Olet täällä

Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 9.9.2020 02.17

Puuh täytyy hieman hehkuttaa, kun varmaan loppuvuoden tärkein treidi meni nappiin. Jos Kamuxia on tullut seurattua yhtään syvällisemmin niin tietää, että suomalainen yritysten kasvun vauhdittamiseen keskittyvä pääomasijoittaja Intera Partners on omistanut ison osan yhtiöstä, ja useampaan otteeseen keventänyt omistustaan aina myymällä ison siivun kerralla instikoille. En näe tässä negatiivista signaalia Kamuxin pörssihinnan suhteen koska tämä on luonnollinen jatkumo Interalle, joka cashaa nyt ulos omistuksensa ja keskittyy niillä varoilla taas uusiin aikasempien vaiheiden yhtiöihin. Edellisellä kerralla Intera myi muutama kuukausi sitten osakkeita 18,7 miljoonan euron edestä 6,8 euron hintaan. Aina aiemmin näissä kurssi on ottanut 5-10% dipin, koska Intera joutuu myymään instikoille alennuksella sen hetkiseen pörssikurssiin, ja nämä instikat sitten myyvät osan läjästä eteenpäin markkinoilla jollain 3-6% pikavoitolla.

Viimeiselle Interan 5,6m kpl Kamuxin osakkeelle oli lock-up 6.9.2020 asti. Oli vaikea keksiä syitä miksi eivät olisi irrottamassa niitä mahdollisimman nopeasti, kun nyt olisi vielä mahis saada 30% parempi hinta kuin pari kuukautta sitten kun myivät edelliset. Pienen henkisen taistelun jälkeen jossa kävin nää perus "mitä jos kurssi jatkaa nousuaan eikä Intera heti myy" ja "kai markkinat jo ennakoi tätä" yms, tulin tulokseen, että jos en mä tätä lähde fronttamaan vaikka tunnen keissin näin läpikohtaisin ja kestän siihen liittyvän riskin, niin kuka sitten. Aloitin Kamuxin myynnit pari viikkoa sitten jostain 10,30e tasoilta kun laskin, että ehdin just päästä eroon koko 15% Kamux-positiostani lock-upiin mennessä myymällä 10-20% päivittäisestä vaihdosta. Sain Kamuxini myytyä hieman yli 10e keskihintaan. Ellei sitten omat muuvit sitä aiheuttanut niin taisi monella muullakin olla sama suunnitelma kun kurssi jatkoi hidasta luisuaan. Eilen illalla tulikin sitten se odotettu uutinen:

KL: Intera irtautui Kamuxista yhdeksän vuoden jälkeen - myi loppuomistuksensa instituutiosijoittajille

Ja kurssi otti tänään odotetun dipin. Pelkästään -3,5%, jonka uskon johtuvan siitä, että kurssi ehti ennakoida tätä jo reippaasti kun oli niin selkee tilanne. Instikat osti yhteensä vikat Interan Kamuxit 8,90e hintaan, yhteensä 50 millin edestä, ja ovat tänään dumpanneet näistä markkinoille jo 5 miljoonan euron edestä ~9,30e hintaan ottaen 4% pikavoiton. <9,50e Kamuxin osakkeesta tuntuu lyhyellä aikavälillä hyvältä diililtä, sillä kun näiden instikoiden myyntipaine loppuu, niin kurssi todennäköisesti palautuu. Vaikea myös nähdä kurssin menevän alle ysin kun instikat maksoivat 8,90e ilman isompaa turbulenssia markkinoilla. Omasta mielestäni <9,50e on myös pitkällä aikavälillä hyvä sijoitus, ja latasin nyt salkun täyteen ~9,3e. Vähän yli sen position, mikä on tarkoitus pitää pidemmällä aikavälillä kun tässä on hyvät mahikset pikavoittoon myymällä kuukauden päästä pois. Aikasemmat Intera-myyntien dipit on ostettu kiinni muutamassa viikossa ja nyt on vielä varmuus siitä, ettei tulevaisuudessa enää tuu näitä Intera-myyntejä.

Näytä koko viesti
Cibus Nordic - Laman kestävä osinkokone? - 7.9.2020 09.51

aliisan_avaimet kirjoitti:

Erikseen on sitten hedelmien hypistely ja mainitsemasi Woltin huonot käyttökokemukset. Jos googlettelet wolttikokemuksia, niin monesti kuski on pahasti myöhässä, ei löydä perille, ei osaa suunnistaa omassa kaupungissaan, ei puhu suomea, on saattanut maistaa ruokaa. Tällainen kuski tulee varmasti halvaksi, sitä en kiellä. Ilmeisesti woltin palkoilla ja eduilla ei kovin montaa taitavampaa kuskia saada. Kokemuksen laatua se kuitenkin laskee hitusen.

