Olet täällä

Accounting 101

Accounting 101

  • Liittynyt 28.7.2018
  • 125 viestiä
  • 1 aloitettua ketjua

Viimeisimmät viestit

Aloittelevan analyytikon ajatuksia - 16.4.2019 21.32

Kiitti hyvistä pointeista ja lähteistä! Oon lukenut paljon bear juttua juuri ESPN "kurimuksesta", mutta olen itse pohdiskellut kanssa samaa, että juuri pakettina olisi aika lyömätön kombo - koko perheelle jotain. Yksittäin ei niin vetovoimaisia, toki Disneyn animaatiot yms. on yksittäinkin, mutta pointtina siis, että eiköhän ESPN tahkoa rahaa siinä rinnalla.

Laskentaekonomin sijoituspäiväkirja - 15.4.2019 19.21

Accounting 101 kirjoitti:

Salkun hyvä myötätuuli jatkuu:

 

https://www.reveniogroup.fi/sijoittajille/porssitiedotteet/revenio-group-oyj-porssitiedote-1342019-klo-830

 

Tämän pitäisi vauhdittaa Revenion kurssia melkoisesti huomenna. Oma valistunut arvaus +10% (koska kurssi on ottanut jo jonkun verran etukenoa).

 

Valistunut arvaus osui aika hyvin. Kurssi sulki +9,94% :D

Aloittelevan analyytikon ajatuksia - 14.4.2019 17.09

Mitä mieltä olet ESPN tulevaisuudesta. Taitaa olla melkoinen cash cow disneylle?

Laskentaekonomin sijoituspäiväkirja - 14.4.2019 16.48

Vilho kirjoitti:

Moi, hyvä blogi! Hyvin oot osunut viime aikoina. Haluatko avata kauanko olet sijoittanut ja minkätasoisella vuosittaisella cagr-tuotolla keskimäärin?  

 

Kiitos paljon kehuista! Viime aikoina on kyllä ollut kosolti tuuria mukana. En odota näin hyvän suoriutumisen jatkuvan :)

Olen sijoittanut vähän yli 5 vuotta. Sijoitusuran alku oli kivikkoinen, kun ensimmäinen sijoitukseni oli YIT n. 9 euron hintaan muistaakseni. Tämän myin sitten pois 6 euron hintaan. Onneksi aloittaessani sijoittamisen pääomani olivat pieniä, kun olin vielä opintojen loppusuoralla. Salkun euromäärä lähti kovempaan kasvuun, kun pääsin työelämään ja palkkatuloista osakesäästämään.

 

Olen laskeskellut, että annualisoitu tuotto on n. 14%.'

 

Laskentaekonomin sijoituspäiväkirja - 14.4.2019 11.16

Salkun hyvä myötätuuli jatkuu:

 

https://www.reveniogroup.fi/sijoittajille/porssitiedotteet/revenio-group-oyj-porssitiedote-1342019-klo-830

 

Tämän pitäisi vauhdittaa Revenion kurssia melkoisesti huomenna. Oma valistunut arvaus +10% (koska kurssi on ottanut jo jonkun verran etukenoa).

Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 11.4.2019 20.13

jpkl kirjoitti:
Accounting 101 kirjoitti:

 

Kirjanpitoa tekevän henkilöstön määrä on pystytty pitkällä aikavälillä laskemaan puoleen, kun hoidettavien yhtiöiden määrä on pysynyt samana. Tilitoimistolle tämä tarkoittaa sitä, että liikevaihtoa per kirjanpitäjä tullaan pystymään nostamaan merkittävästi, jolloin kannattavuus paranee. (Talenomilla ja Aallonilla molemmilla suurin kuluerä on henkilöstökulut).

 

 

Monesta asiasta samaa mieltä, mutta tuo yllämainittu on (tilitoimiston näkökulmasta) vähän monitahoinen asia (saa nähdä onnistuinko lainaamaan oikein...). Iso osa tilitoimistoista hinnoittelee työnsä aikaan perustuen (xx euroa / tunti). Pienenä kysymysmerkkinä on, kuinka käy asiakkaan laskun (ja tilitoimiston liikevaihdon) jos tähän saakka on veloitettu 50h * 60e = 3.000e / kk ja jatkossa työhön menee vain 25h? Jotain pitäisi myydä tilalle. Tuntihintaa ei voi noin vaan nostaa 120 euroon ja moni asiakas kyllä itsekin tajuaa, että aikaa menee vähemmän - laskun tulisi pienentyä. Toki on olemassa kiinteähintaisia sopimuksi ym. mutta ymmärtänet(te) pointin.

