Olet täällä

Citycon - 1.12.2022 11.25

TuuriTuuli kirjoitti:

Kirjoitit ihan kuin näkisit firmojen välillä jotain outoja vastuusidonnaisuuksia, joissa Cityconin ongelmat olisivat myös G Cityn ongelmia ja toisinpäin, ja se jäi kiusaamaan onko minulta jäänyt tajuamatta jotain ja pitäisik mnun seurata paremmin G Cityn tilannetta ettei tapahdu jotain joka vetäisi Cityconin pinnan alle G Cityn mukana tai jotain.

Korjatkaa jos puhun läpiä päähäni, mutta ymmärtääkseni G City konsolidoi suoraan Cityconin omaan taseeseensa. Eli jos Citycon heikentäisi tasettaan (esimerkiksi ostamalla hybridilainoja tai omia osakkeita) niin tämä uisi suoraan heikentämään myös G Cityn konsolidoitua tasetta. Toisaalta G Cityn rahoituksen kovenantteina on esimerkiksi nimenomaan konsolidoidun taseen tunnusluvut (kovenanteista löytyy listaukset osareista). Citycon voisi siis ainakin teoriassa joutua tekemään toimenpiteitä, joilla se suojelee pääomistajansa konsolidoitua tasetta, vaikka sen itsensä kannalta näissä toimenpiteissä ei olisi juurikaan järkeä. Nytkin Cityconin tase on huomattavasti G Cityn omaa tasetta vähemmän vivutettu, mikä toki juuri nyt tässä hetkessä on Cityconin omistajien kannalta oikein mukava asia. 

Mitään akuuttia kassakriisiä ei G Citylläkään näytä kuitenkaan missään nimessä olevan, myös sen lainat ovat pääosin kiinteäkorkoisia ja isoja erääntymisiä tulee vasta 2025. Q3:n lopussa G Cityn konsolidoitu Net debt to total assets oli 59,3%, kun kovenanttirajoina on 75% / 80% ja toisaalta G Cityn oman taseen Net debt to total assets oli 64,9%. Mutta jos korkotaso jää nykyiselle tasolle, niin vääjäämättä G City tulee jonkinlaisissa ongelmissa olemaan kassansa/lainojen uudelleen rahoittamisen kanssa, paljon suuremmissa ongelmissa kuin Citycon. Kovasti G City näyttää kuitenkin jo yrittävän ongelmaa ratkoa ostamalla itselleen lisäaikaa tosiaan jopa noin 1 mrd€ assettien myyntiohjelmallaan, josta on nyt se yksi Puolan kiinteistö 127m€:lla jo toteutettu. Oletettavasti tämän myyntiohjelman edistyminen/onnistuminen, yhdessä sen kanssa haluaako G City edelleen investoida strategisiin sijainteihinsa vai käpertyä kassan suojeluun, määrittelevät sen mitä G Cityn Citycon-omistuksille tehdään vai tehdäänkö mitään.

 

Näytä koko viesti
Citycon - 30.11.2022 07.53

petteri kirjoitti:

Taustalla on myös että pääomistaja G City Ltd (ent. Gazit-Globe Ltd) on erittäin velkainen G Europe ja Atrium - kauppojen jälkeen.

Tämä on Cityconin osakkeenomistajan kannalta mielestäni aika tärkeä pointti. Lisäksi G Cityllä on pitkä lista omia orgaanisia kasvumahdollisuuksiaan, eli siis suomeksi sanottuna pitkä lista sen suorassa omistuksessa olevia kohteita joihin voivat tehdä lisäinvestointeja, esimerkiksi asuntorakentamisen muodossa. Nykyisessä korkoympäristössä rahasta alkaa tekemään kuitenkin todella nopeasti tiukkaa, eli yhtiö joutuu priorisoimaan todella tarkasti mihin rahansa käyttää.

Atrium oston jälkeen G City on myös hiukan viilannut julkista strategiaansa. Vapaasti suomennettuna vanha strategia oli “lisätä suoraan omistettujen assettien määrää" (mitä toteuttivat ostettuaan Atriumin vähemmistöosuuden pörssistä pois), nyt strategian muotoilu on puolestaan “lisätä suoraan omistettujen assettien määrää strategisilla sijainneilla", jossa ilmeisesti viitataan Israeliin ja Pohjois-Amerikkaan. Alla suora lainaus vuoden 2021 tilinpäätöstiedotteesta.

