Olet täällä

Eurot poikimaan - miljonääriksi seitsemässä vuodessa - 18.11.2019 06.22

Minimit merkitty Fodeliaa. En jaksanut alkaa tässä väsyneenä ja puolikuntoisena tutkia kun anti on niin helvetin pieni, joten liityn mukaan. Real Snacksin tuotteet ovat oman näppituntuman perusteella olleet hyviä.

Oon ollut vähän kipeänä. Ja viime viikolla sain aikaan 20+ sivua mielestäni heikkotasoista tekstiä, mutta kun pakko oli saada kaksi opintohommaakasaan puolikuntoisena niin tein ne sitten loppuun. Mainittakoon että Goldsworthyn kirjoittama Caesarin elämänkerta on ihan mielenkiintoinen ja Machiavellin Ruhtinas parasta filosofiaa jota suosittelen kaikille yhteiskunnasta ja valtapolitiikasta kiinnostuneille. Sen sijaan Thomas Moren Utopia olisi uponnut paremmin ilman kiirettä ja itseluotua pakkoa esseen kirjoittamisen osalta.

Jotain positiivistakin tähän melkoisen kurjien uutisten vuoteen (Nordnetin superluoton uudistumisesta lisää joskus toiste). Löytyi sellainen app kuin Wynn Slots, missä leikkirahalla pelatessa voi grindata gemejä ja vip-leveleitä ja grindata ainakin nykyehdoilla suhteellisen anteliaalla tahdilla öitä viiden tähden hotellissa jonka hinnat ovat luokkaa 250-400 dollaria yöltä. Pari kaveria houkuttelin mukaan myös, ja pyrkimyksenä on ensi vuoden Vegasin reissulle grindata (lähes) koko majoitus sitä kautta.

Olin Vegasissa kuukauden kesällä 2014 ja tykkäsin kovasti. Sen jälkeen stripin hotellien hinnat ovat luokkaa kaksinkertaistuneet, lentojen saatavuus tuntuu heikentyneen ja dollarin kurssi noussut 20+ prosenttia, joten hintatietoisena ovat jääneet reissut väliin. Vaikka pääsuunnitelmana on lomareissu, niin taloudelliselta puolelta yhdistelmä kalliit lennot + kalliit hotellit + veronalaiset voitot ovat aina olleet hankala yhdistelmä, pokeriturnauksilla tai ilman.

Eliminoi keskimmäinen kuluerä ja diili on paljon potentiaalisempi, etenkin kun suunnitelmissa on pitempi reissu ja mikäli saan opinnot pakettiin niin mikään ei sitä estä. Olen vihannut käkkyä, mutta live-pelien osalta viha saattaa jtuontaa enemmän kotimaisesta livepokerin tarjonnan surkeudesta, tarjoilun kehnoudesta ja jonotuksen vihaamisesta. Ja onhan Vegasissa tarjolla turnauksia ympäri vuoden. Jos ja kun ei ole muita ansiotuloja, niin 14 000 euroon asti tulotkin ovat verovapaita.

Reissun ajankohtaa en ole lyönyt lukkoon, mutta todennäköisin aika on joko kesä-heinäkuussa kun (toivottavasti) olen saannut opinnot pakettiin tai vaihtoehtoisesti lokakuussa, jolloin Vegasissa on edelleen hyvät kelit, houkuttelevia nettiturnaussarjoja ei pitäisi olla hirveästi ja Suomessa aika kauheat kelit.

Näytä koko viesti
Eurot poikimaan - miljonääriksi seitsemässä vuodessa - 13.11.2019 12.55

Nordnetin Superluottouudistus tarkoittaa että pitää vissiin ainakin muutama kilo jotain realisoida / siirrellä kaiken muun häslingin lisäksi, ettei kultaluotolta tipahdeta hopealuotolle neljän viikon päästä. Kuitenkin 25k luotollakin 0,99% -> 2,49% ero sellaiset runsaat 30€/kk mikä tyhmä maksaa jos ei oo pakko.

Ja tänään toki salkussa tultu alas 1,5% about kun ne mitä olisi voinut harkita tuli alas. Noh, pitkähkö nousu oli takana ja ihan hyvissä ollaan ja Ilkan osingot tuli tilille. Lisäksi oli jo vähän aiemmin tullut tosiaan kevenneltyä, muuten olisi ollut paljon isompi kevennysurakka.

Tää muutos yhdessä heikon kassavirran kanssa todennäköisesti tarkoittaa etten avaa osakesäästötiliä heti vuoden alusta. Eipä siinä hirveästi häviä vaikka puoli vuotta myöhästyy ekasta skabasta. Pitää tosin koittaa tätä 1,5k€/kk jauhamista jatkaa kasinolta ja koittaa saada kierrätettyä niin ettei pelitileillä ole ihan niin paljon kuin nyt on että ei tarvii alkaa myydä turhaan sijoituksia pois.

Näytä koko viesti
Nordnet - Kysymyksiä ja vastauksia - 13.11.2019 07.15

Runsaasti hajautettu pienyhtiösalkku hyötyy tuosta muutoksesta eniten, keskitetty stabiilien yhtiöiden salkku ei juuri yhtään. Tuo kieltämättä hieman kompensoi tuota muutosta.

