Olet täällä

Tesla Motors ja vinoutunut todennäköisyysjakauma - täydellinen shortti vai shorttaajan mahalasku? - 19.2.2020 03.30

Artsipappa kirjoitti:

Mutta eikös heidän pidä seurata sääntöjään? Jos joku nousee liikaa pitää tasoitella ettei mene yli 10% salkusta. Tavallaan kädet sidottu. Voihan se olla että pitää tulevaisuudessa $7000 targettia realistisena.. Mutta ei se automaattisesti tarkoita ettei ole järkeä myydä. Jos myy ja osake hakee vauhtia $500 tienoilta ja ostaa takaisin. Näyttää nerolta.

Enkä usko hänen sanoneen että oikea arvo on $7000 nyt? 

Kyllä heidän pitää seurata sääntöjänsä ja siksi täti sanoi, että sen takia viilataan salkkua kun positio on yli 10%. Tämän jälkeen hän lisäsi, että mutta myös jos nähdään lyhyellä aikavälillä iso pomppu niin he voivat myydä. Toisin sanoen heidän positionsa voi olla 0% salkusta vaikka target on 7000 ja hinta kaukana siitä.

Tämän jälkeen tädiltä kysyttiin ettå miksi näin, mihin osakkeeseen vaihtaisit, millä osakkeella on yhtä hyvä tuotto odotus. Tädin perusteella Teslan vuotuinen tuotto odotus on yli 50% jos sanotaan että se 7000 on 5 vuoden päästä. Tähän täti ei vastannut mitään.

Sanoin sitten itse, että jos tiedät että Tesla on 5 vuoden päästä (tai mikä ikinä se aikajakso oli) 7000, niin miksi myydä. On helppo sanoa buy low sell high, mutta tämä on market timingia, joka on vaikea peli voittaa. Miksi myydä kun buy and hold tulee tuottamaan keskimäärin yli 50% tuoton per vuosi. Myyn sen takia koska en usko että oskae tulee nousemaan tuohon 7000 5 vuodessa.

Näytä koko viesti
Tesla Motors ja vinoutunut todennäköisyysjakauma - täydellinen shortti vai shorttaajan mahalasku? - 19.2.2020 12.45

Junas ja Artsipappa. Ongelma ei ole siinä, että miten he hoitavat salkun allokaatiotansa, vaan siinä, että jos Tesla nousee nopeasti, niin he ovat valmiita myymään. Näin ollen he eivät usko siihen, että osake nousee sen takia että oikea arvo on $7000 per osake, vaan syy nousuun on joku muu. Muutenhan ei kannattaisi myydä?

Näytä koko viesti
Tesla Motors ja vinoutunut todennäköisyysjakauma - täydellinen shortti vai shorttaajan mahalasku? - 19.2.2020 12.37

Olisi mielenkiintoista kuulla, että kuinka moni täällä on sitä mieltä, että Teslan hint=arvo atm?

https://www.youtube.com/watch?v=jhW1VJE-DyU

Oheisessa videossa haastatellaan Ark Investin PMää Teslasta. Kohdassa 4.00 PMältä kysytään

Kysymys: Miksi myisit koskaan Teslan osaketta ja oletko koskaan myynyt osakkeita?

Vastaus: Voimme sijoittaa ainoastaan 10% salkusta per osake ja tällä hetkellä Tesla on 10% salkusta. Eli myymme pääsääntöisesti ainoastaan jos Tesla kasvaa suuremmaksi kun 10 % salkusta. Mutta myymme myös jos osake nousee 50 % lyhyessä ajassa

Kysymys: Mutta jos osake on menossa $ 7000, niin miksi koskaan myydä?

Vastaus: Koska olen PM, jos Tesla + 50% ja joku muu -20 %, niin aion tehdä osto ja myyntiliikkeitä.

Kysymys: Mutta teidän muiden positioiden arvo ei koskaan tule nouseman 10X kuten Tesla, niin miksi myydä? Mikä toinen positio voi olla parempi kun Tesla?

