Olet täällä

Laskentaekonomin sijoituspäiväkirja - 23.11.2020 08.06

Heeros veti tänään +22% kiimapiikin ylöspäin. Asiaa luultavasti edes auttoi yhtiön maininta Heikkilä & Vilenissä potentiaalisena ten baggerina. Yhtiö oli muuten ainoa Helsingin pörssin osake, minkä molemmat herroista mainitsi. Tämän lisäksi Kauppalehti julkaisi peräti kaksi hype artikkelia.

Heikkilä & Vilen: Helsingin pörssin potentiaaliset tenbäggerit:

https://www.youtube.com/watch?v=HYAx8awv8sA&t=4s

Fundamentti puolella positiivista oli Opuscapitan kanssa julkaistu yhteistyösopimus:

https://www.heeros.com/heeros-ja-opuscapita-ovat-solmineet-kumppanuussop...

Näytä koko viesti
Laskentaekonomin sijoituspäiväkirja - 14.11.2020 04.12

Kamux Q3 2020 – Kaikkien aikojen paras

 

Kamux löi laudalta kaikki ennusteet ja tarjoili hyvän liikevaihdon kasvun ja erinomaisen kannattavuuden. Q3 aikana kauppaa käytiin todella hyvillä bruttomarginaaleilla ja Saksa kääntyi ensi kertaa voitolliseksi. Tämä on todella positiivinen signaali osakkeelle. Kalliokoski mainitsi, jos raportointikauteen olisi päästy normaalilla varastolla niin kasvu ja kannattavuus olisivat olleet vielä paremmat, vaikka luvut olivat jo nyt puhdasta timanttia EBIT % ollessa 5,8%. Q4 yhtiö lähtee oikein terveellä varastolla (+25% vertailukausi).

Kamux pesi omat ennusteeni selvästi. Tämä johtui käytännössä poikkeuksellisen hyvästä bruttomarginaalista. Mielenkiintoista nähdä, jatkuuko yhtä hyvä kannattavuus Q4 vai palataanko lähemmäs normaaleja tasoja. Itse ennusten bruttomarginaalin normalisoitumista. Yhtiön aikaansaama kasvu oli todella vahvaa ottaen huomioon, että Q3 lähettiin liikkeelle alhaisemmalla varastolla kuin vertailukaudella. Nyt Q4 asetelma on päinvastoin.

 

Alla odotukseni vuodelle 2020: (odotan n. 10% liikevaihdon kasvua koko vuodelta).

Q4 odotan liikevaihdon kasvua 13%, koska vertailukausi on vahva, vaikkakin Kamux lähtee siihen liikkeelle suuremmalla varastolla kuin vertailukaudella ja liikkeitä on enemmän, joten on mielenkiintoista nähdä, miten vahvaan suoritukseen tämä yhtiön ajaa. Tämän lisäksi Saksassa Korona rajoitukset vieläkin vaikeuttavat liiketoiminnan harjoittamista ja mahdollinen toinen aalto Suomessa ja Ruotsissa voi sotkea pakettia. Odotan EBIT% olevan n. 4,2% ja liikevaihdon kasvun olevan noin 10%, mikäli lockdown toimenpiteitä ei nähdä on hyvin todennäköistä, että Kamux palauttaa ohjeistuksensa joulukuussa. Ensi vuoden pitäisi pelastaa tuleva Korona rokote.

Nostin lähivuosien kannattavuutta yli neljän prosentin EBIT tason, kuitenkin niin, että EBIT % laskee hieman yhtiön kasvaessa, koska Ruotsissa ja Saksassa on alemmat katteet. Alempia katteita kompensoi hieman hallintokulujen skaalaus, kun yhtiön koko kasvaa. Lähivuosien kasvuennusteita nostin vahvan kvartaalin johdosta. 2021 liikevaihto kasvaa 20%, tätä tukee heikko H1 edelliseltä vuodelta.

20-22:

2022 liikevaihto kasvaa 15% ja EBIT % marginaali heikkenee hieman.

