Olet täällä

Farseer

Farseer

  • Liittynyt 20.7.2016
  • 154 viestiä
  • 1 aloitettua ketjua

Viimeisimmät viestit

Ilkka - 16.11.2018 12.03

Voisi ostaa jos olisi varaa. Pelkästään myyntiosuudellehan tuossa tuli 16,2 miljoonan euron preemio verrattuna Alman eiliseen päätöskurssiin, mikä tekee noin 63 senttiä per osakkeelta eli vähemmän kuin mitä kurssi on toistaiseksi noussut. Aika selkeällä nousu-uralla kurssi on kyllä ollut koko aamun mitä olen seurannut, mutta siltä perusteelta nousuvaraa on reippaasti.

Vaihtoa toistaiseksi noin 300k€. Paljon enemmän kuin toki yleensä, mutta todella epälikvidi lappu että menee kyl hieman arvaukseksi minne arvostus asettuu.

Ilkka - 16.11.2018 11.42

Pum pum! Ilkka pisti lihoiksi ison osan Alma-omistustaan ihan kohtuulliseen hintaan, 100 miljoonan euron kauppa nopeasti laskemalla.

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/ilkka-yhtyma-pienentaa-omistustaan-al...

"Ilkka-Yhtymän hallitus on päättänyt myydä 13 500 000 kpl eli 16,4 prosentin osuuden Alma Median osakkeista Otavalle. Tätä ennen Otava on jo omistanut yhtiöstä lokakuun lopun tilanteessa 12,65 prosenttia, joten omistus nousee kaupan myötä yli 29 prosenttiin.

Kauppahinta on 7,44 euroa osakkeelta. Ilkka-Yhtymä-konserni kirjaa kaupasta arviolta noin 44 miljoonan euron myyntivoiton vuoden 2018 viimeiselle vuosineljännekselle. Kirjaus sisältää transaktiokulut."

Iso osa aliarvostuksesta taitaa purkautua nyt, osake tällä hetkellä noin 16 prosentin nousussa. Mielipiteitä mihin osakkeen kurssi asettuu? Ja toinen kysymys: mitä myyntivaroilla aiotaan tehdä? Iso lisäosinko vai yrityskaupoille vai jotain muuta? Tuolla julistetaan kasvustrategiaa ja velkojen lyhentämistä, mutta minne kasvu suuntautuisi?

Eurot poikimaan - miljonääriksi seitsemässä vuodessa - 9.11.2018 21.34

FinnishDGI kirjoitti:
Farseer kirjoitti:

Nordnetissä listaamattomien säilytys on kallista, mutta joka kerran kun oon avannut Nordean nettipankin kysyäkseni listaamattomien säilytyspalvelujen hinnoittelusta niin niiden viestipalvelu on ollut epäkunnossa.

Nordeassa ei ole ainakaan tällä hetkellä lisämaksua listaamattomien säilytyksestä, menee samalla hinnalla listattujen kanssa. Säilytykseen jättö on myös ollut ilmainen. Säilytyksestä otto maksaa vissiin 14,11 € / osakelaji.

 

Kuulostaa hyvältä. Pitäisi tosiaan yhden listaamattoman firman osakkeita ostaa pieni määrä (varmaan privanetin kautta) pitkään holdiin, mutta ei houkuta maksaa 30€/vuosi pelkkiä kuluja Nordnettiin.

Siellähän on vissiin ilmainen säilytys jos tekee yhdenkin kaupan vuosineljänneksessä ja 1% katto kuluille, eli voi alkaa vaikka kerätä osake kerrallaan koko Helsingin pörssin osakekannan vaikka salkkuun niin saadaan edustusoikeus yhtiökokoukseen jos joskus tekee mieli lähteä.

Eurot poikimaan - miljonääriksi seitsemässä vuodessa - 9.11.2018 16.15

LongJohn kirjoitti:
Farseer kirjoitti:

Roikkumalla myyntilaidassa ei oikein toiminut Ilkoista eroonpääsyn strategia. 400 kpl meni silti yhteensä parissa erässä 3,18 ja 3,22 hinnoilla aiemmin, loput jätin salkkuun.  Hiton typerää toki kaupankäyntikulujen takia, pitäisi varmaan noita myyntitoimeksiantoja jättää useammaksi päiväksi näin epälikvideissä osakkeissa. 

