Olet täällä

Next Games - 6.12.2019 02.10

Teemun next games palkka taisi olla viime vuonna 1.18 miljoona ja tähän päälle yli 150k€ optioissa jotka olivat paljon enemmän saantihetkellä. 

https://www.arvopaperi.fi/uutiset/next-games-varoittaa-pelijulkaisun-siirtyminen-nakyy-taman-vuoden-liikevaihdossa/bd5f2500-00c1-4e9e-a3b0-f0c8fe5e215e

Varotus pari tuntia ennen pörssin sulkemista ja pitkää viikonloppua itsenäisyyspäivän takia.

 

"Yhtiön kustannussäästöohjelman puitteissa yhtiö odottaa saavuttavansa 550 000 euron säästön kuukausitasolla palkoissa, hallinto- ja tuotekehityskuluissa, yhteensä noin 6,5 miljoonaa euroa vuositasolla verrattuna vuoden 2018 toisen puoliskon kuukausittaiseen keskitasoon."

https://www.hs.fi/talous/art-2000006002115.html

"Walkind Dead -pelistä tunnettu Next Games vähentää 26 työntekijää yt-neuvottelujen jälkeen" Julkaistu: 15.2. 9:03

 

Business Review for January-September 2019

Mainittiin että nyt 105 työntekijää vs 143 silloin joten kaikkiaan tultu alas 38 työntekijää 

 

Katotaan ensi vuoden lopussa jos säästöihin kuuluu Teemun palkka joka oli tänä vuonna enemmän kuin postin TJ. Käsi ylös kuka TJ haluaa valtion omistamaan yritykseen töihin. 

 

Malinen teki muuten hyvää työtä kontrastina Teemuun, tietenkin eri alat mutta vähän eri asia vaihtaa kolme master golf osaketta yhteen joka pitää paremmin arvonsa ja säästää samalla hoitovastikkeissa. Samaan aikaan pistää postin toiminta voitolliseksi ja siivota se listautumis kuntoon vs saunaan ja kaikkeen muuhun törsääminen sekä osakkeen arvon tuhoaminen.

 

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/postin-malisen-jattipalkka-valtionyhtioiden-karkikastia-katso-miten-toimitusjohtajat-tienaavat/7534296

 

Varmasti saadan aina parhaat toimitusjohtajat valtioyhtiöiden positiohin, palkka ja kritiikki on hyvin houkuttelevaa (sarkasmi)

 

Hyvää Itsenäsyyspäivää kaikille! erityisesti meidän loistaville politikoille jotka pääsevät kättelemään presidenttiä tänään.  

Näytä koko viesti
Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 27.11.2019 01.25

Jeans kirjoitti:

Oon aika paljolti sun kanssa samaa mieltä asioista, mutta kyllä silti hieman optimistisempi yhtiön tulevaisuuden suhteen. Mä uskon, että konkurssiriski alkaa olla jo selvästi pienempi ja on melko todennäköistä, että Tesla kasvaa kunnon autoteollisuuden kilpailijaksi. Kuten sanoin niin ongelmaksi näen just nykyisen valuaation. Tesla markkina-arvo on jo esim. suurempi kuin BMWn, Daimlerin (mersu) tai General Motorsin. Kuinka paljon näitä isommaksi Tesla voi oikein kasvaa ja missä ajassa, jotta osakkeen nykyhinnalla tuotto suhteessa riskiin olisi järkevä? Mielestäni risk-reward suhde yhtiön omistamiseen on huono, vaikka on todennäköistä, että valuaatio pysyy lähitulevaisuudessakin hypehinnoissa suhteessa kilpailijoihin. Disclaimerina en oo vaan vihainen ja pettynyt shortti :D, vaan mulla kävi itseasiassa hyvät koska jouduin joskus kesällä ~$240 hinnassa ostamaan shorttini kiinni kun tarvitsin rahaa yhteen sijoitusprojektiin. Tämä toki oli 100% tuurista kiinni, koska olisin muuten mielelläni pysynyt vielä shorttina.

