Koska pelikassasta ei syödä, elinkustannuksiin on syytä varautua, kämpän ostaminen ja myynti aiheuttavat helvetinmoisia transaktiokustannuksia (ja vihaan muuttamista), jotain rahaa on lainattu eteenpäin sekä hölmöjä taikakorttejakin on nurkat täynnä niin itse pidän sijoitusasteeni ilmoituksessa edelleen lähtökohtana sitä rahasummaa joka on käytettävissä (osake)sijoituksiin. Se sijoitusaste on nyt jonkin verran yli 200 prosenttia.
Mutta teoriassa jos suhteutetaan osakesalkkuni arvo nettovarallisuuteeni, on sijoitusasteeni osakkeisiin tällä hetkellä noin 90 prosenttia. Suhteessa nettovarallisuuteen noin 50 prosenttia on kiinni kämpässä ja muut osa-alueet ehkä sellaisen 25 prosenttia. Omavaraisuusaste on siis kokonaisuutena jonkin verran alle 60 prosenttia. Lainoina siis sijoituslaina ja asuntolaina.
Riskiä riittää, mutta sanoisin että vähemmän kuin monella normitöissä käyvällä jolla on iso asuntolaina niskassaan.
Karmea vuosineljännes, kun yhtiöt laukoivat negareita sarjatulella ja Helsingin pörssi muutenkin jatkoi alakuloisena. Koko neljännes mentiin käytännössä noin 200 prosentin sijoitusasteella (1.10 oli tarkalleen 202%). Kuten odotin, pörssi hinnoitteli omissa yhtiöissäni heikkoja tuloksia joten vipu huomioiden mentiin käytännössä OMXHGI:n tahdissa, vaikka meno tuntuikin paljon kylmemmältä. Nyt ei tosin firmoilla ole varaa enää kämmäillä tai kurssit voivat rysähtää menemään kannattavuuden mukana.
Hirveästi muutoksia tai muuveja ei salkkuun tullut matkalla. Nekin on kaikki löydettävissä täältä blogista, joten ei siitä sen enempää. Syksy todennäköisesti odotetaan nousua ilman sen suurempi muutoksia. Riskiä salkussa on ja se on jossain määrin jo toteutunut, kun ei pääse lisäämään osakkeita entistä halvemmalla.
Q4 on tarkoitus vedellä viimeisiä opintoja pakettiin ja pelailla pokeria sen mitä jaksaa. Yksi tai kaksi reissua ulkomaille olisi myös toiveissa - tänä vuonna on toistaiseksi reissut jääneet välistä.
Toivotaan että meno paranee, sillä kovin montaa näin rumaa kvartaalia (tällä kertaa myös rahapelit menivät huonosti) ei oma rahatilanne kestä ilman isompaa vahinkoa. Kassavirtaa tosin nyt on helpottanut että himassa oleskellessa menot ovat olleet luokkaa tonni kuussa asumisen kustannusten lisäksi.
Bonushunttaus on tietysti oma asiansa, mutta kirjoitetaan myös siitä. Aikoinaan 888:lla oli Blackjack-bonuksia mitä veivaamalla grindasin 2014 tai 2015 jonkun 25000 euron edestä riihikuivaa. Eivät toimi enää nykyään niin, kovin kumma.
Jotenkin sen grindauksen jälkeen ei ole enää blackjack maistunut "hupipelinä". Toki tämä on vain pieni pisara bonushuorausmeressä, kun kasinoilta on tullut vedettyä niiden avulla pienehkö 6-figs hynää vuosien varrella. Ja +EV-bonuksia löytyy kyllä edelleen, jos vain jaksaa kaivaa - monella sivustolla tosin suomalaisille on laitettu bonusbannit.
3-betin maksu turnauspokerissa positiosta on tuossa kohtaa normi, ei mikään pommi. Fold noin pieneen 3-bettiin olisi karmea peli.
Akin puolustukseksi todettakoon että re-entryajalla ja pelaajien historiasta riippuen 4-bet commitoiden ja call voi olla ymmärrettävä line. Etenkin syvillä taskuilla.
Sijoitusasteen nosto tappiin vähentää miettimistä siinä, että ostonappi on poissa käytöstä. Private bankingin (4,55% eli nettona 3,185%) ja hopealuoton (4,39% eli nettona 3,073%) korkoero muuttui viime päivityksessä lähes mitättömäksi, ja tuo laina on ylihuomisesta eteenpäin selvästi halvempaa kuin asuntolainani jonka korko on verovähennyskelvotonta. Näillä näkymin koroksi tulee 4,7% mistä valtio maksaa ASP-korkotukena 0,63%-yksikköä eli nettona 4,07%.
Ainoa merkittävä ero noilla kahdella joustavuuden lisäksi on käytännössä se, että sijoitussalkun lainoitusaste vaihtelee. No, siinä on yli 20% varmuusvaraa ilman toimia ja pitäisi mennä lähes koronakuopan pohjalle ennen kuin se iskee. Uskoisin että parissa kuukaudessa ihan perustoimilla saisin riittävästi pätäkkää kasaan väliaikaiseen noin 40% laskuun ja siinä ei ole mukana mitään vakuudettomia kulutusluottoja.
Suurin ja osin toteutunut riski tässä täydellä limiitillä seikkailussa on mielestäni se, että hyvät ostopaikat jäävät saamatta. Ja se on kyllä isohko riski.
Indeksisijoittaminen tai hybridistrategia on ihan mahdollinen, mutta tässä kohtaa en vaihtamista näe hyvänä vaihtoehtona. Aikoinaan minulla oli hybridistrategian hengessä kuukausisäästön muodossa menossa neljään eri pienikuluiseen ETF-rahastoon ja Nordnetin superrahastoihin yhteensä 1500€/kk, mistä muistona on vielä pieniä ETF-positioita ja Norjan superrahastoa. Se jäi kun ETF-kuukausisäästöön tuli 2,50 euron kuukausikulu ja ajattelin tuolloin että osakepoiminnalla saa hajautettunakin hyvää lisätuottoa.
Onko yhtiön tilanne tosiaan niin synkkä, mitä arvostus, pörssiarvo alle puolet nettovarallisuudesta, kertoo?
Veikkaan että tasainen lasku viestii siitä että Citycon kärsii kiinteistösektorin arvostusten hitaasta romutuksesta kun edelleen pelätään korkojen nousua. Disclaimerina itselläni iso positio, ostaisin lisää jos olisi rahaa.
Pistetään nyt kaikki vivut (taas) maksimiin ja ostetaan Eezyä, koska vituttaisi liikaa olla ostamatta yhtään jos se nousisi.
Eli lisäys Eezy 1250 kpl á 2,13 (nyt 4000 kpl)
Nousisi nyt jokin kunnolla että saisi kevennettyä painetta.
Jätin kestopettäjä Duellin salkkuun, koska positio on laskun jälkeen tosi pieni (1% -> 0,4%) ja näen firmassa potentiaalia, mikäli toimitusjohtaja oppii virheistään ja arvostaa enemmän rahaa kuin virheiden jatkamista. Kasvuhöpinät ja etenkin yrityskaupat nyt helvettiin, keskittyminen kannattavuuteen ja perustekemiseen sekä tarvittaessa uuden strategian ja taseen tueksi 5-8 miljoonan euron osakeanti olisi minusta järkevää.