Olet täällä

Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 21.8.2019 04.58

Viime aikaiseen Veikkaus-keskusteluun liittyen pakko nostaa tänne Kauppalehden mainio artikkeli:

KL: "Veikkaus on tehokas organisaatio" ja 19 muuta väärinkäsitystä valtion peliyhtiöstä

Hyvä, että aletaan vihdoin heräämään nykytilanteen järjettömyyteen. Vaikka mielestäni Kookomus tekeekin kaikista puolueista keskimäärin järkevintä politiikkaa niin oli semitilttaavaa nähdä tämä:

"Kokoomus jättäisi pelikoneiden määrän Veikkauksen arvioitavaksi". Olisi mielenkiintoista saada selville ketkä Kokoomuksesta ovat tätä mieltä, ja minkälaisia siteitä heillä on Veikkauksen edunsaajiin.

Näytä koko viesti
Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 21.8.2019 04.47
Vetohommia kirjoitti:

Oon tod.näk. väärässä, mutta eikö löydy palkkasumma tilastoa, josta näkee tempputyöllistys, pakkoyrittäjyys ym. muut kikat, millä saadaan agendaan sopivat tilastot?

Vai onko täysin mahdoton ajatus, ettei ole mitään agendaa vaan Sipilän hallitus järkevillä uudistuksilla sai työllisyyden aidosti nousuun? Politiikka on rumaa peliä, ja Sipilä sai opposition ja median liioittelujen takia aivan liikaa paskaa niskaan. Se on sitten eri asia, kuinka suuri osuus työllisyyden kasvusta tuli "ilmaiseksi" nousukauden siivittämänä ja kuinka suuri hallituksen uudistusten takia, mutta Sipilä teki mun mielestä ihan hyvää duunia.

Näytä koko viesti
Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 21.8.2019 12.47

Niinpä tietysti, tehdyt työtunnit on per kvartaali. Hauskaa, että data piti vaan piirtää graafille, jotta meidän tilastotiedemakrotalousmestari-Dharma ymmärsi tehtyjen työtuntien myös kasvaneen. Kiitti kabulle siitä, ja kiitokset Dharmalle, ettei enää jaksanut lähteä keksimään mitään uutta vänkäystä vaan myönsi virheensä.

Näytä koko viesti
Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 20.8.2019 07.27

Kukaan ei ole väittänyt, että uudet 130 tuhatta työllistä olisivat kaikki saaneet täysiaikaisen työpaikan.

null kirjoitti:

Jos huomioidaan vielä se, että työtuntien määrä nousi _ennen_ kiky-toimia, eli jo Q2/16 tasolle, joka ylitti Q2/19 tason, voidaan todeta, ettei kiky-toimilla ollut mitään näkyvää vaikutusta työllisyyteen.

Selitin aika selvästi tän jutun. Joko leikit tyhmää tai et ymmärrä tilastotiedettä. Oli kummin päin vaan niin ei kiinnosta tää vänkääminen lainkaan, joten tää oli mun vika viesti tähän liittyen.

Näytä koko viesti
Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 20.8.2019 07.10

Sekä tehdyt työtunnit, että työllisten määrä (=vähemmän jengiä sossun luukulla) kasvoi.

Näytä koko viesti
Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 20.8.2019 07.02
null kirjoitti:

Äh, kirjoitin pitkän pätkän, mutta se hävisi.

Lyhyesti: lue mitä kirjoitin. Ei siinä ole mitään propagandaa. Työllisyyden todellinen mittari eli tehdyt työtunnit laski Q2 2016-> Sipilän kauden loppuun. Tätä ennen Sipilän vaikutus oli vielä vähäinen. Aktiivimallikin tuli vasta 2018 ja senkin työllisyysvaikutusta Sipilän hallitus on hehkuttanut. No ei näytä vaikuttaneen tehtyihin työtunteihin.

Itse vaihdoit argumenttia lennosta: ensin kehuit hallitusta hyvästä työllisyyskehityksestä ja kun osoitin sen olevan tilastokikka, niin sitten onkin hyvä, että tekee osa-aikatyötä eikä ole työtön. 

Lisäksi pitää huomata, että Q2 2015 -> Q2 2019 työvoima kasvoi +36 000, mutta työllisyys täysinä työvuosina vain +29 000. Siis: Sipilän hallituksen lopettaessa _useampi_ työvoimaan kuuluva oli vajaatyöllistetty tai työtön kuin Sipilän hallituksen aloittaessa. Tämä on varsin eri kuva kuin Sipilän hallituksen brassailu siitä, että Suomeen saatiin 130 000 lisää työllistä heidän kautenaan. Ei saatu.

