Olet täällä

Berkshire Hathaway - 10.8.2021 06.12

von Fyrckendahl kirjoitti:

Lähdin Berkshireen reilut 10 vuotta sitten tiedostaen, että Buffettilla ei ole paljon aikaa jäljellä, mutta ehdin vielä hetken olla hänen kyydissään. Lisäksi osake vaikutti edulliselta. 10 vuodessa osake ei ole ollut 10-baggeri mutta kuitenkin euroissa mitaten 4-baggeri.

Tässä sivustolla puhutaan paljon biittaamisesta. Biittaa sitä ja tätä. Biittaajan elämän tarkoitus on kai kilpailu muita vastaan. Lisäksi puhutaan, että Buffett on menettänyt tatsinsa ja BRK menestyy muita huonommin.

No, joka tapauksessa BRK on 10 vuodessa biitannut suomalaisen sijoittajan tavalliset vertailuindeksit OMX Helsinki GI ja OMX Helsinki 25 GI, siis tuottoindeksit sisältäen osingot. Toisin kuin indeksisijoittajalta, Berkshire-sijoittajalta ei vähennetä hallinnointipalkkioita. Lisäksi koska Berkshire ei maksa osinkoja, ei ole tarvinnut maksaa verojakaan. Niinpä sijoituksen arvosta on 75 % realisoitumatonta arvonnousua. Maksamattomina veroina se vastaa noin 25 % sijoituksen nykyarvosta. Tämän verran valtio on rahoittanut sijoitusta. Alkupääoma 25, minulle kuuluva arvonnousu 50 ja valtiolle kuuluva arvonnousu 25. 

Jos olisin treidannut osakkeilla yhtä hyvällä menestyksellä, salkun arvo olisi tällä hetkellä 75. Verot 25 olisi jo maksettu. Lisäksi olisin käyttänyt treidaamiseen lukemattomia tunteja aikaa. 

Seuraavaan 10 vuoteen lähden 25 prosentin "velkavivulla", jonka tarjoaa Suomen valtio. Toisin kuin tavallisella lainalla, realisoimattomalla verovelalla ei ole eräpäivää, siitä ei peritä korkoa eikä vakuuksia vaadita. Takaisinmaksuajan voi itse valita.

Kuluneet 10 vuotta ovat olleet pörsseissä pääsääntöisesti hurjaa nousukautta, jolloin Berkshiren tapaiset osakkeet yleensä häviävät indeksille. Siihen nähden on erikoista, että Berkshire on jopa voittanut suomalaiselle relevantteja indeksejä. Toki S&P 500 -indeksisijoitus on (euroissa) vastaavana aikana ollut 5-baggeri, joten Berkshire on jäänyt oman maansa indeksille niin kuin "pitääkin".

Berkshire on siitä huolimatta ollut hyvä sijoitus. Toisin kuin monissa muissa osakkeissa, Berkshiren hinnassa on tulevaisuuden odotuksena kuolemaa ja alisuorittamista. Laskukauden koittaessa moni muu osake saattaa menettää arvoaan Berkshireä enemmän, jolloin Berkshire voittaisi indeksit, vaikka se ei itse suoriutuisikaan erityisen hyvin.

 

Eikös biittaamista yleensä verrata tosiaan indeksin biittaamiseen, sen vuoksi että hahmottaa onko mitään järkeä sijoittaa muualle kuin indeksiin?

Isosta osasta indeksi ETF löytyy myös "kasvu" vaihtoehto joka jättää osingot etf:ään. Tällä tapaa indeksisijoittajakin voi hyötyä "valtion sijoituslainasta".

 

Osake on jäänyt oman salkun ulkopuolelle, kun tuntuu että laatu on hinnoiteltu hyvin sisään ja ostohousut on jäänyt odottamaan markkinahäiriöitä.

 

Kiitoksia muuten laajasta kommentoinnistasi, selkeää ja terävää kommentointia on mukava lukea.

Näytä koko viesti
Revenio Group - 6.8.2021 12.31

Reveniosta näyttää olevan hyvin vähän keskustelua palstalla. Olisi mukava kuulla ajatuksia nykyisen arvostuksen puolesta ja vastaan. 👌🏼

Tykkään yhtiöstä. Nurkkaailmällä seurannut vuosia, kun kavereilla ollut salkussa. Fiilis on aina ollut että liian kallis, mutta jossain 30e nurkilla otin salkkuun.

Q2 tulos:

Kasvu liikevaihdossa 38% v/v

Ebit marginaali 23,7

Bruttomarginaali 69%

 

Tulos notkahti odotuksiin nähden, kurssi Laski eilen luokkaa 8%. Tulosta ilmeisesti painoivat odotettua suuremmat henkilöstökulut ja ilmeisesti Oculo ja valuuttakurssit.

 

Yhtiö ennustaa 2021 kasvun olevan erittäin vahvaa ja kannattavuuden hyvä. 

Markkina hinnoittelee rajua kasvua kurssiin. P/E luokkaa 80 ja ev/ebitda 35. 

