Olet täällä

Eurotehdas

Eurotehdas

  • Liittynyt 9.1.2019
  • 13 viestiä
  • 0 aloitettua ketjua

Viimeisimmät viestit

Treidaaminen ja aktiivinen kaupankäynti - 29.5.2019 18.20

Ok. Eli jos haluan keventää positiota useamman oston jälkeen niin katson vain position keskihintaa enkä mieti erien ostohintoja.

Treidaaminen ja aktiivinen kaupankäynti - 28.5.2019 21.32

Pahoittelut yksinkertaisesta kysymyksestä mutta pakko on kysyä kun tämä on mieltä askarruttanut. Jos alennetaan keskihintaa esimerkin omaisesti vaikka nordean osakkeella:

1. osto 5000kpl kurssiin 8e

2. osto 5000kpl kurssiin 7,5e

3. osto 5000kpl kurssiin 7e

Positio on 15 000kpl ja 112 500e eli keskihinta 7,5e. Jätetään kulut esimerkistä pois.

Kurssi elpyy 7,8e tasolle. Positio on nyt 0,3e voitolla eli yhteensä 4500e. Olen usein lukenut miten kokeneemmat konkarit "keventelevät" ja "tankkailevat" positioitaan kurssien liikkuessa. Jos tässä 7,8e tasossa myytäisiin koko possa, realisoituisi tuo 4500e voitto. Mutta jos kevennetään vaikka 5000kpl, eikö myyntiin lähde tuo ensimmäinen ostoerä jonka keskihinta on 8e? Tällöin kevennys realisoi 5000kpl * 0,2e = 1000e tappion. Minusta tässä olisi myytävä valtaosa positiosta että keventämällä päästäisiin voitolle. Aloittavatko average downin harrastajat ostot pienillä erillä ja kasvattavat kpl määriä laskeviin kursseihin vai miten saatte homman toimimaan?

Nordea - 26.5.2019 22.29

Marraskuu kirjoitti:

Nordean osaketta kannattelee korkea osingonjakosuhde. Osinko on kuitenkin vain osakkeessa olevien varojen siirtämistä osakkeen "taskusta" omistajan omaan "taskuun" siten, että verottaja vielä ottaa tästä siirrosta lähes kolmanneksen. Miksi ylipäätään ostaa osaketta ja saada sen arvo takaisin osinkoina vähennettynä osinkoveroilla?

 

Ylisuuri osingonjakosuhde ei mielestäni lupaa hyvää yhtiölle pitkällä aikavälillä. Paras tilanne on jos johto pystyy sijoittamaan liiketoiminnan tuotot sijoittajaa tehokkaammin. Olen sijoittanut esim. Taaleriin alhaisen jakosuhteen takia (ei pelkästään sen) koska uskon että yhtiön johto löytää voitoille jatkossa houkuttelevia tuottomahdollisuuksia ja tämä ajansaatossa kasvattaa yhtiön kassavirtoja. Korkea osingonjakosuhde kertoo että näitä investointikohteita ei ole ja toiminnan kasvattaminen jatkossa on hankalaa. Tietysti se mikä on korkea jakosuhde riippuu liiketoiminnan pääomaintensiivisyydestä yms. Esimerkiksi kirjanpitolinjan ajaminen isommalla kuormalla vaatii vähemmän lisäinvestointeja kuin uuden paperikoneen ylösajo.

 

Toinen juttu on se miten kukaan valitsee salkkuunsa yhtiöitä. Olen itse Oksaharjun kanssa samoilla linjoilla siinä että yhtiöiden tuloksia ja niiden kehittymistä on helpompi ennustaa kuin markkinan käyttäytymistä. Yhtiöiden tuloksista on myös saatavilla paremmin tietoa kuin markkinatoimijoiden mielenliikkeistä. Tosin sijoitustiedon ketjuissa on ilahduttavasti mainittu myös esim. rahastojen suurista myynneistä. Salkkua rakentaessani koitan hahmotella osinkojen määrää x vuosien päähän. Otan kasvavia yhtiöitä esim. Talenom koska se kasvattaa tulostaan ja osinkoaan vaikkei mikään osinkoyhtiö olekaan. Toisaalta ostin esim Nordeaa koska siitä saa kassavirtaa heti. Nämä "osinkoyhtiöiden" lähempänä olevat osinkotuotot tasaavat mielestäni salkkuni riskiä siitä että ammun kasvuyhtiöiden osalta ohi. Maailma muuttuu ja 10 vuoden päähän ennustettu liikevoitto voi jäädä haaveiluksi. Vaikka hahmotan salkun tuottoja osingon kautta, arvioin tietysti yhtiöitä joka kantilta. 

 

Nordea on tulokseensa nähden arvostettu maltillisesti. Samoin omiin pääomiin. Kun osake treidaa alle oman pääoman, on sijoittajan tuotto yhtiön oman pääoman tuottoa korkeampi. En tiedä mitä tulosta nordea jatkossa tekee, uhkakuvia on ilmassa mutta korkea osinko palauttaa pääomia sijoittajalle joka kevät ja tasaa riskiä. Olettaen ettei näitä rahoja sijoiteta takaisin yhtiöön ja yhtiö mene nurin. Itse sijoitan nordean osingon jonnekin muualle. 