Ei tartte googletella, oon Woltin suurkäyttäjä. Käytän keskimäärin ~1,5-2 kertaa päivässä enkä pysty lainkaan samaistumaan noihin kokemuksiin. Toki ne on lähes kerran kerrasta mamuja eivätkä osaa suomea, mutta en näe mitä väliä sillä on. Selvästi alle 5% ajasta kuskilla on vaikeuksia löytää perille ja silloinkin yleensä siinä menee alle vartti ekstraa kun se soittaa Woltin keskukseen ja sieltä neuvotaan perille. Tosin voi liittyä siihen, että on helpompi löytää kun asun niin ytimessä, mutta en kyllä ole kuullut kavereiltanikaan vastaavaa vaikka käyttävät paljon. Toki välillä on ruuhkaa, esim. usein kun sataa, tai sunnuntaisin kun jengi tilaa aktiivisesti darramättöä himaan, mutta silloinkin woltin softa ennustaa kohtalaisen hyvin tätä tilaajalle jo ennen kun painat tilausnappia. Mulle riittäisi siis hyvin, että Woltin tasoinen kuski tuo ruokaostokset perille.

aliisan_avaimet kirjoitti:

Käytäntö iskee vastaan, niin kauan kun koko prosessia ei pysty automatisoimaan. Toimituskulut tällä hetkellä ovat kaikilla sellaiset, että tekevät tappiota. Jos muistat mitä ne olivat ennen koronaa, parista kympistä ylöspäin, jolla hinnalla saa Saksasta neljä pakettia kotiovelle - liian kallista, kansa ei käyttänyt. Nyt ne ovat kympin luokkaa.

Ota kympistä ALV pois ja jää 8 euroa. 10e/h kauppaharjoittelija käytti keräilyyn jyvitettynä 10min. 14e/h kuski käytti 10min sinun kassisi toimitukseen. Neljä euroa jäi bensaan ja ajokin kulumiseen, se riittää muutamalle kilometrille. Ollaan tappiolla jo nyt, ja tämä on ennen kuskien ja keräilijöiden varallapitokustannuksia ynnä muita sivukuluja. Ja tämä siis pääkaupungissa jossa etäisyydet lyhyet ja tilaajia paljon. Muistaakseni Kauppalehdessä kerrottiin että myös Lontoossa toimittavat tekevät tappiota.

Suomessa työ on kallista ja ajaminen se vasta kallista onkin. Tiheästi asutussa kaupungissa, 100% automatisoituna ja robottiautojen tai dronejen kuljettamana voi toteutua. Böndellä ei silloinkaan.

Laskit vaan lisäkuluja mutta et ottanut lainkaan huomioon säästöjä. Esim kiinteistön vuokra, siivous, kunnossapito ja kassatyöntekijöiden palkat. Hyllyntäyttäjiäkin varmaan tarvitaan vähemmän kun jokaisen tuotteen ei tarvitse olla niin esillä. Noi pussiin keräilijäthän voi samalla suorittaa nykyisen kassatyöntekijän duunin. Kuten aiemmin mainittuna näen automatisaatiolla tässä myös isot mahikset ja jos itseohjautuvista autoista koskaan tulee todellisuuttaa niin viimeistään silloin tää on no-brainer.

Jos kokeneella rutinoituneella pussiin keräilijällä kestää 10min jonkun tilauksen kasaamisessa, niin normiasiakkaalta menisi varmasti vähintään 20min. Siihen matkat päälle niin säästyy yli puoli tuntia, joka voi jo itsessään olla asiakkaalle sen 10e lisäkulun arvoinen. Kun kuitenkin ottaa kaikki yllä mainitsemani säästöt myös huomioon, ruokakauppa voi myydä tuotteitaan halvemmalla netissä kuin livenä (ainakin ennen kotiinkuljetusmaksua, mahdollisesti myös sen jälkeen kun prosessi tehostetaan tarpeeksi isossa skaalassa). Uskon myös hyvin sen, että alkuvaiheessa tämä on tappiollista toimintaa, kunnes saadaan tarpeeksi skaalattua ja tehostettua prosessia.

Pikkuprolta hyviä pointteja joista oon aikalailla samaa mieltä. Erityisesti toi, että ne kiinteistöt jotka on vaikeimpia muuttaa mihinkään muuhun tuottavaan on samalla myös niitä, joita todennäköisesti ei tarvitse muuttaa (kauempana isoista kaupungeista, joissa etäisyydet pitkiä). Isompien kaupunkien kiinteistöille taas tosiaan yleensä saa jotain tuottavaa toimintaa keksittyä, vaikka pienesti joutuisi vuokrassa joustamaan.

Näytä koko viesti
Cibus Nordic - Laman kestävä osinkokone? - 7.9.2020 07.48

Asuessani Lontoossa tilattiin aina ruokakaupan ostokset netistä Amazonin Whole Foodsista suoraan kotiovelle. Oon pidemmän aikaa ihmetellyt miten tämä käytäntö ei vielä ole yleistynyt isommin kun se on kaikin puolin vaan niin paljon tehokkaampaa. Mielestäni se sopii täydellisesti nettiin. Jopa vaatekaupassa saa pientä lisäarvoa olemalla paikan päällä kokeilemassa kun näkee suoraan miten vaate istuu päällä ja eri kokojen kokeileminen onnistuu vaivattomasti. Silti tilaan nykyään valtaosan vaatteistani netistä ja säädän sitten DHLän ja palautuspakettien kanssa. Ruokakaupassa ei ole edes mitään tällaista lisäarvoa olemalla paikan päällä. Tuotteet ovat standardisoituja ja tiedät tilatessasi tarkalleen mitä saat.

