30
forum
|

Aki Pyysing

+12111
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
6657

Osastossa kaatunutta maitoa. Katselin eilen eli perjantaina Talenomia uutuusostokohteena tammirallisalkkuun. Mie en vaan pysty ostamaan ath:ssa kuin kännissä enkä ainakaan uutta osaketta, joka ilman uutista nousee. Sormi oli liipaisimella vielä 18.25, mutta puristava tai edes nykäisevä laukaus ei irronnut.

Firmahan on tilitoimisto, joka treidaa jotain P/E 20. Mutta tilitoimisto jos joku on defensiivinen ja korkeat kertoimet jonkun verran paremmin perusteltuja kuin jossain konepajassa.

Miulla oli vieläpä sisäpiiritietoa yhtiöstä: Käytän yhdessä osakkuusyhtiössä Talenomin palveluja ja olen ollut tyytyväinen.

 

Arvopaperi antoi ennen markkinoiden avautumista uutisen: "Vuoden 2018 alun ostopaperit: Talenom ja Rovio.", sisällöllä 

"Viidestä kuumasta osakkeesta kuumimmat ovat Talenom ja Rovio, joille analyytikot antavat pelkkiä ostosuosituksia."

Kurssi tietysti ylös vielä kolme pinnaa lisää ja nyt jo tiedän, miksi kurssi nousi vuodenvaihteessa. En kuitenkaan kirjoita ylös, ettei tule kunnianloukkaussyytöksiä.

 

 

0
0
18.9.2018 - 08:44

SJ

+1
Liittynyt:
14.3.2016
Viestejä:
14

Tällä (ehkä varteenotettavimmalla) foorumilla hiljaista Talenomin osalta. Onko näin että Sijoitustiedon viisaat kaikki kiertävät lapun kaukaa eikä edes harkinnasta ole jäänyt tänne merkintöjä (Akin aloituspostausta lukuunottamatta)? Lapulla liian pieni vaihto? Yhtiöllä liikaa velkaa? Yhtiössä jotain muuta mätää?

Itsellä tuli hankittua vuosi sitten hieman alle 12e hinnalla ja nyt pyöritelty ajatuksissa position puolittamista kun paino salkussa alkaa lähestyä 14%. Vielä en ole keksinyt muuta syytä myydä kuin tuo painoarvo salkussa. Kasvaa ja kannattaa kuitenkin hyvin ja positiivista tulosvaroitusta vuosi vuodelta..

0
0
19.9.2018 - 20:40

Buddha

+5
Liittynyt:
19.9.2018
Viestejä:
5

Talenom on erittäin mielenkiintoinen kohde

A) Tilitoimistojen asiakasuhteet kestävät pidempään kuin suomalainen avioliitto. Asiakkaat on totutettu surkeaan palveluun, eli jos pystyt hoitamaan talouspalvelut edes 6/10 suoritustasolla, perälauta ei juurikaan vuoda. 

B) Modernit toimistot tarjoavat nettipohjaisen ohjelmistot osana palvelua. Näiden osalta markkina jakautuu kahteen: 1) toimistoihin, joilla nämä softat ovat omia ja 2) toimistoihin, jotka hyödyntävät 3. Osapuolien ohjelmistoja. Talenom ja Accountor sekä Admister kuuluvat lohkoon 1. Rantalainen ja käytännössä kaikki pienemmät sähköisiä palveluja tarjoavat toimistot menevät lohkoon 2. Näistä vahvoilla porukka 1, koska käynnissä on merkittävä tulonjaon siirtymä palveluista ohjelmistoalustoille, ts jos hyödynnät muiden softia, robotisaation tuottamat hyödyt valuvat softatoimijoille. Jo nyt esim Netvisorin osuus saattaa olla jopa 30 % loppuasiakkaan veloituksesta ja sitä hyödyntävän toimiston 70 %. Perinteisessä toimistossa softien osuus on alle 10 %, mutta silti toimistot ovat jatkossa pakotettuja siirtymään digialustoille, jotka keräävät hyödyt manuaalisen työn automatisoinnista. Tähän ajaa asiakkaiden vaatimukset nettipohjaisuudesta / halvemmista hinnoista. Selvää on se, että mitä suuremmat volyymit alustalla ovat, sitä suuremmat rahantekomahdollisuudet. 

C) ohjelmistot ovat loppuasiakkaille enemmän tai vähemmän samankaltaisia. Kun katsotaan pellin alle, Talenomin ratkaisu näyttää olevan erittäin vahva viimeaikaisten lukujen pohjalta. Työntekijämäärä on onnistuttu pitämään samana, vaikka business on kasvanut merkittävästi ( En jaksa nyt tarkistaa lukuja, mutta Inderesin Talenom-videoista voi tarkistaa faktat). Alalla yleisesti ei ole otettu tuollaista tuottavuushyppyä esim Netvisoria tai Procountoria hyödyntävissä puulaakeissa. Oulun pojat ja tytöt ovat mahdollisesti onnistuneet saamaan uusia läpimurtoja automaatioasteessa tai sitten osaavat vain hyödyntää softaa paremmin (kirjanpitäjät ja devaajat samassa talossa).

