Olet täällä

Tesla Motors ja vinoutunut todennäköisyysjakauma - täydellinen shortti vai shorttaajan mahalasku? - 14.7.2020 04.04

Tinggeli kirjoitti:

 

kravaattikukko kirjoitti:

Jatkossa sähkömarkkinoille tulee operaattoreita, joilla on ns. virtuaalivoimaloita, jotka koostuvat laajalla alueella olevista kulutuslähteistä ja mm. akuista.

 

Suomessahan on jo hyvin paljon sähköntuottajia. Jos ei oteta huomioon entisiä kunnallisia sähkölaitoksia, niin moni yritys (esim. UPM ja Stora Enso sellun keiton sivutuottena) ja moni yksityinen (aurinkopanelitm tuulivoimalat yms) tuottaa jo sähköä verkkoon. Esim. Fortum ostaa kaiken ylimääräisen uusiutuvilla tuotetun sähkön.

https://www.fortum.fi/kotiasiakkaille/aurinkopaneelit/oman-tuotannon-myy...

Eli kyllä Tesla voi olla yksi tuottaja muiden joukossa. Eri asia on sitten mihin hintaa sähkö-tukkuri ostaa Teslan sähkön ja mihin hintaan se myy sähkönsä Teslan varastoon. Millaisen katteen Musk välistä saa. Teslahan ei tuossa mallissa tuota sähköä vaan ainoastaan varastoi, ainkaan alkuvaiheessa? Eikö Solarcity lähes kaatunut jo?

Tesla ei suoranaisesti olisi sähköntuottaja, kuten Fortum tai Helen vaan uskoisin, että kannattavin liiketoimintamalli esim. Pohjoismaissa olisi kantaverkkoyhtiöiden reservituotteissa  https://www.fingrid.fi/sahkomarkkinat/reservit-ja-saatosahko/taajuusohjattu-kaytto--ja-hairioreservi/ 
Käytännössä esim. kaikki latauksessa olevat autot muodostavat akkuvaraston ja ne on myyty häiriöreservimarkkinapaikalle. Jos sähköverkossa tulee ongelma, niin ne osallistuvat esim. verkon taajuuden säätöön häiriötilanteessa. Kyseessä ei siis ole tilanne, jossa koko ajan myydään isoa määrää sähköä verkkoon tai ostetaan, vaan ollaan ns. varalla erikoistilanteita varten, josta saa esim. vuosittaiset korvaukset varalla olosta sekä sitten erikoistilanteissa oman korvauksen. Aimmin ko. toiminta on ollut mahdollista vain isoille UPM, Stora ym. yhtiöille, mutta jatkossa pienemmän toimijat ovat enemmän kuin tervetulleita mukaan ja regulaatiota sekä toimintaympäristöä on jo muokattu mahdollistamaan tämä.

 

Jos Tesla pystyy toimittamaan akustoja suoraan verkkoyhtiöille hyvin skaalautuvalla mallilla, niin tässä on isoa kysyntää tulevina vuosina. Käytännössä voidaan ihan kaupunki tasolla vähentää sähkökatkoja sekä parantaa sähkön laatua loppuasiakkaille melkoisesti, kuten Australiassa on nähty. Kokoluokka oli vain todella iso siellä. 

Näytä koko viesti
Tesla Motors ja vinoutunut todennäköisyysjakauma - täydellinen shortti vai shorttaajan mahalasku? - 13.7.2020 04.06

Junas kirjoitti:

 

 

