Olet täällä

Laskentaekonomin sijoituspäiväkirja - 15.9.2020 02.03

Pugilisti kirjoitti:

Reveniossa on vähän samaa vikaa kuin KONEessa. Kuplaa on hinnassa mutta silti nousee.

Reveniossa on vähän samaa vikaa kuin KONEessa. Kuplaa hinnassa mutta silti lunastaa odotukset ja hinta nousee.

FYP

Näytä koko viesti
Sijoitustiedon kirjakerho - 8.9.2020 11.33

Aki Pyysing kirjoitti:

 

jiikoo kirjoitti:

Luin Petri Ukkolan Pörssi-ilmiöitä. Tuomio lyhyesti: Jatkoon.

 

Sama tuomio.

 

Opin Petri Ukkolan kirjasta, että 9.9. on historiallisesti huonoin päivä ostaa osakkeita. Saatan silti ostaa huomenna jotain pientä.

Kirjaa suosittelen vain pörssiholisteille. Mutta meille kyllä kelpo opus, varsinkin jos pörssihistoria yhtään kiinnostaa. pic.twitter.com/aymQLwb5Dt

— Aki Pyysing (@AkiPyysing) September 8, 2020

Meinasin kirjoittaa viime sunnuntaikolumnin tästä, mutta sitten lukijahuorasin kuitenkin Marinin möläytyksistä. Mie luin kirjan erittäin mielelläni, vaikka olen spekulanttina vähän eri puolueen miehiä. Eli oman filosofiani mukaan historia on hyvä tietää, mutta siitä liian pitkälle menevien johtopäätösten vetäminen on vaarallista. Mutta mie olen historiafriikki, ja oli paljon kaikenlaista pientä kivaa ja tuli sieltä varmasti jotain oppiakin. 137-sivuisena aika kompakti paketti, mutta ei sovi aloittelijoille oikein mitenkään. Eli nähdäkseni lähinnä friikkikirja. Joten sopi hyvin miulle.

Olisin varmaan kirjoittanut sen kirjakolumnin kuitenkin myöhemmin, jos sitä voisi vilpittömästi suositella kaikille. Mutta pitää olla pohjatiedot, että ymmärtää mitä kirjoitetaan. Ja sitten on pitänyt käydä syventäviä opintoja, ettei ala sokeasti noudattamaan mitään historiallisia ilmiöitä. Paitsi ehkä tammirallia Suomessa. Tämä miuta muuten häiritsi kirjassa: Siinäkin kuitattiin tammikuu-ilmiö yhden kuukauden kurssimuutoksilla. Taika oikeasti tapahtuu uudenvuodenyönä, eli vuoden viimeisen ja ensimmäisen pörssipäivän välissä. Eikä siis 1.1.-31.1

Nopealla Googlauksella useassa paikkaa viitataan koko Tammikuuhun. Onko tuo "ilmiö" siis todellisuudssa tosiaan vain ym. päivien tapahtuma.

Näytä koko viesti
Sijoittajan verotus - 4.9.2020 11.57

Onkohan tälläisten tuotteiden tappiot verovähennyskelpoisia pääomatuloista?
- T SHRT SPX NORDNET F19 0 EUR/WARRANTTI

T SHRT DAX NORDNET F188 0 EUR/WARRANTTI

 

Näytä koko viesti
Nordnet - Kysymyksiä ja vastauksia - 2.9.2020 01.12

Onko edellisen kuukauden kaupankäynti tasot voimassa 1. päivästä alkaen, vai 2. päivästä, kun tasosta ilmoittava viesti tulee?

Näytä koko viesti
Vincit Group Oyj - 31.8.2020 11.14

Tuli Vincit H1 kooste vastaan:

1.1.–30.6.2020 liikevaihto oli 26,7 (24,6) miljoonaa euroa. Liikevaihdon kasvu oli 2,1 miljoonaa euroa eli 8,6 %. Oikaistu liikevoitto (liikevoitto ennen liikearvopoistoja) oli 3,3 (1,7) miljoonaa euroa eli 12,5 % (7,1 %) liikevaihdosta.

Henkilöstömäärä katsauskauden päättyessä oli 482 (465).

