Efecte tehnyt pienehkön yrityskaupan Suomessa.
Arvostuskuvaa kun katsoo parinkin vuoden päähän (jos kukaan enää viitsii tehdä niin), kyllähän tämä alkaa jälleen mielenkiintoisen hintainen olemaan, jos yhtiön tarina etenee edes osapuilleen oikeaan suuntaan tulevaisuudessa.
Vincit on kyllä yksi kansankapitalismin tappaja.
https://investors.vincit.com/fi/julkaisut?publicationId=cision-vincit-4571388
Ja -17% afterissa. Oikein!
Koska asun itsekin vuokralla, vahvistusharhan vuoksi minun olisi loogista olla kolumnin kanssa samaa mieltä. Ja niin pitkälti olenkin.
Mutta itse jotenkin ajattelen asuntosijoittamisen (tai omistusasumisen) olevan järkevää jo keskimäärin halvan lainarahan vuoksi. Tai siis aina kannattaisi olla velkaa varsinkin jos vieraan pääoman saa tehokkaasti töihin, ja asuntolaina lienee usein se kaikista edullisin laina.
Toinen mikä puoltaa omistusasumista on törkeät vuokrat Suomessa. Jos omistusasuminen on sijoittamista, niin on kyllä vuokralla asuminenkin.
Empiirinen havainto, harvan omistusasujan tosiaan kuulen ottavan remonttikuluja huomioon. Moni tuttu on kyllä laittanut hirvittäviä summia milloin mihinkin terassiremonttiin ynm uudessa luukussaan, mutta ei huomioi sitä millään muotoa laskelmissaan tai sitten olettaa remonttikulujen siirtyvän näppärästi asunnon jälleenmyyntiarvoon. Periaatteessa toi nurkkien jatkuva korjaaminen - jotta asunnon arvo pysyy edes samana - syö tehokkaasti omistusasumisen järkevyyttä.
No niin hienoo, kolumnien fontti on palautunut ja etusivulla näkyy taas uusimmat keskustelut. Saisko noi kommenttien tykkäykset vielä takaisin? Ei ainakaan minulla näy.
Efecteltä Q1 liiketoimintakatsaus
https://otp.tools.investis.com/clients/fi/efecte2/omx/omx-story.aspx?ci…
Ihan perussettiä näytti olevan. Kannattavuus odotetusti roikahti hieman pakkaselle, mutta loppuvuotta kohden sen odotetaan toipuvan rekryjen jäähtyessä. SaaS kasvuun odotetaan pientä himmaamista asiakasepävarmuuden vuoksi. Siirtymä julkiselle puolelle on näyttänyt onnistuneen hyvin.
Inderesin kommentit;
https://www.inderes.fi/fi/uutiset/efecte-q1-aamutulos-ei-se-vaan-peta
Ps. Itse en ymmärrä tekoälystä kyllä mitään, mutta hyvä että Efecte sentäs ymmärsi hommata ilmeisesti myös tekoälyosaamista itselleen InteliWisen kaupan myötä. Tässä taas nähtiin teknofirmoissa kuinka johdon täytyy osata olla ajan hermolla, muuten jäädään äkkiä kehityksessä jälkeen.
Asiasta kukkaruukkuun, olisi toiveena jos kyhäisit taas näin vaalien alla jonkun nopean politiikkakolumnin missä olisi vähän yhteenvetona missä mennään ja mitä seuraavaksi, ja kylkeen hieman potentiaalisia/suosikkiehdokkaita. Niin kuin viimeksi kirjoitit vaalien alla https://www.sijoitustieto.fi/sijoitusartikkelit/mainettaan-parempi-hall…
Jos suinkin tällainen kolumni taas tulisi olisin iloinen. Järkevää ja objektiivista asiaa politiikasta ei voi liikaa lukea, varsinkin kun pitäisi taas aktivoitua etsimään joku oma suosikki Pirkanmaalta.
Erittäin hienoa, että olet innostunut roikkumaan! Se on kaikin puolin todella hyödyllistä kyllä. Hyvän otevoiman on todettu jossain määrin korreloivan jopa pitkän eliniän kanssa. Itsekin teen nimenomaan niin, että treenin päätteeksi pyrin roikkumaan tangossa. Varsinkin jos jotain mavea tai kyykkyä on repinyt niin että selkänikamat on painautunut ihan lyttyyn niin kuulostaa ainakin järkeenkäyvältä, että sen jälkeen vähän roikkuu vastapainoksi että aukee taas paikat.
Mitä tuohon roikkumistulokseen tulee niin mielestäni lähes minuutin tulos on todella hyvä, oli paino sitten mikä tahansa. Ei muuta kuin kahta minuuttia seuraavaksi tavoittelemaan. Olisi muuten kiva tietää onko jossain jotain tilastoa/dataa mikä on keskiverto roikkumistulos eri painoluokissa tms. Olen joskus yrittänyt tonkia mutta en ole löytänyt kyllä.