D) Talenomin markkinaosuus Suomessa on edelleen mitätön, 5 prosentin nurkilla. Kasvuvaraa.

E) Jos myynti väliaikaisesti sakkaisi, aina voi ostaa tilitoimistoja. Sopivia potentiaalisia kohteita on helposti 1000 kpl (yhteensä toimistoja alalla n 4000 kpl, joista valtaosa aivan pieniä). Kaunista tässä on se, että ostot suoritetaan hinnalla P/S 0,4 - 0,7. Talenomin oma kerroin lähempänä kolmosta. Ostat siis miljoona euroa vaihtoa, joka muuntuu useaksi miljoonaksi suurempana markkina-arvona. Tosin Talenomin ei kannata ottaa integraatiohärdellejä, jos orgaaninen kasvu kunnossa. Mutta tämä vaihtoehto olemassa aina työkalupakissa.

D) kun seuraava romahdus tulee, en äkkiseltään keksi yhtään paremmin suojassa olevaa yhtiötä listalta. Ok, kurssi tulee laskemaan, mutta business ei ota osumaa. Palkat, alvit ja raportit on hoidettava.

Osakkeen Hinta on miinus, mutta aika korjaa tämän ongelma kannattavan kasvun jatkuessa.

0
0
20.9.2018 - 10:24

Mesut Özil

+68
Liittynyt:
29.12.2017
Viestejä:
41

Osake takoo salkussa rahaa isoimpana omistuksena. Antaa takoa jatkossakin. Ei tätä viitsi edes spekuloida tällä hetkellä ja siksi hiljaista.

0
0
13.1.2019 - 15:42

Eurotehdas

+12
Liittynyt:
9.1.2019
Viestejä:
25

Itsellä ja muilla perheenjäsenillä tämä on suurin omistus. Koitan laitella jotain pointteja miksi olen ostanut tätä vielä 18 euron hinnoissakin.

 

https://www.tivi.fi/Kaikki_uutiset/nyt-meni-ict-hanke-nappiin-liiketoim…

”Viimeistä vaihetta uudesta kirjanpitolinjasta vielä tehdään, ja siitä saadaan teknologisia hyötyjä irti. Näiden hyötyjen suhteellinen koko ei kuitenkaan ole enää niin suuri kuin tähän mennessä jo saatujen hyötyjen. Teemme vielä kirjanpitoteknologiaan liittyen pääkirjaan ja aineistovarastoon liittyvää kehitystyötä”, Paaso kertoo.

Kirjanpitolinjan tehoja pitäisi vielä pystyä parantamaan. Eli olisin varovaisen toiveikas että ensi vuodelle olisi liikevaihdon kasvun lisäksi vielä luvassa parempaa kannattavuutta. 

 

https://www.talenom.fi/sijoittajat/tiedotteet/talenom-oyjlle-uusi-franc…

https://www.talenom.fi/sijoittajat/tiedotteet/talenom-oyjlle-uusi-franc…

Franchising ketju laajentunut vuonna 2018 14:sta 26:teen yrittäjään.

 

Viimeisimmän posarin jälkeen 2018 tulos pitäisi olla aika selkeä. Oma laskutaito on melko hataralla pohjalla mutta Inderesin eps arvioon voinee tässä tapauksessa luottaa. 0,94 eps tekee 19,80 kurssilla n. 21 p/e:een. Ei halpa mutta mielestäni tällä yhtiöllä on oikeasti kilpailuetu alallaan. Lisäksi tilitoimistoalan konsolidaatiosta on puhuttu paljon ja luulisin franchisingin laajenevan hitaammin mikäli yrittäjät näkisivät Talenomissa jotain perustavanlaatuista vikaa.

Kurssihan voi tehdä mitä vaan. Olen ostanut itselleni sillä ajatuksellla että istun possan päällä 30 vuotta ja nostelen kasvavia osinkoja. Mitään uuttahan tässä julkaisussa ei tule esille, halusin keräillä omasta mielestäni Talenomin omistamista tukevia pointteja. Jos joku keksii jotain syitä miksi tätä ei kannattaisi ostaa pitkään salkkuun niin kuuntelen mielelläni. 

