Olet täällä

Farseer

Farseer

  • Liittynyt 20.7.2016
  • 44 viestiä
  • 1 aloitettua ketjua

Viimeisimmät viestit

Artikkelitoiveet - 17.11.2017 20.39

Erilaisten sijoitusmuotojen verotuskohtelusta ja niiden vaikutuksesta sijoituspäätöksiin olisi kiva lukea. Kaikilla meillä ei kuitenkaan ole sijoitusyhtiötä ja siitäkin olisi mielenkiintoista lukea näkemyksiä että missä tilanteessa ja millä varallisuudella sellainen kannattaisi perustaa.

Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 16.11.2017 19.02

Suurin ongelma pokeriammattilaisuudessa on että toisin kuin palkkatöissä palkan odotusarvo laskee roimasti iän myötä kun jaksaminen ja kyky painaa pitkiä sessioita yms. heikkenee. Kaupan päälle eläkejärjestelyistä joutuu (oikeastaan toki nykyjärjestelmällä pääsee) päättämään itse. Ja onhan tämä tällä hetkellä taantuva ala ja nettipokeri kuitenkin muuttuu koko ajan jos ei kuole hitaasti pois, ja suurin osa luopuu leikistä kun ei pysty muuttumaan ja oppimaan uutta.

Toisaalta jos ei lähde tavoittelemaan kuuta taivaalta ja matemaattis-loogisesti on kohtuullisen hyvä + muut avut ovat hyvällä mallilla niin ei pokerin opiskeluun oikeasti tarvitse panostaa paljoa aikaa tai rahaa. Lähtemällä alimmilta tasoilta pelaamalla sen moni oppii.

Toisaalta nettipokerin tavoitteellinen pelaaminen (todennäköisyydet, psykologia, riskinsietokyvyn määritteleminen, työmoraali, ylipäätään kyky analysoida tilanteita) antaa kyllä apuja myös muille elämänalueille, esimerkiksi sijoittamiseen. Hyvä mahdollinen harrastus edelleen opintojen oheen josta opiskelija voi saada kohtuullisia lisätuloja tai esimerkiksi "maksuttomia ulkomaanreissuja" pienehköllä panostuksella jotka eivät vaikuta edes opintotukiin, mutta ei sovi peliongelmaisille. Pitkäkestoiseksi työksi en suosittelisi nykyään juuri kenellekään, vielä vähemmän eläketyöksi.

Eurot poikimaan - miljonääriksi seitsemässä vuodessa - 14.11.2017 19.26

Ruotsin kruunun heikkenemisen vuoksi Telian eurokurssi putosi sen verran, että pistin vielä neljä kiloa lisää sijoitustilille ja ostin 1800 (oli 2000 eli melkein tuplasin) Teliaa á 3,766 ja jätin riittävästi massia superrahastojen kuukausierään huomiselle. Hyvä ostopaikka kurssimuutosten takia kun mietin jo aiemmin ostoa, pitkään / keskipitkään holdiin. Nyt on sijoitusvarat melkoisen pitkälle sijoitettu, pokerikassaa löytyy vielä mutta ne on vähän jumissa eikä nyt mitään loputonta tarvetta ole mennä all-in osakkeisiin. Kylmiä hermoja ja lämpimiä suihkuja ennemmin kuin toisin päin.

Salkusta nyt yhteensä melkein puolet Ilkkaa ja Teliaa. Erään muinaisen laivanvarustamopelin termein "uppotukeilla mennään".

Ilkka - 6.11.2017 15.00

Onhan tuo oma tulos pettymys, mutta positiivista on että muutoksia ja kehitystyötä on tehty ja edelleen aktiivisesti tehdään. Uskoisin että synergiaedut ja siirtyminen tabloid-muotoon parantaa kilpailutilannetta ja Ilkka on nyt taloudellisesti kilpakumppaneihinsa verrattuna siitä hyvässä asemassa että investointeihin, yritysostoihin ja tarvittaviin uudistuksiin on varaa eikä tarvitse tehdä hätäisiä käsijarrutuksia pistooli ohimolla. Sen takia media- ja etenkin printtialan konsolidaatiossa Ilkka on paljon paremmassa asemassa kuin kilpailijansa. Näiden syiden takia uskon että tuolla omalla liiketoiminnallakin on jonkin verran arvoa, vaikka pääosa arvosta tulee toki Alma Median (ja muiden osakkuusyhtiöiden) omistuksista.