"Arvelisin myös Teslan kehittämän V2G (vehicle-to-grid) akkuteknologian antavan Teslalle ison myyntiedgen kilpailijoihin nähden. Kun autoa voi käyttää asunnon vara-akkuna niin energiamarkkina mullistuu melkoisesti. Vähän yksinkertaistetusti selitettynä tässä: https://thedriven.io/2020/05/20/teslas-switch-on-vehicle-to-grid-technology-is-big-news-for-clean-energy-shift/. En jaksa uskoa, että moni muu autovalmistaja saisi vastaavaa lanseerattua vielä viiden vuoden sisään kun ongelmia riittää muutenkin. Pidän tätä tulevaa featurea valtavana myyntivalttina kalliin sähkön maissa joissa aurinkokin paistaa paneeleihin. Asian pihvi on se, että tietyn merkkisen auton hankkimalla pystyy säästämään myös asumiskustannuksissa. "

Juuri kun kirjoitin, että en usko V2G:n ja varsinkaan Teslan osalta en uskonut, koska oli "tieto" 3-4v takaa, että ei ole lähdössä moisiin toteutuksiin. No kehitys kehittyy ja siellä onkin jo ko. toteutus viritteillä.

Veikkaisin, että suurin pilotointipotentiaali on kehitysmaissa, joissa sähköverkot ovat paskassa kunnossa ja sähkökatkoja tulee usein. Kuten mm. Amerikan Yhdysvallat ja California :)

Sähkökatkojen takia saattaisi olla tarpeellinen jopa asuintaloissa, mutta virtuaalivoimalana voi osallistua suurempana poolina esim. taajuudenhallintaan.

 

 

Näytä koko viesti
Tesla Motors ja vinoutunut todennäköisyysjakauma - täydellinen shortti vai shorttaajan mahalasku? - 13.7.2020 03.14

hawkofarroyo kirjoitti:

"Tesla sai jo esim. briteissä sähköjakelijan toimiluvat. Ei ole kovin huono bisnes varastoida sähköä silloin kun se on halpaa ja myydä sitä silloin kun se on kallista. Eikä varsinkaan toimia operaattorina tässä bisneksessä kun muut tahot maksavat itse akkuinvestoinnin"

ABB, Wärsilä, Siemens, Hitachi, yms yms.
Ovat miettineet/toteuttaneet samaa.

Mutta sähkö ja varsinkin "huoltovarmuus" ei ole niin yksinkertaista kuin bittien vääntäminen. Ks. Olkiluoto projektin venyminen.
Turvallisuus on niin suurella arvolla että ei voi riskeerata.

En usko alkuunkaan että Tesla tulee menestymään sähköverkkojen alalla. Siellä on niin paljon sillisalaattia.

sinun pitää rakentaa omajörjestelmäsi toimimaan satojen toisien toimijoiden järjestelmien kanssa.

Auto on tähän verrattuna yksinkertainen ja suljettu järjestelmä.

Esim. Wärtsilä myy jo hybridivoimaloita, jossa on aurinkopaneelikenttä, bio tai lng dieselit sekä akkupuskurit.

Joten miksi Wärtsilän kurssi ei keuli 500%

Siis on noissa ratkaisuissa tulevaisuus, joo, kyllä, mui bien. 
Käänteentekevää akkua on kehitetty 30v, joten miksi Teslan akku olisi niin poikkeava.
Jos julkaisevat jonkin superakun, vuosi niin kaikilla on samankaltainen. 

Voidaan mennä "telakalle" ja kysyä, koskas laivoista tulee sähköversioita? Kuulen jo naurun.

Teollisuus on niin käsittämättömän vanhanaikaista, sitä on yrittänyt moni muuttaa tuloksetta. Miksi?

Vanha brittiläinen sananlasku: never touch running system

Sähköverkoissa jne ei voi lähteä kokeilemaan toimisikohan tämä, noh tehdään uusi päivitys. Ja sitten korjataan seuraavat bugit.

Tesla on hauska automerkki, mielenkiintoinen teknologiafirma. Sähköverkkojen järjestelmätoimittaja, ei, ei, ei...

