Olet täällä

Fortum - 22.9.2022 10.31

Bingo53 kirjoitti:

Arvonkorotusrahasto on kirjanpidossa taseessa oleva oman pääoman erä. Arvonkorotusrahastoon voidaan merkitä se rahamäärä, jolla yhtiön maa- ja vesialueiden tai arvopapereiden arvo on pysyvästi noussut tilinpäätöspäivään mennessä. Arvonkorotusrahasto kuuluu osakeyhtiön tai osuuskunnan sidottuun omaan pääomaan.

Tässä yhteydessä oikea termi lienee olisi uudelleenarvostusrahasto, molemmat yhtiöt kun tekevät kirjanpitonsa IFRS:n mukaisesti joka tämän rahaston mahdollistaa käytettäväksi (ja tätä Stora nimenomaan näyttää käyttävän). Uudelleenarvostusrahastoon ei ymmärtääkseni liity rajoitteita vain edellä mainitsemiisi omaisuuseriin. Mutta siinä olet kyllä oikeassa, mitä minä en ollut hoksannut, että sinnekin kirjattavat "voitot" ovat sidottua omaa pääomaa jotka eivät tosiaan osingonmaksua mahdollista, vaikka omaa pääomaa taseessa täysin perustellusti vahvistavatkin.

Tästä täällä käsi ylhäällä väärinkäsityksen merkiksi, vaikka nuo taseessa sisällä olevat arvonnousut ovat ainakin minun silmissäni ihan oikeaa rahaa, niin osingonmaksua ne eivät tosiaankaan näytä mahdollistavan muuten kuin myymällä assetteja (mitä en toki toivo). Eikä näitä siten olisi todennäköisesti mitään järkeä lähteä taseessa realisoimaankaan, kun näin ei ole ennenkään tehty. Paitsi jos on jotain erillistä tarvetta "ylläpitää" omaa pääomaa vähintään jollain tietyllä  tasolla, siihen tämä toimisi.

Bingo53 kirjoitti:

Kirjoitin oman mielipiteeni sen arvailemiseksi, voiko Fortum maksaa osinkoa ensi keväänä. Se oli kirjoituksen otsikko. Päädyin kielteiseen mielipiteeseen siitä syystä, että jakokelpoista vapaata omaa pääomaa ei ehkä ole jäljellä riittävästi ja rasitteet tietäen on epätodennäköistä, että sitä ehtisi tilikauden aikana syntyä maksuvalmius huomioiden.

Asia on tietenkin helpompi tarkastella, kun Fortumin kolmannen vuosineljänneksen raportti on marraskuussa eli 10.11.2022 käytettävissä.

Silloin on saatu aivan uudet taseluvut konsernin osien purkutoimien jälkeen.

Toivottavasti saamme myös nimenomaan Fortumin emoyhtiön taseen nähtäväksi ennen tilinpäätöstä, tämä tasehan sen osingomaksukyvyn ymmärtääkseni määrittää, ei konsernin konsolidoitu tase.

Tilinpäätöksessä 31.12.2021 emoyhtiön oma pääoma oli 11,6 mrd€, josta jakokelpoista 5,7 mrd€. Tästä omasta pääomasta on tainnut tänä vuonna hävitä Russia-segmentin 0,4mrd€ alaskirjaukset, ymmärtääkseni ei vielä mitään muuta. Tältäkin osin on siis selvää, että edellä puhuttu Fortumin oman pääoman laskeminen alle puoleen osakepääomasta on tosiaankin ihan puppua.

Mutta nyt Uniperin divestoinnin yhteydessä emoyhtiö tulee sen luokkaa 6,5mrd€ tappion tekemään. Tästä "verohyödyt" pois niin jakokelpoinen oma pääoma ymmärtääkseni laskee noin 5,3mrd€:lla, eli päätyy lukemaan 0,0 mrd€ (oma pääoma kuitenkin edelleen noin 5,9 mrd€). Tähän tulee sitten päälle tämän vuoden aikana ydinliiketoiminnan tekemät voitot ja tytäryhtiöiden taseista mahdollisesti pumpattavissa olevat pääomat. Jos oletetaan ettei tyttärillä ole mitä pumpata, niin sitten näyttäisi siltä että osingonmaksumahdollisuus olisi täysin tämän vuoden ydinliiketoimintojen tuloksen varassa. Näiden tulos tullee olemaan siellä miljardin luokassa, jonkin verran sen päälle jos loppuvuodesta laitokset toimii ilman isoja ongelmia.

