Olet täällä

Eläköityneen optiospekulantin portfoliosijoitukset - 19.10.2019 09.25

Oli mukava master chefs tilaisuus. Akin tarinoita on aina hauska kuunnella, kun hän osaa kertoa ne elävästi. Käyrä miehen juttuja tuli myös kuunneltua vaikka en itse ko. hommaan usko. Välillä on kuitenki hyvä kuunnella juttuja oman kuplan ulkopuolelta.

Eniten mieleen jäi kuitenkin toisten henkilöiden heitot Akille. Ensimmäisenä Akin puheen jälkeen vanhempi herrasmies nousi seisomaan ja totesi "Tämä mies on elävä legenda." Loppuja en kuullut. Toisena mieleen jäi ilmeisesti tämä sama sökö herra kysyi Akilta samassa yhteydessä ilmeisesti, mistä Aki aiemmin kertoi: "PELAATKO SÄ SELVINPÄIN?". 

All in all mukava tilaisuus toivottavasti niitä vielä tulee.

Näytä koko viesti
Laskentaekonomin sijoituspäiväkirja - 12.10.2019 11.00

Vedetään Outokumpu shortti pois, kun EU tullimiehet tulivat hieromaan balsamia Outokummun haavoihin.

Näytä koko viesti
Relais Group - 9.10.2019 08.34

Mielestäni tämä on jopa kallis, kun ottaa huomioon korkean velkaisuuden ja jättiyrityskaupan, jonka toimivuutta ei ole vielä todistettu. Lisäksi yrityksen kasvunäkymät ovat hyvin olemattomat ilman yritysostoja, jotka sisältävät aina riskiä. Kaiken lisäksi tämä on hinnoiteltu yli mekonomenin, joka on isompi yritys.

Summa summarum en aio itse merkitä vaan jään katsomoon seuraamaan miten tämän kehittyy.

Näytä koko viesti
Laskentaekonomin sijoituspäiväkirja - 7.10.2019 09.26
Rahastaja kirjoitti:

Täyty kaivaa tunnukset et pääsee kiittämään hienosta blogista! Postaukset helposti ymmärrettäviä tämmöselle pulliaiselle, joka ei kauheana suoria osakesijoituksia omista. Admicomis ja Aallon Groupis oon kuitenki alusta asti ollut mukana tän foorumin ansiosta. Tässä blogissa mukavasti käsitellään molempia ja mielellään lukee tietenkin muistakin liikkeistä!

Jos jostain annan pientä kritiikkiä, niin pikkusen liikaa bragailya vuoden osakkeella, mut sallittakoon se smiley Toivotaan et juna jatkaa puksuttamista vuoden loppuun asti!

 

Kiitos kehuista ja kommentista! Omaksi ilokseni lähinnä tätä päiväkirjaa pidän, mutta on kiva kuulla, jos siitä on ollut jollekin muulle iloa. Pieni lesoily tuo vähän värikkäämpää kontenttia blogiin ja pitää lukijan hereillä devil

Itsekin toivon, että juna pysyy raiteilla ja tuo 2019 on jo aika hyvin paketissa. Kysymysmerkkinä lähinnä on, että päättyykö se 35% vai 37% prosentin kasvuun.

Näytä koko viesti
Laskentaekonomin sijoituspäiväkirja - 6.10.2019 10.24

Admicom Q3 – Harmaita pilviä horisontissa

Admicom julkaisi odotetun mukaisen Q3 raporttinsa. Huomioi kääntyi kuitenkin siihen, että rakennusalan alueittainen hiljentyminen todettiin muutamaan kertaan. Tämä on huolestuttavaa, koska esimerkiksi 2019 uusmyynnistä 49% tuli rakentamisen alalta. Tämän lisäksi vuodelle 2020 annettu EBITDA % haarukka oli melko pessimistinen ja heijasteli sitä, että tasauslaskutuksesta ei tulisi hedelmää kyseiselle vuodelle ja vaikuttaa, että yrityksen on rekrytoitava odotuksiani enemmän henkilöstöä, jotta kasvuvauhtia voidaan ylläpitää. Tästä johtuen laskin lähivuosien ennusteitani yhtiölle.  Oma EBITDA % ennusteeni on vielä yli vuoden 2020 ohjaushaarukan (35-45%).

Itse Q3 raportti osui erittäin hyvin ennusteisiini:

 

*Admicom ei itse julkaise näitä lukuja liiketoimintakatsauksissaan vaan olen itse päätellyt ne.

