Olet täällä

TV-Viihde ja elokuvat - 20.12.2022 09.22

Exitistä on tehty Suomi-versio. En todellakaan usko että yltää norskitasolle, mutta sillä mentaliteetilla ehkä kannattaa lähteäkin lähestymään sarjaa, ettei odota liikoja. C-more mainos näytti nopeasti vilkastuna tosin ok lupaavalta eli en usko tämänkään sarjan mikään koko perheen sarjan olevan, annetaan mahdollisuus.

Näytä koko viesti
Eläköityneen optiospekulantin portfoliosijoitukset - 13.12.2022 08.31

Ensinnäkin, erittäin hyvät pointit kolumnissa sen puolesta, miksi ei osakkeita lapsille, niihin ei ole kahta sanaa. Spämmään tätä blogia hieman ja höpisen, mitä on ollut takana kun itse olen ostanut osakkeita pojilleni ja mitä riskejä itse näen siinä. Kun esikoinen syntyi 2016 ja olin itsekin juuri hypännyt osakesijoittajan maailmaan kirkkain ja innostunein silmin, tottakai halusin myös lapseni tähän leikkiin mukaan. Netissä ei aiheeseen liittyen muuta pyörinytkään kuin pelkkää propagandaa mm. Paasin johdolla, että lapsille osakkeita on vain hyvä ja kaikin puolin viisas teko vanhemmilta. "Se, että jo pelkästään haet tietoa, miten ostat osakkeita lapselle, kertoo siitä että olet vastuullinen vanhempi", jokseekin näin luki jossain randomblogissakin. Kaikki nämä vahvistivat käsitystäni, että osakkeiden ostaminen lapselle on vähintään kansalaisvelvollisuus. Silloin olisi todellakin tarvittu Akin kolumnin kaltaista, propagandasta poikkeavaa kontrasettiä edes jonkun sanelemana, jossa kerrotaan vähän myös homman pimeästä ja realistisesta puolesta, ja kylkeen vielä ikäviä juridisia tosiasioita. Muistan tosin lukeneeni jo tuolloin satunnaisesti Sijoitustietoa ja silloin myös Aki muistaakseni puhui ostaneensa jotain osaketta lapsilleen, muttei tosin sanonut että jokaisen pitäisi tehdä niin.

Joka tapauksessa merkitsin pojalleni rahastoa viipymättä syntymän jälkeen sen kummemmin asiaa sen syvällisemmin ajattelematta, ja ennen pitkää siirryttiinkin jo suoriin osakkeisiin pienehköillä summilla, mutta myönnän että asiaa olisi pitänyt harkita vähän pidemmälle ja olla lukematta kaikkea mitä netissä kirjoitetaan. Pari vuotta myöhemmin ostin pojalle muun muassa Harviaa jollain 5,xx eurolla. Siinä oltiinkin ihmeissään kun osake yhtäkkiä kymmenkertastui salkussa. Asiaa ei helpottanut se, että odotettiin jo toista lasta, jolle piti myös jonkinlainen salkku rakentaa. Tätä tilannetta eivät vanhemmat tunnu usein ajettelevan. Mitä teet, jos lapsesi salkku nyt vaikka kymmenkertaistuu ja sinun pitäisi rakentaa salkku myös toiselle lapselle. Lahjoitat samansuuruisen roskan toiselle lapselle ja maksat veroja, rukoilet että olet Buffett ja teet yhtä hyviä löytöjä myös jatkossa, lopetat syömisen ja säästät jok'ikisen euron toiselle lapselle jolla saa tilit tasattua, vai alat kenties keksiä jo selitystä 18 vuoden päähän pahnanpohjimmaisellesi, että miksi isoveikalla on 50.000 euroa suurempi salkku. Mikään vaihtoehto ei arvatenkaan kuulosta hyvältä. Ei liene syytä mainita ääneen, että erojen tasaaminen napsimalla pääomaa takaisin itsellesi äkkirikastuneen lapsen salkusta on tie oikeussaliin ja välien tulehtumiseen. Holhoustoimilain kiemuroita ja käytännön asioita voi olla viisasta miettiä hieman etukäteen. "Onneksi" kurssit tulivat iloisesti alas tässä ja sain rakenneltua mm. lahjoituksilla melko samansuuruisen ja identtisen salkun toiselle pojalle, joten omalla kohdalla kikkailu jäi onneksi vähäiseksi, tosin muutaman unettoman yön jälkeen. Jos lasten salkut nimittäin koostuvat eri osakkeista ja suuria eroja nähdään tuottokehityksessä, tai salkkujen koot muuten eroavat silminnähden toisistaan, saattaa olla vaarana jonkinlainen kismaisuus sisarusten välillä. Mikään ei tuhoa sukulaissuhteita yhtä tehokkaasti kuin raha.