Tämän yksinkertaisen, mahdollisesti turhankin yksinkertaisen, laskutoimituksen pohjalta näyttäisi siltä, että taseen pohjalta voisi edellisvuosien kaltaista osinkoa edelleen maksaa, JOS Venäjältä ei tule lisää alaskirjauksia joita tyttärien taseista ei saada kompensoitua. Venäjä on iso jos, tytäryhtiöiden taseisiin onkin vähän hankalampi ottaa kantaa. Pikaisella googlailulla näyttää siltä, että Fortum Sweden AB:lla on luokkaa 4 mrd€ omaa pääomaa, mutta eipä tämäkään yksinään vielä paljoa kerro.

Näytä koko viesti
Fortum - 21.9.2022 10.31

Ihan pari pientä korjausta tähän tunteikkaiseen vuodatukseen smiley

Bingo53 kirjoitti:

 

Fortumin oma pääoma 30.6.2022 oli 1.311 miljoona euroa. Osakepääoma tilikauden päättyessä 31.12.2021 oli 3.046 miljoonaa euroa. Yhtiö oli jo heinäkuun alussa ollut maksukyvyttömyyden rajalla, jossa sen hallitukselle voi koitua henkilökohtaisia vastuita - oma pääoma oli alle puolet osakepääomasta.

 

Tässä nyt menee Fortum konsernin ja Fortumin oma tase kovasti sekaisin keskenään, kuten on mennyt kyllä tosi monella muullakin eli ei mikään ihme sinänsä. Kun Fortum on konsolidoinut konsernin taseeseen Uniperin taseessa olevat negatiiviset pääomat (reipas 4 mrd€ Q2:n lopussa), niin tämä tosiaankin vaikuttaa konsernitasolla kuvattuihin taselukuihin, mutta ei se Uniperin taseessa oleva negatiivinen pääoma mitenkään hyppää Fortum Oyj:n omaan taseeseen. Vaikka siis Fortum konsernin konsolidoidut omat pääomat ovat olleet 30.6.2022 1,311 mrd€, niin Fortum Oyj:n oma pääoma on ollut todella paljon tätä korkeampi. Kuten tänään uutisoitu Fortum konsernin oman pääoman "parantuminen" 5 mrd€:lla Uniper diilin johdosta melkoisen yksiselitteisesti osoittaa.

Fortumin oma pääoma ei siis ole faktuaalisesti ollut alle puolet osakepääomasta. Meneekö se sen alle kun Uniper sijoitukset ja mahdollisesti Venäjä alaskirjataan, se jää nähtäväksi.

Bingo53 kirjoitti:

Nimimerkki ollikohan pohtii tässä Enronin tyyppistä klassista tasekikkaa, jossa arvonkorotuksella taseen vasemmalla puolella olevaa omaisuuserää korotetaan ja erotus tuodaan tuloslaskelmassa toiminnan tulokseen taseen oikealle puolelle. Warren Buffet vihaa tätä, kiinteistöyhtiöt käyttävät tätä myötäänsä ja sisäsuomalainen lahkopiiri kierrättää tonttikauppaa nimellisillä hinnoilla päätyen ennen pitkää joko otsikoihin tai Tallinnaan. Fortumin tilintarkastajat ja muutama sijoittajakin tunnistavat nämä justeeraukset kyllä.

Fortumilla on tämän Saksan Uniper diilin jälkeen karkeasti tällainen tilanne:

- Rahoitusnettovelkaa on noin 2 mrd€ (tai itseasiassa tätä vähemmän koska H2 tulee olemaan Fortumille hyvin kannattava, tässä ei siis ole huomioitu tätä tulevaa tulosta)

- Liiketoiminta tuottaa käyttökatetta noin 1,7 mrd€ vuodessa (2021 toteutunut lukema ilman Uniperia ja Venäjää, tämä tulee kasvamaan voimakkaasti vanhojen suojausten sulaessa ja siten saavutettujen hintojen noustessa)

- Yhtiö omistaa heittämällä yli 10 mrd€ edestä päästötöntä ja erittäin edullista voimalaitoskapasiteettia Pohjoismaista. Siis aivan heittämällä yli 10 mrd€ arvosta. Siihen päälle sitten vielä jäljellä olevat muut City Solutions ja Consumer Solutions- liiketoiminnot.

 

Kerro nyt siis ihan maalaisjärkeä käyttäen, että miten tällaisella yhtiöllä voisi olla vain muutaman miljardin edestä omaa pääomaa, saatikka negatiivinen oma pääoma, JOS yhtiön assetit olisivat arvotettu taseessa edes sinnepäin niiden todellista arvoa. Kun esimerkiksi Stora Enso on vuosien varrella ylöskirjannut taseessaan metsäomaisuuksia, niin oletko tällöin ladellut keskustelupalstoilla vertauksia Enroniin? Jos et, niin miten tuo kuvaamani Fortumin mahdollisuus eroaisi ihan maalaisjärkeä käyttäen Stora Enson ylöskirjauksista?

