Olet täällä

Laskentaekonomin sijoituspäiväkirja - 24.3.2020 10.38

Nagamorich kirjoitti:

Eikös dcf-mallissa voida käyttää staattista tuottovastimusta, kun yhtiön liiketoimintaan liittyviä ennusteita muokataan ympäröivän tilanteen mukaiseksi? Tällöin ei tarvitse välittää markkinoiden hinnoittelemasta riskipreemiosta, kunhan riskit huomioidaan laskelmassa?

 

 

 

Vähän myöhäinen vastaus, mutta hyvin sanoitettu. Eli pyrin ottamaan huomioon muutokset ennusteissani. Mielestäni diskonttokoron muutos tulee kysymykseen, jos yhtiö itse on sekoillut. Esimerkiksi Lehto tai Next Games.

Näytä koko viesti
Laskentaekonomin sijoituspäiväkirja - 22.3.2020 04.22

Mikä on mielestäsi tällä hetkellä riittävä tuotto-odotus? Ottaen huomioon, että korot ovat negatiivisia ja riskipreemio on historiallisen suuri.

Näytä koko viesti
Laskentaekonomin sijoituspäiväkirja - 22.3.2020 03.59

Se on tuotto mitä itse odotan yhtiöltä pitkällä aikavälillä. Tämä ei siis muutu markkina sentimentin mukana ellei yhtiössä itsessään tapahdu fundamentaalisia muutoksia (Tokihan nykyhinnalla tuotto-odotus on yli 10% p.a.). En tiedä kelpaako se vastaukseksi. 

Näytä koko viesti
Laskentaekonomin sijoituspäiväkirja - 22.3.2020 01.49

Kamux 2020 – Korona päivitys

 

Korona on nyt hetken jyllännyt ja se tulee vaikuttamaan suomen talouteen negatiivisesti. Arvioni mukaan suurin osuma taloudelle tulee Q2 aikana, osa osumasta tulee Q1 loppuun. Koronan suuret talousvaikutukset ovat saaneet minut tarkastelemaan salkkuyhtiöitäni. Salkkuni syklisin omistus on Kamux, joten ajattelin aloittaa ennuste päivitykset siitä. Näkemykseni mukaan Kamux on myös salkkuni suurin kärsijä viruksesta.

Alla odotukseni vuodelle 2020: (odotan n. -2% liikevaihdon supistumista koko vuodelta).

Ennusteista näkee Kamuxin joustavan kulurakenteen hienouden, vaikka liikevaihto dippaa Q2 vertailukaudesta n. 18% jää tulos silti plussalle, kun kulut joustavat. Oletan maaliskuun myyntiin 30% dippiä ja huhtikuun myyntiin 50% dippiä ja pientä osumaa toukokuulle, kesäkuulle saadaan jo vähän kasvua. Hypoteesinani on siis, että Korona on taputeltu Q2 aikana. Näillä odotuksilla 2020 liikevaihto supistuu kaksi prosenttia ja EBIT on 3,5%. (Q3 0% kasvu ja Q4 11% kasvu).

 

20-22:

 

22-24:

 

 

Yrityksen tulos kasvaa tasaisesti liikevaihdon kasvun myötä, mutta toiminta ei skaalaudu, koska Saksan ja Ruotsin heikkokatteisempi bisnes kasvaa nopeammin kuin Suomen.

 

DCF-Malli arvostuksen mittatikuksi

Malli perustuu edellä esitettyihin ennusteisiin. Vuoden 2024 jälkeen odotetaan 2% terminaali kasvua. Näillä odotuksilla ja 10% tuottovaatimuksella saadaan osakkeen tavoitehinnaksi 7,87 euroa, mikä tarkoittaa noin 38,0% potentiaalia nettovelat huomioiden. Terminaali vaiheen arvo mallissa on vain 48,9%, mikä on alhainen kasvuosakkeelle. 2020 PE luku pyörii 13 paikkeilla, mikä on vielä kasvuyhtiölle huokea arvostus. 2021 vuoden PE painuu lähelle 10, minkä pitäisi olla häiriötön vuosi talouden suhteen. Mikäli Korona ei ole taputeltu Q2 aikana on mallissa laskuvaraa. Turvamarginaalia on kuitenkin jo reippaasti. Pitääkin tarkkailla tarkasti tilanteen kehittymistä ja ostaa lisää Kamuxia, kun loppu pandemialle alkaa häämöttää. Tavoitehinta laskee luonnollisesti mitä kauemmaksi tulevaisuuteen hillotolpat siirtyvät. En ole kuitenkaan Kamuxista hirveän huolissani heidän erittäin joustavan kulurakenteen vuoksi.

