Olet täällä

Farseer

Farseer

  • Liittynyt 20.7.2016
  • 132 viestiä
  • 1 aloitettua ketjua

Viimeisimmät viestit

Eurot poikimaan - miljonääriksi seitsemässä vuodessa - 30.8.2018 17.54

Jahas Norwegian sit pudottaakin talletuskorkoaan 1,75% -> 0,75%. Mistäköhän löytyisi uusi turvasatama joka kompensoisi edes inflaation verran?

Eurot poikimaan - miljonääriksi seitsemässä vuodessa - 29.8.2018 15.43

Velho kirjoitti:
Farseer kirjoitti:

tavoitteena on vanhasta mtg-kokoelmasta ja veloista saada suunnilleen käyttömenojen verran rahaa

Saako noista mtg-korteista oikeasti jostain jotain? Keräilin/pelasin noin v. 1994-1995. Siitä lähtien ovat lojuneet kaapissa ja viime vuosina on kovasti tehnyt mieli konmarittaa ne pois. Sen tiedän että mitään ultraharvinaisuuksia ei joukossa ole, mutta muistaakseni oli kuitenkin jotain ihan ok-hyviäkin. Mistä saa tietää käytännön arvon Suomessa ja missä noita olisi järkevin kaupata?

Kyllä niistä saa, paremmista ja vanhemmista usein jopa paljon paremmin kuin aiemmin. Suomen sisällä kortit eivät kovin hyvin myy, monet ovat siirtyneet Cardmarketiin missä yksityishenkilöt myyvät ja ostavat lappuja ja alusta vie välistä oman palkkionsa. Sieltä voi vilkaista korttien hintoja, myymiseen helpointa lienee löytää joku joka siellä tai muualla myy lappuja ja ostaa kortit könttähintaan: https://www.cardmarket.com/en/Magic

Vähän harmittaa kun tuli ~10 vuotta sitten powerit myytyä, 20 Power9:n palasta oli parhaimmillaan. Hinnat ovat suunnilleen kymmenkertaistuneet, näitäkin oli pari: https://www.cardmarket.com/en/Magic/Products/Singles/Unlimited/Black-Lotus

Eurot poikimaan - miljonääriksi seitsemässä vuodessa - 29.8.2018 2.59

Technopolikset ulos, pieni erä oli (alkujaan suhteessa isohko, mutta ostin Cityconia myöhemmin ennemmin kun hinta oli noussut). Pistän varmaan Norwegianin tilille nuo sotakassaan. Nyt sen sijaan hieman porinaa "leipätyöstä" eli

Pokerista

Kuuden viikon projekti lähti hitaasti, kelit ja kämppä olivat niin kuumat ettei pelit maistaneet. Muutama viikko sitten sain ihan hyvän turnauskalenterin (rebuy- ja NLO8-turnauksia lähinnä) tehtyä ja testattua pari viikkoa sitten, tässä siitä pieni ja yksinkertainen turnauskalenteri-excel klo 18.30-04.00 tavoitetuloksineen:

Testeistä 3-4k uppia, ekasta ok-viikosta tänä vuonna promoa pelatessa yli +8k. Nyt oli tarkoitus vetää promoja ensimmäinen viikko, mutta 1. päivä lähti ilman rahastuksia (ja pisteitä) joten jätin isomman leaderboardin ja päätin hakea helpot rahat kevyemmästä Unibet Open Seriesista jonka leaderboard-kaava on erittäin helppo optimoida niin että saa ison edun muihin. Mitäs tapahtui? Unibetin sysihuono pokerisofta hajosi ja en päässytkään rekisteröitymään turnauksiin, joten sekin suunnitelma meni puihin. 

Perinteisesti tässä vaiheessa on valittu yksi kolmesta vaihtoehdosta: 1) pullo auki ja viihteelle, 2) Europa Universalis-grindi käyntiin tai 3) Netflix-maraton. Nyt koitan kuitenkin saada viisi täyttä pelipäivää uuden turnauskalenterin kanssa ja tehdä tulosta sen verran mitä voin. Opinnot alkavat ensi viikolla, mikäli yliopiston rattaat saavat lisäaikahakemuksen käsiteltyä ajoissa.