 

Viimeisen kvartaalin ennuste näyttää nyt tältä:

 

FY Liikevaihdon kasvu % ja EBITDA % ovat yhtiön ohjeistuksen ylälaidalla (37,4% ja 46,2%). Palkkakuluja hieman nostin, koska yhtiö ohjeisti rekrytoivansa enemmän työntekijöitä kuin odotin.

 

Lähivuosien ennusteet näyttävät nyt tältä:

 

Palkkakulujen nousun takia EBITDA % laski kautta linjan. Tämä laski hieman kassavirtamallin arvoa, mutta se pomppaa seuraavassa osarissa ylöspäin jo ihan sen takia, että mennään aikasarjassa yksi vuosi eteenpäin.

Positiivista raportissa oli tilitoimisto kumppaniverkoston rakentaminen. Tämän avulla saadaan mahdollisesti lisää myyntiä ilman, että tarvitsee rekrytoida lisää omaa väkeä. Toimitusjohtaja mainitsi myös, että Adminet on alkanut kiinnostamaan myös isompia yrityksiä. On hyvä pitää mielessä, jos rakennusalan taantumaa ei tule vuonna 2020 tulee vuodesta erittäin hyvä Admicomille.

Päivitetyt kassavirtamallit yms. julkaisen yhtiön tilinpäätöksen yhteydessä, kun tietoa on enemmän saatavilla. Kevennys osui mielestäni hyvään kohtaan, kun epävarmuus on hieman sumentanut yhtiön kasvunäkymiä. Yhtiö jatkaa kuitenkin salkkuni isoimpana sijoituksena, kun track record on niin hyvä.

Näytä koko viesti
Mitä P/E-luku oikeasti kertoo? - 5.10.2019 12.30
JoonasKarhu kirjoitti:

Jos kasvu-% > tuottovaatimus-%, niin toimiiko kaava muuten, mutta Kasvu / Kasvu - Tuottovaatimus?

Samoin kysymys artikkeliin "Mitä P/B-luku oikeasti kertoo" - laskettaessa kasvulisää ja kasvu on suurempi kuin tuottovaatimus, toimiiko kaava muuten, mutta (Kasvu - Tuottovaatimus) x Tuottovaatimus?

Kiitos!

 

Perpetuaali malleissa ei ole mitään järkeä käyttää yli 3% kasvua, koska tämä tarkoittaa, että yritys on jossain vaiheessa yhtä kuin maailman talous. Oletuksena se ei ole millään tavalla järkevä, joten kasvu ei voi koskaan ylittää tuottovaatimusta, ellei se ole alle 3%, mikä ei sekään ole kovin järkevä oletus.

Näytä koko viesti
Laskentaekonomin sijoituspäiväkirja - 5.10.2019 09.44
Patruuna kirjoitti:
lee2sos kirjoitti:
Accounting 101 kirjoitti:

Short: Stora Enso

Sellun hinta pohjaa nyt, mutta käännettä ei ole vielä näkyvissä. Storan ohjeistaa melko korkeaa tulosta ja voi olla, että markkinan pehmeys osuu nyt kovaa.

 

Mistä kaivat sellun dataa? Koitin parista paikasta katsoa, mutta aika huonosti oli saatavilla. Vai oletko uutisten varassa joista saattaa saada aika hyvääkin spottidataa, mutta aikasarjat sitten heikkoja?

 

Toinen: jos sun mielestä sellun hinnassa nyt ja Storan kursseissa on heittoa mikset tee bettiä heti nyt. Tilannehan saattaa korjaantua kuten sanoitkin.

Inderesin sivuilta ainakin löytyy jonkinlaista käppyrää: https://www.inderes.fi/fi/makroanalyysit

 

Kiitos kommenteista. Olisin itsekkin viitannut tuohon inderesin käppyrään vaikka se ei kovin reaaliaikainen taida olla. Isoimmat hinta liikkeet lukee sitten uutisista. Stora enson ja muiden sellu yhtiöiden kohdalla spot hinta ei ole niin merkityksellinen vaan suunta, koska tätä markkina diskonttaa näiden yhtiöiden hintoihin keskipitkällä aikavälillä. Ts. vaikka Q3 aika spot hinta olisi alhaalla, mutta yhtiö ja markkina odottaisi hinnan nousevan reippaasti tulevaisuudessa vaikuttaisi se enemmän yhtiön hintaan, kuin hypoteettinen sen hetkinen matala spot hinta.

