Olet täällä

Efecte: kasvuhakuisuutta SaaS-bisneksellä - 27.2.2021 09.08

Välillä olen kuullut kritiikkiä että pelkkä SaaS ei ole syy ostaa osaketta. No ei tietenkään. Joskus tuli kuultua ajatusta ja pyöriteltyä itsekin että tuoko nämä Efecten ratkaisut mitään lisäarvoa asiakkaille. En enää ole epäillyt Efecten tuotteiden tarpeellisuutta tai yleensäkään pilvipohjaisten palvelun/identiteetinhallinan ratkaisujen tarpeellisuutta. Monella isommalla yrityksellä on tätä nykyä vähintään jokin ITSM tai muu työkalu millä hallita monimutkaisia it-prosesseja. Yleensä ei ole kyse siitä, onko tarvetta, vaan siitä, kuinka ja millä työkaluilla tarve täytetään.

Tässä casessa paljastuu taas tämä ihmeellinen ilmiö, että markkina-arvon tuplattua tai triplattua, tai kasvettua yleensä voimakkaasti, se on silloin vasta suuren yleisön ja joskus jopa analyytikoidenkin suosiosssa. Sikäli siihen liittyy ihan ymmärrettäviä ja luonnollisia syitä. Ihmiset alkavat usein silloin vasta sijoittaa yhtiöön, kun yhtiö on kerännyt ansaittua luottamusta sijoittajilta. Usein se onkin viisasta sijoittaa yhtiöön vasta, kun todisteita kääneestä on riittävästi ja riskiprofiili on laskenut, vaikka se vääjäämättä tarkoittaakin hieman isomman hinnan maksamista. Olihan Talenomikin oikeassa epäonnistujan valossa listautuessaan. Kun yhtiö oli todistanut automatisoidun kirjanpitoprosessien toimivuuden, oli osake noussut jo satoja prosentteja. Mutta mielummin hyppää kyytiin myöhään kuin ei milloinkaan. Toki ennen suuren yleisön huomiota voi myös ostaa paremmalla hinnalla, mutta se vaatii usein hieman enemmän töitä ja joskus jopa vähän onnea.

Efectestä voin rehellisesti sanoa että pidin tätä itsekin paljon houkuttelevampana 4 euron kieppeillä markkina-arvon pyöriessä hädin tuskin parinkympin miljoonan kieppeillä, vaikka yhtiön tarina olikin hieman epävarma silloin. Efecten ratkaisut kuitenkin toimivat jo silloin, yhtiö oli markkinajohtaja Suomessa, kassassa oli rahaa, velaton yhtiö, positiivinen kassavirta jne jne. Mielestäni todella vaatimaton downside siinä kohtaa. Nyt markkina-arvo lähentelee melkein sataa miljoonaa, ev/s on viiden hujakoilla ja verrokkien arvostuksia on vähän kiritty kiinni, en olekaan enää ihan varma tuosta arvostuksesta. Yhtiö ei kuitenkaan mikään superkasvaja tosiaan ole ja muskelit ovat vaatimattomat verrattuna suuriin kilpaijoihin. Tämä on mielestäni suuri riski. Servicenow ja monet muut ovat paljon isompia kuin Efecte, heillä on palkkalistoilla tuhansia-kymmeniätuhansia työntekijöitä, he pystyvät investoimaan kasvuun ja tuotekehitykseen ihan eri mittakaavoilla joka johtaa markkina-aseman vahvistumiseen, joka johtaa kasvuun, joka johtaa kassavirtaan, jolla voidaan taas investoida. Pricen laki! Matteus-vaikutus! Miten Efecte aikoo tosissaan pärjätä, jolla on tosiaan joku 30 henkilöä tuotekehityksessä? Luotettavalla toimitusjohtajalla? Tätä tulee kyllä mietittyä.

