Olet täällä

Accounting 101

Accounting 101

  • Liittynyt 28.7.2018
  • 26 viestiä
  • 1 aloitettua ketjua

Viimeisimmät viestit

Laskentaekonomin sijoituspäiväkirja - 19.10.2018 18.07

Ja Lehdolta myös negari. Myyty puolet positiosta 5,93 ja ostettiin takaisin 5,52. Nyt ei enempää moovseja katsellaan maanantaina uudestaan miten maailma makaa. Jos jotain positiivista tuosta negarista haluaa kaivaa niin pohtivat voivatko luopua tappiollisista toiminnoista. Surkein viikko koskaan omalle salkulle, kun melko isot omistukset (Consti 8%) ja (Lehto 6%) molemmat antoivat negarin. Eipä enää hirveästi houkuta rakennusalalle sijoittaminen, mutta katsotaan tilanne uudestaan myöhemmin ilman minkäänlaista tunnelatausta.

Laskentaekonomin sijoituspäiväkirja - 17.10.2018 22.30

Voihan talotekniikka!

 

Constilta tuli tulosvaroitus koskien Q3 raportointi ajanjaksoa:

” Consti-konsernin liiketulos heinä-syyskuulta 2018 muodostuu tappiolliseksi johtuen Talotekniikka-toimialaan sisältyvän Talotekniikkaurakointi-yksikön sekä Julkisivut-toimialaan sisältyvän Asuntokorjaus-yksikön projektitoimitusten odotettua heikommasta kannattavuudesta.

Consti-konsernin heinä-syyskuun 2018 alustava liikevaihto on 78,9 miljoonaa euroa ja alustava liiketulos -1,4 miljoonaa euroa. Vuonna 2017 Consti-konsernin heinä-syyskuun liikevaihto oli 77,8 miljoonaa euroa ja liiketulos -0,8 miljoonaa euroa.”

Talotekniikan mahdollinen huono suoriutuminen oli mainittu jo puolivuotiskatsauksessa.

”Vuoden toisen neljänneksen liikevaihtomme ylsi lähes vertailukauden tasolle ja oli 77,8 miljoonaa euroa. Liikevaihdon kasvu jatkui vahvana Julkisivut-liiketoiminnassa, mutta Talotekniikka-liiketoiminnan toisen neljänneksen volyymissa heijastuivat edelleen loppuvuonna 2017 aloitettu liiketoiminta-alueen uudelleenorganisointi, uusien toimintamallien käyttöönotto sekä asuintalopalveluissa sovellettu valikoivampi tarjoustoiminta. Liikevoittomme parani selkeästi edelliseen vuosineljännekseen verrattuna. Vaikka pystyimme näkemään tekemiemme korjaavien toimenpiteiden vaikuttavan jo positiivisesti tulokseemme, kannattavuuttamme heikensivät kuitenkin edelleen aikaisemmin matalakatteisiksi todetut projektit sekä erään Korjausurakointi-toimialan projektin työsuoritteiden loppuun saattaminen katsauskauden aikana.”

Q2 raportissa oli varoitus, että talotekniikan kääntäminen positiiviseksi kestää odotettua pidempään ja nyt se realisoitui negatiivisen tulosvaroituksen muodossa.

” Odotan vahvan tilauskantamme yhdessä suorituskykyä parantavien toimenpiteidemme kanssa edesauttavan tuloskäänteemme saavuttamista vuoden toisella puoliskolla, vaikka Talotekniikka-liiketoiminnan suorituskyvyn palautuminen vaaditulle tasolle tuleekin kestämään jonkin verran arvioitua kauemmin.”

 

Q3 raportissa tärkeintä on tarkastella, johtuuko tulosalitus vanhoista kannattamattomista projekteista vai onko kyseessä uudet ongelmat.  Constin tarina käänteistä ei vielä mennyt pilalle, mutta happani ainakin. Itse katson Q3 raportin ennen kuin teen myynti tai ostopäätöksiä Constin suhteen. Yhtiön antamat näkymät kannattavuus käänteestä on tärkein tieto ja parasta tietenkin olisi, jos he voisivat tarkentaa vuoden 2018 ohjeistusta.

Alla uudet ennusteet. Vanhassa ennusteessa liikevaihto meni vain 0,5% päästä ennustetusta, mutta muuten homma meni reisille. Nyt ennusteet on hilattu melko pessimistisiksi.

2018 kvartaali ennusteet:

 

Lähivuosien ennusteet:

 

Palataan asiaan tarkemmin, kun saadaan yhtiöltä lisää inputtia Q3 raportin yhteydessä.

