Olet täällä

Kryptovaluutat sijoituskohteina - 10.5.2021 04.26

von Fyrckendahl kirjoitti:

 

Tinggeli kirjoitti:

Miten liikepankit voivat luoda rahaa? 

 

Pois tarkoittaa sitä, että nykyjärjestelmässä rahaa syntyy, kun (liike)pankki lainaa asiakkaalleen tilirahaa. Se raha tulee tilille "tyhjästä". Ei keskuspankista, toiselta asiakkaalta tms.

Metallirahakannassa rahamäärä todella oli jossain määrin fiksattu niin kuin Tinggeli hyvin kirjoittaa. Ei kuitenkaan täysin. Rahaa tuli lisää kaivoksista. Erityisen paljon sitä tuli sen jälkeen, kun Amerikka löydettiin ja sieltä jalometallia, jolloin seurasi inflaatio. Tämä ei ollut ainoa tapa lisätä rahan määrää. Jo muinaisessa Roomassa osattiin heikentää hopearahojen pitoisuutta. Muuallakin on tehty samaa.

Jos bitcoin on tarkoitettu ratkaisuksi inflaatioon, ainakaan toistaiseksi se ei ole siihen auttanut. Bitcoinit eivät ole korvanneet muuta rahaa vaan tulleet siihen lisäksi, ja rahan määrä on kasvanut. Normaalisti rahan liikkeellelasku on ollut valtion / keskuspankin yksinoikeus, mutta tämä on muuttunut. Nykyään kuka tahansa voi perustaa oman valuuttansa. Jos Rooman keisari huijasi laittamalla hopean sekaan epäjaloa metallia, nykyään kansalaiset voivat tehdä rajattoman määrän omia rahoja ilman raaka-aineita pelkästä sähköstä ja matematiikasta. Ihmiset rikastuvat sitä enemmän, mitä enemmän uutta rahaa painetaan...

 

Rahan ja keskuspankkien historiaan on äärimmäisen hyvä dokumentti Moneymasters - The Rise of Bankers jossa käyty tosiaan Rooman ajoilta asti nykypäivään keskuspankkien toimintaa ja fractional bankin systeemiä läpi. Yli 3h pätkä, mutta pitäisi olla kauppiksen peruskurssina https://youtu.be/T2i6uftJhB8 

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 28.4.2021 07.52

randominternetkäyttäjä kirjoitti:

 

Kilppari kirjoitti:

Mitäs mieltä on Taleb:

 

https://www.tivi.fi/uutiset/onko-bitcoin-pyramidihuijaus-nyt-puhuu-pande...

 

Pitikö tuossa olla jotain sisältöäkin vai?

Näillä analyysien antajilla on tyypillisesti aina samat argumentit, joilla pääsee otsikoihin. Näitä otsikoita tulee jatkuvasti nousumarkkinassa ja hinnan nousun myötä kiihtyy otsikointi.

- Bitcoin on liian volatiili, joten se menettää arvonsa eikä sovi sijoitustuotteeksi tai valuutaksi

- Sähkönkulutus

- Huumeiden myyjät pesevät rahaa

- Bitcoin louhitaan hiilivoimalla eikä ole kestävää

- Ponzi huijaus

 

Omat väliennustukset:

- Piakkoin lähdetään kovaan nousuun (joka voi tuntua hurjalta ennen syksyn rallia) ja kesäkuun loppuun mennessä hinta on 100 000$. Perustuu historiadataan, jossa sama kuoppa/konsolointi on ollut nyt kolme kertaa peräkkäin (4 vuoden sykleissä) ja ensimmäisen ETF:n läpäisee SEC:n hyväksynnän, josta tulee päätös viimeistään 17.6 jenkeissä.

 

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 5.2.2021 09.32

Kryptonovi kirjoitti:

 

Bulvaani kirjoitti:

Mitkäs alustat on herran vuonna 2021 meille Härmäläisille saatavilla / edullisimpia kryptovaluuttoihin sijoittamista varten? Nordnet ei ainakaan tarjoa mahdollisuutta suoraan hankkia kryptoja - sertifikaatteja ainoastaan valikoimassa.

