Olet täällä

Harvia - 13.7.2021 09.20

Kieltämättä erikoista että Aki on käyttänyt sanaa pomminvarma, vaikka ennustajaakaan ei saa uskoa jos hän on asiastaan varma. Tosin Aki saattoi myös tarkoittaa "(markkinoiden mielestä) pomminvarmasti kasvamattomalle...".

Oli miten oli, en pyri muistelemaan mitä ihmiset ovat olleet milloin mistäkin osakkeesta mieltä aikoinaan. Ensinnäkin joudumme tekemään isoja sijoituspäätöksiä käsittämättömän pienten tiedonmurusten avulla (tiedon, joka kertoo onko tämä hyvä sijoitus vai ei). Aina. Tilinpäätökset ja raportit ovat täynnä faktaa, mutta harmillisesti se koskee usein mennyttä aikaa. Viime kvartaalin luvut ovat menneitä. Sijoittajalle sen sijaan millään ei ole merkitystä paitsi tulevaisuudella. Sieltä löytyy tuotot (ja tappiot). Menneisyys, yks hailee. Oliko yritys eilen voittaja vai konkurssikypsä, sillä ei ole mitään väliä. Tecnotree teki uskomattoman käänteen jota tuskin kukaan odotti, ja jonka piti mennä tyyliin nurin. Sijoitamme yrityksiin, joiden tulevaisuudesta ja miljoonista oleellisista asioita emme tiedä mitään. Edes yhtiön oma johtokaan harvoin tietää, onko heidän johtamansa yhtiö hyvä vai huono sijoitus. Ja meneehän sitä, sijoituksia metsään kaiken aikaa parhaimmillakin ammattilaisilla. Mutta tämä on pelin henki, ja siksi tätä voidaan pitää myös spekulointina. Siksi tämä onkin niin mielenkiintoista! Tämä on peliä, vedonlyöntiä. Toisekseen; sijoittamisessa, jos missä, on tavoiteltava kyky, suorastaan elinehto osata kääntää takkia, koska äärimmäisen haavoittuvaiset mutta sitäkin tärkeämmät asiat muuttuvat ja elävät kokoajan, joista riippuu tulevaisuus. Voin sanoa tänään etten koske suksisauvallakaan bitcoiniin. Huomenna voin ostaa sitä läjäpäin. Ja se on ihan Ok.

Joten sanaa pomminvarma ei kannata käyttää. Joku saattaa ruveta nimittäin muistelemaan että käytit tuota sanaa joskus.

Näytä koko viesti
Efecte: kasvuhakuisuutta SaaS-bisneksellä - 13.7.2021 09.28

https://otp.tools.investis.com/clients/fi/efecte2/omx/omx-story.aspx?cid=2334&newsid=72904&culture=fi-FI

EFECTE OYJ -- SISÄPIIRITIETO -- 13.7.2021 KLO 9.00

Positiivinen tulosvaroitus: Efecte Oyj tarkentaa vuoden 2021 ohjeistustaan ja julkaisee ennakkotietoja SaaS-liikevaihdon kasvusta ja käyttökateprosentista

Odotamme SaaS-liikevaihdon kasvavan 21-24 % ja käyttökateprosentin olevan 1-6 % vuonna 2021, aiemmin ohjeistetun 20-24 % SaaS-liikevaihdon kasvun ja 1-4 % käyttökateprosentin sijaan. 

SaaS-kasvulle annetun haarukan kaventuminen heijastaa yksinkertaisesti parempaa näkyvyyttä koko vuoden ennusteeseen, joka meillä on ensimmäisen vuosipuoliskon jälkeen. Käyttökateprosentille annetun haarukan laajeneminen puolestaan perustuu hyvään ensimmäisen vuosipuoliskon kannattavuuteen ja toiselle vuosipuoliskolle suunniteltujen kasvuinvestointien ajoitukseen liittyvään epävarmuuteen.