Tässä muuten suomalaisen Jukka Mäennenän erinomainen kirjoitus roikkumiseen liittyen. Uskallan väittää, että mies on Suomen pätevimpiä urheiluasiantuntijoita, mahdollisesti pätevin. Muistaakseni kysyin muuten joskus jopa tältä Mäennennältä onko hänellä mitään tietoa noista roikkumistuloksista. Ei ollut.
https://strongworks.fi/2014/05/roikkuminen/
Exitistä on tehty Suomi-versio. En todellakaan usko että yltää norskitasolle, mutta sillä mentaliteetilla ehkä kannattaa lähteäkin lähestymään sarjaa, ettei odota liikoja. C-more mainos näytti nopeasti vilkastuna tosin ok lupaavalta eli en usko tämänkään sarjan mikään koko perheen sarjan olevan, annetaan mahdollisuus.
Ensinnäkin, erittäin hyvät pointit kolumnissa sen puolesta, miksi ei osakkeita lapsille, niihin ei ole kahta sanaa. Spämmään tätä blogia hieman ja höpisen, mitä on ollut takana kun itse olen ostanut osakkeita pojilleni ja mitä riskejä itse näen siinä. Kun esikoinen syntyi 2016 ja olin itsekin juuri hypännyt osakesijoittajan maailmaan kirkkain ja innostunein silmin, tottakai halusin myös lapseni tähän leikkiin mukaan. Netissä ei aiheeseen liittyen muuta pyörinytkään kuin pelkkää propagandaa mm. Paasin johdolla, että lapsille osakkeita on vain hyvä ja kaikin puolin viisas teko vanhemmilta. "Se, että jo pelkästään haet tietoa, miten ostat osakkeita lapselle, kertoo siitä että olet vastuullinen vanhempi", jokseekin näin luki jossain randomblogissakin. Kaikki nämä vahvistivat käsitystäni, että osakkeiden ostaminen lapselle on vähintään kansalaisvelvollisuus. Silloin olisi todellakin tarvittu Akin kolumnin kaltaista, propagandasta poikkeavaa kontrasettiä edes jonkun sanelemana, jossa kerrotaan vähän myös homman pimeästä ja realistisesta puolesta, ja kylkeen vielä ikäviä juridisia tosiasioita. Muistan tosin lukeneeni jo tuolloin satunnaisesti Sijoitustietoa ja silloin myös Aki muistaakseni puhui ostaneensa jotain osaketta lapsilleen, muttei tosin sanonut että jokaisen pitäisi tehdä niin.
Joka tapauksessa merkitsin pojalleni rahastoa viipymättä syntymän jälkeen sen kummemmin asiaa sen syvällisemmin ajattelematta, ja ennen pitkää siirryttiinkin jo suoriin osakkeisiin pienehköillä summilla, mutta myönnän että asiaa olisi pitänyt harkita vähän pidemmälle ja olla lukematta kaikkea mitä netissä kirjoitetaan. Pari vuotta myöhemmin ostin pojalle muun muassa Harviaa jollain 5,xx eurolla. Siinä oltiinkin ihmeissään kun osake yhtäkkiä kymmenkertastui salkussa. Asiaa ei helpottanut se, että odotettiin jo toista lasta, jolle piti myös jonkinlainen salkku rakentaa. Tätä tilannetta eivät vanhemmat tunnu usein ajettelevan. Mitä teet, jos lapsesi salkku nyt vaikka kymmenkertaistuu ja sinun pitäisi rakentaa salkku myös toiselle lapselle. Lahjoitat samansuuruisen roskan toiselle lapselle ja maksat veroja, rukoilet että olet Buffett ja teet yhtä hyviä löytöjä myös jatkossa, lopetat syömisen ja säästät jok'ikisen euron toiselle lapselle jolla saa tilit tasattua, vai alat kenties keksiä jo selitystä 18 vuoden päähän pahnanpohjimmaisellesi, että miksi isoveikalla on 50.000 euroa suurempi salkku. Mikään vaihtoehto ei arvatenkaan kuulosta hyvältä. Ei liene syytä mainita ääneen, että erojen tasaaminen napsimalla pääomaa takaisin itsellesi äkkirikastuneen lapsen salkusta on tie oikeussaliin ja välien tulehtumiseen. Holhoustoimilain kiemuroita ja käytännön asioita voi olla viisasta miettiä hieman etukäteen. "Onneksi" kurssit tulivat iloisesti alas tässä ja sain rakenneltua mm. lahjoituksilla melko samansuuruisen ja identtisen salkun toiselle pojalle, joten omalla kohdalla kikkailu jäi onneksi vähäiseksi, tosin muutaman unettoman yön jälkeen. Jos lasten salkut nimittäin koostuvat eri osakkeista ja suuria eroja nähdään tuottokehityksessä, tai salkkujen koot muuten eroavat silminnähden toisistaan, saattaa olla vaarana jonkinlainen kismaisuus sisarusten välillä. Mikään ei tuhoa sukulaissuhteita yhtä tehokkaasti kuin raha.
