Olet täällä

Farseer

Farseer

  • Liittynyt 20.7.2016
  • 113 viestiä
  • 1 aloitettua ketjua

Viimeisimmät viestit

Eurot poikimaan - miljonääriksi seitsemässä vuodessa - 17.7.2018 16.23

Ilma on tulikuuma ja salkku on kovasti pakkasella. Ei oo kivaa suurimmat laskijat-saraketta katsella kun 1-2 oman salkun isommista omistuksista aina miinusta edustamassa. Tähdetkin sulivat kolmesta yhteen. Suurin laskija Elisa tosin edelleen "freeroll".

Mutta se on loma nyt tämä viikko. Ja jos nämä kelit jatkuvat niin EN EDES YRITÄ pelata ensi viikollakaan tuota 80+ tuntia peliä vaativaa promoa. Ei ajatus juokse, enkä juokse minäkään.

Eurot poikimaan - miljonääriksi seitsemässä vuodessa - 15.7.2018 13.50

Podcastit top5

Viime kuukausina on tullut kuunneltua podcasteja kasvavissa määrin, talouden ja politiikan puolelta. Tässä oma top5:

1) Politbyroo 

Kahden sinivihreän kokoomuslaisen ja yhden demarin ylläpitämä jo pitkään pyörinyt politiikka-podcast. Alkuun ja osin vieläkin podcastin ylläpitäjien samanlaiset profiilit (korkeastikoulutettuja kaupunkilaisia samanlaisella ura- ja koulutusprofiililla sekä yhtenevät poliittiset kannat) hieman häiritsivät, sillä keskustelu menee helposti hyminäksi ja kaipaisi välillä herättelyä. Mutta politiikasta kiinnostuneiden kannattaa ehdottomasti tsekata ja huomata myös nyt kevätkesällä ilmestyneet puolueita koskeneet erikoisjaksot joissa oli kunkin puolueen edustaja mukana.

Sijoituksessa hyötyy reippaasti hyvien politiikka-podcastien puutteesta. Talouden ja sijoittamisen puolella kilpailu on paljon kovempaa.

2) Teerenpelit 

Sijoitustiedon (aiemmin Pokeritiedon) oma Teerenpelit . Kunhan äänentoisto toimii, niin priimamatskua. Vähän turhan harvoin ilmestyy nykyisin, onko kyse siitä että vieraiden laatua halutaan ylläpitää, Akin maksa ei kestä jälkipelejä vaiko kukaan ei halua tulla?

3) Rahapodi 

Nordnetin rahapodi. Välillä vähän puuroutuvaa keskustelua mutta paljon asiaa sisältävä podcast, jonka jaksot nivoutuvat yksittäisten teema-aiheiden ympärille ja ovat siten helpommin kuunneltavissa myös jälkikäteen kiintoisan aiheen ympäriltä. Myös helppo skipata täysin epäkiinnostavat aiheet.

4) Talousgurut

Lupaava kolme jaksoa (kaksi kuunneltu) tähän mennessä sisältävä kahden Taloutieto-kilpailussa pärjänneen nuoren podcast. Vieraskaarti on ollut erittäin vakuuttavaa: Tähän mennessä vieraina ovat olleet Björn Wahlroos, Olli Rehn ja Piia-Noora Kauppi. Tunnen itse Väinön ja hänen innostustaan ja energiaansa voi vain ihailla. Potentiaalia helposti nousta kärkeen pienellä hiomisella mikäli vieraiden kaliiberi pysyy edes lähes tällä tasolla.

5) Hamid & Pulkkinen 

Profiililtaan erilainen, selkeästi kevyempi ja jaksoiltaan lyhyempi Inderesin tuotos toimii varsin hyvin nopeana (ajatuksia herättävänä) ajantappajana. 