Alustaviin tietoihin perustuen arvioimme, että SaaS-liikevaihto kasvoi noin 23 % kaudella 4-6/2021 ja 25 % kaudella 1-6/2021. Käyttökateprosentin arvioimme olleen 6 % kaudella 4-6/2021 ja 5 % kaudella 1-6/2021. Julkaisemme puolivuotiskatauksemme, mukaan lukien tarkemmat taloudelliset tiedot kaudelta 1-6/2021 perjantaina 16.7.2021 arviolta klo 8.30.

Uusi ohjeistus vuodelle 2021 (13.7.2021 alkaen):

Vuonna 2021 SaaS-liikevaihdon odotetaan kasvavan 21-24 % ja käyttökateprosentin olevan 1-6 %.

Aikaisempi ohjeistus vuodelle 2021 (25.2.2021-13.7.2021):

Vuonna 2021 SaaS-liikevaihdon odotetaan kasvavan 20-24 % ja käyttökateprosentin olevan 1-4 %. 
- - - 

Aika vaatimaton posari oikeastaan mutta pääasia tietenkin että juna kulkee oikeaan suuntaan. Tykkään myös että yhtiö infoilee heti tarkempia tietoja sijoittajille kun mahdollista, oli ne luvut sitten hyviä tai huonoja. Tässä kavennettiin liikevaihdon kasvun haarukkaa alhaalta päin ja laajennettiin käyttökatteen haarukkaa ylöspäin. Nyt kun puolivuotiskatsauksen numerot on ulkona ei perjantaille jäänyt paljon jännitettävää, no kuunnellaan perjantaina yhtiön muita kommentteja sitten. Skaalautuvuus alkaa mitä ilmeisimmin puskea läpi :)

Näytä koko viesti
TV-Viihde ja elokuvat - 3.7.2021 09.50

Tämä on semmoinen must-see jokaiselle sijoittajalle että linkkaanpa tänne, eli dokumentti Omahan oraakkelista. Katsoin itse HBO:lta mutta löytyy näemmä myös youtubesta

Becoming Warren Buffett 2017 HBO Documentary Films - YouTube

Jos on valmiiksi totaalinen Buffett-fani, ei tämä varmaan mitään hirveän uutta tietoa tuo kokista hörppivästä miehestä. Mutta sitä enemmän dokkari varmaan miellyttääkin mitä enemmän herraa fanittaa. Mää tykkäsin kovasti. Buffett puhui tosi paljon perheenjäsenistään, arvoistaan jne mutta tuli sieltä sitten perus osaamisalue/vallihauta -settiäkin herralta eli normisettiä. Miehen huumorintaju on ällistyttävä. Varmaan pysyy kunnossa elämällä kuin eräät urheilijat kieltäytymällä totaalisesti kokiksesta (ja manipuloiden yhtiön markkina-arvoa) sun muusta, mutta kukaan ei voi kiistää Buffettin olevan kunnossa ikäisekseen, joka ajaa varmaan joka päivä mäkin autokaistan läpi töihin (ja ostaa dollarin halvemman burgerin jos markkinat laskee...). Kyllä se pitkän iän salaisuus piilee varmaan myös osin siellä, että nauttii ja tuntee intohimoa mitä tekee, ja osaa nauraa ja heittää vitsiä. Hän kertoo mm menevänsä joka päivä "tanssahdellen" töihin ja kehoittaa jokaisen ihmisen tekemään sitä mitä rakastaa, ihan sama mitä sillä tienaa. Berkshiren toimistolla niinikään vaalitaan viihtyisyyttä, pelataan vaikka pelejä, kunhan hommat tulee tehtyä. -Mitään- ei tehdä muodon vuoksi. Kaikki rakastaa olla osa tiimiä. Ei ihme että Berkshiren johto on Amerikan vanhinta, ja ei ihme että hommat toimii. Jokaisen työpaikan pitäisi ottaa hitto vie mallia tuosta. Tyytyväinen henkilöstö on avain menestykseen. Mitä hänen henkilökohtaiseen menestykseen tulee, hän kokee olevansa vain hyvin onnekas. Hän kokee joka päivä onnekkuutta.