 

22-24:

 

 

Yrityksen tulos kasvaa tasaisesti liikevaihdon kasvun myötä, mutta toiminta ei skaalaudu, koska Saksan ja Ruotsin heikkokatteisempi bisnes kasvaa nopeammin kuin Suomen. Liikevaihdon kasvu on kymmenen prosenttia vuosina 23 ja 24.

 

DCF-Malli arvostuksen mittatikuksi

 

 

Malli perustuu edellä esitettyihin ennusteisiin. Vuoden 2024 jälkeen odotetaan 5% kasvua seuraavat viisi vuotta. Terminaalikasvu oletus on 2%. Näillä odotuksilla ja 8,2% tuottovaatimuksella saadaan osakkeen tavoitehinnaksi 13,85 euroa, mikä tarkoittaa noin 8% potentiaalia. Terminaali vaiheen arvo mallissa on vain 58%, mikä on alhainen kasvuosakkeelle. Niin kauan, kun osake jatkaa hyvää tuloskasvuaan aion holdata sitä, eikä arvostus karkaa käsistä. Ensi vuoden ennusteella Kamuxin PE on 18. Ensi vuoden tuloskasvu odotus on noin 20%, joten PEG on alle 1, mikä signaloi huokeaa arvotusta suhteessa kasvuun. Olemme lähempänä jo vuoden vaihtumista, joten osake on hyvä pitolappu näilläkin hinnoilla, koska hyväksyttävä bruttoarvo kasvaa, kun menemme kasvuyhtiön kanssa ajassa eteenpäin. Osakkeesta lähti myös yksi poikkeava riski, kun Intera myi loput omistuksestaan syyskuussa. Tästä johdosta itse laskin vielä tuottovaatimusta, koska enää ei tarvitse hintaan etukäteen leipoa mahdollista Intera pika-alea ja ask bid spread on laskenut käytännössä nollaan ja likviditeetti on parantunut merkittävästi Interan myynneistä.

Q2 raportin yhteydessä mainitsin, että odotan mielenkiinnolla, miten rämppäys kasvumoodiin onnistuu ja se onnistui paljon paremmin kuin uskalsin edes kuvitella. Ostin osari aamuna lisää Kamuxin osaketta, koska yhtiö löi ennusteeni niin selvästi. Yhtiössä kiehtoo se eniten, että harvalla Helsingin pörssin yhtiöllä on näin selkeää pitkän aikavälin kasvuputkea, joten osake on varsinainen holdarin unelma. Lisäksi näyttää siltä, että Kamux on tehokas hyödyntämään erilaisia maiden välisiä hinta-arbitraaseja, koska heidän liiketoimintansa suunnittelu pohjautuu pitkälti dataan ja tähän myös investoidaan luoden vallihautaa pienempiin kilpailijoihin. On myös mahdollista, että suurimmat Kamuxin skaalaedut on vielä näkemättä.

 

ps. Tämä ei ole sijoitussuositus

Näytä koko viesti
Kamux - 13.11.2020 05.43

Veret seisauttava osari Kamuxilta. Helposti kaikkien aikojen paras. Ostin aamulla lisää, koska tänä vuonna epsiä tulee n. 60centtiä. Hinta on siihen nähden halpa, kun ensi vuonna kasvetaan kovaa.

Näytä koko viesti
Laskentaekonomin sijoituspäiväkirja - 9.11.2020 06.25

H1 salkku katsauksessani totesin että: "On hyvä muistaa, että pitkällä aikavälillä optimisti aina voittaa osakemarkkinoilla ja pelkässä käteisessä oleminen tulee kalliiksi."

Tänään se osoittautui taas todeksi kun Pfizer julkaisi rokotteen, joka torjuu Koronaa 90% tarkkuudella.

Isoa käteispossaa ei siis kannata pitää pitkään - se voi tulla hyvin kalliiksi. Näen, että nyt voisi olla otollinen ympäristö pidemmällekin osakkeiden nousuputkelle, mitä historiallisen matala korkotaso ja elvytys tukisivat. Tätä kiihdyttäisi vielä ensi vuoden vahva talouskasvu.

