Olet täällä

Myöhäisheränneen duunarin säästö- ja sijoituspäiväkirja - 23.1.2021 04.00

Olen päättänyt, että hankin salkkuuni 10-15 eri yhtiötä tämän vuoden loppuun mennessä. Aion istua ns käsieni päällä, eli haluan, että hankitut osakkeet ovat sellaisia jotka säilyvät salkussani vuosia. Tarkalleen ottaen kasvuyhtiöt ja tulevaisuuden trendit kiinnostavat. En vielä lopullisia päätöksiä ole tehnyt, mutta tällä hetkellä kiinnostavat mm Harvia, Kamux, Titanium, Eezy ja Honkarakenne. En nyt sen tarkemmin lähde avaamaan miksi juuri nämä, mutta sanottakoon, että osittain lähden peesaamaan henkilöitä, jotka ovat minua paremmin sijoittamisessa pärjänneet, ja joilta kyseisiä firmoja salkuistaan löytyy.

Tämä ei ole sijoitussuositus, mutta en lähtisi sokeasti seuraamaan näiden perässä osaavia sijoittajia etenkin katsomatta firman nykyarvostusta. Tutustu niihin firmoihin ehdottomasti itse, laadustakaan ei pidä maksaa mitä tahansa.

Harvia on noussut 2018 tapahtuneesta listautumisestaan +460% ja viimeisen vuoden aikana +130%, Kamux on heilunut enemmän mutta +70% vuodentakaisesta, Titanium +42% vuoden takaa ja noussut jyrkästi viime aikoina, Eezy on tullut kyllä hieman alas vuoden takaa mutta kärsinyt pahasti koronasta ja +100% koronakuopasta, Honkarakenne on käyttäytynyt samoin kuin Eezy. Vuoden takainen luku oli markkinoilla suunnilleen edellinen huipputaso.

Ite toki missannut 80% noista, ja ne omat Eezyt ovat esimerkiksi myyntiharkinnassa nykykurssilla. Osan valuespoteista missaa aina, enkä esmes Honkarakennetta välttämättä olisi tutkimisenkaan jälkeen koronakuopasta ekojen joukossa ostanut.

Näytä koko viesti
Lehto Group - 21.1.2021 05.00

Itselläkin paluu Lehdon pienomistajaksi harkinnassa, vaikka poltin tähän muiden joukossa useampia kiloja. Tosiaan jo toiminnan voitolliseksi saaminen tekisi tästä edullisen osakkeen matalan P/S-luvun takia, 2% liikevoitto 550M€ liikevaihdolla tekisi firman P/E-luvusta jo 10-11 luokkaa olevan. Se on vain iso mutta koska se käänne tapahtuu, omistajien lompakolla on jo käyty muutenkin kuin 90% kurssiromahduksen muodossa.

Sarjapettäjä on syystäkin pohjamudissa, mutta talouden vuorovesi on varmaan nousussa elvytyksen takia vielä jonkin aikaa. Kun muiden alojen arvostus alkaa hiomaan huippujaan, alkavat nämä pohjamutien peittämät monnit houkuttaa.

E: Ostin itse 2000 kpl, noin 1,5% salkusta. Ison riskin sijoitus, missä mielestäni risk-reward tässä markkinassa on pienen sijoituksen (harkitsemisen) arvoinen.

Näytä koko viesti
Eurot poikimaan - miljonääriksi seitsemässä vuodessa - 21.1.2021 04.30

Lehtoa salkkuun 2000 kpl á 1,32. Ison riskin sijoitus, jossa risk-reward kuitenkin nykyisessä markkinassa kuosissa. Salkusta noin 1,5%, yli 2 prosenttia en tähän haluaisi laittaa. Lyhyet perusteet Lehto-ketjussa: https://www.sijoitustieto.fi/sijoituskeskustelu/osakkeet/lehto-group?page=10#comment-64048