" We will continue to work to increase the private real estate component in strategic locations of central cities by adding mixed-use space, mainly residential for rent and offices. We will densify our existing assets by exercising potential building rights, thereby creating great value for our shareholders. We will continue to increase our asset portfolio mainly in Israel and North America, while maintaining proper leverage levels."

Jotain G Cityn tilanteesta kertoo sekin, että sen osakekurssi nousi yli 50% kahdessa päivässä kun yhtiö 15.11. ilmoitti myyvänsä Puolasta yhden kiinteistön 127m€ noin tasearvon mukaiseen hintaan (en ainakaan löytänyt mitään muuta selittävää tekijää kurssinousulle). Tämän jälkeen on taas sitten lasketeltu ja kurssi onkin YTD yli 50% pakkasella. Toisin sanoen aika riskiseltä näyttää markkina yhtiön tilannetta pitävän, ja sillä on edelleen noin 900 m€ edestä assetteja aktiivisessa myyntiprosessissa.

Tilanne näyttää siis sellaiselta, että Kissamiehen suunnasta on tasan 0% mahdollisuus tehdä Cityconista tällä hetkellä ostotarjousta. Päinvastoin tilanne näyttää etenevän jopa siihen suuntaan jossa Kissamiehen on pakko myydä jotain, ja myös Citycon voi tällöin olla listalla jos joku sattuu tekemään edes suht järkevän tarjouksen. Toisin kuin vielä vuosi sitten, niin nyt tämä olisi jopa G Cityn strategiankin mukainen liike.

En nyt missään nimessä vieläkään sijoittaisi Cityconiin vain mahdollisen ostotarjouksen toivossa, mutta sanoisin että sellaisen todennäköisyys on kasvanut aika huomattavasti viimeisen vuoden aikana kun G City on ajanut itsensä hyvin velkaiseksi juuri ennen korkojen nopeaa nousua. Jos olisin esimerkiksi suomalaisten eläkeyhtiöiden salkunhoitaja, niin ihan tosissani miettisin jonkinlaisen pilkin heittämistä Israelin suuntaan (tai no Kissamies taitaa majailla lähinnä Miamissa). Tällaista kiinteistömassaa ei Suomesta/Pohjoismaista kovin usein tarjolla ole, nyt siihen voisi olla pieni mahdollisuus päästä kiinni järkihintaan.

 

Näytä koko viesti
Fortum - 22.9.2022 10.31

Bingo53 kirjoitti:

Arvonkorotusrahasto on kirjanpidossa taseessa oleva oman pääoman erä. Arvonkorotusrahastoon voidaan merkitä se rahamäärä, jolla yhtiön maa- ja vesialueiden tai arvopapereiden arvo on pysyvästi noussut tilinpäätöspäivään mennessä. Arvonkorotusrahasto kuuluu osakeyhtiön tai osuuskunnan sidottuun omaan pääomaan.

Tässä yhteydessä oikea termi lienee olisi uudelleenarvostusrahasto, molemmat yhtiöt kun tekevät kirjanpitonsa IFRS:n mukaisesti joka tämän rahaston mahdollistaa käytettäväksi (ja tätä Stora nimenomaan näyttää käyttävän). Uudelleenarvostusrahastoon ei ymmärtääkseni liity rajoitteita vain edellä mainitsemiisi omaisuuseriin. Mutta siinä olet kyllä oikeassa, mitä minä en ollut hoksannut, että sinnekin kirjattavat "voitot" ovat sidottua omaa pääomaa jotka eivät tosiaan osingonmaksua mahdollista, vaikka omaa pääomaa taseessa täysin perustellusti vahvistavatkin.

Tästä täällä käsi ylhäällä väärinkäsityksen merkiksi, vaikka nuo taseessa sisällä olevat arvonnousut ovat ainakin minun silmissäni ihan oikeaa rahaa, niin osingonmaksua ne eivät tosiaankaan näytä mahdollistavan muuten kuin myymällä assetteja (mitä en toki toivo). Eikä näitä siten olisi todennäköisesti mitään järkeä lähteä taseessa realisoimaankaan, kun näin ei ole ennenkään tehty. Paitsi jos on jotain erillistä tarvetta "ylläpitää" omaa pääomaa vähintään jollain tietyllä  tasolla, siihen tämä toimisi.