Ruokakaupan kannalta on tehokkaampaa kun säästyy kiinteistöjen vuokrakuluissa. Tarvitsee vaan muutaman isomman keskuksen sinne tänne, joista kuljettajat poimivat tuotteet kyytiin, eikä näiden tarvitse olla kalleimmilla prime-alueilla. Työvoima tämän toteuttamiseen on halpaa, kun tilausten tuotteiden kerääminen kasseihin ja kotiinkuljetus ei ole mitään rakettitiedettä. Nuoret ja kouluttomattomat pystyvät hyvin hoitamaan ja iso osa duunista varmaan automatisoitavissakin. Asiakkaalta taas säästyy aika ja vaiva käydä itse kaupassa etsimässä tarvitsemansa tuotteet.

Kai tälläinen kehitys on hidasta koska yleisesti tykätään tehdä asiat niin kun ollaan tottuneita ne tekemään. Tämä on kuitenkin niin iso parannus tehokkuudessa, että vaikea nähdä ettei 10v-20v sisään tilanne olisi selvästi muuttunut. Suomessa Woltissa on nähtävissä pieniä askelia tähän suuntaan, kun ovat lisänneet vaihtoehtoihin Alepan ja oman Wolt Market -ruokakauppansa. Tosin valikoimat niissä ovat vielä suppeat.

En oo perehtynyt tarkemmin Cibuksen kiinteistöihin, mutta jos ovat mitä oletan niin niitä voi olla vaikeampi muuttaa tulevaisuudessa muuhun käyttöön verrattuna vaikkapa Cityconin kiinteistöihin. Samaan aikaan tosin nyt nollakorkoaikana Cibuksen voi melkein nähdä yli 6%/v tuottavana käytännön korkopaperina, joten voi vielä hyvinkin kallistua kun bondiraha etsii yieldiä. Tässä on kuitenkin selkeä megatrendi vastassa ja yhtiön omistajan pitäisi mielestäni pystyä perustelemaan, miksi ruokakaupan nettiin siirtymisen kehitys tulee jatkossakin pysymään hitaana.

Näytä koko viesti
Usa Vaalit 2020 - 6.9.2020 01.56

Mäkelä kirjoitti:

Onko tapahtunut niin paljon negatiivisia asioita Trumpille että tuo lasku ei näy mahdollisuuksissa?

Ilmeisesti, koska gallupit eivät ole juurikaan liikahtaneet, ja olihan tuo työllisyyslukujen palautuminen myös odotettua. Tosin tällaiset muutokset saattaa näkyä gallupeissa pienellä viiveellä. Betfairin (ja 538) todennäköisyyksiin on sisäänleivottu galluppien lähenemistä vaalipäivää kohden. On esim arvioitu, että jos vaalit pidettäisiin tämän päivän gallupluvuilla niin Trump voittaisi noin 10% ajasta, mutta 538 antaa silti Trumpille 30% voittomahikset koska paljon voi sattua ja tapahtua. Siten joka päivä kun gallup-luvut ovat liikahtamatta tulisi Trumpin kertoimen huonontua ja Bidenin parantua ihan pienesti.

Lisätääs nyt kuitenkin, että eräs ammatikseen NBAta betsaava tuttu pitää 538:n NBA prediction-mallia aivan karmeena, joten ei siihen politiikassa varmaan ihan sokeasti kannata luottaa, vaikka Nate Silver tosin taitaa olla erikoistunut juuri politiikkaan. Näkisin silti 538 parhaimpana julkisena lähteenä ja kaikki Naten jutut ovat mielestäni vaikuttaneet erittäin loogisilta. Olisi kyllä mielenkiintoista päästä kurkkaamaan jonkun politiikkaa ammattimaisesti betsaavaan mallia jos eroaa merkittävästi 538.

Näytä koko viesti
Usa Vaalit 2020 - 6.9.2020 12.26

Mä olen pitänyt Akin analyysejä parhaimpina tässä langassa enkä koe havainneeni biasia kumpaankaan suuntaan. Tietty jos kovasti toivoo Trumpin voittoa niin ne saattavat vituttaa. Jos itse pitäisi lähteä levelöimään niin veikkaisin, että 2016 vaalien + Brexitin tapahtumat ovat niin vahvasti vielä jengin mielessä, että adjustoidaan liikaa Trumpin suuntaan suhteessa siihen, mitä data (pollit) kertoo. Toki itselläni on fyrkkaa kiinni Bidenissa mikä saattaa vaikuttaa, mutta omasta mielestäni pystyn kelaamaan tätä objektiivisesti, ja emotionaalisesti ei hirveesti kiinnosta kumpi voittaa.

FTllä oli toissapäivänä ihan mielenkiintoinen juttu:

FT: Polling explainer: is the race for the White House tightening?

