Olet täällä

Kiinteistö- ja asuntosijoittaminen - 28.11.2021 12.44

Artsipappa kirjoitti:

Ei varsinaisesti ole kyse asuntosijoittamisesta koska omasta kyse, mutta miten muilla on aikaisemmin tämmöiset mennyt. 

Omakotitalo edellisen kerran arvioitu 2016. Se oli ennen isoa kylppäri, sauna, putki ja kattoremonttia. Remppoihin on siis mennyt ihan sievoinen summa, ja ajatus omassa päässä oli että kenties arvokin on noussut. Kysyin siis pankista miten järkevimmin hoidamme vakuusarvon tarkistuksen. Neuvoivat ottamaan yhteyttä välitystoimistoon ja toimittamaan arvion missä oli listattuna tietty asiat. Noh pyysimme, ja siinä oli kaikki mainitut asiat ilmoitettu. Toimitin pankkiin, ja ne selitteli jotain, eivät hyväksyneet arvioita, ja itse asiassa pankin oma vakuusarviointiyksikkö pudotti arvoa 🤔 

Asunto on halutulla ja arvostetulla paikalla. Seurailen etuovea harrastuksen vuoksi ja jos täältä myyntiin tulee, niin yleensä nopeasti menee. Hiukan vaikea ymmärtää pankin toimintaa taas. Aikaisemminkin miettinyt pankin vaihtoa, mutta onko se nyt sitten pakko? 

 

Itse kysyisin 2-3 pankkia, että minkälaiset tarjoukset saisi mahdollisille lainoille ja samalla kysyisi tuon vakuusarvon hyväksynnän nykyisellä välittäjän arviolla. Jos/kun tarjouksia on ja vakuusarvo tuoreen arvon mukaan muualla hyväksytään niin ihmeesti se kotipankin virkailija saa aikaan selvittää asiat kohdilleen. 😅

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 2.11.2021 09.11

Casteliero kirjoitti:

 

Johannes Ankelo kirjoitti:

ETH on tokenomicsiensa ansiosta luotu pumppaamaan, muttei kestämään. 

 

Tämähän on sama kun sanoisi, että Bitcoin on puoliutumisaikojensa ja hard cappinsä ansiosta luotu pumppaamaan, muttei kestämään. Noissa on kyse ketjujen turvallisuudesta ja paljon niistä ollaan valmiita maksamaan. Esim Solanassa lohkopalkkioiden määrä suhteessa maksettuihin kuluihin on ihan älytön. Siinä maksetaan turvallisuudesta järkyttävää preemiota. Toki heilläkin on siinä oma "puoliutumis"-järjestelmä ja vuosittainen issuance tippuu 8% aina 1,5%. Suosittelen tutustumaan syihin, miksi EIP1559 on kehitelty, tai mitkä ratkaisut muissa ketjuissa on otettu käyttöön ajamaan samaa asiaa.

 

Johannes Ankelo kirjoitti:

50k voi mennä rikki hullussa hypessä, mutta pitkässä juoksussa muut L1:t painaa ohi Ethereumista oman näkemykseni mukaan. En usko verkon kasvun jatkavan nykyisellään Bitcoinin tapaan.

 

Mitään dataa vaan ei ole tukemaan sitä, vaan Ethereum kasvaa edelleen eksponentiaalisesti.

 

 

 

Johannes Ankelo kirjoitti:

Kilpailu vähemmän hajautettujen L1:n välillä tulee olemaan race to the bottom transaktiokulujen suhteen enkä näe ETH:n pärjäävän siinä kisassa. Tähän moni taas väittää ETH:n olevan tarpeeksi hajautettu, mutta siitä voi olla montaa mieltä riippuen millä linsseillä katsoo. 5-10v sisään nähdään miten käy, voin olla totaalisen väärässä.