Samalla tällä viikolla tarkoitus on viimeistellä pokerikelloon toimiva kalenteri missä on riittävästi pelejä 24/7 eli myös aamu- ja päiväsessiot saisi onnistumaan. Turnaustarjonta on toki pienempää tuolloin, mutta hieman kaivamalla sinnekin saisi varmasti ihan kohtuullisen kalenterin jos tulee vapaa-aikaa sinne. Pokerikello on siis tällainen, se huomauttaa aina kun on aina rekata:

Toki kelloa joutuu päivittelemään, mutta useimmat sivustot eivät muuta turnauskalenteriaan kovin usein. Eli on tästä oikeasti enemmän apua kuin työtä.

Opintojen ohessa pelaaminen jää varmasti vähälle, ja varianssi turnauspokerissa on hirmuinen. Siksi tavoitteena on vanhasta mtg-kokoelmasta ja veloista saada suunnilleen käyttömenojen verran rahaa että käytettävissä olevat varat pysyvät entisellään eikä pokerista elannon lähteenä tarvitse ottaa stressiä. Syys-toukokuussa ehdin ehkä pelata noin 1500 turnausta, ja vaikka valitsisin pienemmän fieldin pelejä niin varianssilaskuri näyttäisi silloin suunnilleen tältä:

Eli ei ole paljoa luottamista että rahat realisoituisivat. Pistetään kaikki voitot lähtökohtaisesti pelikassaan ja koitetaan pelata ainakin yksi päivä viikossa, että ote ei liikaa lepsuunnu. Todennäköisesti sunnuntai.

Myös jonkin verran rahaa on kiinni livereissuissa. Pokerireissuja on tarkoitus tehdä nyt taas vaihteesta enemmän opintojen salliessa ja yhdistää niihin mahdollisuuksien mukaan lomaa. Ensimmäinen reissu on loka-marraskuussa Maltalla, 550€ main eventin oheen otin lähes kaksi viikkoa lomaa. Lisäksi 2250 liveturnaustaalaa on käytettävissä reissuihin: jos opinnot ei painaisi päälle niin saattaisin napata pienehkö liveturnauksen Rio de Janeirossa, minne oli tarjolla 500$ ilmaista matkarahaa. Olisi loistava sauma tutustua uusiin maihin (ja tässä tapauksessa uuteen mantereeseen) jos jatkavat noita promoja.

Technopolis - 28.8.2018 16.13

Harmittavasti tuli ostettua aika pieni erä aikoinaan á 3,02, eikä sitten enää 3,60-3,70 hinnoilla tullut ostettua kun olisi ollut "niin paljon kalliimpaa". Ihan hyvä kertavoitto silti, kiitokset Akille omistaja-arvon ajamisesta.

Pistin heti lihoiksi, koska en usko merkittävästi parempaan tarjoukseen eikä tämä lopulta välttämättä mene läpi. Tässä kohtaa sykliä menee näillä näkymin Norwegianin kassaan. Salkku pysyy riittävän hajautettuna ilman lisäostojakin.

Käytännön laskutaito - 27.8.2018 17.54

Suurelta osin sama ongelma kuin koko koululaitoksessa ylipäätänsä. Keskitytään epäolennaiseen ja asioiden oppimiseen ulkoa ja jätetään opettamatta ihan perusasioita elämänhallinnasta, taloudenhoidosta ja politiikasta. Usein opettajatkin toki aivan pihalla. 

Ihan perustalousmatematiikkaa ei käytännössä opeteta ja asenne sosialistisessa peruskoulussa on että sijoittaminen ja rikastuminen on pahasta, mutta valtio kyllä hoitaa.