Näppejä on tähän poltettu jo aiemmin, mutta koitan jatkossa toteuttaa suunnitelmani. Minulla on ollut henkisesti typerä lukko sijoittaa näitä 1%-2% sijoituksia suunnitellusti, ja sen takia on 10 euron Yleiselektroniikat, 6 euron Harviat, 7 euron Remedyt ja 10 euron Fiskarsit jääneet väliin. Tosin myös 1,50 euron Stockmannit pre-anti. 23 euron Sammot missattiin koska ongittiin sitä paria senttiä. Noin kahden euron Outokummut jäivät välistä koska en tehnyt ostoa ennen kuin postasin siitä tänne. Toki nousumarkkinassa 80+% osumatarkkuus osakkeissa ei olisi mikään suuri hehkutus, kuoppaan syöksyessä se helposti muuttuu alle 20% osumatarkkuudeksi.

Yksi keskimäärin 1,5% sijoitus kuukaudessa "hyvään löytöön" tarkoittaa 18% sijoitusta vuodessa. Salkkua monipuoliseksi, ja vaikka osa varmasti tulee myytyä matkalla (lähes aina liian aikaisin tai liian myöhään). Osasyy lukkoon on toki nyt ollut tilanne, että muita tuloja ei ole paljoa enempää kuin menoja ja salkun nykyisen lainoitusasteen (tällä hetkellä ollaan käytännössä vivuton) säilyttämiseksi on pitänyt myydä jotain muuta. Ja aiemmin salkun ollessa pienempi kulut olivat myös osa ongelmaa: jos sijoitin 1% salkusta niin sijoituksesta meni ostokuluja helposti lähes prosentti.

Luonnollisesti rahat on hajallaan, mutta oltaisiin pelottavan / houkuttelevan / pettävän lähellä 200k€ private bankingia. Pienemmät kulut ja ilmaiset Inderes-analyysit (nyt käytössä vuodeksi ostetut maaliskuun loppuun asti) säästäisivät ainakin noin 200 euroa vuodessa. Kuulostaa pieneltä rahalta monelle, mutta se on mun 160k€ salkussakin 7% tuottotavoitteella se tarkoittaa noin 2% boostia tuottoihin. Ja etenkin jos paska tappiovuosi iskee niin 200 euron säästö on sitten oikein kiva joka vuosi.

Näytä koko viesti
Varakassa tienä onneen - 21.1.2021 12.39

Se luottopäätös Nordnetistä kannattaa hakea hyvän sään aikana, kun sille ei ole vielä tarvetta. Käyttämättömästä limiitistä ei tarvitse maksaa ja luottopäätöksen saamisessa menee aikaa. Se on myös hyvä olla jos tekee yhtään aktiivisemmin kauppaa, niin pienet tilinylitykset menevät yleensä 0,99% vuosikorolla.

Näytä koko viesti
Usa Vaalit 2020 - 20.1.2021 07.07

Edellä mainittu Trump 2021 resolvattu, siinä ei kauaa kestänyt.

Näytä koko viesti
Eurot poikimaan - miljonääriksi seitsemässä vuodessa - 20.1.2021 06.37

Kevensin Altiaa suunnitellusti lisää nousuun, myin 400 kpl á 10,80 ja 900 kpl jäi salkkuun.

Muuten on ollut kurja alkuviikko. Maanantaina illalla / tiistaina iski taas totaalinen henkinen meltdown itsellä, maanantaina lisättiin pahaa fiilistä alkoholilla ja sitä myöten saatiin kiva krapula tiistaiksi. Henkinen krapula overall tekemisestä kuitenkin selvästi se pahempi, ja bourbon-pullon tyhjentämisen fyysisistä oireista päästiin eroon ennen yötä.

Taloudellisesti hassua, että ollaan toki ATH, markkinoilla / salkussa menee hyvin, taloudelliset ratkaisut ovat olleet perusteltavissa, mitään varsinaisesti typerää ei ole tullut tehtyä, isoveli maksoi pyytämättä osan veloista takaisin ja sloteistakin tuli ma-ti tonni voittoa. Mutta toisaalta väsymys ja uupumus iskee pahimmin kun on rauhallisempi vaihe kiireen keskellä.