Bingo53 kirjoitti:

Kirjoitin oman mielipiteeni sen arvailemiseksi, voiko Fortum maksaa osinkoa ensi keväänä. Se oli kirjoituksen otsikko. Päädyin kielteiseen mielipiteeseen siitä syystä, että jakokelpoista vapaata omaa pääomaa ei ehkä ole jäljellä riittävästi ja rasitteet tietäen on epätodennäköistä, että sitä ehtisi tilikauden aikana syntyä maksuvalmius huomioiden.

Asia on tietenkin helpompi tarkastella, kun Fortumin kolmannen vuosineljänneksen raportti on marraskuussa eli 10.11.2022 käytettävissä.

Silloin on saatu aivan uudet taseluvut konsernin osien purkutoimien jälkeen.

Toivottavasti saamme myös nimenomaan Fortumin emoyhtiön taseen nähtäväksi ennen tilinpäätöstä, tämä tasehan sen osingomaksukyvyn ymmärtääkseni määrittää, ei konsernin konsolidoitu tase.

Tilinpäätöksessä 31.12.2021 emoyhtiön oma pääoma oli 11,6 mrd€, josta jakokelpoista 5,7 mrd€. Tästä omasta pääomasta on tainnut tänä vuonna hävitä Russia-segmentin 0,4mrd€ alaskirjaukset, ymmärtääkseni ei vielä mitään muuta. Tältäkin osin on siis selvää, että edellä puhuttu Fortumin oman pääoman laskeminen alle puoleen osakepääomasta on tosiaankin ihan puppua.

Mutta nyt Uniperin divestoinnin yhteydessä emoyhtiö tulee sen luokkaa 6,5mrd€ tappion tekemään. Tästä "verohyödyt" pois niin jakokelpoinen oma pääoma ymmärtääkseni laskee noin 5,3mrd€:lla, eli päätyy lukemaan 0,0 mrd€ (oma pääoma kuitenkin edelleen noin 5,9 mrd€). Tähän tulee sitten päälle tämän vuoden aikana ydinliiketoiminnan tekemät voitot ja tytäryhtiöiden taseista mahdollisesti pumpattavissa olevat pääomat. Jos oletetaan ettei tyttärillä ole mitä pumpata, niin sitten näyttäisi siltä että osingonmaksumahdollisuus olisi täysin tämän vuoden ydinliiketoimintojen tuloksen varassa. Näiden tulos tullee olemaan siellä miljardin luokassa, jonkin verran sen päälle jos loppuvuodesta laitokset toimii ilman isoja ongelmia.

Tämän yksinkertaisen, mahdollisesti turhankin yksinkertaisen, laskutoimituksen pohjalta näyttäisi siltä, että taseen pohjalta voisi edellisvuosien kaltaista osinkoa edelleen maksaa, JOS Venäjältä ei tule lisää alaskirjauksia joita tyttärien taseista ei saada kompensoitua. Venäjä on iso jos, tytäryhtiöiden taseisiin onkin vähän hankalampi ottaa kantaa. Pikaisella googlailulla näyttää siltä, että Fortum Sweden AB:lla on luokkaa 4 mrd€ omaa pääomaa, mutta eipä tämäkään yksinään vielä paljoa kerro.

Näytä koko viesti
Fortum - 21.9.2022 10.31

Ihan pari pientä korjausta tähän tunteikkaiseen vuodatukseen smiley

Bingo53 kirjoitti:

 

Fortumin oma pääoma 30.6.2022 oli 1.311 miljoona euroa. Osakepääoma tilikauden päättyessä 31.12.2021 oli 3.046 miljoonaa euroa. Yhtiö oli jo heinäkuun alussa ollut maksukyvyttömyyden rajalla, jossa sen hallitukselle voi koitua henkilökohtaisia vastuita - oma pääoma oli alle puolet osakepääomasta.