Taloudellinen riippumattomuus - tavoittelemisen arvoista? - 25.8.2018 10.52

Kiitokset erinomaisesta ja ajatuksia herättävästä kolumnista. Yleisestikin olen ihmetellyt ihmisten halua ja pyrkimystä siirtää kaikkia tavoitteitaan ja toiveitaan eläkkeelle ja miten nihkeästi nykyinen yhteiskuntakin suhtautuu toisaalta oravanpyörästä ulos hyppääviin ihmisiin ja toisaalta niihin ihmisiin jotka eivät halua elää tavallisten tylsien normien mukaan. Toisaalta samaan malliin houkuttelevat Nordnetin ja muiden vastaavien iskulauseet tyyliin säästä näin paljon niin olet miljonääri jo 67-vuotiaana. 60-vuotiaana tai vanhempana ei usein enää voi tehdä monia sellaisia asioita mistä on ehkä nuorempana haaveillut.

Jatkuva maalitolppien siirtäminen pidemmälle on asia josta kannattaa aina välillä hellittää ja olla (jonkin aikaa) tyytyväinen siihen mitä on jo ehtinyt saavuttamaan. Pelkkä taloudellisen vapauden saavuttaminen ei riitä, pitäisi olla myös mielekästä hommaa ja kykyä tehdä sitä. Ja toisaalta varallisuudesta voi nauttia myös sitä kerätessä: esimerkiksi isompi ja mukavampi oma asunto voi olla samaan aikaan sekä suhteellisen turvallinen sijoitus, tulevaisuuden turva että panostus nykyhetken hyvinvointiin.

Eurot poikimaan - miljonääriksi seitsemässä vuodessa - 21.8.2018 18.03

Tapaus Citycon ja Iso Omena

Kuten suurin osa blogin lukijoista varmasti jo tietää niin muutin Espoon Matinkylään, Cityconin omistaman Ison Omenan viereen. Länsimetro ja liityntäliikenne alkoivat kulkemaan viime talvena, jonka odotin nostavan kauppakeskuksen ruuhkia reippaasti. Ihme kyllä viideltä iltapäivällä ostoskeskuksen puolella oli silti melko kuollutta ja etenkin kakkoskerroksen liikkeet olivat tyhjillään. Myös ravintolapuolen tarjonta on heikentynyt metrosta ja liityntäliikenteestä huolimatta viimeisen puolen vuoden aikana ja tyhjiä tiloja näyttäisi olevan noin puoli tusinaa. Tästä johdettuna yleiselle tasolle ei ihan hirveän hyvältä näytä, mutta tilanne varmasti paranee syksyllä.

Toisaalta ainakin Isossa Omenassa Citycon on onnistunut houkuttelemaan mukaan kaupungin ja valtion toimijoita mukaan tiloihin. Kolmoskerroksessa toimii kirjaston ja palvelutori ja yksityisten lääkäriasemien ohella tiloihin siirtyy Matinkylän terveyskeskus syksyllä. Tämä tarkoittaa pitkäaikaisia vuokralaisia ja että ihmisiä vierailee ostoskeskuksessa, mutta kysymysmerkki on kuinka hyvin tämä näkyy ostoskeskuksen liikkeiden myynnissä ja sitä kautta vuokrausasteissa ja Cityconin vuokrahinnoitteluvoimassa.

Vastapainona liiketilojen haasteille Cityconissa on potentiaalia nousuun nykykurssilla aivan eri tavalla kuin (hyvinhoidetussa) Technopoliksessa. Siksi pysyttelen pehmeästä tuloksesta ja (mielestäni aika ohuesta) tulosvaroituksesta huolimatta holdissa kurssin pyöriessä ostohinnoissa ja hieman sen alla. Jos mennään 1,70 tai alle niin ostoon ja jos lähiaikoina ilman hyviä uutisia yli 2,10 euron niin harkitaan myyntiä. Jälkimmäiseen en kovin hevillä usko, ellei syksyllä ala talouden voimakas myötätuuli.