 

Itse olen vielä tuore tapaus kryptosijoittamisessa, takana on kuukauden harjoittelujakso, joten kovin syvällä rintaäänellä en osaa neuvoa. Pörssejä/alustoja on tosiaan useita ja käytännöt on kohtuullisen kirjavia. Mä raakkasin heti pois ne, joiden maksut hoidetaan luottokortilla, paypalilla tms ja ensin pitää ostaa markkinahintaan bitcoineja tms, jotta voi ostaa kryptoja. Noista himmeleistä tulee potentiaalisesti ihan hirveä kirjanpitohärdelli ja verohelvetti, jos kauppaa meinaa vähänkään enempää tehdä.

Mä kävin tarkemmin läpi seuraavat... Coinmotion, Coinbase, Kraken ja eToro. Coinmotionissa on hyvää kotimaisuus ja se, että se on fivan hyväksymä ja valvoma toimija. Hinnat on tosin kohtuullisen suolaiset. Ja näppituntuma on, että preemiot ei myöskään ole ihan halvimmasta päästä. Homma sinällään toimii, mutta koska varsinaiset kaupat tehdään ”oikeissa” pörsseissä, on seuranta vähän kökköä. Jos meinaa ostaa erän perus kryptoja ja jättää säilöön, niin varmaan ihan ok. Jos jotain eksoottisempaa haluaa salkkuun, niin minimisijoitus on 10k ja palkkio kova. eTorossa joku tökki jo alkumeterillä, joten heivasin sen pienen ihmettelyn jälkeen. Kraken vaikutti selkeältä ja sinne avasin tilin. Lähetin sinne koemielessä pienen summan, mutta sainkin pankista soiton, että ei onnistu. Krakenissa ei sinällään kuulemma ollut mitään vikaa, mutta rahansiirroissa oli kuulemma ollut ”hankaluuksia”.  No sitten oli vuorossa Coinbase ja siitä Pro versio. Siellä homma on toiminut mutkattomasti ja myös pankki on ollut tyytyväinen. Coinbasen eurotoimisto on Irlannissa ja pankki Virossa. Rahansiirrot menee SEPA siirtoina nopeasti ja ilman kuluja. Valikoimista löytyy pitkä lista kryptoja, joilla kauppaa voi käydä euroilla. Helppoa kuin heinän teko. Välityspalkkio on ainakin Coinmotioniin verrattuna kohtuullinen ja tippuu merkittävästi, jos kauppaa tekee isommalla volyymillä. Alun harjoittelun jälkeen mulla on nyt koko positio Coinbase Pro:ssa ja homma toimii.

Danskella tuli mulla ongelmia Krakenille SEPA siirroissa. Aiemmin toimi ok. 

Näytä koko viesti
Reddit Wallstreetbets - 27.1.2021 01.15

Indrid Cold kirjoitti:

ihan tyhjän päällä näkyy kurssi roikkuvan

GME: GameStop Corp - Stock Price, Quote and News - CNBC

kun menee alle 200 taalan niin kyyti on kylmää alaspäin

GME Open Interest, Volume and Max Pain (maximum-pain.com)

 

Blackrock myy varmasti kaikki osakkeet näillä hinnoilla, veikkaan että osake menee reilusti alle 100 taalan huomenna

Eikai siinä sitten muuta kun painaa shorttia sisään? :)

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 26.1.2021 11.51

Kryptonovi kirjoitti:

 

Casteliero kirjoitti:

Ethereum on nyt uusilla alueilla, kun ATH meni äsken rikki. Helmikuu voi olla mielenkiintoinen.

 

Ethereum on kieltämättä mielenkiintoisessa vaiheessa. Instituutiot ovat kasvattamassa positioita. Oma ETH setti on rakennettu pitkällä holdilla. Vähän olisi kuitenkin mahdollista vielä lisätä omistusta kuun vaihteessa. Yksi asia joka hieman askarruttaa on, että ETH:sta en ole löytänyt samanlaista teknistä analyysiä kuin BTC:sta, jossa analysoitaisiin mahdollisuuksia takapakkiin ja rajoja missä kohtaa kannattaa olla taas ostohousut jalassa. BTC:sta löytyy enemmän analyysiä siitä miten hinta kehittyy lähiaikoina...ell jos 32-33k raja ei pidä voidaan pudota reilusti alle 30k, ennen kuin härkä pääsee taas irti.