Näillä luvuillakin 4 euron arvostus olisi hyvin perusteltavissa jos osake olisi likvidimpi. Itsellä edelleen vahvassa holdissa.

Eurot poikimaan - miljonääriksi seitsemässä vuodessa - 3.11.2017 9.26

Varmaan se 0,5% doable, jos kyseessä on nimenomaan asuntolaina omalle asunnolle. Sijoitusasuntoon ja sijoituksiinhan yleensä vaaditaan isompaa marginaalia. Riippuu kyl pankkihistoriasta, vakuuksien muodosta, asunnon sijainnista / arvosta, oman pääoman määrästä vs. laina ja toki sekin autaa huomattavasti jos on stabiileja tuloja. Eri pankeista vain kyselemään,

Tulee noista yleensä lainanpurkamiskulut ja mahdollisesti uuden lainan perustamiskulut, mut vähänkään isommassa summassa maksaa helposti itsensä takaisin vuodessa parissa jos saa 0,5%-yksikköä marginaalista pois. Kaikkein helpoin toki jos omasta pankista saa hieman neuvoteltua alaspäin kun kertoo harkitsevansa lainan osalta pankin vaihtoa.

Kans kannattaa huomioida satunnaiselementti, esimerkiksi lainojen osalta riippuu tosi paljon neuvottelukyky ja saatava tarjous siitä millaisen asiakaspalvelijan saat toiselle puolelle. Kans helpompi neuvotella matalaa marginaalia jos siirrät pankkiasioinnin uuteen pankkiin.

Eurot poikimaan - miljonääriksi seitsemässä vuodessa - 1.11.2017 12.10

Paluu sijoittelemaan. Teliasta tuli vuoden toiset pikkuosingot, yhteensä parisataa miinus verot. Missasin syksyllä etenkin Titaniumin annin ja hyvät saumat ostaa todella edullista Ilkkaa (ja semiedullista Teliaa). Eipä tosin massia hirveästi ole ollut ylimääräistä, nyt on taas vähän kun turhaan makoilia taaloja kotiuttelin (edestakaisin ei 3% valuutanvaihtokuluilla paljoa halua veivata). Viisi kiloa laitoin Nordnetiin nyt, ostelin viime kuussa missatut 750€ superrahastoja ja samalla tuleviin kuukausisäästöihin ja mietin että minne sitä tuuttaisi loput vähät pelimerkit. Ehkä Akin ja hajautuksen perässä Nordeaan, kun se putosi semisiedettävälle tasolle ja ainoat pankkisijoitukset ovat 400 Aktiaa tällä hetkellä?

Oon kans syksyn aikana miettinyt etenkin Elisan ja Fortumin myyntiä. Osin veroteknisistä syistä ja osin heikosta tutustumisesta (ajankäytölliset ongelmat) johtuen oon kuitenkin pysynyt entisissä, enkä ole esimerkiksi Elisa -> Telia veivannut vaan ne ne muodostavan suunnilleen yhtä suuret osat salkusta, yhteensä neljänneksen. Kans Ilkka muodostaa 30% salkusta, joten vaikka hinta ei ole vielä mitenkään paha niin sillä omistuksella mennään. Kolmen pinnassa olisin dumpannut vielä varmaan 1500-2000 osakkeen edestä sinne, what if-skenut. Aika selvästi huomannut et kunnolla sijoittamiseen panostaminen vaatii etenkin seurannassa olevien tulosjulkistuspäivien seuraamista.

Taitaa salkun koko jäädä vuodenvaihteessa alle 6-figs, mutta ei oteta paineita. Kun 16k€ on mennyt asuntoon niin yhteensä salkku + asuntosijoitukset (ei ASP-sidottu / korot) niin ei kovin kauas kuusinumeroisesta luvusta jäädä, vaikka ei tulisikaan enää paljoa lisää sijoiteltua. Katselen vielä myöhemmin et paljonko jää löysää rahaa muutosta ja esimerkiksi nyt sidottuina olevista pokerirahoista että jos jää laiskaa rahaa mitä potkia liikkeelle. Overall rahantulon puolesta vuosi aivan kauhea tehtyihin hommiin nähden, mut käytännössä kohtuullisen hyvässä taloudellisessa tilanteessa tässä ollaan vaikka irtorahaa ei loputtomasti ole.