Enron kortti on aina hyvä heittää pöytään siinä vaiheessa kun loppuu ymmärrys asioista. Harvemmin sen käyttämisessä kuitenkaan mitään järkeä on heart

Näytä koko viesti
Fortum - 21.9.2022 12.55

AlterEgo kirjoitti:

Tuo ei mielestäni kerro vielä mitään osingonjaon kohtalosta, vain sen että oma pääoma pysyy ainakin plussalla.

Osinkoa saa jakaa vain vapaasta pääomasta, joten mikä se tulee olemaan? Ylläolevasta päätellen ei kovin paljoa.

Tämä onkin sitten jo toinen ja hyvä kysymys. Kirjoittelin Inderesin palstalle tähän liittyen aika pitkän viestin eilen, ohessa linkki siihen: https://keskustelut.inderes.fi/t/fortum-keskella-euroopan-energiakriisia...

Summa summarum, uskon Fortumilla olevan paljonkin pelimerkkejä taseessaan joilla voivat halutessaan omaa pääomaa buffata jos tälle on tarvetta. Rajoittava tekijä tulevan osingonmaksun suhteen nähdäkseni onkin yhtiön rahoitus- ja likviditeettitilanne, ei tase ja vapaat omat pääomat koska näitä voidaan kirjanpidolla justeerata. Fortumin yksi ensisijaisista tavoitteista varmasti on välttää tuo yllä mainittu valtion siltalainan nostaminen nyt tai myöhemminkään. Nykyisessä hyvin epästabiilissa markkinatilanteessa, jossa vakuusvaatimukset voivat ääritilanteissa nousta valtavan suuriksi jos esim talvella nähdään minkäänlaisia isompia häiriöitä ja hintapiikkejä, voikin nähdäkseni olla ihan mahdollista, että likviditettitarpeet menevät ensi syksynä osingon edelle.

Oma roolinsa osingossa on toki myös Venäjällä. Jos kävisi niin ihmeellisesti, että sieltä irtoaisi joku miljardi Fortumin kassaan, niin sitten en jaksa millään uskoa osingon häviämiseen ja tällöin voisi olla ihan realistista jatkaa jopa vanhalla osinkotasolla. Mutta tämä tosiaan vaatisi todennäköisesti sitten jotain teknisiä ylöskirjauksia vaikkapa Suomen vesivoimaloista joilla saadaan tulosta ja omaa pääomaa ylös.

 

 

Näytä koko viesti
Fortum - 21.9.2022 11.29

Bingo53 kirjoitti:

Fortum maksoi Uniperista yhteensä 7.500 miljoonaa euroa ja saa takaisin 500 miljoonaa euroa osakkeet Saksalle myymällä.

Fortum sai 'siltarahoitusta' pääomistajalta 2.350 miljoonaa euroa ja siirsi sen jälkeen omasta taseestaan 4.000 miljoonaa euroa Uniperiin, jonka Fortum saa nyt takaisin. Palauttaako Fortum siltarahoituksen Valtiokonttoriin, koska sitä ei tarvita? Rahaa jää 1.650 miljoonaa taseeseen.

Fortum antoi 4.000 miljoonan euron takauksen Uniperille omaisuuttaan vastaan ja takauspaperi palautetaan.

Enpä kutsuisi tätä voittojen kotiuttamiseksi. Onkin mielenkiintoista nähdä ensi kuussa, kolmannen kvartaalin päätyttyä uudet tasearvot.

 

Fortum on maksanut Uniperin osakkeista noin 7 mrd€, josta nyt tosiaan tulee tuo noin 0,5 mrd€ takaisin. Voittoja ei siis todellakaan kotiutella, alaskirjauksia on tulossa luokkaa 6,5 mrd€. Oma pääoma tulee laskemaan, mutta tämä ei ole ongelma. Fortumin sanoin: " Divestoinnista aiheutuva tappio pienentää emoyhtiö Fortum Oyj:n omaa pääomaa, mutta Fortum on arvioinut sen säilyvän riittävällä tasolla eikä oman pääoman ehtoiselle lisärahoitukselle ole tarvetta. "

Fortum ei ole nostanut tuota valtion 2,35 mrd€ siltarahoitusta, eikä tällä hetkellä näytä kovin todennäköiseltä että tulisi nostamaankaan (futuurihinnat laskeneet voimakkaasti laskien vakuusvaatimuksia). Fortum tulee siis tämän sopimuksen myötä saamaan noin 4,5 mrd€ riihikuivaa rahaa kassaan, mikä parantaa yhtiön rahoitustilannetta dramaattisesti.

Kaiken kaikkiaan OK kokonaisuus tilanne huomioiden. Turskaa tulee, mutta tämän Fortumin tase kestää.

