Olet täällä

Koronavirus Covid-19 - 5.5.2020 02.07

Arto kirjoitti:

Tuoreimpia tietoja:

*181 kuolleesta enintään 12 ollut alle 60-vuotiaita. Eivät kerro tarkkaa määrää.

*Yhteensä kuolleita 231, joista 46 kuollut teholla.

*Ei-parantuneita testatettuja noin 1800, mikä on kymmenkertaisesti vs. tilanne, jossa rajoitukset asetettiin

*Rajoitusten kustannuksiksi arvioitu 1,2 mrd euroa viikossa eli puolet kaikkien suomalaisten palkansaajien palkkamenoista

*Rokote tulee, jos tulee, on turvallinen jos on ehkä 6-24 kk päästä ja saadaan kattavasti annettua parissa vuodessa.

*Rokotteen haittavaikutukset ylittävät helposti hyödyt alle 60-vuotiaille, riski on ainakin suuri tähän

*Jos kaikki suomalaiset saisivat koronan, kuolisi noin 10 000 työikäistä. Laumasuojaan riittänee puolet eli 5000 kuolisi. Neljä miljoonaa työikäistä ei kuolisi.

*Koronan tukahduttaminen vaatisi nykyisten rajoitusten jatkamisen rokotteeseen saakka eli luokkaa 1,5 vuotta. Kustannus 100 mrd euroa.

*Jos korona tukahdutettaisiin Suomessa, maksaisi se jokaista säästettyä työikäistä kohden 20 miljoonaa euroa eli 500 keskituloisen suomalaisen vuoden työpanoksen.

*Julkisuus ja politiikka on täynnä höpötystä siitä, miten koronaa yritetään torjua ja miten sitä tulisi jokaisen itse välttää. Kuitenkin ainoa exit-strategia on elää normaalisti ja unohtaa koko korona.

 

 

"Tuoreimpia tietoja", mistä lähteestä nämä ovat peräisin? 

 

 

Näytä koko viesti
Laskentaekonomin sijoituspäiväkirja - 22.3.2020 11.02

Eikös dcf-mallissa voida käyttää staattista tuottovastimusta, kun yhtiön liiketoimintaan liittyviä ennusteita muokataan ympäröivän tilanteen mukaiseksi? Tällöin ei tarvitse välittää markkinoiden hinnoittelemasta riskipreemiosta, kunhan riskit huomioidaan laskelmassa?

 

 

Näytä koko viesti
Tesla Motors ja vinoutunut todennäköisyysjakauma - täydellinen shortti vai shorttaajan mahalasku? - 7.2.2020 05.45

Jeans kirjoitti:

Olisi voinut kirjoittaa tarkemmin kun monelta taisi pointtini mennä ohi. Ei siis ollut lainkaan tarkoitus vittuilla vaan laittaa ajattelemaan fiiliksesi rationalisuutta. Enkä myöskään meinaa, että olisit lähellekkään ainoa tällaisten fiilisten kanssa, vaan näihin tulee usein törmättyä, erityisesti kryptovaluuttakeskusteluissa. Joten tämä viesti ei ole pelkästään sulle.

Ja tarkoitin siis faktana, että jos pystyisit noin tarkkoihin ennustuksiin Teslan pörssikurssin kanssa, niin olen varma, että mikä vaan parhaimmista tradingyhtiöistä palkkaisi sinut samantien. Pointtini kuitenkin oli, ettet sinä, eikä kukaan muu maailmassa, pysty tuohon. Perustelen:

Viimeisen neljän tradingpäivän aikana on vaihtunut keskimäärin noin 50 miljoonaa Teslan osaketta per päivä. Tämä tekee esim. $700 dollarin hinnalla päivävaihdoksi $35 miljardia. Oletetaan, että osaat ennustaa 5% päiväheilahteluja. Esimerksi sillä tavalla, että tiedät hinnan päättyvän $750 ja se käy 5% alempana. Tällaisella vaihdolla ei pitäisi olla ongelmia ostaa esimerkiksi kahden miljardin positiota, jonka voit sitten myydä juuri ennen päivän päätöstä 5% tuotolla, eli 100 miljoonan dollarin tuotolla. Näitä treidejä ei tarvitse tehdä hirveän montaa, jotta ollaan miljardin tuotossa. Jos tiedät hinnan päättyvän $750 niin toinen tapa olisi myydä "straddle"ja eli put+call optioita 750 strike pricella, ja tienata loputtomasti rahaa, koska tiedät, että ne erääntyvät arvottomina. Ja jos sinä olisit tajunnut tämän, niin varmasti moni muukin olisi, jotka käyttäisivät tätä häikäilemättömästi hyväkseen kunnes se ei toimisi enää.

Tiedän itsekin sen tunteen, kun tuijotan tarpeeksi jonkun osakkeen kurssia ja on muutama onnistunut treidi alla, niin alkaa helposti tuntumaan siltä, että osaa ennustaa mihin se menee seuraavaksi. Tämä ei vaan ole realistista, erityisesti tällaisen kokoluokan päivävaihdon yhtiössä. Jos löytyisi jatkuvasti näin selkeitä tilanteita tehdä 100 miljoonan dollarin voitollisia treidejä, ne olisi jo tehty, ja siten niitä ei olisi enää tarjolla.

Jos olet selitykseni jälkeen edellen eri mieltä ja uskot löytäväsi jatkuvasti tilanteita, joissa pystyt tekemään 80%+ ajasta voitollisia treidejä Teslaan liittyen niin, että voitettu summa on yhtä iso, kuin hävitty summa treidin epäonnistuessa, niin olen varma, että saamme lyötyä tästä jonkinlaisen vedon, jossa molemmat ovat tyytyväisiä.

 

 

Tämä oli erittäin hyvä lisäys alkuperäiseen kommenttiin, avautui ainakin minulle tuo esitetyn alkuperäisen argumentin arvo, joka pistää kehyksen asialle.

Tykkään myös tavastasi argumentin päälle olla valmiina lyömään veto ko. Asiasta.

 

Tuntuukohan muistakin, että tätä keskustelua lukiessa pitäisi olla toisella näytöllä treidaaminen ja johdannaiset for dummies selventämässä kommentteja.

Laadukasta keskustelua kokonaisuudessaan.

 

Näytä koko viesti
Arvoa etsimässä Grahamin opeilla - 5.2.2020 09.30

Erik kirjoitti:

Tehokkuus/tuottavuus

Viimeisin productivity increasing investment - Temprakon peitto

 

Temprakon on QoD:n NASAlta lisensoima teknologia (PCM). Löysin alunperin HBS case studyn avulla (2015 syksyllä), alla linkki.

https://hbsp.harvard.edu/product/W16851-PDF-ENG?itemFindingMethod=Search

Vähentänyt heräämisiä öisin - unisyklin aikana kehon temperature regulation menee pois päältä, mikä johtaa merkittäviin lämpötilavaihteluihin. Saattaa herätä siihen, että on liian kuuma tai kylmä (peiton potkiminen pois jne).
 

Noin 40 yön käytön jälkeen sängyssä vietetty aika vähentynyt noin 10-12 minuuttia per yö. Aamuisin entistä pirteämpi - nykyään 7h riittää, ennen pidin ankkurina 7h10min. Päivisin väsyttää vähemmän ja aivofunktio on parempi. Aikasäästö per vuosi 6h, tuottavuus kasvanut jonkin verran (tätä en osaa mitata). Aivofunktiolla tarkoitan tässä kognitiota seuraavasti - keskittymiskyky, keskittymisaika per day ja uuden oppimisen step-change funktio (oppiminen harvoin on kovin lineaarista). 
 

Erittäin vahva suositus kaikille, jotka arvostaa omaa aikaansa ja aivofunktion ylläpitoa & kehittämistä. 
 