Näytä koko viesti
Efecte: kasvuhakuisuutta SaaS-bisneksellä - 26.2.2021 02.24

Noniin aika tilinpäätöksen, tosin hieman viiveellä. Lyhyesti: hyvä lopetus vuodelle ja tulevaisuus näyttää myös hyvältä!
https://investors.efecte.com/sites/default/files/Efecte%20tilinp%C3%A4%C3%A4t%C3%B6stiedote%202020.pdf

1-12/2020:
SaaS-liikevaihto kasvoi 24 % ja kansainvälinen SaaS-liikevaihto 63 %
Käyttökate oli 0,1 miljoonaa euroa (-1,0) ja liikevoitto -0,3 miljoonaa euroa (-1,4)
Liikevoittoprosentti parani -10 %:sta -2 %:iin
2,3 miljoonan euron positiivinen kassavirta (-0.3)

PITKÄN AJAN TALOUDELLISET TAVOITTEET
Efecten tavoitteena on yli 20 %:n keskimääräinen vuosittainen SaaS-liikevaihdon orgaaninen kasvu vuosina 2020- 2023. Voimakkaat panostukset kansainvälistymiseen ja tuotekehitykseen alentavat liikevoittoamme lähivuosina, mutta strategiakauden loppua kohden yhtiö tavoittelee kaksinumeroista liikevoittoprosenttia.
OHJEISTUS VUODELLE 2021
SaaS-liikevaihdon odotetaan kasvavan 20-24 % ja käyttökateprosentin olevan 1-4 %.

 

Ei mitään. SaaS-kasvusta noin puolet tuli nykyisten asiakkaiden käytön laajentamisista ja puolet uusista asiakkaista. Mielestäni tuo ensimmäinen on todella hyvä juttu ja kertoo jotain tuotteiden halukkuudesta. Ensi vuonna suuressa roolissa on investointi kansvainvälistymisen jatkamiseen esim paikallisten kumppaneiden avulla. Henkilöstömäärä ei juurikaan kasvanut vikalla kvartaalilla. Uusi luku julki: toistuvan liikevaihdon myyntikate (ei käyttökate...) oli 78%. Nettopysyvyysaste 113%, bruttopoistuma 3,4%. Suurin kauneusvirhe oli ehkä tuo kansainvälisen SaaS-liikevaihdon kasvu "vain" 43%, eli pieni hyytyminen siinä. 

Sanonko suoraan? Jos haluatte lyhyesti ja ytimekkäästi tutustua tilinpäätökseen hieman pintaa syvemmältä ja muutenkin päästä kärryille yhtiön nykyisestä tilasta, lukekaa tilinpäätös, katsokaa toimarin haastattelu Inderesiltä ja lukekaa Efecte-ketjun eilisen ja tämänpäivän kommentit Inderesin foorumilla.

Näytä koko viesti
Vincit Group Oyj - 5.2.2021 10.46

Tänään osake vetikin iloisesti uudet ath-lukemat, viimeaikaisesta huipuista onkin suunnilleen 3,5 vuotta, sen jälkeen osake on pienehkön sukelluksen tehnyt sijoittajien menettäessään luottamuksensa yhtiöön. Liikevaihto on noussut hyvin listautumisesta lähtien mutta tulos on ottanut lujaa osumaa viime vuosina. Nyt ei voi muuta kuin onnitella kyydissä olevia, kellään ei pitäisi olla Vincit punaisella salkussa. Ne jotka ovat koronadipin pohjilta ostaneet osaketta ja ovat vielä mukana, ovat triplannet omistuksensa. Ne jotka ovat kesän -17 huipuista ostaneet, rivi on vain maltillisesti plussalla. Ite olen varmaan puolisen vuotta olen roikkunut yhtiön kyydissä pienellä painolla. Jospa tämä yhtiö nyt olisi löytänyt lopullisesti sen oikean suunnan, toivotaan.

