Olet täällä

Eläköityneen optiospekulantin portfoliosijoitukset - 12.9.2022 04.13

Aki Pyysing kirjoitti:

Tässä hyvin yksinkertaistettunakin pitäisi selvitä, että tilanne on epäselvä. Paitsi että lähtökohtaisesti inflaatiotilanteessa kiinteä omaisuus pärjää käteistä paremmin. Tosin kovassa inflaatiossa oikein kukaan ei varsinaisesti pärjää kuin korkeintaan suhteellisesti.

Vuorensola totesi hyvin jossain kirjoituksessaan, että itseasiassa käteinen on usein hyvä inflaatiosuoja, koska sillä voi ostaa sitten esimerkiksi inflaation takia laskeneita osakkeita hyvällä hinnalla. 😄 Tuo on kyllä ihan totta.

Näytä koko viesti
Entinen meklari tutkimusmatkalla tuntemattomaan - 4.7.2022 02.18

Hienoa että vapaan taiteilijan urasi on lähtenyt hyvin lentoon! Mielenkiintoisia ja maanläheisiä tekstejä tuotat, lueskelen niitä toisinaan vaikken itse treidailekaan. Ja viimeisimpään artikkeliisi liittyen; kirjoittaminen todellakin kannattaa! On lisäksi toden totta yllättävän haastavaa kirjoittaa asioita kaikille ymmärrettävään muotoon mahdollisimman tiiviisti, varsinkin hieman monimutkaisempia asioita, vieläpä niin että se punainen lanka säilyy tekstissä sisältäen sointuvan alun, keskikohdan ja lopetuksen. Itsekin olen pitänyt reilu puoli vuotta blogia ja muutenkin foorumeille kirjoitellut, ja olen tehnyt myös havainnon että kirjoittelu virkistää mieltä kyllä ja on kaikinpuolin kehittävää touhua.

Näytä koko viesti
Entinen meklari tutkimusmatkalla tuntemattomaan - 23.4.2022 06.19

”Oli pelikenttä sitten jazzklubi tai pörssi, nuotteja pitää osata lukea.”

Tuossa voi olla vinha perä. Sanoihan Seppo Saariokin pörssiraamatussaan, että hän voi oman elämänkokemuksen perusteella vahvistaa taitavimmilla sijoittajilla olevan kyvyn kuunnella markkinoiden musiikkia. :-) Pörssin sykkeen aistiminen lienee hänen mukaansa menestyneimpien sijoittajien tärkein ominaisuus.

Näytä koko viesti
Efecte: kasvuhakuisuutta SaaS-bisneksellä - 14.2.2022 09.57

Tilinpäätös tuli jo perjantaina mutta todella nopea päivitys;

10-12/2021
• Kokonaisliikevaihto kasvoi 20 % ja oli 4,9 miljoonaa euroa (4,0)
• SaaS-liikevaihto kasvoi 24 % ja kansainvälinen SaaS-liikevaihto 43 %
• Käyttökate oli 0,1 miljoonaa euroa (0,2) ja liikevoitto 0,0 miljoonaa euroa (0,0)
• Käyttökateprosentti oli 2 % (4 %)
• Palveluliikevaihto kasvoi 21 % vahvasta kysynnästä ja heikosta vertailukaudesta johtuen
• Uuden kumppanuuden myötä Alankomaista tuli Efecten 12. maa
1-12/2021:
• Kokonaisliikevaihto kasvoi 19 % ja oli 17,8 miljoonaa euroa (14,9)
• SaaS-liikevaihto kasvoi 24 % ja kansainvälinen SaaS-liikevaihto 38 %
• Käyttökate oli 0,9 miljoonaa euroa (0,1) ja liikevoitto 0,4 miljoonaa euroa (-0,3)
• Käyttökateprosentti oli 5 % (1 %)
• Liiketoiminnan rahavirta oli 0,8 miljoonaa euroa (2,3) 

Euroopan valloitus näyttää etenevän. Ja hyvin Inderes ennusti vikan kvartaalin olevan heikkokatteisempi, mutta palveluliikevaihdon toipuminen ja varsinkin Kela-diiliin liittynyt palveluliiketoiminta nosti vähän osaltaan kannattavuutta. Yhtiö muuten mainitsi seuraavan kvartaalin olevan taas heikkokatteinen kasvuinvestoinneista johtuen, ja hyvä näin.