Mutta kyllä isoin propsi täytyy antaa tuosta hyväntekeväisyyshommasta. Mies ei itse koe tarvitsevansa rahaa, valtava omaisuus on vain "suorituskortti" joten miksei vain täytä edesmenneen vaimon toivetta ja anna lähes kaikkea pois. Kuka tietää, tuntevatko ihmiset Buffettin sadan vuoden päästä menestyneimpänä sijoittajana vai suurimpana hyväntekijänä.

Näytä koko viesti
Eläköityneen optiospekulantin portfoliosijoitukset - 22.6.2021 11.34

Kirjauduin vain sisään heittääkseni peukun Akin kommentille. Mutta kommentoidaan nyt samalla. Elin vielä 15min sitten elämää, etten tiennyt edes kuka on Mikki K. Tämä asia todistaa loistavasti sen, että nettikirjoittelun asian paikkansapitävyyteen ei voi luottaa vaikka kirjoittaja olisi kuinka esillä oleva "hyvää tarkoittava". Ja on ihmisiä jotka tekee hyviä tekoja, ja ihmisiä jotka tekee kaikkensa että näyttää tekevänsä hyviä tekoja. Siinä on vissi ero. Tuohan on Egotripin laulaja. Nehän laulaa että lapselle pitäisi antaa selkää koivuherra-biisissä. Mitä mitä... Osakkeet laskee nyt todella lujaa, tuon Mikin ja tuon bändin.

Mutta ei anneta mennä ihon alle. Jatka Aki samaa rataa!

Näytä koko viesti
Eläköityneen optiospekulantin portfoliosijoitukset - 31.5.2021 11.55

Olipa hyvä kolumni! Siinä muutama asia otettiin esille, jota jokaisen firettäjän alun pitäisi ottaa huomioon, esim juurikin toi että houkuttelevissa anneissa merkintöjä menee läpi aikalailla vähän ja mätäomena-caseissa saatkin sitten sylillisen lappuja omaksi. Oikotietä onneen ei tahdo löytyä edes listautumisanneista tämmöisenä aikana.

Tuo oli ihan peruskauraa minulle. Mutta hep! Enpä ole ajatellut ennen että parempi se voisi olla merkata ensimmäisenä mahdollisena keskeytyspäivänä ja pantata rahoja tilillä viimeiseen asti, koska miksi ei? Olen yleensä (eli yhteensä kolmessa ipossa) merkannut melko nopeasti. Mitä lienee olen ajatellut, olenko pelännyt että skippaan/unohdan koko annin vai olenko harrastanut vain idiotismia. Tämmöisenä räkänokkana on hyvä elää sillä silloin on mahdollisuus oppia tai oivaltaa vaikka joka päivä jotain uutta.

Ainakin olen tarkkaan katsonut mihin ipoon lähden mukaan. Netum oli viimeisin. Yhdestäkään iposta en ole vielä pikavoittoja kuitannut mihin olen osallistunut vaikka tähän mennessä se olisi ollut aina mahdollista. Admicomista en ole vieläkään täysin luopunut. Titaniumista pidin kiinni varmaan pari vuotta.

Näytä koko viesti
Harvia - 28.5.2021 09.03

Harvia ostaa kylpytynnyrivalmistaja Kiramin Harvia ostaa paljuyhtiö Kiramin | Kauppalehti
Ostohinta 7meur, mahdollinen lisäkauppahinta 0-4meur ja Kiramin liikevaihto 12kk 22,1meur ja oikaistu käyttökate 3,3meur, eli ev/s 0,31x ja ev/ebitda 2,1x.

Ja näinollen ekan osavuosikatsauksen ennakkolukujen jälkeen ostaneet ovat jo voitolla. Sitä voisi heittää että yhtiön markkina-arvo nousi taas kymmenillä miljoonilla tämmöisen pienen yritysoston jälkeen mutta synergioita varmasti syntyy ja yhtiö jälleen vahvistaa asemiaan markkinoilla. Lisäksi jälleen osoitus johdon kyvykkyydestä tehdä arvoa luovia yritysostoja (ainakin hinnan perusteella), joten täysin hyväksytty markkinareaktio mun mielestä.

