Olet täällä

Farseer

Farseer

  • Liittynyt 20.7.2016
  • 28 viestiä
  • 1 aloitettua ketjua

Viimeisimmät viestit

Eurot poikimaan - miljonääriksi seitsemässä vuodessa - 20.7.2017 8.56

Ja perään ensimmäinen puolivuosianalyysi. Aloittelin sijoittelun osakkeiden / rahastojen puolelle aika tarkkaan puoli vuotta sitten ja voisi tehdä tästä puolivuosittaisen tavan katsoa vähän miten on mennyt.

Nordnetin käyrämäyrä

Ihan hyvältä näyttää. Summat toki pieniä, ja tuossa ei ole veroseuraamuksia huomioitu kuin vissiin osinkojen osalta (eli nykyisessä Nordnetissä näkyvässä summassa on piilotettua verovelkaa 30% voitosta). Osake kerrallaan:

Aktia: Ainoa hutisijoitus isoista. Ostin ekan 100 kpl korkealla hintaa ja 150 kpl osakkeen pudottua euron ja 150 kpl osingon irrottua. Tosin on tullut tiedotteista lunta tupaan ja osingot huomioimalla on alle prosentin tappiolla - mielestäni hyväksyttävä tulos salkun kehnoimmalta yhtään merkittävältä osakkeelta.

Fortum: Ostin osingon irrottua 150 kpl huokealla hintaa. Ihan kivasti noussut piensijoitus.

Ilkka-Yhtymä: Naamioitu ja alennettu Alma Media, jota tukee pieni mutta plussalla oleva oma toiminta. Ekat 1500 osaketta tuottivat kivasti, 1300 lisää ostettiin eilen.

Sponda: Eka erä kun ostin sekä Technoa että Spondaa, semi-ikävästi tuli ostettua toisella erää Technopoliksen sijaan. Nopeat +30% - verot 500 osakkeelle.

Technopolis: Tämäkin kilon + osingot plussalla pre-verot. Hyvissä menee, oikeastaan ainoa merkittävä osake nykyisessä salkussa mistä luopumista harkitsen.

Telia. Tämä oma hankinta on kans sujunut varsin hyvin. Kilo ja osingot plussalla, tästä muuten tulee vielä syysosinko erikseen myöhemmin. Nykyisellä arvostustasolla kyllä edelleen vahvasti holdissa.

Fondia, Remedy, HKScan - salkun marginaaliosakkeet. Kaksi ensimmäistä ihan hyviä merkintöjä, HKScan vähän kuopannut (ostin 50 kpl kun mielenkiintoa olisi seurata ruokaosakkeita ja tässä potentiaalia jos ja kun saavat paketin kuntoon). Viimeistä saatan ostaa minierissä sisään jos 0,99€/kauppa minikaupoista jatkuisi tms.

Nordnetin superrahastot: Vedetty kaikkia tasaisesti, kotimaista 2x painotuksella. Ihan hyvin menneet, Norjan kuopannutkin noussut breikkiin. Avg. tuotto 8% eli reippaasti kyl osakkeita pienempi, mutta nämä ja jatkossa toivottavasti hyvät ETF-rahastot tuo vähän hajautusta ja tasapainoa salkkuun. Suhde osakesijoitusten ja rahastojen välillä nyt noi n 70-30, tarkoitus olla lähempänä 60-40 mutta näin pienessä salkussa ei ole niin tarkkaa ja toki riippuu myös siitä miten hyviä osakesijoituksia on tarjolla.

Perintö-Elisat ei ole vieläkään tulleet eikä siten näy tässä. Ei ole kovin nopeasti hoidettu kummaltakaan suunnalta, mutta eipä haittaa kun osake nousussa. Olisi kyl nykyisellä arvostustasolla Technopoliksen kanssa ensimmäisenä mistä luopumista harkitsisin jos löytyisi selkeästi alihintaista sijoitettavaa.

Tuli kans otettua Osakesäästäjien edut käyttöön Nordeasta, eli käytännössä ilmainen WinTrade-sovellus. Onko jotain vinkkejä sen käyttöön?