 

Aiemmin olin vähän sitä mieltä, että muilla ketjuilla olisi tällä kertaa oikeasti mahdollisuutta haastaa vähän Ethereumia ja syödä sitä tilaa markkinoilta, mutta sitten tutustuin tuohon ETH 2.0 modulaariseen rakenteeseen ja ei muilla ketjuilla tule olemaan mahdollisuuksia sitä vastaan. Ehkä Cardanolla ja joillain suljetuilla ratkaisuilla. Muut joutuu miettimään sitä, että ostetaanko konsensus Ethereum-ketjulta ja liitytäänkö heidän layer 2 ratkaisuksi, vai otetaanko riski ja hävitään pikkuhiljaa markkinoilta kuten Tron, EOS, Neo, IOTA, jne, joiden piti olla viime kierroksen Ethereum killereitä.

Tuo modulaarinen Ethereum rakenne mahdollistaa käytännössä loputtoman skaalautuvuuden ja sitä kautta minimaaliset siirtokustannukset. Siinä konsensus tapahtuu beacon chain tasolla, johon yhdistyy shardit. Shardeja on käytännössä steikkauksen mukaan, mutta maksimissaan kai 1024 kappaletta. Nämä jokainen säilyttää oman ketjudatansa, eli toimivat data-layerinä. Näihin shardeihin liitetään sitten execution layereinä toimivat rollupsit. Ne on näitä layer 2 skaalautuvuusratkaisuja, jotka käytännössä pakkaa niiden sisällä tapahtuvat siirrot kuin zip-tiedoston ja siirtää sen shardeihin. Näin saadaan ensinnäkin datan määrä ketjussa pienemmäksi, mutta myös siirtojen määrä miljooniin tai kymmeniin miljooniin sekunnissa, kun rolluppien määrää ei ole rajattu. Tällä hetkellä on olemassa jo noita optimistic rolluppeja, mutta kun tulevaisuudessa tulee zk-rollupit, niin datan määrä pienenee vielä entisestään. 

Tuo on tällä hetkellä ainakin ainut järkevä malli millä saadaan koko blockchain trilemma ratkaistua ja pidettyä vielä datan määrä järkevänä. Näillä monoliittisilla ratkaisuilla, kuten Solana, ei oikein ole mahdollisuutta tätä vastaan, vaan heidän on todennäköisesti tultava osaksi Ethereum ketjua ja mennä tuonne rolluppien kanssa layer 2 -tasolle. Silloin he voivat ulkoistaa turvallisuuden, eikä tarvitse maksaa siitä järkyttävää preemiota turhaan.

Tuosta vielä lisälukemista aiheesta:

https://polynya.medium.com/why-rollups-data-shards-are-the-only-sustaina...

https://newsletter.banklesshq.com/p/ultra-scalable-ethereum

 

On kyllä kiva lukea näitä sun ajatuksia, kun sulla on kova kompetenssi näihin hommiin! Onnea myös loistavasta sijoituksesta, jonka oot aikanaan tehnyt. Pirun siistiä!!

 

 

Näytä koko viesti
Berkshire Hathaway - 10.8.2021 06.12

von Fyrckendahl kirjoitti:

Lähdin Berkshireen reilut 10 vuotta sitten tiedostaen, että Buffettilla ei ole paljon aikaa jäljellä, mutta ehdin vielä hetken olla hänen kyydissään. Lisäksi osake vaikutti edulliselta. 10 vuodessa osake ei ole ollut 10-baggeri mutta kuitenkin euroissa mitaten 4-baggeri.

Tässä sivustolla puhutaan paljon biittaamisesta. Biittaa sitä ja tätä. Biittaajan elämän tarkoitus on kai kilpailu muita vastaan. Lisäksi puhutaan, että Buffett on menettänyt tatsinsa ja BRK menestyy muita huonommin.