Ei voi myöskään ajatella suoraan, että tämä em. kirjanpitäjä tekee tilalle sitten 25h toista asiakasta ja laskutus pysyy samana, koska ei yrityksiä / asiakkaita ole lukematon määrä. Itse näkisin, että ohjelmistojen ja asiantuntijapalveluiden osuus tilitoimistojen liikevaihdosta kasvaa ja valveutuneet asiakkaat keskittyvät tietyille toimijoille. Onko Aallon Group tällainen toimija tulevaisuudessa, en tiedä. Tämänhetkisellä kokoonpanolla mielestäni ei. Ainakin osa Groupin toimistoista edustaa sitä todella vanhanaikaista tilitoimistomaailmaa...käykää vaikka katsomassa erillisyhtiöiden tilinpäätöksiä :-D kas kun ei ole kirjoituskoneella tehtyjä (vai olikohan joku).

Sen verran vielä lisään, että monet ajattelevat tällaisen yhteenliittymän tuovan kustannushyötyä hallintoon. Toivottavasti tässä tapauksessa ei käy päinvastoin... = listautuminen + väliportaiden (tuottamattomat) pomot.

 

Olen samaa mieltä, että mitään rakettimaista skaalautumista ei tule. Olisi pitänyt tarkentaa, että uskon kannattavuuden paranevan hitaasti, mutta varmasti lähivuosina, jos ei asiakasmäärän kasvuna niin ainakin vanhojen kirjanpitäjien eläköityessä, kun suurin osa heidän työstään on automatisoitu aikojen saatossa, ei välttämättä uutta tarvitse heti rekrytä tilalle. Yhtiön kertoimetkaan eivät millään tavalla odota suurta skaalautumista. 

 

Suurin osa tilitoimistojen hinnoittelusta on joko volyymipohjaista (viennit + ostolaskujen määrä jne) tai kiinteä hintainen tai sitten sekoitus näitä. Vain pienimmät yhtiöt tehdään pelkällä tuntityöllä, koska työtä on niin vähän, että volyymi/kiinteä hinnoittelu olisi turhan hintava. Muilla asiakkuuksilla tuntilaskutuksella menee lisätyöt, kuten käyttöomaisuuskirjanpito tai esimerkiksi edellä mainittu tilinpäätöstyö. Tämä hinnoittelu myös hieman hankaloittaa suoraa hintakilpailua, koska veloituksen muodostumisen vertailu ei ole täysin suoraviivaista kilpailijoiden välillä. Esimerkiksi, joillakin satunnaiset kysymykset kuuluvat kiinteään kuukausihintaan ja joillakin nämä laskutetaan sitten vielä erikseen kuukausihinnan päälle. Tämä on sidonnaista siihen mitä on sovittu. 

Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 11.4.2019 9.48

Joo, tuli tosiaan ostettua Aallon Groupia mainitsemaasi hintaan. Olen ajatellut kirjoittavani laajemmin siitä H1 raportin yhteydessä, kun sitten käytössäni on muutakin kuin pro forma lukuja. Summaan kuitenkin tähän mielestäni casen tärkeimmät pointit.

1 . Yhtiö on erittäin defensiivisella toimialalla, pidän tätä isona plussana, kun oletettavasti lähestymme nousukauden huippua. Tämä tekee myös sen, että yhtiölle voidaan nollakorko ympäristössä hyväksyä melko korkeat kertoimet matalasta discountista johtuen, kunhan likviditeetti paranee.

 

2 . EV kertoimet ovat matalat kasvuyhtiölle. Olen itse laskunut DCF arvoa tälle 7% liikevaihdon kasvulla (tilitoimistoalan historiallinen CAGR n. 5%). Yhtiörakenne on vielä todistamatta, joten se painaa arvostusta. En näe tätä itse suurena ongelma, koska tilitoimistot hoitavat paikallisesti omia asiakkuuksia eikä konsernin tarvitse tätä ohjata. Konserni voi keskittyä ainoastaan toiminnan tehostamiseen ja automatisoitiin, kun paikalliset tilitoimistot tekevät itse kirjanpitoa.

 

3.  Olen itse työskennellyt pankin kirjanpidossa, missä on jo pitkään rakennettu softan päälle automatiota ja näenkin, että suurimmat kilpailuhyödyt tullaan saavuttamaan tässä, koska kirjanpitosofta ala on niin kilpailtu, että suuria eroa ei niihin ole ainakaan vielä päässyt muodostumaan ja niiden hinnoittelu on melko huokeaa. Pankissa saatiin erittäin suuria tehokkuus hyötyjä softan päälle rakennetusta kone-oppimisesta ja automaatiosta. (mm. Tiliöintirobotit, automaattitäsmäytykset yms.) Kirjanpitoa tekevän henkilöstön määrä on pystytty pitkällä aikavälillä laskemaan puoleen, kun hoidettavien yhtiöiden määrä on pysynyt samana. Tilitoimistolle tämä tarkoittaa sitä, että liikevaihtoa per kirjanpitäjä tullaan pystymään nostamaan merkittävästi, jolloin kannattavuus paranee. (Talenomilla ja Aallonilla molemmilla suurin kuluerä on henkilöstökulut).