 

 

Näytä koko viesti
Citycon - 11.8.2022 10.33

Aki Pyysing kirjoitti:

Cityconin EPRA NDV romahti

EPRA NDV kuvaa yhtiön arvoa tavallisessa myyntilanteessa, jossa laskennalliset verovelat, rahoitusinstrumentit ja tietyt muut oikaisut lasketaan täyteen realisoitumisarvoon verovaikutuksella huomioituna.

Tämä laski vuodenvaihteen 10,27 -> osarin 8,26. Selitys on joukkovelkakirjojen markkina-arvon lasku 240,9M. Tämä on muuten jotain, jota on vaikea ymmärtää, on vaikea ymmärtää. Me poteroita kaivamme elämään ja astumme niihin asumaan. Mie oon tosi huono etumerkeissä. Mutta äkkiseltään ajattelisin, että jos bondien markkina-arvo on laskenut, niin velan saa halvemmalla ostettua takaisin. Ja tämä olisi tavallaan hyvä asia. Ei tietenkään jälleenrahoituksen, mutta muuten. Jospa joku pätevämpi laskentaekonomi, joka olisi vaikka tehnyt enemmän laskentaekonomin hommia kuin mie (yksi päivä riittää) pystyisi selittämään?

Laskentavirhehän siellä oli, audiocast esityksessä oikeat luvut. Mainitsivat myös ääneen audiocastissa virheen, jännä ettei itse osarista ole tullut korjaustiedotetta...

 

Näytä koko viesti
Fortum - 5.8.2022 06.42

ollikohan kirjoitti:

Juuri näin. S&P totesi aikalailla samat asiat kuin mitä minä yritin tuossa muutamassa viestissä ylempänä sanoa, eli Fortumin ydinliiketoiminnan kassavirrat tulevat kehittymään hyvin ja riskit Uniperiin liittyen ovat rajattuja, kunhan Saksan pelastuspaketti toteutuu.

Ja tänään Fitch toisti saman tarinan. Fitchin raportista ainakin omaan silmään mielenkiintoinen kohta:

" Our rating case, which considers much lower prices than the forwards for
unhedged volumes
, includes a standalone EBITDA on average of around EUR1.85 billion
for 2022-2024."

Raportissa on siis käytetty konservatiivisia, noin jo vuonna 2021 toteutuneita käyttökatteita, vaikka sähkömarkkinan tilanteen johdosta on ilmeistä, että käyttökatteet ja siten yhtiön kassavirrat tulevat olemaan selvästi tätä korkeammat (kunhan voimalaitokset toimii). Toisin sanoen Fitchin silmissä Fortumin luottoluokituksen lasku vaikuttaa erittäin epätodennäköiseltä, kunhan se Saksan pelastuspaketti Uniperille tosiaan toteutuu. Fitch muuten raportissaan olettaa vuosittaisen noin 1 mrd€ osingonmaksun toteutuvan myös jatkossa...

Näytä koko viesti
Fortum - 5.8.2022 03.23

Farseer kirjoitti:

On siellä ainakin Uniperin ja Fortumin luottoluokitukset vahvistettu viimeisen viikon aikana. Mikä lienee näissä olosuhteissa kohtuullisen merkittävä uutinen.

Juuri näin. S&P totesi aikalailla samat asiat kuin mitä minä yritin tuossa muutamassa viestissä ylempänä sanoa, eli Fortumin ydinliiketoiminnan kassavirrat tulevat kehittymään hyvin ja riskit Uniperiin liittyen ovat rajattuja, kunhan Saksan pelastuspaketti toteutuu. Jos tähän uskoo, niin Fortumin arvoa voisi varovaisuusperiaatteella hinnoitella sen ydinliiketoiminnan (Generation + City Solutions + Consumer Solutions) kassavirrantuottokyvyn perusteella, Venäjältä ja Uniperista mahdollisesti tuleva hyvä olisi tällöin vain plussaa.

Markkina ei tätä kyllä edelleenkään selvästi sulata, koska kurssi on edelleen heittämällä alle Fortumin ydinliiketoiminnan arvon nykyisessä sähkömarkkinaympäristössä. Kuten aikaisemmin kirjoitin, niin Fortumin ydinliiketoiminta painaa täysin realistisesti lähivuosina ~2 mrd€ vuodessa liikevoittoa. Tai jopa selvästi enemmän jos sähkönhinta ei nykyisistä futuureista aivan romahda, mikä toki on mahdollista. Vaikea on kuitenkin nähdä, että mihinkään aikaisempien vuosien 30-40 €/MWh hintoihin ollaan pitkään aikaan palaamassa, kun venäläisestä halvasta energiasta pyritään eroon. 