0
0
14.1.2019 - 10:55

-Koga-

+20
Liittynyt:
28.3.2018
Viestejä:
53

Talenomille myös epäorgaaninen kasvu tulee kokoajan houkuttelevammaksi. Tehokkaan ja pitkälle automatisoidun kirjanpidon tuotantolinjan ansiosta toiminta skaalautuu hyvin ja yritysostot voivat olla erittäin kannattavia kunhan tehdään järkevillä kertoimilla.

Myös lisäarvopalvelut on mukava pieni optio jos alkavat vetämään hyvin.

0
0
4.2.2019 - 13:49

Eurotehdas

+12
Liittynyt:
9.1.2019
Viestejä:
25

Ohjeistus vuodelle 2019:

Yhtiön liikevaihdon kasvun arvioidaan jatkuvan samalla tasolla kuin vuonna 2018 (18,0%). Liikevoittoprosentin liikevaihdosta (17,5% 2018) odotetaan edelleen hieman parantuvan vuoteen 2018 verrattuna. 

 

2018 epsi 0,93

 

Hyvä meininki. Kurssi ottaa vähän etukenoa mutta enpä taida kevennellä.

0
0
30.7.2019 - 22:12

mzone

+74
Liittynyt:
7.8.2017
Viestejä:
78

Talenomilta Ihan kelpo H1. Liikevoitto parani luokkaa 26%. Ruotsissa on tarkoitus aloittaa myyntityö keväällä 2020.

Taitaa Suomen ja Ruotsin yhteenlasketusta markkinasta Talenomin markkinaosuus olla noin 2%.

Kasvunäkymää siis piisaa, varsinkin jos myynti puree Ruotsissa kuten on tehnyt Suomessa. Ihmeen vähän tästä on keskustelua eri palstoilla. Ei ole tainnut moni hypätä kyytiin. Itsekin ehdin vasta 32 eurossa vaikka olin kytännyt jo 12 eurossa ensimmäisen kerran.

Oman possan pe tälle vuodelle pyörii 25 paikkeilla loppuvuoden kehittyessä suunnilleen samaa vauhtia. Tuloksen tuplaantuessa päästäänkin jo pe 12 tuntumaan. Nykyvauhdilla tuota pitäisi odottaa muutama vuosi ja jos kasvu hidastuu niin sitten vähän kauemmin. Koska kasvu skaalautuu, markkinaa ei tarvitse vallata ihan samaa vauhtia. Näen hyvänä mahdollisuutena, että tästä voi tulla pidempi kasvutarina, ja vaikka kaikki ei menisi kuin saduissa, niin osakkeella on ok tuotto-odotus vähän hitaammallakin kasvu-uralla kärsivälliselle sijoittajalle. Ei tämä halpa ole, mutta harva yhtiö on samanlaisessa saumassa niin hyvällä kilpailuedulla, kuin Talenomilla on juuri nyt.

0
0
31.7.2019 - 06:20

Eurotehdas

+12
Liittynyt:
9.1.2019
Viestejä:
25

Joo, hiljaista on ollut vaikka tulostrendi ja tulevaisuuden näkymät ovat aika jäätävät. Arvostus alkaa olla sitä luokkaa että pitää vähän alkaa mietiskelemään missä vaiheessa kasvu alkaa hidastumaan. Jos hyväksyttävä p/e laskee nykytasoilta niin se tasaa ihan jonkin verran tuloskasvun tuomaa nousuvaraa. Tämä tuskin on ihan tämän hetken dilemma mutta hyvä pitää mielessä. Niinkuin edellisessä todettiinkin niin markkinaosuus on kuitenkin vielä pieni. Toivotaan kaikkea hyvää Talenomin porukalle ja omalle salkulle samalla.

0
0
1.8.2019 - 00:38

mzone

+74
Liittynyt:
7.8.2017
Viestejä:
78

Jep. Ynnäilin nopeasti, että vielä 15% eps-kasvulla seuraavan viiden vuoden (2020-2024) aikana osake antaisi kokonaistuottoa noin 9-10 pinnaa vuodessa (kurssi nyt n. 35 euroa), mikä on lähellä pörssin keskimääräistä tuottoa. Sekin jo kelpaisi.

1,27€ (2019e) x 1,15^5 x 19 (pe) + osingot = 49 € + 5 € = 54 € -> 54% kokonaistuotto.

Jos nykyinen eps:n kasvuvauhti (n. 30%) jatkuisi vielä vuosia, niin osakkeen tuotto kehittyy selvästi paremmin.

0
0
26.2.2020 - 13:30

B4D455

+72
Liittynyt:
9.6.2017
Viestejä:
86

Vaikuttaisi oston paikalta defensiivisessä Talenomissa.. 

Varovasti laskettuna hintatasolta 38€

anti

38€ / 5 = 7,6  - osinko (0,75) = 6,85

osake nyt 6,4€ (6,4€ x 5 =32€

Ajattelin kevyesti omistaa tätä puulaakia päivän lopuksi.

