Olet täällä

Jeans

Jeans

  • Liittynyt 7.7.2014
  • 660 viestiä
  • 2 aloitettua ketjua

Viimeisimmät viestit

Sijoitustiedon #Teerenpelit: 5. Aki Pyysingin vieraana Marko Erola - 21.8.2018 11.50

Nyt kun siirrytään keskustelussa "miksi verrata indeksiin"-keskustelusta "miksi sijoittaa indeksiin" niin hyväksyn kyllä petteri sun ajatukset jos pitää vielä nykyäänkin osakemarkkinoita hyvin epätehokkaina. Itse uskon ehdottomasti mahdollisuuteen biitata markkinoiden tuotto aktiivisella sijoittamisella, mutta on silti vaikea uskoa jengin olevan niin pihalla, että hinnoittelisi suurimman osan pörssiyhtiöistä sellaiselle tasolle, ettei seuraavan 10v aikana tule juuri lainkaan tuottoa, mutta sitten löytyisi näitä Technopoliksia, joiden luvut ja bisnesmalli on hyvin helposti ymmärrettävissä kaikille ja tulevat helposti tuottamaan samalla aikaperiodilla 10% per vuosi markkina- ja korkotilanteesta huolimatta. Myös jo 2015 moni oli sitä mieltä, että osakkeet ovat kuplahinnoissa eivätkä seuraavan 5-10v aikana tule tuottamaan juuri mitään, vaikka sitten ottivat yli 50% vielä ylöspäin.

Näistä asioista on tosin turha vääntää sen enempää, koska ovat tietenkin vaan mielipidekysymyksiä ja ainoa tapa, jolla asia selviää on odottaa 10 vuotta ja tsekata tilanne uudelleen. Ja silloinkin varianssilla on tietysti ollut paljon tekemistä tulosten kanssa. smiley "miksi verrata indeksiin"-keskustelu on mun mielestä kuitenkin eri juttu.

Alangolla kirjoitti:

Akin pitäisi ehdottomasti pyytää myös sinua Jeans haastateltavaksi yhteen #Teerenpelit jaksoon. Kirjoituksesi ovat tämän saitin mielenkiintoisimpien joukossa, osaat argumentoida hyvin ja luulen että "pokeri starana" vetäisit varmasti muutenkin hyvin katsojia. Saisitte varmasti hyvän keskustelun aikaan tuollaisessa tunnin setissä. 

Kiva kuulla. Aki on kyllä koittanut houkutella mua messiin mutta en viihdy erityisen hyvin kameran edessä ja muutenkin tuntuu, ettei vielä pariin vuoteen ainakaan oo oikea aika.

Sijoitustiedon #Teerenpelit: 5. Aki Pyysingin vieraana Marko Erola - 20.8.2018 19.41

Yritän avata selkeemmin pokeriesimerkkiä koska luulen, ettei mun pointti mennyt perille.

Eli eletään mielikuvitusmaailmassa, jossa pokeripöytään osallistumisesta maksettaisiin odotusarvollisesti 100e/tunti, ilman että itse tarvitsee tehdä mitään muuta kantaa riskiä volatiliteetista. Eli siis kuin pörssissä indeksirahastoihin sijoittaminen. Toinen vaihtoehto on, että saat tuon saman 100e/tunti mutta osallistut itse peliin toivoen, että onnistut tienaamaan vielä sitä korkeamman tuntipalkan, mutta joudut maksamaan reikkiä ja riskinä on myös, että tienaat vähemmän, eli kuin aktiivinen sijoittaminen.

Nyt Akin väite olisi kuin että turha mun on verrata tienestejäni tuohon 100e/tunti lukuun, sillä pelaan vaan elättääkseni itseni. Jos kuitenkin selviäisi vuosien kuluttua kun varianssi alkaa tasoittumaan, että oot tienannut vaan 70e/tunti (samalla riskillä kuin jos et olisi osallistunut peliin ollenkaan saanut 100e/tunti), niin tietenkinhän sun kannattaa verrata tulostasi siihen 100e/tunti tasoon, joka sulle on kanssa tarjolla jos vaan haluat.

petteri kirjoitti:

Se on vähän niinkun jos pitkän linjan voittavalla pokeriammattilaisella tulee vaikka pitkä huono jakso kuukausia plus-miinus nollaa, ei siinä paljon kavereiden tulosliuskaan vertaaminen auta.