Ei akkujen lisääminen sähköverkkoon ja osallistuminen markkinoille mitään tähtitiedettä ole. Akustoja voidaan käyttää osana sähköverkkoa kysyntäjoustossa eli tasaamaan sähkön tuotannon ja kulutuksen suhdetta tai akkujen tapauksessa vielä useammin esim. automaattisessa taajuudenhallinnassa. Teslan akusto, joka meni Australiaan on tällä hetkellä (käsittääkseni vieläkin) isoin sähköverkkoon kytketystä akusta (https://www.popularmechanics.com/science/a31350880/elon-musk-battery-farm/). Akusto on esimerkiksi Helenillä Ruoholahdessa, mutta huomattavasti pienempi. Tyypillisesti akustoilla on erittäin nopea vasteaika, jolloin saadaan ylläpidettyä sähköverkon taajuusvaihtelua (pyritään pitämään 50Hz:ssä Suomessa). Lämpimissä maissa on suuri ongelma se, että heikosti toimivat sähköverkot kaatuilevat ja se on erittäin kallista. Jos omistat sähkön tuotantoa tai isompaa kulutusta, niin voit osallistua kantaverkkoyhtiön reservimarkkinoille esim. tuottamalla sähköä kipeästi tarvittavalla hetkellä, jolloin hinnat ovat kalliita (esim. varavoimakoneet). Vastaavasti isona kuluttajana voit pysäyttää teknisesti järkeviä toimintoja laitoksessa niinä hetkinä, kun hinta on tarpeeksi suuri ja toteutus on teknisesti, rahallisesti sekä tuotannollisesti järkevä.

 

Esim. Suomessa on useita kantaverkkoyhtiön ylläpitämiä reservejä, joihin voi osallistua myös isolla akustolla https://www.fingrid.fi/sahkomarkkinat/reservit-ja-saatosahko/automaattinen-taajuudenhallintareservi/ Akustojen rooli sähköverkoissa tulee varmasti jatkossa kasvamaan, koska sähkötuotanto on muuttanut muotoaan entistä enemmän uusiutuviin tuotantomuotoihin. Suurelta yleisöltä menee se asia ohi, että uusiutuva sähköntuotanto aiheuttaa entistä enemmän taajuusvaihteluita sähköverkkoon, josta aiheutuu tämä tarve kulutuksen joustoon (s. 29 https://www.svk.se/contentassets/9e28b79d9c4541bf82f21938bf8c7389/stet0043_nordisk_rapport_hele_mdato1.pdf). Toisinsanoen kyseistä tuotantomuotoa esim. tuulivoimaa ei ole suunniteltu perinteisiin sähköverkkoihin, joissa oletetaan sähkön tuotannon olevan tasaista ja keskeytyksetöntä. Ongelma aiheutuu esimerkiksi tilanteessa, jossa kulutusta on paljon ja tuulituotannon määrä putoaa nopeammin kuin arvioitiin ja sähköntuotannon reservit eivät kerkiä tarpeeksi nopeasti paikata menetettyä tuotantoa. Isoja ongelmia on ollut mm. Saksassa.

 

Jatkossa sähkömarkkinoille tulee operaattoreita, joilla on ns. virtuaalivoimaloita, jotka koostuvat laajalla alueella olevista kulutuslähteistä ja mm. akuista. Aivan hyvin Teslalla voisi olla oma bisnes tässäkin. Sinänsä itse en usko, että autojen akkuja tullaan käyttämään edes taajuudenhallinnassa, vaikka tästä on jonkinnäköistä bisnestä odotettu. Pidän Fortumia myös erittäin järkevänä investointina, koska he ovat saaneet mm. Uniper kauppojen mukana säätövoimaa ja tätä tullaan Euroopassakin tarvitsemaan jatkossa enemmän. Tämä tietää hintojen nousua säätöreservien omistajille. 

