Olet täällä

Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 24.4.2020 12.13

Joo kyllä vahvasti epäilin sitä, että joku tuntematon, joka tulee ehdottamaan "4:2 kertoimilla" vetoa, olisi valmis lyömään sadan tonnin vetoa. Varsinkin kun veto oli sellainen, jonka avulla pystyisin lukitsemaan kymppitonnien arbitraasin hedgaamalla riskini Betfairin vedonlyöntipörssissä. Arvostan kuitenkin lukijoita siitä, ettei kukaan tullut tänne tappamaan actioniani kirjoittelemalla mitään faktoja kertoimista. smiley

Oon aina välillä ihmetellyt sitä, miten pitkään oon saanut olla yllättävän rauhassa trolleilta täällä blogissani. Viime aikoina tilanne on harmikseni näyttänyt muuttumisen merkkejä. Jos jatkuu niin pitää miettiä onko jotain toimenpiteitä tehtävissä kun tiedän, etten itse malta olla vastaamatta niihin, oli ne sitten miten typeriä viestejä tahansa.

Näytä koko viesti
Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 24.4.2020 12.15

Tuli mielenkiintoista alustavaa vasta-ainetestien dataa eniten kärsineestä New Yorkin osavaltiosta. Koko osavaltiossa 13,9% olisi sairastanut koronan ja New York Cityssä 21,2%. Nämä alkavat olla sen verran korkeita lukuja, ettei testien false positivet pysty liikaa vääristämään tuloksia. Luvut vaikuttavat myös hyvin loogisilta kun vertaa kuolemiin. 8,4 miljoonan asukkaan New York Cityssä on tähän mennessä 9944 virallista koronakuolemaa + 5052 oletettua koronasta johtuvaa kuolemaa. Etelä-Koreassa olemme nähneet, että viive tartunnasta kuolemaan voi olla hyvin pitkä, sillä viime kuuden viikon aikana kuolleisuus (kuolemat/todetut tartunnat) on siellä noussut 0,7%->2,2% vaikka uusia tartuntoja on tullut hyvin vähän. Tämä tarkoittaa sitä, että tuo NYCin 10k-15k kuolemaa tulee vielä nousemaan reippaasti kesäkuuhun mennessä, vaikka uusia tartuntoja ei tulisi enää. Jos 100% NYCin asukkaista olisi sairastanut koronan, kuolleisuus olisi tällä hetkellä 0,12%-0,18%. Jos vasta-ainetestien tulokset 21,2% olisi oikeassa mittaluokassa (todellinen luku varmaan korkeampi, koska vasta-aineetkin kehittyy viiveellä tartunnasta), jota pidän todennäköisenä, kuolleisuus tällä hetkellä on jo 9944/8,4m*0,212-14996/8,4m*0,212=0,56%-0,84%.

Kun jengi on ehtinyt sairastaa viruksen loppuun niin ollaan lähes varmasti yli prosentissa ja tämä ilman terveydenhuollon ylikuormittumista. En ole perehtynyt tarkemmin mutta voi hyvin olla, että jenkeissä on huomattavasti enemmän ihmisiä riskiryhmässä (ylipaino, diabetes yms) kuin esim Suomessa, mutta kuten arvelin niin THLän alkuperäinen arvio oli aivan päin persettä. Niiden arvio kuolleisuudesta oli alun perin 0,05%-0,1%, jonka ne ovat sittemmin nostaneet 0,2 prosenttiin tietääkseni perustelematta muutosta lainkaan. Eli ovat jo nyt korottaneet arviotaan 100%-300% ilman minkäänlaista selitystä. Kai kokivat, että tuo 0,2% on vielä tarpeeksi alhainen luku, ettei korottamalla siihen tarvitse myöntää virhettä. Epäilen vahvasti, että arvio on edelleen aivan liian alakantissa.

