Nvidia - Tekoälylaskennan maailmanlaajuinen johtaja -

Erittäin mielenkiintoinen yhteenveto NVidian tuloksesta ja taustalla häärivästä CoreWeave yhtiöstä. Artikkelissa käyty läpi mm. sitä kuinka CoreWeave olisi ostanut NVidian siruja 2,3 jaardin lainalla, jonka on rahoittanut BlackRock. Sama BlackRock, joka omistaa NVidiaa. Taustayhtiön toiminta vaikuttaa erikoiselta.

https://themadking.com/article/nvidia-the-red-flags/ 

Näytä koko viesti
Eduskuntavaalit 2023 -
joeplotter kirjoitti:

 

TL kirjoitti:

PJ:n on hyvä edustaa puolueensa arvoja - joten Antti taitaisi sopia Kepun PJ:ksi oikein hyvin.

 

Joo ja eikös muussakin järjestäytyneessä rikollisuudessa kovin konna ole aina kärjessä. laugh

Demariyhteistyötä karsastavana toivoisin, että kepu saataisiin jollakin lahjalla mukaan, kunhan ei kovin kalliiksi kävisi. Näiden etujärjestöpuolueiden kans pelaaminen tulee vaan ikävän kalliiksi pitkässä juoksussa eikä mitään saada muutettua nopeasti. Pitäiskö alkaa tehdä tylysti niin, että silloin kun eivät tarjoudu hallitukseen, rangaistaan surutta ilman rasvaa? 

 

Olipa harmitus ja yllätys, ettei liberaalit menestyneet. Ehkä kärsin vahvistusharhasta, mutta pöhinä vaikutti lupaavalta. Jotain karismaattista vetonaulaa vaatis. En tiiä sitten, että vaikuttiko kurjaan tulokseen myös tää ylitiukka kolmen suuren vääntö. 

Varmasti kolmen suurimman vääntö vaikuttaa ja monesti olen itsekin äänestänyt pienpuolueita, mutta tällä kertaa en. Myös vaalitapa suosii suuria puolueita, ja jos en täysin väärässä ole, niin pienpuolueilla olisi enemmän paikkoja, jos ne määräytyisi absoluuttisen äänimäärän mukaan. Voin olla täysin väärässäkin, mutta näin olin lukevinani.

Kokoomushan on myös etujärjestöpuolue ja toimii aika vahvassa EK:n liejassa. Helppo havaita monissa ulostuloissa viimeisen 3v aikana, niin EK ja Kokkarit tullut samaan aikaan lähes identtisillä viesteillä julkisuuteen ajankohtaisesta aiheesta. En ole myöskään mitään varsin vahvaa pienyrittäjyyden ajamista Kokoomukselta nähnyt viimeisen 15v aikana vs. isojen yhtiöiden. 

En tiedä aiempia lukuja, mutta vaikuttaisi, että yrittäjiä tavallista enemmän eduskunnassa. Persujen listalla jopa 41% yrittäjätaustaisia ja kokkareilla 25%, keskusta 30%.

Yrittäjäkansanedustajat

 

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina -

Tämä bitcoin maxi seuraa kyllä lankaa, mutta enemmän sen takia, että pysyy vähän näistä shit...defi asioista kartalla castelieron loistavien keskustelujen johdosta ;)

Ei riitä yksinkertaisesti aika syventymään riittävästi muihin projekteihin ja polkadot oikeastaan bitcoinin sekä ethereumin rinnalla, johon tullut syvennyttyä. Polkadotiin ja Kusamaan liittyvistä projekteista aika vähän mielestäni keskustelua Suomessa vs muut projektit. Ehkä tänne voisi vähän availla välillä keskustelua itsekin niistä...

Näytä koko viesti
Energia -

Pumppuvoimaloita on ollut konseptitasolla Suomessa ja osittain suunnittelussa:

Pyhäsalmi
https://www.epv.fi/project/pyhasalmen-kaivokseen-pumppuvoimalaitos/

https://www.projektiuutiset.fi/afry-esisuunnittelee-suomen-ensimmaista-pumppuvoimalaitosta/

 

Mäntyvaara
https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/mielipide/7764ca6d-97ac-5f40-a88c-456842645637

 

Suomen vesivoimaloissa on valitettavan pienet padot ja joudutaan monesti juoksuttamaan paljon, jos on paljon virtausta saatavilla, mutta hinnat matalat.

 

 

 

Näytä koko viesti
Italia -
Jmakela kirjoitti:

Italian johdon on helppo jakaa rahaa ja ottaa velkaa kun he tietävät että ei EU tai EKP anna Italian kaatua. Nyt Italia on Kreikan tiellä ja luultavasti lopputulos on sama mutta huomattavasti suurempi kriisi ja taas kerran maksajana ovat muut kuin kriisin aiheuttajat. On myös mahdollista että ei kumpikaan tule apuun ja Italian pankit kaatuu ja koko maa ajautuu sekasortoon mutta se myös löisi alkutahdit EU ja euron tuhoon joten en näe tätä vaihtoehtoa kovin todennäköiseltä.

