Coeus Invest GRIT -erikoissijoitusrahasto -

Mukava nähdä, että foorumilla on herännyt kiinnostus Coeus Invest Grit -erikoissijoitusrahastoa kohtaan. Rahasto on saanut inspiraationsa Coeus invest Oy:lta (eli minulta ja Arimatilta) ja rahaston toiminnassa hyödynnetään sekä minun, että Arimatin kokemusta, sijoitusfilosofiaa ja osakeanalyysejä. Lopulliset sijoituspäätökset tekee kuitenkin salkunhoitaja Estlander & Partners Oy.

Coeus Invest Oy:lla on tulevaisuudessa suunnitelmissa pyrkiä laajentamaan toimintaansa salkunhoitoon. Tulevilta kotisivuiltamme www.coeusinvest.fi tulee pian löytymään lisätietoja meistä ja Coeus Invest Grit -erikoissijoitusrahastosta.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 -
petteri kirjoitti:

Tietoja Kiinasta. Xi'an on ollut nyt 15 päivää lockdownissa, tartunnat ovat vähentyneet, mutta epide...

Mitä lähteitä suosittelisit Kiinan koronatilanteen seuraamiseen?

Näytä koko viesti
Afganistan -

Törmäsinpä mielenkiintoiseen dokkariin vuodelta 2013 Afganistanista. Oli tarkoitus vaan katsoa ekat 10min ennen nukkumaanmenoa mutta jäin sit koukkuun loppuun asti. Dokumentti seuraa jenkkisotilaita kouluttamassa paikallisia afgaaneja eikä tän katsomisen jälkeen jää kyllä lainkaan epäselväks miks talibanit saivat valloitettua maan niin nopeasti kun jenkit lähti.

Youtube: This Is What Winning Looks Like

Näytä koko viesti
Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa -

Kaikki hyvä loppuu aikanaan

Katselin, että tässä on kulunut melkein seitsemän vuotta siitä kun aloitin tän blogin. Tuntuu siltä, että mitä vanhemmaksi tulee niin sitä nopeemmin aika vaan menee. Paljon on ehtinyt sattua ja tapahtua siitä kun aloitin 25-vuotiaana, tähän päivään kun viime kuussa täytin 32. Musta tuntuu, että tässä on käynyt vähän niin kun mun pokeribloggaamisessa aikoinaan, että aluksi kun kaikki on uutta niin oppimisprosessin aikana tekee mieli jatkuvasti blogittaa kaikesta. Sitten pikkuhiljaa kehittyy, tutustuu alalla samankaltaisiin tyyppeihin eikä ehkä saa enää sitä samaa irti bloggaamisesta mitä aikoinaan sai. Viestittely siirtyy enemmän privaksi, ja nykyään viestittelen päivittäin aamusta iltaan eri tyyppien kanssa sijoituksista. Sijoitusmotivaatio ei edelleenkään ole kadonnut mihinkään vaan päinvastoin se on mielestäni vahvempi kuin koskaan.

Kirjoitusmotivaatio blogin suhteen on vaan pikkuhiljaa ollut hyytymään päin, ja huomaan lukijoiden toiveista, ettei mulla enää riitä aika ja mielenkiinto niiden täyttämiseen. Oon upottanut tän blogin kirjoituksiin satoja, ellen jopa yli tuhat tuntia. 3,4 miljoonaa näyttää lukukerrat, vaikka tosin en tiiä paljonko näistä on jotain botteja. Oon nostalginen tyyppi ja blogi tulee jäämään ikuisesti mulla sellaiseksi, johon varmasti palaan vielä 10 vuoden lukemaan juttuja niin kun oon tehnyt vanhojen pokeriblogienikin suhteen. Tää on kuitenkin sen verran iso ja merkitsevä juttu ollut mulle näinä vuosina niin en halua nähdä sen menevän pilalle liian harvalla kirjoittamisella. Kun on muutenkin tullut paljon vietettyä aikaa kaikennäköisillä foorumeilla ja sivustoilla netissä niin oon myös usein miettinyt miten siistiä on ollut, että oon saanut kirjoittaa rauhassa näinkin avoimessa formaatissa, jossa kuka vaan tuntematon voi minuutissa tehdä tilin ja kirjoittaa musta ihan mitä vaan.