Kun nyt usein verrataan tätä tilannetta Hillaryyn ja miten pollit olivat väärässä hänen suhteen, niin Bidenin tämän hetkinen tilanne on huomattavasti parempi:

Tohon iskettiin Hillarylle vielä viime metreillä FBIn tutkinta. Maanlaajuisten gallupien sijasta pitää tietenkin keskittyä vaa'ankieliosavaltioihin, mutta näiden välillä on vahvaa korrelaatiota, ja Bidenin tilanne on vaa'ankieliosavaltioissakin hyvä. FTn jutussa mulle mielenkiintoista oli, miten paljon gallupit jo nyt tasoittaa tilannetta Trumpin hyväksi adjustoimalla tuloksia esim koulutuksen mukaan.

Kaksi kuukautta on tosin pitkä aika ja vedonlyöntikertoimissa on reippaasti diskontattuna sitä, että koronatilanne paranee (+ mahdollisesti rokote just ennen vaaleja) ja talous saattaa lähteä nousuun. Tosin tätä on myös 538 tehnyt. Näitä vaaleja seuratessa on muuten yllättänyt miten nopeasti tilanne ja momentum pressaehdokkailla voi muuttua. Jos nyt pitäisi valita kumpaa Betfairissa löisi, ottaisin kuitenkin Bidenin @1,97.

Näytä koko viesti
Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 18.8.2020 05.16

Kiitti onnitteluista!!

Kansanedustajan pestistä random ajatuksia:

- Todennäköisesti juuri nyt olisi parhaimmat mahikset päästä sisään kun on tunnettavuutta ja blogin seurannan lisäksi vielä seurantaa pokeriajoilta, ja sain juuri hyvän tutkinnon suoritettua. Painaisi kunnon kampanjabudjetin, jolla korostaisi oikeita asioita. Jos tässä passivoituu niin voi 10v päästä olla, että mahikset on mennyt.

- Kokoomuksen Lepomäki-henkinen oikeistolaissiipi tarvitsee tällä hetkellä kaiken mahdollisen tuen. Uskon aidosti kaiken sen perusteella mitä maailmasta koen tietäväni ja ymmärtäväni, että sellainen politiikka tuo kaikille pitkässä juoksussa eniten hyvinvointia. Voisin myös tehdä ja sanoa asioita eri tavalla koska ei tarvitsisi stressata uudelleenvalintaa, ellei sit innostuisi kunnolla hommasta ja haluaisi tehdä siellä uran.

- Ois siistiä aidosti nähdä sisältäpäin miten valtiota johdetaan. Varmasti kallisarvoinen kokemus, johon harvalla on mahdollisuus. Pääsis tutustumaan mielenkiintoisiin tyyppeihin ja loppuelämäksi hyödyllisiä kontakteja.

- Samaa mieltä tuosta, että rivikansanedustajana vaikutusmahdollisuudet ovat rajalliset. Tosin jonkin verran Antero Vartian kanssa asiasta keskustelleena ajattelen asiaa hieman positiivisemmin. Mun mielestä Antero teki todella hyvää duunia, ja hän kertoi yllättyneensä itsekin miten hyvin sai äänensä kuuluviin. Tietty myös ihan vaan keskustelemalla muiden kansanedustajien kanssa voi mahdollisesti vaikuttaa.

- Varmaan viimeisimmät halut meni kun seurasin livenä kansanedustajien al-Hol leirin lapsi -keskustelua. 90% teatteria ja mietin vaan, että kyllä vituttais istua siellä salissa tuhlaamassa aikaansa tällaiseen schaisseen. Kansanedustajan homma voisi turhauttaa kun siihen kuuluu niin paljon muuta turhaa kanssa.

- 4 vuoden sitoutuminen uuteen juttuun on turhan pitkä. Ahdistaisi tällaisessa elämäntilanteessa kun puolen vuoden jälkeen tajuaisi, että ei kiinnosta yhtään mutta joutuisi väkisin vääntämään loppuun asti. Harmittaisi myös, jos tyyliin mun takia joku Rydman ei saisi paikkaa, jolla on varmasti paljon enemmän intohimoa ja tietotaitoa tähän hommaan.

Mutta kuitenkin ehkä tärkeimpänä just se, että vaikka homma kiinnostaisi, niin ei ole sellaista niin palavaa intoa sinne, mitä mielestäni pitäisi olla.

Fooler kirjoitti:

Hyvä Jens! Hieno nähdä, että vanha kettu vielä osaa, vaikka moni varmaan olikin jo kirjannut sut pois huipulta.

Mielestäni on hyvä kun myös mainitsit nuo 400K sisäänostot. Monelle saattaa tulla aika vääristynyt kuva, jos vaan mainitaan voitot. Tästä muistaakseni kysyin silloin joskus, että miten on mahdollista, että kaikki ainoastaan voittavat. Tosiasiassa taitaa kyllä olla niin että moni muukin huippu/nimimies oli käyttänyt lähemmäs 400K sisäänostoihin, mutta voittoja tuli esim. vaan 200K ja tästä ei sitten puhuta, ainoastaan voitot mainitaan.