Loudspring - 17.10.2018 11.47

Ei paljoa kurssia heiluttanut tuo uutinen. Voisi tulkita, että Nocartin todennäköinen konkurssi on siis jo diskontattu kurssiin. Toki pieni kyykkäys varmasti tulee, jos tulee uutinen konkurssista. Konkurssi tuon uutisen perusteella näyttää nyt todennäköisemmältä vaihtoehdolta Nocartille. Itse loudspringille en näe vielä konkurssimahdollisuutta. Toki osakkuusyhtiöiden tulee muuttua kassavirtapositiivisiksi, koska mikään yritys ei pidemmän päälle toimi kassavirtanegatiivisella mallilla. Voipi jopa olla, että Loud joutuu tässä vuoden sisään järjestämään osakeannin, jos ei missään osakkuusyrityksessä aukea "ketsuppipullo".

Laskentaekonomin sijoituspäiväkirja - 11.10.2018 10.47

Ostettu aamun rytäkästä törkeän halpaa Constia. Suomessa on jäätävä historiallinen korjausvelka, monta miljardia, joten Constia ei voi syklisyydellään suoraan rinnastaa muihin rakennusfirmoihin. Lehtoa otettu myös vähän lisää pelihengessä. Constia pidän varmempana casena, koska putkiremontit yms. on vain pakko tehdä, mutta uusia rakennuksia voidaan, jopa huputtaa ennen valmistumista.

Laskentaekonomin sijoituspäiväkirja - 6.10.2018 11.46

Admicom Q3 – Kasvuun investoidaan, kulut tippuvat

 

Liikevaihto ennuste osui melko hyvin, mutta suurin yllätys raportissa tuli kulujen kohdalla. Toimitusjohtaja oli aiemmin kertonut, että kulut kasvavat nyt, kun investoidaan adminet liteen. Kulut tippuivat kuitenkin huomattavasti, jopa verrattuna Q2. Raportissa mainittiin, että uusi tiimi aloitti 2.10.(Oulussa ei adminet lite) joten tämä todennäköisesti selittää, miksi kulut tippuivat. Annettaan TJ:lle nyt synninpäästö ja uskotaan ettei hänellä Q3 alussa ollut ihan tarkkaa tietoa, koska adminet lite alkaa generoimaan kuluja (Lite pilotoitiin Q3) ja kaikki muutkin kasvupanokset tulevat kuluksi, kuten esimerkiksi Oulun tiimi. Tiedotteen sana käänteistä voi päättellä, että Liten coretiimi on ollut jo pidempää palkkalistoilla.

 

Alla miten ennusteeni erosi toteutuneista luvuista:

 

*Näitä lukuja admicom ei raportoi tulostiedotteessaan vaan olen itse ne päätellyt.

Kulut tippuivat Q2 vs Q3 huomattavasti, yhteensä 237 tuhatta euroa vaikka toimitusjohtaja lupaili kulujen kasvavan. Tästä syntyi huomattava tulosparannus ennustettuun verrattuna. EBITDA % oli jopa 49% Q3 aikana! Tämä kulujen väheneminen näkyi myös merkittävänä osakekohtaisen tuloksen kasvuna ja nosti EPS ennustetta myös Q4.

Alla ennusteeni loppuvuodeksi:

2018 ennuste menee Admicomin ohjauksen ylälaitaan, EBITDA % jopa hieman yli. Yhtiö on kuitenkin osoittanut hieman pessimistisesti arvioivansa kehitystään, joten en ihmettelisi vaikka tulisi vielä kerran positiivinen tulosvaroitus Q4. Viimeiselle kvartaalille on taas kasattu adminet liten aiheuttamaa kulujen kasvua. Katsotaan nyt sitten, kuinka paljon sieltä loppujen lopuksi realisoituu kulujen kasvua. EPS ennuste nousi mukavasti 60 sentistä 72 senttiin.

 

Kannattavuuden ja kasvun parantuminen nosti myös lähivuosien ennusteita:

 

2019 Liikevaihdon ennustettu kasvu nostettiin 32% à 34% ja 2020 kasvu 30% à 31%. Nämä toki näkyvät myös osakekohtaisen tuloksen kasvuna, kun kulut eivät kasva yhtä nopeasti kuin liikevaihto. Näkemykseni on, että Admicom tulee ohjeistamaan taas 32%-36% liikevaihdon kasvua vuodelle 2019. Vanhat hypoteesini ovat vielä voimassa, joten lisää pureksintaa numeroista saa aiemmasta blogi postauksesta.