Olen osittain samaa mieltä mutta myös eri mieltä. Luulen että he voivat vielä myydä osakkeitaan ja kerätä sitä kautta rahaa tulevaisuudessa joten siinä mielessä riski konkurssin suhteen on pieni tällä hetkellä. 

Olen kuitenkin sitä mieltä että jos eivät pysty tekemään vuodessa tulosta model3 kanssa samalla kun investointeja vähennetään niin se hinta on liian halpa. Ja se hinta on liian halpa sen takia että oli pakko myydä tarpeeksi autoja että kasvutarina jatkuisi. Samalla kysyntä oikein hinnoitelluille autoille ilman akku ym takuita on pienempi kuin luullaan. 

Tämän takia uskon ettei Tesla tule tekemään voittoja moneen vuoteen ja tarvitsevat jatkuvasti lisää rahoitusta. Ja kun sitä rahaa käytetään kuin roskaa (solarcity) niin mahdollisesti jossain vaiheessa ei enään saada rahoitusta jolloin isot velat voivat hyvinkin johtaa konkurssiin.  

Mulla on todella negatiivinen kuva Muskista. Mielestäni hän on hyvin itsekäs ja tekee mitä tahansa että saisi pitää valtansa. Tähän varmaan ei moni samastu mutta kun näen patterneitä jossa hän jatkuvasti valehtelee ja käyttää muita hyväkseen manipuloinnin takia niin on vaikea kunnioittaa. Hän on hyvä hahmoittamaan tulevaisuus ja mahdollisuudet sekä kerämään rahaa vaikka kyseenalaisella tavalla. Hän ei kuitenkään ole ikinä perustanut (tai ostanut itsensä yritykseen) joka tuottaisi jarkuvasti voittoja (hän oli jo saanut lähteä ennenkuin paypal teki oikeat päätökset jotka johtivat voittoihin). Enkä usko että hän pystyy tähän, se on liian tylsää olla tim apple. Tämän takia uskon että tämä tarina jatkuu siihen asti kunnes ollaan konkursissa tai ihme tapahtuu. Hänellä on muuten kovat insentiivit nostaa esim osakkeen hintaa sillä hän saa siitä palkinnon eikä yritys tarvitse tehdä voittoja sitä varten.

Näytä koko viesti
Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 26.11.2019 10.27

Suosittelen että luet How to Win Friends and Influence People. Siinä mennään hyvin läpi mitä tehdä jos väittelet jonkun kanssa joka ei ikinä vaihda mielipidettä vaikka olisi väärässä/epätietoinen. 

Luulin ensin että olit lukenut kun sanoit olevasi samaa mieltä yhdestä pointista ja annoit kohteliasuuden mutta sitten meni täysin kuralle kun kutsuit seuraavaa kaveria (tyhmäksi) sanomalla että hän ei pysty ymmärtämään. 

Teslasta sen verran että monet fanit ovat tunteella mukana. Heillä on kuva että Musk on loistava yrittäjä joka perustanut monta yritystä ja kaikki ovat aina onnistuneet. Ja tähän vielä päälle tesla on hyvä mailmalle koska se taistelee ilmastonmuutos vastaan. Lisätään tähän vielä että omistavat auton ovat osakkeenomistajia eikä olla ikinä pintaa syvemmälle katsottu. Kaikki vastaargumentit ovat Big Oil, olet vihainen sekä kaikki mitä Musk sanoo pitää tietenkin paikkansa.

