Olet täällä

Jeans

Jeans

  • Liittynyt 7.7.2014
  • 677 viestiä
  • 2 aloitettua ketjua

Viimeisimmät viestit

Lehto Group - 21.10.2018 2.00

Just näin, jälkiviisaana on aina helppo analysoida tilannetta kuin tilannetta. Tosi helposti alkaa itsekin uskomaan, että olisi pitänyt nähdä jotain sellaista, mitä ei vaan ollut nähtävissä sen aikaisilla infoilla. Sisäpiirin myynnit olivat tietysti negatiivinen signaali, mutta kun perustajat irtaantuvat omistuksistaan sellaisia kokoluokan summia vastaan, joilla helposti elää hyvän loppuelämän, niin se ei aina tarkoita, että mietitään pelkästään 100% odotusarvon maksimointia. On loputtomasti esimerkkejä, joissa perustaja tai muu iso sisäpiirin omistaja myy positionsa muusta syystä ja osake jatkaa nousuaan.

Lehto-keissistä toki tekee kummallisen, miten pieleen sen jälkeiset ohjeistukset ovat menneet. Mulla on 10,88e keskimääräinen ostohinta eli -50% meni rikki ja siten tästä sijoituksesta tuli mun kaikkien aikojen huonoin (tai saattaa olla toiseksi huonoin). Ehkä se mitä eniten näin jälkeenpäin mietin on ylipäätänsä rakennusalaan sijoittamista tässä vaiheessa sykliä, kun löytyy tuhansia (Lehdon sisäpiiri mukaanlukien), jotka tulevat huomaamaan syklin käänteen ennen mua. Tällainen tieto oli varmasti jo osittain leivottu Lehdon kurssiin, ja siksi luvut näyttivät halvoilta, eli ns. "Value Trap". Sen mitä ite (ainakin luulen) ottaneeni opikseni on olla entistä tarkempi syklisiin yhtiöihin sijoittaessa tässä vaiheessa sykliä. Vaikka Helsingin pörssistäkin löytyy halpoja P/E firmoja vieläkin, niin jos maailmantalous kosahtaa tulee kyllä typerä olo niiden omistamisesta. Tosin jos pörssi romahtaisi huomenna, olisi hyvin helppoa jälkiviisaana sanoa, että tietenkinhän romahdus oli tulossa minä päivänä hyvänsä, kaikki merkit, multippelit sun muut näyttivät sitä. Samaan aikaan näen, että on kuitenkin täysin mahdollista pörssinousujen jatkuvan vielä vuosia tulevaisuuteen ilman romahdusta.

Eli Krenjuussa äläs turhaan kirjoittamista lopeta, vaikka tällä kertaa kävi näin. Yksi tärkeä juttu, jonka ehkä voit ottaa opikseksi on, että vaikka olisi kuinka vakuuttunut siitä, että on löytänyt todella aliarvostetun kohteen, niin ei juuri koskaan kannata rakentaa liian isoa omistusta (tyyliin <20%+) suhteessa salkkuun, sillä aina on se mahis, että on missannut jotain. Varsinkin näin sijoitusuran alkuvaiheissa kuten sä ja mä ollaan. Arvelen siis vaan, että sulla oli tosi iso siivu, kun siitä on jo niin paljon aikaa kun kirjoittelit omistavasi tätä ja aina dipeistä muistelen, että olisit kirjoittanut ostaneesi lisää.

Kryptovaluutat sijoituskohteina - 20.10.2018 20.44

Niin joo. Tosin Tether-alennus oli ymmärtäkseni vielä suurempi Bitcoin/USDT-kurssilla (<0,95$) jolloin turvamarginaalia jää aika hyvin. Niiden pitäisi siis:

Ostaa USDllä Bitcoinia -> vaihtaa Tetheriksi -> redeemata Tetherit USDksi -> repeat. Varsinkin niiden omistamassa kryptopörssissä Bitfinexissä voisi kuvitella, että pystyvät tekemään tällaisen kierroksen todella nopeesti minimoidakseen Bitcoinin hinnan volariskin. Voisi kuvitella niillä olevan myös suhteet moneen muuhun kryptopörssiin pystyäkseen tekemään samaa smootisti muuallakin. Jos vaikka yhdessä kierroksessa kestää tunti ja ne tekee sitä 2 miljoonaa USD kerralla, niin saa tehtyä $48m/vuorokausi. Ja vaikka Bitcoin sattuisi kyykkäämään -50% niin omistaisivat pahimmillaan vaan 2 miljoonan edestä, eli ottaisivat millin dunkkuun. Jo tuon ekan vuorokauden aikana olisi tehty useampi milli arbitraasivoittoa, eli käytännön riskitöntä puuhaa.