Tosiaan suomenkielisiä nämä, lähinnä kahdesta syystä: en ole löytänyt kiintoisia englanninkielisiä podcasteja ja kuuntelun kannalta itselle on paljon helpompaa kuunnella matskua suomeksi. Etenkin kun podcasteissa usein hieman hankalaa kännykällä kuunnellessa on hypätä se 15-30 sekuntia takaisin että mitä ne nyt sanoivatkaan. Jos kuvittelisin itselle jonkin ohjelmistosta puuttuvan ohjelman niin jokin Itse Valtiaat-tyyppinen humoristinen (mutta myös asiaa sisältävä) ajankohtaispodcast politiikasta, yhteiskunnasta ja taloudesta olisi kyllä todella mahtava. 

Mitä podcasteja porukka kuuntelee?

Eurot poikimaan - miljonääriksi seitsemässä vuodessa - 13.7.2018 4.36

Helvetti mikä wall of text tuo edellinen. Sen takia päätinkin kirjoittaa tämän omaksi tekstiksi, joten pistetään tämäkin nyt alta heti pois.

Keskipitkän ajan strategiset tavoitteet

- VTM Helsingin yliopistolta (puuttuu about 90 OP jos ei mitään ole vanhentunut)

- 200k sijoitettava omaisuus 

- 100k pelikassa 

Eli tässä tavoitteet. Miksi? VTM lienee aika selviö, 200k sijoitettavalla omaisuudella sais neuvoteltua pienemmät kaupankäyntikulut eikä tuotosta niin suurta osaa menisi vaikka panostaisi informaation hankintaan rahalla + sillä alkaisi olla jo ajallisesti järkeä tehdä muutakin kuin lähes pelkkää holdausta tai indeksisijoittamista. 100k pelikassa taas mahdollistaisi melkein kaikkien pelien ottamisen + sellaisten pelien ottamisen jotka sitovat pääomaa (esimerkiksi nyt mulla on 9k€ lukossa nettiturnauslipussa, livepaketissa ja siirtojen takia lukossa yhdellä saitilla kun pitää kerran pelata läpi, ja olisi paljon enemmän jos olisin aktiivisemmin live-turnauksiin kelpaavia taaloja lähtenyt pelaamaan). Ja jos pelit ei maistu niin 100k kassalla saisi varmasti tehtyä jotain muutakin hassua.

Sitten aikataulua kasaamaan. Tavoite 150h/kk, 17,5h per noppa lienee jotain sinne päin. Aiemmin mennyt vähemmän, mut tuossa on gradu ja vaativampia kursseja, joten säätämisen kanssa varmaan 1600h menee loppututkintoon. Suurin osa tuosta varmasti (tai toivottavasti) syys-toukokuussa.

Rahatavoitteiden osalta moihin summiin päästäkseen pitäisi lisätä 66k€ sijoitettavaa. Lasken sijoitettavaan omaisuuteen salkun lisäksi sellaiset velat mitkä uskon saavani takaisin ja keräilykorttikokoelman. Pelikassasta tässä noin puolet muodostuisi tässä siis kultatasolle saatavasta superluotosta mitä toki sopivassa markkinatilanteessa käytettäisiin salkun vipuna. Korot tosin siinä varmasti nousevat ja ehdot voivat tiukentua mutta eiköhän se kohtuullisen kilpailukykyisenä säily.

Nyt heinä-elokuussa aion shotittaa promoa (tosin myyn osuuksia jos edes johonkin järkevään hintaan saan) ja tavoitteksi +20k€, pelitunnit varmaan about 300h mikä tarkoittaisi kolmea täyttä peliviikkoa + muilla viikoilla jotain 10-15h pelejä). Muuten otetaan nyt tavoitteeksi ei-opintoihin käytetystä ajasta 50€/h, mikä myös turnauspokerissa pitäisi olla kohtuullisen pienellä varianssilla doable vaikka ei vetäiskään koko elämää vaativaa hullua promoa joka todellakaan ei mahdollistaisi opiskelua siinä ohessa. Lisäksi myös jatkoon 5% tavoite sijoitetulle pääomalle. Toki menojakin on. Merkitään 2k€/kk (missä on siis mukana menojen lisäksi asuntolainan lyhennys koska se ei kasvata sijoitettavaa omaisuutta).