Näkyvyys on tällä hetkellä todella huono, koska viruksen kestoaikaa ja merkittävyyttä taloudella on todella hankala ennustaa.

ps. Tämä ei ole sijoitussuositus

 

Näytä koko viesti
Laskentaekonomin sijoituspäiväkirja - 17.3.2020 08.28

Vaihdettu Heerokset QT:seen. Kyseessä lähinnä suhteellisten arvostusten muutoksesta. Heeros pysynyt suht paikallaan, kun muut ovat pudonneet. 

Näytä koko viesti
Revenio Group - 15.3.2020 11.51

Näin revenio vastannut Inderesille 9.3.2020:

https://www.inderes.fi/fi/kysymys/koronaviruksen-vaikutus-revenioon

Koronaviruksen vaikutus Revenioon

Inderes Q&A 09.03.2020 15:24 Revenio Group

Tykkää 40  En tykkää 1 

Vaikuttaako koronavirus näillä näkymin esim. italiassa Revenion talouteen?

Inderesin kommentti 

Hei!

Tarkistimme asian yhtiöltä, tässä tärkeimmät asiat:

-CenterVuen konttori Padovassa on auki ja työntekijöitä ei ole sairastunut, mutta etätyötä tehdään paljon. Alihankintaketju toimii normaalisti ja komponentteja saadaan, vienti toimii normaalisti.

-Suurimmat uhat liittyvät myyntiin. Alan tapahtumia perutaan, ja Reveniolle nämä ovat usein myös tärkeitä myyntitapahtumia. Lisäksi myyjien (varsinkin pohjoisitalialaisten) matkustus vaikeutuu. Itse Italian osuus myynnistä on pieni. Merkittävä osa myynnistä menee jakelijoiden kautta.

Eli nähdäksemme Revenion myyntiin voi tulla hikkaa, riippuen kuinka laaja ja pitkä kriisistä tulee. Jotain pientä positiivistakin: Icaren mittareiden kanssa kilpailevien ilmapuhkulaitteiden osalta viranomaisissa on herännyt huolia siitä, että ilmapuhku edistää tautien leviämistä. Revenion kaltaisen vahvassa kunnossa olevan yhtiön fundamentteja korona ei muuta.

T. Mikael

Näytä koko viesti
Revenio Group - 15.3.2020 09.50

Heikin Ashi kirjoitti:

Italiassa yritykset on määrätty lopettamaan kaikki osastot, jotka eivät ole välttämättömiä.

Vieläkö teillä on Revenion osakkeita, ?

"Revenio Group Oyj (”Revenio”, ”Yhtiö”) on tänään 30.4. 2019 saattanut päätökseen 13.4.2019 tiedotetun yrityskaupan italialaisen CenterVue SpA:n (”CenterVue”) koko osakekannan ostamisesta 59 miljoonan euron yritysarvolla (enterprise value). "

Loistoyhtiö sinänsä, katsellaan ostellaanko tätä takaisin tämän rytinän jälkeen kohtuullisemmalla hintatasolla.

 

Onko jotain lähdettä? (luotettavaa) Muuten juttujen taso on KL palsta legendaa :)

Näytä koko viesti
Koronavarmat firmat / osakkeet - 14.3.2020 11.51

Runopoika kirjoitti:

"Yrityksiä kohtaavan konkurssiaallon mukana sortuu rahoitusjärjestelmä, ja sen seurauksena on hyvin todennäköisesti pankkikriisi. Kaikki kertaantuu ja todella syvä kuoppa on tulossa.Kunnon isku talouteen näkyy huhtikuussa ja isku alkaa näkyä työllisyydessä kesän aikana. Ja sitä työllisyyden heikkenemistä sitten kestää vuoden ainakin vuoden 2021 loppuun asti.Työttömyys nousee samoihin lukemiin kuin 90-luvun lamassa, jolloin työttömyys oli korkeimmillaan noin 18 prosentissa. Lähelle 20 prosenttia mennään, toivottavasti ei se yli. "
 