Tämä postaus on itselleni enemmänkin muistiinpano, kun kaikki näyttää hyvin synkältä ollaan todennäköisesti lähimpänä auringon nousua. Osakkeita ei siis kannata lyödä laitaan ellei onnekkaasti satu olemaan ensimmäisten joukossa. Kannattaa siis panikoida ensin, jos niin aikoo tehdä.

Näytä koko viesti
Laskentaekonomin sijoituspäiväkirja - 7.11.2020 12.08

ScandBook – pieni tylsä yhtiö unohdetulla toimialalla

 

ScandBook on Ruotsiin listattu kirjapaino. He eivät ole siis kustantamo vaan näiden tilauksista tekevät kirjoja, joten tulos on huomattavasti kustannustoimintaa vakaampaa. Erilaiset markkinatutkimukset odottavat toimialan kasvavan alle prosentin vuotuista kasvuvauhtia 2020 luvulla. Yhtiö on tehnyt vuosina 16-18 massiivisen investointiohjelman ja toiminnan uudelleenjärjestelyn (YT neuvottelut Ruotsissa), missä kirjapaino siirrettiin Ruotsista Liettuaan, minne rakennettiin pankkilainan avulla uusi tehdas. Tämä paransi yhtiön kilpailukykyä merkittävästi, koska työvoima on Liettuassa merkittävästi halvempaa kuin Ruotsissa. Yhtiö investoi uuteen tehtaaseen yli 70 miljoonaa kruunua, mikä on huomattava panostus ottaen huomioon yhtiön markkina-arvon ollessa tällä hetkellä noin 100 miljoonaa kruunua. Nyt investointivaihe on ohitettu ja yhtiö on siirtynyt vahvan kassavirran tekemiseen. Yhtiön markkina-arvo onkin pysynyt melko stabiilina samaan aikaan, kun EV luvut ovat sulaneet vahvasta kassavirrasta johtuen. Näillä näkymin yhtiö on nettovelaton ensi vuoden jälkeen. Yhtiön tavoitteena on jakaa osinko yli 50% tuloksesta, kun taloudellinen tilanne sen sallii. Osinko onkin ollut viime vuoden tauolla raskaan investointi ohjelman takia, mutta kun velat ovat maksettu pystyy yhtiö maksamaan kassavirrastaan jopa yli 10% vuotuista osinkoa.

Yhtiö on kertonut tehneensä poistoja etupainotteisesti uudesta tehtaasta ja nyt kun poistomassa normalisoituu kasvaa raportoitu tulos iloisesti. Yhtiön investointitarpeet ovat tällä hetkellä hyvin alhaiset uudesta tehtaasta johtuen ja kassavirtaa jää runsaasti velkojen pois maksamiseen ja myöhemmin osingon maksuun.

Yhtiö täyttää suurimman osan Peter Lynchin tunnusmerkeistä ihanteellisesta osakkeesta.

 1. Yhtiöllä on tylsä nimi, check.
 2. Se tekee jotain tylsää. Kirjapaino täyttää tämän tunnusmerkin erinomaisesti.
 3. Yhtiö tekee, jotain epämieluisaa. Tätä tunnusmerkkiä kirjapaino ei täytä.
 4. Yhtiö on spin off. Tämä ei täyty.
 5. Instituutiot eivät omista sitä ja analyytikot eivät seuraa sitä. Tämä täyttyy hyvin, yhtiötä ei seuraa yksikään analyytikko, eikä institutionaalisia omistajia näy.
 6. Yhtiöstä liikkuu huhuja. Tämä täyttyy, jos mieltää, että kirjat ovat auringonlaskun ala ja täten sijoittajat välttelevät yhtiötä.
 7. Yhtiössä on jotain masentavaa. Ainakin dopamiini micro-dose yhteiskunta pitää kirjoja masentavana ja yhtiön nimikin on melko tylsä, joten tämäkin täyttyy.
 8. Se ei ole kasvavalla toimialalla.  Tämä tunnusmerkki täyttyy erinomaisesti. Kirjoja on pitkään pidetty katoavana luonnonvarana ja toimialan kasvu onkin ollut lähellä nollaa. Lynch pitää tätä positiivisena merkkinä, koska tällaisella toimialalla ei ole samanlaista ongelmaa kilpailijoista kuin kasvavilla toimialoilla.
 9. Se toimii niche osa-alueella toimialalla. ScandBookilla tämä täyttyy, koska he tekevät vain tietyn tyyppisiä ja kokoisia kirjoja, jotta he voivat toimia kustannustehokkaasti.
 10. Ihmisten on ostettava yhtiön tuotteita. Tämä ei kriteeri ei täyty kyseessä ei ole välttämättömyys hyödyke
 11. Yhtiö hyödyntää teknologiaa. Tämä täyttyy, koska uuden tehtaan myötä yhtiöllä on viimeisimmät koneet ja laitteet ja se pystyy toimimaan hyvin kustannustehokkaasti.
 12. Sisäpiiri ostaa osaketta. Tämä ei täyty
 13. Yhtiö ostaa omia osakkeita. Tämä ei täyty