Kokonaisuutena hyvä alku sijoittamiselle, mutta toki nousukaudella on helppoa tehdä plussaa. Todellinen tulikoe tulee siinä vaiheessa kun on aika luopua.

ASP

Täätä ei mitään uutta, mutta puolen vuoden päästä loppuu lisäkorko juoksemasta ja aika paljon on asunnonostoa tullut mietittyä. Helsingin hyvät paikat on kyllä ihan kammottavissa hinnoissa, ja vaikka autottomana sekä hyvien liikenneyhteyksien varrella lähes koko ajan asuneena haluaisi asua metron varrella niin vähän on tullut mietittyä asunnon ostamista Malminkartanon tienoilta missä hinnat ovat luokkaa puolet hyvästä sijainnista. Kaksion lasitetulla parvekkeella ja saunalla saa vuokratontille rakennetusta 80-luvun talosta noin 150 000 eurolla, jolloin selviäisi ASP-säästöjen jälkeen alle sadan tonnin lainalla. Siitä jäisi luotto- ja rahavaraa ostaa vaikka talvikämppä etelästä tai mökki Suomesta ihan lähivuosina jos tienestit sallivat ilman salkun pistämistä lihoiksi. Toki keskimäärin 10-15 vuoden sisään sit pamahtaisi korjausremppaa, mutta siihen asti saisivat rahat kasvaa korkoa muualla. Toinen vaihtoehto olisi ostaa jokin vastaava tai vähän isompi kämppä nyt Malminkartanoon rakennettavista uusista asunnoista. Ensi vuonna tulee varmaan ostettua se ensimmäinen kämppä.

Katoin kaiken muun ohella noita Pyysingin huudien asuntoja, eikä mitään järkeä ostaa Kampin suunnalta omistusasuntoa. Kaksion lasitetulla parvekkeella ja omalla saunalla parhaalla sijainnilla saa noin 1600 euron kuukausivuokralla, kun myyntihinnat ovat luokkaa puoli miljoonaa ja silloinkin menee noin 300 euroa kuussa vastiketta. Ilman korjausvelkaa tuotto olisi tuossa ostohinnalle alle kolme prosenttia.

Pokeri ja muut pelit

Tästä ei nyt sen enempää, mutta alkuvuosi oli sen verran maksikatastrofi et ei paljoa lisäsijoitettavaa tullut. Kesäkuu tosin toi mukavat ~20k€ + livepaketin verran plussaa, mutta se ei tullut suoraan likvidinä joten varmaan syksyllä tulee sijoiteltua (toivottavasti paljon) pokerivoittoja eteenpäin. Tarkoitus olis painaa vuosi nyt pokeria täysillä, mutta pelitarjonta on heikentynyt paljon ja riippuu promoista miten paljon saa keskimäärin tulosta. Loppukesä menee varmaan enemmän lomaillessa jos ei jotain isompaa promoa tule. Vuoden päästä syksyllä tarkoitus palata yliopistolle 1-1,5 vuodeksi tekemään maisteri loppuun, siitä eteenpäin sitten tilanteen ja mahdollisuuksien mukaan. Tuossa kohtaa tulee todennäköisesti ainakin osa pelikassasta sijoitettua eteenpäin, jolloin Nordnetin salkku lienee kokoluokkaa 150k€-250k€. Jos markkinat jatkavat ylöspäin ja sijoitukset tuottavat niin siinä vaiheessa voi sit vaikka Nordnetin Superluotolla ylläpitää pelikassaa sen sijaan et söisi sijoituksista. Jos siis päätyy pokeria pelaamaan vielä maisterin jälkeen.

Eurot poikimaan - miljonääriksi seitsemässä vuodessa - 20.7.2017 6.48

https://www.sijoitustieto.fi/sijoituskeskustelu/osakkeet/ilkka#comment-1...

