Olet täällä

Laskentaekonomin sijoituspäiväkirja - 27.1.2020 08.17

Tuli tänään myytyä Leaddeskit ja kevennettyä Admicomia. Molempien osakkeiden hinnat reippaasti oman kassavirtamallin antaman arvon yläpuolella. Nyt, jos sitten pientä Korona dippiä niin saisi rahat nopeasti kiertoon. Leaddesk on varsinkin noussut ilman mitään syytä, ellei jotain sisäpiiritietoa ole vuotanut, jostain tulevasta yritysostosta. Uskon, että Leaddeskiä saa ostettua halvemmalla tilinpäätöksen jälkeen.

Näytä koko viesti
Laskentaekonomin sijoituspäiväkirja - 26.1.2020 04.54

Tuli viime viikolla myytyä tammiralli hevoset. Martela negarin jälkeen, kun kurssi ei siitä liikahtanut ja Robit loppuviikosta. Harjoituksessa jäätiin niukasti plussalle, joten Tammiralli ei allekirjoittaneen osalta ollut succee, mutta muuten salkku onkin rallannut kovaa. Parin viikon päästä alkaa tippumaan salkku yhtiöiden tilinpäätöksiä ja esimerkiksi Kamuxille lupaili hyvää Bilian erittäin hyvä menestys käytettyjen autojen kaupassa.

Näytä koko viesti
Laskentaekonomin sijoituspäiväkirja - 11.1.2020 11.25

Admicom Q4 – Rakennus alan hidastuminen horisontissa?

Admicom julkaisi odotetun mukaisen Q4 raporttinsa, mikä oli Admicomin ohjeistuksen ylälaidassa. Yhtiö kertoi raportissa, että rakennusalan mahdollinen hidastuminen voi vaikuttaa negatiivisesti tasauslaskutukseen, kun heidän asiakkaidensa kasvu taittuu. Tämä heijastuu myös suhteellisen kannattavuuden parantumiseen, koska tasauslaskutus on Admicomille puhdasta katetta.  Oma EBITDA % ennusteeni on vielä yli vuoden 2020 ohjaushaarukan (35-45%), mikäli rakennusala ei sukella odotan heidän nostavan EBITDA ohjeistuksensa 40-50% myöhemmin kuluvan vuoden aikana.

Itse Q4 raportti osui erittäin hyvin ennusteisiini:

 

 

2020 vuoden ennuste näyttää tältä:

 

FY Liikevaihdon kasvu % ja EBITDA % ovat 30,2% ja 46,6%. Liikevaihdon kasvu on ennusteen alarajalla, koska oletan tasauslaskutuksen olevan hieman negatiivinen Q2 kvartaalilla, mikä on yhtiön hillotolppa kvartaali. Rakentamisen lukuja pitää seurata tarkasti, mikäli hidastumista ei tule on Q2 ennusteessa hieman nousuvaraa, mikä nostaisi myös EPS kasvua mukavasti, mikä on nyt n. 36%, koska tasauslaskutus on puhdasta katetta.

 

Lähivuosien ennusteet näyttävät nyt tältä:

 

Vuosille 21-24 odotan liikevaihdon kasvua seuraavanlaisesti 29%,25%,20% ja 15%. Yhtiö luultavasti ohjeistaa 21-23 vuosille tavoitekasvunsa loppuvuodesta. Tämä on erittäin mielenkiintoinen tieto osakkeen arvostuksen kannalta.

Positiivista raportissa oli tilitoimisto kumppaniverkoston rakentaminen. Tämän avulla saadaan mahdollisesti lisää myyntiä ilman, että tarvitsee rekrytoida lisää omaa väkeä. On hyvä pitää mielessä, jos rakennusalan ei ajaudukaan taantumaan tulee vuodesta erittäin hyvä Admicomille.

