Olet täällä

Jeans

Jeans

  • Liittynyt 7.7.2014
  • 519 viestiä
  • 2 aloitettua ketjua

Viimeisimmät viestit

Optiosijoittajan treidit&makronäkemykset - 8.11.2017 23.08

Tomi Haataja kirjoitti:
Jeans kirjoitti:

Periaatteessa oletat, että maailman parhaimmat optiotreidaajat systemaattisesti aliarvioivat volatiliteettia, jotta pääset hyväksikäyttämään sitä tällä tavalla, vaikka juuri volatiliteetti on se asia, minkä arvioimiseen optiotreidaaja käyttää 90% ajasta. Niillä on myös hemmetin kovat apuohjelmat käytössä helpottaaksen tätä arviointia.

En oleta.

Joo olisin voinut tehdä selväksi aikaisemmin, mutta volatiliteetilla olen koko ajan meinannut implied volatilitya (voikohan käyttää odotettu volatiliteettia suomeksi?) koska toteutuneella volatiliteetilla ei sinänsä ole merkitystä option arvon suhteen muuten, kuin että toteutuneesta volatiliteetista voi yleensä vetää joitain johtopäätöksiä implied volatilityyn. Eli tuossa tekstissä jonka quotesit tarkoitin volatiliteetilla implied volatilitya.

 

Tomi Haataja kirjoitti:

Volatiliteetin painumisella alas tarkoitin iv:tä, joka siis ihan todistettavasti on mennyt alas.....

(jos odotan iv:n nousua).....

Eli sain siis tällaisen viban viestistäsi, että implied volatility on niin alhaisella tasolla sen jälkeen kun osarin jälkeiset osakkeen hintaswingit ovat ohi, ettei se epätodennäköisesti enää laskee, mutta voi nousta helposti. Tällöin kannattaa tietenkin mennä longiksi vegaan ja ostaa optioita. Mun perustelut olivat juuri sille, että tällainen tilanne ei hyvin todennäköisesti ole mahdollinen, koska implied volatility määräytyy hyvin tehokkaiden markkinoiden kautta ja siksi sitä ei ylipäätänsä kannata yrittää lähteä biittaamaan tai edes ottamaan huomioon treideissä.

Tomi Haataja kirjoitti:

Eli siis iv:tä en yritä varsinaisesti ennustaa. Kato toi aiempi viesti jota korjasin

Hyvä, eli käytännössä koko pointti oli tämä, ettei implied volatilityä kannata yrittää ennustaa. Sulla oli vaan aika paljon settiä liittyen optioiden hinnoitteluun, jonka takia yritin perustella syytä, miksi näitä asioita arvioimalla ei kannata yrittää tehdä rahaa. Kuten aiemmin sanoin, niin deltabetsit ovat ehdottomasti fine optioiden kautta. Jos uskot Teslan osakkeen olevan aliarvostettu, niin put-optioiden ostaminen voi helposti olla perusteltua. Silloin kannattaa vaan luottaa siihen, että hyvin kilpailtujen optio market making -markkinoiden takia optiot ovat muuten oikein hinnoiteltuja ja spreadit pieniä.

Optiosijoittajan treidit&makronäkemykset - 8.11.2017 22.21

Tomi Haataja kirjoitti:
  • Jos mulla on positio päällä ja jos volatiliteetti nousee, niin hyödyn siitä volatiliteetin noususta enemmän korkean vegan optioilla. Tämäkään valinta (valitsenko matalan vai korkean vegan optiot) ei ole pois MM:ltä, koska ne ei ota näkemystä osakkeen suunnasta, vaan ovat deltaneutraaleja.

Market makerit ovat deltaneutraaleja, mutta eivät veganeutraaleja. Jos ostat vastapuolelta put-option ja sen jälkeen tulee uutta informaatiota yllättäen, joka nostaa odotettua volatiliteettia niin omistamasi option arvo nousee. Sinä voitat rahaa suoraan market makerilta, joka häviää saman verran. Hinnoitteluvirhe on siis itse optiossa, ei osakkeessa, jos uskot voivasi arvioida tulevaa volatiliteettitasoa paremmin kuin vastapuoli.