Toteutin sit tuon uhkauksen, ja pistin salkussa löysänä olleet runsaat neljä kiloa vielä Ilkkaan. 3,17 piti pulittaa ja 1300 osaketta sai masseilla eli hinta noussut etenkin kun irronneen osingon ottaa huomioon, mutta sehän on vain positiivista (ekasta erästä saatu jo kivat pikkuplussat). Lisäsyynä ostosintoilulle se, että Spondasta tulee 2,5k€ massia ja sillä ostetaan nykyisellä tahdilla Superrahastoja kolme kuukautta. Hyviä sijoituskohteita ei Suomen markkinoilta ole liikaa enkä ajatellut lähikuukausina vielä muihin markkinoihin tutustua kovin tarkasti + todennäköisesti ei likviditeettiä ihan loputtomasti ole työntää markkinoille ennen syksyä.

En Almaan koskisi suoraan yli viiden euron hintaan, ja Ilkan toimintaakaan en uskalla yliarvostaa rakennemuutoksessa olevalla toimialalla, mutta noilla statseilla on niin halpaa että ostetaan. Osakkeen kehnohko likviditeetti ei ole itselle piensijoittajana mikään iso ongelma, ja kohtuullinen luotto löytyy siihen ettei Ilkan johto nyt ihan tyhjäpäistä ole.

Ilkka - 17.7.2017 5.48

Alma kyllä vaikuttaa semisti yliarvostetulta, mutta vaikka Alma Median arvostuksessa olisi 20% ilmaa ja jos arvostaa sinänsä plussaa tekevää omaa toimintaa niin vaikka tulos putoisi kolmanneksella (tulosvaroitushan tuli myös laskevan tuloksen osalta) ja laittaisi P/E 10 kertoimen niin noin 20M€ arvo rapsahtaisi omalle liiketoiminnalle. Noillakin luvuilla olisi semisti alihintaista, ja jos luottaa nousukauteen niin paremmin mainosala toki tuppaa nousemaan kuin moni muu ala. Tosin media-ala on kyllä melkoisen murroksen vallassa, että pitää sitten olla luottoa tekijöihinkin.

 

Vähän kahden vaiheilla ottaisiko hieman lisää. Ei noita herkullisia vähäriskisiä ostopaikkoja kotimaisessa pörssissä tunnu liiaksi nyt olevan.

Nordnetin superrahasto - 4.7.2017 17.27

Berocca kirjoitti:

Olen aloitteleva sijoittaja ja harkitsen juurikin Nordnetin superrahastoa. Pohdin, pistänkö kaiken kiinni Suomeen vai hajautanko useampaan maahan (esim. Suomi, Tanska ja Norja). Olisi mielenkiintoista kuulla muiden ajatuksia. 

 

Itsellä menee rahastoihin kuukausittain menevästä rahasta tällä hetkellä 40% Suomen superrahastoon ja 20% kuhunkin Pohjoismaahan (Ruotsi, Tanska, Norja). Oman maun mukaan, ei 25% kaikkeen olisi huono idea myöskään. Myöhemmin ajatuksena on pistää suunnilleen saman suuruinen raha muiden alueiden ETF-rahastoihin.

Defensiiviset osakkeet - 4.7.2017 17.25

Itse pitäisin lonkalta eri toimialoilta Teliaa, Fiskarsia, Raisiota ja vakavaraisia pankkiosakkeita Helsingin pörssistä suhteellisen defensiivisinä eri toimialoilta. Teliaa omistan itse, Fiskars ja Raisio on liian kallista ja tähän mennessä pankkiosakkeista olen ottanut vain kohtuullisisissa määrin Aktiaa. Ålandsbanken houkuttaisi, mutta rajoittunut likviditeetti arveluttaa.

Konservatiivisesti sijoittelemalla yhdistelmä pienikuluisia / kuluttomia rahastoja ja pienivarianssisia tai alihinnoiteltuja osakkeita on täällä kitkuteltu eteenpäin. Ei ole sellainen tilanne markkinoilla missä tekisi mieli ottaa helposti isoja riskejä.

Aloitin sitten minäkin - 10.6.2017 17.24

no5 kirjoitti:

Vaikken liian innoissani olekaan luettelemaan mitä olen ostanut, miksi ja miten paljon, ihmettelen "salkkuni" yhtä tukipilaria, Teliaa. Se ei vaan kohoa, ei millään. Silti luottoni siihen on kova, edelleen. Peukut pystyyn vaan ja luottavaisin mielin eteenpäin!