Oon päättänyt lopettaa tän blogin kirjoittamisen ja pyytänyt ylläpitoa lukitsemaan sen. Tämä ei tarkoita, että katoaisin Sijoitustiedolta täysin, vaan voihan tässä tulla kirjoitusfiiliksiä joskus kolumniformaatissa tai mitä ikinä. Tai kuka tietää jos vuoden päästä päädynkin avamaan jonkun uuden blogin. Vaikka Hernesaarta ei vieläkään olla alettu rakentamaan niin blogin tavoite varmasti täyttyi, ja Hernesaaren kattohuoneisto on kyllä useeampaan kertaan blogin aikana saatu grindattu kasaan! Kiitos kaikille teille lukijoille, joita on kiinnostanut olla mukana tällä matkalla. heart

Näytä koko viesti
Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa -
JooV kirjoitti:

Ei valitettavasti tänä vuonna pysty, sen verran hiljaista on blogissa ollut. Pistetään pientä porkkanaa ensi vuodelle wink

Netistä löytyy niin paljon hyvää ilmaista sisältöä nykyään, että musta tuntuu tän kaltaisten lukijoiden tottuneen siihen niin vahvasti, että esim. kokevat oikeasti olevan oikeutettuja ilmaiseksi mun blogiteksteihin säännöllisin väliajoin, koska niitä on tullut sillä tavalla niin pitkän aikaa. Muistan aina joskus itekin miten poispilattu on kun välillä ärsyttää jos vaikka yritän lukea jonkun maksumuurin takana olevan uutisen, että mitä hemmettiä, miks tää on näin hankalaa eikä oo mulle ilmainen. Sen takia mun on ehkä hyvä säännöllisin väliajoin muistuttaa, että kirjoitan näitä juttuja oikeasti omasta intohimosta ilmaiseksi. Välillä kirjoitusmotivaatiota löytyy hemmetisti, ja välillä ei niinkään paljoa, enkä esim. voisi luvata, etteikö se voisi joskus lopahtaa lopullisesti. Vaikka tällaiset kommentit nyt varmaan on semiläpällä kirjoitettu, niin ei ne ainakaan nosta kirjoitusmotivaatiota.

Kisasta:

Jos ehdokkuus on kelvannut Pyysingin, Kakkosen, Mäkisen ja Lepikön kaltaisille sijoittajille joita arvostan kovasti, niin saa luvan kelvata mullekkin. Mun mielestä tää on ihan hauska tapa Nordnetilta nostaa esiin porukkaa, jotka ovat tuoneet sijoittamista enemmän julkisuuteen ja voin ihan hyvin tukea sitä yhdellä postauksella, vaikka Nordnet nyt saisi siitä vähän ilmaista mainosta, ja oli ihan kiva että raadilla oli tullut mut mieleen. Kun nyt tää varmaan on ainoa kerta kun tulen tässä olemaan messissä niin sen verran kilpailuhenkisyyttä löytyy, että jos voin muutamassa minuutissa selvästi parantaa voittomahiksia niin miksen sitä tekisi. Mutta lisätään nyt siis vielä kun ei välttämättä tullut aiemmasta viestistä selväksi, että ei, en pidä tätä kisaa mitenkään tärkeenä tai merkittävänä, eikä mulla oikeesti ole erityisemmin väliä voitanko tän vai en laugh

Näytä koko viesti
Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa -

Oon ehdolla Vuoden Sijoittajaksi 2021! Jos ootte tykännyt mun kirjoituksista niin antakaa minuutti elämästänne takaisin ja käykää äänestämässä mut voittoon. heart Laitetaas vielä sellainen pieni porkkana kehiin, että jos mä vien tän niin paljastan prosentin tarkkuudella salkkuni sisällön sinä päivänä kun voittaja ilmoitetaan, eli kertokaa kavereillekkin cheeky

Vuoden Sijoittaja -äänestys

Näytä koko viesti
Kindred -

Kiitti!