Deltaneutraalia on taas se, että ostat put-option, jonka jälkeen osakkeen hinta laskee ja omistamasi option arvo nousee. Vastapuoli on hedgannut itsensä deltaneutraaliksi shorttaamalla osaketta samalla määrällä deltaa, kuin mitä sinulle myynyt put-optioiden kautta. Näin ollen sinä voitat, vastapuoli jää breakeveniksi, ja se kelle vastapuoli myi lyhyeksi osakkeita häviää.

On kaksi hyvin eri asiaa onko optiobetsisi delta- tai vegabetsi, eli betsaatko sen puolesta, että osakkeen hinta jatkossa nousee/laskee, tai sen puolesta että odotettu volatiliteetti nousee/laskee.

 

Edit: Varmistan vaan vaikka varmaan tajusit, että en siis todellakaan tarkoittanut, että kaikki analyysisi olisi alkeellista, päinvastoin esim korkotasoon ja teslan osakkeen arvostukseen oli todella diippiä ja hyvää pohdintaa. Meinasin pelkästään osaa noihin optioihin liittyvistä asioista verrattuna siihen, miten vaikka maailmanluokan optiotreidaaja SIGillä saattaa niitä asioita ajatella.

Optiosijoittajan treidit&makronäkemykset - 8.11.2017 21.30

Kiitti kattavasta vastauksesta. Kysyin koska arvelin, että tuo oli syynä eikä siis ollakkaan samoilla linjoilla. Sanoit oikeastaan monta kertaa saman asian eri tavalla, mutta yksinkertaistettuna oletusesi on (hyvin loogisesti), että kestää hetki hintatasapainon löytyessä Teslan osakkeelle osarin jälkeen, jolloin volatiliteetti laskee. Volatiliteetti laskee -> option hinta laskee -> ostat option halvalla -> uutta informaatiota ilmestyy, joka saa volan nousemaan -> option arvo nousee -> profit. Tässä vaan paistaa läpi, että aliarvioit vastapuolen ja unohdat, ettei tämä ole yksinpeliä. Kyllä vastapuoli ymmärtää tuon ihan samanlailla.

Isojen pörssiyhtiöiden optiomarkkinat koostuu useasta market makerista, joista iso osa ovat tradingfirmoja kuten SIG tai sijoituspankkien trading deskejä. Nämä määrittävät bid ja ask -tason, joka jatkuvasti elää. Price discovery process on koko ajan meneillään, sillä spreadi on hyvin pieni ja uusi informaatio johtaa siihen, että nopein ehtii myydä tai ostaa laidasta ja tehdä rahaa ennen kuin markkina adjustoituu. SIGillä isoimmilla yhtiöllä on yleensä yksi erikoistunut treideri, joka käytännössä treidaa pelkästään sitä yhtä yhtiötä. Meidän deskillä podleader oli yksi SIGin kovimpia treidereitä, joka treidaa pelkkiä Alphabetin optioita, joka päivä pörssin aukioloajan. Hän tietää kaiken yhtiöstä, optioiden order flowsta ja tietenkin arvioi jatkuvasti jokaisen tulevan tapahtuman volatiliteettivaikutusta yhtiön osakkeeseen. Hän oli treidannut Alphabetiä (tai entistä Googlea) siitä lähtien kuin se listautui pörssiin. Jatkuvasti jos tuli tilaisuuksia, joissa hänen mielestä muut market makerit olivat arvioineet tulevan volatiliteetin tai jonkun muun asian väärin ja siten hinnoitelleet option pieleen, hän iski kiinni, teki voittoa ja hinta korjaantui. Näin tapahtui tietenkin myös toistenpäin, kun muiden firmojen fiksut ja lahjakkaat treiderit pyrkivät samaan. Kun liian harvoin ownaa ja liian usein tulee ownatuksi, jää tappiolle ja putoaa pois leikistä. Paikalle tulee uusi parempi treidaaja. Lopputuloksena on helvetin tehokas markkina, jonka hinta sisältää kaikkien näiden yhtiöön erikoistuneiden treidereiden kaiken informaation. Jokainen näistä treidereistä on esim oppinut greeksit ekassa työharjoittelussa ja ne on jatkuvasti mielessä.