Vastaus: Olen ollut PM vuosia ja tarinalla on aina toinen puoli ja saattaa tulla jokin tapahtuma joka saattaa vaikuttaa hintaan ja silloin haluan olla ostamassa osaketta.

 

Jos Teslalla oikeasti olisi yli 700 % nousuvaraa, niin kannattaako myydä? Ei. Onko kannattanut ostaa ja myydä Amazonia ja Google, eli market timeata (kun näitä aina halutaan verrata Teslaan)? Ei. Tuolla kikkailulla olisi suurin osa saanut pienempiä tuottoja, kun ainoastaan buy and hold strategialla. Ei taida täti oikein itsekkään uskoa noihin satuihinsa.

Näytä koko viesti
Taloudellinen ajattelu – taloudellisen hyvinvoinnin perusta - 17.2.2020 02.49

Erik kirjoitti:

Onkija, mistä johtuu, että päädyt aina väittelemään täällä ST:n foorumeilla? Tunnut asettavan itsesi jatkuvasti muiden yläpuolelle, mikä vaikeuttaa keskusteluja huomattavasti. Muut ovat jatkuvasti väärässä/ymmärtävät väärin sinun mukaasi ja useimmiten vaikuttaa siltä, että heität melko lennokkaita ja löyhiä kommentteja ilman erittäin vahvaa kompetenssia/tietotaitoa. Imo turhaa vastakkainasettelua jatkuvasti. Väitteesi harvoin kestää kriittistä ja huolellista tarkastelua.

Yhdyn tähän minkä joku täällä taisikin jo todeta.

" Mulle tulee Erikin oikeastaan kaikista viesteistä olo, että on ylimielinen kaikki tietävä mulkero. "

Näytä koko viesti
Taloudellinen ajattelu – taloudellisen hyvinvoinnin perusta - 16.2.2020 11.11

Teknokraatti kirjoitti:

Nyt minulla on vaikeus korreloida tuota argumenttia avaukseesi? Miten taloustieteensä lukenut perustelee sen, että sijoittajan elinaikana käytettävissä olevat tulot vähenevät?

Argumenttisi on tuttu, mutta minä kuulen sen yleensä taloutta oppimattomilta, siis sellaisilta, jotka eivät säästä tai eivät ainakaan sijoita. Kokemuksen puuttuessa he tyypillisesti projisoivat omia uskomuksiaan sijoittajiin. Taloustieteeen opintoja edes kirjoja lukien harrastava ja laskuesimerkkejä pörssin historiasta simuloidenkin nimittäin ymmärtää, että säästäminen EI TARKOITA kulutuksen vähentämistä, vaan siirtämistä. 

En kyllä nyt ymmärrä yhtään mistä puhut. Taloustiede sanoo, että säästäminen tarkoittaa rahojen sivuun laittamista tulevaa varten. Markkinat mahdollistavat sitten sen, että se joka säästää voi lainata/sijoittaa rahansa jollekin toiselle jolla ei ole rahaa, mutta hyvä idea/business. Hän kenellä on hyvä idea/business voi sitten maksaa korkoa tälle joka säästää ja näin ollen molemmat voittavat. Tätä kannatan.

Säästäminen ei pitäisi tarkoittaa menojen vähentämistä. Jos olet tästä samaa mieltä, hyvä niin. Jos tämä on sinulle ja ystäväpiirillesi päivän selvää, hyvä niin. Moni kuitenkin tuppaa tulkitsevan säästämisen juurikin tällä tavalla. Esimerkkinä annoin tämän ajattelutavan, että kun kulutan tarpeeksi vähän voin jäädä eläkkeelle 35 vuotiaana.

Teknokraatti kirjoitti:

Minusta näyttää, että venytit erittäin vientivetoisen globaalista markkinasta riippuvaisen Suomen talouden mannekiiniksi vahvasti kotimaisesta kulutuskysynnästä riippuvaisen Yhdysvaltain talouden, joka on tässä suhteessa varsin eri kategoriassa? Ei suomalainen kulutuskysyntä tietenkään merkityksetön ole, mutta ei se myöskään ratkaise Koneen, Wärtsilän, Nokian, ja monen muunkaan firman tulosta. 