EDIT: käyttöaikaa korjattu

En ole linkin juttua lukenut, mutta kommentoin tätä viestiä joka tapauksessa. devil

 

Oletko mitannut todellista yöunesi tarvetta? Sängyssä vietetty aika voi todellisuudessa olla eri suuri kuin tarve. Ymmärtääkseni  harvalle riittää alle 8h ja erittäin harvalle alle 7 h.

Pisti silmään saavutettu hyöty, tai paremminkin sen herkkyys ja käsitys tuotteen aiheuttamasta hyödystä. Looginen päätelmä lienee, että olet poiminut kaikki low hanging fruitit pois ja keskityt pieniin parannuksiin? kommentoin ja kysyn tätä sen vuoksi koska tuote saa viestissä hyvät kehut ja itsekin lähdin miettimään hankintaa.

Kuitenkin järkevää on tosiaan ottaa helpot pois parantamalla noin 10 muuta asiaa ennen hankintaa ja ymmärtää että ilman niitä tästäkään ei ole hyötyä.

Matthew Walkerin why we sleep on oiva luku suositus näistä asioista kiinnostuneille.

Kiitoksia hyvistä kirjoituksista foorumille!

Näytä koko viesti
Kitupiikin päiväkirja - 5.2.2020 09.10

petteri kirjoitti:

Olen seurannut nyt uuden koronaviruksen etenemistä 13 päivää. Se näkyy siitä, että eka foorumipostaukseni asiasta päivätty 22.1, ei tällä foorumilla. Tämä aika on mennyt koronan perässä osin yötä ja päivää. Välillä olen unohtanut syödäkin, unet ovat monena yönä jääneet vähiin. Tässä ajassa on harhailtu ja erehdytty, kairattu tietolähteitä ja muodostettu kokonaiskuvaa.

Kun nyt pidän itseäni varsin terävänä ja monipuolisena kaverina, olen tullut siihen tulokseen, että minun täytyy olla tällä hetkellä aivan maailman absoluuttisella huipulla uuteen koronavirukseen, talouteen ja sijoituksiin liittyvässä käsityksessä. Kenellä muulla olisi voinut olla perustietoa, aikaa ja innostusta tähän mennessä niin paljon, että olisi edellä? Vaikka älykkyys jääkin vähän Mensan rajan alle, uusien asioiden, muuttuvien kokonaisuuksien ja hämärien yhteyksien hahmottamisessa olen ihan vahva.

Tulevaisuus näyttää onko kirjoitteluni tähän mennessä ollut aikaan suhteutettuna absoluuttisen jäätävää settiä vai olenko nyt vaan yksi suhteellisuudentajun menettänyt hörhö. Kohta muut ottavat hörhön kiinni ja ehkä menevät ohi. Nyt on kuitenkin ihan Messi-fiilis.

 

Sinulla on hyvä tapa kirjoittaa varsin selkeästi ja teksteistäsi yleensä erottaa selkeät faktat ja selkeät pohdinnat. Lisäksi perustelet argumentit hyvin.

En käytännössä seuraa mitään uutisia ja luulen jotta perspektiivini on neutraali. En ole siis altistunut juurikaan muille vaikutteille Corona casesta kuin blogisi ja korona ketjun kirjoituksille. Olen pääosaan kirjoituksista lähtökohtaisesti aika skeptinen, pyrin toteuttamaan tätä molemmissa ns. Bull/Bear keisseissä. Uskon olevani hieman biased ajattelemaan että epidemia ei ole niiiin kovin vakava, vaikka tosiaan ikävä keissi luonnollisesti kun kuolleita on käsittääkseni kertynyt reilusti. Joskaan en osaa sanoa, onko käsillä oleva tapaus pahempi kuin nälänhätä tai liikalihavuus ja onko uutisointi siinä suhteessa esimerkiksi rationaalista, mutta se ei nyt ole pointti ja lienee eri keskustelu.