Eli tässä ei ollut kyseessä vertaamisesta kavereiden tuloksiin, vaan siihen tulokseen joka on kenelle vaan tarjolla tekemättä mitään.

petteri kirjoitti:

Toki pelityyliä ja jakoja voi analysoida ja hommaa kehittää. Toisaalta jos pokerissa jumalaruni kestää kuukausitolkulla, siinä on parempi olla leijumatta, muuten käy ennemmin tai myöhemmin ohraisesti.

Eikä kyse lyhyen aikavälin tuloksista. Kuten mainitsin en usko, että siitä saa kauheasti irti vertaamalla yksittäisen vuoden sijoitustuottoa indeksiin, vaan vasta sitten kun on useampi vuosi alla.

petteri kirjoitti:

Ihan niinkuin pokeriammattilaisuudessa pitää olla usko siihen, että tulevaisuudessa biittaa fieldin riittävällä tasolla eikä mene poikki, aktiivisessa sijoittamisessa on olennaista olla usko omiin kykyihin ja siihen että pystyy tekemään markkinoilla riittävästi tuottoa suhteessa omaan tavoitetasoon. Tämän jälkeen sijoittaminen on sitten vaan työtä valitun strategian toteuttamiseksi.

Ehdottomasti on hyvä olla uskoa siihen. Pointti oli, että jossain vaiheessa myös kannattaa tarkistaa pitikö uskomus paikkansa. Siihen ei riitä, että on jäänyt "sopivasti" voitolle, sillä pörssi on kaikille +ev peli. En keksi parempaa tapaa tarkistaa asia kuin vertaamalla omien pickien tuottoa markkinan muiden yhtiöiden tuottoihin, jos vaan pystyy jotenkuten arvioimaan molempien riskitasoa.

Ehkä pointin selittäminen meni vaan vaikeammaks pokeriesimerkin myötä...

petteri kirjoitti:

Minulla on tavoitteena elää sijoittamisella, enkä Akin tavoin näe enää nykyään oman salkun indeksiin vertaamista mitenkään relevanttina.

Miksi et voi elää sijoittamalla indeksiin?

petteri kirjoitti:

Salkkuni koostumus on niin valtavan kaukana indeksistä, se on kuin vertaisi perunoita ja porsaita. Toki viime vuosina olen biitannut indeksin riskikorjatusti isosti, mutta tuo on ihan puhtaasti peräpeiliin katsomista ja voi olla hyvää tuuriakin. Menneisyyden tuotot ovat  kuitenkin menneisyyttä ja tulevaisuuden tuotot pitää tehdä tänään, huomenna ja ylihuomenna.

Siitä oon samaa mieltä, että voi olla vaikeaa arvioida oman salkun riskitasoa suhteessa indeksiin (eli markkinaan) jos salkku sisältää vaikka vaan pienen määrän yhtiöitä muutamalta toimialalta, ja siten tuotot eivät ole suoraan vertailtavissa. En tosin oo vakuuttunut, että tällainen salkku olisi ainakaan riskittömämpi, ellei kaikki yhtiöt ole jotain Coca-Cola-tason defensiivisiä yhtiöitä.

Edit:

Editoit vissiin jälkeenpäin tämän mukaan:

petteri kirjoitti:

Tässä taustalla on toki myös se, että sijoittaminen on minulle keräilyharrastus. Jotkut keräävät postimerkkejä, toiset autoja, minä keräilen (toivottavasti) kasvavia numeroita sijoitustileille. Kuten harrastuksissa tai elämäntavoissa yleensäkin, tarkka lopputulos ei ole ihan niin olennaista kuin matka millä sinne päästään. Ihan niin kuin pokerissa ei voi tehdä pitkää uraa jos pidä matkasta, menestyvä aktiivinen sijoittaminenkin on enemmän elämäntapa kuin mitään muuta.