Jos taas otat näkemystä johonkin osakkeeseen jonka arvo romahtaa, lapsellasi on oikeus nähdä tämä tapahtuma vuosien takaa ja mikään ei estä lastasi viemästä sinua taas oikeuteen, jos oikein vituiks menee. Jopa laki sanelee että lapselle tulee hakea markkinoilta vain "kohtuullista" tuottoa riskit huomioiden ja pääoman säilyminen edellä, joten voit olla todellakin melko altavastaaja oikeussalissa. Tästäkään osin juridisesta asiasta harvoin puhutaan. Kaikki tilitapahtumat ja tositteet on syytä tallentaa, niin työläältä kuin se kuulostaa.
Onneksi sijoittamani summat todellakin ovat melko pieniä, enkä muutenkaan missään nimessä kadu että lähdin tähän peliin mukaan. Lisäksi lahjoittamisessa oli se hyvä puoli, että hankintahinta nollaantui nousseesta osakkeesta. Uskon tämän pelin kyllä tarjoavan mahdollisuuksia, kunhan itse pysyn skarppina kasvatuksen ja salkunhoidon suhteen. Jos hommat menevät persiilleen niin, no, omapahan on syyni. Mutta onhapan ainakin motiivi vetää kasvatus onnistuneesti maaliin. Suosittelenko suoria osakkeita muiden vanhempien lapsille? En missään tapauksessa, korkeintaan jotain pieniä joululahja- ja synttärirahoja indeksiin jotka vähän pitävät vanhemmat valppaina ja joka voi olla kipinä säästämisen jatkamiselle myös täysi-ikäisyyden saavuttua, kun nähdään paljonko ne kympit tai sadat on tuottanut vuosien mittaan.
Elämää tämä vain silti on.
Mutta, oikeasti minun piti avautua tuohon Akin viimeisimpään kolumniin liittyen. Mielestäni olet Aki hyvällä asialla liikkeellä kun puhut vastuullisesta vivulla sijoittamisesta. Muutenkaan en ymmärrä miksi asiasta (velkasijoittamisesta) pitää vaieta kun ihmiset sijoittavat velalla jokatapauksessa. Parempi vain puhua siitä, mutta käyttää oikeita sanoja eli painottaa velkasijoittamisen suunnitelmallisuutta ja siihen liittyviä riskejä, tämä on paljon parempi idea kuin asiasta vaikeneminen.
Tämä aihe herätti itsessäni taas halun ottaa itsekin arsenaaliin vivuttamisen sijoittamisessa, mitä en ole ikinä käyttänyt. Tämä siksi koska 1) uusi raha mitä allokoin sijoituksiin on hyvin pientä 2) salkkuni koko on muutenkin melko vaatimaton 3) koen, että minussa on tarpeeksi kylmäpäisyyttä, taloudellista vastuullisuutta ja suunnitelmallisuutta kun hoidan sijoituksia. Olen kuitenkin aina kammoksunut ajatusta, että käyttäisin osakkeita vakuutena sillä en kuitenkaan voi vaikuttaa siihen, jos osakkeet laskevat ja vakuudet sulavat. Ainoa vaihtoehto siis olisi ottaa lainaa esim omasta pankista ja sijoittaa se, esim bullet-laina. Toisaalta omistukseni on käytännössä kaikki Nordnetissä joten jos haluaa ottaa vakuudellisen lainan, omistuksia pitäisi siirtää pankkiin. Vakuudeton laina on luonnollisesti kalliimpi. Tähän tämä velkasijoittaminen on aina töpännyt ajatuksen tasolla. Olisko Akilla tai muilla heittää jtn ideoita mikä voisi olla hyvä vivuttamisstrategia tässä kohtaa. Joskus taisit Aki heittää että kannattaa suosilla joku remonttilaina ottaa pankista jos haluaa hyväehtoisen bulletin. Sorry sekava viestin kirjoitin tämän kahvipaussilla nopeasti.
Ps. Jos olis ollut valmiudet vivuttamiseen olisin luultavasti käyttänyt sitä jo, mutta tällä hetkellä en ehkä enää uskaltaisi, varsinkin jos ottaisi lainaa osakkeita vastaan. Mutta aina niitä tilaisuuksia tulee...