Eurot poikimaan - miljonääriksi seitsemässä vuodessa - 24.10.2017 1.53

Radiohiljaisuus ei ole tarkoittanut hiljaisuutta muilla rintamilla. Pikemminkin päinvastoin. Pokerin ja ns. leipätyön osalta tuli oikein kunnolla täysin odottamatonta tukkia vanteiden väliin, ei siitä sen enempää mut romahduttaa mahdollisuudet suuriin lisäsijoituksiin vaikka pörssissä olisi kyl mm. Ilkka mitä mieluusti ostaisi lisää. Nyt ollaan myrskyn silmässä, joten päivitystä sijoitusrintamalta.

Mutta sijoittamiseen liittyen, keskivertokansalaisen suurin kauppa tuli tehtyä. Eli ostettua asunto. Tässä miten hommat hoituneet.

Taustaa

Perustin ASP-tilin kesäkuussa 2012. Tässä ensimmäinen virhe, koska sehän kannattaa perustaa koron hyödyn maksimoiden ensimmäisellä vuosineljänneksellä. Mutta päätin tuolloin että kolmen vuosineljänneksen odottaminen olisi todennäköisesti huono idea, koska ajattelin ostaa kämpän joka tapauksessa viimeistään näihin aikoihin ja nyt lisäkorko olisi loppunut vuoden 2017 lopussa. Säästin tuonne 2012-2015 joka vuosineljänneksen alkuun maksit eli sen 3000 euroa (ja lisäksi vahingossa 1000 euroa extraa myöhemmin). 46 000 euroa siis yhteensä. Lopulta syyskuun loppuun 2017 mennessä tästä kertyi varsinaista korkoa (1%) 1 715,47 euroa ja lisäkorkoa (4%) 6 861,92 euroa. Pieni positiivinen yllätys oli että myös varsinainen korko oli verovapaata, lisäkoron tiesin jo verovapaaksi. Ihan kohtuullinen varianssista vapaa tuotto, jos aikomus on ostaa asunto koto-Suomesta.

Viimeisen vuoden aikana nykyinen sinänsä hyvällä paikalla sijaitseva ja kohtuuhintainen isohko yksiöni on alkanut rehellisesti sanoen vituttamaan kun olen keskittynyt lähes yksinomaan pokeriin. Kotona tehtävä yrittäjähenkinen työ kuulostaa monilta unelmalta, mutta kun isoilla panoksilla käytävään turnauspokeriin alkaa panostamaan täysillä ja ilman varsinaisia aikatauluja niin on tosi vaikea erottaa työtä ja vapaa-aikaa toisistaan. Etenkin kun vapaa-aikaa on ollut eniten tarjolla öisin pelien jälkeen.

Olen sivusilmällä vilkuillut asuntoja hyvien liikenneyhteyksien varrelta. Lähtökohtaisesti vaatimuksena vähintään lähijunayhteys, mieluiten metroyhteys, lasitettu parveke, poreamme ja jos ei mahdollista niin vähintään sauna. Etenkin poreamme-vaatimukselle porukka nauroi aivan estoitta, mutta miksipä ostaisin asunto heidän mielihalujensa perusteella. Suurin ongelma tuossa ei ole varsinainen amme, vaan lupien saaminen sille jos tilaa kylppäristä sille löytyisikin.

