Olet täällä

Astrix

Astrix

  • Liittynyt 25.7.2018
  • 13 viestiä
  • 1 aloitettua ketjua

Viimeisimmät viestit

Viisas raha lukee Viisasta Rahaa ja Taloustaitoa - 9.6.2019 23.10

Sait Aki kolumnillasi ainakin yhden jäsenen lisää osakeliittoon. Pistin nimittäin tiedot menemään. Menin vielä heittämällä "nuorena osakesäästäjänä" (alle 30 vuotiaat, itsellä vuosia 26...) ja hinta oli 10 euroa. Välillä koen itseni jollain tasolla vanhaksi mutta kiva että osakesäästäjien liitto pitää meikäläistä vielä nuorena. Eiköhän tuo kymppi vuodessa ihan kohtuu hyvä sijoitus ole, hinta/laatusuhteesta puhumattakaan. Odotan innolla tulevaa Viisasta rahaa.​​​​​​ Nyt on hyvä fiilis =-) 

Ostin/Myin tänään - 6.5.2019 8.49

Avasin position Nokiassa @4,7xx, osarin jälkeisenä päivänä. Jos kerta Q1ssä kaikki meni pieleen, niin tarviiko seuraavassa kvartaalissa edes jotain mennä oikein että kurssi nousee? Tämä voi toki mennä jo spekuloinnin puolelle, ja tavoitteena olisi kyllä pidempään holdata. En kyllä tässäkään tunne omaavani mitään edgeä markkinoihin nähden, ja Nokian omistajat saattavat taas jännitellä kvartaalista toiseen missä mennään, mutta tähän sekä pienehköihin takapakkeihin olen pyrkinytkin varautumaan tässä keississä...

Ostin/Myin tänään - 9.4.2019 15.25

Möin Nordean ja Wärtsilän eilen pois. Ihan semi hyvät pikavoitot viikon ja kuukauden holdaamisella vaikkei pikavoitto ollutkaan taka-ajatuksena. Nordeasta lyhyesti että uskon olevan hyvä pidemmän aikavälin keissi, mutta Sampoa on tällä hetkellä sen verta salkussa että ei siihen Nordea oikein mahdu nykyisessä maailmanmenossa. Haluaisin muutenkin vähän hajautusta salkkuun.

 

Wärtsilä kans varmasti hyvä sijoituskohde pitkällä aikavälillä ja semmoinen turvasatama, mutta ajattelin tämän vuoden jäävän aika laimeaksi siitä saatavan tuoton osalta. Ja sain siitä kuitenkin reilu 8% tuoton kuukaudessa. Mietin, että katselen Wärtsilää vähän sivusta ja jos Q1 on liian laimea markkinoille ja kurssi ottaa hittiä voisin hypätä takas mukaan ehkä. Katsotaan. 

Nordea - 4.4.2019 13.35

Kiitos vastauksesta. En usko omaavani mitään informaatiota yhtiöstä mitä markkinat eivät tietäisi, enkä niinikään välitä kauheasti varsinkaan ylipainottaa pankkiosakkeita salkussa mutta ostin silti uutena osinkodipissä @6,83. 

Ensinnäkin, osake on myös mielestäni ainakin osittain syyttä lyöty halvaksi, joissain määrin jopa naurettavan halvan oloiseksi ja tämä vaikutti hyvin ainutlaatuiselta tilaisuudesta hypätä mukaan, silloin kun uutisvirta on negatiivisimmillaan ja rahanpesuhommat sekä taantuma jokaisen korvilla, ja voi olla että kuittaankin vain pikavoiton mikäli mahdollisuus tulee. 

Mutta en pelkäisi omistaa tätä pidempäänkin, mm noiden asioiden takia mitä mainitsit. It-projektista en osaa sanoa juuta enkä jaata. Sammon johdolla ja markkinoilla on hyvin eriävät näkemykset projektin onnistumisesta, Stadigh taisi sanoa odottavansa Nordean tekevän >12% ROEta tulevaisuudessa, tämän toteutuessa olisi tuloskunto kyllä eri tasolla kuin nyt. Itsekään en ole kyllä kauhean optimistinen ainakaan vielä sen suhteen että tulos nousisi sille tasolle kuin mitä Sammon johto odottaa. Mieluusti en taantuman aikaan omistaisi tätä, vaikka varmasti on hyvä taantumakestävyys, mutta uskon ~0,7 euron osingon olevan kohtuullinen korvaus riskien kantamisesta sekä hyvä pohjatuotto, sekä optiona tietenkin pieni mahdollisuus tosiaan tuloksen nousuun. 