JR kirjoitti:

Edit: Yksi mun mielestä paljonpuhuva esimerkki Kindredin tyylistä on juuri se, miten Relaxin osto tapahtui. Valuaatio, joka Relaxista maksettiin oli korkea - ei siihen nähden, ettenkö näkisi että se olisi Kindredille maksetun hinnan arvoinen, vaan siksi, että todennäköisesti heillä olisi ollut neuvotteluasema edukkaampaankin ostoon. Relax on hankala ostettava koska se a) sisältää sekä pelit että frameworkin, joista framework on kiinnostava hyvin harvalle taholle, jota pelit voisivat kiinnostaa b) oli ennestään kolmasosalta Kindredin omistuksessa, ja samalla Kindredin avainyhteistyötekijä, joka voisi tehdä sen ostamisesta hankalaa mille tahansa taholle jonka Kindred näkisi kilpailijana. Listautuminen olisi toki aina mahdollista. Tästä huolimatta sekä maksettiin hyvä valuaatio (josta suuri osa menee firman avainhenkilöille), että hyväksyttiin että fuusioinnin ja tehostuksen sijaan Relax jatkaa itsenäisenä yksikkönä. Eli kun hankittiin hyvin toiminut yritys, panostettiin sen väen pitämiseen tyytyväisinä ja toimivina välittömän kustannusten optimoinnin sijaan. Pidän tätä lähes itsestäänselvän järkevänä, mutta liikemaailmassa näkee valtavasti sitä toistakin lähestymistapaa.

Pidätkö tätä itsestäänselvän järkevänä koska se motivoi sua avainhenkilönä jatkamaan yhtiössä vielä pitkään sen jälkeen, kun vikat earn-outit on maksettu? Ite en näe tätä aina ihan niin no-brainerina. Jos esim. pääsyy olisi vaan ostaa yhtiön tuote ja asiakkuudet niin ei välttämättä olisi, mutta jos avainhenkilöt ovat tärkeässä asemassa yhtiön long-term menestykseen, niin kun tässä kaupassa varmaan oli, niin oot varmaan ihan oikeessa.

Näytä koko viesti
Kindred -

Kindrediä saa jo ~9 P/Ellä. Mitä mieltä Aki ja JR on yhtiöstä noin yleisesti? Ymmärrän toki, ettette nyt varmaan lähde paskaa puhumaan yhtiöstä, joka osti just Relaxin pois, ja voi vastata myös en kommentoi. smiley Perjantaina on osari mikä vois toimia katalyyttina herättämään markkinoita siihen, miten halpaa on. Myös ne EM-kisojen isosti betsattujen matsien tasurit varmaan nostaa urheiluvedonlyöntituottoja. Otin pienen position.

Näytä koko viesti
Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa -

Kiitti kommenteista heart

Kalle kirjoitti:

Onko Jenssillä mielipidettä Smart Eyen Affecta yritysostoon?

https://www.redeye.se/research/812961/smart-eye-first-impressions-on-affectiva-acquisition

Hyvin loogiselta vaikuttaa, vaikka en liikaa tuon Interior Sensingin varaan laske. Pitkään on ollut puhetta siitä, että tuo occupant monitoring system (OMS) tulee viitisen vuotta DMSää perästä ja tulee olemaan vielä isompi markkina, mutta myös huomattavasti kovemmin kilpailtu. Niiden kassavirtojen pitäisi alkaa tulemaan kunnolla vasta tyyliin 2030 eikä meillä ole mitään takeita siitä, että Smart Eye pärjäisi hyvin siinä. Toki uskon kyllä Martinia kun sanoo, että first-mover advantage on tässäkin iso etu, kuten oli Smartilla DMS. Eli ihan hyvänä bonuksena näen tän yrityskaupan ja se voi huomattavasti venyttää Smartin arvostusmultippeleita joskus vuosina 2025-2030, kun suurin osa DMS-potentiaalista on realisoitu mutta saadaan selkeä kasvun jatkotarina.