Jos taas otat näkemystä johonkin osakkeeseen jonka arvo romahtaa, lapsellasi on oikeus nähdä tämä tapahtuma vuosien takaa ja mikään ei estä lastasi viemästä sinua taas oikeuteen, jos oikein vituiks menee. Jopa laki sanelee että lapselle tulee hakea markkinoilta vain "kohtuullista" tuottoa riskit huomioiden ja pääoman säilyminen edellä, joten voit olla todellakin melko altavastaaja oikeussalissa. Tästäkään osin juridisesta asiasta harvoin puhutaan. Kaikki tilitapahtumat ja tositteet on syytä tallentaa, niin työläältä kuin se kuulostaa. 

Onneksi sijoittamani summat todellakin ovat melko pieniä, enkä muutenkaan missään nimessä kadu että lähdin tähän peliin mukaan. Lisäksi lahjoittamisessa oli se hyvä puoli, että hankintahinta nollaantui nousseesta osakkeesta. Uskon tämän pelin kyllä tarjoavan mahdollisuuksia, kunhan itse pysyn skarppina kasvatuksen ja salkunhoidon suhteen. Jos hommat menevät persiilleen niin, no, omapahan on syyni. Mutta onhapan ainakin motiivi vetää kasvatus onnistuneesti maaliin. Suosittelenko suoria osakkeita muiden vanhempien lapsille? En missään tapauksessa, korkeintaan jotain pieniä joululahja- ja synttärirahoja indeksiin jotka vähän pitävät vanhemmat valppaina ja joka voi olla kipinä säästämisen jatkamiselle myös täysi-ikäisyyden saavuttua, kun nähdään paljonko ne kympit tai sadat on tuottanut vuosien mittaan.

Elämää tämä vain silti on.

Näytä koko viesti
Velkaa ei tarvitse pelätä – mutta kunnioittaa pitäisi - 21.11.2022 12.25

Mutta, oikeasti minun piti avautua tuohon Akin viimeisimpään kolumniin liittyen. Mielestäni olet Aki hyvällä asialla liikkeellä kun puhut vastuullisesta vivulla sijoittamisesta. Muutenkaan en ymmärrä miksi asiasta (velkasijoittamisesta) pitää vaieta kun ihmiset sijoittavat velalla jokatapauksessa. Parempi vain puhua siitä, mutta käyttää oikeita sanoja eli painottaa velkasijoittamisen suunnitelmallisuutta ja siihen liittyviä riskejä, tämä on paljon parempi idea kuin asiasta vaikeneminen.

Tämä aihe herätti itsessäni taas halun ottaa itsekin arsenaaliin vivuttamisen sijoittamisessa, mitä en ole ikinä käyttänyt. Tämä siksi koska 1) uusi raha mitä allokoin sijoituksiin on hyvin pientä 2) salkkuni koko on muutenkin melko vaatimaton 3) koen, että minussa on tarpeeksi kylmäpäisyyttä, taloudellista vastuullisuutta ja suunnitelmallisuutta kun hoidan sijoituksia. Olen kuitenkin aina kammoksunut ajatusta, että käyttäisin osakkeita vakuutena sillä en kuitenkaan voi vaikuttaa siihen, jos osakkeet laskevat ja vakuudet sulavat. Ainoa vaihtoehto siis olisi ottaa lainaa esim omasta pankista ja sijoittaa se, esim bullet-laina. Toisaalta omistukseni on käytännössä kaikki Nordnetissä joten jos haluaa ottaa vakuudellisen lainan, omistuksia pitäisi siirtää pankkiin. Vakuudeton laina on luonnollisesti kalliimpi. Tähän tämä velkasijoittaminen on aina töpännyt  ajatuksen tasolla. Olisko Akilla tai muilla heittää jtn ideoita mikä voisi olla hyvä vivuttamisstrategia tässä kohtaa. Joskus taisit Aki heittää että kannattaa suosilla joku remonttilaina ottaa pankista jos haluaa hyväehtoisen bulletin. Sorry sekava viestin kirjoitin tämän kahvipaussilla nopeasti.