Kryptovaluutat sijoituskohteina - 20.10.2018 0.53

Vaikka Tether julistettaisiin laittomaksi ja bannattaisiin niin kuvittelisin, että niin kauan kuin jokaista Tetheriä kohden löytyy backattuna 1$ niin valtio katsoo, että Tetherin omistajat saavat rahansa takaisin. Tosin eihän näistä koskaan tiedä.

Onks kukaan muuten seurannut tarkemmin Tetheriä nyt viime päivät? Hinta palautuu pikkuhiljaa, mutta Circulating Supply on tällä hetkellä 2,076 miljardia, kun vielä viikko sit se oli muistaakseni puoli miljardia enemmän. Mulle tää vaikuttaa siltä tilanteelta, josta aiemmin jo mainitsin. Tetherin perustajat ovat rakentaneet itselleen uskomattoman rahantekokoneen. Jos ne tietää kaiken olevan legit, ne voi arbitroida tilannetta ostamalla Tetheriä <1$ hintaan ja redeemata ne saaden täyden dollarin jokaista Tetheriä kohden. Jos hinta on keskimäärin ollut ~0,98$ tällä viikolla niin ne ois tehnyt 10 miljoonan dollarin voitot ostamalla pois 500 miljoonaa Tetheriä markkinoilta. Tilanne on huolestuttava siinä mielessä, että nykyinen systeemi antaa niille älyttömät insentiivit laittaa huhuja liikkeelle ja sitä kautta saada painettua Tetherin hintaa alas.

Kryptovaluutat sijoituskohteina - 17.10.2018 22.55

Juhlapaikanhakija kirjoitti:

Ainakin oon ite saanut ~30% viimeisen vuoden aikana mut yritän tosin aina kikkailla sillee et lainaan pelkästään pariks päiväksi ja sitten jos poikkeuksellisen korkea lending rate ni yritän saada mahdollisimman pitkäksi aikaa kiinni. Bitfinexissä on paljon porukka jotka ottaa pidempiaikaisia longeja/shortteja eivätkä paljoo välitä lending ratesta ni saa helposti ison osan koko kuukaudeksi kiinni sillä poikkeuksellisen korkealla lending ratella. Oli kyl tosin paljon paremmat lending ratet bullrunin aikana, pitkään Bitfinexin hackeroinnin jälkeen ja muutenkin aina kun kryptolongien määrä kasvaa.

Eikö tuo korko oo päiväkorko, joka maksetaan kerran päivässä? Vuosikorko on sit vaan laskettu annualisoimalla päiväkorko, jotta se kertoo ihmiselle enemmän. 30% vuosikorko tarkoittaa siis oikeasti 1,30^(1/365)-1=~0,00072=0,072% päiväkorkoa ja päiväkorko sitten päivittyy jatkuvasti kysynnän ja tarjonnan mukaan. Eli jos jokin yksittäinen päivä tarjotaan 30% vuosikorkoa, se ei suinkaan tarkoita, että Tetherit voi lainata vaikka vuodeksi ja lyödä 30% korko lukkoon koko vuodeksi. Tai kuka ihmeessä haluaisi lainata Tetherit vuodeksi ja maksaa 30% korkoa kun kyseessä on hyvin väliaikaisesti korkea korko ja kohta saa halvemmalla. Olettaisin, että vähääkään pidemmän ajan Tether-lainojen korot ovat vaihtuvia korkoja, jotka päivittyvät jatkuvasti (eikö se mene niin osakkeiden shorttaamisessakin?). Tämä tosin vaan miten olettaisin, että ois loogista. On mahdollista, ettet oo huomannut tätä jos oot suurimmaks osaks vaan tehnyt muutaman päivän pituisia lainoja. Saa korjata jos oon väärässä.