Itsellä esimerkiksi ollut keskimäärin 60-65% lainoitusarvo kultaluoton hajautuksella -> jatkossa 80%, eli aiemmin superluoton raja 24-27% vivulla salkun omistusten arvosta muuttuu nyt noin 16% vivuksi. Positiivisena puolena hopealuottoa saisi entistäkin enemmän, jos rysähdys tulee. Kokonaisuus silti reippaasti tappiolla mutta onhan tuo paljon parempi kuin mitä alkuperäinen suora viesti kultaluoton limiitin puolittaisesta viesti.

Aika raju muutos silti ja toivoisi että näin suuriin muutoksiin lähdettäisiin askeleittain tai yli kuukauden varoitusajalla että vältetään pakkomyyntejä koronnousun uhalla.

Näytä koko viesti
Usa Vaalit 2020 - 11.11.2019 10.56

Vaa'ankieliosavaltioiden tarkka arvioiminen mediassa alkaa vasta kun tiedetään ketä ehdokkaat ovat. Toki taustalla olevat politiikkanörtit tekevät tiukkoja arvioita ja laskuja, mutta vain omalle ehdokkaalle myötämieliset ajatukset laitetaan ulos ja niistä sitten media (jolla on myös oma kantansa) nappaa harvan tarkasteluun.

Suomen mediaa ei näissä vaaleissa edes kannata huomioida, koska jenkkien vaalijärjestelmän ja vaalimatematiikan ymmärtävät toimittajat voi laskea yhden käden sormin ja kaikki kilpistyy joko Trumpin vihaamiseen tai rakastamiseen. Gallupit taas ovat perinteisesti "koko maan kyselyitä" eikä vaa'ankieliosavaltioita mainita kuin sivulauseessa.

Pete Buttgiegin kerroin on tasolla 13. Siinä olisi ilmiselvä valinta demokraateille, jos haluavat uutta Kennedyä hakea. Löin itse aiemmin jo vetoakin, ja olisin lyönyt 100+ kertoimella ilmaisvedoilla jos häntä olisi ollut tarjolla tuolloin. Toivottavasti demokraateissa järki voittaa ja menneisyyden (Biden, Sanders) tai haarojen (Warren) sijaan valitaan järkevä tulevaisuus.

Oma listani viidestä todennäköisimmästä olisi: Buttgieg - Biden - Trump - Warren - Sanders. Warrenilla ja Sandersilla lienee myös huonoimmat saumat haastaa Trumpia, koska tavoitteena on edelleen saada enemmistö (niissä kriittiisissä) osavaltioissa. Haaste missä Hillary epäonnistui viime kerralla, keskittyen liikaa varmoihin osavaltioihin ja keräten miljoonia ääniä enemmän häviten silti vaalit.

Talouden osalta uskon että jatkuu pääosin  "Business as Usual" kunhan Sandersia ei valita.

Näytä koko viesti
Inderes - 11.11.2019 10.46

Jos mietitään että tavoitehinta on valistunut arvaus osakkeen arvosta (+maksetut osingot?) 12 kuukauden päästä niin toki osakekurssin heilumisella ja sijoittajien suhtautumisella "hyväksyttävään arvostustasoon" esimerkiksi risk-reward-hengessä on ihan validi syy tavoitehinnan muutokselle. Etenkin kun arvioinnin kohteena on firma jonka uskottavuus sijoittajien keskuudessa on häilyvä.

Mutta silloin se pitää kertoa syyksi rehellisesti eikä korvata jollain puppugeneraattorin tuotteella.

Näytä koko viesti
Nordnet - Kysymyksiä ja vastauksia - 11.11.2019 10.32

Äärimmäisen negatiivinen muutos tuo superluoton ehtojen muutos. Ja näyttää tosiaan puhtaalta rahastukselta, etenkin kun lainoitusarvo pudotetaan noin alas (40% -> 20%) kerralla vain kultaluottoa koskien ja hopealuoton rajaan ei koskettu. Muuten riskien vähentämiseen helpoin tapa olisi ollut pienentää lainoitusarvoja.

Pyrkivät ilmeisesti tekemään hopealuotosta uuden "normaalin", koska aiemmin vaatimukset kulta- ja hopealuoton välillä eivät mielestäni olleet suuret toisin kuin korkoero.

Pidän tätä ajankohtaa muutokselle outona. Monet harkitsevat muutenkin palveluntarjoajan vaihtamista / kakkostilin avaamista sijoitussäästötilin myötä ja nyt Nordnet tuntuu vain potkivan potentiaalisia ja nykyisiä asiakkaitaan pois heikentämällä ehtoja ja samalla pyöräyttämällä pihalle puolivillaisen käyttöliittymän.

Toivottavasti jokin kilpailija nappaa tilanteeseen kiinni ja pistää superluotolle ja sen ehtoihin kilpailua.