Ps. Jos olis ollut valmiudet vivuttamiseen olisin luultavasti käyttänyt sitä jo, mutta tällä hetkellä en ehkä enää uskaltaisi, varsinkin jos ottaisi lainaa osakkeita vastaan. Mutta aina niitä tilaisuuksia tulee...

Näytä koko viesti
Velkaa ei tarvitse pelätä – mutta kunnioittaa pitäisi - 21.11.2022 10.39

Liityn myös tähän keskusteluun laugh Ylitän liikennevaloristeyksen kevyen liikenteen väylää pitkin joka aamu kello kuudelta. Kyseessä on melko ison tien ylitys, jossa on kaksi ajokaistaa per suunta. Jos haluan, että minulle vaihtuu vihreä, minun pitäisi painaa nappia ja jäädä odottamaan. Olen yleensä ypöyksin siinä risteyksessä siihen kellonaikaan. En todellakaan lähde painamaan nappia vaan ylitän tien jos ei autoja ole ihan lähellä siinä, eikä tämä johdu siitä että minulla olisi jonnekin kiire. Olen muutaman kerran tunnollisena painanut nappia ja todennut vain, että ne muutamat yksittäiset  autot, joita väkisinkin suhahtaa satunnaisesti ohi, joutuu pysähtymään niihin yksiin punaisiin ja katkaisemaan mukavassa vihreässä aallossa ajamisen vain koska joku yksittäinen tunnollinen idiootti haluaa ylittää tien pyörällä vihreällä valolla klo 6 aamulla. Sitten autot seisovat ja saastuttavat turhaan siinä ja aamuvirkkujen työmatkalaisten hermot palavat. Ei mitään järkeä. Olen havainnut tämän hyväksi diiliksi, minä livahdan tien yli ja autojen ei tarvitse pysähtyä.

Jos tie täytyy ylittää painamalla nappia, harkitsen hyvin tarkkaan kannattaako nappia edes painaa. Yleensä kyllä noudatan sääntöjä mutta tämä on melko poikkeuksellinen.

Näytä koko viesti
TV-Viihde ja elokuvat - 29.10.2022 09.34

Tuli eilen subilta TV-ensi-iltana Vault (2019), joka kertoi jostain rosvokoplasta 70-luvun Amerikassa. Kuulemma perustui tositapahtumiin mutta tiedä sitten. Harvoin katselen saati kehun leffoja mutta tämä oli kaikin puolin todella toimiva raina: selkeä juoni, italialaisia mafiosoja, erittäin onnistuneet roolisuoritukset, sopivasti mustaa huumoria ja rivoa kielenkäyttöä, hieman ammuskelua ja ruumiita, sopivasti actionia eikä mitään James Bondia, hyvin tehdyt leikkaukset. Hyvät Uriah Heep -kaltaiset musiikit. Mukava tämmöinen hönössä katseltava viihdyke.

Amerikkalaisesta sarjamurhaajasta kertova Dahmer Netflixissä oli myös oikein mielenkiintoinen minisarja, kun se varsinkin perustui melko paljon tositapahtumiin. Erittäin onnistunut roolisuoritus päähenkilöltä.

 

Näytä koko viesti
Eläköityneen optiospekulantin portfoliosijoitukset - 12.9.2022 04.13

Aki Pyysing kirjoitti:

Tässä hyvin yksinkertaistettunakin pitäisi selvitä, että tilanne on epäselvä. Paitsi että lähtökohtaisesti inflaatiotilanteessa kiinteä omaisuus pärjää käteistä paremmin. Tosin kovassa inflaatiossa oikein kukaan ei varsinaisesti pärjää kuin korkeintaan suhteellisesti.

Vuorensola totesi hyvin jossain kirjoituksessaan, että itseasiassa käteinen on usein hyvä inflaatiosuoja, koska sillä voi ostaa sitten esimerkiksi inflaation takia laskeneita osakkeita hyvällä hinnalla. 😄 Tuo on kyllä ihan totta.