Jos oon oikeilla jäljillä viruksen vakavuuden kanssa mikä näyttää entistä todennäköisemmältä, ollaan hyvin kaukana minkäänlaisesta laumaimmuniteetista missään muualla kuin niillä alueilla, joihin virus on iskenyt kaikkein pahiten. New York City voisi varmaan alkaa harkitsemaan laumaimmuniteettistrategiaa. Samalla näyttäisi tällä hetkellä siltä, ettei alkuhypen jälkeen ihmelääkettä löytynytkään. Mielestäni vaikuttaa edelleen siltä, että tästä on tulossa pitkä taistelu virusta vastaan kunnes rokote toivottavasti saadaan joskus ensi vuoden alkupuolella. Joissain maissa varmaan onnistutaan paremmin kuin toisissa viruksen tartuntaketjujen selvityksessä ja R0 pitämisessä alle yhden, ja saadaan siten pidettyä uudet aallot hallinnassa.

Vaikka oon hieman keventänyt osakeriskiä kuten oon aiemmin maininnut, en näe sitä päätöstä mitenkää no-brainerina. Keskuspankit ja valtiot tuskin lopettavat tätä ennennäkemättömän kokoista elvytystä ennen kuin kriisi on ohi, ja esim Ray Dalio sanoi, että "you'd be pretty crazy to hold bonds right now", kun ensinnäkin pitkätkin jenkkikorot ovat niin alhaalla ja toisekseen rahaa printataan lisää siihen tahtiin, että kun saat bondisi rahat takaisin ei ole mitään takeita, että rahasi on enää samanarvoista. Hän sanoi, ettei ole yllättynyt viimeisimmästä pörssinoususta, koska jenkkibondiraha hakee uutta paremmin inflaatiosuojattua kotia esimerkiksi vahvan taseen ja tuloskyvyn omaavista pörssiyhtiöistä.

Kommentoija kirjoitti:

Anteeksi myöhäinen vastaukseni. Tarkoitukseni tosiaan oli, että maksan 100k€ hävitessäni 50k€ vastaan. Olen valmis siirtämään tämän summan ennakkoon tunnetulle välittäjälle.

 

EDIT:

Kirjoitan Jenssille sähköpostia. 

EDIT2:

Myönnän kyllä, että viski oli maistunut. Pahoittelen sekaannusta. En tiedä mitä olen ajatellut laskiessani. Tarkoitus oli "ehdottaa", että hävitessä 100k€vs50k€. Tosin tämän olisi voinut ihan suomen kielelläkin tehdä. Laitoin mailia Jenssille, katsotaan päästänkö sopimukseen.

Voin vahvistaa, että sähköposti tuli perille, mutta myöntävän vastaukseni jälkeen alkoi radiohiljaisuus. Ehkä homma etenee seuraavien Jack Daniel's -huurujen aikana?

Onkija kirjoitti:

Kuulostaa aika mielenkiintoiselta toi tentti homma. Varmaankin hieman hätäinen ja konservatiivinen päätös tuo minkä kerroit. Veikkaan myös, ettei LSEllä ollut mitään etätentti softaakaan etuudeltaan ja nyt sitten paniikissa implementoida joku softa koko koululle, jossa on 10 000 opiskelijaa ja kaikki tekee about 4 tenttiä, niin saattaisi hyvinkin käydä joku isompikin kämmi.

Just näin, päättivät varmaan vaan pelata varman päälle, ettei tule mitään isompaa mokaa.

Tinggeli kirjoitti:

Mielestäni tuo oli hyvä systeemi. Työelämässäkin saa käyttää oheismateriaalia, ei kaikkea tarvitse ulkoa opetella. Tärkeämpää on asian ymmärtäminen ja osaaminen.

Joo ei ollut tarkoitus kritisoida open book -tenttejä vaan sitä, että nyt ei ole minkäänlaista mahdollisuutta valvoa suorittavatko opiskelijat tentin yksin vai saavatko joltain apua.

Tinggeli kirjoitti:

Eli siis tentin pisteet laitetaan gausin (kello)käyrälle ja eniten pisteitä saanut saa parhaan arvosanan. Käyrän loppupää saa hylsyn. Tämäkin oli käytössä omassa opinahjossa.