Muistaakseni Bridgewater jo ennen koronaa näkivät melko todennäköisenä Euron kaatumisen 2-5v sisään ja vast'ikään ne laittoivat 10 miljardin shortin euroopan osakkeille. Kovin vahvana eivät kehitystä näe.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-06-23/bridgewater-doubles-…

 

Näytä koko viesti
Mitä raha on? -

Itse suosittelen kokeneemmille ja nuoremmille konkareille vanhaa Money Masters - The Rise of the bankers. Hyvä historiakatsaus ja yli kolme tuntia katseltavaa eli ei mikään 5 min youtube läpikäynti.

https://www.youtube.com/watch?v=mDlnM481Gcg&t=3983s&ab_channel=DwayneWalker

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina -

Jos Soloque mitenkään kiinnostaa avata teknisiä asioita Suomen kielellä, joita olet selvitellyt ja rustailla niistä, niin varmasti mielenkiinnolla tälläkin foorumilla on lukijoita. Noi aspektit monesti olisi hyvä kuulla henkilöiltä, jotka ovat oikeasti olleet tekemisissä ohjelmistopuolella.

Näytä koko viesti
Kiinteä korko -
Velho kirjoitti:

 

B4D455 kirjoitti:

Millaisia näkemyksiä jengillä on nyt koron noususta?

..

Vaikuttaa yöuniin ikävästi jos kävisi niin että korot nousee muutaman pinnan samaan aikaan kun osakkeet laskee, eikä se välttämättä ole epätodennäköisin skenaario frown

 

Näkemykseni on, ettei korkoja voida Euroopassa juurikaan nostaa, tai muutama Välimeren valtio menee välittömästi konkurssiin ja rahaliitto hajoaa sen mukana. Tähän skenaarioon en usko, vaan EKP tekee whatever it takes sen estääkseen, eli pitää korot alhaalla. Jos se johtaa pidempiaikaiseen korkeaan (~5%) inflaatioon, niin sehän on itse asiassa paras tapa ratkaista velkakriisi, kun inflaatio syö velat. 

Em. näkemykseen perustuen mulla on vajaa 500k asuntolainaa vaihtuvakorkoisena, marginaali 0,4%. Toisaalta mulla on kyllä varaa maksaa lainasta vaikka 6% korkoa, joten yöuniani en menettäisi siinäkään tilanteessa. Jos oman talouden pelivara olisi pienempi, silloin myös suojaisin riskiä jollain tavalla, eli pidän kyllä toimintatapaasi järkevänä.

Olen mennyt vähän samalla taktiikalla. Jos toi elvytys nyt edes pienenee x aikavälillä, niin epäilen uuden elvytyskriisin iskevän jo lyhyelläkin aikavälillä ennenkuin koronnostoihin päästään.

Toki olisi kiva kuulla asiallisia perusteluja, että miten EKP voisi ylipäätään nostaa korkoja. Hyvä podcasti aiheeseen viitaten on muuten #neuvottelija kanavalla Sami miettisellä, kun vieraana oli ainakin Vihriälä ja joku muu. 

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 -

Nopealla googlen datalla ei ainakaan kovin tappavalta vaikuta Etelä-Afrikassa tämä omicroni verrattuna kesän deltaan. 1.12.2022 tulleen tuoreen teho-osastojen tilannekuvan mukaan 86% teholle joutuvista on ylipainoisia ja 50% yli 30 BMI omaavia. Olisi jännä nähdä otsikoita, että "lihavuus 50 kertaistaa teholle joutumisen", mutta näitä ei varmaan ollut tulossa ja aihe on jäänyt aikalailla käsittelemättä. Yleensä sivulauseessa se mainitaan, mutta ei sitä ole lähdetty otsikkotasoille viemään, joista ihmiset sen jaksaisi lukea. Tehohoidon raportit tulevat noin kvartaaleittain Kuopion sairaalalta.

https://www.psshp.fi/documents/7796350/7841067/Tehohoidon+tilannekuva+-+Koordinoivan+toimiston+raportti+2021_12_01.pdf/6ad9e2bf-7cb8-4f13-8f44-1e2fe934ffb4

 

Näytä koko viesti
Ray Dalio ja treidaajan kirous -

Ray Dalio julkaisi viime vuonna uutta kirjaansa kappale kerrallaan Linkedinissä, jos ei jaksa vaivautua ostamaan ja haluaa sneak peakin sieltä. Taisi olla jopa 9 lukua.

https://www.linkedin.com/pulse/changing-world-order-ray-dalio-1f/

Näytä koko viesti