DCF mallista mittatikkua arvostukselle

 

Ylläolevilla tiedoilla ja 3% terminaalikasvu oletuksella kassavirta malli antaa osakkeen arvoksi 59,57 euroa 9,5% tuottovaatimuksella, mikä tarkoittaa -12,4% potentiaalia. Tulen seuraamaan tarkasti rakentamisen lukuja ja mikäli ne alkavat laskemaan tulen keventämään osaketta. On hyvä huomioida, että mikäli rakennusalan taantumaa ei tule ja yhtiö ohjeistaa yli 30% liikevaihdon kasvua 21-23 on mallissa nousuvaraa. Malli ei myöskään tietenkään ota huomioon mahdollisia yrityskauppoja, mitä Admicom on kertonut kartoittavansa. Vuodesta 2020 tulee yhtiön kannalta hyvin mielenkiintoinen.

Lopuksi toimitusjohtajan saatesanat vuodelle 2020:

” Pyrimme laajentumaan omilla ydintoimialoillamme vaiheittain suurempiin asiakkuuksiin ja pienimpiä asiakkuuksia palvelemaan rakennamme Adminet-tilitoimistokumppaneiden verkostoa. Kansainvälistymistä tutkimme edelleen vaihtoehtona ja yrityskauppojen suhteen liikumme tuntosarvet ylhäällä. Uuden vuosikymmenen aloitamme luottavaisin mielin"

Näytä koko viesti
Ilkka - 8.1.2020 06.00

SDP quote on erityisen huolestuttava yrityskaupan perusteluna:

"- On hienoa, että Lianalle löytyi kumppani, joka voi tukea ja auttaa yhtiötä sen tulevissa kasvun vaiheissa, yhtiön toimitusjohtaja Samuli Tursas kertoo. Meille perustajaosakkaille oli tärkeää säilyttää yhtiön omistus kotimaassa ja löytää saman arvopohjan jakava pääomistaja, Tursas jatkaa."

Näytä koko viesti
Laskentaekonomin sijoituspäiväkirja - 6.1.2020 09.23

Kiitos vasta-argumenteista! Niitä on aina hankalempia keksiä itse. Nyt myös hieman ymmärtää osakkeen kurssinousua, minkä ajattelinkin lepäävän EU tullitoiveiden päällä.

EU tutkii mainitsemisia asioita, mutta oikeusvaltio periaatehan on, että syytön kunnes toisin todistetaan. En itse usko tulleihin EU:n suunnalta, mutta kuten sanoit nämä ovat johtopäätös eroja. 

Näytä koko viesti
Laskentaekonomin sijoituspäiväkirja - 5.1.2020 06.57

Historiallinen kurssitaso on yleensä huono peruste osakkeen laskulle tai nousulle. Lynchikin kirjassaan muistuttaa,että vaikka osake olisi laskenut kuinka paljon se voi vielä laskea 100%. En siis katso hirveästi kurssi historiaa vaan keskityn tuleviin kassavirtoihin. En ota tässä kantaa nyt kuitenkaan yhtiön pitkän aikavälin näkymiin vaan pyrin ennakoimaan Q4 raportin kurssireaktiota. Outokumpua markkina yleensä fronttaa osareihin toivoen, jotain parempaa. Sitten, kun yhtiö muistuttaa heikosta toimintaympäristöstä ja vaisuista näkymistä on kurssi laskenut. 

Calvert ei tule kääntyy ilman teräksen merkittävää hinnan nousua sielä on niin huonoja sopimuksia. Outokumpu muutenkin tarvitsee kurssi nousuun teräksen hinnan nousua, mikä tulisi maailman talouden kasvusta tai EU-tulleista. Suhtaudun molempiin skeptisesti. En usko, että EU "poliittisesti korrektit" päättäjät lähtevät virittelemään tulleja nyt, kun Trump on tehnyt niistä ei poliittisesti korrekteja metodeja. On mahdollista, että ostopäällikkö indeksit pohjaavat nyt vaikka takana on pitkä noususuhdanne. Itse uskon kuitenkin, että Kiinan talouskasvun hidastuminen tulee lyhyellä aikavälillä osumaan näihin hinnanottajiin ellei Saksa ala elvyttämään, mitä se ei ole halunnut tehdä vaikka se on erittäin ylijäämäinen. En siis näe positiivisia ajureita Outokummulle lyhyellä aikavälillä, joten otan shortti näkemystä lyhyellä aikavälillä.