 

Onko tälle muita näkemyksiä / seuraajia?

 

0
0
27.4.2020 - 14:19

Aki Pyysing

OP
+12111
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
6657

Toki tilitoimisto on aavistuksen helpompi ennustettava kuin konepaja...

0
0
4.2.2021 - 10:41

Heikin Ashi

+2421
Liittynyt:
9.2.2019
Viestejä:
843

Mitähän  verottajan uusi rakennustyömaa vaikuttaa listattuihin tilitoimistoihin?

" Verottaja rakentaa pienyrityksille maksutonta taloushallinto-ohjelmaa – Ohjelmistoala ja tilitoimistot raivostuivat hankkeesta. 

Suomessa oli verovuonna 2018 noin 185 000 sellaista pienyritystä, joiden liikevaihto oli alle 50 000 euroa. Verohallinnon suunnittelema palvelu kattaisi jopa 90 prosenttia yrityksistä.

Fredman sanoo, että kaupallisten toimijoiden on vaikea kilpailla ”ilmaisen” palvelun kanssa. Se vaikuttaisi alan innovointiin, investointeihin ja kannattavuuteen."

 

Jaa-a, jaa-a.

0
0
4.2.2021 - 12:28

hauturi

+3085
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2314

Tuskinpa tuo ilmainen ohjelmisto vaikuttaa isompiin (listattuihin) tilitoimistoihin juuri mitään. Suurin osa ko. ohjelmiston potentiaalisista käyttäjistä luultavasti käyttää pieniä tilitoimistoja tai tekee tilinsä itse. Ja jos on tottunut käyttämään tilitoimistoa, niin ryhtyykö pienyrittäjä kuitenkaan tekemään itse tilejään, vaikka tarjolla olisi ilmainen ohjelmisto - suurin osa ei ryhdy.

(Itse hoidan kirjanpitoni itse tekemälläni ohjelmistolla, mutta jos tosiaan jossain vaiheessa tulee vaatimus raportoida alvit jokaisesta ostosta tai myynnistä erikseen, niin voi olla että otan tuollaisen ilmaisen ohjelmiston käyttöön, jos se on saatavissa)

0
0
8.7.2021 - 12:48

Teemu Åkerblom

+229
Liittynyt:
30.8.2015
Viestejä:
208

Talenom laajenee Espanjan markkinoille, taloudellinen vaikutus vuoden 2021 lukuihin pysyy nykyisen ohjeistuksen sisällä. Hyvin linjassa strategiaan (Tavoitteena on jatkaa kasvua ja laajentumista Ruotsissa. Lisäksi Talenom tavoittelee kasvua Euroopan muista maista, joissa on merkittävä mahdollisuus laajentua uusille markkinoille tilitoimistoalan digitalisaation edelläkävijänä.) 

 

Talenom toteuttaa kasvustrategiaansa ostamalla Avail Services SL toimiston Barcelonasta ja laajenee Espanjan markkinoille

Talenom Oyj on sopinut ostavansa Avail Services SL tilitoimiston Barcelonasta Espanjasta. Avail Services SL toimii nimellä Avalanding. Yrityskaupan myötä Talenom aloittaa toimintansa Espanjan markkinoilla.

Espanjan tilitoimistomarkkinoiden koko on noin 10 miljardia euroa ja tilitoimistoja Espanjassa on yli 65 000. Espanjassa on noin 3 miljoonaa yritystä, joista yli 99 prosenttia on pieniä ja keskisuuria yrityksiä. Yrityskauppa avaa Talenomille mahdollisuuden kasvattaa liiketoimintaansa yhdessä Euroopan suurimmista markkinoista.

Ostokohteen liikevaihto 2020 oli noin 0,9 miljoonaa euroa (edeltävä 12 kuukauden vertailukausi: 0,9 miljoonaa euroa) ja liikevoitto noin 0,0 miljoonaa euroa (edeltävä 12 kuukauden vertailukausi: 0,0 miljoonaa euroa). Vuodelta 2021 odotamme liikevaihtoa n. 1,2 miljoonaa euroa ja liikevoiton olevan positiivinen.

Ostettu liiketoiminta siirtyy Talenomille 1.8.2021 ja taloudellinen vaikutus Talenomin vuoden 2021 lukuihin pysyy nykyisen ohjeistuksen sisällä. Kauppa toteutetaan ostamalla yhtiön koko osakekanta kokonaisuudessaan käyttäen maksuvälineinä suunnatussa osakeannissa merkittäviä Talenom Oyj:n uusia osakkeita ja käteistä. Kauppahinta on 1,89 miljoonaa euroa, josta rahana maksetaan 1,0 miljoonaa euroa ja osakkeina 0,89 miljoonaa euroa. Mahdolliset lisäkauppahinnat toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden täyttyessä enintään 1,5 miljoonaa euroa.

