Olet täällä

Laskentaekonomin sijoituspäiväkirja - 25.8.2019 12.12

Aallon Group H1 2019 – Loistava aloitus pörssitaipaleelle

 

Aallon Group avasi pörssitaipaleensa hyvällä orgaanisella kasvulla, ylittäen omat odotukseni. Yhtiö onnistui rekrytoimaan paljon uusia työntekijöitä, jonka esimerkiksi Talenom on maininnut yhdeksi kasvun pullonkaulaksi. Näistä syntyi hieman etupainotteisesti kuluja, mutta samalla kasvunäkymät paranivat tuleville vuosille.

Yhtiön raportissa esittelemät tärkeimmät kehityshankkeet olivat juuri sen suuntaisia kuin olin itse toivonut. Loistava asiakaskokemus kuulostaa kliseeltä, mutta se ei ole itsestään selvyys tilitoimistoalalla. Aallon akatemia on myös mielenkiintoinen hanke, joskin sille arvonmääritys on hankalaa. Akatemian kautta pystytään myös kasvamaan markkinaa nopeammin, kun yhtiö ei ole vain kalliiden ulkoisten rekrytointien varassa.

Yrityskauppoja yhtiö ei ole vielä julkistanut, mikä hälvensi pahimmat pelot siitä, että niitä ei tehdä mihin hintaan hyvänsä, mikä olisi tuhonnut omistaja-arvoa. Näistä voi olla kurssiajuriksi loppuvuodelle, jos niitä julkistetaan.

Yhtiö jatkaa teknologia kehitystään (kirjanpidon automatisointia), mikä yhdessä kasvavan liikevaihdon kanssa tarkoittaa erittäin messeviä tuloskasvu näkymiä lähivuosille, kun bruttomarginaali % kasvaa samalla, kun liikevaihto kasvaa.

Yhtiön hinnoittelu on vielä melko maltillinen ottaen huomioon, että kyseessä on velaton erittäin defensiivinen (99% liikevaihdosta jatkuvaa) kasvuyhtiö, joka generoi vuolasta vapaata kassavirtaa vähistä investointitarpeista johtuen.

 

2019 loppuvuoden ennuste

 

EBITDA% jää hieman viime vuodesta etupainotteisista kuluista johtuen. Liikevaihdon kasvu on kuitenkin erittäin hyvällä tasolla ja se yhdessä skaalautuvan liiketoiminta mallin kanssa kasvattaa tulevien vuosien vapaita kassavirtoja. Liiketoiminnan muut kulut laskevat hieman h1 vs. h2, koska raportin mukaan siellä oli hieman kertakuluja seassa.

 

Vuosien 19-21 ennuste

 

Liiketoiminta skaalautuu hitaasti EBITDA % marginaalin kasvaessa hitaasti, mutta varmasti. Liikevaihto kasvaa 11% 2019, 10% 2020 ja 9% 2021. Ennusteet eivät sisällä mitään mahdollisista yrityskaupoista, koska niitä on mahdotonta ennustaa. Ennusteet perustuvat täysin orgaaniseen kasvuun.

 

Vuosien 21-23 ennusteet

 

Yhtiön tarina jatkaa samaa rataa kuin vuosina 19 ja 20. Liikevaihto kasvaa ja EBITDA% marginaali paranee hitaasti, kirjanpidon automatisoinnista johtuen. Liikevaihdon kasvu on 7% 2022 ja 7% 2023.

 

DCF malli mittatikuksi arvostukselle

 

Malli pohjautuu edellä mainittuihin ennusteisiin. Vuoden 2023 jälkeen odotetaan tuloskasvuksi 7% seuraavat 5 vuotta. Terminaalissa kasvuoletus on 2% (mikä on alle tilitoimistomarkkinan historiallisen kasvun). Terminaali arvo on 53,3% kassavirtojen arvosta, mikä tarkoittaa vielä melko maltillista arvostusta. (Verraten yleisesti kasvuyhtiöiden terminaaliarvoihin). Näillä oletuksilla ja 10% tuottovaatimuksella malli antaa osakkeen arvoksi 13,75 euroa, mikä tarkoittaa noin 31% potentiaalia nykykurssiin.