Kannattaa seurata youtubessa Jordan Lindsey:tä Conquer trading & markets. Käy läpi joka päivä myös altcoinit, forexit, metallit yli 20v teknisen analyysin kokemuksella. Vahva suositus. Itsellä kanssa positiota ethereumissa ja polkadot:ssa, noista platformeista, vaikka ne onkin vielä spekulatiivisia kuten kaikki paitsi bitcoin nähdäkseni. 

 

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 20.1.2021 11.35

jarree kirjoitti:

 

Casteliero kirjoitti:

En muista mistä uutisesta tuon määrän sain, mutta tuossa on uutista aiheesta: https://www.coindesk.com/bitfinex-says-its-nearly-done-turning-over-documents-to-nyag

Ja tietty tuo tutkinta koskee pääasiassa sitä 850miljoonan bitfinex lainaa, ei niinkään tuota backed by dollar asiaa, mut eiköhän sekin selviä samalla, jos siellä jotain on.

 

En ymmärrä mikä voi olla syy järjestämättä tuota dollarivarantojen auditointia, jos asiat on kunnossa. Ei siihen mitään tutkintaa pitäisi vaatia, mikä vaan big4 talo asialle ja homma on ulos kuukaudessa.

Ihan niinkuin Wirecardin kohdalla :)

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 5.1.2021 10.34

timoss kirjoitti:

Olisko jollakulla ketjussa aikaa joko puoltaa tai ampua alas stock to flow -ration seuraaminen liittyen esim. bitcoiniin?

Planb:n S2F mallilla on ainakin hyvä seurata aikaa seuraavaan halvingiin ja alkaa näin valmistautua mahdolliseen bull vaiheen exittiin sekä bear markkinaan. Hinnan ja exitin osalta enemmän suuntaa antava ainakin omasta mielestä. Pi cycle top indicator on antanut historiallisesti aika hyviä exit paikkoja. https://www.lookintobitcoin.com/charts/pi-cycle-top-indicator/.

 

Näytä koko viesti
Fortum - 4.12.2020 12.13

Bingo53 kirjoitti:

 

Tinggeli kirjoitti:

Se mikä ympäristäjärjestöiltä on jäänyt huomioimatta, on että tarvitaan helposti käyttöön otettavaa säätövoimaa kuten vesivoima ja hiilivoima (muitakin on). Kumpikin on tällä hetkellä pannassa.

 

Kyse ei ole pelkästään säätövoimasta vaan lisäksi siitä, että sähkön jakeluverkon hallinta heikkenee, jos siinä ei ole riittävää inertiaa taajuusmuutosten kompensoimiseen.

Inertia tulee pyörivien massojen huimamomentista. Aurinkoenergiassa ei ole pyöriviä massoja ja tuulivoimaloiden sähkö tulee taajuusmuutajien kautta, joten niissäkään ei ole momenttia. Akuilla sähköä säilöttäessä inertia ei lisäänny.

Jos taajuus laskee hyvin paljon, saatetaan joutua tilanteeseen, jossa sähköjärjestelmän toiminnan pelastamiseksi kytkeytyy automaattisesti irti merkittävä määrä kulutusta.

Perintestä tapaa tuottaa sähköä pyörivillä laitteilla tarvitaan edelleenkin. Inertiaan vaikuttaa paitsi pyörivän massan määrä, myös sen pyörimisnopeus. Suuria, hyvin suurella kierrosnopeudella pyöriviä massoja on erityisesti lauhdevoimalaitoksissa. Ydinvoimalat kasvattavat inertiaa eniten. Myös vesivoimassa on pyörivää massaa, mutta vähemmän kuin lauhdevoimalaitoksissa. Ne myös pyörivät hitaammin.

Lähde: Sähköjärjestelmän matalan inertian hallinta (fingrid.fi)

Jos töpselistä haluaa sähköä, myös sen luotettava jakelu on hallittava. Pelkkä vihreys ei riitä.