Mainitsemasi asiat ovat kuitenkin positiivisia triggereitä. Mitään niistä ei ole vielä kuitenkaan toteutunut.

Näytä koko viesti
Laskentaekonomin sijoituspäiväkirja - 4.1.2020 08.01

2019 Q4 – Sijoitushistoriani tuottoisin vuosi

Sijoitusvuosi 2019 sujui minulla paremmin kuin olisin koskaan uskaltanut kuvitella. 2018 meni penkin alle ja suurimpana muutoksena oli se, että en sijoita osakkeisiin, joissa on vain pelkkä tarina, mutta luvut eivät sitä tue (esim. Loudspring ja Next games). Syklisiä osakkeita ei myöskään ei ole enää salkussa, koska niitä on erittäin vaikea ennustaa, ellei ole kyseiseltä alalta insightia. Vuosi 2020 jatkuu samalla reseptillä, eli tarina/kasvu osakkeita, joita luvut myös tukevat. Tärkeimpänä kriteerinä on kassavirtojen tasaisuus (Heeros, Admicom, Aallon, Kamux, Revenio ja Leaddesk). Tasaiset kassavirrat vähentävät sijoituskohteen riskiä ja sisältävät vähemmän odottamattomia yllätyksiä. En usko, että vuosi 2020 tuo läheskään yhtä hyviä tuottoja kuin vuosi 2019 ellen vaihda Admicomia toiseen hevoseen. Tavoitteena on kuitenkin voittaa vertailu indeksi, kuten aina.

Q4 parhaiten tuottivat seuraavat osakkeet salkussa: Kamux, Admicom, Revenio ja Aallon group. Niiden nousun avulla salkku puski taas uusiin ATH lukemiin.

Alla OP tuottoluvut:

 

Tuotto on ollut oikein mainio ja salkku on kohonnut ATH lukemiin. Vertailuindeksinä OP palvelussa toimii OMXH GI

Alla Nordnetin tuottoluvut:

Täälläkin tuotto oli erittäin hyvä suhteessa indeksiin.

Pääoma jakautui näiden salkkujen välillä: OP 81,6% ja Nordnet 19,6%. Näin koko salkun tuotoksi saadaan 102,62%, mikä on yli viisinkertaisesti, mitä vertailuindeksi tuotti samalla ajanjaksolla. Suurin osa tuotosta selittyy Admicomilla ja Reveniolla OP salkussa ja Nordnetissä swing treidaus on tuonut suurimman osan tuotoista, eli hyvää tuuria on ollut roppakaupalla. Nordnetin salkun tuotto otti hieman takapakkia, kun Tesla shortti tuli näpeille. Vertailuindeksi voitettiin 2019 hyvin selvällä marginaalilla

Uusi tulokas salkkuun Q4 aikana oli Blackline Inc. Tämä on hyvin herkullinen pitkän aikavälin casen. Lisäykset tein Aallon Groupiin ja Kamuxiin. Tammiralli hevosiksi valikoitui Robit ja Martela, kuten aiemmin kirjoitin, mutta nämä eivät salkussa pysy hirveän pitkään todennäköisesti.

Alla salkun jakauma:

Long/short ideoita tulevaan osavuosikauteen

Long: Nokia

Nokialle odotetaan maailmanloppua ja kun sitä ei tule on Q4 muodossa on luvassa pientä helpotusrallia.

Short: Nordea

Nordean kurssiin on ladattu kovasti odotuksia, mutta iso laiva kääntyy hitaasti. Alta 7 euron en kuitenkaan shorttaisi.

