Olet täällä

Farseer

Farseer

  • Liittynyt 20.7.2016
  • 93 viestiä
  • 1 aloitettua ketjua

Viimeisimmät viestit

Eurot poikimaan - miljonääriksi seitsemässä vuodessa - 20.5.2018 3.10

Meinasin pistää tämän äskeisen postin loppuun mutta laitetaan omana viestinä.

Osakesäästäjien sijoituspäivän voisin omalta osaltani tiivistää näin:

Plussat

+ Mielenkiintoiset keskustelut ständeillä yhtiöiden edustajien kanssa (kiitokset Fiskarsin, Etteplanin, Siili Solutionsin ja Talenomin edustajat)

+ Hyvin tilaa ja kokouspaikka erinomainen (OP pääkonttori)

+ Ajoitus alkuillassa

+ Nettistriimaus ja materiaali kalvoineen löytyi myös netistä - katsottavissa myös jälkikäteen.

Miinukset

- Kalvosulkeiset. Iskee varmaan keskimääräiseen 60+ vuotiaaseen kävijään, mutta itselle ajanhukkaa kun mitään yleisökysymyksiä / roastausta ei tapahtunut ja melkein puolen tunnin esitykset olisi voinut lukea kalvoilta muutamassa minuutissa menettämättä mitään.

- Olisi kaivannut enemmän mahdollisuutta ja aikaa keskusteluun yritysten ja kävijöiden välillä, nyt kahvitaukoa lukuun ottamatta koko ohjelma oli vain edellämainittuja kalvosulkeisia ilman mitään mahdollisuutta vuorovaikutukseen.

- Investors Housella ei ollut ständiä - mielenkiintoisin yritys paikalla olleista sijoitusmielessä tällä hetkellä josta olisin halunnut kuulla, mutta en ollut jäämässä pelkkien kalvosulkeisten takia kun tauolla ja sen jälkeen ehdin tunnin keskustella sellaisten yhtiöiden edustajien kanssa jotka eivät syöttäneet pelkkiä kalvoja. 

Tuli kanssa tuolla varattua aika Osuuspankkiin keskusteluun. En usko että sieltä tulee hirveästi parempaa diiliä nykyiseen pankki- ja sijoituspalvelupalettiin, mutta vaihtoehdot on hyvä katsoa läpi ja sopivaan ilta-aikaan sai sovittua tapaamisen 100 metrin päässä olevaan konttoriin.

Eurot poikimaan - miljonääriksi seitsemässä vuodessa - 20.5.2018 3.08

Strategisia päätöksiä

Taisin aiemmin täällä mainita että muutoksia on elämään tullut. Suurin lienee päätös siitä että päätin luopua päätoimisesta pokeriammattilaisuudesta ja keskittää pääenergian syksyllä opintoihin että saan ainakin maisterin paperit ulos yliopistolta (menee varmaan vuosi tai vähän päälle). Lopettamassa pelaamista en ole ja jatkossakin tulee varmasti pelattua pokeria sivussa ja kesällä on vielä kovat tavoitteet pelata mutta sen jälkeen prioriteetit lienevät ainakin vuoden ajan opiskelussa ja siinä sivussa tulee sijoiteltua ja pelattua pokeria. Jos vanhat merkit paikkansa pitävät niin kyllä siinäkin tulee 10-20 tuntia viikossa pelattua ja tienattua siitä ainakin saman verran nettona kuin keskinkertainen palkansaaja.

Alun perinkin tätä kovaa peligrindiä minkä aloitin kesällä 2016 en ollut suunnitellut eläkeviraksi, mutta jos tulokset olisivat olleet edes kohtuullisia ja turnauskalenteri ei olisi muuttunut todella raskaaksi + kalliiksi niin olisin todennäköisesti vielä painanut eteenpäin. 100 tuntia peliä ja jopa 50 000 dollarin sisäänostot yhdessä viikossa alkavat olla liian hapokkaita etenkin kun leaderboardistakin tuli enemmän "win more" vieläpä pienemmillä palkinnoilla ja itse lopulta tein pitkän harkinnan jälkeen päätöksen etten halua pistää ja riskeerata koko varallisuutta pokerikassaksi. Päätöstä nopeutti oma neljän päivän nopea kuoppaus ja myös yhden erittäin hyvän leaderboard-pelaajan samalla viikolla ottama "25k takkiin eikä edes leaderboardista pakettia"-runaus jota vahvistivat omat nopeat laskelmat. Jos hommat olisivat menneet edes vähän vähemmän vihkoon niin olisi ollut ihan mahdollinen suunnitelma ollut lopettaa iso grindaus joskus vuonna 2020 isolla kassalla, perustaa sijoitusyhtiö (olettaen että sijoitustilistä ei tule parempaa diiliä), optimoida verot ja elää pääosin sijoitusten tuotolla siitä eteenpäin.