Loppujen lopuksi asiat, joilla perustelet optiotreidiä, ovat melko alkeellisia ja olen lähes varma, ettei riitä biittaamaan tätä hyvin tehokasta markkinaa, varsinkaan spreadikulun jälkeen. Periaatteessa oletat, että maailman parhaimmat optiotreidaajat systemaattisesti aliarvioivat volatiliteettia, jotta pääset hyväksikäyttämään sitä tällä tavalla, vaikka juuri volatiliteetti on se asia, minkä arvioimiseen optiotreidaaja käyttää 90% ajasta. Niillä on myös hemmetin kovat apuohjelmat käytössä helpottaaksen tätä arviointia.

Tää on oikeastaan konsepti, jonka imo oppii hyvin pokerissa. Ihan sama miten paljon ymmärrät pokerista, oot tehnyt duunia sen eteen ja miten fiksu oot, niin kun meet haastamaan maailman parhaita niin otat turpaan.

Mutta tosiaan tää oli nyt toka ja viimeinen kerta kun mainitsen tästä asiasta, en kiusaa asialla enää tän jälkeen. Piti vaan uudelleen mainita, koska huomasin, että vaikka et itse välttämättä itse tajunnut sitä, niin se on juuri sitä mitä tolla treidillä yrität tehdä, biitata vastapuolta, joka koostuu lähes pelkästään huipputradingfirmoista, vaikka sanoit aiemmassa viestissä, ettei se ole tarkoitus.

 

Optiosijoittajan treidit&makronäkemykset - 8.11.2017 1.01

En malttanut olla hieman haastamatta.

Tomi Haataja kirjoitti:

lähden ehkä lisäämään pitkän juoksuajan putteja jos volatiliteetti menee alas.

Miksi?

Tomi Haataja kirjoitti:

Tekoälyn ja pattern-recognitionin kehittyessä uskon, että tässä lajissa menestyminen tulee olemaan entistä vaikeampaa, joten en henkilökohtaisesti näe kovin hyvää tulevaisuutta strategioille, jotka perustuvat ainoastaan chartingiin ja tekniseen analyysiin.

Hyvä, että toit tämän esille, vaikka vähän ohimennen sen teit. Quant fundit investoi tekoälyyn tällä hetkellä massiivisia summia ja juuri tällaiset teknisen analyysin epätehokkuudet löytyvät ja siten poistuvat ihan ekana. Uskaltaisin väittää, ettei tällä hetkellä oo enää järkevää käyttää aikaa teknisen analyysin opiskeluun. Toki sellasesta mitä esimerkiksi Acumen tekee jonkin verran on aina hyötyä, että seurataan jos pienemmissä firmoissa ilmestyy isoja ostajia/myyjiä likviditeettiin nähden, jotka saattaa vaikuttaa kurssiin pidemmän aikaa ja ajoitetaan omat treidit sen mukaan.

Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 6.11.2017 11.42

Turms kirjoitti:

Siinä vaiheessa, kun argumentoit etteivät planeetat ole eläviä olentoja, ymmärsin hävinneeni tämän väittelyn. 

Hävisit sen kyllä aiemmin. Mun mielestä hyvää settiä Cerekseltä, erityisesti noi kaksi vikaa pointtia kuulee usein. Oletetaan jotenkin, että ilman ihmisiä eläimet eläisivät luonnossa unelmaansa, vaikka todellisuudessa lähes kaikkien lajien elämä on jatkuvaa eloonjäämiskamppailua. Samoin toi vahinkoa planeetalle -argumentti, jonka kuulee usein.

jules kirjoitti:

Muutenkin uskon, että yleinen ajatus siitä, että ison massikasan päällä chillailu tekemättä mitään olisi unelma onnesta, on lähtökohtaisesti virheellinen.