Voisi tietenkin ottaa esiin kaikki vastaargumentit mutta miksi? Laitoin tonne tesla keskusteluun hyviä argumentteja ja todisteita. Siihen ei tesla-fanit ikinä ottanut kantaa. Argumentit olivat että oletko ajanut autoa, tai he voivat myydä akkuja. (Tesla ostaa muuten akkunsa panasonicilta) Siihen päälle Solarcity ei ihmeellisesti ole enään tärkeätä. Heitettiin miljardeja roskiin että perhe pelastettaisiin rahapulasta ja valehdeltiin mahdollisuuksista mutta hei ei sitä tarvi laskea mukaan valuaatioon. Eikä sitä että koko rahoitus osasto on ottanut loput pariin otteseen viime vuosina puhumattakaan muista johtohenkilöstä. Tai sitä että johtohenkilöt ovat tasasesti myyneet osakkeensa. Miksi myisit osakkeesi jos yritys on niin loistavassa kunnossa ja miksi ottaisit lopu kun tesla palkitsee niin avokätisesti optioilla. Eikä sitä että eivät ole tuottaneet yhtenäkään vuotena voittoja vaikka investoinnit laskeneet ja model3 piti olla teslan golden goose. List goes on..(Tässä otin paljon kuitenkin esiin mutta en todellakaan kaikkea)

Teslan autot saattavat olla tykättyjä joidenkin mielestä mutta kun ottaa tunteet pois ja katsoo tesla-yrityksen konepellin alle niin siellä on hirveä määrä mätää (valuaatio ja kaikki punaiset liput). 

Teoriassa jos olisi tehokkaat markkinat niin yrityksen arvo olisi jotain ihan muuta. Olihan Tilray myös yhdessä vaiheessa 15 kertaa kalliimpi kuin nyt ja Beyond meat yli tuplat siitä mitä se on tällä hetkellä. Eikä niissä vieläkään olla fiksuissa lukemissa. Aikamoinen temppu miten pitkään uusilla "tuotteilla"  narratiiveilla / lakia rikkomalla tesla on pysynyt pystyssä ja saanut lisärahoitusta eikä osake ole pysynyt alhaalla. Kaikki kuitenkin viittaa siihen että suurimmalla todennäköisyydellä yrityksen arvosta sulaa iso osa tulevaisuudessa jos palataan todellisuuteen.Tesla-fanit eivät ymmärrä että konkurssi ei tarkoita sitä että Tesla kuolee vaan joku ostaa sen sieltä ulos ja jättää velat pesään. Samalla osakkeen arvo menee kuitenkin arvottomaksi.

Näytä koko viesti
Tesla Motors ja vinoutunut todennäköisyysjakauma - täydellinen shortti vai shorttaajan mahalasku? - 26.11.2019 02.26

How to Win Friends and Influence People on hyvä kirja wink

Näytä koko viesti
Tesla Motors ja vinoutunut todennäköisyysjakauma - täydellinen shortti vai shorttaajan mahalasku? - 25.11.2019 11.27

rockafella kirjoitti:

No onpas sulla vihaa varastossa. 

Teslahan on ihan huikea firma.

 

Sijoittamisessa ei kannata ottaa mitään henkilökohtaisesti,

Ironista 

rockafella kirjoitti:

Oletko siis vihainen Teslalle, Muskille vai markkinoille, jotka arvostavat sen mielestäsi väärin?

Olen pettynyt, en vihainen. Uskon että totuus lopulta vie voiton ja todellisuus siitä mitä tesla-yrityksen konepellin alta löytyy tulee esiin kaikille. 

Voisin kommentoida paljon mutta et huomioinut ollenkaan mitä ensin kirjoitin

 

Anton kirjoitti:

Chanos ja Einhorn molemmat tuonut esiin kysymyksiä Musk uhomisen jälkeen. Johon Musk tietenkin vastannut hiljaisuudella.

https://twitter.com/davidein/status/1192886029067472898

https://twitter.com/davidein/status/1197946980095397888

https://twitter.com/WallStCynic/status/1197561476535537664

 

Nyt uusi pumppu missä $39k olematon Cybertruck joka muuten ei ikinä myydä massoille tuolla hinnalla samalla tavalla kun model 3sta ei ikinä myyty massoille $35k hintaan vaan niitä myytin pari jos yhtäkään markkinointi mielessä. Sillä ne aivan varmasti myytiin häviöllä. Ne paristot ovat edelleen kalliita eikä se hinta laske tarpeeksi ilman jotain uutta teknologiaa mitä moni on yrittänyt vuosia ilman hyvää tulosta. Jos sen keksii niin on heti miljardööri.

