Olet täällä

Astrix

Astrix

  • Liittynyt 25.7.2018
  • 5 viestiä
  • 0 aloitettua ketjua

Viimeisimmät viestit

Admicom - 31.8.2018 21.16

Admicomin kurssi on tosiaan noussut varsinkin viime viikkojen/kuukausin ajan (kuvastaa kieltämättä hyvin ilmapalloa joka on päässyt lapselta karkuun =D ). Tämän hetken p/e kerroin (2018e) huitelee jo jossain 30x. Onhan se minullekin ollut ilo olla yhtiön kyydissä koko pörssitaipaleen ajan, mutta jos kurssi jatkuvasti osoittaa koilliseen, on aina syytä olla tietenkin varuillaan. En osaa sanoa, onko osakkeessa minkäänlaista turvamarginaalia juuri nyt, vaikka laskeehan ne kertoimet tuloksen noustessa. Suurin riski osakekurssille voikin olla osakemarkkinoiden yleinen lasku, mikä varmasti tuntuu myös Admicomin osakkeessa. Yleensäkin, jos kurssit laskee markkinoilla rajusti, saattaa tämmöisistä pienistäkin, hyvin hinnoitelluista kasvuyhtiöistä lähteä isokin siivu markkina-arvosta. Tämä saattaa vain usein tarjota ostonpaikkoja, riippuen toki tilanteesta ja yhtöistä. Pidän todennäköisenä, että mikäli Admicomin osaketta saa jostain syystä, tilanteesta riippuen, tuntuvasti halvemmalla haalittua, saatan ehkä ostaa lisää.

Admicom - 31.8.2018 21.05

Ylläolevassa tekstissä ihan mahdollisia riskitekijöitä, joskin myös mielestäni melko epätodennäköisiä. Admicomin liiketoiminnassa kiehtoo se, että yhtiön asiakasvaihtuvuus on hyvin pientä, eli kun Admicom saa itselleen uuden asiakkaan, on sillä (asiakkaalla) hyvin suuri kynnys vaihtaa palvelutarjoajaa. Tämä antaa Admicomille hyvin suojaa mahdollisesti uusilta kilpailijoilta. Yhtiö on myös erikoistunut tietylle kohdemarkkinalle ja kasvaa tällä markkinalla kokoajan, mikä tekee markkinaympäristöstä kokoajan entistä ei-houkuttelevamman kilpailijoille. 

Tossa ylläolevassa Hynägranden tekstissä 2. riskiskenaario voisi olla mielestäni esim. epäonnistuminen laajentuessaan uusille kohdemarkkinoille ja/tai kansainvälistymisessä. Admicomin nykyinen kohdemarkkina on tosin tällä hetkellä melko rajallinen, joten kolikossa on kaksi puolta; ollaan erikoistuttu tietylle kohdemarkkinalle ja ollaan siinä vahvoja, mutta oma kohdemarkkina ja kotimaan markkinaympäristö on vain rajattu. Ongelma korjaantuisi tuotteiden ja markkinaympäristön laajentumisella, joka tietenkin lisää riskiä aina. Ei ole kuitenkaan mielestäni syytä pelätä Admicomin johdon tekevän mitään radikaaleja virheitä tulevaisuudessa, kun tarkastellaan track-recordia ja yhtiön alkuvaiheessa oman pilvipohjaisen tuotteen huolellista ja kärsivällistä kehittämistä. Olen optimistinen siitä, että yhtiö päätyy ihan hyviin päätöksiin tulevaisuudessa näiden mahdollisten laajentumisien suhteen. 

Tokmanni - 10.8.2018 21.40

Ostin vähän Tokmannia varmaan joskus 2016 vuoden loppupaikkeilla ja viime kesänä kun kurssi dippaili siinä. Tässä matkan aikana on monesti tullut mietittyä mitä sitä nyt omistikaan ja mites tästä eteenpäin.

Muistan kun kurssi rallatteli onnellisesti kohti koillista pari vuotta sitten, kunnes koitti sitten kylmä kevät ja tulokset roikahti siinä. Käsittääkseni yhtiöllä ei silti hullummin mene, uusia liikkeitä avautuu ja uudistetaan - mikä on sujunut aika hyvin tähän asti, tase on ihan hyvällä mallillaan, uudet liikkeet saavuttavat suhteellisen nopeasti kannattavuuden sekä tuotevalikoimaan on varmasti panostettu entistä enemmän. 

Tokmannilla ei varsinaisesti mitään vallihautaa taida olla kaivettuna. Mielestäni Tokmannin "kilpailuedut" olisivat uusien myymälöiden sijoittaminen alueelle, missä ei ole kilpailua. Tässä tapauksessa saisi toki olla varovainen, ettei alue ole autioitumassa. Lisäksi jos Tokmanni keskittyisi olemaan paras tarjoamaan jotakin tiettyä tuotevalikoimaa (esim vaikka piha ja puutarha), voisi se olla yksi etu kilpailijoihin nähden. Tokmanniin brändinä en kauheasti nojautuisi. Tokmannin johto taitaa olla ihan ajantasalla ja uskon kyllä, että Tokmanni pysyy pinnalla varmasti vaikka Amazonit ja kaupan murros ja kylmät keväät ahdisteleekin aina välillä.

Kysyin vaimoltani ihan ohimennen muutaman kysymyksen. Kehotin häntä vastaamaan niin pian kun mahdollista. Kysyin kysymykset pitkälti improvisoiden:
-Mistä menisit ensimmäisenä ostamaan puutarhatuotteita? -Honkkari
-Mistä ostaisit sisustustavaroita? -Prisma
-Mistä ostaisit paljon limonadia niin halvalla kun mahdollista? -Lidl
-Mistä ostasit autoon osia? -Motonet
-Jos antaisin sinulle rahaa ja pyytäisin ostamaan minulle uuden porakoneen, minne suuntaisisit? -K-rauta

Ei hullumpia vastauksia. Itseasiassa olisin pitkälti vastannut myös ko. kysymyksiin samoin vastauksin. Tämä oli tavallinen gallup suomalaiselle kuluttajalle. 

 

Myin tänään Tokmannini pois. Mielestäni Tokmanni ei ole mitenkään kilpailijoiden yläpuolella ainakaan merkittävästi eikä isossa kuvassa. Tuskin silti kokonaan katoaa suomalaisesta katukuvasta. Mutta myyntipäätökseen silti tulin, hetken sitä tässä ollaan kyllä puntaroitukin.

Nokia - 26.7.2018 10.33

Aika lähelle meni Juha.

Itse ostin hieman Nokiaa sen kevään -18% laskun jälkeen. En ole kevennellyt yhtään sen jälkeen. 

Eiköhän tässä kyydissä vielä mennä. Saa kyllä hatusta kiinni pitää.

Sanoma - 25.7.2018 22.14

Mitäs olitte mieltä uusimmasta osarista? Tällä hetkellä vaikuttaa varsin houkuttelevalta, varsinkin tämänpäiväisen melkein -9% dipin jälkeen!? Eilen osaripäivänä osake oli jopa muutaman pinnan nousu-uralla.

Osari vaikutti mielestäni jopa varsin hyvältä. Mistähän moinen lasku?

PS. ensimmäinen kommenttini :) tänään tein tosiaan tunnuksen tänne, sivusto on kyllä muuten tuttu.