Olet täällä

Tammiralli - 17.1.2020 10.54

Neljän prosentin nousua en vielä pitäisi "huimana" tammirallina. Etenkin kun siinä on jotain syitä (kauppasodan välirauha) takana.

Muuten tässä kohtaa on kyllä fiilis että suurinta vipua kannattaa hillitä ja maltillisesti ammuksia kotiuttaa. Yhdistettynä loppuvuoden nousut + tammiralli tähän mennessä on kuitenkin yli 10 pinnaa ja nykyinen hallitus ja Suomen talousnäkymät eivät kovin hyviltä näytä sijoittajan näkökulmasta.

Näytä koko viesti
Stockmann - 16.1.2020 09.02

Mielestäni Stockmannin kurssi oli niin pohjiin painettu että mikä tahansa positiivinen uutinen oli laukaisemassa reipasta nousua.

150 miljoonan euron puljusta 200 miljoonan euron puljuksi kuitenkin niin iso muutos että jälkijunassa ei mukaan lähtö houkuta. Katsotaan jos juna vielä pakittaa, itse en vain tästä puljusta halunnut isoa osaa salkkua koska Stockmannilla oli (ja on toki edelleen, mutta pienempi) aito konkurssin uhka tarjolla. Toisaalta joku kilon positio ei kulujen ja ajankäytön vuoksi houkutellut.

Näytä koko viesti
Ilkka - 13.1.2020 07.24
Aki Pyysing kirjoitti:

Ihmiset ovat muuten sekaisin. Toisaalta ne ovat aina olleet. Ilkka nousee, koska se osti tulikuumilta yrityskauppamarkkinoilta jotain tappiollista. Osinkokorjattuna @3,70 on viiden vuoden huiput.

Pahin skenaario olisi antaa rahan vain kuolla, mitä tässä on pelätty kun rahakasojen päällä on istuttu ja korkosuojauksista maksettu jo pitkään. Päälle vähän museointihankkeita Pohjanmaalta. Sitä pelkoa on varmasti kurssiin myös hinnoiteltu.

Jos Ilkka saa tuon SaaS-periaatteella toimivan ohjelmistotalon integroitua toimintaansa, kasvamaan ja tuottamaan, on kauppahinta halpa. Mulla ei ole mitään kompetenssia tosin arvioida tämän skenaarion todennäköisyyttä. Eikä tuo 0,3 miljoonan euron tappio vuodessa Ilkkaa vie kriisifirmaksi ihan heti, ja Ilkalla on nyt varaa investoida ja kasvattaa firmaa jos siihen on halua ja osaamista.

E: Lisäksi se 10% osuus Alma Mediasta on taas kasvanut arvossa ja jauhanut Ilkalle tulosta tässä samalla.

Näytä koko viesti
Ovaro (os. Orava) - 9.1.2020 11.32
Vilho kirjoitti:

Aki ja Petteri voisivat nyt koittaa löytää jonkinlaisen yhteisen näkemyksen tähän Ovaroon. Tuulipuvulla menee sormi suuhun kun ei tässä tiedä ketä pitäisi peesata. Technopoliksen kanssa oli helpompaa.

Mahdoton verrata Technopolikseen joka koko ajan jauhoi kuitenkin solidia voittoa. Tämä case on lähinnä realisointia mahdollisimman nopeasti mahdollisimman hyvään hintaan ja etsitään parasta arviota paljonko ovaronnahoista saadaan lopulta kasaan.

Näppituntumalta itse pidän Ovaron upsideä edelleen varsin rajattuna (etenkin kun realisointiin vaikuttaisi menevän reippaasti aikaa). Akilta olisi mielenkiintoista kuulla mille akselille Ovaron realisointiarvo osuu hänen mielestään.

Näytä koko viesti
Eurot poikimaan - miljonääriksi seitsemässä vuodessa - 9.1.2020 02.49

Tänään vielä myyty annista tulleet 131 kpl Relaisia á 8,87. Vähän konsolidaatiota salkkuun kun saa kohtuullisen hinnan näistä pikkuomistuksista.