Nyt korona-aikana netin vaikutus omaan fiilikseen on luonnollisesti kasvanut entisestään. Vaikka olen luonteeltani introvertti, niin livenä tuun toimeen hyvin tai ainakin kohtuullisesti ihmisten kanssa 99% ajasta, ja loppujen kanssa en haluaisikaan olla tekemisissä eikä juuri tarvitsekaan. Netissä taas etenkin näin korona-aikana kun kaikilla tuntuu olevan pinna kireällä ja jokainen kirjoitus luetaan mahdollisimman negatiivisella tavalla niin hommat menee ihan toisin. Nyt kun livenä ei ole tullut käytännössä tavattua ihmisiä juuri ollenkaan lähes vuoteen, niin seinät kyl kaatuu päälle ja se vaikuttaa hyvinvointiin monella negatiivisella tavalla.

Aiemmin PikkuPro blogissaan mainitsi ettei jaksaisi pitää allekirjoittaneen tyyliin useampaa blogia olemassa. Olen tässä harkinnut jo pidempään blogittamisen lopettamista, tai ainakin siirtymistä 1-2 moderoidun blogin malliin (2 blogin malli olisi siis Dr Jekyll and Mr Hyde). Tai sitten "blogin" siirtämistä facebookiin. Jopa oman fyysisen "päiväkirjan" luominen on ollut harkinnassa. Itselleni nämä blogit ovat olleet yleensä joko päiväkirjamaisia ajatusten kirjoittamista paperille tai varaventtiilinä toimimista. Tai poliittisissa blogeissa ajatuksia miten yhteiset asiat voisi hoitaa paremmin.

Tämän sijoitusblogin osalta on jo pidempään ollut motivaatio-ongelma (osin blogin otsikon tavoitteen kadotessa kaukaisuuteen), ja viimeisen vuoden aikana on ollut fiilis että tästä on ollut enemmän harmia kuin hyötyä. Kun muutenkin on sijoituspäätösten osalta hieman skeptinen suhteessa omaan päätöksentekoon, niin blogin kautta "toisten ajatusten" hankkiminen on myrkkyä päätöksenteolle. Etenkin kun sijoitusfoorumeilla (etenkin facebookin Sijoituskerhossa) kohina-asia-suhde on todella huono, vaikka täällä se on paljon paremmalla tolalla kuin muualla.

Mietin kokonaan lopettamista seinään, mutta jatketaan noiden myyntien / ostojen kirjaamista tänne. Ehkä se kiinnostus vielä löytyy, ja on mukava lukea täältä hyviä laadukkaita blogeja.

Näytä koko viesti
Varakassa tienä onneen - 18.1.2021 06.46

KPV kirjoitti:

Luottokortti lienee ensisijainen varakassa, sen jälkeen nordnetin limiitti ja kolmanneksi voi vaikka veromyydä tappiollisia osakkeita (paitsi ne tiktok treidaajat joilla sellaisia ei ole).

Tämä itselläkin, tosin kolmantena voi myydä vaikka keräilykorttikokoelmaa.

Itse käsitän varakassan sellaisena rahana, joka ei välttämättä ole omaa mutta on aina irroitettavissa jostain ettei tarvitse tehdä pikavipin kaltaisia kalliita ratkaisuja. Lyhyellä tähtäimellä luottokortti, pitkällä tähtäimellä voi olla vaikka jossain fyysisessä muodossa esimerkiksi pieni kultaharkko tai (tarvittaessa pantattava) arvokello jos se säilyy setelirahaa paremmin (en suosittele).

Näytä koko viesti
Nordea - 18.1.2021 03.31

Solidisti voittoa tekevä firma, P/E-luku ~12, P/B-luku alle 0,9, tämä nollakorkomarkkinassa. Nykyisellä tuloksenteolla tuotto luokkaa 8% per vuosi, kasvun varaa on kun 2019 nettotulos oli vain puolet 2017-2018 tuloksesta. Suunta parempaan on myös 2020 perusteella olemassa.