”Olen todella innoissani avauksestamme Espanjaan. Espanjan markkinat ovat digitalisaation murroksen kynnyksellä ja lisäksi liike-elämä on selkeästi piristymässä Covid-19-pandemian jälkeen. Avalanding on ensimmäinen askeleemme Espanjan markkinoilla ja siksi kriteerimme ostokohteen suhteen ovat korkeat, mikä näkyy myös yhtiön arvostuksessa. Yrittäjien ja avainhenkilöiden sitoutuminen kasvutavoitteisiimme sekä erityisosaaminen kansainvälisestä liiketoiminnasta vakuuttivat meidät. Uskon, että pystymme yhdessä kasvamaan Espanjan markkinoilla yhdeksi johtavaksi toimijaksi. Toivotamme uuden toimiston lämpimästi tervetulleeksi Talenomille”, sanoo Talenomin toimitusjohtaja Otto-Pekka Huhtala.

”Avalandingin kokemus vaativien kansainvälisten asiakkaiden kanssa sekä merkittävä osaaminen lisäarvopalveluiden tuottamisesta luovat erinomaiset edellytykset Talenomille liiketoiminnan kehittämiseksi Espanjassa. Espanjan markkinoiden potentiaali on merkittävä. Otamme ison askeleen strategiamme toteuttamisessa”, kertoo Talenomin kansainvälisistä liiketoiminnoista vastaava johtaja Tuomas Iivanainen.

 

edit: ja heti perään Ruotsissa yrityskaupoilla. "Talenom Oyj on sopinut ostavansa YOUnited Professionals Nyköping tilitoimiston Ruotsissa. Yrityskaupan myötä Talenom vahvistaa entisestään asemaansa Ruotsin markkinoilla ja laajentaa toimintaansa uudelle paikkakunnalle Nyköpingiin." 

0
0
20.2.2023 - 11:55

Aki Pyysing

OP
+12111
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
6657

Kauppalehdessä oli hyvä juttu tilitoimistoista. En löytänyt oikein mitään vikaa, joten jaan jutun (£).

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/tilitoimistot-saivat-lokaa-niskaan-ra...

Pääkohta, jota en varsinaisesti ole tullut ihan hiljan ajatelleeksi (vaikka ketjussakin joku vuosi sitten mainittu), oli Talenomin oma ohjelmisto, joka työnnetään kaikille ostetuille kioskeille. Aallon Group taas antaa kirjanpitäjien jatkaa vanhoilla ohjelmistoilla. Tässä on selvää että Talenom saattaa skaalautua paremmin jatkossa, mutta lyhyellä aikavälillä Aallon maksaa vähemmän integraatiokuluja - ja menettää vähemmän muutosvastarintaisia työntekijöitä. Näistä jälkimmäinen on omaa päättelyä, mutta aika itsestäänselvyys. Alalla on mieluummin työvomapulaa ja keski-ikäiset eläkevirassa olevat kirjanpitotädit ja -sedät ovat arvokkaita. Mutta näistä osa ei välttämättä ole innostuneita päivittämään osaamistaan uuteen ohjelmistoon. Toki he kirjanpito- ja verolainsäädäntöä seuraavat, mutta ohjelmiston vaihtaminen on varmasti joillekin iso kynnys.

Talenom tähtää myös ulkomaille Aallonin keskittyessä sinne, missä kateus voittaa kiimankin.

Talenomin P/E on 32 ja Aallonin 15.

Miulla on Aallonia, mutta Talenomin näen liian kalliina. Toki jos Talenom räjäyttää Etelä-Euroopassa pankin, niin sitten on eri asia. Ja koko konsernin integroituminen samaan ohjelmistoon tuo onnistuessaan kiistatta skaalaetuja. Työntekijä voi pysyä samassa kioskissa, vaihtaa vaikka puolison mukana paikkakuntaa ja alkaa naputtaa samassa kioskissa päivästä yksi alkaen.

0
0
20.2.2023 - 13:32

hauturi

+3085
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2314
Aki Pyysing kirjoitti:

Työntekijä voi pysyä samassa kioskissa, vaihtaa vaikka puolison mukana paikkakuntaa ja alkaa naputtaa samassa kioskissa päivästä yksi alkaen.

Tästä tuli mieleeni, että pitääkö kirjanpitäjän naputtaa työnantajansa toimistossa? Tuon jos minkä luulisi olevan paikkariippumatonta puuhaa. Vai käsitelläänkö näissä vielä paperikuitteja, ja pitää raahautua sinne missä paperitkin ovat?