Hieman mietityttää miten bisnesorientoitunut Affectivan toimari Rana Kaliouby on. Tässä yhteinen Ranan ja Martinin haastis https://open.spotify.com/episode/0ntfKSZQ4omb553OP6UEia?si=e0vEaV2VQc2f… . Ehkä vähän hassu vastaus Ranalta episoden viimeiseen kysymykseen siitä mitä yhtä asiaa toivoo, että auto pystyisi tekemään tulevaisuudessa, johon vastaa että auto osaisi ajaa itseään. Siinä vaiheessa DMSän tarve katoaa ja Smart Eyen arvostus perustuu tällä hetkellä 80%+ DMSään. Martin vähän seivailee perään sanomalla että odottaa itse autonomy level 3-4 -vaihetta, jolloin vielä tarvitaan DMS. Martiniin on kova luotto, että teknisen osaamisen lisäksi löytyy myös se bisnespuoli, mutta Ranasta en ole vielä ihan varma vai onko vaan erittäin utelias ja taitava tutkija, jolla on unelma viedä ihmisten tunteita ymmärtävä tekoälyä eteenpäin liikaa miettimättä sitä, paljonko sijoittajien rahaa palaa siinä sivussa.

Vähän ristiriitaista tietoa on nyt tullut kun oon lukenut johdon kommentteja ja joitain johdon privahaastatteluja liittyen markkinoiden kokoon ja ASPhen. OMS-markkinan sanotaan olevan moninkertainen verrattuna DMS-markkinaan, mutta sitten sanottiin OMS ASPn olevan vaan luokkaa 10-20e, kun DMS on 5-10e. Eli pitäisi olla vaan tuplasti isompi markkina, ellei OMS tule jokaiseen autoon, ja DMS tule huomattavasti harvempaan autoon, kun mitä olin luullut. Myös aiemmissa haastiksissa Smart Eyen johto sanoi olleensa aktiivinen 2020 kilpailutuksissa, ja ihmettelivät miten Seeing Machinesia ei edes näkynyt näissä. Seeing Machinesin toimarilta kun kyseltiin niin vastasi vaan 2020 olleen hyvin hiljainen. Nämä design winsit olisi mielestäni jo pitänyt tulla, tai pitäisi tulla ihan minä hetkenä hyvänsä, ja olin laskenut ne isolla prosentilla Smartille. Nyt niitä ei vaan oo näkynyt, ja hieman ihmetyttää onko niitä ylipäätänsä tulossa. Muutenkin tässä keississä on kyllä sen verran kysymysmerkkejä, ja asioita joiden pitää mennä nappiin, etten tähän ainakaan missään nimessä yli kymmentä prosenttia salkusta laittaisi.

Turms kirjoitti:

 

Jeans kirjoitti:

Nyt on pussit täynnä Arcusta. Tänään tuli Altia-Arcus fuusiolle viimeinen tarvittava hyväksyntä, Norjan kilpailuviranomainen. Excelini mukaan Arcusta omistamalla pääsee edelleen 8,5% halvemmalla tulevan yhtiön omistajaksi kuin Altiaa omistamalla, eli jos joltain löytyy tällä hetkellä Altiaa salkusta niin kannattaa vaihtaa ne Arcukseen.

 

Tänään dippaa taas, vieläkö pusseihin mahtuu lisää?

Arcus on jo toisiksi isoin positio, niin ei tässä enempää viitsi ottaa. Tuo kivasti arvohajautusta mun kasvuyhtiöpainotteiseen salkkuun. Arcuksen kautta näyttäisi tällä hetkellä pääsevän 9% halvemmalla tulevaan fuusioituneeseen yhtiöön, ja koska Arcus ja Altia ovat suurin piirtein yhtä isoja yhtiöitä, niin voisi ajatella tästä tulevan se joku 4%+ ylituottoa ehkä muutamaan kuukauteen. Parasta ois tietenkin saada samalla Altiaa shortiksi, mutta ymmärtääkseni niitä ei oo tarjolla lainaksi enää, mikä on myös varmaan suurin syy sille, että tämä väärinhinnoittelu ylipäätänsä pysyy.