Sitä en tiedä kuinka alas kurssi voi vielä tulevaisuudessa vajota, enkä tosiaan tiedä kauan tätä holdailen, mutta uskon kyllä nukkuvan yöni hyvin vaikkei tästä pikavoittoja kuittaisikaan.

Nordea - 4.4.2019 8.52

Pientä lisäystä että mikäli Akia tunnen yhtään niin mikään lappu ei siis sujahda mitenkään automaattisesti pitkään holdailuun :D mutta ymmärtänet noin suurinpiirtein mitä hain takaa? Uskon kuitenkin että olet perillä casesta joten pieniä fundamentaalisia puolia olisi kiva kuulla

Nordea - 4.4.2019 8.47

Olen melko uusi täällä foorumilla, joten haluaisin kans lukea Akin kommentteja Nordeasta. Onko yleensäkin Nordeaa ns. pitkässä salkussa vai haetko vain lyhyen tähtäimen swingeistä tuottoa? Mitä mieltä muutenkin olet pankista, uskotko esim it-projektin läpiviemisen nostavan tuloksenteon uudelle tasolle? Oletko selkeällä bull-asenteella Nordean suhteen vai onko tämä tämmöinen mukava osinkokone? =) 

Fellow Finance - 26.3.2019 18.03

Kannattaa miettiä sitä miten luottotappiot vaikuttaa suoraan omistajiin. Jos esim FFn palvelussa alkaa äkisti luottotappiot nousemaan, voi lainasijoittajien määrä vähentyä --> lainojen markkinakorot nousee --> lainaajien määrä vähenee --> vaikuttaa yhtiön liikevaihtoon kun palkkiot laskee. Näin mää sen jotenkin hahmottelisin. 

Sitä en tiedä miten immuuni ala tuo on todellisuudessa heikolle markkinatilanteelle/lamalle. Mikään ei luonnollisesti estä kurssia alas tulemasta kuitenkaan jos markkinasykli kääntyy. Kaikki on loppupeleissä vain kiinni lainavolyymeistä ja tässä tapauksessa volyymien kasvusta. Jos sijoittajien asettamat markkinakorot sivustolla nousevat, vaikuttaa se negatiivisesti lainaajien mielenkiintoon sivustoa kohtaan. Voisiko esim taantuma itsessään saada tuottovaatimusta korkeammaksi ja korkoa ylemmäs? Toisaalta nouseva korko houkuttelee myös sijoittajia, mikä taas laskee korkoa. 

Itse sain ostettua osaketta hyvin alhaisella hinnalla, 6,45 ja sillä olen mennyt. Lisää en ole uskaltanut ostaa. Jonkinverran olen myös lainoihin sijoittanut FFssä. 

Admicom - 31.8.2018 21.16

Admicomin kurssi on tosiaan noussut varsinkin viime viikkojen/kuukausin ajan (kuvastaa kieltämättä hyvin ilmapalloa joka on päässyt lapselta karkuun =D ). Tämän hetken p/e kerroin (2018e) huitelee jo jossain 30x. Onhan se minullekin ollut ilo olla yhtiön kyydissä koko pörssitaipaleen ajan, mutta jos kurssi jatkuvasti osoittaa koilliseen, on aina syytä olla tietenkin varuillaan. En osaa sanoa, onko osakkeessa minkäänlaista turvamarginaalia juuri nyt, vaikka laskeehan ne kertoimet tuloksen noustessa. Suurin riski osakekurssille voikin olla osakemarkkinoiden yleinen lasku, mikä varmasti tuntuu myös Admicomin osakkeessa. Yleensäkin, jos kurssit laskee markkinoilla rajusti, saattaa tämmöisistä pienistäkin, hyvin hinnoitelluista kasvuyhtiöistä lähteä isokin siivu markkina-arvosta. Tämä saattaa vain usein tarjota ostonpaikkoja, riippuen toki tilanteesta ja yhtöistä. Pidän todennäköisenä, että mikäli Admicomin osaketta saa jostain syystä, tilanteesta riippuen, tuntuvasti halvemmalla haalittua, saatan ehkä ostaa lisää.

