Olet täällä

Tesla Motors ja vinoutunut todennäköisyysjakauma - täydellinen shortti vai shorttaajan mahalasku? - 13.7.2020 01.11

rockafella kirjoitti:

Ensimmäisen kerran ostin noin 150:llä ja myin kaiken noin 300:lla. Vähän yli vuosi sitten ostin noin 190:lla, keventelin ekan kerran 400:ssa ja toisen kerran noin tonnissa. Loput laput odottaa vielä. Enemmän olisi tienannut pelkästään holdaamalla, mutta samalla isommalla riskillä.

Tällaista raketointia (vuodessa melkein kymmenkertaistuminen pohjista) en osannut kuvitella edes päiväunissa, enkä olisi uskonut jos joku olisi siitä vuosi sitten kertonut.

Juurikin näin. Ei kukaan olisi uskonut esim. viime syksyllä, että kurssi olisi tässä missä se nyt on, vaikka Teslan Q4, Q1 ja Q2 tulokset olisivat olleet tiedossa. Tämän takia onkin mielestäni aivan naurettavaa, kun joku oikeasti yrittää perustella tuota nykyistä valuaatiota jollakin ihan höpö höpö jutuilla (ts. Muskin twitter feedilla) ja pitää itseänsä arvottamisen mestarina.

Lisätään vielä, että en vieläkään ole nähnyt yhtäkään Tesla bullin esittämää valuaatiota, jolla saisi osakkeen hinnaksi $1500. Ainut ”valuaatio”, jonka joku tänne laittoi oli joku että Earnings 2025 olisi jotain 50 miljardia (enemmän kun Applella atm) ja sitten p/e 20, niin saadaan joku maaginen osakkeen arvo. Nyt vähän valoja. Jos nyt vaikka ensimmäiseksi saataisiin positiivinen Earnings koko vuodelle, ennen kun ennustetaan sen kasvavan Applea suuremmaksi.

Mitä tulee tuohon holdaamiseen niin sanoin joskus näin.

Oheisessa videossa haastatellaan Ark Investin PMää Teslasta. Kohdassa 4.00 PMältä kysytään

Kysymys: Miksi myisit koskaan Teslan osaketta ja oletko koskaan myynyt osakkeita?

Vastaus: Voimme sijoittaa ainoastaan 10% salkusta per osake ja tällä hetkellä Tesla on 10% salkusta. Eli myymme pääsääntöisesti ainoastaan jos Tesla kasvaa suuremmaksi kun 10 % salkusta. Mutta myymme myös jos osake nousee 50 % lyhyessä ajassa

Kysymys: Mutta jos osake on menossa $ 7000, niin miksi koskaan myydä?

Vastaus: Koska olen PM, jos Tesla + 50% ja joku muu -20 %, niin aion tehdä osto ja myyntiliikkeitä.

Kysymys: Mutta teidän muiden positioiden arvo ei koskaan tule nouseman 10X kuten Tesla, niin miksi myydä? Mikä toinen positio voi olla parempi kun Tesla?

Vastaus: Olen ollut PM vuosia ja tarinalla on aina toinen puoli ja saattaa tulla jokin tapahtuma joka saattaa vaikuttaa hintaan ja silloin haluan olla ostamassa osaketta.

Jos Teslalla oikeasti olisi yli 700 % nousuvaraa, niin kannattaako myydä? Ei. Onko kannattanut ostaa ja myydä Amazonia ja Googlea, eli market timeata (kun näitä aina halutaan verrata Teslaan)? Ei. Tuolla kikkailulla olisi suurin osa saanut pienempiä tuottoja, kun ainoastaan buy and hold strategialla. Ei taida täti oikein itsekkään uskoa noihin satuihinsa.

Tämä kirjoitus sai joskus kritiikkiä, kun en vain ymmärtänyt näiden Tesla fanaatikkojen neroutta. Oli miten oli, niin nyt tässä toimii Rockafella esimerkkinä. Kuten hän itsekin sanoo, että ei olisi kannattanut myydä vaan ainoastaan holdata. Eli kaikki ketkä täällä huutaa kurkkusuorana, että Tesla ja Musk ovat jumalasta seuraavat, niin heidän ei olisi eikä kannata myydä, ennen kun ollaan siellä $10 000 per osake, jos he oikeasti uskovat tuohon hömppäänsä. Saadaan nyt sitten nähdä, että kuinka moni myy, kun osake korjaa tässä jossain vaiheessa. Mitä todennäköisimmin, niin joku tulee täällä huomauttamaan, että nyt on Tesla kupla puhjennut ja kaikki bullit sanovat, että kävi hyvä säkä kun myin huipulla.