 

Tässä vastaus q4 2018 kysymykseen

 

David Tamberrino -- Goldman Sachs -- Analyst

OK. Then just lastly on this demand thread, customer deposit came in again over $100 million. Is it possible to give us an update? I know you don't think it's really a relevant number but I do want to know. Explain why on the reservation count, where you were 450,000, you started delivering -- and I ask this because I think we're just all trying to understand how much incremental demand you think there is based on what you see at that lower price point if, say, there's over half of those people that are still waiting for that 75k base model to come out.

That would be interesting, and I think that's what you're seeing but I just want to confirm that.

Elon Musk -- Co-Founder and Chief Executive Officer

So, Deepak, do you want to...

Deepak Ahuja -- Chief Financial Officer

Yes, I mean, I think reservations are not relevant for us. We are really focused on orders. Now we do have a large reservations backlog still, which tells us that a lot of customers are still waiting for those cars, but I don't think it's appropriate to share the reservations number.

Elon Musk -- Co-Founder and Chief Executive Officer

Reservations are just like preorders. It's like here -- like some video game come out and there's like a preorder number, then that's like -- stops being important once you start shipping the game or product. So yes, as I said earlier, I think -- my guess is demand is somewhere on the order -- in a strong economy is on the order of 700,000 or 800,000 units a year for Model 3 and even in a recession is probably on the order of 0.5 million.

Martin Viecha -- Senior Director of Investor Relations

OK. Let's go to the next question please.

 

Ja nyt selvästi tarvitaan lisää rahaa koska nämä luvut ovat taas tärkeitä

https://twitter.com/elonmusk/status/1198344195317985280

Muutenkin koko esitys oli farssi, on täysin selvää että tässä ei suunnitella pitkälle tulevaisuuteen oikeilla tuotteilla ja voitoilla. Ainoa suunnittelu on miten saadaan lisää rahoitusta kasvattamalla liikevaihtoa vaikka tappiollisesti.

Voin lyödä vetoa että kyseinen cybertruck ei tule noilla spekseillä ja mainostetulla hinnalla ulos massoille samalla tavalla kuin 35k model3 ei ikinä myyty massoille koska se ei tuota voittoja eikä muutkaan kalliimmat kolmoset tuota tarpeeksi hyvin kattaakseen muut kustannukset joten nyt seuraava tarina.  En henkilökohtaisesti usko näihin tarinoihin koska 420 funding secured, solarcity family bailut ja kaikki muut valheet mitä tämän miehen suusta on tullut ulos viimeisen 5 vuoden aikana. Fool me once, shame on you; fool me twice, shame on me!

 

Näytä koko viesti
Tesla Motors ja vinoutunut todennäköisyysjakauma - täydellinen shortti vai shorttaajan mahalasku? - 24.11.2019 08.28

On kyllä uskomatonta että tämä yritys seilailee noissa lukemissa. Noin monta ihmistä pystytään huijaamaan. 

Chanos ja Einhorn molemmat tuonut esiin kysymyksiä Musk uhomisen jälkeen. Johon Musk tietenkin vastannut hiljaisuudella.

https://twitter.com/davidein/status/1192886029067472898

https://twitter.com/davidein/status/1197946980095397888

https://twitter.com/WallStCynic/status/1197561476535537664

Nyt uusi pumppu missä $39k olematon Cybertruck joka muuten ei ikinä myydä massoille tuolla hinnalla samalla tavalla kun model 3sta ei ikinä myyty massoille $35k hintaan vaan niitä myytin pari jos yhtäkään markkinointi mielessä. Sillä ne aivan varmasti myytiin häviöllä. Ne paristot ovat edelleen kalliita eikä se hinta laske tarpeeksi ilman jotain uutta teknologiaa mitä moni on yrittänyt vuosia ilman hyvää tulosta. Jos sen keksii niin on heti miljardööri.

