Olet täällä

NoHo Partners ent. Restamax - 5.2.2020 09.22

Jep!! Olen jokusen kerran käynyt tässä Nohon rafloissa viime aikoina Tampereen seudulla. Voi olla toki silkkaa sattumaa, mutta jokainen ruokakerta on ollut nyt jonkinnäköinen pettymys. Ruoka on välttävää tai ok ja tarjoilijat ei näytä viihtyvän. Siinä rupee väkisinkin miettiin että mikähän tuolla kulissien takana on oikeen homman nimi. Voi olla vähän höveliä tyrmätä osake näiden kokemusten takia mutta minkäs teet kun mielikuva on semmoinen kun se on?

Näytä koko viesti
Ennustukset tulevalle vuodelle - 10.12.2019 11.52

Hyvä ja ajankohtainen kolumni Akilta. Olen itse niin surkimus näiden verohommien kanssa että tämmöisten tekstien lukeminen ei koskaan pahaa tee. Just ja just ymmärrän että jos on vuodessa hyviä voittoja kotiuttanut kannattaa varautua jonkinmoisiin mätkyihin ellei siivoa salkkua turskista vastapainoksi.

Mielestäni on ihan hyvä välillä vilkaista miten on salkun historiallinen kehitys sujunut. Tälläin vuoden lopulla voi olla hyvä muistisääntö katsella kuluneen vuoden käppyröitä mutta itse arvioin oman salkun kehitystä epäsäännöllisesti kyllä pitkin vuotta. Miksi? Koska jos salkun kehitys ei vuodesta toiseen kertakaikkiaan tyydytä, asialle tarttis tehrä jotain, Maunon sanoin. Jos taas salkun tuottoon on tyytyväinen, siitä voi päätellä että jotain on tehnyt oikeinkin ja pitäiskö samalla tyylillä yrittää jatkaa eteenpäin? Tiedän että vuosi on kuin askel maratonissa mutta kyllä lyhyen aikavälin tuotollakin on itselleni merkitystä. Ikäväähän se olisi vain painaa menemään eteenpäin katsomatta yhtään mitä on saanut aikaiseksi salkkunsa syövereissä. Ammattijoittajat hahmottavat toki varmaan kokoajan missä missään kehityksen suhteen ja rationaalinen sijoittaja käy läpi aina erikseen jokaisen miinaan astumisen ja tietenkin onnistumiset sekä oppii niistä.

Eihän siinä ole mitään mieltä että ihaillaan käppyröitä joka viikko eikä keskitytä tulevaisuuteen. Mutta itse ainakin arvioin mennyttä vuotta aina vuoden lopulla, saa vähän hahmotusta missä mennään ja miten se vuosi menikään. Ja enkä pidä elämää niin vakavana; jos kulunut vuosi on ollut todella hyvä (niinkuin varmasti monella on tämä vuosi ollut), miksei saisi ihailla tuottojansa edes hetken verran, hengähtää hetkeksi ja olla iloinen omista osakepoiminnoistaan? Vaikka tietäisi että messevät tuotot voikin olla osin Rouva Fortunan aikaansaannoksia. 

Näytä koko viesti
Inderes - 11.11.2019 03.45

Näitä asioita voi hyvin kysyä analyytikoilta myös suoraan, esim Inderesin foorumin kautta. Ihmisiä hekin vain ovat. Jos jokin asia epäilyttää analyysin/tavoitehinnan taustalta, ehkä parhaimman tai selkeimmän vastauksen kysymyksiin saa itse analyytikoilta.

"Koska analyysitalo ei voi kuitenkaan sanoa "muutimme suositustamme koska pörssikurssi nousi / laski"  pitää siihen jotain selitystä keksiä, vaikka yhtiön liiketoiminnassa ei mitään muutosta olisikaan tapahtunut."