Kuten mainitsin alkuperäisessä viestissä niin se on ehdottomasti eri asia jos nauttii ja saa kicksejä sijoittamisesta. Tää mun kela oli enemmän puhtaasti odotusarvo- ja ajansäästömielessä.

Edit2: Lisätääs nyt vielä varmuuden vuoksi, että en todellakaan epäile sitä, etteikö Aki biittaisi indeksiä smiley

Sijoitustiedon #Teerenpelit: 5. Aki Pyysingin vieraana Marko Erola - 20.8.2018 15.42

Hyvä jakso! Saadaan hyvää keskustelua aikaiseksi kun kaksi vanhaa ja hyvää tuttua uskaltaa väitellä toisilleen vastaan kunnolla. Yllätti myös miten hyvin Erola oli kartalla asioista.

Haluaisin vähän tarttua kiinni tuohon Akin juttuun, jota hän aikaisemminkin on sanonut, ettei näe syytä verrata sijoitustuottojaan indeksiin. Mä oon tästä eri mieltä. Pokeriesimerkkinä tulee mieleen, että jos pokeri olisi kaikille +ev peli. Jokainen saisi odotusarvollisesti 100e/tunti vaan istumalla pöytään eikä tarvitsisi edes pelata vaan voisi puuhailla jotain muuta samaan aikaan, niin mun mielestä Akin väittämä olisi vähän kuin sanoisi, että "mä oon tyytyväinen tähän mun x tuntipalkkaan kun pelaan, turha mun on verrata omaa tulostani tohon 100e/tunti mitä muut saa".

Sijoittamalla indeksiin saat indeksin tuoton indeksin riskitasolla, eli indeksin riskikorjatun tuoton. Syy miksi omaa riskikorjattua tuottoa kannattaa verrata indeksiin on se, että joko aktiivisella sijoittamisella onnistuu itse saavuttaman korkeamman tuoton kuin indeksin ja se on hyvä juttu, tai ei, ja oma säheltäminen maksaa sekä odotusarvollisesti rahaa, että siihen käytetty aika on ollut tuhlausta, jota olisi voinut käyttää johonkin muuhun. Jos ei vertaa tuottojaan indeksiin tämä asia ei ikinä selviä. Indeksin tuotto on vaihtoehtoiskustannus, eräänlainen pohjataso sille, mitä rahasi voi tuottaa. Toki se on eri asia jos näkee sijoittamisen hupina ja mielellään käyttää siihen aikaa vaikka se mahdollisesti vähän odotusarvollisesti maksaisikin. Riskieroja indeksin ja oman salkun välillä voi myös olla vaikea arvioida. Osa Akin pointtia on varmasti se, että oman salkun tuottoa on turha verrata indeksiin joka vuosi, sillä esimerkiksi välillä bull-markkinassa indeksi saattaa ottaa nousta vaikka +25% samalla kuin oman salkun arvo-osakkeet nousevat 10% koska eivät vaan sillä periodilla satu olemaan suosiossa, vaikka muuten oma strategia biittiaisi indeksin pitkässä juoksussa. Jossain vaiheessa on kuitenkin verrattava indeksiin.

haahuilija kirjoitti:

Kyllä tuossa lopussa Erola tarkoitti juuri, että historiadatasta väännetyllä todennäköisyysjakaumalla kuinka todennäköinen tuo 25% tiputus olisi satunnaisena päivänä, vaikka ei saanut oikein sanottua. Mielenkiintoista on kyllä myös katsoa pankkien vakavaraisuuden määrittämiseen käytettyjä jakaumia -08 aikoihin. Nekin tapahtumat taisi osoittaa, että historiaan perustuvat todennäköisyysjakaumat eivät olekaan kauhean päteviä. Ei toki aiheuttanut sitä, että niistä olisi pois siirrytty vieläkään, kun ei kai parempaakaan ole tarjolla.

