita ennen kvartaalin loppua, koska osakepaino suhteessa bondipainoon on laskenut osakkeiden hintojen laskun myötä. En tosin lähde siihen peliin mukaan mutta pidän mielessä, että jos kurssit nousevat tiistaihin mennessä vielä reippaasti niin kevennän osakeriskiä ainakin sellaisena parin päivän treidinä.

Näytä koko viesti
Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 26.3.2020 05.00

JP kirjoitti:

Witcherin alkuperäismateriaali on kirjasarja, vaikka epäilemättä tietokonepelien suosio on vaikuttanut siihen että Netflix otti tuosta täkyn.

Joo hyvä pointti. Itsekin tosin uskon juuri pelin menestyksen johtaneen Netflixin sarjaan.

JP kirjoitti:

Oma tuntumani on että sarjat ja elokuvat tulevat jatkossakin enimmäkseen pohjautumaan kirjallisuuteen. Peleistä jatketut tuotannot tulevat jatkossakin floppaamaan isolla prosentilla, koska alkuperäismateriaali pohjautuu siihen että käyttäjän oma interaktio on etusijalla, ja kiskoilla kulkevat pelit eivät ole houkuttelevia koska tarina on jo esitetty visuaalisessa muodossa itse pelissä.

Tosin juuri esim The Witcher TV-sarjan menestys olisi argumentti tätä vastaan, kun niin moni on jo pelannut peliä. Streamauspalveluiden kilpailu contentista on niin uusi juttu, että nähtäväksi jää.

Köyhä kirjoitti:

Miten shorttaat sp500?

Myymällä E-Mini S&P500 futuuria lyhyeksi.

Näytä koko viesti
Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 26.3.2020 03.22

Päädyin äsken laittamaan S&P500 indeksishortteja tulille. Vähän huono likviditeettitilanne niin riitti vaan ~20% salkusta. Mun on jotenkin vaikea hahmottaa miten erityisesti jenkit selviää tästä tilanteesta järkevällä aikataululla. Tulee mieleen kaksi vaihtoehtoa:

1) THLän arvio viruksen vaarallisuudesta on lähempänä totuutta, jolloin laumaimmuniteetin hankkiminen populaatiolle on järkevä strategia ja tulee toimimaan.

2) Tämä eka virusaalto saa ihmiset muuttamaan käyttäytymistään niin paljon, ja ehkä lämpimämpi keli auttaa, että R0 saadaan lähelle yhtä tai jopa alle yhden.

Kumpaakaan en pidä nykyinformaation valossa todennäköisenä. Ensimmäinen tulee itseasiassa selviämään aika pian Ruotsin strategian takia. Jos brittien ja WHOn arviot ovat lähempänä, laumaimmuniteettistrategia ei vaan toimi. Jos halutaan saavuttaa se "flatten the curve"-tavalla, joka ei ylikuormita terveydenhuoltojärjestelmää, sen saavuttaminen kestää todennäköisesti kauemmin kuin rokotteen saaminen. Jos taas vedetään se ilman "flatten the curve"-tapaa, useampi prosentti populaatiosta kuolee. Eikä ne ole vaan vanhuksia vaan moni nuorempi ja terve tarvitsee myös sariaalahoitoa selviäkseen. Trumppi haluaa että jenkit palaisivat arkeen ennen pääsiäistä. Todennäköisesti tilanne on silloin siellä vielä niin paha, että hän itsekin toteaa, ettei tule onnistumaan. Vaikka hän väkisin päättäisi näin niin en näe, että se tulisi edes talouden kannalta toimimaan. Sairaalat olisi silti tukossa seuraavat puoli vuotta, ettei juuri kukaan voisi saada terveydenhuoltoapalveluja sinä aikana. Vaikea nähdä, että ihmiset uskaltaisivat mennä töihin kun virusta olisi samaan aikaan joka puolella. Tilanne olisi moninkertaisesti Italiaa ja Espanjaa pahempi ja päivittäiset koronaan liittyvät kuolemat kuolemat nousisi niin korkeiksi, että Trumppi joutuisi jossain vaiheessa perumaan päätöksensä. Myöskään nykyinen USAn linja ei vakuuta, jossa osa osavaltioista on lockdownissa ja osa ei. Kun lockdowneissa olleet osavaltiot yrittävät palata arkeen, virus tulee heti muualta takaisin. Ainoa vaihtoehto minkä näen, jos kumpikaan noista ylempänä mainituista bulli-vaihtoehdoista ei pidä paikkaansa, on että koko USA menee yli kuukauden lockdowniin ja sen jälkeen harjoitetaan laajaa testausta ja pikaista eristämistä.