Väärin. Tottakai Inderes voi muuttaa suositustaan pelkästään kurssin laskun/nousun takia. Titanium: "Kurssinousu korjasi valuaation neutraaliksi". Metsä: "Kurssilasku tarjoaa ostopaikan" etc. Olihan Inderes esim Orionin kohdalla pitkään, sitkeästi negatiivisella suosituksella kun kurssi vain kohosi, eikä lähtenyt "peesaamaan" markkinaa. No, kaikki varmaan tietää lopun. Lisäksi täytyy muistaa mikä tavoitehinta edes on, se on se hinta minkä osakkeen hinnan analyytikko uskoi olevan 12kk tähtäimellä.

Asioita saa ja pitääkin kyseenalaistaa jos siltä tuntuu, ja jos tosiaan epäilyttää jokin asia, voi piikitteleminen ja kysely tuoda vastauksia. Tuskin asioiden olettaminen on mikään paras ratkaisu. Itse kyllä henk.koht olen saanut luottamuksen ko analyysitalolta. Se ei tarkoita kuitenkaan sitä etteikö omaa järkeä saisi käyttää.

Näytä koko viesti
Vincit Group Oyj - 21.10.2019 09.00

lee2sos kirjoitti:

Jos olen vielä keväällä omistajana niin pitää käydä Tampereella yhtiökokouksessa kysymässä näistä. Yleisesti raportointi näistä tuoteprojekteista voisi olla esimerkiksi osareissa läpinäkyvämpää kuin nyt. Paljonko mihinkin projektiin on poltettu rahaa ja mitä on tehty.

Luulen ettei eri tuoteprojektien kuluja kirjata kauheesti erikseen vaan ne lyödään kaikki samalle riville, mikä koostunee pitkälti henkilöstökuluista. Yleensäkin aika nihkeesti tuntuu pienetkin yritykset ilmoittelevan eriteltynä mihin kaikkeen se raha on mennyt varsinaisesti (nykyisten tuotteiden kehittämiseen/tuleviin tuotteisiin/markkinointi jne). Varsinkin projektikohtaisesti. Koskaan ei voi tosin liikaa olla läpinäkyvyyttä. Katsotaan olisiko tämän vuoden tilinpäätös ja toimintakertomus kuinka kattava. Yhtiökokouksessa voi tosiaankin kysellä niinkuin mainitsit :) 

Näytä koko viesti
Vincit Group Oyj - 19.10.2019 06.33

Hienoa että Mäkinenkin hypännyt Vincitin kyytiin. Itsellä tätä ollut pienehkö positio jo jonkunaikaa mutta kurssin roikahdettua on positio pienentynyt entisestään. Lisäostoja en ole uskaltanut tehdä; ehkä sitten voisin harkita kun saadaan vähän tuulta tuotteiden siipien alle ja vähän pakkaa selkiytettyä.

Yhtiö ja toimiala yleensä on vähän semmoista harmaata aluetta minulle joten ehdottomasti kommentteja yhtiöstä ja varsinkin tästä tuoteliiketoiminnasta!

Vincit solmi hiljattain Atrian kanssa 10 vuoden sopimuksen. Atria ottaa Eamin käyttöön. Kun kyse on puhtaasta SaaS-toimituksesta, miksi on ilmoitettu sopimuksen kestoksi 10v? Onko tämä vain joku muodollinen asia tai joku velvoite ilmoittaa sopimuksen kesto kun semmoinen tehdään. Valaiskaa jos tiedätte paremmin.

