Olet täällä

Margin called - varoittava esimerkki - 21.3.2020 03.06

Luulen että ensi viikolla sp 2000p menee testiin

Näytä koko viesti
Margin called - varoittava esimerkki - 21.3.2020 01.02

Aiempaan keskusteluun liittyen, jonkinlainen käteispositio, vaikka 10 prosenttiakin osakesalkusta, helpottaa tosiaan tuskaa laskevassa pörssissä.

Valmius salkun suojaamiseen omassa strategiassa voi myös olla pohdinnan arvoinen idea, minkä ainakin itse otan jatkomietintään tulevaisuudessa. Käteispositio ja vaikka välittäjän tarjoama luotto järkevästi käytettynä mahdollistavat ostaa jonkunlaisen position esim Bear OMXH X1 NF1, joka liikkuu pelikuvana helsingin indeksiin. Vaikka koko salkku ei olisi suojattu, niin edes osasuoja tarjoaa "laskuvarjon" joka loiventaa miinuksia. Suojilla voi sitten ostaa halventuneita osakkeita laskun syventyessä. Mun mielestä salkun suojaus voisi olla pienemmän kynnyksen juttu kuin myydä kaikki pois eikä laukaise välittömästi myyntivoittojen kertymistä. Mutta suojauksesta ei vielä omia kokemuksia, joten tällaista noviitason pohdiskelua toistaiseksi.

Äärsiskenaario (systeemikriisi, josta ei toivuta) ei mielestäni ole sellainen, jonka varaan kannattaa tehdä sijoitussuunnitelmaa, jos aikoo olla siis mukana osakkeissa tulevaisuudessakin. Jos sen mukaan ajattelee, niin lompakkoa ei saa auki, kun osakkeet ovat halpoja.

Itselläni on sijoituslainaa asuntoa vastaan. On makuasia, onko se asunto- vai sijoituslaina. Osakkeita vastaan en aio ottaa (pitkäaikaista, merkittävää) lainaa. Kaikki sijoituslaina ei ole osakkeissa ja mielestäni on fiksua käteisposition lisäksi pitää osa sijoituksista muissa kuin osakekorissa. Olkoon sitten käteispossa vaikka 10% ja ne muut sijoitukset vaikka vain 20% ja osakkeet 70%, tämäkin hajauttaa osakeriskiä jo jonkun verran.

Näytä koko viesti
Random Walkerin matka osakemarkkinoiden maailmassa - 19.3.2020 11.56

Kirjoitit 7.8.2019 Konecranesista:

Konecranesin rock bottom -hinta = Normaali EPS / Oma tuottovaatimukseni = 2,57 EUR / 12 % = 21,5 EUR

Kaava on toiminut seuraamieni laatuyhtiöiden kohdalla käytännössä kaikissa pörssiromahduksissa. Toisin sanoen hyvätkin yhtiöt on hinnoiteltu pörssin syvimpien pohjien aikaan niin, että molemmat seuraavista ehdoista ovat täyttyneet:

- Kasvulle ei anneta mitään arvoa
- Markkinoiden tuottovaatimus on 2-3 prosenttiyksikköä normaalia korkeampi

En kuitenkaan muista, että yksikään omassa seurannassani oleva laatuyhtiö olisi koskaan laskenut alle rock bottom -hinnan. Heikkojen yhtiöiden arvo (ja sitä kautta myös hinta) voi toki laskea nollaan asti, viimeistään konkurssissa. Kaavaa tuleekin soveltaa vain hyvien yhtiöiden kohdalla.

Mitä tänä päivänä ajattelet tuosta Konecranesin rock bottom -hinnasta? Tällaisissa vakavissa kriiseissä hinnat irtoavat aika tehokkaasti kaikkien osakkeiden faktoista. Jos kriisi tästä vielä syvenee, KC:täkin voidaan arvostaa vielä lähempänä 10 : tä kuin 15 : tä euroa.

Näytä koko viesti
Osto-ohjelma - 14.3.2020 10.46

Marraskuu kirjoitti:

Tässä on kyse nimenomaan systeemikriisistä ja siksi tämä romahdus.

Mä ymmärrän "systeemikriisin" tilanteena, jossa pankkeja kaatuu hallitsemattomasti, rahaliikenne ja taloudellinen toimeliaisuus halvaantuu. Vielä ei onneksi olla tuolla.

Mutta se on totta, että "yleinen systeemi" on jo nyt kriisissä ja sitä varmaan tarkoititkin.

Näytä koko viesti
Sampo - 12.3.2020 10.45

Ei näytä kivalta. Koko osakesäästötili muutenkin kuralla, kun kaikissa osakkeissa kovat miinukset. Voi olla, että täytyy loppuvuodesta myydä kaikki, sulkea tili ja kuitata myyntitappiot. Jos vola vaan rauhoittuu, nyt ei pysty tekemään tollaisia.

Näytä koko viesti
Osto-ohjelma - 12.3.2020 10.42

Edelliset ostot oli jostain 8500 tasolta, niin nyt sitten 7500 tasosta Sampoa 1 erä ja Konecranesia 1 erä. Kai sitä nyt voi tuhannen pisteen välein vähän ostaa. Tämä rysäys tippuu nyt pystysuoraan alas. Alkanut vähän huolestuttamaan, ettei vaan tulisi mitään systeemikriisiä, jos yhteiskunta menee säppiin. Kaikesta muusta noustaan ylös säällisessä ajassa.