Näytä koko viesti
Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 4.2.2021 07.19

Moi Mikko. Puhut paljon, että suosittelet ensisijaisesti osakkeiden omistamista lyhyeksimyynnin sijaan, koska silloin saat todennäköisyyden puolellesi tehdä voittoa pitkässä juoksussa (koska osakkeilla on tapana nousta pitkällä aikavälillä). Mutta tämähän koskee vain indeksejä; eikö sen ole tutkimukset kattavasti osoittanut, että indeksejä ajaa ylös vain hyppysellinen osakkeita ja suuri osa osakkeista tekee vain turskaa tai nollavoittoa. Mitä pidemmän aikavälin ottaa tarkasteluun, sitä harvempi osake ajaa indeksejä ylös ja sitä useampi ei tuota mitään. Eikö siis tämä sodi vastaan ajatusta, että shorttaaminen on pitkässä juoksussa kannattamatonta, ellet sitten shorttaa indeksejä? Voi toki myös olla, että näissä tutkimuksissa ei olla otettu lainkaan osinkoja huomioon.

Laadukasta tekstiä tuotat blogiisi ja ehdottomasti yksi harvoista blogeista mitä säännöllisesti edes luen, vaikka netti onkin täynnä blogeja! Siitä huolimatta pidän teksteistäsi vaikka tapoihini kuuluu lähinnä laadukkaiden yhtiöiden omistaminen enkä ole ikinä edes kokeillut treidaamista enkä ole ajatellut aloittaa.

Näytä koko viesti
Efecte: kasvuhakuisuutta SaaS-bisneksellä - 19.11.2020 11.57

Luovutin jo pitään tätä ketjua pinnalla koska kyllästyin omaan monologiini :D mutta hienoa että muutkin ovat kiinnostuneita tästä!

Q3 meni hyvin; SaaS-liikevaihto kasvoi 27 % ja kansainvälinen SaaS 82 %, ja liikevoitto% parani -2% --> +6%, eli tämä oli yhtiön ensimmäinen liikevoittopositiivinen kvartaali listattuna yhtiönä. Vuoteen 2023 mennessä yhtiö tavoittelee 20% SaaS-kasvua ja yli 10% liikevoittoa, joka näyttää näillä spekseillä varsin realistiselta.

Yhtiön arvostus ei mielestäni ole mikään päätähuimaava. Tulospohjainen arvostus ei paljon tukea anna, joten olen tyytynyt tarkastelemaan mm ev/s kerrointa (3,3x 2021 Inderesin ennuste) ja markkina-arvoa (56meur). Verrokkeihin nähden puhutaan halvasta, mutta suoraan esim Admicomin kaltaisiin verrokkeihin en lähtisi suoraan vertaan tätä. Pyrin lähestymään tätäkin casea eri suunnista, esimerkiksi, että kuinka hyvin yhtiö on kauhomassa jalansijaa itselleen ulkomailta ja suhteuttaa jollain tavalla sieltä saatavaa potentiaalia keskipitkässä/pitkässä aikavälissä esim nykyiseen markkina-arvoon. Kansainvälinen SaaS-kasvu, positiiviset asiakastyytyväisyyskyselyt ja isot asiakkaat kertoo melko suoraan, miten Efecten ratkaisut haastaa isoja pelureita. Eurooppalaisuus on Efectellä iso valttikortti jenkkiläisiä kilpailijoita vastaan. Tietenkään Efecten ei tarvitse olla sektorinsa paras, mielestäni riittää vallan mainiosti, että yhtiö saa kansainvälisestä kakusta edes jonkinlaisen siivun itselleen, ja silti osakkeen tuotto-odotus olisi aika houkutteleva näillä hinnoilla. Tähän käytännössä perustuu oma sijoituscase kun sijoitan tähän.