Kuten aiemmin kirjoitin ostin lisää Aallon Groupin osakkeita raportin jälkeen ja luultavasti ostan vielä lisää, mikäli kurssi jää kyntämään paikalleen. On hyvä huomioida, että tähän päälle saa vielä yrityskauppa option ilmaiseksi (jos pitää ennusteitani realistisina).

Jään mielenkiinnolla odottelemaan tuleeko yhtiöltä yrityskauppa rintamalta uutisia ennen H2 raporttia, johon menee vielä tovi.

Ps. Tämä ei ole sijoitussuositus

Näytä koko viesti
Laskentaekonomin sijoituspäiväkirja - 24.8.2019 09.59

Heeros H1 2019 – Pieni kokoinen pettymys

 

Heeros raportoi H1 tuloksensa ja kasvunsa, mitkä molemmat olivat hieman alle oman ennusteeni. Matala arvostus suojasi kurssilaskulta ja liikevaihdon ollessa jatkuvaa (93%) ei laskuvaraa hirveästi ole nykyarvostuksella.

 

Ennuste vs. toteuma:

Heeroksen liikevaihto jäi hieman mitä odotin ja myös kulut olivat kokonaisuudessaan hieman suuremmat. Positiivista raportissa oli kehitysaktivointien vähentyminen ja Hollannin toiminnan eteenpäin meneminen. Negatiivista raportissa oli se, että vapaa kassavirta oli vielä pakkasella ja kulut hieman odotettua korkeammat.

En itse odota, että Heeros pääsee ohjaukseensa (yli 9meur liikevaihto 2019). Alla päivitetty ennuste:

Näen kuitenkin, että yhtiössä on arvoa, vaikka kasvu ei yltäisi yhtiön omaan ohjaukseen. Yhtiö kommentoi, että kulukasvu hidastuu H2, joten kulut eivät nyt pitäisi ylittää ennustetta.

Alla 19-21 vuosien ennusteet:

 

Odotan Heeroksen kasvuvauhdin säilyvän noin miljoonassa eurossa ja liiketoiminnan skaalautuvan tasaisesti. Kysymysmerkiksi nousee kuinka nopeasti kehityskulujen aktivoinnit laskevat, joilla on iso merkitys vapaaseen kassavirtaan ja sitä kautta DCF arvoon. Kasvu voi olla ripeämpääkin, jos Hollantiin kohdennetut kustomoinnit ovat asiakkaiden mieleen ja lisäävät Heeroksen palvelutarjoaman kilpailukykyä.

 

Tässä vielä päivitetyt 21-23 ennusteet:

 

Näiden vuosien ennuste noudattaa samaa kaavaa kuin aiempienkin vuosien ennuste.

 

DCF-Malli arvostuksen mittatikuksi

 

DCF mallissa on oletuksena vuoden 2023 jälkeen, että tulos kasvaa 7% seuraavat viisi vuotta. Terminaalikasvu oletus on 3%. Näin terminaaliarvon osuus yhtiön kassavirta arvosta on 62%, mikä on melko vähän tässä kehitysvaiheessa olevalle yhtiölle. Malli ei odota, että kehityskulujen aktivoinnit laskisivat ikinä alle miljoonan euroon per tilikausi, mikäli näin käy on mallissa huomattava nousuvara. 10% tuottovaatimuksella ja yhtiön nettovelat huomioiden malli antaa osakkeen tavoitehinnaksi 2,8euroa, mikä tarkoittaa noin 27% potentiaalia nykykurssiin. Jään mielenkiinnolla odottelemaan H2 raporttia, jos yhtiö vaikka sattuisi pääsemäänkin ohjeistukseensa olisi osakkeessa reilusti nousuvaraa.