Suuret tietotekniikkaremontit läpikäyty, pankin tase hyvässä kunnossa. Poliittiset riskit toki olemassa. Top3-omistus, vaikka ei tämä toki mikään tenbagger ole. Mutta ei ole ensimmäisten joukossa menossa konkurssiinkaan.

Ostaisin nykyhinnalla lisää jos salkku olisi isompi, mutta en halua yhteen osakkeeseen laittaa yli 20% osakesalkusta.

 

Näytä koko viesti
Eurot poikimaan - miljonääriksi seitsemässä vuodessa - 18.1.2021 11.47

Ei tästä nyt mitään valtavaa pottia ole tulossa, mutta päätin heivata kuitenkin 1,4% korko muutamalta päivältä toiveissani 50 kiloa tuohon (kohde siis minä vuonna Trumpin presidenttikausi virallisesti loppuu):

Tänään tavoite vetää viimeiset "työläämmät" (lähinnä henkisesti) rästihommat kasaan ja huomisesta eteenpäin pääpaino sitten graduprojektiin.

Viikonloppuna saatiin vuoden ensimmäinen pokeripytty. Edulliset, kohtuullisen pienen fieldin turnaukset saattavat olla hyvä valinta vapaa-ajan viettoon: 2-5 tunnin pelisessiot yhdessä twitchin kanssa pari kertaa viikossa voivat yhdistää huvin ja hyödyn ilman menestymisen tuomaa painetta. Muuten pitää kyllä vähentää blogien lukemista ja twitchin katsomista 2021.

Painonpudotushaaste osa 3 tuolla: http://pokeriblog.blogspot.com/2021/01/2020-painonpudotushaaste-road-to-74-kg_18.html

Näytä koko viesti
Eurot poikimaan - miljonääriksi seitsemässä vuodessa - 15.1.2021 06.59

Jonkin verran hommia edistetty tällä viikolla, alkuviikolla oli hyvä draivi. Mutta eilisestä lähtien taas on oltu aika jumissa. Tänään mentiin ihan jumiin kun yhden leipäsoturin kanssa kiisteltiin siitä onko musta mustaa ja valkoinen valkoista, eli hassasin aikaani ja energiaani idioottiin. 

Viikonloppuna koitan päästä pelimoodiin, ehkä pokeria kans mutta pääpaino ihan muilla tietokonepeleillä. Pelaaminen on hauskaa, kun sitä ei tarvitse tehdä työkseen!

Gradun tekemistä on tarkoitus jatkaa ensi viikolla. 4h / päivä ja 4-5 päivää viikosta sitä niin varmaan kuun loppuun mennessä olisi lehdet luettu ja helmikuussa sitten samaan putkeen se eka versio kasaan. Juuri nyt tuntuu kovin vaikealta, mutta ehkä se gradumoodi saadaan taas alle kun napataan lehdet syliin ja mennään jonnekin muualle lukemaan.

Ensi kuussa olisi kans mahdollisesti ideana lopettaa tämä "vapaaehtoinen" eristäytyminen jos koronatilanne yhtään helpottaa ja kelit sallivat. Ei mitään massatapahtumia, mutta kavereiden näkemistä ja pientä pubikeikkaa pitkän tauon jälkeen ja kaupungissa käymistä. Olen Helsingin puolella käynyt syyskuun jälkeen tasan yhden kerran.

Sijoitusrintamalla Eezyn myymistä olen miettinyt ja arponut, mutta toistaiseksi (pieni positiohan se on) on pysynyt salkussa. Nordnetistä siirretty 50k kans odottelemaan tilillä mikäli tulisi hyvä sauma puskea Trump-kohteeseen kiinni, korkoa siitä ei kuitenkaan viikossa ehdi paljoa mennä.

Näytä koko viesti