Olet täällä

Efecte: kasvuhakuisuutta SaaS-bisneksellä - 29.4.2021 01.37

Q1 liiketoimintakatsaus. Hyvältähän se näyttää

https://otp.tools.investis.com/clients/fi/efecte2/omx/omx-story.aspx?cid=2334&newsid=72553&culture=fi-FI

Efecte Oyj:n liiketoimintakatsaus 1-3/2021 – 26 %:n SaaS-kasvu ja positiivinen liiketulos

1-3/2021:

 • SaaS-liikevaihto kasvoi 26 % ja kansainvälinen SaaS-liikevaihto 46 %
 • Käyttökate oli 0,2 miljoonaa euroa (-0,3) ja liikevoitto 0,1 miljoonaa euroa (-0,4)
 • Käyttökateprosentti parani -8 %:sta 4 %:iin
 • Kansainvälisen laajentumisemme toinen vaihe edistyi, mukaan lukien ensimmäinen pilottitilaus uusilta markkina-alueilta
 • Palveluiden liikevaihto kasvoi 2 % katkaisten edellisten neljännesten laskevan trendin
   

Ohjeistus vuodelle 2021 (ei muutoksia)

SaaS-liikevaihdon odotetaan kasvavan 20-24 % ja käyttökateprosentin olevan 1-4 %.

 

eiköhän tämä ole jo voitollinen firma. Ei muuten mikään osinkosijoittajien unelma, sillä yhtiö sanoo investoivansa edelleen pitkän aikavälin kasvuun lyhyen aikavälin kannattavuuteen keskittymisen sijaan, ja 6,5meur noussutta käteiskassaa voidaan käyttää tähän apuna. En pistä pahakseen!

Näytä koko viesti
Harvia - 19.4.2021 10.47

Minä ostin tätä @40,2 ja nostin 5,5€ keskihintaa rivakasti. Kyky nostaa keskihintaa on nimittäin hyve.

Päätin että jos alle p/e 30 saan tätä 2021 ennusteilla se riittää ja silloin osake on hyvän hintainen minulle. Julistin jatkuvasti Harvian poikkeuksellisen kasvun viimeisen vuoden ajalta ja positiivisten yllätysten sarjan koronan piikkiin mutta kyllä nyt se on todettava että tässä on firma ja "koronaselitykset" ei enää riitä. Tätä ei missään nimessä pitäisi ollakaan myynnissä millään p/e 20 ainakaan minun mielestäni. Tottakai tämä osake voi palauttaa sijoittajat maan pinnalle aikaistetun kysynnän jälkeen mutta kertokaa minulle missä olisi riskitöntä tuottoa tarjolla.

Näytä koko viesti
Harvia - 17.4.2021 08.38

Onhan tämä Helsingin pörssin kärkiyhtiö tällä hetkellä. Mikä firma kasvattaa voittoa satoja prosentteja kvartaalilla? Kiukaita on ehkä ollut helppo myydä korona-aikana kuin viinaa monopoliasemassa suomalaisille mutta propsit johdolle ja henkilöstölle että on osannut vastata kysyntään ja vastata täysillä hyvinvoinnin kasvaviin trendeihin.

KPV kirjoitti:

Onko tässä kasessa hahmoteltu miten noita kasvun rajoja ja mahdollista tulevaisuuden skaalautumista?

Minä en osaa sanoa yhtään, missä menee kasvun rajat tällä hetkellä. Minä vain omistan tätä. Jos joku niin alias saunamajuri eli Saapasjalkakissa inderesfoorumilta osaisi vastata tämmöisiin. Hänen targetit on muutenkin osunut kymmenen kertaa lähemmäs kerta toisensa jälkeen kuin Kajaanin. Saunominen tuntuu nyt lyövän läpi joka maassa missä Harvia operoi. Toki tässä piilee se uhka (kuten aina) että sijoittajat äkkiä yliarvioivat aikaistetun kysynnän. Mutta jos saunomisen trendi lisääntyy jatkuvasti ja yhtiö etunenässä vastaamassa tähän niin vaikea se täys potentiaali on arvioida. Se on varma että mikään p/e 15...20 firma tämä ei ole ja ei olisi pitänyt ikinä ollakaan. Tämä on oikeasti ollut kokoajan ostohinnoissa meidän silmien edessä koko pörssissä olemisen ajan. Helppo nyt todeta mutta listautuminen toteutui kyllä ihan täysin absurdilla, naurettavalla valuaatiolla.