 

4. Yrittäjät tuskin tulevat olemaan ikinä halukkaita hoitamaan täysin itsenäisesti kirjanpito yms asioita. Tilitoimistolla tulee siis aina olemaan lisäarvoa tuottava paikka arvoketjussa. Ainoa riski olisi raaka hintakilpailu, joka tuhoisi kannattavuus parannuksen. Onneksi hinta ei ole ainoa kilpailu tekijä tilitoimistoalalla.

 

5. Yrityskaupat. Olen laskeskellut, että eniten arvoa syntyy lyhyellä aikavälillä, jos Aallon group saa kassansa sijoitettua n. 50% shares 50% cash jaolla n. 1 ev/sales kertoimella ostettaviin tilitoimistoihin. Tämä voisi vielä nostaa hyväksyttävää arvostustasoa, kun M&A strategialle saadaan todisteita, jolloin yrityskaupoista saatavat ”kertahyödyt” tulisivat kertoimella.

 

6. Kassavirta tulee heti omistajille. Yrityksen CAPEX tarpeet ovat erittäin alhaiset jolloin vapaakassavirta on vuolasta ja se voidaan jakaa omistajille tai käyttää yrityskauppoihin. Asiakasportaali, mikä menee jo it ylläpitokuluihin on ainoa ”CAPEX” item. Tämä pienentää riskiä vs. Esimerkiksi Talenom, joka investoi suuren osan kassavirrastaan järjestelmäkehitykseen. Aallonnissa ei ole teknologiariskiä, koska he hyödyntävät useaa kirjanpitosoftaa ja voivat aina vaihtaa parhaimpaa, koska integraatio asiakasportaaliin on helppoa. Teknologia riskin kantavat softan tuottajat. Skaalautumiseen tällä ei ole niin oleellista vaikutusta, kun Aallon ja Talenom kuluista 65% on henkilöstökuluja. Suurin skaalautuminen tuleekin henkilöstökulujen osalta, kun kirjanpitäjät pystyvät hoitamaan yhä useampaa yhtiötä, kun heidään tekemää työtä automatisoidaan.

 

Tässä nopeasti ajatukseni asiasta ei ihan jäsennellyimmässä muodossa. Palataan jäsennellyn kirjoitelman kanssa, kun on saatavilla muitakun pro forma lukuja ja ehkä ekoja näytteitä M&A strategiasta.

Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 9.4.2019 10.36

Hyvä, teksti! lisäyksenä vielä, että etenkin invertoiva korkokäyrä tekee tuloksen teosta haasteellista, kun pankki ottaa lainaa lyhyenä ja lainaa pitkänä ulos.

 

 

Laskentaekonomin sijoituspäiväkirja - 8.4.2019 16.48

Melkein kaikki Admicom kevennyksestä saadut rahat laitettu aallon group @8,3 ja @8,5. Nyt odotan rauhassa H1 raporttia ja lisäykset/vähennykset sen jälkeen.

Laskentaekonomin sijoituspäiväkirja - 7.4.2019 10.07

Admicom Q1 2019 – Ei suuria yllätyksiä

 

Admicomin Q1 meni aika lailla ennustetun mukaisesti ainoastaan kannattavuus jäi hieman ennusteestani. Liikevaihdon kasvu on kuitenkin tärkein mittari tässä vaiheessa olevalle SaaS yhtiölle.

*Admicom ei raportoi näitä lukuja liiketoimintakatsauksessa vaan nämä ovat kirjoittajan päätelmiä.

Nostin hieman liikevaihtoa ennusteissani, mutta kannattavuus laski palkkakulujen kasvun myötä:

Näillä näkymin en odota enää positiivista tulosvaroitusta EBITDA % ohjeistuksen osalta. Liikevaihto voi hyvin ylittää 40% kasvun, joskaan en sitä ennusta.

Admicom on noussut melkein 100% vuoden alusta, joten osakkeen kasvunäkymät on käytännössä täyteen hinnoiteltu siihen, lyhyellä aikavälillä. (Riippuu toki diskonttokannastasi). (Olen tästä myös kirjoittanut Admicom ketjuun).

Admicomkin varoitteli mahdollisesta 2020 rakentamisen toimialan jäähtymisestä. Tämä yhdistettynä siihen, että Admicom on kasvanut ylivoimaisesti salkkuni suurimmaksi sijoitukseksi (>40%), johti siihen, että päätin hyvän raportin jälkeen keventää 22% Admicom positiostani hintaan 40,5e. Tuotto tälle erälle tuli erittäin hyväksi, kun pitoaika oli hieman yli vuoden ja keskihinta vähän päälle 10 euroa. Admicom pysyy salkkuni suurimpana omistuksena ja odotan sen hyvän performanssin jatkuvan tulevaisuudessa. Päivitetään kassavirtamalli täysimittaisen H1 raportin myötä.