Toisaalta, tämmöisissä Efecten kaltaisissa pienissä, alkuvaiheen kasvuyhtiöissä, joilla paljon markkinaa otettavana itselleen, olen pyrkinyt suuntaamaan katseen paljon yhtiön sisälle, johtoon sekä strategiaan. Kun olen toimitusjohtajan Niilon kanssa jutellut, sekä kuunnellut ja lukenut hänen kommenttejaan, vahvistuu käsitys että yhtiön sisällä hommat vaikuttaa hyvältä ja siellä tosissaan keskitytään mm asiakkaiden tyytyväisyyden ja strategian toteuttamisen lisäksi oman tiimin hiomiseen. Niilo tykkääkin käyttää termiä Efecte-perhe. Oli yhtiöllä miten kilpailukykyiset tuotteet, ei yhtiö välttämättä ole hyvä sijoitus, jos yhtiön sisällä on asiat pielessä ja ristiriidoissa. Tykkään myös kovasti yhtiön lisäävän jatkuvasti näkyvyyttään ja panostavan siihen, viimeisimpänä esim tiedot nettoasiakaspoistumasta ja SaaS-liikevaihdon jakaantumisesta uudet vs vanhat asiakkaat. Jokainen voi vetää omat johtopäätökset tästä. Myös yhtiön strategia on uskottava, varsinkin kun yhtiö selkeästi tavoittelee eurooppalaista ratkaisua markkinoilla ja ratsastaa sillä vahvuudella parhaansa mukaan. Eurooppalaisuus on joillekin asiakkaille (esim julkiset, terveydenhuolto jne) ehdoton kriteeri ratkaisutoimittajaa valittaessa ja lakisääteinen asia, koska datan täytyy pysyä Euroopan sisällä. Kun näitä asioita tarkastee, ainakin minulla syntyy käsitys, että yhtiö on todellakin menossa juurikin oikeaan suuntaan. Todistettavaa ja töitä toki on paljon, ja pyrin ainakin itse seuraamaan aktiivisesti että yhtiön suunta pysyy oikeana ja strategia uskottavana. Tällä hetkellä en ole ainakaan itse huolissani. Tottakai olen halukas kuulemaan myös muiden näkemyksiä. 

 

Vielä loppuun; olen perinteisesti pitänyt tätä erinomaisena yritysostokohteena. Mutta juteltua vähän Inderesin Efecteä seuraavan analyytikon Antin kanssa, vähän käsitykset muuttuivat. Se, että ostaja olisi jenkkiläinen, voi melkein unohtaa. Efecten arvoihin kuuluu kuitenkin tämä eurooppalaisuus ja ostajatahon ollessa joku muu kuin eurooppalainen, sotii se melko pahasti Efecten arvoja vastaan. Kyllä Euroopan sisältäkin ostajia varmasti löytyy, mutta olisi vähän hassua että joku SaaS-yhtiö kehittelee omia ratkaisuja, mutta ostaakin sitten Efecten ja sen ratkaisut. Kaikki on toki mahdollista ja kireä kilpailu vahvasti kasvavalla markkinalla lisää varsinkin halvan lainarahan aikaan varmasti konsolidaatiota.

Näytä koko viesti
Taloudellinen ajattelu – taloudellisen hyvinvoinnin perusta - 13.10.2020 01.35

Olennainen kysymys mun mielestä on: ostaisinko osaketta nyt, tällä hinnalla, näillä näkymillä, vaikka en vielä omistaisi yhtiötä lainkaan. Jos en, niin miksi sitten pitäisin niitä osakkeita.