 

Rokotteista sen verran kaikille jotka niitä vielä epäilee: On tullut seurattua koronaa ja kaikkea siihen liittyvää tosi paljon ihan alusta asti sijoitusten takia, ja myös ihan vaan mielenkiinnosta, ja kaiken sen perusteella mitä uskon ymmärtäväni asiasta niin voin vilpittömästi sanoa, että mun mielestäni rokotteen ottaminen on täysin no-brainer. Jopa nuorille, joille korona ei ole hengenvaarallinen. Autat tietenkin muita siinä samalla, mutta ihan vaan itsekkäästikin ajateltuna näkisin long covidin riskin paljon isompana kun Pfizerin rokotteen. Tunnen esim. yhden mun ikäisen normikuntoisen miehen, jolle jäi koronasta jotain keuhkoihin, ja edes puolen vuoden jälkeen ei suju treenit niin kuin ennen.

Oppo kirjoitti:

Aihetta liipaten, niin suosittelen tsekkaamaan Sam Harrisin podcastin "Success, Failure & the Common good" (julkaistu 23.10.2020). Podcastissa on vieraana Michael Sandel, joka mm. vahvasti kyseenalaistaa käsitteen "self-made man".
https://samharris.org/podcasts/221-success-failure-common-good/

Koen tämän yhdeksi parhaista podcasteista, joka on avartanut ja muokannut ainakin omia ajatusmaailmoja.

Elämässä onnistumiseen vaikuttaa moni tekijä, mm. geenit, syntymämaa, ihonväri(valitettavasti), perhe, kasvatus yms. Meillä on lukematon määrä ominaisuuksia/attribuutteja, joihin emme ole itse voineet vaikuttaa.

Tottakai meillä on kaikilla merkittävä mahdollisuus vaikuttaa omaan elämänkulkuun, mutta on aika iso ero syntyä Kongoon sisällissotaan mustaihoisena vs. valkoisena länsimaahan, kuten Suomeen. Vähän kuten pokerissa saako lähtökähden AA vai 72o.

Kiitos Jeans taas hyvistä keloista!

Mielenkiintoinen podi ja aihe pohtia. Lebron James oli hyvä esimerkki. Vaikka toki varmasti koko elämänsä tehnyt kovaa duunia päästäkseen siihen missä on, niin kuinka paljon on omaa ansiota ja kuinka paljon hyvää tuuria ihan vaan siitä, että syntyi geeneillään ja ominaisuuksillaan, mutta tärkeämpänä että syntyi juuri nykyaikaan, kun niin monia sattuu koris kiinnostamaan. Jos olisi sattunut syntymään vaikka renesanssin aikaan niin freskomaalaajan taidoilla olisi tehnyt sata kertaa enemmän kuin hänen koristaidoillaan.

Nykyajassa tää korostuu entisestään kun globalisaation ja internetin tuoman skaalautuvuuden myötä joku huippuyksilö voi skaalata taitonsa/tuotoksensa hetkessä ihan kaikkialle. Onko oikeesti mitään järkeä siinä, että joku tienaa 10000x tavallisen keskipalkan? Ihan oikein tällaisessa tapauksessa mielestäni, että jonkin verran tasoitellaan tilannetta veroilla ja käytetään ne ei-niin-onnekkaiden tukemiseen. Tärkeintä tässä on kuitenkin se, ettei yliveroteta niin, että se alkaa vaikuttamaan insentiiveihin. Nää rikkaimmat, Bezokset, Muskit ja Zuckerbergit yms ovat luoneet maailmaan meille kaikille niin älyttömän paljon arvoa, että olisi täyskatastrofi tehdä jonkinlaista regulaatiota, mikä estäisi tulevien vastaavien tapausten syntymisen.

Olin muuten jo ihan ehtinyt unohtaa Sam Harrisin. Pitää tsekata löytyiskö tuolta podcastista muita kiinnostavia aiheita salitreenejä varten. Suosittelen kaikille edelleen lämpimästi All-in Podcastia, oon ihan koukussa ja jatkuvasti venaamassa seuraavaa jaksoa.