Tosiasiassa Sipilän hallituksella ei ollut työllisyyteen mitään vaikutusta. Eikä talouskasvuun. Lumetekemistä kuten yleensäkin.

Huoh, nyt muistin miten turhauttavaa sun kanssa vänkääminen on. Aiemmista kerroista oppineena en lähde hakkamaan päätä seinään tällä kertaa vaan jätän tän tähän.

Näytä koko viesti
Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 20.8.2019 06.34
Lokki kirjoitti:

Olenko väärässä, mutta muistaakseni näihin Hitas-asuntojen hintoihin voi indeksikorotusten lisäksi lisätä myös itse tehdyt asunnon tasoa selvästi nostavat remontit? Eli myydessä mainitaan, että tässä "Hitas-hinta" ja sen jälkeen lisäsin keittiöön kivitason ja muuta kivaa, joten päälle tulee vielä 40k€ extraa. Näin myyjä saa "laillisesti" itselleen markkinahinnan.

Remontin saa lisätä hintaan jos se on tarpeeksi iso, muistaakseni vähintään 100e/m2. Siitä on kuitenkin esitettävä kaikki kuitit (ja varmaan heti rempan jälkeen), jotta sen saa lisätä hintaan.

Näytä koko viesti
Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 20.8.2019 06.23
null kirjoitti:

Vale, emävale, tilasto.

Sipilän hallitus hoki koko ajan työllisyysastetta. Appeni sanoo, ettei prosentteja voi syödä. Tehdyt työtunnit olivat Suomessa 2015 Q2 997 485 ja vuotta myöhemmin 1 053 776 (*1000). Sipilän hallituksen lopettaessa 2019 Q2 1 050 221 (*1000).

Jos oikein positiivisesti haluaa ajatella, niin ottaa Sipilän hallituksen aloituksen 2015 Q2 ja huomaa, että työtunnit lisääntyivät Suomessa määrällä, joka vastaa 28 875 ihmisen täysipainoista työvuotta (1600 h). "Työlliset" lisääntyi samalla 2463->2593 eli +130 (*1000). 

Jos sitten on vähän realistisempi, niin huomaa, että Sipilän kauden alusta työtunnit itse asiassa jopa vähän laskivat, koska 2016 Q2 > 2019 Q2. "Työlliset" kuitenkin lisääntyi Tilastokeskuksen tilastossa tänä aikana +116 (*1000) 

http://pxnet2.stat.fi/PXWeb/pxweb/fi/StatFin/StatFin__tym__tyti__nj/statfin_tyti_pxt_11pi.px/table/tableViewLayout1/

Ei Sipilä valehdellut. Hän puhui koko ajan työllisyysastetavoitteesta. Se vaan, ettei tällä ollut oikeastaan mitään tekemistä tehdyn työn määrän lisäyksen kanssa. Tilastokusetus par excellence. Mutta näin se vaan menee läpi.

Se on jännä, että jengi aina valitsee ison varianssin tilastoista just sellaisen yksittäisen kohdan, joka sopii omaan agendaan. Mun silmissä uskottavuus kärsii sen jälkeen niiden kaikille muille jutuille, joita en jaksa fact-checkata. Varmaan täysin sattumaa, että Dharma onnistui valitsemaan juuri sen kolmen vuoden periodin, jossa satunnaisen heilunnan takia kasvu näyttää pienimmältä:

Jos verrataan koko Sipilän hallituskautta 2015Q2->2019Q2 niin työllisten määrä kasvoi 2,463m->2,593m eli 130 tuhannella ja tehdyt työtunnit 997m->1050m eli 53 miljoonalla.

Dharma käytti sen jälkeen 2016Q2 ( Q jossa korkeimmat mahdolliset tehdyt työtunnit ennen vuotta 2018) ajankohtaa alkukohtana ilman perustelua. Jos sen sijaan katsotaan muita 3 vuoden perioideita: 2016Q1->2019Q1 niin työlliset kasvoi 2,396m-> 2,513m eli 117 tuhannella ja tehdyt työtunnit 979k -> 1043k eli 63 miljoonaalla. Tai vaikka 2015Q4->2018Q4 työlliset kasvoi 2,412m->2541m eli 129 tuhannella ja tehdyt työtunnit 1020m->1063m eli 43 miljoonalla. Tai oikeastaan mikä vaan muu kolmen vuoden periodi.