Just näin, eli 25% päiväpudotus on niin monta standard deviationia meanistä, että sen ei käytännössä pitäisi tapahtua koskaan. Mun mielestä on kuitenkin hyvin laajasti tiedossa, ettei normaalijakauma selitä tuottoja ja riskiä täydellisesti, mutta toimii tarpeeksi hyvin, jotta sitä kannattaa käyttää. Jopa rahoituksen oppikirjoissa kerrotaan fat-tailseistä eli siitä, että Gaussin käyrän päädyissä olevat hännät ovat tavallista paksumpia. Kun on tuotoista kyse, niin erityisesti vasemmanpuoleinen häntä on paksumpi, eli äärimmäiset negatiivisen tuoton tapahtumat ovat todennäköisempiä, sillä hinnoilla on tapana joko nousta hitaasti ja tasaisesti tai tulla alas nopeasti. Tämä näkyy hyvin esim. out of the money put-optioiden hinnoittelussa.

Tesla Motors ja vinoutunut todennäköisyysjakauma - täydellinen shortti vai shorttaajan mahalasku? - 14.8.2018 0.07

Haha, shorttaajat näyttävät saaneen Muskin sekoamaan ja hän näyttää painaneen semibluffin rangaistakseen niitä. Hän on nyt selkeesti miettinyt hyvin tarkkaan sanojaan lakimiestensä kanssa minimoidakseen SECn tuhot. Selityksiin kuuluu Saudi-Arabian valtion sijoitusrahaston kiinnostus, jota joidenkin medialähteiden mukaan ei edes ole olemassa. Joka tapauksessa tilanne on kaukana mistään "funding secured"istä. Olisi uskomatonta jos SEC päästäisi hänet kuin koira veräjästä huomioiden hänen historian, jossa hän on liioitellut kerta toisensa jälkeen Teslan tulevia tuotantolukuja sun muita kun näiden virheellisten twiittien takia Teslaa varmasti treidattiin sadoilla miljoonilla. Muskille keksittiin netissä osuva lempinimi "Nerd-Trump".

Kryptovaluutat sijoituskohteina - 13.8.2018 23.44

Kiitokset Castelierolle päivityksestä. Onko selvinnyt tarkemmin, kuinka paljon Sharding tulee auttamaan skaalautuvuusongelmissa? Joitain kuukausia sitten lueskelin, että ollaan vielä hyvin kaukana mistään riittävän tason järkevästä ratkaisusta Ethereumin skaalausongelmiin uhraamatta liikaa turvallisuudesta. Jos Sharding auttaa tarpeeksi se olisi jättimäinen harppaus teknologiassa eteenpäin. Sun laittamat linkit eivät oikein vakuuta. Vielä paljon testausta ja vähän aitoja käyttötarkoituksia. Noh pikkuhiljaa...

White kirjoitti:

Kiitti Toothsayer -vinkistä, ilman muuta käyn lukemassa. Jos kryptobulli, jonka suurin osa networthista on kryptoissa, ei löydä aikaa lukea vastapuolen hyvin perusteltuja argumentteja, on joku pielessä. 

....

Kävit juuri läpi monta syytä olla sijoittamatta oikein tuomatta esille ainuttakaan syytä sijoittaa...

White kirjoitti:

Bitcoinin tai Ethereumin ostaminen / holdaaminen yli viiden tai kymmenen vuoden tähtäimellä verkostoefektien, hyvien devaajien tai kauniiden desentralisaatio-ajatusten takia, on lievästi sanottuna rohkea veto. Alttien ostaminen taas samalla aikajänteellä on kamikaze tai korkeintaan lottokuponki. 

Miksi? Ja jos pidät kryptoja yliarvostettuina tällä hetkellä suhteessa pitkän tähtäimen potentiaaliin, niin miksi arvelet, ettei tuo yliarvostus purkaudu aiemmin mielummin kuin myöhemmin?

White kirjoitti:

Henkilökohtainen näkemys on short-term (6-12kk) bearish, mid-term (1-3v) bullish. Long-term (+5v) on vielä kysymysmerkki, jossa on kuitenkin kelvollisesti ajoitetulla entryllä saavutettavissa selkeästi epäsymmetrinen tuottoprofiili. Pyrin itse käyttämään aikani sen analysoimiseen, mitä tulee tapahtumaan lähiviikkoina, kuukausina ja vuosina, sen sijaan, että väittelisin jatkuvasti onko Bitcoinin arvo vuonna 2030 miljoona vai nolla. 