LSEllä ei siis ole tuota systeemiä vaan neljä eri arvosanaa: <50/100 Fail, 50-59/100 Pass, 60-69/100 Merit ja 70+/100 Distinction. Tentit vaan tehdään niin vaikeiksi, että 90+ pisteen saaminen on käytännön mahdotonta, 80+ älyttömän vaikeeta ja 70+ eli Distinctionin saa varmaan joku ~15% luokasta riippuen kurssista. Tuo mainitsemani Distinction-määrien cappi tuli esille Entrepreneurial Finance -kurssilla, jossa ei ole tenttiä vaan arvosana koostuu kurssin aikana tehdyistä projekteista. Proffa varoitti heti alkuun, että on aikaisempina vuosina joutunut ongelmiin sen kanssa kun on jakanut liikaa Distinctioneita ja Department of Finance on laittanut capin sille, paljonko niitä voi olla. Olisiko ollut 15% tai 20% luokasta. Tarkoitti siis sitä, että 70/100 arvosanan saaminen ei taannut opiskelijalle Distictionia jos tarpeeksi moni muu oli saanut 71+/100. Voi olla joku uusi juttu. Minkä tutkinnon olet opiskellut LSEllä Onkija?

Näytä koko viesti
PikkuPro mutuilee sijoitushommeleita - 21.4.2020 10.29

Olin siinä käsityksessä, että hitakset ovat vaan sidottuja rakennuskustannusindeksiin. Kiitti korjauksesta, tuo muuttaa hieman kuvaa. Roguen idea on myös ollut mulla mielessä, mutta epäilyttää voisivatko todella päätyä poliittiseen päätökseen, jossa hitaksen omistajat hyötyvät noin vahvasti. Luulisi sen mielummin olevan jotain tyyliin, että tästä lähtien ei enää tehdä uusia hitaksia, tai että vanhat vapautetaan mutta kompensoidaan nostamalla tonttivuokria (kuten nytkin tapahtuu kun tuo 30v menee umpeen jos hitas-asunnon hinta on huomattavasti alueen hintatasoa alhaisempi). Tosin freerolli tuo varmaan kuitenkin on, koska tuskin tekevät sellaisen hitas-asuntojen lakkauttamispäätöksen, jossa hitas-omistajat häviävät EVtä.

Näytä koko viesti
Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 21.4.2020 09.57

Veikkaan segesegen olevan oikeilla jäljillä. laugh Tosin veikkaan myös, ettei kommentoijasta enää kuulu mitään. Kaikki nuo kolme betsikokovaihtoehtoa kelpaavat mulle, kunhan suhdeluku pysyy samana.

Onkija kirjoitti:

Yksi ratkaiseva asia on varmaankin, että miten vaa’ankieliosavaltioissa mielletään Trumpin onnistuminen ja varmaankin jotain odottamatonta vielä tulee tapahtumaan. Itse siis ollut jo pitkää sitä mieltä, että Trump voittaa (Vaalit 2020 blogi, kun joku nyt kuitenkin haluaa käydä tarkistamassa).

Joo, ei olisi tullut edes mieleen lyödä tällaista vetoa ilman koronaa. Mielenkiintoista tosin on, että Druckenmiller on eri mieltä. Eksyin tässä joitain viikkoja sit kokonaiseksi illaksi katselemaan hänen haastatteluvideoitaan, ja onnistuin löytämään pari pätkää tästä:

43:30-44:45. "He (Trump) and pence keeps talking about the economy. If you don't think we're gonna be booming in 18 months, and that's clearly a risk. I don't see how he wins."

32:00-33:40:

Ja nää oli ennen koronaa. Olisi mielenkiintoista saada päivitystä mielipiteestä. Olettaisin hänen pitävän Trumpin mahdollisuuksia entistä heikompina, koska economy ei todellakaan "boom"aa 7kk kuluttua.