Tilastossa on varianssia mutta trendi on selvä. On myös selvää, että osa uusista työllisistä ovat osa-aikatyössä. Jos saadaan joku sossun luukulta osa-aikatyöhön, niin se on silti iso voitto Suomen kestävyysvajeelle. Cmon Dharma, vähän tsemppiä tähän propagandaan.

Muistelin lukeneeni uutisen ja löysin sen nyt uudestaan. ETLAlta tuli viikko sitten tutkimus ulos, jossa todettiin, että "kiky-sopimus nosti työllisyyttä sekä paransi Suomen kilpailukykyä". En lukenut raporttia mutta se löytyy täältä.

Rogue kirjoitti:
Jeans kirjoitti:
Rogue kirjoitti:

Eli näin karkeesti katottuna tosi pieni tai olematon Hitas-alennus. Toki sitten yksityiskohdat kuten asuntojen laatu, sijainti yms. voi muuttaa arvioita reilustikin. 

Hyvä analyysi ja samaan lopputulokseen mäkin oon tullut. Tässä pitää vielä muistaa, että kun ostat hitas-kämpän niin luovut kunnon arvonnousun upsidemahdollisuudesta, ellet tiedä varmuudella, että tulet pitämään asunnon 30v (ja senkin jälkeen, että yhtikokouksessa äänestys hintarajoituksen luopumisesta menee läpi), joten ihan jo sen takia hitas-asunnon kuuluu mennä pienellä alennuksella

Sillä tarkennuksella, että tota upsidea saa käsittääkseni indeksin mukaisesti mutta ei sen enempää. Eli byrokraateilla on joku indeksi jota seuraten Hitas-asuntojen myyntihinnat määritetään myyntihetkellä. Voi siis tehdä voittoa suhteessa ostohintaan mikäli markkina noussut, mutta markkinahinnalla ei pääse myymään. 

Mulla taitaa olla tapana käyttää liikaa turhia täytesanoja teksteissäni ja ne menettävät siksi varmasti välillä merkityksensä lukijan silmissä, mutta tarkoitin tuolla "kunnon arvonnousu" just sitä, että jos asunto nousee kunnolla, eli enemmän kuin hitas-hinnan indeksikorotukset. Silloin et pääse hyöymään tästä arvonnoususta ellet pidä kiinni asunnosta 30 vuotta. Olisi toki voinut selittää kunnolla kun on aika relevantti juttu, eli hyvä, että tarkensit.

Selvennetään samalla vielä sitä, että en tietenkään tarkoittanut, että koko Euroopassa olisi nollakorot kunnes olen vanha, vaan niissä euromaissa, joissa menee taloudellisesti hyvin ja ovat vakaita, kuten Saksa ja Suomi.

Näytä koko viesti
Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 20.8.2019 02.00
Rogue kirjoitti:

Eli näin karkeesti katottuna tosi pieni tai olematon Hitas-alennus. Toki sitten yksityiskohdat kuten asuntojen laatu, sijainti yms. voi muuttaa arvioita reilustikin. 

Hyvä analyysi ja samaan lopputulokseen mäkin oon tullut. Tässä pitää vielä muistaa, että kun ostat hitas-kämpän niin luovut kunnon arvonnousun upsidemahdollisuudesta, ellet tiedä varmuudella, että tulet pitämään asunnon 30v (ja senkin jälkeen, että yhtikokouksessa äänestys hintarajoituksen luopumisesta menee läpi), joten ihan jo sen takia hitas-asunnon kuuluu mennä pienellä alennuksella.

Rogue kirjoitti:

Mun mielestä kilpailu/kuluttajansuojaviranomaisten pitäis puuttua kämppien hintamarkkinointiin. Noita vuokratonttien kustannuksia esim. piilotellaan luovilla tavoilla ja peruspulliaiselle on tuskasta hommaa tehdä vertailua kun ilmoitellaan miten sattuu. Usein vuokratontin asuntokohtaista kustannusta ei oo mainittu ollenkaan vaan mainitaan koko yhtiön tontin vuosivuokra, josta ostajaehdokkaan pitäisi sitten jotenkin osata jyvittää se vuokra katsomalleen asunnolle. Mikä on usein käytännössä mahdotonta, koska ei edes tiedä, jyvitetäänkö tonttivuokra osakkeiden vai neliöiden perusteella saati että mitkä osakkeet asunnolle kuuluvat tai mikä on yhtiön asuntojen kokonaisneliömäärä. 