Näillä luvuilla nuo tavoitteet saataisiin kasaan toukokuun 2020 loppuun mennessä. Hiton pitkä aika, tuosta toki noin puolet menee opintoihin ja noilla luvuilla asuntolaina lyhenisi myös runsaat 10k€. Toivotaan toki et käy hyvät ja saadaan saavutettua tavoitteet aiemmin kasaan, mut koitan olla tyytyväinen jos tuohon päästään kaikki maalissa. 

Tässä toki on aina kysymyksenä että missä kohtaa Herra Karhu tulee vastaan ja miten siitä selvitään... antaisin ehkä 40% että tuohon mennessä on markkinoilla tapahtunut isompi myllerrys. Tuo on toki huomioitu tuotto-odotuksessa, mutta Karhun kokoa, väriä ja jälkeä on paha lähteä ennakoimaan. Eikä sitä koskaan tiedä miten siihen lopulta itse suhtaudutaan kun on omaa rahaa pelissä.

Kuten tunneista näkyy niin varsinaista työaikaa sijoittamiseen en aio käyttää: seuraan toki markkinoita, podcasteja, Sijoitustietoa ja firmoja joihin oon sijoittanut / jotka eniten kiinnostavat ja käyn mielenkiintoisissa tapahtumissa, mutta aika vähälle on tarkoitus jättää varsinainen puurtaminen. Tällä kassalla ei vain kannata alkaa kuluttamaan liikaa aikaa sijoittamiseen ja sen ohella taloustilanne + kulut + verokäytäntö suosivat semipassiivista sijoitusstrategiaa. Talous ja politiikka kuitenkin kiinnostavat, joten koitetaan yhdistää hupi ja hyöty.

Blogin alussa julistettu pitkän ajan tavoite ei muutu, vaikka tie on ollut kuoppainen. Edelleen 2023 loppuun mennessä tavoitteena netto-omaisuus miljoona euroa. Toivotaan että varianssilla olisi kerrankin muistia, mutta mihinkään hulluun "kaikki punaiselle uudenvuodenaattona 2022"-arpaan ei olla menos. Sen sijaan jatkossakin jackpot-freerolleja otetaan mieluusti vastaan.

Hitto tästäkin tuli wall of text. Seuraavat koitan pitää lyhyempinä tai edes löytää kuvia sekaan.

Eurot poikimaan - miljonääriksi seitsemässä vuodessa - 13.7.2018 3.28

Alkuvuosi 2018

Nordnetin käyrämäyrä

Ei hirveästi tunteita herätä, vähän pettymys ollut mutta kun salkun suurin "pettymys" on Ilkka-Yhtymä jonka likviditeetti ja vaihto ovat minimaalisia ja spreadit usein luokkaa 3-5% niiden ohuiden laitojenkin välissä. Ilkan osake imo. siis nyt erittäin voimakkaasti aliarvostettu ja firma taloudellisesti paljon vakaammalla pohjalla kuin vielä vuosi sitten. 

Salkku overall on imo. hyvä ja defensiivinen, mutta toisaalta suuria muutoksia ei tässä tee mieli tehdä kun arvostukset ovat maltillisia ja toisaalta ei ole ylimääräistä rahaa mitä sijoittaa. Tekisi kyllä mieli, Citycon eilisen alastulon jälkeen ja vähän aiemmin Nordea olisi ollut kovimmat, Ilkka muuten mutta on jo lähes 20% salkusta joten ei ainakaan samaan salkkuun jos aion superluottoa käyttää. Alan olla jossain määrin pessimistinen Suomen talouden suhteen, vaikka nyt meneekin hyvin makrotasolla niin monet yritykset tuntuvat silti rypevän vaikeuksissa Seuraavan hallituskauden todennäköinen skenaario: lama ja vasemmistohallitus höystettynä Kokoomuksella on sellaista myrkkyä että sitä ei edes kossuosakkeen omistajana haluaisi nähdä.