Tästä johtuen en tykkää avata positioita ennen osareita, koska markkinoilla voi tulla yllättäviä makrokäänteitä mitä en osaa ennustaa ja ne heittävät casen päälaelleen. 

Näytä koko viesti
Laskentaekonomin sijoituspäiväkirja - 3.10.2019 08.16

Huomaa, että syksy on tullut, kun markkinoille on taas tullut lisää vauhtia.

Heerokselta tuli mininegari, mutta tämä ei vaikuta omiin ennusteisiini, koska uusi ohjaus on linjassa ennusteeni kanssa.

Tänään tuli kevennettyä Admicomia, kun posaria ei tullut. Kevensin 22% positiosta. EBITDA haarukan nostoa odotin. Huomenna aamulla sitten nähdään 10 aikaa, miten kävi. Toivon, että he vain unohtivat antaa posarin.

Suljin myös tänään Outokumpu shortin, kun kurssi on valahtanut niin alas. Avasin samalla rahalla lisää Tesla shorttia, joka raportoi hieman pehmeät toimitus ja tuotantoluvut. S ja X myynti on vähäistä, mikä on aiemmilla kvartaaleilla johtanut suuriin tappioihin. Saa nähdä mitä tappiollisen Q3 raportin jälkeen käy, kun Musk on pitkään luvannut voitollista kvartaalia.

Näytä koko viesti
Kamux - 3.10.2019 08.08
Aki Pyysing kirjoitti:
Juha kirjoitti:

 

Sundsvall sijaitsee noin 340 kilometriä Tukholmasta pohjoiseen. Se on vilkas 100 000 asukkaan satamakaupunki. 

Mie otin eilen tätä yhtiötä, joka kertoo pörssitiedotteissaan Sundsvallin olevan vilkas kaupunkisurprise. Sundsvallissa käyneet eivät ole sanoneet samaa. Tosin olen kuulopuheiden varassa, sillä en ole käynyt siellä, vaikka siellä on yksi Ruotsin neljästä kasinosta.

Suurin murheeni Kamuxin suhteen on, että vaihtoautoissa on yleensä tullut perkeleesti kilpailua, jos joku sillä voittoa tekee. Firmalla saattaa juuri nyt olla kilpailuetua, mutta miten pitävät sen vallihaudat oikeasti ovat? Mie luulen sekä saksalaisten että ruotsalaisten autodiilereiden myyvän korkeimmalle bidaajalle eikä juuri muille.

Pienin murheeni taas on, että tietävätkö lappua myyneet rahastot jotain enemmän kuin Jens Kyllönen. Mie betsaisin niiden myyntipäätöksissä olevan ennemmin viherpesua kuin insidertietoa. Ja beesasin härskisti Mäkistä, Toivasta ja Kyllöstä. Edellisen Sijotustieto-villityksen Lehdon väistin, mutta katsotaan miten Kamuxin kanssa käy.

 

Mä nään erona Lehtoon tässä sen, että Lehto oli jo laskukierteessä, kun hype oli pahimmillaan. Negari/negareita oli jo tullut. Ainakin viime kvartaalin perusteella Kamux on taas nousukierteessä (historian kovimmat kasvuluvut). 

Näytä koko viesti
Laskentaekonomin sijoituspäiväkirja - 29.9.2019 12.02

2019 Q3 – Sijoitushistoriani tuottoisin vuosi jatkui

Sijoitusvuosi jatkoi hyvää kulkuaan, kun Admicomin kurssi nousu jatkui Q2 jälkeen. Tämän lisäksi myös Aallon Group nousi hieman ja kontribuutio salkun tuottoon.  Nordnet salkun puolella tuottoa nostivat reippaasti Outotec Longi missä kävi hirveä tuuri, kun Metso Outotec fuusio julkistettiin ja kurssi lähti nousu kiitoon. Tämän lisäksi Amerikan REITit tuottivat hyvin, kun korot laskivat.

Alla OP tuottoluvut:

Kuten nähdään, että tuotto on ollut oikein mainio ja salkku on kohonnut ATH lukemiin. Vertailuindeksinä OP palvelussa toimii OMXH GI

Alla Nordnetin tuottoluvut:

Täälläkin tuotto oli erittäin hyvä suhteessa indeksiin, viisinkertaisesti.