Näytä koko viesti
Kamux - 23.8.2019 07.54

Olipas kova tulos Kamuxilta. Älyttömän kova tuo like-for-like myyntien kasvu tässä markkitilanteessa. Heittämällä yli omista ja inderesin ennusteista. Nousuvaraa lienee ennusteissa :)

Näytä koko viesti
Laskentaekonomin sijoituspäiväkirja - 22.8.2019 08.19

Tulos oli mielestäni hyvä. Liikevaihto tulee näillä näkymin, jopa hieman ylittämään ennusteeni. Ostin tänää aamulla lisää Aallonin osakkeita. Olen yrittänyt ottaa tavaksi kasvattaa positiotani, jos yhtiö ylittää ennusteeni. Erityisen positiivista oli raportissa oli nuppiluvun kasvu, mikä on todella hyvä suoritus näin haasteellisessa kirjanpidon rekrymarkkinassa (mm. yksi talenomin mainitsemista kasvun pullonkauloista). Se luo hyvä pohjan H2 kasvulle ja 2020 H1 kasvulle. Toivottavasti nuppiluku jatkaa yhtä pirteää kasvuaa ja muutama yrityskauppa siihen päälle niin näyttää erittäin hyvältä. Palaan asiaan tarkemmin, kun yritän viikonloppuna keritä rustaamaan tarkemman analyysin. Nämä rekrythän eivät vielä olleet täydellä utilisaatiolla H1 liikevaihdossa, mutta heidän palkka ja rekry kulut olivat. Tämä tarjoilee isompaa EBITDA % 2020 vuodelle, mikä kiihdyttää tuloskasvua ellei rekryvauhti jatku yhtä kovana. Tällöin hillotolppa siirtyy pidemmälle tulevaisuuteen, mutta isompana.

Heeros oli pieni pettymys, mutta erittäin alhainen arvostus suojaa kurssilaskulta. Laskin siitä johtuen hieman ennusteitani. Palaan tähänkin laajemman analyysin yhteydessä toivottavasti pian. Huomenna vielä Kamuxin raportti, sitten on kaikki salkun isoimmat omistukset raportoineet tuloksensa ja ainakin top3 osalta Q2 kierros meni erittäin hyvin.

 

 

Näytä koko viesti
Laskentaekonomin sijoituspäiväkirja - 19.8.2019 06.31

Moikka,

kiitos viestäsi ja kehuista. Aallon Group on tosiaan ollut olemassa vasta tästä vuodesta lähtien, joten tarkkaa analyysiä on hankalaa tehdä ennekuin tiedämme todellisen kulutason. Onneksi taloushallinto bisnestä on helppo ennustaa, kun 97% liikevaihdosta on jatkuvaa Aallon Groupin tapauksessa ja kulumassakin suhteellisen hyvin ennakoitavaa. Olen pro-forma luvuista aprikoinut, että liikevaihto kasvaa 7-10% ollen 16,5-17,0meur ja EBITDA % pyörii 16% ympärillä, jolloin vuoden 2019 oikaistuksi EPS ennusteeksi saadaan 0,50-0,54euroa. Katsellaan sitten yrityksen ekan raportin yhteydessä minkälainen toteuma sieltä tulee ja sen perusteella voi tehdä tarkempia ennusteita. 

Näytä koko viesti
Laskentaekonomin sijoituspäiväkirja - 18.8.2019 10.19

Revenio raportoi kelpo tuloksen taas ja Centervue osto näyttää nappiosumalta. Yhtiön mainitsemien synergia hyötyjen realisoituessa (5% liikevaihdosta) on tuloskasvu erittäin railakasta seuraavat lähivuodet, kun centervue kasvaa kovaa ja revenion oma tuoteportfolio ja tähän päälle vielä tuloskasvu synergiaeduista. 

LeadDesk raportoi myös kelpo tuloksen. Perjantaina jostain kumman syystä, joku halusi myydä ison erän hintaan mihin hyvänsä ja kurssi laskikin melkein 30% kertaheitolla. Tästä pikadipistä innostuin tankkaamaan osaketta 9 euron hintaan. Osake sulkikin sitten 10,2 euroon. Pitää LeadDeskistä tehdä päivitys nyt myös tänne, kun omistus osuus siinä on kasvanut. 