Sinulla menee nyt monta asiaa sekaisin. Ensiksi voisin huomauttaa, että Suomen kauppatase on ollut alijäämäinen viimeiset kymmenen vuotta. Toiseksi nuo sinun mainitsevat yritykset ovat enemmän tai vähemmän kaikki kansainväliset yritykset, mitä Suomesta löytyy. Niiden vaikutus BKT:hen on huomattavasti pienempi kun Pk-yritysten ja jos katsot Pk-yritysten osuutta viennistä on se erittäin pieni. Tämä tarkoittaa, että Pk-yritykset ovat riippuvaisia suomalaisten kulutuksesta.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 14.2.2020 04.30

Oot oikeassa, näytti olevan eilisestä closesta ($ 804) eikä avauksesta ($ 755). Pointti oli lähinnä siinä, että  jos Tesla esim avaisi -10 %, niin olisi instikoilla palaneet näpit. Nyt tosian ei taitanut käydä niin.

Näytä koko viesti
Taloudellinen ajattelu – taloudellisen hyvinvoinnin perusta - 14.2.2020 04.17

von Fyrckendahl kirjoitti:

Koetko, että säästämispuhe on lisääntynyt? Minusta säästäminen on jäänyt pois muodista. Lainaa tuputetaan joka luukusta. Sanotaan, että olisi tyhmää olla ottamatta matalakorkoista lainaa. Velattomuus ei ole tavoiteltavaa. Kulutuksesta tinkiminen on pienen hihhulipiirin juttu. Velkaongelmaisia on entistä enemmän. Jopa sijoitukset tehdään velaksi.

Kyllä tuo säästämispuhe on edelleen mielestäni lisääntynyt. Voi tietenkin olla, että somessa on sattunut olemaan kohdennettua mainontaa juurikin itselleni tästä aiheesta. Siitä olen samaa mieltä, että velkaantuminen on lisääntynyt. Toisaalta se on aika luonnollista, kun rahaa on saatavilla niin halvalla. Sanoisin kuitenkin, että tämä pahin pikavippibuumi on kyllä jo ohi. Mitä omistamiseen tulee, niin se saattaa olla muuttumassa, mutta edelleen Suomessa ylivoimaisesti suurin osa suomalaisten varallisuudesta on kiinni asunnoissa ja mökeissä, ja kyllä suurin osa edelleen haluaa säästää omaan asuntoon.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 14.2.2020 04.05

Samoilla linjoilla. Tuo Tesla minua kyllä ihmetyttää. Miten ovatkin saaneet/tulevat saamaan 2 miljardia hintaan $ 767 per osake. Jos se onnistuu, niin sehän vain vahvistaisi sitä, että $ 767 on oikean arvon paikkeilla. Itse, ilman mitään sen kummempia laskelmia, sanoisin kyllä arvoksi jotain $ 500 – 600 per osake (jos edes sitä).

Näytä koko viesti
Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 13.2.2020 08.48

Tuo mistä puhut, niin se menee supply chainin (oisko toimitusketju suomeksi) alle. Supply chainiin tietenkin vaikuttaa kauppasuhteet, tariffit jne. Itse kuitenkin uskon, että tulevaisuudessakin on vapaakauppaa ja näin ollen en näe tuota ongelmana.

Näytä koko viesti
Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 13.2.2020 04.04

Oli kyllä aika kryptinen viesti. Pointti varmaan oli, että eurooppalaisille autonvalmistajille on niin kallista tuottaa akkuja/sähköautoja, että he eivät rupea tekemään sitä ja näin ollen Tesla tulee olemaan suuri voittaja sähköautoilussa, eli ei kannata shortata. Tästä taisi nyt vain unohtua globalisaatio, outsourcing, strategiset allianssit etc.

Näytä koko viesti