No, joka tapauksessa BRK on 10 vuodessa biitannut suomalaisen sijoittajan tavalliset vertailuindeksit OMX Helsinki GI ja OMX Helsinki 25 GI, siis tuottoindeksit sisältäen osingot. Toisin kuin indeksisijoittajalta, Berkshire-sijoittajalta ei vähennetä hallinnointipalkkioita. Lisäksi koska Berkshire ei maksa osinkoja, ei ole tarvinnut maksaa verojakaan. Niinpä sijoituksen arvosta on 75 % realisoitumatonta arvonnousua. Maksamattomina veroina se vastaa noin 25 % sijoituksen nykyarvosta. Tämän verran valtio on rahoittanut sijoitusta. Alkupääoma 25, minulle kuuluva arvonnousu 50 ja valtiolle kuuluva arvonnousu 25. 

Jos olisin treidannut osakkeilla yhtä hyvällä menestyksellä, salkun arvo olisi tällä hetkellä 75. Verot 25 olisi jo maksettu. Lisäksi olisin käyttänyt treidaamiseen lukemattomia tunteja aikaa. 

Seuraavaan 10 vuoteen lähden 25 prosentin "velkavivulla", jonka tarjoaa Suomen valtio. Toisin kuin tavallisella lainalla, realisoimattomalla verovelalla ei ole eräpäivää, siitä ei peritä korkoa eikä vakuuksia vaadita. Takaisinmaksuajan voi itse valita.

Kuluneet 10 vuotta ovat olleet pörsseissä pääsääntöisesti hurjaa nousukautta, jolloin Berkshiren tapaiset osakkeet yleensä häviävät indeksille. Siihen nähden on erikoista, että Berkshire on jopa voittanut suomalaiselle relevantteja indeksejä. Toki S&P 500 -indeksisijoitus on (euroissa) vastaavana aikana ollut 5-baggeri, joten Berkshire on jäänyt oman maansa indeksille niin kuin "pitääkin".

Berkshire on siitä huolimatta ollut hyvä sijoitus. Toisin kuin monissa muissa osakkeissa, Berkshiren hinnassa on tulevaisuuden odotuksena kuolemaa ja alisuorittamista. Laskukauden koittaessa moni muu osake saattaa menettää arvoaan Berkshireä enemmän, jolloin Berkshire voittaisi indeksit, vaikka se ei itse suoriutuisikaan erityisen hyvin.

 

Eikös biittaamista yleensä verrata tosiaan indeksin biittaamiseen, sen vuoksi että hahmottaa onko mitään järkeä sijoittaa muualle kuin indeksiin?

Isosta osasta indeksi ETF löytyy myös "kasvu" vaihtoehto joka jättää osingot etf:ään. Tällä tapaa indeksisijoittajakin voi hyötyä "valtion sijoituslainasta".

 

Osake on jäänyt oman salkun ulkopuolelle, kun tuntuu että laatu on hinnoiteltu hyvin sisään ja ostohousut on jäänyt odottamaan markkinahäiriöitä.

 

Kiitoksia muuten laajasta kommentoinnistasi, selkeää ja terävää kommentointia on mukava lukea.

Näytä koko viesti
Revenio Group - 6.8.2021 12.31

Reveniosta näyttää olevan hyvin vähän keskustelua palstalla. Olisi mukava kuulla ajatuksia nykyisen arvostuksen puolesta ja vastaan. 👌🏼

Tykkään yhtiöstä. Nurkkaailmällä seurannut vuosia, kun kavereilla ollut salkussa. Fiilis on aina ollut että liian kallis, mutta jossain 30e nurkilla otin salkkuun.

Q2 tulos:

Kasvu liikevaihdossa 38% v/v

Ebit marginaali 23,7

Bruttomarginaali 69%

 

Tulos notkahti odotuksiin nähden, kurssi Laski eilen luokkaa 8%. Tulosta ilmeisesti painoivat odotettua suuremmat henkilöstökulut ja ilmeisesti Oculo ja valuuttakurssit.

 

Yhtiö ennustaa 2021 kasvun olevan erittäin vahvaa ja kannattavuuden hyvä. 

Markkina hinnoittelee rajua kasvua kurssiin. P/E luokkaa 80 ja ev/ebitda 35. 