Näytä koko viesti
Eurot poikimaan - miljonääriksi seitsemässä vuodessa - 7.1.2020 05.52

Vuodet ekat kaupat kuin myin Ilkkaa 1186 kpl (jäi 4000 kpl) á 3,66.

Halpaahan tuo on edelleen taseeseen verrattuna, mutta pienennän vähän vipua kun laitoin myös puolet Suomen superrahastoista myyntiin (noin 4k€). Ilkka pysyy edelleen top5 suurimpana sijoituksena, eli en nyt kokonaan ole luopumassa. Jos jotain löytyy edullisesti niin nyt taas pystyy ostamaan. Esimerkiksi Telia ei ole kovin kaukana ostohinnoista.

Näytä koko viesti
Eurot poikimaan - miljonääriksi seitsemässä vuodessa - 2.1.2020 12.07

2020

Ei merkittäviä taloudellisia tavoitteita. Pistin faboon että tärkein tavoite vuodelle 2020 on pitää hauskaa.

Jos siinä sivussa saadaan maisteri pakettiin ja painoa alas kesään mennessä 5 kiloa niin fine. Sijoituspuolella business as usual, kevennän varmaan salkkua jos hyviä saumoja siihen tulee. Mahdollisesti joutuu jonkin verran kotiuttamaan myös salkusta varoja jos menee ihan laiskotteluksi, mutta menoja ei ole tarkoitus nostaa tappiin.

Jos saisi uupumuksen pois ja luoton omaan tekemiseen + tehokkaan päätöksentekokyvyn nappiin niin 2021 voisi taas katsoa jotain kunnon grindaamisen arvoista.

Näytä koko viesti
Eurot poikimaan - miljonääriksi seitsemässä vuodessa - 1.1.2020 10.29

Vuosi 2019 (varoitus: TL;DR)

Muuten kurjan vuoden positiivisena puolena sijoitukset menivät ihan hyvin. Olen tyytyväinen tulokseen, mutta en siihen toimintaan millä se saavutettiin. 

Jätin luvut tohon, koska matematiikkaa osaavat lukijat osaavat salkun koon arvata mutenkin ja luvut antavat kuvaa suoraan sijoitusten kokoluokasta ja millä vivulla mennään (kotiutin 4,5k vuoden lopussa).

Muut pääomaan liittyvät tulot ovat joitain tuhansia euroja, joten verojen ja korkomenojen jälkeen ennen asunnon arvonnousun (ja vuokraedun) huomiointia pääomatulot olivat vuodelta 2019 kokoluokkaa 20k€.

Suurin ongelma on ollut päätöksentekokyvyn puute. Esimerkkinä ajattelin sijoittaa Fondiaan syyskuussa kun firma ilmoitti aloittavansa omien osakkeiden ostot (taisi olla palkkio-ohjelmaan). Järkeilin että 8 euron hinnalla tuo varmasti puolustaisi tai nostaisi kurssia, ja huolimatta heikosta luotosta johtoon niin firma on edelleen potentiaalinen sijoituskohde. No jäi sitten tekemättä syystä tai toisesta, varmaan halusin jättää padin johonkin "parempaan saumaan".

Henkisesti on vain niin paljon helpompi olla parvikalana ostamassa jotain Nordeaa kuin tehdä omia ratkaisuja small cap- tai first north-firmojen suhteen. Taustalla on ollut hommien kasaantumista ja uupumista. 

Kämpän arvo on hinta-arvioiden perusteella noussut runsaassa kahdessa vuodessa yli 10 prosenttia, ostohinnasta 215k€ -> 240k€. Velka lyhenee tarkoituksella hitaasti ja suhteessa vuokrahintaan maksamalla pelkät korot ja vastike "säästävät" 650 euroa kuukaudessa. 