Hyvää pohdintaa lee2sos:lta. Olen kans miettinyt Eamin asiakaslähtöisyyttä. Ilmeisesti Eam täytyy räätälöidä jokaiselle asiakkaalle erikseen? Tämä saattaa hankaloittaa erpin myymistä koska järjestelmää ei olla räätälöity esim tietylle segmentille/toimialalle/asiakaskunnalle (vrt. esim Admicomin Adminettiä mikä suunnattu hyvinkin kapealle toimialalle valmiina pakettina. Toimialan kapeus voi herättää kysymyksiä mutta tuote myy kuin häkä). OK Adminetin asiakkaat varmasti myös keskimäärin huomattavasti pienempiä kuin Eamin, eli siinäkin mielessä Eamia varmaan hankalaa myydä ihan liukuhihnalta, jos asiakkaat eivät ole mitään pienyrityksiä. Myöskin Eamin räätälöinti asiakkalle erikseen varmasti syö resursseja ja rahaa. Sitten miten valmis tämä Eam on tällä hetkellä? Täytyykö vielä muokkailla ja fiksailla softaa? Voisin kuvitella että ne käytännön ongelmat ilmenee vasta kun softa on ollut muutamalla asiakkaalla hetken käytössä?

Mutta jos tästä Eamista tai muista tuotteista saataisiin jonkinlaista tukijalkaa yhtiön liiketoimintaa, niin hyvä hyvä. Tämä ei mitenkään yksinkertaista ole, tähän tuoteliiketoimintaan voi todellakin laittaa rahaa palaan niin paljon kuin haluaa eikä se siltikään välttämättä tuota toivottuja tuloksia. Luulen kyllä että yhtiö tiedostaa tämän kyllä varsin hyvin. Arvostuksesta sen verran että hankala tälle tuoteliiketoiminnalle on mitään realistista arvoa määrittää. Niin se tosin näyttää olevan myös markkinoillekin hankalaa, niin tai näin, kovaa suurta painoarvoa markkinat eivät tuotteille ja niiden potentiaalille anna.

En ole alan ammattilainen, kommentoikaa ja korjailkaa ajatuksiani!

Näytä koko viesti
Sijoitustiedon kirjakerho - 8.9.2019 09.09

Astrix kirjoitti:

Onko kukaan jo sattunut lukemaan Oksaharju & Co uusinta opusta Pikkuguru - näin löydät tulevaisuuden tähdet? https://blogi.nordnet.fi/uutuuskirja-pikkuguru-on-nyt-ennakkotilattavissa-nordnetista/

Eritoten kiinnostaisi mitä yhtiöitä kirjassa ollaan avattu. Jos joku on kerinnyt jo lukemaan, vinkkaa ihmeessä mimmoinen oli! Tässä olisi Akille kolumnin aihetta, jos Aki aikoo kirjan lukaista. Olisi sikäli kiva lukea se kirja tuoreeltaan kun olisi kaikki esille otetut faktat ja luvutkin ajantasalla. Saattaa olla, että menen kauppaan tutkimaan kirjaa ja mahdollisesti sitten ostan sen, kun se kauppoihin ilmestyy.

Luin tänään, arvio huomenna.

Hah hyvä, hienoa =D kyllä tämä kirja lähtee nyt meikäläisellä ostoskoriin.

Näytä koko viesti
Sijoitustiedon kirjakerho - 6.9.2019 08.29

Tilasin kirjan ennakkoon, mutta ei ole näkynyt. Toimitus luvattiin elo-syyskuun vaihteeseen, joten toivottavasti perillä viimeistään perjantaille. Kirjassa pitäisi olla mm Jarkko Ahon kommentteja Exel compositesista, joita lukisin mielelläni.

Tuliko kirja? ::) kävin muistaakseni viime viikolla Kirjakaupasta katseleen, ei ollut sinne tullut. Huhujen mukaan tässä kuussa tulisi kauppoihin. Täytyy mennä tässä joku päivä uudestaan tsekkaan jos satun esim Ideaparkissa käymään. 