 

 

 

 

Näytä koko viesti
Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 2.8.2021 02.22

Pakko kontrata edellisiin viesteihin. Kiitos Jens loistavasta sisällöstä mitä olet blogiin tuottanut! 🙏 Tajuttoman mielenkiintoista lukea sun ajatuksia eri juttuihin! Aina hyvät perusteet ja selkeät ulosannit!

Näytä koko viesti
Ålandsbanken - 20.7.2021 06.51

Kylläpäs kurssi kiit(t)ää tuloksesta. 🤭

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 16.6.2021 06.10

Merikarhu kirjoitti:

 

Toonie kirjoitti:

Nordnetin träkkereissä on toki se etu, että sieltä mennee tiedot automaagisesti verottajalle, ei tartte itse muistella joskus ensi vuonna, että mistäs pörssistä ja mihin hintaan mä niitä ostelinkaan, varsinkin, jos on useampia eri paikkoja missä rahojaan sijoittelee. Toimeksiantomaksut nyt tietty on Nordnetissa hieman kovemmat kuin isoissa kryptopörsseissä, mutta jos nyt ei ihan jatkuvasti kauppaa tee, niin ehkä tuon kestää.

ETHEREUM XBT kulut 2,50 % per år, tarjoajana noissa käsittääkseni on https://coinshares.com/etps/xbt-provider ja tuosta avaintietoesitteeseen: https://kids.coinshares.com/SE0010296574/KID/sv.pdf , Spreadi on ainakin Nordnetin mukaan 0,22%

 

 

Hodlaajalle träkkeri on erittäin kallis vaihtoehto. 2,5 % vuotuinen kulu on erittäin paljon yhden tuotteen seuraamisesta. Korkoa korolle toimii myös toiseen suuntaan. Omistamalla suoraan Ether tokenia kulu on NOLLA. Steikkaamalla eli osallistumalla verkon validointiin saat tällä hetkellä noin 5% - 7% APY-tuoton. Vice Versa.

Oma mielipide on, että ETHEREUM XBT on loistava ovi kryptojen maailmaan.

 

Kuinka ether tokenia saa haltuunsa nolla kuluilla? 

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 9.6.2021 06.01

Mietin ostavani Nordnetissä bitcoin/ethereum trackereita. Kai nää kohtuudella hintaa seuraa. 🤔 Voikohan/kannattaako näitä ostaa ost tilille?

 

 

 

Näytä koko viesti
Ålandsbanken - 24.3.2021 05.46

Sijoitustieto kirjoitti:

 

Aki Pyysingin kolumnin aiheena #Ålandsbanken

"Rahojeni lisäksi sympatiani ovat Anders Wiklöfin puolella. Täällä Manner-Suomessa käännetään turhan usein toista poskea, kun viranomaiset jotain viestittävät."https://t.co/xrmxl3Hz96

— Sijoitustieto (@Sijoitustieto) February 7, 2021

Åålannin pankin kurssi hiipinyt A/B = 30 / 27,4 euroon. Kolumnissa mainittu eps 2,52 antaa PE luokkaa 11-12. Tekisi mieli myydä, kun kurssi on kiivennyt,  mutta toisaalta tuntuu edulliselta, Pitääköhän ostaa. 🤔

Oletko Aki pystynyt istumaan käsien päällä?  😅

 

Näytä koko viesti
Ostin/Myin tänään - 24.3.2021 05.26

Tänään lähti salkusta Suominen,  1/3 osa Vincitiä sekä keräsin toisen erän Cityconia. Palstan spekulointien seurauksena tutkimatta 10%ish paino salkusta.

Suomisesta 17% ja vincitistä jotain 70-80%. Kiva kotiutellaan voittoja ost tilillä ja leikkiä treidaajaa. 🤭

Vincitiä "fanitan" edelleen, mutta lähihistorian nopea kurssinousu varmaan pyyhki enimmät kermat kakusta. Kuitusen johtaminen ja USA potentiaali rajasi myynnit keventelyyn. 

 

 

Näytä koko viesti