Oikaistu liikevoitto % liikevaihdosta 12,5 %

Sijoitetun pääoman tuotto (ROI)¹⁾, % 21,0

Oman pääoman tuotto (ROE)¹⁾, % 16,6 

Nettovelkaantumisaste, % -33,3

Omavaraisuusaste, % 66,0

Osakekohtainen tulos, eur 0,14

 

Avainluvut näyttävät ottaneen oikean suunnan välivuoden jälkeen.

Ei tämä näillä luvuilla ja 5,5-5,6 hinnoilla kauhean hintavalta vaikuta.

Näytä koko viesti
Kiinteistö- ja asuntosijoittaminen - 26.8.2020 11.41

Aki Pyysing kirjoitti:

 

Nagamorich kirjoitti:

Voisiko joku selittää tämän kuten viisivuotiaalle? 

- Tuottovaateen nousu laskee asuntojen hintoja.

Haluat saada (eli tuottovaateesi on) viiden prosentin tuoton. Talo tuottaa viisi rahaa. Voit maksaa siitä sata rahaa. Jos tuottovaateesi on kymmenen, voit maksaa vain viisikymmentä rahaa. Jos kaikkien toimijoiden tuotovaade on sama ja muutoskin on sama, näin myös käy. Myyjät hetken kiukuttelevat, kun eivät saa vanhaa hintaa.

 

Nagamorich kirjoitti:

 Matala lainakorko madaltaa tuottovaadetta

Käytät siis velkarahaa. Haluat omalle pääomallesi (=tuottovaateesi on) vaikka kymmenen prosenttia. Jos vieras pääoma maksaa kaksi prosenttia, ja saat pankista lainaa puolet. Pääset kuuden prosentin tuottokohteessa kymmeneen prosenttiin (tuotto kuusi, korkoihin menee yksi, viidellekymmenelle prosentille (=oma pääoma) tuottoa 5, eli 10 prosenttia. Eli tuottovaateesi ostettavalle kohteelle on kuusi prosenttia. Jos korko laskee yhteen prosenttiin tuottovaateesi kohteelle laskee 5,5 prosenttiin. Tässä siis huomattavaa, että tuottovaade ostokohteelle ja omalle pääomalle ovat eri asia.

Eli muotoilisin tämän täsmällisemmin: Lainakorkojen lasku madaltaa kiinteistöjen ostajien tuottovaateita kiinteistöille.

 

Nagamorich kirjoitti:

 

Tuottovaateiden nousu jo prosentilla vaikuttaa asuntojen hintoihin merkittävästi. 

Tässä varmaan kyseessä prosenttiyksikkö? Tosin ei sen väliä, matematiikka on sama. Prosenttiyksikön nousu vaikka viidestä kuuteen laskee asunnon hintaa 16,67% (=1-0,05/0,06)

 

Nagamorich kirjoitti:

Kuinka nollakorkoisessa ympäristössä kukaan "voi" ostaa asuntoja? 

 

Jos kaikki saisivat asuntojen ostoon nollakorkoista rahaa rajattomasti, ei niitä nettotuottavia asuntoja lopulta kukaan myisikään. Tämä ei ole kuitenkaan käytännön tilanne. Jos tätä tarkoitit. Ehkä en ymmärtänyt oikein?

Kiitos hyvästä ratakiskon vääntämisestä ja täsmennyksestä. :)

Esimerkkiäsi mukaillen: jos lainan korko nousee nousee kolmeen prosenttiin - > Tuottovaateeni siis nousee 6,5 prosenttiin, joka taas laskee hyväksyttävää ostohintaa kohteelle.

Yritän ymmärtää että kuinka nykytilanteessa "uskaltaa" ostaa asunnon, kun mikäli minun tilallani esimerkissä on kollektiivinen asuntomarkkina, eli korkojen noustessa koko markkinan tuottovaade nousee joka johtaa matalampiin hyväksyttäviin hintoihin asunnoista. Eli ajatuksen kulku tässä, että korot eivät voi laskea - > asuntojen hinnat tuottovaateiden nousun seurauksena laskevat (mikäli tai kun korot nousevat). Eli kuinka asuntojen hinnat tästä eteenpäin voisivat nousta kun korkotasossa ei päästä alaspäin?