Onkija kirjoitti:

Kirjoittele sitten ihmeessä miten tuo etätentti systeemi toimii, kun tentit on tehty. Itse joskus tehnyt etätentin. Silloin käytettiin jotain Remote proctor ohjelmaa. Se joko lukitsi tai kuvasi tietokonettasi (en muista tarkkaan), kun teit tenttiä. Eka piti antaa kameran ottaa tyyliin omasta naamasta kuva ja sit näyttää koulun kortti (jossa siis oli kuva). Sit piti kameralla käydä läpi koko huone et ei ollut mitään missään - eli ei saanu olla mitään pöydällä (paitsi paperi, kynä ja kumi), taustalla, pöydän alla jne. Muistaakseni oli 10/15 min aikaa printata ja toiset 10/15 min skannata tentti ja ladata se Canvasiin. Tenttiaika oli se normi 2h. Tenttiaika kun tuppaa noissa paremmissa kouluissa olemaan hieman lyhyt, niin voi olla hyvä muistaa vahtia kelloa, kun ei kukaan tule huutamaan niitä aikoja. Jos nimittäin ei ehdi ladata sitä tenttiä ajoissa sinne, niin se aiheuttaa kyllä jonkun verran ongelmia. Itse en siis kyllä kokeillut, mutta ei varmaan sunkaan kannata :D.

Hankenilla oli vähän samantyylinen Excel-kurssin tentti, jonka suoritin. Hankenilla on huone joitain tenttejä varten, jossa ei ole valvojaa mutta oma valvontakamera jokaista tietokonetta varten. Vähän kuumotti kun siinä oli just hyvin lyhyt ylimääräinen aika ladata tenttitiedosto joltain sivustolta ja lopuksi uploadata se takas.

London School of Economics hoitaa etätentit eri tavalla tänä vuonna, enkä oikein diggaa valitusta tavasta. Saadaan kokonainen vuorokausi aikaa palauttaa open-book tentti, jonka tarkoitus on kuitenkin vaan kestää noin 2-3 tuntia suorittaa. Perustelivat ratkaisua sillä, että on reilumpi koska opiskelijoita on ympäri maailmaa eri aikavyöhykkeillä, ja ei halua riskeerata sitä, että osalla opiskelijoista olisi tietokone/nettiongelmia eivätkä siten saisi tenttiä suoritettua. Vähän harmittaa, koska mulla on vaan rahoituksen tenttejä ja tiedän itse osaavani jutut helvetin hyvin ja epäilen, että moni tulee kusettamaan ja pyytäämään apua tenttiin. Varsinkin jotkut kiinalaiset, joiden perheelle tää on jo muutenkin ollut tosi iso sijoitus ja opiskelijan menestys on kaikki kaikessa. Mainitsivat kyllä, että ovat tänä vuonna joustavia arvosanojen kanssa, ja hyväksyvät laajemmin hyviä arvosanoja kuin tavallisesti. Olisiko tavallisesti ollut niin, että rahoituksen kursseilla vaan 15% (tjsp) opiskelijoista voi maksimissaan saada parhaimman arvosanan Distinction.

Tästä tuli mieleen, että meillä oli erään kurssin ryhmätyö, jossa oli yksi kiinalainen messissä. Tää tyyppi puhui aika huonoa enkkua, ja kun yhdistettiin lopussa jokaisen tekemä oma osuus kokonaisuudeksi niin kaikki sai käydä laittamassa korjausehdotuksia toisten osiin wordissa sivukommentteina. Tää kiinalainen oli korjannut koko dokumentin jokaisen kirjoitusvirheen/lauserakenteen ihan täydelliseksi enkuksi, sillä tavalla mikä vaikutti mulle siltä, että vaan natiivi englanninkielen puhuja ois osannut tehdä. Oli myös tehnyt tosi hyviä korjausehdotuksia asiasisältöön. Jäi aika vahva epäilys, että oli palkattu joku proffa tekemään se.

Noh, ainakin helpottaa hieman, ettei tarvitse muistaa jokaista yksityiskohtaa ulkoa tentteihin.