Pitäis määrätä asuntoilmoituksiin pakolliseks velaton omatontillinen hinta arvioituna jollain sovitulla korkotasolla. 

Ehdottomasti samaa mieltä.

juha88 kirjoitti:

2.5 vuotta sitten kirjoitit (2.3.2017):

"Tällä hetkellä olen asuntosijoittamisessa Suomeen vahvasti Dharman linjoilla, suositus: MYY.
Hieman jopa toivoisin, että asuisin itse vuokralla omistusasumisen sijasta, ja niin
varmaan tekisinkin jos Suomessa olisi hyvää high-end tarjontaa."

Onko kiinnostuksesi asuntosijoittamisessa puhtaasti hitas-asuntoihin ja olet yleisesti ottaen yhä samaa mieltä kuin 2.5v sitten?

Vastaan tässä osittain samalla Artsipapalle ja Castelierolle. Tarkoitin tässä Suomen asuntomarkkinaa ja erityisesti Helsinkiä noin yleisesti kun täällä vuokratuotot alkavat olla niin alhaiset. Eli sitä, että ostettaisiin tavallisia markkina-hintaisia asuntoja ja laitettaisiin vuokralle. Vaikka ei markkina yleisellä tasolla kiinnosta niin toki aina yksittäiset spessukohteet saattaa kiinnostaa (esim. hitas, gryndaus). Sijoittaisin paljon mielummin muiden yliopistokaupunkien asuntoihin jos asuisin siellä. Jos tuntee alueen ja onnistuu ostamaan alle markkina-hinnan diilejä niin silloin voi aivan varmasti olla osakesijoittamista kannattavampaa.

Siihen onko mielpiteeni Suomen/Helsingin kiinteistömarkkinasta muuttunut 2,5v aikana niin sanoisin, että on hieman. Edellinen hallitus teki hyvää duunia. Työllisyysaste paranee ja BKT kasvaa. Rinteen hallitus toki iso riski, toivotaan ettei ryssi kaikkea. Saksan 30 valtion velkakirjojen yield meni negatiiviseksi:

On täysin mahdollista, että oon vanha mies kun Euroopassa nähdään ensi kerralla kunnon korkotasoja. Tämä valuu mun mielestä väkisinkin asuntojen hintoihin.

Eli en ole enää niin bearish Suomen asuntomarkkinoiden suhteen kuin 2,5v sitten. On tässä silti ihan realistisia riskejä kuten, että Rinteen hallitus ryssii talouden tai leikkaukset tukijärjestelmään (toki varmaan vasta ensi hallituksen aikana).

70-80% vivutuksen jälkeisen oman pääoman tuoton laskeminen asuntosijoittamisessa on vähän itsensä huijaamista. Kyllä osakesalkkuakin voi vivuttaa saadakseen parempia tuottoja. Tuossa tapauksessa 20-30% lasku asuntomarkkinoilla pyyhkii koko oman sijoituspääoman pois. Pitää muistaa verrata tuottoja samalla riskitasolla, mikä toki ei ole helppo tehtävä. Erityisesti ne taloyhtiölainat saattaa koitua ongelmaksi. Jos kunnon lama iskee Suomeen ja asuntojen hinnat romahtaa, niin vaikka itse kestäisit sen iskun niin voi olla, että moni muu taloyhtiössä menee poikki ja kannat vastuun heidänkin taloyhtiön lainaosuudesta. Vaikka se ei nyt ihan sama ole niin kaivoin joskus tänne blogiin taulukon, jossa oli historiallista dataa ja osoitti REITien volatiliteetin olevan suurin piirtein samaa tasoa osakkeiden kanssa, ja niissä taitaa useimmiten olla jotain 50%(?) luokkaa vipua.

Näytä koko viesti
Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 19.8.2019 08.16

Perjantaina lähti hitas-arvonta käyntiin jätkäsaaressa sijaitsevista hitas-asunnoista. Ne ovat jotenkuten verrattavissa Hartelan markkina-hintaisiin Jätkäsaaressa sijaitseviin asuntoihin. Mitä sanoo Sijoitustiedon asuntosijoittajagurut, kannattaako laittaa arpaa sisään? Hartelan asunnoissa on aika sneakysti lisätty disclaimeri "Erillinen tontinvuokravastike on 5,29 euroa/m2/kk, joka ei sisälly hoita- eikä rahoitusvastikkeeseen."