Asuntojen kauheista hinnoista tarvitsee tuskin mainita erikseen, mieluiten sitä Kampissa asuisi Akin naapurissa mutta sillä hintatasolla ei mitään järkeä ostaa asuntoa, vuokraamista harkitsin. Omistusasunnon osalta esimerkiksi Vuosaari (kaukana keskustasta mutta metron varrella, Aurinkolahden puoli) ja Malminkartano (semikauhea lähiö kuulemma, mutta edullinen hintataso asunnoissa ja junayhteyden varrella sekä vielä Helsingin puolella ja lisäksi optio ostaa asunto sukulaiselta) oli mielessä, jopa Kontulaa harkitsin koska edulliset asunnot, metroyhteys ja pidän mahdollisena että putkiremonttien myötä alueelta muuttavat pakon edessä pois pummit ja muu epäsosiaalinen aines. Ja jos ei niin pakollisen kahden vuoden jakson asumisen päätteeksi sijoitusasunnoksi.

Asunnon ostaminen

Sattumalta selailin syyskuisena tiistain vastaisena yönä asuntoilmoituksia. Hakuun porea* oikotielle (saattoi olla etuovikin) ja kartalle ilmestyy muutama kohde. Normaalisti olen etsinyt asuntoa yksinomaan Helsingistä, mutta nyt katselin koko pk-seudulta. Sattumalta Espoosta (hyi, landea) löytyi ihan jännän näköinen kohde Matinkylästä, pari huonetta ja poreamme, myös lasitettu parveke ja sauna. Äänestän kyllä keskustaa kuten jokainen täysjärkinen ihminen ja pidän luonnosta ja maaseudusta mutta olen koittanut jotain rajaa pitää autottomana asunnon hankinnan suhteen. Naureskelinkin lopulta tutun puolueen varapuheenjohtajan kanssa että kun normaalisti kepulainen muuttaa kaupunkiin tarkoittaa hän esimerkiksi tässä tapauksessa Espoon Kiloa, ja kun minä muutan maalle tarkoittaa se Espoon Matinkylää.

Päätin kuitenkin tutkia hieman tarkemmin aluetta, ja huomasin että Länsimetron (2030?) pysäkki tulee noin 100 metrin päähän viereiseen Isoon Omenaan, jossa on kohtuulliset palvelut tarjolla. Ei tosin 24/7 kauppaa niin kuin nykyisellä asuinalueella, mutta silti ihan kohtuulliset lähipalvelut ja osin jopa paremmat. Rohkaisin mieleni tästä ja lähetin viestiä myyjälle suoraan ja sovimme näytön torstaille alkuiltaan. Elämäni ensimmäinen asuntonäyttö muuten omistusasuntoon.

Valmistauduin näyttöön selvittämällä taloyhtiön ja alueen hintatasoa, mihin nähden ja asunnon valmistumisvuoteen nähden (2001) asunto näytti hieman kalliimmalta kuin muut, mutta silti virhemarginaalin sisällä olevalta ja metron aukeaminen virallisesti varmasti vielä nostaisi hieman hintoja. Sattumalta facebookissani oli eräs tuttava silmäillyt samaa asuntoa jo keväällä samaan hintaan ja mainitsi tästä, josta sain lisäperusteen pudottaa omaa hintaehdotustani neuvotteluissa. Facebookista sain myös rakennusalan tuttavaltani näkemystä kämpän eräästä ns. mielenkiintoisesta yksityiskohdasta. Sosiaalisesta mediasta on siis oikein käytettynä jopa jjoskus merkittävää rahallista hyötyä, etenkin jos onnistuu erottamaan asiantuntijan pösilöstä. Palveluiden ja yhteyksien osalta sijainti oli niin loistava kuin se Espoossa voi olla.

Itse näyttö meni sujuvasti. Otin mukaan rakennusalalla toimivan veljeni, ja kämppä vaikutti siistiltä ja oikein hyvältä omaan makuuni.  Myyjä oli omalla kustannuksella lasittanut parvekkeen, teettänyt baaritiskin olohuoneen ja avokeittiön väliin ja teettänyt porealtaan saatuaan tarvittavat luvat. Taloyhtiö vaikutti papereiden ja lukujen perusteella hyvin hoidetulta, yleiset tilat olivat hyvin hoidettuja ja siistejä, vastike oli aivan kohtuullinen ja isohkolla taloyhtiöllä oli oikeasti jopa validin näköinen remonttisuunnitelma tehty seuraaville vuosille. Myyjä vaikutti asialliselta mutta ei luonnolliselta myyntimieheltä, mikä kiireiden ohella selittää että miksi asunto olikin vielä myynnissä. Sen lisäksi että kolmekymppisen nuoren miehen Bachelorbox-sisustus kuulemma ei miellyttänyt 50+ rouvashenkilöitä, oli ilmeisesti kesällä ollut niin paljon kiireitä ettei asuntoa ollut ehtinyt aktiivisesti myymään. Mainittakoon että aiemmin mainitsemani fabotuttu oli asunnon esittelytekstistä kovasti tykännyt, mutta perheen todellista valtaa käyttävä taho oli veto-oikeudellaan estänyt edes asuntonäytössä käymisen. Kiitos naisten huono maun kämppä ei mennyt sivu suun.