Yhtiö täyttää siis 8/13 kriteeriä Peter Lynchin ihanne osakkeesta. Tämä oli enemmän viihdearvoinen listaus, mutta mielenkiintoinen, koska Lynch on yksi aikamme menestyneimmistä sijoittajista.

Vuoden 2020 ennuste

Odotan Q4 pientä kasvua, mutta mahdollisuudet ovat parempaankin, koska Q3 raportin yhteydessä yhtiö kertoi Koronan lisänneen fiktiokirjojen kysyntää ja vertailukauden luvut ovat hieman pehmeät. EPS laskentani eroaa yhtiön raportoimasta, koska olen oikaissut poistot CAPEX tasolle sisältäen leasing maksut, jotta yhtiön kassavirrasta saa paremman kuvan, minkä etupainotteiset poistot nyt hieman peittävät. Tämän lisäksi olen ottanut EPS laskentaan, mukaan myös ”preferensaktier” ja yhtiö laskee EPS:än pelkästään tavallisilla vaihdettavilla osakkeilla (Eli pienemmällä osakemäärällä). Yhtiö on pystynyt Koronassa kasvattamaan liikevaihtoaan ja tulosta, mikä on merkki vahvasta ja terveestä liiketoiminnasta. Q3 on historiallisesti ollut aina yhtiön vahvin kvartaali. Liikevaihto kasvaa 2020 noin viisi prosenttia.

 

Vuodet 20-22

Vuoden 22 EPS laskee hieman, kun raportoidutkin poistot normalisoituvat ja tätä kautta yhtiön maksamat verot nousevat. Kasvu odotus on nolla prosenttia vuoden 2020 jälkeen.

 

Vuodet 22-24

Vuosille 22-24 odotus on sama kuin aiemmille kasvu pysyy nollassa ja kannattavuus vakaana. Poistot ovat yhtä kuin toiminnan ylläpidon CAPEX tarve.

DCF mallista mittatikku arvostukselle

Malli perustuu yllä oleviin ennusteisiin ja huomioi nettovelat. Vuoden 24 jälkeen odotetaan nollan prosentin kasvua seuraavat viisi vuotta. Terminaali kasvu odotus on -1%. Tätä hieman helpottaa se, kun bisnes supistuu, on tarvittavat ylläpitoinvestoinnit pienempiä pienemälle liiketoiminnalle. Tämän lisäksi olen mallintanut kymmenen vuoden päähän Liettuan tehtaan koneiden uusinnan, mikä investointina olisi noin 30 miljoonaa kruunua. Tämä antaa osakkeella fair valueksi 20,5 kruunua 10% tuottovaatimuksella, mikä tarkoittaa noin 39% potentiaalia osakekurssiin nähden. Mikäli jonkun mielestä tuottovaatimus pitäisi olla korkeampi niin osakekurssi näillä ennusteilla on oikein arvostettu 13,5% tuottovaatimuksella. Merkille pantavaa, että terminaali kassavirran osuus on vain 35,7% DCF mallin arvosta. Tämän on pienin terminaali arvo, mitä olen mallista ulos saanut. Toki tämä on myös ensimmäinen kerta, kun olen käyttänyt negatiivista terminaalikasvua, mikä pitkällä aikavälillä tarkoittaa, että toimiala katoaa. Tämä on hyvin varovainen oletus ja tuo turvamarginaalia. En itse usko kirjojen katoamiseen ja Lindyn lakikin tämän vahvistaa, että mitä pidempää, jokin keksintö on ollut käytössämme, sitä pidempää se on todennäköisesti myös olemassa. Kirjathan ovat olleet olemassa ja käytössämme yli 2000 vuotta. Yhtiö on hyvin ainutlaatuinen tapaus nollakorko aikana, missä ilman kasvuodotuksia pitkän aikavälin tuotto-odotus on yli kymmenen prosenttia. Yhtiöstä ei ole miksikään SaaS tenbäggeriksi, mutta hyvä pitkän aikavälin kivijalkasalkkuun, etenkin jos tuotto lähivuosina tulee osingon muodossa, kuten oletan. Tämän vuoden ennusteella PE luku on noin 6.