Alan jo unohtamaan koronan tuoman "aikaistetun kysynnän", mutta rupesin miettimään tässä, että jos yhtiö oikeasti tykittää menemään aikaistetun kysynnän tai vaikka suotuisan syklin turvin, niin sataa siitäkin rahaa kassaan jolla voidaan tehdä hyviä yritysostoja. Eli omistaja-arvoa päästään siltikin luomaan taas moneksi vuodeksi eteenpäin. Miksi antaa koronakysynnälle tai mahdolliselle syklisyydelle liiaksi painoarvoa jos yhtiölle sataa rahaa tällä hetkellä ovista ja ikkunoista jota ne laittaa parhaansa mukaan tekemään työtä investointien ja yrityskauppojen myötä, mikä vain lisää arvonluontia ja vahvistaa kilpailuetuja (mutta silti sitä jää ylikin tolkuttomasti mitä sitten lapioidaan omistajille osinko-nimisinä tilisiirtoina).

Näytä koko viesti
Orthex - 15.5.2021 09.17

Yhtiön ensimmäinen osari pörssiyhtiönä oli ja meni, mutta sehän oli aivan erinomainen https://investors.orthexgroup.com/fi/media/?release=8D9D12B9AB05451D&category=all

Siinä tuskin mitään närää, mutta mitä mieltä yhtiöstä noin muuten ollaan? Minä olen lievästi bullina tällä hetkellä. Yhtiö on markkinajohtaja Suomessa kuluttajatuotesektorilla, mikä on historiallisesti ollut melko tuottava sektori sijoittajille. Yhtiö on saanut solmittua syvät asiakassuhteet isojen vähittäiskauppojen kanssa, ja tuotekehityksessä keskitytään kierrätysmuoviin, biomateriaaleihin jne, joita kehitetään yhteistyökumppaneiden esim Stora Enson kanssa. Tuossa on kyllä jotain kilpailuetua jo. Brändi ja tuotteet ovat myös vahvoja, houkuttelevia, enkä näe ihan mahdottomana että yhtiö myy esim Smartstoren kierrätysbokseja eurooppaan carrefourin kautta. Vaikea myös uskoa että kierrätysmuovista valmistetut kukkaruukut saa asiakkaat juoksemaan kirkuen pois kaupasta. Mitä osakemyyntiin tulee annin yhteydessä, niin johtoryhmä nimenomaan merkkaili melko merkittävillä summilla osaketta annin yhteydessä. Tuo kertoo mielestäni kans jotain.

Mutta riskiä tässä on kyllä, esim juuri tuo öljyn hinta ja siihen liittyvä erinomainen kannattavuus viime vuodelta, sekä toki yritysjärjestelyjen onnistuminen ja kasvaminen euroopassa. Toimari tosin puhui, että kannattavuus on mahdollista pitää korkealla tasolla tehostamisen ja skaalautumisen avulla, vaikka öljyn hinta vähän nousisikin. Myöskään tuotteiden hintojen nostaminen ei ole kielletty, 50 sentin muovikippoon on vielä melko helppo leipoa 10 senttiä lisää. Saa näkee mimmoinen tästä yhtiöstä kuoriutuu!