 

Uskon itsekin Teliaan, harkitsin jopa lisäoston tekemistä. Itse onnistuin ostamaan pahimmassa kuopassa muutama kuukausi sitten, siitähän Telia on noussut maksettu puolikas osinko huomioiden reilusti yli 10 prosenttia. Nopeita superpikavoittoja en odota, mutta osakkeen elpymistä ja kohtuullisen hyvää osinkotahtia kyllä. Vahva hold, jopa houkutteleva ostokohde ylipainolle edelleen hitaasti etenevään salkkuun.

Eurot poikimaan - miljonääriksi seitsemässä vuodessa - 5.6.2017 16.35

Ensimmäinen myynti salkusta tulossa, eli Spondan pienehköt omistukset menossa lihoiksi ostotarjouksen myötä (odotan osinkoa ja vapaaehtoista myyntiä). Ihan kivalla tavalla, harmittavan pieni määrä osakkeita mut eipä tuo vastinpari Technopoliskaan ole huonosti vetänyt joka oli vaihtoehto. Tänään meni salkun juokseva 3kk tuotto yli +10% (todellisuudessa enemmän kun osa käteisenä salkussa), pähkinöillähän täs mennään ja indeksi noussut kans hyvin osingot mukaan lukien etenkin mut kiva startti. Ei kyl oikein selkeitä ostopaikkoja nyt itellä ja kesä perinteisesti aika hiljaista aikaa sijoitusmarkkinoilla, isompia omistuksia Technoa, Ilkka-Yhtymää ja Teliaa holdaan kyl näillä infoilla mut noilla hinnoilla en varmaan osta lisää (Teliaa imo. voisi mut en halua nostaa painoa salkusta yli 20% etenkin kun toinen iso omistus Elisa kunhan ne tulee salkkuun). Noi kaikki nousseet osingot huomioiden oikein kivasti, heikoin suoriutuja Telia luokkaa +15%. Jos olisi enemmän näkemystä tai Telia alempana niin dumppaisin osan Elisoista myyntiin ja Teliaa tilalle.

Kesän painan pokeria ja teen varmaan pikkuostoksia pörssissä hyödyntäen tuota 0,99€ pikkuostoksissa-tarjousta. HKScan vähän houkuttaisi pikkupanostuksiin.

Halla-aho, hallituskriisi ja uudet eduskuntavaalit? - 5.6.2017 16.15

En pitänyt uusia vaaleja vielä' pari viikkoa sitten mitenkään todennäköisenä koska pidin Keskustan ja Kokoomuksen runkoa sen verran vahvana hallituksessa että tarvittaessa perussuomalaisten lähtö osin tai kokonaan hallituksesta voidaan korvata, mutta Puskan sekoilut ja siitä seuranneet kannatusheittelyt (Kokoomus ylös, Keskusta alas) ovat onnistuneet sekoittamaan pakkaa niin pahasti että joillain oddseilla mennään syksyllä uusiin vaaleihin. Riippuu käytännössä Kokoomuksesta ja siitä, uskaltaako Orpo lähteä realisoimaan gallup-kannatusta. 

Perussuomalaiset eivät hallituksesta lähde kannatuksen ja uusien vaalien uhkan takia helposti, mutta Halla-Aho tuskin roikkuisi viimeiseen asti hallituksessa toisin kuin ministeriauton takapenkkiä kuluttavat Soini tai Terho. Kokoomus saattaa nyt kuitenkin käydä ahneeksi ja lähteä uhkapeliin, missä pahimmillaan saadaan kasaan Kataisen kolmas hallitus mallilla Orpo + Rinne.