 

 

Kiitos kun jaksoit avata vielä Inertian kansalle. Tämä alkaa menemään jo suurimalla osalla ohi insinööreistäkin, vaikka on tavattoman tärkeä sähköverkon toiminnassa. 

 

Näytä koko viesti
Fortum - 1.12.2020 11.44

FinnishDGI kirjoitti:

 

kravaattikukko kirjoitti:

1. FortumUniperilla on varsin paljon säätyvää tuotantoa

 

Tavattoman hyvä selitys asiasta, jota ei ole tullut pohdittua itse. 

Oletko perehtynyt tai pohtinut miten/millä aikajänteellä akkuteknologian kehitys vaikuttaa tulevaisuudessa säätösähkön tarpeeseen noiden uusiutuvien kanssa? 

Kovastihan tähän kehitykseen on odotuksia taidettu ladatta (esim. Teslan kohdalla), mutta en ainakaan itse tiedä yhtään kuinka kaukana kaiken kaikkiaan ollaan tuon mittakaavan tarpeista.

Akut tulevat ensisijaiset Suomessa Fingridin aFRR reserviin eli automaattiseen taajuudenhallintaan, jolla saadaan pidettyä 50Hz taajuutta verkossa helpommin. Tämä johtuu siitä, että akustot reagoivat nopeasti, mutta niitä pitäisi olla todella paljon vaikka yhden kaupungin yhden tunnin sähkökatkoon. Teslan akusto Australiassa taitaa kattaa noin 30 000-40 000 hengen kaupungin, jos en väärin muista. Tässä tulee termi kysyntäjousto (tai kulutusjousto), jossa loppukäyttäjien on jatkossa osallistuttava verkon tasapainotukseen. Pojoismaissa on maailman paras sähköverkkoinfra mittarilukioineen, kohtuu nopeasti muuttuva regulaatio ja mm. sen takia nyt jo pk-yritykset pääsevät helposti esim. Helenin tai Fortumin kautta joustopalveluihin mukaan. Jatkossa myös kiinteistöt tulevat automaation kautta entistä enemmän mukaan joustoon, niin näkisin, että Fortumilla on Pohjoismaissa paljon paremmat pilotintimahdollisuudet uusiin teknologioihin, kuin Saksassa näissä asioissa.

Tosiaan Stattnet on Norjalainen ja Kräftnät Ruosin pulju menivät sekaisin. Infoahan näistä perusasioista löytyy varsin paljon esim. Fingridiltä https://www.fingrid.fi/sahkomarkkinat/markkinoiden-yhtenaisyys/johdanto-sahkomarkkinoihin/

 

Näytä koko viesti
Fortum - 30.11.2020 11.56

Juicci kirjoitti:

 

TL kirjoitti:

 

Aki Pyysing kirjoitti:

· Generation-segmentin suojaukset pohjoismaiselle tuotannolle: loppuvuodelle 2020 noin 85 % hintaan 34 euroa/MWh, vuodelle 2021 noin 75 % hintaan 33 euroa/MWh
ja vuodelle 2022 noin 40 % hintaan 32 euroa/MWh
  · Uniper-segmentin suojaukset pohjoismaiselle tuotannolle: loppuvuodelle 2020 noin 90 % hintaan 29 euroa/MWh, vuodelle 2021 noin 85 % hintaan 28 euroa/MWh ja
vuodelle 2022 noin 55 % hintaan 24 euroa/MWh

Osaatko (tai osaako joku muu) selittää miksi suojaushinnoissa on näin valtava ero? Ei kai tuote voi olla erilainen, vai onko toinen "kivihiilipitoisempaa" sähköä tai vastaavaa? Ja onko jotain käsitystä tuleeko ero joskus tasoittumaan? Ja jos tulee, kumpaan suuntaan voi olettaa liikkeen tapahtuvan?

Nimim. Kaverit käskivät kysymään....