Näytä koko viesti
PikkuPro mutuilee sijoitushommeleita - 21.4.2020 08.10

Tutkiskelin tyyliin puoli vuotta sitten tarkemmin Jätkäsaaren hitas-kämppiä, jotka oli juuri tullut tai oli tulossa arvontaan, ja tulin siihen tulokseen, että aika close kannattaako ylipäätänsä ostaa sijoituksena vaikka osuis arpa. Yhdestä talosta en nähnyt valueta missään kämpässä ja toisesta ehkä ylimmistä kerroksista parhaimmat kulmakämpät, jotka olivat tarpeeksi korkealla, että näki edessä olevan talon yli. Toki jos hakee kämppää omaan elämiseen niin kannattaa, mutta sijoituksena en oo niin varma. Pitää muistaa, että hitas-kämppien kuuluukin olla halvempia kuin vapaarahoitteisten ceterus paribus, koska upside on cäpätty. Tietty jos holdaa 30v niin pääsee realisoimaan arvonnousun (tai ehkä osan siitä aikasemmin myymällä pimeesti jotain ylihintaisia kalusteita), mutta niin kaukaiset kassavirrat diskontattuna nykyhetkeen tuovat rajallisen lisätuoton. Eli nyt varsinkin korona-aikaan en näe sijoituksena hyvänä, mutta varmaan jos muuttaa itse niin voi vieläkin olla järkevä, tosin niin kuin Hurricane mainitsi riippuu paljon kämpästä. Mikä kerros/maisemat/pohja/terassi.

Näytä koko viesti
Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 21.4.2020 05.21

Kiirettä pukkaa. Tentit lähestyy ja innostuin pelaamaan Partypokerin Poker Masters -turnaussarjaa huonolla menestyksellä. Eka kerta kun on näin paljon isoja ompputurnauksia tarjolla lyhyen aikavälin sisään.

Rain Corp kirjoitti:

Moi Jens, en olevinaan löytänyt foorumista mahdollisuutta yksityisviesteihin, niin lähestytään nyt näin julkisesti! 

Kiitokset inspiroivasta, äärimmäisen fiksusta ja helposti ymmärrettävästä kirjoittelusta, jota on ollut ilo seurata aina PLO500-alkuajoista nykyisiin SP500-shorttiaikoihin asti. Toivottavasti jatkat kirjoittelua ajoittaisesta trollaamisesta huolimatta, sillä ainakin oman kokemukseni perusteella kirjoituksillasi on valtava merkitys ja vaikutus aloitteleville ja miksei pidemmällekin ehtineille sijoittajille. 

Kirjoittelin osittain sun inspiroimana tänne omaa blogia, jossa ajatuksia nykytilanteesta, lyhyesti Remedystä ja pidemmin LeadDeskistä. Arvostaisin todella paljon, jos saisin kuulla vähän sun vasta-ajatuksia omiin mietteisiin: https://www.sijoitustieto.fi/sijoituskeskustelu/sijoitusblogit/amatooripiensijoittajan-suuria-sadekelin-mietteita

Kiitti! Hyvää pohdintaa, erityisesti Leaddeskistä ja sait mut innostumaan siitä itsekin. Yritin kysellä vähän ympäriinsä mutta päädyin siihen, etten ymmärrä tarpeeksi bisneksestä ja siitä minkälaista kysyntää sille löytyy. Tällä hetkellä tosin ei ole oikein muutenkaan tilaa tallissa uudelle hepalle, ellei jostain syystä löytyisi joku älyttömän hyvä, joten en kyllä käyttänyt tarpeeksi aikaakaan yhtiön analysoimiseen. Aspirea ja Netentiä on ollut tarkoitus ostaa mutta likvidit ei riittäneet ja hinnat lähti karkaamaan, joten en ole enää niin varma.

Kommentoija kirjoitti:

Otatko vetoa vastaan Biden vs Trump? Annan 4:2 kertoimet ja 25k€ panos. 

 

Edit. Minä siis lyön Trumpin puolesta. 

Jos tämä ei ollut vaan aamuyön huutelua ja ymmärsin oikein, että sun tarjoamasi 4:2 kerroin tarkoittaa sun 25k euroa vastaan mun 12,5k euroa niin otan vastaan. Laita jenssijoitus@gmail.com sähköpostia niin käydään läpi yksityiskohdat. Oletuksena luonnollisesti se, että betsisummat siirretään kolmannelle osapuolelle (tai mulle) odottamaan vaalitulosta.