 

 

Näytä koko viesti
Kiinteistö- ja asuntosijoittaminen - 26.8.2020 09.34

Voisiko joku selittää tämän kuten viisivuotiaalle? 

- Tuottovaateen nousu laskee asuntojen hintoja.

- Matala lainakorko madaltaa tuottovaadetta.

- Tuottovaateiden nousu jo prosentilla vaikuttaa asuntojen hintoihin merkittävästi. 

 

Kuinka nollakorkoisessa ympäristössä kukaan "voi" ostaa asuntoja? 

Näytä koko viesti
Sijoitustieto.fi - Kehitysehdotukset ja palaute - 24.8.2020 01.09

Farseer kirjoitti:

Nyt pari päivää foorumi on ollut sillä tavalla rikki, että aktiivisista keskusteluista otsikon (tai tuoreimman viestin kirjoittajan klikkaaminen) johtaa keskustelun viimeisen sivun alkuun eikä ensimmäiseen uuteen viestiin kuten aiemmin. Itsellä selaimena Chrome.

Ei nyt valtavan kriittinen bugi, mutta kyllähän sitä mieluusti menisi suoraan ensimmäiseen lukemattomaan viestiin kun scrollaisi alaspäin kunnes se löytyy.

 

Itselläni mozillalla on ehkä viikon verran heittänyt viimeisen sivun alareunaan. Mielestäni alkoi kun päivitin selaimen. Mobiilissa siis näin, koneella toimii oikein.

Näytä koko viesti
Taloudellinen ajattelu – taloudellisen hyvinvoinnin perusta - 6.8.2020 10.25

Taloudellinen Ajattelija kirjoitti:

 

Nagamorich kirjoitti:

Tuo inflaation huomioiminen teksteissä on kyllä järkevää. Hämärtää pitkän aikavälin tuotto-odotuksia aikalailla.

Jos en väärin muista niin eikös jenkkimarkkina ole tuottanut 9%ish  ja inflaatio huomioiden 7%ish? Eikös siis osakkeilla ole luontaisen kyky seurata inflaatiota, kun osakkeiden osingot yms perustuvat suurelta osin kulutushyödykkeisiin joko suoraan tai välillisesti?

Hyviä kirjoituksia! Tykkään ytimekkyydestä!

 

Kyky seurata inflaatiota riippuu osakkeesta, tai tarkemmin sanottuna yhtiön toimialasta. Jotkut toimialat kärsivät inflaatiosta, kun eivät voi suoraan siirtää rahan arvon heikkenemistä hintoihinsa. Jotkut taas eivät niin välitä, koska voivat siirtää inflaation hintoihin täysmääräisesti. Tällaisia ovat hinnoitteluvoimaiset, kilpailuetuja omaavat yhtiöt. Kannattaa perehtyä yhtiökohtaisesti kykyyn selviytyä inflaatiosta.

Ja kiitos! Luen mielelläni itse ytimekkäitä tekstejä, joten kaitpa siitä syystä sellaisia pyrin kirjoittamaankin smiley

Varmastikaan kaikki yhtiöt eivät pysty viemään inflaatiota hintoihin, tarkoitukseni oli selventää lähinnä itselleni ja keskustelua sivuten, että pörssiyhtiöt keskimäärin siis pystyvät viemään inflaatiomuutokset tuotteisiin, kun ero pitkällä aikavälillä on muutama prosentti nimellisessä janreaalisessa tuotossa? 🤔

Näytä koko viesti
Sijoituslainalla vauhtia salkun rakentamiseen, vinkkejä? - 1.8.2020 09.00

Kiitoksia Mzonelle lainahakemusajan aikaisesta päivittelystä! Toki nämä varallisuus/kehitys päivityksetkin mielenkiintoisia. Onnittelut hyvästä menestyksestä!

Itse olen miettinyt sijoitus lainaa vauhdittamaan "eläketavoitteita". Onko porukalla lähiajan kokemusta bullet lainoista?

Taloyhtiö lainalla vivutettuja asuntoja olen myös harkinnut. Täytyy itsekin päivittää tietoa, jos/kun laonaneuvottelut polkaise käyntiin.

Näytä koko viesti