Ps. tämä ei ole sijoitussuositus

Näytä koko viesti
Laskentaekonomin sijoituspäiväkirja - 1.11.2020 11.19

Heeros Q3 2020 – Kulut kuriin!

 

Heeros raportoi Q3 liiketoimintakatsauksensa ja kannattavuus oli saatu erittäin vahvalle tasolle EBITDA ollessa yli 30%! (Toki tässä oli mukana kertaeränä palkkajaksotuksen purkaminen 100t – ns. kestävä taso lienee hieman yli 25%). Yhtiön kannattavuus ylitti merkittävästi odotukseni. Korona vaivasi vielä transaktioiden määriä, joiden yhtiö kertoi pysyneen vertailukautta alemmalla tasolla. Tästä huolimatta jatkuva liikevaihto kasvoi 6%.

Aktivointien määrä väheni vertailukaudesta, mikä samaan aikaan paranevan kannattavuuden kanssa parantaa kassavirtaa vivulla. Yhtiön riskiprofiili on muuttunut nyt merkittävästi, kun tappiollisesta negatiivista kassavirtaa tekevästä korkeasti velkaisesta yhtiöstä on muuttumassa hyvin kannattava ja vuolasta kassavirtaa tekevä kasvuyhtiö. Tarinan positiivisen trendin jatkuessa nähdään myös yrityksen arvostuksen korvaajan lähemmäs verrokkejaan – onhan kyseessä kuitenkin SaaS yhtiö hyvin defensiivisellä toimialalla.

Alla päivitetty vuoden 2020 ennuste:

 

H2 liikevaihdon kasvuennusteeni on 4%. En Q4 odota ihan yhtä vahvaa kannattavuutta kuin Q3, mutta H2 on silti tulossa erittäin hyvä EBITDA ollessa n. 24%. Olen poistoja hieman laskenut vastaamaan aktivointien vähentynyttä määrää, jotta tulos kuvaisi paremmin yhtiön kassavirran generoimiskykyä.

 

Alla 20-22 vuosien ennusteet:

 

2021 odotan 9% kasvua, mitä tukee vahvasti vuoden 2020 laskenut transaktioiden määrä (30% Heeroksen liikevaihdosta tulee transaktioista). 2021 Suomen BKT kasvaa, joten tämä tuo transaktioissa takaisin menetetyt palkkiot ja pienen kasvun, tällöin kasvu pitäisi olla hyvällä tasolla suhteessa vertailukauteen. 2022 kasvu on 8%. 2021 kulut ovat vähän yläkanttiin, koska en usko, että alhainen kulutaso on täysin kestävä, vaan osa kuluista puuttuu koronan takia, kuten matkakulut. EBITDA vuodelle 2021 on 22,7% ja mikäli alhainen kulutaso on kestävä voi EBITDA% olla jopa hieman yli 25%. Tästä tulee turvamarginaalia ennusteeseeni. Kysymysmerkiksi nousee kuinka nopeasti kehityskulujen aktivoinnit laskevat, joilla on iso merkitys vapaaseen kassavirtaan ja sitä kautta DCF arvoon. Kasvu voi olla ripeämpääkin, jos uusi ostolaskusofta ottaa tuulta alleen ja sitä saadaan myytyä isommille yrityksille esimerkiksi ERP yhteistyön kautta (Heeroksen ohjelmistot ovat modulaarisia).