Näytä koko viesti
Entinen meklari tutkimusmatkalla tuntemattomaan - 4.7.2022 02.18

Hienoa että vapaan taiteilijan urasi on lähtenyt hyvin lentoon! Mielenkiintoisia ja maanläheisiä tekstejä tuotat, lueskelen niitä toisinaan vaikken itse treidailekaan. Ja viimeisimpään artikkeliisi liittyen; kirjoittaminen todellakin kannattaa! On lisäksi toden totta yllättävän haastavaa kirjoittaa asioita kaikille ymmärrettävään muotoon mahdollisimman tiiviisti, varsinkin hieman monimutkaisempia asioita, vieläpä niin että se punainen lanka säilyy tekstissä sisältäen sointuvan alun, keskikohdan ja lopetuksen. Itsekin olen pitänyt reilu puoli vuotta blogia ja muutenkin foorumeille kirjoitellut, ja olen tehnyt myös havainnon että kirjoittelu virkistää mieltä kyllä ja on kaikinpuolin kehittävää touhua.

Näytä koko viesti
Entinen meklari tutkimusmatkalla tuntemattomaan - 23.4.2022 06.19

”Oli pelikenttä sitten jazzklubi tai pörssi, nuotteja pitää osata lukea.”

Tuossa voi olla vinha perä. Sanoihan Seppo Saariokin pörssiraamatussaan, että hän voi oman elämänkokemuksen perusteella vahvistaa taitavimmilla sijoittajilla olevan kyvyn kuunnella markkinoiden musiikkia. :-) Pörssin sykkeen aistiminen lienee hänen mukaansa menestyneimpien sijoittajien tärkein ominaisuus.

Näytä koko viesti
Efecte: kasvuhakuisuutta SaaS-bisneksellä - 14.2.2022 09.57

Tilinpäätös tuli jo perjantaina mutta todella nopea päivitys;

10-12/2021
• Kokonaisliikevaihto kasvoi 20 % ja oli 4,9 miljoonaa euroa (4,0)
• SaaS-liikevaihto kasvoi 24 % ja kansainvälinen SaaS-liikevaihto 43 %
• Käyttökate oli 0,1 miljoonaa euroa (0,2) ja liikevoitto 0,0 miljoonaa euroa (0,0)
• Käyttökateprosentti oli 2 % (4 %)
• Palveluliikevaihto kasvoi 21 % vahvasta kysynnästä ja heikosta vertailukaudesta johtuen
• Uuden kumppanuuden myötä Alankomaista tuli Efecten 12. maa
1-12/2021:
• Kokonaisliikevaihto kasvoi 19 % ja oli 17,8 miljoonaa euroa (14,9)
• SaaS-liikevaihto kasvoi 24 % ja kansainvälinen SaaS-liikevaihto 38 %
• Käyttökate oli 0,9 miljoonaa euroa (0,1) ja liikevoitto 0,4 miljoonaa euroa (-0,3)
• Käyttökateprosentti oli 5 % (1 %)
• Liiketoiminnan rahavirta oli 0,8 miljoonaa euroa (2,3) 

Euroopan valloitus näyttää etenevän. Ja hyvin Inderes ennusti vikan kvartaalin olevan heikkokatteisempi, mutta palveluliikevaihdon toipuminen ja varsinkin Kela-diiliin liittynyt palveluliiketoiminta nosti vähän osaltaan kannattavuutta. Yhtiö muuten mainitsi seuraavan kvartaalin olevan taas heikkokatteinen kasvuinvestoinneista johtuen, ja hyvä näin.

Tuosta LTV/CAC -tunnusluvusta kun oli puhetta niin yhtiö oli avannut tätä tunnuslukua hyvin tilinpäätöksessään; Keskimääräinen asiakashankintakustannuksemme (CAC) oli 12 kuukauden liukuvalla ajanjaksolla 82 tuhatta euroa ja uuden hankitun asiakkaan keskimääräinen elinkaaren aikainen tuotto (LTV) 678 tuhatta euroa. Täten LTV/CAC-suhdelukumme oli 8,3. Tämä tarkoittaa sitä, että asiakkaan hankkimiskustannus ansaitaan asiakkaan elinkaaren aikana takaisin 8,3-kertaisesti...

Tuota laskentatapaa avattiin vielä tarkemmin tuosta eteenpäin. Tuo on mielestäni todella oleellinen tunnusluku. Muistan, kun sijoitin Efecteen ensimmäisen kerran hieman ipon jälkeen (salkusta löytyy edelleenkin samat laput) ja funtsin, että mitähän yhden asiakkaan hankkiminen oikein maksaa yhtiölle, kun yhtiö ei tahdo kasvaa kuin vaivoin mutta tappio vain syvenee. Joten on vain oikeus, että yhtiö raportoi näitä lukuja (vaikka nuo voi kuulostaakin hieman jargonilta) ja on hienoa, että tuo suhdeluku on noinkin korkea (tosin juuri nyt ehkä hieman poikkeuksellisen korkea Kela-diilistä johtuen). Jos yhtiö kiinnostaa, lukekaa mielummin tilinpäätös ja sitten vasta analyysit, sillä toimari avaa tilinpäätöksessä muidenkin tunnuslukujen lisäksi yhtiön suoriutumista ja markkinoiden näkymiä jne todella kattavasti.