 

Näytä koko viesti
Harvia - 16.4.2021 08.38

Hei unohtakaa ne kiinteistöt ja kattokaa nyt tätä firmaa. Inderesin foorumilta poimittua mutta varmaan kiinnostaa täälläkin.

https://newsclient.omxgroup.com/cdsPublic/viewDisclosure.action?disclosureId=1015850&lang=fi

 • Liikevaihto kasvoi 94 prosenttia noin 39,6 miljoonaan euroon (20,4)
 • Orgaanisen liikevaihdon kasvu ajanjaksolla oli 62 prosenttia (EOS-yhtiöt konsolidoitiin 1.5.2020 alkaen)
 • Liiketulos kasvoi noin 11,0 miljoonaan euroon (3,1)
 • Oikaistu liiketulos kasvoi noin 11,1 miljoonaan euroon (4,2)

Ei muuta, hyvää perjantaita!

Näytä koko viesti
Eläköityneen optiospekulantin portfoliosijoitukset - 8.4.2021 11.16

Hyvä vastaus. Ajattelin lyöväni luun kurkkuun vetoomalla Manuun mutta olin väärässä, tunnet näköjään Manun vielä paremmin. Jos joku kannattaa uskonnonvapautta eikä yritä käännyttää ketään uskoon tai pois uskosta, se riittää, oli henkilö sitten ateisti tai uskovainen. Onko minulle usko tärkeä asia? Totta hitossa, mutta kannatan silti uskonnonvapautta.

Asiasta kukkaruukkuun. Tuosta saliharjoittelusta sen verran että oletko perehtynyt kahvakuulaan? En voi kuin suositella. Ehkä näppärin harjoitteluväline mitä ihminen on keksinyt. Yhden semmosen hommaa olohuoneen nurkkaan ja tekee esim viisi kyykkyä tai viisi turkkilaista ylösnousua aina salilta tulon jälkeen tai miksei joka päivä, niin et tule elämäsi aikana fyysisen terveyden puolesta päätymään kenenkään hoidettavaksi, ellet telo kuulalla itseäsi. Toki reenaaminen kannattaa salilla pitää pääosin jos siellä saa buustia tekemiseen enemmän. 

Näytä koko viesti
Eläköityneen optiospekulantin portfoliosijoitukset - 8.4.2021 09.10

Aki Pyysing kirjoitti:

Silti lopettaisin (jos voisin) Suomessa tunnustuksellisen uskonnonopetuksen peruskoulusta kannattamattomana.

On hämmentävää mimmoinen myräkkä täällä ollaan käyty jonkun uskonnon takia. Uskovainen tai ei, ainakin se herättää keskustelua ja menee ihmisten tunteisiin. Olen aina ajatellut, että sataprosenttinen ateisti ei edes jaksaisi vääntää tämmöisestä, koska miksi väitellä asiasta mitä ei ole olemassa? Paheksunta kumpaan suuntaan tahansa on vähän hassua, kai sitä saa uskoa mihin haluaa tai olla uskomatta.
 

Mutta en halua sekaantua tuohon keskuteluun, ja pidän mielipiteeni Jumalasta itelläni. Akilta sen sijaan haluan yhden asian kuulla koska kissa on kerta nostettu pöydälle. Vaikuttaa, että arvioit ihmisiä ja esim poliitikkoja uskonnon perusteella. Tiedän, että fanitat Mauno Koivistoa. Niin minäkin. Mitä mieltä olet Koiviston uskosta Jumalaan ja hänen suhtautumisesta ateisteihin? Hänhän itse sanoo vihaavansa ateisteja, koska ”koska he haluavat itse tulla jumaliksi ja luulevat ymmärtävänsä asioita, joita kukaan ei ymmärrä”. (Todella hyvin sanottu...). Tekeekö tämä Koivistosta huonomman ihmisen? Meneekö Koivisto muiden "hönöjen" uskovaisten poliitikkojen kans samaan laatikkoon? Mielestäni Koivisto oli viisas mies, muunmuassa juuri hänen uskonsa takia ja sen takia, miten hän suhtautui ateisteihin. Vaikka vihaaminen onkin vähän ehkä yliampuva sana.

