Olet täällä

Sijoitusasunnot.com listautuminen - 15.11.2022 10.21

Henri Neuvonen kirjoitti:

 

Nagamorich kirjoitti:

Hämäläisen Karolta käypä artikkeli, joka osin haastaa yhtiön esitteen kommentointia. Quotesin alle kaksi kohtaa, joihin ei kaiketi ole kommentointia aiemmin ollut ja mitkä itseänikin mietityttää.

 

Näihin olisi mukava saada kommentit Neuvosen Henriltä. 💪🏼🤓😇

 

https://www.taloustaito.fi/Rahat/sijoitusasunnot.comin-listautuminen-her...

 

 

 

Vastasin Inderesin keskustelupalstalla laajasti tähän Karon viestiin, jossa oli aika paljon ihan virheellistäkin tietoa. Viestinumero taitaa olla 102.

 

Asiallinen vastaus kyllä! Muutenkin ihan loistavaa, että kommentoit foorumeilla kysymyksiin. 🙏🏼

Menikö minulta kommentista ohi vai jäikö/jätitkö vastaamatta tuohon, että miksi pörssistä haetaan rahoitusta? Kommentoimasta perusteella pitosalkun myynti voisi olla ajankohtainen lähivuosina ns. Portfolio koon saavuttamisen johdosta. Pörssilistautumisesta tulee ymmärtääkseni iso läjä kuluja ja tuottovaatimus asuntoihin liittyvään liiketoiminnan on ymmärtääkseni "kireä" muuttuneen korkotilanteen johdosta.  Jos pankkisuhteet on kunnossa ja korkotason nousulla on vain lievä negatiivinen vaikutus, niin miksi otetaan suhteellisen suuret varmat kulut listautumisesta, jonka valuaatioon liittyy epävarmuutta?

 

Itse pidän tyylistänne toimia ja olet kyllä onnistunut rakentamaan hyvän kuvan toimintasi/toimintanne suoraselkäisyydestä. Onnea ja menestystä tulevalle yhtiökumppanille. 🤗

 

 

Näytä koko viesti
Sijoitusasunnot.com listautuminen - 14.11.2022 11.58

Hämäläisen Karolta käypä artikkeli, joka osin haastaa yhtiön esitteen kommentointia. Quotesin alle kaksi kohtaa, joihin ei kaiketi ole kommentointia aiemmin ollut ja mitkä itseänikin mietityttää.

 

Näihin olisi mukava saada kommentit Neuvosen Henriltä. 💪🏼🤓😇

 

https://www.taloustaito.fi/Rahat/sijoitusasunnot.comin-listautuminen-her...

 

Miksi yhtiö on myynyt jalostuskohteidensa tontteja toimitusjohtajalleen ja suurimmalle omistajalleen, vaikka tietää, että lähipiiriliiketoimet herättävät kysymyksiä – etenkin kiinteistöalalla? Siirretäänkö tällä tavalla lähipiirille tuottoisaa tonttivuokrabisnestä? Pääseekö toimitusjohtaja nostamaan tonttivuokria ja imemään siten rahaa Sijoitusasunnot.comilta, vaiko kenties vasta niiltä asiakkailta, jotka ostavat Sijoitusasunnot.comin mahdollisesti myyntiin laittamat kohteet?

 