Näytä koko viesti
Efecte: kasvuhakuisuutta SaaS-bisneksellä - 29.4.2021 01.37

Q1 liiketoimintakatsaus. Hyvältähän se näyttää

https://otp.tools.investis.com/clients/fi/efecte2/omx/omx-story.aspx?cid=2334&newsid=72553&culture=fi-FI

Efecte Oyj:n liiketoimintakatsaus 1-3/2021 – 26 %:n SaaS-kasvu ja positiivinen liiketulos

1-3/2021:

  • SaaS-liikevaihto kasvoi 26 % ja kansainvälinen SaaS-liikevaihto 46 %
  • Käyttökate oli 0,2 miljoonaa euroa (-0,3) ja liikevoitto 0,1 miljoonaa euroa (-0,4)
  • Käyttökateprosentti parani -8 %:sta 4 %:iin
  • Kansainvälisen laajentumisemme toinen vaihe edistyi, mukaan lukien ensimmäinen pilottitilaus uusilta markkina-alueilta
  • Palveluiden liikevaihto kasvoi 2 % katkaisten edellisten neljännesten laskevan trendin
     

Ohjeistus vuodelle 2021 (ei muutoksia)

SaaS-liikevaihdon odotetaan kasvavan 20-24 % ja käyttökateprosentin olevan 1-4 %.

 

eiköhän tämä ole jo voitollinen firma. Ei muuten mikään osinkosijoittajien unelma, sillä yhtiö sanoo investoivansa edelleen pitkän aikavälin kasvuun lyhyen aikavälin kannattavuuteen keskittymisen sijaan, ja 6,5meur noussutta käteiskassaa voidaan käyttää tähän apuna. En pistä pahakseen!

Näytä koko viesti
Harvia - 19.4.2021 10.47

Minä ostin tätä @40,2 ja nostin 5,5€ keskihintaa rivakasti. Kyky nostaa keskihintaa on nimittäin hyve.

Päätin että jos alle p/e 30 saan tätä 2021 ennusteilla se riittää ja silloin osake on hyvän hintainen minulle. Julistin jatkuvasti Harvian poikkeuksellisen kasvun viimeisen vuoden ajalta ja positiivisten yllätysten sarjan koronan piikkiin mutta kyllä nyt se on todettava että tässä on firma ja "koronaselitykset" ei enää riitä. Tätä ei missään nimessä pitäisi ollakaan myynnissä millään p/e 20 ainakaan minun mielestäni. Tottakai tämä osake voi palauttaa sijoittajat maan pinnalle aikaistetun kysynnän jälkeen mutta kertokaa minulle missä olisi riskitöntä tuottoa tarjolla.

Näytä koko viesti
Harvia - 17.4.2021 08.38

Onhan tämä Helsingin pörssin kärkiyhtiö tällä hetkellä. Mikä firma kasvattaa voittoa satoja prosentteja kvartaalilla? Kiukaita on ehkä ollut helppo myydä korona-aikana kuin viinaa monopoliasemassa suomalaisille mutta propsit johdolle ja henkilöstölle että on osannut vastata kysyntään ja vastata täysillä hyvinvoinnin kasvaviin trendeihin.

KPV kirjoitti:

Onko tässä kasessa hahmoteltu miten noita kasvun rajoja ja mahdollista tulevaisuuden skaalautumista?

Minä en osaa sanoa yhtään, missä menee kasvun rajat tällä hetkellä. Minä vain omistan tätä. Jos joku niin alias saunamajuri eli Saapasjalkakissa inderesfoorumilta osaisi vastata tämmöisiin. Hänen targetit on muutenkin osunut kymmenen kertaa lähemmäs kerta toisensa jälkeen kuin Kajaanin. Saunominen tuntuu nyt lyövän läpi joka maassa missä Harvia operoi. Toki tässä piilee se uhka (kuten aina) että sijoittajat äkkiä yliarvioivat aikaistetun kysynnän. Mutta jos saunomisen trendi lisääntyy jatkuvasti ja yhtiö etunenässä vastaamassa tähän niin vaikea se täys potentiaali on arvioida. Se on varma että mikään p/e 15...20 firma tämä ei ole ja ei olisi pitänyt ikinä ollakaan. Tämä on oikeasti ollut kokoajan ostohinnoissa meidän silmien edessä koko pörssissä olemisen ajan. Helppo nyt todeta mutta listautuminen toteutui kyllä ihan täysin absurdilla, naurettavalla valuaatiolla.

 

Näytä koko viesti