Rehellisesti sanottuna en usko että Orpo uskaltaa, eikä siinä Kokoomuksen kannalta suurta järkeä olisi koska noilla kannatusluvuilla sinipunasta tulisi taas jonkinlainen tehoton sateenkaarihallitus. Mutta ei tämä tilanne nykyisen hallituksen kannaltakaan hyvältä näytä, kun kaikki hallituspuolueet ovat enemmän tai vähemmän hajalla. Nouseva talous todennäköisesti pelastaa hallituksen ja palauttaa osan toimintakyvystä, mutta mitään suuria uudistuksia en enää odota. Perustulokokeilun jatkaminen loppuun ja sen ottaminen käyttöön jossain järkevässä muodossa 2019 alusta olisi mallia jackpot.

Eurot poikimaan - miljonääriksi seitsemässä vuodessa - 18.5.2017 5.13

Hiljaiseloa on ollut myös sijoitusrintamalla, isompia kauppoja tuskin tulee tehtyä ennen syksyä enkä ETF-rahastojakaan ole saanut kahlattua läpi ja valittua kuukausisijoituksiin. Osallistuin nyt kuitenkin ihan minimipanoksella Remedyn listautumisantiin, koska firma vaikutti paremmalta kuin Next Games, mielenkiintoisempaa seurata kun on hiluja sisässä ja ei haittaisi tuota holdatakaan. Lisäksi jos kovasti pomppaa niin 0,5% kuluilla pääsee eroon kun on tuo Nordnetin 200€ asti 1 euron merkintäpalkkiopromo vielä menossa.

Eurot poikimaan - miljonääriksi seitsemässä vuodessa - 12.4.2017 16.22

Vähän hiljaista ollut, mut nyt pistin viel 10k€ Nordnetiin. Pieniä osinkoja kans jo tippuillut ja tulee vielä kuun aikana lisää. Saa superluoton 0,99% koron ehdot about täyteen kun noi sijoittanut eli käytännössä lisää liikkumavaraa halvalla lainalla. Pankistakin soittelivat ja tällä kertaa ihan hyödyllistäkin asiaa, maksuton MasterCard Gold tuo kans lyhyen välin liikkumavaraa vaikka en ihan niiden tarjoamaa 10k€ luottorajaa viitsinytkään ottaa (ihan jännästi pidempi myönteinen pankkiasiointi tuntuu tehoavan vaikka vakituisia tuloja ei ole ja ainoa merkittävä tulonlähde pokeri, toki ASP-tili tuo turvaa). Elisan osakkeet ei ole vieläkään ilmestyneet tilille perinnöstä, pitää ens kuussa kysäistä niiden perään jos eivät ilmesty siihen mennessä.

Tällaista tällä kertaa. Aktialla ja Fortumilla osakekurssi dippasi enemmänkin kuin osinkoa irtosi joten lisää kuraa ei kun Aktiaa ja vähän Fortumia salkkua monipuolistamaan. Perusvarmaa tuottoa hakemassa.

150 Aktiaa á 8,92 

150 Fortumia á 13,45

Lisäksi 50 HKScania á 3,45. Osaketta seuraillut ja nyt kun on Nordnetilla tuo alle 200€ kaupoista 0,99€ kulut niin otin kokeiluerän, kivempi seurata kun on edes jotain kolikoita mukana. Noi 48 Fondiaa saa pysyä salkussa kun ei jaksanut niiden takia heräillä ensi-innostuksessa myymään. Jos tulee kivoja spotteja kiinnostavien osakkeiden osalta niin otan kans jotain muita osakkeita keräilyeriä mukaan. Esimerkiksi Tulikivi houkuttaa, mutta siitä arvasta 23 senttiä on kyllä liikaa.

Lisäksi laitoin joka kuukauden 15. päivä nyt menemään 750 euroa kuukausittain superrahastoihin, että saa ajallista hajautusta. 300 euroa Suomeen ja 150 euroa kuhunkin Pohjoismaahan. Suunnitelmissa on etsiä samalla summalla kuukausittaisia säästökohteita ETF-rahastoista että saadaan kans vähän alueellisuutta. Se mitä sen ja elinkustannusten lisäksi (toivottavasti paljon) tienataan keskimäärin voidaan sit sijoittaa osakkeisiin.

Yks toinen kauppa on kans työn alla, pistelen infoja tänne jos/kun se menee läpi.