Runsaat puoli tuntia kestäneen näytön jälkeen oli aika hieroa kauppoja. Alkuperäinen pyyntihinta oli 224 500 euroa, mistä olin alun perin ajattelut aloittaa tinkaamisen 215 000 eurosta mikäli kämppä olisi edes lähelle toiveiden mukainen mitä se olikin, mutta fabossa saatu tiedonmurunen ja keskustelu sai minut aloittamaan 205 000 euron tasolta. Ei välittäjää välissä viemässä osuuttaan oli myös hyvä peruste alennukselle, etenkin kun myyjä oli suunnilleen yhtä kiinnostunut asunnon myynnistä pitkän kaavan mukaan kuin minä asunnon ostosta sata näyttöä kelaamalla (eli molemmilla yhteinen intressi säästää aikaa ja lyödä kaupat lukkoon nopeasti). Nopean mutta erittäin tiukan tinkaamisen jälkeen asunnon hinnaksi sovittiin kättä päälle-meiningillä 215 000 euroa. Sanomattakin on selvää että jos tinkaaminen olisi aloitettu alkuperäisen suunnitelman mukaan olisi lisämaksettavaa tullut ainakin pari tonnia.

Lisäsyy nopeiden kauppojen tekoon oli se, että sillä sekunnilla kun maailman kahdeksas ihme olisi tapahtunut ja länsimetro alkanut kulkemaan olisi asunnon kysyntä räjähtänyt käsiin ja toivo alennuksen saamisesta olisi ollut mitätön ja riski kaupan menemisesta sivu suun paljon suurempi. Miksi arpoa turhaan, kun kaikki palikat on kohdallaan?

Pankkineuvottelut

Pankkineuvottelut sain torstai-iltana sovittua heti seuraavalle aamupäivälle. Nopeasti keräsin infot omista rahavaroista ja sijoituksista varalle. ASP-tilin ja asuntolainan osalta tiesin jo suunnilleen kaiken tarvittavan entuudestaan, mutta kävin vielä varmuuden vuoksi  kaiken läpi. Laskin että ASP-tili lisäkorkoineen tekisi noin 54 000 euroa, ja varauduin valmiiksi siirtämällä pankkitilille riittävästi rahaa että voin maksaa heti 70 000 euroa jolloin minulle riittää pelkästään ASP-lainan Espoon maksimi eli 145 000 euroa. Ylimääräinen laina tietää aina lisäsäätöä ja lisäsäätö tietää lisää kuluja ja huonompaa neuvotteluasemaa. Selvitin myös fabon kautta vallitsevaa lainamarginaalitasoa, mikä oli pienellä otannalla ja erilaisilla taustoilla + sijainneilla 0,55%-0,9%. Tavoitteeksi siis 0,5%.

Heikkouksina minulla oli se, että lainan kilpailuttaminen olisi lainsäädännön muutoksen vuoksi käytännön mahdotonta nyt kun asp-lainan lisäkoron maksaa se pankki josta lainan nostaa. Myös lainan kilpailuttaminen heti sen noston jälkeen olisi vaikeaa jos ei mahdotonta kun ainoa tulonlähteeni on jo pari vuotta ollut nettipokeri, eikä nostot tilille ole edes mitenkään säännöllisiä. Nordean suhteen olin tosin varsin luottavainen, olivathan he tarjonneet vain puoli vuotta aiemmin luottokorttia kymppitonnin luotolla. Vertailukohtana mainittakoon S-Pankki jolle oli liian vaikeaa myöntää yhtään mitään luottokorttia suhteellisen uudelle asiakkaalle. Viimeisenä valttikorttina olin laskenut että tarvittaessa voisin maksaa koko asunnon käteisellä pistämällä sijoitukset ja pelitilit lihoiksi. Enemmän päätin kuitenkin kokeilla porkkanaa, koska olin pitkäaikainen asiakas ja kiinnostuksena olisi myöhemmin myös selvittää osan sijoituksista siirtäminen Nordeaan kun nykyään Nordnet ei enää ole kaikilla mittareilla todellakaan se halvin ja laadukkain mesta.