Uusissa hitaksissa pitää siis odottaa 30 vuotta ennen kuin vapautuu hitas-hintarajoituksesta, joten käytännöss ostetaan sijoitusasuntoa, joka tulee olemaan vuokralla seuraavat 30v. Tän takia se on imo saatava selvästi (20%+) alle markkina-hinnan, jotta siitä sais tarpeeksi hyvää vuokratuottoa että olisi sijoituksena järkevä, koska en näe Jätkäsaaren markkina-hintaisia asuntoja erityisen hyvinä sijoituskohteina tällä hetkellä (johtuen siis Helsingin kiinteistömarkkinasta yleisesti eikä Jätkäsaaresta). Tietty eri asia jos etsii itselleen omaa asuntoa, jolloin pienempikin alennus varmasti kannattaa hyväksyä. Asuntojen tonttivuokran erojen vertailussa ei tee isoa virhettä jos konvertoi sen 4% diskonttokorolla asuinneliöhintoihin. 1e/m2/kk tonttivuokra eli 12e/m2 vuodessa on 12/0,04=300 euroa per neliö hintaeroa. Mun mielestä ei nää hitas-hinnat näytä erityisen houkuttelevilta.

bablabo kirjoitti:

Voin ainakin itse suositella tuota Applied Corporate Finance kurssia, etenkin jos Ashwini Agrawal sitä vielä vetää. Tosi MBA tyyppinen, keskustellaan paljon luokassa jne.

Kiitti vinkistä. Lontooseen muuttoon on tosiaan enää kuukausi aikaa!

Noin alustavasti Corporate Finance ei oo mulle siellä kiinnostavimpien aiheiden joukossa koska tavoitteena ei oo ura palkkaduunissa CFOna tai sijoituspankkiirina. Mitä näin alustavasti oon miettinyt että valitsisin neljästä vapaavalintaisesta kurssista on:

Real Estate Finance:

Oon jo puuhaillut jonkin verran kiinteistösijoittamisen parissa ja tulen tulevaisuudessa aivan varmasti tekemään sitä lisää.

Entrepreneurial Finance:

Sama kun aiempi mutta listaamattomat osakkeet/startupit. Startupeista kirjoitan muuten jossain vaiheessa lisää. Yks erittäin jännittävä tilanne käynnissä yhdessä startupissa, jossa oon sijoittajana.

Quantitative Security Analysis:

Uusien assettien arvon määrittäminen kiinnostaa aina.

International Finance:

Opiskelin taloustiedettä sivuaineena Hankenilla mutta tuntuu, että edettiin niin vauhdilla aiheesta toiseen, että moni juttu jäi vähän pintaraapaisuksi. Makrotaloustiede on mielestäni hemmetin mielenkiintoista ja syvennyn mielelläni lisää tällaisiin juttuihin.

Kahdesta pakollisesta laskentatoimen kurssista on valittavissa erilaisia Management Accounting -kursseja, jotka ei myöskään kiinnosta koska en oo menossa palkkaduuniin niin valitsen nää pörssiyhtiöihin liittyvät:

Näiden lisäksi pakollisina on kaksi rahoituksen (perus)kurssia:

Ne tulee luultavasti olemaan iisejä ja semiturhia. Katselin, että jotkut kurssikirjat ovat samoja kun Hankenin vastaavilla kursseilla, jotka olen jo suorittanut. Yhteensä LSEssä pitää siis suorittaa 8 kurssia.

JJJJ kirjoitti:

Mikäli Jens et pistä pahakses, niin voisin kysyä yhden pokeristrategiaan liittyvän kysymyksen:

Onko paha moka, jos HUNL 3-bet strategiana käyttää ainoastaan yhtä panostuskokoa? Eli siis small blindin Limp, Minraise, 2.5x ja 3x avauskokoja vastaan reissais aina 10x seuraavalla rangella: 55+  A4s+  K9s+  Q9s+  J9s+  T8s+  97s+  86s+  75s+  ja  A8o+  KJo+  QJo+  ja kenties ehkä JTo+?

Tän tyyppisiä kysymyksiä kannattaa mielummin kysellä joltain pokerifoorumilta.

Näytä koko viesti