Päivitetyt 22-24 ennusteet:

 

2023 liikevaihto kasvaa 6% ja 2024 liikevaihto kasvaa 5% tämä on myös oletus seuraaville viidelle vuodelle samalla, kun kannattavuus skaalautuu maltillisesti.

DCF-Malli arvostuksen mittatikuksi

 

 

DCF mallissa on oletuksena vuoden 2024 jälkeen, että tulos kasvaa 10% seuraavat viisi vuotta. Terminaalikasvu oletus on 2%. Terminaaliarvon osuus yhtiön kassavirta arvosta on 60%, mikä on melko vähän tässä kehitysvaiheessa olevalle yhtiölle. Malli ei odota, että kehityskulujen aktivoinnit laskisivat ikinä alle miljoonan euroon per tilikausi, mikäli näin käy on mallissa nousuvaraa. 10% tuottovaatimuksella ja yhtiön nettovelat huomioiden malli antaa osakkeen tavoitehinnaksi 4,29euroa, mikä tarkoittaa noin 12% potentiaalia nykykurssiin. On hyvä huomata, että mikäli lähivuosien kasvu kiihtyisi yli kymmeneen prosenttiin on osakkeella huomattava nousuvara. Tikonin päättyminen 2021 tukee kasvun kiihtymistä, mutta ennen kuin tätä voidaan ennustaa, on yhtiön osoitettava se lukuina.

Yhtiö on nyt mielenkiintoisessa vaiheessa ja uusi toimitusjohtaja näyttää saaneen positiivisen kierteen aikaan ja osakkeen tuotto-odotus näyttääkin nyt hyvältä, jos H2 menee lankulle niin DCF mallin arvo pomppaa mukavasti ylöspäin, kun vuosi vaihtuu korkeasta tuottovaatimuksesta johtuen. Näen myös tuottovaatimuksessa laskuvaraa, kun yhtiön markkina-arvo kasvaa ja osakkeen likviditeetti paranee. Tämä entisestään parantaa tuotto-odotusta lähivuosille. Yhtiön tuottovaatimus on pienestä koosta ja heikosta likviditeetistä johtuen korkea, ottaen huomioon liiketoiminnan defensiivisen luonteen.

Yhtiö julkaisi mielenkiintoisen uuden strategian ja jos kansainvälinen kasvu saadaan auki, tullaan yhtiö hinnoittelemaan ihan uusilla kertoimilla. Yhtiön 2023 tavoite on kunnianhimoinen, mutta se on mahdollinen, mikäli kaikki menevät nappiin ja EBITDA % skaalautuminen jatkuu hyvää vauhtia samalla kun liikevaihto kasvaa lähemmäs kymmentä prosenttia.

Yhtiön lanseeraama uusi käyttöliittymä näyttää myös hyvältä ja päivittää Heeroksen asiakaskokemuksen modernille tasolle.

Toimitusjohtajan sanat raportissa valavat uskoa tulevaan kasvuun: ” Uuden organisaatiomme myötä olemme yhdessä muuttamassa Heerosta entistä ketterämmäksi ja asiakaslähtöisemmäksi yhtiöksi. Muutos on kovaa vauhtia käynnissä ja muun muassa asiakastyytyväisyytemme on parantunut merkittävästi viimeisten kuukausien aikana.

Näytä koko viesti
Laskentaekonomin sijoituspäiväkirja - 29.10.2020 06.18

Heeros julkaisi todella vahvan raportin kannattavuuden osalta, mikä ylitti omani ja Inderesin ennusteet heittämällä. Liikevaihto oli linjassa odotuksiin vaikka yhtiö kertoi transaktiomäärien pysyneen normaalia alhaisemmalla tasolla. Tämä luo uskoa hyvään Q4, kun transaktiotasot ovat normalisoitumassa. Yhtiö on hyvin halpa nyt, jos korkea kannattavuus pystytään säilyttämään samalla, kun yhtiö kasvaa. Ostin itse yhtiötä hieman heti aamulla, kun kurssi ei reagoinut niin voimakkaasti kuin odotin. Tätä kirjoittaessa kurssio on 18% nousussa, mutta tällä kehitystahdilla nousuvaraa on vielä. Mielenkiintoista nähdä mihin Inderes tavoite hintansa nostaa.

https://ml-eu.globenewswire.com/Resource/Download/75086eb7-8a92-4780-b88...