Kirjoituksistasi tänne on minulle kehittynyt kuva, että varsinaisesti varmaa ei ole kuinka vakavasta viruksesta puhutaan. Mutta toisaalta monet osat Kirjoituksistasi viittaa ihmettelyyn miksei pörssi toimi oikein ja ehkä jonkinlaisen huoleen että onko kyseessä kuitenkin erittäin paha keissi. Jälkimmäiset olet nähdäkseni esittänyt pääosin kysymysmuodoissa. Etenkin tämä viesti sai minut pohtimaan, että kuinkahan huolissaan pitäisi olla, kun tosiaan saatat olla maailman kärkipäätä asian seuraamisen suhteen, vaikutat olevan hieman enemmän kallellaan uskomaan että tämä on pahempi keissi kuin nyt faktat antaa ymmärtää, mutta et varsinaisesti sano sitä kun ei ole faktaa tueksi. Tästä voisi päätellä että sinulla on maltillinen bias pahempaan suuntaan, mahdollisesti juurikin uutisoinnin seurannasta johtuen.

Ajattelin, että vähintä mitä voin antaa vastineeksi tekemääsi loistavaan raportointiin on antaa oma mielipiteeni ajatuksen vaihto mielessä. Olenko tulkinnut tekstejäsi väärin, oletko ajatellut että voit olla biased suuntaan tai toiseen?

Tämä on enemmän "minusta tuntuu" osiota, kuin veitsenterävää analyysiä reflektoiden viestejäsi parilta viikolta.

 

Lisäksi piti tulla kiittämään, että perustit oman blogin! Tähän mennessä timanttista tavaraa ja lukee enemmän kuin mielellään!

Kiitos jo etukäteen tulevista laadukkaista viesteistäsi foorumille!

Näytä koko viesti
Nordnet - Kysymyksiä ja vastauksia - 20.1.2020 06.16

Kuinka pitkä on nordnetin tavoiteaika asiakaspalvelu-viesteihin vastaamiselle? smiley

Näytä koko viesti
Ovaro (os. Orava) - 10.1.2020 10.04

Kiinteistöpro kirjoitti:
Aki Pyysing kirjoitti:

Pidän muuten Petteriä Suomen pätevimpänä kiinteistösijoitusyhtiöanalyytikkona. Joten sokkona beesaisin Petteriä.

Tästä on helppo olla samaa mieltä. 

Petterillä on ollut muutama aivan jäätävän hyvä analyysi tässä ketjussa. 

 

 

 

+1! Petterin kommentit tuntuu olevan yhdistelmä syvällistä ymmärrystä ja sen generoimista erittäin helposti ymmärrettäväksi tekstiksi.

Spinoffina keskusteluun totean, että olisipa mahtavaa, jos Petteri avaisi oman blogin. yes

Näytä koko viesti
Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 5.1.2020 09.58

 

Quote:

... //...

Mietin tänään kolumnin aiheita, tässä joitakin, mistä luulen että on yli 50% todennäköisyys, että saan asiasta kirjoituksen aikaan. Ei missään paremmuusjärjestyksessä:

1. Ostoslistan teko ja toteutussuunnitelma laskumarkkinaa varten. Eli mitkä osakkeet tällä hetkellä ovat listalla ja ja miten välttää sudenkuopat tässä toiminnassa. Esim. mielelläni omistaisin Googlea, mutta mieluummin vähän edullisemmin. 

2. Osakkeiden shorttaamisella rahan tekeminen. Eri shorttaustyylit - Esim hype, fad, fraud, sykleihin perustuvat shorttaukset. Mulla on jonkin verran ollut näissä menestystä. Miten shorttaamalla voi parantaa tuotto/riski suhdetta verrattuna long only sijoittamiseen.