Sanottakoon vielä, että Rockafella ei ole yksi näistä ketkä täällä huutaa kurkkusuorana, että Tesla ja Musk ovat jumalasta seuraavat.

 

Näytä koko viesti
Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 11.7.2020 04.26

Etkö näe sitä ongelmallisena, että olet useaan kertaan täällä Jenssin blogissa hakemassa näkyvyyttä itsellesi?  Nyt pitäisi päästä kahvittelemaan nimimerkillä lähetä sähköposti hämärään ProtonMail osoitteeseen (he ketkä eivät tiedä mikä ProtonMail on, voi Googlata). Ja porkkanana toimii se, että olet antanut shout-outin blogissasi Jensin kaikkien aikojen tykätyimmälle blogikirjoitukselle.

Saat ilmaisen vinkin. Ei Roomaakaan rakennettu yönyli. Eli ei voi selkäranka katketa parin blogipostauksen jälkeen. Sinuna keskittyisin tekemään blogistasi mielenkiintoisemman (en ole itse lukenut, niin en tiedä tarkemmin), esim. lyhentämällä tekstejä ja kirjoittamalla enemmän faktaan, teoriaan ja lähteisiin perustuvaa sisältöä eikä IMOa. Kerro itsestäsi enemmän, taustaa, osaamista ja osallistu keskusteluun muissa blogeissa jne. Ylipäätänsä, jos haluaa päästä jakamaan ideoita, on itsekin tuotava jotain pöytään.

Näytä koko viesti
PikkuPro mutuilee sijoitushommeleita - 8.7.2020 10.20

Eli selität keskustan korkeita hintoja sillä, että eläkeläiset olisivat lähteneet ostoksille ja tulevat ostelemaan jatkossakin? Erittäin, erittäin kaukaa haettu.

Näytä koko viesti
PikkuPro mutuilee sijoitushommeleita - 8.7.2020 09.32

PikkuPro kirjoitti:

Kelassasi on musta yksi iso ongelma. Asunto ei ole vain sijoitustuote vaan myös se asunto - paikka jossa nukutaan yms. Elikkä on ollut ja tulee olemaan ihmisiä, jotka haluavat asua nimenomaan "Ytimessä" ja joilla on siihen varaa. Jos he vuokravat, he maksavat mitä pyydetään. Jos he ostavat, he maksavat mitä täytyy. Toisin kuin vaikka Merihaassa tai Korsossa niin primeseuduilla on merkittävästi kysyntää joka ei ole riippuvainen ostoksen/vuokrauksen "kannattavuudesta". Esimerkiksi asuimme Jenkkien kalleimmalla seudulla 4v koska tutkimusprojekteilla oli rahoitus siihen ja otan aina airbnb location mukaan ja maksan mitä täytyy koska jos oon vaikka 5 päivää kaupungissa pokerireissuilla niin ei mun huvita istua yli tuntia siitä liikennevälineissä ja opetella metrokarttoja.

Mun pääkela siis on se, että sumuisina aikoina back to basics ja yksi basic on se, että keskustat harvoin muuttavat sijaintia tai slummiutuvat Euroopassa ja keskustakämpille on aina kysyntää koska on ihmisiä, jotka haluavat asua vain siellä. Jos ette mua usko niin kysykää vaikka Akilta, että paljonko Pitkänsillan eteläpuolella pitäisi maksaa että muuttaisi Pohjoispuolelle. On huomioitava, että koko ajan tulee entistä enemmän isohkoja perintöjä ja tämä tuo uutta maksukykyistä jengiä primeen. PerusPenalle kun lyödään 600ke extraa käteen niin meneppäs selittämään, että "et sä Pena kato voi muuttaa Kamppiin kun sä saat vaan 1,5% PA tuottoa". Pena muuttaa koska Pena voi - kiitos suuret ikäluokat.