Näytä koko viesti
Osto-ohjelma - 11.3.2020 08.09

Erittäin hyvä ja tarpeellinen avaus.

Haasteellista on tosiaan arvioida kriisin pituutta ja tulevan taantuman syvyyttä. Itse aloitin jo ostoja varsin aikaisesti ja jotain on tullut myös myytyä. Tietysti nyt alkaa valkenemaan, että tästä tulee pidempi korpivaellus, ja panoksia on syytä käyttää harkiten.

Ajattelin laittaa ostot tauolle vähäksi aikaa ja katsoa ensin, miten tämä virus tulee syliin eri maissa. Jenkit huolettaa eniten tällä hetkellä. Siellä tuntuu olevan myös kovin paniikki juuri pörssistä, epätoivoisia yrityksiä tukea kursseja on nähtävissä. Koronaa suurempi huoli itselläni on siinä, mitä mahdollisia vipuja ja roskalainoja sieltä voi nousta tässä esiin, missä kunnossa pankit ovat (kuulemma pankkijärjestelmää ei ole uudistettu vastaavasti kuin euroopassa 2008 jälkeen).

Joten tällä hetkellä oma suunnitelma olisi katsoa ensin, miten kriisiä pystytään hoitamaan isoissa maissa seuraavan kuukauden - parin aikana, kun tautitapaukset lisääntyvät kiihtyvällä tahdilla ja yhteiskuntia mitataan toden teolla. Jos systeemi alkaa takkuilemaan, niin tämä voi laajeta finanssi- tai systeemikriisiksi ja sitten keissi onkin paljon syvempi. Normijamppana tällaisten skenaarioiden todennäköisyyksiä on tietysti mahdotonta arvioida.

jiikoo kirjoitti:

Toinen vaihtoehto on tietysti olla ostamatta mitään kunnes epidemia on selätetty ja firmojen tuloksiin parempi näkyvyys, mikä onnistuu ehkä zen-munkilta. Kellään mitään fiksumpaa ajatusta?

Ihan totta. Oli suunnitelma mikä tahansa, siinä ei ole kovin helppoa pysyä tällaisia aikoina. Houkutuksia tehdä liikkeitä tulee jatkuvasti, varsinkin jos seuraa päivittäin tätä volaa. Ehkä nyt olisi hyvä ottaa vähän etäisyyttä pörssiin hetkeksi aikaa (jos pystyy).

Näytä koko viesti
Sijoituslainalla vauhtia salkun rakentamiseen, vinkkejä? - 18.10.2019 11.05

Hyvä tarjous, tartuitko?

Näytä koko viesti
Talenom - 1.8.2019 12.38

Jep. Ynnäilin nopeasti, että vielä 15% eps-kasvulla seuraavan viiden vuoden (2020-2024) aikana osake antaisi kokonaistuottoa noin 9-10 pinnaa vuodessa (kurssi nyt n. 35 euroa), mikä on lähellä pörssin keskimääräistä tuottoa. Sekin jo kelpaisi.

1,27€ (2019e) x 1,15^5 x 19 (pe) + osingot = 49 € + 5 € = 54 € -> 54% kokonaistuotto.

Jos nykyinen eps:n kasvuvauhti (n. 30%) jatkuisi vielä vuosia, niin osakkeen tuotto kehittyy selvästi paremmin.

Näytä koko viesti
Talenom - 30.7.2019 10.12

Talenomilta Ihan kelpo H1. Liikevoitto parani luokkaa 26%. Ruotsissa on tarkoitus aloittaa myyntityö keväällä 2020.

Taitaa Suomen ja Ruotsin yhteenlasketusta markkinasta Talenomin markkinaosuus olla noin 2%.

Kasvunäkymää siis piisaa, varsinkin jos myynti puree Ruotsissa kuten on tehnyt Suomessa. Ihmeen vähän tästä on keskustelua eri palstoilla. Ei ole tainnut moni hypätä kyytiin. Itsekin ehdin vasta 32 eurossa vaikka olin kytännyt jo 12 eurossa ensimmäisen kerran.

Oman possan pe tälle vuodelle pyörii 25 paikkeilla loppuvuoden kehittyessä suunnilleen samaa vauhtia. Tuloksen tuplaantuessa päästäänkin jo pe 12 tuntumaan. Nykyvauhdilla tuota pitäisi odottaa muutama vuosi ja jos kasvu hidastuu niin sitten vähän kauemmin. Koska kasvu skaalautuu, markkinaa ei tarvitse vallata ihan samaa vauhtia. Näen hyvänä mahdollisuutena, että tästä voi tulla pidempi kasvutarina, ja vaikka kaikki ei menisi kuin saduissa, niin osakkeella on ok tuotto-odotus vähän hitaammallakin kasvu-uralla kärsivälliselle sijoittajalle. Ei tämä halpa ole, mutta harva yhtiö on samanlaisessa saumassa niin hyvällä kilpailuedulla, kuin Talenomilla on juuri nyt.

Näytä koko viesti