Juhlapaikanhakija kirjoitti:

Toinen tapa mikä tuli mieleen miten tienata Tetherillä mitä en oo itse kokeillut olis hyödyntää tota Tetherin hinnan vaihtelua, Coinmarketcapin mukaan vuoden sisään Tetherin hinta käyny 18 kertaa yli 1.01$ and 5 kertaa alle 0.99%. Tästä olisi tienannut jo vähintään 20% ennen vaihtopalvelumaksuja, en tosin tiedä miten tän tekis Bitfinexissä missä ei taida olla muita stablecoineja kuin tetherit mut muissa vaihdantapalveluissa esim. Krakenissa missä on USD/USDT pari ni vois toimia.

https://trade.kraken.com/markets/kraken/usdt/usd/1w Tän mukaan Tetherin hinta Krakenissa pysynyt aika tasaisena alkuvuotta ja viime paniikkia lukuunottamatta, mut viime vuonna olis helposti tehnyt tällä ainakin 50% voittoa kun olis myynyt tai ostanut aina kun hinta ylittää 1.05$ tai alittaa 0.95$. Olis kyl ollut muhkea paikka muutaman päivä sitten ostaa Tetheriä Krakenista 0.85$ kappale, jos ton vaa olis tajunnut tarkistaa sillon.

Tää on todella results-oriented ajattelua ja vähän sama kun sanois, että ois tehny tosi paljon rahaa kun ois aina ostanu jotain osaketta silloin kun hinta matala ja myynyt kun hinta on korkea. En osaa kommentoida tilannetta kun on maksanut yli dollarin, mutta esimerkiksi nyt Tether on 0,96$ hintainen koska markkinat diskonttaavat pientä mahdollisuutta, että se menee nollaan. On todennäköistä, että kaikki menee hyvin ja se nousee takaisin 1$ ja teet ostamalla nyt pienen tuoton, mutta se ei tarkoita, että se oli odotusarvollisesti kannattavaa, koska oli myös mahdollista, että olisit hävinnyt koko positiosi.

 

Edit: Kaveri osas kertoa, että Bitfinexillä lainat on 2-30 päivää defaulttina, mutta lainaaja voi maksaa lainansa takaisin milloin tahansa, joten noi piikkikorot katkeaa todennäköisesti tosi nopee. Lainanantaja ei siten siis voi "lukita" tiettyä korkoa pidemmäksi aikaa.

Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 17.10.2018 16.43

Huikeeta, että jaksat kirjoitella tänne näistä. Suomesta ei varmasti montaa yhtä kovaa Alphan tekijää löydy. Nyt vaan rahasto pystyyn kohtuullisella hallinnointipalkkiolla niin mä ainakin sijoitan. Ja otat mut sinne hommiin kun valmistun Lontoosta.

Kryptovaluutat sijoituskohteina - 16.10.2018 16.58

Juhlapaikanhakija kirjoitti:

Pikkuvinkkinä jos pidät rahoja Tetherissä ni kannattaa depoo ne Bitfinexiin ja lendata niitä siel, viime vuodet saanut noin ~30% vuosikorkoa siitä. Tällä hetkellä vuosikorko on noin 7% jota maksetaan päivittäin mut jos kryptot rupee vetää rallia taas ni vuosikorko nousee varmasti takas johonki 20%-30%. Niitä lendataan siellä siis shorttaajille ja longaajille ja saat ne helposti lendattua jopa kuukaudeksi kerralla ja minimi on 2 päivää. Tää 20%-30% vuosikorko niin hyvä et kertoo myös aika paljon ihmisten vähäisestä luottamuksesta Tetheriin/Bitfinexiin. Sen takia ei myöskään yllätä et Tetherin hinta useasti heittää muutamalla sentillä jompaankumpaan suuntaan.

Onko satavarmasti korko ollut pidempiä aikoja 20-30%, eikä vaan yksittäisinä peakkeinä? Tällä hetkellä näyttää olevan 8% ja luulisi olevan aika huipuissaan nyt kun on niin paljon epävarmuutta Tetherin ympärillä. Esim täältä näkee historical lending ratesit elokuun alusta ja Bitfinexillä kerran käyny hyvin lyhyen ajan 30%, mutta muuten pysytellyt selvästi alle 10%.

Osta ja unohda - laiskan sijoittajan strategia - 15.10.2018 15.21

Joo olisin voinut olla tarkempi, eli markkinoiden biittaamisella en tarkoittanut indeksiä korkeamman tuoton saavuttamista tavalla millä hyvänsä, vaan markkinatuoton biittaamista markkinatason riskillä. Toki ottamalla lisää markkinariskiä (=vivuttamalla) pääsee kanssa korkeampaan tuottoon. Hieman hienommilla termeillä sanottuna salkun tuotto nousee joko sillä, että alpha (=löytämällä väärinhinnoitteluja) tai beta (=lisää markkinariskiä) nousee, ja mä tarkoitin ensimmäistä näistä.