On totta, että moni säästää, etenkin perheet/pariskunnat, pystyäkseen ostamaan unelmakotinsa ja silloin hinnalla ei ole niin paljon merkitystä. On kuitenkin aika vaikea nähdä, että enemmistön unelmakoti on 30-60 m2, josta saa pulittaa 10 K per neliö, kun olisi mahdollista muuttaa hieman kauemmas keskustasta ja ostaa 200m2 omakotitalo. Eli voit kysyä, että haluaako tämä mainitsevasi PerusPena ostaa 200m2 omakotitalon vai 60m2 keskusta luukun. Saattaa PerusPena olla aika ihmeissään, kun kuulee että hänen 600K riittää vaan 60m2 keskustassa. Kyllä se taitaa mennä ennemmin niin, että ne kenellä on ylimääräistä ostaa ja maksaa näitä korkeita hintoja keskustan asunnoista ja nämä ketkä ovat perineet ovat enemmän myyntilaidalla.

Näytä koko viesti
Finnair - 8.7.2020 05.46

Selvisi jo. 30% tuli.

Näytä koko viesti
PikkuPro mutuilee sijoitushommeleita - 8.7.2020 04.34

Pääkaupunkiseudun vs muun maan hintakehitystä ei voi nonsaleerata.

Hinta koostuu, kun kysyntä ja tarjonta kohtaavat. Puhut nyt ainoastaan tarjontapuolesta. Tarjontapuoleen vaikuttaa tietenkin paljon se ryhmä joka omistaa ne asunnot ja uskallan väittää että ne ketkä omistavat Helsingin keskustan asunnot ovat erilaisissa tilanteessa kun he ketkä omistavat asuntoja muissa kaupunginosissa/kaupungeissa. Näin ollen keskustan ja muun maan hintakehityksen vertaaminen ei ole mahdollista.

Mitä tulee kysyntäpuoleen, niin jossain vaiheessa vuokratuotot rupeavat olemaan, niin pieniä, jos tämä hintakehitys jatkuu, ettei kukaan täysjärkinen osta asuntoa, jos siitä saa 1.5-2.5 % (teoreettista) nettotuottoa p.a. Tietenkin Airbnb voi tuoda lisätuottoja, mutta tässäkin luulisi kilpailun kovenevan ja kun tarjonta lisääntyy, tulee tuottavuus kärsimään. Kuten aiemmin sanottu, pitkässä juoksussa hintojen ja vuokratuottojen on konvergoitava. Ts. joko vuokrat nousevat tai hinnat laskevat, enkä itse ainakaan usko vuokrien äkilliseen nousuun.

Näytä koko viesti
PikkuPro mutuilee sijoitushommeleita - 3.7.2020 06.20

Kampista, joissa pyyntihinta oli mielestäni n. 1000€/neliö "normaalia" halvempi

Mikä on "normaali" hinta Kampissa? Tietenkin se vaikuttaa että missä päin Kamppia, asunnon kunto, remontit, kerros, yhtiövastike jne. mutta näitä huomioimatta liikaa, niin ballpark figure?

Näytä koko viesti
PikkuPro mutuilee sijoitushommeleita - 3.7.2020 03.52

mskomu kirjoitti:

Nyt on alkanut putkahtelemaan ytimestä asuntoja, jotka ovat mielestäni helposti yli 10 % halvempia, mitä vastaavia myytiin vielä talvella. En jaksa uskoa, että tästä enää paljoa laskettaisiin, mutta olen ollut väärässä ennenkin. Nämä myös tuntuvat menevän aika nopeasti kaupaksi. Yhtä en ehtinyt käydä katsomassa, kun ilmoituksesta seuraavana päivänä joku kävi yksityisnäytössä ja osti suoraan pois. Itse ostin seuraavan samalla tavalla. Aika näyttää, olisiko pitänyt odottaa.

Vuokrat ovat laskeneet vielä vähän enemmän. Alle tonnilla kuussa saa kämppiä, mistä väitän, että olisi pitänyt pulittaa 1200 vielä puoli vuotta sitten. Epäilen silti, että parissa 2-5 vuodessa mennään samalle tasolle tai tällä printtaustahdilla jopa yli.

En tiedä, että mihin tuon perustat, mutta ainakin Helsingin keskustassa ovat asuntojen hinnat nousseet ja tarjonta vähentynyt coronan aikana. Tällä hetkellä vuokrataso ja asuntojenhinnat ovat kaukana toisistansa, joka tarkoittaa että pitkässä juoksussa on näiden konvergoitava, joko hinnat laskevat tai vuokrat nousevat. Jos miettii tätä corona aikaista kehitystä, niin se on parantanut etätyö mahdollisuuksia, joka tietenkin puhuu vuokrien nousua vastaan. Vuokrien alhaista tasoa puoltavat myös se, että moni asunto keskustassa on sijoitusasunto ja näin ollen vuokra-asuntoja on runsaasti tarjolla. On totta, että raha on halpaa atm, mutta jos vuokratuotto rupeaa olemaan sellaista 1.5-2.5%, niin luulisi, että jossain vaiheessa se tulee näkymään asuntojen arvonkehityksessä.