Vaikka neljännesmiljoona onkin high stakes-peleissä ainakin puheissa pikkurahaa (ja varmasti on etenkin arvostamieni PLO-ammattilaisten peleissä) niin on se ihan kiva pesämuna etenkin tässä sosialistivaltiossa missä progressiivinen verotus ja sosiaaliturva + eläkejärjestelmä pitää huolen että ilman säästöjä 90 prosenttia ihmisistä noudattaa suunnilleen samaa elintasoa ilman mahdollisuutta säästää kunnolla. Tuon verran siis about tällä hetkellä nettona omaisuutta kasassa, jatkossa pelikassana siitä suunnitelmana pitää noin neljännes (ei toki rahana) mikä mahdollistaisi keskimäärin noin 50€-60€ sisäänoston pelit. 

Tässä jotain syitä päätökselle:

- Highstakes-pelien kolluusioriski on ihan todellinen, ja tuhosi suuren osan omasta vuoden 2017 tuloksesta varianssin ohella (melkein 100k€ tappiota 500+ peleihin 2017, lopputulos vähän yli +60k€ vrt. 4kk peliä 2016 ilman isoja rahastuksia +90k€).

- Riippuvuus yhdestä pelimuodosta ja vielä etenkin kasvavissa määrin yhden pokerisivuston oikuista ei ole pitkällä tähtäimellä kovin kestävää.

- Kassanhallinta... vaikka suurten sisäänostojen pelit (etenkin progressive knockout) ovat pehmeitä niin swingit ovat todella julmia.

- Oon sellainen ihminen joka tekee kyl paljon duunia kun hommat menee hyvin ja rauta on kuumaa, mutta sitten kun hommat kosahtaa ihan täysillä niin se nakertaa motivaatiota reippaasti.

- Pienemmällä tuntimäärällä tienaa edelleen "kohtuullisen hyvin" ja ehkä löytyy jälleen pelaamisen ilo.

- Yliopiston kannalta pitäisi mennä viimeistään talvella jatkamaan opintoja ennen kuin poissaolokaudet + viimeinen läsnäolokausi loppuu ja lisäaika tarvitaan opintojen päättämiseen.

- Aikaa jää opintojen ja pokerin lisäksi myös enemmän sijoittamiselle ja mahdolliselle sivutyön etsinnälle (lähinnä opintojen jälkeen).

- Osaamisen hajauttaminen ja uusien mahdollisuuksien löytäminen tässä vaiheessa tuskin on absoluuttisesti huono idea.

Tosiaan kesä vielä pelataan ja koitetaan tehdä sellainen 40k€ ainakin tulosta, tää vuosi on tähän mennessä vasta vähän voitolla (tosin olen pelannut vain kahtena kuukautena). Opintojen aikana en pistä isompia tavoitteita, että voin hyvällä mielellä keskittyä opintoihin.

Ajoitus ja pelinvalinta on näissä promoissa tosi tärkeätä. Uhrasin vapun ja pelasin noin 90 tunnin viikon koska tiesin että tarjolla oli A) tuplapalkinnot leaderboardissa, B) suurin osa reguista ei ollut pelaamassa vaan valmistautumassa seuraavalla viikolla alkaviin vuoden suurimpiin turnaussarjoihin ja seurauksena sekä leaderboard oli helppo ja lisäksi turnauksissa oli reilusti ilmaista rahaa kun takuupotit eivät täyttyneet. Puihin mentiin railakkaasti kun tuli tasan nolla voitokasta pelipäivää, kun vuoden ainoa voitto (ja ainoa top3-sijoitus) tuli pienimmästä mahdollisesta turnauksesta. Kuitenkin tappiot niin pieniä että promon voitto nosti viikon muutaman tonnin plussalle. Normiviikolla olisi noilla runeilla otettu varmaan yli viisi tonnia kuokkaa -> vapun tuhlaus ei ollut turhaa.

Missä näen itseni kolmen vuoden päästä?

