Olet täällä

Tekninen analyysi - 10.2.2022 05.03

Noinhan se menee kuten big bad bear yllä kertoi. Vähänkin paremmissa kuvaajissa tosin voi sitten määrittää mitä haluaa tarkastella.. Default taitaa usein olla "Chart" -tyyppinen mikä on kyllä kovasti harhaanjohtava. Eli nordneti kuvassa katsot "Moving Averagea" etkä "1day Moving Averagea".

 

 

Näytä koko viesti
PYN Elite rahasto - tuottoa Kaakkois-Aasiasta - 30.1.2022 09.24

Eipä se hyökkäys täältä suomesta käsin seurattuna näytä liian todennäköiseltä, mutta jos samaa kysyisi vaikka ukrainalaisilta, niin fiilis voisi olla toinen. Ystäväni ukrainalaisessa firmassa on mm. Ukrainalaisille asiakkaille viestitty tällä viikolla, että "nyt kun sota alkaa" -- eli viesti on hyvin selkeä.

 

Toivon ettei sotaa tule, mutta luulen PYN skenaarioiden perustuvan ihan rehelliseen oletukseen eikä Velhon maineen tavoitteluun. 

Näytä koko viesti
Laskentaekonomin sijoituspäiväkirja - 20.1.2022 09.30

Näinhän sen toivoisi menevän, 73-83 rahaa olisi hyvä nähdä käytännössä. Tämä ei kuitenkaan vielä näy track recordista ihan noin selkeänä; LV kasvanut snadisti, marginaali taas ei. Softa vaatii jatkuvaa kehitystä ja henkilöstöä ja gross profit sivuuttaa ne. Toki 73-83 on vähemmän kuin 93, mutta miten päädyt juuri tuohon haarukkaan? Jos tosiaan myynti skaalaa tulosta noin kauniisti niin kyseessä on erinomainen case. Itse suhtaudun vaan tosi skeptisesti ennen kuin oikeasti näkee myydyn lisäeuron tuoman hyvän viivan alle. Edit. Kvartaalien tulosten perusteella kyllä skaalautuu kauniisti, mutta silti kiinnostaa onko 73-83 takana jotain tarkempaa tietämystä.

Näytä koko viesti
Laskentaekonomin sijoituspäiväkirja - 20.1.2022 05.11

Hirveää downside riskiä tässä ei myöskää kanna, kun EV/EBIT on alhainen vain 13. Mediaani teknofirman treidatessa yli 50 EV/EBIT toteutuneella tuloksella.

Minkälaista kasvuodotusta asetat tuleville vuosille LV ja Ebit osalta? +62% kasvuhan pohjautui suurilta osin viime vuoden huonoon vertailuneljännekseen sekä tämän vuoden edeltävältä neljännekseltä siirtyineisiin toimituksiin. Jos siis verrataan mediaani teknoon, niin onko myös kasvuodotukset mediaaniteknon tasolla? Äkkiseltään historiaan peilaten, bisneksestä enempää ymmärtämättä, en pystyisi valuoimaan yli 10% kasvua konservatiivisessa skenaariossa ja sillä tuo ev/ebit 13 näyttää suht neutraalilta. Toki jos on tietämystä, että kasvu tulee olemaan ihan muuta kuin historiassa niin teesini voi samantien lytätä. Tai onko bisnessmalli sellainen, että upside voi skaalautua oikeasti hyvin, kuten yllä mainostat? (vs. vaikka IT-palvelusektori, missä samanhintaista yli 10% kasvunäkymillä on tarjolla useita)

 

 

Näytä koko viesti
Osakekisa III - Yksi long ja yksi short osake mista tahansa 7.9-31.12 - 30.9.2021 09.10

#Mesut Özil#Harvia#HARVIA.HE#LONG#46.00#

#Mesut Özil#Snowflake Inc.#SNOW#SHORT#303.86#

Näytä koko viesti
Inderes - 27.9.2021 08.43

Kaikki likvidi kiinni mitä löytyy. Firmassa ymmärretään varallisuuden luonti suhteellisen hyvin ja pitkässä juoksussa omistajat kyllä hyötyvät.