Kesän tulosfiiliksiä

Kesä on ollut salkun ja sijoittamisen osalta aika hiljaista ja mollivoittoista aikaa. Tulokset eivät varsinaisesti olleet kovin huonoja, mutta hyvä tulos Elisalta ei riittänyt estämään yliarvostuksen sulamista (perintöosakkeesta en vieläkään päässyt irti) ja Ilkan kohtuullinen tulos (oma liiketoiminta pois tappiolta, Alma jatkaa jauhamista) ei liikuttanut erittäin epälikvidiä osaketta ainakaan ylöspäin. Citycon pettymys, Telia jatkaa uppotukkinsa suoristamista kohtuullisella tuloksella ja arvioitua edullisemmalla Bonnier-kaupalla, Altian tulos megapettymys. Nordea ja Aktia pääsivät pettymysten alhosta pois ja tekivät hyvät tulokset, mutta ne muodostavat vain pienen osan salkusta. Kokonaistulos tulosten osalta ei hirveän huono koska suurimmat omistukset Ilkka, Telia ja Elisa pärjäsivät loppujen lopuksi kohtuullisesti, mutta markkinoilla tuntuu olevan kovin odottava fiilis nyt.

Ilkkaa tekisi taas mieli ostaa lisää, mutta olen pitänyt nyt tiukasti kiinni tuosta 20 prosentin rajasta. Todennäköisesti enemmän tai vähemmän tämänkokoisella salkulla mennään seuraavaan rysähdykseen ja koitetaan siihen mennessä (saada opinnot pakettiin ja) kerryttää sotakassaa Norwegianin tilille odottamaan aikaa jolloin veri virtaa ja kaikki on halpaa. Mediaani omissa arvioissa romahdukselle 1,5 vuotta, eli joskus 0-10 vuoden sisällä rymisee, todennäköisesti aiemmin kuin myöhemmin.

Sijoitustiedon #Teerenpelit: 5. Aki Pyysingin vieraana Marko Erola - 18.8.2018 5.40

Mukava oli katsella kun Marko pisti Akille vaihteesta Teerenpeleissä jauhot suuhun :)

Eduskuntavaalit 2019 - 15.8.2018 17.19

En kyllä käsitä Kokoomuksen suosiota täällä. Puoluehan on muutamaa hyvää tyyppiä (Lepomäki, Rydman) ja eturyhmiä (SAK -> EK, julkiset suojatyöpaikat -> apteekkarit yms.) lukuun ottamatta melkein suora kopio SDP:sta. Jakavat saman uskon korporaatioiden kaikkivoipaisuuteen ja koittavat lähes pelkästään lapata rahaa omille eturyhmilleen. Sinipunalta on sijoittajille ja yrittäjille turha odottaa mitään hyvää. 

Keskustalla mennään koska on olemassa muitakin asioita kuin raha, mutta jos olisi markkinataloususkovainen niin arpoisin varmaan RKP:n ja pienpuolueiden välillä, suuremmista puolueista vaihtoehdot olisivat vain Keskusta ja PS vaikka eivät toki puhdasta markkinataloutta aja.

Kokoomuksen track record päähallituspuolueena on erityisen surullinen. Pääministereinä laman luonut Holkerin hallitus ja neljän vuoden pysähtyneisyys Kataisen ja Stubbin "johdolla". Ei todellakaan päähallituspuolueainesta näyttöjen perusteella, jopa Rinteellä on enemmän uskottavuutta (edes omiensa joukoissa) kuin mitä Orpolla. Valtionvarainministeripuolueena parempi, mutta vaatii kovaa ohjausta.

Eurot poikimaan - miljonääriksi seitsemässä vuodessa - 14.8.2018 16.01

Lätkäisin Lehtoa salkkuun 600 kpl á 8€/kpl, kun mielestäni osakkeen yliarvostus suli. Syklinen ala ei edelleenkään houkuta, mutta pienehkön vajaan viiden prosentin position uskalsin ottaa. Firma on todennäköisesti aika hyvä ja selviää rakennusalan haasteista ja syklistä keskivertofirmaa paremmin.

Pienellä vivulla menee nyt salkku, mutta toisaalta luottoa uuteen pokerikalenteriin on (hieman uppiakin tullut) ja tarkoitus on myös vanhoja keräilykortteja realisoida pois loppuvuonna.