Tässä vastaus q4 2018 kysymykseen

David Tamberrino -- Goldman Sachs -- Analyst

OK. Then just lastly on this demand thread, customer deposit came in again over $100 million. Is it possible to give us an update? I know you don't think it's really a relevant number but I do want to know. Explain why on the reservation count, where you were 450,000, you started delivering -- and I ask this because I think we're just all trying to understand how much incremental demand you think there is based on what you see at that lower price point if, say, there's over half of those people that are still waiting for that 75k base model to come out.

That would be interesting, and I think that's what you're seeing but I just want to confirm that.

Elon Musk -- Co-Founder and Chief Executive Officer

So, Deepak, do you want to...

Deepak Ahuja -- Chief Financial Officer

Yes, I mean, I think reservations are not relevant for us. We are really focused on orders. Now we do have a large reservations backlog still, which tells us that a lot of customers are still waiting for those cars, but I don't think it's appropriate to share the reservations number.

Elon Musk -- Co-Founder and Chief Executive Officer

Reservations are just like preorders. It's like here -- like some video game come out and there's like a preorder number, then that's like -- stops being important once you start shipping the game or product. So yes, as I said earlier, I think -- my guess is demand is somewhere on the order -- in a strong economy is on the order of 700,000 or 800,000 units a year for Model 3 and even in a recession is probably on the order of 0.5 million.

Martin Viecha -- Senior Director of Investor Relations

OK. Let's go to the next question please.

 

Ja nyt selvästi tarvitaan lisää rahaa koska nämä luvut ovat taas tärkeitä

https://twitter.com/elonmusk/status/1198344195317985280

Muutenkin koko esitys oli farssi, on täysin selvää että tässä ei suunnitella pitkälle tulevaisuuteen oikeilla tuotteilla ja voitoilla. Ainoa suunnittelu on miten saadaan lisää rahoitusta kasvattamalla liikevaihtoa vaikka tappiollisesti.

 

 

Musk on monen sankari vaikka oikeasti kyse todella epämoraalisesta kaverista. Ihmeellinen maailma missä Musk on sankari ja Zuckenberg on vihollinen vaikka jos menee pintaa syvemmälle niin heidän pitäisi vaihtaa paikkoja. 

https://www.youtube.com/watch?v=I-HCMbTDWVo

https://www.bizjournals.com/sanjose/news/2019/09/24/teslas-solar-city-acquisition-was-a-bailout-in.html

https://www.nytimes.com/2015/12/02/technology/mark-zuckerberg-facebook-charity.html

FB saa muuten aivan liikaa kuraa niskaan. Ihmiset luulevat että ne myyvät tietojasi eteenpäin siten että joku mainostaja saa nimesi ja asuinpakkasi, tai joku labra saa kaikki tietosi vaikka tämä on valhe. He ovat mainostajien ja käyttäjien välissä eikä mainostajat saa mitään tietoja yksityistä henkilöistä. Ovat muuten aika hyvin pitäneet tiedot turvassa siihen verrattuna miten paljon käyttäjiä heiltä löytyy jos vertaa muihin yrityksiin. Kuitenkin monet ovat pahoittaneet urakalla mieltään Trumpin takia ja FB ja Zuck ovat saanet tästä vihasta ison osan niskaansa.

 

Maanantaista nousua odotellessa.