Näytä koko viesti
Kulta sijoituskohteena - 10.7.2020 10.16

Voiman Sam Laaksolla ollut pari kertaa hyvin osuvat ennustukset kullan hinnan tulevaisuudesta ja nyt tuli uusi loppuvuoden ennustus. 

https://www.voimagold.com/insight/how-high-can-gold-go-in-2020

Näytä koko viesti
Tamturbo - 18.5.2020 10.40

Kaikkialla teollisuudessa tarvitaan paineilmaa ja tämän tuottaminen aiheuttaa kustannuksia kuten myös  paineilman häviöt. Alan teknologia on ollut varsin jämähtänyttä pidempään ja nyt kun teknologia on saatu toimimaan, niin ratkaisu pudottaa kustannuksia tuotannossa. 

Mitä tiedän yhtiöstä, niin teknologia puolella väki on osaavaa ja yhteistyökumppanuuksia on lähdetty leipomaan aikaisessa vaiheessa. Uskoisin,että suurimpia haasteita on tuotannon skaalautuminen ja  sen vaativa suuri pääoman tarve. 

Näytä koko viesti
Kulta sijoituskohteena - 14.5.2020 05.14

Suosittelen Sam Laakson 200 sivuista lopputyötä kullasta ja sen markkinasta https://www.skalcapital.com/thesis/

Kaverilla ollut muutenkin aika asiallisia tipsejä tuohon kullan kurssien ennustamiseen parina viime vuonna: https://www.viisasraha.fi/N%C3%A4k%C3%B6kulma/Kullalle-on-tulossa-kova-alkuvuosi

https://www.arvopaperi.fi/uutiset/asiantuntijalta-raju-vaite-kullan-hinta-nousee-5-000-dollariin-muutamassa-vuodessa/3feaf2c5-6d4e-46e5-8694-032bd4fed909

 

 

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 27.3.2020 09.35

Cuomolta erittäin hyvä katsaus New Yorkin tilanteesta, joka on ja tulee olemaan Yhdysvaltojen Italia. En sinänsä ihmettele, jos Cuomosta vielä joku päivä presidentti tulee tuolla esiintymisellä ja johtajuudella. Vaatii tiukasti liittovaltiota mukaan, koska aikaa on arviolta 2 viikkoa ennenkuin tilanne räjähtää. Hassua miten Korona tulee jenkkeihin, kun he ovat housut nilkoissa koko casen suhteen. 

https://www.youtube.com/watch?v=mYgzaHe24UQ&feature=youtu.be 

Näytä koko viesti
Koronavarmat firmat / osakkeet - 19.3.2020 03.36

Tästä kurssirakettia: Faron Pharmaceuticals Oy

22.2.2020 Turun sanomat  https://www.ts.fi/uutiset/talous/4869169/Turkulaisen+Faronin+kehitysputkessa+oleva+tehohoitolaake+Traumakine+voisi+auttaa+koronaviruspotilaita

Tänään arvopaperi ja kauppalehti

https://www.arvopaperi.fi/uutiset/koronalaaketta-kehittavassa-faronissa-on-ainekset-kurssiraketiksi-listautui-helsingin-porssin-kasvumarkkinalle-joulukuussa/7373181e-9f7c-42e0-a33f-08c208d528c1

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/suomalaisyhtion-laakkeella-voi-olla-ratkaiseva-merkitys-koronaepidemian-hoidossa-laajat-varastot-jo-valmiina-vain-myyntilupa-puuttuu/ca4d39f3-a1fc-46ad-b28c-1169482335ce

LSX World Congress 2019 Presentations

https://www.youtube.com/watch?v=rIB9kCbIzts

Näkisin, että FDA ottaa varmasti tämän nopeasti testiin, koska Jenkeissä on nyt nopemmalla luvituksella menossa Koronaan liittyvät lääkkeet. Käytännössä kilpailijaa ei ole ja lääke pääsee nopeasti kovaan mankeliin, kun tutkimusaineistoa tulee ovista ja ikkunoista.

edit. näköjään oli jo päässyt FDA trialiin http://otp.investis.com/clients/uk/faron/rns/regulatory-story.aspx?newsid=1377393&cid=2223

"– Tieto on täällä. Ei meillä ole suoranaisia kilpailijoita, Jalkanen sanoo.