Näytä koko viesti
Fortum - 2.8.2022 12.20

Hynägrande kirjoitti:

Kuitenkin minulle on edelleen erittäin epäselvää mikä suojelisi minua sijoittajana jos tappioita sataa edelleen miljarditolkulla. Valtio voi lunastaa pääomansa menettäneen ja konkurssikypsän yhtiön osakkeet nollahinnalla ja se on itse asiassa ihan oikein jos yhtiö ajautuu konkurssikypsäksi. Miksi valtion pitäisi verorahoilla kuitata kummankaan yhtiön tappioita ja suojella sijoittajia? Mitä markkinataloutta sellainen olisi? Niinkin voi käydä, mutta en laskisi sijoittajana sen varaan.

Fortum sijoittajana tässä pitää nyt erottaa se missä niitä tappioita sataa, eli nimenomaan Uniperissa. Ei Fortum ole muuttumassa konkurssikypsäksi yhtiöksi oikeastaan missään skenaariossa, ei edes siinä erittäin epätodennäköisessä skenaariossa jossa 8 mrd€ Uniperin rahoituspaketti menetettäisiin, vaikka tällöin toki osakeanti voisi olla jo täysin mahdollinen. Joka tapauksessa on selvää, että vaikka Uniper tekisi miten suuria tappiota, niin Fortumin riskit ovat rajattuja koska Fortum voi kyllä ajaa Uniperin konkurssiin (Saksa ei käytännössä voi). En siis tosiaan näe mitään skenaariota jossa nimenomaan Fortum ajautuisi konkurssikypsäksi.

Uniperin tappioiden kattamisen osalta valtio ei myöskään tässä mielestäni suojele sijoittajia. Saksan valtio antaa tukirahoillaan oman maansa yrityksille ja kansalaisille hiukan aikaa varautua kustannusten räjähdysmäiseen nousuun, eli valtio siis käytännössä epäsuorasti siirtää rahoja omien kansalaistensa taskuihin ja suojelee siten nimenomaan kansalaisiaan. Vastineeksi Saksan valtio saa valtavan enemmistön Uniperin omistuksesta, eli tässä järjestelyssä Uniperin osakkeenomistajien omistus liudentuu erittäin merkittävästi, myös Fortumin osalta. Fortumilla on kuitenkin optio pitää enemmistöomistus Uniperista 4 mrd€ summalla, antamalla ikäänkuin osakaslainansa anteeksi, tämän option käyttämisestä/käyttämättä jättämisestä Fortum päättää Saksan valtion tukimekanismien päättyessä. 

Eli lyhesti sanottuna ei tässä mikään valtio kata sijoittajien tappioita. Saksan pelastuspaketin tarkoituksena on pitää Uniper pystyssä ja estää siten valtaisan sekamelskan syntyminen energiamarkkinoilla (tämän takia myös Fortumilla oli oikeasti neuvotteluasema Saksan valtiota kohtaan, eikä Saksa voinut sanella paketin ehtoja ja pakottaa esim tuon 8 mrd€ mitätöimiseen), sekä antaa epäsuoraa tukea maan yrityksille ja kansalaisille tässä vallitsevassa sotatilassa. Fortum kokee liudentuvan omistuksen myötä merkittäviä tappioita Uniperiin tekemissään sijoituksissa, mutta tällä ei ole oikeastaan mitään väliä kun mietitään yhtiön arvoa suhteessa vallitsevaan osakekurssin. Minun mielestäni Fortumin ydinliiketoiminnat ovat heittämällä nykykurssia arvokkaampia, myös Uniperiin liittyvien kassavirtariskien riski-/tuottosuhde huomioituna, mutta tämä ei tietenkään ole mikään fakta ja mielipiteitä saa olla monenlaisia.

Näytä koko viesti
Fortum - 2.8.2022 10.50

Heikin Ashi kirjoitti:

Venäjä kirjaamatta 3,3 miljardia euroa, Nord Stream 2 kirjaamatta 1,0 miljardia, Uniper-osakkeet 7 miljardia, Uniperin lainat ja takaukset 8 miljardia = 19,3 miljardia. Tässä ei ole siis mahdollisia johdannaispokeritappioita mukana (vielä),  ei myöskään mediatietojen  mukaan syksyyn jatkuvia Uniperin  50 miljoonan euron päivätappioita  (jotka luonnollisesti pitää huomioon ottaa osavuositilinpäätöksen pääomatarkastelussa). Kansanperinne (ja oma kokemus) valistaa , että heikon yhtiön tilanne on yleensä kuitenkin vielä paljon huonompi kuin ulos uskalletaan kertoa.