Joo näinhän se on. Pokeriturnaukset on siinä mielessä monelle kiva laji, että toisin kuin käteispeleissä niin turnauksissa useimmiten hehkutetaan vaan rahastuksia, ottamatta huomioon sisäänostoihin menneitä rahoja. Jos siis joku vaikkapa hehkutti ekalla näistä Partyn isoista turnausviikoista isoja rahastuksia, mutta sitten seuraavan turnausviikon aikana ei tullut hehkutuksia, niin voi aika varmasti laskea sen varaan, että useampi sata tonnia tuli dunkkuun.

Teerenpeleistä: on tullut muitakin haastattelupyyntöjä, mutta sen verran musta on kaivettu juttua juoru- ja iltapäivälehdissä nyt viime aikoina häiden aikaan, että haastattelut on jäissä jonkin aikaa. En tajunnut, että mun tekemiset edelleen kiinnostaisi niin paljoa. Tänne tosin on vielä kiva suoltaa ajatuksia ja ne on kivasti pysynyt piilossa. Ei varmaan edes pitäisi mainita koko asiaa kun kohta on joku runkku vinkkaamassa näitä kirjoituksia Seiskalle laugh

Näytä koko viesti
Tesla Motors ja vinoutunut todennäköisyysjakauma - täydellinen shortti vai shorttaajan mahalasku? - 18.8.2020 04.30

Musk on ilmeisesti viimeisimmän Tesla-nousun jälkeen maailman neljänneksi rikkain mies. Montako kuukautta menee vielä ykkössijaan? laugh

Näytä koko viesti
Remedy Entertainment - 14.8.2020 09.35

Remedyn audiocastista mielenkiintoinen kuva. Kannattaa kuunnella 2:10-4:05.

Videopeleissä saattaa vielä käydä niin kuin on käynyt leffoissa/sarjoissa, jossa Netflix, Disney ja Amazon -tyyliset jätit kilpailevat verisesti contentista, ja Seinfeldistä maksetaan $500 miljoonaa sisäänheittotuotteena tai tarjotaan Game of Thronesien luojille $200 miljoonan diiliä tulevista projekteista, ja voivat tehdä näin kun omistajia kiinnostaa enemmän kasvu kuin nykyhetken voitto. Silloin laadukkaiden AAA-pelien pelistudio on erittäin hyvässä neuvotteluasemassa. Tällaisia pelistudiota on yhä vähemmän ja alalle tulon esteet ovat korkeat kun pitää rakentaa kokemusta ja iso tiimi erikoisosaajia. Remedyhän on jo 25 vuotta vanha.

That being said päätin tänään keventää. 400me valuaatio ja tyyliin 10 P/S tälle vuodelle alkaa kuulostamaan suolaiselta, kun Remedyllä ei kuitenkaan niin älytöntä track recordia vielä ole, vaikka erittäin lupaavalta näyttää Epic-diilin myötä. Uskon myös, että Inderesin voi olla vaikea tän päivän osarin jälkeen nostaa tavoitehintaa nykyisestä 20 eurosta yli tämän päivän 33,80 euron kurssin, kun käytännössä juuri mitään uutta informaatiota ei ole tullut yhtiöstä ja osari meni suurin piirtein odotusten mukaisesti, ja tämä saattaa aiheuttaa lievää myyntipainetta maanantaille. Tosin tätä taitaa ostaa jo niin isot pojat, ettei Inderesin suosituksilla välttämättä enää ole niin paljoa väliä. Kyllä mä silti näen tälle täysin mahdolliseksi 1+ miljardin valuaation 2025 jos tulevat pelit onnistuu, saadaan liikevaihto kasvamaan yli 100 millin ja näkymät pysymään hyvinä.

Aika uskomaton fiilis tätä on ollut holdailla salkun selvästi isoimmalla painolla kun joka toinen päivä ottaa +5% nousuja ilman mitään uutta informaatiota. Kai tältä tuntuu olla Teslabulli laugh

mskomu kirjoitti:

En silti usko, että tästä tulisi seuraavaa Witcheriä tai Oblivionia tmv. Remedyn pelit ovat todella tarinallisia putkijuoksuja, jotka pelataan kerran läpi. Supermenestyneet pelit taitavat kaikki olla avoimen maailman grindauspelejä tai sitten e-urheiluun soveltuvia moninpelejä. Remedy kuuluu omaan niche-luokkaansa, jonka on vaikea nähdä nousevan noihin sfääreihin.

Googlaa Remedyn Vanguard-projekti. Ne on tekemässä pidemmän elinajan multiplayer-peliä, eli on tässä arpa isommallekkin päävoitolle.