Jack Reacher kirjoitti:

Elämässä pitää olla riittävästi mielekästä tekemistä. Ehkäpä jatketaan ennemminkin sitä mikä kiinnostaa, kuin sitä missä on erityisen hyvä. Toisinaan nuo vaan ovatkin yksi ja sama asia. Jos pitää siitä mitä tekee elantonsa eteen tai joka kerryttää säästöjä voi täydellinen "eläköityminen" sen parista olla jopa kohtalokasta ellei korvaavaa aktiviteettia ja sisältöä elämään löydykään.  

Näin se kyllä taitaa olla, vaikka sitä on vaikea ymmärtää ennen kuin sitä on kokeillut. Jos mietin niitä rikkaita ketä tiedän, niin ainakin omasta mielestäni ne vaikuttavat onnellisemmilta, joilla on se oma homma omine tavoitteineen, minkä parissa painaa duunia.

Optiosijoittajan treidit&makronäkemykset - 5.11.2017 17.29

Tomi Haataja kirjoitti:

Tällä hetkellä näen asian niin, että lääkis tarjoaa hyvän backup-planin jos kaikki muut suunnitelmat menee perseelleen, niin ainakin on jokin ammatti, jossa kohtalaisen turvattu työllisyys (vaikka toki iltalehdet lääkärityöttömyydellä hehkuttaa :D ). Mutta eipä näitäkään voi tietää, kun en ole ollut vielä päivääkään töissä.

Kuulostaa aika hemmetin suurelta määrältä duunia backup-planiksi. Mä olen samoilla linjoilla Salkunhoitajan kanssa. Ottamatta kantaa sun motiiveihin niin lääkis ja oikis on sellasia paikkoja joihin haetaan usein omasta mielestäni väärien syiden takia. Lääkäri taitaa olla vanhempien ja sukulaisten keskuudessa aika paljon kauppatieteilijää arvostetumpi ammatti. En osaa ottaa kantaa palkkaeroon mutta se on toki tärkeä osa päätöstä valintaa tehtäessä ja pitää ottaa huomioon kaiken muun kanssa. Jos duunit ulkomailla kelpaa niin en oo vakuuttunut, että lääkärillä olisi tässä etua. Fiksulle ja ahkeralle (mikä paistaa krijoituksistasi läpi) kauppatieteilijälle löytyy varmasti aina duunia. Opiskelu on paljon mielekkäämpää kun asiat aidosti kiinnostavat. Sen lisäksi on tietenkin hyvä miettiä mitä kiinnostaa tehdä seuraavat 40v. Nää on tosin sen verran suuria kysymyksiä, ettei nettipalstan kommenttien perusteella kannata radikaalisia päätöksiä tehdä, mutta kyllä näitä kannattaa tarkasti miettiä. Viesteistäsi paistaa niin selvästi läpi jo pidemmän aikaa jatkunut intohimo sijoittamiseen.

Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 5.11.2017 16.33

Da Pan kirjoitti:

Taloustiedettä olisi itsekin tarkoitus ottaa opintoihin mukaan kun so far on tullut keskityttyä lähinnä tietotekniikkaan rahoituksen lisäksi. Katselinpa tuossa huvikseni että SIG:llä on jälleen haku päällä - liekö pokeritausta kuinka edellytys kauppistaistaiselle henkilölle tuolla? Lähinnä mietityttää se koska kesäharkkarit tuolla ovat yleensä (muistaakseni kirjoittelit tästä) CS/Math taustaisia ja sullakin on vahva tausta todennäköisyyksien ymmärtämisestä.

