Olet täällä

Veikkaus, rahapelimonopoli - 3.7.2020 05.05

En oikein tiedä oliko Päivin huutelun "taide ja kulttuuri halvaantuvat ilman Veikkausta" motiivina säätää Veikkauksen rahahanat enemmän taiteen ja kulttuurin puoleen vai saada ihmiset pelaamaan lisää. Niin tai näin, mielestäni jokseenkin vaarallista huudella julki tuommoisia. Veikkaus tosin myös itsekin tekee kaikkensa että suomalainen pitäisi kolikonpelaamista jonain hyväntekeväisyytenä. Suomalaiset pelaavat euronkiilto silmissä sehän on selvä, mutta varmasti sekaan mahtuu myös niitä jotka luulevat tekevänsä hyvän teon laittaessaan kauppareissun vaihtokolikot automaattiin ajatuksella "jos ei voittoa tule, tulipahan harrastettua hyväntekeväisyyttä sekä tuettua hyvän asian puolesta toimivia tahoja". 

Näytä koko viesti
Veikkaus, rahapelimonopoli - 3.7.2020 04.33

Oikein mieltä lämmitti tänään kun Aamulehdessäkin puhutaan totuuksia Veikkauksesta.

Mikko Gynther:
"Veikkauksen monopoli tuhoutuu väistämättä jonain kauniina päivänä. Hyvää tekevien kolmannen sektorin toimijoiden rahoitus voidaan varmasti turvata jatkossakin julkisista varoista. Veikkauksesta riippuvaisten muiden yhteisöjen on hyvä alkaa miettiä, miten ne pystyvät toiminaan myös tulevaisuudessa. Katastrofin huutelu ei ole ratkaisu. Sen sijaan taide, kulttuuri ja urheilu voisivat alkaa kehittää ihan omaa varainhankiintansa. Liikkeellä kannattaisi olla mielummin ajoissa kuin sitten, kun lehmä on lypsetty kuiviin. Jos jokin taho ei tule toimeen ilman ongelmapelaajia, ei sen tarvitse olla pystyssä lainkaan."

Aamulehden toimittaja ainakin osittain viittasi tuossa Taiken johtajan Paula Tuovisen kommenttiin "täydellisestä katastrofista" taiteelle ja kulttuurille, jos Veikkauksen rahan määrä laskisi merkittävästi. Olen Gyntherin kanssa samoilla linjoilla että huutelu ei paljon auta, eikä surkuttelu kuinka joku toiminta saadaan pidettyä pystyssä kun ongelmapelaajat eivät ole päässet pelikoneiden ääreen. Sen sijaan rakentava ongelman ratkaisu voisi olla paikallaan huutelun sijaan - miten Veikkauksesta riippuvainen toiminta pysyisi hengissä jatkossakin jos rahaa ei tulisikaan jostain syystä tarpeeksi tai jopa ollenkaan ongelmapelaajien kukkaroista.

Näytä koko viesti
Veikkaus, rahapelimonopoli - 2.5.2020 09.50

Mitäs mieltä porukka on täällä siitä kun Veikkaus ilmoittaa tilinpäätöksissä liikevaihdon olevan 3mrd mutta todellinen liikevaihto on 12,8mrd, kun pelikoneiden pelikate muutetaan liikevaihdoksi? Mielestäni vähän linssiin sahaamista kun ei puhuta asioista oikeilla nimillä. Ja yhdessä liikevaihdon ilmoittamisessakin on epäkohtia vaikka muille jakaa että oikein ihmetyttää. Miksi näytetään loton ynm liikevaihto ja pelikoneiden pelikate samassa kuvaajassa, saaden pelikoneiden osuus näyttämään pienemmältä? Miksei voida puhua todellisesta liikevaihdosta ihan suoraan, vaan maalaillaan pelikatteesta liikevaihto ja sotketaan nimitykset, jotka tarkoittavat kaksi eri asiaa? Miksei yhtiö infoa erikseen pelikatetta ja liikevaihtoa? Jokainen toki voi arvata itse vastaukset näihin :|

Näytä koko viesti
Veikkaus, rahapelimonopoli - 30.4.2020 09.57

En huomannut ainakaan, että tätä blogia olisi linkattu tänne, joten linkataan pois, hyvän tekstin jakaminen on aina...noh, hyvä juttu.

https://www.viisasraha.fi/N%C3%A4k%C3%B6kulma/Korona-on-lottovoitto-yli-...