Näytä koko viesti
TietoEVRY - 23.9.2021 09.58

tietoEvry itse esittää hienoilla nettisivuillaan kuinka työntekijämäärät ovat laskeneet https://www.tietoevry.com/fi/Sijoittajille/Taloustietoa/tunnuslukumonitori/ 

Aika hyvin palkkaa. Kasvuala. Huomenna irtoaa osinko.

1. Palkkaa hyvin, mutta ei pysty pitämään kiinni. Ovi käy enemmän ulospäin.
2. Kasvuala, jossa tietoEvry näyttää miten kasvetaan toimialaa hitaammin.
3. Irtoaa osinko, eli hyvä myydä nyt, välttää osinkovero, ja ostaa tämän jälkeen takaisin.
 

Mainoslauseessa seitsemän sanaa ja kolme hyvää syytä olla ostamatta cheeky

Näytä koko viesti
Drawdown-riski – ja mikä sen määrittää - 22.9.2021 11.19

Drawdown-riski (valitulla sijoitusasteella) minimoidaan ensisijaisesti maksimoimalla Sharpe ratio

Miksi tämä kuulostaa mun korvaan ihan pöhköltä, eikö oo vähän munakana ongelma? Jos salkun X sharpe = 3 ja markkinat romahtaa, niin mukanahan menee myös hyvän sharpen portfolio ja drawdown toteutuu isosti muun paniikin mukana. Tämä vaikka ajanjaksolla T+n portfolio X taas yliperformoisi ja Sharpe palautuisi hetkellisestä notkahduksesta. Drawdown riskin minimoiminen sharpe maksimoimalla vaatisi nimenomaan 'jatkuvaa' maksimointia, mikä ei kuitenkaan ole realistinen oletus. Tämä on vähän kun sanoisi "Laskun välttämiseksi parasta on omistaa osakkeita kun ne nousevat". Eikö maksimi drawdownin voisi ajatella 'black swan' tyyppiseksi tapahtumaksi, mikä jo itsessään poistaa tyypillisiin jakaumiin perustuvat ennustukset/simulaatiot? 

Tunnustan, etten kaikkea lukemaani sisäistänyt vaan normaaliin tapaan takerruin tuloksiin.

Näytä koko viesti
Laskentaekonomin sijoituspäiväkirja - 20.9.2021 07.09

Missä hinnassa olet valmis ostamaan takaisin Vincitin osakkeita? Satuin itsekin myymään 10-11 hinnoissa omani, sillä koin hinnan hieman kireäksi. Valuoin ~10% marginaalilla enkä halua rakentaa positiota 12%+ ennusteelle, kun en koe sitä kestäväksi. Ostin nyt kuitenkin osan jo takaisin kun tulikin yllättäen 25% alamäki avg.myyntihinnasta. Tarkoitus oli katsoa ensi vuoden puolelle, mutta tähän hintaan olen jo valmis kantamaan hieman pidempään riskiä.

 

Mikä hinta sulla oli mielessä, jolla osakkeeseen voisi päästä uudestaan kiinni 'kannattavuuspettymyksen' jälkeen?

Näytä koko viesti
Avidly - 7.9.2021 02.06

Onko Avidlyn osalla jatkuva laskutus = korkea marginaalista ARR ja jopa kasvava marginaalista? Vai onko se verrattavissa enemmänkin IT-palvelutalon jatkuvaan laskutukseen eli ylläpitodiileihin? Ja kuinka stickystä on kyse?

Jos ensimmäistä niin tuo voi näkyä myös valuaatiossa (SaaS/ARR hype), mutta jos jälkimmäistä niin se tuo sijoittajalle lähinnä turvaa eikä juurikaan näy valuaatiossa.

 

En siis tunne Avidlyä sijoituskohteena kovinkaan hyvin enkä heidän jatkuvalaskutuksesta edes sen vertaa, tietääkö muut? Käytännön kokemuksia? edit. Ainakin firma itse antaa sellaista kuvaa (minun silmiin), ettei mistään korkeamarginaalisesta SaaS LV:stä ole kyse. Eikä siis millään verrattavissa SaaS kentän firmoihin vaan enemmänkin IT-palvelutaloihin.

Näytä koko viesti