Näytä koko viesti
TV-Viihde ja elokuvat - 27.3.2021 06.01

Joo, Exitin toinen kausi oli myös hyvä; ekan kauden normimeininkiä, impulsiivisuutta ja seksikkäitä kohtauksia mutta myös jännittäviä sekä hieman yllättäviä juonenkäänteitä. Oli välillä niin stimuloivaa menoa että meinas illalla katsoessa uni lähtee silmistä. Loppui osittain vähän ehkä hassusti, tuleeko sieltä vielä kolmas kausi...? Mutta joo. Jos tykkäsit ekasta kaudesta, rakastat toista kautta. Mukava hetkellinen piriste elämään, like it!

Näytä koko viesti
Efecte: kasvuhakuisuutta SaaS-bisneksellä - 27.2.2021 09.08

Välillä olen kuullut kritiikkiä että pelkkä SaaS ei ole syy ostaa osaketta. No ei tietenkään. Joskus tuli kuultua ajatusta ja pyöriteltyä itsekin että tuoko nämä Efecten ratkaisut mitään lisäarvoa asiakkaille. En enää ole epäillyt Efecten tuotteiden tarpeellisuutta tai yleensäkään pilvipohjaisten palvelun/identiteetinhallinan ratkaisujen tarpeellisuutta. Monella isommalla yrityksellä on tätä nykyä vähintään jokin ITSM tai muu työkalu millä hallita monimutkaisia it-prosesseja. Yleensä ei ole kyse siitä, onko tarvetta, vaan siitä, kuinka ja millä työkaluilla tarve täytetään.

Tässä casessa paljastuu taas tämä ihmeellinen ilmiö, että markkina-arvon tuplattua tai triplattua, tai kasvettua yleensä voimakkaasti, se on silloin vasta suuren yleisön ja joskus jopa analyytikoidenkin suosiosssa. Sikäli siihen liittyy ihan ymmärrettäviä ja luonnollisia syitä. Ihmiset alkavat usein silloin vasta sijoittaa yhtiöön, kun yhtiö on kerännyt ansaittua luottamusta sijoittajilta. Usein se onkin viisasta sijoittaa yhtiöön vasta, kun todisteita kääneestä on riittävästi ja riskiprofiili on laskenut, vaikka se vääjäämättä tarkoittaakin hieman isomman hinnan maksamista. Olihan Talenomikin oikeassa epäonnistujan valossa listautuessaan. Kun yhtiö oli todistanut automatisoidun kirjanpitoprosessien toimivuuden, oli osake noussut jo satoja prosentteja. Mutta mielummin hyppää kyytiin myöhään kuin ei milloinkaan. Toki ennen suuren yleisön huomiota voi myös ostaa paremmalla hinnalla, mutta se vaatii usein hieman enemmän töitä ja joskus jopa vähän onnea.

Efectestä voin rehellisesti sanoa että pidin tätä itsekin paljon houkuttelevampana 4 euron kieppeillä markkina-arvon pyöriessä hädin tuskin parinkympin miljoonan kieppeillä, vaikka yhtiön tarina olikin hieman epävarma silloin. Efecten ratkaisut kuitenkin toimivat jo silloin, yhtiö oli markkinajohtaja Suomessa, kassassa oli rahaa, velaton yhtiö, positiivinen kassavirta jne jne. Mielestäni todella vaatimaton downside siinä kohtaa. Nyt markkina-arvo lähentelee melkein sataa miljoonaa, ev/s on viiden hujakoilla ja verrokkien arvostuksia on vähän kiritty kiinni, en olekaan enää ihan varma tuosta arvostuksesta. Yhtiö ei kuitenkaan mikään superkasvaja tosiaan ole ja muskelit ovat vaatimattomat verrattuna suuriin kilpaijoihin. Tämä on mielestäni suuri riski. Servicenow ja monet muut ovat paljon isompia kuin Efecte, heillä on palkkalistoilla tuhansia-kymmeniätuhansia työntekijöitä, he pystyvät investoimaan kasvuun ja tuotekehitykseen ihan eri mittakaavoilla joka johtaa markkina-aseman vahvistumiseen, joka johtaa kasvuun, joka johtaa kassavirtaan, jolla voidaan taas investoida. Pricen laki! Matteus-vaikutus! Miten Efecte aikoo tosissaan pärjätä, jolla on tosiaan joku 30 henkilöä tuotekehityksessä? Luotettavalla toimitusjohtajalla? Tätä tulee kyllä mietittyä.