Muistin just, että tähän jäi vastaamatta. Jonkinlaisesta strategiapelitaustasta on hyötyä, oli se sitten pokeri, shakki tai vaikka esports mutta ehdottomasti ei ole pakollinen. Mä veikkaisin, että varmaan puolella harjoittelijoista ei ollut minkäänlaista pelitaustaa ja monet olivat varmasti liioitelleet kiinnostustaan pokeriin, vaikka todellisuudessa osasivat juuri ja juuri säännöt. Tietotekniikkatausta saattaa jopa olla kauppistaustaa parempi ja todennäköisyyslaskuja on helppo harjoitella. SIG toivoo kuitenkin, että eurooppalaiset hakijat hakisivat Dublinin toimistolle ja tietenkin myös, että olisi valmis muuttamaan sinne jos täysipäiväinen työtarjous irtoaa. Jos näin on ja oot pärjännyt hyvin koulussa ja uskot, että sulla voisi riittää sinne niin pistä ihmeessä viestiä vaikka facebookissa niin voin laittaa jotain hakuvinkkejä. Oon kuullut kaikennäkösistä finanssialan työpaikoista frendeiltä enkä aidosti usko, että parempaa finanssialan työpaikkaa löytyy jos ottaa huomioon kaiken, kuten työilmapiirin ja työpäivän pituuden.

Optiosijoittajan treidit&makronäkemykset - 3.11.2017 18.15

Tomi Haataja kirjoitti:

Kiitos paljon hyvistä kommenteista! Huomasin tuon jutun sun harjoittelusta eli odotan sinun tietävän näistä kyllä huomattavasti enemmän. Blogiasi myös lukenut mielenkiinnolla.

Ihan kohtalaista voittoa on tullut optioiden osalta, n. 20% kulujen jälkeen tänä vuonna. Suurin osa treideistä on niukasti tappiollisia, mutta sitten isot liikkeet ovat vieneet plussalle. Esim. Teslassa hain aika tiukoilla stop-losseilla shorttia pitkän aikavälin puteilla, kunnes lopulta kääntyi isosti. Koen, että vähän pienempien ja vähemmän seurattujen lääkekehitysyhtiöiden kohdalla mulla on kuitenkin eniten etua, koska käytännössä kaikki voitot on tullut suurimmaksi osaksi niistä ja myös oma opiskeluala auttaa ymmärtämään niitä asioita. Parhailla trading-firmoilla on varmaan huippuanalyytikot näissä auttamassa päätöksenteossa, mutta niiden analyysien perusteella mitä saa lukea julkisuudesta, on iso osa analyytikoista ja muista sijoittajista välillä täysin pihalla asioista.

Mitä kuitenkin tulee optiotreidaamiseen, niin vielä on hieman liian varhaista tehdä johtopäätöksiä. Kokonaisuudessaan tehtyjen treidien lukumäärä on niin vähäinen, että satunnaisuus vaikuttaa liikaa, joten voi hyvinkin olla, että olen ollut vain onnekas. En siis ole vielä valmis panostamaan tähän sen isommin ja alle 10% salkusta on varattuna optioilla treidaamiseen.

Toin asiani ehkä hieman väärällä tavalla esille. En siis ajattele, että optiot olisi varsinaisesti hinnoiteltu väärin sen perusteella mitä korkokäyrä näyttää tai että vastapuolen hinnoittelumallit olisivat varsinaisesti väärässä ETF:n hintamuutoksen perusteella. Olen vain sitä mieltä, että sijoittajien näkemys siitä, miksi pitkät korot nousisivat lähitulevaisuudessa, on fundamentteihin katsottuna todennäköisesti väärä. Ja tämä näkemys luonnollisesti ohjaa korkoja lyhyellä tähtäimellä.

Yritän vain pohtia parasta keinoa treidata tätä makronäkemystä ja optiot olisi helpoin keino saada tähän treidiin vipua. Optioiden hinnoittelusta myös hyvin näkee sijoittajien odotuksia, mikä tukee näkemystä siitä, että korkojen todellakin odotetaan nousevan ja positiot on valtaosalla aseteltu sen puolesta. Katson kuitenkin aina asian sitä puolta, että jos olenkin väärässä, niin missä kohtaa se on tunnistettavissa (eli stop-loss) ja mun mielestä pitkät korot tarjoaa nyt melko tiukan stopin ja ison upsiden. Myös dollari-indeksistä voi aika paljon päätellä (jos siis teoriani on oikeassa), että onko näkemykseni menossa oikeaan vai väärään suuntaan. Tottakai jos treidi menee väärään suuntaan ja korot pomppaavat, täytyy arvioida oliko vika näkemyksessä vai tapahtuiko jotain sellaista, mitä edes korkojen nousua odottaneet eivät nähneet.