Vakaviin keuhkovaurioihin ei ole tällä hetkellä farmakologista hoitoa ja tehohoidossakin kuolleisuus on 35–45 prosenttia. Britanniassa tehdyissä Faronin faasi II -tutkimuksissa Traumakine alensi kuolleisuutta yli 80 prosenttia.

Parhaillaan riehuvan koronaviruksen ohella vakavia keuhkovaurioita aiheuttavat muun muassa influenssat, Sars, Mers, sikainfluenssa, keuhkokuume ja erilaiset onnettomuudet."

 

Näytä koko viesti
Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 14.2.2020 02.18

Fooler kirjoitti:

Kiitti mielenkiintoisesta blogista!

Jos sallit, niin olisi pokeriaiheinen kysymys. Kaikki ketkä profileeraavat itsensä pokeriammattilaisiksi tai puoliammattilaisiksi ovat aina vain voittaneet. Esimerkiksi Sijoitustiedossa kaikki ketkä ovat pelanneet pokeria ovat voitolla, jotkut enemmän ja jotkut vähemmän. Myös jos katsoo paljonko parhaimmat pelaajat ovat tehneet voittoa, ovat summat melko suuria. Lisäksi enemmän tai vähemmän kaikki ovat aloittaneet 0:asta (ainakin näin väittävät). Ymmärtääkseni pokeri on kuitenkin zero-sum game, toisin sanoen joku voi voittaa vaan, jos joku toinen häviää? Kysymys on siis, että ketkä ovat niitä häviäjiä. Onko tosiaan niin, että on niin paljon varakkaita liikemiehiä ketkä vain jatkavat pelaamista, vaikka häviäisivät miljoonia ja näin ollen mahdollistavat kaikkien muiden voitot?

Eiköhän suurin osa pelaajista ole tavallisia pokerin tavallisia harrastajia, josta raha peleihin tulee. Suurin osa varmaan pelaa tappiollista, osa +-0 ja tietty osa voitollista. Mitä ylemmäs mennään pelin koossa, niin taitotaso kasvaa nopeasti ja toki siellä saattaa heikkomman taitotason omaavia varakkaampia pelaajia on aika ajoin mukana. Näitä tyypillisesti jo puoliammattilaisetkin saalistaa, jos semmoinen eksyy peleille, mutta ei niitäkään ihan puussa kasva. 

Omassa tuttavapiirissä ammattimaisesti pelanneista ehkä yksi harjaa vieläkin, mutta hänellä myös muuta bisnestä pokerin puolella. Muuten ovat ajautuneet omiin ammatteihinsa eri syistä: intohimo uutta juttua kohtaan, pelit heikentyneet/kadonneet tietyiltä saiteilta (telesinassa) tai vaan hakeutuneet oikeisiin töihin opintojen loppuessa ja normaalien elämänrytmien kaipuu. Itse lähinnä harjasin pokerista ryyppyrahat opiskeluvuosien alussa, kunnes eräänä kesänä ryypättiin koko pokeri rolli.

Kiitos Jens tästä sijoitustiedon blogista. Aiemmin tuli paljon luettua pokeritiedon blogia.

Näytä koko viesti
Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 14.12.2019 10.56

Tämä oli kyllä eeppinen stoori. Pitikö Starssi seuraavana vuonna samassa paikassa turnauksen ja hotellin vai katkaisiko yhteistyön? Teittekö lokaalille poliisille mitään ilmoitusta jälkeenpäin?

Kavereita tekee automaatiohommia Kiinassa Suomen pörssiyhtiö tason firmoille ja sanovat,että siellä jos jättää läppärin lounaalla työpisteelle,niin joku on jo kopioimassa sitä konetta sillä välin. Kaikki pitää olla kryptattuna. Suosittelen tavan kansalaisille myös vähän paneutumaan salauksiin.

Näytä koko viesti