Yleisesti aiemmasta Biden-vedostani niin tilanne ei ole kehittynyt ihan niin kuin olisin toivonut. Jenkkipörssit ovat palautuneet hyvin ja Trump vaihtoi melko nopeasti linjaa viruksen vähättelystä siihen, että alkoi ottamaan tilanteen vakavasti, eikä ole sen jälkeen onnistunut tekemään mitään erityisen typerää. Mikään näistä asioista ei mielestäni ollut mitenkään saleteissa kun löin vedon. Näen kyllä Bidenilla silti edelleen ihan hyvät mahikset kunhan aivot ehdi lakata täysin toimimasta, erityisesti jos koronarajoitusten purkaminen siellä ei menekään ihan nappiin.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 19.4.2020 08.17

juha88 kirjoitti:

Aki Linden @LindenAki

Uusinta tietoa: vasta-ainetutkimusten (Köpis, NY, myös THL-HUS ja lisää tulossa mm Saksa) mukaan #koronavirus tartunta väestössä paljon laajempaa kuin testeissä löydetty, suurin osa siis oireettomia tai vähäoireisia, tappavuus putoaa alle 0,2% tason. Vastustuskyky lisääntyy.

Aika lailla joka puolelta tulee nyt vastaavanlaista tietoa. Suomessa toistaiseksi neljä kuollutta ikäryhmissä 60-69v, neljä 40-59v ja ei yhtään alle 40v (noissa 40-69v ikäryhmistäkin kuolleet lienee valmiiksi monisairaita). Suurin osa Suomessa kuolleista on tullut hoivakodeista. THL oli alusta lähtien hyvin kartalla taudin vakavuuden suhteen. Itseänikin yllätti, miten he uskalsivat edes julkaista omien arvioidensa mukaiset kuolleisuusprosentit kun muualla oli vielä 1-2% arvioita. Olisin kuvitellut että THL:kin lähtisi ennemminkin varmistelemaan ettei vaan mene alakanttiin arviot. Kritiikkiä tuli melkoisesti aiemmin (ainakin Twitterissä) ja harva tulee jälkeenpäin kiittelemään onnistuneista arvioista. Minulta ainakin iso arvostus THL:n suuntaan, ettei vaan kopioitu muiden lukuja vaan luotettiin oman työn laatuun.

Toistan vähän shaksukaa, mutta millä tavalla selität sen, että NYCissä oltiin eilen 8448-12712 kuolemassa riippuen siitä, montako noista 4264 "todennäköisesti Covid-19 johtuva"staa kuolemasta lasketaan mukaan? Tuo tekee 0,10%-0,15% kuolleisuuden tällä hetkellä jos 100% NYCin 8,4 miljoonasta asukkaasta olisi saanut koronan. Kuten olemme nähneet niin iso osa kuolemista tulee pitkällä viiveellä tartunnasta (esim. Etelä-Korea, jonka kuolleisuus on noussut 0,6%->2,2% aikana, jolloin ei juurikaan löytynyt uusia tapauksia), joten NYCin kuolemaluvut nousevat viel pitkään. Vaikea nähdä, että kuolleisuus jäisi alle 0,2% koko populaatiosta. Jos 20% NYCistä olisi saanut koronan niin jo tällä hetkellä kuolleisuus olisi 0,5%-0,75%. En ole törmännyt mihinkään järkevään tutkimukseen, joka näyttäisi koronan kuolleisuuden olevan alle 0,2%, ja jos joku haluaa lyödä asiasta vetoa niin otan mielelläni vastaan.

Näytä koko viesti
Laskentaekonomin sijoituspäiväkirja - 12.4.2020 12.31

Hei ottaisitko yhteyttä jenssijoitus@gmail.com, kiinnostaisi yksi juttu.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 9.4.2020 03.15

kahvi kirjoitti:

Kun kerran asia kiinnostaa niin lue:

JOURNAL OF VIROLOGY, Feb. 2008, p. 1899–1907Vol. 82, No. 40022-538X/08/$08.000 doi:10.1128/JVI.01085-07Copyright © 2008, American Society for Microbiology. All Rights Reserved.