Panostin siis erityisen paljon neuvotteluasemaan heti ensimmäisissä elämäni lainaneuvotteluissa. Alun perin olin toivonut pankissa käytäviä neuvotteluja, mutta nopean aikataulun vuoksi päätin kokeilla puhelin- ja verkkoneuvottelua Metsätalousinsinöörin päiväkirjan kauhukokemuksista huolimatta (joo luin nekin uudestaan kun tein taustatyötä). Kävi hyvät ja sain asiallisen pankkineidin, joka oli hyvin ajantasalla ja kykeni jopa rehellisesti myöntämään että asp-lainaa koskien itsella oli enemmän tietoa eikä alkanut jankata vastaan. Samalla saatiin sovittua lainan kylkeen edullinen kotivakuutus, johon pyysin korkeata omavastuuta koska pienet vahingot otan ennemmin omasta kassasta ja vakuutus on vain suurien vahinkojen varalle. Mitään turhia lainakattoja ei tyrkytetty, asiakaspalvelija itse totesi että niille ei ole tarvetta kun on tuo ASP-lainaan kuuluva korkokatto.

Puolen tunnin neuvottelun jälkeen sain ensimmäiset luvut tiskiin, lainaehtoina 300€ järjestelypalkkio ja 0,55% marginaali. Keskityin tarkoituksella marginaalin pudottamiseen, koska maksimilaina-ajalla 0,05% pudotus vastaa noin 900 euron säästöä ja järjestelypalkkio oli muutenkin edullisempi kuin hinnaston 0,4%. Itse asiakaspalvelijalla ei ollut valtuuksia pudottaa marginaalia, mutta hyvin ymmärtäväisesti sanoi ehdottavansa 0,5% marginaalia ja että sen alle ei ole kuullut kenenkään kohdalla viime aikoina mentävän. Maksimilaina-ajan otin toki varmistettuani että lainaa on mahdollista myös lyhentää ilman ongelmia eteenpäin. Valttikorttia ei tarvinnut edes ottaa puheeksi, ei edes sijoituksia eikä pokeripelejä sen kummemmin avata. Pitkästä asiakassuhteesta (avasin tilin 7-vuotiaana KOP), isosta omarahoitusosuudesta joka säästämällä tehty ja hyvästä vakuudesta varmasti oli tässä apua.

Vielä perjantaina sain lopullisen lainaehdotuksen, missä marginaali oli 0,5%. Olin oikein tyytyväinen. Kauppojen allekirjoitus saatiin sovittua seuraavan viikon torstaille, mistä sainkin jo heti ilmoitettua kaupan toiselle osapuolelle. 

Itse lainapaperien allekirjoittamisessa ei mitään sen kummempaa tapahtunut. Nimet alle ja osakekirjasta parit kopiot ja pankin tallelokeroon. Case closed sen osalta.

Tästä eteenpäin

Seuraavaksi edessä on muutto. Tarkoitus sitä ennen korvata makuuhuoneen muovimatto laminaatilla, suunnitella sisustus ja ostaa pääosin uudet huonekalut ja televisio pröystäilemättä mutta muuten kustannuksista välittämättä. Helpompi lempata vanhat hyvin palvelleet mutta eittämättä romuksi muuttuneet huonekalut pellolle muutossa ja koska kämppä ei ole mikään suuren suuri niin hyvälle suunnittelulle on tarvetta. Ja vaikka suunniteltu 5 000 - 10 000 euroa on iso raha, niin pidemmän päälle se on sen arvoista asumismukavuuden kannalta. Hyvät huonekalut palvelevat monta vuotta ja kun sen ajattelee siltä kannalta ei kyseessä ole kuin korkeintaan satanen kuussa.