ScandBook julkaisi myös erinomaisen Q3 tuloksen, missä liikevaihto ylitti reippaasti odotukseni ja kannattavuus oli myös parempi mitä odotin. EPS parantui 0,62sentistä --> 0,93 senttiin Q3:lla (Kasvua 50%!). Korona on kiihdyttänyt fiktiokirjojen kysyntää, mikä näkyi liikevaihdon kasvuna. On hyvin todennäköistä, että EPS parantuisi myös Q4. Näin koko vuoden EPS odotukseksi saadaan 2-2,5 Kruunua, joka 15 kruunun kurssilla tekee PE luvuksi 6-7! Mikä on mielestäni erittäin alhainen yhtiölle, jonka tulos kasvaa ja liiketoiminta on melko stabiilia. Kurssi oli aamulla noin kuuden prosentin nousussa, mutta tasaantui nollan pintaan, kun "suuri" myyjä ilmaantui. Poistomassan normalisoituessa yhtiö kykenee vielä ensi vuonnakin kasvattamaan EPS, mistä odotan sen normalisoituvan. Ostin ScandBookia lisää, kun kurssi ei reagoinut erinomaiseen osavuosikatsaukseen Koronan alla.

ScandBook Q3:

https://mb.cision.com/Main/1720/3227262/1327369.pdf

Näytä koko viesti
Laskentaekonomin sijoituspäiväkirja - 26.10.2020 09.16

https://www.talenom.fi/wp-content/uploads/talenom-liiketoimintakatsaus-t...

Tänään salkkuyhtiöille tuli rohkaisevia lukuja Talenomilta. Orgaaninen kasvu elpyi ja transaktiotasot palasivat normaalille tasolle. Erityisesti Heerokselle transaktiomäärillä on iso merkitys, koska heillä merkittävä osa liikevaihdosta on transaktiopohjaista. Orgaanisen kasvun elpyminen ja transaktioiden normalisoituminen luo positiivista kehää nyt myös Aallonille, jolle Inderes odottaa H2 nollan prosentin orgaanista kasvua, mikäli korona ei eksaloidu on tässä hyvät ainekset positiviiseen yllätykseen. 

Heeroksen suurin asiakasryhmä on tilitoimisto ja Talenom edustaa merkittävää osaa tästä markkinasta. Torstaina olemme sitten Heeroksen suhteen viisaampia, mutta pahimmat pelot siitä, että liikevaihto supistuisi Q3 tämä poistaa.

Talenomin orgaaninen kasvu oli Q2 n 6%, kun Aallonilla se putosi nollan tuntumaan ja nyt Q3 Talenom kasvoi n. 10% ja lisäksi kommentoi: "Yrityskauppojen merkitys katsauskauden taloudellisiin lukuihin on vähäinen"

"Asiakasyritysten konkurssien määrä kehittyi ennakoidusti ja volyymilaskutus palautui edellisen neljänneksen notkahduksen jälkeen lähes koronaa edeltävälle tasolle"

Mielenkiinnolla jään odottamaan Heeroksen ja Aallonin raportteja, vaikka nyt pörssissä tuntuu olevan pientä paniikkia ilmassa.

Näytä koko viesti
Laskentaekonomin sijoituspäiväkirja - 14.10.2020 08.40

Suurin osa erosta selittyy sillä, että he käyttävät minua alempaa tuottovaatimusta. Taisivat juuri laskea sitä kautta linjan yhtiöillä, kun riskitön korko laski.

Näytä koko viesti
Päivän politiikka - 13.10.2020 08.02

Päivän piristys oli kyllä mennä lukemaan twitter keskusteluä tästä. Uskomatonta miten "pienestä" jutusta (hehehe) ihmiset nykyään pahoittavat mielensä. Tuntuu, että loukkaantuminen ja mielenpahoittaminen on nykyään muotijuttu #cancelKulttuuri.

Näytä koko viesti