Pääoma jakautui näiden salkkujen välillä: OP 80,4% ja Nordnet 19,6%. Näin koko salkun tuotoksi saadaan 72,29%, mikä on yli viisinkertaisesti, mitä vertailuindeksi tuotto on samalla ajanjaksolla. Suurin osa tuotosta selittyy Admicomilla ja Reveniolla OP salkussa ja Nordnetissä swing treidaus on tuonut suurimman osan tuotoista, eli hyvää tuuria on ollut roppakaupalla. Vertailuindeksin voitto tänä vuonna näyttää hyvin todennäköiseltä, jos Admicomissa ei tapahdu mitään katastrofia.

Uusia tulokkaita salkkuun ei ollut Q3 aikana. Lisäykset tein Aallon Groupiin, Kamuxiin ja Leaddeskiin. Lisäksi merkitsin Nousu Capitalin palvelussa Leko Groupin (Lehtosen konepaja) lainaa, mistä irtosi oikein mainio 9% korko. Mielestäni riskituottosuhde on siinä enemmän kuin kohdillaan, kun kyseessä on iso ja vanha perheyhtiö, joka toimii voitollisesti.

Alla salkun jakauma:

Long/short ideoita tulevaan osavuosikauteen

Long: Nordea

Nordean tulos osuu analyytikoiden estimaatteihin, mistä seuraa pientä helpotus rallia. Näkisin, että Nordea seilaa 7-8 euron välillä, kunnes tuotoissa tapahtuu käänne. Uusi toimitusjohtaja kertoo myös tulevista säästötoimenpiteistä, mitkä markkina palkitsee kurssinousulla.

Short: Stora Enso

Sellun hinta pohjaa nyt, mutta käännettä ei ole vielä näkyvissä. Storan ohjeistaa melko korkeaa tulosta ja voi olla, että markkinan pehmeys osuu nyt kovaa.

Short: Outokumpu

Ferrokromin alhainen sopimushinta ja pehmeät näkymät tekevät sen, että kurssi laskua on tarjolla Q3 raportin yhteydessä. Miinuksena vielä se, että yhtiö itse ohjeisti heikkoa Q3 ja näissä ohjeistuksissa he eivät aiemminkaan ole pettäneet.

Long: Outotec

MEW alkaa tuottaa voittoa ja riskituotto suhde on hyvä longille 5 euron pinnasta. Itse näkisin, että hyvillä markkina näkymillä Outotecin kuuluisia liikkua 6 euron pinnassa. Tämän position avaan, mikäli kurssi on lähellä 5 euroa osavuosikatsauksessa.

Nämä positiot avaan/avaisin hieman ennen itse osavuosikatsausta, mikäli yhtiöiden hinnat muuttuvat merkittävästi ennen tätä suuntaa tai toiseen on case mietittävä uudelleen. (Nämä eivät ole sijoitussuosituksia)

 

Vuoden osake

Vuoden vaihteessa (29.12.18) ennustin, että Admicom olisi Helsingin pörssin vuoden osake. Nyt tilanne näyttää tältä. (Vieressä YTD %tuotto)

TOP3:

 1. Incap 173,42%
 2. Admicom 151,46%
 3. Kojamo 84,08%

Ennuste on osunut paremmin kuin ajattelin, mutta vuotta on vielä yksi kvartaali jäljellä. Olisi kyllä makeaa, jos jonain vuona pystyisi ennustamaan Helsingin osakkeista parhaiten tuottavan. Tällä hetkellä kyllä näyttää, että Incapin ottamaa kaulaa ei tänä vuonna saavuteta, joten parhaiten tuottavan osakkeen titteli on lipeämässä näpeistä.

 

Alla vielä seurantaan sijoitustiedon gurujen ja minun veikkaukset (YTD %):

 1. Accounting 101 – Admicom 151,46%
 2. Pasi Havia – Marimekko 35,58%
 3. Tomi Lahti – Neste 34,19%
 4. Random walker – Konecranes 11,48%
 5. Kimmo Matikainen – Nokian Renkaat -4,33%
 6. Henri Elo – Vincit -10,12%
 7. Karo Hämäläinen – Nordea -11,71%
 8. Aki Pyysing – Ovaro -13,96%

 

 

(Kursseista puuttuu nyt syyskuun viimeinen päivä, mutta en usko sen vaikuttavan merkitsevästi. Tämän lisäksi olisin seuraavaksi ehtinyt kirjoittaa tämän päivityksen ensi viikonloppuna, joten mielestäni se oli parempi tehdä nyt.)

Perjantaina tuleekin sitten Admicomin Q3, mikä on historiallisesti ollut sen toisiksi paras kvartaali tasauslaskutuksesta johtuen. Kirjoittelen siitä sitten pidemmän katsauksen.

Näytä koko viesti