0
0
20.2.2023 - 13:41

Aki Pyysing

OP
+12111
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
6657
hauturi kirjoitti:

 

Aki Pyysing kirjoitti:

Työntekijä voi pysyä samassa kioskissa, vaihtaa vaikka puolison mukana paikkakuntaa ja alkaa naputtaa samassa kioskissa päivästä yksi alkaen.

 

Tästä tuli mieleeni, että pitääkö kirjanpitäjän naputtaa työnantajansa toimistossa? Tuon jos minkä luulisi olevan paikkariippumatonta puuhaa. Vai käsitelläänkö näissä vielä paperikuitteja, ja pitää raahautua sinne missä paperitkin ovat?

Kaikkien ei tietenkään tarvitse. Mie käyn (erinomaisessa) tilitoimistossani säännöllisesti ja siellä koko henkilökunta (=2) työskentelee toimistolta käsin. Totta kai tilitoimistoissa käsitellään vielä paperikuittejakin. Käteinen raha ja paperikuitit tuskin meidän elinaikanamme häviävät, vaikka niiden käyttö ajan funktiona epäilemättä vähentyykin.

0
0
20.2.2023 - 13:58

hauturi

+3085
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2314
Aki Pyysing kirjoitti:

 

hauturi kirjoitti:

 

Aki Pyysing kirjoitti:

Työntekijä voi pysyä samassa kioskissa, vaihtaa vaikka puolison mukana paikkakuntaa ja alkaa naputtaa samassa kioskissa päivästä yksi alkaen.

 

Tästä tuli mieleeni, että pitääkö kirjanpitäjän naputtaa työnantajansa toimistossa? Tuon jos minkä luulisi olevan paikkariippumatonta puuhaa. Vai käsitelläänkö näissä vielä paperikuitteja, ja pitää raahautua sinne missä paperitkin ovat?

 

Kaikkien ei tietenkään tarvitse. Mie käyn (erinomaisessa) tilitoimistossani säännöllisesti ja siellä koko henkilökunta (=2) työskentelee toimistolta käsin. Totta kai tilitoimistoissa käsitellään vielä paperikuittejakin. Käteinen raha ja paperikuitit tuskin meidän elinaikanamme häviävät, vaikka niiden käyttö ajan funktiona epäilemättä vähentyykin.

Luonnollisesti paperitositteita vielä käytetään (ja varmaan ainakin minun elinaikani loppuun, ei sitä nyt enää niin paljon jäljellä liene), mutta jos minulla olisi tilitoimisto pyrkisin kyllä järjestämään prosessit siten, että joku (asiakas / tukityöllistetty / joku muu mahdollisimman vähän kustannuksia aiheuttava) skannaa ne systeemiin heti prosessin alkuvaiheessa ja sen jälkeen niistä ei tarvitse välittää (muuten kuin että ovat jossain tallessa siltä varalta että joku kysyy). Ja samalla kun ne skannataan niin hyvä OCR-sovellus huolehtii siitä että naputeltavaa jää myöhempiinkin vaiheisiin mahdollisimman vähän.

Ja tämä tietysti liittyy alkuperäiseen aiheeseen sitä kautta, että tässä(kin) on merkittävää etua siitä, jos kaikki käyttävät samaa softaa.

0
0
20.2.2023 - 14:10

ollikohan

+153
Liittynyt:
1.3.2020
Viestejä:
47
Aki Pyysing kirjoitti:

Pääkohta, jota en varsinaisesti ole tullut ihan hiljan ajatelleeksi (vaikka ketjussakin joku vuosi sitten mainittu), oli Talenomin oma ohjelmisto, joka työnnetään kaikille ostetuille kioskeille. Aallon Group taas antaa kirjanpitäjien jatkaa vanhoilla ohjelmistoilla. Tässä on selvää että Talenom saattaa skaalautua paremmin jatkossa, mutta lyhyellä aikavälillä Aallon maksaa vähemmän integraatiokuluja - ja menettää vähemmän muutosvastarintaisia työntekijöitä. Näistä jälkimmäinen on omaa päättelyä, mutta aika itsestäänselvyys. Alalla on mieluummin työvomapulaa ja keski-ikäiset eläkevirassa olevat kirjanpitotädit ja -sedät ovat arvokkaita. Mutta näistä osa ei välttämättä ole innostuneita päivittämään osaamistaan uuteen ohjelmistoon. Toki he kirjanpito- ja verolainsäädäntöä seuraavat, mutta ohjelmiston vaihtaminen on varmasti joillekin iso kynnys.

Tässä aika hyvin kiteytit (tietämättäsi?) Talenomin pihvin. Talenomin oman ohjelmiston avulla sama määrä kirjanpitäjiä pystyy hallitsemaan enemmän asiakkaita kuin muissa toimistoissa, kiitos aika pitkälle viedyn automatisoinnin. Toisin sanoen Talenom ei integraatioprosessinsa jälkeen tarvitse niitä muutosvastarintaisia kirjanpitotätejä ja -setiä, vaan saman kokoinen asiakaskunta pyörii pienemmälläkin porukalla.