Tuo uutinen ei varsinaisesti tuo mitään uusia yllätyksiä varmaankaan tämän ketjun aktiivisille seuraajille, mutta kiva että Veikkauksesta kirjoitetaan myös Viisas raha -sivulla hyvinkin paljastavasti. Aiheena siis tämä korona ja pelikoneet.

Pelikoneisiin valuu satoja euroja kuukaudessa yli sadaltatuhannelta suomalaiselta, en osaa edes kuvitella, kuinka paljon kokonaisuudessaan positiivisia vivahduksia peliongelmaiset ja näiden läheiset kokevat, kun ne eurot eivät pääsekään tipahtamaan kolikkoautomaattiin. Ja ei voida tietenkään olla huomiomatta yhtä seikkaa; ketkä mahtaa rahoittaa viimekädessä näiden peliongelmaisten pelit, tai ainakin osan siitä?

Mietin myös tuota asiaa, mikä otettiin tekstissä esille, että Veikkaus aikoo vähentää pelikoneita 20%:lla. Mahtaakohan käydä kuitenkin niin, että ne kaikista vähiten tuottavat koneet lähtee rivistä. Parhaimmat rahakoneet, mistä ne isoimmat hillot valuu järjestölle, jää kiltisti kauppaan. Eikö olisi vain helpoin hakea kaikki koneet pois kaupoista? Toivottavasti tämä poikkeustilanne vähän vauhdittaa pelikoneiden lopullista kaatumista julkisilta paikoilta.

Näytä koko viesti
Efecte: kasvuhakuisuutta SaaS-bisneksellä - 29.4.2020 06.05

Nostetaas ketju pinnalle, jos tästä vaikka saataisiin jotain keskustelua!

Efecteltä tuli tänään liiketoimintakatsaus, missä oli myös tämän vuoden ohjeistus. Yhtiöhän otti tilinpäätöksen yhteytessä tämän vuoden ohjeistuksen takaisin, mutta piti pitkän aikavälin ohjeistuksen ennallaan. Tämän vuoden ohjeistus siis oli: SaaS kasvaa 15-25% ja kannattavuus paranee viime vuodelta. Käsittääkseni aiempi ohjeistus oli aikalailla samankaltainen, joten tämän suhteen ei mitään dramaattista muutosta, päinvastoin.

Eli 1-3/2020

Liikevaihto 3,7meur
SaaS kasvoi 21%
Käyttökate -0,3meur
Liikevoitto% parani -15%:sta -11%:iin.
Ja sitten yyteet tuli vielä päälle

Toimari puhui taloudellisen tilanteen vaikuttavan erityisesti palveluliiketoimintaan. Palveluliiketoiminnan myyntikate on positiivista, joten kannattavuus on myös tämänkin takia paineessa. Yhtiön SaaS-tuotot raksuttaa edelleen ja yhtiö on siirtynyt kokonaan etätoihin, joten sikäli pyörät pyörivät, mutta uusmyynti hidastunee todella paljon ja lisäksi nämä palvelut jäähtyy paljon. Asiakkaan on vähän paha irtisanoa Efecten sopimuksia ja ottaa toimintansa kannalta mahdollisesti kriittisiä ratkaisuja pois käytöstä, mutta ei-pakollisista palveluista voi aina tinkiä. Eli mielestäni vähän kaksjakoinen tilanne nyt yhtiöllä. Pyrin kuitenkin katsomaan casea myös hieman kriisin ylitse. Ja toi ohjeistus antaa vähän pohjaa onneksi tälle vuodelle.