Metro ei vielä kulje ja aion pitää nykyisen kämpän ainakin vuoden loppuun sekä toivoa että siinä vaiheessa se kulkee. Tästä tulee pieniä lisäkustannuksia, mutta ne on luokkaa pienempiä kuin facebook-kyssärillä säästetty raha ja antaa mahdollisuuden rauhalliseen ja suunniteltuun muuttoon. Pidemmän päälle tämä muutto pudottaa asumisen kustannukset (lähinnä vastike + lainan korko vs. vuokra) noin kolmannekseen ja vaikka asuntolainan korko nousisi reippaasti niin ensimmäisen 10 vuotta se on epätodennäköisen korkealta korolta suojattu ASP-lainaan sisäänleivotulta. Myös tulevaan 20-25 vuoteen isompien remonttien tarvetta taloyhtiössä tuskin tulee.

Vaikka tulot pienenisivät radikaalisti jatkossa muiden asioiden takia, niin ainakin nyt menot on asumismenojen suhteen helppo pitää kurissa. Tämä jättää enemmän rahaa sijoittamiseen.

Eläköityneen optiospekulantin portfoliosijoitukset - 3.10.2017 8.20

Toki tuossa on sijainnilla merkitystä. Akin asunnon sijainti taitaa olla huonoin paikka ostaa kämppiä koska hinnat karmeat vuokrat silti kohtuullisen lähellä normitasoa, itsekin niitä katsoin. Päinvastoin sit on jossain lähiössä tyyliin Kontula, missä tuotto-% vs. vuokralla asuminen on ihan toista luokkaa.

Toki nykyisillä nollakoroilla ja omistuskämppään saatavalla matalalla esim. 0,5%-yksikön marginaalilla "pienetkin" matemaattiset tuotto-odotukset voivat olla kohtuulliset. Akia nuoremmat voivat myös säästää sen vähintään 10% asunnosta ihan kohtuullisilla ehdoilla ASP-tilille, saada 1%+4% verotonta korkoa sille pääomalle ja valtion takaaman korkotuetun lainan korkojen nousun varalta. Vielä kun hankkii jonkinlaisten liikenneyhteyksien varrelta niin voi sitten myöhemmin muuttaessa vuokrata eteenpäin. Tilanteen mukaan.

Metsätalousinsinöörin sijoituspäiväkirja - 2.9.2017 4.38

Onhan tuo kampanja ihan naurettavan pieni ja valuemielessä todella huono asiakkaalle. Myös mielikuvitukseton, mutta Nordnetin kannalta todella järkevä etenkin tällaisenä "yksittäisenä" tuulipukukampanjana. Tuo asiakkaita, jotka eivät muuten välttämättä sijoittaisi (Nordnetin kautta) ollenkaan. Muutamat saattavat jopa jäädä asiakkaiksi ja tuoda etenkin noiden kulujen ansiosta hyvin rahaa taloon. On vain todettava että tämän foorumin käyttäjät eivät ole tällä kertaa alkuunkaan tarjouksen kohderyhmää, 200€ / 1€ kulut-kampanjalla saattoi sentään ostaa spekulaatio-ostoja ja luopua pienistä omistuksista mitä on tullut esimerkiksi osakeanneissa.

Ilmaiset ämpäritkin vetävät pirusti väkeä kauppaan eikä niistä Tokmanni varmasti ole luopumassa. Veikkaan että tässäkin tulee panostus moninkertaisesti takaisin. Parhaassa tapauksessa joku tunkee lottorahansa johonkin osakkeeseen ja "unohtaa" sen sinne.

Jos jatkossa kampanjat tosin ovat tämankaltaisia niin sitten kyllä pitää todeta et onpas surkean valuen kampanjoita.

Ilkka - 30.8.2017 23.07

Kiitoksia Akille selvennyksestä, muutenkin hyödyllistä tietoa verotuksen kiemuroista mistä varmasti hyötyä tulevaisuudessa. Hyvä sijoitus on, joskin epälikvidi minkä huomasi kun kauppoja teki.