Esitteensä mukaan Sijoitusasunnot.com selvittää Pitosalkun myyntiä portfoliokauppana, mikä olisikin yhtiön liiketoiminnan kannalta järkevä siirto. Itse asiassa Sijoitusasunnot.comin olisi luullut jo myyneen Pitosalkkunsa tai osia siitä, jos ostajia olisi löytynyt vähintään taseeseen kirjatulla hinnalla.  Jos taas Pitosalkkua realisoitaisiin yksittäisinä asuntoina, Sijoitusasunnot.comin johto arvelee, että se saisi niistä 10–20 prosenttia nykyisiä tasearvoja korkeamman hinnan. Hämmentävää, ettei yhtiö ole tehnyt niin vaan hakee nyt rahoitusta listautumalla First North -markkinapaikalle.Esitteensä mukaan Sijoitusasunnot.com selvittää Pitosalkun myyntiä portfoliokauppana, mikä olisikin yhtiön liiketoiminnan kannalta järkevä siirto. Itse asiassa Sijoitusasunnot.comin olisi luullut jo myyneen Pitosalkkunsa tai osia siitä, jos ostajia olisi löytynyt vähintään taseeseen kirjatulla hinnalla.  Jos taas Pitosalkkua realisoitaisiin yksittäisinä asuntoina, Sijoitusasunnot.comin johto arvelee, että se saisi niistä 10–20 prosenttia nykyisiä tasearvoja korkeamman hinnan. Hämmentävää, ettei yhtiö ole tehnyt niin vaan hakee nyt rahoitusta listautumalla First North -markkinapaikalle.

 

 

 

 

Näytä koko viesti
Kiinteistö- ja asuntosijoittaminen - 29.10.2022 12.24

A kirjoitti:

 

Artsipappa kirjoitti:

 

A kirjoitti:

 

TL kirjoitti:

Väitän etteivät asunnonostajat tuollaisia laskelmia tee. Vaikea sanoa ovatko edes pelikentällä mutta väärän tuloksen ne minusta näyttävät antavan. Väitän ilman mitään laskelmia eli puhtaasti mutulla etteivät pääkaupunkiseudun asuntojen hinnat tässä taantumassa tule puolittumaan jollei tapahdu jotain radikaalia muutosta nykytilanteeseen (jolloin nykylaskelmatkaan eivät enää ole valideja). Katsotaan muutaman vuoden päästä kumpi oli oikeassa.

[Radikaalilla muutoksella tarkoitan esim Atomipommin käyttöä, Kiinan hyökkäystä Taiwaniin tms joka ei vielä hintoissa näy]

 

Olen samaa mieltä, että asunnonostajat tyypillisesti tuskin laskevat tällä tavalla. Millä asunto arvotetaan, mistä tiedät maksatko järkevän hinnan?

Mikä laskelmissa on väärin tai mitä en ota huomioon? Ovatko asuntosijoittajat tyytyväisiä aiempaa alempaan riskilliseen tuottoon? Käsittääkseni tuottovaatimukset olivat jo 0-korkoaikana kiristetty aika tiukoiksi.

Tuottovaatimukset ja tuotto-odotukset ovat lopulta aika yksinkertaisia laskuja. Sijoittajaahan ei periaatteessa kiinnosta lopulta kuin riskikorjattu tuotto. Näkemystä vaaditaan vuokratason tulevaisuuteen, kuluihin ym., mutta siltikin tuotto-odotus on laskettavissa hyvinkin suuntaa antavaksi -- ja voinee verrata korkosijoituksiin.

Millä logiikalla riskittömän tuoton (tällä hetkellä ainakin 2 % talletussuojattuna) prosentit eivät vaikuta asuntosijoittamisen tuottovaatimuksiin? Vaikuttaahan ne osakepuolellakin, kun yhtiöiltä vaaditaan kovempaa tulosta tai sijoitukset siirtyvät korkoihin. Yhtiöissä tosin tuottovaatimukset ovat tyypillisesti muutenkin korkeat -- ja muutenkin dynamiikkaa arvonmuodostuksessa paljon enemmän -- niin riskittömän tuoton marginaalin muutos 0 -> 2 % ei ole niin radikaali. Yhtiöltä vaadittaisiin vaikkapa 10 % tuoton sijaan sitten 12 %, jne.

 

riskitön, eli talletussuoja 100k€ asti :/ ei se vaikuta isosti mihinkään. Mitäs sen ylimenevillä tehdään? Ja 2% saa jos pitää rahoja siellä 3 vuotta! Siis sori, mutta aivan paska diili. Siinä hävitään isosti pelkästään inflaatiolle. 

Jos lasketaan oman pääoman tuotto-% niin olen kyllä tässä markkinassa hyvin tyytyväinen ostoksiin 😎 sä lasket miten lasket ja voit odottaa niitä -50% myyntiin tulevia. Voi myös olla että saat odotella. 