Muut tulot

Pelien suhteen vuosi oli karmea. Tässä vuoden tulokset:

Pokerit menivät huonoiten koko vuosikymmenellä tuloksen suhteen, tosin osin ymmärrettävää koska pienen pelimäärän ja promootioiden vuoksi tuloksen varianssi oli normaalia isompaa (tavallisia grindipelejä tuli suhteellisen vähän). Tuntimäärä myös vuosikymmenen pienimmästä päästä jos ei pienin, mutta potentiaalia paljon isompaan tulokseen löytyi. Ei tänä vuonna, mutta eipä hävittykään peleihin rahaa.

Vedonlyönnin tuloksen tuhosi seitsemän arbitraasi-misclickiä jotka söivät yli puolet tuloksesta (ei muuten kannattaisi silmät ristissä tehdä tätä marginaalikohteisiin). 7/7 kertaa noissa tapauksissa 1X2-kohde osui juuri siihen kohtaan mikä jäi lyömättä. Kurja tuuri, mutta tulosta hieman korjasi joulukuun juoksu kun Suomen 5-1 voitto Ruotsista osui ilmaisvedoilla tuhannen euron arvoisesti. Positiivisena puolena: paljon on opittu ja tuosta kurjasta tuurista huolimatta tehtiin voittoa, eikä tähän etenkään alkuvuonna käytetty juuri aikaa. 

Kasinot oli ainoa ok-tulos tällä saralla. Joulukuu oli huonoin ja tuli vain muutama satanen voittoa: mutta jokainen kuukausi jäi siis voitolle. Kokonaistulos aivan kohtuullinen ja saavutettiin ilman mitään suuria voittoja (sama pokerin ja vedonlyönnin osalla).

Kokonaistulos noin 700 tunnin panostuksella siinä mielessä positiivinen että ei tuota ihan kaikilla duuneilla saisi kasaan. Etenkin kun suurimman osan vuodesta joko sairasteli ja oli uupunut.

Muitakin tuloja tuli jotain tonneja eri puroista. Koko vuoden tulot lienevät ~50 000 euroa jos asunnon arvonnousua ei lasketa.

Muu toiminta

Opinnoissa sain kasaan 35 opintopistettä (vuoden tavoitenopeus on ohjeellisesti 60 opintopistettä) pääosin työläämpiä kursseja. Suoritus pettymys, mutta edelleen: sairastelusta ja uupumuksesta huolimatta. Viimeinen 12 sivun essee ja 10 sivun sepustus olivat kirjaimellisesti työn ja tuskan takana, mutta mikä tärkeintä: sain suoritettua. 

Paino putosi elokuusta marraskuuhun sen 5 kiloa. Sekään ei ihan tavoitteiden mukaista, mutta mikä tärkeintä: oikeaan suuntaan. Uudenvuodenaaton perusteella paino ei ole siitä noussut (uudenvuodenpäivä onkin jo toinen tarina).

Pientä kämpän ja fiilisten uudelleenjärjestystä on tässä loppuvuosi suoritettu. Vähän kaikkea on tänä vuonna kokeiltu, mutta pääongelma tuntuu olevan hommien kasautumisessa ja paraskaan aikatauluttaminen ja suunnittelu ei auta ennen kuin sitä solmua on saatu ainakin vähän ratkaistua. 

Menot

Norwegianin luottokortin käyttö on tehnyt menojen seuraamisesta vähän helpompaa. Löysin tämän vähän aikaa sitten, tuo jako ei ole kovin tehokas ja esimerkiksi suoratoistopalvelut on käyttötavarapuolen alla, mutta kokonaisuudesta antaa kohtuullisen kuvan. Bonuksena luottokortin käytöstä lentopisteitä tuli tältäkin vuodelta noin 125 euron edestä eikä tarvitse massia pitää turhaan tilillä.

Noiden lisäksi menee kämpän vastikkeeseen, asuntolainan korkoihin, sähköön, vakuutuksiin, nettiin ja puhelimeen runsaat 300 euroa kuukaudessa ja satunnaisiin muihin menoihin ehkä noin 100 euroa kuussa. Käteistä ei ihan hirveästi nykyään mene, joten kokonaismenot taitavat jäädä alle 1700 euroon kuussa vuodelta 2019. Suunnilleen 20k€ siis, eli suhteessa tuloihin suhteellisen terveellä tasolla huonosta vuodesta huolimatta. En ole kyllä menoissa tänä vuonna ihan hirveästi kitsastellut ja on tullut ostettua uudet läppärit ja kännykät sekä kilon heräteostokset alennusmyynneistä, mutta summan pienuutta osin selittää reissujen vähyys.