Olisi mukavaa saada perusteluja näille. Toki mainitsit, että voisit joskus kirjoittaa pidemmän kelan, mutta jos vaikka nyt sitten lyhyttä kelaa.

Kryptovaluutat sijoituskohteina - 12.8.2018 15.50

White kirjoitti:

Kryptobullina on välillä vaikea löytää oikeasti fiksujen tyyppien objektiivista kritiikkiä, jonka eteen olisi tehty taustatutkimusta. Aina kun sellaiseen törmää, kuuntelen erittäin mielelläni.

Mielenkiintoista kuulla, sillä mun kokemusten mukaan asia on jotakuinkin päinvastoin. Casteliero tulee mieleen ainoana bullina, jonka näkemyksiä oon pitänyt loogisina ja todellisuudenläheisinä, vaikka oon esim. monen muuten fiksun pokeripelaajabullinkin kanssa keskustellut aiheesta. Isolle osalle kryptobulleista aihe tuntuu olevan hieman kuin uskonto ja maailmankatsomukseen kuuluu pahat valtiot, keskuspankit ja sijoituspankit sekä finanssijärjestelmä, joka on minä hetkenä hyvänsä romahtamassa. Silloin ei voi kuin hämmästellä elämmekö samassa todellisuudessa, kun itse en näe lainkaan niitä uhkakuvia, joita kryptobullit jatkuvasti maalailevat. Ymmärrän tosin hyvin pointtisi, sillä myös bear-puolella, kuten tämäkin lanka on osoittanut, on paljon henkilöitä, jotka eivät ole perehtyneet aiheeseen lainkaan ja dumaavat kryptot vaan suoraan. Toivon, että jaksaisit itsekin raapustaa alas positiivisen sijoitusanalyysisi kryptoista niin saataisiin tänne enemmän järkeviä bullipuolen argumentteja, jotka varmasti herättäisivät keskustelua.

Jos kaipaat fiksujen tyyppien objektiivista kritiikkiä, suosittelen lukemaan Toothsayerin kirjoitukset Bitcoin-ketjuun 2+2 foorumeilla. Vaikka hänellä voi välillä olla hieman trollaava keskustelutyyli niin hän tuo esiin omasta mielestäni todella vakuuttavasti bearkeissin Bitcoinille, jota kukaan bulleista ei (imo) pysty osoittamaan vääräksi. Hän on kirjoittanut ketjuun aikasemminkin, joten jos aika vaan riittää niin käy ihmeessä selailemassa aikasempiakin juttuja, mutta esimerkiksi hyvä paikka aloittaa on viimeisimmistä kolmen kuukauden viesteistä. Siitäkin tähän päivään threadiin on tullut ~1000 viestiä, mutta suurimman osan muiden kirjoituksista voi skipata.

Saifedeanin kirja on tauolla, kun yritän aloittaa GMATiin harjoittelut, mutta pitää laittaa tänne mietintöjä kun oon saanut luettua sen loppuun.

Kryptovaluutat sijoituskohteina - 9.8.2018 1.55

Näiden "institutionaalinen raha on ihan nurkan takana"-artikkeleiden sijaan, sit kun Castelierolla on aikaa, kiinnostaisi kuulla miten Bitcoinin ja Ethereumin teknologia on kehittynyt tämän vuoden aikana ja mitä voidaan odottaa loppuvuodelta ja ensi vuodelta?

Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 9.8.2018 1.51

Tein sitten ekat kryptosijoitukseni. En siksi, että uskoisin niiden omaavan tällä hetkellä selvää positiivista odotusarvoa, vaan olen Akin kanssa samoilla linjoilla siitä, ettei vielä olla nähty kunnon paniikkia ja romahdusta, mikä on täysin mahdollista jos lasku vielä jatkuu. Toki se on epätodennäköistä ja luultavasti tilanne rauhoittuu. Jos se kunnon romahdus kuitenkin tulisi, olisin valmis iskemään Bitcoiniin ja Ethereumiin kiinni.