Admicom - 31.8.2018 21.05

Ylläolevassa tekstissä ihan mahdollisia riskitekijöitä, joskin myös mielestäni melko epätodennäköisiä. Admicomin liiketoiminnassa kiehtoo se, että yhtiön asiakasvaihtuvuus on hyvin pientä, eli kun Admicom saa itselleen uuden asiakkaan, on sillä (asiakkaalla) hyvin suuri kynnys vaihtaa palvelutarjoajaa. Tämä antaa Admicomille hyvin suojaa mahdollisesti uusilta kilpailijoilta. Yhtiö on myös erikoistunut tietylle kohdemarkkinalle ja kasvaa tällä markkinalla kokoajan, mikä tekee markkinaympäristöstä kokoajan entistä ei-houkuttelevamman kilpailijoille. 

Tossa ylläolevassa Hynägranden tekstissä 2. riskiskenaario voisi olla mielestäni esim. epäonnistuminen laajentuessaan uusille kohdemarkkinoille ja/tai kansainvälistymisessä. Admicomin nykyinen kohdemarkkina on tosin tällä hetkellä melko rajallinen, joten kolikossa on kaksi puolta; ollaan erikoistuttu tietylle kohdemarkkinalle ja ollaan siinä vahvoja, mutta oma kohdemarkkina ja kotimaan markkinaympäristö on vain rajattu. Ongelma korjaantuisi tuotteiden ja markkinaympäristön laajentumisella, joka tietenkin lisää riskiä aina. Ei ole kuitenkaan mielestäni syytä pelätä Admicomin johdon tekevän mitään radikaaleja virheitä tulevaisuudessa, kun tarkastellaan track-recordia ja yhtiön alkuvaiheessa oman pilvipohjaisen tuotteen huolellista ja kärsivällistä kehittämistä. Olen optimistinen siitä, että yhtiö päätyy ihan hyviin päätöksiin tulevaisuudessa näiden mahdollisten laajentumisien suhteen. 

Tokmanni - 10.8.2018 21.40

Ostin vähän Tokmannia varmaan joskus 2016 vuoden loppupaikkeilla ja viime kesänä kun kurssi dippaili siinä. Tässä matkan aikana on monesti tullut mietittyä mitä sitä nyt omistikaan ja mites tästä eteenpäin.

Muistan kun kurssi rallatteli onnellisesti kohti koillista pari vuotta sitten, kunnes koitti sitten kylmä kevät ja tulokset roikahti siinä. Käsittääkseni yhtiöllä ei silti hullummin mene, uusia liikkeitä avautuu ja uudistetaan - mikä on sujunut aika hyvin tähän asti, tase on ihan hyvällä mallillaan, uudet liikkeet saavuttavat suhteellisen nopeasti kannattavuuden sekä tuotevalikoimaan on varmasti panostettu entistä enemmän. 

Tokmannilla ei varsinaisesti mitään vallihautaa taida olla kaivettuna. Mielestäni Tokmannin "kilpailuedut" olisivat uusien myymälöiden sijoittaminen alueelle, missä ei ole kilpailua. Tässä tapauksessa saisi toki olla varovainen, ettei alue ole autioitumassa. Lisäksi jos Tokmanni keskittyisi olemaan paras tarjoamaan jotakin tiettyä tuotevalikoimaa (esim vaikka piha ja puutarha), voisi se olla yksi etu kilpailijoihin nähden. Tokmanniin brändinä en kauheasti nojautuisi. Tokmannin johto taitaa olla ihan ajantasalla ja uskon kyllä, että Tokmanni pysyy pinnalla varmasti vaikka Amazonit ja kaupan murros ja kylmät keväät ahdisteleekin aina välillä.

Kysyin vaimoltani ihan ohimennen muutaman kysymyksen. Kehotin häntä vastaamaan niin pian kun mahdollista. Kysyin kysymykset pitkälti improvisoiden:
-Mistä menisit ensimmäisenä ostamaan puutarhatuotteita? -Honkkari
-Mistä ostaisit sisustustavaroita? -Prisma
-Mistä ostaisit paljon limonadia niin halvalla kun mahdollista? -Lidl
-Mistä ostasit autoon osia? -Motonet
-Jos antaisin sinulle rahaa ja pyytäisin ostamaan minulle uuden porakoneen, minne suuntaisisit? -K-rauta

Ei hullumpia vastauksia. Itseasiassa olisin pitkälti vastannut myös ko. kysymyksiin samoin vastauksin. Tämä oli tavallinen gallup suomalaiselle kuluttajalle. 

 

Myin tänään Tokmannini pois. Mielestäni Tokmanni ei ole mitenkään kilpailijoiden yläpuolella ainakaan merkittävästi eikä isossa kuvassa. Tuskin silti kokonaan katoaa suomalaisesta katukuvasta. Mutta myyntipäätökseen silti tulin, hetken sitä tässä ollaan kyllä puntaroitukin.