Eli tarkennuksena: ympäriltämme pitäisi löytyä enemmän fundeja, jotka ovat ottaneet suurin piirtein saman verran riskiä kuin markkina (esim ~100% hajautetta long positio), mutta ovat murskanneet markkinatuoton täysin. Tällaisen riskitason voi saavuttaa myös vivuttamalla long-positoita ja lisäämällä short-positioita. Esimerkiksi jos tähän artikkeliin on luottamista, niin Jim Chanosin Kynikos Capital Partners on tuottanut 28,6%/vuosi 1985-2017, vaikka tosin siinä sanotaan, että suurempi osa tuotoista tuli alkuaikoina. Kiinnostavaa tässä fundissa on se, että se on 190% long, eli 90% vivutettuna, ja samaan aikaan 90% shorttina ylihinnoiteltuihin firmoihin, eli 100% net long. Näin ollen kunhan fundilla on tarpeeksi hajautusta, se on suurin piirtein yhtä riskinen kuin markkinaindeksi. Fundin idea on, että keskitytään shortteihin, ja tuo 190% longipositio on suurimmaksi osaksi vaan indekseissä tuomassa 1,9x markkinatuottoa sisään. Fundin shortit ovat 1985-2017 tehneet 0,7% tappiota per vuosi ja tuoneet samalla tuon markkinariskin hedgauksen, eli ovat olleet todella hyvin valittuja.

Mun mielestä tällainen long+short sijoitustyyli on ehdottomasti se optimistrategia. Kun törmää aliarvostettuihin firmoihin menee longiksi ja yliarvostettuihin shortiksi, ja sit riskitasoa voi hienosäätää vivulla omiin long-positioihin riippuen omasta riskinsietokyvystä.

Aki Pyysing kirjoitti:

Rahastojen ongelma on, että menestyneet rahastot vetävät lisää pääomaa, joka pitäisi sitten sijoittaa. Parhaaseen ideaan sijoitetaan yleensä ensimmäiset rahat.

Just näin. Mutta jos osa-aikainen sijoittaja löytää väärinhinnoitteluja melko helposti Nokian ja Nordean kokoisista kymmenien miljardien arvoisista yhtiöistä, niin kyllä rahaston pitäisi kasvaa todella isoksi, ennen kuin tällaisen markkinaa biittaavan ammatilaisen duuni menee vaikeammaksi.

Aki Pyysing kirjoitti:

Lisäksi jos rahaston sijoitusasteen on oltava sata, jää rahastolta pois ajoittaminen. Jos pitää olla koko ajan jollain markkinalla, ei saa käyttää vipua, on pakko sijoittaa koko ajan lisää ja hajauttaakin pitää säännellysti, on markkinan biittaaminen hyvin vaikeaa. Mie en ainakaan lähtisi koittamaan.  

Toisin sanoen väität, että osakepoiminnalla on hyvin vaikea saavuttaa lisäarvoa, ja kannattaa keskittyä vaan ajoittamiseen. Toki tiedän, ettet usko tähän itse, eli tarkoitit jotain muuta. Vaikka pyrkisi koko ajan pitämään 100% sijoitusasteen, voi silti jatkuvasti treidalla, keventää/myydä kokonaan pois kallistuvia yhtiöitä ja lisätä halpoja. Ja jos niitä uusia halpoja ei löytyisi niin voi parkkeerata rahat indeksiin odottamaan ostotilaisuutta, niin pysyy ainakin indeksin tahdissa sillä osalla varoista.

Mutta olen samaa mieltä kanssasi ajoittamisen tärkeydestä, enkä meinaa, että sitä pitäisi jättää pois. Jos on välillä 130% longina ja välillä 70%, kuitenkin keskimäärin about 100%, niin silloin on ihan reilua vertailla tuottojaan indeksituottoon. Jos tosin ajoittamisen seurauksena keskimäärin on vaikka 120% longina, niin reilumpaa olisi verrata indeksituottoon kertaa 1,2x. Tosin kuten toisessa ketjussa mainitsin, oman salkun riskin arvioiminen suhteessa indeksin riskiin voi välillä olla hyvin vaikeaa, joten tää on nyt hieman asioiden yksinkertaistamista.