Näytä koko viesti
Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa -

Näyttäisi siltä että delta-variantti tuli pilaamaan ennusteeni siitä, että kesän loppuun mennessä korona olisi länsimaissa taputeltu juttu. Eiköhän tässä kuitenkin nyt pikkuhiljaa vaan hyväksytä se, että rokotteiden ansiosta vakavia sairastumia ja kuolemia tulee tosi vähän, ja palataan joka tapauksessa vaan takaisin arkeen. Delta-variantti vaikuttaa sen verran tarttuvalta, että jos ei ota rokotetta niin vaikuttaa hyvin todennäköiseltä, että päätyy sairastamaan koronan. Tässä vaiheessa siitä voi mielestäni tosin vaan syyttää sitten itseään. Pörssi hermoilee delta-varianttia ja erityisesti inflaatiota, mikä ei ole ollut helpoin ympäristö kasvuyhtiöpainoitteiselle salkulleni. Salkku kävi parhaimmillaan tältä vuodelta jo +55%, mutta on nyt hetken vetänyt +-0 tai tappiota. On se vieläkin +45%, eli ei voi yhtään valittaa. Tecnotreessä oli massiivinen single-seller setuppi, josta onnistuin ottamaan pikavoitot, ja jotkut isohkot pikavoitot on IPOistakin tullut. Tuli myytyä Servicewaret ja Cityconit pois, ja onnistuin keventämään Smart Eyetä hyvässä kohtaa. Oon tankannut uusina tuttavuuksina Carasentiä ja Kambia. Jospa jossain vaiheessa ehtisi niistäkin syvällisemmin kirjoittamaan.

Oon päässyt hengailemaan paljon vauvan kanssa, kun päivät menee himassa vaan näitä sijoitusjuttuja tutkiessa. Jengi aina puhuu siitä miten lapsen saanti muuttaa maailmankuvan täysin. Mä kylmänä loogikkona olin varma, ettei tuu vaikuttamaan muhun lainkaan, mutta väärässä olin. Jo synnytyksessä oli tunteet pinnassa kun saatiin huippukätilö, joka vaikutti siltä, että häntä kiinnosti synnytys vähintään yhtä paljon kun meitä, vaikka salee oli jo viides synnytys saman viikon aikana. En kyllä millään ite pystyis olla yhtä messissä joka kerta. Kaikenlaisia ajatuksia tässä vuosien varrella on ollut siitä, miten ihminen tienaa just sen verran kuinka fiksu ja ahkera on, ja kuinka paljon arvoa tuo maailmaan, mutta ei se kyllä vaan tällaisissa ammateissa pidä paikkansa. Koko prosessi alusta loppuun oli valtiolta pirun hyvin järkätty ja jäi fiilis, että verorahat menevät tässä hemmetin hyvään käyttöön. Mun mielestä on tosi tärkeetä, että kaikilla on mahdollisuus saada tuo sama palvelu, vaikka ei välttämättä olisi siihen itse varaa.

Kun iltaisin otetaan vauvan kanssa välillä pitkiä tuijotuskilpailuja ja pidetään toisillemme outoja ääniä niin ei voi olla ajattelematta sitä, miten moni ihan samanlainen viaton vauva syntyy perheeseen, jossa ei tuu saamaan samaa rakkautta ja mahdollisuuksia elämässä. Onneksi Suomessa on kuitenkin tätä varten kohtalaisen hyvät turvaverkot.

Philadelphiassa ja Lontoossa asuessa törmäsi joka päivä kadulla asuviin kodittomiin. Ihan karmeeta katsottavaa talvella Lontoossa koulumatkan varrella yhdellä vilkkaalla tiellä oli aina telttoja pystyssä, jossa nää oleskeli kaatosateessa tai miinusasteissa. Monilla oli selvästi jotain mielenterveysongelmia kun huuteli siellä itsekseen. Tää on myös yks asia mitä osaa nykyään arvostaa Suomessa, että näistä pidetään huolta eikä näihin törmää kadulla.

Jatkossa teen siis vähän vähemmän hommia vero-optimoinnin eteen, ja maksan vähän iloisemmin veroja, tiedostaen, että vaikka oon kova tekemään töitä, niin on tässä myös käynyt kaikin puolin aika helvetin hyvä ei-ansaittu tuuri.

Näytä koko viesti