Tämä case on vähän muuttunut pörssitaipaleen ajan. Huomasin että olin ekassa viestissä kirjoittanut, että yhtiöltä odotetaan 2021 jo positiivista tulosta, mutta kyllä näyttänee siltä että ensi vuosi mennään ainakin niukasti tappiolla vielä. Yhtiö odottaa edelleen tekevän strategiakauden jälkeen kaksinumeroista liikevoittoa. Ja eikä siinä sillein mitään jos tekee nollatulosta vaikka 10 vuotta, jos yhtiöllä on omistajien kannalta tuottavampia asioita mielessä kuin jakaa osinkoa. Mutta katsotaan miten tämän kanssa käy. Toivotaan ettei yhtiö joudu turvautuun osakeantiin kasvun rahoittamiseksi tai ajaudu muuten mihinkään kriisiin, että nykyinen kassa riittäisi. Näillä näkymin tämän suhteen ei pitäisi olla suurempaa pelkoa.
 

Näytä koko viesti
Taloudellinen ajattelu – taloudellisen hyvinvoinnin perusta - 27.4.2020 12.13

Hei! Hyvä tuo viimeisin blogiteksti, T.A.

Allekirjoitan tuon kohdan että joku suunta tai suunnitelma täytyy olla elämässä. Ei ihmisen ole hyvä mennä sokkona eteenpäin ilman mitään suunnitelmaa, siinä äkkiä päätyy johonkin missä ei olekaan hyvä olla. "Jos et tiedä mihin olet menossa, päädyt todennäköisesti aivan muualle". Jotkut taivaanrannan maalarit voivat onnistuakin elämässä menemällä minne nokka sattuu näyttämään, virran mukana, mutta itse en siihen pystyisi. Tarvitsen suunnitelman, suorastaan janoan sitä!

Onnellisuus ei välttämättä löydy sieltä periltä. Ehkäpä onnellisuus löytyy sen matkan aikana. Toivo päästä johonkin. Onnellisuus = toivo. Matka jonnekin saattaa olla mukavampi kuin itse päämäärä. Näin jotkut sanovat, ja voin kyllä uskoa tuon. Olen hieman kateellinen ihmisille, joilla on elämässä selkeä päämäärä. Itselläkin on aina ollut jokin suunta, mutta tuntuu että mieleen on alkanut tulla muitakin asioita mieleen. Mitä jos alkaisinkin tekemään jotain muuta. Mutta niin tai näin, taidan ruveta lukemaan tekstejäsi aktiivisesti tästä lähin.

Näytä koko viesti
NoHo Partners ent. Restamax - 5.2.2020 09.22

Jep!! Olen jokusen kerran käynyt tässä Nohon rafloissa viime aikoina Tampereen seudulla. Voi olla toki silkkaa sattumaa, mutta jokainen ruokakerta on ollut nyt jonkinnäköinen pettymys. Ruoka on välttävää tai ok ja tarjoilijat ei näytä viihtyvän. Siinä rupee väkisinkin miettiin että mikähän tuolla kulissien takana on oikeen homman nimi. Voi olla vähän höveliä tyrmätä osake näiden kokemusten takia mutta minkäs teet kun mielikuva on semmoinen kun se on?

Näytä koko viesti
Ennustukset tulevalle vuodelle - 10.12.2019 11.52

Hyvä ja ajankohtainen kolumni Akilta. Olen itse niin surkimus näiden verohommien kanssa että tämmöisten tekstien lukeminen ei koskaan pahaa tee. Just ja just ymmärrän että jos on vuodessa hyviä voittoja kotiuttanut kannattaa varautua jonkinmoisiin mätkyihin ellei siivoa salkkua turskista vastapainoksi.

Mielestäni on ihan hyvä välillä vilkaista miten on salkun historiallinen kehitys sujunut. Tälläin vuoden lopulla voi olla hyvä muistisääntö katsella kuluneen vuoden käppyröitä mutta itse arvioin oman salkun kehitystä epäsäännöllisesti kyllä pitkin vuotta. Miksi? Koska jos salkun kehitys ei vuodesta toiseen kertakaikkiaan tyydytä, asialle tarttis tehrä jotain, Maunon sanoin. Jos taas salkun tuottoon on tyytyväinen, siitä voi päätellä että jotain on tehnyt oikeinkin ja pitäiskö samalla tyylillä yrittää jatkaa eteenpäin? Tiedän että vuosi on kuin askel maratonissa mutta kyllä lyhyen aikavälin tuotollakin on itselleni merkitystä. Ikäväähän se olisi vain painaa menemään eteenpäin katsomatta yhtään mitä on saanut aikaiseksi salkkunsa syövereissä. Ammattijoittajat hahmottavat toki varmaan kokoajan missä missään kehityksen suhteen ja rationaalinen sijoittaja käy läpi aina erikseen jokaisen miinaan astumisen ja tietenkin onnistumiset sekä oppii niistä.