Näytä koko viesti
Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 12.8.2020 02.43

Pörssisijoitukset

Koitan ehtiä vastailemaan kommentteihin mutta painetaan vielä tämä postaus ulos ekaksi. Pörssisijoitukset ovat tänä vuonna menneet kohtalaisesti, mitä pidän ehdottomasti positiivisena ottaen huomioon, että taskut täynnä Nohon kaltaisia suomalaisia pikkuyhtiöitä tuli törmättyä täysiä koronaseinää päin. Vaikka en koulun ja muun ohella ole juurikaan ehtinyt treidailemaan niin sain muutaman supertärkeän liikkeen tehtyä, jotka pelastivat tän vuoden tuotot. Koronan alkuvaihe meni muutenkin tosi hyvin kun sain myytyä kaikki Nohot ihan alkuvaiheessa romahdusta ja jonkin verran kevennettyä muitakin omistuksia alamäkeen. Kuten niihin aikoihin kirjoitin sain läheltä pohjia tankattua Remedyä ja toista yhtiötä, jota en silloin halunnut mainita kun oli ostot kesken, mutta joka siis oli QT Group. Oon antanut näiden positioiden vaan juosta vaikka valuaatiot hieman jo hirvittääkin ja hurjaa seurata miten vielä ihan viime päivinä nää kummatkin jatkaa uusien huippujen tykittämistä. Inderes tuli hieman sabotoimaan suunnitelmiani kun ottivat QTn mallisalkkuun vasta kun olin ehtinyt ostaa alle ⅓ toivomastani positiosta ja se kallistui muistaakseni yli 10% suhteessa indeksiin. Onneksi päätin silti ostaa loputkin. Koronadipistä ostettu Remedy-positio näyttää nyt +156% ja QT Group +75%, ja Kamuxikin on vetänyt hyvin. Mun Remedy+QT+Kamux positiota pitääkin alkaa trimmaamaan kun se kasvoi juuri tällä viikolla yli 50% salkusta, kun muut salkun laput eivät ole oikein vetäneet.

Remedyyn liittyen ja kuten oon vähän aiemminkin kirjoittanut niin yks kovimpia sijoituksiin liittyviä megatrendejä joihin uskon on videopeliteollisuuden tulevaisuus. Korona sai paljon uusia ihmisiä innostumaan videopeleistä. Automatisaatio tuo (toivottavasti) entistä enemmän vapaa-aikaa ihmisille. Yhä useampi maapallolla pääsee käsiksi nettiin ja laitteeseen, jolla pelata. Jos katsoo viimeiset 20v niin videopelien kehitys on ollut uskomattoman nopeeta, enkä näe syytä miksei kehitys jatkuisi samanlaisena. Kymmenien vuosien päästä VR-pelien kokemukset voi hyvin tuntua lähes aitoina oikean elämän kokemuksina. Olisi vaikea uskoa, ettei tällöin oltaisi valmiita käyttämään palkasta huomattavasti nykyistä suuremman osan videopelikokemuksiin. Veikkaisin, että suurin osa maailman sijoitusrahasta on 50v+ miehien hallinnassa, joilla ei ole omakohtaista kokemusta videopeleistä eivätkä siten välttämättä vielä ymmärrä tätä kehitystä. Äänekkäimpiä tän kehityksen puolestapuhujia vaikuttaa olevan muutama mielestäni tosi skarppi 30-40v hedge fund manageri. Toki tämä kaikki näkyy jo selvästi pelifirmojen arvostuksissa, mutta tarkoitus on kyllä pysyä tämän megatrendin kyydissä. Epic Games on unelmatilanteessa hyödyntämässä tätä kehitystä ja Remedyllä on heidän vahva tuki. Pitää tosin pikkuhiljaa koittaa hajauttaa Remedystä muihinkin peliyhtiöihin.

Koronadipistä oli tarkoitus ostaa joitain nettikasinoyhtiöitä mutta harmikseni likvidien saannissa kesti ja ne ehtivät karata sen verran, etten enää viitsinyt.

Ydinsalkun tuotto näyttää nyt +12,5% kun Helsingin pörssin OMXHGI on +2,3%. Tämä salkkuni ei tosin sisällä shortteja ja kuten lukijat tietävät niin ne menivät sitten kaikkea muuta kuin nappiin. Näistä haluan kuitenkin ajatella positiivisesti siinä mielessä, että ne olivat suurimmillaan “vaan” 30% salkun koosta kun salkku oli muuten ~100% longina, ja vaikka teki useamman kerran mieli suurentaa shorttia niin maltoin vastustaa kiusausta.

Olin koronan suhteen monessa asiassa erittäin kartalla, mutta suurin virheeni oli, etten ottanut tarpeeksi huomioon sitä, miten paljon ihmisten reagointi ja muutos käyttäytymisessä vähentää R0-lukua eli tarttumista eteenpäin. Tästä oli alkuvaiheessa jo selviä merkkejä Aasiassa, esim Japanissa ja Singaporessa. Toki oli myös paljon päinvastaista dataa äärimmäisen kovasta tarttuvuudesta Diamond Princessistä, Kiinan äärimmäisen rajuista lockdowneista Wuhanissa, jotka hämäsivät kun kestivät silti niin pitkään, ja ylipäätänsä kaikkialta ympäri maailmaa. Oli helppoa saada käsitys, että tämä on niin tarttuva, että länsimaiden lepsummilla lockdowneilla saattaa hyvinkin mennä vaikka tuplasti Wuhania kauemmin saada virus kuriin jos sen kuriin saaminen edes on mahdollista. Nyt kuitenkin nähdään, että jopa jossain Ruotsin taktiikalla tapaukset saatiin kuriin ilman mitään 50%+ laumasuojaa.