Sen vielä ymmärrän, että ostaa osaketta lisää nykyisten päälle, koska ostaisi osaketta, vaikkei sitä omistaisi. Tuo ajattelutapaa en ehkä suosisi, ja tuota ajattelutapaa olen nähnyt ennenkin sijoittajien viljelevän  laugh

Vaikka osakkeen nykyinen tuotto-odotus ratkaisee paljon, saa alhaisemmalla hinnalla mukaan lähtenyt sijoittaja silti paremman vuosittaisen tuoton, kuin jälkijunassa mukaan tuleva sijoittaja. Esim. Ostan osaketta X 10 eurolla. Osake nousee vuodessa 30 euroon, ja olen saanut 200% tuoton per annum. Tässä kohtaa mukaan hyppää toinen sijoittaja. Osake nousee vuoden aikana 31 euroon. Uusi sijoittaja on saanut vaivaisen 3,33% vuosituoton. Minun annualisoitu tuotto osakkeesta on edelleen 76% p.a. Lisäksi on eri asia ostaa/omistaa osaketta esim tällä 10 eurolla reilulla turvamarginaalilla, kuin ostaa samaa osaketta 30 eurolla olemattomalla turvamarginaalilla. Jos tämä osake tekeekin 30 eurosta tasokorjauksen 20 euroon, tämä uusi sijoittaja on -50% tappiolla. Minä olen silti edelleen 100% voitolla.

Eli mielestäni ei ole perusteltua myydä omistuksiaan siksi, ettei ostaisi sitä nykyisellä hinnalla. On täysin eri asia hypätä osakkeen mukaan ajoissa hyvän turvamarginaalin turvin ja omistaa sitä myös silloin, kun osakkeen nykyinen tuotto-odotus on heikko, kuin ostaa sitä viimeisten joukossa ilman turvamarginaali ja saletisti heikolla tuotto-odotuksella.

Lisäksi ajattelen, että täytyyhän siinä oston/myynnin välissä jokin kuilu olla. Jos ostan osaketta 10 eurolla ja se nousee 30 euroon, ja minulta kysytään että ostaisinko tätä osaketta, jos minulla ei olisi sitä. Jos vastaan "en", ei se tarkoita heti sitä, että sitten sitä pitäisi myydä. Ja vielä; tottakai sijoittaja yrittää hakea sille koko pääomalle mahdollisimman hyvää tuottoa. Jos esimerkiksi tiedän, että 200% nousun jälkeen tulen saamaan enää 3% tuottoa koko pääomalle tästä eteenpäin, tottakai möisin myös itsekin osaketta. Mutta tosiasia on, ettei kukaan tiedä varmaksi, mitä tuottoa miltäkin osakkeelta on tulossa. Sen takia peliin astuu mukaan turvamarginaali.

Näytä koko viesti
Taloudellinen ajattelu – taloudellisen hyvinvoinnin perusta - 13.10.2020 12.22

Mahtavaa itsereflektiota! Olen kans voinut pahoin monta kertaa, kun olen muistellut miten kevensin ipossa merkattuja Admicomeja 50e hujakoilla ja luulin olevani jotenkin fiksu. Tuo ohjenuora "älä myy pörssin voittajia"  on varsin hyvä ohje yleisestikin, sillä jos jollain yhtiöllä menee lujaa, sillä on syvät vallihaudat jotka syvenevät entisestään eikä kasvun loppumista näy, kuinka semmoiselle osakkeelle määritellään käypä arvo? Itse olen äärimmäisen huono määrittelemään arvoja tämmöisille. Lisäksi yhtiön ulkopuoliset syyt määrittelevät myös paljon mitä kertoimia sijoittajat ovat valmiita hyväksymään. Ja vaikka osake saavuttaisikin täyden arvonsa, onko se heti laskun merkki, vai voiko osake pienen hengenvedon jälkeen lähteä tekemään uusia huippuja? Veivaamisella voi tehdä aina tiliä, mutta itse mielummin pysyn vain kyydissä, jos suunta on ylöspäin pitkässä juoksussa.

Itse näen hyvänä syynä keventää Admicomia siksi, koska yhtiön markkinan (arvioitu) koko on paljon pienempi kuin yhtiön markkina-arvo. Yhtiön markkina-arvo on puoli miljardia, mutta markkinan koko n.200 miljoonaa. Jos tätä asiaa alkaa ajattelemaan, yhtiöllähän loppuu kasvutila ennen kuin osake saa kurottua arvostuksen kiinni. Ilmeisesti tämä ei ole ongelma, jos markkinoilta kysytään. Toivotaan että yhtiö saa taiottua jostain lisää kasvualueita!