Short: Outokumpu

Ferrokromin alhainen sopimushinta ja pehmeät näkymät tekevät sen, että kurssi laskua on tarjolla Q4 raportin yhteydessä. Miinuksena vielä se, että pitkän aikavälin näkymissä ei näy helpotusta teräksen kysynnälle (Kiinan hidastuva talouskasvu).

Long: Kamux

Liikevaihto ja tulos kasvavat noin 20% vertailukaudesta Q4. Tämän lisäksi analyytikot päivittävät kassavirtamallejaan vuodelle 2020, mikä näkyy tavoitehintojen nostoina, kun mennään aikasarjassa yksi vuosi eteenpäin.

Nämä positiot avaan/avaisin hieman ennen itse osavuosikatsausta, mikäli yhtiöiden hinnat muuttuvat merkittävästi ennen tätä suuntaa tai toiseen on case mietittävä uudelleen. (Nämä eivät ole sijoitussuosituksia)

2019 vuoden osake

Vuoden osake valinnassa tuli gurut biitattua selvästi Admicomilla n. 200% YTD tuotto. Sitä en tiedä oliko Admicom koko 2019 parhaiten tuottanut osake, kun tuota tietoa ei saa enää kätevästi kauppalehden palvelusta, enkä jaksa alkaa perkaamaan.

All in all erittäin hyvä sijoitusvuosi. Pidetään mieli nöyränä ja tehdään lisää analyysiä vuoden 2020 aikana, jotta hyvät tuotot jatkuvat.

2020 vuoden osakkeeksi valitsen Aallon Groupin, kuten jo toiseen ketjuun kirjoitin:

” - Yhtiön on sitten "todistanut yhtiörakenteensa toimivuuden".

-Yritysosto strategia etenee ja kohteita hankitaan halvalla arvostuksella suhteessa Aallonin.

-Arvostuskertoimet alkavat peilaamaan sitä, että kyseessä on yksi helsingin pörssin matalariskisimmistä yhtiöistä. Ala on käytännössä immuuni talouden sykleille, yhtiö on nettovelaton eikä se kanna teknologia riskiä. Lisäksi 99% liikevaihdosta on jatkuvaa ja asiakaspito on korkea.

-Kirsikkana kakun päälle pieni kannattavuuden skaalautuminen ja odotusten mukainen orgaaninen liikevaihdon kasvu.”

Näytä koko viesti
Laskentaekonomin sijoituspäiväkirja - 27.12.2019 03.11

Tuli tänään avattua positiot omiin tammiralliehdokkaisiin Robit ja Martela, pienillä betseillä (5%) salkusta. Enersense en ottanut, kun se otti jo niin paljon eteensä tiedotteista.

Näytä koko viesti
Ennustukset tulevalle vuodelle - 23.12.2019 12.35

Oma valintani ensi vuodelle on Aallon Group.

- Yhtiön on sitten "todistanut yhtiörakenteensa toimivuuden".

-Yritysosto strategia etenee ja kohteita hankitaan halvalla arvostuksella suhteessa Aallonin.

-Arvostuskertoimet alkavat peilaamaan sitä, että kyseessä on yksi helsingin pörssin matalariskisimmistä yhtiöistä. Ala on käytännössä immuuni talouden sykleille, yhtiö on nettovelaton eikä se kanna teknologia riskiä. Lisäksi 99% liikevaihdosta on jatkuvaa ja asiakas retentio on korkea.

-Kirsikkana kakun päälle pieni kannattavuuden skaalautuminen ja odotusten mukainen orgaaninen liikevaihdon kasvu

Näytä koko viesti
Tammiralli - 1.12.2019 12.39

Itse alustavasti suunnitellut seuraavia: Martela, Robit ja Enersense. Kaikki roskafirmoja, mutta potentiaalisia rallaajia. Nokia myös potentiaalinen.

Näytä koko viesti