Joo juuri näin, niissä tilanteissa joissa pitää underlyingia väärinhinnoiteltuna kuten esimerkiksi Teslan osaketta, niin optioilla voi saada hyvää vipua treidiin. Tässähän tapauksessa sinun voittosi ei ole tradingfirman häviö, koska ne hedgaavat deltariskin ostamalla/myymällä itse osaketta. Enemmän just tarkoitin sellaisia tilanteita joissa sinun voittosi on tradingfirman häviö, kuten että en lähtisi etsimään virheitä itse option hinnoittelusta kuten volatiliteetista, sillä siinä hommassa oot sit lähes pelkästään maailman huippuja vastassa. Toki siinäkin hommassa on mahdollista tehdä rahaa, mutta luultavasti jos siinä onnistuu niin muualta saa helpompaa tuottoa.

Tomi Haataja kirjoitti:

Eli siis todellakin häviän näissä optiokaupoissa välityspalkkion, spreadin ja hyvin todennäköisesti myös pienen kulun, jonka vastapuoli tekee riskitöntä voittoa jollain arbitraasin muodolla. Vastapuoli (jos se on instituutio) ei kai lähtökohtaisesti ole ottamassa näkemystä esim. korkoliikkeiden puolesta, vaan ottaa voittonsa jostain arbitraasista?

Joo juuri näin. Näiden kulujen takia voi myös olla fiksumpaa betsata jonkin näkemyksen puolesta suoraan underlyingia kuin optiota. Esim jos osake on tarpeeksi likvidi ja saat riittävän position on usein halvempaa toteuttaa betsi ostamalla osaketta kuin call-optioita ellei oo erityistä struktuuria miten haluat rakentaa betsin.

Tomi Haataja kirjoitti:

Hyviä pointteja kuitenkin tuli eli lähtökohtaisesti optiot on aika vaikeita. Kuitenkin ihan hyviä työkaluja joihinkin tilanteisiin vipuvaikutuksen takia (vaikka tästä saakin maksaa).

Oisko muuten ehdottaa mitään hyvää materiaalia (kirjoja/verkkomateriaali) optioiden opiskeluun? Lähinnä Hullin Options, Futures, and Other Derivatives on lukemistossa tällä hetkellä.

En osaa neuvoa kirjoja, mutta uskon, ettei niistä löydy tarpeeksi hyvää tietoa, vaan treiderit ja tradingfirmat varjelevat sitä tietoa tarkkaan. Mun mielestä riittää, että ymmärtää valuoinnin ja sitten käyttää niitä pelkästään just vipueffektin takia betseihin jos betsiä ei pysty toteuttamaan underlyingilla kätevästi. Optiomarkkinoilla market making on sen verran kilpailtua ettei siellä pystytä liian isoja spreadeja vaatimaan.

Mutta joo taisin vaan ymmärtää vähän väärin alkuperäisen viestin. Sijoittaminen selvästi kiinnostaa ja oot kova tekemään hommia ja mielenkiinnolla seuraan blogia jatkossa! Ettet vaan ois päättänyt mennä väärää alaa opiskelemaan laugh

Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 3.11.2017 16.59

Just näin. Tulkitsin, että muut kysymykset olivat jatkokysymyksiä mielestäni virheellisestä oletuksesta, että käytän kaiken aikani rahan maksimoimiseen ja siksi kelasin, että vastaamalla siihen oletukseen, vastaan samalla kaikkiin kysymyksiin.