Olen huomannut, että jos hyvin performoinneesta osakkeesta kotiuttaa hieman voittoja, on osakkeen kyydissä helpompi pysyä. Ei ole pakko myydä koko pottia, aina voi vain keventää ja pitää lopuista lapuista kiinni ns loppuun asti. Aukkojahan tämmöisessäkin menettelyssä on, mutta itse olen kokenut tämmöisen hyväksi keinoksi pysyä osakkeen kyydissä, jos alkaa meno hirvittämään.

Myös semmoisen typerän tempun menin tekemään, että menin keventämään Qt:tä 34 euron tienoilla. Tämän tosin annan itselleni anteeksi; vaikka osaan selittää, mitä yhtiö tekee, on yhtiön markkinat yleisesti aika tuntematonta aluetta meikäläiselle. En mielelläni halua roikkua osakkeen mukana, joka on tappiin asti arvostettu enkä edes tunne yhtiötä tarpeeksi hyvin. Semmoinen olisi jo aika bulleromaista!

Näytä koko viesti
TV-Viihde ja elokuvat - 6.10.2020 04.16

Aivan mahtava arvostelu ja vähän kyllä nauroin vedet silmissä! Jos käyttäisin Facebookia, jakaisin tämän seinälläni oitis. Mutta otan eukkoni mukaan ja lähden leffaan kyllä katsomaan tän heti kun kerkee.

Näytä koko viesti
Admicom - 19.8.2020 06.55

Mitäs tämä yt herättää porukalla mieltä? https://www.arvopaperi.fi/uutiset/admicom-aloittaa-yt-neuvottelut-tehostaakseen-toimintaansa/efe349a5-cc98-4177-8778-a8777c039054

Inderesin foorumilla lähti semmoinen kuhina tästä käyntiin etten viitsinyt edes omaa näkemystä siellä antaa. Tottakai tässä on selkee viesti että kysyntä on vaikeutunut koronan takia. Mutta on siinä neuvottelujen takana muutakin. Minä näen tämän osittain myös johdon nopeana reagointina tilanteeseen. Lisäks ei se yt aina paha homma ole sijoittajien kannalta, olihan Efectelläkin just yt:t ja sitten tuli posari ja odotettua parempi kannattavuus. Täytyy tosiaan muistaa, ettei se yt ole se myrkky yhtiölle vaan ne syyt miksi ne pidetään. Mitä ajatuksia muilla?

 

Näytä koko viesti
Efecte: kasvuhakuisuutta SaaS-bisneksellä - 11.8.2020 04.20

Efecte nostaa kasvuohjeistuksen alalaitaa ja aikaistaa tulosjulkistusta https://otp.tools.investis.com/clients/fi/efecte2/omx/omx-story.aspx?cid=2334&newsid=70867&culture=fi-FI

Uusi ohjeistus 2020: SaaS-liikevaihto kasvaa 20-25%. Vanha ohjeistus: SaaS kasvaa 15-25%. Lisäks yhtiö arvioi, että kuluvalla vuodella SaaS on kasvanut 22%. Vaikkei mikään ihan tajuton uusi ohjeistus, oli tämä tiedote ihan kohtuu tervetullut, kun meinasi yhtiön kulku mennä vähän sumuun koronan myötä. Tästä voitaisiin päätellä, että ei yhtiö ainakaan häviäjien leiriin kuulu pandemian aikana. Voisin kuvitella, että yhtiö on jonkinnäköisen jalansijan löytänyt markkina-alueeltaan.
 

Puolivuotiskatsauksen julkaisupäivä muuttui tosiaan 18.8. ---->

Näytä koko viesti