Näytä koko viesti
Efecte: kasvuhakuisuutta SaaS-bisneksellä - 26.2.2021 02.24

Noniin aika tilinpäätöksen, tosin hieman viiveellä. Lyhyesti: hyvä lopetus vuodelle ja tulevaisuus näyttää myös hyvältä!
https://investors.efecte.com/sites/default/files/Efecte%20tilinp%C3%A4%C3%A4t%C3%B6stiedote%202020.pdf

1-12/2020:
SaaS-liikevaihto kasvoi 24 % ja kansainvälinen SaaS-liikevaihto 63 %
Käyttökate oli 0,1 miljoonaa euroa (-1,0) ja liikevoitto -0,3 miljoonaa euroa (-1,4)
Liikevoittoprosentti parani -10 %:sta -2 %:iin
2,3 miljoonan euron positiivinen kassavirta (-0.3)

PITKÄN AJAN TALOUDELLISET TAVOITTEET
Efecten tavoitteena on yli 20 %:n keskimääräinen vuosittainen SaaS-liikevaihdon orgaaninen kasvu vuosina 2020- 2023. Voimakkaat panostukset kansainvälistymiseen ja tuotekehitykseen alentavat liikevoittoamme lähivuosina, mutta strategiakauden loppua kohden yhtiö tavoittelee kaksinumeroista liikevoittoprosenttia.
OHJEISTUS VUODELLE 2021
SaaS-liikevaihdon odotetaan kasvavan 20-24 % ja käyttökateprosentin olevan 1-4 %.

 

Ei mitään. SaaS-kasvusta noin puolet tuli nykyisten asiakkaiden käytön laajentamisista ja puolet uusista asiakkaista. Mielestäni tuo ensimmäinen on todella hyvä juttu ja kertoo jotain tuotteiden halukkuudesta. Ensi vuonna suuressa roolissa on investointi kansvainvälistymisen jatkamiseen esim paikallisten kumppaneiden avulla. Henkilöstömäärä ei juurikaan kasvanut vikalla kvartaalilla. Uusi luku julki: toistuvan liikevaihdon myyntikate (ei käyttökate...) oli 78%. Nettopysyvyysaste 113%, bruttopoistuma 3,4%. Suurin kauneusvirhe oli ehkä tuo kansainvälisen SaaS-liikevaihdon kasvu "vain" 43%, eli pieni hyytyminen siinä. 

Sanonko suoraan? Jos haluatte lyhyesti ja ytimekkäästi tutustua tilinpäätökseen hieman pintaa syvemmältä ja muutenkin päästä kärryille yhtiön nykyisestä tilasta, lukekaa tilinpäätös, katsokaa toimarin haastattelu Inderesiltä ja lukekaa Efecte-ketjun eilisen ja tämänpäivän kommentit Inderesin foorumilla.

Näytä koko viesti
Vincit Group Oyj - 5.2.2021 10.46

Tänään osake vetikin iloisesti uudet ath-lukemat, viimeaikaisesta huipuista onkin suunnilleen 3,5 vuotta, sen jälkeen osake on pienehkön sukelluksen tehnyt sijoittajien menettäessään luottamuksensa yhtiöön. Liikevaihto on noussut hyvin listautumisesta lähtien mutta tulos on ottanut lujaa osumaa viime vuosina. Nyt ei voi muuta kuin onnitella kyydissä olevia, kellään ei pitäisi olla Vincit punaisella salkussa. Ne jotka ovat koronadipin pohjilta ostaneet osaketta ja ovat vielä mukana, ovat triplannet omistuksensa. Ne jotka ovat kesän -17 huipuista ostaneet, rivi on vain maltillisesti plussalla. Ite olen varmaan puolisen vuotta olen roikkunut yhtiön kyydissä pienellä painolla. Jospa tämä yhtiö nyt olisi löytänyt lopullisesti sen oikean suunnan, toivotaan.

Näytä koko viesti