Tuosta LTV/CAC -tunnusluvusta kun oli puhetta niin yhtiö oli avannut tätä tunnuslukua hyvin tilinpäätöksessään; Keskimääräinen asiakashankintakustannuksemme (CAC) oli 12 kuukauden liukuvalla ajanjaksolla 82 tuhatta euroa ja uuden hankitun asiakkaan keskimääräinen elinkaaren aikainen tuotto (LTV) 678 tuhatta euroa. Täten LTV/CAC-suhdelukumme oli 8,3. Tämä tarkoittaa sitä, että asiakkaan hankkimiskustannus ansaitaan asiakkaan elinkaaren aikana takaisin 8,3-kertaisesti...

Tuota laskentatapaa avattiin vielä tarkemmin tuosta eteenpäin. Tuo on mielestäni todella oleellinen tunnusluku. Muistan, kun sijoitin Efecteen ensimmäisen kerran hieman ipon jälkeen (salkusta löytyy edelleenkin samat laput) ja funtsin, että mitähän yhden asiakkaan hankkiminen oikein maksaa yhtiölle, kun yhtiö ei tahdo kasvaa kuin vaivoin mutta tappio vain syvenee. Joten on vain oikeus, että yhtiö raportoi näitä lukuja (vaikka nuo voi kuulostaakin hieman jargonilta) ja on hienoa, että tuo suhdeluku on noinkin korkea (tosin juuri nyt ehkä hieman poikkeuksellisen korkea Kela-diilistä johtuen). Jos yhtiö kiinnostaa, lukekaa mielummin tilinpäätös ja sitten vasta analyysit, sillä toimari avaa tilinpäätöksessä muidenkin tunnuslukujen lisäksi yhtiön suoriutumista ja markkinoiden näkymiä jne todella kattavasti.

IT-palvelumarkkinan arvioidaan kasvavan lähiajat 15-20 prosenttia ja IAM-markkinan hieman enemmän, 19-27 (tarkka luku...) prosenttia vuodessa. Välillä mietin, että mitenhän yhtiön kansainvälinen SaaS kasvaa, kun tämä markkina jonain päivänä jäähtyy alta. Tähän nojaten pidän todella oleellisena asiana, että yhtiö kykenee kasvamaan vakavaksi otettavan kokoiseksi nyt kun markkinat vetävät hyvin. Matka siihen pisteeseen ja siitä eteenpäin tuskin on riskitön.

9.3. järjestettävässä pääomamarkkinapäivässä pääsemme kuulemaan lisää Euroopan valloituksesta ja strategiasta.

Näytä koko viesti
Efecte: kasvuhakuisuutta SaaS-bisneksellä - 8.2.2022 12.08

Hienoa (joskin hieman yllättävää laugh) että Aki on nostanut Efecte-ketjun pinnalle. Huomasin myös että Coeus on ottanut vähän näkemystä yhtiöstä. Mitä nyt hyvinkin tiiviisti seurannut Arimatin kommentteja Efectestä on mies ihan mukavasti pallon päällä kyllä yhtiön suhteen, ainakin kymmenen kertaa meikäläistä enemmän.

Missään nimessä pelkkä SaaS ei tarkoita että sijoitus on hyvä tai että yhtiöllä on tulevaisuus turvattu. Olen pyrkinyt seuraamaan mahdollisimman objektiivisesti yhtiön porskuttamista ja ollut tarkkana löytyykö tarinasta säröjä tai pitäisikö huolestua jostain. Ainakaan tällä hetkellä en ole kovin huolissani. Yhtiö on onnistunut rakentamaan menestyksekkäästi partneriverkostoa pitkin Eurooppaa ja tämä on vaikuttanut ihan hyvältä liikkeeltä, ja asiakastyytyväisyydet sekä johdon kommentit ovat kerta toisensa jälkeen olleet hyviä. Yhtiöstä on tullut myös kassavirtapositiivinen ja aluksi ehkä turhan ohuehko nettokassa on ruvennut myös pullistumaan kivasti, korollista velkaa ei löydy. Ehkä eniten olen huolissani siitä, miten esimerkiksi yhtiön massiivinen muutaman kymmenen hengen tuotekehitystiimi pysyy isojen jättien perässä, joilla tuotekehityksessä tuhansia henkilöitä. Tällä alalla tuotteiden jatkuva kehittäminen on elinehto. Yhtiön on pitänyt panostaa tuotekehityksen lisäksi myös paljon myyntiin, joka on ihan luonnollista koska ei sitä rahaa muuten valu yhtiöön sisälle (jota voi allokoida sitten tuotekehitykseen jne.) jos ei kukaan asiakas valitse Efecteä. Muutenkin Niilo on maininnut, että he ovat jääneet kilpailutuksissa usein varjoon pienen koonsa vuoksi. On vaikea erottua verisellä kilpailukentällä hyttysen kokoisena, joten yhtiön menestys nojaa hyvin paljon "Eurooppalaiseen vaihtoehtoon". Tämä havainnollistanee sen, miksi en itse kannata kannattavuuden priorisoimista saatika osinkoja, ja onneksi yhtiön johto on tässä asiassa samaa mieltä. Ei ole mieltä omistaa yhtiötä, jonka johdon kanssa olisi voimakkaasti eri mieltä asioista.