Syy sijoitukseen oli, että tutustuin kolmeen teekkariin, joista kaksi opiskelee tuotantotaloutta ja yksi teknillistä fysiikkaa. Skarppeja äijiä, kovia matemaatikoita ja koodaajia. Olivat koodanneet pystyyn huikean kryptotreidausoperaation ja ovat laajentamassa treidausta Tether-altcoin pareihin ja hakivat siksi sijoitusta. Mun sijoitus on siis Tetherissä, jonka arvo on aina 1 USD/tether (olettaen ettei ole kusetus, vaikka sille on ihan realistinen mahdollisuus) ja ei siten laske tai nouse muun kryptomarkkinan mukana. Vähän riskilisää vaadin sen takia, että sijoitus on nimenomaan Tetherissä, kryptovaluutassa jolla ei voi olla positiivista odotusarvoa.

Gamblerrr3 kirjoitti:

Jensin mielipide lähinnä kiinnostaa, mutta mielellään muidenkin asiaan enemmän perehtyneiden mielipide kiinnostaa.

Oot varmaan jokseenkin perillä Deepmindin Alphazerosta joka käsittääkseni on tehty silleen että se pystyy ilman mitään tietoa pelistä opiskelemaan kaikki 1 vs 1 pelit pelaamalla itseään vastaan.

Vaikka pokeri onkin epätäydellisen informaation peli verrattuna vaikka shakkiin tai go-peliin mutta katottuani alla olevat kaks videota kyl vakuutti sen verran mut voimakkaasti etten pysty mitenkään näkemään ettei (nyt jo?) biittaisi ihmisen 100-0 esim no limit pokerissa, ainakin kohta? Ensinmäisenä lyhempi video ja mikäli se sytyttää mielenkiinnon kunnol ni kandee kattoo alla oleva pidempikin!

https://youtu.be/rbsqaJwpu6A

https://youtu.be/zYfzux7JKHE

Tästä oli joskus aiemmin puhetta ja kuten JJJJ mainitsi, Libratus voitti ihmisen no-limit heads-upissa selvästi viime vuonna. Ymmärtäkseni Libratus kehittyi just pelaamalla itseään vastaan. Olisi mielenkiintoista jos Deepmind yrittäisi seuraavaksi kräkätä eri pokerimuotoja. Vaikka niillä on huomattavasti enemmän resursseja takanaan, en oo varma jos tollanen general-purpose learning machine pystyisi samaan kuin Libratus, joka oli spesifioitu ainoastaan yhteen tehtävään, NLHEHUn opetteluun. Tosin jos ei tällä hetkellä, niin eiköhän muutaman vuoden sisään joka tapauksessa.

trauma kirjoitti:

Hyvät vastaukset Jensiltä.

 

Ainut, joka jäi puuttumaan, oli vastaus siihen, että kuinka monta miljoonaa kättä on tullut pelattua tän n. 10 vuoden pokeriuran aikana, karkea arvio...? ...jotta sekin asia tulisi käsitellyksi loppuun, ettei tarttis täällä blogissa niin turhasta asiasta kiistellä enää.

Löysin vanhan twiitin, jossa oon väittänyt pelanneeni 1,5 miljoonaa jakoa 2009-2012, 200 tuhatta jakoa 2013 ja 165 tuhatta jakoa 2014 omahaa. Sit mulla on nää 1.8.2015-tähän päivään asti pelatut 300 tuhatta jakoa. Oisko 1.1.2015-1.8.2015 joku 100k jakoa ehkä. 2007 aloitin ja 2008 pelasin jo tosi aktiivisesti, eli niistä saattaa yhteensä tulla joku 400k jakoa. Sit livet ja nettiturnausjaot mukaan. En oikein osaa arvioida mut pelasin aikoinaan vuosikausia aina sunnuntaisin nettiturnauksia, eli voiskohan niistä tulla viel 100k lisää. Yhteensä olisi siis luokkaa jotain 2,75 miljoonaa jakoa. On tosin useampi suomalainen, jonka uskon pelanneen vielä enemmän jakoja. Mulla saattaa kuitenkin olla hyvin lähelle eniten highstakes nettipokerijakoja koko maailmassa, sillä noista ainakin 80%+ on ollut 10/20-500/1000 tasoja.