Oletat myös ettei korotuksia nähdä vuokriin. Se on rohkea oletus.

 

Talletussuoja 100ke per pankki. Diilejä löytyy ympäri EU:ta varmasti, Suomestakin useita. 2% per 3v lienee huonoimmasta päästä, parempiakin soppareita löytynee. Siinä tosiaan hävitään inflaatiolle (nyt 10%), mutta niinhän sitä hävitään 3,34 % asuntosijoitustuotoillakin. Näen kummatkin diilit varsin huonona.

Itse jätän näistä laskelmista pois oman pääoman tuotto-%:n, koska se on sitten aivan eri peli: millä rahalla, kustannuksella ja sopimuksella rahoitat sijoitusasuntosi. Hyvällä lainasopimuksella ja vakuusjärjestelyllä voi varmasti vivuttaa oman pääoman tuoton korkealle.

Itse miellän asuntosijoittamisen ihan vaan sellaisena, jossa rahalla ostetaan ja vuokratuottoa saadaan. Peli muuttuu merkittävästi, kun mukaan otetaan vipua eli velkaa. Varsinkin, jos/kun vipua on takaamassa vivulla ostettu asunto. Vaan mitä tapahtuu, jos vakuudet eivät riitäkään? Riippunee pankkien kanssa tehdyistä sopimuksista miten usein vakuuksien arvoja tarkastetaan! Toki jos olet saanut pankilta halpaa rahaa vaikka kiinteällä korolla ja korvamerkatulla käyttötarkoituksella (asuntosijoittaminen) ja asunnon lainan vakuudeksi, niin asuntosijoittamalla saa erittäin hyvät oman pääoman tuotot melko pienellä riskillä. Tässä sijoituskeissin tekee hyväksi pankista saatu halpa ja mahdollisesti lähes riskitön velkaraha eikä asuntosijoittaminen itsessään. Tämä muuten myös vääristää asuntomarkkinoita entisestään, kun asunnot ostetaan etupeltoon eli velalla, eli ilman että ostajilla on niihin todellisuudessa varaa. Asuntoahan ei oikeastaan edes kannattaisi ilman e.m. kaltaista velkajärjestelyä ostaa. Asuntosijoituspelissä kannattaisi lähtökohtaisesti olla mukana vaan, jos on em. velkatyökalut käytössä (suurella osalla asunnonostajia ei ole). Omalla rahalla ei ehkä kannata operoida tässä markkinassa. Mutta en tiedä onko yhteiskunnilla varaa antaa tämän himmelin koskaan kosahtaa.

Korotuksia vuokriin tehdään varmasti monissa paikoissa. Satavarmasti vuokrat tulevat nousemaan, kun inflaatio jyrrää. Kuten aiemmin kirjoitin, oletukseni on, että vuokrat ja kulut nousevat lopulta samassa suhteessa. Muu oletus vaatisi perustelua. Todellisuus tällä hetkellä on se, että monissa paikoissa vuokria ei uskalleta korottaa ja uusia vuokria joudutaan jopa alentamaan entisestä -- samalla kun taloyhtiöiden kulut järjestään nousevat. Tämän mukaan pitäisi lähtökohtaisesti juuri nyt sijoittaa, ellei sitten ole rohkea ja usko tilanteen muuttuvan itselleen suotuisammaksi. Itse uskon vuokrien ja kulujen siis tasaantuvan suhteellisesti samaksi, mutta todellisuus osoittaa juuri nyt eri suuntaan, eli kulujen suhteelliseen nousuun.

Aiemmin tehtyjen tuottovaatimuslaskujen mukaan hintojen pitäisi siis laskea merkittävästi. Miksi näin ei käy, on minulle osoitus asuntomarkkinoiden riggaamisesta, eli siitä, että asuntomarkkina ei toimi markkinaehtoisesti. Vähän niinkuin Italian valtionlainat.

 

Muutamia hajatuksia pitkkään keskusteluun.