Onni onnettomuudessa oli, että likvidit oli tiukassa, jolloin indeksinousujen takia tuli margin calleja enkä enää pystynyt pitämään indeksishorttia yllä, vaan siirryin sen sijaan kasvattamaan pääsalkkuni käteispossaa myymällä osakkeita tavoitteena 70% long 30% cash, mikä vastaisi suurin piirtein 100% long 30% short. Ennen kun pääsin ihan niin isoon käteispainoon niin päädyin sitten survasemaan ne Sampoon Inderesin ostaessa sitä mallisalkkuun. Oli harmittanut kun jätin ostamatta Fortumia silloin kun se lisättiin mallisalkkuun ja lähti keulimaan, ja sen takia olin Sampon suhteen erityisen hereillä. Mulla on kova arvostus Vilenin ja Rautasen näkemyksiä kohtaan, ja mallisalkun tuotto tuntuu muutenkin olevan heille kunniakysymys. Kun Inderesillä käydään jatkuvasti läpi lähes kaikkia Helsingin pörssin yhtiöitä ja joskus harvoin siellä lyödään viisaat päät yhteen ja ostetaan jotain mallisalkkuun, se on yleensä hyvä picki. Pienemmissä yhtiöissä kurssi kuitenkin luonnollisesti nousee heti sen mukaisesti ja siksi tilannetta ei oikein pääse hyödyntämään. Isoissa yhtiöissä kuten Sammossa on kuitenkin se hyvä puoli, ettei Inderesin suosituksilla riitä voimaa juurikaan vaikuttaa kurssiin, jolloin mukaan on mahdollista päästä samalla hinnalla. Sampo nousikin sen jälkeen lähes heti yli 10%, mutta nousun jälkeinen tuotto on ollut pettymys.

Tämän jälkeen oon lisännyt takaisin taas shortin, mutta pitänyt sen maltillisempana <10% salkusta. Tällä kertaa tosin Latour-shorttia indeksishortin sijaan, jonka näen selvästi indeksia houkuttelevampana vaihtoehtona (kiitti Mikko Mäkinen). Sen verran kova härkämarkkina meneillään, että toki sekin shortti on tappiolla, mutta vähemmän kuin mitä indeksishortti olisi ollut. Tesla-shortti on edelleen päällä ja tietenkin selvästi tappiolla. Se on kuitenkin suhtkoht maltillinen ja oon hieman pienentänyt sitä nousuun. Fiilis sen suhteen ei ole muuttunut ja mun on vaan pakko nähdä se omin silmin kun yhtiö liiketoiminta kasvaa nykyiseen markkina-arvoonsa, tiedostaen, että kalliiksi voi tulla. Itseasiassa päinvastoin tuntuu siltä, että olen törmännyt entistä enemmän jengiin, jonka tiedän ettei yleisesti osaa arvottaa yhtiöitä mutta on päätynyt ostamaan Teslaa valuaatiosta riippumatta, ja se on alun perinkin yksi tärkeä osa shorttinäkemystäni. Teslasta on kuitenkin jauhettu täällä blogissa ja muuallakin aivan tarpeeksi joten ei siitä sen enempää.

Shorteista on tullut yhteensä noin 10% salkun koosta turpaan, ja kun ne lasketaan mukaan pörssisijoituksiini niin oon tältä vuodelta noin +2,5% eli hyvin lähelle Helsingin pörssin indeksin tahdissa. Koronan takia indeksin shorttaamisesta tuli kallis kokeilu, vaikka ehkä jossain eri universumissa olisi voinut olla tosi voitollinenkin. Edelleen näyttää siltä, että taistelu koronaa vastaan on pitkittymässä, mutta jos näin käy niin keskuspankkien ja valtioiden elvytys jatkuu myös varmasti, ja tämän yhtälön kräkkääminen on yhden miehen Helsinki-based oman rahan treidaritalolle vähän liian monimutkainen. Jatkossa onkin tarkoitus pysyä enemmän niissä aiemmissa kirjoituksissani mainitsemissa pörssin “pienissä pöydissä” ja keskittyä osakevalintaan ajoittamisen sijaan.

Koulu piti sen verran kiireisenä, etten muuten ole juurikaan ehtinyt tehdä muuveja pörssissä. Finnairin antiin menin annin vikana päivänä kohtalaisen isolla sisään, ja se näytti päätyvän aika lähelle breakevenia kunnes takaoven kautta toissijaisen merkinnän reipas allokaatio yllätti ja sai operaation hyvin plussalle. Nyt kesän jälkeen on pikkuhiljaa tarkoitus alkaa panostamaan enemmän aikaa pörssisijoittamiseen, kunhan muutamasta isommasta pörssin ulkopuolisesta sijoituksesta vapautuu kunnolla pääomaa. Biden-vetokin näyttää ihan lupaavalta, kunhan se pappa jaksais vielä muutaman kuukauden painaa sekoilematta liikaa. On kyllä uskomatonta, että jenkkien kokoisesta maasta ei löytynyt parempia ehdokkaita kuin nää kaks.