 

Tässä nyt menee Fortum konsernin ja Fortumin oma tase kovasti sekaisin keskenään, kuten on mennyt kyllä tosi monella muullakin eli ei mikään ihme sinänsä. Kun Fortum on konsolidoinut konsernin taseeseen Uniperin taseessa olevat negatiiviset pääomat (reipas 4 mrd€ Q2:n lopussa), niin tämä tosiaankin vaikuttaa konsernitasolla kuvattuihin taselukuihin, mutta ei se Uniperin taseessa oleva negatiivinen pääoma mitenkään hyppää Fortum Oyj:n omaan taseeseen. Vaikka siis Fortum konsernin konsolidoidut omat pääomat ovat olleet 30.6.2022 1,311 mrd€, niin Fortum Oyj:n oma pääoma on ollut todella paljon tätä korkeampi. Kuten tänään uutisoitu Fortum konsernin oman pääoman "parantuminen" 5 mrd€:lla Uniper diilin johdosta melkoisen yksiselitteisesti osoittaa.

Fortumin oma pääoma ei siis ole faktuaalisesti ollut alle puolet osakepääomasta. Meneekö se sen alle kun Uniper sijoitukset ja mahdollisesti Venäjä alaskirjataan, se jää nähtäväksi.

Bingo53 kirjoitti:

Nimimerkki ollikohan pohtii tässä Enronin tyyppistä klassista tasekikkaa, jossa arvonkorotuksella taseen vasemmalla puolella olevaa omaisuuserää korotetaan ja erotus tuodaan tuloslaskelmassa toiminnan tulokseen taseen oikealle puolelle. Warren Buffet vihaa tätä, kiinteistöyhtiöt käyttävät tätä myötäänsä ja sisäsuomalainen lahkopiiri kierrättää tonttikauppaa nimellisillä hinnoilla päätyen ennen pitkää joko otsikoihin tai Tallinnaan. Fortumin tilintarkastajat ja muutama sijoittajakin tunnistavat nämä justeeraukset kyllä.

Fortumilla on tämän Saksan Uniper diilin jälkeen karkeasti tällainen tilanne:

- Rahoitusnettovelkaa on noin 2 mrd€ (tai itseasiassa tätä vähemmän koska H2 tulee olemaan Fortumille hyvin kannattava, tässä ei siis ole huomioitu tätä tulevaa tulosta)

- Liiketoiminta tuottaa käyttökatetta noin 1,7 mrd€ vuodessa (2021 toteutunut lukema ilman Uniperia ja Venäjää, tämä tulee kasvamaan voimakkaasti vanhojen suojausten sulaessa ja siten saavutettujen hintojen noustessa)

- Yhtiö omistaa heittämällä yli 10 mrd€ edestä päästötöntä ja erittäin edullista voimalaitoskapasiteettia Pohjoismaista. Siis aivan heittämällä yli 10 mrd€ arvosta. Siihen päälle sitten vielä jäljellä olevat muut City Solutions ja Consumer Solutions- liiketoiminnot.

 

Kerro nyt siis ihan maalaisjärkeä käyttäen, että miten tällaisella yhtiöllä voisi olla vain muutaman miljardin edestä omaa pääomaa, saatikka negatiivinen oma pääoma, JOS yhtiön assetit olisivat arvotettu taseessa edes sinnepäin niiden todellista arvoa. Kun esimerkiksi Stora Enso on vuosien varrella ylöskirjannut taseessaan metsäomaisuuksia, niin oletko tällöin ladellut keskustelupalstoilla vertauksia Enroniin? Jos et, niin miten tuo kuvaamani Fortumin mahdollisuus eroaisi ihan maalaisjärkeä käyttäen Stora Enson ylöskirjauksista?

Enron kortti on aina hyvä heittää pöytään siinä vaiheessa kun loppuu ymmärrys asioista. Harvemmin sen käyttämisessä kuitenkaan mitään järkeä on heart

Näytä koko viesti
Fortum - 21.9.2022 12.55

AlterEgo kirjoitti:

Tuo ei mielestäni kerro vielä mitään osingonjaon kohtalosta, vain sen että oma pääoma pysyy ainakin plussalla.

Osinkoa saa jakaa vain vapaasta pääomasta, joten mikä se tulee olemaan? Ylläolevasta päätellen ei kovin paljoa.