 

Petterin kysymykseen vastaus, ei ole täydellinen shortti koska 

"markets can stay irrational longer than you can stay solvent" -John Maynard Keynes

 

Näytä koko viesti
Tesla Motors ja vinoutunut todennäköisyysjakauma - täydellinen shortti vai shorttaajan mahalasku? - 24.10.2019 12.57

Anton kirjoitti:
Anton kirjoitti:

Joku uskoo ja saadaan 5-10miljardia lisärahoitusta   --> tarina jatkuu vuosia? (megoilla ei päästä pitkälle)

Nyt on alkanut nousu kohti 300 taas vaihteeksi, katotaan jos osuu 14.päivä model-y pumpun möytä

 

 

Short squeeze on riski mitä pitää ottaa huomioon ja suojata vastaan jos tätä shorttaa 

"Smart Summon-related deferred revenue recognition" ja muu kikkailu sai q3 voitolle. Samalla paljon pumppuja seuraavat 12kk

Story continues.. 

Näytä koko viesti
Verkkokauppa.com - 16.9.2019 09.44

 

 

 

Olen edelleen sitä mieltä että Panu on väärä henkilö tälle yritykselle. Nopeat vastaukset missä ei ikinä myönnetä tai edes tiedustella mitään negatiivista ja miten se selätetään. Jos jotain tapahtuu en usko että se on Panun takia, mahdollissesti uudet iphonit tuovat jotain pöytään.

 

Näytä koko viesti
Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 16.9.2019 09.31

Kiinnostavaa hyvää tekstiä. Kiitos siitä!

Olen huomannut että esim jenkeissä nämä VC-firmat ottavat isoja riskejä missä riski laskee greater fool theorylla ja monella mahdollisela exit strategialla. Tuntuu siltä että monella olisi jopa pump and dump strategia iso osa teesiä. Formula: Hype + liikevahdon kasvu = suurempi valuaatio 

Ei väliä vaikka siihen käytettäisiin $2 että saisi $1 lisää liikevaihtoa eikä mitään varmuutta että tämä lopulta johtaa oikeisiin tuottoihin tulevaisuudessa. "We will focus on profitability later"

Sijoittajan kannalta tässä ei tietenkään väliä jos pystyy dumppamaan voitolla ennenkuin saadaan selville jos yritys oikeasti pystyy tuottamaan.

Suomessa vähän eri rakenne miten rahaa voi kerätä ja mitkä exit strategiat ovat. Onhan jenkkeihin verratuna paljon samaa mutta täällä vähemmän rahaa ja silmiä vaikka tällä hetkellä löysää rahaa on paljon liikenteessä. 

Oliko sulla tällainen suomalainen kartta (rahoitus/exit mahdollisuudet) lähtökohtana pääsä/paperilla kun sijoitit Pro Farmaan ja jos oli niin se olisi kiinnostava kuulla? Puhuit ainakin tuista joten jotain ajatusta oli.

 

Näytä koko viesti
Verkkokauppa.com - 9.8.2019 12.08

Kuuntelin Q2 tilaisuuden (tai niin paljon kuin audiota kuuli) ja Panu Porkka ei vakuuttanut. Esim sanoi että mainostavat tv:n välityksellä ja että osinko on hyvä syy omistaa osake.

Pitäisi saada tuotteita joita muilla ei ole, mutta valitsivat urheiluvälineet joka on suomessa xxl,intersport,stadium ja ulkomaalaisten toimijoiden takia hyvin kilpailuttu alue.. 

Panu voisi väistyä ja tilalle joku joka on nälkäinen ymmärtää markkinat/asiakkaat ja miten kasvaa kannattavasti hakee oikeat kontaktit/sopimukset ja katsoo pidemälle tulevaisuuteen.

Panu muistuttaa nimettömänä pysyvää 34v vanhaa liigan lätkäpelaajaa joka luisteli palkkansa takia monta vuotta. Ei yrittänyt kunnolla mutta pelasi ylivoimat kunnolla että tilastoijen takia paikka säilyisi. 

Vaikea uskoa että panun liikkeet johtavat siihen että jotain tapahtuisi, jos jotain positiivista tapahtuu se olisi tapahtunut muutenkin (oma mielipide)

Näytä koko viesti