Sen sijaan vuoden muut tapahtumat etenkin pokerin saralla on kyl herättäneet monenlaisia tunteita ja lähes yksinomaan negatiivisia. Ihan täysi katastrofi joka saralla, mutta overall ollaan pysytty breikissä, varmaan 4-5k plussalla mutta se on vähemmän kuin 5300$ nettiturnauksen lippu ja 2k€ livepaketti mitkä ovat siinä mukana. Pelien valuekkuudesta smaan aikaan heikommin pelaava kaveri vetänyt +75k eikä ole varmaan edes runannut paljon yli. Rehellisyyden nimissä on tosin todettava että hän on pelannut enemmän: itsellä ovat pelit jääneet vähemmälle osin koska tammikuu oli täyttä lomaa suunnitellusti ja helmikuu oli täyttä lomaa kun promon alkamista siirrettiin parin päivän varoitusajalla (älä luota pelisivustoihin).

Maaliskuussa sit promossa rymisteltiin täysillä huti ja se tuhoaa itsellä pelimotivaation. Maalis-toukokuun 25 pelipäivästä (4 joissa pelattiin highstakeseja 24 taisi olla tappiollisia ja yksi marginaaliplussa. Ei vain mikään käsi kestänyt ja jos lähes 100k sisäänostoilla isoin rahastus on 2k niin tietää et ei siitä hyvä seuraa. Loppuun vielä hieno 3 päivän kymppitonnin rysähdys kun käytännössä varma leaderboard muuttui tuhkaksi. Kuitenkin sain overall-tappiot niistä pidettyä kohtuullisina ja pääosin overlay-satloilla onnistuin repimään tuloksen äärimmäisen marginaaliselle plussalle. Pari viikkoa tuon jälkeen pelailin yhtä pienempä promoa mistä nappasin taas isoista peleistä (sisäänostoihin nähden) ison kuopan ja lähinnä 0,1€-2€ peleillä (oli leaderboard) se taas nostettiin plussalle. Voin kyl sanoa et oli se turhauttavaa isojen pelien kuopatessa 1- tai 2-tablata jotain 10 sentin KO:ta mistä sai voitosta noin 10 euroa, mutta hyvä menestys niissä pelasti tulosta. 

No, menot ovat olleet pienet ja sijoitukset ovat jotain pientä tuottaneet, joten rahallisesti ollaan about samoissa missä oltiin vuoden alussa. Turhauttavaa ja henkilökohtaisesti tosi syvältä, mutta parempi kuin että olisi pistetty koko rolli kuumotuksissa lihoiksi jonnekin kuten moni muu olisi varmasti tehnyt. Nyt pitää olla realisti ja tunnustaa että kaikkea ei voi tehdä ja priorisoida rankasti tulevan 1,5 vuoden aikana hommia jotta saadaan hommat tehtyä ja aikaa jää myös muuhun kuin opiskeluun / pokeriin / sijoittamiseen / johonkin muuhun työhön.

Lomailu ei ole taas toiminut. Vetäisin pöydältä kesäkuun alussa to do-listalta 80% hommista kuuseen / siirsin syksylle, mutta yksi jäi pyörimään enkä saanut tehtyä. Pari viikkoa seurauksena täs on lähinnä koomailtu, Virossa kävi juhannuksen viettämässä mutta ei siitäkään paljoa kerrottavaa jäänyt. En ole vieläkään oppinut et miten saisin hommat joissa ei oikein ole mitään voitettavaa (ei motivaatiota) mutta missä itseä kohtaa on tehty ihan jäätävän väärin (vahva oikeudentunto ja settle the score-fiilis) joko tehtyä tai jätettyä tekemättä niin et ne ei jää takaraivoon. Hain jopa 3 litran kannun viiniä Alkosta ja ajattelin tehdä homman sen voimalla, mut ei toiminut. Ei ole minusta viininjuojaksi, olisikohan paremmin onnistunut vodkabatteryn voimalla.