Tämä onkin sitten jo toinen ja hyvä kysymys. Kirjoittelin Inderesin palstalle tähän liittyen aika pitkän viestin eilen, ohessa linkki siihen: https://keskustelut.inderes.fi/t/fortum-keskella-euroopan-energiakriisia...

Summa summarum, uskon Fortumilla olevan paljonkin pelimerkkejä taseessaan joilla voivat halutessaan omaa pääomaa buffata jos tälle on tarvetta. Rajoittava tekijä tulevan osingonmaksun suhteen nähdäkseni onkin yhtiön rahoitus- ja likviditeettitilanne, ei tase ja vapaat omat pääomat koska näitä voidaan kirjanpidolla justeerata. Fortumin yksi ensisijaisista tavoitteista varmasti on välttää tuo yllä mainittu valtion siltalainan nostaminen nyt tai myöhemminkään. Nykyisessä hyvin epästabiilissa markkinatilanteessa, jossa vakuusvaatimukset voivat ääritilanteissa nousta valtavan suuriksi jos esim talvella nähdään minkäänlaisia isompia häiriöitä ja hintapiikkejä, voikin nähdäkseni olla ihan mahdollista, että likviditettitarpeet menevät ensi syksynä osingon edelle.

Oma roolinsa osingossa on toki myös Venäjällä. Jos kävisi niin ihmeellisesti, että sieltä irtoaisi joku miljardi Fortumin kassaan, niin sitten en jaksa millään uskoa osingon häviämiseen ja tällöin voisi olla ihan realistista jatkaa jopa vanhalla osinkotasolla. Mutta tämä tosiaan vaatisi todennäköisesti sitten jotain teknisiä ylöskirjauksia vaikkapa Suomen vesivoimaloista joilla saadaan tulosta ja omaa pääomaa ylös.

 

 

Näytä koko viesti
Fortum - 21.9.2022 11.29

Bingo53 kirjoitti:

Fortum maksoi Uniperista yhteensä 7.500 miljoonaa euroa ja saa takaisin 500 miljoonaa euroa osakkeet Saksalle myymällä.

Fortum sai 'siltarahoitusta' pääomistajalta 2.350 miljoonaa euroa ja siirsi sen jälkeen omasta taseestaan 4.000 miljoonaa euroa Uniperiin, jonka Fortum saa nyt takaisin. Palauttaako Fortum siltarahoituksen Valtiokonttoriin, koska sitä ei tarvita? Rahaa jää 1.650 miljoonaa taseeseen.

Fortum antoi 4.000 miljoonan euron takauksen Uniperille omaisuuttaan vastaan ja takauspaperi palautetaan.

Enpä kutsuisi tätä voittojen kotiuttamiseksi. Onkin mielenkiintoista nähdä ensi kuussa, kolmannen kvartaalin päätyttyä uudet tasearvot.

 

Fortum on maksanut Uniperin osakkeista noin 7 mrd€, josta nyt tosiaan tulee tuo noin 0,5 mrd€ takaisin. Voittoja ei siis todellakaan kotiutella, alaskirjauksia on tulossa luokkaa 6,5 mrd€. Oma pääoma tulee laskemaan, mutta tämä ei ole ongelma. Fortumin sanoin: " Divestoinnista aiheutuva tappio pienentää emoyhtiö Fortum Oyj:n omaa pääomaa, mutta Fortum on arvioinut sen säilyvän riittävällä tasolla eikä oman pääoman ehtoiselle lisärahoitukselle ole tarvetta. "

Fortum ei ole nostanut tuota valtion 2,35 mrd€ siltarahoitusta, eikä tällä hetkellä näytä kovin todennäköiseltä että tulisi nostamaankaan (futuurihinnat laskeneet voimakkaasti laskien vakuusvaatimuksia). Fortum tulee siis tämän sopimuksen myötä saamaan noin 4,5 mrd€ riihikuivaa rahaa kassaan, mikä parantaa yhtiön rahoitustilannetta dramaattisesti.

Kaiken kaikkiaan OK kokonaisuus tilanne huomioiden. Turskaa tulee, mutta tämän Fortumin tase kestää.