 

 

 

 

Näytä koko viesti
Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 2.8.2021 02.22

Pakko kontrata edellisiin viesteihin. Kiitos Jens loistavasta sisällöstä mitä olet blogiin tuottanut! 🙏 Tajuttoman mielenkiintoista lukea sun ajatuksia eri juttuihin! Aina hyvät perusteet ja selkeät ulosannit!

Näytä koko viesti
Ålandsbanken - 20.7.2021 06.51

Kylläpäs kurssi kiit(t)ää tuloksesta. 🤭

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 16.6.2021 06.10

Merikarhu kirjoitti:

 

Toonie kirjoitti:

Nordnetin träkkereissä on toki se etu, että sieltä mennee tiedot automaagisesti verottajalle, ei tartte itse muistella joskus ensi vuonna, että mistäs pörssistä ja mihin hintaan mä niitä ostelinkaan, varsinkin, jos on useampia eri paikkoja missä rahojaan sijoittelee. Toimeksiantomaksut nyt tietty on Nordnetissa hieman kovemmat kuin isoissa kryptopörsseissä, mutta jos nyt ei ihan jatkuvasti kauppaa tee, niin ehkä tuon kestää.

ETHEREUM XBT kulut 2,50 % per år, tarjoajana noissa käsittääkseni on https://coinshares.com/etps/xbt-provider ja tuosta avaintietoesitteeseen: https://kids.coinshares.com/SE0010296574/KID/sv.pdf , Spreadi on ainakin Nordnetin mukaan 0,22%

 

 

Hodlaajalle träkkeri on erittäin kallis vaihtoehto. 2,5 % vuotuinen kulu on erittäin paljon yhden tuotteen seuraamisesta. Korkoa korolle toimii myös toiseen suuntaan. Omistamalla suoraan Ether tokenia kulu on NOLLA. Steikkaamalla eli osallistumalla verkon validointiin saat tällä hetkellä noin 5% - 7% APY-tuoton. Vice Versa.

Oma mielipide on, että ETHEREUM XBT on loistava ovi kryptojen maailmaan.

 

Kuinka ether tokenia saa haltuunsa nolla kuluilla? 

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 9.6.2021 06.01

Mietin ostavani Nordnetissä bitcoin/ethereum trackereita. Kai nää kohtuudella hintaa seuraa. 🤔 Voikohan/kannattaako näitä ostaa ost tilille?

 

 

 

Näytä koko viesti
Ålandsbanken - 24.3.2021 05.46

Sijoitustieto kirjoitti:

 

Aki Pyysingin kolumnin aiheena #Ålandsbanken

"Rahojeni lisäksi sympatiani ovat Anders Wiklöfin puolella. Täällä Manner-Suomessa käännetään turhan usein toista poskea, kun viranomaiset jotain viestittävät."https://t.co/xrmxl3Hz96

— Sijoitustieto (@Sijoitustieto) February 7, 2021

Åålannin pankin kurssi hiipinyt A/B = 30 / 27,4 euroon. Kolumnissa mainittu eps 2,52 antaa PE luokkaa 11-12. Tekisi mieli myydä, kun kurssi on kiivennyt,  mutta toisaalta tuntuu edulliselta, Pitääköhän ostaa. 🤔

Oletko Aki pystynyt istumaan käsien päällä?  😅

 

Näytä koko viesti
Ostin/Myin tänään - 24.3.2021 05.26

Tänään lähti salkusta Suominen,  1/3 osa Vincitiä sekä keräsin toisen erän Cityconia. Palstan spekulointien seurauksena tutkimatta 10%ish paino salkusta.

Suomisesta 17% ja vincitistä jotain 70-80%. Kiva kotiutellaan voittoja ost tilillä ja leikkiä treidaajaa. 🤭

Vincitiä "fanitan" edelleen, mutta lähihistorian nopea kurssinousu varmaan pyyhki enimmät kermat kakusta. Kuitusen johtaminen ja USA potentiaali rajasi myynnit keventelyyn. 

 

 

Näytä koko viesti
Betfair ja tilien sulkemiset - 17.3.2021 08.45

Onko kukaan seurannut kansainvälisiä foorumeita tai keskustelua? Onko sama malli maanosasta riippumatta? Mietin, että kärsiikö betfairin tuleva liikevaihto tälläisestä, kun tilit lukossa ja osalla porukasta ilmeisesti luokkaa lopullisesti?

 

 

Näytä koko viesti
Inflaatio - 24.2.2021 08.57

Bingo53 kirjoitti:

Näkökulmaa inflaatiokeskusteluun antaa US 60-vuoden inflaatio - ihan vähästä se ei ole hievahtanut:

Lähde: U.S. Inflation Rate 1960-2021 | MacroTrends

 

Kiitoksia Bingo53 näistä postaamistasi kuvista!

En ymmärrä. Eikö viimeiset kymmene vuotta ole elvytetty, että päästään tavoite inflaatioon (2%(?))? Graafista päätellen vain 2015 on käyty nollassa?

Näytä koko viesti