Tämä ongelma ei myöskään ole vaan USAn, vaan samalla tavalla koko maailman poislukien ne Aasian valtiot, jotka ovat handlanneet tilanteen. Uskon, että Kiinan vähäiset uudet tapaukset saattavat tuoda liian optimistisia odotuksia meille siitä, että lockdownin jälkeen vaan palataan arkeen. Eilen oli Kauppalehdessä Detection Technologysta juttua, joka muuten mukavasti nosti kurssia 20%. "Pekingissä tehtaalla on tiukat pelisäännöt. Työntekijät käyttävät suojavarusteita, työpaikalle tuodaan omat eväät, lounastauoilla ei saa puhua, ja kuumetta mitataan useita kertoja päivässä. Työntekijät käyttäytyvät hyvin kurinalaisesti, Martola sanoo."

Työntekijät syövät lounasta parin metrin turvaväleillä eikä saa puhua toistensa kanssa:

Pystyykö länsimaat tosiaan tällaiseen kurinalaisuuteen? Kiinalaiset on koneita.

S&P500 on vasta samoilla tasoilla kuin 2018 joulukuun dipissä. Toki johtuu paljolti keskuspankkien all-ineistä ja fiskaalielvytyspaketeista, joita ilman oltais varmaan jo -70%. Näiden vaikutuksia en osaa arvioida tarpeeksi hyvin eikä siksi pitäisi pyrkiä ajoittamaan markkinoita, mutta kun musta tuntuu, että edelleen aliarvioidaan tätä virusta. Jos kumpikaan niistä mainitsemistani bullish vaihtoehdoista ei päde (tai tule läpimurtoa lääkkeissä/rokoteissa), niin tässä on niin paljon avoimia kysymyksiä ja riskejä vielä. Miksi virus ei lähtisi lockdownien jälkeen leviämään uudestaan? Jos lämpimämmät kesäkelit auttaa niin viimeistään syksyllä? Jos jengi on yli kuukauden istunut himassa lockdownissa ja tää näyttää kesällä helpottumisen merkkejä, niin eiköhän baarit ja ravintolat ole heti aivan tukossa syksyä kohden. Miten hyvin Yhdysvalloissa säilyy yhteiskuntarauha jos tilanne jatkuukin puoli vuotta? Tässä on myös kaikennäköisiä vaikeasti ennakoitavissa olevia ketjureaktioita. Viekö tää jonkun köyhän maan esim. Lähi-idästä kaaokseen ja synnyttää uuden pakolaisvyöryn? Intia meni just kokonaan kolmen viikon lockdowniin. Miten pitkään niillä on varaa tällaiseen? Jne.

 

Oon tankannut kahta heppaa ja toisen voin nyt paljastaa kun hinta lähti karkaamaan tänään ison uutisen myötä enkä aio tankata lisää. Tiedän, että vähän nihkee näin jälkikäteen mainostaa kun on juuri noussut, mutta tää on ollut aihe, josta on muutenkin ollut tarkoitus kirjoittaa. Eli oon ostanut Remedyä.

Fund manageri ja tech-sijoittaja Gavin Bakerilla on mielenkiintoinen idea Metaverse, josta puhuu esim tässä podcastissa. Kun seurataan videopelien kehitystä ja ekstrapoloidaan sitä tulevaisuuteen niin tullaan lopputulokseen, että jossain vaiheessa ne ovat kehittyneet niin paljon, ettei niitä pystytä enää erottamaan todellisuudesta. Baker ennustaa, että ihminen alkaa viettää siellä enemmän aikaa kuin todellisuudessa. Tätä paikka hän kutsuu Metaverseksi. Tästä on nähtävissä jo joitain piirteitä kun ihmiset sosialisoivat ystäviensä kautta mielummin pelin sisällä ja esim Fortnite-pelin sisällä järkättiin aito Marshmellowin konsertti.

Nää on toki aika futuristisia ajatuksia ja vaikka itse uskonkin niihin niin ei tarvitse sijoittaakseen. Pelinkehittäjillä on yleisesti trendejä ja myötätuulia mukanaan. Ihmiset viettävät jatkuvasti entistä enemmän vapaa-aikaansa pelien äärellä. Pelejä ei vielä osata monetisoida yhtä hyvin kun muita vapaa-ajan muotoja per niihin käytetty tunti mutta jatkuvasti paremmin. Videopelien immateriaalioikeuksien arvot ovat nopeassa nousussa striimauspalveluiden (Netflix, Amazon, Disney jne.) kovan kilpailun takia. Original contentista maksetaan älyttömiä summia ja tietekonepeleistä ollaan jo alettu tekemään menestyksekkäitä leffoja ja sarjoja, kuten vaikka The Witcher. Esim Täältä voi lukea myös lukea lisää aiheesta jos kiinnostaa.