Näytä koko viesti
Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 8.8.2020 11.03

Pokeripelit

Jeans kirjoitti:

Kiirettä pukkaa. Tentit lähestyy ja innostuin pelaamaan Partypokerin Poker Masters -turnaussarjaa huonolla menestyksellä. Eka kerta kun on näin paljon isoja ompputurnauksia tarjolla lyhyen aikavälin sisään.

Näin kirjoitin huhtikuun loppupuolella hävittyäni pitkälle yli 100 tonnia viikossa nettiturnauksiin. En näiden lisäksi ollut juurikaan koko vuonna ehtinyt pelata pokeria Lontoossa, kun koulu vei kaiken ajan. Pääpelini on Pot-limit Omaha (PLO), joka on Texas Holdemin läheinen serkku, mutta jota ei hirveästi pelata turnausmuodossa. Netissä on yleensä kaksi kertaa vuodessa ollut yksittäinen isompi PLO turnaus, Pokerstarsin SCOOPin ja WCOOPin yhteydessä. Partypoker päätti huhtikuussa järjestää ensimmäistä kertaa netissä turnausviikon, jossa oli useampia kymppitonnin sisäänoston PLO-turnauksia re-entry mahdollisuudella, kun Poker Masters -turnaussarja siirtyi koronan takia nettiin.

Toukokuussa runi sitten kääntyi. World Poker Tour -turnaussarja järkättiin koronan takia ensimmäistä kertaa netissä, Partypokerilla. Mulle sieltä löytyi vaan yksi mielenkiintoinen turnaus, 10k sisäänoston PLO highrolleri ja se meni ihan hyvin. 12.5.2020:

Viikkoa myöhemmin vedin Pokerstarsin SCOOPin 10k PLO highrollerin. 19.5.2020:

Kesäkuussa Partypoker yllätti uudella Poker Masters -turnaussarjalla, jossa oli viikon ajan joka päivä pelkkiä isoja PLO turnauksia. Jätin maanantain pelaamatta mutta heti tiistaina kun kokeilin niin napsahti. 23.6.2020:

Keskiviikkona ei osunut mutta torstaina huomasin jälleen olevani finaalipöydässä ja hyvin loppui. 25.6.2020:

Perjantainakin pelasin ilman palautuksia, mutta lauantaina taas lähti. 27.6.2020:

Vegasissa vuosittain järjestettävä WSOPkin siirtyi nettiin GGpokerille, mutta siellä PLO turnaukset ovat aika pieniä. Ainoa jonka pelasin ja joka oli järkevän kokoinen mulle oli $5000 sisäänoston PLO-turnaus, ja siinäkin olin jo sen verran hyvissä finaalipöydässä, että alkoi tokan WSOP-rannekkeen saanti jännittämään. Bustasin loppujen lopuksi viidentenä, mikä silti kruunasi tän uskomattoman turnausputken. 21.7.2020:

Miljoona casheja kahteen ja puoleen kuukauteen. Varmaan lähemmäs 400k meni sisäänostoihin jos lasketaan huhtikuun tappiot mukaan, mutta vuosi jäi silti reippaasti yli puoli milliä voitolle. Oli niin siistiä pitkästä aikaa päästä kunnolla takas zoneen. Varsinkin noi Partypokerin turnaukset oli pienempiä 50 pelaajan fieldejä, joissa suurin osa maailman parhaista oli mukana. Huomasi miten edelleenkin myös parhaimpina pidetyt pelaajat tekevät virheitä, ja kun omat pelit oli kulkenut niin hyvin niin uskalsin ihan eri tavalla lähteä kyseenalaisemmille muuveille. Mulla ei oo riittänyt aika Monkersolverin pyörittämiseen, mutta itseluottamusta on lisännyt Runitoncen Vision GTO Trainer, joka on tosi helppokäyttöinen softa, jolla voi harjoitella valmiiksi solverilla auki laskettuja flopin ja turnin tilanteita. Noita harjoitellessa yllättää edelleen, miten vähän erilaisissa tilanteissa cbetataan, erityisesti OOP. Tän lisäksi on tietysti Upswingpokerin PLO Matrix preflopia varten, ja myös joitain valmiita Monkersolverilla laskettuja preflopchartteja optimaalista preflop pelamista varten. Nykyajan pokerisukupolvelle on hommat kyllä tehty ihan liian helpoksi, kun esim. preflopia voi käytännössä pelata valmiilla solvercharteilla. Innostuin pokerista taas sen verran, että jos isoja pelejä pyöris enemmän niin varmasti treenaisin Monkersolverilla pelin kunnolla kuntoon, mutta mitä nyt viime vuoden kyttäillyt lobbyja niin todella hiljaista on ollut näitä turnauksia lukuunottamatta.

Näytä koko viesti