Nordnetillä ei auta. Siellä menee kaupankäyntikulut päiväkohtaisesti toteutuneista, jos on useamman päivän toimeksianto. Ite olen miettinyt OP:lle avata arvo-osuustilin epälikvidejä osakkeita varten. Siellä kun on 1%-palkkiokatto. Miinuksena arvo-osuustilillä säilytyspalkkio.

Mietin muuten samaa mutta Nordean osalta. Tosin pääsyynä arvotilin perustamiseen Nordeaan olisi listaamattomien osakkeiden säilytys, mutta se menisi tuossa samalla vaivalla ja siellä on jo asuntolaina ja käyttötili. Nordnetissä listaamattomien säilytys on kallista, mutta joka kerran kun oon avannut Nordean nettipankin kysyäkseni listaamattomien säilytyspalvelujen hinnoittelusta niin niiden viestipalvelu on ollut epäkunnossa.

Eurot poikimaan - miljonääriksi seitsemässä vuodessa - 9.11.2018 13.55

Roikkumalla myyntilaidassa ei oikein toiminut Ilkoista eroonpääsyn strategia. 400 kpl meni silti yhteensä parissa erässä 3,18 ja 3,22 hinnoilla aiemmin, loput jätin salkkuun.  Hiton typerää toki kaupankäyntikulujen takia, pitäisi varmaan noita myyntitoimeksiantoja jättää useammaksi päiväksi näin epälikvideissä osakkeissa. Nordeaa otin vielä 7,823 hintaan 500 kpl lisää, keskihinta ikävän korkea noissa suhteessa nykyiseen arvostukseen (viimeisen oston jälkeen 8,63) mutta salkku pyörii taas sadan kilon ympärillä.

Tuloksista Ilkan tulos oli positiivinen, Aktian tulos lievästi positiivinen (oikeasti aika odotettu mutta tähän mennessä tullut monta neljännestä huonoja) ja muut aika odotettuja. Altian hintaan oli jo huonot odotukset ladattu joten osakkeen hinta ei enää pudonnut ja nyt se on hieman noussut joten otin ennemmin Nordeaa kuin Altiaa viimeisillä Kultaluoton jäänteillä. Mietin jopa HKScan arpaa mutta en A) jaksa alkaa selvittämään yrityksen mahdollisuuksia selvitä hyvin nykyisistä ongelmista ja B) ottaa lisää volatiliteettiä tässä syklin vaiheessa ja salkun vivun huomioiden.

Yli 10% painolla salkussa on nyt Ilkkaa, Cityconia, Nordeaa ja Teliaa. Uskon että kaikissa on kohtuullisesti nousuvaraa ja downside on rajattu, eikä näillä pääomistuksilla ja kokonaissalkulla edes rysähdykseen meno jopa vivun kanssa ole ihan täysi katastrofi. Altia ja Elisa edustavat 7,5% osuuksilla keskisuuria omistuksia ja rahastoja on noin 20%. Mutta muutoksia pitää olla markkinatilanteiden muuttuessa valmis tekemään ja idea on tosiaan keventää jos ja kun alkaa näyttää arvostustaso siltä että keskimääräinen tuotto ei eri skenaarioiden yhdistämisessä ole riittävän hyvä. Jos pörssissä edes vaakalento jatkuu niin noiden osinkotuotto purkaa vipua ja antaa vivutusriskille kohtuullista tuottoa.

Kävin pari päivää sitten opintoneuvojalla niin tuli pakolliseksi julkisoikeuden kurssin suorittaminen (kandin lisäksi) että saa kandidaatintutkinnon kasaan, mutta muuten kandista ylijäävät opinnot näyttäisivät suhteellisen hyvin kelpaavan maisteriin. Ihan doable 1,5 vuodessa suorittaa, mutta varalta pitää selvittää että onko järkevämpää lähteä maisteria tekemään uuden tutkintopohjan kautta koska muuten on riskinä että osa opinnoista vanhenee kesällä 2020 jos tutkintoa ei saa siihen mennessä valmiiksi. Suurin ongelma opintojen suunnittelussa pikavilauksella näyttäisi olevan kurssien heikko tarjonta, tuota julkisoikeuden kurssiakin järjestetään vain kaksi kertaa vuodessa luentokurssina vaikka se on pakollinen useammassa pääaineessa eikä tenttiminen ole mahdollista. Nyt paukut opintoihin ja muut hommat menee siinä sivussa, eli ei edes harkita että lähtisi kokeilemaan treidailua tai mitään sen kummempaa myöskään sijoitusrintamalla ennen kuin tutkinto on valmis ja sitä kautta pieni "vakuutus" siltä varalta että joutuisi ns. oikeita töitä joskus hakemaan.