Bonus: aiemmin mainitussa Wynn-slotissa sain kasaan parissa kuukaudessa ja yhdellä 30 tunnin grindilla kun yksi peli tarjosi hyviä palautuksia (pystyi pelaamaan pienemmällä panoksella ja nostamaan juuri ennen bonusta isoksi panokseksi). 120 euroa olen panostanut, mutta noilla gemeilla ja chipeilla ja VIP-taso kolmosella pitäisi saada suunnilleen 8000 dollarin edestä öitä Wynnissä Las Vegasissa. Tämähän ei siis ole rahaa enkä missään tapauksessa rahalla maksaisi 250-700 dollaria yöltä edes viiden tähden hotellista, mutta luksus kelpaa jos sitä saa halvemmalla kuin puoli-ilmaiseksi.

Vuosi on hyvä päättää onnistumiseen.

Slotista kiinnostuneet voivat lukea pelistä enemmän tuolta: http://pokeriblog.blogspot.com/2019/12/nopea-opas-wynn-slotsin-maailmaan.html

Näytä koko viesti
HKScan - 31.12.2019 11.59

Onhan HK Scanin osake noussut pahimmasta kuopastaan jo lähes 100 prosenttia, ja osakeannistakin noin 70% (1,60 -> eilinen päätöshinta 2,76). Kyllä tuo potentiaali käänteeseen (firman tekemä tappiohan on laskenut) mielestäni jo hinnassa näkyy, vaikka en olekaan omasta pienestä positiostani vielä luopumassa.

Pääomistajat edelleen hieman arveluttavat, mutta toivon että nykyinen kriisi on herättänyt heidät tajuamaan etteivät sijoittajat ehkä anna toista kertaa armoa jos hommat vedetään puihin.

Näytä koko viesti
Jokainen ennaltaehkäisty taloudellinen katastrofi lasketaan - 30.12.2019 07.49
Slice kirjoitti:

Numpilla ja Veikkauksella ei ole minun elämääni mitään merkitystä, siksi en ymmärrä kohkaamistanne. Antakaa ihmisten pelata mitä huvittaa rahoillaan. Sen sijaan on eräs toinen asia mille emme voi mitään ja joka lisää mielipahaa ja suorastaan ärtymystä - VAR. En voi välttyä VARilta vaikka kuinka haluaisin ja VAR on tehnyt Valioliigan seuraamisesta mahdotonta. Ehdotan siksi, että seuraava sunnuntaikolumni käsittelisi VARria Veikkauksen sijaan.

En tiedä Akista, mutta itseäni Valioliiga ei voisi vähempää kiinnostaa (piti googlata VAR). Vaikka lyön siitä vetoja (lähinnä arbeja).

Uskon että sijoitusfoorumilla on hyvä puhua enimmäkseen rahasta, yhteiskunnasta ja edistää järkevää rahankäyttöä elämässä. Keskittyen toki merkittävästi sijoittamiseen. Ei tehdä kolumneja useimpien ihmisten elämälle täysin yhdentekevästä ulkomaisesta urheilusta, ellei aihe toki kiinnosta kirjoittajaa palavasti ja hän halua ottaa asiaan kantaa. Urheilufoorumeilta varmasti löytyy asiasta kolumneja, jos ei suomeksi niin ainakin lontooksi.

Veikkauksen toiminta kuitenkin koskee tavalla tai toisella kaikkia suomalaisia, ja yhtiön saadessa tahtonsa läpi moni täälläkin kirjoittavista menettäisi ainakin osan elannostaan ja sijoittamisen sijaan suomalaiset panostaisivat entistäkin enemmän lottoon.

Näytä koko viesti