 

Uskoisin syyn olevan se, että Uniperin pohjoismainen tuotanto sijaitsee Ruotsissa (ainakin valtaosin) ja  Fortumin pohjoismainen tuotanto taas sijaitsee Ruotsin lisäksi myös Suomessa. Suomessa on korkeammat sähkönhinnat kuin Ruotsissa, joten Suomessa sijaitseva tuotanto saadaan suojattua korkeampaan hintaan, jolloin koko pohjoismaisen tuotannon suojaushinta nousee. Olisikin kiinnostavaa nähdä erittely suojauksista tarkemmalla tasolla (FI, SE1, SE2, SE3 & SE4). Norjan ja Tanskan osuudet, jos niitä on, ovat varmastikin hyvin pienet Suomeen ja Ruotsiin verrattuna.

 

Sähkömarkkinoita on hieman vaikea ymmärtää tavallisena tallaajana, joka on tottunut, että töpseli seinään ja läppäri lataantuu. Jotkut vähän valveentuneemmat, yleensä omakotiasujat, tiedostavat jo sähkön hinnat ja kuinka säästää rahaa lämmittämällä vähemmän. Tämä näkyy jo vuotuisessa laskussa merkittävästi (iltapäivälehtien otsikoista poiketen kuluttamalla vähemmän myös arvonlisäveroa, sähköveroa ja siirtomaksua kuluu vähemmän, koska myös ne komponentit menevät jokaisesta kulutetusta kWh:sta). Tyypillisesti yritykset tekevät suojauksia oman tiedon valossa A. suojautuakseen äkillisiltä hintojen muutoksilta (joskus on yrityksiä mennyt nurin kauan sitten) B. ennustettavamman liiketoiminnan takia C. joku muu syy mitä en tiedä. 

Sähkömarkkinat voi karkeasti jakaa 2 osioon.
1. Nordpoolin tukkukauppa, jossa käydään kauppaa esim. 10v-1pv suojauksilla eli futuureilla, optioilla ja ties millä. 

2. Kansallisen kantaverkkoyhtiön (Fingrid, Ruotsissa Stattnet) säätösähkö ja reservimarkkinoilla, joilla vastataan, että sieltä töpselistä tulee joka hetki tavaraa eikä turhia sähkökatkoja tule.

Kaikilla isoilla yhtiöillä UPM:stä sähköyhtiöihin on omat treidaajansa, jotka hoitavat sähkön hankinnan, suojaukset sekä tarjoukset eri markkinapaikoille.

 

Jotta voi miettiä Fortumin tulevaisuutta Uniperin kanssa, niin täytyy miettiä, että mitä sähköverkoissa ja tuotannossa on tapahtumassa. Nyt on poliittisesti tuettu paljon tuulivoimaa, jota on sittemmin rakennettu tietenkin Suomeen, mutta helvetin paljon Ruotsiin ja Norjaan viimeisen 2 vuoden aikana. Sama tapahtui Saksassa, jossa rakennettiin tuulivoimaa todella paljon, mutta kukaan ei halunnut siirtoverkkoja takapihoille, niin pari vuotta sitten oli 1000km/9000km tavoitteesta täynnä. Tanska oli ensimmäinen, joka rakensi puoli maata täyteen tuulivoimaloita ja Ruotsi/Norja pääsi ostamaan edullista sähköä päivisin ja myymään kalliimmalla säätösähköä iltaisin. Tästä päästään siihen, että tuulivoima ja aurinkovoima tarvitsevat aina mukaan säätyvää tai nopeasti säätyvää voimaa. Näiden nykyisten voimaloiden edullinen hinnoittelu on ihan älytöntä, koska nyt on tuettu sitä, että rakennetaan voimaloita, mutta rakentajilla ei ole velvoitetta hoitaa säätövoimaa mukaan tai tilalle. Lisäksi voimalat yleensä ovat skutsissa, joka tarkoittaa, että kantaverkkoyhtiö (veronmaksajat ja sähkönkäyttäjät) maksavat siirtoyhteydet ko. sijainteihin. Ruotsissa on pelkästään parina vuonna rakennettu tuettua tuulivoimaa koko Suomen kapasiteetin verran vuosittain. Koska kapasiteettia on rakennettu erittäin paljon, niin sitten on havahduttu siihen, että sähköverkot ei ole rakennettu vaihtelevan tuotannon varaan. Verkko on tyypillisesti toiminut siten, että tuotanto (hiili-, ydin-, vesivoima) on tasaista ja se puksuttaa. Näin ollen kun kulutus on lisääntynyt talvisin, niin on painettu nappia ja nostettu tuotannon tehoa. Vaihteleva uusiutuvien tuotanto aiheuttaa kuitenkin erittäin suuria heittoja päivittäiseen ennusteisiin. Tuulta kun ei voi kovin hyvin ennustaa, että millä minuutilla ja tunnilla se lopahtaa. Näin ollen Olkiluoto 3:n teoreettisen tehon verran tuotantoa saattaa tipahtaa liian ajoissa pois ja tämä pitää tasata jollain. Tämä muutos aiheuttaa kysyntää nopeasti säätyville tuotantomuodoille, joita Uniperilla ja Fortumilla on on esim. modernit kaasuvoimalaitokset Saksasa, vesivoimalaitokset (joita ei muuten voi rakentaa enää). Lisäksi tämä nostaa hintoja säätö- ja reservimarkkinoilla.