Kannattavuudesta puheen ollen Inderes ennustaa Q4:n olleen jopa tappiollinen (mutta koko vuoden voitollinen). Hyvin yllättävää, sillä yhtiö on ollut varmaan viimeiset 5 kvartaalia liikevoittopositiivinen. No, perjantaina ollaan viisaampia.

Uutta partneria, tällä kertaa Ruotsista
Efecte boosts the Swedish markets by announcing a partnership with Synerity

 

Näytä koko viesti
Eläköityneen optiospekulantin portfoliosijoitukset - 18.10.2021 09.01

Himo hyvä toi viimeisin kolumni, selkeetä ja ytimekästä tekstiä! Tuskin mikään tosin tulee voittamaan kirjoittamaasi Tove -arvostelua.

"...kun Björn Wahlroos heilutti vielä punalippua." Jos viittaan joskus johonkin kaukaiseen aikaan, vaadin että saan käyttää tuota! 😃

Näytä koko viesti
Inderes - 17.9.2021 08.35

Harkitsen osallistumista, pitkäaikaiseksi omistajaksi. Jäsenenä oltu jo vuoden päivät.

Näytä koko viesti
Efecte: kasvuhakuisuutta SaaS-bisneksellä - 7.9.2021 08.20

Nostetaas Efecte taas pinnalle. Kela valitsi Efecten palvelunhallinnan ohjelmistoratkaisun toimittajaksi.

https://www.kauppalehti.fi/porssitiedotteet/efecte-oyj-kansanelakelaitos...

Harvoin näistä kaupoista pörssitiedotetta tulee mutta lieneekö sen verta iso tai merkittävä kauppa että päätti tiedotteen pistää. Sopimuksen arvo ilman optioita n. 3,4 milj euroa viiden vuoden hankintakauden aikana, sopimuken kesto 5v ja jatkuu sen jälkeen toistaisena. Ihan mielenkiintoinen, ja hyvä homma tämä tietenkin.

Kukaan kyytiin sattunut hyppään tai ollut jo jonkin aikaa mukana?

Näytä koko viesti
TV-Viihde ja elokuvat - 22.8.2021 06.03

No niinpäs oli, kiitos korjauksesta. 👍 Himo hyvä näyttelijä muuten!

Näytä koko viesti
TV-Viihde ja elokuvat - 22.8.2021 05.13

Astrix kirjoitti:

Tämä on semmoinen must-see jokaiselle sijoittajalle että linkkaanpa tänne, eli dokumentti Omahan oraakkelista. Katsoin itse HBO:lta mutta löytyy näemmä myös youtubesta

Luulin viestin kirjoitushetkellä että mainitsen tästä dokkarista ensimmäisenä, mutta Aki olikin ottanut tämän jo pari vuotta takaperin puheeksi. No, tätä dokkaria sopiikin ehkä mainostaa useasti.

Katsoin ihan hiljattain alkuperäisen Mielensäpahoittajan, jossa päätähtenä Antti Lilja. Sittemmin lueskelin, että myöhemmin julkaistu - Iloisia aikoja, Mielensäpahoittaja - olisi paljon parempi kuin edeltäjänsä ja näyttelijäsuorituksetkin omaa luokkaa, varsinkin päähenkilön jota esittää Liljan sijasta Heikki Kinnunen. Sanotaan että pidin 70% todennäköisyydellä toista versioita parempana, joten katsoin. Väärin meni, toinen versio oli yhtä tyhjää jauhamista ekaan verrattuna, vaikka tietenkin ihan katsottava. Huumori oli laimeampaa ja näyttelijäsuoritukset ärsyttäviä, mutta olihan se ensimmäinen leffa ihan ylivertainen, ei siinä. Tämä toki vain oma mielipide. Mutta kuitenkin, kaikki ei ole sitä miltä pintapuolisin näyttää.

Juuri esim tutustuin erääseen työpaikkaan, joka ei vaikuttanut hakuilmoitustekstin perusteella hirveän houkuttelevalta, mutta osoittautuikin todella mielenkiintoiseksi paikaksi haastattelussa. Eli aina ei kannata vetää johtopäätöstä alkumutuilun perusteella eikä varsinkaan muiden puheiden perusteella. Jonkinlainen itsenäinen ja puolueeton syväanalyysi täytyy aina tehdä, ennenkuin voi antaa oman tuomionsa tai tehdä päätöksen. Tämä pätee sijoittamiseen todella hyvin.

Näytä koko viesti