3. Treidaa kuin guru. Eli otan 6-10 eniten muhun vaikutuksen tehneitä spekulantteja vähän Hämäläinen/Oksaharju kirjan tyyliin. Kaikkein ilmiselvimpien ajatusten sijaan (cut losses etc) voisi yrittää filtteröidä niitä mistä ei niin paljon puhuta, mutta olen todennut hyödylliseksi.

4. Mitkä ovat top X suurimmat myytit ja väärinymmärrykset markkinasta.

5. Suhtautuminen rahaan sijoittamisessa/treidauksessa/elämässä. Mediassa on aika paljon juttuja rikastumisesta, downsiftaamisesta ja sijoittamisella eläköitymisestä. Itse olen aika paljon asiaa miettinyt moneltakin kantilta-

6. Mua kiinnostaisi tehdä joka viikko joku "katsaus viikkoon" henkinen kirjoitus, jossa kävisi lyhyesti läpi tärkeimmät jutut markkinalla, mitä opin tällä viikolla, mitä luin tai kuuntelin, ja mitkä osakkeet kiinnostivat. Koitan varmaan tehdä betaversion tänne blogipuolelle ja katsoa minkälaatuista juttua saa aikaan ja tuntuuko se rasitteelta vai ilolta.

7. Ostomielessä analyysejä olisi kiva tehdä muutamasta suomalaisesta ja ulkomaisesta yhtiöstä.

8. Vähän laajemmin käsitellä miten ihmisten kannattaisi sijoittaa vrs mitä ihmiset tekevät. Näistä kirjoitellaan aika monotoonisesti Suomessa - joka vuosi samat "sijoita osinkoyhtiöihin, hajauta moneen yhtiöön" etc.. Käyn aika paljon läpi muiden, lähinnä kaupallisten tekijöiden, dataa läpi. Eli voisi tuoda vähän lisäarvoa vähän perehtyneemmälle sijoittajalle. Miten hyödyntää hajauttamista, mitkä trade-offit muiden kuin osakkeiden lisäämisessä salkkuun on. Mikä on momentumia, arvoajattelun ja muiden faktorien merkitys tuotto/riskin maksimoimiseen. Miksi systemaattinen sijoitusmalli voittaa 95%:lla ihmisistä intuitioon tai edes vakaaseen harkintaan perustuvat mallit. Tai miten huomata omat sokeat pisteet sijoittamisessa. Joku voisi ajatella, että suutari pysyköön lestissään - kirjoita treidaamisesta. Toisaalta uskon, että näistä sijoittamisen jutuista voisi olla todellista hyötyä laajemmalle massalle.

Tämmösiä muistiinpanoja tulevaisuutta varten.

 

 

Aloitin lukemaan blogiasi alusta alkaen läpi, olit tehnyt tälläisen listan aiemmin. Muistelisin että olet osan jo kirjoittanutkin kolumnin muotoon, mutta listalla on monta erittäin mielenkiintoista aihetta. 2.,4.&8. Omat suosikit listalla! yes

 

Kiitoksia taas loistavasta blogista!

Näytä koko viesti
Incap - 31.12.2019 11.28

Aki Pyysing kirjoitti:
jiikoo kirjoitti:

Mitä mieltä muuten Incapista @16,75? Toki käy huonosti jos osarissa tulee lunta tupaan mutta muuten näillä tasoilla ois periaatteessa houkutteleva pomppuun.

En paljon mitään, koska pelkään sen katetason olevan kestämättömän korkealla tasolla. Fundamenttipohjalta toki edullinen.

 

Voi olla, että on "tyhmä" kysymys, mutta eikö katetaso ym. tulolaskelmaan/tilinpäätökseen liittyvä ole juurikin fundamentteihin liittyviä tekijöitä?

Näytä koko viesti
Harrastuksena kiinteistökehitys ja muu sijoittaminen - 28.12.2019 03.10

Mielenkiintoinen avaus! Toivottavasti tekstiä tulee useasti ja mielellään paljon! yessmiley

 

Näytä koko viesti