Lue ennen kaikkea alun tiivistelmä ja lopun keskustelua -osio. Saanet jonkinlaisen kuvakulman siihen, millä tasolla koronavirusten rakentelu oli Wuhanissa vuonna 2008 ja miten esim. HIV-virus oli silloin mukana projektissa.

Pointti: Ihan varmasti näitä asioita pohditaan jo ilman foliohattuakin. Foliohattu päässä voi tietenkin pohtia, nouseeko asian selvittely lähitulevaisuudessa esille suurvaltojen kesken. Ajatuksia?

Ei riitä aika tuon läpilukemiseen mutta kovan luokan tekijä pohtii samaa asiaa:

Olisin melkein valmis lyömään tästä vetoa, mutta epäilen, ettei tämä todennäköisesti tule selviämään koskaan, vaikka olisikin totta.

Näytä koko viesti
Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 8.4.2020 05.29

Lurkkaaja kirjoitti:

Uskotko muuten et korona laukaisi nyt pidemmän jopa 10v laman tai et markkinat vaa laskee vielä vähän ennen aggressiivista V korjausta takaisin huippuihin? Voihan se olla et ollaan kohta menossa tonne Complacency dead cat bounceen ennen niitä kunnon laskuja.

En lähde veikkaamaan mitään, mutta jos tästä ennen kesää alkaisi toinen aalto ja sitä myötä uudet lockdownit niin on vaikea nähdä, ettei vaivuttaisi syvään lamaan.

petteri kirjoitti:

1) Pystytäänkö kehittämään rokote? Osaan RNA-viruksista on pystytty kehittämään rokotteita ja osaan ei. Sitä pystytäänkö Covid-19 infektioon kehittämään rokote ei tiedetä tällä hetkellä.

2) Jos pystytään kehittämään rokote, onko se tehokas? Esimerkiksi influenssarokote ei anna kovin hyvää suojaa.

Monen asiantuntijan mukaan covid-19 on helpompi tehdä rokote kuin influenssoihin yleensä. Twitterissä oli joltain erittäin seuratulta lääkäriltä erinomainen twiitiketju tähän liittyen, joka kuulosti loogiselta. En kyllä tiedä miten sen löytäisin enää. Ehkä joku blogin lukija saattaisi löytää, tai muuten vaan osaisi selittää mihin perustuu? Etkö petteri ole törmännyt tällaiseen, vai uskotko vaan heidän olevan väärässä? Ymmärtääkseni syy miksi esim. SARSiin ei ole rokotetta vieläkään ei ole se, etteikö sitä olisi osattu kehittää, vaan se, että SARSista päästiin niin nopeasti eroon, että rokotteen kehittäminen ei enää ollut taloudellisesti kannattavaa.

petteri kirjoitti:

3) Jos pystytään kehittämään rokote, millä aikajänteellä sitä pystytään tuottamaan epidemiologisesti merkittäviä määriä.

Bill Gates rahoittaa seitsemän suurimman potentiaalin omaavan rokotekandidaatin valmistustehtaat valmiiksi, vaikka todennäköisesti vaan yksi tai kaksi niistä tulee tarpeen, jottei menetetä aikaa. Vai pohditko jotain muuta syytä, miksi ei onnistuisi?

petteri kirjoitti:

4) Miten pitkään mahdollisen rokotteen antama suoja pitää? Muuttuuko virus tai heikkeneekö immuniteetti nopeasti?

Tämä on erittäin hyvä kysymys, johon kenelläkään ei taida vielä olla vastausta. Tulevaisuus olisi aika painajaismainen jos immuniteetti heikkenisi nopeasti. Tosin tässäkin muistan törmänneeni lääkäreiden lausuntoihin siitä, ettei ole mitään syytä olettaa, että näin kävisi. Ei riitä kompetenssi arvioimaan näitä.

Näytä koko viesti