 

 

Näytä koko viesti
Citycon - 11.8.2022 10.33

Aki Pyysing kirjoitti:

Cityconin EPRA NDV romahti

EPRA NDV kuvaa yhtiön arvoa tavallisessa myyntilanteessa, jossa laskennalliset verovelat, rahoitusinstrumentit ja tietyt muut oikaisut lasketaan täyteen realisoitumisarvoon verovaikutuksella huomioituna.

Tämä laski vuodenvaihteen 10,27 -> osarin 8,26. Selitys on joukkovelkakirjojen markkina-arvon lasku 240,9M. Tämä on muuten jotain, jota on vaikea ymmärtää, on vaikea ymmärtää. Me poteroita kaivamme elämään ja astumme niihin asumaan. Mie oon tosi huono etumerkeissä. Mutta äkkiseltään ajattelisin, että jos bondien markkina-arvo on laskenut, niin velan saa halvemmalla ostettua takaisin. Ja tämä olisi tavallaan hyvä asia. Ei tietenkään jälleenrahoituksen, mutta muuten. Jospa joku pätevämpi laskentaekonomi, joka olisi vaikka tehnyt enemmän laskentaekonomin hommia kuin mie (yksi päivä riittää) pystyisi selittämään?

Laskentavirhehän siellä oli, audiocast esityksessä oikeat luvut. Mainitsivat myös ääneen audiocastissa virheen, jännä ettei itse osarista ole tullut korjaustiedotetta...

 

Näytä koko viesti
Fortum - 5.8.2022 06.42

ollikohan kirjoitti:

Juuri näin. S&P totesi aikalailla samat asiat kuin mitä minä yritin tuossa muutamassa viestissä ylempänä sanoa, eli Fortumin ydinliiketoiminnan kassavirrat tulevat kehittymään hyvin ja riskit Uniperiin liittyen ovat rajattuja, kunhan Saksan pelastuspaketti toteutuu.

Ja tänään Fitch toisti saman tarinan. Fitchin raportista ainakin omaan silmään mielenkiintoinen kohta:

" Our rating case, which considers much lower prices than the forwards for
unhedged volumes
, includes a standalone EBITDA on average of around EUR1.85 billion
for 2022-2024."

Raportissa on siis käytetty konservatiivisia, noin jo vuonna 2021 toteutuneita käyttökatteita, vaikka sähkömarkkinan tilanteen johdosta on ilmeistä, että käyttökatteet ja siten yhtiön kassavirrat tulevat olemaan selvästi tätä korkeammat (kunhan voimalaitokset toimii). Toisin sanoen Fitchin silmissä Fortumin luottoluokituksen lasku vaikuttaa erittäin epätodennäköiseltä, kunhan se Saksan pelastuspaketti Uniperille tosiaan toteutuu. Fitch muuten raportissaan olettaa vuosittaisen noin 1 mrd€ osingonmaksun toteutuvan myös jatkossa...

Näytä koko viesti
Fortum - 5.8.2022 03.23

Farseer kirjoitti:

On siellä ainakin Uniperin ja Fortumin luottoluokitukset vahvistettu viimeisen viikon aikana. Mikä lienee näissä olosuhteissa kohtuullisen merkittävä uutinen.

Juuri näin. S&P totesi aikalailla samat asiat kuin mitä minä yritin tuossa muutamassa viestissä ylempänä sanoa, eli Fortumin ydinliiketoiminnan kassavirrat tulevat kehittymään hyvin ja riskit Uniperiin liittyen ovat rajattuja, kunhan Saksan pelastuspaketti toteutuu. Jos tähän uskoo, niin Fortumin arvoa voisi varovaisuusperiaatteella hinnoitella sen ydinliiketoiminnan (Generation + City Solutions + Consumer Solutions) kassavirrantuottokyvyn perusteella, Venäjältä ja Uniperista mahdollisesti tuleva hyvä olisi tällöin vain plussaa.