Muutenkin tosi huono yhdistelmä tämä "perfektionistinen ote" + "motivaatiovaatimus" esimerkiksi blogien suhteen, ajatuksia riittää mut ne jää usein vellomaan pitkäksi aikaa ja sit ei tule kirjoitettua. Koitan siitä päästä yli jatkossa ja kirjoittaa ajatukset paperille kerralla ja postata vaikka ei olis superhyvää matskua. Useimmiten Uuden Suomen puheenvuorossakin mulla on itse asiassa lukijoita keränneet nopeat 10 minuutissa kyhätyt tekstit kuin nuo mitä on loppuun asti mietitty. Ei ole paljoa tullut kirjoitettua, mutta esimerkiksi tämä nopeasti kasattu viimeisin kirjoitus asumisen verohelpotuksen uudelleensuuntaamisesta myyntivoitosta varainsiirtoveroon nostettiin nopeasti poimintoihin: http://eskovirri.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256984-muuttamisen-verottamise...

Mutta jotta tulisi enemmän sijoitusmatskua niin pistetään nyt loppuun vielä koko sijoitusuran käyrämäyrä Nordnetista (eli 2017 alusta) viime yön tilanteeseen. Vissiin vanhemmat mäyrät kadonneet blogista.

Ja "kevennyksenä" tätä kirjoitettaessa suoritettu leikkimielinen bonushunttauksen tulos. Kassa suoraan 90€ -> 0€, promon säännöt et rullassa osumalla numeroon 7 1€ panoksella (piti olla nimenomaan yhdelle numerolle panostettuna, saa 36x) saa 10€ instacashbonarin. Avg. tulos siis infinite-kassalla +27€ kun kolmesti voi voittaa, varianssi toki iso mut ei tällä panoksella liikaa (eikä MTT-luokkaa). Ei tällä normaaleillakaan runeilla kunnon tuntipalkoille pääse (odotusarvo varmaan 15-20€/h), mutta saipa tämänkin postauksen kirjoitettua ja tienattua Sklanskyja.

P. S. Aki on onnekas ja sunnuntaina syntynyt ei ymmärrä varianssia. Riittävän huono varianssi pokerissa kaataa kenet tahansa, eikä se itselläkään kovin kaukana ole ollut. Pääosin turnauspokeria pelaavista suurin osa ns. pärjänneistä olisi normaaleilla runeilla ihan jossain muissa töissä. Sijoituselämässä varomattomuus ja vauhtisokeus kaataa vielä helpommin.

Citycon - 13.7.2018 2.21

Vaikuttaa kyllä reippaalta ylireagoinnilta markkinoilla pehmeään tulokseen.

Totta puhuen mikropuolen havaintojen puolesta olen hieman huolestunut Cityconin tilanteesta: suosikkiravintolani Isossa Omenassa lopetti, ja muitakin ravintolapuolen liiketiloja on ollut tyhjillään Ison Omenan uuden laajennuksen puolella jo pidempään. Tämä siitä huolimatta että metro alkoi liikkumaan marraskuussa ja kävijämassaa lisää myös alakertaan avattu bussiterminaali.

Joka tapauksessa pidän Cityconin arvostusta edullisena ja riittävän alhaisena sijoitukseen etenkin viimeisen kurssinotkahduksen jälkeen, mutta en ole loputtoman luottavainen yrityksen suhteen. Holdaan ainakin nykyiset ja harkitsen lisäostoja vaikka menisikin Superluotolle.

Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 10.7.2018 21.41

Yksi parhaista Sijoitustiedon kolumneista jonka olen lukenut. Itsellä myös edelleen oppimista (tai lähinnä sietokyvyn nostoa) että kuopista ja epäonnistumisista pääsee nopeammin ylös tekemään sitä minkä osaa lamaantumisen sijasta. Uskon että näin on varmasti useimmilla.

Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 6.7.2018 20.54

En itsekään pidä Trumpia välttämättä erityisen huonona presidenttinä. Euroopan kannalta on hyvä että joku herättelee maanosaa Ruususen unesta, sillä tällä hetkellä Eurooppaa ei oikeastaan puolusta kukaan ja taloudellisesti maanosa on liian riippuvainen Saksasta ja Unionista. Toista johtaa tehtävään 13 vuodessa kyllästynyt nainen ja toista joukko ääliöitä jotka on dumpattu tehtäviinsä lähinnä sen takia että heistä on päästy "eroon". Yhdysvaltojen osalta Obama oli yhdentekevä keulakuva, jonka saavutukset voitaisiin nivuttaa yhdelle A4:lle. Ei sinänsä, Hillary olisi todennäköisesti ollut parempi presidentti kuin Trump tai Obama lähinnä sen takia että taustalla oli Yhdysvaltojen lähihistorian ainoa edes kaukaisesti kyvykkäästi hommansa hoitanut presidentti. Riski tosin olisi ollut että haukkoja suosinut Hillary olisi oikeasti pistänyt kuuman sodan käyntiin Pahan Akselin kanssa.

Ulkopolitiikassa riski eskalaatioon on aina, mutta Trumpin tavalla toimia on myös mahdollisuus todellisiin edistysaskeliin. Aina voi toki käydä huonot ja Trumpin dementia ja suuruudenhulluus iskee täysillä väärään aikaan ja väärässä paikassa.Todellinen ongelma ei-ulkopoliittisissa asioissa on Trumpin taustalla tosin on varapresidentti Pence, joka vaarallisuudessaan ja konservatiivisuudessaan on paljon pahempi kuin vuosia sitten otsikoissa leijunut Sarah Palin. Se, että miten paljon kyseisellä uskonnollisella hullulla on sananvaltaa Trumpin päätöksiin on kysymysmerkki, joka todennäköisesti on suurempi kuin Trumpin ulkopoliittinen merkitys ellei kaikki mene päin persettä tai nappiin.

Suomen mediasta ei kannata tässä edes puhua. MV-lehden aiempaa suosiota ei voi ihmetellä, kun Helsingin Sanomat ja muut aiemmin "uskottavat julkaisut" tuottavat ulos samaa roskaa eri näkökulmasta päivittäin. Trumpin osalta toivotaan, toivotaan-uutisointi voitti jo reippaasti ennen kuin mies valittiin eikä lehdistö kyennyt tuottamaan mitään järkevää uutisointia vaalien alla. Toki suomalaisessa mediassa on edelleen mukana kosolti päteviä ja ammattimaisesti toimivia toimittajia etenkin maakuntalehdistössä, mutta he jäävät usein kohu-uutisoinnin alle ja merkittävä osa on jo vaihtanut leiviskäänsä parempiin hommiin.

Sijoitustiedon #Teerenpelit: 4. Aki Pyysingin vieraana Kimmo Matikainen - 6.7.2018 20.16

Hyvää matskua, tosiaan äänien kanssa kannattaa jatkossa olla tarkkana. Tulee siltä osin mieleen Paklun Teerenpelit aiemmista. Mutta toivottavasti tulee lisää, näitä mieluusti kuuntelee / katselee, mieluummin kuin useimpia perinteisiä talouden ja politiikan podcasteja jotka nekin ovat mainioita.

Alma Media - 5.7.2018 19.56

Lähinnä heräsi kysymys että oliko muutaman kuukauden jatkuneeseen pudotukseen mitään oikeata syytä? Itsehän olen tosin puljua jossain määrin pitänyt ylihintaisena yli 7 euron arvossa, enkä olisi ottanut suoraan 6,40 euron hintaankaan ilman Ilkka-alennusta.

Listaamattomat yritykset - 2.7.2018 5.14

Missä pankissa kannattaisi nykyään säilyttää / sinne siirtää listaamattomia osakkeita? Nordnet alkoi veloittamaan listaamattomista 2,50€/vuosineljännes/osakelaji joten pienten omistusten säilyttäminen listaamattomista yhtiöistä siellä ei houkuta.