Näytä koko viesti
Inderes - 10.11.2019 04.12

Pisti itselläkin silmään tuo Inderesin arvio Lehdosta. Ei lisää uskottavuutta kun tavoitehinta heiluu parissa päivässä kurssin mukana vaikka käytännössä mikään ei ole muuttunut.

Näytä koko viesti
Eurot poikimaan - miljonääriksi seitsemässä vuodessa - 8.11.2019 05.50

Tein isommat veromyynnit Lehdosta nyt: 1200 kpl á 2,188. Käytännössä meni siis kolmannes kalliita 8 euron ja 4 euron pintaan ostettuja fifo-periaatteella. Melkein 5k verovähennyksiin, eli veroja tulee maksettavaksi 1,5k vähemmän mikä on jo suhteellisen merkittävä summa. Mainittakoon että koko positioni oli Lehdosta 41% tappiolla ennen myyntejä.

Ostan takaisin jos kurssin euforia päättyy, ja kun jäljellä on edelleen 2300 kpl niin en nyt ihan revi pöksyjäni jos nousu jatkuu tällä salkulla. Uskon kuitenkin että on todennäköisempää että jossain kohtaa veromyyntejä vielä näkyy eikä kaikki ole eroon hankkiutuneet osakkeesta. Kolmas neljännes oli kuitenkin karmea, ja vaikka kassaa on vielä jäljellä niin yksikin isompi finanssipomppu matkalla huutaa antia.

Toisaalta uskon edelleen että nousunvaraa on huimasti ja käänne on todennäköinen kun saavat palettinsa kuntoon. Ehkä 33-33-33 kuitenkin sille että käännettä ei tule, käänne tulee annin jälkeen tai että käänne tulee ilman antia / kalliita hybridiä tms.

Näytä koko viesti
Eurot poikimaan - miljonääriksi seitsemässä vuodessa - 7.11.2019 06.08

Nordnetistä ja osakesäästötilistä

Kuten kaikki Sijoitustiedon lukijat varmaan tietävät: uusi Nordnetin käyttöliittymä on susi ja karmea huononnus aiempaan. Eikä tilannetta paranna jatkuvat pätkimiset ja ongelmat. Superluotto (ja pieneltä osin mukavat tapahtumat) ja aiemmin järjestelmän toimivuus on ollut käytännössä se liima joka on pitänyt minut suhteellisen tiukasti Nordnetin asiakkaana vaikka hinnoittelu ei muuten olekaan houkuttelevimmasta päästä. Osakesäästötili saattaa pistää minut siirtämään pääosan kaupankäynnistä muualle ja jättämään lähinnä superrahastot ja ETF:t Nordnetin murheeksi.

Kakkostilin yksittäisten osakkeiden (ja listaamattomien ostoon, mikä ei ole vielä toteutunut) loin Nordeaan missä minulla on asuntolaina ja käyttötili. Sielläkin on ollut omat ongelmansa, mutta pätkimiset ja huoltotyöt on pääosin ajoitettu pörssin aukioloaikojen ulkopuolelle. Myös Danske Bank hyvine liittymisetuineen on harkinnassa. Tärkeintä tässä on toimivuus ja käyttöliittymä.

Osakesäästötiliin ei ole siis mahdollistaa liittää Superluottoa eikä siellä oleva pääoma lisää myöskään muuten luottolimiittiä. Se heikentää merkittävästi tilin luomisen vetovoimaa Nordnetiin omalta osaltani. Nordnet vielä pisti kohtuullisen kovat kulut sen siirtämisestä, joten harkitsen vahvasti osakesäästötilin perustamista esimerkiksi Nordeaan missä myös pienten kokeellisten kauppojen tekeminen olisi kulujen puolesta mahdollista.

Muutenkin olen vähän kahden vaiheilla miten teen osakesäästötilin kautta. Todennäköisesti perustan sen vuoden alkupuolella, ja vähitellen kerrytän sinne pääomaa kun luovun nykyisistä omistuksistani. Seuraavan vajaan vuoden aikana kun opiskelen ja kesällä lomailen niin pääoma ei todennäköisesti lisäänny säästämällä.

Tarkoituksena on luoda "eläkesäästötili" joka toimii viimeisenä puskurina ja muuten mahdollisen vanhuuden turvana. 50k * 1,1 ^ 10 joka voisi olla tavoitteena tekisi 872000 euroa ja risat 30 vuodessa. Toki inflaatio pitää huomioida, joka normaalitilanteessa syö puolet ostovoimasta 30-40 vuoden aikana joten ostovoimakorjattuna tuo lienisi vajaat puoli miljoonaa euroa. Ihan kohtuullinen eläkesäästö, muut massit voi sitten hummailla menemään jos tekee mieli.

Näytä koko viesti
Lehto Group - 7.11.2019 04.40

Lehdon päiväswingit alkavat olla omaa luokkansa, kun nyt yli 30% nousussa (toki vielä hieman alempana kuin ennen tulosvaroitusta). Ilman mitään sen suurempaa kuin odotellun huonon neljänneksen tulosjulkistuksen ja pääomistajan haastattelun myötä.

En oo kyl yhtään nyt kärryillä. 

Näytä koko viesti