Viimeiseen lauseeseen meidän erilaiset näkemykset ehkäpä parhaiten kiteytyvät. Kun puhutaan Fortumista ja Uniperista, niin minun mielestäni kyseessä ei ole missään nimessä heikkoja yhtiöitä, vaan kaksi taloudellisesti varsin vahvaa ja vakaata toimijaa. Toinen näistä, eli Uniper, kärsii nyt kuitenkin valtavasti Venäjän sotatoimista, joita kaasun toimitusrajoitukset faktuaalisesti ovat. Uniperin kaasuliiketoiminta on siis keskellä sotaa, ja harvassapa sellaiset liiketoiminnat ovat jotka sotatilanteessa eivät voimakkaasti kärsisi. Mitään viitteitä mistään muista merkittävän mittakaavan ongelmista ei Fortumin eikä Uniperin liiketoiminnoissa ole, joten "pokerijohdannaistappioiden" povaaminen onkin siten minun mielestäni suoraan sanottuna jokseenkin kummallista toimintaa. Ei näille povauksille ole mitään perusteita. Venäjälläkin bisnes pyörii niin kuin ennenkin, mutta varovaisuusperiaatteella nämä assetit on lienee järkevää silti nähdä arvottomina.

Taseesta jos puhutaan, niin sekä Fortumilla että Uniperilla on esimerkiksi omat vesivoimansa räikeällä aliarvostuksella omassa taseessaan. Toisaalta juurikin aikaisemmin keskusteltujen kirjanpidollisten johdannaistappioiden, jotka johtuvat siis faktuaalisesti fyysisten hyödykkeiden suojauksista ja jotka siten tulevat palautumaan vastaavan suuruisina kirjanpidollisina voittoina kunhan johdannaiset erääntyvät ja fyysiset hyödykkeet toimitetaan, seurauksena Uniperin oma pääoma on välillä 31.12.2020 - 31.3.2022 heikentynyt yhteensä noin 8 mrd€ edestä. Tämä "hävinnyt" pääoma tulee siis taseeseen takaisin johdannaisten erääntyessä, tai vaihtoehtoisesti jo aikaisemmin hyödykkeiden markkinahintojen laskiessa. Tähän ei liity mitään "jossia", vaan nämä ihan oikeasti tulevat palautumaan kunhan suojattu fyysinen hyödyke saadaan toimitettua, jos eivät niin Uniper ja Fortum ovat mielestäni varsin yksiselitteisesti syyllistyneet rikokseen vertailukelpoisten lukujensa esittelyn osalta. 

Lisäksi myös hyvä muistaa, että mainitsemiasi kymmenien miljoonien eurojen päivätappioita venäläisen maakaasun toimitusvajauksista johtuen ei pidäkään ottaa tässä laskelmassa huomioon, jos/kun siis omaa pääomaa halutaan tarkastella. Nämä tappiot Saksan valtio tulee Uniperiin pääomittamaan oman pääoman ehtoisilla lainoilla, jotka automaattisesti tukimekanismin päättyessä muuttuvat Uniperin osakkeiksi. 

Summa summarum, Fortum-konsernin tase on minun ymmärtääkseni todella paljon vahvempi kuin mitä se äkkiseltään vain omaa pääomaa katsottaessa näyttäisi. Itsekin kyllä tykkään käyttää usein niin sanottuja Aku Ankka- laskelmia, joissa piirretään isoa kuvaa isoilla luvuilla, mutta Fortumin tapauksessa näillä laskelmilla ei ihan aidosti ole oikein mitään käyttöä, niin epätyypillistä yhtiön kirjanpito nimenomaan valtavan johdannaisposition kirjanpitokäsittelyn takia on (käytännöt ovat ymmärtääkseni kirjanpitostandardien sanelemia, eli tästäkään ei oikein Fortumia voi syyttää). Yhtiö on toki kuitenkin keskellä kriisiä ja siitä on tosiaankin todella helppo piirtää ties minkälaisia kauhukuvia, jos ei yhtiötä ja sen tilannetta syvällisemmin tunne.

Heikin Ashi kirjoitti:

  Jos sattuisi niin ikävästi, että Venäjän toiminnot ja Uniperiin tehdyt sijoitukset menetetään kokonaan, Fortumin omat pääomat painuvat heti noin 10 miljardia euroa miinukselle.

Nord Stream 2 oli alaskirjattu jo 31.3.2022 taseessa, ja itse en tosiaankaan pidä lainkaan realistisena, että Fortumin Uniperille järjestämä 8 mrd€ rahoituspaketti olisi mihinkään häviämässä. Tällä rahoitetaan vain vakuusvaatimusten kasvua, jotka palautuvat johdannaisten erääntyessä tai markkinahintojen kääntyessä laskuun. Tämä toki sillä oletuksella, että Saksan ja Fortumin sopima pelastuspaketti todella toteutuu, tämän suhteen voi tietysti halutessaan olla eri mieltä jos ei usko Saksan haluavan pitää Uniperia pystyssä. Jos paketti kaatuu niin sitten osa tuosta 8 mrd€ on kyllä vaarassa koska Uniper on sitten hyvin äkkiä konkurssissa/saneerauksessa. Tällöinkään tosin kaikkia rahoja ei hyvin todennäköisestä menetettäisi, kunhan Uniper pystyy konkurssipesänäkin jatkamaan toimintaansa, eikä esimerkiksi sen voimalaitoksia suljeta (mihin Saksalla eikä Euroopalla ole todellakaan varaa).