Toisaalta tehdyt yrityskaupat ja niistä toiminnan automatisoinnin kautta vapautuneet resurssit ovat olleet Talenomille ymmärtääkseni varsin tärkeä "rekrytointiväylä", jonka avulla on mahdollistettu aito orgaaninen kasvu ilman hillitöntä rekrytointipalettia, mikä olisi vaadittu jos myyntitiimin sisäänheittämät uudet asiakkaat olisi pitänyt hoitaa niin sanotusti vapailta markkinoilta haalituilla kirjanpitäjillä, joista tosiaan on ennemmin kovasti pulaa kuin ylitarjontaa. Tässä voi olla yksi syy, miksi Talenom on ollut käytännössä ainoa toimija alalla, joka on pystynyt vuodesta toiseen kasvamaan aidosti orgaanisesti, siis muutenkin kuin hinnankorotusten kautta ja sellaisella volyymilla jolla on kokonaislukujen kannalta jotain merkitystäkin.

Talenomin oma ohjelmisto sisältää tosiaan ymmärtääkseni varsin paljon sellaista automaatiota, mitä kilpailijoilla ei ole käytettävissään, tai vaikka olisikin niin nykyisillä toimintamalleilla niitä ei kannattaisi käyttää. Siinä missä ymmärtääkseni suurin osa kirjanpitäjistä laskuttaa asiakasta pääosin tehdyistä työtunneista, eli luovat itse itselleen insentiivin olla tehostamatta asiakkaalle tekemäänsä työtä, niin Talenom laskuttaa pääosin kiinteitä summia jolloin iso osa tehostamisen säästämistä euroista menee suoraan läpi alariveille. Näin olen siis ymmärtänyt, ihan satavarma en asiasta ole. Joka tapauksessa jonkinlainen muna-kana ongelma tässä on, jotta kilpailijat saisivat kasvatettua automaation tasoa ja pystyisivät kilpailemaan Talenomin kanssa tehokkuudessa, pitäisi heidän investoida etupainotteisesti omaan softaan ja/tai muuttaa omia toimintatapoja radikaalisti niin talon sisällä kuin asiakkaaseenkin päin, ihan jo sopimusmalleista lähtien.

Talenom on kehittänyt omaa softaansa varsin isoin panostuksin jo ainakin noin 10 vuoden ajan (8 vuotta sitten listautumisessa kerättiin varoja ensimmäisen "tuotantolinjan" version tuotantoon viemistä varten), puhutaankin todennäköisesti jo suuruusluokaltaan 100m€ kokonaisinvestoinneista. Tällaisia panostuksia ei hevillä kukaan muu kuin pitkäjänteinen lievästi hullu perheyritys lähde tekemään, kyseessä kun ei ole maailmanlaajuisesti skaalautuva winner-takes-it-all tuote. Jokaisen maan kirjanpidossa on omat lakipykälänsä ja muut kiekurat jotka pitää ottaa huomioon, ja kaiken päälle iso osa asiakkaista haluaa pelkän softan lisäksi myös palvelua. 

 

Aki Pyysing kirjoitti:

Talenomin P/E on 32 ja Aallonin 15.

Miulla on Aallonia, mutta Talenomin näen liian kalliina.

Tässä sitten taas kiteytit tosi hyvin Talenomin ehkäpä ainoan todellisen ongelman. Arvostus on haastavan korkea, siitä ei pääse mihinkään. Yritys on ihan eri tasoa kuin Aallon (Talenomilla on kestäviä kilpailuetuja, Aallonilla ei), mutta paljon helpompi P/E 32x arvostuksella on tehdä isosti turskaa jos ulkomaan valloitus ei kovilla integraatioprosesseilla menekään putkeen, kuin P/E 15x arvostuksella tappavan tylsässä ja vakaassa liiketoiminnassa jossa investoinnit keskittyvät vain pehmeästi pienellä riskillä koto-Suomessa integroitaviin yritysostoihin.

 

0
0
20.2.2023 - 14:45

hauturi

+3085
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2314

Onkos nämä Talenomin isoimmat omistajat muuten sattumalta saman nimisiä kuin tuon erään isännöintifirman, vai onko näillä enemmänkin tekemistä toistensa kanssa?

0
0
20.2.2023 - 16:09

Xtrainvestor

+89
Liittynyt:
4.8.2014
Viestejä:
30

Mielestäni Talenomin konsolidointi-konversio-lisäpalvelut strategia on hyvä. Yhtiön digitalisaatiotarina on helposti ymmärrettävä. Track record antaa uskottavuutta.