Tästä syystä haluun ehdottomasti exposurea pelinkehittäjiin. Helsingin pörssissä Rovio ja Next Games vaikuttaa semiskeidalta vaikka en kyllä tarkemmin ole tutustunut. Remedy taas on ollut tähtäimessä jo jonkin aikaa. Huomattavasti jotain jenkkipeerejä halvempi ja Inderes on ainakin hehkuttanut kovaa. Mielestäni nyt koronadipin aikaan siihen tuli täydellinen tilaisuus kun Remedy laski indeksin mukana. Näkisin, ettei viruksesta ole Remedylle juurikaan haittaa, päinvastoin mahdollisesti jopa hyötyä. Pelaaminen on ollut selkeessä nousussa, esim Steam-tilastoja seuraamalla, kun jengillä on kotona karanteenissa entistä enemmän vapaa-aikaa. Ei haittaa vaikka joku on-off lockdown tilanne venähtäisi pidemmäksi aikaa. Remedyllä on pelinkehitys siinä vaiheessa, ettei juuri nyt ole mitään kriittistä mitä korona pilaa ja pystyvät tällä hetkellä ymmärtääkseni melko hyvin hoitamaan työnsä etänä. Korona ei vaan lisää nykyisten pelaajien pelitunteja, mutta uskon, että monesta ihmisestä, jotka eivät juurikaan ole kokeilleet sitä ennen, kuoriutuu nyt uusia gamereita. Oon ite aktiivisesti hakannut pelejä koko lapsuuteni, joten tiedän miten hyvää viihdettä se on, vaikka en nyt aikuiselämässä ole enää onnistunut saamaan samanlaisia kiksejä niistä. Tämä on tosin henkilökohtaista koska moni ikäiseni kaveri saa vielä ihan samalla tavalla. En vaan oikein koskaan oo kokeillut Remedyn pelejä. Jotain Max Payneä kokeilin aikoinaan, mutta niiden genren pelit ei oikein kiinnosta. Niiden uusimmilla peleillä menee kuitenkin lujaa. Control on voittanut kaikenlaisia palkintoja gaaloissa ja pelaajamäärät ovat hyviä. Remedyn kaltaisissa yhtiöissä tosin on se riski, että jos tulee yksi tai kaksi hutia putkeen, niin arvo romahtaa. Sama tosin myös toisin päin. Jos onnistuu tekemään sen megahitin, niin yhtiön arvo voi moninkertaistua.

Näytä koko viesti
Eurot poikimaan - miljonääriksi seitsemässä vuodessa - 25.3.2020 11.54

Sitä en lähde ennustamaan mutta vaikea nähdä ainakaan hintojen nousevan.

Näytä koko viesti
Eurot poikimaan - miljonääriksi seitsemässä vuodessa - 25.3.2020 10.22

bablabo kirjoitti:

Hyvä blogi Farseer! Toivotaan, että onnistut kääntämään kurssin. Ymmärtääkseni sinulla oli asuntolainaa. Oliko monen vuoden laina ja millä prosentilla? Ei ole tarkoitus udella (vaikka nyt utelenkin), mutta olen nimittäin itsekin miettinyt, että jos nyt hakisi lainaa ja ostaisi ensiasunnon ja joku referenssi olisi hyvä olla, ettei tule nyt ihan huijatuksi pankissa. Omalla kohdalla lainan suuruus olisi about 100 000 ja asunnon arvo about 200 000.

Vähän off-topic, mutta kun törmäsin tähän en voinut olla vastaamatta. Suosittelisin tällä hetkellä asunnon oston lykkäämistä vähintään parilla kuukaudella. Uskon koronan vaikutuksien valuvan hitaammin asuntojen hintoihin. On vaikea nähdä, että hinnat ainakaan nousisivat seuraavan muutaman kuukauden aikana. Alaspäin taas on ihan mahdollista mennä, erityisesti jos jengi alkaisi reippaammin lunastamaan asuntorahastosijoituksiaan.

Ja Farseerille kiitos blogista, jatka samaan malliin!

Näytä koko viesti
Usa Vaalit 2020 - 25.3.2020 01.11

PelleSnuslos: En väitä, ettetkö voisi olla oikeassa, mutta nyt oot kyllä aivan liian aikaisin liikkeellä. Ollaan niin alkumetreillä koronan kanssa, ettei se ole käytännössä ehtinyt vaikuttaa ihmisten elämään ja mielipiteisiin vielä. Jenkeissä pahimmillaan joku on joutunut olemaan pari viikkoa työttömänä ja joku muu joutunut istumaan himassa viikon katsomassa Netflixiä. Sanoisin, että kuukauden/parin päästä on mielenkiintoisempaa alkaa seuraamaan gallupeja. Erityisesti jos Trumppi laittaisi väkisin jengin palaamaan takaisin arkeen koska sen skenaarion näen päättyvän rumasti.

Näytä koko viesti