Eurot poikimaan - miljonääriksi seitsemässä vuodessa - 5.11.2018 22.34

Ei ole pahemmin tullut valitusta pokerinpeluusta suvulta ja vielä vähemmän muulta lähipiiriltä, mutta toisaalta en ole hypännyt suoraan liikkuvaan junaan vaan lisännyt pelaamista vähitellen 14 vuoden aikana ja olen aina ollut voitollinen + hoitanut raha-asiani kunnolla joten pelien takia ei ole tarvinnut lainaa tai muuta pyytää. Jos lähdet kylmiltään lähipiirillesi kertomaan ilman selvää suunnitelmaa ja riittävää aiempaa voitollista pelihistoriaa niin keskimäärin suhtautuminen on varmasti reilusti nuivempaa.

Molempi parempi, eli mikäli pokeri kiinnostaa niin opintojen ohessa (etenkin Suomen etenemistahdilla sekä yliopisto että AMK) ehtii hyvin pelaamaan pokeria ja testaamaan onko oma homma sekä onnistuuko sillä voittamaan (riittävästi). Kannattaa joka tapauksessa aina muistaa että pelaa oikeasti vain sillä rahalla mitä on oikeasti varaa hävitä.

Loman alussa tunkkiruni salkussa jatkui, mutta nyt on suurin osa viime myllerryksen kuopasta salkussa täytetty kun viime viikko vaihtoi suunnan ja tänään Ilkan johdolla (myös salkussa olevat perintö-Elisat ja kuopassa ollut Lehto top3 nousijoissa).

Harmittaa ettei panoksia ollut, koska ainakin Lehdon kohdalla ylireagoitiin (itsellä oli muistutus 4,50 kohdalla) mutta ei siihen paljoa olisi tullut tungettua kuitenkaan ilman tarkempaa tutustumista. Koitin myydä Ilkkoja loman alussa roikkumalla myyntilaidassa 3,06-3,08 välillä, eivät menneet enkä jaksanut jatkaa itsekidutusta eli kurssien seuraamista joten kun tänään nukuttiin niin lähtökohtaisesti huomenna kevennetään että kultaluotto säilyy ja mahdollisesti ostetaan niillä masseilla lisää Altiaa jos osaketta nuijitaan alas (en tiedä miten pahasti tälle periodille tulee tunkkia ohran ja valuuttakurssien takia). Tuli kans pieni kämmähdys kun kuukausisäästöt meni loman aikana automaattisesti superrahastoihin vaikka ei ollut tarkoitus.

Ei tullut peleistä salkuntäydennystä. Isoihin potteihin päästiin ekan päivän lopussa ja toisen päivän alussa sisään hyvistä, mutta tunkkia tuli. Main eventin mincashilla käytännössä maksettiin loman kulut. Pääturnauksen taso oli varmaan huonoin mihin olen koskaan törmännyt ja keräsi melkein 4000 sisäänostoa.

Ilkka - 5.11.2018 18.34

Hyvältä näyttää. Ilmeisesti uskoni siihen että pohjalaiset eivät loputtomiin tappioita katso palkitaan.

En kuitenkaan usko että missään vaiheessa Ilkan aliarvostus läheskään täysin poistuu ellei Ilkkaa ole osallisena jossain suuressa mediamarkkinoiden uudelleenjärjestelyssä. Sen osalta Ilkan tilanne näyttää koko ajan paremmalta kun omavaraisuus kasvaa ja nettovelkaantuminen ohenee. Eiköhän osakekurssi kuitenkin kehity positiviisesti kun osinko melko varmasti kasvaa ensi vuonna (vaikka Aki varmasti preferoisi omien osakkeiden ostoja) ja luvut paranevat.

Eurot poikimaan - miljonääriksi seitsemässä vuodessa - 22.10.2018 17.30

Lomalle lompsis

Se on lähtö Maltalle huomenna. Vaikka en uskokaan täysin saavani itseäni irti osakkeiden ja Sijoitustiedon seuraamisesta, koitan silti jättää homman max. kerran päivä-tasolle. Varmuuden vuoksi asettelin muistutusrajat salkun isoimmille omistuksille, koska oletan sähköpostia vilkaisevani ainakin kerran päivässä. Tänäänkin näyttää salkun tilanne punaiselta, kuten lähes koko lokakuun. Siitä huolimatta selvitty hieman pienemmin vahingoin kuin keskiverto salkku Helsingin pörssissä, ollaan vissiin 8% nyt miinuksella huipuista ja about vuoden alun luvuissa kun huomioidaan Telian osingot.