Ensi viikolla loputkin salkun top5 omistuksista raportoivat tuloksensa: Heeros, Kamux ja Aallon group. Sitten pääseekin vihdoin niiden mallit päivittämään ja tarkistamaan tilanteen, ostetaanko vaiko myydäänkö?

Näytä koko viesti
Kamux - 15.8.2019 07.45

Joo, jännä osari tulossa, jos kasvu tyssää niin sanoisin, että tällä tulostasolla osake arvostettaisiin 3,6-4,3 euroa. Aika lähelle on siis jo tultu nollakasvu arvostustasoa. 

Itse uskon, että kamux rutistaa sen 5-8% kasvua ja kurssi jää pyörimään 5 euron ympärille.

Näytä koko viesti
Laskentaekonomin sijoituspäiväkirja - 7.8.2019 07.58

Outokumpu shortti suljettu (auki uudestaan Q3 rapskan lähellä). Tesla  shortti avattu. Kiina voisi tehdä nyt jonkun jekun Teslan tehtaille mille ei ole vielä lisenssiä. Tappiotakin kynnetään melkoista vauhtia, uutta rahoituskierrosta odotellessa.

Näytä koko viesti
Laskentaekonomin sijoituspäiväkirja - 1.8.2019 09.37

Outokumpu shortti meni nappiin, kun kumpu tarjoili kehnot luvut ja vielä kehnommat näkymät. Todennäköisesti suljen shortin huomenna, kun kurssi vielä laskee ennustemuutosten saattelemana. Aikaisemminhan odotus oli positiivisesta vuodesta. Nyt näyttää siltä, että 2019 FY EPS painuu negatiiviseksi eikä osinkoa siten jaettaisi. Shortin ajattelin avata taas uudestaan Q3, koska johdon puheista tulkiten sieltä on tulossa laidallinen sitä itseään. 

 

Osaritreidit tällä kertaa 1/4, mikä on kehno suoritus. Mielenkiintoista on se, että shorttaamalla kaikkia treidejä olisi osunut 4/4. No tästä on helppo parantaa Q3 kierrokselle. 

Vihdoin salkun pikkuyhtiöt (jotka ovat isolla painolla)  julkaisevat H1 raporttinsa raportoivat ne elokuun loppupuolella. Odottavan aika on pitkä. 

Aallon ja leaddesk kiinnostavat erityisesti koska kyseessä on molempien ensimmäinen pörssiraportti ja Aallonin ihan ihka ensimmäinen mikäänlainen taloudellinen raportti. 

Näytä koko viesti
Laskentaekonomin sijoituspäiväkirja - 29.7.2019 12.55

Nyt on osuttu 0/3 osaritreideistä. Nesteen marginaalit alkavat sulamaan, kun kilpailua ilmaantuu ja tämä tietenki syö tulevaa tuloskasvua. Pitää alkaa katsoa, koska Nestettä pitäisi alkaa shorttamaan. Uusiutuvien 57% ROCE ei ole kestävällä tasolla. Outokumpu shorttiin minulla on hyvä luotto, koska en löytänyt mitään positiivista Q2 vaikka etsimällä etsin. Iso läjä hedgefund shortteja vahvistaa tätä biasta. 

Jos tämä menisi nyt 1/4 niin ainakin Q3 kierroksella olisi helppo parantaa :). Hyvin on hudit syöneet Nordnet salkun tuottoa. Onneksi Outotec longi on paikannut hieman näitä. Tesla shortti tulee muuten ajankohtaiseksi taas Q3, jos X/S mallien myyntiluvut jatkavat laskua. Näyttää siltä, että leijonan osa katteista tulisi näistä. ++ Musk luvannut voitollisen Q3, joten jos se menee pakkaselle voi uskovaisten usko olla kovasti koetuksella ja kovaa rommia tiedossa.

Näytä koko viesti