Nordea - 26.5.2019 8.32

Jos ajatellaan että Nordean tulos on paineessa vielä pari kolme vuotta it-uudistusten toimeenpanon ja irtisanomisista johtuvien kustannusten takia niin osingonjakosuhde nousee varmaankin väkisin ainakin 100%:iin.

Onko täällä viisaammilla esittää arviota minkä verran nordealla on oikeasti varaa palauttaa pääomia omistajilleen? Ajatellaan että osinkoa kasvatettaisiin sentillä per vuosi siihen asti kunnes (mahdollisesti..) tulos korjaa ylöspäin.

Verkkokauppa.com - 13.5.2019 9.44

Vaikuttaisi olevan homma hallussa toimivalla johdolla. Samoja ajatuksia logistiikasta ja tuotekategorioista kuin Amazonilla aikanaan. Inderesin tavoitehinnan lasku tuskin antaa tulitukea kurssille mutta tuntuma on että nyt aletaan olla aika realistisilla tasoilla ennusteissa. 

 

Tätä voi miettiä sitäkin kautta että jos omistaisi giganttia tai poweria Suomessa niin mitä ajattelisi verkkiksestä kilpailijana. Voi olla pitkät vuodet edessä istua possan päällä ja odotella Suomen talouden uutta ylämäkeä. Varmaan vasta siinä vaiheessa aletaan nähdä reilumpaa tuloksen kasvua. Mutta liiketoiminta on terveellä pohjalla, joten mikäpä tässä on odotellessa.

Verkkokauppa.com - 11.5.2019 9.12

yes Pitääkin katsoa tuo konffapuhelu paremmalla ajalla. 

 

Kaikenkaikkiaan niin hektinen vaihe taas elämässä menossa ettei oikein ehdi kunnolla sulatella osarituloksia. Nyt tuntuu noin yleisesti että markkinasta tulee useille yhtiöille vastatuulta ja hieman jäädään ennusteista kasvun tai tuloksen osalta. Toki pörssissä on useita kannattavia ja kasvavia firmoja joiden kurssi ei ole enää missään hypehinnoissa. Tällainen hintaympäristö ei minusta ole huonoin mahdollinen paikka omistaa tai ostaa osakkeita. Kurssit voivat laskea mutta mikäli firmat kestävät talouden hyytymisen, tarjotaan tässä aika ajoin ihan hyviä ostopaikkoja. 

Verkkiksen kannattavuuskin oli suhteessa kasvuun paremmassa markkinassa paremmalla tolalla. Mutta ei tässä näillä nykyhinnoilla minusta ole mitään pelkoa sijoituskatastrofista.

Verkkokauppa.com - 5.5.2019 21.33

Odotellaan jännityksellä Q1:stä. Josko se liikevaihto sieltä hypähtäisi...

Nordea - 22.2.2019 9.27

Nordeaa on jonkin verran. Ei ole euromääräisesti salkun suurin omistus mutta taitaa tuottaa suurimmat osingot yksittäisestä yhtiöstä. Oma keskihinta on 8,23 joka tuntuu näihin nykyisiin kurssiliikkeisiin aika ylihintaiselta. Tosin ajattelin ostaessani että tästä tulee sitä salkun kivijalkaa ja että tätä ei aleta veivaamaan. Pidän possan jos Nordea vain pystyy säilyttämään nykyisen osingon tason. Lisään vain korkeintaan minimaalisesti ja vain jos aletaan menemään alle 7 euron tason. Sijoittussuunnitelman kannalta on parempi tehdä lisäostot firmoihin joiden markkinarvot eivät ole kymmeniä miljardeja. Ja toisaalta yöunien kannalta haluan rajata mahdolliset tappiot tämän kanssa nykyisen kokoiseen positioon. En tosin usko että suurempia ongelmia tulisi, jos ei tajunnan räjäyttävää kasvuakaan. Vaikka keskihinta kismittää niin average downia en ala tämän kanssa ottamaan.

Verkkokauppa.com - 13.2.2019 17.20

Verkkikseltä tulosvaroitus, käyttökate onkin aikaisemmin ohjeistetun haarukan sisässä. Viimeistä neljännestä koskeva järjestelmävirhe olisi aiheuttanut aikaisemman väärän ohjeistuksen 10,2 miljoonan käyttökatteesta. Ajattelin jo hetkisen luopua viime viikolla @3,79 ostetuista verkkiksistä mutta ostolaita on jo laskenut 4,12 tasoille. Taidan pidellä omani vielä ainakin vähän aikaa. Jos tämä jatkuva varoittelu nyt ei herätä valtavasti luottamusta firmaa kohtaan niin tämä viimeinen antaa kuitenkin vähän tukea noille alle neljän euron ostoille. Saa nähdä painaako ulkolaiset taas kurssin pohjamutiin..

Talenom - 4.2.2019 13.49

Ohjeistus vuodelle 2019:

Yhtiön liikevaihdon kasvun arvioidaan jatkuvan samalla tasolla kuin vuonna 2018 (18,0%). Liikevoittoprosentin liikevaihdosta (17,5% 2018) odotetaan edelleen hieman parantuvan vuoteen 2018 verrattuna. 

 

2018 epsi 0,93

 

Hyvä meininki. Kurssi ottaa vähän etukenoa mutta enpä taida kevennellä.