Sähköverkon tasapainoa mitataan hertseissä ja tavoitteena on pitää se mahdollisimman lähellä 50 Hz. Tämän vaihtelu (en jaksa etsiä kuvaajaa) on noussut viimeiset 20 vuotta merkittävästi ja tulee lisääntymään entisestään. Vaihtelevat tuotantomuodot tulevat nostamaan tätä ja se aiheuttaa kysynnän nousun säätösähkömarkkinoilla. Sen sijaan tukkusähkömarkkinoille on tullut hintahäirikkö eli valtiontuet, joka on aiheuttanut sen, että kannattamattomat hiilivoimalat ovat poistuneet Pohjoismaista. Tämä on hyvä asia, mutta samalla sähkön hinta on ollut erittäin alhaista ja aiheuttaa markkinavääristymää, kuten aina erinäisissä tukimekanismeissa. Siihen syssyyn kun lisätään tuuliset päivät, niin meillä on tilanne, jossa markkinahinnat ovat nollassa tai miinuksella eli isoille sähkön käyttäjille maksetaan siitä, että ottavat ylituotantoa vastaan. Samaan aikaan siirtoverkkojen rakentaminen ei meinaa pysyä perässä edes Pohjoismaissa. Ruotsissa on monta eri hinta-aluetta ja nyt kun Etelä-Ruotsista poistui 1 ydinvoimala, niin siellä Stattnet on varoittanut sähköpulan mahdollisuudesta, koska siirtoverkot eivät vedä. Näiden rakentaminen ei ole mikään nopea toteutus sitten koskaan (regulaatio, valitukset, suunnittelu yms). Tämä on aiheuttanut myös sen, että maan sisällä voi oll suuria vaihteluita eri hinta-alueilla. Tyypillisesti kuitenkin Suomen hinta-alue on ollut suhteellisesti paljon kalliimpi. Jos katsoo Fingridin tilastoja, että emme ole sähkössä omavaraisia, niin se ei ihan pidä paikkaansa vaan markkinoilta (Ruotsista, Venäjältä) on halvempaa ostaa tavaraa kun tuottaa sen hetkisillä tuotantomuodoilla Suomessa.

 

Kaiken voi kiteyttää, että sähköä on, mutta kulutus ja tuotanto ei yleensä ole oikea aikaista.

 

En ole tehnyt Fortumista sen kattavampaa analyysiä, mutta oma filosofia perustuu seuraaviin asioihin, joissa kiinnitän huomiota:

1. FortumUniperilla on varsin paljon säätyvää tuotantoa

2. Fortumilla ollut hyvä projekti, jossa olemassaolevia vesivoimaloita modernisoidaan (saadaan nostettua vanhan voimalan tehoa merkittävästi)

3. Fortum on positioitunut tulevaisuuden teknologioihin varsin hyvin

4. Sähkön tarve ei ole hirveästi vähenemässä, koska myös kiinteistöjen pitää alkaa pudottamaan CO2 päästöjä (euroopassa lämmitetään kaasulla), niin myös sen pitää sähköistyä (lämpöpumput) ja sähköautoja runnotaan nyt läpi.

 

Näytä koko viesti