Jokainen työhaastattelun ja vanhemman sukulaisen kestokysymys lienee jossain muodossa tämä. Minulla on aina ollut typerä fiilis lähteä vastaamaan tähän, koska en ole mikään urakeskeinen ihminen ja näen paljon erilaisia vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia (tosin myös uhkia) esimerkiksi viiden vuoden tähtäimellä, mutta jos hommat jatkavat semihuonosti menemistä niin varovainen tulevaisuudenkuva kolmen vuoden päähän voisi olla tämä ajankäytön ja rahantulon suhteen:

- 40% pokeria (30€ / h ~ 2k€/kk)

- 40% "päiväduunia" (joko freelancer-tyyppisesti, osa-aikaisena tai sitten määräaikaisena ~20€/h ~1,2k€/kk)

- 20% sijoituksia (tavoite 8% tuotto p. a. verojen jälkeen, 400k nettovarallisuudella ~2,7k€/kk muuten järkevämpi tunkea rahat tyyliin ETF-rahastoihin ja käyttää aika johonkin muuhun)

Siinä "semihelppo" pessimistinen vajaat 6k€/kk. Jos pelit pysyvät edes jossain määrin yhtä mehukkaina kuin nykyään niin pokerin keskimääräiseen tuntipalkkaan voi lätkäistä parikymppiä lisää ja jos jokin ok-palkkainen homma löytyy niin tuntipalkka lisääntyy ja tunnit vähenee koska verojen maksaminen on saatanasta kun vallassa on (2019 ->) vasemmistohallitus. Seurauksena hieman enemmän pokeria, vähemmän "oikeita töitä" ja enemmän rahaa tyyliin yhteensä 8k€/kk. Toki huhujen mukaan turnauksissa joskus VOI käydä hyvät ja voittaa isosti, itse en ole moiseen törmännyt. Käytännössä isoa suunnitelmaa suuretkaan yksittäiset voitot eivät silti muuttaisi, mutta jokainen tienattu 150k€ tarkoittaisi tuolla pääoman tuotolla 1k€/kk lisää tuottoja.

Kokopäiväistä normiduunia en sulje pois jos mielekäs sellainen tulee vastaan, mutta progressiivinen ansiotuloverotus jäähdyttää kyllä reippaasti innostusta lähteä täysipäiväiseen palkkaduuniin. Pienituloisellakin menee kolmannes lisätuloista marginaaliverotukseen lisätunneista ja keskituloisella jo luokkaa puolet. Eikä tuossa ole edes huomioitu työnantajan sivukuluja. Jos odotetaan pahinta ja arvioidaan että turnauspokerin tuntipalkka sulaa reippaasti niin kyllä pokeri maistuu hieman huonompipalkkaisenakin harrastuksena, etenkin kun siitä ei pärähdä marginaaliveroja. Toki odotusarvoisesti tulossa oleva Rinteen-Orpon-Aallon-Anderssonin sosialistihallitus voi kieltää pokerin mutta tuskin saa sitä aikaiseksi tehokkailla blokeilla ja siitähän saisi hyvän syyn muuttaa sinne missä ilma ei satu naamaan.

Totta puhuen tätä katsoessa suunnitelman heikoin lenkki lienee tuo "päiväduuni". Oon tosi huono myymään omaa osaamistani + en ihan hirveän pitkään viihdy sellaisessa työssä mistä en saa mitään kicksejä enkä etenkään sellaisissa voimakkaan hierarkkisissa paikoissa missä asiat hoidetaan päin persettä "vanhemman työntekijän oikeudella". Perstuntuma on myös että suomalainen työelämä ole kovin hyvin varautunut sellaisiin ihmisiin jotka eivät halua tavallista täysipäiväistä duunia. Koitan pitää silti mielen avoimena uusien mahdollisuuksien suhteen.

Ei tähänkään suunnitelmaan pidä hirttäytyä mutta hyvä olla jotain suunnitelmia tulevaisuuden varalle ja kai sitä voisi huonomminkin mennä. Olla esimerkiksi A-studiossa katkeroituneena itkemässä miten rahat ei riitä edes ruokaan kun perustuilla elävä ihminen käyttää satoja euroja kuussa lapsensa soittoharrastukseen.

Huh mikä vuodatus joka ollut mielessä jo pitkään. Tulipa tehtyä, jatkossa olisi mielessä kirjoittaa kompaktimpia juttuja ainakin seuraavista aiheista:

1) Mielenkiintoisten firmojen evaluaatiota

2) Kulujen vaikutuksesta sijoittamisen tuottoihin ja strategioihin 

3) Kokemuksia eri sijoitustapahtumista. Tälläkin viikolla tuli käytyä Osakesäästäjien suuressa sijoituspäivässä ja ensi viikolla on tarjolla tämän foorumin miittiä.