Mielestäni on vastuutonta päästää tällainen puhuja valtiovarainvaliokunnan kuultavaksi. Hänen esittämänsä näkemykset voivat hyvinkin käydä toten, mutta mielestäni ekonomistia joka esittää vain yhden mahdollisen skenaarion tulevasta, pitäisi rankaista pakottamalla yli 500 henkilön tapahtumaan ja sellainen pitäisi järjestää häntä varten välittämättä viranomaisten väliintulosta. Minun kirjoissani Tuomas Malinen menee samaan kastiin erikoistoimittaja Jan Hurrin kanssa. Kuka tahansa voi keksiä mahdollisimman negatiivisisen vision tulevasta ja saada huomiota osakseen. Mielestäni jokainen todellinen asiantuntija esittäisi mahdollisia skenaarioita tässä vaiheessa. Tässä pari edellistä miehen esiintymistä mediassa. Saattaa olla oikeassa, saatta olla ettei. Mielestäni hän ei kuitenkaan ole oikea ihminen esiintymään vatiovarainvaliokunnalle yhden ainoan mielipiteensä kanssa. 
https://www.inderes.fi/fi/videot/inderespodi-59-ruutitynnyri-rajahtamassa-vieraana-paaekonomisti-tuomas-malinen-28102019

https://areena.yle.fi/1-4426366

 

Olen samaa mieltä, että aivan skitsoa julkaista tuon huru-ukon juttuja ja päästää häntä tarinoimaan politiikoille, joilla ei oikeasti ole mitää makroekonomista osaamista. 

Mitään mitä hän on sanonut ei ole tapahtunut. Nyt tuli Korona virus, jonka avulla hän yrittää kerätä itselleen legimiteettiä aivan naurettavaa.

Mediahan tykkää tälläisistä skitsoista klikkiotsikko jutuista, mutta täysin vastuutonta paniikin lietsontaa.

Näytä koko viesti
Laskentaekonomin sijoituspäiväkirja - 14.3.2020 11.41

Tinggeli kirjoitti:

 

Accounting 101 kirjoitti:

En siis usko tämän pandemian vaikuttavan näiden yritysten bisnekseen.

 

Jos asiakkaita menee nurin, niin vaikuttaahan se. Asiakaskunnasta kun on varmaan valtaosa pienyrittäjiä, joilla on vaikeat ajat edessä ja pienet taloudelliset puskurit.

 

Näinhän sitä voisi luulla, mutta esimerkiksi finanssikriisi ei vaikuttanut mitenkään ko. yhtiöihin.

ks markkinatieto: https://aallongroup.fi/markkinatietoa/

Tämän lisäksi on harhaluulo, että pienet yhtiöt muodostaisivat  suurimman osan esimerkiksi Aallonin liikevaihdosta. Jo melko suuret yritykset ovat ulkoistaneet kirjanpitonsa, kuten Aallonin asiakas Vincit. 

Kun työhinnoitellaa tuntihinnoin ja transaktiomäärin on yrityksen koolla suuri merkitys laskutuksen määrään jolloin pienien yhtiöiden merkitys vähenee entisestään. On myös tärkeä muistaa, että jopa konkurssipesälle tulee tehdä kirjanpito. Koska ALV yms ilmoitukset ovat lakisääteisiä on kirjanpitolaskut viimeisiä, mitä yritykset jättävät maksamatta.

Ei tätä toimialaa suotta kutsuta Helsingin pörssin defensiivisimmäksi. Tämän lisäksi eri rahoitustoimijat ovat jo ilmoittaneet antavansa lyhennysvapaita ja Finnvera tarjoaa lainoja yrityksellä, mikä vähentää suuresti konkurssien määrää. 

Koronan vaikutukset ovat myös jääneet vielä hyvin pieneksi Suomen markkinalla, missä Aallon toimii, joten tämäkin tukee sitä, että vaikutusta ei olisi tulossa. 

Toki jos joku äärimmäinen Espanjan tauti skenaariotapahtuu niin KAIKKI yhtiöt vedetään vessanpöntöstä alas. Tähän en kuitenkaa usko, koska Kiina on jo raporttien mukaan elpymässä viruksesta.

Näytä koko viesti
Laskentaekonomin sijoituspäiväkirja - 13.3.2020 07.55

Tesla shortti suljettu tänä aamuna. Onpas ollut vauhdikas viikko salkkuun tarttui Talenomin ja Aallonin osakkeita (Lakisääteisiä palveluita ja hommat voi hoitaa etänä). En siis usko tämän pandemian vaikuttavan näiden yritysten bisnekseen. Toki osakekurssit tulevat alas muun pörssin mukana, kun yleiset arvostustasot laskevat. Kamux possaa arvon Q1 asti mitä sillä teen.

Näytä koko viesti