Onko heidän ohjelmistonsa loppujen lopuksi niin hyvä kun hehkuttavat tai parempi kuin jollain kilpailijalla nyt tai tulevaisuudessa on ehkä se isoin kysymysmerkki.

Arvonluonti, joka muodostuu konsolidaation tuomasta eporgaanisesta kasvusta yhdistettynä automaation kautta tehokkuutta lisävään ja erinäisiä lisäpalveluita paketoivaan alustaan, joka ihan uskottavastikin voisi ruokkia orgaanista kasvua, on kiinnostava kombo. Jos kansainvälistyminen onnistuu pelkästään Ruotsissa, ollaan jo liikevaihdon tuplaamisen äärellä.

Ihan rohkea veto myös rönsyillä Espanjaan ja Italiaan yms., koska nyt on regulaatiokehityksen näkökulmasta momentum päällä. Itse tekisin varmaankin samoin ja uhraisin lyhyen aikajänteen kannattavuutta, sikäli kun tuote on kunnossa, jolla mahdollisuus räjäyttää pankki 3-8 vuoden tähtäyksellä.

'23P/E 32. On siinä hieman haastetta mutta tarinassa on hyviä aineksia.

0
0
20.2.2023 - 21:52

Hessu

+57
Liittynyt:
6.1.2017
Viestejä:
47

Ihan samaa sukua molemmissa. Aikanaan jätin Talenomin väliin syystä, että Talenomin pääkonttori oli vuokralla ko.  suvun kiinteistösijoitusyhtiön omistamassa kiinteistössä.

0
0
25.10.2023 - 17:22

Löysät pois

+2
Liittynyt:
25.10.2023
Viestejä:
1

Alkaako kupla puhkeamaan? Kaikki mahdolliset asiat aktivoidaan. Hallituksen puheenjohtaja asustelee Espanjassa ja lähettelee tvittejä. Ostelee paikallisia erittäin pieniä tilitoimistoja. Tj (lähipiiriä) kehuu Espanjan toimia mistä ei minkäänlaisia näyttöjä olemassa. Painetaan uusia osakkeita joita jaetaan johdolle ja käytetään "maksu välineenä" yritys ostoksissa. Haisee Rakennusliike Lehdon hommalta. Pääomistaja mukana Lehdon entisten omistajien uudessa kuplassa. (Toivo Group) Mitä mieltä muut olette?

2
0
25.10.2023 - 21:53

Astrix

+107
Liittynyt:
25.7.2018
Viestejä:
90

Noo, jos (jos) jotain hyvää yrittää etsiä niin Tahkolan lähipiiri osti juuri n.25000 eurolla osaketta. Aika harvassa suomalaiskioskissa lähipiiri ostaa tänä päivänä eurollakaan vaikka kuinka kurssi ottanut dunkkua. Haluaisin silti myös Talenomissa nähdä lisää näitä ostoja, miksei vaikka tj:ltä kun on niin helvetin tyytyväinen yhtiön suoriutumiseen.

Kieltämättä tuntuu hassulta että Ruotsiin ollaan semi tyytyväisiä ja Espanjalle annetaan täydet kympit, kun kysytään miten on kv-kasvu mennyt. Tietenkin ymmärrän, että duunia ollaan paiskittu ja halutaan olla ylpeitä, ja totta kai saakin olla - eihän kansainvälinen laajentuminen koskaan mitään helppoa ole eikä markkinakaan kauheasti helli, mutta onhan tuo homma vähän käteenkin mennyt. TiliJaskankin piti mullistaa pienyhtiökenttä ja suuria suunnitelmia oli luvassa, mutta sekin lopulta kuopattiin melko hiljaisuudessa ja mitä kaikkee. En muuten tiennytkään että Tahkola asuu Espanjassa. Senkö takia Talenom laajenee sinne :D  

2
0
18.4.2024 - 09:56

Almanakka

+567
Liittynyt:
16.11.2023
Viestejä:
314

Talenomilta jälleen vähän pehmeän näköinen kvartaali. Järkevää konesnsusta ei tässäkään ole, mutta liikevaihto ja käyttökate taisivat molemmat jäädä. Toimari aloittaa katsauksensa tietenkin sanomalla että alkoi vahvasti. Kasvu hidastui merkittävästi 8,8 %:iin ja kannattavuus laahaa edelleen potentiaaliin nähden alhaalla (käyttökatemarginaali 27,9 %). Taloustilanne vähemmän yllättävästi löydetään syylliseksi täälläkin - varmaan siis ihan oikeutetusti - ja asiakaspoistumaa on ollut jonkin verran. Kohta alkaa webcast (linkki).

Linkki raporttin

1
0