Näytä koko viesti
Finnair - 2.7.2020 06.38

Aikataulu

1.7.2020 Merkintäaika päättyy ja käyttämättömät
Merkintäoikeudet raukeavat arvottomina
3.7.2020 Osakeannin alustava tulos julkistetaan
(arviolta)
7.7.2020 Osakeannin lopullinen tulos julkistetaan
(arviolta)
8.7.2020 Kaupankäynti Väliaikaisilla Osakkeilla
(arviolta) päättyy Nasdaq Helsingissä
8.7.2020 Tarjottavat Osakkeet rekisteröidään
(arviolta) kaupparekisteriin
9.7.2020 Osakeannissa merkityt Tarjottavat Osakkeet
(arviolta) kirjataan sijoittajien arvo-osuustileille
9.7.2020 Kaupankäynti Tarjottavilla Osakkeilla
(arviolta) alkaa Nasdaq Helsingin pörssilistalla

Näytä koko viesti
Laskentaekonomin sijoituspäiväkirja - 1.7.2020 10.49

Tuosta graafista on aika vaikea sanoa, että mitä dataa on käytetty. Riskipreemiokin on laskenut aika voimakkaasti tässä muutaman kuukauden aikana, niin vaikuttaa aikalailla, että mitä kuukausia tuossa ollaan käytetty.

Tiivistetysti siis: historiallisen matala korko taso erittäin löyhän rahapoliitikan ajamana johtaa multippeli ekspansioon tähän päälle, kun lyö vielä paluun normaaliin tuloskuntoon on tuotto-odotus mielestäni hyvä osakemarkkinoilla. 

Ok. Tästä en ole samaa mieltä. Käytännössä, en siis olisi 100% osakkeissa. Jos olisi/on sitä mieltä, että tuotto-odotus olisi (historiallisen) hyvä osakemarkkinoilla, niin silloin tietenkin kannattaisi olla all in.

Mitä enemmän osia CARES Actistä rupeaa olemaan loppuun katsottu, niin sitä tukalammaksi tilanne tulee käymään. Tässä on varmaankin se suurin uhka taloudelle. Esim. Lentoyhtiöiden palkkatuki loppuu syyskuussa ja sieltä on odotettavissa pitkäaikaistyöttömiä. Kukaan ei tiedä, että missä kunnossa Pk-yritykset ovat ja missä kunnossa ne tulee olemaan, kun PPP loppuu. Ruvetaanko näkemään isompia konkursseja? Tällä hetkellä enemmän tai vähemmän kaikki pelastetaan, vaikka liiketoiminta ei olisi ollut tuottoisaa moneen vuoteen (ei ole kauhean kestävää pitkässä juoksussa). Kun/jos ruvetaan näkemään enemmän konkursseja tulevat myös credit spreadit kasvamaan, joka taas näkyy osakekursseissa.

FED on myös lopettanut (ainakin väliaikaisesti) taseensa kasvattamisen ja jopa pienentänyt sitä hieman (tuskin on pitempi trendi). Jos FED pyrkii pienentämään tasettansa enemmän, niin tulee varmasti näkymään pörssissä ja eittämättä tämä tulee olemaan edessä jossakin vaiheessa (viimeksi tätä yritettiin 2018). Viimeisenä, tietenkin toinen voimakas Covid-aalto, joka pakottaisi sulkemaan talouksia uudestaan. Tähän markkina ei tietenkään usko, mutta se tarkoittaa vaan tietenkin sitä, että jos se tapahtuu, niin tullaan alas ja lujaa.

https://www.thebalance.com/presidential-elections-and-stock-market-returns-2388526

Tuosta näkee hyvin sen vuoden markkinatuoton, kun on ollut vaalivuosi. Kun sitä katsoo, niin tuntuu olevan aika voimakkaasti positiivinen tai voimakkaasti negatiivinen tuotto aina vaalivuotena, niin varmaankin myös tänä vuonna.

Näytä koko viesti