Ja loppuun vielä alla linkki minua paljon fiksumpien tietäjien keskusteluun. Oman pääoman menettäminen ei mitenkään automaattisesti tarkoittaisi sitä, että yhtiö olisi pakotettu osakeantiin tai muihin paniikkiratkaisuihin. Kunhan likviditeetti ja kassavirrat ovat kunnossa, kuten ne nimenomaan Fortumin tapauksessa ovat. Toistan vielä, että Uniperin kaasukauppatappiot, jotka Saksan valtio tulee rahoittamaan, eivät vaikuta Fortumin kassaan millään lailla vaikka konsernin konsolidoitu tuloslaskelma tuleekin näyttämään karmealta seuraavien kvartaalien aikana. 

https://twitter.com/Mikko_M_Makinen/status/1544301464125939712

 

Näytä koko viesti
Fortum - 1.8.2022 05.33

Heikin Ashi kirjoitti:

 Kiinnostavaa nähdä koko sotkun lopputulema ja paljonko omasta pääomasta on jäljellä. Toki firmat pidetään pystyssä, mutta varmaa on, että omistajien kukkarolla joudutaan käymään isosti. 

Pakko kysyä vähän perusteluita, kun kerta on ihan varmaa että omistajien kukkaroilla joudutaan käymään isosti, että mihin tämä näkemys perustuu? Minusta kun nimittäin näyttää siltä, että tässä käydään Saksan valtion kukkarolla, eikä kenenkään muun. Saksa pääomittaa Uniperia niin paljon kuin venäläisen kaasun toimitusvajaus aiheuttaa tappiota, eli tosi paljon, mutta muutoinhan Uniperin liiketoiminta jauhaa varsin hyvää kassavirtaa, Fortumin ydinliiketoiminnasta nyt puhumattakaan.

Uniperin johdannaispositioista on tosi helppo saada raflaavia kirjoituksia ja kauhukuvia aikaiseksi, nimellisarvot kun ovat niin hurjia, mutta todellisuus onkin sitten ymmärtääkseni tosi paljon tylsempi. Valtaosa Uniperin johdannaispositioista on edestakaisin veivauksia, joissa on myyty ja ostettu sähköä/kaasua/muita hyödykkeitä, eikä näihin veivauksiin liity niiden toteuttamisen jälkeen mitään riskiä. Taseessa nämä kyllä näkyvät, kun treidin toinen jalka on varojen ja toinen velkojen puolella, eli siis toinen jalka tuottaa "tappiota" ja toinen "voittoa", mutta todellisuudessa vain jalkojen välisellä spreadilla on loppupeleistä mitään merkitystä. Näitä veivejä kun tarpeeksi tekee, niin tase tosiaan pullistuu melkoista vauhtia hyödykkeiden hintojen noustessa, mutta ei tällä ole mitään merkitystä oikeastaan yhtään mihinkään, vaikka luvut ja tase hurjalta näyttääkin. 

Se millä on väliä on se, mitä fyysisiä hyödykkeitä Uniper on johdannaisilla suojannut tai myynyt kiinteällä hinnalla asiakkailleen ja se, että nämä fyysiset hyödykkeet saadaan konkreettisesti tuotettua/hankittua suojatuin ehdoin. Puhutaan siis pääosin fyysisestä sähköstä mitä yhtiö itse tuottaa ja fyysisestä maakaasusta jota yhtiö välittää. Näiden positoiden osalta yhtiö on luonnollisesti johdannaismarkkinaa vasten lyhyenä, mikä hintojen noustessa nostaa vakuusvaatimuksia, joita varten Fortum on Uniperia rahoittanut 8 mrd€ ja KfW 9 mrd€ edestä. Vakuusvaatimusten nousu liikuttaa konkreettisesti rahaa yhtiöstä pois päin ja samalla kirjanpitoon tulee näkyviin tappioita, kun "tappiolla" olevat johdannaispositiot tulee kirjata tulokseen heti, vaikka johdannaisposition alla olisikin aivan konkrettinen fyysinen voimalaitos jonka tuotantoa johdannaisilla suojataan. Viestissäsi mainitsemasi Uniperin viime vuoden 10 mrd€ johdannaistappiot liittyvät siis aivan yksiselitteisesti nimenomaan tämänkaltaisiin tilanteisiin. Nämä tappiot/vakuusvaatimukset tulevat 100%:sen varmasti palautumaan yhtiölle voittoina/kassavirtana johdannaisten erääntyessä, kunhan tosiaan se alla oleva fyysinen hyödyke saadaan toimitettua. Sähkön osalta voimalaitosten tarvitsee siis tuottaa sähköä, ja kaasun osalta hankintasopimusten tarvitsee pitää.