Näytä koko viesti
Sijoitustiedon kirjakerho - 6.8.2019 10.08

Onko kukaan jo sattunut lukemaan Oksaharju & Co uusinta opusta Pikkuguru - näin löydät tulevaisuuden tähdet? https://blogi.nordnet.fi/uutuuskirja-pikkuguru-on-nyt-ennakkotilattavissa-nordnetista/

Eritoten kiinnostaisi mitä yhtiöitä kirjassa ollaan avattu. Jos joku on kerinnyt jo lukemaan, vinkkaa ihmeessä mimmoinen oli! Tässä olisi Akille kolumnin aihetta, jos Aki aikoo kirjan lukaista. Olisi sikäli kiva lukea se kirja tuoreeltaan kun olisi kaikki esille otetut faktat ja luvutkin ajantasalla. Saattaa olla, että menen kauppaan tutkimaan kirjaa ja mahdollisesti sitten ostan sen, kun se kauppoihin ilmestyy.

Näytä koko viesti
Efecte: kasvuhakuisuutta SaaS-bisneksellä - 6.8.2019 09.58

Efecte solminut asiakassopimuksen Hotelplan Groupin kanssa https://article.efecte.com/news/fi/sveitsil%C3%A4inen-matkailualan-j%C3%...

Hotelplan ottaa käyttöön Efecten palvelunhallintajärjestelmän.

Efecte on antanut aiemmin ohjeistuksen tälle vuodelle: Vuonna 2019 SaaS-liikevaihdon odotetaan kasvavan yli 20% ja kannattavuuden parantuvan vertailukaudesta.

Viime vuosi oli tosiaan vähän nihkeä kasvun osalta, ja varsinkin Saksan markkinoilta ollaan odotettu tuulta siipien alle. Tämä sopimus ainakin osittain vahvistaa Efecten omaavan tuotteissaan kilpailukykyä. 21.8. yhtiö julkistaa osarin, katsotaan mitä sillon yhtiöllä on kerrottavaa.

Onko täällä muita Efecteen sijoittaneita ja/tai perehtyneitä?

Näytä koko viesti
Fellow Finance - 6.8.2019 09.48

Onko nämä pankkien vakuudettomat kulutusluotot tuorekin ilmiö? Mitenköhän helposti normi kivijalkapankista saa nostettua vakuudetonta lainaa? Saattaahan se olla, että pankit eivät kovin helpolla myönnä vakuudettomia lainoja, mikä antaa hyvää markkinarakoa Fellowille. Mutta sanomattakin on selvää, että kilpailu kiristyy tulevaisuudessa, kun kivijalkapankitkin rupeavat vastaamaan alan murrokseen. Saa nähdä, miten käy.

Fellowin mukaan niiden palvelusta lainaa hakeneiden suomalaisten lainansaajista noin joka toisella on asuntolaina. Mitä tämä tarkoittaa? Heille on myönnetty iso asuntolaina pankista. Miksei he eivät saa/ole hakenut pienempää kulutusluottoa samasta pankista? Ehkä vastaus löytyy sieltä Fellowin ketteryydestä ja nopeudesta, mihin lainanhakijan pankki ei ole taipunut, tai sitten kyseinen pankki pihtaa kulutusluoton antamisen kanssa tms.

Fellow itse sanoo kilpailevansa perinteisten pankkien kanssa nopeudella ja asiakasystävällisyydellä. Itsekin olen kokeillut Fellowin lainanhakuprosessia. Näppärä ja nopea se kieltämättä oli. Ajattelin kans saavani muutaman tonnin lainan >>helposti>>, mutta eihän ne myöntänyt edes koko haettavaa lainasummaa, tonnin otti pois myönnettävästä summasta. Sitä en muista monta tähteä luottoluokitukseni sai. Kyllä minä ainakin luotan Fellowin lainaseulaan melko hyvin. He itsekin tietävät, että luotettava/toimiva lainaseula on edellytys saada luottamus lainasijoittajilta. Jos sivustolla on lainasijottajilla tapana saada salkkuunsa kestämätön määrä luottotappioita ja sijoittajilta katoaa luottamus palveluun, yhtiön kasvutarina tyssää helposti siihen.

Näytä koko viesti