Luin nyt uudestaan tarkemmin kysymykset läpi ja onhan noita asioita hyvä pohtia. Pokeriaikanahan se meni aikalailla noin, mutta juuri sen takia, että halusin varmistaa taloudellisen riippumattomuuden loppuelämäksi ja näin, että siihen oli nyt ainutlaatuinen tilaisuus. Tuntipalkka oli verojen jälkeen vuosien samplella yli 1000 euroa ja tiesin, etten tulevaisuudessa hyvin suurella todennäköisyydellä yltäisi samanlaisiin lukuihin. Silloin oli siis perusteltua käyttää nyt ylimääräistä aikaa ja nauttia myöhemmin. Toki ei se nyt ihan niin mustavalkoista ole. Kyllähän mä oon ehtinyt elää, vaikka en yksityiselämästäni tänne juurikaan halua kirjoittaa. Ja oon huomannut et mussa on työnarkomaanin vikaa. Hyvältähän se tuntui pelata ylipitkiä sessioita ja voittaa älyttömiä summia. Hyvin harvoin on oikeasti ollut tilanteita, jolloin tuntuu vastenmieliseltä painaa duunia mutta painan silti.

Nyt oon tavallaan saavuttanut sen pisteen, että voisi tunkea rahat ETFiin ja elää chilliä elämää. Se on hyvä kysymys mistä tätä motivaatiota riittää, siihen mulla ei oo vastausta. Oon kuitenkin huomannut sen, että oon onnellisimmillani silloin kun on tavoitteita, joihin pyrkiä. Esimerkiksi joskus kun pokeri on maistunut todella puulta ja oon pitänyt pidemmän tauon ja tehnyt just mitä huvittaa, niin kuukauden parin päästä on tylsistynyt ja saamaton fiilis, eikä se olekaan niin siistiä kuin mitä kuvitteli. Jotenkin tällä hetkellä on myös sellanen fiilis, että kun kaikkessa onnistuu mihin ryhtyy, niin haluaa testata itseään miten pitkälle rahkeet oikeasti riittää.

Vuosi vuodelta on tietty myös nähnyt mitä kaikkea rahalla voi saada ja pikkuhiljaa se taso mitä tavoittelee aina nousee.

Uskon myös, että vaikka sitten kiinnostaisi tekoäly, avaruus tai mikä vaan niin polulla millä nyt kuljen tulen pystymään vaikuttamaan siihen resursseja allokoimalla enemmän, kuin että tyyliin menisin TKKlle ja jonnekkin SpaceXään töihin. Da Panilta hyvä pointti toi, että luultavasti yhteiskuntaa hyödyttää eniten se jos yksilöt keskittyvät siihen, jossa ovat parhaita, josta oon samaa mieltä (ehkä poislukien jotkut ammatit kuten pokeri). Mä uskon, että mun kohdalla se on varsinkin tällä taustalla erinäisten riski-tuotto-suhteiden arvioimista ja resurssien allokointia sen perusteella.

Ei sinänsä ole tulevaisuudenvisioita mihin rahaa saisi käytettyä, mutta aivan varmasti tulevaisuudessa tulee kaikennäkösiä siistejä keksintöjä mistä ei nyt osata edes unelmoida, joihin rahaa on sitten kiva käyttää. Tärkeintä mulle on olla sen verran, että mahdollistaa hyvän elintason passiivisen tulon muodossa, jos jossain vaiheessa ei kiinnostaisi enää painaa duunia. Joo ja ehdottomasti sitä mieltä ettei liikaa fyrkkaa perinnöksi lapsille. Eiköhän jossain vaiheessa vanhana niitä lahjoiteta sitten itselle tärkeisiin kohteisiin.