Eihän siinä ole mitään mieltä että ihaillaan käppyröitä joka viikko eikä keskitytä tulevaisuuteen. Mutta itse ainakin arvioin mennyttä vuotta aina vuoden lopulla, saa vähän hahmotusta missä mennään ja miten se vuosi menikään. Ja enkä pidä elämää niin vakavana; jos kulunut vuosi on ollut todella hyvä (niinkuin varmasti monella on tämä vuosi ollut), miksei saisi ihailla tuottojansa edes hetken verran, hengähtää hetkeksi ja olla iloinen omista osakepoiminnoistaan? Vaikka tietäisi että messevät tuotot voikin olla osin Rouva Fortunan aikaansaannoksia. 

Näytä koko viesti
Inderes - 11.11.2019 03.45

Näitä asioita voi hyvin kysyä analyytikoilta myös suoraan, esim Inderesin foorumin kautta. Ihmisiä hekin vain ovat. Jos jokin asia epäilyttää analyysin/tavoitehinnan taustalta, ehkä parhaimman tai selkeimmän vastauksen kysymyksiin saa itse analyytikoilta.

"Koska analyysitalo ei voi kuitenkaan sanoa "muutimme suositustamme koska pörssikurssi nousi / laski"  pitää siihen jotain selitystä keksiä, vaikka yhtiön liiketoiminnassa ei mitään muutosta olisikaan tapahtunut."

Väärin. Tottakai Inderes voi muuttaa suositustaan pelkästään kurssin laskun/nousun takia. Titanium: "Kurssinousu korjasi valuaation neutraaliksi". Metsä: "Kurssilasku tarjoaa ostopaikan" etc. Olihan Inderes esim Orionin kohdalla pitkään, sitkeästi negatiivisella suosituksella kun kurssi vain kohosi, eikä lähtenyt "peesaamaan" markkinaa. No, kaikki varmaan tietää lopun. Lisäksi täytyy muistaa mikä tavoitehinta edes on, se on se hinta minkä osakkeen hinnan analyytikko uskoi olevan 12kk tähtäimellä.

Asioita saa ja pitääkin kyseenalaistaa jos siltä tuntuu, ja jos tosiaan epäilyttää jokin asia, voi piikitteleminen ja kysely tuoda vastauksia. Tuskin asioiden olettaminen on mikään paras ratkaisu. Itse kyllä henk.koht olen saanut luottamuksen ko analyysitalolta. Se ei tarkoita kuitenkaan sitä etteikö omaa järkeä saisi käyttää.

Näytä koko viesti
Vincit Group Oyj - 21.10.2019 09.00

lee2sos kirjoitti:

Jos olen vielä keväällä omistajana niin pitää käydä Tampereella yhtiökokouksessa kysymässä näistä. Yleisesti raportointi näistä tuoteprojekteista voisi olla esimerkiksi osareissa läpinäkyvämpää kuin nyt. Paljonko mihinkin projektiin on poltettu rahaa ja mitä on tehty.

Luulen ettei eri tuoteprojektien kuluja kirjata kauheesti erikseen vaan ne lyödään kaikki samalle riville, mikä koostunee pitkälti henkilöstökuluista. Yleensäkin aika nihkeesti tuntuu pienetkin yritykset ilmoittelevan eriteltynä mihin kaikkeen se raha on mennyt varsinaisesti (nykyisten tuotteiden kehittämiseen/tuleviin tuotteisiin/markkinointi jne). Varsinkin projektikohtaisesti. Koskaan ei voi tosin liikaa olla läpinäkyvyyttä. Katsotaan olisiko tämän vuoden tilinpäätös ja toimintakertomus kuinka kattava. Yhtiökokouksessa voi tosiaankin kysellä niinkuin mainitsit :) 

Näytä koko viesti