IT-palvelumarkkinan arvioidaan kasvavan lähiajat 15-20 prosenttia ja IAM-markkinan hieman enemmän, 19-27 (tarkka luku...) prosenttia vuodessa. Välillä mietin, että mitenhän yhtiön kansainvälinen SaaS kasvaa, kun tämä markkina jonain päivänä jäähtyy alta. Tähän nojaten pidän todella oleellisena asiana, että yhtiö kykenee kasvamaan vakavaksi otettavan kokoiseksi nyt kun markkinat vetävät hyvin. Matka siihen pisteeseen ja siitä eteenpäin tuskin on riskitön.

9.3. järjestettävässä pääomamarkkinapäivässä pääsemme kuulemaan lisää Euroopan valloituksesta ja strategiasta.

Näytä koko viesti
Efecte: kasvuhakuisuutta SaaS-bisneksellä - 8.2.2022 12.08

Hienoa (joskin hieman yllättävää laugh) että Aki on nostanut Efecte-ketjun pinnalle. Huomasin myös että Coeus on ottanut vähän näkemystä yhtiöstä. Mitä nyt hyvinkin tiiviisti seurannut Arimatin kommentteja Efectestä on mies ihan mukavasti pallon päällä kyllä yhtiön suhteen, ainakin kymmenen kertaa meikäläistä enemmän.

Missään nimessä pelkkä SaaS ei tarkoita että sijoitus on hyvä tai että yhtiöllä on tulevaisuus turvattu. Olen pyrkinyt seuraamaan mahdollisimman objektiivisesti yhtiön porskuttamista ja ollut tarkkana löytyykö tarinasta säröjä tai pitäisikö huolestua jostain. Ainakaan tällä hetkellä en ole kovin huolissani. Yhtiö on onnistunut rakentamaan menestyksekkäästi partneriverkostoa pitkin Eurooppaa ja tämä on vaikuttanut ihan hyvältä liikkeeltä, ja asiakastyytyväisyydet sekä johdon kommentit ovat kerta toisensa jälkeen olleet hyviä. Yhtiöstä on tullut myös kassavirtapositiivinen ja aluksi ehkä turhan ohuehko nettokassa on ruvennut myös pullistumaan kivasti, korollista velkaa ei löydy. Ehkä eniten olen huolissani siitä, miten esimerkiksi yhtiön massiivinen muutaman kymmenen hengen tuotekehitystiimi pysyy isojen jättien perässä, joilla tuotekehityksessä tuhansia henkilöitä. Tällä alalla tuotteiden jatkuva kehittäminen on elinehto. Yhtiön on pitänyt panostaa tuotekehityksen lisäksi myös paljon myyntiin, joka on ihan luonnollista koska ei sitä rahaa muuten valu yhtiöön sisälle (jota voi allokoida sitten tuotekehitykseen jne.) jos ei kukaan asiakas valitse Efecteä. Muutenkin Niilo on maininnut, että he ovat jääneet kilpailutuksissa usein varjoon pienen koonsa vuoksi. On vaikea erottua verisellä kilpailukentällä hyttysen kokoisena, joten yhtiön menestys nojaa hyvin paljon "Eurooppalaiseen vaihtoehtoon". Tämä havainnollistanee sen, miksi en itse kannata kannattavuuden priorisoimista saatika osinkoja, ja onneksi yhtiön johto on tässä asiassa samaa mieltä. Ei ole mieltä omistaa yhtiötä, jonka johdon kanssa olisi voimakkaasti eri mieltä asioista.

Kannattavuudesta puheen ollen Inderes ennustaa Q4:n olleen jopa tappiollinen (mutta koko vuoden voitollinen). Hyvin yllättävää, sillä yhtiö on ollut varmaan viimeiset 5 kvartaalia liikevoittopositiivinen. No, perjantaina ollaan viisaampia.

Uutta partneria, tällä kertaa Ruotsista
Efecte boosts the Swedish markets by announcing a partnership with Synerity

 

Näytä koko viesti