Ja tähänhän se Uniperin pihvi kiteytyykin. Kun venäläiset eivät toimita Uniperille sopimusten mukaisesti kaasua, niin Uniper on ongelmissa. Kaikki Uniperin ongelmat juontaa juurensa siis nimenomaan siihen, että venäläiset eivät toimita fyysistä kaasua jonka Uniper on jo sitoutunut myymään omille asiakkailleen eteenpäin, tai jonka se vaihtoehtoisesti on suojannut johdannaismarkkinoilla. Tämän kannalta erittäin olennaista kuitenkin on, että nämä tappiot Saksan valtio tulee pääomittamaan. Minun ymmärtääkseni yhtiöllä ei ole mitään muita isossa kuvassa merkittäviä tappioita aiheuttavia lähteitä, vaan muut liiketoiminnat toimivat tosiaan aivan normaalisti tuottaen voimakkaasti positiivista kassavirtaa. Ruotsin vesivoimien suojaamisen kanssa Uniper on kyllä vähän töhöillyt, mutta ei isossa kuvassa jokunen satamiljoonaa merkitse juuri mitään. Tämänkään suhteen kyse ei kuitenkaan ole mistään pokerijohdannaisista, vaan fyysisen sähkömarkkinan ominaispiirteistä jotka tekevät täydellisen suojaustoiminnan SE2-hinta-alueella mahdottomaksi.

Miksi Fortumia siis tarvitsisi pääomittaa? Saksa hoitaa Uniperin kaasukauppaongelmien pääomituksen, ja samaan aikaan Fortumin ydinliiketoiminta jauhaa ~2 mrd€ vuodessa vertailukelpoista liikevoittoa ja kassavirtaa.

Voin toki olla ihan väärässäkin ja edessä on vielä todellinen korttitalon luhistuminen. Mielestäni markkina kuitenkin keskittyy tällä hetkellä vain siihen miten Venäjän sotatoimet Fortumia vahingoittavat ja pelkää samalla kauhukuvia Uniperin johdannaispositioista, vaikka näille kauhukuville ei ole yhtään sen enempää perusteita kuin aikaisempinakaan vuosina. Uniper on pelannut isoilla johdannaisvolyymeilla vuodesta toiseen, ja tehnyt sitä varsin kannattavasti ilman yhtäkään käsille lyömistä vaikka markkina on heilunut voimakkaasti aikaisemminkin. Toisaalta samalla kun markkina keskittyy tosiaan vain näihin negatiivisiin puoliin tuntuu se täysin unohtaneen sen, että nykyinen sähkön markkinatilanne sataa isolti osin suoraan Fortumin ydinliiketoiminnan laariin. Tuo mainitsemani ~2 mrd€ ydinliiketoimintojen liikevoitto vuodessa on täysin realistinen tänä ja ensi vuonna (sähköfutuurien perusteella myös seuraavan 10 vuoden ajan), ja tuo raha tulee ihan konkreettisesti Fortumin kassaan, siinä missä Uniperin kaasukauppatappiot eivät Fortumin kassaan vaikuta millään tavalla vaikka ne tuloslaskelmassa tulevatkin näkymään.

Itse lasken varovaisuusperiaatteella Venäjän ja Uniperin arvon nollaksi, mutta silti Fortum on mielestäni räikeästi aliarvostettu nykyisessä sähkömarkkinatilanteessa. Venäläisestä energiasta kun pyritään eroon, niin pidän suoraan sanottuna mahdottomana, että sähkönhinta palaisi edeltävien vuosien tasoille ~40 €/MWh vielä moneen vuoteen (pitkällä + 5-10v tähtäimellä todennäköisesti palaakin), ja noillakin tasoilla Fortumin ydinliiketoiminnat tekivät sen noin 1,3 mrd€ liikevoittoa vuonna 2021. Jokainen 1 €/MWh ylöspäin Fortumin saavuttamassa sähkön keskhinnassa tekee vuodessa sen ~40 m€ lisää Fortumin alimmalle riville. Siitä voi jokainen tehdä omat laskelmansa kun esim Q4/2022 ja Q1/2023 sähkön systeemifutuurit ovat tällä hetkellä 270-290 €/MWh välissä. Vaikka pohjalla onkin vanhoja halpoja suojauksia, niin keskihinta tulee nousemaan mojovasti, erityisesti ensi vuonna. 

Näytä koko viesti