 

Mittatikkua osakkeen arvostukselle

 

Admicomin kurssi on noussut reippaasti tänä vuonna. Listautumishinta oli tosin erittäin halpa, mikä osaltaan selittää roimaa kurssinousua erinomaisen suoriutumisen lisäksi. Kurssinoususta johtuen päätin laskea DCF arvon osakkeelle. Diskonttaus on tehty 10% tuottovaatimuksella.

 

Hypoteesina on, että tulos on vuoden 2023 jälkeen sama siitä ”ikuisuuteen”. Ei kovin järkevä oletus, mutta antaa lukijalle kuvan siitä, että yrityksen arvo on paljon suurempi, jos kasvu jatkuu ja toisaalta taas paljon pienempi, jos homma ei mene lankulle. 21-23 ennusteet on tehty samoin kuin aiemmin eli 2021 liikevaihdon kasvua tulee 15% ja siitä se hidastuu prosentin vuodessa.  Näillä hypoteeseilla saadaan osakkeen DCF arvoksi 23,35 euroa. Tässä on hyvä huomioida, että vuosi 2018 on melkein paketissa ja kun se menee lankulle siirtyvät isommat kassavirrat vuoden lähemmäksi, mikä tulee nostamaan jonkin verran DCF arvoa.

Tästä päästään siihen, että en tule nyt nykykurssilla tankkaamaan osaketta (5.10. 23,50euroa). Vaan haluan vähintään 10% turvamarginaalin minun ennusteisiini, joten tankkaus tulee tapahtumaan 21,25 eurossa, jos kurssi siellä tulee enää käymään. Muuten lisäykset menevät q4 jälkeen.

DCF mallista myös näkee sen, että osake ei missään nimessä ole vielä kuplahinnoissa, kun ei tuohon hintaan ole vielä kasattu kummoisia kasvuodotuksia vuosille 21-23. Sitten, kun näihin vuosiin diskontataan 30% kasvua voin harkita osakkeen keventämistä. Tällöin pitää kuitenkin ottaa kaikki muutkin asiat huomioon, kuten kasvu träkki ja näkymät, joten keventäminen ei välttämättä silloinkaan tule kysymykseen, mutta katsotaan sitä sitten.

Admicom on hieno esimerkki siitä, että nämä softat ovat varsinaisia rahakoneita, jos kysyntää niiden tuottamalle palvelulle vain on, tällöin skaalatuminen on erittäin vahvaa.

 

 

HUOM. Tämä ei ole sijoitussuositus vaan lähinnä viihdearvoa kirjoittajalle

Laskentaekonomin sijoituspäiväkirja - 4.10.2018 16.05

Olet harvinaisen oikeassa, on kyllä mukava lappu holdata. Itse olen joutunut ostamaan suurimman osan antihintaan kalliimmalla. Hintahaitari on onneksi ollut nykykurssia alempi 11-16euroa. Pitää osarin jälkeen tarkastella, josko ottaisi lisää kyytiin, vähän riippuen sitä mihin nuo uudet EPS estimaatit asettuvat. Tänään olisi todennäköisesti järkevämpi ostaa, kun huomenna Inderes nostaa tavoitehintaa, mikä todennaköisesti aiheuttaa huomenna kurssille nousupaineita. En nyt kuitenkaan lähde ostamaan ennen kuin näen osarin luvut niin saa tarkemmat estimaatit.

Laskentaekonomin sijoituspäiväkirja - 4.10.2018 15.43

https://www.kauppalehti.fi/porssitiedotteet/positiivinen-tulosvaroitus-a...

 

BOOM. indereksen "päihittäminen" tuntuu myös makealta.

EDIT:

Näyttäisi siltä, että adminet liten panostukset kasvattavat kuluja huomattavasti hitaammin kuin olen olettanut ja kontribuoivat jo kasvuun. EPS ennuste tulee kyllä nousemaan roimasti tälle vuodelle. Katsotaan huominen osari ennen ennusteiden päivitystä.

 

Nordea - 4.10.2018 12.59

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/reuters-nordeaa-ei-tutkita-rahanpesun...

 

Ja nuin. Ostaisin itsekkin, jos ei olisi jo isolla painolla.

Nordea - 4.10.2018 11.53

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/opn-antti-saari-pohjoismaisten-pankki...

 

rahanpesu meiningit ilmeisesti ainakin osittain uutisankka. Nordean osalta voi todeta vain, että halpaa on, jos IT hankkeen luvatut säästöt tulevat läpi ja topline pysyy paikallaan.

Laskentaekonomin sijoituspäiväkirja - 3.10.2018 10.58

Inderes ennakoi Admicomille 2,6me liikevaihtoa q3 ja 0,8m EBITDA eli hieman pessimistisemmällä kannalla kuin allekirjoittanut. Perjantaina nähdään sitten mihin arpa osuu.