GF money - 19.5.2018 19.40

Lukaisin nopeasti markkinointiesitteen. Yhden tilikauden noin neljän miljoonan euron voitto verojen jälkeen, viime vuonna melkein nollille jäänyt tulos ja listautumisannissa haetaan yli 115 miljoonan euron valuaatiota (oli kyl melkoinen hakeminen tuonkin etsimisessä). Syntiosake jota kaupataan samanlaiseen ylihintaan kun yhtiö kauppaa lainaa. Selvästi ovat kyllä huomanneet että pikavoittoa ei ole tulossa ja sen takia suhteellisen tiukat ehdot vanhojen omistajien luopumiselle. Jos anti onnistuu niin onhan tuo jättivoitto yhtiön vanhoille omistajille kun saadaan yrityksen rahoitus hyvälle tasolle ilman että pääomistajien lompakko kevenisi ja joutuisi riskiä kantamaan.

Ei minun salkkuuni. En ostaisi edes puoleen hintaan noiden lukujen valossa, vaikka koko annissa haettava (puolikas) summa menisi kassaan. Riskitkin ovat ainakin Suomessa kovat kun esimerkiksi ilmapiiri ja lainsäätäjien tahto ovat pikavippejä vastaan.

E: Huvittavaa että markkinointiesitteen yhdestätoista kuvasta neljä oli yhdestä ja samasta koirasta + pari randomista ikkunasta.

Eurot poikimaan - miljonääriksi seitsemässä vuodessa - 17.5.2018 21.44

Isoimman sijoituksen osalta pitää todeta, että ei ihan hirveän hyviä muistoja jäänyt ensimmäisestä taloyhtiökokouksesta.

Osallistujien keski-ikä 60+, kesti yli kaksi tuntia joista suurimman osan ajasta käytiin hyvin hitaasti kaksi viikkoa aiemmin printattua aineistoa läpi ja ainoa kohta joka tuntui herättävän enemmän keskustelua oli A) talkoot (ei ole tulossa, 75+ kansa toki vaati) ja B) joku helvetin roskapuusta kasattu . Kiinnostusta taloyhtiön hallitukseen olisi ollut, mutta siinä kohdassa juntattiin pikavauhtia vanha hallitus uudelle kaudelle enkä viitsinyt lähteä äänestyttämään valintaa. Koitin myös ehdottaa Smartpost-automaatin hankintaa ja se jyrättiin suoraan taloyhtiön pj:n toimesta: "Ei koskaan minun aikanani mitään yhteistyötä Postin kanssa".

No, ainakin tuli taloyhtiön hallitusta kohtuullisen voimakkaasti evästettyä siitä, että ei ole taloudellisesti kovin järkevää pitää tyhjillään noin kahtakymmentä paikkaa parkkihallissa ihan Matinkylän metron vieressä. Jos sille saataisiin parempi käyttöaste niin olishan siinä helposti jotain 600€-800€/kk lisätuloa niin ei tarvitsisi vastiketta korottaa.

Muuten hyvät fiilikset alueesta. Harmi vain että taloyhtiön kokouksessa selvästi paikalla on vain vanhukset ja hallituksen jäsenet + ensimmäistä ja todennäköisesti viimeistä kertaa käyvät alle viisikymppiset.

Citycon - 13.5.2018 15.06

Ihan omaa päättelyä, ja sen takia "mahdollinen". Toki ostotarjous tulee varmasti jos 50% ylittyy eikä se tarkoita pörssistä vetäytymistä, sen olisi voinut tarkemmin ilmaista.

En hirveästi yllättyisi jos aliarvostettu kiinteistöyhtiö lähtisi sopivan tilaisuuden tullen pörssistä lihoiksi. Olisi kyllä todella mielenkiintoista kuulla muiden ajatuksia mikä Gazitin tavoite on, kasvattavatko positiota vain silloin kun pitävät hinnoittelua yltiöedullisena vai onko jollain aikavälillä tavoitteena napata koko firma?

Citycon - 11.5.2018 13.09

Gazitin ostot jatkuvat: https://www.kauppalehti.fi/5/i/porssi/tiedotteet/porssitiedote.jsp?id=20...

Tämän jutun perusteella (2.5 46,06% yhtiöstä) ei enää loputtoman kaukana tuosta 50 prosentin rajasta olla: https://www.kauppalehti.fi/uutiset/cityconin-suurimman-omistajan-salkun-...

Mahdollinen ostotarjous ja pörssistä vetä osasyy sille miksi edelliset kiinteistöyhtiösijoitukset menivät Technopoliksen sijasta Cityconiin. Onko järkeä riittävästi ostosyyksi, en tiedä vielä. Mutta freeroll on freeroll.