- Jos ja kun "sijoitetaan" pääomia määräaikaistalletukseen, niin silloinhan meillä taitaa olla lukittu kassavirta. Jos verrataan kassavirtaa vuokriin, niin tätä ei kai ole mahdollista mitenkään määräajan aikana korottaa?

- Kuinka määräaikaistalletuksen arvo sijoitusmielessä käyttäytyy, jos korot tai inflaatio nousee? (Case voisi olla: pakko irroittaa rahat määräaikaistalletuksesta, käyttämällä rahoitusta tmv)

- Asuntojen laskennallinen hinta voi tosiaan tuottovaatimuksen mukana ottaa osumaa, mutta tämä kai tulee peliin jos lähdetään myymään assettia (historiallinen vuokrataso vrt hintataso). Vrt bondin myynti.

- Vuokratuottoja on mahdollista puollustaa korotuksin ja osin omalla toiminnalla esimerkiksi taloyhtiön hallitustyön ja tyhjien kuukausien välttämisen kautta.

- Hintojen puolittumista on tosiaan hankala nähdä järkevän sijainnin kohteissa, koska vuokratuotto pysynee ok tasolla suhteessa muihin tuoton kohteisiin.

- Hieman kyllä erikoista keskustella asuntosijoittamisesta puhtaasti oman pääoman kautta, kun sattuu olemaan ihan merkittävä komponentti kyseisen sijoitusluokan tuottoja?

-A olettaa että koko asuntomarkkina toimii excelin läpi, joka lienee tuon viimeisen kappaleesi ihmetyksen aiheen perusta. Excelin läpi tuottovaateiden kautta asiaa katsoen asuntojen hintojen pitäisi tulla alas, mutta tosiaan jos sijoittajilla tai omistusasujilla ei ole tarvetta realisoida niin onhan se järkevää olla myymättä alentuneeseen hintaan, jos inflaatio on lähempänä 10% kuin 0%, kun ensi vuonna asunnot lähtökohtaisesti maksaa sitten enemmän?

 

Ja tuo kysmys liittyen käyttöomaisuuden vakuuksiin on mielestäni aivan relevantti. Tajusit varmaan itsekin kommenttisi erheen tähän liittyen ja käänsi homman niin että muut on aggressivisa että et vastaa? :D

Näytä koko viesti
Ukrainan tilanne - 18.10.2022 10.19

Tinggeli kirjoitti:

 

Olpa kirjoitti:

En osaa arvioida, kuinka pitkäaikaista tuhoa muuntamoihin yms. iskeminen aiheuttaa, jos väkeä on korjaamaan vahinkoja,

 

Jos muuuntaja saadaan tuhottua, niin uuden saamiseen saattaa pahimmillaan kulua vuosia! Muuntajat eivät yleisesti ole bulkki-tavraa jota löytyy suoraan varastosta, vaan ne on usein jokainen oma yksilö. Tässä tarkoitan niitä suurempia sähköasemien jne muuntajia.

 

Ei näitä tosiaan tahdo keneltäkään hyllystä löytyä. Toki muuntajissa on kohdekohtaisia speksejä, mutta kyllä niitä paljolti voidaan käyttää tarvittaessa ristiin eri paikoissa.

 

Toimitusajat saattavat tosiaan olla pitkiä, mutta toisaalta harvoin muuntajia mitoitetaan täyteen kuormaan, jolloin muuntajien rikkoontuessa voidaan osin korvata tehoa muualta. Nykyisessä sähköverkossa alkaa olla ok varasyöttöyhteydet sekä suur- että keskijännite puolella.

 

 

Näytä koko viesti
Citycon - 14.10.2022 01.19

TL kirjoitti:

 

Hurricane kirjoitti:

Mitä tarkoittaa Citykanin osareissa monta kertaa mainittu rakennusoikeuden arvo ihan käytännössä?

 

Se tarkoittaa rakennusoikeuden arvioitua markkina-arvoa. Ei mitään käsitystä kuinka on arvioitu ja onko kuinka lähellä oikeaa. Rakennettavien asuntojen markkina-arvo on eri asia.