starsailor kirjoitti:

Olisi mielenkiintoista tietää mikä Jensin iq on Mensan testillä? Jos et ole käynyt, niin käy tekemässä. Tosin siihen menee parituntia elämästä, eikä siitä ole mitään konkreettista hyötyä ja tuloksenkin pystyy arvaamaan kykyjesi kautta olevan korkea tai erittäin korkea...

Tuohon NRA asiaan sellainen vähän surullinen fakta, että jos ampumatapaukset ja murhat laitetaan Yhdysvalloissa etnisyyksien mukaan, niin perinteisen valkoisen Eurooppalaisen taustan omaavat tekevät saman ver...

Pitää käydä testaamassa jossain vaiheessa kun kerkeen. Tosin tää GMATtikin vaikuttaa semi-älykkyystestiltä, kun just eilen avasin harjoittelukirjan.

Okei mielenkiintoista. Luin joskus Dharman blogista noita ampumatilastoja ja rotujen välisistä eroista, mutta en tajunnut, että valkoisten jenkkien olisi samaa tasoa kuin suomalaisten, mikä toimii hyvin argumenttina siihen, ettei löysemmät aselait olisi syy, vaan tummaihoisten ja latinoiden elinympäristö, jengit jne. Eli pitäisi koittaa verrata näitä ei-valkoisten tilastoja vaikka brittien vastaaviin. En oo kyllä juuri seurannutkaan, mutta en oo törmännyt NRAlta tähän argumenttiin, vaan yleensä vaan paljon tyhmempiin. Onko niin, että tää argumentti on liian "rasistinen" ja siksi ne ei voi käyttää sitä? Aihe ei tosin oo mulle hirveän kiinnostava joten en jaksa lähteä sen enempää tutkimaankaan.

Jmakela kirjoitti:

Nyt kun on puhetta politiikasta ja Suomen tilasta niin pakko kysyä että mitä mieltä olet siitä että nyt kun talous kasvaa hyvää tahtia mutta silti uudessa budjettiehdotuksessa joudutaan ottamaan velkaa noin 1,7 miljardia euroa niin eikö siellä valtionvarainministeriössä pitäisi kellot soida kun 3% talouskasvulla joudutaan ottamaan velkaa noin paljon. Suomella(sekä Eu:lla) ei ole oikein mitään puskureita seuraavaa taantumaa varten ja nyt kun pitäisi saada talous tasapainoon niin sitä ei tehdä. Mitä mielestäsi pitäisi uudistaa jotta talous saataisiin tasapainoon, pitäisikö verotusta ja tukimallia muuttaa(kyllä) ja miten. Ei tarvitse mitään pitkää "novellia" kirjoittaa mutta olisi kiva tietää miten sinä näet Suomen talouden ja mitä siitä pitäisi muuttaa jotta saataisiin se oikeaan suuntaa.

Katsotaan jos jossain vaiheessa innostun kirjoittamaan tästä enemmän, en haluu lähteä lyhyesti vastamaan.

Loudspring - 8.8.2018 0.03

Saattaisin pikkuhiljaa Loudspringin osakkeenomistajana huolestua siitä, ettei Inderesin raporttia ole vieläkään tullut, vaikka luvattiin muutaman viikon sisään tiedotteesta. Keksin enemmän negatiivisia kuin positiivisia syitä. Ei kai Loudspringillä ole enää mahdollista kieltäytyä raportin julkaisusta sen jälkeen, kun Inderes on päättänyt tavoitehinnan? Se olisi mielestäni epäeettinen tapa Inderesiltä tehdä bisnestä.

Tesla Motors ja vinoutunut todennäköisyysjakauma - täydellinen shortti vai shorttaajan mahalasku? - 7.8.2018 23.53

Haha, on se näköjään tosissaan.