Aki Pyysing kirjoitti:

Tässä on tärkeä pointti, mitä isommilla pääomilla askartelee, sen vaikeammaksi menee. Mie olisin voinut alleviivata vähän enemmän, että sitä työtä täytyy tehdä tosiaan aika paljon, ja lisäksi osaaminen kumuloituu vuosien varrella. Ilmaisuni töitä "jonkun verran" oli huono sananvalinta.

Niksi-Pirkka ohje markkinan biittaamiseen elämän mittaisella sijoitusajalla, jos juuri se on tavoitteena: Ottaa hyvin vähäkuluista indeksirahastoa kymmenen pinnan vivulla. Not very complicated.

Näihin tuli semisti vastattua samalla.

Kryptovaluutat sijoituskohteina - 15.10.2018 12.16

Mielenkiintoinen paniikki meneillään Tether-stablecoinin suhteen. Kävi jo 0,9$ pahimmillaan mutta reboundannut. Nostaa samalla muiden stablecoinien ja Bitcoinin kurssia kun jengi vaihtaa Tethereitä turvallisempiin coineihin. Bitfinex ja Tether on samaa porukkaa ja joku niiden pankki on vissiin löytänyt niiden shell companyn ja irtisanonut sopparit. Tämä tosin kuulemma tapahtunut jo kolme kertaa aikaisemminkin. Stablecoin tarkoittaa siis sitä, että jokainen Tetheri on backattu yhdella USDllä, joten sen kurssi kuuluisi koko ajan olla tasan tarkkaan 1$. Tetherin tapauksessa on epäilyksiä, löytyykö oikeasti 2,5 miljardia USD backattua rahaa, kun eivät ole saaneet tehtyä kunnon auditointia. Omistan ite tällä hetkellä tetheriä sijoitettuna yhteen tradingoperaation ja arvon tässä pitäiskö vaan nyt cashata ulos 0,96$ hintaan. Tilanne näyttää olevan rauhoittumaan päin. Coinmarketcapin mukaan Bitcoin kävi 6300$->7000$ mutta nyt jo tullut alas 6600$. Aika uskomaton tilanne muuten Tetherin perustajille printata rahaa jos tietävät kaiken olevan legit vaan ostamalla jokaisen Tetherin, johon pääsee käsiks <1$ hintaan.

Osta ja unohda - laiskan sijoittajan strategia - 14.10.2018 22.04

Tää on supermielenkiintoinen aihe, vaikka mihinkään varmaan lopputulokseen on keskustelulla tietenkin mahdoton päästä. Mun mielestä painavin todiste sitä vastaan, että markkinat olisivat noin helposti biitattavissa on, että niin harva ammattilainen, jonka rahaston performanssi on julkista tietoa, on selvästi onnistunut biittaamaan indeksit tällä vuosituhannella. Jos se onnistuu keneltä vaan noi ominaisuudet omaavalta (ja veikkaan, että 90% lukijoista tunnisti itsensä tekstistä) kunhan osa-aikaisesti jaksaa seurata uutisia ja välillä osareita, niin mun mielestä meidän pitäisi nähdä ympärillämme paljon enemmän rahastoja, jotka ovat murskanneet markkinat täysin pidemmällä aikavälillä. Rahastoja, joissa useampi äärimmäisen älykäs tyyppi tutkii markkinaa ja yhtiöitä kokopäivätyönä (ja vähän yli) ja vie samalla ison osan osa-aikaisesti sijoittavien edgestä.

Mun mielestä tehokkaat markkinat -puhe on tietenkin paskaa, mutta alphan löytäminen pörssistä on vaikeaa ainakaan vähääkään suuremmalle pääomalle. Samalla varianssia on ympärillä niin paljon, että ihmismieli helposti yliarvioi oman suorittamisensa muistaen paremmin onnistumiset kuin epäonnistumiset. Ja uskon kyllä, että monilla on mahdollisuus markkinoiden biittaamiseen, erityisesti pienemmällä pääomalla, kunhan on valmis tekemään kovaa duunia sen eteen.

Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 10.10.2018 2.39

Jatketaan vielä sen verran Kiina-teemalla, että suosittelen kaikille Mike Pencen viikon takaisen puheen lukemista ajatuksella. Toki puheessa on varmaan hieman liioittelua kun samalla pyritään keräämään poliittisia irtopisteitä, mutta siinä käydään hyvin tarkasti läpi jenkkien strategiaa Kiinan suhteen, ja syitä strategiaan. Pahasti vaikuttaa siltä, että tilanteesta voi nopeastikin vielä syntyä uusi kylmä sota tuleviksi vuosikymmeniksi. Yle ja Hesari voisivat Trumppia pilkkaavien kirjoitusten sijasta välillä kirjoittaa tästäkin. Mä uskon, että Trumppi on oikealla asialla, ja että liian vahva Kiina nykymuodossaan on katastrofi kaikille.

JOM Rahastoyhtiön Juuso Mykkäsen haastattelu täällä Sijoitustiedossa oli kans mielenkiintoinen. Ainoat aktiiviset rahastot, joita oon koskaan harkinnut on JOMin ja PYN Elite. Kaakkois-Aasian exposure vaikuttaa erittäin mielenkiintoiselta pidemmällä tähtäimellä. Syitä avataan hyvin tuossa haastattelussa ja PYN Eliten kotisivuilla. Kyttäilen vielä ainakin hetken sivusta, sillä just Fedin koronnostot ja taalan vahvistuminen, sekä jenkkien ja Kiinan välinen kauppasodan eskaloituminen huolestuttaa. Mutta näen ehdottomasti valueta small- ja mid cap -osakkeiden stock pickingissä epätehokkaammissa markkinoissa, plussana takana makroajatus. PYN Elitehän sen todisti Thaimaassa aikoinaan, ja track recordina lähes 20%/vuosi 20 vuoden ajalta, sick. Toki siitä ei oo haittaa, että Daytraderkin omistaa (tai on ainakin omistanut) näitä. Rahastoissa kulurakenne on tietenkin hyvin tärkeä, ja erityisesti PYNissä diggaan siitä, ettei oo mitään merkintäpalkkiota, ja melko alhainen 1%/12% palkkiostruktuuri. Sen lisäksi mun mielestä tärkeintä rahastoissa on just small ja mid capeihin keskittyminen, joissa hinnanmuodostuminen on epätehokkaampaa. En ikinä sijoittaisi aktiiviseen fundiin, joka esim. omistaa jenkki large capeja.

bmf kirjoitti:

Näin aloittelevana sijoittamista opettelevana kiinnostaisi kuulla ajatuksiasi. Vaikutat olevan perehtynyt asiaan melko vakaumuksella.

Kaiken oppimasi ja kokemuksesi perusteella tähän mennessä;

jos nyt aloittaisit sijoittamisen, niin miten lähtisit liikenteeseen jos sijoitusvarasi olisivat 100e/kk? Entä 200e/kk?

Ymmärrän, jos asian pohtiminen ei ole päällimmäisenä mielessä, mutta kiinnostaisi kuulla ajatuksiasi miten lähtisit toimintaa kehittämään tällaisessa tilanteessa.

Sama vastaus sekä 100e/kk että 200e/kk kysymykseen:

1) S-ryhmän osuusmaksut. Näihin saa kiinni vaan luokkaa 1300e, mutta ehdottomasti sen arvoista jos vaan jaksaa säätää. Vissiin tuotto ollut huonontumaan päin kokoajan, mutta paras mahdollinen sijoitus vieläkin.

2) ASP-tili. Jos oot ostamassa ensiasuntoa lähivuosina niin maksimit ASP-tilille säästöön ja hyötymään korkeammasta riskittömästä korosta erityisesti nyt kun korot ovat nollassa ja pörssivaluaatiot pilvissä. Jos et ole ostamassa ensiasuntoa niin hyppää suoraan kolmoskohtaan.

3) Nordnetin superrahasto. Vaikka pörssivaluaatiot ovat korkeat, en suosittele pörssisijoitusten ajoittamisen yrittämistä. Osakkeet > cash vieläkin imo. Ainakin tuollaisilla summilla, jotka ovat pieniä suhteessa tuleviin ansiohin.

4) Laajempi indeksi, tyyliin S&P 500, MSCI World tms. Tänne kaikki rahat kun sijoitettavaa on kertynyt isompi, tyyliin viisinumeroinen summa. Siinä vaiheessa ihan pienesti korkeemmat kulut ovat sen arvioisia suuremman hajautushyödyn takia.

Muutkin lukijat saa ehdottaa jos on jotain hyviä, joita mulla ei tullut mieleen!