 

 

Optiosijoittajan treidit&makronäkemykset - 3.11.2017 15.24

Mielenkiintoista settiä. Onko optiotreidaamisesi ollut voitollista tähän mennessä? En tiedä oletko seurannut blogiani, mutta olin työharjoittelussa jenkkifirmassa, jonka erikoisosaaminen on juuri optiot ja se on varmasti vastapuolena monissa tekemissäsi optiotreideissä. Siksi koen ymmärtäväni jonkin verran asiasta ja olisin yllättynyt jos edellisessä viestissäsi mainitsemilla asioilla on edgeä tarjolla. Luulisin, että aika pitkälti korkokäyrää käytetään noiden optioiden valuoimisessa ellei jostain syystä ole erityistä syytä poiketa siitä. Se on sitten astetta rohkeampi väite jos väität korkokäyrän olevan väärässä.

Tomi Haataja kirjoitti:

Kävin tänään hieman läpi optiomarkkinaa pitkille korko-ETF:lle. Teoriassa varsin oiva strategia pieneen lisätuottoon olisi kirjoittaa putteja esimerkiksi TLT:lle tai TLH:lle. Koska olen jokatapauksessa valmis ostamaan kyseisiä ETF:iä hieman nykykurssia alempaa, niin se on käytännössä vain plussaa kerätä näistä hieman kassavirtaa etukäteen.

Tämä ei ole ilmaista lisätuottoa vaan 0 NPV treidi (miinus kulut).

Tomi Haataja kirjoitti:

Toinen strategia mitä pohdin, on puttien ostaminen inverse-korko-ETF:iin. Tässä treidissä nykyinen matala volatiliteetti taas toimii minun eduksi. Inverse-ETF:ssä etuna tulee myös se, että kyseiset instrumentit replikoivat korkojen päivämuutoksia. Tsn. vaikka korko pysyisi paikallaan, mutta sahaisi vuoron perään +1%/-1% päivämuutoksia, niin tuon inverse-ETF:n arvo sulaa. Vivutetussa ETF:ssä tämä efekti on tietysti huomattavasti voimakkaampi. Tämän luulisi olevan kuitenkin hinnoiteltu myös noissa optioissa, mutta aika halvalta näyttää.

Satavarmasti on otettu huomioon. Jos sitten on arvioitu mielestäsi väärin, niin toki on rahaa tehtävissä, mutta se pitäisi pystyä perustelemaan tarkkaan.

 

Noin yleisesti netissä pyörii hemmetisti huonoa infoa optiotreidaamisesta ja esimerkiksi opin jenkeissä jonkin ajan päästä olla mainitsematta duunipaikkaani uberissa sillä useamman kerran joutui sitten kuuntelemaan loppumatkan uberkuskien optiontreidausstrategioita. Miten myymällä bluechip yritysten put-optioita voi kerätä hyvää tasaista tuottoa tai miten ostamalla deep out of money put optioita voi tehdä hyvät massit kun markkina romahtaa.

Mun mielestä tässä optiotreidaamisessa on vielä osaketreidaamista tärkeempää muistaa ajatella ketä vastaan treidaat ja miettiä syitä, miksi vastapuoli ei olisi ottanut joitain asioita huomioon ja hinnoitellut option väärin. Useimmiten vastassa on joku isoista treidausfirmoista, kuten Susquehanna International Group ja sieltä löytyy äijät, jotka ovat treidanneet noiden ETFien optioita varmaan niin kauan kuin ne ovat olleet olemassa. Jos olisi asioita, joita ne eivät ota tarpeeksi hyvin huomioon, ne olisi syrjäytetty jo aikoja sitten ja tilalle olisi tullut tyypit, jotka niin tekevät. Viimeisenä kun ostat option ask-laidalta tai myyt option bid-laitaan, maksat spread-kulun, eli sun pitää biitata vastapuoli vähintään sen verran pelkästään jäädäksesi omillesi.

Tässä vaan oma ehkä vähän pessimistinen näkökantani optiotreidaamiseen mutta ajattelin, että on hyvä tuoda esille myös tämä näkökulma. Toki on varmasti mahdollista nuokin mainitsemasi optiot biitata, mutta henkilökohtaisesti pysyttelisin helpommissa markkinoissa. Toivotan silti onnea treideihin ja toivottavasti todistat mut vääräksi!