Ilkka - 8.5.2018 8.02

Kyllä noita lukuja mielellään luki (vaikka merkittävin yksittäinen osa oli jo tiedossa Alma Median jäljiltä) kun Ilkkaa on viidennes salkusta. Tällä likviditeetillä ei ole kyllä eroon helposti järkevään hintaan pääsemässä, mutta 3,40 kurssilla en kyllä osta lisääkään. 3,20 olisin ostanut jos olisi ei olisi jo 20% salkusta tai olisi ollut ylimääräistä rahaa. Strong hold siis.

Moderni arvosijoittaja haluaa arvostusta (Arvoguru) - 8.5.2018 7.39

Kirjan luku työn alla. Tuli Nordnetin järkkäämistä kirjanjulkajaisista käytyä hakemassa ilmainen kirja, koska ilmainen value on aina ilmaista valueta + aina välillä siellä oppii jotain uutta.

Jos olisin ollut hieman enemmän hereillä niin olisin kyllä kysynyt että onko mitään hajua miten arvosijoittamisen keskittäminen syntiosakkeisiin on mahtanut tuottaa + onko tietoa onko sellaisia synti-ETF-rahastoja tai kohtuullisen kulun aktiivisia rahastoja olemassa jotka keskittyisivät arvosijoittamisen kriteerit täyttäviin syntiosakkeisiin? Kysyn nyt täällä kun liippaa aihetta.

Eurot poikimaan - miljonääriksi seitsemässä vuodessa - 28.4.2018 10.56

Jokainen ihminen valehtelee, tai vähintään muuntelee totuutta tai jättää jotain oleellista sanomatta. Jos jonkun ystävä näyttää oman elämänsä Johanna Tukiaiselta ja kysyy että eikö hän olekin kaunis niin siinä kohtaa jo 99+% ihmisistä menee johonkin noista. Joskus valkoinen valhe vain on paljon mukavampaa kaikkien kannalta.

En ole koskaan käsittänyt miksi vanhanaikaista allekirjoitusta pidetään sellaisissa tilanteissa joissa on parempi / luotettavampi tapa vahvistaa sopimus edelleen pätevänä. Pankkitunnukset ja muut tavat ovat kuitenkin olleet saatavilla jo pitkään. Maailma muuttuu hitaasti tässä asiassa.

Eurot poikimaan - miljonääriksi seitsemässä vuodessa - 26.4.2018 18.07

Aki Pyysing kirjoitti:
Farseer kirjoitti:

Ruoskaa itselle siitä että paras vaihtoehto eli Nordnetin limiitti ei ole vieläkään aktivoitu, lähinnä sen vuoksi etten ole huomannut kysäistä tilaisuuden tullen allekirjoitusta henkilötodistuksen oikeaksi todistamiseen. 

 

Oikeaksi todistamisen vaatimus allekirjoituksella henkareista on täysin turha piirileikki, koska jos on saanut väärät paperit jostakin, löytyy oikeaksi todistajakin vaivattomasti.

Tiesitkö, että suullinen valtuutus on juridisesti riittävä allekirjoituksen kirjoittamiseen toisen puolesta? Ilman valtuutusta tehtäviin todistamisiin opettelin jo ala-asteella iskän allekirjoituksen ja valtuutuksella myöhemmin yhden toisen. 

En tosin menisi niin pitkälle, että kirjoittaisin "suullisesti valtuutettuna", vaan jättäisin tämän pois. Olennaista on hankkia valtuutus ja että tarvittaessa valtuuttaja myöntää valtuuttaneensa (tai väittää allekirjoittaneensa itse).

 

Aivan typerä ja turhahan tuo vaatimus todistajasta on tässä tapauksessa, mutta raha-asioissa hoidan hommat mieluummin pilkuntarkasti kuin alkaisin venyttämään sääntöjä koska valehtelusta voi jäädä kiinni ja joutuu muistamaan tasan tarkkaan mitä tulikaan sanottua/tehtyä.

Oman kokemukseni mukaan myös sääntöjenvenyttäjät ovat paljon todennäköisiä kusettamaan merkittävissä asioissa. Ja vaikka moraali on häviäjien tekosyy niin pidän mieluusti moraalisen etulyöntiaseman raha-asioissa. Kaupan päälle oma suku on niin leväperäistä etenkin raha-asioissa ettei niiden allekirjoituksen pitäisi käydä yhtään missään joten ei ole intressiä väärentää niiden nimiä mihinkään.

Otetaan bonuksena: tästä saa hyvän syyn nähdä jotain tuttua loistavan ruoan parissa ilman huonoa omatuntoa.