Ostoja on tullut aika paljon, viimeisin oli Nordeaa 500 kpl @8,402. Ihan pohjiin ei varmasti osuttu, mutta aika luottavainen olo salkun suhteen. Vaikea nähdä mitään skenaariota missä: 1) salkun koko enää kiinnostaisi yhtään mitään ja että 2) salkku ottaisi 60+% osumaa. Aika vaikea nähdä edes romahduksessa -30% skenaariota, mutta harvoinhan niitä pahempia romahduksia näkee etukäteen. Toivotaan parasta, pelätään pahinta ja jos tulee kurssien suhteen seuraavista kuukausista tylsä keskitie niin osingoilla salkun vipu kevenee suhteellisen nopeasti.

Kolme virhettä viimeisen kuukauden ajalta mistä oppia tulevaisuuteen

1) Älä pingota rajoja liian tiukalle

Tuli tehtyä vähän tyhmästi kun ostin pääsalkkuun (missä kaikki sijoitukset yhä ovat) 2000 Ilkkaa, koska se pisti kultaluoton rajat (etenkin 20% osuus yhdestä osakkeesta) niin tiukalle että käytännössä mikä tahansa Ilkan muutos ylös, muiden muutos alas tai muiden omistusten myynti olisi rikkonut rajan. Noh, eipä se mitään, korjataan myymällä osa tuosta. 1250 / 1500 osto olisi jättänyt ihan ok-turvarajan vielä.

2) Muokkaa ennusteita uuden tiedon mukaan

Tapaus Lehto. Otin tästä osumaa tosi pienesti koska osuus salkusta oli suurimmillaankin alle viisi prosenttia, mutta vähän tyhmä fiilis kun ostin 8 eurossa enkä huomioinut että voi tulla perästä näin karmeata negaria heti seuraavalla neljänneksellä. Varmaan 7-7,50 välillä olisin ostanut kuitenkin, joten pudotukselta ei olisi vältytty. Jatkossa kuitenkin päivitetään arvoarviota aktiivisemmin ja opitaan että yhtä negaria voi seurata vielä toinen paljon pahempi.

3) Myy silloin kun on sellainen tunne, älä ainakaan toteuta suunnitelmasta vain toista puolta

Eka ostosetti oli suunnitelmalla: ostan näitä kahta osaketta ja vastapainoksi myyn osan superrahastoista ja salkun Admicomit (pieni omistus annista). Noh ostot tuli tehtyä, myynnit jäi tekemättä. Tämä on ihan tiedossa että henkisesti on paljon helpompi tehdä ostoja kuin myyntejä. Pitää vain oppia tuosta ajattelumallista eroon, mikä on paljon helpommin sanottu kuin tehty. Myyntien välttelylle on toki olemassa ihan relevantteja syitä, mutta tässä niistä ei ollut kyse. 

Kunhan oon saanut pienen määrän Ilkkaa myyntiin että saan hieman turvamarginaalia kultaluoton pitämiseen niin että joko salkun arvon pitää pudota yli 20% tai Ilkan arvon pitää nousta yli 10% ennen kuin alkaa rajat paukkumaan niin jätän aktiiviset sijoittamiset sivuun ainakin pariksi viikoksi.

 

Lehto Group - 22.10.2018 10.11

Aika pitkälle Daytraderin ja Jack Reacherin linjoilla. Ei firma näilläkään luvuilla konkkaan ole menossa, mutta luottamuksen palauttaminen sijoittajien ja yhtiön välillä on todella pitkä projekti. En hankkiudu näillä näkymin omasta pikkuosuudesta eroon, mutta en myöskään näe että lyhyellä tähtäimellä osakkeen hinnassa tapahtuisi tältä tasolta mitään nopeaa nousupyrähdystä.

Lonkalta arvelisin että varmaan jonkin verran tullaan vielä alas (tänäänkin on tultu tätä kirjoittaessa 10.10 tullut näköjään jo 4%), mutta pohja on jossain neljän ja 4,50 euron välillä.

 

Sijoitustiedon kysymysketju - 20.10.2018 14.23

Jees, kiitokset avusta. Oli kokonaan mennyt ohi tuo Nordnetin palvelu. 

Tekstiviestillä näyttäisi maksavan 0,20 euroa. Tarkan euron miehenä pistetään siis sähköpostilla (todellisuudessa luen sitä joka tapauksessa yhtä usein kuin tekstiviestejä, joskus jopa useammin).