Markkina ei tätä kyllä edelleenkään selvästi sulata, koska kurssi on edelleen heittämällä alle Fortumin ydinliiketoiminnan arvon nykyisessä sähkömarkkinaympäristössä. Kuten aikaisemmin kirjoitin, niin Fortumin ydinliiketoiminta painaa täysin realistisesti lähivuosina ~2 mrd€ vuodessa liikevoittoa. Tai jopa selvästi enemmän jos sähkönhinta ei nykyisistä futuureista aivan romahda, mikä toki on mahdollista. Vaikea on kuitenkin nähdä, että mihinkään aikaisempien vuosien 30-40 €/MWh hintoihin ollaan pitkään aikaan palaamassa, kun venäläisestä halvasta energiasta pyritään eroon. 

Näytä koko viesti
Fortum - 2.8.2022 12.20

Hynägrande kirjoitti:

Kuitenkin minulle on edelleen erittäin epäselvää mikä suojelisi minua sijoittajana jos tappioita sataa edelleen miljarditolkulla. Valtio voi lunastaa pääomansa menettäneen ja konkurssikypsän yhtiön osakkeet nollahinnalla ja se on itse asiassa ihan oikein jos yhtiö ajautuu konkurssikypsäksi. Miksi valtion pitäisi verorahoilla kuitata kummankaan yhtiön tappioita ja suojella sijoittajia? Mitä markkinataloutta sellainen olisi? Niinkin voi käydä, mutta en laskisi sijoittajana sen varaan.

Fortum sijoittajana tässä pitää nyt erottaa se missä niitä tappioita sataa, eli nimenomaan Uniperissa. Ei Fortum ole muuttumassa konkurssikypsäksi yhtiöksi oikeastaan missään skenaariossa, ei edes siinä erittäin epätodennäköisessä skenaariossa jossa 8 mrd€ Uniperin rahoituspaketti menetettäisiin, vaikka tällöin toki osakeanti voisi olla jo täysin mahdollinen. Joka tapauksessa on selvää, että vaikka Uniper tekisi miten suuria tappiota, niin Fortumin riskit ovat rajattuja koska Fortum voi kyllä ajaa Uniperin konkurssiin (Saksa ei käytännössä voi). En siis tosiaan näe mitään skenaariota jossa nimenomaan Fortum ajautuisi konkurssikypsäksi.

Uniperin tappioiden kattamisen osalta valtio ei myöskään tässä mielestäni suojele sijoittajia. Saksan valtio antaa tukirahoillaan oman maansa yrityksille ja kansalaisille hiukan aikaa varautua kustannusten räjähdysmäiseen nousuun, eli valtio siis käytännössä epäsuorasti siirtää rahoja omien kansalaistensa taskuihin ja suojelee siten nimenomaan kansalaisiaan. Vastineeksi Saksan valtio saa valtavan enemmistön Uniperin omistuksesta, eli tässä järjestelyssä Uniperin osakkeenomistajien omistus liudentuu erittäin merkittävästi, myös Fortumin osalta. Fortumilla on kuitenkin optio pitää enemmistöomistus Uniperista 4 mrd€ summalla, antamalla ikäänkuin osakaslainansa anteeksi, tämän option käyttämisestä/käyttämättä jättämisestä Fortum päättää Saksan valtion tukimekanismien päättyessä. 

Eli lyhesti sanottuna ei tässä mikään valtio kata sijoittajien tappioita. Saksan pelastuspaketin tarkoituksena on pitää Uniper pystyssä ja estää siten valtaisan sekamelskan syntyminen energiamarkkinoilla (tämän takia myös Fortumilla oli oikeasti neuvotteluasema Saksan valtiota kohtaan, eikä Saksa voinut sanella paketin ehtoja ja pakottaa esim tuon 8 mrd€ mitätöimiseen), sekä antaa epäsuoraa tukea maan yrityksille ja kansalaisille tässä vallitsevassa sotatilassa. Fortum kokee liudentuvan omistuksen myötä merkittäviä tappioita Uniperiin tekemissään sijoituksissa, mutta tällä ei ole oikeastaan mitään väliä kun mietitään yhtiön arvoa suhteessa vallitsevaan osakekurssin. Minun mielestäni Fortumin ydinliiketoiminnat ovat heittämällä nykykurssia arvokkaampia, myös Uniperiin liittyvien kassavirtariskien riski-/tuottosuhde huomioituna, mutta tämä ei tietenkään ole mikään fakta ja mielipiteitä saa olla monenlaisia.

Näytä koko viesti