 

 

https://www.citycon.com/fi/uutishuone/citycon-h12022-vahvat-operatiivise...

"Rakennusoikeudet mahdollista myydä, kehittää itse tai perustaa yhteisyritys"

 

Se lienee tosiaan oleellinen kysymys että kuinka kuranttia tuo rakennusoikeuden arvioitu arvo on?

PikkuPro kommentoi, että olisi kuranttia kamaa mutta tuosta kommentista ainakaan minä en saanut kiinni että mihin PP arvio perustuu? 😇

 

Ja rakennusoikeuksia on myyty lippulaivaan liittyen 8750 kerrosneliömetriä oheisen uutisen perusteella.

https://www.citycon.com/fi/uutishuone/citycon-on-sopinut-rakennusoikeude...

Näytä koko viesti
Eurot poikimaan - miljonääriksi seitsemässä vuodessa - 1.6.2022 03.12

Farseer kirjoitti:

Gradu hyväksyttiin, aika pitkälle arvostelu meni niin kuin oletinkin. 14.6 virallinen hyväksyntä, sitten paperityöt ja valmistuminen siis kevään puolella. Sitten vain keksimään kesän aikana uusia juttuja (tosin on noita vanhojakin vielä rästissä).

Salkussa ei vielä sen kummempia muutoksia, 138% sijoitusasteella mennään siellä. Jos sitä haluaisi kasvattaa niin pitäisi koittaa Nordnetilta tai muualta pyytää luoton ehtojen muuttamista, 5% korolla en ole rahaa sijoituksiin lainaamassa (normitilanteessa).

 

Onneksi olkoon! Pitkä prosessi maalissa!

Näytä koko viesti
Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 23.5.2022 11.15

Aki Pyysing kirjoitti:

 

Jos uskoo inflaation kiihtymiseen, siihen on keinoja sijoittaa. Muutamien osakkeiden forward P/E:t

Moller-Maersk 2,4 (konttirahti)
SSAB 2,6 (teräs)
Shell 6,7 (oil&gas)
Vale 4 (rautamalmi)
Boliden 7,5 (kupari)

Sijoittajat eivät usko hintojen olevan missään määrin kestäviä.

— Mikko Mäkinen (@Mikko_M_Makinen) May 23, 2022

Mikko jakaa taas helmiä twitterissä. Ei ehkä pitäisi tunnustaa, mutta mie en ollut ajatellut kovilla nykyhinnoilla kamaa myyvien alhaisten P/E-lukujen ennustavan laskevaa inflaatiota😳. Vaikka asia itsessään on aivan selvä.

 

Tällaiselle normaalipulliaiselle on kyllä hyvä, että joku suomentaa Mikon viestin sellaiseen muotoon että ei jää erehtymisen varaa.

 

Nimimerkki: hätäisesti_lukenut_ostin_siivut_90

 

Edit: kisajuomilla saattaa olla osuutta asiaan.

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 14.5.2022 06.46

https://twitter.com/Mikko_M_Makinen/status/1525496643793166336?t=nUCiJzK...

 

Mäkisen Mikon mietintää Kryptoihin liittyen. Olisi mielenkiintoista kuulla kysymykseen liittyen mietteitä.

Näytä koko viesti
One more Push 28.6.2021 - 26.10.2027 - 26.4.2022 05.57

PikkuPro kirjoitti:

...

Oon ylimääräisiäni survonut vuosien varrella erilaisiin paikkoihin ihan huomattavasti ja hupsusti eikä kaikki ole ihan blogikamaakaan.

...

Ai että kun on mahtava cliffhangeri! Avaa nyt vähä tätä. *Popparit mikroon*
Hyvää settiä pusket tänne! Aina innolla blogi auki, kun näkee että uutta kommenttia tullut PP:ltä!

 

 

Näytä koko viesti
Ostin/Myin tänään - 22.4.2022 10.17

Ei malttanut pysyä erossa EVO:sta. Uskomaton ylilasti ruotsalaisia pelifirmoja. :D

Näytä koko viesti